Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Δεκ 2016


Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Ένα μεταμοντέρνο «πολιτικό πραξικόπημα», το οποίο θα διακόψει την συνεργασία της Τουρκίας με την Δύση και θα παρέχει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και στην κυβέρνηση του την δυνατότητα να αναδιοργανώσουν το πολιτικό και οικονομικό πεδίο της Τουρκίας φέρνουν στο επίκεντρο της προσοχής του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Άγκυρας κάποιοι σύμβουλοι και συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου.

Την νέα εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος της Χιουρριγιέτ, Μουράτ Γιετκίν. Ο κ. Γιετκίν προειδοποιεί την τουρκική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα ότι στην Άγκυρα κάποιοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι μελετούν ένα σχέδιο δράσης, το οποίο παραβιάζει το δημοκρατικό πλαίσιο της χώρας και επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση.

Ο κ. Γιετκίν προειδοποιεί ότι το εν λόγω σχέδιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να απασχολεί τους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση. Επίσης, ο δημοσιογράφος τονίζει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα της επιβεβαίωσης του συγκεκριμένου σχεδίου.

Τι εμπεριέχει το σχέδιο;

Τι εμπεριέχει το προσχέδιο του μεταμοντέρνου «πολιτικού πραξικοπήματος» των συνεργατών και συμβούλων του Προεδρικού; Σύμφωνα με τον κ. Γιεκτίν οι προτάσεις που ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι οι εξής:
 1. Η θανατική ποινή επιστροφή επιστρέφει στην Τουρκία.
 2. Η επιστροφή της θανατικής ποινής έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Ε. και όχι η Τουρκία, θα είναι η πλευρά που διακόψει τις σχέσεις. Επίσης, στην νέα περίοδο, η Τουρκία θα απελευθερωθεί από τη ευρωπαϊκή «εποπτεία» στα ζητήματα δημοκρατίας-ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 3. Ενδεχόμενη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα απελευθερωθεί αυτομάτως από την πίεση του φιλοδυτικού και ξένου κεφαλαίου.
 4. Έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Στην νέα περίοδο, η Τουρκία θα διαπραγματεύεται με την δυτική συμμαχία την συνεργασίας της σε διάφορα ζητήματα.
 5. Δημιουργία προεδρικού συστήματος.
 6. Επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος μετά την δημιουργία του προεδρικού συστήματος με βήματα «καλής θελήσεως» του Προέδρου Ερντογάν.
 7. Αναδιοργάνωση της τουρκικής οικονομίας με την συνεργασία του φιλοκυβερνητικού κεφαλαίου.
Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 «Αποτελεί αναγκαιότητα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σε μείζον πολιτικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι ζήτησαν άσυλο χρησιμοποιώντας στρατιωτικό ελικόπτερο λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στη γειτονική χώρα. Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι 8 στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και έχουν χαρακτηριστεί «πραξικοπηματίες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των 8, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολούθησε προσωπικά τη διαδικασία. «Η προσδοκία μας είναι να εκδοθούν αυτά τα άτομα το συντομότερο. Αυτοί οι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε μια απόπειρα πραξικοπήματος και αποτελεί αναγκαιότητα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να κάνουν τα αναγκαία βήματα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι για τους οκτώ στρατιωτικούς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έχει λάβει τρεις αντικρουόμενες αποφάσεις. Για τους μεν πρώτους τρεις, η υπόθεση των οποίων κρίθηκε την Τρίτη, το αίτημα έκδοσης απερρίφθη, για τους μεν δεύτερους τρεις έγινε αποδεκτό, ενώ για τους τελευταίους δύο αποφασίσθηκε η μη-έκδοση.

Οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί: «Ευχαριστούμε τους Eλληνες για τη συμπαράστασή τους»

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί ευχαριστούν με την δήλωσή τους, τους Έλληνες πολίτες «για την συμπάθεια και την συμπαράστασή τους» ενώ αναφέρουν πως είναι χαρούμενοι με την σημερινή, τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριψε το αίτημα της χώρας τους.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν:
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους».
Να σημειωθεί ότι με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του, το Συμβούλιο Εφετών -υπό άλλη σύνθεση κάθε φορά- απέρριψε την έκδοση για τους πέντε στρατιωτικούς, ενώ την αποδέχθηκε για τρεις.

Και στις τρεις συνεδριάσεις οι εισαγγελείς πρότειναν να μην εκδοθούν οι αξιωματικοί.

Κατά της απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση για τρεις, έχει ήδη ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας και η υπόθεση θα κριθεί στον Άρειο Πάγο.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η νέα πρόκληση με την Τουρκική ΝΟΤΑΜ για την Κάσο , αναβιβάζει το σκηνικό των προκλήσεων μετά τις δηλώσεις για την Λωζάννη και τα 18 νησιά του Αιγαίου, μαζί με την αναβάθμιση των απαιτήσεων, όπου τα Ίμια απροκάλυπτα πλέον τα χαρακτηρίζουν Τουρκικά, είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον 9.84.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται ακόμη και για θερμό επεισόδιο με άλλοθι ένα σκηνικό έρευνας και διάσωσης στη Παναγιά ή τις Οινούσες στο Αιγαίο κατά τον Ιανουάριο. Κατά τον ίδιο τα όποια σχέδια, χάρτες και εδαφικά για την Κύπρο, δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την ορθή γραμμή του Ελληνικού ΥΠΕΞ, ότι πρωτίστως θα πρέπει να λυθεί το θέμα των εγγυήσεων στη Κύπρο.

Ο Ιωάννης Μάζης σημείωσε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει την αμυντική επάρκεια αποτροπής, αλλά η αποστρατικοποίηση της Κάσου που θέτει η Τουρκία δεν είναι απλό θέμα και σχετίζεται με άλλα νησιωτικά συμπλέγματα και την ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σε ένα θερμό επεισόδιο η ισορροπίες στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα άλλαζαν θεαματικά και αυτό δεν μπορεί να το υποτιμάει κανείς.Πηγή "Σεισάχθεια"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο άξιος απόγονος του Γκέμπελ, γνωρίζοντας πως είναι αναπόφευκτη η δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης μετά το 2018, προσπαθεί να ωθήσει την Ελλάδα είτε στην «ηρωική έξοδο» της, είτε στην παραμονή της ως εξαθλιωμένη αποικία – παρά το ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την πατρίδα μας.

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
«Τα διάφορα σενάρια βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα οποία βασίζονται σε ένα συνδυασμό των παραδοχών που έχουν καταγραφεί σε κείμενα είτε του ΔΝΤ, είτε του ESM, είναι τα εξής:

(α)  Η ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα θα αναπτύσσεται με ρυθμούς από 2,5% έως 3% από το 2017 και μετά, ενώ μακροπρόθεσμα θα πλησιάζει το 1,2% – κάτι που δεν είναι εύκολα κατανοητό, με δεδομένη την υπερβολική φορολόγηση, τα συνεχή μέτρα, την πτώση της ζήτησης, την ανεργία, τις χρεοκοπίες, την αδυναμία επενδύσεων κοκ. Προφανώς οι δανειστές έχουν υπ’ όψιν τους κάποια άλλη εξίσωση, εκτός από την ΑΕΠ = κατανάλωση + ιδιωτικές επενδύσεις + δημόσιες δαπάνες + (εξαγωγές – εισαγωγές). 

(β)  Με βάση τα παραπάνω, το 2060 το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται στα 728 δις €, ενώ το πραγματικό (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) σε 336 δις €.

(γ) Τα πρωτογενή (προ τόκων) πλεονάσματα θα πρέπει, σύμφωνα με την απαίτηση των δανειστών, να  διατηρούνται στο 3,5% έως το 2029 – όπου ουσιαστικά υπολογίζεται ότι, θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των ιθαγενών από τους ξένους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Σε απόλυτα μεγέθη, θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 6 δις € το 2017 – αυξανόμενα κάθε χρόνο ανάλογα με την άνοδο του ΑΕΠ (ρυθμό ανάπτυξης). Επομένως θα καλύπτονται οι τόκοι και θα εξελιχθούν σταδιακά σε δημοσιονομικά (μετά τόκων) πλεονάσματα – έως ότου βέβαια αρχίσει να δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές, όπου φυσικά τα επιτόκια θα είναι μεγαλύτερα.     

Πρόκειται προφανώς για κάτι που δεν έχει επιτύχει ποτέ καμία χώρα στον πλανήτη – πόσο μάλλον μία χρεοκοπημένη, καθώς επίσης με ένα νόμισμα που δεν το διαχειρίζεται η ίδια. Στη συνέχεια πάντως οφείλουν να μειωθούν σταδιακά, φτάνοντας στο 1,5% – οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

(δ)  Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, χωρίς παρεμβάσεις, καθώς επίσης με την υπόθεση ότι, η Ελλάδα θα μπορεί και χρηματοδοτείται από τις αγορές με επιτόκιο 5% και από τον ESM με επιτόκιο 3,3%, το ελληνικό χρέος το 2060 θα ανέρχεται σε 165% του ΑΕΠ – δηλαδή σε απόλυτα νούμερα στα 1,2 τρις €.

(ε) Με βάση την υπόθεση ότι, σταδιακά μέχρι το 2060 εκείνο το τμήμα του χρέους που λήγει θα (ανά)χρηματοδοτείται με τα προβλεπόμενα επιτόκια αγοράς, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται μεσοπρόθεσμα να ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ συμπεριλαμβανομένων των εντόκων γραμματίων – με τα σημερινά μεγέθη δηλαδή θα πρέπει να δανείζεται η χώρα πάνω από 26 δις € ετησίως, με τα μελλοντικά πολύ περισσότερα.

Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δανείζεται σε επίπεδα άνω του 20% του ΑΕΠ (με σημερινά μεγέθη άνω των 35 δις €), φτάνοντας το 2060 κοντά στο 25% – όπου, με κριτήριο το τότε πραγματικό ΑΕΠ (336 δις €), θα είναι υποχρεωμένη να βρίσκει δανεικά ύψους 84 δις € ετήσια» (Μελέτη της Πειραιώς με παρεμβάσεις).
.
Ανάλυση

Από την εισαγωγή του κειμένου συμπεραίνεται εύκολα ότι οι δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση καλύτερα και συγκεκριμένα ο κ. Αδόλφος Σόιμπλε, μας επιβάλλουν κάτι που δεν έχει ασφαλώς καμία οικονομική λογική από τη δική μας πλευρά, όσον αφορά τη βιωσιμότητα της χώρας μας – αφού, ακόμη και αν πουλήσει το δημόσιο τα πάντα στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, καθώς επίσης ακόμη και αν κατασχεθεί/πλειστηριασθεί ολόκληρη η ιδιωτική περιουσία από το αφελληνισμένο πλέον τραπεζικό μας σύστημα, το χρέος που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας το 2060 θα ανέρχεται στο 165% του ΑΕΠ! 

Πώς άλλωστε θα μπορούσε να θεωρηθεί λογικό το χρέος μίας λεηλατημένης πλέον χώρας να είναι βιώσιμο στο 165% του ΑΕΠ της, όταν πτώχευσε με χρέος κάτω από το 130% του ΑΕΠ της το 2009; Πόσο μάλλον όταν το 2010 διέθετε έναν υγιή τραπεζικό τομέα, ελάχιστα ιδιωτικά χρέη, μία οικονομία που λειτουργούσε, ένα ΑΕΠ κατά 25% υψηλότερο, καθώς επίσης πάνω από τα διπλάσια περιουσιακά στοιχεία στις τότε τιμές;

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν είναι ουσιαστικά ισότιμο μέλος ούτε της ΕΕ (αφού έχουν υιοθετηθεί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων), ούτε της Ευρωζώνης – επειδή δεν της επιτρέπεται να συμμετέχει στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέσω του οποίου επιδιώκεται ο περιορισμός των χρεών των υπολοίπων χωρών του Νότου.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Α. Σόιμπλε τόνισε ξανά ότι, «όσο οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιθυμούν την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, άλλος δρόμος δεν υπάρχει εκτός από τον παραπάνω» – αναφέροντας επί πλέον πως έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για την έξοδο της, όπου ο ίδιος πρότεινε ως αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους κατά 50 δις €.

