Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Αυγ 2016

Ο Σόλων (640 – 560 π.Χ.) υπήρξε μεγάλος πολιτικός της Αρχαίας Αθήνας, γνήσιος επαναστάτης του καιρού του, βαθιά ριζοσπάστης μεταρρυθμιστής – όχι με την δυσφημιστική έννοια που αναφέρονται στις μεταρρυθμίσεις και τους μεταρρυθμιστές οι τροϊκανοί και η εγχώρια μνημονιακή τάξη – αλλά και ποιητής και χάρη σε αυτές τις αρετές του, συγκαταλέγεται μεταξύ των Επτά Σοφών της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο Σόλων καταγράφηκε στην Ιστορία για πολλά σημαντικά και καινοτόμα νομοθετήματά του, αλλά κυρίως για τη μεγάλη, πρωτοποριακή και τολμηρή μεταρρύθμισή του που έχει καταγραφεί ιστορικά ως «σεισάχθεια» (σείω + άχθος «απόσειση βάρους»).

Με την σεισάχθεια ο Σόλων έλαβε την πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία, στην Αρχαία Αθήνα, όπου οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι οικονομικά πιο αδύνατοι, πνίγονταν στα χρέη, να διαγράψει ουσιαστικά τα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες (κυρίως προς τους μεγαλογαιοκτήμονες) και προς το αθηναϊκό Δημόσιο, να καταργήσει τον δανεισμό «επί σώμασι», με εγγύηση το σώμα του υπόχρεου και την υποδούλωσή του, μαζί και την υποδούλωση της οικογένειάς του, ενώ απελευθερωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επανέφερε στην πόλη όσους στο μεταξύ είχαν πωληθεί και μεταφερθεί εκτός Αθήνας.

Η σεισάχθεια του Σόλωνα υπήρξε τότε μια σωτήρια παρέμβαση στην Αθήνα, η οποία, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τους τότε «τοκογλύφους», συντέλεσε αποφασιστικά στην μετέπειτα οικονομική άνθηση και το μεγαλείο των Αθηνών.

Μπορεί από τη «σεισάχθεια» του Σόλωνα να έχουν παρέλθει πάνω από δυόμιση χιλιάδες χρόνια αλλά η ξεχασμένη έννοια της σεισάχθειας, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ξανά εξαιρετικά επίκαιρη στη σημερινή Ελλάδα.

Οι σύγχρονοι «δούλοι» δανειολήπτες, στραγγαλισμένοι από τους πιστωτές, χρειάζεται να απελευθερωθούν καi μαζί τους να απελευθερωθεί και η Ελλάδα!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΧΡΕΗ

Η μνημονιακή Ελλάδα του 2016 κάθεται πάνω σε ένα πανύψηλο βουνό από δημόσια και ιδιωτικά χρέη που δεν της επιτρέπουν να πάρει καμιά ανάσα.

Γίνεται και σωστά πολύ μεγάλη συζήτηση για το επαχθέστατο και αβίωτο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και για τούτο πρέπει να διαγραφεί.

Και όμως εξίσου μέγα πρόβλημα, αν όχι μεγαλύτερο και κατά τη γνώμη μου πολύ μεγαλύτερο, είναι το άχθος των ιδιωτικών, πάσης φύσεως, χρεών.

Και αναφέρομαι στα χρέη φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και πολύ μικρών, μικρών, μικρομεσαίων, μεσαίων αλλά και ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία πνίγουν στην κυριολεξία την κοινωνία, ιδιαίτερα τις κοινωνικά πιο αδύνατες κατηγορίες και την οικονομία ως σύνολο.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα ληξιπρόθεσμα («κόκκινα») δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ξεπερνάνε τα 110 δισ. ευρώ και συνεχώς καλπάζουν, ενώ ένας δύσκολα υπολογίσιμος αριθμός δανείων, τα οποία παρουσιάζονται ως ενήμερα, στην πραγματικότητα δεν αποπληρώνονται και δεν εμφανίζονται ως «κόκκινα» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι τράπεζες, παρά την τρίτη και μέγα σκάνδαλο, ανακεφαλαιοποίησή τους, αντιμετωπίζουν εκ νέου πρόβλημα «μαύρης τρύπας», χωμένες σε έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος, ενώ στραγγίζουν και απομυζούν όλη την οικονομία.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδας σε συμφωνία με την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν δίνει καμιά απάντηση στο πρόβλημα των δανειοληπτών αλλά στο μόνο που εξυπηρετεί είναι να διευκολύνει το πέρασμα των «κόκκινων» δανείων από τις αρχές του φθινοπώρου στα κερδοσκοπικά fund, προκειμένου τα τελευταία να δώσουν αλύπητα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό την «τελική λύση» για τα σπίτια, τα ακίνητα των νοικοκυριών και στην ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Την ίδια ώρα με ρυθμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ αυξάνονται κάθε μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, χώρια τα χρέη που κλιμακώνονται προς τις ΔΕΚΟ, κυρίως τη ΔΕΗ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι νέες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο έφθασαν τα 6,9 δισ.!

Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων + επιχειρήσεων) που έχουν οφειλές στην Εφορία ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια (!), ενώ σε έναν αριθμό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι καταθέσεις τραπεζικών υπολοίπων και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Την ίδια ώρα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλιές και νέες) φτάνουν τα 90 δισ., ένα ποσό ανατριχιαστικό, όσο και αν οι περισσότερες από τις πιο παλιές οφειλές δεν μπορούν να εισπραχθούν (επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, οφειλέτες που δεν ζουν κλπ) και παραμένουν τυπικά στα χαρτιά για να δείχνουν την γάγγραινα της ελληνικής γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ

Εδώ, λοιπόν, που έχει φτάσει το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών στη χώρα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και ασπιρίνες.

Ούτε πολύ περισσότερο το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών μπορεί να επιλυθεί με την επιλογή της μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων στα fund, πράγμα που συνιστά πλήρη άλωση της οικονομίας από ξένα κέντρα και κυρίως υποθήκευση και εκποίηση των ιδιωτικών περιουσιών και τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

Τρόικα και υποδουλωμένο μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική γενοκτονία του τόπου.

Σήμερα όσο ποτέ γίνεται επίκαιρος στον ίδιο τόπο, μετά από χιλιάδες χρόνια, ο Σόλων και η σεισάχθειά του.

Αυτό που χρειάζεται για να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός στη χώρα είναι να κοπεί με το σπαθί μιας νέας σεισάχθειας.

Η λύση βρίσκεται σε μια ευρύτατη, σχεδόν σαρωτική, διαγραφή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των ιδιωτικών χρεών που αφορούν τις οικονομικά αδύνατες τάξεις και στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και οι γενναίες κατά κατηγορία ρυθμίσεις για την αποπληρωμή εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα με τις προϋποθέσεις, των υπόλοιπων δανείων. Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί, κάτω από συγκεκριμένους όρους και με αυστηρό έλεγχο και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια τέτοια λύση δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά πρώτα απ' όλα και κυρίως για λόγους διεξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας με τροχιά ανάπτυξης.

ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αυτή η λύση, την οποία παρουσιάζουμε μόνο σε γενικές γραμμές, για να μπορέσει να υλοποιηθεί, απαιτεί δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις.

- Την εθνικοποίηση των τραπεζών και

- Το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα.

Το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα, απόλυτα αναγκαίο, έτσι κι αλλιώς, για την απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας και τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας, είναι απαραίτητο γιατί μόνο μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα κάτω από τον έλεγχο μιας λαϊκής κυβέρνησης, θα μπορεί με την έκδοση εθνικού νομίσματος να ανακεφαλαιοποιήσει με μηδενικά επιτόκια τις τράπεζες (και αν χρειαστεί και τα ασφαλιστικά ταμεία), ώστε χάρη σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση οι τελευταίες να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αναγκαία σεισάχθεια.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες μετά από αυτές τις δημόσιες κεφαλαιακές ενέσεις θα γίνει δυνατό να περάσει το μετοχικό τους κεφάλαιο στα χέρια του Δημοσίου και έτσι εθνικοποιημένες και κάτω από κοινωνικό έλεγχο να αναλάβουν έναν νέο κεντρικό ρόλο για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας με καινοτόμα, πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και φυσικά με υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, νέας ευθύνης, κινητικότητας, δημιουργίας και αποδοτικότητας του νέου οικονομικού προσανατολισμού.

Με δυο λόγια, η επιλογή της σεισάχθειας, που θα συνοδευτεί με την επανακεφαλαιοποίηση – εθνικοποίηση των τραπεζών, θα είναι στην ουσία μια επιλογή επανίδρυσης των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος και νέα αφετηρία για μια νέα πορεία τους, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

Η πρόταση εθνικό νόμισμα – ανακεφαλαιοποίηση και εθνικοποίηση των τραπεζών – σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη – διακοπή αποπληρωμής στο δημόσιο χρέος με κατεύθυνση τη διαγραφή του, δεν είναι μια πρόταση βουνό για τη χώρα.

Αντίθετα είναι ο μόνος, τολμηρός βέβαια, αλλά άκρως ρεαλιστικός δρόμος για την επιβίωση και αναζωογόνηση του τόπου.

Αν ΕΕ, ΔΝΤ και μνημονιακό ελληνικό κατεστημένο προτείνουν την αδύνατη επανεκκίνηση με την οικονομία ερείπιο και την κοινωνία «πεθαμένη», η δική μας πρόταση διεκδικεί την αναζωογόνηση του τόπου με σκληρή προσπάθεια, με την κοινωνία όρθια και τους πολίτες ζωντανούς και συμμέτοχους.

Η πρότασή μας είναι πρώτα απ' όλα πρόταση αξιών, πολιτισμού και αλληλεγγύης.

Πηγή ISKRA


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε τουρκικά άρματα μάχης και τοπικούς μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, για πρώτη φορά μετά την αποστολή, αυτή την εβδομάδα, από την Άγκυρα τεθωρακισμένων στη χώρα αυτή, ανέφεραν μια μκο και κουρδική πηγή.

"Τα τουρκικά άρματα μάχης προωθήθηκαν σήμερα στα περίχωρα της κοινότητας αλ-Αμάρνα στην επαρχία Χαλέπι, νότια των συνόρων, και τότε ξέσπασαν μάχες με τους μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη Συρία δήλωσε στο AFP πως ομάδες τοπικών μαχητών "εμπλέκονται αυτή την ώρα σε μάχες στα περίχωρα της αλ-Αμάρνα εναντίον τουρκικών αρμάτων μάχης".

"Αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά την είσοδο τουρκικών αρμάτων μάχης στο συριακό έδαφος την Τετάρτη", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είπε πως οι τοπικοί μαχητές που έχουν εμπλακεί στις μάχες αυτές είναι Άραβες και Τουρκομάνοι, σύμμαχοι των Κούρδων.

Ο τουρκικός στρατός έστειλε σήμερα και άλλα άρματα μάχης στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", μια στρατιωτική επίθεση χωρίς προηγούμενο που επέτρεψε στους αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα να ανακαταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς από τους τζιχανστιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ-Αμάρνα βρίσκεται 8 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, στα σύνορα με την Τουρκία.

Δύο τουρκικά άρματα χτύπησαν οι Κούρδοι

Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση οι Κούρδοι έχουν χτυπήσει δύο τουρκικά άρματα μάχης νότια της Τζαραμπλούς, με αντιαρματικούς πυραύλους. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει ένας νεκρός Τούρκος στρατιώτης και τρεις τραυματίες.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία προώθησε σήμερα και άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία υποτίθεται ότι με βάση τη συνθήκη CFE απαγορεύεται νσ χρησιμοποιηθουν στην περιοχή αυτή. Αλλά αυτά μάλλον δεν έχουν σημασία για τον Σουλτάνο και για την Μερκέλ.

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν κατοικίες αμάχων

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα κατοικίες αμάχων και θέσεις που κατέχει μια ομάδα που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε ένα χωριό νότια της Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα αυτή.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, μέλος των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους SDF, ανέφερε πως η επίθεση στο χωριό αλ-Αμάρνα προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χαρακτήρισε "μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί το μέλλον της περιοχής".

Δεν υπάρχει σχόλιο εκ μέρους τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Καρκαμίς, μια τουρκική πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων από την Τζαραμπλούς, είδε μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα στη Συρία και στη συνέχεια άκουσε πολλές εκρήξεις. Δεν ήταν σαφής η ταυτότητα των μαχητικών.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια επιχείρηση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα από συριακές ανταρτικές οργανώσεις για την κατάληψη εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το χωριό αλ-Αμάρνα βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, μιας πόλης που κατέλαβαν από το ΙΚ αυτή την εβδομάδα αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία. Αξιωματούχος σε μία από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις των ανταρτών δήλωσε πως μαχητές των συμμάχων των SDF κατείχαν θέσεις στο αλ-Αμάρνα.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς δημιουργήθηκε με δηλωμένο σκοπό να καταλάβει την πόλη από το ΙΚ. Στην ανακοίνωσή του αποκαλεί τις σημερινές τουρκικές ενέργειες προκλητικές. "Επιβεβαιώνουμε την ικανότητά μας για προασπίσουμε τους εαυτούς μας", ανέφερε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δυνάμεις του δεν προσέγγισαν τη λωρίδα των συνόρων προκειμένου να αποφύγουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ή με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, και ότι "εάν δεν επιτεθούν στις δυνάμεις μας, τότε θα κρατήσουμε ασφαλή τη λωρίδα των συνόρων".

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση έχει εν μέρει σκοπό να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) ή τους συμμάχους της από το να διευρύνουν περαιτέρω την επιρροή τους στη βόρεια Συρία. Οι YPG είναι βασική συνιστώσα των SDF.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ θέλει να απελάσει μαζικά πρόσφυγες από τη Γερμανία. Kατά τον πολιτικό του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από «εντελώς ξένους πολιτισμούς» δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην (γερμανική) κοινωνία.

«Ακόμα και αν έχει κανείς τις καλύτερες προθέσεις δεν θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε με επιτυχία τόσο πολλούς ανθρώπους από ένα εντελώς ξένο πολιτισμό», είπε ο Ζέντερ στο Spiegel.

Ο Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στην εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι σε χώρες προέλευσης των προσφύγων, όπως είναι το Αφγανιστάν και το Ιράκ, υπάρχουν ασφαλείς περιοχές. Πρόσθεσε δε ότι «και στη Συρία ο εμφύλιος πόλεμος κάποτε θα τελειώσει. Ο νόμος για το άσυλο προβλέπει ότι όταν πάψει να υπάρχει ο λόγος φυγής οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να έχει προτεραιότητα αντί της επανένωσης των οικογενειών, (της άδειας δηλαδή να έλθουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας).

Ο Ζέντερ επέκρινε και την καγκελάριο Μέρκελ για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε βαυαρικές πόλεις. Η προστασία του εγχώριου πληθυσμού πρέπει να έχει τώρα την απόλυτη προτεραιότητα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό. "Γι αυτό είναι σαφές ότι η φράση (της καγκελαρίου) "θα τα καταφέρουμε" δεν αρκεί. Πιστεύω ότι οι πολίτες επιθυμούσαν μετά τις επιθέσεις ένα άλλο μήνυμα, δηλαδή ότι καταλάβαμε. Ακόμα το περιμένουμε".

Σε μία τέτοια εξέλιξη (η οποία από πιθανότητα αργά αλλά σταθερά αρχίζει να γίνεται βεβαιότητα), και με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με την υποδοχή "προσφύγων", οι απελαθέντες "πρόσφυγες" θα επιστρέφονται στην χώρα αρχικής είσοδου, δηλαδή στην... Ελλάδα, η οποία θα μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, ενώ θα καταστραφεί δημογραφικά και θα καταρρεύσει σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας (και όχι μόνο). Επειδή την ευθύνη αυτής της καταστροφικής συμφωνίας την έχουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, ίσως θα έπρεπε -εάν αρχίσουν οι "επιστροφές προσφύγων" στην Ελλάδα- να σκεφτούν πολύ σοβαρά σε ποια χώρα θα ζητήσουν οι ίδιοι πολιτικό άσυλο...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μισθοφόροι τζιχαντιστές της Τουρκίας, από αυτούς που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να εισβάλει την Τετάρτη 24 Αυγούστου στη Συρία, στα πλαίσια της επιχείρισης «Ασπίδα του Ευφράτη», άνοιξαν πυρ και σκοτώθηκαν μεταξύ τους μέσα στην πρόσφατα «απελευθερωμένη» πόλη της Τζαραμπλούς την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο αρχικός στόχος της εισβολής στη Συρία ήταν για να παρθεί η πόλη Τζαραμπλούς -που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία- από το Ισλαμικό Κράτος.
Αργότερα η τουρκική ηγεσία μας ενημέρωσε ότι στόχος της εισβολής είναι (και) οι Κούρδοι της Συρίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης τουρκικός στρατός και μισθοφόροι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Αλ Κάιντα, ντυμένοι άπαντες με τουρκικές στολές, εισήλθαν στην Τζαραμπλούς δίχως να ρίξουν ούτε μια σφαίρα.
Το Ισλαμικό Κράτος είχε εγκαταλείψει την πόλη νωρίτερα, την παρέδωσε στην πραγματικότητα αμαχητί στους Τούρκους και στους συμμάχους τους.

Ωστόσο, την επομένη ημέρα από την «απελευθέρωση» της Τζαραμπλούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANHA, οι ντυμένοι με τουρκικές στολές «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους και από τη σφοδρότητα της μάχης αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνδρες.

Το ANHA μεταδίδει ότι μια ομάδα τουρκόφιλων τζιχαντιστών, που φόραγαν τουρκικές στολές, θέλησαν στις 04.00 να βγουν από την πόλη.
Άλλοι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές, προφανώς από διαφορετική οργάνωση, επίσης ντυμένοι με τουρκικές στολές, δεν τους άφησαν να φύγουν και ξέσπασε φονική μάχη.
Από το κέντρο της Τζαραμπλούς ακούγονταν πυροβολισμοί από το πρωί της Πέμπτης και καπνοί υψώθηκαν από διάφορα σημεία της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό τον «εμφύλιο» μεταξύ «μετριοπαθών» τζιχαντιστών μισθοφόρων της Τουρκίας δεν έχουν γίνει γνωστές.
Σε περίπτωση που η είδηση επαληθευτεί πρόκειται για σοβαρότατη κρίση στη νεο-οθωμανική εισβολή Ερντογάν στη Συρία.

*Στη φωτογραφία, τζιχαντιστές μισθοφόροι της Τουρκίας -με τουρκικές στολές- μέσα στην Τζαραμπλούς.

Πηγή TribuneΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι Κούρδοι του YPG θεωρούσαν τις ΗΠΑ τον πλέον έμπιστο σύμμαχό τους στον αγώνα τους κατά του ΙΚ στην Συρία. Όλα όμως άλλαξαν με την τουρκική εισβολή στην Τζαραμπλούς, παράλληλα με την προς αυτούς αμερικανική απειλή πως θα άρουν την υποστήριξή τους αν δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές που κατέχουν, αφήνει τους Κούρδους με μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Του Wladimir van Wilgenburg

Το YPG διατάχθηκε από τις ΗΠΑ να αποχωρήσει από περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη και όντως υποχώρησαν από τις περιοχές γύρω από την Τζαραμπλούς και την Μανμπίτζ. Για τους Κούρδους οι πρόσφατες αμερικανικές δηλώσεις αποτελούν απόδειξη ότι οι ΗΠΑ, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησαν κατά του ΙΚ, συνεργάζονται με την Τουρκία για την υπονόμευση των σχεδίων τους για τη δημιουργία ενιαίου κουρδικού χώρου – ομοσπονδίας, στη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός Έρβιν Στραν που μάχεται μαζί με τους Κούρδους κάνει λόγω για πισώπλατη μαχαιριά. «Φαίνεται πως οι Κούρδοι δεν έχουν άλλους φίλους παρά μόνο τα βουνά τους. Είμαι σε σύγχυση όπως και οι Κούρδοι», είπε.

Οι Κούρδοι της Συρίας είδαν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία που υποτίθεται πως στρέφεται κατά του ΙΚ, ως προσπάθεια απαγόρευσης δημιουργίας ενιαίας κουρδικής ομόσπονδης περιοχής, μέσω της ένωσης των καντονίων που απελευθέρωσαν από το ΙΚ.

Το YPG έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστήριζε το ΙΚ ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες οι Κούρδοι μετέχουν, πολεμούσαν τους τζιχαντιστές στην Μανμπίζ. Την ίδια ώρα αναφέρουν πως εκατοντάδες τζιχαντιστές περνούν στην Συρία μέσω Τουρκίας.

Αρχικά οι ΣΔΔ σκόπευαν να κινηθούν προς την Τζαραμπλούς και την αλ Μπαμπ με σκοπό τη διάνοιξη διαδρόμου προς το Εφρίν ώστε να ενωθούν οι τρεις περιοχές και να συσταθεί μια ομόσπονδη ημιαυτόνομη κυβέρνηση στα σύνορα με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι αντίπαλοι των Κούρδων. Ο εκ των επικεφαλής του YPG Σαλίχ Μουσλίμ είχε δηλώσει πως η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ, τη Ρωσία, το Ιράν, ακόμα και τον Άσαντ για να εμποδίσει τους Κούρδους να προωθήσουν τα δίκαιά τους. Ιρανική πηγή είχε επίσης αναφέρει πως Άγκυρα και Άσαντ συντονίζουν τις κινήσεις τους με τη βοήθεια της Τεχεράνης.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων στην Χασάκα δείχνουν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης το καθεστώς Άσαντ είχε αντιδράσει σκληρά στην ανακήρυξη από τους Κούρδους της «Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας» τον περασμένο Μάρτιο, καθώς η Δαμασκός ανησυχεί για την ενδυνάμωση των Κούρδων.

Η κουρδική διοίκηση στο Κομπάνι είχε αναφέρει πως οι συριακές επιθέσεις κατά των Κούρδων στην Χασάκα έγιναν με την συνεργασία της Τουρκίας. Και τώρα έρχεται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπαίντεν και καταφέρεται κατά του YPG κατά τη διάρκεια κοινής του συνέντευξης με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Η απογοήτευση των Κούρδων από τις ΗΠΑ είναι εμφανής καθώς αυτοί σήκωσαν το βάρος του αγώνα κατά του ΙΚ. Μόνο στη μάχη για την Μανμπίζ έχασαν πάνω από 200 μαχητές. Την ίδια ώρα η Τουρκία χαίρεται», ανέφερε Κούρδος αναλυτής.

Το παλαιό στέλεχος του κουρδικού PYD Ναουάφ Ξελίλ αναφέρει πάντως πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είπε τίποτα το καινούργιο και πως το YPG είχε ήδη αποχωρήσει, δύο εβδομάδες πριν, από την Μανμπίζ.

«Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Αν μας ζητήσουν να απελευθερώσουμε τη Ράκα δεν θα μας πειράξει. Για μας όμως είναι σημαντική απελευθέρωση της Ροτζάβα, αλλά και η ένωση του Εφρίν με το Κομπάνι. Δεν θα πούμε ναι σε ότι μας ζητούν οι ΗΠΑ. Αμερικανοί και Κούρδοι πάντως κατανοούν τον ρόλο τους εντός της συμμαχίας», υποστήριξε.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το YPG παρά την τουρκική αντίδραση, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς οι Κούρδοι είναι «εξαιρετικοί μαχητές κατά του κοινού εχθρού, του ΙΚ». Οι Αμερικανοί υποστήριξαν επίσης πως παραμένουν, επί του προκειμένου, σε στενή επαφή με Κούρδους και Τούρκους.

Πάντως η γελοιωδώς εύκολη κατάληψη της Τζαραμπλούς από τους συμμάχους των Τούρκων αντάρτες γεννά ερωτήματα. Σύμφωνα με τους Κούρδους υπήρξε συμφωνία Τουρκίας – ΙΚ για την παράδοση της πόλης από το δεύτερο στην πρώτη. «Δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός στρατιώτη, ούτε επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών», επεσήμανε Κούρδους αξιωματούχος.

Υπήρξαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ ΣΔΔ και υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών στην περιοχή της Αζάζ και οι Κούρδοι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι οι δυνάμεις της βομβάρδισαν θέσεις του YPG στην Ντερίκ.

Η τουρκική εισβολή μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων και των επίσης υποστηριζόμενων από την Ουάσινγκτον ανταρτών, υποστηρίζει Κούρδους αξιωματούχος. «Σημειώνονται ήδη συγκρούσεις μεταξύ αυτών σε Χαλέπι και Αζάζ και οι συγκρούσεις στον διάδρομο Αζάζ – Τζαραμπλούς ίσως κλιμακωθούν», ανέφερε.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα...

Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση τρεις πρώην υψηλόβαθμους τούρκους διπλωμάτες που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι Γκιουρτσάν Μπαλίκ, Αλί Φιντίκ και Τουντζάι Μπαμπαλί προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, σύμφωνα με το Anadolu.

Διακεκριμένος διπλωμάτης, ο Μπαλίκ διετέλεσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, προέδρου της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014 πριν αναλάβει την προεδρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαλίκ είχε υπηρετήσει επίσης ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Με την ιδιότητά του αυτή, ο Μπαλίκ είχε οργανώσει το 2013 μια επίμαχη συνάντηση μεταξύ του Νταβούτογλου και του Γκιουλέν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε τότε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάιο του 2015 ο Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσει μυστικά τον Γκιουλέν στην κατοικία του ιμάμη στην Πενσυλβάνια προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στην Τουρκία για να κατευνάσει τις εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία το ταχύτερο ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χθες Παρασκευή στη Βαρσοβία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους ομολόγους τους της Πολωνίας και της Σλοβακίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 για το Brexit στην Μπρατισλάβα.

«Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», υπογράμμισε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε να συμφωνεί, ωστόσο περιορίστηκε σε μια πολύ γενική τοποθέτηση: «η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Καλώντας να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα των κρατών του Χώρου Σένγκεν, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και «την έναρξη μιας συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού».

Η οικοδέσποινα της συνάντησης, η Πολωνία, έχει την ίδια θέση. Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την 23η Ιουνίου, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αξίωσε την έναρξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας, με έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κοινού στρατού.

Χθες η επικεφαλής της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε η ΕΕ να γίνει ισχυρότερη και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, καλώντας αυτές οι μεταρρυθμίσεις να δώσουν κυρίως στους Ευρωπαίους την αίσθηση ότι είναι «οι κυρίαρχοι στην ΕΕ».

Κατά την άτυπη σύνοδο των 27 – ερήμην των Βρετανών – την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς το ΗΒ.

«Το Brexit δεν είναι απλά ένα συνηθισμένο συμβάν, είναι μια καμπή στην ιστορία της ΕΕ, για την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε μια συνετή αντίδραση», είπε η Μέρκελ.

Το γερμανικό όραμα μιας ομόσπονδης Ευρώπης βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου των νέων κρατών μελών, που θα επιθυμούσαν μάλλον μια συνομοσπονδία κρατών.

Άλλο ένα λεπτό ζήτημα στη σύνοδο θα είναι η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων: οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στο σύστημα ανακατανομής βάσει ποσοστώσεων που προτείνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Μέρκελ δήλωσε βέβαιη ότι μπορεί να βρεθεί «κοινό έδαφος». Οι πολίτες δεν θα αποδεχθούν την Ευρώπη παρά μόνο εάν αυτή «εγγυάται την υλική τους ευημερία. Οφείλουμε να προσφέρουμε θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Έχουμε πολλά να κάνουμε», ανέφερε.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Νατάλια Σάντσα

Παρόλο που στη σημερινή Συρία το πετρέλαιο συνδέεται με τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μάχη για την ενέργεια είναι ένας από τους καταλύτες του πολέμου. Η κατασκευή των αγωγών είχε φέρει πριν από τον πόλεμο αντιμέτωπα δύο μεγάλα περιφερειακά πολιτικά σχέδια: από τη μια πλευρά ήταν οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και η Τουρκία κι από την άλλη το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ. Τα δύο αυτά στρατόπεδα αντιπαρατίθενται και σήμερα στη χώρα, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει το πρώτο και τη Μόσχα το δεύτερο.

«Οι περισσότερες από τις εμπόλεμες χώρες στη Συρία εξάγουν φυσικό αέριο και τα συμφέροντά τους είναι συνδεδεμένα με τους αγωγούς που θα περάσουν από τη χώρα για να διοχετεύουν αέριο είτε του Κατάρ είτε του Ιράν στην Ευρώπη», σημειώνει ο Αμερικανός ειδικός Μίτσελ Ορενστάιν σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Affairs. Παρόλο που πριν από την εξέγερση του πληθυσμού, τον Μάρτιο του 2011, η Συρία διέθετε αποθέματα 2,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 0,3 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η σημερινή ενεργειακή μάχη δεν αφορά τους δικούς της πόρους αλλά τη γεωγραφική στρατηγική της θέση. Οι δύο βασικοί αντίπαλοι είναι το Κατάρ και το Ιράν, που μοιράζονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο: 51 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θαμμένα σε βάθος 3.000 μέτρων στον Κόλπο.

Το 2009, το Κατάρ πρότεινε στον Μπασάρ αλ Άσαντ την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνούσε από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία, την Τουρκία, για να καταλήξει στην Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός θα επέτρεπε στον τιτάνα του φυσικού αερίου (το Κατάρ διαθέτει τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων) αφενός να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών του και αφετέρου να μειώσει το κόστος και τους περιορισμούς που θέτει η θαλάσσια μεταφορά του.

Ο Άσαντ απέρριψε την πρόταση, καθώς θα έβλαπτε τη Ρωσία. Η ρωσική εταιρεία Gazprom προμηθεύει το 25% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη και τα κέρδη της αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του κρατικού προϋπολογισμού. Ανησυχώντας για την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα στο ζήτημα του φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχτηκαν στη μάχη των αγωγών με την πρόταση για την κατασκευή του Nabuco: ενός αγωγού που θα παρέκαμπτε τις ζώνες υπό ρωσική επιρροή και θα αξιοποιούσε τα αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας. Όμως, οι αγωγοί που σχεδίασε η Ρωσία (ο South Stream και ο Nord Stream) μοιάζουν οικονομικά περισσότερο βιώσιμοι με δεδομένα τα μεγάλα αποθέματα της χώρας. Ελλείψει σοβαρής εναλλακτικής λύσης, η Ρωσία εξακολουθεί να καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης, καθιστώντας την όμηρο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το 2010, ο Άσαντ δέχθηκε να λάβει μέρος σε ένα άλλο σχέδιο: τον «ισλαμικό αγωγό φυσικού αερίου» που πρότεινε το Ιράν. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα διέσχιζε το Ιράκ και τη Συρία, καθιστώντας την τελευταία σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Η κατασκευή αυτού του αγωγού των 1.500 χιλιομέτρων θα χρειαζόταν τρία χρόνια και θα κόστιζε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Δαμασκός και η Τεχεράνη υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούλιο του 2011, τέσσερις μήνες μετά την εκδήλωση της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου. Ο σιιτικός αγωγός θα έδινε την ευκαιρία στο Ιράν να ξαναμπεί στη διεθνή αγορά και θα μείωνε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ένα τέτοιο σενάριο ήταν εφιαλτικό τόσο για τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου όσο και για τους πολιτικούς στην Ουάσινγκτον.

Οι πλευρές που υποστήριξαν τον κάθε αγωγό παίζουν σήμερα ρόλο-κλειδί στη συριακή σκακιέρα. Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν τους αντάρτες, με το πρώτο να τους έχει παραδώσει όπλα αξίας 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και να έχει προσφέρει το έδαφός του στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να τους εκπαιδεύσει. Το Ιράν, από την πλευρά του, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τον στρατό του Άσαντ, ενώ έχει στείλει στη χώρα και άνδρες της Εθνοφρουράς. Δυνάμεις έχει στείλει και η Ρωσία, που βομβαρδίζει θέσεις τόσο τζιχαντιστών όσο και ανταρτών.

Ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία θα εξυπηρετούσε έτσι όχι μόνο τα πολιτικά σχέδια της συμμαχίας Ντόχα-Ριάντ-Άγκυρα-Ουάσινγκτον, αλλά και τις ενεργειακές τους φιλοδοξίες. Η πρόσφατη προσέγγιση όμως του Ερντογάν με τον Πούτιν απειλεί να σπάσει το σημερινό στάτους κβο και να ανοίξει τον δρόμο για νέες συμμαχίες.

El Pais
* Η Νατάλια Σάντσα είναι Ισπανίδα δημοσιογράφος που ειδικεύεται στον αραβικό κόσμο
AΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αφορμή για τη σημερινή ανοικτή παρέμβασή μου αποτελεί, η Ανακοίνωση-Καταγγελλία του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας την 25.8.2016 και η στοχοποίηση με ανακρίβειες προς το πρόσωπό μου. Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά.

Επικαλούνται ότι κατήγγειλα μέσο των Μ.Μ.Ε. ανέργους που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς και το ΠΑΜΕ που τους στηρίζει.

Τους προκαλώ δημόσια, να ζητήσουμε από τον ραδιοφωνικό σταθμό να ξαναβάλει την ηχογραφημένη συνέντευξη και σε διαλογική αντιπαράθεση να λάμψει η αλήθεια.

Κύριοι του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας,

Όταν από τις αρχές Αυγούστου οι εντολές της Διοίκησης της ΔΕΗ, επέβαλαν στα κατά τόπους Δ/ντικά Στελέχη ότι για την επανασύνδεση σε κομμένες παροχές, θα πρέπει να εισπράττουν το 30% της οφειλής άμεσα και το υπόλοιπό σε οκτώ (8) μηνιαίες δόσεις, σε «μπαράζ» δημόσιων παρεμβάσεων καλούσα όσους είχαν οφειλές, να προβούν άμεσα στη ρύθμιση των 36 δόσεων πριν αποκοπούν και βρεθούν στη δυσμενή διαδικασία διακανονισμών.

Δεν περίμενα να ολοκληρωθούν η Καλοκαιρινές διακοπές μου, να περάσει το Δεκαπενταύγουστο και να επανέλθω.

Τόνιζα δε, ότι παρόλο που σήμερα δεν γίνονταν διακοπές σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), δηλαδή σε Φτωχούς, Άνεργους, Τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, κ.α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύναται η διακοπή της ηλεκτροδότησης την περίοδο του Φθινοπώρου. Τους ενημέρωνα δηλαδή, να αποβάλουν τυχόν λαθεμένη αντίληψη ότι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στο σκοτάδι και ας έχουν οφειλή.

Άραγε πόσους συνανθρώπους μας έχετε παροτρύνει, αφού πληρούν τις προϋποθέσεις, να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ή στην Δωρεάν Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη που αποφάσισε ο Δήμος Πατρέων μέχρι σήμερα;

Δεν σας προβλημάτισε και δε νιώθετε Ντροπή για το γεγονός, ότι έκαναν χρήση απαλλαγής μόνο 82 άπορες οικογένειες στον Δήμο Πάτρας, όταν στην Τράπεζα Τροφίμων ζητούν την συνδρομή πάνω από 2.000;

Τόσοι είναι οι άποροι και εάν ναι, τότε ο Δήμος γιατί δεν καλύπτει τις δαπάνες του ηλεκτρικούς τους ρεύμα, από τα έσοδα που εισπράττει από τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει Ανεμογεννήτριες στα Δημοτικά Διαμερίσματά του και το ποσό ανέρχεται περίπου το χρόνο σε 400.000€;

Γιατί δεν εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη μέσο της ταμειακής του υπηρεσίας ή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, όπου θα έχει και σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, αλλά προτιμά να καταβάλλει στη ΔΕΗ προμήθεια 500.000€ το χρόνο, χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να κάνει είτε Κοινωνική Πολιτική είτε προσλήψεις Ανέργων;

Θα απαιτήσετε να εφαρμοστούν οι παραπάνω προτάσεις;

Αναφέρεται στην ανακοίνωσή σας οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι οκτώ με δέκα μήνες, χωρίς καμία αναφορά εάν ήταν ενταγμένη στο ΚΟΤ, για το ανεξόφλητο ποσό, εάν υπήρχε παραβίαση στον μετρητή, εάν είχαν ενταχθεί στην απαλλαγή των Δημοτικών Τελών, κ.α.

Άραγε τόσον καιρό που ήταν οι Δομές του Δήμου και οι παρεμβάσεις σας.

Απαιτήσατε από την Κυβέρνηση να επαναφέρει σε εφαρμογή το Νόμο που ίσχυε στα τέλη του 2013, με τις τριμελής επιτροπές μεταξύ Δήμου, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, για την επαναηλεκτροδότηση σε κομμένα νοικοκυριά που ζουν στη φτώχεια;

Έχετε την τόλμη να καταγγείλλετε την Κυβέρνηση ότι ενώ πέρυσι μέχρι τον Μάιο, κατά εφαρμογή της ΚΥΑ για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (ΦΕΚ Β’ 577/9.4.2015), έδωσε την δυνατότητα και την παροχή Δωρεάν Ηλεκτρικού Ρεύματος, για όσους καταθέσουν τα χαρτιά στα ΚΕΠ σε διάστημα ενός μηνός, σήμερα δεν ισχύει για όσους είτε δεν είχαν τότε ενημερωθεί, είτε σήμερα πληρούν τις προϋποθέσεις για τα «εισοδήματα» των φορολογικών ετών 2014 & 2015, αλλά η πολιτεία απούσα.

Πάντως προσωπικά, όποτε θα μου δίνετε η δυνατότητα θα κάνω αναφορά, μήπως τελικά υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση από τους εκπροσώπου μας στην Ελληνική Βουλή και παρέμβουν στα αρμόδια Υπουργεία.

Τελειώνοντας Κύριοι του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας, σίγουρα έχουμε διαφορετική πολιτική τοποθέτηση και ιδεολογική θεώρηση για την Κοινωνία.

Εγώ να παλεύω για μια Κοινωνία με Ανισότητα στην Ευημερία και Όχι στην Ισότητα στην φτώχεια που οδηγηθήκαμε από τις επιλογές Κεντροαριστερών & Αριστερών συντρόφων σας.

Νοιώθω περήφανος που στα νεανικά μου χρόνια εντάχθηκα στην ΟΝΝΕΔ, έμαθα να στον Συνδικαλισμό να λέω Φωνακτά την γνώμη μου και όχι «ΜΟΥΓΓΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΓΑ», να βάζουμε στον Εργασιακό μας χώρο τον Συνδικαλισμό πάνω από Κόμματα και σκοπιμότητες, και περισσότερο, να διαπλάσω πραγματική Κοινωνική Ευαισθησία και όχι κατ’ επίφαση.

Δεν έμαθα στην ζωή μου να πουλώ «ΚΟΛΟΦΩΤΙΕΣ για ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» και να ρίχνω τις ευθύνες μόνο στο Σύστημα, στην Κυβέρνηση, κ.λ.π.

Γι’ αυτό επικαλούμαι δημόσια ότι είναι λάθος, τόσο η διαδικασία της άμεσης καταβολής του 30% για την επαναηλεκτροδότηση μετά από τη διακοπή, όσο και ότι η ΔΕΗ «επέτρεψε» το προηγούμενο χρονικό διάστημα η οφειλή να είναι π.χ. στα 5.000€.

Γιατί δεν έχει κανείς την δυνατότητα να καταβάλει π.χ. 1.500€,ακόμη και τα 500€, αφού το Δεκαπενθήμερο π.χ. και ενός Δημοσίου Υπαλλήλου σήμερα είναι λιγότερο.

Είμαι ευτυχής που δεν παρακολούθησα κομματικές διαλέξεις από την εκάστοτε «Προλεταριακή Διανόηση» και δεν είχα για συντρόφους μου διαχρονικά π.χ. τον Τσίπρα, τον Στουρνάρα, τον Λοβέρδο, την Δαμανάκη, τον Κοντζιά, τον Καραγκουλέ, τον Καλογρίτσα και τόσους άλλους, που εξαργύρωσαν τους αγώνες μιας εποχής, υποθηκεύοντας το μέλλον της Πατρίδας μας αλλά και το μέλλον των σημερινών και επόμενων γενεών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΔΑΚΕ/ΔΕΗΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Περίπου 200 αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θα φτάσουν στα ελληνικά νησιά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ελέγχουν τις ροές τζιχαντιστών ανάμεσα στους μετανάστες, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraphe.

Η νέα ομάδα δράσης θα αναπτυχθεί στα ελληνικά νησιά παράλληλα με τους Έλληνες συνοριοφύλακες και θα χρησιμοποιεί μεθόδους της αγγλικής ασφάλειας. Η ανακοίνωση του κ. Γουέινραϊτ έρχεται εν μέσω νέων ανησυχιών πως το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται τις ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία για να περάσει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Την περασμένη βδομάδα αξιωματούχοι της Europol είχαν ανακλαύψη μεγάλο αριθμό πλαστών διαβατηρίων σε ελληνικό hot spot και εκτιμούν πως προορίζονταν για μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

«Διαπιστώνουμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μια στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους να βάλει όσους περισσότερους τζιχαντιστές μπορεί μέσα στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσει επιθέσεις ανάλογες με αυτές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Evening Standard» ο επικεφαλής της Europol ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις.

Ο κ. Γουένραϊτ παρουσίασε μια ξεκάθαρη θέση, η οποία έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα όλες τις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών. Το Ισλαμικός κράτος, θέλοντας να απαντήσει στα χτυπήματα που δέχεται εντός της Συρίας, αποφάσισε να στείλει σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές στην Ευρώπη, προκειμένου να επηρεάσουν μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας.

«Οι αξιωματικοί θα αναπτυχθούν στα ελληνικά νησιά, ίσως και στην Ιταλία. Θα υπάρξει μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ορισμένους αξιωματικούς μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς ανησυχούμε για αναφορές ότι αυτού του είδους τα κέντρα γίνονται στόχος προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης μεταναστών» λέει ο Γουέινραϊτ.

Τέλος, ο κ. Γουένραϊτ αποκάλυψε πως την περασμένη εβδομάδα η Europol ανακάλυψε σε καμπ μεταναστών στην Ελλάδα διάφορα διαβατήρια, τα οποία προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν από τζιχαντιστές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου