Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γέφυρες «στήνουν» Τραμπ – Ερντογάν: Τι συζήτησαν


«Στρατηγικό συνεργάτη και σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Τρίτη τη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη χώρα του οποίου χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε στην κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές» και χαιρέτισε τη συμβολή της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνομιλία του με τον Ερντογάν, ο Τραμπ αναφέρθηκε «στη μακρά και στενή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και την κοινή τους δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές».

«Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την εκτίμησή του για όλη τη συνεισφορά της στην εκστρατεία κατά του ΙΚ», συνέχισε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά τους πηγές από την τουρκική προεδρία σημείωσαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν αναφορικά με τις ελεγχόμενες από το ΙΚ πόλεις αλ Μπαμπ και Ράκα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν οι Τραμπ και Ερντογάν ήταν η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, η προσφυγική κρίση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίζουν τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Οι τουρκικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αύριο Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα των YPG και την αντιμετώπιση του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Τραμπ για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, όμως αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ τους μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]