Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Σεπ 2016

Σάλο προκάλεσαν οι πληροφορίες που έφερε χθες στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία» για στρατολόγηση μεταναστών από οργανωμένες συμμορίες αντιεξουσιαστών και ποινικών, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας, η παρουσία μεταναστών σε καταλήψεις, επεισόδια και βιαιοπραγίες που έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει τη συνεργασία ποινικών και «μπαχαλάκηδων» με μετανάστες, ενώ μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι κατειλημμένα πανεπιστημιακά κτίρια, στα οποία πραγματοποιείται διακίνηση ναρκωτικών, έχουν μετατραπεί εδώ και καιρό σε άτυπα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχουν μπει ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών και οι συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων σε αστυνομικούς στους δρόμους των Εξαρχείων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεταλλαγμένες ομάδες κουκουλοφόρων, στις οποίες συμμετέχουν και μετανάστες που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα μας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο ρόλος

Ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Πακιστάν έχει ενεργό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και σε ένοπλες επιθέσεις, ενώ, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Αστυνομίας, αρκετοί από τους μετανάστες που προχωρούν στον αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές και βιαιοπραγίες.

Αντιεξουσιαστές και ποινικοί προσεγγίζουν κυρίως νεαρούς μετανάστες 25 - 30 ετών από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, που έχουν μπει παράνομα στη χώρα μας από το Αιγαίο. Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει ακόμα και ανηλίκους, που μυήθηκαν στο οργανωμένο έγκλημα και στον αντιεξουσιαστικό χώρο σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και με τους δύο χώρους. Οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν πάντως και για τους «εξαφανισμένους» μετανάστες, που εγκαταλείπουν ξαφνικά τα κέντρα φιλοξενίας χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό για την τύχη τους, καθώς εκτιμάται ότι λόγω των εμπειριών που έχουν βιώσει είναι πιθανό να εμπλακούν στο μέλλον σε ακραία περιστατικά βίας.

«Να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» ζητεί ο Γερμανός υπουργός

Υστερα από τρία βάρβαρα Μνημόνια και τη δημοσιονομική υποδούλωση μιας χώρας (που, κατά τα άλλα, είναι ισότιμο μέλος της παραπαίουσας Ε.Ε.), ακόμη ένας Γερμανός υπουργός [Από αριστερά: Ο Γιάννης Μουζάλας, Ο Τόμας ντε Μεζιέρ] έσπευσε να θυμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» στους εταίρους της!
«Εχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» δήλωνε στην εφημερίδα «Die Welt» ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει τώρα να έχει συνέπειες που θα επιτρέψει να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου»!

Ο Ντε Μεζιέρ, επίσης, κατηγόρησε την Αθήνα για το ότι «εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το κύμα». Μετά το ξεδιάλεγμα που έκανε η Frau Μέρκελ στο τεράστιο κύμα προσφύγων που κατέφθασε στη Γερμανία και αφού φαίνεται ότι κράτησε από αυτούς όσους χρειαζόταν, τώρα το Βερολίνο (αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Ντε Μεζιέρ) αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα όσους της περισσεύουν.
Ως «ανεύθυνη» καταδίκασε, πάντως, χθες την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl. Τόνιζε, μάλιστα, ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός «θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν την «έκρηξη» του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
«Δηλώσεις σαν αυτές δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από τη μετεγκατάσταση που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000» τόνισε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι 7.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, επειδή δεν έχουν ανοίξει θέσεις μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Γ. Τραπεζιώτης
Πηγή "Δημοκρατία"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος

Η απλή λογική λέει ότι όταν μια χώρα, μια κοινωνία είναι οκτώ χρόνια σε κρίση τα γεγονότα και οι καταστάσεις την σφυρηλατούν. Οι αξιολύπητες πολιτικές, οι υπεκφυγές, οι κάλπικες μεταμφιέσεις, οι υπόγειες μεθοδεύσεις είναι κύκλοι που πρέπει να κλείνουν, γιατί στοχεύουν στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.

Χρέος, ελλείμματα,"διπλά βιβλία" κ.α. είναι ώρα να φωτιστούν με αντικειμενικότητα και επιστημονική αξιολόγηση από το 2000. Απαιτείται μια "ανεξάρτητη και επιστημονική επιτροπή" για να θωρακιστεί η χώρα από κακές πρακτικές, να κεφαλαιοποιήσει συμπεράσματα για να πάει μπροστά και όχι να διαιρεθεί περισσότερο. Οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί πολιτικών προσώπων για το χθες δεν λύνονται με τις γνωστές εξεταστικές που πνίγουν "κάθε φορά το κάθε σήμερα". Οι πολίτες δικαιούνται τεκμηριωμένη και ακριβή πληροφόρηση, απτά πράγματα, απλή αντί εξυμνούμενη "δημοκρατία δεκάρικων"!
 Επιστημονική "εξεταστική" προσέγγιση απαιτείται γιατί η απελπισία των άλλων αριθμών, της οδυνηρής πραγματικότητας για δεκάδες χιλιάδες νέους, ανέργους σε κάθε οικογένεια, είναι ο φράχτης για το μέλλον: στην Ελλάδα το ποσοστό εργαζομένων είναι μόνο 51,4%, έναντι 59,1% Ισπανίας, 56,5% Ιταλίας, 64,3% Πορτογαλίας, 74,1% Γερμανίας, 64,2% Γαλλίας, 63,4% Πολωνίας και η ανεργία αντίστοιχα αυξημένη 24.4%, έναντι 20,4% (Ισπανία) 11,6 (Ιταλία) 12,1 (Πορτογαλία) 4,3 (Γερμανία) 10,1 (Γαλλία) 6,5 (Πολωνία), επί των οποίων οι μακροχρόνια άνεργοι εδώ φθάνουν στο μοναδικό ποσοστό για την Ευρώπη 74,2% επί του συνόλου των ανέργων ενώ σε όλες τις άλλες χώρες είναι κάτω από το 58,7 της Ιταλίας (που ακολουθεί). Στις ηλικίες 19-24 μόνο η Ελλάδα με 49% και η Ισπανία με 46% ΕΕ υπερβαίνουν το 40%.

Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών (κυρίως του Ο.Ο.Σ.Α), που με σχετικές προβλέψεις την 8ετία της κρίσης ανακαλύπτουν στο τέλος την "ασταθή και άνεργη ανάπτυξη" και το "κόλλημα" της παγκόσμιας οικονομίας, τώρα μεταθέτουν και αναμένουν την ανάκαμψη της εργασίας το 2017, βέβαια υπό προϋποθέσεις!

Όμως οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που χαμηλώνουν διαρκώς τους μισθούς και επομένως την ικανοποίηση από την εργασία και το βιοτικό επίπεδο, διχοτομούν την κοινωνία και κατασκευάζουν εχθρούς: από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μέχρι τους καστανάδες είναι "αξιοπερίεργο" πως καλύπτουν το χάσμα στα επίπεδα απασχόλησης. Πότε και με ποιο σχέδιο υπολογίζεται να δούμε στο βάθος του ορίζοντα τα επίπεδα της αρχής, τουλάχιστον, της κρίσης;

Πως μπορεί να γίνει εκκίνηση όταν: ένας νέος πάει να κάνει έναρξη επαγγέλματος και τον χρεώνουν πριν κάνει οποιαδήποτε δουλειά ή για την πιο μικρή κληρονομιά υπάρχει κουστούμι ή ποιά επένδυση μπορεί να ξεκινήσει σε μια χώρα που οι ορθοί κανόνες, η σταθερότητα τους, η διαφάνεια είναι μόνιμα ζητούμενο (πχ τηλεοπτικές άδειες με άγνωστους μετόχους εταιρειών);

Ήδη η "πολιτική" ατμόσφαιρα επιβαρύνεται: υπόγειες κόντρες "ισχυρών" παραγόντων, σενάρια επί των στατιστικών, γαϊτανάκια εχθροπραξιών ακόμη και με τους Ολυμπιονίκες κα προμηνύουν ένα "βρώμικο και οργισμένο" χειμώνα!

Αν όλα αυτά είναι: ένα φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό πρόγραμμα, αντιμετωπίζουν την φτώχεια, τις ανισότητες, βαθαίνουν την δημοκρατία, διώχνουν τα βλέμματα περιφρόνησης ή οίκτου στον έλεγχο διαβατηρίων στο εξωτερικό, δηλαδή: έξοδος από τον «βούρκο» και την κρίση, τότε ας «κοιμόμαστε» …. ανήσυχοι!

Πηγή εφημ. "Το Παρόν"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η τουρκική εκδρομή στην Συρία ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ISIS, ένα γεγονός που έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται και η Γερμανία

Επιβεβαιώνεται από τα τελευταία γεγονότα, και είναι βέβαιο πως θα πεισθούν και όσοι αμφέβαλαν, ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν χρησιμότατο εργαλεία στα χέρια αυτών που αποφάσισαν να αλλάξουν τον χάρτη στην Μέση Ανατολή - και όχι μόνον, έπεται συνέχεια, όπως και είχε προηγηθεί η Βόρεια Αφρική. Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα με τα παρακλάδια της -χρησιμότατη κι αυτή σε Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.α.- καθυστερούσε να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μάζεψαν όλο το "περιθώριο" της υφηλίου και ίδρυσαν το ISIS.

Ο κύριος σκοπός του είναι η ίδρυση ισχυρού σουνιτικού κράτους στη Μέση Ανατολή, το οποίο αφενός θα στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των σιιτών του Ιράν να ηγεμονεύσει στην περιοχή, και δευτερευόντως αποτελεί όργανο διάλυσης ισχυρών κρατών ώστε να καταστούν αδύναμα και υπάκουα, αλλά και φροντίζουν με την επιτηδευμένη δημοσιοποιημένη βαρβαρότητα να στείλουν στρατιές μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία ψήλωσε τελευταίως περισσότερο απ’ ό,τι της επέτρεψαν, και πρέπει να χαμηλώσει.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία περί ίδρυσης Ισλαμικού Κράτους, το οποίο με κάποιο τρόπο θα αναγνωριστεί, όπως συνέβη και με το Κοσσυφοπέδιο, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτό συμφέρει και σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η τουρκική εκδρομή στην Συρία -διότι περί αυτής πρόκειται- ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ISIS, και άρχισε να το αντιλαμβάνεται και η Γερμανία, όπως διαφαίνεται από άρθρο στο Der Spiegel. Χτυπώντας τους Κούρδους, επισημαίνει το περιοδικό, η Άγκυρα ευνοεί το ISIS επειδή αποδυναμώνεται ο ισχυρότερος αντίπαλός του στην περιοχή, οι Κούρδοι.

Με τον σαφέστατο τίτλο "ο Ερντογάν δίνει ανάσα στο ISIS", το άρθρο του Spiegel, αναφέρει ότι πρακτικά η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που μέχρι τώρα είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία απέναντι στο ISIS, δηλαδή την κουρδική YPG. «Για τρία χρόνια, την Άγκυρα δεν την ενοχλούσε που το ISIS ήλεγχε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά κινήθηκε μόνο όταν η κουρδική YPG πέρασε τον Ευφράτη», γράφει χαρακτηριστικά.

Και το Spiegel καταλήγει γράφοντας χαρακτηριστικά πως «γι’ αυτό, το ISIS είναι σε πρώτη φάση ο κερδισμένος της τουρκικής επιχείρησης».

Υπάρχει όμως και ένα ισραηλινό think tank, που δημοσιεύει άρθρο, όπου εξηγεί γιατί αποτελεί στρατηγικό λάθος η καταστροφή των τζιχαντιστών! (Γ. Λιναρδής, infognomon). Ένα αποδυναμωμένο αλλά υπαρκτό Ισλαμικό Κράτος το οποίο θα μπορούσε να επιτίθεται και να αποσταθεροποιεί μη αρεστά κράτη και κυβερνήσεις στην Μέση Ανατολή είναι πολύ περισσότερο χρήσιμο για τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης από ένα εξουδετερωμένο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει το BESA (Begin Sadat Center for Strategic Studies - το οποίο είναι σύμφωνα με το ιδρυτικό του «μια ρεαλιστική, συντηρητική, σιωνιστική δεξαμενή σκέψης η οποία αναζητά και προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη για το Ισραήλ»).