Εύλογα λοιπόν υποθέτει κανείς πως ο πρώτος στόχος του Γερμανού είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα εάν παραμείνει στο ευρώ σε ένα παράλληλο νόμισμα, αμέσως μετά τις εκλογές στη χώρα του – όπως άλλωστε συνηθιζόταν με τις αποικίες στο παρελθόν, αν και με άλλη μορφή. Ο εναλλακτικός στόχος του είναι να υποφέρουν τόσο πολύ οι Έλληνες, ώστε να αποχωρήσουν εκούσια από την Ευρωζώνη, έναντι «πινακίου φακής» και αφού θα έχουν προηγουμένως λεηλατηθεί – επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι, δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να υποχρεωθεί η Ελλάδα ακούσια στην έξοδο της.

Εν τούτοις οφείλουμε να αναρωτηθούμε γιατί επιμένει τόσο πολύ στο πρωτογενές πλεόνασμα, εκτός από το ότι με τη βοήθεια του θα λεηλατηθεί ευκολότερα η Ελλάδα – επειδή δεν απαιτεί κάτι τέτοιο μόνο από τη χώρα μας αλλά, επίσης, από όλες τις άλλες, κυρίως από τις ελλειμματικές του ευρωπαϊκού Νότου.

Στα πλαίσια αυτά, όλοι όσοι γνωρίζουν πως το 2018 θα αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις για τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης όπου, εφόσον αποφασιστεί, τα πλεονάσματα του Βορά θα καλύπτουν πια τα ελλείμματα του Νότου, κατανοούν πως η πρωσική κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει είτε να είναι τότε πλεονασματική η Ελλάδα, είτε να μην είναι πλέον μέλος του ευρώ – οπότε θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της να γίνει πλεονασματική η χώρα μας ή, εναλλακτικά, να υποχρεωθεί να αποχωρήσει εκούσια. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λογική της Γερμανίας, εν πρώτοις τα εξής:

Η αναπόφευκτη δημοσιονομική ένωση 

Αρκετοί θεωρούν πως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν θα θελήσουν τελικά να ενωθεί δημοσιονομικά η Ευρωζώνη – επειδή δεν θα επιθυμούν να καλύπτουν με τα πλεονάσματα τους τα ελλείμματα των υπολοίπων. Εν τούτοις κάνουν μεγάλο λάθος, αφού χωρίς αυτήν την ένωση η ζώνη του ευρώ θα διαλυθεί – κάτι που ασφαλώς δεν συμφέρει τη Γερμανία, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από γεωπολιτικής, κυρίως επειδή διαφορετικά θα παραμείνει αποικία των Η.Π.Α.

Το λάθος τους ίσως οφείλεται στο ότι, ασχολούμενοι μόνο με τα θέματα της επικαιρότητας (BREXIT, Trump, ITALEXIT κοκ.) δεν γνωρίζουν πως μακριά από τα βλέμματα της δημοσιότητας, η ΕΚΤ επεξεργάζεται μεθοδικά την περαιτέρω μείωση των χρεών των χωρών της Ευρωζώνης – η οποία ξεκίνησε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το Μάρτιο του 2015 με την Ελλάδα εκτός, ενώ θεωρείται μεν πως θα τελειώσει το Μάρτιο του 2017, αλλά πιθανότατα θα επιμηκυνθεί.

Στα πλαίσια αυτά οι κεντρικοί τραπεζίτες αγοράζουν με φρέσκα τυπωμένα χρήματα αξιόγραφα από την αγορά, ύψους 1.740 τρις € – εκ των οποίων τα 1.400 τρις € οφείλουν να αφορούν ομόλογα των χωρών τους. Παρά το ότι τώρα το πρόγραμμα QE μοιάζει να λειτουργεί συμμετρικά, με την έννοια πως κάθε κεντρική τράπεζα αγοράζει τα ομόλογα της χώρας της σε αναλογία με το μέγεθος της, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Η αιτία επικεντρώνεται στο ότι, τα ήδη εκδοθέντα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ξαναγοράζονται ως επί το πλείστον από το εξωτερικό – στο οποίο είχαν καταλήξει ως αποτέλεσμα του προηγούμενου υπερβολικού δανεισμού τους, συμπεριλαμβανόμενων των ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους.

Ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, για παράδειγμα (πηγή: Sinn), αγοράζει ισπανικά ομόλογα από ολόκληρο τον πλανήτη – οπότε, με τον τρόπο αυτό μειώνει τα χρέη του ισπανικού δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές. Μετατρέπει δηλαδή το ξένο, εξωτερικό χρέος σε εσωτερικό – όπου, γνωρίζοντας ότι μία χώρα δεν χρεοκοπεί λόγω του ύψους των δημοσίων χρεών της, αλλά των εξωτερικών, περιορίζεται ανάλογα ο κίνδυνος πτώχευσης της Ισπανίας.

Περαιτέρω η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, για να αγοράσει ομόλογα, ζητάει από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωπαϊκού συστήματος, κυρίως από τη γερμανική και δευτερευόντως από την ολλανδική, να της πιστώσουν τα νέα ευρώ και να τα δώσουν στους πωλητές των ισπανικών ομολόγων – πολύ συχνά δε, όταν οι πωλητές αυτοί δεν είναι εγκατεστημένοι εντός της Ευρωζώνης, ζητάει εναλλακτικά αυτή τη «χάρη» από την ΕΚΤ.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση διενεργούνται συχνά τριγωνικές συναλλαγές – με την έννοια πως οι πωλητές ισπανικών ομολόγων, αφού τα πουλήσουν στην Ισπανία, εμβάζουν τα χρήματα στη Γερμανία ή στην Ολλανδία, για να τα τοποθετήσουν εκεί σε αξιόγραφα σταθερού επιτοκίου, σε ομόλογα εταιρειών ή σε μετοχές. Εν προκειμένω, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ή της Ολλανδίας δεν πιστώνει μόνο τα απ’ ευθείας εμβάσματα από την Ισπανία – αλλά, επίσης, τα εμβάσματα από τις τρίτες χώρες.

Τα δάνεια αυτά που με τον παραπάνω τρόπο χορηγούν οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, καταχωρούνται στο ευρωπαϊκό σύστημα ως απαιτήσεις του Target 2 το οποίο ήταν συνολικά 885 δις € το Φεβρουάριο (γράφημα, πηγή), με το μεγαλύτερο μέρος του να αφορά τη Γερμανία (κατά άλλους ήταν λιγότερο, αλλά αυξάνεται συνεχώς κατά 20 δις € μηνιαία, εις βάρος της Γερμανίας και της Ολλανδίας).

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του Target 2, όπου πάνω από το μηδέν είναι οι πιστώτριες χώρες-κεντρικές τράπεζες (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Κύπρος), ενώ κάτω οι χρεώστες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, ΕΚΤ)

Περαιτέρω, για τις χώρες του Νότου οι συναλλαγές αυτές θεωρούνται ως εξαιρετικά ωφέλημα εγχειρήματα – επειδή ανταλλάσσουν τα έντοκα ομόλογα των κρατών τους με ημερομηνία λήξης που ευρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, με άτοκα σήμερα και ουσιαστικά χωρίς ημερομηνία λήξης λογιστικά χρέη των κεντρικών τραπεζών τους. Με Θεσμούς δηλαδή που ανήκουν μεν στα κράτη τους, αλλά που ορίζονται στο σύμφωνο του Μάαστριχτ, λόγω της έλλειψης υποχρέωσης (δέσμευσης) χρηματοδότησης, ως ιδρύματα περιορισμένης ευθύνης!

Με απλά λόγια, εάν κάποια στιγμή προκαλούταν κραχ και εγκατέλειπαν αυτές οι χώρες την Ευρωζώνη, όπως συζητείται για την Ιταλία, οι κεντρικές τους τράπεζες πιθανότατα θα χρεοκοπούσαν – επειδή το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους είναι σε ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις τους είναι απέναντι στο κράτος τους και στις εγχώριες τράπεζες, οπότε θα ανταλλασσόταν με ένα εθνικό νόμισμα που θα υποτιμούταν ραγδαία.

Στην περίπτωση αυτή οι απαιτήσεις Target 2 του υπολοίπου ευρωσυστήματος θα χανόταν – οπότε η μοναδική ελπίδα των πιστωτριών χωρών (Γερμανία, Λουξεμβούργο κοκ.) θα ήταν να συμμετείχαν στις ζημίες τους εκείνες οι κεντρικές τράπεζες που θα επιβίωναν. Τότε οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί κλπ. θα διαπίστωναν πως ο πλούτος που δήθεν κατέχουν, εκμεταλλευόμενοι τόσα χρόνια τον ευρωπαϊκό Νότο, θα ήταν στα χαρτιά – αφού οι απαιτήσεις τους απέναντι στις άλλες κεντρικές τράπεζες θα ήταν ακάλυπτες.

Συμπερασματικά λοιπόν, εάν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν υπογράψουν το 2018 τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, θα χάσουν τεράστια ποσά – οπότε πιθανότατα θα το κάνουν. Πολύ περισσότερο αφού κάτι τέτοιο τους επιτρέπει να μην καταχωρήσουν ακόμη τις αναμενόμενες ζημίες από τα ομόλογα του υπερχρεωμένου Νότου στους ισολογισμούς τους –  αλλά να τις κρύψουν στο νέο σύστημα της ευρωπαϊκής αναδιανομής των πόρων.

Επίλογος

Από την παραπάνω ανάλυση διαπιστώνει κανείς εν πρώτοις ότι, η Ευρωζώνη είναι κατασκευασμένη ως μία ερμητικά κλειστή φυλακή – αφού τυχόν απόδραση κάποιας χώρας, ακόμη και της πιο ισχυρής, είναι σχεδόν συνώνυμη με μεγάλες οικονομικές ζημίες, εάν όχι με την αυτοκτονία της.

Ως εκ τούτου, παρά το ότι η Ιταλία ευρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, αδύνατον να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της εντός του ευρώ, πολύ δύσκολα θα αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση – εκτός του ότι, με βάση το σύνταγμα της που τελικά δεν άλλαξε, για να είναι αυτοδύναμο κάποιο πολιτικό κόμμα που τάσσεται εναντίον του ευρώ, πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από το 40% των ψήφων (πράγμα απίθανο για τη χώρα), ενώ για μία αναθεώρηση του συντάγματος απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η γερμανική κυβέρνηση (η ολλανδική επίσης, όπως και το Λουξεμβούργο), γνωρίζοντας από σήμερα ότι θα υποχρεωθεί να υπογράψει τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, οπότε να καλύπτει με τα πλεονάσματα της τα ελλείμματα των εταίρων της, προσπαθεί να μην υπάρχουν ελλείμματα μετά το 2018 – οπότε δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να επιβάλλει την πολιτική λιτότητας σε όλους, αφού διαφορετικά δεν θα τα καταφέρει. Λογικά λοιπόν επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εάν θέλει μία χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης – αφού δεν έχει καμία διάθεση να την πληρώνει.

Από την άλλη πλευρά τώρα, μία μη διεφθαρμένη κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πιέσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωζώνη, τη Γερμανία δηλαδή, με όπλο τη χρεοκοπία της εντός της νομισματικής ένωσης (ανάλυση) – η οποία δεν είναι ασφαλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Ειδικά η Ελλάδα, στην οποία δεν προσφέρεται καμία απολύτως βιώσιμη προοπτική για το μέλλον της – έχοντας ουσιαστικά καταδικαστεί στη χειρότερη χρεοκοπία όλων: στην κυλιόμενη πτώχευση.

Ο Αδόλφος Σόιμπλε όμως, άξιος απόγονος του Γκέμπελ, έχοντας απέναντι του αδύναμους πολιτικούς ηγέτες, κάποιοι εκ των οποίων ήταν/είναι ανεπαρκείς ή ανίκανοι, ενώ ορισμένοι άλλοι ενδοτικοί λόγω «διεφθαρμένου προηγούμενου βίου», μπορεί να χειρίζεται αριστοτεχνικά την Ελλάδα – αδυνατίζοντας σταδιακά όλες τις κυβερνήσεις της όταν αντιδρούν, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια της μη τήρησης της υπόσχεσης του από το 2012 περί μείωσης του χρέους, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση να ξεφύγει η χώρα μας ποτέ από τα αρπαχτικά του νύχια. Φυσικά έχει το πλεονέκτημα της (ανόητης) αδυναμίας συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων μεταξύ τους – κάτι που θα του δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά καλλιεργεί συστηματικά τις αντιδράσεις των Ελλήνων απέναντι στο ευρώ, βασανίζοντας τους όσο περισσότερο μπορεί – έτσι ώστε να επιλέξουν κάποια στιγμή την «ηρωική έξοδο» εκούσια. Τότε δεν θα έχει πλέον το φόβο τυχόν χρεοκοπίας τους εντός της ένωσης – ή κάλυψης των ελλειμμάτων τους που δεν πιστεύει πως θα πάψουν να υπάρχουν, όταν υπογραφεί η δημοσιονομική ένωση των υπολοίπων.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε και ευχόμαστε να κατανοήσουν όλοι οι Έλληνες, κυρίως οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα ότι, ακόμη και σήμερα υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για τη χώρα – αρκεί να είμαστε όλοι ενωμένοι, να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε, καθώς επίσης πώς θα το επιτύχουμε με το λιγότερο δυνατόν επώδυνο τρόπο, διορθώνοντας ταυτόχρονα όλα τα δικά μας σφάλματα και ελαττώματα. Προφανώς δε πρέπει να έχουμε έτοιμα εναλλακτικά σχέδια, με πλήρη ανάλυση, για κάθε πιθανό ενδεχόμενο – αφού κανένας δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Βιβλιογραφία: Πειραιώς, ΔΝΤ, ESM, H.W. Sinn
Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Κωνστ. Φράγκου

Ένα κράτος για να είναι ελεύθερο, αξιοπρεπές και να ίσταται με υπερηφάνεια, πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρό όσο οι γείτονές του.
Θουκυδίδης
Από 4μήνου έχω δημοσιεύσει από τον χώρο αυτό και την εφημερίδα Το Παρόν πέντε (5) αλλεπάλληλες μελέτες – αναλύσεις για το ορατό, ψηλαφιστό και προσεγγίζοντα κίνδυνο εξ Ανατολών, την εγκληματική εγκατάλειψη της Άμυνας και την τεράστια διαφορά δυναμικού – εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας Εξέπεμψα SOS. Κραύγασα: Hannibal Ante Portas. Το ίδιο κάνω, συνεχώς, από το 2008…
Μετά την Σημιτική λαίλαπα της λεηλασίας της Άμυνας και των εθνικών πόρων ακολούθησε η Καραμανλική εποχή της λήθης και συγκάλυψης. Αδελφάτο…
Από το 2006, όταν η Άμυνα ελεγχόταν από τον κ. Κων. Καραμανλή, τον επιλεγόμενο Ακάματο ή Σκανδαλοθάπτη, και τον κ. Ε. Μεϊμαράκη, παντελώς αδιάφορο και μοιραίο για την Άμυνα (το μόνο «καλό» που προσέφερε στο Στράτευμα είναι η ολέθρια μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, διαφωνούσης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, λίγες ημέρες προ των εκλογών), η κατάρρευση της αποτροπής υπήρξε ραγδαία. Το εθνικό έργο Μεϊμαράκη – Καραμανλή συνέχισε το έτερο θλιβερό δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου. Την χαριστική βολή στο σύστημα έδωσε η Κυβέρνηση Αντωνομπενιμπαλτάκων. Είχαμε:
 • Βομβαρδισμό και απαξίωση του φρονήματος των στελεχών.
 • Κομματικοποίηση του Στρατεύματος.
 • Εγκατάλειψη υπάρχοντος υλικού.
 • Ουδεμία προοπτική ή ανησυχία για το μέλλον. Μάτια κι αυτιά ερμητικά κλειστά για όσα τεκταίνονται στην συνεχώς απειλούσα και ανησυχητικά εξοπλιζόμενη γειτονική χώρα.
Βασικά, υπεύθυνα τα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ ο κυβερνών, σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ, μειωμένο ενδιαφέρον ή άσκηση ελέγχου για τα’ αμυντικά επέδειξε αυτό το διάστημα.
Τα πέτρινα χρόνια της Αμυντικής Βιομηχανίας
Οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες αποτελούσες κομματικά παραρτήματα, ΝΔ- – ΠΑΣΟΚ φωλιές αρπακτικών, που τις διαχειρίζονταν σκώληκες τις κομματίλας και της συνδικαλαρίας: Ανεξέλεγκτη λεηλασία… Και πάλι ο τότε ΣΥΝ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν μόνο για τη στήριξη των συνδικαλιστών, χωρίς να ανησυχήσει που οι εργασίες λιγόστευαν και για τα ελλείμματα που πλήρωνε το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι.
Απέναντι, η Αμυντική Βιομηχανίας της Τουρκίας μεγαλουργούσε πλαισιωμένη με αυστηρά επιλεγμένα στελέχη και εκμεταλλευόμενη, πλήρως, τα ΑΩ. Εδώ οι αχρείοι διόριζαν μαιευτήρες, προϊσταμένους λαχαναγοράς και φροντιστηριάρχες ως επικεφαλής των Βιομηχανιών.
Τα αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ)
Είχαν παραδοθεί ως βορά σε κοράκια τα οποία διευκόλυναν και συνεργάζονταν αρμονικά εγκάθετοι των Υπουργών Άμυνας. Η λεηλασία συνεχιζόταν και επί κυβέρνησης Αντωνομπένηδων όταν η ΓΔΕΕ, αρμόδια υπηρεσία, αποτελούσε αποκλειστικό φέουδο του κ. Ε. Βενιζέλου.
Δυστυχώς μόνο ολίγες φωνές και έντιμα έντυπα επεσήμαιναν τον κίνδυνο, επί συνεχή χρόνια, προς δόξαν της κωφότητος της εξουσίας. Εγκληματικά αδιάφοροι, οδηγούσαν τη χώρα στην ευθανασία. Και ξαφνικά έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Η επικείμενη παρουσία των πολυδιαφημισμένων F35 στο Αιγαίο και οι, ταυτόχρονες, απειλές του κ. Ερντογάν για νησιά και Λωζάννη. Εν αιθρία; Όχι, δα. Η παρουσία των F-35, που μεγαλοποιείται, ήταν γνωστή από το… 2000(!) και η απειλή είχε εκδηλωθεί με τα Ύμια!
Τα F-35
Όταν η Lockheed Martin κέρδιζε το πρόγραμμα μαχητικών stelth  5ης γενιάς, δηλαδή των F-35 η Αμερικανική κυβέρνηση, Γραφείο Διαχείρισης Προγράμματος (Joint Srike Fighter program office) απευθύνθηκε στους συμμάχους καλώντας τους να συμμετάσχουν, ως εταίροι, στο πρόγραμμα (θα ελάμβανε και η ΕΑΒ…. μερίδιο).
Οι προτάσεις υπεβλήθηκαν, διαδοχικά, στους Υπουργούς κ. Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου και Μεϊμαράκη. Ουδεμία απάντηση έλαβαν. Η Τουρκία, όπως ο Καναδάς, Ιταλία, Αγγλία κ.λπ. δήλωσαν συμμετοχή.
Το πρόγραμμα έκλεισε και η USAF απευθύνθηκε στον κ. Βενιζέλο προτείνοντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγορών, πλέον, ώστε η Ελλάδα να εγγραφεί στον πίνακα προτεραιοτήτων. Και ο κ. ΕΒ εσιώπησε! Τώρα, εμείς γιατί φωνάζουμε ότι η Τουρκία παίρνει F-35 και εμείς όχι; Είναι στα καλά τους οι ανεπαρκείς ηγέτες μας; Μας φταίει ο Καμμένος; Όσον αφορά την Τουρκία, η γείτων και επιθετική χώρα μετέχει στην κατασκευή ως εταίρος και δήλωσε, από το 2010, ότι θα προμηθευτεί, τελικά, 100!
Η πρώτη παρτίδα αφορά σε 30 α/φ με χρόνους παράδοσης 2 (2018), 4 (2019), 8 (2020), 8 (2021), 8 (2022). Κοντολογίς, η Τουρκία το 2022 θα διαθέτει 30 F35 που θα τις επιτρέψουν να κυριαρχεί στο Αιγαίο. Να πούμε ότι αυτό είναι «του θανατά» για ‘μας; Θ’ απαντήσω, όχι, καίτοι δεν είμαι πιλότος μαχητικού. Απαιτούνται όμως ταχείες ενέργειες. Νυν υπέρ πάντων ο αγών. Εάν εφησυχάσουμε, χάσαμε, οδηγηθήκαμε, κατ’ ευθείαν, στην ευθανασία. Απλά, σημειώνω, για να προσγειώσω τους αιθεροβάμονες, ότι αν ακόμη και σήμερα εκδηλώναμε πρόθεση απόκτησης F-35 (κόστος εκάστου 100 εκ. $) το πρώτο θα το παραλαμβάναμε μετά το 2028. Για να είμαστε ρεαλιστές! Και τότε θα είχαμε απέναντι… 100 Τουρκικά! Είναι λύση αυτή του προβλήματος;
Τα F-16
Λαμβάνοντας υπόψη το επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου, είναι αντιληπτό και ομολογούμενο ότι σε μια πιθανή σύρραξη πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Πολεμική Αεροπορία. Επομένως, αβίαστα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση μιας αποτρεπτικής δύναμης μαχητικών σε, όσον το δυνατόν, καλλίτερη αναλογία με την ισχύ του αντιπάλου είναι αναγκαία.
Σήμερα, οπωσδήποτε, η απόκτηση από την Τουρκία των F-35 δημιουργεί νέα δεδομένα.
Αυτά τα νέα δεδομένα καλείται η κυβέρνηση ν’ αντιμετωπίσει ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά.
Η απάντησή μας θα είναι ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός των F-16 που διαθέτουμε συνδυαζόμενος με αυτόν των τεσσάρων (4) φρεγατών ΜΕΚΟ, με τις οποίες θ΄ αντιμετωπιστεί επαρκώς η Τουρκική υπεροχή. Θα υπάρξει όμως αποτροπή. Τα F-16, δηλαδή τα εκσυγχρονισμένα, είναι τα μόνα που μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν τα F-35, εκτός αν προμηθευθούμε καινούρια, άλλου τύπου. Αυτό το λέει η ΠΑ και όχι εγώ. Ας δούμε την σύνθεση του αεροπορικού μας στόλου των F-16.
PXI (Αγορά αιώνα – Παπανδρέου) 32
PXII (Μητσοτάκης – Βαρβιτσιώτης) 37
PXIII (Σημίτης – Τσοχατζόπουλος) 55
PXIV (Σπηλιωτόπουλος – Καραμανλής) 31
Σύνολον: 155
(Σημ. σημασία έχει πόσα απ’ αυτά είναι διαθέσιμα, μάχιμα δηλαδή γιατί, όπως πληροφορούμαι, μεγάλος αριθμός είναι καθηλωμένος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών).
Ο εκσυγχρονισμός
Είναι παλαιά ιστορία. Μετά την απροθυμία του ΥΕΘΑ να συμμετάσχει στο κονσόρτσιουμ κατασκευής, η κατασκευάστρια εταιρεία L-M δέχθηκε αίτημα της ΠΑ για παροχή πληροφοριών εκσυγχρονισμού (2009). Η L-M υπέβαλε, σε μικρό χρόνο, ολοκληρωμένη πρόταση αναβάθμισης. Ο τότε Υπουργός κ. Ε. Μεϊμαράκης όχι μόνο ουδόλως ασχολήθηκε με το θέμα αλλά και περιέκοψε 10 μαχητικά OPTION της τελευταίας αγοράς ΡΧ4! Η L-B επανήλθε δις. Μία το 2010 και άλλη το 2011. Ουδεμία απόκριση. Φθάνουμε σήμερα, που «έσφιξαν, πλέον, τα γάλατα». Η  ΠΑ έχει συγγράψει LOR (αίτημα για πρόταση) για εκσυγχρονισμό αριθμού ή όλων των F-16 σε F16V. Ταυτόχρονα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι εταιρείες BOEING και BAE. Ενημερώνεται ο Υπουργός, ο οποίος, όπως πληροφορούμαι, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και ερευνά για την εύρεση ικανοποιητικής  λύσης, δεδομένου ότι το αίτημα εγγίζει τα 2 δις $ (2,4 δις είναι το συνολικό κόστος F-16, φρεγατών). Η λήψη αποφάσεων, όμως, δεν παίρνει άλλες αναβολές και… βυζαντινολογίες. Η αδιαφορία, η αναβλητικότητα, η έλλειψη διορατικότητας των προκατόχων του, πνίγουν τώρα τον Καμμένο που βρίσκεται επί πυράς. Το θέμα των F-35 και του εκσυγχρονισμού δεν ήταν καθόλου άγνωστα στους ελληνικούς αμυντικούς κύκλους. Το να βγαίνουν σήμερα δημοσιογράφοι και να προκαλούν πανικό με πρωτοσέλιδα, εμπρηστικά δημοσιεύματα ήκιστα προσφέρουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Τα εκσυγχρονισμένα F-16 είναι τα μόνα που μπορούν να τ΄ αντιμετωπίσουν, ικανοποιητικά.
Πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ότι ακόμα και αν αύριο διαβιβαζόταν το σχετικό αίτημα εκσυγχρονισμού στην USAF, η απάντηση – πρόταση θα ληφθεί μετά από 6-8 μήνες και το πρώτο F16V θα παραδοθεί το 2020! Αν κανείς προτίθεται να σχολιάσει με την γνωστή φράση «καλά κρασιά», τότε θα πρέπει ν’ απευθυνθεί στους κ. Μεϊμαράκη – Βενιζέλο, βασικά.
Σε αρκετά ικανοποιητικό μέρος των εργασιών εκσυγχρονισμού θα συμμετέχει και η ΕΑΒ και άλλες μικρότερες εγχώριες εταιρείες. 
Ο Εκσυγχρονισμός
Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων
Δημοσθένης – Ολυνθιακοί
Τα κόστος εκσυγχρονισμού πλησιάζει τα 2δις $, ανάλογα του αριθμού των α/φ. Υπολογίζεται ότι με την καταβολή 200 εκ. $ κατ’ έτος, θ’ απαιτηθούν 10 χρόνια για την αποπληρωμή τους. Σκέψεις, αντίλογοι και προτάσεις υπάρχουν πολλές, οι οποίες, όμως πρέπει να καταλήξουν σύντομα. Οι πάντες βλέπουν ότι ο ελάχιστος αριθμός θα είναι το σύνολο των PXIΙ, III, IV δηλαδή 37+55+31 = 123. Πού θα βρεθούν αυτές οι πιστώσεις σήμερα;
Και ολίγο… γιουσουρούμ
Πληροφορούμαι, χωρίς να μπορέσω να το επιβεβαιώσω ότι:
 • Προ μηνών η Ρουμανία και η Πορτογαλία αναζητούσαν αγορά παλαιών F-16. Το γεγονός μας απασχόλησε ώστε να εξετάσουμε την πώληση των 32 της PXI;
 • Σήμερα, η Βουλγαρία αναζητεί, ομοίως, τέτοια α/φ αλλά πάλι εμείς δείχνουμε αδιάφοροι. Δεν εξετάζεται η περίπτωση πώλησης των παλαιότερων ώστε να βρεθεί «η μαγιά» ώστε να εκσυγχρονίσουμε τα υπόλοιπα;
Ποιοι μπορούν να…. προσφέρουν;
 • Η Εκκλησία της Ελλάδος
Εφόσον ο Μακαριώτατος και το Ιερατείο φρίττουν επί τω ακούσματι διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και θεωρεί ότι οι δύο πόλοι αποτελούν συμπαγές – δίπολο, οφείλει να προσφέρει στο ΥΕΘΑ τουλάχιστον το ήμισυ της δαπάνης, δηλαδή περί το 1 δις €. Έχει, άνετα, τις δυνατότητες. ΑΝ το κράτος ανυπεράσπιστο καταλυθεί  από το Ισλάμ του κ. Ερντογάν η Εκκλησία θα υποστεί κι αυτή πλήγμα και προσβολή. Προχωρείστε, λοιπόν, Μακαριώτατε, και ιδού μια ευκαιρία εκδήλωσης στοργής της Εκκλησίας προς τις ΕΔ, την Άμυνα, την Αποτροπή. Υπενθυμίζω απλά ότι το κράτος μισθοδοτεί 10.000 ιερωμένους και μόνο 8.000 γιατρούς!
 • Ισχυρές, οικονομικά, τάξεις, όπως οι εφοπλιστές, πάμπλουτοι ομογενείς.
 • Σε προηγούμενο σημείωμά μου σ’ αυτό το χώρο, έδωσα μια τεκμηριωμένη εικόνα του κράτους – τέρατος που απομυζά την ικμάδα του Ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναχωρώντας μας συνέστησε «Προχωρείστε σε μεταρρυθμίσεις». Εμείς συνεχίζουμε τις… απορρυθμίσεις: 300 βουλευτές αντί 180, διάθεση αυτοκινήτων τους βουλευτές και υπεράριθμων «συμβούλων» κ.λπ. Επανέρχομαι σήμερα με νεώτερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πελατειακό και κομματικό κράτος ανθεί και γιγαντώνεται όταν η άμυνα μαραίνεται:
 • Στο κανάλι της Βουλής, που έπρεπε να έχει καταργηθεί προ πολλού, συνεχίζονται οι διορισμοί!
 • Η εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (κατασκευαστική Δημοσίου) διαθέτει 330 υπαλλήλους. Σήμερα που οι δραστηριότητες έχουν μειωθεί κάθετα, αρκούν 100. Ο κ. Σπίρτζης, γνήσιος εκφραστής της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ πελατειακής αντίληψης διορίζει ακόμη 220.
 • Οργανισμοί έχουν περισσότερους συμβούλους από εργαζομένους! Ο Λιμένας Κέρκυρας 9 μέλη ΔΣ, 8 εργαζόμενοι, Ελευσίνας 7-5, Λαυρίου 9-7. Το λιμάνι του Βόλου έχει μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων απ’ αυτό του Αμβούργου!
 • Η Κυβέρνηση ΗΠΑ διαθέτει 16 μόνο Υπουργούς. Η του γραφικού κρατιδίου, η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που λέγεται Ελλάς 36!
 • Ο ΠτΔ της Ελλάδας λαμβάνει ετήσιο μισθό όσο πρόεδρος των ΗΠΑ! Από τις 373.000 ευρώ, οι 73.000 επαρκούν. Οι υπόλοιπες 300.000 ευρώ να οδεύσουν σε ενταλλακτικά ελικοπτέρων (Από τα ΙΙ ΝΗ – 90 ίπταται μόνο ένα!) Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας μείωσε στο 30% τις απολαβές του όταν η χώρα του μπήκε στο μνημόνιο!
 • Ο κ. Πρωθυπουργός μέσω πλήρους κατάρρευσης, ανοίγει Πρωθυπουργικό γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, ένα μικρό Μέγαρο Μαξίμου, με επίπλωση κ.λπ. όπου θα διορίσει, ασφαλώς, πολυπληθές προσωπικό. Ήδη η διορισθείσα διευθύντρια λαμβάνει μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο του Αρχηγού ΥΕΘΑ! Γιατί; Ποια η ανάγκη; Εντελώς απίστευτη ακούγεται η πληροφορία ότι εκεί απεσπάσθηκαν 16 αστυνομικοί. Να φυλάνε τι;
 • Οι μετακλητοί υπάλληλοι, αυτή η σύγχρονη λέπρα της Δημόσιας Διοίκησης, ξεπέρασαν τους 2.000 ενώ το κόστος μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 146 εκ (Καθημερινή 27 Νοεμβρίου). 48 εντοπίστηκαν στο γραφείο του κ. Σταθάκη και 25 στου κ. Κατρούγκαλου.
 • Ο αριθμός των Γενικών και πάσης φύσης Γραμματέων (έφθασαν να διορίζουν και… αναπληρωτές Γεν. Γραμματέων) έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πέρυσι τον Νοέμβριο ήσαν 72, σήμερα ξεπέρασαν τους 150!
 • Και το θλιβερότερο απ’ όλα είναι ότι από την άλλη μεριά δεν ακούγεται συγκεκριμένο σχόλιο. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει ο Τσίπρας και να τον αντικαταστήσουν πάνω στα σημερινά δεδομένα για να βολέψουν τα δικά τους παλικαράκια που αδημονούν. Υπάρχει ελπδα να σωθεί τούτος ο τόπος;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ποτέ δεν σ’ ακούνε αν δεν έχεις δόντια. Αν δεν μπορείς να δαγκώσεις, δεν υπάρχεις.
Ν. Πεντζίκης
 • Μετά τα τελευταία γεγονότα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι Τούρκοι, κάτι μας ετοιμάζουν, αφού βλέπουν το αλαλούμ που κυριαρχεί στην Ελληνική Πολιτεία. Εξορκισμοί, λαθεμένες εκτιμήσεις ότι οι γείτονες κρώζουν προς τα εδώ για να αντιμετωπίσουν εσωτερικές αναταράξεις, είναι αυταπάτες. Οι γείτονες λειτουργούν βάσει προγράμματος και σχεδίων.
 • Η απαιτούμενη εσωτερική ενότητα δεν υπάρχει. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεί στην Εξουσία και η Αντιπολίτευση δεν την βοηθάει καθόλου. Βιάζεται να καταλάβει την εξουσία για να συνεχίζει το φαγοπότι που άφησε στη μέση. Η διχόνοια στο μεγαλείο της. Στρώνουν το δρόμο στον θρασύτατο Σουλτάνο.
 • Το τόσο αναγκαίο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν συγκροτείται. Όλοι το υπόσχονται (όπως την κατάργηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος) αλλά κανείς δεν προχωρεί στην πράξη.
 • Απαιτείται  ΤΑΧΕΙΑ αξιοποίηση – ενεργοποίηση υπαρχόντων μέσων ΤΩΡΑ. Είναι γελοίο να κραυγάζουμε όταν ένας μεγάλος αριθμός οπλικών συστημάτων είναι ανενεργά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή συμφωνιών συντήρησης (Fos) .
 • Απαιτείται εκδήλωση φροντίδας και στοργής στα στελέχη ΕΔ των οποίων άφρονες Κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα πενιχρά εισοδήματά τους.
 • Όχι εμπρηστικές και χλευαστικές δηλώσεις προς Ανατολάς. Μας καθιστούν αστείους όταν οι άλλοι γνωρίζουν την κατάστασή μας. Αν δεν “πατάς” κάπου καλλίτερα να περιορίζεσαι σε απλές διαμαρτυρίες. Ποτέ δεν σ’ ακούνε αν δεν έχεις δόντια…
 • Εν τω μεταξύ σαβούρες, οικτρά αποτυχόντες πολιτικοί του παρελθόντος, υπεύθυνοι της σημερινής κατάντιας, επωφελούμενοι της ατιμωρησίας και ουδόλως ενδιαφερόμενοι για την δραματική κατάσταση της χώρας, οργανώνουν Ομίλους, κάνουν διαλέξεις, εκδίδουν βιβλία στοχεύοντας, ξανά, την εξουσία.
Σημειώσεις
1) Η εσφαλμένη θεωρία τίνων επισήμων και αρκετών ΜΜΕ ότι η Τουρκική προκλητικότητα οφείλεται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αποπροσανατολίζει και ρίχνει στάχτη στα μάτια στην κοινή γνώμη.
Η Τουρκία ανοίγει ανύπαρκτα θέματα, όπως η συνθήκη της Λωζάννης, τα νησιά, η Θράκη, λειτουργούσα καθόλου παρορμητικά αλλά προγραμματισμένα, ακολουθούσα στρατηγική 10ετιών. Έχει στόχο την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και του καθεστώτος όλου του Αιγαίου.
Μια ισχυρή, Ελληνική Κυβέρνηση, με συμπαραστάτη στα εθνικά θέματα όλον τον πολιτικό κόσμο θα λειτουργούσε, οιωνεί. ως ένας τρόπος αποτροπής. Εμείς είμαστε όλο λόγια, θεατρικές παραστάσεις και πλέον ου αλλά και μια εσωτερική διαμάχη άνευ τέλους. Τα Εθνικά θέματα έχουν παραμερισθεί και κυριαρχεί μια λυσσαλέα μάχη για την κατάληψη και νομή της Εξουσίας.
Μαζεύτηκαν πότε οι Πολιτικοί Αρχηγοί, ΟΛΟΙ, να συζητήσουν τα εθνικά θέματα;
Σήμερα, πέραν πάσης αμφιβολίας ένα θερμό επεισόδιο αποτελεί κάτι περισσότερο από πιθανότητα. Τούτο δεν αποτρέπεται ούτε με ευχέλαια, ούτε με φαμφάρες, ούτε με “παραστάσεις” τύπου Καστελόριζου. Χρειάζεται στιβαρή στάση εδραιουμένη στον ρεαλισμό.
Δεν θα ήσαν αυτοί λύκοι αν εμείς δεν είμαστε πρόβατα.
2) Υπάρχει όμως, και είναι αναγκαία, και μια εύθυμη νότα. Είναι ο σπουδαίος Αρχηγός, όψιμος «πατριώτης» κ. Β. Λεβέντης. Κραυγάζει κι αυτός ζητώντας να παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους ακόμα 200 ευρώ, μηνιαίως, για ν’ αγορασθούν F-35. Έτσι απλά πάμε στο Super Market να τα πάρουμε. Γιατί ο λεβέντης κ. Λεβέντης δεν άρχιζε τις κρατήσεις, αναλογικά, από τον Π.τΔ, βουλευτές, υψηλόβαθμους, αργόμισθους, συμβούλους κ.λπ. Μακριά τα χέρια από το συνδικάτο.

3) Τούτο το κείμενο τράβηξε σε μάκρος αλλά, αφού μιλάμε για εκσυγχρονισμό, δεν μπορώ ν’ αποφύγω τον πειρασμό ν’ αναφερθώ στον εκσυγχρονισμό των APACHE. Τα ελικόπτερα αυτά είναι τα κορυφαία και ακριβότερα παγκοσμίως. Είναι ο μοναδικός τομέας που υπερέχουμε έναντι της Τουρκία στο οπλοστάσιο. Πολλαπλασίαστης ισχύος. Τα πρώτα είκοσι (20) αγοράσθηκαν το 1992 (Μητσοτάκης – Βατβιτσιώτης) και το 2010 ήρθε η ώρα τους να εκσυγχρονισθούν. Το ΓΕΣ ζήτησε προτάσεις από την BOEING, επέλεξε και προώθησε τον φάκελο στον τότε ΥΕΘΑ, απαθέστατο αλλά πολυλογούντα, κ. Ε. Βενιζέλο. Τα Ε/Π αν δεν εκσυγχρονίζονταν θα κατέληγαν στο χυτήριο. Ο τότε Α/ΓΕΣ παρακαλούσε καθημερινώς τον Υπουργό να πάρει απόφαση. Αυτός ανέβαλε και υποσχόταν. Τελικά, ο φάκελος ανυπόγραφος βρέθηκε στον ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ από τον Αβραμόπουλο. Ήταν, όμως, αργά. Σήμερα τα πολύτιμα αυτά πολεμικά μέσα πνέουν τα λοίσθια. Ο BENI μετέχει σε δείπνα, συζητήσεις κ.λπ. μετά άλλων «συντρόφων» πουλώντας πατριωτισμό και επιδεικνύοντας την σωτηρία της Ελλάδος. ουδείς τον έλεγξε. Όλοι είχαν ξεχάσει το βίο και πολιτεία του ως ΥΕΘΑ.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει η Κατερίνα Χατζηθεοδώρου

Αυτές τις σκέψεις διάβασα την Τρίτη, (6.12.'16) : “Το “αντισύστημα” είναι το επόμενο βήμα του συστήματος... Δηλαδή μια νέα, ακόμα πιο άγρια μορφή του καπιταλισμού... οι λέξεις “καπιταλισμός” και “αριστερά” αποτελούν δύο κυριολεξίες, που η κυρίαρχη προπαγάνδα αποφεύγει να χρησιμοποιεί, βάζοντας στη θέση τους όρους και λέξεις που βοηθούν στη χειραγώγηση των πολιτών, όπως σύστημα, αντισύστημα, λαϊκισμός και άλλες. Κι έτσι η παγίδα γίνεται τέλεια.”

Τις διάβασα στο διαδίκτυο σε ένα άρθρο γραμμένο από μία εξαιρετικής γραφής “αριστερή πέννα” που ιδιαίτερα εκτιμώ για την ευρυμάθεια και την ευθυκρισία της, αλλά δε θα αναφέρω ποια είναι για να μη μείνουμε στο όνομα, αλλά στην ουσία της διαφωνίας (ή και συμφωνίας) προς αυτές τις συγκεκριμένες σκέψεις. Καλοπροαίρετα, διότι η διά επιχειρημάτων διαφωνία είναι πηγή δημιουργικής ανέλιξης της ανθρώπινης νόησης και των κοινωνιών.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα την έννοια “σύστημα”, επειδή πιθανόν να μην υπάρχει μία κοινή αντίληψη αυτής της έννοιας. Ως σύστημα νοείται το πλέγμα των οικονομικο-πολιτικών προσώπων και των σχέσεων μεταξύ τους παγκοσμίως, που προωθεί συγκεκριμένη ατζέντα, την ατζέντα την παγκοσμιοποίησης, αφαιρώντας όλο και περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες από τους λαούς και τείνοντας προς εγκαθίδρυση παγκόσμιας δικτατορίας (όπου τους λαούς θα διαφεντεύουν οι πολυεθνικές εταιρείες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο -ήδη αυτό συμβαίνει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, επαληθεύοντας πλήρως την τάση προς παγκόσμιο Ολοκληρωτισμό).

Δόθηκε η έννοια αναλυτικά, για να έχουμε κοινή την αντίληψή της. Με τους όρους αντισύστημα και αντισυστημικός νοείται κάθε κατάσταση ή πρόσωπο ή πλέγμα προσώπων (κόμμα, οργάνωση κ.τ.λ.) που αντιτίθεται σε αυτήν την παγκοσμιοποιητική ατζέντα. Με άλλα λόγια αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση ως: ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργασίας (παντός είδους εργατών και εργαζομένων).

Αυτές οι “ελευθερίες” για να συμβούν απαιτούν εντελώς ανοιχτά τα σύνορα κάθε χώρας, χωρίς κανένα έλεγχο εξόδου-εισόδου κεφαλαίων, χωρίς κανένα δασμό στα εισερχόμενα προϊόντα (σκεφθείτε πόσο συμφέρει κάτι τέτοιο το πολυεθνικό κεφάλαιο της Γερμανίας και των λοιπών πολυεθνικών, που έτσι διαλύουν, λόγω άνισου ανταγωνισμού, τις εθνικές οικονομίες των πιο αδύναμων χωρών), χωρίς κανένα διαβατηριακό έλεγχο συνόρων, χωρίς απαίτηση εθνικής εντοπιότητας για οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος “δημοσίου” οργανισμού.

Με άλλα λόγια η παγκοσμιοποίηση είναι μια κατάσταση η οποία τείνει στην εξάλειψη των εθνών και στην ομογενοποίηση των ανθρώπων, μέσα σε ένα παγκόσμιο “γαλάκτωμα”, στο οποίο κάθε ανθρώπινη μονάδα (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) χάνει βαθμιαία τα χαρακτηριστικά που της προσέδιδε η εθνική της ταυτότητα και προσλαμβάνει τα εν είδει πολλαπλού καλουπιού χαρακτηριστικά του “παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου”. Αυτού που δεν έχει πατρίδα ώστε να διεκδικήσει, σε μία ανεκτή σε μέγεθος ανθρώπινη κλίμακα, το οτιδήποτε και πάνω απ' όλα δημοκρατία. Δηλαδή την πολιτική του, που σε ευρύτερη αντίληψη είναι και ατομική, ελευθερία. Και γίνεται έτσι, στην κυριολεξία , ένας σκλάβος των παγκόσμιων Ολιγαρχών, των λεγομένων Ελίτ. (Κάκιστος όρος, Σκοτεινοί* θα έπρεπε να ονομάζονται).

Ως εκ τούτων, διαφωνώ πλήρως με την άποψη ότι οι λέξεις σύστημα-αντισύστημα υποκαθιστούν, για λόγους χειραγώγησης, τις λέξεις καπιταλισμός-αριστερά. Η αριστερά διεθνώς (και δεν εννοώ τα “ενσωματωμένα” αριστερά κόμματα που έχουν γίνει μέρος του συστήματος και το υπηρετούν, κάποτε κατά τρόπο βασιλικότερο του βασιλέως, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνει να μην αντιλαμβάνεται επαρκώς την παγκοσμιοποιητική ατζέντα, ή μάλλον δεν θέλει να την αντιληφθεί, επειδή κοντράρει τις ιδεολογικές της πεποιθήσεις. Και σίγουρα κάθε παγιωμένη πεποίθηση, που χάνει την προσαρμοστικότητά της στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, τείνει προς ένα είδος ιδεολογικής αγκυλώσεως, όποιον και αν αφορά.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η αριστερά χάνει συνεχώς απήχηση στο σύγχρονο άνθρωπο, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο αυτός να θεωρεί τον ακροδεξιό ή και δεξιό φασισμό (τι άλλο είναι και αυτός, αφού τoυς παγκόσμιους “Σκοτεινούς” και τη δικτατορία τους επί των ανθρώπων υπηρετεί;) ως αντισύστημα (ως αντιπαγκοσμιοποιητικές δυνάμεις) και να απευθύνεται σε αυτούς για να “σωθεί” από το σύστημα, ή έστω να αδυνατίσει την ισχύ του.

Ούτε η λέξη ιμπεριαλισμός μπορεί να υποκαταστήσει τη λέξη σύστημα. Το “Ιμπέριουμ”, η αυτοκρατορική δομή του καπιταλισμού ήταν η προηγούμενη και κατά πολλούς αριστερούς η έσχατη φάση του καπιταλισμού και η αριστερά “κόλλησε” σε αυτήν. Είναι σαν να μην “βλέπει” ή να προσποιείται ότι δεν βλέπει την παγκοσμιοποίηση, όλα τα θεωρεί καπιταλισμό, ή έστω, ιμπεριαλισμό. Ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός, όμως, διαφέρει κατά πολύ από την παγκοσμιοποίηση.

Στον εικοστό αιώνα είχαμε μία-δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον πλανήτη και αυτές προσπαθούσαν να δραγουμίσουν τις υπόλοιπες χώρες. Αλλά οι χώρες παρέμεναν, τα σύνορα (φυσικά , δασμολογικά, διαβατηριακά κ.α.) παρέμεναν. Οι πατρίδες παρέμεναν. Οι ιδιοσυστασίες των λαών παρέμεναν, αν και υπό απηνή επίθεση από τους “Σκοτεινούς”, που βγήκαν από τα “λαγούμια” τους, όπου πάντα μηχανοραφούσαν, στο προσκήνιο της Ιστορίας περίπου στο τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα.

Συνεπώς δεν μπορεί να ταυτιστεί η λέξη σύστημα, με την έννοια που του δόθηκε εδώ και είναι η γενικώς αποδεκτή, με τη λέξη καπιταλισμός ή ιμπεριαλισμός, είναι και οι δύο πολύ πιο στενές έννοιες και δεν εκφράζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει, όπως το εκφράζει – έστω κατά σύμβαση- η λέξη σύστημα. Όσο για τη λέξη λαϊκισμός, που επίσης αναφέρεται, δεν “κολλάει” πουθενά σε αυτόν τον προβληματισμό, καθώς λαϊκιστή και λαϊκισμό ονομάζει το ίδιο το σύστημα κάθε έναν και κάθε ενέργεια που πάει να του “ξεφύγει” από όποιον δρόμο μπορεί.

Ας πάμε τώρα στο, εναντιούμενο προς το πρώτο, δίδυμο λέξεων: αντισύστημα -αριστερά. Εδώ η αριστερά έχει μεγάλο πρόβλημα (πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων), γιατί η βάση των πεποιθήσεών της είναι διεθνιστική, κατά το “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” , το διαχρονικό της σύνθημα. Δεν ξέρει συνεπώς πώς να αντιδράσει στον παγκοσμιοποιητικό καπιταλισμό, δηλαδή στο Σύστημα! Αισθάνεται αμήχανα και κάνει πολύ σοβαρά λάθη.

Νιώθει μεν ότι το σύστημα είναι καπιταλισμός και πρέπει να τον αντιπαλέψει, αλλά από την άλλη μεριά τη διεθνιστική του τάση δεν μπορεί να την “αντικρούσει”, ούτε να την αντιπαλέψει και παραδίνεται σε αυτήν. (Αναφερόμαστε στην ακραιφνή αριστερά και όχι στη συστημικότερη του συστήματος!)

Δεν έχει κατανοήσει, -και δεν μπορεί, επειδή εμποδίζεται από τις παγιωμένες “πεποιθήσεις” που προαναφέραμε- ότι ο διεθνισμός του συστήματος είναι αποεθνισμός, κατάλυση κάθε έθνους. Εξ' ου και τα μεγάλα της λάθη (που ακριβώς τα πληρώνει!) να υπηρετεί το σύστημα σε κορυφαίες στοχεύσεις του, μία από τις οποίες είναι οι μετακινήσεις λαών (το λεγόμενο μεταναστευτικό) προς ομογενοποίηση και συνεπώς εξαφάνισή τους.

Και επειδή, ευτυχώς, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι και θέλουν και αγαπούν και ταυτίζονται με την ιδιοσυστασία της πατρίδος τους, αυτή η αριστερά, που δεν κατάφερε να βηματίσει στο σήμερα, χάνει συνεχώς απήχηση στο σύγχρονο κόσμο. Ο άνθρωπος στρέφεται προς ακροδεξιά φασιστικά μορφώματα , γιατί αυτά του υπόσχονται ότι θα του δώσουν πίσω την πατρίδα του, τα σύνορά της και την προστασία τους από κάθε άποψη, την ομοιογένεια του πληθυσμού, τις κοινές αξίες, τις παραδόσεις και ας μη λησμονούμε και τον σημαντικό παράγοντα: τη συλλογική και ατομική του ασφάλεια.

Ας μην ψέγει, λοιπόν, η αριστερά τους λαούς που στρέφονται προς αυτό που τους προσφέρεται, αφού η ίδια δεν έχει τη θέληση ή την ικανότητα να τους το προσφέρει. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, μάλλον η ίδια αρμενίζει στραβά. Και κατά την άποψή μου, καλώς πράττουν οι λαοί, αφού αυτή είναι προς το παρόν η μοναδική τους επιλογή. Και πόσο τσούζουν το σύστημα οι “λαϊκιστές” τύπου Τραμπ και Μπέπε Γκρίλλο ή οι “φασίστες” τύπου Μαρίν Λεπέν τα πεπραγμένα του και οι αντιδράσεις του το δείχνουν. Και δεν είδα πουθενά, τουλάχιστον στην Ευρώπη, το σύστημα να το “τσούζει” και να αντιδρά εξ' ίσου σφοδρά, στη “διεθνο-παγκοσμιοποιητική”(!) αριστερά.

Αν το σύστημα μπορεί δια ακροδεξιών μαϊμουδο-αντισυστημικών μορφωμάτων, φασιστικού ή του “δεξιού” τύπου που πρόκειται να διαμορφώσει ο Φρανσουά Φιγιόν, να “καπελώνει” το αντισυστημικό τσουνάμι, το επόμενο βήμα των λαών, που σιγά-σιγά αφυπνίζονται έστω και αν ακόμα ελαφρώς παραπαίουν, είναι να βγάλουν το καπέλο του αντισυστημικού από όλα τα ψευτο-αντισυστημικά μορφώματα-κατασκευές του ίδιου του συστήματος.

Και να αναζητήσουν ηγέτες μεγάλου διαμετρήματος, που μπορούν να ενσαρκώσουν τον αντι-καπιταλισμό (τον “αριστερό άνθρωπο” ως κομμάτι ολόκληρης της ύπαρξής τους και όχι ως εγκεφαλικό εγχάραγμα, τουτέστιν ιδεολογία!) και την Κοινωνική Δικαιοσύνη που αυτός προϋποθέτει και να τον συνδυάζουν με τη γνήσια αγάπη προς το έθνος και την πατρίδα τους, όντας οι ίδιοι ζωντανή έκφραση αυτού του έθνους. Ενσαρκώνοντας δηλαδή στο πρόσωπό τους την Πίστη, τις Αξίες, την Ιστορία , τα Οράματά , την Πολιτισμική ταυτότητα του Έθνους στο οποίο ανήκουν.

Και αυτό το βήμα, αργά η γρήγορα, οι λαοί θα το βρουν. Δεν ξέρω όμως γιατί, αλλά έχω ένα ισχυρό προαίσθημα ότι αυτό το βήμα θα ξεκινήσει από την Ελλάδα!

Υ.Γ.-1 Δεν το πίστευα όταν είδα ότι, στο νέο διάταγμα (σχετικό άρθρο Τετάρτη 7.12 στο Pronews) που υπέγραψε ο Πρόεδρος Πούτιν για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας όπου διατυπώνονται εκπληκτικά πράγματα αλλά η ανάλυσή τους απαιτεί ξεχωριστό άρθρο, η παγκοσμιοποιητική ελίτ ονομάζεται “σκοτεινή ελίτ” (δίνω λόγο ότι το άρθρο αυτό που τις ονομάζει όλες απλά “Σκοτεινές”, είχε γραφτεί την Τρίτη 6.12., εκτός από τα υστερόγραφα). Μακάρι, λοιπόν, να καθιερωθεί από όλους ο όρος “σκοτεινή ελίτ”, αυτό το τόσο επιτυχημένο οξύμωρο σχήμα, για να αναγνωρίζουν οι λαοί για ποια ελίτ πρόκειται!
Υ.Γ.-2 Αντιγράφω από το διάταγμα: Η Ρωσία θεωρεί προτεραιότητα την ενίσχυση της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο και σκοπεύει να αντιτεθεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία των Κρατών. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλες μορφές εξωτερικών παρεμβάσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ειδικά την αρχή κυριαρχίας των Κρατών. Αυτό αντικαθίσταται από την έννοια της «υπευθυνότητας για προστασία», αναφέρει το διάταγμα.
Και μόνον αυτές οι δύο προτάσεις του διατάγματος αν υπήρχαν, το διάταγμα θα ήταν άξιο μελέτης και ανάλυσης, επειδή προφανώς αφορούν και την Ελλάδα!Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 «Θα πάω στα νησιά και θα υψώσω την τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τανζού Οζτζάν, κατά την ομιλία του στην τουρκική βουλή

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του κόμματος CHP είχε δηλώσει προ ημερών ότι 18 μικρά νησιά κατέχονται από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αναρωτηθεί «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;». «Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης: Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα σε ολόκληρη την Κύπρο

Στο μεταξύ,ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές υποστήριξε πως η λύση του Κυπριακού δεν επιτεύχθηκε αυτή τη φορά με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια χώρα μόνο του βορρά αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση με θέμα τον προϋπολογισμό.

Θέλοντας να τονίσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Τουρκίας προς τα Κατεχόμενα είπε ότι «ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που γίνονται από τις δυο πλευρές δηλαδή από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και δήλωσε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στην ελληνική πλευρά: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της ήταν η αιτία για να χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία στο Κυπριακό ζήτημα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «εμείς, όπως και η Βρετανία, δεν είμαστε εγγυήτρια χώρα μόνο του βορρά, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μίλησε ακόμη και για το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Τουρκοκυπριακής πλευράς και την άδικη απομόνωση τους.

Πηγή Liberal με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergei Lavrov κατήγγειλε σήμερα τον «μύθο μιας ρωσικής απειλής» κατηγορώντας αντίθετα την πολεμοκαπηλία της Δύσης ότι αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

«Μόνον ένας διάλογος ίσου προς ίσον θα επιτρέψει να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα για μια αντικειμενική ανάλυση του στρατιωτικού δυναμικού (της Ρωσίας και της Δύσης) στην Ευρώπη», υπογράμμισε στη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που διεξάγεται στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία).

«Ας βγάλουμε μαζί έναν χάρτη της Ευρώπης και ας δούμε τι υπάρχει πού σε ποιον ανήκει. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η ανάλυση θα καταδείξει με πειστικό τρόπο τον μύθο της ρωσικής απειλής και θα καταδείξει από πού προέρχεται η πραγματική απειλή», είπε, αναφερόμενος στη διεύρυνση και την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα ανατολικά την οποία η Μόσχα δεν σταματά να καταγγέλλει ως προσβολή στην ασφάλειά της.

Ο Lavrov κατέστησε επίσης σαφές πως οι δυτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή αποσταθεροποίησαν την περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ώρα που η Ρωσία και οι Δυτικοί αλληλοκατηγορούνται ότι αναζωπυρώνουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

«Μια έντιμη συνομιλία πρέπει να διεξαχθεί για τα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία είναι το αποτέλεσμα της χονδροειδούς ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που οδηγεί στο χάος, στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Lavrov .

Για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι το Κίεβο που εκμηδενίζει τις προσπάθειες για ειρήνη αρνούμενο έναν άμεσο διάλογο με τους φιλο-ρώσους αντάρτες του Ντονμπάς.

Αντίθετα ο Πάβλο Κλίμκιν, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της «ρωσικής επιθετικότητας» και ζήτησε για μια ακόμη φορά την ανάπτυξη ένοπλης αστυνομικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή των συγκρούσεων και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να προωθήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης, διαπίστωσε την επιδείνωση των σχέσεων στο εσωτερικό του θεσμού αυτού και κάλεσε για μια ύστατη προσπάθεια.

«Οι πυλώνες (του ΟΑΣΕ) αποσυντίθενται, ο τόνος γίνεται όλο και πιο σκληρός ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις απέναντι στις νέες προκλήσεις της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, των κυβερνοεπιθέσεων. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη», τόνισε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ξεμπροστιάζει μεθοδεύσεις και τακτικές Ευρωπαίων και Αθήνας

Ούτε λιτότητα επιθυμεί, ούτε πλεονάσματα της τάξης του 3,5% υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις, ο οποίος απέρριψε ότι υπάρχουν διαφωνίες στο ΔΝΤ αναφορικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς για την Ελλάδα.

Ουσιαστικά το Ταμείο πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό και αποτελεί συνταγή για περαιτέρω λιτότητα. Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι το ΔΝΤ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη λιτότητα στους Ευρωπαίους και στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας μας στο Ταμείο είναι εκνευρισμένοι αλλά και θυμωμένοι με τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων. Και ενημερώνουν σε όλους τους τόνους ότι η επιμονή στο 3,5% θα οδηγήσει σε μέτρα.

Είναι σημαντική της διάστασης απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων η δήλωση του κ. Ράις ότι η απόφαση του Eurogroup «δεν αρκεί για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου».

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη για τις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και των ελληνικών αρχών αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Ράις έδωσε μακροσκελή απάντηση και υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνον με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ». Είναι χαρακτηριστικό ότι επανέλαβε με επιμονή για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο στόχος του 3,5% δεν είναι επιλογή του Ταμείου.

Θέλουμε, είπε, πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και τόνισε πως μόνο ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός. Δεν ζητάμε λιτότητα, επανέλαβε.

Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι το Ταμείο θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) ως «κομμάτι» της έκθεσης για το άρθρο 4, που θα συζητηθεί εκτός απροόπτου από το Δ.Σ. τον Ιανουάριο. Διευκρινίζεται ότι εάν το ζητήσει η κ. Λαγκάρντ, η έκθεση θα συζητηθεί και πιο νωρίς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η έκθεση δεν θα έχει μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο θα στηριχθεί στα ευρήματα που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις «εφόσον οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα στόχο 3,5% τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα μέτρα». Υπογράμμισε με έμφαση ότι για να λάβει μέρος το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα «θα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτό βασίζεται σε αξιόπιστους στόχους και πολιτικές».

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και αν αυτές θα οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί κατέχονται με διαφορετικές απόψεις οι οποίες συζητούνται και τελικά επιτυγχάνεται συμφωνία. Είμαστε στη φάση που έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε καθημερινή βάση και θέλουμε όλοι να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Ράις, δεν είπε πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του Ταμείου και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Επίσης είπε ότι το ΔΝΤ «μιλάει με μία φωνή» στην ερώτησή μας εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μέσα στο Ταμείο για το θέμα της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος απάντησε και στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποοίος είπε ότι το ΔΝΤ στο Eurogroup πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων. Ο κ. Ράις απέφυγες να μιλήσει για όσα συνέβησαν στο Eurogroup και τόνισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει τον στόχο για πλεόνασμα 1,5%.

Τόνισε:
«Δεν νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία για τη θέση μας. Προτιμούμε το στόχο του 1,5% διότι είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο. Το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι θέμα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων».

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών για τους δύο τελευταίους από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, εκδίδοντας απόφαση σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέως εφετών κ. Γεωργίου Βούλγαρου, που είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η "Καθημερινή", μετά και τη σημερινή εξέλιξη - τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αιτημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.

Άγνωστο προς το παρόν αν θα ασκηθεί έφεση και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.

Κοινή δήλωση από τους οκτώ στρατιωτικούς

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους. Οι Τούρκοι αξιωματικοί ευχαριστούν με την δήλωσή τους, τους Έλληνες πολίτες «για την συμπάθεια και την συμπαράστασή τους» ενώ αναφέρουν πως είναι χαρούμενοι με την σημερινή, τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριψε το αίτημα της χώρας τους. Η δήλωση των αξιωματικών είναι η εξής:

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους».

Αναλυτικά οι θέσεις των κατηγορουμένων και η εισαγγελική πρόταση:

Φιράντ Μεσούντ: Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου.

Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού ήσαστε;

Εκζητούμενος: Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 xιλιόμετρα μακριά. Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε, δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στον Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

Εκζητούμενος: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.

Ουγκούρ Οκάν: Είμαστε αθώοι. Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας.

Εισαγγελέας Γεώργιος Βούλγαρης: «Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουνχώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαςτές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ' υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.

Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η απειλή μιας επίθεσης «χωρίς προηγούμενο» πλανάται πάνω από τη Βρετανία εξαιτίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του πολέμου που μαίνεται στη Συρία, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, Άλεξ Γιάνγκερ.

«Το επίπεδο της απειλής είναι χωρίς προηγούμενο. Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 12 τρομοκρατικές συνωμοσίες στη Βρετανία από τον Ιούνιο του 2013», δήλωσε ο αρχηγός της MI6 σε μια σπάνια συνέντευξη σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά της MI6 στην καρδιά του Λονδίνου.

«Τη στιγμή που εγώ μιλάω, οι άκρως οργανωμένες δομές σχεδιασμού επιθέσεων στο εξωτερικό του Ντάες (Ισλαμικού Κράτους), παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική απειλή, καταστρώνουν συνωμοσίες προκειμένου να διαπράξουν βίαιες ενέργειες εναντίον της Βρετανίας και των συμμάχων μας χωρίς καν να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία».

«Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο απυρόβλητο της απειλής που προέρχεται από αυτά τα εδάφη όσο διαρκεί αυτός ο εμφύλιος», υπογράμμισε ο Άλεξ Γιάνγκερ. Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία παραμένει από τον Αύγουστο του 2014 «σοβαρό», το τέταρτο μεγαλύτερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα.

Μπροστά σε αυτήν την απειλή, «δεν μπορούμε να σηκώσουμε τη γέφυρα. Πρέπει να μεταφέρουμε τη μάχη στο έδαφος του εχθρού, να διεισδύσουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή», εξήγησε ο Γιάνγκερ.

«Για να μιλήσουμε με όρους του ποδοσφαίρου, αυτό θα επιτευχθεί με το να επιβεβαιώνουμε ότι θα παίζουμε πάντα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου μας».

Ο Άλεξ Γιάνγκερ, ένας πρώην στρατιωτικός που εισήλθε το 1991 στη MI6, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ερωτώμενος σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην «ειδική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

«Με ρωτούν συχνά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων πολιτικών αλλαγών του 2016, το Brexit, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, επί αυτών των σχέσεων.»

«Η απάντησή μου, αυτό που εγώ βλέπω, που αναμένω, είναι η συνέχεια. Πρόκειται για σχέσεις που υφίστανται εδώ και καιρό και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας είναι ισχυρές», υπογράμμισε.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η Κομισιόν σχεδιάζει να τερματίσει την εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένου να την αποθαρρύνει από το να προωθεί αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ταυτοποιεί τα στοιχεία τους και να εξετάζει τα αιτήματά τους, όπως μεταδίδει το Politico.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο 17 σελίδων που επικαλείται συντάκτης του Politico, ο κανονισμός του Δουβλίνου θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει προθεσμία στην Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να βελτιώσει τις διαδικασίες της για πρόσφυγες και μετανάστες και να αρχίσει να αποδέχεται ξανά αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, κάτι που θα θέσει τέλος σε έξι χρόνια απαλλαγής της χώρας από τους «κανόνες του Δουβλίνου» της ΕΕ για το άσυλο.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, οι χώρες μέλη που είναι το πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ των ατόμων που ζητούν άσυλο, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν την αίτησή τους και να τους δεχθούν πίσω αν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς άδεια. Ωστόσο, οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα είχαν ανασταλεί το 2011, όταν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες των ελληνικών εγκαταστάσεων για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες.

Nέα 17-σελίδη πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα εγκριθεί την Πέμπτη και την οποία διαθέτει το Politico, αναφέρει: «Συνιστάται ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (...) θα πρέπει να αρχίσει ξανά.»

Η κίνηση της Κομισιόν να πιέσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις υποχρεώσεις της εκλαμβάνεται ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να μειώσει τους συνοριακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν μεταξύ χωρών της ζώνης του Σένγκεν, καθώς αναμένεται να το κάνουν όταν θα μπορούν να στείλουν αιτούντες άσυλο πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου. Επιπλέον, η σημερινή κατάσταση του συστήματος του Δουβλίνου θα βρεθεί στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι «σε ποιοτικό επίπεδο, πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου, όπου τα κέντρα υποδοχής «δεν είναι μόνο υπερπλήρη, αλλά έχουν και υποβαθμισμένες υλικές συνθήκες από άποψη υγιεινής». «Επιπλέον, ο γενικός συντονισμός της οργάνωσης της υποδοχής στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ελλιπής», αναφέρεται επίσης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά με δεδομένες τις ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της χώρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει μια εξαίρεση για την περίπτωση «ευάλωτων αιτούντων» όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θα παρουσίασουν στις Βρυξέλλες σχέδια προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να «αποσυμφορίσει» τα νησιά της, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Νοέμβρη).

Οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά επιταχύνοντας τον «πολύ μικρό ακόμα ρυθμό των επιστροφών» αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, υπό τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα που είχε επιτευχθεί νωρίτερα φέτος.

Προς το παρόν, μόλις 758 μετανάστες έχουν επιστραφεί υπό τη συμφωνία από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 1.187, αν συνυπολογιστούν οι ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει στα ταμεία της 2,2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο έχει εκταμιεύσει μόνο 677 εκατ. ευρώ, προκαλώνοντας τη δυσφορία της Άγκυρας. Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων».

Λογικά, λοιπόν, ανασκαλεύοντας τη μνήμη μας, θυμόμαστε δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, το 2015, που περιχαρής δήλωνε πως "η Ελλάδα δεν ανησυχεί με τους πρόσφυγες, αφού αυτοί θέλουν να φύγουν και να μετακινηθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη". Το τι θα δηλώσει τώρα, είναι καθαρά θέμα... "φαντασίας", αλλά κυρίως, εξάρτησης με το κόμμα που λέγεται "καρέκλα" και καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιάννη Παντελάκη

Μια Γερμανική εφημερίδα-η Sueddeutsche Zeitung- έγραψε προχθές κάτι ενδιαφέρον για τον Τσίπρα. Το παραθέτουμε αυτολεξεί: «Είναι η ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος». Εννοεί, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός υλοποιεί στο ακέραιο τις μνημονιακές υποχρεώσεις, μέχρι και τους υπουργούς που ήταν αντίθετοι με την εφαρμογή τους απομάκρυνε στο τελευταίο ανασχηματισμό. Άδικο έχει;

Ο Τσίπρας, έχει αναδειχτεί από τους πιο χρήσιμους ανθρώπους των δανειστών. Υλοποίησε όλες τις εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου που άφησαν οι προηγούμενοι, υπέγραψε άλλο ένα μνημόνιο, παίρνει νέα μέτρα για να κερδίσει τις αξιολογήσεις και δεσμεύει τη χώρα μ' ένα διαρκές μνημόνιο για να πετύχει μια μικρή μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. Ποιος άλλος θα άντεχε πολιτικά να τα κάνει όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις;

Ο Τσίπρας ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να δηλώνουν αριστεροί. Και ως τέτοιοι, νοιώθουν την ανάγκη να μην ταυτιστούν απόλυτα με την δεξιά. Οπότε υπάρχει ένα ζητούμενο, μια αόρατη έστω γραμμή διαχωρισμού, μια γραμμή που θα προσδιορίζει έναν ταξικό υποτίθεται αντίπαλο. Το αρχικό αφήγημα με τους υπουργούς που έκλαιγαν όταν πούλαγαν τη δημόσια περιουσία, εξαντλήθηκε. Το καινούργιο που οριοθετεί τις διαφορές από τους άλλους, περικλείει τις λέξεις ναιναίδες και φιλελέδες τις οποίες χρησιμοποιούν μ' έναν επιθετικό περίπου τρόπο στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους δυο αυτούς προσδιορισμούς, επιχειρείται να οριστεί μια αναγκαία διαχωριστική γραμμή. Ο πρώτος υπονοεί έναν πολιτικό, μια παράταξη πρόθυμη να ανταποκριθεί εύκολα στις απαιτήσεις των δανειστών και προέρχεται από έναν άλλο πλαστό διαχωρισμό του καλοκαιριού του 2015, από το δημοψήφισμα. Οι ναιναίδες, που έλεγαν ναι στο δημοψήφισμα, λένε ναι σε όλα που ζητούν οι δανειστές. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σ' ένα βράδυ το ναι σε όχι και οι ναιναίδες διευρύνθηκαν σημαντικά. Μέσα σε αυτούς εντάχθηκε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να λένε ναι σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Με την λέξη φιλελέδες, υπονοούν τους οικονομικά φιλελεύθερους κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο περιορισμός του κράτους και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Στις τελευταίες ωστόσο,τις μεγαλύτερες επιδόσεις τις έχει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν συμφώνησε μόνο στο υπερταμείο στο οποίο μεταφέρεται όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Αλλά προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις που εκκρεμούσαν (ΟΛΠ, Ελληνικό, Αστέρας κ.λ.π.). Καλύτεροι οικονομικοί φιλελέδες αποδεικνύονται οι σημερινοί. Έστω και αν τις ιδιωτικοποιήσεις τις ονομάζουν αξιοποιήσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Και την τρόικα είχαν ονομάσει θεσμούς!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πώς η Ελλάδα γίνεται το Ναουρού της Ευρώπης

Γράφει η Τάνια Κάρας

Οι μέρες περνούν αργά στην Χίο, στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ένα αεράκι σαρώνει τη μυρωδιά του γιασεμιού και των ανθών πορτοκαλιάς σε όλο το τοπίο. Η ακτή της Τουρκίας είναι ορατή, μόλις πέντε μίλια μακριά.

Στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ζωή έχει αλλάξει σημαντικά εδώ. Το περασμένο φθινόπωρο, η Χίος -μαζί με τα ελληνικά νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, και Σάμο- βρέθηκε στην πορεία της διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης καθώς έγινε ένα σημείο διέλευσης για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άνοιξη, το κύμα έχει ως επί το πλείστον υποχωρήσει χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η Άγκυρα συμφώνησε να εντείνει τις προσπάθειες για να συγκρατήσει τους πρόσφυγες από το να αναχωρήσουν με φουσκωτές βάρκες για την Ελλάδα και να αποδεχθεί αιτούντες άσυλο που απέτυχαν να το πάρουν, οι οποίοι θα επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πάρει μέχρι 6 δισ. ευρώ για την βελτίωση του συστήματος υποδοχής των προσφύγων. Η Τουρκία θέλει επίσης να κερδίσει ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για τα 80 εκατομμύρια πολίτες της και μια πιο γρήγορη διαδρομή για την από μακρού χρόνου στάσιμη ένταξή της στην ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ διαλαλούν την συμφωνία ως επιτυχία -γύρω στους 18.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα από τότε που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου, σε σύγκριση με πάνω από 857.000 πέρυσι- οι Έλληνες νησιώτες διαφωνούν. Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, μου είπε ότι η συμφωνία έχει κάνει το νησί, στο οποίο κατοικούν 50.000 Χιώτες, ένα ανοικτό κέντρο κράτησης για 4.400 πρόσφυγες. «Είναι μια έκτακτη πολιτική, αποφασισμένη πολύ γρήγορα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εφαρμοσμένη σε τοπικό επίπεδο», είπε ο Βουρνούς. «Αλλά υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε ελληνικά κυβερνητικά επίπεδα. Αυτό κάνει φυσικά την τοπική κοινωνία να μην εμπιστεύεται πια εκείνους που αποφασίζουν για τα θέματα».

Επιβαρυντική στην πίεση ήταν η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα που αναστέλλει τις συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξαιτίας της κρατικής καταστολής από τότε που έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία ήταν μη δεσμευτική, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του ευρωκοινοβουλίου αμέσως μετά: «Δεν έχετε κρατήσει τον λόγο σας», είπε για την συμφωνία των προσφύγων. Απείλησε να ανοίξει τις πύλες των συνόρων για να εξαπολύσει και πάλι μια πλημμύρα μεταναστών προς την Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες, στην βιασύνη τους να σταματήσουν την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σκέφθηκαν ελάχιστα το κόστος της συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο. Η Αθήνα αγωνίζεται να διαχειριστεί 62.500 πρόσφυγες εξαπλωμένους σε όλη την χώρα, και δεν έχει βοηθήσει τα νησιά της και τις μικρότερες πόλεις της σχεδόν καθόλου. Η Χίος έχει απομείνει με έναν σταθερό πληθυσμό προσφύγων που είναι μπλεγμένος στην ατελείωτη γραφειοκρατία των κέντρων διαχείρισης «hot spot»˙ οι απογοητευμένοι ντόπιοι πολίτες οδηγούνται όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά αντι-προσφυγική ρητορική˙ και ένα οικονομικό χτύπημα που ήρθε αφότου ως εκ θαύματος διέφυγε την ορμή μιας εξαετούς οικονομικής κρίσης που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Τον Απρίλιο, ο Βουρνούς μήνυσε την ελληνική κυβέρνηση για τις συνθήκες που μοιάζουν με κράτηση, στο κέντρο διαχείρισης προσφύγων του νησιού˙ η υπόθεση προχωρεί.

Η ίδια η συμφωνία ήταν το πνευματικό τέκνο του Gerald Knaus, ιδρυτή της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (European Stability Initiative), μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) με έδρα το Βερολίνο. Σήμερα είναι ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές της. Τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να γίνουν το «Ναουρού της Ευρώπης», λέει. Το Ναούρου είναι ένα από τα απομακρυσμένα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού όπου η Αυστραλία θέτει υπό κράτηση επ’ αόριστον τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της, συχνά σε συνθήκες που μοιάζουν με φυλακή. «Η ιδέα της συμφωνίας ήταν να δώσει στους ανθρώπους ένα κίνητρο να μην πηγαίνουν πλέον προς στην θάλασσα, και στους Σύριους να επανεγκατασταθούν νόμιμα στην ΕΕ», λέει ο Knaus. «Θα έπρεπε να βγάλει τα νησιά από την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ, να μην είναι η πρώτη καταφυγή».

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, γιατί το ελληνικό άσυλο δελεάζει, και οι διαδικασίες απέλασης είναι τόσο οδυνηρά αργές. Περίπου 16.000 πρόσφυγες είναι κολλημένοι στα νησιά, και περίπου 100 ακόμη φτάνουν καθημερινά. Είναι στοιβαγμένοι σε χώρους σχεδιασμένους για τον μισό από αυτόν τον αριθμό. Η επαρκής τροφή και η ιατρική περίθαλψη σπανίζουν. Καυγάδες και πυρκαγιές ξεσπούν συχνά: Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν πρόσφατα και αρκετοί τραυματίστηκαν στην Λέσβο, όταν ένα ληγμένο γκαζάκι εξερράγη καθώς μαγείρευαν. Αλλά οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αφήσουν τα νησιά μέχρι η επιβαρυμένη Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να αποφασίσει για τις υποθέσεις τους. Μόνο 750 απελάθηκαν στην Τουρκία μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι επειδή ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές οι οποίοι επέλεξαν να μην υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Αυτοί στους οποίους δίνονται εντολές απέλασης συχνά προσφεύγουν, εκκινώντας μια μακρά νομική διαδικασία που έχει μέχρι στιγμής προστατεύσει όλους όσους έχουν κάνει αιτήσεις ασύλου από το να επιστρέψουν στην Τουρκία. Αλλά αν δεν σταλεί ποτέ πίσω κανείς αναγνωρισμένος ως πρόσφυγας, η συμφωνία είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα.

Ο Βουρνούς, ο δήμαρχος Χίου, ανησυχεί για τα διευρυνόμενα ρήγματα στον κοινωνικό ιστό του νησιού. Οι μικροκλοπές από πεινασμένους, φτωχούς πρόσφυγες βρίσκονται σε άνοδο. Μερικές φορές συγκρούονται με τους ντόπιους. Στα μικρά χωριά γύρω από την VIAL, ένα hot spot προσφύγων, οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει ομάδες επαγρύπνησης που περιπολούν στην περιοχή κάθε νύχτα. Η κατάσταση έχει επίσης πλήξει τον τουρισμό, ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις πτήσεων τσάρτερ έχουν μειωθεί περισσότερο από 70% από το 2014. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη μνήμη, δεν υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ προγραμματισμένες για το επόμενο έτος. Είναι ένα χαστούκι, είπε ο Βουρνούς, αφότου η Χίος αναγνωρίστηκε διεθνώς πέρσι για την γενναιοδωρία της προς τους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, «το υψηλότερο κόστος είναι το κόστος ευκαιρίας, το οποίο είναι τεράστιο, και θα πληρώσουμε για αυτό στο μέλλον», εξήγησε ο Βουρνούς. Τα έργα δημοτικών υποδομών και οικονομικής ανάπτυξης έχουν τεθεί σε αναμονή καθώς η διαχείριση των προσφύγων καταναλώνει την προσοχή από τις τοπικές προτεραιότητες.

Μια σκηνή καίγεται κατά την διάρκεια ταραχών σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Χίο, το Νοέμβριο του 2016

Μακριά από τα προβλήματα στο πεδίο, οι Αρχές της ΕΕ και της Ελλάδας είναι μπλεγμένες σε ένα περίτεχνο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. «Ο στόχος της εξασφάλισης αποδόσεων … έχει ως επί το πλείστον παρεμποδιστεί από τον αργό ρυθμό της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου (ακόμη και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο [European Asylum Support Office, EASO]) και της επεξεργασίας των προσφυγών από την νεοσύστατη Ελληνική Αρχή Ενστάσεων», έγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προόδου της τον Σεπτέμβριο σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάλεσε επίσης την Ελλάδα να αυξήσει «επειγόντως» την ικανότητά της να επιστρέφει αφικνούμενους μετανάστες, «κάτι που θεωρείται ότι είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους παράνομους μετανάστες και λαθρεμπόρους».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν έναν αποφασιστικά διαφορετικό τόνο. Η διευθύντρια της υπηρεσίας ασύλου της χώρας, Μαρία Σταυροπούλου, είπε πρόσφατα στο CNN Greece ότι η EASO έχει στείλει λιγότερους από 40 από τους υπεσχημένους 400 «ειδικούς σε θέματα ασύλου» από διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να αποφασίσουν για περιπτώσεις [προσφύγων] στα νησιά. Πολλοί αρνούνται να στείλουν περισσότερους λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού, πρόσθεσε˙ οι πρόσφυγες, με τον φόβο της απέλασης και ζώντας σε απερίγραπτα υπερπλήρεις καταυλισμούς, έχουν βάλει φωτιά σε αυτοσχέδια γραφεία της EASO και γραφεία υπηρεσιών ασύλου. Το Βέλγιο ανακάλεσε πρόσφατα το προσωπικό του από την Ελλάδα εξαιτίας ανησυχιών ότι οι εργαζόμενοι θα εμπλακούν σε μια επίθεση. Αλλά η επίπονη διαδικασία της αξιολόγησης των αξιώσεων [ασύλου] δεν μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα έως ότου η Ελλάδα πάρει περισσότερη βοήθεια της ΕΕ. «Είναι ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε η Σταυροπούλου.

Η EASO, εν τω μεταξύ, λέει ότι έχει στείλει 44 [ειδικούς σε θέματα ασύλου]και προσπαθεί να μαζέψει τουλάχιστον 54 ακόμη. Οι 400 που υποσχέθηκε στην αρχή της συμφωνίας, εξηγεί ο εκπρόσωπος Jean-Pierre Schembri, βασίστηκαν σε αριθμούς αφίξεων οι οποίοι έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως προς το γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι στην Ελλάδα μέχρι τώρα, ο Schembri λέει ότι χρειάζονται στις δικές τους χώρες. «Στην ΕΕ υπάρχει σήμερα μια μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων ασύλου [περίπου ένα εκατομμύριο] οι οποίες πρέπει να υποστούν επεξεργασία», μου είπε.

Μια πρόσφατη περίπτωση έδειξε πως οι πρόσφυγες μπαίνουν σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης προσωπικού και εποπτείας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τουλάχιστον οκτώ Σύρους πρόσφυγες απελαύνοντάς τους στην Τουρκία χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ομάδα [των Σύριων] η οποία περιελάμβανε τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών, έφτασε στο ελληνικό νησί της Μήλου στις 9 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, υπάλληλοι του συνοριακού οργανισμού της ΕΕ (Frontex) τους συνόδευσαν σε μια πτήση που νόμιζαν ότι είχε προορισμό την Αθήνα.

Οι Σύριοι συνειδητοποίησαν ότι πήγαν στην Τουρκία μόνο όταν κατέβηκαν από το αεροπλάνο και είδαν τις τουρκικές σημαίες, είπαν [1] στην Διεθνή Αμνηστία. «Αυτό είναι, στην καλύτερη περίπτωση ανικανότητα και στην χειρότερη μια κυνική προσπάθεια από τις Αρχές, υπό μια ολοένα αυξανόμενη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την απομάκρυνση Σύριων προσφύγων από την χώρα με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Για να ανακουφίσει την πίεση στα νησιά, η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικοί δήμαρχοι αγωνίζονται για την μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά αυτό θα ήταν «σαν σαν να βγάζεις ένα βασικό τουβλάκι από έναν πύργο Jenga», μου είπε ο Knaus, γιατί θα σηματοδοτήσει στους δυνητικούς μετανάστες ότι δεν ρισκάρουν πραγματικά να επιστρέψουν στην Τουρκία. Και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια επανάληψη του περασμένου φθινοπώρου, όταν δεκάδες βάρκες πλημμύριζαν τις ελληνικές ακτές κάθε μέρα.

Τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουν τα νησιά τα γίνουν τα υπαίθρια κέντρα κράτησης όλης της Ευρώπης; Πρώτον και κύριον, οι Αρχές της ΕΕ και οι ελληνικές Αρχές πρέπει να διασφαλίσουν από κοινού ότι αυτοί που σήμερα έχουν εγκλωβιστεί θα διευθετηθούν και θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα. Η επαρκής χρηματοδότηση της ΕΕ δεν είναι το πρόβλημα˙ αντί γι’ αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Πρέπει επίσης να υπάρξει πιο ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ Βρυξελλών, όπου σφυρηλατήθηκε η συμφωνία, και νησιών όπως η Χίος, όπου τέθηκε σε εφαρμογή. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η Τουρκία, με την δική της εύθραυστη πολιτική κατάσταση, γίνεται όλο και πιο ηχηρή σχετικά με την διάλυση της συμφωνίας, εκτός εάν η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι τα νησιά δεν είναι μια παγίδα, ότι δεν θα είναι ένα Ναουρού», είπε ο Knaus. «Αλλά οι Έλληνες πρέπει να το απαιτήσουν. Στην συνέχεια, οι νησιώτες ίσως να έχουν την υπομονή να πουν, ‘Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο που δεν είναι εις βάρος μας’». «Αν η συμφωνία καταρρεύσει», πρόσθεσε, «οι νησιώτες θα είναι και πάλι παγιδευμένοι. Και χρειάζονται πραγματικά μια επιτυχία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

Πηγή ForeignAffairs


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου