Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Οκτ 2016


Με τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν εντυπωσιασμένοι το παραγωγικό κενό της 4ης Τριμερούς Διάσκεψης του Καΐρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι τρεις ηγέτες, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, κύριοι Αλ. Τσίπρας, Νικ. Αναστασιάδης και Αλ Σίσι, κατέληξαν ότι θα συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλα εκείνα που είχαν αναφέρει τόσο στην Τρίτη όσο και στη δεύτερη παρόμοια διάσκεψη.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στον σημαντικό τομέα της ενέργειας, πράγμα που συνεχίζει να καθιστά την Ελλάδα όμηρο των τουρκικών απαιτήσεων για την ΑΟΖ, οι τρεις ηγέτες απλά επανέλαβαν ότι θεωρούν αναγκαία τη συμμόρφωση όλων στη Συνθήκη UNCLOS του ΟΗΕ για τη θάλασσα (Πρόκειται για τη Συνθήκη που προβλέπει τους όρους δημιουργίας ΑΟΖ). Συμφωνήθηκε ακόμη, να υπάρξουν τριμερείς συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας, που θα φροντίσουν να δρομολογήσουν τις περαιτέρω αναγκαίες κινήσεις για σύσφιξη της τριμερούς συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο..

Στα πλαίσια των συζητήσεων για την περιοχή συμφωνήθηκε επίσης να ενισχυθεί η τριμερής ναυτιλιακή συνεργασία, χωρίς όμως να προωθηθούν όμως ταυτόχρονα, συγκεκριμένες προτάσεις ή μέτρα.

Για το προσφυγικό επανέλαβαν ότι τάσσονται υπέρ των πολιτικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο με λύση στα περιφερειακά ζητήματα που υφίστανται, όσο και με πολιτικές που θα κατατείνουν στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών με την καλλιέργεια αρνητικών προοπτικών αλλά και με πολιτικές δίωξης των δουλεμπόρων.

Σχετικά με τα περιφερειακά θέματα αναφερόμενοι στην Συρία ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημα για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Χαλέπι και τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν διακοπεί. Για τη Λιβύη επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη διαδικασία στήριξης της κυβέρνησης από την ΕΕ αλλά και στο σημαντικό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Λιβύη.

Αναφερόμενοι στην Υεμένη τόνισαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Hadi, που στηρίζεται από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και την ανάγκη να λυθεί το παλαιστινιακό, με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για το Κυπριακό συμφωνήθηκε πως πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και την ανάγκη να γίνουν δεκτές οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν το ζήτημα.
AdTech Ad

Τέλος, καταδίκασαν την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών και χώρων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ζήτησαν την ενεργότερη παρέμβαση της UNESCO.

Άδεια χέρια

Η τριμερής όπως όλα δείχνουν με βάση το επίσημο ανακοινωθέν, δεν προχώρησε σε κανενός είδους αποφάσεις που θα έφεραν αλλαγές στο υφιστάμενο status quo της ΝΑ Μεσογείου. Ειδικά για την Αθήνα το αποτέλεσμα είναι πολύ φτωχότερο των αναμενόμενων και δείχνει την αδυναμία της Ελληνικής (και σε σημαντικό βαθμό της Κυπριακής) πλευράς να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα τις έκαναν συμμέτοχους στις μεταβολές που συντελούνται.

Ως επιτυχία εμφανίζανε ορισμένα παρόντα στελέχη του ΥΠΕΞ, την αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν, της εμμονής των συμμετεχόντων στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου της Ρόδου, που είχε οργανώσει ο Νικ. Κοτζιάς και που επίσης δεν είχαν κάποιο δεσμευτικό χαρακτήρα.

Όπως και πολλοί Αιγύπτιοι παρατηρητές υποστήριζαν στο Κάιρο, η τριμερής από την αρχή φαινόταν πως είχε χαρακτήρα «δημοσίων σχέσεων» τις οποίες ανάγκη έχουν και οι τρεις ηγέτες για διαφορετικό λόγο ο καθένας εξ αυτών. Ο Αλ. Τσίπρας όμως έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα οποιοδήποτε πλεονέκτημα σαν αντίβαρο της χθεσινής συμφωνίας Πούτιν- Ερντογάν (ακόμη κι αν δεν είναι παρά ένα «νομικό χαρτί» όπως διευκρίνισαν οι Ρώσοι).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Του Γ. Αγγέλη
Τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ έδωσαν πριν από λίγα 24ωρα ένα πολύ σκληρό χτύπημα στο ευρώ, αποκαλύπτοντας ότι η Deutsche Bank "έκλεψε" στα stress test με τη βοήθεια της ΕΚΤ. Όχι τυχαία αυτό έγινε σχεδόν αμέσως μόλις Μέρκελ - Ολάντ δήλωσαν ότι θα αποκλείσουν την Βρετανία από την άνευ όρων συμμετοχή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά...

Το γεγονός όμως ότι η Deutsche Bank "έκλεψε" με τις πλάτες της ΕΚΤ δεν ανακαλύφθηκε προχθές.

Στα stress test που έγιναν με τα στοιχεία του 2015 η Deutsche Bank είχε περάσει έσοδα από πώληση συμμετοχής σε κινέζικη τράπεζα η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί. Και σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ακόμα και σήμερα. Αλλά τα στοιχεία για τις συναλλαγές της Deutsche Bank υπάρχουν εδώ και καιρό...
Η αποκάλυψη αυτή την φορά δεν είναι το ίδιο με το χτύπημα του προστίμου των 14 δισ. ευρώ από τις αμερικανικές αρχές, το οποίο ο CEO της Deutsche Bank δεν κατάφερε να μειώσει στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. 
Και αυτό γιατί εκτός του γερμανικού κολοσσού χτυπάει στην καρδιά του ευρώ, στην αξιοπιστία του ΕΚΤ. 
Αμφισβητεί την "οικονομική ορθότητα" της Bundesbank  και της ΕΚΤ καθώς όλοι ήξεραν ότι η Deutsche Bank είχε βάλει στα έσοδά της τα 4 δισ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην Hua Xia στη χρήση του 2015 ενώ αυτά δεν έχουν μπει ακόμα ούτε στη χρήση του 2016...
Το "χτύπημα" είναι πολύ σκληρό. Και η απάντηση από την ΕΚΤ δεν έχει ακόμα δοθεί. 
Όποια όμως και αν είναι η απάντηση, το γεγονός ότι έχουν αρχίσει τα χτυπήματα σε τέτοιο επίπεδο – και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που το ΔΝΤ εντοπίζει την Deutsche Bank σαν τον ισχυρότερο συστημικό κίνδυνο στο ευρωσύστημα – δείχνει ότι τα απόνερα του Brexit απειλούν με τριγμούς τον βασικό κορμό της εναπομείνασας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι στη Σύνοδο του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε βρέθηκε απομονωμένος έναντι του ΔΝΤ, με αφορμή την υπόθεση του ελληνικού χρέους αλλά κυρίως λόγω της επιμονής του στην ακολουθούμενη μέχρι τώρα πολιτική στην Ευρωζώνη, είναι ένα άλλο δείγμα του πόσο τα πράγματα θα γίνουν σκληρότερα από εδώ και πέρα. 
Τα μαχαίρια έχουν βγει και κατά πως φαίνεται δεν διστάζουν να χτυπήσουν όπου "πονάει" περισσότερο...
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας διακριτικά την τελευταία αποκάλυψη για την Deutsche Bank και εμφανίζονται βέβαιοι ότι η συνέχεια μπορεί να είναι εξαιρετικά πιο επικίνδυνη, καθώς στη Βρετανία φαίνεται πως οι αποφάσεις για τη "διαπραγμάτευση" του Brexit έχουν πάρει ένα δρόμο πολύ περισσότερο επιθετικό από εκείνο που αρχικά είχε φανεί από τον απελθόντα κ. Κάμερον. 
Η κυρία Μέι φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της "σκληρής κυρίας" με τους Ευρωπαίους και καθώς φαίνεται αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι επιβίωσης έχει αρχίσει...
Πηγή CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας για άλλους τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Αρνητικές ήταν και οι αποφάσεις στα αιτήματα συνέχισης της διαδικασίας για δύο από τους στρατιωτικούς, των οποίων οι υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Ασύλου “επιδόθηκαν σήμερα το πρωί οι τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις πρώτου βαθμού και δύο απορρίψεις αιτήσεων θεραπείας”. Οι αποφάσεις επιδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται πλησίον του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος των οκτώ, Σταυρούλα Τομαρά, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σε δεύτερο βαθμό. Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου η ίδια καταγγέλλει ότι “δεν ελήφθη καν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε αρνητική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου άλλου ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς, για την οποία έχει ασκηθεί προσφυγή για εξέταση στη δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή.
Εκκρεμεί να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό για έναν ακόμα Τούρκο στρατιωτικό.

Βέβαια, οι διαθέσεις της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχαν διαφανεί από τις πρώτες ώρες της εισόδου των τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα (η δημοσιοποίηση του γεγονότος "έδειχνε" και τις εξελίξεις). Όμως, το ότι η Υπηρεσία Ασύλου αγνόησε το αίτημα αναδοχής αιτήσεων ασύλου σε άλλο κράτος της ΕΕ, καταδεικνύει την επιμονή της ελληνικής πλευράς να παραδώσει τους τούρκους φυγάδες στα χέρια του Ερντογάν. Και αυτό γίνεται γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε όσους συλλαμβάνονται από το καθεστώς του τούρκου προέδρου. Είναι, ενδεχομένως, μια "διευρυμένη" προσέγγιση από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...
Μήπως, τελικά, θα έπρεπε και οι Έλληνες πολίτες να προβληματίζονται για την κυβερνητική αντίληψη περί "πολιτικών αντιπάλων";

Στη φυλακή 125 ακόμα αστυνομικοί θεωρούμενοι οπαδοί του Γκιουλέν

Τούρκος εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση 125 αστυνομικών που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος το περασμένου Ιουλίου, ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα συλλήψεων έπειτα από τις 7 Οκτωβρίου που στοχεύουν φερόμενους πραξικοπηματίες εντός των αστυνομικών αρχών. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στο οποίο έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 270 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι, ανάμεσα τους πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Ο Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Στους τρεις μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, είτε αποπέμψει 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Το 5% των μελών του αστυνομικού σώματος έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Αποκαλύφθηκε επιχείρηση βιομηχανικής κατασκοπείας 

Νέο σοβαρό θέμα ταλανίζει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, αφού τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, υπέρ της Τουρκίας! Οι δύο εξ αυτών είναι Αμερικανοί πολίτες, ενώ η ομάδα κατηγορείται πως διοχέτευε στην Τουρκία αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία!

Είχαν ιδρύσει στις ΗΠΑ εταιρία υψηλής τεχνολογίας με στόχο την απόσπαση στρατιωτικών συμβολαίων από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία είχε καταφέρει να αποσπάσει στρατιωτικά συμβόλαια για την κατασκευή εκτοξευτών πυραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη, τμημάτων τορπιλών υποβρυχίων και εκτοξευτών βομβίδων.

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκαλύφθηκε ότι οι τρεις Τούρκοι μετέφεραν την τεχνολογία στην Τουρκία όπου και παρήγαγαν παράνομα τα συστήματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Οι Τούρκοι που συνελήφθησαν από τις αμερικανικές Αρχές αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 ετών φυλάκισης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Του Απόστολου Παπαδημητρίου

Ο Τζωρτζ Σόρος είναι πρόσωπο αρκούντως γνωστό ως όνομα και μόνο. Συζητείται κατά καιρούς, πλην όμως ελάχιστα γνωρίζουμε για το ποιόν και τις ενέργειές του. Γκιόργκυ Σβάρτς είναι το πραγματικό του όνομα. Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γράφει γι’ αυτόν: Είναι Ουγγρο-αμερικανός κερδοσκόποςεπενδυτής, επιχειρηματίας,ευεργέτης, και πολιτικός ακτιβιστής. Κέρδισε φήμη ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992. Είναι ο πρόεδρος του Soros Fund Management και του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας
Ο πρώην διοικητής του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεμάτων της Αμερικής Πωλ Βόλκερ, στον πρόλογο του βιβλίου του Τζωρτζ Σόρος «Η Αλχημεία της Χρηματοοικονομικής» έγραψε: 
«Ο Τζωρτζ Σόρος άφησε το στίγμα του ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος κερδοσκόπος, αρκετά σοφός ώστε να αποσύρεται από τις αγορές όσο είναι ακόμα μπροστά στο παιχνίδι. Ο κύριος όγκος των τεραστίων προσόδων του είναι πλέον αφιερωμένος στη μετάβαση και τις προσπάθειες των αναδυόμενων εθνών να γίνουν ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές όχι μόνο με την έννοια της οικονομικής ελευθερίας αλλά, κυρίως, με την έννοια της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ελεύθερης σκέψης και συμπεριφοράς».
Κάποιες παρατηρήσεις κατ’ αρχήν επί του κειμένου. Το πρωτεύον δεν είναι πού γεννιέται ούτε ποια υπηκοότητα έχει ο άνθρωπος, αλλά ποιάς εθνικότητας είναι. Και ο Σόρος είναι Εβραίος. 
Πόσο ηθικό είναι να συνδυάζει κανείς τα χαρακτηριστικά του κερδοσκόπου και ευεργέτη; 
Πόσο ευεργετικά για τους λαούς ενεργούν η χρηματοδότηση κινημάτων, που αναστατώνουν κοινωνίες, όπως στη Γεωργία και στην Ουκρανία; 
Πόσο ευεργετική είναι η πολυδιάσπαση, όπως αυτή στη Βαλκανική μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία ακόμη και του Μαυροβουνίου των Σέρβων; 
Πόσο επωφελείς είναι για τους μικρούς λαούς οι ανοιχτές κοινωνίες, δηλαδή, στην ουσία οι διαλυμένες, με την υποταγή τους στους ψευτονόμους της «αγοράς», η οποία ελέγχεται ασφυκτικά από τον κερδοσκόπο Σόρος και τους ομοίους του, πλην αφανείς και δρώντες εκ του παρασκηνίου, τραπεζίτες;
Ο Σόρος είναι ο επιτηρητής των συμβαινόντων στη Βαλκανική. Οι ευεργεσίες του συνίστανται στην επιχορήγηση, εκ των ληστεμένων, διαφόρων μη κυβερνητικών όχι όμως και χωρίς σκοπό οργανώσεων, οι οποίες υπηρετούν τα σχέδια των δυναστών των λαών κοπτόμενες για το κοινωνικό έργο, το οποίο δήθεν επιτελούν!
Ο Σόρος χρηματοδοτεί αφειδώς το «Ίδρυμα για την ανοικτή κοινωνία της Μακεδονίας». Στη λογική των «καλών και των κακών», την οποία ο Σόρος ακολουθεί με μεγάλη μεροληψία, οι Έλληνες μεταβλήθηκαν στους «κακούς» της υπόθεσης. Οι κινήσεις του Σόρος δεν είναι κατά κανόνα δημόσιες. 
Η χρηματοδοτούμενη από αυτόν οργάνωση, Action Council for Peace in the Balkans, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην ΠΓΔΜ. Το 1994, εξέδωσε τη «Λευκή Βίβλο για τη Μακεδονία», η οποία υποστήριζε τις θέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδος. Η έκθεση αυτή κυκλοφόρησε στον Λευκό Οίκο, στα γραφεία των υπουργείων, στο Κογκρέσο και σε εκατοντάδες ανθρώπους των ΜΜΕ. Μερικούς μήνες αργότερα το ίδιο ίδρυμα εξέδωσε και άλλη έκθεση που επίσης υποστήριζε την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το κείμενο στο οπισθόφυλλο, η έκθεση είχε προετοιμαστεί από μια «ανεξάρτητη αντιπροσωπεία και των δύο πλευρών»! Ο Σόρος στηρίζει τη χώρα αυτή, επειδή είναι το μόνο πολυεθνικό κράτος που έχει απομείνει στα Βαλκάνια και η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στον πλουραλισμό και τις δημοκρατικές αρχές!
Όλοι οι διεθνιστές στη χώρα μας σπεύδουν με προθυμία να επικροτήσουν την όποια υπαναχώρηση της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας χωρίς να καταφέρονται κατά του Σόρος. 
Πόσοι από αυτούς καρπούνται από τις «δωρεές» της ληστείας του ελληνικού λαού. 
Γιατί, αν ο Σόρος κατάφερε να κερδοσκοπήσει σε βάρος ισχυρής χώρας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν επωφελήθηκε από την απάτη του χρηματιστηρίου και τα μνημόνια ούτε στο ελάχιστο; 
Και όμως τσιμουδιά όλοι οι «προοδευτικοί» για τον σκοτεινό ρόλο του.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ράμα ήταν από τους λίγους καλεσμένους στον πρόσφατο γάμο του υπέργηρου τραπεζίτη. Ο Σόρος επισκέπτεται την Αλβανία και χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα το ίδρυμά του «Ανοικτή Αλβανία». Το αν ο «σοσιαλιστής» Ράμα εντείνει την ανθελληνική του πολιτική, διώκει την ελληνική μειονότητα και στηρίζει τις ενέργειες των Τσάμηδων, δεν μας ενοχλεί. Πολλοί Έλληνες (;) δαιμονίζονται στο άκουσμα του όρου Βόρεια Ήπειρος!
Ο Σόρος κόπτεται και υπέρ των προσφύγων. Καταγγέλλεται ως συνομωσιολόγος, όποιος επιμένει να υποστηρίζει ότι αυτοί εξωθούνται από κυκλώματα μετά τη λεηλασία της χώρας τους από τους ισχυρούς. Και ισχυροί δεν είναι τα αθύρματα, τα αποκαλούμενα «μεγάλες δυνάμεις», αλλά οι τραπεζίτες που ελέγχουν τις αγορές και μέσω αυτών ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σ’ όλους τους λαούς, μέσω των εξαρτημένων κυβερνήσεων. Πρόσφατα ο Σόρος δήλωσε: 
«Θα επενδύσουμε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθιερωμένες εταιρείες, πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο και επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από μετανάστες και πρόσφυγες. Οι επενδύσεις αυτές προορίζονται να είναι επιτυχείς. Αλλά πρωταρχικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που ωφελούν πραγματικά τους μετανάστες και τις κοινότητες υποδοχής».
Σε άρθρο του με τίτλο «Αν σώσουμε τους πρόσφυγες θα σώσουμε την Ευρώπη» γράφει μεταξύ άλλων: «Η προσφυγική κρίση δεν είναι η μόνη που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά είναι η πιο πιεστική. Κι αν γίνει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα, θα κάνει άλλα ζητήματα- από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας μέχρι τις συνέπειες του Brexit και την απειλή της Ρωσίας-ευκολότερα αντιμετωπίσιμα». Αλλού προσθέτει: 
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους οικονομικούς μετανάστες. Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας κλπ. τα οφέλη (σ.σ.: γενετικά) της μετανάστευσης, ξεπερνούν τα κόστη ενσωμάτωσης των προσφύγων». 
Τελικά αποβαίνει όχι απλά ευεργέτης, αλλά και σωτήρας μας! Προβάλλει και τον εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι οι ανήκοντες εις την Δύσιν: Τη Ρωσία.
Εντυπωσιακό είναι το ότι άρθρο του Σόρος με τίτλο «Το Brexit και το μέλλον της Ευρώπης» δημοσίευσε η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή»! Στο άρθρο γράφεται, μεταξύ άλλων: Η ΕΕ είναι μία ελαττωματική κατασκευή, από την οποία όμως δεν πρέπει να παραιτηθούμε «όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αξίες και τις αρχές της»
Μήπως σχολίασε η εφημερίδα τις «αρχές» και τις «αξίες» της ΕΕ, τις οποίες αποδέχεται και ο κερδοσκόπος τραπεζίτης; 
Μήπως ο Σόρος είναι αριστερός, για να μη γράψουμε μαρξιστής, και δεν του φαίνεται ή η αριστερή κυβέρνηση της χώρας μας απώλεσε και το φύλλο συκής της αριστερής ενδυμασίας και ως Αριστερά ντυμένη τη βλέπει, για ευνόητους λόγους μόνο η Δεξιά! 
Και ο λαός μας συγκρούεται ακόμη για τα κόμματα στα καφενεία.
Θα μας συμβούν και άλλα επώδυνα, ώσπου να βάλουμε μυαλό.
* Ο Απόστολου Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του Συλλόγου «Μακρυγιάννης»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Θεόδωρος Λάσκαρης 

Ονομάζεται Ida Magli και είναι μία από τις πιο γνωστές ανθρωπολόγους της Ιταλίας. Δίδαξε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας της, και έχει συγγράψει εκατοντάδες έργα που αναλύουν τα κοινωνικά φαινόμενα με την μέθοδο της ανθρωπολογικής επιστήμης. Στο πρόσφατο βιβλίο της με τον τίτλο "Μετά τη Δύση", εξηγεί τους κινδύνους που κρύβουν για την ανθρώπινη ψυχονοητική υπόσταση και τον Δυτικό πολιτισμό, η επιβολή της ''πολιτικής ορθότητας'' και το πολυπολιτισμικό μοντέλο κοινωνιών.

Θα αναφέρουμε μερικά αποσπάσματα από αυτό το έργο της, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί εξετάζουν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, τα προαναφερθέντα φαινόμενα:
«Η ''πολιτική ορθότητα'' αποτελεί την πιο ριζική μορφή πλύσης εγκεφάλου που οι κυβερνήτες επέβαλαν ποτέ στους υπηκόους τους. Η αντιστοιχία σκέψης-γλώσσας είναι, πράγματι, πρακτικά αυτόματη• η εισαγωγή μιας εννοιολογικής στρέβλωσης σε αυτήν την αντιστοιχία, σημαίνει ότι κατάσχουμε το φυσικό όργανο της ζωής στο οποίο έχει εναποτεθεί το ανθρώπινο είδος: την προσαρμογή του εγκεφαλικού λογικού συστήματος στην αντίληψη της πραγματικότητας κατά την γλωσσική διατύπωση των εννοιών, εμποδίζοντας έτσι και την οποιαδήποτε αλλαγή ή μετασχηματισμό.
Παράδειγμα: Εκείνο το άτομο μυρίζει άσχημα; Ναι, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε, οπότε η φράση πρέπει να σβηστεί την στιγμή που γεννιέται εγκεφαλικά, παρόλο που το οσφρητικό μήνυμα έφθασε στον εγκέφαλο μας και είναι ξεκάθαρο. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι εμείς θα νοιώθουμε ενοχή για μία αντίληψη της πραγματικότητας, θα αισθανθούμε απογοητευμένοι, γιατί θα είμαστε μονοί με αυτήν την επίγνωση που αποσιωπήθηκε με την βία, και ταυτόχρονα, το άτομο που μυρίζει άσχημα θα συνεχίσει να μην πλένεται καταλήγοντας να βρωμίσει μία ολόκληρη κοινωνία που τώρα πλέον θα έχει παρατηθεί».
Κατανοούμε, λοιπόν, με αυτό το παράδειγμα, με ποιόν τρόπο τα διάφορα αριστερόστροφα ιδεολογήματα, επηρεάζουν τους νευρο-φυσιολογικούς μηχανισμούς του ανθρώπου.

Όσον αφορά την μετανάστευση, γράφει:
«Η αμφιβολία ότι, πράγματι, κανένας δεν θα συλλέξει τα ίχνη της ύπαρξης μας (=του πολιτισμού μας) έγινε με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν μία βεβαιότητα. Η Ευρώπη, ιδιαίτερα το πιο ελκυστικό, το πιο πλούσιο, το πιο ευάλωτο στις επιδρομές μέρος της (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία), θα κατοικηθεί στην πλειοψηφία από μουσουλμάνους εξ Αφρικής, οι οποίοι θα έχουν την ευχαρίστηση και το καθήκον να εξαλείψουν όλα αυτά που μας ανήκουν. Όταν πλέον θα είναι οι κυρίαρχοι της Ευρώπης, οι μουσουλμάνοι ''δικαίως'' θα καταστρέψουν την Ευρωπαϊκότητα, όπως συνέβη πάντα όταν ένας πολιτισμός εισέβαλε μέσα σε έναν άλλο. Πρώτες θα αφανιστούν οι εκκλησίες με όλα όσα περιέχουν. Έργα ζωγραφικής, αγάλματα, τοιχογραφίες, απαγορευμένα από την Παλαιά Διαθήκη ως οποιαδήποτε ''αναπαράσταση'' ή ''εικόνα'', θα εξαφανιστούν μαζί με αυτές. Επίσης τα μουσεία, ο Τζιότο, ο Ραφαήλ…. Ο τρόπος ζωής των μουσουλμάνων, ρυθμισμένος από τους κανόνες που υπαγορεύτηκαν στην αρχαιότητα από τον Μωυσή στο λαό του, και που ο Μωάμεθ επιβεβαίωσε στο Κοράνι, το οποίο όντας ''ιερό'' πρέπει να τηρείται κατά γράμμα, θα εμποτίσει το ευρωπαϊκό περιβάλλον, σβήνοντας οποιοδήποτε ίχνος του δικού μας [περιβάλλοντος]».
Η Ida Magli συνεχίζει μιλώντας για την παρακμή του δυτικού πνεύματος:
«Η Ευρώπη έγινε θηλυκό• η ανικανότητα της να υπερασπίσει τον εαυτό της οφείλεται στην ολική απώλεια εκείνης της Πυγμής, που στο παρελθόν την καθιστούσε μία γεωγραφική-πολιτική-πολιτισμική οντότητα ''διεισδυτική'' στον υπόλοιπο κόσμο, και όχι ''διεισδυομένη'' από αυτόν. Όλα τα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των 'Λευκών' ως κατακτητών, αλλά και ως φορέων πολιτισμού, εξαφανίστηκαν.
Ο σχετικισμός (=όλες οι θρησκείες είναι ισότιμες) της Εκκλησίας (εννοεί του Οικουμενισμού) είναι ένα άλλο από τα στοιχεία της παρακμής. Οι κυβερνήτες, οι δημοσιογράφοι και ο ευρωπαϊκός κλήρος, σπρώχνουν κάθε ημέρα την ήπειρο τους στο να χάσει τα χαρακτηριστικά της, για να την ενοποιήσουν και να την ομολογοποιήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι θέλουν το τέλος όχι μόνον του Χριστιανισμού, αλλά όλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το τέλος των ''λευκών''…. δεν πρέπει να φοβόμαστε να προφέρουμε τον ορό "λευκοί": η αντικειμενικότητα στην γνώση είναι μία θετική αξία για όλους, όποιο και αν είναι το χρώμα του δέρματος τους. Είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τους πολιτισμούς: εκείνος ο ευρωπαϊκός δημιουργήθηκε από λευκούς».
Η ανθρωπολόγος, στις επόμενες σελίδες, μας εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι πολιτισμικές και μορφολογικές διαφορές μεταξύ των λαών δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι αλληλένδετες με την οργανική συνύπαρξη περισσότερων ατόμων εντός της ίδιας κοινωνικής ομάδας:
«Κατ’ αρχάς, στο επικοινωνιακό επίπεδο• τονισμοί, διαμορφώσεις και αλλοιώσεις του φωνητικού ύφους, στους δυτικούς συμπίπτουν με ορισμένους σημασιολογικούς και συμπεριφοριστικούς κανόνες, στους οποίους είμαστε συνηθισμένοι από πάντα για τον λόγο ότι είμαστε δυτικοί. Και ακριβώς επειδή σε άλλα μέρη ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, η πολυπολιτισμικότητα είναι καθαρή τρέλα. Περνώντας σε έναν διαφορετικό πολιτισμό, είναι προφανές ότι εάν ο συνομιλητής όσο περισσότερο θυμώνει τόσο περισσότερο χαμηλώνει την φωνή του, εμείς δεν θα αντιληφθούμε τον κίνδυνο. (Σημ. μετ.: Πόσα πράγματα αγνοούν οι διάφορες ιδεολογίες). Πρόκειται για συμπεριφορές μη συνειδητές και αναγκαστικές, που υπάρχουν σε όλους τους λαούς, διαφορετικές από λαό σε λαό, τις οποίες κάθε άτομο ακολουθεί τόσο φυσικά, που δεν γνωρίζουμε μέχρι ποίου σημείου δεν πρόκειται για μία βιοπολιτισμική κληρονομιά. Θα ήταν σημαντικό να το ανακαλύψουμε…. αλλά είναι ακριβώς αυτό που οι δυτικοί κυβερνήτες δεν θέλουν: να υπάρχει η επιστημονική επιβεβαίωση για κάτι που όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, διαισθάνονται: δηλαδή, ότι τα βασικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μπορούν να είναι, ή για να το πω καλυτέρα, είναι κληρονομικά».
Βλέπουμε με πόσο σαφή τρόπο, η επιστημονική παρατήρηση γκρεμίζει όλες τις ανόητες αριστερόστροφες θεωρίες, και μας παρουσιάζει τις ανθρώπινες κοινωνίες όπως πραγματικά είναι.

Η Ida Magli καταλήγει:
«είναι προφανές λοιπόν ότι, εάν δεν γνωρίζουμε τις σημασίες αυτών των συμπεριφορών, μπορούμε με ευκολία να οδηγηθούμε σε μεγάλα επικοινωνιακά λάθη. Η ολοένα και πιο μαζική παρουσία πολλών ξένων λαών, φορέων ''φωνητικών τόνων'' και ''μιμήσεων'' πολύ διαφορετικών από τις ευρωπαϊκές, και αντιλαμβανόμενες από τον καθένα στις σημασίες της αντίστοιχης γλώσσας ως 'επιθετικές', 'προσβλητικές', 'επικίνδυνες', 'ψυχρές', κλπ, συνέβαλε, με την πιο σιωπηρή και κρυφή μορφή, στην αμφιβολία, στην αβεβαιότητα, στον θρυμματισμό της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, και στον πολιτισμό μας. Και είναι το κλίμα της συνεχούς ανασφάλειας, αβεβαιότητας, συγκινησιακής δυστονίας προς ένα περιβάλλον που κάποτε αισθανόμαστε φιλικό, οικογενειακό και οικείο, ενώ τώρα το αισθανόμαστε ξένο, η απόδειξη γι΄ αυτό που μας κάνουν».
Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω!

Πηγή Θεόδοτος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει η Κατερίνα Χατζηθεοδώρου 

Τα κόμματα των ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ υφάρπαξαν την κυβερνητική εξουσία, λέγοντας καίρια και ευκολοχώνευτα από το λαό ψέμματα, επειδή προσποιούνταν ότι του προσφέρουν διέξοδο και ελπίδα, εκτελώντας φυσικά συγκεκριμένο -και μακρόπνοο- σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Κάθε εχέφρων Έλληνας, που διατηρεί ακέραιη τη λογική του και δεν την έχει θολώσει αυτό που “μοιάζει” να είναι πλήρης πολιτικο-οικονομική “παραφροσύνη”, το γνωρίζει αυτό και δεν χρειάζονται πολλά λόγια.


Ωστόσο, αυτό που μοιάζει με παραφροσύνη, αν θεωρεί κάποιος ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αποκαλύπτεται ως “τετράγωνη λογική” , αν μπορέσει να διακρίνει ότι η κυβέρνηση υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα και τα σχέδια της Ν.Τ.Π. Προ-σχεδιασμένα, προ-μελετημένα και επακριβώς εφαρμοζόμενα στην Ελλάδα, χάρις στην προδοσία όλων των πολιτικών παρατάξεων, κεκαλυμμένη ή απροκάλυπτη.

Απροκάλυπτη η προδοσία των ελληνικών συμφερόντων από όλους τους “ευρώ πάση θυσία”. Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για τη θυσία-σφαγιασμό του ελληνικού λαού στο βωμό της ευημερίας ξένων συμφερόντων και φυσικά της δικής τους προσωπικής ευημερίας. Καλυμμένη από τους εκ των άκρων, δεξιών και αριστερών, δήθεν διαφωνούντες. Καλυμμένη προεκλογικά από τους ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ η ένταξή τους στη ΝΤΠ, κόντρα στη ίδια τη ζωή και την εθνική επιβίωση του ελληνικού λαού. Εντελώς απροκάλυπτη μετεκλογικά, σε τέτοιο σημείο που να προσβάλει τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα.

Αξίζει να προσεχθεί και να τονιστεί το απίστευτο θράσος με το οποίο οι κυβερνώντες διαστρεβλώνουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, πιστεύοντας ότι έχουν έχουν να κάνουν με κάποια αγέλη ανθρώπων, (και δη Ελλήνων!), με νοητικό επίπεδο πιθήκων, που εύκολα θα μπορέσουν να τους πείσουν ότι ενεργούν προς το συμφέρον τους.

Η επίθεση στη νοητική ακεραιότητα και καθαρή αντίληψη της πραγματικότητας που δέχεται ο ελληνικός λαός από την παρούσα κυβερνητική παράταξη και όλα τα μιντιακά φερέφωνά της είναι πραγματικά ακραίας αιχμής. Όλα τα κόμματα της Ελλάδος, από της ιδρύσεώς των, λένε ψέμματα και συγκαλύπτουνν τις προθέσεις και τις ενέργειές τους κάτω από ψεύδη. Ως άλλοι Γραμματείς και Φαρισαίοι σκουπίζουν το ποτήρι απ έξω, ενώ μέσα γέμει βρωμιάς και σκωλήκων, όπως τους είπε ο Χριστός, συνοδεύοντας την κατηγορία προς αυτούς από ένα “ουαί υμίν” -αλοίμονό σας τι σάς περιμένει!

Όμως οι ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ έχουν υπερβεί κάθε όριο, που πλέον μπορεί να θεωρηθεί ως ευθεία επίθεση στη αντιληπτικότητα και την νοητική συγκρότηση του Έλληνα. Είναι αυτό που με εύστοχο τρόπο αποδίδει ο λαϊκός άνθρωπος λέγοντας: “για κάφρο με περνάς;” Στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ και του τρόπου που αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό αυτή η έκφραση πάει ακόμα πιο πέρα: “σε κάφρο προσπαθείς να με μεταβάλεις;”

Έχουν παραδώσει τα πάντα, μα τα πάντα, τις “ζώσες ψυχές” των Ελλήνων και όλα τα κοινά, αλλά και ατομικά, περιουσιακά τους αποκτήματα στα πόδια του ευρωπαϊκο-διεθνούς Κεφαλαίου, που, υπό σκοτεινή και αφανή ηγεσία, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει σε ολόκληρο το πλανήτη την Παγκόσμια Δικτατορία, τη Ν.Τ.Π. Και θέλουν να μας πείσουν ότι δε γίνεται αλλιώς και ότι ενεργούν προς το συμφέρον μας.

Και βέβαια στα σχέδια της Ν.Τ.Π. μέγας στόχος επίθεσης είναι η Ελλάδα, για λόγους που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε: βαθιές δημοκρατικές και πολιτισμικές καταβολές, ομοιογένεια φυλετική, γλωσσική, θρησκευτική, εξαιρετική νοημοσύνη (τουλάχιστον πριν μάς την διαλύσουν) υποταγή στους θεϊκούς παρά στους ανθρώπινους νόμους (Αντιγόνη), αγάπη προς την Πατρίδα μέχρις αυτοθυσίας, λατρεία της Ελευθερίας και πάλι μέχρις αυτοθυσίας. Επειδή οι Έλληνες γνώριζαν, τουλάχιστον μέχρι πρό τινος, ότι Πατρίδα και Ελευθερία είναι ένα και το αυτό.

Μπορεί κάποιος να είναι ελεύθερος, όταν η πατρίδα του δεν είναι ελεύθερη; Μπορεί κάποιος να είναι “πολίτης”, όταν δεν έχει πόλη, δηλαδή πατρίδα; Στην αχανή χοάνη της Παγκοσμιοποιημένης ανθρωπότητας, τι ρόλο και τι λόγο μπορεί να έχει η ανθρώπινη μονάδα, ο υποτιθέμενος πολίτης, και με ποιο πολιτικό βάρος; Με το εν επτάκις δισεκατομμυριοστό επί του συνόλου της ανθρωπότητας, δηλαδή με απολύτως μηδαμινό. Απαιτούνται λοιπόν όρια για να λειτουργεί η ιδιότητα του πολίτη, τα όρια της πατρίδος του. Και μέσα σε αυτήν τα όρια του μικρού, (όσον πιο μικρού τόσο το καλύτερο για να λειτουργεί ως πολίτης), Δήμου -ή Κοινότητας- στον οποίο ανήκει.

Αυτός ήταν ο Έλληνας πριν του διαλύσουν τη νοητική και ψυχική του συγκρότηση αρχίζοντας από τη διάλυση στα σχολειά κάθε είδους ψυχο-νοητικής δομής: γραμματικής, συντακτικής, μαθηματικής και Ιστορικής, παρέχοντας κάποια ψήγματα γνώσης ως “λίθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους”. Και συνεχίζοντας με τη διάχυση των πιο αντιφατικών “ιδεολογιών”, ως και κάθε είδους σαθρών προτύπων μέσα στο κοινωνικό σώμα. Και για τους πιο τεμπέληδες νοητικά και κοινωνικά, με τη διασπορά μιας διαστρεβλωμένης εικόνας της πραγματικότηταςμέσα από την “εικόνα” της τηλεόρασης και τον ψευδή λόγο των συστημικών ΜΜΕ.

Δούλεψαν πολλά χρόνια και πολύ συστηματικά για να στρεβλώσουν ψυχο-νοητικά τον Έλληνα και δεν πρέπει να τον κατηγορούμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Τη στιγμή που τον καιρό της “μεγάλης επίθεσης” (που προηγήθηκε της παρούσας και εκείνη ήταν κατά τη γνώμη μου η “μεγάλη επίθεση” , ώστε να επιτύχει αυτή που θα επακολουθούσε) δεν είχε καμία βοήθεια από πουθενά και από κανέναν, εκτός από ελάχιστες “μοναχικές φωνές”, για να διατηρήσει την εσωτερική (ψυχική) και την Εθνική του ταυτότητα.

Πλήρως αλληλένδετα είναι αυτά τα δύο και χτυπήθηκαν από τη ρίζα και ταυτόχρονα. Για το αν αντέδρασε ή όχι και πώς η εκκλησιαστική Ιεραρχία κατά τη διάρκεια της “μεγάλης επίθεσης” θα αναφερθώ μιαν άλλη φορά, επειδή το θέμα αυτό είναι πολύ ακανθώδες και πολύ ευαίσθητο.

Και το εκπληκτικό και μεγάλης απορίας άξιον είναι το ότι ενώ μάς είχε δηλωθεί από το 1974 σταράτα και ξεκάθαρα: Οι Έλληνες είναι ατίθασος και δυσκολο-κυβέρνητος λαός (εννόει δεν υποτάσσεται και δεν σκύβει το κεφάλι). Συνεπώς πρέπει να τους επιτεθούμε στις Εθνικές τους ρίζες, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στον πολιτισμό τους -Χ.Κίσινγκερ.

Η συλλογικότητα “Έλλην” δεν μπόρεσε έγκαιρα να κατανοήσει το μέγεθος, τους τρόπους και την εξέλιξη αυτής της “μεγάλης επίθεσης”, (με εσωτερικά όργανα όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς και κατ’ εξοχήν του ηγέτες των κομμάτων), ώστε να δημιουργηθούν έγκαιρα στο λαϊκό της σώμα “αντιστάσεις και αντισώματα”, προσωπικά και συλλογικά.

Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ίσως όλοι οι Έλληνες το γνωρίζουν. Ομεγάλος μας Στέλιος Καζαντζίδης, προς το τέλος της ζωής του φώναζε κι’ έλεγε: “Μου πνίγουνε τη φωνή!”. Αλλά ήταν πια αργά. Η πολιτισμική ρίζα “ελληνικό τραγούδι” είχε,σχεδόν στο σύνολό της, περάσει στα χέρια των Παγκοσμιοποιητών και είχε γίνει όργανο αλλοτρίωσης της ψυχής των Ελλήνων.

Εκείνη τη μοναδική φωνή, που έδενε σαν αόρατη κλωστή τους εντός και εκτός Ελλάδος Έλληνες με τις λαϊκές και πατριωτικές τους ρίζες, φρόντισαν από πολύ νωρίς να την φιμώσουν. Ίσως ούτε ο ίδιος δεν κατάλαβε πώς την τύλιξαν μέσα σε ένα “μάτσο” χαρτιά, (το συμβόλαιο), ειδικά μελετημένα να έρχονται σε κόντρα με τον πεισματάρικο χαρακτήρα του. Και ο Στέλιος είπε: δεν τραγουδάω. Αν είχε κατανοήσει από την αρχή ότι η παγίδα υπερέβαινε το πρόσωπό του και αφορούσε την Ελλάδα ολόκληρη, δε θα είχε πάρει αυτήν την απόφαση. Ωστόσο και αδιαμφισβήτητα, “η μεγάλη επίθεση” είχε ήδη αρχίσει.

Σήμερα οι Παγκοσμιοποιητές δρέπουν τους καρπούς της “μεγάλης επίθεσης”. Τα πολιτικά υποχείριά τους ξηλώνουν με ξέφρενους ρυθμούς ό.τι έχει απομείνει όρθιο σε αυτήν τη χώρα, την Πατρίδα μας. Ακόμα και την ίδια την υπόστασή της ως ελεύθερη και ανεξάρτητη Κρατική οντότητα. Κι εμείς “μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, περιμένουμε ίσως κάποιο θάμα”!

Όμως, όταν δούμε τα ερείπια της πατρίδας μαςκαι συνεπώς της ζωής μας, όταν δούμε τα αποκαΐδια και τις στάχτες της,τότε (ναι, το πιστεύω), όπως ο Φοίνικας μέσα από τις στάχτες θα αναστηθούμε και θα στήσουμε τα πάντα “από την αρχή”, όπως αρμόζει στον Έλληνα να στηθούν. Αν δεν καεί εντελώς το παλιό, αν δεν γίνει στάχτη, το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί. Τώρα είμαστε μέσα στη φωτιά και είναι επώδυνο, πολύ επώδυνο.

Για αλλού ξεκίνησα και αλλού πήγα μέσα από τη ροή του λόγου, που πολλές φορές εκείνη οδηγεί και δεν τιθασεύεται μέσα στις αρχικές προθέσεις του γράφοντος. Ας γυρίσω λοιπόν στο θέμα με το οποίο ξεκίνησα για να το ολοκληρώσω.

Η κυβερνώσα παράταξη το πλήρες ξεπούλημα της πατρίδος μας το εμφανίζει ότι “συμβάλλει στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος” (Στέργιος Πιτσιόρλας). Ναι, πράγματι, συμβάλλει στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος της Γερμανίας και των άλλων κυρίαρχων χωρών της ΝΤΠ.

“Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια χρόνια, εδώ αντέξαμε 400 χρόνια σκλαβιάς” (Άννα Βαγενά) Εδώ πραγματικά σηκώνεις “τα χέρια ψηλά” και ζητάς από το θεό να σε λυτρώσει από την ανθρώπινη βλακεία. Δεν άκουσε ποτέ η κυρία αυτή για τους ξέφρενους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει ο κόσμος σήμερα, όπου μια δεκαετία μπορεί να συμπυκνώσει τα γεγονότα ενός “παλαιού” αιώνα; Και ο αλλοτριωμένος σημερινός Έλληνας μπορεί επί 99 χρόνια να αντιμετωπίζει αυτήν την τεράστια επιθετική ισχύ της ΝΤΠ, χωρίς να συντριβεί;

Όταν μάλιστα η ΝΤΠ έχει στους κόλπους της για να επιτεθεί στην Ελλάδα “νεο-γενίτσαρους” σαν ελόγου της και σαν τους υπόλοιπους 152 που τσακίζουν ανελέητα και συνεχώς τον ελληνικό λαό. Και σαν τους εν συνόλω 222 που ψήφισαν το γ.Μνημόνιο και μερικοί τώρα το παίζουν αντιτιθέμενοι. Και σαν τους υπόλοιπους εκ των 300 που δεν πράττουν τίποτα το ουσιαστικό, ώστε όλα αυτά να τα εμποδίσουν. Και ας μην μας εμπαίζουν πως δεν υπάρχουν τρόποι, παρά μόνον οι ακίνδυνες για το σύστημα λεκτικές ξιφουλκίες, οι “απεργο-πορείες”, οι “σημαιο-πορείες” και δε συμμαζεύεται. Ευτυχώς ο λαός κατανόησε τη συμπαιγνία και δεν τους ακολουθεί.

Και η κατακλείδα: “Με την επιτυχή αξιολόγηση κλείνει μια περίοδος δυσκολιών και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και σταθερότητας” (Α.Τσίπρας) Έλεος, θεέ μου! Εδώ έχει επιστρατευτεί ο μαγικός καθρέφτης που εμφανίζει “το είδωλο της πραγματικότητας” πλήρως ανεστραμμένο.

Ας περιφρουρήσουμε, ύστερα από όλα αυτά, τη λογική μας συγκρότηση από την επίθεση που δέχεται από τα πολιτικά υποχείρια της ΝΤΠ. Ας έχουμε επίγνωση ότι το πολιτικό ψέμα δεν τελειώνει ποτέ.Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο έντεχνο, όλο και πιο μελετημένο. Για να μπορεί να υποτάσσει τον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα θα διαστρεβλώνει αδιάκοπα την οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα.

Αυτό έως τη στιγμή που μια κρίσιμη μάζα Ελλήνων θα επανακτήσει ορθή κρίση και αντίληψη του τι πραγματικά έχει συμβεί και τι συμβαίνει. Και ποια είναι τα βήματα προς μια νίκη του ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. - Όμως, πρώτα πρέπει να ανακαλύψει ποιος είναι ο “Έλληνας Άνθρωπος”!

Φυσικά, τότε ο Έλληνας, ως σύνολο, θα στείλει το πολιτικό κατεστημένο στον “Άρχοντα του Ψεύδους”, όπου ανήκει. Σε αυτό το στόχο πρέπει να συμβάλουμε όλοι όσοι μπορούμε, ενημερώνοντας τον περίγυρό μας, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τα ασύστολα ψέματα όλου του πολιτικού κατεστημένου, ώστε να μην πέσουμε ακόμα μια φορά στις παγίδες του κατά τις προσεχείς εκλογές, αλλά, εν μέσω αυτών, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της Ελευθερίας μας.

Πηγή Destopan


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Εάν η διαγραφή θα ήταν της τάξης του 50% του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε το υπόλοιπο να είναι κάτω του 100% του ΑΕΠ, καθώς επίσης εάν το χρέος που θα απέμενε θα μας επιτρεπόταν να πληρώνεται σε δραχμές, τότε θα είχε νόημα να συζητηθεί πολύ σοβαρά – έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, με κάθε λεπτομέρεια.
«Διαγραφή χρέους της Ελλάδας και μετά αντίο. Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από τη στήριξη της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μίας έντιμης συζήτησης, σχετικά με μία γενναιόδωρη διαγραφή μέρους των δημοσίων χρεών της Ελλάδας – όταν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» (πηγή).
Όπως έχουμε ήδη τονίσει, οι Γερμανοί έχουν έναν ειδικό τρόπο εκπαίδευσης των σκυλιών τους, έτσι ώστε να τους υπακούουν (άρθρο) – κάτι που τεκμηριώθηκε ξανά χθες, με την έγκριση μόλις 1,1 δις € αντί των συμφωνηθέντων 2,8 δις €, για να παραμένει πεινασμένο το σκυλί και να αποδέχεται ότι του ζητήσει ο κύριος του.

Εν προκειμένω, τα ζητούμενα από το σκυλί είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η λεηλασία μεγάλου μέρους της ιδιωτικής μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως η Πορτογαλία (ανάλυση), η πλήρης υποταγή της κοκ.

Από την άλλη πλευρά όμως, προσφέρεται στη χώρα μας η ευκαιρία να ζητήσει μία γενναιόδωρη διαγραφή του δημοσίου χρέους της, με αντάλλαγμα την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα – κάτι που θυμίζει σε κάποιο βαθμό ένα κείμενο μας από το παρελθόν (το σενάριο της δραχμής), το οποίο αναφερόταν σε μία τέτοια πιθανότητα.

Ειδικότερα, εάν η διαγραφή θα ήταν της τάξης του 50% του δημοσίου χρέους (περί τα 170 δις €), έτσι ώστε το υπόλοιπο να είναι κάτω του 100% του ΑΕΠ, καθώς επίσης εάν το χρέος που θα απέμενε θα μας επιτρεπόταν να πληρώνεται σε δραχμές, τότε θα είχε νόημα να συζητηθεί πολύ σοβαρά – έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, με κάθε λεπτομέρεια.

Το σχέδιο αυτό θα συμπεριελάμβανε την αύξηση του ελέγχου των τραπεζών για κάποιο χρονικό διάστημα, τη δημιουργία μίας νέας κεντρικής με ιδιοκτήτη το δημόσιο, τη στήριξη των εξαγωγών με επιδοτήσεις, την ίδρυση μίας τράπεζας επενδύσεων κοκ. –  κατά το επιτυχημένο παράδειγμα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, τη δεκαετία του 1930 (ανάλυση).

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή βέβαια θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλά άλλα προβλήματα – ορισμένα από τα οποία έχουμε περιγράψει στο κείμενο μας «τα ερωτηματικά της δραχμής». Μεταξύ αυτών θα ήταν η ραγδαία υποτίμηση της δραχμής, σε επίπεδα που ίσως θα υπερέβαιναν στην αρχή το 80% – αν και υπολογίζουμε πως αργότερα, με κριτήριο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας μας συγκριτικά με τη Γερμανία, θα σταθεροποιούταν στο 20-30%. Εάν φυσικά δεν κάναμε λάθη, καθώς επίσης εάν δεν δεχόμαστε συναλλαγματικές επιθέσεις – εξασφαλίζοντας επί πλέον τη στήριξη της ΕΚΤ για τα πρώτα χρόνια.

Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η υποτίμηση θα μπορούσε να αποφευχθεί – με τη διατήρηση του νομίσματος μας εκτός του συστήματος του ελεύθερου καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εάν όμως ήταν δυνατόν να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, δεν θα το υιοθετούσε η Ρωσία, το νόμισμα της οποίας έχει υποστεί μία τεράστια υποτίμηση (γράφημα), μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τη Δύση; Δεν έχει η Ρωσία πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα σχεδόν αμελητέο δημόσιο χρέος; Πώς θα εξυπηρετούσαμε το υπόλοιπο χρέος μας και πως θα εισαγάγαμε, χωρίς ένα ελεύθερα διαπραγματεύσιμο νόμισμα;

Επεξήγηση γραφήματος: Διακύμανση της ισοτιμίας του ρουβλίου

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, για να μπορέσει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί την έξοδο της από την Ευρωζώνη, με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρεών της, θα έπρεπε να διαθέτει εν πρώτοις μία πολύ ικανή κυβέρνηση – η οποία θα ήταν επί πλέον σε θέση να λειτουργήσει σωστά την οικονομία, μετά την υιοθέτηση του εθνικού μας νομίσματος.

Εκτός αυτού, η εν λόγω ικανότατη κυβέρνηση δεν θα είχε καμία απολύτως δυνατότητα επιτυχίας, εάν δεν στηριζόταν από έναν «συνεκτικό» και αποφασισμένο λαό – ο οποίος θα ήταν πρόθυμος να υποστεί τις μεγάλες οδύνες που θα ήταν αναπόφευκτες το πρώτο χρονικό διάστημα.

Στο παράδειγμα της Ρωσίας, εάν ο πρόεδρος Putin δεν είχε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού του, καθώς επίσης εάν οι Ρώσοι δεν ήταν πρόθυμοι να υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες της υποτίμησης του ρουβλίου για να διατηρήσουν την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία, τότε η χώρα θα είχε προ πολλού υποκύψει – πιθανότατα όταν κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου, οπότε μειώθηκε η δυνατότητα του δημοσίου να στηρίζει την κοινωνία ή/και όταν η υποτίμηση περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική ικανότητα των Πολιτών.

Στα πλαίσια αυτά, το πρώτο που θα όφειλε να κάνει μία ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τους Έλληνες, για όλα όσα θα έπρεπε να υπομείνουν το πρώτο χρονικό διάστημα της εξόδου από την Ευρωζώνη – έτσι ώστε να αποφασίσει τη «συναλλαγή», μόνο εάν κατάφερνε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Πολιτών, λέγοντας τους όμως την αλήθεια και χωρίς κανένα απολύτως ψέμα.

Περαιτέρω, έχουμε την άποψη πως κάποια στιγμή θα έλθουμε υποχρεωτικά αντιμέτωποι με το θέμα της υιοθέτησης του εθνικού μας νομίσματος – είτε καταναγκαστικά το 2018, επειδή πολύ δύσκολα θα μας εγκριθεί ένα τέταρτο μνημόνιο αφού δεν θα συμφέρει πια τους δανειστές (άρθρο), είτε εκ των πραγμάτων εξαιτίας ίσως της αποχώρησης της Ιταλίας, οπότε της διάλυσης της Ευρωζώνης.

Τότε όμως θα έχουμε χάσει τη δημόσια περιουσία μας, καθώς επίσης ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής – ενώ θα έχουμε εξαθλιωθεί εντελώς από τις μειώσεις των μισθών, από την ανεργία, από την υπερβολική φορολόγηση κοκ. Παράλληλα το ιδιωτικό μας χρέος (νοικοκυριά) το οποίο δεν ήταν το 2014 πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας (γράφημα), ενώ το 2010 ήταν σχεδόν αμελητέο, θα έχει εκτοξευθεί στα ύψη – όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των περιουσιακών μας στοιχείων θα έχουν εξαϋλωθεί.


Επεξήγηση γραφήματος: Χρέος των νοικοκυριών το 2014, ως ποσοστό επί των καθαρών διαθεσίμων εισοδημάτων τους (σύρατε επάνω για να φανούν τα ακριβή ποσοστά). Από αριστερά: Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Φινλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία

Επομένως, θα ήταν πολύ πιο πιο ορθολογικό να ασχοληθούμε άμεσα με το θέμα – πόσο μάλλον αφού οι Γερμανοί μας το προτείνουν, έστω έμμεσα μέσω των καθεστωτικών τους ΜΜΕ. Εν ανάγκη, ακόμη και απειλώντας με στάση πληρωμών – πριν ακόμη η χώρα μας μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, με όλα όσα δεινά κάτι τέτοιο συνοδεύεται.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια παραμένει. Δηλαδή, η ανάγκη ύπαρξης μίας εξαιρετικά ικανής κυβέρνησης, καθώς επίσης ενός συνεκτικού και αποφασισμένου λαού – ο οποίος να τη στηρίζει ανεπιφύλακτα, πρόθυμος να υποστεί όλες τις συνέπειες της εξόδου από την Ευρωζώνη, συνειδητά και γνωρίζοντας τες. Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, τότε είναι περιττές οι αναφορές στην έξοδο από την Ευρωζώνη – οπότε η Ελλάδα θα άγεται και θα φέρεται από τα τυχαία γεγονότα, καθώς επίσης από τους δανειστές, έρμαιο της μοίρας της και των διαθέσεων τους.

Analyst Team
Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 «Δεν πρέπει να στηθεί με αποκλεισμούς θεμάτων ο διάλογος Αθήνας και Τιράνων»

Ακόμα και στην πόρτα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επέλεξε να προκαλέσει, λέγοντας ότι ο διάλογος Αθήνας - Τιράνων δεν πρέπει να «στηθεί» με αποκλεισμούς θεμάτων.

Ειδικότερα είπε ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να περιλαμβάνει «όλα τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν», υπαινισσόμενος ότι από τη συζήτηση δεν πρέπει να λείπουν τα θέματα που ανοίγουν τα Τίρανα (τσαμικό ζήτημα, κατάσταση εμπολέμου κ.λπ.).

Παρά την προσπάθεια να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ο Αλβανός αξιωματούχος δεν διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση των Τιράνων, που επιδιώκουν να εντάξουν στη διμερή ατζέντα ανύπαρκτα θέματα.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το λεγόμενο τσαμικό ζήτημα και για το γεγονός ότι η Αθήνα το αποκλείει από τα θέματα προς συζήτηση (και για το οποίο ο Ελληνας ΥΠΕΞ έστειλε προχθές σκληρή απάντηση στον Ευρωπαίο επίτροπο Χαν), ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής απάντησε σιβυλλικά, λέγοντας ότι «τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις», αφήνοντας ταυτόχρονα να αιωρείται η αντίληψη ότι... συζήτηση γίνεται!

Ο Ι. Μέτα, που επισκέπτεται την Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Ν. Βούτση, σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρ. Παυλόπουλο, ενώ ανοιχτό είναι το πρόγραμμα των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Σφοδρή πίεση από εδάφους αλλά και θαλάσσης δέχεται η ελληνοτουρκική μεθόριος στον Έβρο, με τους διακινητές να επιχειρούν πλέον και «αποβάσεις» στις ακτές της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ο οποίος θα καταστήσει δύσκολη τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την ευρωπαϊκή Τουρκία προς την Ευρώπη.

Εκτός από το Αιγαίο, οι συμμορίες άρχισαν να χρησιμοποιούν και το Θρακικό Πέλαγος για να περάσουν στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες μέσω των παραλίων του Αίνου, λίγα μόλις μίλια από τις ελληνικές ακτές στην Αλεξανδρούπολη. Τους επιβιβάζουν σε φουσκωτές βάρκες κοντά στα πρώην ελληνικά χωριά Μαϊστράλι, Ενωση κ.ά. και, αφού ανοιχτούν λίγα μίλια ώστε να αποφύγουν τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στη θαλάσσια είσοδο της Αλεξανδρούπολης, αποβιβάζουν τους «πελάτες» σε κάποια ερημική ακτή της Θράκης. Μόνο τον τελευταίο μήνα, περιπολικά του Λιμενικού εντόπισαν σε τρία περιστατικά μεγάλες βάρκες έμφορτες με Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες αλλά και μετανάστες από το Κασμίρ, τη διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ενώ και την άνοιξη είχαν συλληφθεί Τούρκοι διακινητές να πραγματοποιούν επίσης θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε ήταν την Κυριακή, όταν στην παραλία Σκορπιού του νομού Έβρου λιμενικοί εντόπισαν φουσκωτό με το οποίο νεαρός Τούρκος διακινητής –που συνελήφθη– μετέφερε 14 παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν (ένας) και το Κασμίρ. Η «επιχείρηση» διέλευσης του Έβρου, της θάλασσας όπου εκβάλλει συμπεριλαμβανομένης και, βορειότερα, των βουλγαροτουρκικών συνόρων κορυφώνεται τούτη την εποχή, με τις πολυεθνικές συμμορίες να «τρέχουν» να προλάβουν την έλευση του χειμώνα. Καθώς οι φθινοπωρινές βροχές άρχισαν να δυναμώνουν, η στάθμη των νερών του ποταμού αρχίζει να ανεβαίνει και, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, σε λίγες εβδομάδες η διέλευσή του θα είναι δύσκολη και θα καταστεί αδύνατη όταν αργότερα ο Έβρος θα κατεβάζει ορμητικούς υδάτινους όγκους.

Ενώπιον της προοπτικής να κλείσουν από τα νερά τα περάσματα στην κοίτη, τα κυκλώματα των διακινητών επιχειρούν μεταφορές στο χερσαίο κομμάτι που εκτείνεται από το Διδυμότειχο έως το Δέλτα και τη θάλασσα της Θράκης, που ακόμη δεν έχει «αγριέψει».

Εξάλλου, η προσφυγική/μεταναστευτική «δεξαμενή ψυχών» της Κωνσταντινούπολης ξεχειλίζει από εν αναμονή «πελάτες» που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και είναι αρκετοί εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για να συνεχίσουν, επιλέγοντας το πέρασμα του Έβρου, το οποίο θεωρείται ασφαλέστερο από άποψη επικινδυνότητας σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου.

Στην ελληνική όχθη του Έβρου, στις καλαμιές, τις νησίδες και τα αναχώματα η ελληνική συνοριοφυλακή δίνει νυχθημερόν «μάχες» αποτροπής. Τι ακριβώς κάνουν; «Με το που θα αντιληφθούμε κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, τους ειδοποιούμε με ηχητικά και φωτεινά σήματα ότι τους βλέπουμε και να μην επιχειρήσουν να περάσουν, λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Νόμου Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποτροπή δεν στέφεται πάντα με επιτυχία και οι συλλήψεις στα μετόπισθεν επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα αυξημένα μέτρα φρούρησης που στον Έβρο υστερούν από άποψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού, οι έμπειροι δουλέμποροι καταφέρνουν να «τρυπήσουν» τα προστατευτικά «τείχη» στο ποτάμι και να προωθήσουν το «εμπόρευμα» στα ενδότερα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Αυτό δείχνουν και οι συλλήψεις περισσότερων από 70 μελών συμμοριών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θράκης. «Υπάρχει ανησυχητική αύξηση της πίεσης στο ποτάμι και αναμένουμε να ενταθεί μέχρι να φουσκώσει ο Έβρος», λέει ο συνοριοφύλακας.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Το σχέδιο του σουλτάνου για να εξοντώσει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολιτικούς αντιπάλους του

Από την πρώτη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου «δώρο Θεού», αναγνωρίζοντας δημόσια ότι του έδωσε την ευκαιρία να κάνει «ό,τι δεν θα μπορούσε να κάνει σε ομαλές πολιτικές συνθήκες»! Δηλαδή να εξαλείψει τους γκιουλενιστές, τους οποίους στα μάτια του λαού του παρουσιάζει ως τρομοκράτες που επιχειρούν να ανατρέψουν το πολίτευμα, παρότι ο ίδιος γνωρίζει ότι πρόκειται απλώς για τους μόνους ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους του και εμπόδιο στις φιλοδοξίες του να ολοκληρώσει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Εχοντας, μεταξύ άλλων, φυλακίσει περισσότερους από 8.000 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, έχοντας καθαιρέσει το ένα τρίτο των εν ενεργεία δικαστών, έχοντας απολύσει πάνω από 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και έχοντας κλείσει 15 πανεπιστήμια, 1.043 σχολεία, 1.229 ιδρύματα, 19 συνδικάτα, 45 εφημερίδες, 39 κανάλια και ραδιοσταθμούς, ο Ερντογάν γέμισε τις φυλακές με γκιουλενιστές και τις θέσεις ελέγχου των κρατικών και πολιτειακών θεσμών με δικούς του ανθρώπους.

Παρακολουθώντας την εκμετάλλευση της απόπειρας πραξικοπήματος από τον Ερντογάν τρεις μήνες αργότερα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το μόνο που χρειάζεται τώρα για να αφανίσει ολοκληρωτικά τους πολιτικούς αντιπάλους τους είναι... ακόμη μία απόπειρα! Σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και θα μπορούσε να γίνει σκόπιμα, ακριβώς για να εξαλειφθούν οι αντίπαλοι του «σουλτάνου», όπως επισημαίνει η αρθρογράφος του δικτύου TR724 Σελίν Τανμπέι, η οποία έχει καταγράψει αρκετές φωνές να προαναγγέλλουν μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος προσεχώς. Φωνές, όπως του απόστρατου συνταγματάρχη Ατίλα Ουγκιούρ που μίλησε στην φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ».

«Ετοιμαστείτε για μια δεύτερη απόπειρα. Θα είναι πιο αιματηρή. Είναι νωρίς, αλλά θα σας πω όταν θα έχω σαφέστερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση όχι μετά τον Νοέμβριο» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, στο σωφρονιστικό σύστημα και στις μυστικές υπηρεσίες. Ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Φετίχ Τεζκάν ορκίστηκε στον Θεό ότι θα γίνει νέα απόπειρα και ότι αυτή τη φορά «δεν θα δείξουμε έλεος». Οι οπαδοί Ερντογάν στο twitter καλούν για σφαγή των φυλακισμένων γκιουλενιστών πριν επιχειρήσουν νέα απόπειρα.

Συνεργασία Τουρκίας- Ρωσίας σε πυρηνική ενέργεια και διάστημα

Υπεγράφη χθες -την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΕ προεξοφλούσαν παράταση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας- το πρωτόκολλο Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream. Οι Τούρκοι πάσχισαν να ολοκληρωθεί έγκαιρα για τη χθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας αλλά το πρωτόκολλο υπεγράφη τελικά σε υπουργικό επίπεδο. Η οδηγία στους υπουργούς ήταν να εργαστούν «ώστε οι διμερείς σχέσεις να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τον Νοέμβριο του 2015».|

Η Ρωσία δείχνει να ανταποκρίνεται στην εναγώνια προσπάθεια του απομονωμένου καθεστώτος της Αγκυρας να ανακτήσει την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με τη Μόσχα μέχρι η απόκλιση συμφερόντων τους στο συριακό μέτωπο -και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού- οδηγήσει τη διμερή σχέση σε ρήξη. Παρότι οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου δεν δημοσιοποιήθηκαν ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η διμερής συνεργασία, που θα «επισπευσθεί» στα ενεργειακά, βάζει θεμέλια και σε κλάδους όπως η πυρηνική ενέργεια, το διάστημα, αλλά και η πολεμική βιομηχανία!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου