Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία «παρούσα» στα Ίμια 21 χρόνια μετά!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Με μία άκρως συμβολική καλοστημένη ενέργεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού με αποδέκτη το εσωτερικό της Τουρκίας και συνάμα «ψυχολογικών επιχειρήσεων» με «στόχο» την Ελλάδα, η Άγκυρα 21 ακριβώς χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων ήλθε να «δηλώσει» εμφατικά παρούσα με μία θρασεία πρόκληση και ότι αυτή είναι σε θέση να «κάνει κουμάντο» στο Αιγαίο!


Όπως γνωρίζουμε, χθες το πρωί περί 11.00 ώρα, Πυραυλάκτος του Τουρκικού ΠΝ με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (αφού επιθεώρησαν τον Ναύσταθμο του Ακσάζ μάλλον προσχηματικά) προσέγγισε αιφνιδιαστικά τις βραχονησίδες των Ιμίων όπου παρέμεινε για 7-8 λεπτά ενώ έγινε και περίπλους της ανατολικής βραχονησίδας. Καθ’ όλη την διάρκεια της «επιχείρησης» …κινηματογράφησης και λήψεως φωτογραφιών, η Τουρκική Πυραυλάκατος συνοδευόταν για εγγύς προστασία από δύο φουσκωτά σκάφη με 16-20 επιβαίνοντες κομάντος (όπως δείχνει το σχετικό βίντεο) και ένα Ελικόπτερο.


Το ότι το γεγονός αυτό «έπαιξε» ως πρώτο θέμα από χθες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ στα Τουρκικά ΜΜΕ, με σχόλια που συνδέουν την «περήφανη» ενέργεια αυτή του Τούρκου Αρχιστρατήγου πρωτίστως με την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας σε αριθμό μικρονησίδων και βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο στην συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και δευτερευόντως με υπονοούμενα για την «εχθρική ελληνική στάση» στο θέμα της έκδοσης των «8, δεν αφήνει ερωτηματικά για να το πού αποσκοπούσε η σοβαρή αυτή πρόκληση της Άγκυρας που εκτιμάται ότι ήταν σε γνώση αν όχι εκτελέστηκε και με εντολή Ερντογάν. Όμως «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»! Εκτός από την Ελλάδα η ενέργεια αυτή φαίνεται να είχε «ακροατήριο-στόχο» την τουρκική κοινή γνώμη. Μία ανέξοδη προσπάθεια για ανύψωση του καταρρακωμένου μετα το πραξικόπημα και την συνεχιζόμενη «αιμορραγία» στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», κύρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ηγεσίας τους .

Αναμφίβολα αυτή η πρωτοφανής προκλητική ενέργεια αιφνιδίασε τις Ελληνικές Αρχές. Φοβάμαι ότι μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμπεριλαμβανόταν στις εκτιμήσεις (αν έγιναν τελικά …τέτοιες ) για το πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία ενόψει της «επετείου» της κρίσης των Ιμίων και της εντατικοποίησης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε συνδυασμό με την δικαστική απόρριψη της έκδοσης των «8». Στην περιοχή βρισκόταν η Κανονιοφόρος του ΠΝ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ», η οποία προσπάθησε να προσεγγίσει τα τουρκικά σκάφη καλώντας τα να αποχωρήσουν καθόσον ευρίσκονταν σε ΕΧΥ. Όπως μας λένε όμως όλες οι πληροφορίες που συλλέξαμε «ένθεν κακείθεν», τα τουρκικά σκάφη αγνόησαν παντελώς τις κλήσεις στην ειδική συχνότητα, δεν αποχώρησαν όπως τους ζητήθηκε αλλά παρέμειναν και περιέπλευσαν την ανατολική Ίμια, προκειμένου να …συμπληρώσουν τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα που χρειάζονταν. Τότε μόνο απομακρύνθηκαν προς Αλικαρνασσό όπως μας πληροφόρησε με Δελτίο Τύπου το ΓΕΕΘΑ!

Αντί να διαχειριστούμε λοιπόν αυτή καθαυτή την πρόκληση σε όλα τα επίπεδα, διαφάνηκε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να μας πείσουν οι ιθύνοντες του ΥΕΘΑ ότι όλα ήταν «καλώς καμωμένα» από πλευράς μας και ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ δεν… πάτησε το πόδι του στα Ίμια! Λες και αυτός ήταν σκοπός του. Δεν χρειαζόταν, όπως γράφτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, να μας το πει Ανώτατος Αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ ότι ήταν μία πρόκληση μιντιακά στημένη. Αυτό είναι δεδομένο, όπως δεδομένος είναι όμως και ο εύλογος προβληματισμός που μας κάνει να ρωτήσουμε αν οι Ελληνικές Υπηρεσίες γνώριζαν ή όχι το τι γινόταν στην Αλικαρνασσό και ποιοι επιβιβάστηκαν στην τουρκική Πυραυλάκατο λίγη ώρα πριν το συμβάν! Τα παθήματα της κρίσης των Ιμίων μάλλον δεν έγινα μαθήματα! Είναι αλήθεια ότι οι Ελληνικές Υπηρεσίες έμαθαν ποιοι επέβαιναν στην Πυραυλάκατο από τα τουρκικά ΜΜΕ;

Σε αυτή την φάση θα πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση και με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αποφυγής παρομοίων και σοβαρότερων προκλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε θερμό επεισόδιο. Η χθεσινή ενέργεια ίσως να είναι «ενδείκτης» προειδοποίησης. Η Τουρκία χθες δήλωσε με την άκρως συμβολική παρουσία της Στρατιωτικής της Ηγεσίας στα Ίμια ότι είναι παρούσα! Ας χτυπήσει το καμπανάκι αφύπνισης και ας αναλύσουμε τι εννοεί ο Στρατηγός Ακάρ όταν λέει ότι «ο Τουρκικός Στρατός δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο» όπως επίσης «ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται». Έχουν «γνώση οι φύλακες» άραγε;

Ας αφήσουμε παράμερα τις …αυταπάτες και τις ευφραντικές φαντασιώσεις και ας αντιληφθούμε πλέον την σκληρή πραγματικότητα η οποία μας λέει ότι ίσως να βρισκόμαστε στην αρχή μίας σχεδιαζόμενης από την Άγκυρα κρίσης. Ανησυχούμε γιατί διαβλέπουμε ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την επάρκεια ίσως πλέον «και τα απαραίτητα μέσα» για να διαχειριστεί μία μείζονα ή ακόμα και ελάσσονα κρίση με την Τουρκία όταν μάλιστα υπάρχει δυστυχώς απουσία μακρόχρονης συνεκτικής στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Άμυνας για την οποία για να είμαστε δίκαιοι δεν ευθύνονται μόνον οι τωρινοί κυβερνώντες.

Δεν αρκεί η επίκληση των υφισταμένων συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου για να μπει φραγμός στις τουρκικές μεθοδεύσεις και στην τουρκική επιθετικότητα που δημιουργεί σκηνικό κρίσης. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να το επιβάλουμε. Σύντονη στρατιωτική προετοιμασία με ανάπτυξη αξιόπιστης αποτροπής, δημιουργία διπλωματικού κεφαλαίου και διπλωματική εκστρατεία για καταγγελία του τουρκικού αναθεωρητισμού που μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα όλης της περιοχής, αποκατάσταση του εθνικού κύρους και δημιουργία ισχυρού και αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι τα πρώτα αναγκαία που πρέπει να ξεκινήσουν… «χθες»! Με αυτό τον τρόπο αποσοβείται μία κρίση και όχι με κατευνασμό, χαζοχαμόγελα, ζεμπεκιές , κουμπαριές και εκδρομούλες!

ΥΓ. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής που γραφόταν το κείμενο αυτό συνεχιζόταν η εκκωφαντική σιωπή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Άφησαν το ΓΕΕΘΑ μόνο του να διαχειριστεί το θέμα επειδή απλά η πρόκληση έγινε από τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ;

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]