Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο χειρότερος λαϊκισμός είναι η συστημική υποκρισία


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Ολο και περισσότερος λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό διεθνώς περί λαϊκισμού, ιδίως μετά την απόφαση των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας να φύγει η χώρα τους από την Ε.Ε. και των πολιτών των ΗΠΑ να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε Ευρώπη και Αμερική ατέλειωτα είναι αυτά που λέγονται και γράφονται καθημερινά περί λαϊκισμού, αγνοώντας πάντοτε πόσο προσβάλουν τους πολίτες των πιο ανεπτυγμένων πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά και οικονομικά κρατών του κόσμου, των πιο οργανωμένων και συνεπών δημοκρατιών που υπάρχουν αυτή την ώρα στον πλανήτη.

Με αυτό τον τρόπο, οι ίδιες οι εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματά τους ουσιαστικά απαξιώνονται από εκείνους που υποτίθεται ότι προασπίζονται τη δημοκρατία και στο όνομά της προσβάλουν και την ίδια και τα εκλογικά σώματα.

Όμως, πέραν αυτής της πολύ μεγάλης ζημιάς που κάνουν – στην οποία οι λαοί αντιδρούν, καθώς όσο το κάνουν τόσο τους… θυμώνουν – κάνουν και κάτι ακόμα: συσκοτίζουν την πιο επικίνδυνη, πανταχού παρούσα τις τελευταίες δεκαετίες συστημική υποκρισία, η οποία έχει λάβει τέτοιου μεγέθους και κλίμακας ενδημικές διαστάσεις, ώστε να έχει φτάσει να θεωρείται, μέχρι σήμερα, ως κάτι σαν… κανονικότητα.

Όμως, το άλλα να σκέφτεσαι, άλλα να λες, άλλα να κάνεις κι άλλα να θέλεις, είναι μακράν η χειρότερη και πιο απτή μορφή λαϊκισμού που έγινε ποτέ. Τίποτε δεν την ξεπερνά και, ουσιαστικά, σε αυτήν είναι που απαντούν οι λαοί, οι οποίοι, παρά τα όσα πολλοί, ιδίως κατ’ επάγγελμα «προοδευτικοί» θέλουν να πιστεύουν, δεν είναι ηλίθιοι.

Μπορεί πολλά να είναι τα σημεία στα οποία είναι δυνατόν να ασκήσει κανείς κριτική σε πολιτικούς σαν αυτούς που προαναφέρθηκαν. Όμως, ένα είναι σίγουρο: αυτά που λένε, τα εννοούν. Κι αυτό είναι κολοσσιαίας σημασίας σε έναν κόσμο που έχει ζαλιστεί από τα ψέματα.

Γι αυτό άλλωστε και είναι εντελώς λανθασμένη η «εξίσωση» υπό την ταμπέλα «λαϊκισμός» σε πολιτικούς όπως τους παραπάνω με εκείνους όπως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η οποία, είναι αλήθεια, πέτυχε το ακατόρθωτο: χρησιμοποίησε και αυτό που θεωρείται «λαϊκισμός» για να εκλεγεί και, αμέσως μετά, θριάμβευσε στο στίβο της συστημικής πολιτικής υποκρισίας σπάζοντας όλα τα παγκόσμια ρεκόρ ανατρέποντας κατά 180 μοίρες κάθε τι που είχε πει πριν εκλεγεί.

Και, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται σύντομα να το ξανακάνει…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]