Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες ισορροπίες και συμμαχίες στην ΠΓΔΜ



Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Σε εσωτερική εθνοτική κρίση, μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, με εμπλοκή και γύρω χωρών, απειλεί να εξελιχθεί η μετεκλογική αβεβαιότητα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η οποία τον τελευταίο χρόνο κινείται σε τροχιά επικίνδυνης αποσταθεροποίησης. Τα τρία αλβανικά κόμματα (DUI, BESSA και Συμμαχία για τους Αλβανούς), που εισήλθαν στη νέα βουλή, διαμόρφωσαν υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσόβου και προωθούν κοινή ατζέντα, την υλοποίηση της οποίας θέτουν ως προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα –VMRO DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και SDSM του Ζόραν Ζάεφ– δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστούν την (υπο)στήριξη των Αλβανών βουλευτών, οι τελευταίοι αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων. Με δύο λόγια, αν το DUI που διαθέτει 10 εκπροσώπους ή τα άλλα δύο που έχουν μαζί άλλους τόσους δεν συμμαχήσουν με τον Γκρούεφσκι ή τον Ζάεφ, δεν συγκροτείται κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Η ατζέντα όμως που προβάλλουν οι Αλβανοί, αποτελεί πρόκληση για τον σλαβομακεδονικό εθνικοπατριωτισμό, που αισθάνεται ότι αμφισβητούνται τα θεμέλια του «μακεδονικού χαρακτήρα» του κράτους καθώς περιλαμβάνει την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας σε όλη την επικράτεια, την έναρξη συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας κ.ά. Θα προβεί ο Γκρούεφσκι σε θεαματική κυβίστηση, ικανοποιώντας αιτήματα όπως τα παραπάνω για να συγκροτήσει εκ νέου κυβέρνηση με το DUI του Αλι Αχμέτι; Και πώς θα αντιδράσει η σλαβική εκλογική βάση της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση κατά την οποία ο Ζόραν Ζάεφ θελήσει να συμπράξει με τους Αλβανούς κάνοντας εκπτώσεις σε εθνικά «ιερά και όσια»;

Μέχρι και τούτες τις εκλογές οι Αλβανοί, που αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, λειτουργούσαν μεμονωμένα, με τα κόμματά τους να διαπραγματεύονται ή καλύτερα να παζαρεύουν με το μεγαλύτερο σλαβομακεδονικό τη συμμετοχή τους στις κυβερνήσεις λαμβάνοντας ανταλλάγματα.

Αυτή τη φορά, όμως, προς γενική έκπληξη, εμφανίστηκαν με κοινή εθνοτική ατζέντα, η οποία συμφωνήθηκε σε συναντήσεις που είχαν στα Τίρανα και στην Πρίστινα όπου τους κάλεσαν ο Εντι Ράμα και ο Χακίμ Θάτσι. Και κάπως έτσι, τα πράγματα περιπλέκονται έτι περαιτέρω.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]