Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Σεπ 2016Παιδιά - στρατιώτες με μισθό 100 δολάρια
πολεμούν κατά του Συριακού Στρατού

Έρευνα του Zen Adra για την ιστοσελίδα Al-Masdar News
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, οι οποίες μάχονται εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, στρατολογούν στις τάξεις τους όλο και περισσότερα παιδιά, καθώς ο πόλεμος σαρώνει και καταστρέφει τη χώρα για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Στο παράρτημα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, την Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, η οποία εγκαταστάθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο του 2012, η στρατολόγηση παιδιών έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική. Μάλιστα, η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί και οργανωθεί ακόμη καλύτερα μετά την εμφάνιση του “Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας” (ISIS) το 2013.

Οι δύο αυτές άκρως συντηρητικές ομάδες δημιούργησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης ειδικά για παιδιά, όπου μέσω της κατάλληλης πλύσης εγκεφάλου και γαλούχησης, τους ενσταλάζουν την ιδεολογία του “Τακφίρ”.


Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, “Τακφίρ” (Αραβικά: تكفير Takfir) ονομάζεται η πρακτική του αφορισμού, σε περίπτωση που ένας μουσουλμάνος καταγγέλλει έναν άλλο ως “καφίρ” (μη πιστό). Η πράξη που οδηγεί σε “Τακφίρ” ονομάζεται “μουκαφίρ”. Μια αβάσιμη κατηγορία που οδηγεί σε Τακφίρ είναι αυστηρά απαγορευμένη πράξη. “Τακφίρι” (Αραβικά: تكفيري takfiri) αποκαλείται ο Σουνίτης μουσουλμάνος που κατηγορεί έναν άλλο μουσουλμάνο για αποστασία. Η ίδια η μομφή ονομάζεται “Τακφίρ”, όπως και ο αφορισμός.  Η γαλούχηση των νεοσύλλεκτων παιδιών γίνεται κυρίως με σκοπό να γίνουν πολεμιστές για το “τζιχάντ” (“ιερό πόλεμο”) και βομβιστές αυτοκτονίας.

Η διαδικασία της στρατολόγησης και εκπαίδευσης επιταχύνθηκε σημαντικά αφού η ομάδα Τζαϊς αλ-Φάτεχ, υπό την ηγεσία του μετώπου αλ-Νούσρα, κατέλαβε την βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ τον Μάιο του 2015.

Οι αναλυτές δείχνουν τον διαβόητο Σαουδάραβα κληρικό Αμπντάλα αλ-Μουχεσίνι ως “ανάδοχο” στην όλη υπόθεση της στράτευσης παιδιών στα κατεχόμενα από μισθοφόρους τζιχαντιστές εδάφη της Συρίας, ειδικά στο Ιντλίμπ.


Το 2013, ο αλ-Μουχεσίνι ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης στο Ιντλίμπ (η οποία αργότερα επεκτάθηκε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού), και δημιούργησε ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, που ονομάστηκε “οι Κλητοί της Τζιχάντ”).

Προπαγανδιστικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα που προωθούν την “καταπολέμηση των απίστων” έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία.

Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιμάμη αλ-Μουχεσίνι αριθμούν περίπου στα 1.000. Μερικά, μάλιστα, ήλθαν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Κάθε παιδί αμείβεται με 100 δολάρια μηνιαίο μισθό.


Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς επικεντρώνονται στην στρατολόγηση παιδιών από ομάδες που διεθνώς χαρακτηρίζονται ως “τρομοκρατικές ομάδες”, τα ίδια αυτά μέσα αγνοούν παντελώς ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά, τα οποία στρατολογούνται από “μετριοπαθείς αντάρτες” σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Όσο για την δράση αυτών των παιδιών, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα ακραίο μεν, αλλά πραγματικό περιστατικό. Στην πόλη της κεντρικής Συρίας Χομς, ένα παιδί που πολεμούσε στο πλευρό ένοπλων μισθοφόρων κινηματογραφήθηκε τη στιγμή που αποκεφάλιζε έναν αιχμάλωτο αξιωματικό του Συριακού Στρατού, τον Δεκέμβριο του 2012:


Επίσης, μερικά πιο πρόσφατα πλάνα από τις δράσεις της Τζαϊς αλ-Ισλάμ, η οποία στηρίζεται από τους Σαουδάραβες, δείχνουν παιδιά από την ηλικία των 13 ετών να πολεμούν εναντίον ανδρών του Συριακού Στρατού στην περιοχή της Ανατολικής Γκούτα.

Δείτε το εκτεταμένο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4 σχετικά με την στρατολόγηση παιδιών από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Εδώ θα πληροφορηθούμε, μεταξύ άλλων, ότι η στρατολόγηση γίνεται από την ηλικία των 8 ετών:

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μπροστά με 8% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει στην πρόθεση ψήφου η μεγάλη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, με τη διαφορά να περιορίζεται στο 5% στην τελική εκτίμηση ψήφου και μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από τη γενική εικόνα και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι η δημοσκοπική επικράτηση της ΝΔ δεν οφείλεται σε αύξηση των δικών της ποσοστών, που στην πρόθεση ψήφου παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 20%, αλλά στην αποστασιοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, δεν στρέφονται είτε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είτε προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παραμένουν αναποφάσιστοι.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ενωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Εκτίμηση ψήφου

Μετά την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 5%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Αναλυτική, η μέση εκτίμηση ψήφου δίνει τα εξής ποσοστά:
Νέα Δημοκρατία: 32%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΚΚΕ: 7,5%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
Το Ποτάμι: 2,5%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Αλλο κόμμα: 8%

Οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις

Από τον πίνακα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και, αντιθέτως, ευρεία αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι από όσους δηλώνουν ότι σήμερα θα ψήφιζαν ΝΔ, το 2015 είχε ψηφίσει επίσης ΝΔ και ένα 9% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, από όσους σήμερα δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 το 1% είχε ψηφίσει ΝΔ και μόνον το 36% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την αποσυσπείρωση αυτή, πάντως, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα, οι αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονται να μετακινούνται μαζικά σε κάποιο άλλο κόμμα ή κόμματα.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα-Μητσοτάκη

Στο μέτωπο των εξαγγελιών, το 56% κρίνει θετικά μεν αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.

Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.

Η παρουσία στη ΔΕΘ

Σε ό,τι αφορά τη “μονομαχία” Τσίπρα – Μητοστάκη, το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Αντίστοιχα, το 61% κρίνει αρνητικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το 16% θετικά, και το 22% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Επίσης, το 50% έχει “χαμηλές προσδοκίες” για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 10% έχει “υψηλές προσδοκίες” και θεωρεί ότι θα ακούσει “θετικές προτάσεις”, ενώ το 27% θεωρεί ότι “δεν θα ακούσει κάτι διαφορετικό ή ενδιαφέρον”.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% εναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. “Κανένας από τους δύο” απαντά αυθόρμητα το 43%, ενώ το 2% δηλώνει “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Η παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 61%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 21%, ενώ το 3% βλέπει πρώτο “άλλο κόμμα” (αυθόρμητη απάντηση) και το 15% δηλώνει “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν πάψουν να τους θυμούνται. Η λήθη είναι ο δεύτερος και οριστικός θάνατος των προσώπων, των καταστάσεων, ολόκληρου του πολιτισμικού εποικοδομήματος. Οι παραπάνω φράσεις δεν έχουν πάψει να επαναλαμβάνονται εδώ και αιώνες σε λογοτεχνήματα, δοκίμια, ιστορικές πραγματείες και πολιτικές ομιλίες.

Η διαχρονικότητα της απήχησης αυτών των σκέψεων μαρτυρά και την ορθότητά τους. Οντως, η ύπαρξη ταυτίζεται με τη μνημοσύνη. Από την αρχαιότητα έως και τους νεότερους χρόνους η μνημόνευση των νεκρών και η απόδοση των τιμών που τους πρέπουν αποτελεί, πέρα από θρησκευτικό καθήκον, ένα μέσο τόνωσης της εικόνας τους, που τείνει να ξεθωριάσει με το πέρασμα των καιρών.

Αυτό το γνωρίζουν και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν να ισχυριστούν άγνοια διότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουν να παρευρεθούν σε μνημόσυνο ή εκδήλωση τιμής και μνήμης όπου θα υπάρχει έντονο κομματικό ή προσωπικό συμφέρον. Ακριβώς επειδή γνωρίζουν τη σημασία της μνήμης, είναι ασυγχώρητοι για την απουσία τους από την ειδική συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη «στην εθνική ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Έχουμε ήδη γράψει σχετικά με το θέμα τα ακόλουθα:  
«Θλιβερή και ταυτόχρονα απαράδεκτη ήταν η χθεσινή εικόνα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη "στην εθνική ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής". Οι παρόντες βουλευτές, σε ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας, δεν ξεπερνούσαν τους... 35, ενώ στα υπουργικά έδρανα ήταν καθισμένα μόλις πέντε άτομα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονταν εκεί γιατί θα ακολουθούσε κοινοβουλευτικός έλεγχος και θα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις».
Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι... δικαιολογημένα απόντες ήταν περί τους 15 βουλευτές που παρευρίσκοντο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων, τότε υπολογίζεται ότι περί τους 250 επιδεικνύουν εγκληματική αδιαφορία για μείζονα εθνικά ζητήματα.

Φυσικά, όπως ξέχασαν οι προαναφερθέντες την πατρίδα, θα λησμονηθούν και οι ίδιοι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Πρωθυπουργός προβλέπει την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κηρύσσεται έκπτωτος. Η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Σας φαίνονται γεγονότα μίας κανονικής χώρας;

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι θα κάνει αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο:
«η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφαση της, αλλά δεν δίνω καμία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει τον διαγωνισμό.»
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού θεωρήθηκε τουλάχιστον «πρωτότυπη». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τη στάση του και τον κατηγόρησαν για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, φυσικά, απέρριψε τις αιτιάσεις. Όμως ακόμα και αν οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι αγνές, η δήλωσή του δύναται να φέρει σε δύσκολη θέση τους δικαστικούς. Αν η απόφασή τους δικαιώνει τις προσδοκίες του Πρωθυπουργού, τότε, πιθανώς, θα είναι ευάλωτοι σε υπονοούμενα για διατήρηση προνομιακής σχέσης με την κυβέρνηση. Αν πάλι η απόφαση τους ακυρώνει τον διαγωνισμό, τότε θα ελεγχθούν για πρόθεση υπονόμευσης το κυβερνητικού έργου –ήδη υπάρχει σχετική αρθρογραφία στον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να υπάρξει δήλωση «κύκλων του Συμβουλίου της Επικρατείας», που διευκρίνισαν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει ανεπηρέαστη. Το γεγονός είναι, αν μη τι άλλο, πρωτοφανές. Ξέραμε πως η Δικαιοσύνη έχει «κύκλους». Όχι όμως και το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμα του, αποκλείστηκε από το δικαίωμα επανεκλογής και περιμένει να μάθει πού θα μετατεθεί. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε στο γραφείο του μία σειρά υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος. Από τη Siemens ως τα «στημένα» στο ποδόσφαιρο. Επίσης είχε ταυτοποιηθεί ως ο «Παναθηναϊκάκιας», δηλαδή ο δικαστικός που εφέρετο να είναι φίλα προσκείμενος προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί, όμως κηρύχθηκε έκπτωτος ο Ισίδωρος Ντογιάκος; Το εξηγεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης:
«Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκου; Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας εισαγγελέων εφετών είχε περιλάβει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Βασιλικής Θάνου) στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».
Μετά από πειθαρχική δίωξη της κ. Β. Θάνου το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της επίπληξης για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος θεώρησε την ποινή ήπια και ζήτησε να εξετασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πράγματι τον δικαίωσε, επέβαλε στον κ. Ντογιάκο ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, η οποία οδηγεί στην έκπτωσή του από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, αλλά και στον αποκλεισμό του από τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο(…)
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, διώκεται πειθαρχικά και στερείται το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές είναι μάλλον προβληματικό για μία δημοκρατία και την ποιότητα της δικαιοσύνης της».

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έλεγχο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εταιρεία της κυρίας Νικολοπούλου-Στουρνάρα. Η κυρία Νικολοπούλου δήλωσε ευθέως ότι πρόκειται για μία ενέργεια που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά του συζύγου της. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ωστόσο λίγες ώρες πριν την εισαγγελική έρευνα έγινε γνωστό πως ο κεντρικός τραπεζίτης σκοπεύει να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές για τη διοίκηση της Attica Bank, ενώ επιβάλλει και «πάγωμα» στις χορηγήσεις. Σημειώστε ότι η Attica Bank είναι μία μη συστημική τράπεζα που ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση. Εκτός των άλλων, η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από έντονες διακυμάνσεις. Είναι συμπτωματικά όλα αυτά; Είναι τυχαίο που η έρευνα στο γραφείο της συζύγου του διοικητή πραγματοποιήθηκε όταν αυτός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για μία κεντρική κυβερνητική επιλογή; Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι.

Δείτε όμως την εικόνα από ψηλά. Μέσα σε πέντε μέρες έχουμε τρία γεγονότα που φέρουν στον πυρήνα τους το στοιχείο της Δικαιοσύνης, με τρόπο που προσβάλλει την έννοια της κανονικότητας στη χώρα. Κοινώς πρόκειται για εξελίξεις που είναι δύσκολο ως απίθανο να συμβούν σε μία κανονική χώρα του δυτικού κόσμου μέσα στην ίδια εβδομάδα. Όμως εδώ δεν είναι μία κανονική χώρα του δυτικού κόσμου. Και πώς θα μπορούσε να είναι όταν οι δικαστικοί βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων; Αντίστοιχη δημοσιότητα έχουν μόνο στην Ιταλία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει καμία σημασία τι λέει η είδηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διηγείται μία ιστορία διαφθοράς.

Πηγή Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η χώρα έχει πιάσει πάτο, πάτο ηθικό, καθώς όσα ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια και τα σχολιάζαμε αρνητικά, ωχριούν μπροστά σε όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο. Το σκηνικό στήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας…

Εκεί πήγαν χθες το πρωί εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star προκειμένου να παρακολουθήσουν το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες παρακολούθησης στην τριήμερη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών, ενώ στο ΣτΕ διεξαγόταν η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι ίδιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Οι 66 ώρες της διαδικασίας καταγράφηκαν συνολικά από 42 κάμερες, άρα υπάρχει τηλεοπτικό υλικό 2.772 ωρών. Είχαν πει ότι από αυτό δεν θα παραδοθεί στους εκπροσώπους ό,τι σχετίζεται με προσωπικά στοιχεία. Είχαμε φοβηθεί μήπως τους κατέγραφαν και… στην τουαλέτα. Διόλου απίθανο με τα τεχνικά μέσα που διατίθενται.

Όμως, ακόμα και ταινία ερωτικού περιεχομένου να γυριζόταν δεν θα κατάφερναν να μειώσουν τις ώρες που παρέδωσαν σε μόλις οχτώ! Και για να μην πούμε 8 από 2.772 ώρες, να πούμε 8 από τις 66… Πάλι είναι ελάχιστες και θα πρέπει να δικαιολογηθούν.

Η δικαιολογία που βρήκαν απίθανη! Ήταν λέει μυστικοί αστυνομικοί που περιφέρονταν εκεί και δεν πρέπει να αποκαλυφθούν τα πρόσωπά τους! Ρε άθλιοι, ούτε επί Σοβιετικής Ένωσης δεν γίνονταν αυτά! Και σα να μην έφτανε κι αυτό, «χάλασαν» τα μηχανήματα και οι εκπρόσωποι δεν είδαν ούτε ένα λεπτό!

Οι νομικοί σύμβουλοι μίλησαν για παρωδία και εμπαιγμό, αυτή του Star μάλιστα, ζήτησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα να υποβάλει ένσταση επί της διαδικασίας, αλλά της δήλωσαν αδυναμία, επειδή λέει είχε κλείσει το πρωτόκολλο! «Μα καλά, απατεώνες είμαστε;», που είχε πει σε μια από τις δημοφιλέστερες αποστροφές του λόγους της η Θεανώ Φωτίου η οποία – αποστροφή! – κάνει… καριέρα σε ραδιόφωνο και διαδίκτυο.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη

Η «κάθε λέξη του Συντάγματος», κυβέρνηση σωρεύει ήδη πάνω της βαρύ φορτίο υποψίας για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, οι οποίες ναι μεν δεν είναι αποδείξιμες (και δεν θα μπορούσαν να είναι), αλλά η «συστοιχία συγκυριών» (που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός), κατά τις οποίες εκδηλώνονται, τις καθιστά ύποπτες.

Οι συμπτώσεις είναι επαναλαμβανόμενες, γίνονται σε στιγμές που εξυπηρετούν την κυβέρνηση (...«συνωμοτεί το σύμπαν» που θα έλεγε και ο Κοέλιο), και φυσικά δημιουργούν υποψίες για υπόγεια κανάλια συνεννόησης  μεταξύ κυβέρνησης και ηγετικών κύκλων της δικαιοσύνης. Προφανώς δεν είναι θύματα φαντασιώσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το καταγγέλλουν, ούτε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης που άφησε χθες υπόνοιες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

 Το ΠΑΣΟΚ σε χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν αποτελούν συμπτώσεις ή τυχαία γεγονότα:
  1. Η «προθυμία» με την οποία Δημόσιοι Οργανισμοί έσπευσαν με «ζημιά τους» να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής.
  2. Οι συνεχείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις συγκεκριμένου - και μη αρμόδιου υπουργού - για τον έλεγχο της Διοίκησής της.
  3. Η «έντονη» παρουσία ως πελάτη της Τράπεζας, του γνωστού ευνοούμενου εργολάβου και καναλάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογρίτσα (με τις εγγυητικές της τελευταίας στιγμής).
«Για τον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση  - συνεχίζει η ανακοίνωση -  έφερε δια του κ. Σπίρτζη ειδική τροπολογία το κατακαλόκαιρο στη Βουλή ώστε να μην έχει ασυμβίβαστο μεταξύ εργολάβου του δημοσίου και καναλάρχη» (σ.σ. φαίνεται εκτός από το liberal, αυταπάτες είχαν επίσης και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετέχουν και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το κοινοβουλευτικό έργο. Δεν κατανόησαν ότι στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις τον Αύγουστο του ‘16, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάσεις του νόμου για τον βασικό μέτοχο που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη και εργολάβου.  

Βέβαια  ο κ. Σπίρτζης, ίσως κάπως αργά για την ορμητικότητα των γεγονότων,  δήλωσε χθες στον  Alpha 989 «Αν είναι παράνομο αυτό που έκανε ο Καλογρίτσας  - με τον χρόνο εγγυητικής ή με το αγροτεμάχιο στο πόθεν έσχες - ας αποκλειστεί».

Εκ των υστέρων όλοι ανακαλύπτουμε το νομότυπον (το νόμιμον είναι άλλοι υπεύθυνοι να το κρίνουν), και ομνύουμε υπέρ αυτού, αφού πρώτα έχει βουίξει το πανελλήνιο...

Ως φανερό πλέον σενάριο κατά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα άνετο δάνειο, (ίσως και με εγγυήσεις τα «δανεικά» βοσκοτόπια), θα βρισκόταν ιδιοκτήτης καναλιού, και θα αποπλήρωνε το δάνειο με τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και των δημοσίων έργων που αναλαμβάνει και θα αναλάμβανε.

Το σχέδιο δεν υπολόγισε τον «αδύναμο κρίκο», όπως αποδείχτηκε ότι ήταν ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος αρνήθηκε τα πρόσωπα που προτάθηκαν για την διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Γιατί βιάζονται…

Το περιρρέον ερώτημα που δημιουργούν τα γεγονότα σε τμήματα της κοινωνίας και διατυπώνεται στα social media, είναι πότε και πως, μια φρέσκια κυβέρνηση νέων ελπιδοφόρων ανθρώπων, έφτασε να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς (δικά της κανάλια, ποδηγέτηση Δικαιοσύνης κ.λ.π), που θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ κατά τις στιγμές της ύστατης απαξίωσής του. Το ΠΑΣΟΚ όμως βρέθηκε εκεί  - για όσους θεωρούν ότι βρέθηκε - μετά από χρόνια παρουσίας στην εξουσία και προσφοράς έργου, όχι με το καλημέρα του ενάμισι πρώτου χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ του ενάμισι χρόνου απέπνεε ακόμη ελπίδα.

Η στήλη δεν επιδίδεται σε κοινωνιολογικές ερμηνείες. Σε πολιτικό επίπεδο πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση ήρθε έτοιμη για την εξουσία και τα «κόλπα» της. Δεν χρειαζόταν - όπως πολλοί νομίζουν - διδαχές  από τους παλαιοπασόκους που έχουν εισχωρήσει στις τάξεις της, και οι οποίοι, ούτως ή άλλως, ήταν δευτερεύοντα πρόσωπα στο οικοσύστημα του κάποτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Επίσης η στήλη δεν πιστεύει ότι οι καταγγελλόμενες, ανωτέρω, ως μεθοδεύσεις αποδεικνύουν ηθική άμβλυνση - ως φυσικών προσώπων - των βασικών αξιωματούχων της κυβέρνησης. Δεν άλλαξε η ηθική των ανθρώπων σε ενάμισι χρόνο. Υπάρχει μια απλή παραδοχή: Είναι αριστεροί και έχουν κληρονομημένη την πολιτική γνώση -  το έχουν διακηρύξει δημοσίως άλλωστε - ότι δεν αρκεί η κυβέρνηση, χρειάζεται και η κατάκτηση της εξουσίας.

Χρειάζονται δηλαδή δικούς τους θύλακες εξουσίας. Η οικονομική στενότητα όχι μόνο δεν τους επιτρέπει να φανούν γαλαντόμοι προσελκύοντας κοινωνικά στρώματα, αλλά αντιθέτως απομαζικοποιεί την εκλογική τους δύναμη. Γι’ αυτό είναι αναγκασμένοι να βιάζονται να εγκαταστήσουν την εξουσία τους

Αλλά - κατά το απλό και λαϊκό - ακριβώς επειδή βιάζονται, σκοντάφτουν και δρουν τόσο άγαρμπα και κραυγαλέα, ώστε αποκαλύπτονται  και τους επιστρέφεται ως μπούμερανγκ. Το κακό  είναι ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν έτσι…

Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου