Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο


Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, αυτή τη φορά για το θέμα του Κυπριακού, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν αφού σχολίασε εμμέσως ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Τουρκίας δεν είχε τυπική υποχρέωση να μετέχει στη Διάσκεψη, όπως άλλωστε και η Αγγλία δεν εκπροσωπείται από τη Βασίλισσα αλλά από τον Πρωθυπουργό, έσπευσε να ρίξει την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνική πλευρά, εξιστορώντας τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν. «Πιο παλιά, στις διαπραγματεύσεις του Bürgenstock, στην περίοδο της πρωθυπουργίας μου, όπως γνωρίζεται συμμετείχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι διπλωμάτες εργάστηκαν 4 ημέρες και 4 νύχτες με έντονους ρυθμούς. Στην συνέχεια εμείς συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και παρόλα που η ελληνική πλευρά επιχείρησε να φύγει εμείς υποσχεθήκαμε στον κ. Αννάν στο Νταβός: "Εμείς δεν θα είμαστε η πλευρά που θα φύγει. Πάλι οι Ρωμιοί θα φύγουν. Ορίστε πάλι φεύγουν". Τότε ο κ. Αννάν έδειξε αποφασιστική στάση και είπε "δεν θα οπισθοχωρήσω, υποσχέθηκα και θα υπογράψουμε αυτή την συμφωνία". Έτσι υπογράψαμε».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο («στην περίοδο των δημοψηφισμάτων η ΤΔΒΚ είπε «ναι» με ποσοστό της τάξης του 65% και η Ε/κ Διοίκηση με ποσοστό της τάξης 75% «όχι») προσθέτοντας ότι, παρόλα αυτά, «δεν πήραν την ΤΔΒΚ στην Ε.Ε. αλλά πήραν την Νότια Κύπρο... Υπάρχει μια τέτοια ανειλικρίνεια». Προσέθεσε δε πως «η Βόρεια Κύπρος καταβάλλει έντονες προσπάθειες με ειλικρίνεια. Η Νότια Κύπρος και η Ελλάδα έχουν άλλους στόχους. Λ.χ. εγγυήσεις και ασφάλεια».

«Τους το είπαμε ξεκάθαρα. Στις εγγυήσεις, στην ασφάλεια μην αναμένεται ένα πλαίσιο εγγύησης, στο οποίο δεν θα υπάρχει η Τουρκία. Εμείς είμαστε για πάντα εκεί. Δεύτερον, στο ζήτημα της ασφάλειας, όπως καθορίστηκε προηγουμένως, η Νότια Κύπρος και η τουρκική διοίκηση της Βορείας Κύπρου, με ίσους όρους θα διατηρούν εκείνοι 950 και εμείς 650 στρατιώτες. Πρέπει να συνεχιστεί (αυτό το μοντέλο). Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα για τελική απόσυρση του τουρκικού στρατού από εκεί. Αυτό το συζητήσαμε άλλωστε με αυτό τον τρόπο. Σε περίπτωση που τίθεται τέτοιο ζήτημα τότε και οι δυο πλευρές πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα τους».

Για εδαφικό και εκ περιτροπής Προεδρία

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο κομμάτι του εδαφικού αλλά και της εκ περιτροπής Προεδρίας, αποτυπώνοντας σαφώς τα όρια της Άγκυρας.

«Γνωρίζετε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, στην άλλη πλευρά τα Κόκκινα και η ενδιάμεση περιοχή Κοκκίνων-Μόρφου. Υπάρχουν αυτά. Τους το είπα ξεκάθαρα. Και ο κ. Ακιντζί το είπε. Αν θέλετε να παραχωρήσετε το Βαρώσι για χρήση του λαού και εμείς έχουμε μια πρόταση για εσάς. Ενώνοντας τα Κόκκινα με την Μόρφου να παραχωρηθεί αυτή η περιοχή στην ΤΔΒΚ. Με τον ίδιον τρόπο το ανοιχτό-κλειστό Βαρώσι αφήνεται στην Νότια Κύπρο. Τους είπαμε ότι δεν γίνεται να λένε θέλουμε την Καρπασία, εκείνη την περιοχή κ.ο.κ. Να υπάρχουν τόσα ποσοστά στην παραλία… Αυτές είναι τελειωμένες υποθέσεις. Στο Σχέδιο Αννάν ήταν έτσι ή αλλιώς. Το Σχέδιο Αννάν πλέον δεν ισχύει», ανέφερε.

Ως προς τη διοίκηση, σημειώσε ότι «υπάρχει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συζητείται το σύστημα 1-4. Δηλαδή μια περίοδο η προεδρία θα είναι στην τουρκική διοίκηση της Βόρειας Κύπρου και 4 περίοδοι στην «Ρωμάιικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό το είχαμε συζητήσει προηγουμένως. Μια περίοδος την προεδρία θα την αναλάβει η ΤΔΒΚ και 2 περιόδους η «Ρωμάιικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Αυτό είναι δίκαιο. Αυτή είναι η παράμετρος εφόσον θέλουμε μια δίκαιη και περιεκτική ειρήνη. Πέρα από αυτό κανείς να μην αναμένει τίποτα από εμάς».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχολιάστηκαν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος υπογράμμισε την ενεργή και επίμονη παρουσία της Ελλάδας στην διαπραγματευτική διαδικασία.

Οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία, αλλά και ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν αδύνατον να γεφυρωθούν στη χθεσινή διεθνή διάσκεψη, όπου συμμετείχαν υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, ενώ στο γεύμα που προηγήθηκε παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας δεν είναι τα μοναδικά «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεράσουν τα συμβαλλόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται –και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα– στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είναι ο αρκετά προβληματικός χάρτης που του παρέδωσε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και οι αποκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Το βασικότερο πρόβλημα του τουρκοκυπριακού χάρτη αφορά την περίπτωση της Μόρφου, η οποία –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν επιστρέφεται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση δεν ήταν μη αναμενόμενη, καθώς ανάλογη στάση είχε τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατά τις διαπραγματεύσεις του Μον Πελερέν τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξίσου σημαντική είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη η προεδρία του νέου διζωνικού, δικοινοτικού, ομόσπονδου κράτους να είναι εναλλασσόμενη κατά περιόδους οι οποίες θα είναι χωρισμένες σε ίσα χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού. Εν ολίγοις, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει ένα διαμοιρασμό της τάξεως του «50-50» στον χρόνο προεδρίας, κάτι που η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]