Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Νοε 2016


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και δεν είναι μόνο η οικονομία η οποία καταρρέει και δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα. Είναι, κυρίως, το κύρος της χώρας, το οποίο συνθλίβεται υπό την "ευθύνη" και της σημερινής κατοχικής κυβέρνησης, η οποία συμπεριφέρεται σαν να ηγείται κάποιας μπανανίας...!

Απίστευτο κι όμως αληθινό(;) και σίγουρα αποτελεί θέμα προς διερεύνηση, είναι η διαφήμιση της αναπαραγωγής πλαστών ελληνικών διαβατηρίων!!! Μία διαφήμιση που, φυσικά, δεν απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, αλλά σε πολίτες άλλων χωρών και αποκαλύπτει την μηδενική πλέον ασφάλεια της χώρας, η οποία με τα πλαστά αυτά διαβατήρια αναμένεται πολύ σύντομα να διαθέτει πολίτες σε χώρες της Δύσης, οι οποίοι θα σπιλώνουν το όνομα της Ελλάδας ως... Έλληνες πολίτες!

Σχετική διαφήμιση στο Youtube για πλαστά ελληνικά διαβατήρια καταργήθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να βρεθούν εκείνοι που την ανέβασαν στο διαδίκτυο. 

Όπως διαβάσαμε, στο κανάλι με το όνομα Paula Lewis, αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά απίστευτο…
Γράφει συγκεκριμένα:
Για να αγοράσετε πλαστά ελληνικά διαβατήρια, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του e-mail που αναφέρονται στο βίντεο.
Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή πλαστών διαβατηρίων της Ελλάδας.
Μπορείτε να παραγγείλετε νέα ελληνικά e-διαβατήρια στέλνοντας ένα μήνυμα...
στο e-mail που αναφέρεται στο βίντεο.
Χρησιμοποιούμε ειδικό εξοπλισμό και υλικά για την παραγωγή πλαστών ελληνικών διαβατηρίων.
Όλα τα μυστικά χαρακτηριστικά των πραγματικών διαβατηρίων αναπαράγονται για τα πλαστά ελληνικά διαβατήρια μας.
Έχουμε μια μεγάλη επιλογή νέων ελληνικών e-διαβατηρίων διαθέσιμα προς πώληση. Για Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για να παραγγείλετε πλαστά e-διαβατήρια υψηλής ποιότητας!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε αφέθηκε μήνυμα με πλήρη στοιχεία ικανότητας στην πλαστότητα, αλλά και με πολλά στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους. Κι επειδή τα διαβατήρια είναι μια περιορισμένη "ανάγκη", το συγκεκριμένο κύκλωμα διαθέτει τα πάντα, αποδεικνύοντας πως "από όλα έχει ο μπαξές"...

Αγοράστε Real / πλαστά διαβατήρια, δίπλωμα οδήγησης, κάρτες ταυτότητας,  richardbowers24hrs@gmail.com)
Θεωρήσεις, τις ΗΠΑ Πράσινη Κάρτα, Ιθαγένεια
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑ, οι οδηγοί αδειών, (richardbowers24hrs@gmail.com) ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης, ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, SSN, πιστοποιητικά γάμου, το διαζύγιο ΧΑΡΤΙΑ, ΗΠΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Εγγυημένη 24 ώρες διαβατήριο, ιθαγένεια, κάρτες ταυτότητας, άδεια οδήγησης, διπλώματα, πτυχία, διατίθεται υπηρεσία πιστοποιητικά. Τουρίστας και επιχειρηματικές υπηρεσίες θεώρησης για τους κατοίκους όλων των 50 κρατών και όλων των εθνικοτήτων σε όλο τον κόσμο. είναι μοναδικοί παραγωγοί.

Αυθεντικά υψηλής ποιότητας διαβατήρια, η Ρεάλ Γνήσια Δεδομένων Εγγεγραμμένοι Βάση και unregistered διαβατήρια και άλλα δικαιώματα του πολίτη documents.I μπορεί να σας εγγυηθεί μια νέα ταυτότητα ξεκινώντας από ένα καθαρό νέο γνήσιο πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα, Οδηγοί Άδεια, Διαβατήρια, Κοινωνική κάρτα ασφαλείας με SSN, τα αρχεία πίστωσης, και τις πιστωτικές κάρτες, διπλώματα σχολείο, το σχολείο βαθμούς, όλα σε ένα εξ ολοκλήρου νέο όνομα εκδοθεί και καταχωρηθεί στο σύστημα της βάσης δεδομένων της κυβέρνησης...

Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και υλικά για την παραγωγή αυθεντικά και πλαστά documents.All μυστικό χαρακτηριστικά του πραγματικού

Τα διαβατήρια διπλές προσεκτικά για καταχωρημένα και μη μας DOCUMENTS.WE είναι μοναδική παραγωγός της ποιότητας ψευδείς και η Ρεάλ DOCUMENTS.WE προσφέρουν μόνο πρωτότυπο υψηλής ποιότητας κατατεθέντα και μη διαβατήρια, άδειες οδήγησης, δελτία ταυτότητας, γραμματόσημα, Visa, το σχολείο διπλωμάτων και άλλων προϊόντων για ορισμένες χώρες αρέσει: ΗΠΑ, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Ιταλική, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, Μεξικό, Ολλανδία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΛΙΑ οποιονδήποτε καθολικό έγγραφα ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗ
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
ταυτότητα
Κοινωνική κάρτα ασφαλείας
Άδεια οδήγησης
Καναδάς κάρτες
Ηνωμένες Πολιτείες Κάρτες
κάρτες Student
διεθνείς Κάρτες
ιδιωτική κάρτες
πιστοποιητικά υιοθέτηση
πιστοποιητικά Βάπτιση
πιστοποιητικά γέννησης
πιστοποιητικά θανάτου
πιστοποιητικά διαζύγιο
πιστοποιητικά γάμου
Προσαρμοσμένη πιστοποιητικά
High School Πτυχία
G.E.D. διπλώματα
Αρχική Σχολή Διπλώματα
Πτυχία College
Πτυχία Πανεπιστημίου
Πιστοποιητικά εμπόριο Δεξιοτήτων
Επικυρώνει SSN Αριθμός
ΗΠΑ πράσινες κάρτες
Πλαστά δολάρια / ευρώ
Spy Προϊόντα
φωνή Changers
ακούγοντας συσκευές
αόρατο μελάνι
DMV Εγγραφή Το μήνυμά σας
Έλεγχο του ιστορικού τους
Ερευνήστε Οποιοσδήποτε
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΜΑΣ
Γενική υποστήριξη: richardbowers24hrs@gmail.com
Επικοινωνήστε με e-mail: = richardbowers24hrs@gmail.com
Skype Name: bscott1215
(Έχουμε πάνω από 3000 πρότυπα στο αρχείο) όλα σχεδιασμένα για να δούμε το 100% ταυτόσημη με την original.Custom εκτύπωσης (αν δεν έχουμε ήδη πρότυπο στο αρχείο - απλά με ένα e-mail αντιγράψετε και να μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές / τροποποιήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες σας) .second, την ιθαγένεια, την ταυτότητα, την αναγνώριση, έγγραφα, διπλωματικές, την εθνικότητα, πώς και πού να αποκτήσει, να αγοράζει, να χτίσουν, ένα διαβατήριο, i.d, Βρετανοί, Ονδούρα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, μας, ΗΠΑ, Καναδά, Καναδική, ξένες, των θεωρήσεων, της Ελβετίας, της κάρτας, ταυτότητες, έγγραφο, να πάρει, τις θεωρήσεις, κάρτες, ξένα.

Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών. Απλώς θα υπενθυμίσουμε πως υπάρχει αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και ένα πλήθος υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με πολύ ειδικές ευθύνες σχετικά με την παραγωγή κρατικών εγγράφων, δεν θα κάνουμε τον κόπο να αναρωτηθούμε τι προτίθεται να πράξει το ελληνικό κράτος, οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσίες, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γιατί, πέρα από τα αυτονόητα δεν μπορεί να συμβεί τίποτε απολύτως. Οφείλουν να βρούνε άμεσα, να συλλάβουν και να φυλακίσουν ολόκληρη τη συμμορία που παράγει ελληνικά διαβατήρια (και διαφημίζεται ξεδιάντροπα) και στη συνέχεια, να "πέσουν κεφάλια" υπουργών και αρμοδίων κρατικών υπαλλήλων. Γιατί, δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην εμπλέκονται κάποιοι "αρμόδιοι"...

Πληροφορίες από "Το Κεντρί της Ποτίδαιας"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Υπάρχει πολύς προβληματισμός και ανησυχία από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Ομέρ Τσελίκ. Η ανησυχία στηρίζεται στο μήνυμα ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα Γκιουλενιστών που δημιουργεί διχασμό στην "Τούρκικη" μειονότητα της Θράκης και αφήνει υπονοούμενα για αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους.

Η απάντηση υποθέτω θα έπρεπε να είναι άμεση και να διακόψει ο Πρωθυπουργός τον Τούρκο υπουργό, ότι η Μουσουλμανική μειονότητα με την υπογραφή της Τουρκίας δεν είναι χαρακτηρισμένη Τουρκική αλλά έχει χαρακτηριστεί ως «Έλληνες πολίτες Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα».

Δεύτερον, η Ελλάδα αποδέχεται (αλλά δεν το αναγνωρίζει) το ενδιαφέρον που δείχνει η Τουρκία προς ομόδοξους δίγλωσσους (ελληνική και τουρκική γλώσσα) Μουσουλμάνους. Τα θέματα πίστης, δογμάτων και δοξασιών είναι ελεύθερα στην Ελλάδα και άπτονται ατομικής επιλογής. Το κίνημα Γκιουλέν δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι έχει δράσει ως τρομοκρατική οργάνωση και μόνο η Τουρκία την χαρακτηρίζει τέτοια.

Εάν υπάρχουν Μουσουλμάνοι στην Θράκη που νιώθουν Τούρκοι υπήκοοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την ζωή τους ως Έλληνες πολίτες, δεν έχουν παρά να επιλέξουν ελεύθερα που θέλουν να πάνε μια και αυτό θα είναι προσωπική τους επιλογή και το ελληνικό κράτος θα την σεβαστεί απόλυτα όπως κάνει και με τους Χριστιανούς Έλληνες πολίτες.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ανακατεύτηκε ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον, στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Τουρκίας και περιμένει από την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Είναι απαράδεκτο, εσωτερικά πολιτικά ζητήματά της, η Τουρκία να προσπαθεί έμμεσα να τα εξάγει στην Ελλάδα.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Πηγή Defence-PointΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Αποθεωτική ήταν η αναφορά του διοικητή της Ομάδας Ετοιμότητας Αμφιβίων (ARG: Amphibious Ready Group) Wasp που πέρασε ένα σημαντικό διάστημα στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, τόσο για τις διευκολύνσεις που εξασφάλισε μια πολύ σημαντική ναυτική μονάδα του αμερικανικού Ναυτικού, όσο και για ολόκληρο το νησί, για το οποίο ο Αμερικανός πλοίαρχος «έσταζε μέλι» αναφερόμενος στον πολιτισμό και τις ομορφιές του.

Του Ζαχαρία Μίχα

Σε μια πρώτη «ανάγνωση» θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί ακόμα και κολακευμένος ως Έλλην, ή να σκεφτεί πιο «ωφελιμιστικά», θεωρώντας ότι η αναφορά του Αμερικανού στρατιωτικού και η δημοσίευση σε ένα μέσο που απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το νησί, που θα το ωφελήσει τουριστικά.

Εάν όμως κανείς παρατηρήσει τη συνολικότερη εικόνα, τα αρχικά συναισθήματα ευφορίας υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στον σκεπτικισμό… Δηλαδή, αυτή η υπερπολύτιμη βάση για την αμερικανική παγκόσμια στρατηγική, η εθνική μας συνεισφορά στους συμμάχους, εξασφαλίζει τελικά για τη χώρα μια -έστω διθυραμβική- αναφορά στις ομορφιές της, με την προσδοκία να «πλημμυρίσει» τουρισμό το επόμενο καλοκαίρι;

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει το «θέατρο» υπερσυγκέντρωσης ναυτικών δυνάμεων με τρομακτική ισχύ πυρός και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρότι προσέχουν εμφανώς να μην κλιμακώσουν (π.χ. με την έλευση ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου) έχουν την πολυτέλεια τέτοιας υποστήριξης, τη στιγμή κατά την οποία, για παράδειγμα, η ομάδα μάχης του μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», έχει να αντιμετωπίσει τον ΝΑΤΟϊκό αποκλεισμό από τους λιμένες των κρατών-μελών, περιπλέκοντας λιγάκι τη διαδικασία ανεφοδιασμού του στόλου που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή (μόλις χθες διήλθε νοτίως της Κρήτης καθ’ οδόν για τη Συρία).

Λίγη προσοχή ακόμα στον χάρτη προκαλεί ακόμα περισσότερο σκεπτικισμό, ή ακόμα και αισθήματα οργής… Αν κοιτάξεις προς την Τουρκία, θυμάσαι ότι πρόκειται για μια χώρα που παραδοσιακά «έβγαζε την πίστη» στους Αμερικανούς για να τους παραχωρήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο του γνωστού «ανατολίτικου παζαριού», το οποίο όποιος το γνωρίζει, έχει εντοπίσει και ισχυρή δόση κουτοπονηριάς, για να μην αναφέρουμε το άδειασμα του 2003, όταν απαγόρευσε την εισβολή στο Ιράν από τον βορρά που θα είχε διευκολύνει δραματικά τις επιχειρήσεις.

Η «ιερή οργή» τότε των νεοσυντηρητικών που έπνεαν μένεα εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν, πού έχει φτάσει άραγε σήμερα; Στη συστηματική επανάληψη της συμπεριφοράς, είναι η πικρή αλήθεια. Και είναι η χώρα η οποία επιχειρώντας να «δωροδοκήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, «αγοράζοντας» εάν μπορέσει την ανοχή τους, ανακοινώνει την πρόθεση προμήθειας μιας πολεμικής μοίρας υπερσύγχρονων αεροσκαφών, τα οποία θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα στην ελληνική άμυνα, στην άμυνα δηλαδή του πιο δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, της Ελλάδας, αν δε στραφούν και εναντίον των ίδιων των αμερικανικών συμφερόντων.

Να μιλήσουμε τώρα για τα «30 αργύρια» και τον… Ισκαριώτη; Ή μήπως να βάλουμε στη ζυγαριά, από τη μία τα θερμά λόγια του πλοιάρχου και από την άλλη τις φιλικές υπομνήσεις Αμερικανών αξιωματούχων να μην προχωρήσουμε στη «μονομερή» (λες και υπάρχει άλλη μέθοδος) ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δηλαδή τη μόνη μέθοδο που θα ξεκινούσε τη διαδικασία διευθέτησης της υπόθεσης με νόμιμα μέσα.

Πολύ απλά, όποιος διαφωνεί θα προχωρήσει στην κατάθεση των απόψεών του ώστε να κριθεί νομικά – εντάξει… και λίγο πολιτικά – η νόμιμη χάραξη των θαλασσίων ζωνών της χώρας, που θα άνοιγε τον δρόμο αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις (τις οποίες αναγνωρίζουν οι ίδιοι που κάποτε κόπτονταν ότι δεν υπάρχει τίποτε) ότι μπορεί να κρύβουν ακόμα και θησαυρό;

Κάπου εκεί η Τουρκία θα αναγκαστεί να διατυπώσει όλες τις καινοφανείς θεωρίες που έχει κατασκευάσει στην προσπάθεια να υφαρπάξει ό,τι μπορεί από την Ελλάδα και τουλάχιστον, στο τέλος της ημέρας, θα έχει υποχρεωθεί να αποκαλύψει διεθνώς το αληθινό της πρόσωπο. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πόσο μπορεί η Ελλάδα να αρκεστεί στο κλείσιμο του ματιού Αμερικανών αξιωματούχων ότι «δεν θα επιτρέψουν» να μας συμβεί οτιδήποτε; Έχει εξηγήσει ποτέ κανείς στους Αμερικανούς εταίρους, φίλους και συνομιλητές μας, το σοφό ελληνικό «όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί»;

Λίγο πάρα πέρα είναι όμως άλλη μια φιλική και ιδιαιτέρως υποστηρικτική για την Ελλάδα, εμφανώς και αφανώς, χώρα, το Ισραήλ. Πολύ πρόσφατα πέτυχε δεκαετή συμφωνία, η οποία θα της αποφέρει στο αμυντικό της προϋπολογισμό το ιλιγγιώδες ποσό των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση (38 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά). Απέναντι σε αυτό τι έχει να αντιτάξει η Ελλάδα;

Το αίτημα για δωρεάν παραχώρηση κάποιων ελικοπτέρων και άλλου υλικού και όλα να κολλάνε είτε διότι δεν υπάρχουν εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης τα κονδύλια ούτε για τη μεταφορά τους; Για να μην αναφερθούμε στην Αίγυπτο η οποία συνεχίζει και απολαμβάνει σημαντικής βοήθειας, ενώ συνεργάζεται ανοιχτά με τη Μόσχα στον εξοπλιστικό τομέα και όχι μόνο.

Καλή η γκρίνια, δε λέω, όμως ακόμα καλύτερη και η αυτοκριτική, ένας τομέας στον οποίο ποτέ δεν διακριθήκαμε ποτέ ιδιαίτερα. Για να πάρεις πρέπει να ζητάς, έχοντας κατασκευάσει και ένα «αφήγημα» πολύ πιο πειστικό από την απλή παραχώρηση μιας βάσης, η οποία σ τελική ανάλυση αποτελεί και συμμαχική υποχρέωση της χώρας.

Ό,τι και να έχουν σκεφτεί κατά καιρούς Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, είναι δυστυχώς αποσπασματικό και ανεπαρκώς επεξεργασμένο, ενώ κάποιες προσπάθειες που ξεκινούσαν με φιλοδοξίες, απλώς σταματούσαν διότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια και συνέπεια. Εδώ αλλάζουν υπουργοί και παίρνουν υπηρεσιακή αλληλογραφία μαζί τους, στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα οι επόμενοι να ψάχνονται.

Η έλλειψη σοβαρότητας φαίνεται και στη συνολικότερη αντιμετώπιση της άμυνας της χώρας, όπου αποδεικνύεται ότι «το σύστημα» αδυνατεί να δει κατάματα τη νέα κατάσταση. Όταν το διαθέσιμο χρήμα περιορίζεται τόσο πολύ, δεν υπάρχει άλλη λύση από πολύ δραστικά μέτρα που θα κόψουν μέγεθος για να προσθέσουν καλύτερο εξοπλισμό και ευελιξία – ευκινησία…

Εμείς όμως έχουμε αποδειχτεί ανίκανοι να κάνουμε στην άκρη τον καθένα που αντιστέκεται είτε διότι έχει στρατιωτικά αρτηριοσκληρωτική σκέψη, είτε πολιτικά διότι διαμαρτύρεται και απειλεί ο τοπικός βουλευτής, πολιτευτής, μητροπολίτης, με αποτέλεσμα να μένουν όλα στα σχέδια. Πόσοι θυμούνται ακόμα αυτό το περίφημο σχέδιο για την κατάργηση 400 στρατοπέδων ανά την επικράτεια;

Ας «έκοβαν 250», αρκεί όμως να ξεκινούσαν. Αντ’ αυτού είτε κολλημένα – άρα επικίνδυνα – για το μέλλον (βλ. επιβίωση) της χώρας μυαλά, είτε πολιτικάντικοι υπολογισμοί διακομματικά, παραπέμπουν κάθε δραστική παρέμβαση στις καλένδες.

Και αντί να έχει γίνει ο «κακός χαμός» από κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η χώρα, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους Ευρωπαίους και τους υπερατλαντικούς μας συμμάχους, επικρατεί μια νιρβάνα που διακόπτεται ενίοτε από απότομες αφυπνίσεις, συνεπεία ειδήσεων της επικαιρότητας, τις οποίες αργά ή γρήγορα θα ξεχάσουμε ξανά.

Με απλά λόγια, η χώρα στερείται σοβαρότητας, μια εικόνα που περνάει στο εξωτερικό, σε φίλους και συμμάχους, η οποία δεν βοηθά στη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, ανεξαρτήτων εναλλαγής κομμάτων, το οποίο εξασφαλίζει συνέχεια και συνέπεια, με το οποίο μπορούν να «κάνουν μπίζνες».

Κατά συνέπεια, σε μια χώρα την οποία έχουν ως συνώνυμο της καλοπέρασης και της χαλαρότητας, δεν εκπλήσσει η αναφορά του πλοιάρχου του USS Wasp. Αυτό αισθάνθηκε ο άνθρωπος ότι μας ενδιαφέρει, αυτό μας πρόσφερε. Και είναι βέβαιο ότι έφυγε ειλικρινά ικανοποιημένος, έχοντας κάνει φίλους στην Ελλάδα, ενώ πιθανόν και να επιστρέψει μια μέρα για διακοπές, για να διαπιστώσει και πάλι ότι πολύ λίγα άλλαξαν.

Δυστυχώς για εμάς, το στρατηγικό επίπεδο ξεφεύγει από το άτομο (όπου η Ελλάδα πάντα διέθετε άφθονο ταλέντο) και αφορά αποκλειστικά το συστημικό επίπεδο. Τη συνέπεια και τη συνέχεια που θα αξιοποιούσε ασφαλώς και το ατομικό επίπεδο με την καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά θα πίεζε με λόγια και με έργα, εντός κι εκτός της χώρας, να πείσει για τη σημασία της Ελλάδας και για ποιον λόγο είναι θέμα και αμερικανικού εθνικού συμφέροντος η υποστήριξή της. Τότε, οι επισκέψεις ελικοπτεροφόρων και αεροπλανοφόρων, θα σήμαιναν πολλά περισσότερα για τη χώρα.

* Ο Ζαχαρίας Μίχας είναι διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας.
Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Το blog χαίρεται απερίφραστα, οριζόντια, κάθετα, διαγώνια και ανάσκελα με τα οικτρά χάλια της ελληνικής οικονομίας.
Κάνει πάρτι όταν ακούει τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των ειδικών οικονομολόγων για την καταστροφή που επέρχεται πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο.
Και ανοίγει σαμπάνιες ( των δύο ευρώ) όταν φαντάζεται την στιγμή της ασύντακτης χρεοκοπίας, και της κλωτσηδόν επιστροφής σε κάποιο νόμισμα, πιθανότατα στο Σελίνι της Ουγκάντας.

Γιατί όλα αυτά;
Για δύο λόγους:
Πρώτον, πρέπει κάποια στιγμή τούτος ο λαός να τιμωρηθεί οικτρά για τις οικτρές επιλογές του.
Δεν μπορεί μιά ζωή χάϊ-χούι, άντε και καλά κρασιά και με το χέρι στην τσέπη να διαλέγει για κυβερνήτη του κάθε ρεμάλι, που επειδή ήταν άχρηστος για ο,τιδήποτε άλλο τού θυμήθηκε να γίνει πολιτικός.
Μπορεί να μην τα φάγαμε όλοι μαζί όπως είπε το δίποδο γουρούνι, βοηθήσαμε όμως, σιγοντάραμε, κάναμε πλάτες στο φάγωμα.
Και όταν στο τέλος πήραμε είδηση την απατεωνιά τους, αντί να τους σύρουμε στα δικαστήρια και στην φυλακή, τους ξαναφωνάξαμε για να ξανακυβερνήσουν.  Και:

Δεύτερο και σπουδαιότερο, επειδή μόνον με ολική κατάρρευση της οικονομίας θα καταρρεύσει και το σύστημα που την μανατζάρει και θα μπορέσουμε επί τέλους να δούμε κάποιο φώς στην άκρη του τούνελ, έστω κι αν ακόμη αυτό το τούνελ είναι τόσο μακρύ που δεν θα φτάσει η ζωή της δικιάς μας γενιάς για να το διαβούμε. Θα το διαβούν όμως τα παιδιά μας, και τα παιδιά των παιδιών μας (αν αποκτήσουν), για να βγούν σε ένα τοπίο εντελώς νέο και πιό "υγιεινό" αυτή την φορά.
Όσο το σύστημα είναι όρθιο θα είναι γιατί αλληλοστηρίζεται απ' αυτή την εγκληματική οικονομία απανθρωπιάς και ψεύδους.
Ας πέσει λοιπόν η μία για να καταρρεύσει μαζί και όλο το υπόλοιπο.

Κι εμείς; Τί θα γίνουμε;
Ε, ας θυσιαστούμε! 
Ας γίνουμε κι εμείς μιά φορά θυσία για χάρη των επερχόμενων γενεών, στ' αλήθεια αυτή τη φορά κι όχι τάχα μου-δήθεν μου και κλαψουρίζοντας για να μας λυπηθούνε.
Τόσον καιρό καλά περάσαμε!

Με δυό λόγια: Μπουρλότοοοο!


Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Βασίλη Γεώργα

Δύο είναι τα βασικά μέτρα που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η ταυτόχρονη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Πρόκειται για τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά, και κυρίως τη χρονική επέκταση της λήξης όλων των δανείων του EFSF. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ έναντι μιας δέσμευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών από τώρα για το 2019.

«Βιώσιμο χρέος μέχρι το 2032»

Η ελληνική πρόταση φαίνεται να κινείται αρκετά μακριά από όσα σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή από τον ESM για τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» και στην ουσία αποτελεί προσπάθεια να τροποποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του περασμένου Μαϊου και με την οποία η Ελλάδα συμφώνησε να κλωτσήσει πολύ μακριά το ντενεκεδάκι αντιμετώπισης ου χρέους. Είναι επίσης αντίθετη και με το βασικό σενάριο του ESM, το οποίο δεν αμφισβητεί η ελληνική πλευρά : ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος ακόμη και χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις, θα είναι «βιώσιμο» μέχρι το 2030-2032 εφόσον επιτυγχάνονται οι υπεραισιόδοξοι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3,5%υπό την έννοια ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι τότε ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν στο 3,5%για μια δεκαετία.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει χτίσει το πολιτικό της αφήγημα σε μια «υποσχετική» ελάφρυνσης του μελλοντικού βάρους αποπληρωμής του χρέους και στην μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2017 και παράλληλα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για «πειστική» έξοδο στις αγορές από το 2018.

Η ζαριά των εκλογών

Υπό το πρίσμα αυτό η τύχη της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα κρίνει και τη ζαριά των εκλογών. Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή για εκ των προτέρων εξειδίκευσης όλων των μέτρων (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα) για το χρέος από τώρα, ώστε οποιαδήποτε άλλη λύση να φαίνεται «λίγη» για να πείσει το Μαξίμου να αποδεχθεί το πολιτικό κόστος της δεύτερης αξιολόγησης ή ενός «4ου μνημονίου» πρόσθετων μέτρων με το ΔΝΤ.

Αν στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν μέσα στο Νοέμβριο-Δεκέμβριο δεν υπάρξει το «επιθυμητό» αποτέλεσμα που επιδιώκει η κυβέρνηση, τότε αυτό ίσως αποτελέσει πρόκριμα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Χωρίς αυτά τα δύο συγκεκριμένα μέτρα (επιτόκια και επιμήκυνση χρέους), η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων (στο 2,5% αρχικά και 2% στη συνέχεια) που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν είναι εφικτή όπως παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο Γ. Χουλιαράκης, καθώς θα επιδεινώσει δραματικά το χρέος στο μέλλον. Επίσης οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, θα αποδειχθεί ασπιρίνη και δεν θα έχει καμία ουσιαστική συμβολή στη μείωση του χρέους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός.

Παρότι μέχρι σήμερα οι δανειστές, με εξαίρεση το ΔΝΤ, δεν έχουν δείξει πρόθυμοι να βάλουν στο τραπέζι την εξειδίκευση των λεγόμενων «μεσοπρόθεσμων» και «μακροπρόθεσμων» μέτρων και να συζητήσουν μείωση πλεονασμάτων, η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει πως έχει βρει το κλειδί για να τους πείσει «να κάνουν μικρές παραμετρικές αλλαγές στην απόφαση του Eurogroup» και να πετύχει αυτό που επιδιώκει. Να καταστήσει δηλαδή από τώρα το χρέος «βιώσιμο» ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και να δρομολογήσει την επιστροφή στις αγορές το 2018, και παράλληλα να επιτύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων το 2019.

Κρυφές παράμετροι, φανερά αποτελέσματα

Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει ακόμη τις παραμέτρους στις οποίες βασίζεται η πρότασή του οικονομικού επιτελείου. «Διατηρούμε το δικαίωμα να τις κρατήσουμε μη φανερές» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χουλιαράκης, παρουσίασε, όμως, τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει:

Με το μέτρο σταθεροποίησης των επιτοκίων που προτείνεται να ενεργοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το χρέος βελτιώνεται αισθητά αλλά δεν καθίσταται βιώσιμο καθώς το «στοκ» του χρέους παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ και αντίστοιχα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 15% το 2030 και ανεβαίνουν στο το 20% μετά το 2035. Ωστόσο με την ενεργοποίηση του μέτρου της χρονικής επέκτασης των δανείων του EFSF, εκτιμά ότι διασφαλίζεται πλέον η βιωσιμότητα. Σύμφωνα με το σενάριό της το στοκ του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 80% του ΑΕΠ με ορίζοντα 40 ετών, ενώ αντίστοιχα, οι ακαθάριστες ανάγκες εξυπηρέτησης παραμένουν κάτω από το 15% μέχρι τα μέσα του 2030 και κάτω από το 20% για το υπόλοιπο διάστημα.

Ως «αντάλλαγμα» για να γίνει αποδεκτή η πρότασή της, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί και να δεσμευτεί για μέτρα που αφενός θα διευρύνουν την φορολογική βάση, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου στην Ελλάδα και αφετέρου θα κλείνουν το δρόμο επιστροφής σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και θα διασφαλίζουν σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιώργου Κράλογλου

Τι άλλο να πεις για τη διάλυση που ζούμε και το χάος που έρχεται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταφεύγουν στο μόνο που ξέρουν. Την αντιπολίτευση και το τίποτε. Κατέβασαν στους δρόμους αδύναμους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ξεσηκώνουν κοινωνικές ομάδες με ψέματα. Οδηγούν ιδιωτικές επιχειρήσεις σε λουκέτο, μετανάστευση και ξεπούλημα. Προκαλούν, με ψεύτικες ρητορείες, ένταση στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Βγήκαν στα μπαλκόνια με την αναίδεια και την ανηθικότητα που τους διακρίνει (αυτήν που έδειξαν και στη ΔΕΘ του 2014) τάζοντας 15.000 βρεφονηπιακούς σταθμούς και 4.000 νοσηλευτές στα κρατικά νοσοκομεία από τα λεφτά του νόμου Παππά για τις τηλεοράσεις!!!

Και για να εκδικηθούν το ΣτΕ, στρέφοντας την κοινωνία εναντίον του, απαντούν στους εργαζόμενους στα κρατικά νοσοκομεία πως δεν θα πάρουν τους 4.000 νοσηλευτές γιατί έριξαν τον νόμο!!!

Έφτιαξαν προϋπολογισμό για το 2017 με 3% περικοπές κρατικών δαπανών και μιλάνε για κοινωνική πολιτική μόνο με φόρους όταν γνωρίζουν πως το εσωτερικό χρέος 250 δισ. ευρώ καλπάζει προς το εξωτερικό χρέος των 380 δισ. ευρώ.

Και για να βολέψουν τα ψέματά τους που δεν θα στήσουν τους 15.000 βρεφονηπιακούς σταθμούς και δεν θα αποκαταστήσουν αδικίες σε μισθούς και συντάξεις (που δικαίωσαν τα δικαστήρια) στρέφουν την κοινωνία προς την Τρόικα και τους δανειστές φορτώνοντάς τους τις επιλογές τους στην υπερφορολόγηση.

Ανακοίνωσαν με κομπασμό αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για λύση στο επενδυτικό αδιέξοδο στο μεταλλευτικό συγκρότημα στις Σκουριές.

Και τώρα που στριμώχθηκαν επειδή το ΣτΕ έκανε κουρελόχαρτο το νόμο Παππά προκαλούν αναστάτωση στις Σκουριές, ανακαλώντας υποσχέσεις και άδειες στην συγκεκριμένη επένδυση.

Φορολογούν χωρίς δικαιολογία τα καπνικά προϊόντα και τα καύσιμα σε ασυγχώρητο βαθμό προκαλώντας ανησυχία σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και γενικά στην οικονομία ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στο λαθρεμπόριο.

Και επειδή η ανικανότητά τους στη διαχείριση της οικονομίας αποκαλύφθηκε από τις θιγόμενες επιχειρήσεις (ανακοινώσεις Εταιρειών εμπορίας καυσίμων και παραγωγής καπνικών προϊόντων) έχουν το θράσος να ψιθυρίζουν (όπου είναι δυνατόν να πιάσει η λάσπη) ότι υπάρχουν "υπόγειες διαδρομές" του λαθρεμπορίου με τις Εταιρείες και τις βιομηχανίες. Και θα τις πατάξουν!!!

Διέλυσαν χωρίς λόγο το σύμπαν στις σχέσεις εκκλησίας, κοινωνίας και κράτους με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν ακραίες συνιστώσες που έχουν ανάγκη λόγω της πορείας τους προς τον γκρεμό...

Και επειδή η εκκλησία τους κόλλησε στον τοίχο και γελοιοποίησε , με τον δικό της τρόπο, τον Φίλη (αλλά και τον Τσίπρα που τον καλύπτει) επανέρχονται σε ανοικτό πόλεμο προς την Ιεραρχία ενώ ξέρουν ότι δυναμιτίζουν ένα σοβαρότατο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Αφήνουν σκόπιμα για το 2017 και 2018 τις 23 ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και κρατικής περιουσίας ανάμεσα στις οποίες και η καυτή πατάτα της πώλησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των μεταφορών.

Και κερδίζοντας χρόνο (χωρίς να επιβαρύνονται και με το κόστος της αποκρατικοποίησης) βγάζουν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα "διατεταγμένους" υπουργούς και βουλευτές να κάνουν πλύση εγκεφάλου δεν πουλάνε το κράτος αλλά υποχρεώνονται. Και άρα δικαιολογείται να κατέβουν στους δρόμους οι εργατοπατέρες και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ...

Οι ανήθικοι αυτοί τακτικισμοί που για πρώτη φορά καταγράφονται στην πολιτική ιστορία της χώρας ήταν άγνωστοι όπως άγνωστη ήταν και η ποιότητα των αριστερών ως κυβέρνηση.

Στέκεται συνεπώς όποια ερμηνεία και αν δοθεί. Γιατί η εγκεφαλική λειτουργία αυτών των ανθρώπων λέγεται άβυσσος. Δεν την συναντάς σε κανένα επίπεδο σκέψης. Όσο καθυστερημένο και αν είναι το "σκεπτόμενο" μυαλό...

Δηλαδή πώς να τους πάρεις τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν και το 2015 (ως κυβέρνηση) τάζανε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και επαναφορά των δώρων στις συντάξεις και, ένα χρόνο μετά, σχεδόν νομιμοποιούν την μαύρη εργασία των 300 ευρώ και κάνουν την εθνική σύνταξη 345 ευρώ μιλώντας για κοινωνική μεταρρύθμιση!!!

Με αναμφισβήτητο δεδομένο ότι αποφεύγουν, λυσσαλέα, τις εκλογές ως δρόμο φυγής (φοβούμενοι ότι θα σκορπίσουν εντελώς) μένει μία εξήγηση. Στρέφουν την κοινωνία σε ακραίες αντιδράσεις, μορφής εμφυλίου, για να μετατρέψουν την φυγή τους (όταν αναγκαστούν να πέσουν) ως άλλη μία δίωξη της αριστεράς από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα...
Δώστε εσείς την δική σας ερμηνεία.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Tου Δρα Κωνσταντίνου Γρίβα 
 
Εισήγηση στο 4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ, Ζάππειο, 02/11/2016
Μια από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις στην ελληνική συλλογική συνείδηση, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο μύθο, είναι η μεταφυσική πίστη στην αμερικανική παντοδυναμία. Η δοξασία αυτή οδηγεί σε εντελώς λανθασμένες αναγνώσεις της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Μεταξύ των άλλων, στην Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται περίπου ως θέσφατο ότι η Τουρκία ελέγχεται άμεσα και ολοκληρωτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ματαίως κάποια «αποφασιστική» κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ, η οποία θα περιορίσει τον επιθετικό τουρκικό αναθεωρητισμό στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια ταπεινωτική πολιτική ακραίου κατευνασμού έναντι της Άγκυρας και πιθανώς να μην ήμασταν ιδιαίτερα υπερβολικοί αν υποστηρίζαμε ότι περισσότερο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ελέγχονται από την Τουρκία παρά η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτή η θρησκευτικού τύπου πίστη στην αμερικανική παντοδυναμία, μας εμποδίζει να κατανοήσουμε τη δυναμική φύση του σημερινού διεθνούς συστήματος. Να αποδεχτούμε δηλαδή ότι η φαντασίωση της μονοπολικότητας (unipolarity), δηλαδή της αναντίρρητης παγκόσμιας κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν και οδηγούμαστε ορμητικά προς ένα πολυπολικό (multipolar) διεθνές σύστημα. Δηλαδή σε έναν μετα-αμερικανικό κόσμο.
Όμως, αυτός ο κόσμος είναι ακόμη ασχηματοποίητος. Έχουμε εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο όπου οι τεκτονικές πλάκες της ιστορίας συγκρούονται και αναμένεται να παράξουν γεωπολιτικούς σεισμούς που θα επηρεάσουν την Ιστορία σε βάθος αιώνων.
Απ’ ότι φαίνεται, κυρίαρχο στοιχείο αυτής της μεταβατικής περιόδου θα είναι μια έντονα επιθετική πολιτική από πλευράς της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Παρενθετικά να πούμε ότι αυτή η πολιτική ΔΕΝ είναι επιλογή των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά συγκεκριμένων ηγετικών ελίτ που θέλουν να διατηρήσουν ζωντανό τον δυτικό ιμπεριαλισμό.
Συγκεκριμένα, η πολιτική αυτή ενδέχεται να αποτελεί την τελευταία, απελπισμένη, προσπάθεια των δυτικών ελίτ να διατηρήσουν τη γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη και να αποτρέψουν την έλευση του πολυπολικού διεθνούς συστήματος, μέσα στο οποίο η Ρωσία θα έχει σημαίνοντα ρόλο χάρη στην κομβική της θέση στο κέντρο της Ευρασίας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ένα πανίσχυρο πλέγμα μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Δύση προωθεί ακραία αντιρωσικά στερεότυπα και συκοφαντικές για τη Ρωσία ειδήσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου» που κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία.
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι αυτός ο πρωτόγονος αντιρωσισμός δεν στερείται γεωπολιτικής λογικής. Κομβικό και διαχρονικό στοιχείο των αγγλοσαξονικών γεωπολιτικών θεωριών και των στρατηγικών που εδράζονται σε αυτές είναι η διάσπαση της Ευρώπης σε «Δύση» και «Ανατολή». Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί σήμερα όσο στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Συγκεκριμένα, την εποχή του Υπαρκτού Σοσιαλισμού ο διαχωρισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής προέκυπτε, περίπου αυτόματα, εξαιτίας των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων που κυριαρχούσαν στα δύο μεγάλα γεωπολιτικά στρατόπεδα. Ωστόσο, σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι, αν η Δύση θέλει να διατηρήσει τον διαχωρισμό μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να συνεχίσει να κυριαρχεί στην Ευρασία, δεν μπορεί να βασίζεται στη δαιμονοποίηση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ρωσίας, όπως έκανε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Αντιθέτως, πρέπει να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία αυτήν καθεαυτήν.
Και για να επιτύχει αυτόν τον στόχο η Δύση φαίνεται πως έχει εξαπολύσει έναν ιδιόρρυθμο υβριδικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία προσπαθώντας να την απομονώσει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτόν τον ιδιόρρυθμο πόλεμο μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνονται ακόμη και ο αποκλεισμός της ρωσικής ομάδας στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς και η βράβευση στον περσινό διαγωνισμό της Eurovision ενός δακρύβρεκτου τραγουδιού που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλούσε για το …δράμα των συνεργατών των Ναζί στην Κριμαία μετά την επιστροφή του Κόκκινού Στρατού. Γενικότερα, στόχος αυτής της εκστρατείας δείχνει να είναι η ανάπτυξη μιας βαθιάς και πολυεπίπεδης αίσθησης ξενικότητας μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας, που θα αποτελέσει τη βάση έδρασης πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η προσπάθεια των αμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών ηγετικών ελίτ να επιτύχουν τη διαίρεση της Ευρώπης σε Δύση και Ανατολή και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους στο διεθνές σύστημα δια του διαίρει και βασίλευε.
Από καθαρά στρατηγικής άποψης αυτή η κυνική μεθοδολογία θα είχε, ίσως, κάποιο νόημα αν η Δύση μπορούσε πράγματι να απομονώσει τη Ρωσία. Όμως, αυτό είναι περίπου αδύνατο να συμβεί σε μια χώρα με τέτοια μεγέθη και τόσο κεντρική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Στην πραγματικότητα, αυτή η δαιμονοποίηση της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μια πρωτοφανή αποξένωση της Δυτικής από την Ανατολική Ευρώπη και να επέλθει μια αποφασιστική μετατόπιση του κέντρου βάρους στα διεθνή δρώμενα προς τα ανατολικά της Ευρασίας, με αποτέλεσμα την «ασιατοποίηση» του πλανήτη.
Επιπροσθέτως, το ιδιόρρυθμο γεωπολιτικό μόρφωμα της Ε.Ε. ουσιαστικά έχει καταχραστεί την ίδια την έννοια της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ό,τι βρίσκεται εκτός αυτού να θεωρείται ότι δεν είναι ευρωπαϊκό. Θυμηθείτε ότι με το βρετανικό δημοψήφισμα ουσιαστικά επιχειρήθηκε να επιβληθεί η άποψη ότι η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη εν συνόλω και όχι απλώς από την Ε.Ε. Αυτή η ιδιόρρυθμη σμίκρυνση της Ευρώπης, που προκύπτει από τη διαδικασία της υποτιθέμενης ευρωπαϊκής ενοποίησης σε συνδυασμό με τον μισαλλόδοξο αντιρωσισμό, οδηγεί σε μια πολύ πιο μικρή Ευρώπη από αυτήν που μαθαίναμε ότι υπήρχε στα σχολικά μας χρόνια. Και αυτός είναι ένας τεράστιος υπαρξιακός κίνδυνος για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.
Αναλυτικότερα, αν πράγματι επιβληθεί ο διαχωρισμός της Ευρώπης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία με την πρώτη να ταυτίζεται με την Ευρώπη εν συνόλω, τότε η ευρωπαϊκή ήπειρος μικραίνει επικίνδυνα. Αυτή η νέα Ευρώπη θα μετατραπεί σε μια ασήμαντη απόληξη στα δυτικά της Ευρασίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια πολιτισμική, πολιτική και ιστορική έννοια. Με τη σημειολογική αποκοπή της Ρωσίας, ο πολιτισμός και η ιστορία της Ευρώπης υφίστανται έναν βίαιο ακρωτηριασμό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι αυτή η ακρωτηριασμένη Ευρώπη δύσκολα θα έχει τα πολιτισμικά, ιστορικά, ακόμη και γεωγραφικά μεγέθη ώστε να συνεχίζει να θεωρείται αυτόνομη ήπειρος. Επιπροσθέτως, απειλεί να προκύψει και μια αναθεωρητική ανάγνωση της ευρωπαϊκής ιστορίας, με πιθανώς εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, αν η Ρωσία γίνει σήμερα αντιληπτή σαν μια εξω-ευρωπαϊκή χώρα, τότε οι δυνάμεις που πολέμησε στο παρελθόν και οι οποίες είχαν προσπαθήσει να επιβάλλουν την ηγεμονία τους στην Ευρώπη, με προεξάρχουσα τη Ναζιστική Γερμανία, πιθανώς εμφανιστούν εκ των υστέρων σαν δυνάμεις του φωτός. Σαν υπερασπιστές της Ευρώπης έναντι των «επιθετικών» Ρώσων. Ο αναθεωρητισμός αυτός ενδέχεται να απειλήσει την ευρωπαϊκή ενότητα, ακόμη και μέσα στο εσωτερικό της Ε.Ε., προκαλώντας αντιφατικές αναγνώσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας και φέρνοντας στο προσκήνιο τα εν υπνώσει ανταγωνιστικά στοιχεία στις γεωπολιτικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών χωρών.
Και στο σημείο αυτό μπαίνει στη σκηνή η χώρα μας, η οποία έχει έναν, εν δυνάμει, σημαντικό ρόλο να παίξει ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση της Ευρώπης και η συνεπακόλουθη «ασιατοποίηση» της Ευρασίας. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια πολιτισμική υπερδύναμη με τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό. Με εξαίρεση τον πολιτικώς πολύχρωμο εσμό των εγχώριων εθνομηδενιστών, η αντίληψη ότι η σημερινή Ελλάδα αποτελεί ένα ενιαίο ιστορικό μέγεθος με την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, είναι σχεδόν κοινής αποδοχής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και η Αρχαία Ελλάδα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της αίσθησης κοινής ταυτότητας που διαπερνά τα ευρωπαϊκά έθνη, παρόλες τις βαθιές αντιθέσεις, έχθρες και διαφορές τους. Ταυτοχρόνως, η πολιτισμική κληρονομιά του Βυζαντίου προστίθεται στην πανευρωπαϊκή επίδραση που άσκησε η Αρχαία Ελλάδα. Έτσι, με συνδετικό στοιχείο το ελληνικό ιστορικό δυναμικό, το ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της Ευρώπης ενδέχεται να μπορέσουν να παραμείνουν ενωμένα, τουλάχιστον όσον αφορά την αίσθηση μιας κοινής πολιτισμικής καταγωγής και ταυτότητας, έτσι ώστε η ίδια η έννοια της Ευρώπης να καταφέρει να επιβιώσει σε βάθος χρόνου.
Εμφανίζεται λοιπόν η πιθανότητα ενός νέου ιστορικού ρόλου για την Ελλάδα. Ενός ρόλου που προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και στενής σχέσης με τη Ρωσία στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής, έτσι ώστε το κοινό ιστορικό ευρωπαϊκό πλαίσιο να παραμείνει ζωντανό στα ζοφερά χρόνια που έρχονται. Βέβαια, δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τις αντιρωσικές, ανθελληνικές και εν τέλει αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στη Δύση, για τις οποίες θα ήταν ευχής έργο να «αποκαθαρθεί» η Ευρώπη τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ελλάδα. Όμως, ακόμη και αν η Ευρώπη του μέλλοντος πράγματι πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως Ευρώπη χωρίς τον Τολστόι, τον Ντοστογιέφσκι ή τον Πούσκιν, δύσκολα μπορεί να κάνει το ίδιο χωρίς τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη ή τον Ηρόδοτο. Όσους ιδεολογικούς ακροβατισμούς και ιστορικές παραχαράξεις και αν κάνουν διάφορες «δεξαμενές σκέψης» και πάσης φύσεως «προσωπικότητες», ώστε να διαχωρίσουν την Αρχαία Ελλάδα από τη σημερινή, όσο υφίσταται ένα ελληνικό έθνος αυτές οι προσπάθειες θα πέφτουν στο κενό.
Προκύπτει λοιπόν μια υποψήφια ιστορική αποστολή επικών διαστάσεων για την Ελλάδα. Για να μπορέσει όμως να τη διεκδικήσει θα πρέπει να επαναδιεκδικήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως σκωληκοειδής απόφυση μιας απροσδιόριστης «Δύσης» και να αποκτήσει αυτόφωτη γεωπολιτική ταυτότητα και αυτόνομο ρόλο. Θα πρέπει να κατανοήσει και να αποδεχθεί την πολιτισμική και ιστορική της «ήπια ισχύ» (soft power) και να λειτουργήσει εθνοκεντρικά. Και αυτό όχι για να επιτύχει εθνικιστικούς σκοπούς αλλά στο πλαίσιο μιας στοχοθέτησης που θα αποσκοπεί στην επιβίωση της ίδιας της Ευρώπης.
Παρόλα ταύτα, είναι δεδομένο ότι η παραπάνω πρόταση θα αντιμετωπιστεί ως εξοργιστικά αφελής και εκτός πραγματικότητας. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε μήπως τα φαινόμενα άρνησης που παρουσιάζονται κάθε φορά που εξετάζουμε κάποιον αυτόνομο γεωιστορικό ρόλο για την Ελλάδα του μέλλοντος να οφείλονται σε μια επίπονη και διαρκή πλύση εγκεφάλου που γίνεται στον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες, όπου κυριαρχούν αντιλήψεις και πιστεύω του τύπου «η Ελλάδα είναι μικρή και αδύναμη», «δεν μπορεί να σταθεί μόνη της», «πρέπει να ανήκουμε κάπου» και όλα τα συναφή, μαζί με τις διάφορες συμπλεγματικές αντιλήψεις περί κάποιας θολής και απροσδιόριστης κατωτερότητας έναντι των «Ευρωπαίων».
Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος απειλεί να αλλάξει προς το χειρότερο. Παρανοϊκές και μικρόνοες μηδενιστικές δυνάμεις στον ευρύτερο Δυτικό Κόσμο προωθούν μια στρατηγική ολοκληρωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία που δεν υπήρχε ακόμη και τις πιο ζοφερές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μπορεί ενδεχομένως να κάνει κάτι για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. Αν δεν θέλει να το επιχειρήσει, θεωρώντας ότι είναι «πολύ μικρή» για τέτοια πράγματα, τότε θα αφήσει τη μοίρα της σε άλλους, τους οποίους η γεωπολιτική σοφία δεν είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει.
(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνώ. 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιάννη Δημητριάδη

Εγκλωβισμένη η κυβερνητική εξωτερική πολιτική στην άποψη των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αντέγραψε από τον...πρώην Τούρκο ομόλογο του και τέως πρωθυπουργό, Ahmet Davutoğlu, δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα από τα Τίρανα, αυτήν τη φορά με ευκαιρία την «ανάπλαση» της περιοχής της Χειμάρρας, που η αλβανική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και στηρίζει, αποσκοπώντας στην εκδίωξη κι εξόντωση του εκεί ελληνικού πληθυσμού.

Η Χειμάρρα δεσπόζει σε μια παραθαλάσσια περιοχή την οποία κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας επιθυμούν να αξιοποιήσουν τουριστικά, με τη συνεργασία ιταλικών κεφαλαίων. Για να γίνει δυνατή αυτή η προοπτική, θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους Έλληνες μειονοτικούς οι περιουσίες τους. Περιουσίες που βρίσκονται στα χέρια τους περισσότερο από 150 χρόνια.

Για την Αλβανία, η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκει στις επίσημα αναγνωρισμένες ελληνικές μειονοτικές περιοχές τις οποίες είχε αναγνωρίσει ως τέτοιες η κομμουνιστική δικτατορία του Enver Hoxha με τα τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το επιχείρημα αυτό αναιρείται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός εκεί παραμένει ελληνικός.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην περιοχή της Χειμάρρας. Πριν λίγα χρόνια το σκηνικό είχε επαναληφθεί επί κυβερνήσεως Sali Berisha. Τότε είχε και πάλι μερικώς διασωθεί η κατάσταση, που είχε φτάσει και σε επεισόδια ανάμεσα σε μειονοτικούς και τις αλβανικές αρχές.

Μια δεύτερη κρίση είχε ξεσπάσει την αμέσως επόμενη περίοδο όταν τα Τίρανα πέρασαν μια νομοθεσία αλλοίωσης των διοικητικών ορίων, προκειμένου οι Έλληνες να μην διαθέτουν σε δημοτικό επίπεδο πλειοψηφία ώστε να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά τα σημερινά τους σχέδια.

Οι «νερόβραστες» αντιδράσεις

Ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, κ. Πέτρος Μαυροειδής, κάλεσε χθες τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα και προέβη σε αυστηρό διάβημα λόγω των σχεδιαζόμενων, από τις αλβανικές αρχές, κατεδαφίσεων, που συνεπάγονται καταστρατηγήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ ανέφερε στον Αλβανό Πρέσβη ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ειλικρινούς και διαφανούς διαβούλευσης με τους κατοίκους και ότι είναι απαράδεκτο ότι η αποστολή των ειδοποιητηρίων κατεδάφισης έγινε αποκλειστικά σε άτομα ελληνικής εθνικής καταγωγής, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, οι χλιαρές αντιδράσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών οδήγησαν σε μερική υποχώρηση των αλβανικών απαιτήσεων, αλλά καθόλου στην οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων τους. Σήμερα επανέρχονται και οι πληροφορίες από Τίρανα, αλλά και τη Χειμάρρα δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ως το τέλος.

Η Αθήνα από την πλευρά της εγκλωβίζεται για μια ακόμη φορά στην πολιτική «απειλών» για το «Ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας». Αυτό, στην Αλβανία, όπως και στα Σκόπια, στην Πρίστινα, αλλά ακόμη και στο Βελιγράδι, ακούγεται σαν… ανέκδοτο! Όλοι γνωρίζουν πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα διεύρυνση αν πρώτα δεν επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, το έχει πει καθαρά και δυνατά, στην τελευταία σύνοδο των χωρών της πρωτοβουλίας του Βερολίνου το 2016. Όταν λοιπόν η προοπτική ένταξής τους είναι τόσο απομακρυσμένη, δεν τρομάζουν.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Δεύτερον, γνωρίζουν πως η Ελλάδα κάποτε εμφανιζόμενη σαν «ατμομηχανή» της Ε.Ε. στα Βαλκάνια δεν έχει πραγματικές δυνάμεις στην ένωση για να επιβάλει πολιτικές και τη θέση της έχει πάρει η Αυστρία, με τη στήριξη του Βερολίνου.

...ή «σκούπα»

Οι ευγενικές συστάσεις λοιπόν του Νίκου Κοτζιά και όσων τον συμβουλεύουν γύρω του δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα θα καταγραφεί σαν μια ακόμη εθνική διπλωματική ήττα. Εκτός αν αποφασίσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια πιο αποφασιστική επιλογή, πλησιέστερη άλλωστε στις σοβιετικές καταβολές των στελεχών του, που στο κοντινό παρελθόν είχαν αποδώσει σε δυο περιπτώσεις θετικά αποτελέσματα.

Αναφέρομαι στη μέθοδο της «σκούπας», οπότε η Αστυνομία συγκεντρώνει εκατοντάδες ή χιλιάδες παράνομα εγκατεστημένους Αλβανούς στην Ελλάδα και τους στέλνει πίσω. Μέθοδο που χρησιμοποίησε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τότε) και ο πολυσυζητημένος πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας. Στην περίπτωση αυτή τα Τίρανα κατανόησαν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με την πηγή των πολιτών τους στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό συνιστά κατ’ ορισμένους πολιτική ισότιμης αντίδρασης που ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου κι άλλων Ελλήνων σοσιαλιστών πολιτικών, κατανοεί απόλυτα.

Η πολιτικά διασπασμένη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι αναγκαίο να βοηθηθεί προκειμένου να κινηθεί ενιαία κι ενωτικά. Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού ας εργαστεί γι’ αυτό περισσότερο και ουσιαστικά αντί να προβαίνει σε χειροφιλήματα στην Κωνσταντινούπολη ή να καταμετρά τις πιθανές ελληνό-ποντιακές ψήφους.

Το... πραγματικό «χαρτί» της Ευρώπης

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς αν θέλει να «παίξει» το χαρτί της Ε.Ε., ας το κάνει μια φορά πραγματικά. Ας καταθέσει άμεσα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο να ζητά τον τερματισμό κάθε επαφής της Ε.Ε. με την Αλβανία, ωσότου η τελευταία αποδεχθεί την υποχρέωσή της να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ας δείξει ο κ. Κοτζιάς ότι μπορεί να αντιγράψει, εκτός από τις πολιτικές Davutoğlu, και τις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, που δηλώνει αλληλέγγυος με τους πατριώτες του όπου επί γης ζουν…

Πρέπει, τέλος, να γίνει σαφές πως ναι μεν ΥΠΕΞ είναι ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά πρωθυπουργός, και άρα υπεύθυνος τελικά, είναι ο Αλέξης Τσίπρας που θα χρεωθεί την όποια νέα εθνική ήττα. Γιατί εθνική ήττα θα είναι ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Χειμάρρα!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η απάντηση της Αθήνας, η υποκρισία των μεγάλων της ΕΕ και «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Γράφει ο Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν πρέπει να ακολουθεί πρακτικές «δυο μέτρων και δύο σταθμών» στο ζήτημα του Ιράν απαντούν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα σε σχέση με το, μάλλον «τραβηγμένο», εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έβαλε βέτο στη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της ιρανικής τράπεζας Saderat.

Στο ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 1η Νοεμβρίου, αναφερόταν ότι η Αθήνα αγνόησε τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που ήθελαν την ανανέωση των κυρώσεων με το σκεπτικό ότι η τράπεζα Saderat, που είναι ημικρατική και κατηγορείται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Απέδιδαν δε την επιλογή της Αθήνας στο γεγονός ότι επιδιώκει την οικοδόμηση στενότερων οικονομικών δεσμών με την Τεχεράνη μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το 2007, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε επιβάλει κυρώσεις στη Saderat με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς κ.ά που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα είχε συναινέσει στο κλείσιμο των γραφείων της τράπεζας στην Αθήνα. Έπειτα από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Saderat είναι μία από τις μόλις τρεις τράπεζες που διατηρήθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ για μία οκταετία.

Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δικαίωσε την τράπεζα στη προσφυγή της εναντίον των «28» με το σκεπτικό ότι δεν είχαν παρασχεθεί επαρκείς αποδείξεις ότι η Saderat εμπλεκόταν σε παράνομες δραστηριότητες. «Η απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έκρινε - τόσο σε πρώτο, το Μάρτιο του 2013, όσο και σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Απρίλιο - παράνομες τις κυρώσεις κατά της τράπεζας Saderat δεν ήταν απόφαση ενός εθνικού δικαστηρίου, ούτε ενός δικαστηρίου του Ιράν, ούτε ενός ουδέτερου δικαστηρίου. Ήταν απόφαση ενός δικαστηρίου ευρωπαϊκού, του ΔΕΕ» τόνιζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση την περασμένη άνοιξη «η Ελλάδα είχε αντιταχθεί στην αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων για οκτώ χρόνια και πρότεινε, ως συμβιβαστική λύση που υιοθετήθηκε, την εξάμηνη καταχώρηση της τράπεζας (σσ. στη λίστα κυρώσεων) για να μην προκαταλάβει το Συμβούλιο την απόφαση του Δικαστηρίου».

Η Αθήνα τονίζει ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία που να δικαιολογούν την ανανέωση των κυρώσεων, αλλά αυτά δεν παρασχέθηκαν, οπότε μετά τις 22 Οκτωβρίου (όταν έληξε η εξάμηνη καταχώρηση δεν συναίνεσε στην ανανέωσή της). Και προσθέτει ότι εκκρεμεί και αξίωση αποζημίωσης της τράπεζας σε βάρος του Συμβουλίου για τις «νομικά αβάσιμες κυρώσεις».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αθήνα επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Τεχεράνη. Αυτό αναδείχθηκε με την επίσκεψη στο Ιράν του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο όμως πράττουν και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που διεκδικούν παχυλά συμβόλαια σε ιρανικές υποδομές, ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και σε εξαγωγές στην πολυπληθή ιρανική αγορά. Αναμφίβολα όμως, το να κατηγορείται η Αθήνα για υπερβολική ευαισθησία έναντι του Ιράν συνιστά υποκρισία.

Είναι γνωστό ότι οι Ιρανοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για είσοδο στην ελληνική αγορά διϋλισης πετρελαίου. Υπάρχουν συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΛΠΕ και ΝΙΟC (κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν). Το αρχικό σχέδιο για συμμετοχή της NIOC στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ δεν προχώρησε, αλλά οι Ιρανοί αντιπρότειναν τη συμμετοχή τους είτε στο διϋλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη ή, εναλλακτικά, την κατασκευή μίας νέας μονάδας διϋλισης στην Κομοτηνή. Ιδιαίτερα το διϋλιστήριο στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται αναβάθμιση και θα μπορούσε να αποτελέσει το δεύτερο πεδίο συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ μετά από αυτή για την προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν. Άλλωστε, η Τεχεράνη έχει ανάγκη από καύσιμα κίνησης και τα ΕΛΠΕ μπορούν να τα προσφέρουν.

Επιπλέον, ιρανικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για διατραπεζική συνεργασία. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία ιρανικών τραπεζών (μεταξύ των οποίων η Saderat, αλλά επίσης οι Parsian και Refah) επισκέφθηκαν την Αθήνα με επικεφαλής τον πρόεδρο της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας. Συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα (σσ. διαδραματίζει αθόρυβο, αλλά κομβικό ρόλο στην ελληνοϊρανική συνεργασία).

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε τις δύο τελευταίες μέρες με την απαράδεκτη επίθεση που δεχόμαστε από την αλβανική κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό της χώρας πιστεύουμε ότι ως αμέσως βαλλόμενοι είμαστε οι πιο κατάλληλοι για να απαντήσουμε.

Όπως έγινε ευρέως γνωστό, στις 28 Οκτωβρίου την ημέρα που στην Χιμάρα γιορτάζαμε την εθνική μας επέτειο, εστάλησαν 19 ειδοποιητήρια από τον δήμαρχο Χιμάρας για την κατεδάφιση αντίστοιχων σπιτιών και καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι πάνω από 100 ετών.

Τα ειδοποιητήρια αυτά εστάλησαν αποκλειστικάσε ελληνικής καταγωγής πολίτες, ήταν «λιτά» χωρίς καν αναφορά στονομικό πλαίσιο της διαταγής. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός 5 ημερών με την δικαιολογία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Χιμάρας.

Ενώ η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε στο άκουσμα αυτής της είδησης, η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά αποτελεί συνέχεια ενός οργανωμένου σχεδίου για την υφαρπαγή της περιουσίας μας, την απογύμνωση από οικονομικούς πόρους και εν τέλει τον εξαναγκασμό μας σε εγκατάλειψη της Χιμάρας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως την ώρα που κατεδαφίζονται αυτά τα κτίσματα, στις Παραλίες του Λειβαδιού, στο Ποτάμι, στον Δραλαίο και στο Κηπαρό έχουν δοθεί άδειες ανέγερσης πολυώροφων κτισμάτων (ξενοδοχείων / πολυκατοικιών) σε μη ντόπιους με διάτρητα και πλαστά έγγραφα.

Ημερομηνία ορόσημο της τελευταίας πράξης του δράματος που ζούμε ως κοινότητα ήταν η 31η Ιουλίου του 2014 όταν ο αλβανός πρωθυπουργός αποκάλυψε σαφώς την σκοπιμότητά του για την Χιμάρα. Από το βήμα της αλβανικής βουλής, κατά την συνεδρίαση για την νέα διοικητική διαίρεση ανέφερε χαρακτηριστικά προσπαθώντας να κερδίσει την συναίνεση των εθνικιστών Αλβανών βουλευτών «η Χιμάρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα».

Έτσι στην λήξη της συνεδρίασης ψηφίστηκε η καινούρια διοικητική διαίρεση της Αλβανίας που ένωνε τον δήμο μας με άλλες περιοχές, ξένες προς τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας σε αντίθεση με όσα προβλέπει ακόμα και το ίδιο το αλβανικό σύνταγμα.

Αμέσως μετά η συνέχεια του σχεδίου εξελίχθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές του 2015 όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, έκανε τα πάντα για να εκλεγεί το πειθήνιο όργανο του ο Γκόρος. Για να είναι εντελώς σίγουρος ότι δεν θα ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχό του παρά την εγγύηση που του έδινε η υλοποίηση της διοικητικής διαίρεσης, ασχολήθηκε προσωπικά με το διορισμό του Γκόρου ως δημάρχου. Ερχόμενος τρεις φορές προεκλογικά στην Χιμάρα, έστησε ένα σκηνικό τρόμου για να εκβιάσει τον λαό της και να υφαρπάξει την ψήφο του. Τελικά αφού πήγαμε σε εκλογές χωρίς παρατηρητές και χωρίς συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή, το αποτέλεσμα για τον κύριο Ράμα και τον κύριο Γκόρο ήταν το επιθυμητό. Θέλουμε να καυτηριάσουμε και να παραδώσουμε στην χλεύη της ιστορίας όλους αυτούς τους «Έλληνες» οι οποίοι συνεργάστηκαν και συναίνεσαν ώστε να έχουμε το μοιραίο τρίδυμο Ράμα – Κοκδήμα – Γκόρο στην εξουσία της Χιμάρας.

Αμέσως μετά την εκλογή του κυρίου Γκόρου μπήκε μπροστά το σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών και αφελληνισμού της Χιμάρας καλυπτόμενο πίσω από όμορφα λόγια και υποτιθέμενους σχεδιασμούς όπως πολεοδομική ανάπτυξη, τουριστική ανάπτυξη, επαναξιοποίηση κτλ.

Όλοι εμείς, εδώ και ενάμιση χρόνο καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους αυτό το ύπουλο και καταστροφικό σχέδιο βρίσκοντας συνήθως μη ευήκοα ώτα (4 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, υπομνήματα σε φορείς και ξένες πρεσβείες, επιστολές προς την πολιτεία, παρεμβάσεις σε ΜΜΕ κ.α.)

Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα αφού τρομοκρατεί τον λαό της Χιμάρας παραχαράσσοντας την ιστορία του. Προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες των ύβρεων αμφισβητώντας της ελληνική εθνική μας καταγωγή και στερώντας το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό.

Σχετικά με την φιλοδοξία του να παριστάνει τον ιστορικό, έχουμε να του συστήσουμε να περιοριστεί στα καθήκοντά του γιατί έχει την θλιβερό προνόμιο να πρωθυπουργεύει στην φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και να ηγείται της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η Αλβανία.

Έχουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως είμαστε γηγενείς κάτοικοι, με ιστορική, εθνική, πολιτιστική και ανθρωπολογική συνέχεια σε αυτές τις εστίες εδώ και πάνω από 3000 χρόνια και με την αποφασιστικότητά μας, τον αγώνα μας και την βοήθεια του Θεού, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για πολλές χιλιετίες ακόμα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους στέκονται στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι τα δίκαιά μας.

Υπογράφοντες:

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ / ΚΕΑΔ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΜΑΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» (Ελλάδα)
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι μισθοφόροι τζιχαντιστές και παραστρατιωτικοί της Τουρκίας που συμμετέχουν στην επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη, δηλαδή στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη νέα επίθεση ενάντια στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Την ίδια ώρα επίθεση στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην ίδια περιοχή εξαπέλυσε και το Ισλαμικό Κράτος.
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισαν τις θέσεις των SDF στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπιού με όλμους.
Ενώ έπεφταν οι οβίδες από τους όλμους των ISIS ταυτόχρονα άρχισαν να βομβαρδίζουν με βαρύ πυροβολικό και οι Τούρκοι.
Δηλαδή, Τούρκοι, τουρκόφιλοι μισθοφόροι και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βομβάρδισαν τις ίδιες κουρδικές θέσεις την ίδια ακριβώς ώρα.

Από τον συγχρονισμένο βομβαρδισμό Τούρκων και Ισλαμικού Κράτους κατά των Κούρδων σκοτώθηκαν 20 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Βομβαρδίστηκαν κουρδικές θέσεις στα χωριά Χασίλα, Χαρμπάλ, Σεΐχ Ισά και Μερανάζ.

«Αυτές οι ταυτόχρονες επιθέσεις στα αρχηγεία μας από το Ισλαμικό Κράτος και την Ασπίδα του Ευφράτη ήταν μετά βεβαιότητας συντονισμένες», δήλωσε ο Χαμπούν Οσμάν, αξιωματικός των SDF.
«Προφανώς υπάρχει υψηλόβαθμη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των μισθοφόρων της Τουρκίας για να χτυπούν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στο ARA News.

Επίσης, οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι οι μισθοφόροι της Τουρκίας παρέδωσαν τα χωριά Ταλτάνα, Ντεΐρ Χάουα, Άλμπα, Μπεράαν, Χομάντ και Μπαρούζα πίσω στο Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα της μυστικής μεταξύ τους συμφωνίας να πολεμήσουν από κοινού ενάντια στους Κούρδους και στους συμμάχους τους που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος στο ARA News.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ένας νεκρός και περισσότεροι από 30 είναι οι τραυματίες από την έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας η έκρηξη προκλήθηκε γύρω στις 08:00 το πρωί τοπική ώρα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη από την αστυνομία 11 μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι βουλευτές, που συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η φύση της έκρηξης που προκλήθηκε στη συνοικία Μπαγκλάρ, που ακούστηκε σε ολόκληρη την πόλη. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι προκλήθηκε από αυτοκίνητο, το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, μεταδίδει το NTV. Tο γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιάρμπακιρ επιβεβαιώνει την είδηση αυτή για το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που οδηγούσε μέλος του PKK.

Οι πληροφορίες αναφέρουν τραυματίες, ενώ ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Καταγγελίες για μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp

Η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τη σύλληψη 11 μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύλληψη έντεκα βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος

Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννιά βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας πριν τα ξημερώματα σήμερα λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με "τρομοκρατική προπαγάνδα".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

"HDP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν", παρότρυνε το κόμμα σε μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.

"Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP", είπε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στη Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου