Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκορμπατσόφ: "Φαίνεται πως ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο"


Παρέμβαση με άρθρο του στο περιοδικό «Time» κάνει ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος κάνει λόγο για μια νέα πυρηνική απειλή.

«Ο κόσμος σήμερα είναι συγκλονισμένος με προβλήματα. Οι φορείς χάραξης της πολιτικής φαίνεται να είναι σε σύγχυση και να μετρούν ζημιές. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να επείγει περισσότερο σήμερα από αυτό της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής και των όπλων. Η παύση και η αναστροφή αυτής της καταστροφικής κούρσας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», αναφέρει ο Γκορμπατσόφ.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι «υπερβολικά επικίνδυνη» και εξηγεί πως αυτή την περίοδο υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και της Δύσης. Όπως τονίζει, ενώ τα κράτη αγωνίζονται για να χρηματοδοτήσουν «βασικές κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Τα χρήματα βρίσκονται εύκολα για τα εξελιγμένα όπλα, των οποίων η δύναμη για καταστροφή είναι συγκρίσιμη με εκείνη των όπλων μαζικής καταστροφής». Παράλληλα, σημειώνει, ότι τα κράτη επενδύουν σε υποβρύχια και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «που υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητα».

Ο Γκορμπατσόφ στο άρθρο - παρέμβαση δηλώνει πως «οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται ολοένα και περισσότερο έτοιμοι για πόλεμο με τους σχολιαστές και τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην "πολεμοχαρή χορωδία". Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο».

Όπως σημειώνει, «στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, μαζί με τις ΗΠΑ, ξεκινήσαμε μια διαδικασία μείωσης των πυρηνικών όπλων και τη μείωση της πυρηνικής απειλής» και παραπέμπει σε αποφάσεις της περιόδου εκείνης.

«Σήμερα, όμως η πυρηνική απειλή φαίνεται και πάλι πραγματική» τονίζει. «Στον σύγχρονο κόσμο οι πόλεμοι πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, διότι κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω αυτών - ούτε η φτώχεια, ούτε το περιβάλλον, ούτε η μετανάστευση, ούτε η αύξηση πληθυσμού ή οι ελλείψεις πόρων», γράφει.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει για την έγκριση ενός νέου ψηφίσματος, δηλώνοντας ότι «ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Προς αυτή την κατεύθυνση καλεί Πούτιν και Τραμπ να ενθαρρύνουν τις κινήσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]