Η ανάλυση του BESA για το Ισλαμικό Κράτος που έγινε από τον καθηγητή Efraim Inbar, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η μη εξουδετέρωση των τζιχαντιστών εμποδίζει την περιφερειακή ηγεμονία του Ιράν και λειτουργεί ως μαγνήτης για τους τρομοκράτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αν δεν υπήρχε το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν στο περιθώριο και μη διαθέσιμοι στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης (προφανώς εννοεί ότι έτσι είναι πιο εύκολη η στρατολόγηση και χρησιμοποίησή τους).

Τονίζεται επίσης στην ανάλυση ότι η απέχθεια των λαών της Δύσης στα εγκλήματα, την βαρβαρότητα και την ανηθικότητα των τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός της στρατηγικής τους σημασίας για την Δύση: «Η συνεχιζόμενη ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους εξυπηρετεί στρατηγικούς σκοπούς. Γιατί θα πρέπει η Δύση να βοηθήσει τον Άσαντ να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία; Συμφέρει στην Δύση να ενδυναμώσει την Ρωσική λαβή στην Συρία και να μεγεθύνει έτσι την επιρροή της στην Μέση Ανατολή;»

Και συνεχίζει η ανάλυση: «Επιπλέον η Χεζμπολάχ, μια σιιτική, αντιδυτική, ριζοσπαστική οργάνωση η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια του Ιράν, αυτή την εποχή ασχολείται με το να πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που συμφέρει την Δύση. Εάν η Χεζμπολάχ δεν θα ασχολείται πλέον με το Ισλαμικό Κράτος θα στρέψει την προσοχή της εναντίον των συμφερόντων της Δύσης και του Ισραήλ».

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα για να κατανοήσει κάποιος πώς έχουν τα πράγματα. Εκείνο που θα κάνει τώρα η Δύση είναι να περιορίσει τους τζιχαντιστές στον συγκεκριμένο χώρο που έχει σχεδιαστεί, επειδή, ναι μεν να ιδρυθεί Ισλαμικό Κράτος, όχι όμως και να γίνει τόσο ισχυρό, ώστε να σηκώσει κι αυτό κεφάλι.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τα 246 εκ. € που προσφέρθηκαν για τη χειραγώγηση των Ελλήνων, τεκμηριώνουν πόσο ισχυρός είναι ο λαός που όμως επιλέγει να σιωπά όπως τα  πρόβατα – ενώ είναι εντυπωσιακή η δημοσιότητα που δίνεται σε έναν άνθρωπο που απλά διασπείρει ψευδείς ελπίδες ύψους 600 δις $, όταν κανείς δεν επισημαίνει τη διακριτική αποχώρηση του ΔΝΤ.
.
«Για εκείνο το χρονικό διάστημα που αρκεί μία σπίθα για να ξεσπάσει μία τεράστια πυρκαγιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη, η Ελλάδα θα διατηρείται τεχνητά στη ζωή – με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα από την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται ή από το κόμμα που την κυβερνάει.
Εάν τυχόν όμως ο κίνδυνος αυτός περάσει, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρόνο μηδέν εκτός Ευρωζώνης και στα σκουπίδια της ιστορίας – λεηλατημένη δυστυχώς και πλήρως εξαθλιωμένη».
.
Άποψη

Η πώληση των τεσσάρων τηλεοπτικών συχνοτήτων έναντι 246 εκ. € ήταν ασφαλώς μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης – εάν φυσικά υποθέσουμε πως θα εισπραχθούν τα χρήματα, καθώς επίσης χωρίς να συμπεριλάβουμε την «ποιότητα» και το ήθος ορισμένων από αυτούς που πλειοδότησαν.

Από την άλλη πλευρά βέβαια δημιουργήθηκε δυστυχώς η εντύπωση στους άλλους Ευρωπαίους ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά χρήματα – τα οποία όμως ανήκουν σε μία μικρή οικονομική Ολιγαρχία που έχει στο παρελθόν απομυζήσει με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της χώρας, οδηγώντας το δημόσιο στη χρεοκοπία.

Ως εκ τούτου, θα είναι πια λιγότερο πρόθυμοι να συμφωνήσουν με την ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, χωρίς την οποία η πατρίδα μας δεν έχει πλέον καμία μελλοντική προοπτική – με την έννοια πως θα σκεφθούν ότι, «χρήματα υπάρχουν» όπως ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός του Καστελλόριζου, οπότε πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τα έχουν «υπεξαιρέσει» από το κράτος και όχι οι Ευρωπαίοι. Λογικά λοιπόν η πώληση των συχνοτήτων θεωρείται ως μία «Πύρρειος νίκη» της κυβέρνησης – η οποία μάλλον θα κοστίσει πολλαπλάσια στους Πολίτες.

Περαιτέρω, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, ένας τυχαίος Έλληνας, ισχυριζόμενος πως έχει στη διάθεση του το ασύλληπτο ποσόν των 600 δις $, καθώς επίσης ότι στις τράπεζες υπάρχουν κρυφά χρήματα (καταπίστευμα!) που ανήκουν στους Πολίτες, κατάφερε να αποκτήσει χωρίς να πληρώσει απολύτως τίποτα μία τόσο μεγάλη δημοσιότητα – το κόστος της οποίας θα ήταν ασφαλώς τεράστιο, εάν ήθελε κανείς να την «αγοράσει». Θα μπορούσε βέβαια να απαντήσει κανείς πως είναι απλά ανόητα τα ΜΜΕ που τον προωθούν, «αγόμενα και φερόμενα» από τον ίδιο χωρίς καν να το καταλαβαίνουν – κάτι που όμως δεν είμαστε σε θέση εμείς να κρίνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας πως η αρνητική διαφήμιση παραμένει διαφήμιση, δεν μπορεί παρά να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολύ ικανό άτομο – πόσο μάλλον όταν καταφέρνει να ιδρύει δεκάδες γραφεία στην Ελλάδα, να έχει χιλιάδες υποστηρικτές, να προγραμματίζει τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, να χρησιμοποιεί όλα τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας, να εκμεταλλεύεται με άνεση τις αδυναμίες του συστήματος, καθώς επίσης να παραμένει ελεύθερος, παρά τις αγωγές που καταθέτει και τις μηνύσεις που του έχουν ασκήσει ορισμένοι πολιτικοί.

Εύλογα ίσως, αφού η διασπορά ψευδών ελπίδων δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, παρά το ότι είναι αναμφίβολα ηθικά κολάσιμη – κάτι που έχει άλλωστε αποδειχθεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο από τη στυγνή δολοφονία της ελπίδας (ανάλυση), με θύτη τον πρωθυπουργό της χώρας, η οποία ήταν μία πράξη πολύ πιο επώδυνη για την Ελλάδα όχι μόνο ηθικά αλλά, κυρίως, υλικά.

Ειδικότερα, πριν από 14 περίπου μήνες, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την τρίτη κατά σειρά «διάσωση» της Ελλάδας – με αντάλλαγμα ένα πακέτο μέτρων, ένα τρίτο μνημόνιο δηλαδή, οι προϋποθέσεις του οποίου ήταν πολύ χειρότερες από αυτές που οι Πολίτες είχαν απορρίψει μία εβδομάδα πριν, με το γνωστό δημοψήφισμα.

Με τον τρόπο αυτό αντί να σταματήσει, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, την έως τότε «δηλητηριώδη θεραπεία» που είχε επιβληθεί στη χώρα από τους δανειστές, αποτελούμενη από μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, περιορισμό του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων κοκ., έκανε ακριβώς το αντίθετο – οπότε η Ελλάδα έχασε εντελώς τόσο την εθνική της κυριαρχία, όσο και τις όποιες μελλοντικές προοπτικές της, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος.

Αν και υπάρχει ακόμη λύση δε, η οποία δεν είναι άλλη από την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, αφού προηγουμένως ενημερώσει όλους τους Έλληνες για τους εκβιασμούς που του ασκούνται (ανάλυση), δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος – οπότε λογικά διαπιστώνεται πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στην ηγεσία του προτεκτοράτου, όπως η αντίστοιχη της κατοχής του ’40.

Σήμερα βέβαια η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ πιο καταστροφική, από ότι το 2015 – αφού οι ζημίες της αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά το ποσόν που κόστισε ο αφελληνισμός των τραπεζών (άνω των 40 δις €, ενώ εκκρεμεί το θέμα των κρατικών εγγυήσεων που υπερβαίνουν τα 200 δις €), όπου ουσιαστικά πληρώσαμε για να τις πουλήσουμε αντί να πληρωθούμε, συν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, συν την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, συν την περαιτέρω κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα κοκ.

Το χειρότερο δε όλων, συνεχίζουν να καταστρέφονται μεθοδικά όλες οι προοπτικές της οικονομίας μας – μεταξύ άλλων λόγω της μαζικής μετανάστευσης των Ελλήνων σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία και στη Βρετανία. Εν προκειμένω, το σύνολο αυτών που εγκατέλειψαν τη χώρα υπολογίζεται στους 427.000 ηλικίας 15-64 για την περίοδο 2008 έως 2013, καθώς επίσης επί πλέον 108.000 για το 2014 – ένας αριθμός που για μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι κυριολεκτικά δραματικός.

Σε αντίθεση τώρα με τις δύο προηγούμενες μαζικές μεταναστευτικές «εξόδους» (1903 έως 1917 και 1960 έως 1972), αυτοί που πλέον εγκαταλείπουν την Ελλάδα δεν είναι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι και οι γεωργοί αλλά, κυρίως, οι ακριβά εκπαιδευμένοι νέοι – οι οποίοι αναζητούν εργασία σε άλλα κράτη (πηγή).

Όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, η κατηγοριοποίηση του οποίου προέρχεται από την UNESCO, η μετανάστευση μετά το 2009 αφορά κυρίως την κατηγορία «ISCED 5-6» – όπου η «ISCED 0-2» αφορά την κατώτερη εκπαίδευση, η «ISCED 3-4» τη μεσαία, ενώ η «ISCED 5-6»  την ανώτερη.

Επεξήγηση γραφήματος: Μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων μεταναστών ανά δεκαετία μετανάστευσης –  «ISCED 0-2» κατώτερη εκπαίδευση, η «ISCED 3-4» μεσαία, «ISCED 5-6»  ανώτερη.

Στα πλαίσια αυτά, το να ελπίζουμε πως θα ακολουθήσει ανάπτυξη, χωρίς την οποία είναι καταδικασμένη η χώρα (δεν εννοούμε φυσικά την απλή άνοδο του ΑΕΠ που είναι νομοτελειακή ανά κάποια έτη, λόγω ορισμένων υποχρεωτικών καταναλωτικών δαπανών), είναι απολύτως ουτοπικό – ενώ κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι, είναι θύμα «διασποράς ψευδών ελπίδων», μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας. Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς τις κυβερνητικές εξαγγελίες αυτού του είδους, όταν και όπου τις ακούει – όπως δεν πρέπει να πιστεύει τους Μεσσίες που εμφανίζονται μοιράζοντας αφειδώς κενές υποσχέσεις, εάν δεν θέλει να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η πολιτισμική χρεοκοπία, στην οποία έχει βυθιστεί πλέον η χώρα.

Βέβαια, ασφαλώς γνωρίζουμε πως οι Έλληνες δεν έχουν εναλλακτικές πολιτικές επιλογές στη διάθεση τους, τουλάχιστον όσον αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα – αφού και τα δύο είναι υπέρ των μνημονίων, με την αντιπολίτευση να προτείνει απλά το γνωστό «άλλο μείγμα πολιτικής».

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι σωστό να κάθονται άπραγοι, σιωπώντας όπως τα πρόβατα πριν από τη σφαγή τους – αφού έτσι δίνουν την εντύπωση στους δανειστές ότι, συμφωνούν με όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους. Το γεγονός αυτό προφανώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες της (όποιας) κυβέρνησης να αντιδράσει, εάν υποθέσουμε πως το επιθυμεί – οπότε η ευθύνη είναι πλέον δική τους, εάν δεν θέλουν να αποτελούν τη μεγάλη ντροπή της Ευρώπης.

Ολοκληρώνοντας το ΔΝΤ, εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή που παραδόξως θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα, αφού έχει τοποθετηθεί υπέρ της διαγραφής του χρέους, ενώ έχει αποδεχθεί τα εγκληματικά λάθη του όσον αφορά τα μνημόνια (άρθρο), αποχωρεί διακριτικά (πηγή) – έχοντας σχεδόν εισπράξει σταδιακά το σύνολο των δανείων που παρείχε στη χώρα μας, από τους Ευρωπαίους δανειστές. Η αιτία είναι το ότι, βλέπει πολύ καθαρά πού οδηγείται η οικονομία – οπότε δεν θέλει να συμμετέχει στην αποτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται, περιμένοντας ίσως να κληθεί ξανά, όταν η Ελλάδα δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή.

AnalystTeam
Πηγή AnalystΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καταπατούν, κατεδαφίζουν και χαρίζουν, με “ευαγγέλιο” την ανάπτυξη… ημετέρων συμφερόντων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Μέσα σε ένα όργιο διαφθοράς και πλαστογραφίας, οι Αρχές της Αλβανίας αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στην παραθαλάσσια Χειμάρρα για να τις παραδώσουν στις αναπτυξιακές ορέξεις «φίλων» επιχειρηματιών. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει ως τάση εδώ και χρόνια, μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των αλβανικών παθογενειών. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, οι υφαρπαγές κλιμακώνονται καθώς η κυβέρνηση Ράμα δίνει ώθηση στα σχέδια για τη δημιουργία μιας «νέας» (προφανώς αφελληνισμένης) Χιμάρας στην τουριστικά αναπτυσσόμενη αλβανική Ριβιέρα.

Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με άλλες «επιθέσεις» (στο μέτωπο της Παιδείας, στα κονδύλια των μειονοτικών δήμων κ.α.), το περιουσιακό ζήτημα διαμορφώνει ένα πλαίσιο εντεινόμενα εχθρικών πιέσεων κατά των δικαιωμάτων της Ομογένειας στην Αλβανία, αναφέρει στο Έθνος της Κυριακής ο συνάδελφος Γιώργος Σκαφίδας.

«Στην περιοχή της εθνικής ελληνικής μειονότητας υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα που θέλουν να μας απογυμνώσουν περιουσιακά», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια», καταγγέλλοντας «γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς και πλαστογραφίας».

Με ιδιαίτερη… ζέση το τελευταίο διάστημα, οι αλβανικές Αρχές ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας Ελλήνων (χαρακτηριστική περίπτωση το χωριό Δρυμάδες όπου προ μηνών αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες). Κατεδαφίζουν κτίσματα (ακόμη και εκκλησίες ή σπίτια 300 ετών) ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία). Ισοπεδώνουν ακίνητα με το αιτιολογικό ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στον «παραδοσιακό-ιστορικό χαρακτήρα» οικισμών, και γενικώς… δεν αποδίδουν στους ομογενείς εκείνες τις περιουσίες που πατρογονικά τους ανήκουν σε περιοχές όπου ζουν εδώ και αιώνες Ελληνες στην επαρχία των Αγίων Σαράντα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και επί τουρκοκρατίας, η περιοχή της Χειμάρρας είχε ειδικό καθεστώς αυτονομίας με αναγνωρισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, κοινοτικής, εκκλησιαστικής). Ακόμη και πολλά από τα οικόπεδα καλλιεργήσιμης γης που αποδόθηκαν σε Ελληνες με τον νόμο 7501 του 1991, το αλβανικό κράτος τώρα σπεύδει να τα πάρει πίσω.

Καταγγελίες

Με ψήφισμα διαμαρτυρίας τους (της 15ης Αυγούστου 2016) οι οργανώσεις των Χειμαρριωτών καταγγέλλουν «τεράστιες υποθέσεις απάτης και κλοπής περιουσιών από μέλη της αλβανικής μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με πολιτικούς, ολιγάρχες και ανθρώπους κοντά στους διοικητικούς και δικαστικούς θεσμούς, κάτω από την ομπρέλα των καλούμενων “σχεδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού”».

Υπάρχουν καταγγελίες για ανθρώπους που εμφανίζονται ξαφνικά σαν… αλεξιπτωτιστές από άλλες περιοχές της Αλβανίας και δηλώνουν ότι ο προπάππους τους είχε μια έκταση στη Χειμάρρα την οποία διεκδικούν… και τελικώς παίρνουν με τις ευλογίες του κράτους αντί πινακίου φακής (με 1 ευρώ). Κατά «σύμπτωση» βέβαια, οι εν λόγω εκτάσεις τυχαίνει να είναι «φιλέτα» δίπλα στη θάλασσα, και εκείνοι που τις διεκδικούν «κολλητοί» της κυβέρνησης.

«Απόγονοι μεγάλων γαιοκτημόνων από άλλες περιοχές της χώρας που υποτίθεται είχαν τεράστιες εκτάσεις γης σε περιοχής που διαβιοί η εθνική ελληνική μειονότητα, παρουσιάζονται στα αλβανικά δικαστήρια και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να αποκτήσουν την ?κληρονομιά? τους», καταγγέλλει σε ειδική έκθεση που συνέταξε για το περιουσιακό ζήτημα η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» τον Μάιο του 2016.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο τα τελευταία 25 χρόνια. Ενώ οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες έλυσαν το περιουσιακό μέσα σε 4-5 χρόνια, εδώ το πρόβλημα παραμένει. Τα προβλήματα ειδικότερα απέναντι στους Ελληνες υπάρχουν τα τελευταία 15 χρόνια. Ακόμη και οι λίγοι Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν δυσκολευτεί πάρα πολύ να πάρουν τις περιουσίες τους. Δεν είμαστε αντίθετοι στα σχέδια ανάπτυξης. Πρέπει ωστόσο ως προϋπόθεση να λυθεί πρώτα το περιουσιακό, να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους, και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», συνεχίζει ο κ. Παππάς. Με ιδιαίτερη… ζέση το τελευταίο διάστημα οι αλβανικές Αρχές κατεδαφίζουν κτίσματα είτε ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία) είτε επειδή αυτά δεν ανταποκρίνονται στον «παραδοσιακό-ιστορικό χαρακτήρα» οικισμών.

Δήμαρχοι-τσιράκια

Το πιο ανησυχητικό δε, ότι το οργανωμένο σχέδιο υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών λαμβάνει χώρα… υπό την κάλυψη των τοπικών Αρχών. «Ειδικότερα στη Χειμάρρα, ο δήμαρχος, αν και ελληνικής καταγωγής, λειτουργεί ως δάκτυλος της κυβέρνησης», σημειώνει ο 42χρονος Ελληνας ομογενής αναφερόμενος στην περίπτωση του δημάρχου Γιώργου Γκόρου. «Οι δήμαρχοι συμβαίνει συχνά να είναι τσιράκια της κυβέρνησης, που θέλει να ελέγχει και την τοπική εξουσία», καταγγέλλει ο κ. Παππάς και συνεχίζει:
«Στα 25 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία, δυστυχώς δεν είχαμε ποτέ ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η πολιτική και οι πολιτικοί είναι όμηροι του υπόκοσμου και του μαύρου χρήματος. Το φαινόμενο ανησυχεί τον διεθνή παράγοντα ώστε να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα».

Αναφορικά τώρα με τη στάση του ιδίου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια» υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση της Αλβανίας. Αντιθέτως, αυτή επιδεικνύει έναν άνευ προηγουμένου αυταρχισμό».

Οι παράγοντες της μειονότητας ωστόσο δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κ. Παππάς μας ενημερώνει σχετικά: «Προσπαθούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα του περιουσιακού ζητώντας τη στήριξη πρωτίστως του εθνικού μας κέντρου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα κ.α. Συντάξαμε αναλυτική έκθεση την οποία δώσαμε στον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διεθνοποιηθεί και θα τεθεί ως όρος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις».

«Πρέπει να αποδοθούν πρώτα οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», δηλώνει στο Εθνος ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, αναφερόμενος στα σχέδια του αλβανικού καθεστώτος για δημιουργία μιας «Νέας Χειμάρρας» στην αλβανική Ριβιέρα. «Πρέπει να αποδοθούν πρώτα οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους και μετά να ξεκινήσουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης με σαφήνεια και διαφάνεια», δηλώνει στο Εθνος ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας.

«Γκρέμισαν το μαγαζί μας και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ»

«Πλέον όλοι φεύγουν», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σπύρος Μπένος, αναφερόμενος στους ομογενείς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Ηπειρο «κυνηγημένοι» από τις συνθήκες. Ο κ. Μπένος μιλάει εξ ιδίας πείρας, καθώς η οικογένειά του όντως έφυγε στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, αφότου οι Αρχές γκρέμισαν το εστιατόριο-καφέ που αυτή λειτουργούσε στη Χειμάρρα. «Το 1995 αγοράσαμε ένα μαγαζί 800 τ.μ. στο κέντρο της Χειμάρρας. Ηταν ένα μαγαζί που το είχε χτίσει το ίδιο το καθεστώς επί κομμουνισμού, οπότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν παράνομο. Εμείς το αγοράσαμε κανονικά, με συμβόλαιο, από τον νόμιμο ιδιοκτήτη, καταβάλλοντας τότε το ποσό των 40 εκατ. δραχμών. Ηταν το πιο νόμιμο μαγαζί στη Χειμάρρα», θυμάται, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Μπένος.

«Περίπου πριν από έναν χρόνο μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να γκρεμίσουν το μαγαζί για να αναπλάσουν την πλατεία», συνεχίζει. «Εμείς πήγαμε στον δήμαρχο, τον ρωτήσαμε, κι αυτός μας έλεγε ?μη φοβάστε?. Ωσπου μια ημέρα εμφανίστηκαν κάποιοι από τον δήμο χωρίς χαρτιά, για να μετρήσουν το μαγαζί και να ορίσουν μια αποζημίωση. Τελικά, μας είπαν ότι για έναν χώρο 800 τ.μ. πάνω στη θάλασσα θα παίρναμε αποζημίωση 160.000 ευρώ. Το μαγαζί τελικώς κατεδαφίστηκε τον Ιανουάριο του 2016. Οταν ήρθαν μάλιστα να το κατεδαφίσουν, τα χαρτιά τους ήταν σε λάθος όνομα. Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», καταλήγει.

Η υπόθεση της οικογένειας Μπένου είναι ωστόσο μόνο μία μεταξύ πολλών. Το γενικότερο κλίμα μάλιστα πλέον στη Βόρεια Ηπειρο έχει χαρακτηριστικά διωγμού των Ελλήνων. «Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει εδώ ο Ελληνισμός, γιατί δυστυχώς σε κάποιες περιοχές έχουν απομείνει μόνο άτομα τρίτης ηλικίας», δηλώνει ο κ. Παππάς. «Για την εξωτερική πολιτική του αλβανικού κράτους, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την Ελλάδα ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο, ενδεχομένως δικαιολογημένα σε έναν βαθμό». Οσο για το μέλλον ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» δεν είναι «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος». «Εχουμε μάθει να ζούμε στα δύσκολα», δηλώνει και «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε δημοκρατικό μέσο».


Πηγή "Έθνος"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Αδειάζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική κυβέρνηση σχετικά το ενδεχόμενο επανέναρξης των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη προς τη χώρα μας.

Μία ημέρα μετά την πολύκροτη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι στόχος των Βρυξελλών είναι επιστροφή της Ελλάδας στα στάνταρ του συστήματος του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η χώρα εισόδου είναι σχεδόν πάντα αυτή που θα πρέπει να διεκπεραιώνει το αίτημα ασύλου.

Η εκπρόσωπος είπε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική έκθεση προόδου σχετικά με το κατά πόσον η χώρα μας έχει υλοποιήσει τις βελτιώσεις που χρειάζονται. Υπενθυμίζεται ότι οι επαναπροωθήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι υποδομές φιλοξενίας και το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή με συνέπεια να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων.

Η κ. Μπερτό παραδέχτηκε ότι επί του παρόντος η Κομισιόν εξετάζει την αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙΙ - κάτι που επισήμανε στην απάντησή του προς τον κ. ντε Μεζιέρ ο Γιάννης Μουζάλας - όμως υπογράμμισε ότι έως ότου να μεταρρυθμιστεί το ισχύον σύστημα η Ελλάδα οφείλει να τηρεί τα στάνταρ για υποδοχή, καταγραφή και φιλοξενία των προσφύγων.

«Έχουμε ένα σύστημα που αφορά τις αιτήσεις για άσυλο, και αυτό είναι το Δουβλίνο», προσέθεσε η εκπρόσωπος.

Απαντώντας στο δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Μουζάλας, δηλαδή ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αποφάσεις της ίδιας της Κομισιόν, η κ. Μπερτό ουσιαστικά διαχώρισε τα δύο θέματα, λέγοντας ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν αναιρούν το στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στους κανόνες του Δουβλίνου ΙΙΙ.

«Το ζήτημα είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στα στάνταρ του Δουβλίνου» επέμεινε η εκπρόσωπος. Διευκρίνισε ότι μολονότι το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων αποσκοπεί στην «ελάφρυνση του βάρους» που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, η βούληση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα όπου τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται στη χώρα εισόδου του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ε.Ε.

«Μετά θα γίνονται μετεγκαταστάσεις», συμπλήρωσε.

Στην απάντησή του προς τον κ. ντε Μεζιέρ, ο έλληνας υπουργός ουσιαστικά κατηγόρησε τους εταίρους ότι καθυστερούν αδικαιολόγητα στη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε αυτό το μέτωπο, όπου η Κομισιόν έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τους αργούς ρυθμούς δημιουργίας θέσεων, η κ. Μπερτό δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες συνεχώς «ενθαρρύνουν» τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τέλος, η κ. Μπερτό δεν απέκλεισε το γενικό ενδεχόμενο επιβολής ποινών σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, αν και το σχετικό ερώτημα αφορούσε την άρνηση της Βουλγαρίας να δεχτεί πίσω ανθρώπους που μπήκαν στην Ε.Ε μέσω του εδάφους της.

Όπως εξήγησε, το σύστημα του Δουβλίνου είναι νόμος της Ε.Ε. και συνεπώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Ζούμε στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία;
Εδώ όπου η διαφωνία ήταν η πεμπτουσία της Δημοκρατίας;
Ή ζούμε σε καθεστώς που προσομοιάζει με του Ερντογάν, όπου η διαφορετική άποψη ποινικοποιείται και θεωρείται ρατσισμός ή προσπάθεια υποκίνησης σε τρομοκρατία και όποιος τολμά να την εκφέρει μπαγλαρώνεται στο πι και φι;
Ε λοιπόν, αυτή είναι η “Δημοκρατία” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!
Δεν ορρωδούν (δεν τρομάζουν, δεν υποχωρούν) προ ουδενός. Ούτε μπροστά σε ιερείς και δη Μητροπολίτες;

Κατηγορούμενος ο Μητροπολίτης Χίου γιατί είναι Έλληνας Πατριώτης

Έτσι ακριβώς έγινε με τον Μητροπολίτη Χίου ο οποίος μηνύθηκε επειδή είχε το “θράσος” να αποκαλέσει “λαθρομετανάστες” τους παρανόμως εισβάλλοντες στα νησιά μας (Αφγανούς, Πακιστανούς, Σομαλούς, Μαροκινούς κ.α.). Όλοι αυτοί που μπαίνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας βάσει σχεδίου, όλοι αυτοί που χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως απειλή για να στείλει ακόμη περισσότερους, δεν πρέπει να ονομάζονται “λαθρομετανάστες”, γιατί τότε σε καθίζουν στο σκαμνί και σε στέλνουν φυλακή!

Να πάρει θέση ο Αρχιεπίσκοπος

Με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε η κυβέρνηση διά της γ. γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε βάρος του Μητροπολίτη Χίου, με την κατηγορία του ρατσισμού και της υποκίνησης μίσους σε βάρος των μεταναστών (μόνο και μόνο επειδή ο Μητροπολίτης τους αποκάλεσε “λαθρομετανάστες”), ο Παγκρήτιος Σύλλογος Υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών (Οδός Ταϋγέτου 1, Τ.Κ. 71 303, Ηράκλειο Κρήτης.), έστειλε ανοιχτή επιστολή - καταπέλτη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο!

Με την επιστολή αυτή, ο συγκεκριμένος Σύλλογος καθιστά υπεύθυνο τόσο τον Μακαριότατο όσο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι, όπως λέει, τυχόν αδιαφορία ή αμέλεια από μέρους τους για το φλέγον αυτό θέμα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για συνεχείς διώξεις σε βάρος του συνόλου των Χριστιανών και Πατριωτών Ελλήνων.

Καταχωρούμε ολόκληρη την από 23 Αυγούστου 2016 επιστολή για να βρεθούν κι άλλους μιμητές

«Με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για την προσφάτως και άδικα ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά του Μητροπολίτη Χίου, για δηλώσεις του που θεωρήθηκαν δήθεν ρατσιστικές από αυτούς που φοβούνται την υγιή δύναμη της Εκκλησίας και του λαού και προσπαθούν να τις φιμώσουν.

Ο Σύλλογός μας ως εκφραστής των παραδοσιακών Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών των Ελλήνων Πολιτών που τον στηρίζουν, είναι άκρως σύμφωνος με τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Χίου. Ο Μητροπολίτης μίλησε ως γνήσιος Έλληνας και Πατριώτης στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος και αναφέρθηκε σε μια πραγματική κατάσταση, είπε την αλήθεια και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος από κάθε άποψη. Δεν είναι πρόσφυγες οι χιλιάδες ξένοι που μας φέρνουν συνεχώς. Πρόσφυγας, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, είναι αυτός που λόγω δύσκολων συνθηκών μεταβαίνει σε ένα γειτονικό του Κράτους και όχι να περνάει 4-5 κράτη για να έρθει στην Ελλάδα. Δεν είναι καν μετανάστες διότι δεν εισέρχονται με τη νόμιμη διαδικασία που εισέρχονται οι νόμιμοί μετανάστες από άλλα κράτη. Είναι λοιπόν, πολύ σωστά, λαθρομετανάστες.

Δεν είναι ρατσιστής ένας γνήσιος Πατριώτης που αναφέρει απλά την ωμή πραγματικότητα. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι ο ρατσισμός που υφίστανται καθημερινά οι Έλληνες Πολίτες και πατριώτες, τον οποίο ο Σύλλογος μας εξετάζει και θα εξετάζει σε διάφορα θέματα. Η πλειοψηφία των Κυβερνώντων, δυστυχώς έχει βαπτίσει το μαύρο άσπρο, τον υγιή πατριωτισμό “ρατσισμό”, τον στρατό λαθρομεταναστών “καημένους πρόσφυγες” και την, σε λίγο χωρίς όπλα κατάληψη της χώρας μας, “φιλοξενία” και “αδιανόητη ευκαιρία για αύξηση του πληθυσμού”.

Για τους λόγους αυτούς εφιστούμε την ιδιαίτερη Προσοχή Σας Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε κ.κ. Ιερώνυμε και Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και Σας θεωρούμε συνυπεύθυνους του εγκλήματος της ποινικής δίωξης ενός αθώου Πατριώτη αν δεν αντιδράσετε άμεσα και δυναμικά υπερασπίζοντας τον Μητροπολίτη Χίου.

Τυχόν από μέρους Σας αμέλεια και περιφρόνηση της κρισιμότητας αυτής της ποινικής δίωξης θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για πολλές στην συνέχεια διώξεις Χριστιανών και Πατριωτών Ελλήνων Πολιτών από μέρους μιας Κυβέρνησης που στην πλειοψηφία της δεν έχει σχέση με τις Ελληνικές και Χριστιανικές Αρχές που αποτελούν θεμέλιο της ύπαρξης της Πατρίδας μας επί αιώνες τώρα.
Περιμένουμε εναγωνίως την άμεση απάντηση Σας στην παρούσα».

“Κατάληψη” της Κρήτης από “μετανάστες”

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού “Δουβλίνο 3” , σύμφωνα με το οποίο κάθε κράτος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της ΕΕ, όσους “πρόσφυγες” θεωρεί ως υπεράριθμους για τη χώρα του, η Γερμανία αποφάσισε να μας στείλει στην Κρήτη πεσκέσι 3 χιλιάδες “μετανάστες”.
Για τον λόγο αυτό έχει ξεσπάσει αναταραχή και έχει ξεχειλίσει η οργή των Κρητικών, οι οποίοι αντιδρούν σ΄ αυτήν την απόφαση της Γερμανίας για τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά και κατά της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία αποδέχεται πλήρως τον εξισλαμισμό της Πατρίδος μας.
Εκεί θεωρώ, θα έπρεπε να υπάρξει πρωταρχική στόχευση των Κρητικών και όχι στο γεγονός που οι ίδιοι επικαλούνται, ότι το Νησί θα μετατραπεί σε νέα Λέσβο…

Μάζωξη κακοποιών – εγκληματικών στοιχείων

Σύμφωνα με ακριβέστατη πληροφορία μας, μέσα στις 3000 “μετανάστες” που θέλει να στείλει ο Μουζάλας του Σόρος στην Κρήτη είναι κάποιοι τζιχαντιστές αντάρτες, έχοντας ως σκοπό να αναλάβουν δράση ενεργειών κατά των εκεί βάσεων της Σούδας αλλά και να υποκινήσουν το αυτονομιστικό κίνημα που εξυφαίνεται από ξένα κέντρα αποφάσεων και μυστικές υπηρεσίες…

Η ελληνική Αστυνομία “θύμα” της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Προ ημερών ο Διοικητής της Τροχαίας Αθηνών έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αναρχο-άπλυτους στην εξέλιξη της πορείας αριστερών οργανώσεων και αντι-εξουσιαστών υπέρ των “προσφύγων”.
Εκείνων δηλαδή που θωπεύονται από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτελούν αίμα από το αίμα τους.
Εκείνων των Διεθνιστών που δεν έχουν Ιερό και Όσιο.
Εκείνων των απατρίδων, που είδαν φως και μπήκαν για να ρημάξουν την Πατρίδα μας.
Εκείνων, που λένε: “Οι μουσουλμάνοι είναι αδέλφια ταξικά, τζιχαντιστές τους λένε τα αφεντικά”…

Συνοδοιπόροι με τον Μπουτάρη

Πέραν όμως της πολιτικής ασυλίας που απολαμβάνουν αυτοί οι αναρχο-άπλυτοι από την σημερινή κυβέρνηση, βρίσκουν δυστυχώς υποστηριχτές και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως επί παραδείγματι, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ήταν και είναι υπέρμαχος υποστηριχτής ότι λαθραίου στην Πατρίδα μας. Του οποίου ο ρατσισμός του και η απέχθεια για τον Έλληνα εκδηλώνεται σε κάθε του λόγο και ενέργεια.
Όπως, προ ημερών που αποκάλεσε τα Σκόπια, “Μακεδονία” και δεν βρέθηκε κάποιος να τον μαζέψει…

Επί του πιεστηρίου

Μετά τις νέες ανθελληνικές δηλώσεις Μπουτάρη, ο κύβος ερρίφθη. Ο υιός Ιβάν Σαββίδη θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Οψόμεθα…

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο εδώ στη Θεσσαλονίκη μας η 81η ΔΕΘ και θα δούμε για μια ακόμη φορά τις γνωστές «εμφανίσεις» στο Βελλίδειο «Παλκοσένικο» Πρωθυπουργού και Αρχηγών Κομμάτων και θα ακούσουμε ξανά μεγαλοστομίες που περνούν στην Εθνική μας λήθη μόλις σβήσουν τα φώτα κάθε ΔΕΘ, κάθε χρόνο…

Πολλοί φίλοι και εχθροί, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και τώρα, μας χαρακτηρίζουν ως έναν ιδιόμορφα «περίεργο» Λαό, ικανό να σκαμπανεβάζει ανάμεσα σε ναδίρ και ζενίθ εν ριπή οφθαλμού, να επιδείχνει συμπεριφορές που θυμίζουν ελβετικές αγελάδες και διανύοντας μια τρισχιλιετή ιστορία συχνά πρωταγωνίστησε, πρωτοτύπησε και την… «έγραψε» από τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, αναχαιτίζοντας τους Πέρσες, μέχρι την Αλβανία και το Ρούπελ, αναχαιτίζοντας τις φασιστικές δυνάμεις του Άξονα!...

Στα παιδικά μας κιόλας χρόνια μάθαμε εμείς και συνεχίζουν να μαθαίνουν τα παιδιά μας για τον «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή, για τη γέννηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ως πολιτικό σύστημα που οι Λαοί ολόκληρης της γης εφαρμόζουν ή αγωνίζονται ελπίζοντας ότι θα έρθει η ημέρα να την εφαρμόσουν ως Πολίτευμα στις χώρες τους.

Τον ίδιο εκείνο «χρυσό αιώνα» λέγεται ότι στην Αθήνα «εφευρέθηκαν» και τα αποκαλούμενα «νευρόσπαστα» (κούκλες ή αγαλματάκια που η κίνησή τους γινόταν με το τράβηγμα κορδονιών δεμένων στα άκρα τους).

Από την Αθήνα και τη Ρώμη το σύγχρονο κουκλοθέατρο και οι μαριονέτες του έγραψαν λαμπρές καριέρες στη διασκέδαση παιδιών και ενηλίκων σε Ευρώπη και Αμερική.

Τα αρχαϊκά «νευρόσπαστα», λοιπόν, είναι οι σύγχρονες «Μαριονέτες» του κουκλοθέατρου με παραστάσεις που συγκινούν μικρούς και μεγάλους.

Το κλασικό κουκλοθέατρο με «νευρόσπαστα», δηλαδή μαριονέτες, και το γνωστό «πολιτικό θέατρο» (το ελληνικό μερικοί το χαρακτηρίζουν και ως «θέατρο του παραλόγου») έχουν τελικά ένα σημαντικό, λειτουργικό και εκ των «ων ουκ άνευ…» σημείο αναφοράς:

Τα «νευρόσπαστα» (μαριονέτες) δίνουν την παράσταση με χορό, περπάτημα, αγκαλιές και μαλώματα αλλά τις κινήσεις τους τις ελέγχουν και τις επιβάλλουν (χωρίς να γίνονται ορατοί) εκείνοι και εκείνες που κρατούν στα χέρια τους τα «κορδόνια» από τα οποία «εξαρτώνται» οι μαριονέτες!...

Δεν ξέρω εάν ήταν θέμα «ειρωνείας της Τύχης» ή απλά μια ιστορική σύμπτωση το γεγονός ότι τα «νευρόσπαστα» εμφανίστηκαν στην Αθήνα την εποχή της γέννησης και εφαρμογής της Δημοκρατίας ως Πολίτευμα.

Οι συνάδελφοι ιστορικοί και φιλόλογοι έχουν εντοπίσει αναφορές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη που θεωρούσαν και εμάς τους θνητούς ως «νευρόσπαστα», ως μαριονέτες, στα χέρια των Θεών που μας «έπαιζαν» για δική τους ικανοποίηση και με δικούς τους στόχους…

Στην Ελλάδα της ‘πρώτης φορά αριστερά’ Κυβέρνησης, στην Αθήνα που είναι το Κέντρο ΟΛΩΝ των δρώμενων στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική μας ζωή (το βιώνουμε οι απανταχού της Επικράτειας Έλληνες και Ελληνίδες και ας μας «δουλεύουν» οι επιτήδειοι δηλώνοντας ότι «Ελλάδα ΔΕΝ είναι μόνο η… Αθήνα»), παρακολουθούμε ένα συμβολικό σύγχρονο κουκλοθέατρο.

Σε κάθε χώρα του Πλανήτη, όπως και στην Πατρίδα μας, υπάρχουν τα σχετικά σενάρια (μερικοί τα κατατάσσουν στις θεωρίες της συνωμοσίας και στον κόσμο της παράνοιας, ενώ άλλοι «δείχνουν» ευεργετημένους με συμβόλαια, παροχές, μίζες και μυθικά πλούτη) που θεωρούν ότι στο παλκοσένικο της Πολιτικής ζωής οι πολίτες ως θεατές βλέπουν τις κινήσεις και ακούνε τους διαλόγους ανάμεσα στις «μαριονέτες», τα σύγχρονα αυτά «νευρόσπαστα» (όπως τα παιδιά μας παρακολουθούν γοητευμένα κάποια παράσταση σε κουκλοθέατρο).

Ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα και μπαλκόνια, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών και κάμερες στα σύγχρονα Κοινοβούλια διαφόρων χωρών θυμίζουν σε πολλούς παραστάσεις σύγχρονου Πολιτικού κουκλοθέατρου.

Ένα μεγάλο τμήμα της Κοινής Γνώμης, καθοδηγούμενο από τα ΜΜΕ, πείθεται ότι οι διάλογοι, οι διαξιφισμοί, οι μεγαλοστομίες και οι βροντόφωνες αντιδικίες είναι «αυθεντικά», ενώ ένα άλλο τμήμα της Κοινής Γνώμης θεωρεί ότι «καθοδηγούνται» από κάποιους και κάποιες που τελικά κερδίζουν μυθικά ποσά από τις Πολιτικές θεατρικές παραστάσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιοι, κλεισμένοι σε ακριβές σουίτες, καπνίζουν πούρα Αβάνας και πίνουν πανάκριβες σαμπάνιες παίζουν στα δάκτυλά τους τα κορδονάκια που ελέγχουν πολλές από τις μαριονέτες που μιλάνε, διαπληκτίζονται, μαλώνουν και χορεύουνε…

Τελικά οι πολίτες στα σύγχρονα Δημοκρατικά πολιτεύματα, καθώς παρακολουθούν τις παραστάσεις στα πολιτικά κουκλοθέατρα, εμπλέκονται σε συναισθηματικές αντιπαλότητες, που απορρέουν από την επιλογή και ταύτιση με Κόμματα και με τα κυρίαρχα χρώματα του κόκκινου, μπλε, πράσινου ή με συνδυασμούς των τριών.

Οι πολίτες αναλώνονται ακολουθώντας «ηγέτες» και εγκλωβίζονται στα Κομματικά «μαντριά», ενώ εκείνοι και εκείνες που κρατούν τις άκρες των κορδονιών απολαμβάνουν τα «λάφυρα» των επιδέξιων «κινήσεών» τους, που προσδιορίζουν τις συμπεριφορές των «νευρόσπαστων» στην πορεία ανέλιξης προς την και τελική κατάκτηση...ΕΞΟΥΣΙΑΣ!...

Κάθε φορά που τα δικά τους «νευρόσπαστα» κυριαρχούν στο πολιτικό «κουκλοθέατρο», διασφαλίζοντας την επιβολή των επιθυμιών τους στις Λαϊκές μάζες, «δανειστές» εκτός και «χορογράφοι» εντός Ελλάδος ανάβουν πούρα Αβάνας και ανοίγουν πανάκριβες Σαμπάνιες.
(http://www.mademan.com/mm/10-most-expensive-cigars.html)
(http://listdose.com/top-10-most-expensive-champagnes/).

Στην Ελλάδα της τρόικα, της λιτότητας και των συσσιτίων, εμείς οι «πολίτες - θεατές», γοητευμένοι από πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες του Πολιτικού κουκλοθέατρου, στις ουρές για να εισπράξουμε μειωμένους βασικούς μισθούς, κουτσουρεμένες συντάξεις και υποτιμητικά επιδόματα ανεργίας!…

O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τους «συμμάχους» τους στα Βαλκάνια κινδυνεύουν να χάσουν οι Ρώσοι καθώς η αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου θα υπερκεράσει αυτό του χριστιανικού

Θα μπορούσε κάποιος την «μόδα» των βορείων γειτόνων μας να απαρνούνται την καταγωγή τους και να υποκλέπτουν άλλη, να την χαρακτηρίσει ως απόπειρα υιοθέτησης μιας πλούσιας κληρονομιάς, η οποία προσδίδει κύρος και λάμψη στους απογόνους.

Οι Αλβανοί «ανακαλύπτουν» πως είναι απόγονοι Ιλλυριών, οι Σκοπιανοί των Μακεδόνων και οι Βούλγαροι των Θρακών. Η παραχάραξη και κλοπή της ιστορίας άλλων, από τους εν λόγω λαούς, δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον σ’ αυτό το κίνητρο, επειδή ως έχω υποστηρίξει και πριν από πολλά χρόνια, δεν θα εύρισκε υποστηρικτές ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία εκ πρώτης όψεως, γνωρίζοντας καλά την ιστορία, δεν φαίνεται να έχουν κίνητρο υποστήριξης ανιστόρητων απόψεων, αλλά κάποιο άλλο.

Ο Τίτο βάπτισε τη Νοτιοσλαβία, όπως απεκαλείτο, «Μακεδονία» επειδή όπως υποστηρίζουν πολλοί επιδίωκε την ίδρυση μιας «Βαλκανικής Ομοσπονδίας», αλλά δεν εξηγούν επαρκώς πώς θα συνέβαινε αυτό, από την στιγμή που οι Βούλγαροι δήλωναν -και δηλώνουν- πως οι «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι, και το πλέον εξωφρενικό, πως οι ίδιοι δεν είναι Βούλγαροι ή Σλάβοι, αλλά απόγονοι των Θρακών, όπως θα δούμε κατωτέρω. Ποια ομοιογένεια θα είχε αυτή η «Βαλκανική Ομοσπονδία»;

Ο δε εβραϊκής καταγωγής Βούλγαρος -ελάχιστοι Εβραίοι εκδιώχθησαν από την Βουλγαρία, λόγω της συμμαχίας της με τους Ναζί- ήδη από την δεκαετία του ’60 είχε αναλάβει την ίδρυση «Θρακολογικού Ινστιτούτου» στην Σόφια, και με παράρτημα μάλιστα στην Βιέννη, για να αποδείξει την θρακική καταγωγή των Βουλγάρων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τόσο στα Σκόπια όσο και στην Βουλγαρία, έζησαν Μακεδόνες (Άνω Μακεδονία απεκαλείτο η περιφέρεια Μοναστηρίου) και στην Βουλγαρία Θράκες (η περιοχή Ανατ. Ρωμυλίας κατοικούνταν από Μακεδόνες και Θρακιώτες), αλλά στο πέρασμα των αιώνων οι σλαβικοί πληθυσμοί που κατέκτησαν τις περιοχές αλλοίωσαν πλήρως την σύσταση των πληθυσμών. Με την επικράτηση μάλιστα του κομμουνισμού στην Βουλγαρία, εφαρμοζόταν γενοκτονικός νόμος που απαγόρευε γάμους μεταξύ Ελλήνων, γι’ αυτό και δεν θα βρεις σήμερα στην γείτονα ακραιφνή Έλληνα, από τις 800 χιλιάδες που είχε πριν από 1,5 αιώνα περίπου η Ρωμυλία.

Υποστηρίζω, και όχι ως υπόθεση εργασίας, ότι όλη η προσπάθεια κατατείνει στην αποκοπή της Ρωσίας από φυσικούς και εξ αγχιστείας συμμάχους. Η αυτοκρατορική Ρωσία επιδίωξε την αύξηση της επιρροής της στους βαλκανικούς λαούς, με όπλα την Ορθοδοξία και τον Πανσλαβισμό. Από την στιγμή που αυξάνεται το μουσουλμανικό στοιχείο, και συμφώνως προς τα στοιχεία του ΟΗΕ από την δεκαετία του 2040 και μετά θα πλειοψηφεί στην Βαλκανική -μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης- οι χριστιανοί σύμμαχοι ενδεχομένως των Ρώσων θα λιγοστεύουν και θα μειώνεται η επιρροή τους στα πολιτικά πράγματα.

Συγχρόνως, θα υπάρξει και έλλειψη Σλάβων. Μόνον οι Σέρβοι -αν παραμείνουν… αβομβάρδιστοι- θα είναι Σλάβοι, με τους Σκοπιανούς να μεταλλάσσονται σε Μακεδόνες και τους Βουλγάρους σε Θρακιώτες. Ποιους θα έχει η Ρωσία φίλα προσκείμενους;

Όλα αυτά, με αφορμή δημοσίευμα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, όπου Βούλγαροι επιστήμονες υποστηρίζουν «Φέρουμε τα γονίδια των Θρακών και των Πρωτοβουλγάρων και όχι των Σλάβων». Συμφώνως προς το δημοσίευμα, μια επιστημονική έρευνα του γενετικού κώδικα των Βουλγάρων σχεδόν απέρριψε την τουρκο-αλταϊκή τους καταγωγή. Πρόσφατα Βούλγαροι και Ιταλοί επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν τον γενετικό κώδικα των σύγχρονων Βουλγάρων και τα αποτελέσματα δείχνουν πως σαν λαός έχουν περισσότερα κοινά με του Ούγγρους, τους Κροάτες και τους Ιταλούς, παρά με τους Σλάβους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν: «Φτάσαμε στο συμπέρασμα πως οι σύγχρονοι Βούλγαροι δεν έχουν γενετική σχέση με τα τουρανικά και τα αλταϊκά φύλλα, ούτε και με τους σημερινούς Τούρκους, παρά τις υποθέσεις για πιθανές προσμίξεις λόγω της Οθωμανικής Κυριαρχίας», σχολιάζει η Ντεσισλάβα Νέσεβα, ειδική γενετίστρια στην Έδρα Ιατρικής Γενετικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου.

«Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε τα πορίσματά μας με δείγματα από σλαβικές ταφές, γιατί χρησιμοποιούσαν ευρέως την καύση, αλλά σε σύγκριση με υλικό από σύγχρονους Σλάβους από όλο τον κόσμο, φαίνεται πως δεν έχουμε πολλά κοινά.» Η βουλγαροϊταλική έρευνα, καταλήγει το δημοσίευμα, δείχνει επίσης πως οι Πρωτοβούλγαροι, αλλά και ο σημερινός βουλγάρικος λαός έχουν κοινά με τους Θράκες και αναμένεται οι επόμενες εξετάσεις να συμπεριλάβουν ακόμα αρχαιότερα δείγματα που να οδηγήσουν σε ακόμα πιο εμπεριστατωμένες απόψεις.

Η μοίρα της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής σπουδαίας θέσης της, είναι να βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε ελέφαντες που μαλώνουν, και ποδοπατούν εμάς. Τελικά, αυτό το «θαυμάσιο και πανάκριβο οικόπεδο» στο οποίο διαβιούμε από χιλιετίες, ευλογία είναι η κατάρα;

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ομοβροντία υποχρεώσεων ως τον Ιανουάριο για να αποφύγει η κυβέρνηση το ραντεβού με τον «κόφτη» - Μετά τα «ραβασάκια» έρχονται οι έμμεσοι φόροι

Στο αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ φτάνει ο λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων που ευελπιστεί να εισπράξει η κυβέρνηση από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017 για να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη». Το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος. Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση θα έλθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει από τις 15 Οκτωβρίου.

Για έβδομη συνεχόμενη μνημονιακή χρονιά 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το άδειο κρατικό ταμείο. Πώς; Πληρώνοντας την ομοβροντία των υποχρεώσεων που σωρεύονται από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Εφέτος το ημερολόγιο της φοροεπιδρομής συναρτάται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη» τον Απρίλιο του 2017. Ο λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων φτάνει το αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί ως και το τελευταίο λεπτό του ευρώ ώστε, πρώτον, να «ανασάνει» το κράτος που έχει κηρύξει στάση πληρωμών στον εαυτό του και, δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που αποτρέπει την αυτόματη περικοπή μισθών και συντάξεων από τον δημοσιονομικό «κόφτη».

Το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος.
Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως τον Ιανουάριο του 2017, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017.

Ακριβότερη η καθημερινότητα

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση, η οποία θα κάνει ακριβότερη την καθημερινότητα των πολιτών, θα έλθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει πιο μπροστά, πιθανόν από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να θωρακιστεί έναντι της υστέρησης των εσόδων.

Η παλέτα των νέων έμμεσων φόρων περιλαμβάνει επίσης τον νέο αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, αυξήσεις στον φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ακόμη και τέλος σταθερής τηλεφωνίας.

Οι συνολικές επιβαρύνσεις στη βενζίνη γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του ΦΠΑ 24%. Από τον Ιανουάριο του 2017 η συνολική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα φτάσει τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή του υγραερίου κίνησης θα είναι αυξημένη κατά 13 λεπτά το λίτρο. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο και σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ η τελική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 λεπτά.

Τον Οκτώβριο αισθητές θα γίνουν οι αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο (αύξηση φόρου κατά 65%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Ακριβότερο θα γίνει και το κάπνισμα από την αυγή του νέους έτους. Οι αυξήσεις στον πάγιο φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (170 ευρώ από 156,7 ευρώ ανά κιλό) αλλά και στον αναλογικό φόρο (ανεβαίνει στο 26% από 20% της λιανικής τιμής) οδηγούν σε ανατιμήσεις 50 λεπτών ως 1 ευρώ ανά πακέτο στα τσιγάρα. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να ισχύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτών ανά ml που επιβάλλεται στα υγρά τα οποία χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από το πακέτο των φόρων Τσακαλώτου δεν γλιτώνει ούτε ο καφές, καθώς από την 1.1.2017 θα μας κάνει ποδαρικό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 2 ως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο. Η σημαντική αυτή αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις ως 20% στη λιανική τιμή του καφέ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις εστίασης που είδαν μέσα στο 2016 τον ΦΠΑ του κλάδου να «απογειώνεται» από το 13% στο 24%!

Φωτιά και οι ασφαλιστικές εισφορές

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να ισχύουν και να επιβαρύνουν κάθε δραστηριότητα οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Προβλέπονται από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να πολλαπλασιάσουν το κόστος ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες. Ελάχιστοι δε έχουν συνειδητοποιήσει ότι η νέα θηλιά θα υπολογίζεται το 2017 με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας και το φορολογητέο εισόδημα του 2015 ακόμη κι αν έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Παπαστάθης Αργύρης
Πηγή "Το Βήμα"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και ειδικότερα το μη αναμενόμενο υψηλό τίμημα των 246 εκατομμυρίων έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και βεβαίως έχει ενισχύσει περαιτέρω την ήδη ισχυρή θέση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος και είχε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τον χειρισμό της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου.

Πηγή από το Μαξίμου μας υπογράμμιζε ότι
«πρόκειται για επιτυχία με στρατηγικές διαστάσεις. Πρώτον, λόγω του υψηλού τιμήματος και της ομαλής ολοκλήρωσης της αδειοδότησης παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ταυτίστηκαν με τους καναλάρχες, επαναβεβαιώνοντας ότι παραμένουν προσκολλημένοι στη λογική της διαπλοκής. Όμως, πέρα από αυτά υπάρχει και ένα μεγάλο κέρδος στο επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού. Φάνηκε ότι κουμάντο στη χώρα κάνει η νόμιμη κυβέρνηση και όχι παράκεντρα εξουσίας, όπως πριν. Και μάλιστα κάνει κουμάντο με βάση νομοθετημένες διαδικασίες και κριτήρια. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, έδειξε ότι εξασφάλισε άδεια όποιος πλήρωσε. Μην ξεχνάμε ότι την πρώτη άδεια πήρε ο Σκάι. Η θετική έκβαση της μάχης για τις τηλεοπτικές άδειες όχι μόνο θάβει οριστικά τη φιλολογία περί αριστερής παρένθεσης, αλλά και εδραιώνει την εντύπωση στην κοινωνία ότι με τις παρεμβάσεις μας διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο της νέας Ελλάδας».
Η ίδια πηγή συνέδεσε αυτή την εξέλιξη με τη μάχη για τη δεύτερη αξιολόγηση.
«Μπορεί στα λόγια να δίνουμε έμφαση στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αλλά το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο ευρωπαϊκό γήπεδο. Εάν χάσουμε εκεί τη μάχη θα χάσουμε και τον πόλεμο. Εσωτερικά η θέση μας ενισχύθηκε και το κλίμα στην Ευρώπη είναι ελπιδοφόρο. Η πρόσκληση του προέδρου Ολάντ στον Αλέξη να συμμετάσχει στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι η πολιτική απομόνωσή μας είναι οριστικά παρελθόν. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν πάει καλά και γι’ αυτό η πρότασή μας για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Αριστερά κερδίζει έδαφος. Το ίδιο και η παράλληλη και αλληλένδετη πρότασή μας για συγκρότηση ενός μετώπου εναντία στη λιτότητα. Ποιος θα φανταζόταν πριν ένα χρόνο ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε στην Αθήνα τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου;»
Η σχέση της Αθήνας με τους εταίρους της έχει εδώ και καιρό αλλάξει. Το τίμημα για να συμβεί αυτό ήταν βαρύ: η υπογραφή και αυστηρή εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Εκτός από αυτό, ωστόσο, είναι και το ευρωιερατείο που υπό το βάρος ταυτόχρονων κρίσεων-προκλήσεων (ευρώ, μεταναστευτικό, ισλαμική τρομοκρατία, εντυπωσιακή άνοδος αντισυστημικών πολιτικών κομμάτων και προσφάτως το Brexit) υποχρεώνεται να βάλει νερό στο κρασί του.

Ενδεικτική του νέου κλίματος είναι η προ καιρού απόφαση να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματά τους. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ήταν ο ίδιος ο Σόιμπλε που αναγκάστηκε να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την απόφαση. Παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προσγείωσε ανωμάλως το ευρωιερατείο.

Το μέλλον της ΕΕ θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου), αλλά είναι αμφίβολο εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να λάβουν τις δραστικές αποφάσεις που μπορούν να προσδώσουν μία νέα δυναμική στο ενοποιητικό εγχείρημα. Οι συμφωνίες στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή το μόνο που εξασφαλίζουν είναι τη συνέχιση της χαμηλής πτήσης που συντηρεί την κρίση.

Στις 22 Αυγούστου, ο Ρέντσι υποδέχθηκε σε ιταλικό αεροπλανοφόρο τον Ολάντ και την Μέρκελ σε μία προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και δυνατή. Τα προβλήματα, ωστόσο, είναι τόσα πολλά και τόσο οξυμένα που δεν αντιμετωπίζονται με διακηρύξεις.

Το γεγονός ότι και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος έχουν το 2017 κρίσιμες εκλογικές μάχες δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια για τολμηρές κινήσεις. Πολύ περισσότερο που οι επί της ουσίας διαφορές στους κόλπους της ΕΕ μοιάζουν ολοένα και πιο αγεφύρωτες.

Σ’ αυτό το περιβάλλον ο Τσίπρας επιχειρεί να συγκροτήσει ένα μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εναντίον της λιτότητας. Οι συνθήκες είναι σχετικά ευνοϊκές, αν και θα ήταν επιπόλαιο να προεξοφλήσει κανείς ότι το αποτέλεσμα της συνόδου της Αθήνας θα είναι κάτι περισσότερο από εκδήλωση θετικών προθέσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει κουραστεί να λέει σε κάθε ευκαιρία και σ’ όλους τους τόνους ότι για να επιβιώσει η Ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει οικονομικό δόγμα. Οι εκκλήσεις του, όμως, για χαλάρωση της λιτότητας δεν βρίσκουν ανταπόκριση στο Βερολίνο και ο ίδιος, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έδειχνε έτοιμος να προχωρήσει πέρα από εκκλήσεις. Το γεγονός ότι το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε έδειξε μετά το Brexit κάποια σημάδια ευελιξίας, δεν προεξοφλεί καθόλου ότι είναι διατεθειμένο να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρέντσι βλέπει τα πολιτικά του περιθώρια να στενεύουν. Το ενδεχόμενο να χάσει το επικείμενο δημοψήφισμα, το οποίο ο ίδιος έχει προκηρύξει, δεν είναι καθόλου απίθανο. Αυτό σημαίνει ότι έχει ζωτική πολιτική ανάγκη από δραστικές κινήσεις για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην Ιταλία που έχει οδηγήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο να διεκδικεί την πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Η σύνοδος της Αθήνας του προσφέρει μία ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπράξει μαζί του ο Ολάντ. Εκεί βρίσκεται το κλειδί και στο Μαξίμου το γνωρίζουν. Η εκ των προτέρων υποστήριξη που θα έχει ο Τσίπρας από τον Πορτογάλο ομόλογό του Κόστα δεν αρκεί για να συγκροτηθεί πραγματικά ένα μέτωπο πίεσης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ο Ολάντ συμφωνεί με τη χαλάρωση της λιτότητας. Είναι αμφίβολο, όμως, εάν για να την προωθήσει θα τολμήσει να αντιπαρατεθεί στο Βερολίνο παρότι η δημοτικότητα της Μέρκελ είναι στα κατώτερα επίπεδά της. Αν και στη Γαλλία πολλοί δυσφορούν με τη μετατόπιση του κέντρου βάρος προς τη Γερμανία, το Παρίσι διστάζει να διακινδυνεύσει μία ανοικτή αντιπαράθεση.

Στην Αθήνα ελπίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, έχοντας συνείδηση πως εάν καταστεί δυνατή η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, το ελληνικό πρόβλημα θα ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή,
«έχει κρίσιμη σημασία όχι μόνο να ικανοποιήσουμε το γρηγορότερο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την 1η αξιολόγηση, αλλά και να ολοκληρώσουμε τη 2η αξιολόγηση. Δεν πρέπει να δώσουμε προσχήματα σ’ όσους θα προσπαθήσουν να βάλουν τρικλοποδιά στην αναδιάρθρωση του χρέους».
Αυτός είναι ο λόγος που η επιστολή των επιτρόπων Ντομπρόβσκις, Μοσχοβισί και Τίσεν για την παραπομπή του Γεωργίου προκάλεσε όχι μόνο δυσφορία για την ωμή παρέμβαση, αλλά και ανησυχία στο Μαξίμου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποφασίσθηκε η κυβέρνηση να οχυρωθεί πίσω από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να κρατήσει αποστάσεις με το επιχείρημα ότι η υπόθεση δεν αφορά. Ταυτοχρόνως, αποφασίσθηκε να εκδηλωθεί και η δυσαρέσκεια για την παρέμβαση. Σ’ αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινήθηκε η απάντηση του Τσακαλώτου.

Στη συνάντηση, όμως, που ο ίδιος είχε λίγες ημέρες αργότερα με τον επίτροπο Μοσχοβισί, έλαβε το μήνυμα ότι σύσσωμο το ευρωιερατείο είναι αποφασισμένο να τραβήξει το σκοινί. Όπως μας είπε κυβερνητικός παράγοντας,
«ξέρουμε πως ο Γεωργίου έδρασε με τις ευλογίες, εάν όχι με τις εντολές, των δανειστών. Γι’ αυτό και προσπαθούν να τον προστατεύσουν. Εάν καταδικαστεί, θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο. Ο επόμενος που θα κληθεί να παίξει τον ρόλο που θέλουν οι δανειστές θα το σκεφτεί πολύ πριν πει το ναι. Γι’ αυτό και επιβάλουν καθεστώς ασυλίας για τους ανθρώπους τους. Μόνο που για την περίπτωση Γεωργίου η σφαίρα έχει φύγει από την κάνη».
Όταν του ζήτησα να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό ήταν σαφής:
«Η παραπομπή Γεωργίου μας βολεύει πολιτικά, επειδή βάζει σφήνα στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και επειδή ανταποκρίνεται στο δημόσιο αίσθημα. Μας εκβίασαν να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λες και είχαμε θέσει ζήτημα ανατροπής του προγράμματος. Ο Χουλιαράκης τα αναγνώρισε στη Βουλή. Και λοιπόν; Η παραπομπή του Γεωργίου θα σταματήσει;».
Ο συνομιλητής μας φαίνεται πως έχει δίκιο, αν κρίνουμε από την προχθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η δίωξη του Γεωργίου είναι μεγάλο λάθος, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή στις Βρυξέλλες που ρωτήσαμε σχετικά, μας είπε πως
«στην Κομισιόν και όχι μόνο εκεί έχουν ενοχληθεί πολύ από το ξανάνοιγμα της υπόθεσης Γεωργίου. Συνειδητοποιούν, όμως, ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να τον προστατεύσουν. Απαίτησαν από την Αθήνα να αναγνωρίσει την αναθεώρηση του ελλείμματος και αυτή ανταποκρίθηκε. Το μόνο που μπορούν να κάνουν περισσότερο είναι να της ασκήσουν παρασκηνιακή πίεση για να πέσει ο Γεωργίου στα μαλακά».
Για τον Τσίπρα και το επιτελείο του έχει κρίσιμη σημασία να περάσει στην κοινή γνώμη ότι σιγά-σιγά η οικονομία σταθεροποιείται και εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η καλλιέργεια θετικών προσδοκιών, όμως, προσκρούει στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα μικρομεσαία στρώματα, από τα οποία και αντλεί ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσλαμβάνει κρίσιμη οικονομική και πολιτική σημασία. Η έκφραση ικανοποίησης από τη Λαγκάρντ για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά κυρίως η δήλωσή της ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος εκ των πραγμάτων ενισχύει τη σχετική διεκδίκηση της Αθήνας.

Οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι κρίσιμοι. Αν και το Βερολίνο είναι αρνητικό όσον αφορά τη λήψη απόφασης σ’ αυτό το διάστημα για την αναδιάρθρωση του χρέους, είναι εγκλωβισμένο στη δική του αντίφαση. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είχε τεθεί ως όρος για την έγκριση των δανειακών συμβάσεων από το γερμανικό Κοινοβούλιο και όχι μόνο. Ως εκ τούτου μία οριστική άρνηση εκ μέρους του Ταμείου πιθανόν να αναζωπυρώσει το ελληνικό πρόβλημα χωρίς ευθύνη της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της πολλαπλά δοκιμαζόμενης Ευρωζώνης.

Πηγή εφημ. "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ετοιμάζονται για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Οι τελευταίες ειδήσεις από το συριακό μέτωπο έχουν θορυβήσει την Άγκυρα, καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι Κούρδοι της Συρίας εδικά στην περιοχή του Menbiç που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης με τους Τούρκους, έχουν κηρύξει γενική επιστράτευση και συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις στην μετωπική γραμμή.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφοριες, οι ηλικίες πάνω από 16 ετών και άνω στον κουρδικό πληθυσμό καλούνται να πάρουν τα όπλα και να καταταχτούν στις κουρδικές δυνάμεις. Το εντυπωσιακό είναι πως σε γενική επιστράτευση καλούνται και οι γυναίκες, καθώς είναι γνωστό πως στους Κούρδους οι γυναίκες πολεμούν ισοδύναμα με τους άντρες.

Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστές που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής 20 χιλιομέτρων από την πόλη του Menbiç, όπου συγκεντρώνονται οι Κούρδοι μαχητές.

Εκείνο όμως που έχει εκνευρίσει περισσότερο την Άγκυρα, είναι ότι στις κουρδικές γραμμές έχει υψωθεί η αμερικανική σημαία γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν και Αμερικανοί που βρίσκονται μαζί με τους Κούρδους έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε τουρκική κίνηση προς τα νότια.

Εντωμεταξύ ο πόλεμος είχε ανάψει για τα καλά στην ίδια την Τουρκία και χτες Κυριακή οι Τούρκοι είχαν άλλους οχτώ νεκρούς από κουρδική επίθεση στην πόλη Βαν στο Κουρδιστάν, ενώ η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμα πιο αιματηρή καθώς όπως φαίνεται τώρα παίζονται όλα για όλα από τους Κούρδους.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Δεσμεύτηκε ο ηθικός πλεονέκτης (όπως λέμε "διευθύνων σύμβουλος" , "βασικός μέτοχος" κλπ) πρωθυπουργός πως θα μοιράσει τα 250 μύρια που ΘΑ εισπράξει από το πανηγύρι με τις τηλεοπτικές άδειες, στις ευπαθείς ομάδες των πολιτών.
Πολύ ωραία.

Άρα κι αφού τουλάχιστον πιά το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει καταντήσει "ευπαθής ομάδα", σημαίνει ότι θα δώσει από ένα πενηντάρι σε κάθε έναν απ' τους 5.000.000 που τά 'χουν ανάγκη και άρα 1.000.000 ελληνικές οικογένειες θα εισπράξουν από 250 ευρώ. Τέλεια.

Έλα όμως πως για τα ποσά που θα εισέπραττε (αν ποτέ τα εισπράξει, και δεν τα πάρει "εις είδος", δηλαδή σε πολιτική στήριξη), είχε ξανα-δεσμευτεί πριν κανα χρόνο πως θα πάνε τουλάχιστον κατά 60% στην "εκκαθάριση" των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους έναντι των "δανειστών", όπως άλλωστε αδιάψευστα μαρτυράει το ΦΕΚ της 14ης Αυγούστου 2015  (τότε που παραμονές δεκαπενταύγουστου και άρον-άρον ξανανοίγοντας εκτάκτως την Βουλή οι νέοι προδότες ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο, το μακρύτερο).

Την μνημονιακή αυτή υποχρέωση, (όπως αναγράφεται στην σελίδα 1016 του συγκεκριμένου ΦΕΚ, στην παράγραφο Γ' με τίτλο "Συμφωνία Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων")  έσπευσαν με τον εκπρόσωπό τους να υπενθυμίσουν οι τοκογλύφοι της Κομισιόν, τραβώντας τ' αυτί του ψευτράκου πρωθυπουργού.

Άρα  "δημοσιονομικοί στόχοι" οι παράδες από τις τηλεοπτικές άδειες και όχι λεφτά που περισσεύουν και τα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τα τάζουμε όπου θέλουμε.

Και τώρα; Ποιά δέσμευση είναι ισχυρότερη; 
Αυτή προς τον λαό ή αυτή προς αυτούς που μας κρατούν στην εξουσία;
Απάντηση: Αυτή προς τους ισχυρούς βέβαια. 

Και συνιστά "ηθικό πλεονέκτημα" να δεσμεύεσαι για το ίδιο πράγμα δυό φορές σε διαφορετικές κατευθύνσεις;
Απάντηση: Γιατί, όλα τ' άλλα που έγιναν απ' το δημοψήφισμα και μετά έχουν καμιά σχέση με ηθική ή κάποιο πλεονέκτημα;  Τώρα εδώ θα κολλήσουμε;

Ο λαός εξ άλλου θέλει ταξίματα.
Δώσ' του "προγράμματα Θεσσαλονίκης", δώσ' του "παράλληλα προγράμματα", δωσ' του τα λεφτά (τα ποιά;) των ολιγαρχών-καναλαρχών και σε (ξανα)ψηφίζει με κλειστά μάτια.

Τί να μας νοιάξει λοιπόν ένας πρωθυπουργός, με, ή χωρίς ηθικό πλεονέκτημα;  
Εδώ το έχει χάσει κοτζάμ λαός!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Βασίλη Κοψαχείλη

Αναμφισβήτητα, η άνοδος του κόμματος ΑΚΡ και του ηγέτη του Recep Tayyip Erdogan στην εξουσία της Τουρκίας το 2001 ήταν μια εξέλιξη που ανέτρεψε τις αρνητικές προοπτικές της χώρας και ισχυροποίησε την Τουρκία ως κράτος. Από το 2001 μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν αδιαλείπτως κυβερνά την Τουρκία, ωστόσο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του, τα δεδομένα για την Τουρκία έχουν μεταβληθεί και η χώρα δείχνει να βρίσκεται έκτοτε σε στρατηγικό “vertigo” με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι πού οδηγείται σήμερα η Τουρκία; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην υπέρμετρα φιλόδοξη σκέψη του Ερντογάν και στην στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Ισλαμική Ηθική και Ιστορικός Ρεβανσισμός

Από την πρώτη κιόλας μέρα στην εξουσία, ο Ερντογάν διαμόρφωσε μια υψηλή στρατηγική, μια θεωρία νίκης για το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Η σκέψη του καθορίστηκε από τρείς βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις σχέσεις κοινωνίας και κράτους. Η Ισλαμική ηθική είναι το μέτρο ισόρροπης κατανομής των ρόλων στην κοινωνία, της σχέσης της πολιτικής με το κράτος και της αναδιανομής του πλούτου σε επίπεδο οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, ο Ερντογάν ανέτρεψε το Κεμαλικό απαρχάιντ, ενέργεια που ερμηνεύθηκε λανθασμένα από τη Δύση ως προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά το ρόλο του κράτους στο περιφερειακό του περιβάλλον. Ο ρόλος αυτός θα πρέπει να είναι ήπια ηγεμονικός, παραπέμποντας ιστορικά στη σχέση που διατηρούσε η Οθωμανική Υψηλή Πύλη με τις κτήσεις της. Στα πλαίσια του δεύτερου άξονα, ο Ερντογάν ενίσχυσε την Τουρκική οικονομία, τις εξαγωγές και το εμπόριο, εντάσσοντας τη χώρα στους G-20, στα είκοσι πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Η οικονομική ισχύς ήταν προϋπόθεση στη σκέψη του Ερντογάν για ισχυρό περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα. Ο ρόλος αυτός οφείλει να είναι διεκδικητικός και αναθεωρητικός, απορρίπτοντας την Δυτική παντοκρατορία και τον Δυτικό μοντερνισμό. Όσο και αν μας ξενίζει, πάλι λανθασμένα η Δύση ερμήνευσε την προσπάθεια εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ως μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της χώρας στις Δυτικές δομές. Στην σκέψη του Ερντογάν η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν η νίκη που στερήθηκαν οι Οθωμανοί το 1529 έξω από τα τείχη της Βιέννης.

Αυτοί οι τρείς άξονες, άλλοτε φανερά και άλλοτε καλυμμένα, οδήγησαν τον Ερντογάν και την Τουρκία καθόλη τη «χρυσή περίοδο» απο το 2001 έως και το 2008.

Αλλαγή Σκηνικού και Στρατηγικής

Μετά το 2008, το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η αλλαγή πολιτικής του Λευκού Οίκου στην περιοχή με την άνοδο του Μπαράκ Ομπάμα στην εξουσία το 2009, μετέβαλλαν το σκηνικό για την Τουρκία και την σκέψη του Ερντογάν.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση σήμαινε μεσοπρόθεσμα προβλήματα για την εξαγωγικού προσανατολισμού Τουρκική οικονομία. Για να αποφύγει την εσωτερική πίεση, ο Ερντογάν χρειαζόταν μια πειστική νέα θεωρία νίκης για την χώρα του. Η διάθεση του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου να θέσει όρια στην στήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ καθώς και η στήριξη για λύση του Παλαιστινιακού, λειτούργησαν ως ευκαιρία για τον Ερντογάν να παίξει το ρόλο του χρήσιμου για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Σαν γνήσιος Μουσουλμάνος διπλωμάτης, ταχύτατα ο Ερντογάν τα «σπάει» με το Ισραήλ και αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Η στρατηγική του συμπληρώνεται το 2011 όταν διαπιστώνει πως η Ουάσιγκτον είναι θετική στην προοπτική ενός εναλλακτικού δρόμου που ευαγγελίζονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι για την Μέση Ανατολή. Σπεύδει να τους προσεταιριστεί και αυτούς διαταράσσοντας την σχέση του με το σύνολο σχεδόν των κρατών του Αραβικού κόσμου. Στο ότι βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την στρατηγική των ΗΠΑ, αυτό λειτουργεί στη σκέψη του Ερντογάν ως εγγύηση ότι θα δοθεί τελικά στην Τουρκία ο ηγεμονικός ρόλος που φιλοδοξεί να έχει στην περιοχή. Έτσι θα εκπληρωθεί και ο στόχος για ανάδειξη της χώρας σε ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης και θα αντισταθμιστεί η όποια οικονομική απώλεια, άρα και εσωτερική αμφισβήτηση του Ερντογάν, από την οικονομική κρίση.

Η Ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας

Η αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης το 2013 αλλάζει ριζικά την στρατηγική της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν και στο στόχο δημιουργίας Κουρδικού κράτους κατά μήκος των Τουρκο-Συριακών συνόρων. Η Τουρκία μένει μετέωρη. Αντιδρά με το να συνταχθεί με τα κράτη εκείνα που δεν επιθυμούν την πραγμάτωση των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Δεν θα σταθώ στα γεγονότα γιατί είναι γνωστά. Το κύριο ζήτημα είναι ότι η Τουρκία στήριξε το Ισλαμικό Κράτος σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την προέλαση των Κούρδων κατα μήκος των Τουρκο-Συριακών συνόρων. Η συνεννόηση όμως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και η Ρωσική εμπλοκή στη Συριακή κρίση τερμάτισε την συνεργασία Άγκυρας-Ράκκα, αποδυναμώνοντας το ΙΚ και δίνοντας χώρο στους Κούρδους της Συρίας να κερδίσουν έδαφος.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Τα γεγονότα στο περιφερειακό περιβάλλον και στο εσωτερικό της Τουρκίας από το 2010 μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, είχαν θέσει σε έντονη αμφισβήτηση το καθεστώς Ερντογάν από παλιούς του φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Στις 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε εναντίον του ένα τελικά αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα. Ο Ερντογάν ήταν από καιρό ιδεολογικά και πρακτικά έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως η νίκη του επί των πραξικοπηματιών είναι μια Πύρρειος νίκη για τρείς λόγους.

Ο Ερντογάν χρωστά πλέον την επικράτησή του και γίνεται εξαρτώμενος στο εσωτερικό της χώρας από την πολιτοφυλακή του που ο ίδιος δημιούργησε και εξόπλισε για να τον στηρίζει αφού ποτέ δεν εμπιστεύθηκε τον στρατό για την ασφάλεια του καθεστώτος του, του ίδιου και της χώρας. Την ίδια ώρα που οι πολιτοφύλακες του Ερντογάν τον έσωζαν από τους πραξικοπηματίες γίνονταν ταυτόχρονα πονοκέφαλος για την συγκεντρωτική του εξουσία.

Η στήριξη που του παρείχε η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν είναι χωρίς κόστος ούτε έγινε με αγαθές προθέσεις. Με την στήριξή τους η Ρωσία και το Ιράν έθεσαν τον Ερντογάν και την Τουρκία υπό τον έλεγχό τους.

Τέλος, προκειμένου να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Τουρκία ο Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε το έντονο αντιαμερικανικό αίσθημα των Τούρκων και κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι ήταν οι ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος. Αυτό, και ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις, ίσως να αποδειχθεί το θανασιμότερο λάθος του.

Η επόμενη μέρα...

Μετά το πραξικόπημα η Τουρκία βλέπει απέναντί της ένα αραγές διεθνές μέτωπο και προσπαθεί να πείσει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος που συνεργάζεται για την περιφερειακή σταθερότητα. Μάταια! Ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και θα αναγκαστεί να δεχθεί κάθε απαίτηση του διεθνούς παράγοντα. Όμως αυτό θα υπονομεύσει την ισχύ του στο εσωτερικό σκηνικό. Με πρόσχημα την σύνταξή του στον αγώνα κατά του ΙΚ ξεκίνησε χερσαία επέμβαση στα σύνορα με την Συρία. Η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί την ανάγκη «απασχόλησης» των πιστών του πολιτοφυλάκων και να ικανοποιήσει και τους συμμάχους του Τουρκμένους που ζουν στα Τουρκο-Συριακά σύνορα. Πραγματικός του στόχος ωστόσο είναι η ανάσχεση της προέλασης των Κούρδων της Συρίας δυτικά του ποταμού Ευφράτη οι οποίοι όμως υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν, ο Ερντογάν υποχρεώνεται δημόσια να ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει εδαφικές διεκδικήσεις των Κούρδων δυτικά του Ευφράτη, άρα νομιμοποιεί τα εδαφικά τους ερείσμα ανατολικά του Ευφράτη, γεγονός που δημιουργεί δυσφορία στους Τουρκμένους συμμάχους του, που πολλοί κατοικούν ανατολικά του Ευφράτη.

Στην προσπάθεια του Ερντογάν να συνεννοηθεί συνολικά με τις μεγάλες δυνάμεις και να συμφωνήσει σε μια κοινή φόρμουλα στρατηγικών επιδιώξεων μεταξύ τους, η κάθε δύναμη τον βλέπει ξεχωριστά, του δίνει αντιφατικά μηνύματα, και τον αφήνει μετέωρο σε ότι αφορά μια συνολική διευθέτηση στην Σύνοδο Κορυφής των G-20 που εξελίσσεται μέχρι σήμερα στην Κίνα.

Η Τουρκία σε Στρατηγικό «vertigo» και οι φόβοι για την Ελλάδα...

Η Τουρκία έχει βρεθεί όχι μόνο σε αδιέξοδο αλλά μπροστά σε ένα πραγματικό “vertigo” στρατηγικής. Ο Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα μία νίκη. Αν δεν την εξασφαλίσει στο Συριακό μέτωπο είναι μονόδρομος για εκείνον να κινηθεί δυτικά. Δυτικά της Τουρκίας βρίσκεται το Αιγαίο και η Ελλάδα. Γι ‘αυτό ανεξάρτητα απο τις δημόσιες σχέσεις που καλλιεργούμε με τη γείτονα – διότι εξωτερική πολιτική δεν κάνουμε – θα πρέπει να επαγρυπνούμε για πολλά που μπορεί να συμβούν.

Μια συνεννοημένη και συμφωνημένη πολιτική «μηδενικού αθροίσματος» των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στον Ερντογάν δεν θα έχει καλή κατάληξη για τα Ελληνικά συμφέροντα. Άρα, η στόχευσή μας θα πρέπει να είναι σε μια ελαστικότερη στάση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας στη Συρία, με αντάλλαγμα μια ευνοϊκότερη για τα ελληνικά συμφέροντα κατάληξη των διμερών μας θεμάτων στο Αιγαίο. Όχι με λόγια αλλά με πράξεις, όσο ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος στο Συριακό χάος!

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου