Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία στα… χωρικά ύδατα της έχθρας


Και ποιος δεν είχε στην ζωή του έναν κακό γείτονα; Ποιος δεν βλαστήμησε την ώρα και την στιγμή που αυτός ο θρασύς γείτονας έβρισκε κάθε τόσο και μία αφορμή για στρέφει την προσοχή πάνω του είτε με τα παράπονά του, είτε με τις διεκδικήσεις του. Ε, αυτό είναι η Τουρκία, ένας κακός, πολύ κακός γείτονας.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Αυτές οι μέρες, τα τέλη Ιανουαρίου, είναι κάθε χρόνο για την ελληνική κοινή γνώμη διχαστικές. Τρεις ήρωες, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός χάνουν την ζωή τους στο αποκορύφωμα της κρίσης των Υμίων το 1996 όταν και το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην περιοχή την ώρα που οι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν κυριολεκτικά μία ανάσα από τον πόλεμο.

Ενώ λοιπόν την επέτειο του τραγικού συμβάντος έχει καπηλευτεί η Χρυσή Αυγή και στα ελληνικά social media καυγαδίζουμε για το εάν πρέπει να θυμόμαστε ή όχι μία ημέρα σαν και αυτήν, οι Τούρκοι προκαλούν για άλλη μία φορά και μάλιστα σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, αφού την Κυριακή, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους τρεις αρχηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θέλησαν να… επισκεφτούν τα Ύμια.

Οι γείτονες σε μία κίνηση εντυπωσιασμού δημοσίευσαν και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προκλητικότατη ενέργεια σε μία προσπάθεια να αναμοχλεύσουν τα ανθελληνικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Δεν χωρά αμφιβολία. Η πρόκληση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι διέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση με δηλώσεις υπουργών στηλίτευσε την χώρα μας και κάλεσε την Ελλάδα να αγνοήσει την απόφαση της Δικαιοσύνης και να παραδώσει τους στρατιωτικούς, ως πρόβατα στην σφαγή. Εντάξει, δεν χρειάζεται καμμία περισπούδαστη ανάλυση για να δούμε πως όποια δημοκρατικά στεγανά είχε -προσπαθήσει να- δημιουργήσει ο κεμαλισμός τα τελευταία 100 χρόνια εξαφανίστηκαν στα χρόνια που έκανε την εμφάνισή του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Τουρκία είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτός ο όρος Κράτος Δικαίου αφού εκεί, καμμία Αρχή δεν είναι ανώτερη από αυτήν του Ερντογάν. Στην Ελλάδα όποιες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει για τον έλεγχο των Αρχών ευτυχώς προσκρούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα απέδειξε με την μη έκδοση πως παραμένει μία Πολιτεία που σέβεται την νομοθεσία και έχει πρόσημο ανθρωποκεντρικό.

Από εκεί και έπειτα το χθεσινό επεισόδιο με τους Τούρκους στα Ύμια ήταν μόνο η αρχή. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αφού όπως ήδη έχουμε γράψει οι διμερείς σχέσεις θα είναι μόλις ο ένας από τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους η Άγκυρα θα κινηθεί προκειμένου να κάνει αντίποινα για την μη έκδοση των 8.

Ο δεύτερος είναι φυσικά το προσφυγικό για το οποίο μας έχουν ήδη απειλήσει και ο τρίτος το Κυπριακό το οποίο μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως δεν θα λυθεί ούτε και αυτήν την φορά. Η Ελλάδα δυστυχώς βάζει απέναντί της την Τουρκία σε μία πολύ δύσκολη στιγμή.

Η κυβέρνηση φυλλορροεί δημοσκοπικά, η διαπραγματευτική της ικανότητα έχει μειωθεί στο ελάχιστο αφού σε οικονομικό επίπεδο μετά από καιρό Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν φτιάξει μέτωπο εναντίον μας και ζητούν την νομοθέτηση μέτρων που επεκτείνονται και μετά το 2018 και ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει τρόπο διαφυγής έχοντας όμως ήδη δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα για να βασιστεί.

Περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο από την οποία πρέπει να βγούμε αλώβητοι. Η Τουρκία θα συνεχίζει να προκαλεί και εμείς θα βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο για να αποδείξουμε πως εμείς κάνουμε κουμάντο στα εδάφη, τον αέρα και την θάλασσά μας. Χρειάζεται νηφαλιότητα και κυρίως στρατηγικός σχεδιασμός γιατί οι Τούρκοι δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Το περισπούδαστο σενάριο της ελληνοτουρκικής φιλίας έχει εφαρμογή μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις των απλών ανθρώπων. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό. Με το τουρκικό κράτος όμως μας χωρίζει άβυσσος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας είτε να αποδεχθεί την πραγματικότητα, είτε να συνεχίσει να βαδίσει στον δρόμο που σταδικά την καθιστά από έναν πολύ κακό γείτονα σε έναν εχθρικό γείτονα.

ΕλεύθεροςΤύπος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]