Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το διπλό παιχνίδι της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ


Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει σκοπό να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, υποχρεούται να ουδετεροποιήσει -τουλάχιστον- την Ρωσία

Η επιτυχημένη συνταγή της αποτροπής συμμαχίας μεταξύ των δυνάμει αντιπάλων μιας χώρας, είναι αναγκαία για την επιτυχία της νέας εξωτερικής πολιτικής που φαίνεται ότι ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και δεν έχει ανοίξει παρά εν μέρει τα χαρτιά της.

Χρειάζεται όμως τροποποίηση στα σύγχρονα δεδομένα, για να μη υποστεί τις απώλειες των Βυζαντινών, που έδιναν περισσότερα δικαιώματα σε ευκαιριακούς συμμάχους της, με αποτέλεσμα να μετρά απώλειες εδαφών. Επί του προκειμένου, όπως έγραψα σε προηγούμενο σημείωμα, με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει σκοπό να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, υποχρεούται να ουδετεροποιήσει -τουλάχιστον- τη Ρωσία.

Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, επειδή ναι μεν οι ΗΠΑ δεν θέλουν επ’ ουδενί μια περαιτέρω σύσφιγξη των σινορωσικών σχέσεων, που μπορεί να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία, από την άλλη δεν συμφέρει να επιτρέψουν στην Ρωσία να ενδυναμώσει τόσο, ώστε να καταστεί επικίνδυνος αντίπαλος.

Ήδη, τον Νοέμβριο, και ενώ είχε εκλεγεί ο Ντ. Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Σου Κιλιάνγκ, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, στο Πεκίνο. Ο Κινέζος αξιωματούχος επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη του διμερούς πλαισίου των αμυντικών σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, κατά τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό προσανατολισμό των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις άμεσες στρατιωτικές σχέσεις (military-to-military relationship) Κίνας-Ρωσίας, αλλά και στην ανάγκη για την περαιτέρω βελτίωσή τους.

Από την πλευρά του, ο Σόιγκου δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις αμυντικές ανταλλαγές και τη συνεργασία της με την Κίνα, σε πολλούς τομείς των ενόπλων δυνάμεων και του αμυντικού πλαισίου σχέσεων, προκειμένου οι δύο χώρες, να έχουν θετικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Μόλις προχθές, η Κίνα προέβη σε ενέργεια δοκιμάζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώνοντας την κατασκευή περισσοτέρων από 20 κτιρίων στα τεχνητά νησιά που κατασκεύασε στην Νότια Σινική Θάλασσα, των οποίων τη νομιμότητα αμφισβητούν, όχι μόνον οι ΗΠΑ αλλά και όλες οι γειτονικές της χώρες.

Αυτά τα κτίρια φαίνεται πως είναι κατασκευασμένα για να στεγάσουν πυραύλους εδάφους-αέρος μακράς εμβέλειας, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters. Το γεγονός είναι πιθανόν να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ δεδομένων των δηλώσεων περί σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην Κίνα στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Επομένως, οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποσυσπειρώσουν την Ευρασία και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας δύναμης σε αυτήν. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγγελλόμενη προσέγγιση των ΗΠΑ με την Ρωσία, για να διασπαστεί ο σινορωσικός άξονας. Κι εδώ είναι το πρόβλημα, όπως ανέφερα ανωτέρω.

Ο αναπλ. καθ. Γεωπολιτικής, Κωνσταντίνος Γρίβας, σημειώνει και την ανάγκη "διπλής ανάσχεσης της Ρωσίας", για να μη αποκτήσει ιδιαιτέρως φιλικές σχέσεις και με την Ευρώπη. Γράφει: «Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μόσχας πρέπει να έχει δύο πρόσωπα. Και το φιλικό και το εχθρικό, με το δεύτερο να αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα του πρώτου. Το κατά πόσον αυτό είναι εύκολο ή έστω δυνατόν να επιτευχθεί είναι μια άλλη ιστορία, αλλά αυτή είναι η βασική απαίτηση. Άρα λοιπόν, θα πρέπει μάλλον να αναμένουμε μια πολιτική Ιανού από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Μόσχα. Και το βλοσυρό πρόσωπο της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας θα πρέπει εξ αντικειμένου να βασιστεί σε έναν μισαλλόδοξο αντιρωσισμό».

Δεν θα πρέπει επομένως να εκπλήσσει η διφυής στάση των ΗΠΑ, όπου από τη μια πλευρά ο Πρόεδρος Τραμπ μιλά για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, από την άλλη όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως η Ρωσία αποτελεί δυνάμει εχθρό. Να εξομαλυνθούν δηλαδή, οι σχέσεις, αλλά… να μη πάρει και πολύ θάρρος η Ρωσία, θα έλεγα.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]