Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς η απόφαση του Τραμπ για τους μετανάστες προκάλεσε παγκόσμιο χάος


Καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραφε το σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα την Παρασκευή, κλείνοντας τα σύνορα σε πρόσφυγες και άλλους από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ήταν σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπου ενημερώθηκε για πλήρως για την παγκόσμια αλλαγή στην πολιτική. Ο στρατηγός Τζον Κέλι, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, έλαβε μια κλήση σε ένα αεροπλάνο, ενώ επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από το Μαϊάμι. Μαζί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, χρειαζόταν καθοδήγηση από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του νομικού τμήματος για το διάταγμα. Στα μισά του δρόμου προς την ενημέρωση, κάποιος κοίταξε μια τηλεόραση στο γραφείο του. "Ο πρόεδρος υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα που συζητάμε," είπε ο αξιωματούχος, ζαλισμένος.

Η παγκόσμια σύγχυση που έχει από τότε που ξεσπάσει είναι η ιστορία ενός Λευκού Οίκου που έσπευσε να θεσπίσει, με ελάχιστη προσοχή στη βασική διακυβέρνηση, μια βασική προεκλογική υπόσχεση που έκανε ο Τραμπ στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. Στην πρώτη εβδομάδα της θητείας του, ο Τραμπ υπέγραψε και άλλα διατάγματα με ελάχιστη ή καμία νομική αναθεώρηση, αλλά η εντολή για παρεμπόδιση των προσφύγων είχε τις πιο εκρηκτικές συνέπειες.

Επιβάτες αποκλείστηκαν από πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι ελέγχου των συνόρων πήραν οδηγίες στις τρεις το πρωί του Σαββάτου και κάποιοι έφθασαν στις θέσεις τους αργότερα εκείνο το πρωί χωρίς ακόμα να γνωρίζουν πώς να εκτελούν τις διαταγές του προέδρου. "Οι λεπτομέρειες δεν έχουν μελετηθεί" δήλωσε ο Στίβεν Χέιφερτζ, ο οποίος υπηρέτησε στα Τμήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και στη CIA, υπό τρεις προηγούμενους προέδρους. "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρξε μαζική σύγχυση και περιμένω ότι η σύγχυση και το χάος θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα".

Ο Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Λευκού Οίκου, επέβλεψε τη συγγραφή του διατάγματος, η οποία έγινε από μια μικρή ομάδα του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου και του Στίβεν Μίλερ, επικεφαλής της πολιτικής του Τραμπ. Αλλά η σύλληψή του έγινε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από ένα χρόνο, όταν ο Τραμπ, τότε υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αντέδρασε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σαν Μπερναντίνο, στην Καλιφόρνια, ζητώντας μια "συνολική και πλήρη απαγόρευση να εισέρχονται οι μουσουλμάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες". Στους μήνες που ακολούθησαν, η εκστρατεία του Τραμπ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την πρόταση, η οποία θεωρήθηκε από Δημοκρατικούς ως υπερβολική ρητορική της εκστρατείας που ποτέ δεν θα γίνει πραγματικότητα. Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες καθώς η εκστρατεία προχωρούσε και ως εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη χώρα από τους τρομοκράτες με μόνο αόριστες υποσχέσεις.

Αλλά ο Μπάνον, ο οποίος πιστεύει στις εξαιρετικά περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης και θεωρεί την απαγόρευση των προσφύγων ως ζωτικής σημασίας για την στήριξη από την πολιτική βάση του Τραμπ, ήταν αποφασισμένος να το κάνει να συμβεί. Ο ίδιος και μια μικρή ομάδα που αποτελείται από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου άρχισαν να εργάζονται για το διάταγμα κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έτσι ώστε ο Τραμπ να μπορεί να το υπογράψει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η απόφαση συντάχθηκε σε συνεργασία με ορισμένους εμπειρογνώμονες της μετανάστευσης στο Καπιτώλιο και τα μέλη των "ομάδων προγεφυρώματος" - μικρές ομάδες των εντεταλμένων στελεχών που αποστέλλονται από το νέο Λευκό Οίκο για να είναι σύνδεσμοι και να αρχίσουν τις εργασίες στους οργανισμούς. Ο Τζέιμς Τζέι Καραφάνο, αντιπρόεδρος του συντηρητικού Ιδρύματος Κληρονομιάς και μέλος της ομάδας μετάβασης του Τραμπ, είπε ότι ελάχιστα από όσα έγιναν τα γνώριζαν οι αξιωματούχοι στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή άλλους φορείς. Υπήρχε "ένα τείχος ανάμεσα στην παλιά κυβέρνηση και τη νέα", είπε. Ένας λόγος, υποστηρίζει, είναι ότι όταν η ομάδα μετάβασης του Τραμπ έκανε εύστοχες ερωτήσεις προτείνοντας νέες πολιτικές στους αξιωματούχους, τα ερωτήματα αυτά διέρρευσαν γρήγορα στον Τύπο, δημιουργώντας αρνητικές ιστορίες. Έτσι, η ομάδα του Τραμπ άρχισε να περιορίζει τις πληροφορίες που συζητούσε με αξιωματούχους από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο μεταξύ επέμειναν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους του υπουργείο Εσωτερικών και της Εσωτερικής Ασφάλειας εδώ και "πολλές εβδομάδες." Ένας επίσημος πρόσθεσε: "Όποιος έπρεπε να γνωρίζει, είχε ενημερωθεί". Αλλά αυτό προφανώς δεν περιλαμβάνει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου. Ο Τζιμ Μάτις, ο νέος υπουργός Άμυνας, δεν είδε μια τελική έκδοση του διατάγματος μέχρι την Παρασκευή το πρωί, λίγες ώρες πριν ο Τραμπ το υπογράψει στο Πεντάγωνο. Ο Μάτις, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης που γνωρίζουν τις συζητήσεις, δεν είχε κληθεί από το Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του διατάγματος και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρει. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ματις επέκρινε έντονα την προτεινόμενη απαγόρευση του Τραμπ για τη μουσουλμανική μετανάστευση, ως μια κίνηση που "μας προκαλεί μεγάλη ζημιά αυτή τη στιγμή, και κλονίζει το διεθνές σύστημα".

Αξιωματούχοι των Τμημάτων Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων επίσης το αγνοούσαν. Ήλθαν σε επαφή με πολλές αεροπορικές εταιρείες αργά την Παρασκευή, που ήταν πιθανό να μεταφέρουν επιβάτες από τις επτά χώρες και "έδωσαν εντολή στις αεροπορικές εταιρείες να απαλλαγούν από τυχόν κατόχους διαβατηρίων από αυτές τις χώρες", δήλωσε κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις δράσεις του οργανισμού. Μόνο στις τρεις το πρωί του Σαββάτου οι τελωνειακοί και συνοριακοί υπάλληλοι έλαβαν γραπτές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουνε στα αεροδρόμια και στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Επίσης, προσπάθησαν να καταλάβουν πώς θα εφαρμόσουν το σημείο το οποίο ανέφερε ότι μπορούν να επιτρέψουν κάποια άτομα κατά περίπτωση.

Στις Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, είπαν στα μέλη του προσωπικού ότι ο οργανισμός θα πρέπει να σταματήσει να επεξεργάζεται οποιαδήποτε αίτηση κατατίθεται από πρόσωπο, από οποιαδήποτε από τις χώρες που αναφέρονται στην απαγόρευση. Οι εργαζόμενοι είπαν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κληθούν σε συνέντευξη, αλλά ότι οι υποθέσεις τους για την ιδιότητα του πολίτη, τις πράσινες κάρτες, ή άλλα έγγραφα θα πρέπει να σταματήσουν, εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών. Η χρονική στιγμή της εκτελεστικής τάξης και η έλλειψη προειδοποίησης έκαναν τους αξιωματούχους της ασφάλειας να προσπαθούν σκληρά να εφαρμόσουν τις πολιτικές. Μέχρι το Σάββατο, όταν οι οδηγίες έγινα πιο σαφείς σε όλο τον κόσμο, ο Ράινς Πρίμπους, ο επικεφαλής του προσωπικού, αναστατώθηκε ιδιαίτερα από τον τρόπο που το πρόγραμμα παρουσιάστηκε κει γνωστοποιήθηκε στο κοινό. Ως το πρωί της Κυριακής, ο Πρίμπους έπρεπε να υπερασπιστεί την απαγόρευση της μετανάστευσης στο "Meet the Press" του NBC, όπου ο ίδιος επέμεινε ότι η εκτελεστική διαταγή είχε παρουσιαστεί ομαλά. Επίσης είπε ότι οι περιορισμοί του διατάγματος για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ισχύει για τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν την Κυριακή ότι το διάταγμα είχε περάσει από τη συνήθη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης από το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου, η συνεχιζόμενη σύγχυση ανάγκασε τον Κέλι να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Εξέδωσε μια δήλωση που καθιστά σαφές ότι οι νόμιμοι, μόνιμοι κάτοικοι - όσοι κατέχουν έγκυρη πράσινη κάρτα - θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός και εάν πληροφορίες δείχνουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

Αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν την Κυριακή το βράδυ ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα παραμείνει σε ισχύ, παρά την αλλαγή, και ότι ήταν περήφανοι για τη λήψη μέτρων που όπως είπαν θα βοηθήσουν στην προστασία των Αμερικανών από τις απειλές από πιθανούς τρομοκράτες. Ο ισχυρισμός αυτός είναι πιθανό να κάνει ελάχιστα για να ηρεμήσει το δημόσιο σάλο, που δεν έδειξε σημάδια εξασθένησης στην αρχή της δεύτερης εβδομάδα του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Καραφάνο είπε ότι πίστευε πως η ουσία του διατάγματος δεν ήταν ούτε ριζοσπαστική ούτε παράλογη. Αλλά είπε ότι η ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να καθυστερήσει την υπογραφή της, έως ότου ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι για να το πραγματοποιήσουν.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος και η ομάδα του δεν είχε κάνει επικοινωνήσει σωστά το διάταγμα στον λαό. "Αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην κυβέρνηση, και νομίζω ότι υπάρχει, νομίζω ότι δεν έκαναν καλή δουλειά στο να πουν την ιστορία τους", είπε. "Δεν είναι ότι δεν ήξεραν ότι επρόκειτο να το κάνουν. Το να μην έχουν ένα μόνιμο προσωπικό ανθρώπων εκεί έξω για την υπεράσπιση της κυβέρνησης - εννοώ, πραγματικά παιδιά, θα έπρεπε να είχαν"…

nytimes.com
AntiNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]