Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Αυγ 2016

Στο 68% εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα 
του Ερντογάν μετά τo πραξικόπημα!

τελικά, το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν κατά οποιουδήποτε θεωρείται πως δεν υποστηρίζει τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, μεταφράζεται σε δημοσκοπική άνοδο για τον Ερντογάν. Επειδή όμως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι μόνο στατιστικά στοιχεία, αλλά στηρίζονται και σε παράγοντες που δεν συνάδουν απαραίτητα με την δημοκρατία, η δημοσκοπική άνοδος του τούρκου προέδρου δεν θα έπρεπε να μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς, ούτε, φυσικά, να αντιμετωπίζεται ως αντικειμενική άνοδος ποιότητας της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζει η δημοτικότητα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σχεδόν δύο στους τρεις Τούρκους δηλώνουν ότι εγκρίνουν την πολιτική του, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε "ικανοποιημένο" από το έργο του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 21 μονάδες σε σύγκριση με μια αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2012, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της χώρας.

Από την άλλη, το 27% (από 47% τον Ιούνιο) δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.275 προσώπων στο διάστημα μεταξύ 28 Ιουλίου-1ης Αυγούστου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

Ξεπέρασαν τις 35.000 οι προσαγωγές υπόπτων

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, από τα μέσα Ιουλίου έχουν προσαχθεί από τις αρχές συνολικά 35.022 άνθρωποι που φέρονται ότι σχετίζονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς (17.740) έχουν επισήμως συλληφθεί. Άλλοι 11.597 έχουν αφεθεί ελεύθεροι ενώ 5.685 παραμένουν ακόμη υπό κράτηση...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι «εύκολες» υποσχέσεις Πούτιν - Ερντογάν για οικονομική συνεργασία και γιατί είναι αναπόφευκτη μια νέα αντιπαράθεση των δυο χωρών. Το «μάθημα» του Χένρι Κίσσινγκερ, τα πραγματικά αγκάθια στη σχέση Μόσχας - Άγκυρας και ο ρόλος των ΗΠΑ.

Γράφει η Άννα Φαλτάιτς

Όπως έλεγε ο Χένρι Κίσσινγκερ, στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, μόνο συμφέροντα. Αυτό το μάθημα «ακούστηκε» χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «περασμένα-ξεχασμένα» στον «αγαπητό φίλο, τον αξιοσέβαστο Βλαντιμίρ» σε μια ειρωνική (και κάπως υπερβολική) επίδειξη διπλωματικής συμφιλίωσης.

Κατά τη διάρκεια μόλις ένδεκα μηνών, η Τουρκία και η Ρωσία πήγαν απ' το να χαρακτηρίζουν η μία την άλλη τον Νο 1 δημόσιο εχθρό, στο να «τα λένε» σαν παλιοί φίλοι. Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάρριψη τον Νοέμβριο του 2015 του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16, και τη διαμάχη που ακολούθησε, ως μια ανωμαλία σε μια κατά τα άλλα φιλική σχέση. Όπως είπε ο Πούτιν, «προτεραιότητά μας είναι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους» - βασικά, να ξεπεραστεί αυτό το άσχημο επεισόδιο και να ομαλοποιηθεί η σχέση τους.

Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Η Τουρκία και η Ρωσία ήδη βρίσκονταν σε μια αναπόφευκτη πορεία σύγκρουσης πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία. Η Ρωσία, από τη μια πλευρά, εργάζεται χρόνια τώρα να διατηρήσει μια σφαίρα επιρροής έναντι του Δυτικού «εναγκαλισμού», και, μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014, έδειξε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία όταν κρίνει απαραίτητο για να κρατήσει υπό έλεγχο τους γείτονές της και να κρατήσει σε απόσταση τους μεγαλύτερους αντιπάλους της.

Όμως, αυτές οι ενέργειες της Ρωσίας απλώς μεγάλωσαν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στη ρωσική περιφέρεια, βαθαίνοντας έτσι την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Μόσχας. Για να κάνει την Ουάσινγκτον να πάρει στα σοβαρά τις απαιτήσεις της, η Μόσχα χρειάζονταν να εμφανιστεί τόσο ως διαφθορέας, όσο και ως μεσολαβητής σε μια σύγκρουση που αποσπούσε την προσοχή των ΗΠΑ.

Πρώτα, η σύγκρουση αυτή ήταν στο Ιράν, όταν όμως οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, η Ρωσία έστρεψε την προσοχή της στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, τα κενά εξουσίας «απλώνονταν» σε όλη τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα, σταδιακά, η Τουρκία να αρχίσει να ενεργεί εκτός συνόρων. Καθώς συνεχίζονταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία από τη μία ανησυχούσε για την αστάθεια και την εξάπλωση του αυτονομιστικού κινήματος των Κούρδων, και από την άλλη δελεάστηκε από την ευκαιρία να αναμορφώσει την Εγγύς Ανατολή υπό τον έλεγχο των Σουνιτών και την κηδεμονία της Τουρκίας.

Μόλις η Ρωσία αποφάσισε να εμβαθύνει την εμπλοκή της στη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση έκανε σχέδια να παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες απειλές των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία και η Ρωσία, όταν και οι δυο βρίσκονται σε δρόμο επανάκαμψης, έχουν αλληλοκαλυπτόμενες σφαίρες επιρροής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη κρίσιμη γεωπολιτικά στιγμή, η Μέση Ανατολή ήταν η περιοχή στην οποία συγκρούστηκαν Τουρκία και Ρωσία. Και, όσο και αν ωφελήθηκαν οι ΗΠΑ από την αντιπαράθεση που είχε η Τουρκία με τη Ρωσία, που καθιστούσε την Άγκυρα πιο προσηλωμένη στο ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα να διευκολύνει την επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας, αν αυτό θα σήμαινε την μείωση του κινδύνου μιας ακόμα σημαντικής σύγκρουσης από ατύχημα στο μέτωπο της Συρίας, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν χρησιμοποιούν μια σειρά οικονομικών υποσχέσεων για να δείξουν στον κόσμο ότι οι Τουρκο-Ρωσικές σχέσεις έχουν αποκατασταθεί και όλα είναι καλά, όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ευρύτερη γεωπολιτική δυναμική, ώστε να επιλυθεί η υποβόσκουσα προστριβή των δυο χωρών.

Αυτός, πιθανότατα, είναι ο λόγος για τον οποίον ο Πούτιν και ο Ερντογάν πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου αφού συζήτησαν την άρση των εμπορικών απαγορεύσεων, την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και την επανάληψη της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά προτού συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Η οικονομική συνεργασία είναι το εύκολο κομμάτι. Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία επωφελούνται από την συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η Τουρκία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, και η Ρωσία χρειάζεται μια εναλλακτική διαδρομή προμήθειας προς την Ευρώπη, όπως είναι ο Turkish Stream, που παρακάμπτει τις προβληματικές χώρες όπως η Ουκρανία. Ακόμα και αν υπάρχουν αποκλίσεις σε ότι αφορά τις εκπτώσεις στις τιμές και τους κανονισμούς, όπως υπάρχουν πάντα σε μεγάλα έργα, το κόστος για την Τουρκία και τον Ερντογάν να προωθήσουν μια τέτοια οικονομική συνεργασία στο υψηλότερο επίπεδο, είναι ελάχιστο.

Η Συρία, όμως, είναι μια περιοχή που η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται αναπόφευκτα σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση. Η συνεχιζόμενη μάχη στο Χαλέπι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν μπορούν να συζητούν την επιθυμία τους για ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, όμως οι δυο βασικές πλευρές στην διαπραγμάτευση –οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους Σουνίτες αντάρτες και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αλαουιτικές κυβερνητικές δυνάμεις- εξακολουθούν να μάχονται για τον έλεγχο της πόλης, που αποτελεί στρατηγικό σημείο.

Καμιά πλευρά δεν θα έρθει με σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν έχει υπό τον έλεγχό της το Χαλέπι. Και, όπως φαίνεται από τις μάχες στην πόλη –την κατάληψη από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, την επίθεση των ανταρτών και την αντεπίθεση των φιλοκυβερνητικών- δεν βρισκόμαστε κοντά σε σημείο που να μπορούμε να πούμε πως οποιαδήποτε από τις δυο πλευρές ελέγχει την περιοχή.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση στη Συρία κατά της Τουρκίας ακόμα και αν ο Πούτιν συνεργαστεί με τον Ερντογάν. Η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία –που είναι κεντρικής σημασίας για οποιαδήποτε απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Μαύρη Θάλασσα και επίσης είναι σημαντικός παίκτης στον Καύκασο, όπου η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της μέσω της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- θα αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη Ρωσία.

Με τις προτεραιότητες της Τουρκίας επικεντρωμένες στη Συρία, η Μόσχα μπορεί να κρατήσει απασχολημένη την Τουρκία συνεχίζοντας να στηρίζει τους Κούρδους αυτονομιστές και περιπλέκοντας τους όποιους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για τη Συρία, μέσω της ρωσικής παρουσίας στο μέτωπο του πολέμου.

Στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Πούτιν -ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας- μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την ανταλλαγή πληροφοριών και να μεταφέρει στην κυβέρνηση Ερντογάν χρήσιμες τεχνικές κατά των πραξικοπημάτων, ώστε να κρατήσει κοντά την Τουρκία.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν είναι δυο ισχυροί άνδρες με μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες. Δεν τους νοιάζουν οι φιλίες, είναι προσηλωμένοι στην επιδίωξη των εθνικών τους συμφερόντων. Να είστε βέβαιοι πως θα υπάρξουν μελλοντικά και άλλα σημεία στα οποία θα συγκρουστούν τα Τουρκικά και τα Ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτώντας την έκδοση του ιμάμη ΦΕτουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζεί αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και ο Ερντογάν θεωρεί υπαίτιο για την προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των σχέσεων που έχουν με την Τουρκία και του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν. Ή την Τουρκία ή την Οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» τόνισε ο Ερντογάν.

«Ή τους διοργανωτές πραξικοπημάτων του τρομοκράτη Γκιουλέν ή την δημοκρατική χώρα της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε καλέσει τις ΗΠΑ να μην «θυσιάσουν τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία για έναν τρομοκράτη».

Το τελεσίγραφο του Ερντογάν έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη και την συνάντηση που είχε στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, γεγονός που από πολλού στην δύση θεωρήθηκε μοχλός πίεσης προς τις ΗΠΑ αναφορικά με την απόφαση για την έκδοση του Φετουλαχ Γκιουλεν στην Τουρκία.

«Φακελώνονται» επιχειρήσεις συμπαθούντων του Γκιουλέν στη Γερμανία

Σε μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν καλούν υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίστα με τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε θεωρούμενους «συμπαθούντες» του Φετουλάχ Γκιουλέν κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit» σχετικές αναφορές γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια κηρύγματος σε τζαμιά της Γερμανίας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κομμωτήρια, κατασκευαστικές εταιρίες, εμπόρους, ακόμη και γιατρούς.

«Έχουμε γίνει στόχος», ανέφερε στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης καταστήματος εκτυπώσεων, ο οποίος δήλωσε υποστηρικτής του Γκιουλέν, ενώ πολλοί καταστηματάρχες στο Βερολίνο, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη έκαναν λόγο ακόμη και για φραστικές επιθέσεις που δέχονται στον δρόμο, όπου υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν τους αποκαλούν «προδότες της πατρίδας» και «τρομοκράτες». Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν ακόμη και φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ξέχασαν που τα ξόδεψαν οι αμερικανοί επιτελείς!

Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έχει αφήσει έκπληκτη την Αμερικανική κοινή γνώμη, διότι σύμφωνα με το πόρισμα, έχουν… κάνει φτερά, τρισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο του Πενταγώνου. Όλα αυτά τα χρήματα, τα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που θα είναι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εσαεί χρεωμένοι.

Όμως πώς «εξαερώθηκε» και πού πήγε το ζεστό χρήμα, με τα τρισεκατομμύρια δολάρια, που διατίθενται για τους πολέμους, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη, που έχει παραχωρηθεί στον οργανισμό, από το Κογκρέσο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ δημοσιογράφων του «thefreethoughtproject.com», το Πεντάγωνο δεν μπορεί να εξηγήσει (!) που πήγαν 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αρχίζοντας από το 1996, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν εντολή από το νόμο, να διενεργούν, τακτικά, δημοσιονομικούς ελέγχους. Ωστόσο το Πεντάγωνο δεν έχει συμμορφωθεί με το νόμο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό σάιτ. Συν τοις άλλοις, στο παρελθόν, έχει γίνει και παραποίηση στοιχείων του αμυντικού προϋπολογισμού, στον τομέα των δαπανών προσωπικού, όπως αποκάλυψε το 2013 έρευνα του «Reuters», από τον Σκοτ Πάλτροου.

Ουσιαστικά λοιπόν, η κυβέρνηση, δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει, πώς το Πεντάγωνο έχει διαβιβάσει, τα τρισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων, που διατίθενται από το Κογκρέσο, για την εθνική άμυνα, κι έτσι κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για 6.5 τρισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που θα πληρώνουν από ‘δω και πέρα οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται στην πραγματικότητα, για κακή οργάνωση στον τομέα της λήψης των αποφάσεων, αλλά και για λάθη, σε ότι αφορά την τήρηση βιβλίων, από τους λογιστές του Οργανισμού και όχι για πραγματικές οικονομικές απώλειες.

Τη στιγμή όμως που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δεν μπορεί να εξηγήσει που πήγαν 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα φορολογουμένων, το 2014 υπήρχαν 47 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 15 εκατομμυρίων παιδιών, που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ...

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

Σχόλιο ιστολογίου: Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στο Ιράκ, όπου χάθηκαν (κυριολεκτικά) 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προορίζονταν για την στήριξη της κυβέρνησης της χώρας και τα παραδόθηκαν σε ομάδα αμερικανών στρατιωτικών, οι αξιωματικοί της οποίας ξέχασαν να τα μετρήσουν πριν τα παραδώσουν στους Ιρακινούς. Κάτι παραπλήσιο έγινε και κατά την περίοδο πληρωμής Ιρακινών πληροφοριοδοτών, όπου οι αμερικανοί υπεύθυνοι μοίραζαν δολάρια χωρίς καν να καταγράφουν τα ποσά.
Αξίζει, επίσης, να εστιασθεί η προσοχή όλων και σε περιπτώσεις αμερικανών στρατηγών που υπηρέτησαν σε διακεκαυμένες περιοχές (π.χ. Σερβία - Κόσοβο) και μετά την αποστρατεία τους έγιναν επιχειρηματίες με κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων...
Το μόνο βέβαιο είναι πως μέσα από τα "λάθη" των logistics του αμερικανικού στρατού κάποιοι γίνονται πολύ πλούσιοι. Εάν οι ΗΠΑ ήθελαν πραγματικά να ερευνήσουν την απώλεια αυτών των 6,5 τρισ. δολαρίων, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να ερευνούν την οικονομική κατάσταση αποστράτων αξιωματικών και υπαξιωματικών....


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νέα δεδομένα στο σκληρό παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Δύση δημιουργ 00004000 ούνται μετά την συμφιλιωτική επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αγία Πετρούπολη και την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηδη από την Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν εξαπολύσει ομοβροντία εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Δύσης και ειδικότερα του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα στον τουρκικό τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα που επιχειρούν να «τεκμηριώσουν» την άποψη ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον.

Και ξαφνικά η Αγκυρα έχει «και άλλες επιλογές»

Χαρακτηριστικό την όξυνσης που επιχειρεί η Αγκυρα είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι η χώρα του «εξετάζει άλλες επιλογές» στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους της και από το NATO μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης τονίζουν το γεγονός ότι στο NATO έδειξαν περισσότερη ανησυχία για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά την απόπειρα αντί να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση που μια φράξια στρατιωτικών προσπάθησε να ανατρέψει.
Ούτε ένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δυτικής χώρας δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απόπειρα, επισήμανε ο Καλίν.

ΝΑΤΟ: Η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία δεν αμφισβητείται

Η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία «δεν τελεί υπό καμιά αμφισβήτηση» τόνισε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος της Συμμαχίας. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη του ΝΑΤΟ έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ... Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται», ανέφερε η εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Απαντώντας στα παράπονα της τουρκικής πλευράς ότι δεν υπήρξε συμπαράσταση στην νόμιμη κυβέρνηση όταν το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του NATO (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της νύχτας της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και αργότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Κατόπιν, ο Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος» κι επανέλαβε την «απόλυτη στήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς» στην Τουρκία, υπενθύμισε η Λουνγκέσκου. «Η Συμμαχία μας είναι προσηλωμένη στην κοινή άμυνα και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της πρωτοκαθεδρίας του δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.

Λάδι στην αντιαμερικανική φωτιά

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εκφράσει οργή για την αντίδραση της Δύσης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θεωρώντας ότι την Ευρώπη απασχολούν περισσότερο τα δικαιώματα των πραξικοπηματιών παρά τα γεγονότα, ενώ επικρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια και η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ινστιτούτο μελετών Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα τόνισε πως αυτού του είδους η εμπρηστική ρητορική δεν είναι χρήσιμη. «Αυτή του είδους η θεωρία συνωμοσίας, η εμπρηστική ρητορική... δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό.

Εμπλοκή με την αίτηση ασύλου του υποναύαρχου

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σύμφωνα με τα τουρικά μέσα ενημέρωσης, ένας τουρκος υποναύαρχος, αποσπασμένος σε εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ζήτησε άσυλο, όταν του εδόθη εντολή να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν αποσπασμένος στη βάση της ατλαντικής συμμαχίας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ανατολικές ΗΠΑ), αναφέρει το πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει αν το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό ή όχι.

Τσαβούσογλου: Η Δύση θα χάσει την Τουρκία

Στην διαμόρφωση κλίματος έντασης ήρθαν να προστεθούν και οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής διπλωματίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι προκάλεσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία με την «ευνοϊκή» της στάση απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε...προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες», είπε.

«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», είπε ο τουρκος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή TheToc


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σοβαρές κατηγορίες για την έναρξη ενός νέου πολέμου ανταλλάσσουν Κρεμλίνο και Κίεβο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία επιτίθεται στην Κριμαία. Για κυνικό πρόσχημα για νέες στρατιωτικές απειλές, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

«Οι άνθρωποι που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο έχουν αλλάξει σε τρομοκρατικές τακτικές αντί να αναζητούν τρόπους για μία ειρηνική λύση», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Ρωσία.

«Η προσπάθεια να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα βίας, μία σύγκρουση δεν είναι τίποτα παρά μία επιθυμία για να τραβήξει την προσοχή της (ουκρανικής) κοινωνίας από τα προβλήματα της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις ενέργειες του Κιέβου.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απάντησε πως οι κατηγορίες της Ρωσίας για μια ουκρανική εισβολή στην Κριμαία αποτελούν ένα κυνικό πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλές ενάντια στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ενάντια στην Ουκρανία για τρομοκρατία στην κατεχόμενη Κριμαία ακούγονται εξωφρενικές και κυνικές όσο οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την απουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (περιοχή της Ουκρανίας)», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι αναζητεί τρόπους να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Κίεβο. «Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης», τόνισε σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Το θέμα πυροδοτήθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν μια σειρά ενόπλων επιδρομών Ουκρανών στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στην Ρωσία το 2014.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Το θέμα δεν είναι μόνον πως σπεύδουν να καπηλευτούν και να ιδιοποιηθούν κάθε διεθνή επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα, καθενός από 'μας, επιτυχίες στις οποίες όχι μόνο δεν συνέβαλλαν, αλλά τις περισσότερες φορές τις σαμποτάρισαν με γραφειοκρατικά προσκόμματα και αδιαφορία...
Το θέμα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για το μέγεθος της χοντροπετσιάς και της παλιανθρωπιάς τους.

Το φαινόμενο των πολιτικών απατεώνων που μας κυβερνούν, που μας κυβέρνησαν και που φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν, είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο σε τέτοια κλίμακα. 

Επιβραβεύοντας στην πράξη την τεμπελιά, την αναξιοκρατία, την κομματοκρατία, την αρπαχτή και καταδιώκοντας την προσπάθεια, την αριστεία, την διάθεση για διάκριση και προσφορά, έχουν χάσει κάθε ηθικό έρεισμα που θα τους έδινε το δικαίωμα έστω και να συγχαρούν ταπεινά όσους με δικό τους πνευματικό, σωματικό, και ψυχικό ξόδεμα κρατούν το όνομα της πατρίδας και τούτου του λαού ψηλά. 

Ο κάθε άξιος άνθρωπος στο κράτος αυτό των δωσιλόγων, από τον Μεγάλο Ηλίθιο, μέχρι τους Σαμαροβενιζελοπροδότες, και μέχρι την "πρώτη φορά τόσο σκ@τά", θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως εσωτερικός εχθρός.
Και μόνον όταν έρχεται η διεθνής αναγνώριση, τα σιχαμερά αυτά σκουλήκια σκύβουν για να γλείψουν εκεί που έφτυναν, ξετσίπωτα, θρασύτατα, ανήθικα, φαρμακερά.

Παρ' όλα αυτά, και παρ' όλο το γεγονός πως ο πολύς κόσμος τούς έχει πάρει είδηση και τους κράζει ανηλεώς, εκείνοι δεν φαίνεται να πτοούνται και συνεχίζουν την βρωμιά και την κολακεία τους προς κάθε τι και καθέναν που παλιότερα αδιαφόρησαν, μαγαρίζοντας ό,τι αγγίζουν και ό,τι πιάνουν στο στόμα τους και αμαυρώνοντας κάθε νίκη και κάθε θρίαμβο.
Και βέβαια η ανύπαρκτη παιδεία και ηθική τους δεν τους επιτρέπει να δουν, να υποπτευθούν έστω το μέγεθος της ξεδιαντροπιάς, της χοντροπετσιάς, της έλλειψης φιλότιμου και προσωπικής αξιοπρέπειας που τους χαρακτηρίζει.

Το χειρότερο όμως είναι πως προσπαθούν και έχουν καταφέρει να κάνουν μία σημαντική μερίδα του λαού, σαν τα μούτρα τους.
Και σ' αυτό ακόμα πρέπει να αντισταθούμε. 
Έχουμε φτάσει στην εποχή που πρέπει να δίνουμε συνεχώς μάχη για να διατηρήσουμε τις αυτονόητες ανθρώπινες αξίες και συμπεριφορές.
Κάθε μέρα μάχη.
Κάθε μέρα προσπάθεια να αποκρούσουμε τις συμπεριφορές και τις ύπουλες, υπόγειες επιθέσεις της Νέας Τάξης ενάντια στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

Μα όσο ακόμα βλέπουμε, όσο ακόμη είμαστε ικανοί να διακρίνουμε και να στηλιτεύσουμε τις γλοιώδεις συμπεριφορές των μικρόνοων και ανήθικων πολιτικών, έχουμε ελπίδες να νικήσουμε.

Κουράγιο!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κωνσταντίνου Βέργου

Μέχρι πρόσφατα, οι φωνές που προειδοποιούσαν ότι οι Γερμανικές Τράπεζες, αλλά και γενικότερα το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι έτοιμες για την κρίση που έρχονται αντιμετωπίζονταν σαν μια απελπισμένη προσπάθεια αντιευρωπαϊστών να αποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως πλέον, στις φωνές προστίθενται και εκείνες Γερμανών οικονομολόγων. Μήπως και αυτοί υπερβάλλουν;

Ο Martin Hellwig, διευθυντής του έγκυρου και πασίγνωστου παγκοσμίως ινστιτούτου Max Planck σε αποκλειστική συνέντευξη του στην έγκυρη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε δήλωση-βόμβα. Δήλωσε ότι παρότι η Γερμανική κυβέρνηση στο παρελθόν είχε διασώσει με τα χρήματα των φορολογουμένων τράπεζες μόνο κάτω από εξαίρετες συνθήκες, πρέπει αυτό να το επαναλάβει στην κρίση που έρχεται αν αυτό χρειαστεί, και μάλιστα γενικευμένα! Όπως δήλωσε, η Σουηδική κυβέρνηση έκανε διάσωση Τραπεζών το 1992, μια «προσωρινή εθνικοποίηση», και προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει και στην Γερμανία σε περιπτώσεις τραπεζών των οποίων η άτακτη χρεοκοπία οδηγεί σε «σημαντικούς συστημικού κινδύνους»!

Σε ποιες όμως ακριβώς τράπεζες αναφέρεται ο διευθυντής του ινστιτούτου Max Planck; Μα φυσικά στην Deutsche Bank! Αναμφίβολα, ο διευθυντής του ινστιτούτου εκφράζει μια πολιτική λύση στα προβλήματα των τραπεζών που είναι γνωστό ότι εξυπηρετεί τους μεγαλοτραπεζίτες, ο μουτζούρης να περάσει στα μεγάλα κορόιδα τους φορολογουμένους! Αλλά το ανησυχητικό δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Σίγουρα δεν θα είχε κάνει κάποια δήλωση αν δεν εκτιμούσε ότι όντως υπάρχουν κίνδυνοι και αυτοί οι κίνδυνοι είναι προ του πυλών! Οι δηλώσεις για χρεοκοπίες δεν γίνονται τυχαία, αλλά΄προετοιμάζουν το κλίμα για κάτι που έρχεται άμεσα! Μήπως όμως αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός;

H Deutsche Bank είχε την μεγαλύτερη έλλειψη κεφαλαίων, ύψους 19 δισ. ευρώ, σε μελέτη των 51 συστημικών Ευρωπαϊκών τραπεζών που έγινε με τα κριτήρια με τα οποία η Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (U.S. Federal Reserve) χρησιμοποίησε για τα stress tests, σύμφωνα με μελέτη, ενός άλλου ινστιτούτου, του κορυφαίου Γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW! Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα του ινστιτούτου οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν σε νέα κρίση, στην κρίση που έρχεται! Η μελέτη που διεξήχθη από τους κορυφαίους καθηγητές Sascha Steffen και Acharaya, χρησιμοποίησαν παράλληλα και τη μεθοδολογία του European Banking Authority (EBA) που χρησιμοποιήθηκε το 2014, έδειξε έλλειψη 123 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα μεγαλύτερα «κενά κεφαλαίων» πρωτίστως στην Deutsche Bank, και μετά στην Societe Generale και την BNP Paribas!

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο προβληματισμός που ξεκίνησε προ πολλού για την κεφαλαιακή επάρκεια των Ευρωπαϊκών και δη των Γερμανικών τραπεζών, δυστυχώς είναι βασισμένος στην πραγματικότητα, και ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν τα συντηρητικότερα μοντέλα, τα κεφάλαια που έχουν οι τράπεζες αυτές δεν θα φτάνουν, σε μερικές περιπτώσεις ούτε για…τσιχλόφουσκες!
Τα παραπάνω δείχνουν όχι μόνο ότι η πολιτική Σόιμπλε όχι μόνο κατάφερε την φτωχοποίηση του 1/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατέστρεψε τις εταιρίες σε όλη την ΕΕ, και για αυτό τα κεφάλαια των Τραπεζών είναι πλέον αδύναμα να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση. Δείχνει επίσης εκείνο που έχουμε εκτιμήσει, ότι η κρίση θα είναι όχι απλά τρομακτική, αλλά ότι δυστυχώς βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέτοιμη και πιο αδύναμη, και ο μουτζούρης, για άλλη μια φορά, θα φτάσει όχι μόνο σε ομολογιούχους, μετόχους τραπεζών και καταθέτες αλλά και στους παλιούς γνωστούς ‘χρηματοδότες’ του «λεφτόδεντρου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μεγάλα κορόιδα, τους 510 εκατομμύρια Ευρωπαίους φορολογουμένους! Σε όλους εμάς!

* O Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Χωρίς λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα θα εορτασθεί ο Δεκαπενταύγουστος, καθώς, όπως είχαν προαναγγείλει, οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν χορηγήσει και επέτρεπε να γίνεται τα προηγούμενα πέντε χρόνια λειτουργία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την τουρκική πλευρά, επισήμως, γίνεται λόγος για εργασίες αναστήλωσης στη μονή, για να αποκατασταθούν προβλήματα στατικότητας που εντοπίσθηκαν.

Ωστόσο από την πλευρά των εκπροσώπων του ποντιακού ελληνισμού εκτιμάται ότι η αιτιολόγηση είναι προσχηματική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανόν να μη δοθεί εκ νέου άδεια για να λειτουργήσει η Μονή τον Δεκαπενταύγουστο, ιδιαίτερα μετά το κλίμα που επικρατεί στη γείτονα χώρα με την ενίσχυση του Ερντογάν και τη συντηρητική στροφή στην Τουρκία.

Κι επειδή στη "νέα" Τουρκία όλα ελέγχονται και αποφασίζονται από τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η απόφαση για το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά προέρχεται από τον ίδιο τον Ερντογάν, του οποίου οι επιλογές (και η μοναδική ελπίδα για διάσωσή του) στρέφονται αποκλειστικά προς το βαθύ Ισλάμ...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


An investigation by Republican lawmakers in the United States House of Representatives has reportedly found that military intelligence analysts were pressured into changing reports on the Islamic State by their superiors. The investigation follows allegations made a year ago by analysts at the Defense Intelligence Agency (DIA), the Pentagon’s primary human-intelligence agency. As many as 50 analysts claimed that their reports about the Islamic State were being deliberately tweaked by officials at the US Central Command (CENTCOM), the Pentagon body that directs and coordinates American military operations in Egypt, the Middle East and Central Asia. Some of the reports related to al-Qaeda activity in Iraq and Syria, but most were about the Islamic State, the militant Sunni organization that controls large swathes of territory in Iraq and Syria.

The allegations prompted two separate investigations, one by the Department of Defense and one by a task force consisting of Republican members of three committees in the US House of Representatives —namely the Committee on Armed Services, the Permanent Select Committee on Intelligence, and the Defense Subcommittee of the Committee on Appropriations. According to The Daily Beast, the committees have now concluded their five-month investigation and are preparing to release a 10-page report before the end of August. Citing three unnamed US officials, the website claims that the soon-to-be-released report will corroborate claims by DIA analysts that their intelligence reports were deliberately doctored in order to make American efforts against ISIS seem more successful than they have been.

According to the three officials, who are reportedly “familiar with the task force’s findings”, the 10-page document will not corroborate claims that the pressure on the intelligence analysts was exercised by senior sources inside the White House. But they told the website that the Congressional investigation could continue after the release of the report. The Daily Beast said it contacted CENTCOM for a comment on the story, but was told that the Pentagon body has yet to receive the task force report. Meanwhile, the Pentagon’s own investigation into the analysts’ allegations continues and expected to release its findings by the end of 2016.

IntelNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Η αδιέξοδη ανεστραμμένη εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και η ενισχυμένη ηγεσία της Άγκυρας προσανατολίζεται σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων με ορισμένες εξ αυτών ενώ παράλληλα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της προς τη στάση των δυτικών «συμμάχων» της. Η στροφή αυτή, που προηγήθηκε της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, υπήρξε αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών αλλά και της πολιτικής απομόνωσης και αδιεξόδων που βιώνει η Άγκυρα εξ αιτίας των συγκρουσιακών επιλογών της και της αλαζονικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας τακτικής, καθόσον η στρατηγική της ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακή ισλαμική δύναμη δεν έχει μεταβληθεί, εντάσσεται και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αγία Πετρούπολη και συνάντηση του με το Ρώσο ομόλογο του στις 09 Αυγούστου (σύμφωνα με τους New York Times η συνάντηση έλαβε χώρα στο Greek sitting room αναπαλαιωμένου τσαρικού παλατιού). Η συνάντηση δρομολογήθηκε από τα τέλη Ιουνίου μετά και την έγγραφη εκδήλωση απολογίας του Ερντογκάν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους το Νοέμβριο του 2015. Ακολουθεί μάλιστα και την πρόσφατη προσεκτική επανεκκίνηση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ μετά από 5 χρόνια έντασης.

Στο στόχαστρο Τουρκίας και Ρωσίας είναι η αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στα ενεργειακά προγράμματα, το διμερές εμπόριο, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών μείωσε κατά 40% περίπου την αξία των εμπορικών σχέσεων ενώ η εκατέρωθεν τουριστική κίνηση κατακρημνίστηκε. Σημαντικά ενεργειακά προγράμματα όπως η κατασκευή πυρηνικού σταθμού από την ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom και ο επικαλούμενος Turkish Stream υποθαλάσσιος ενεργειακός αγωγός της Gazprom «πάγωσαν» ως συνέπεια της διακοπής των σχέσεων.

Τις μέρες που προηγήθηκαν της συνάντησης, ο Τούρκος Πρόεδρος με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο χωρών και οικοδόμησης των σχέσεων σε σταθερή βάση ενώ επαίνεσε το Ρώσο Πρόεδρο για τη στάση του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Παραπλήσιες και οι δηλώσεις άλλων Τούρκων αξιωματούχων με τη ρωσική πλευρά να ακολουθεί σε πιο χαμηλούς όμως τόνους. Αρκετά όμως και τα «αγκάθια» στις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων με το θέμα της Συρίας να κατέχει υψηλή θέση.

Η Μόσχα, πλέον της ενεργειακής τροφοδοσίας της Τουρκίας και του ρόλου της ως τρίτου εμπορικού εταίρου της, διατηρεί σημαντική δυνατότητα πίεσης μέσω της ενίσχυσης του κουρδικού εθνικισμού. Κυκλοφορούν μάλιστα εκτιμήσεις ότι η Άγκυρα θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική πολιτική στο συριακό πρόβλημα, ενώ τον τελευταίο μήνα έχει περιοριστεί η υποστήριξη που κατευθύνεται από τα τουρκικά σύνορα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Αντίστοιχα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι «γραφείο» της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Μόσχα οδηγήθηκε στην αναστολή της λειτουργίας του ως ένδειξη καλής θελήσεως. Η Ρωσία, δήλωσε ότι θεωρεί μια αλλαγή της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία ως προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Στην αμοιβαία υψηλής προβολής συνάντηση των δύο Προέδρων, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με έμφαση στη δρομολόγηση του Turkish Stream, τη συνέχιση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου και την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία χωρίς όμως να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα εκφράστηκαν ευχές για την ταχεία επαναφορά των διμερών σχέσεων στην πρότερη κατάσταση και την επίτευξη του στόχου εμπορικών συναλλαγών ετήσιας αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναμφίβολα οι δύο ηγέτες θα προβάλουν την επιτευχθείσα επαναπροσέγγιση ως σημαντική επιτυχία στα εσωτερικά τους ακροατήρια επιδεικνύοντας αντίστοιχα προς τις δυτικές πρωτεύουσες τις εναλλακτικές λύσεις που αμφότεροι διαθέτουν. Ειδικά ο Ερντογκάν αναμένεται για άλλη μια φορά να στρέψει τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλοντας μια πολλά υποσχόμενη «στρατηγική» σχέση με τη Ρωσία ως αναγκαστική επιλογή για την ευρωπαϊκή «απόρριψη» και «ασυνέπεια» έναντι της χώρας του.

Οι μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις, μετά τη σύντομη διακοπή των περίπου εννέα μηνών, σταδιακά αποκαθίστανται και επαναδρομολογούνται. Άγκυρα και Μόσχα αναμένεται να ωφεληθούν οικονομικά και πολιτικά από αυτήν την κίνηση. Η νέα όμως σχέση δεν θα είναι ισοβαρής και η πλάστιγγα θα γέρνει υπέρ της ισχυρότερης και της σε πλεονεκτικότερη θέση ευρισκόμενης Ρωσίας. Την ανισορροπία αυτή την αντιλαμβάνεται ο Ερντογκάν αλλά αναγκαστικά εκ θέσεως αδυναμίας, την αποδέχεται προσωρινά, προσδοκώντας σε μελλοντικά οφέλη ίσως και σε διαπραγματευτικά κέρδη από την ανήσυχη Δύση. Υπό αυτές τις συνθήκες μια παρόμοια συνεργασία θα είναι ευκαιριακή και υποκείμενη σε τριβές με δεδομένη μάλιστα και τη ύπαρξη αντικρουόμενων εθνικών φιλοδοξιών και τις αυταρχικές προσωπικότητες των δύο ηγετών.

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ Ανατολής και Δύσεως εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση, τις ενεργειακές διαδρομές, το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος της και την επιρροή της στην περιοχή. Αυτή όμως τη φορά στην προσπάθεια εξισορρόπησης εισέρχεται και ο παράγοντας μιας ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας που ενδέχεται να καταστεί μη ελέγξιμη και να ωθήσει σε επιλογές και συμμαχίες μη προβλέψιμες με βάση τις τουρκικές εμπειρίες και διαπραγματευτικές διελκυστίνδες (τουρκικά «παζάρια») των περασμένων δεκαετιών. Η παρούσα απόλυτη κυριαρχία του «σουλτάνου» καθιστά μη πιθανή την τελευταία περίπτωση αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η ανατολή ήταν πάντα ο χώρος της επικράτησης του απρόβλεπτου και του μη αναμενόμενου.

Επιγραμματικά για την ελληνική εξωτερική πολιτική: ψυχραιμία με διαρκή εγρήγορση, κατανόηση της πολυπλοκότητας αλλά και μεταβλητότητας των διεθνών σχέσεων, σταθερότητα και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική και δεσμεύσεις μας, αποχή από άστοχες καιροσκοπικές ενέργειες και από φοβικά σύνδρομα και λελογισμένη επίδειξη αποφασιστικότητας.

* Ο κ. Ιπποκράτης Δασκαλάκης είναι Υποστράτηγος (εα)
- Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
- Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
- Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
- Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)


Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βασικοί στόχοι παρακολούθησης της ΕΥΠ εξαφανίστηκαν!!!
Τεράστιες οι ευθύνες του Γιάννη Ρουμπάτη που δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα μετά από εκείνο της παρακολούθησης των τηλεφώνων των ανθρώπων του ΔΝΤ

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα φέρονται να έχουν εξαφανισθεί, μαζί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet τα στελέχη αυτά είναι οι Ιλχάν Γιασίτι και Χαλίς Τουντς και πρόκειται για τον επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τα διαπιστευτήριά τους στις 7 Αυγούστου (ικανοποιήθηκε ταχύτατα - την ίδια ημέρα), μετά από σχετικό αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ακύρωση των διπλωματικών διαβατηρίων ισοδυναμεί με άρση της διπλωματικής ιδιότητας και προστασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εξαφάνιση των δύο συγκεκριμένων τούρκων αξιωματικών έγινε υπό το φόβο να ανακληθούν στην Άγκυρα και να υποστούν κυρώσεις ως φίλα προσκείμενοι στους επίδοξους πραξικοπηματίες…

Η πρώτη εντύπωση της «είδησης» αφορά τούρκους φυγάδες, από τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες που μέχρι στιγμής διαφεύγουν της σύλληψης από το πογκρόμ κατά πάντων που εφαρμόζει ο Ερντογάν. Όμως, η είδηση αυτή καθεαυτή δεν σταματά στην εξαφάνιση των 2 τούρκων αξιωματικών που κατόρθωσαν να εξαφανιστούν μαζί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με δικές μας μη εξακριβωμένες πληροφορίες, οι δύο τούρκοι αξιωματικοί μαζί με τις οικογένειές τους έχουν βγει εκτός ελληνικών συνόρων και βρίσκονται ήδη σε χώρα του εξωτερικού. Επιμένουν, μάλιστα, οι πηγές πληροφόρησής μας να αναφέρουν την Ιταλία ως χώρα τελικού προορισμού των φυγάδων τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι επέλεξαν την ασφάλεια της Ιταλικής Δικαιοσύνης αλλά και της ιταλικής κυβέρνηση που δεν επηρεάζεται από τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την δίωξη από τις Ιταλικές αρχές κατά του γιού του Ερντογάν.

Η φυγή αυτή, όμως, εμπλέκει άμεσα και την Ελλάδα, αφού η αρμόδια υπηρεσία και συγκεκριμένα η Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας - Αντιτρομοκρατίας της ΕΥΠ, φαίνεται πως δεν κατόρθωσε να έχει την παραμικρή πληροφόρηση για τις κινήσεις δύο υποτίθεται εκ των σπουδαιότερων αν όχι των σπουδαιότερων στόχων της υπηρεσίας με αποτέλεσμα αυτοί να καταφέρνουν να κινούνται άνετα και ανεξέλεγκτα μέσα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η ΕΥΠ δεν κατάφερε να ανακόψει την διαφυγή των συγκεκριμένων τούρκων αξιωματικών.

Η ΕΥΠ όφειλε θεσμικά, πρώτον να γνωρίζει που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι συγκεκριμένοι τούρκοι αξιωματικοί, αλλά όφειλε επίσης να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές να διακόψουν ή να καθυστερήσουν τις κινήσεις και τελικά την φυγή των τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα.
Αν και οι τούρκοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διέφυγαν από την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα πριν την ακύρωση των διαπιστευτηρίων τους (σύμφωνα με απαίτηση της Τουρκίας) από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιοι της ΕΥΠ και οι κυρίες που προΐστανται στα αρμόδια τμήματα της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας, θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην δημιουργηθεί νέα εστία ελληνοτουρκικής έντασης μετά και από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς φυγάδες της Αλεξανδρούπολης.

Θα έπρεπε η ΕΥΠ να γνωρίζει πότε, πως και με τι μέσο κινήθηκαν στο ελληνικό εθνικό οδικό δίκτυο οι τούρκοι αξιωματικοί μαζί με τις οικογένειές τους. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν σε περίπτωση που οι φυγάδες κινήθηκαν προς το λιμάνι της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας (πιθανότερη περίπτωση για ένα πλήθος λόγων ασφαλείας των φυγάδων), αν χρησιμοποίησαν κάποιο μεταφορικό πλοίο της γραμμής (μπορεί να επιβεβαιωθεί από τις κάμερες των πλοίων) ή ανέβηκαν σε κάποιο κότερο για να κάνουν «διακοπές», από τις οποίες ακόμη δεν έχουν επιστρέψει…!

Σε κάθε περίπτωση η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη όφειλε να έχει πλήρη ενημέρωση και να περάσει τις κρίσιμες πληροφορίες τόσο στους αρμόδιους πολιτικούς όσο και στις αρμόδιες αρχές για να υπάρξει, τουλάχιστον, μία πρόληψη περαιτέρω διπλωματικής και πολιτικής έκθεσης της Ελλάδας έναντι της επιχειρούμενης τουρκικής κλιμάκωσης που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όμως, τα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία απαιτούν ειδικές πληροφορίες από την Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ έχουν να κάνουν με την ελευθερία στην μετακίνηση των δύο τούρκων αξιωματικών και των οικογενειών τους. Εάν τα διαβατήριά τους είχαν ήδη ακυρωθεί, τότε γίνεται σαφές πως στη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα ταξιδιωτικά ή ταυτοποίησης (ελληνικά ή άλλης χώρας), δημιουργώντας απορίες για την απόκτησή τους και επαναφέροντας στην επικαιρότητα την σοβαρή πιθανότητα ανεξέλεγκτης λειτουργίας -εντός ή πλησίον της Αθήνας- κυκλώματος που δημιουργεί πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.

Στην χειρότερη, όμως, περίπτωση, κατά την οποία οι ευθύνες της ΕΥΠ είναι τεράστιες, αφορά μια στημένη φυγή των τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι με τη βοήθεια της ΜΙΤ επιχειρούν να εμφανιστούν ως φυγάδες από την Τουρκία του Ερντογάν, προκειμένου να μπορέσουν να ερευνήσουν και να έρθουν σε επαφή με άλλους τούρκους φυγάδες (από τις χιλιάδες που έχουν διαφύγει από την Τουρκία, αρκετές εκατοντάδες εκ των οποίων είναι αξιωματικοί του στρατού).

Δεν θέλουμε να αναρωτηθούμε τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη. Ελπίζουμε, όμως, να μην έχει επαναλάβει μία παταγώδη αποτυχία όπως αυτή με την παρακολούθηση των τηλεφώνων –ή χώρων διαμονής- των ανθρώπων του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Υπόθεση, η οποία ζημίωσε την χώρα και την απόλυτη ευθύνη της οποίας είχε η ΕΥΠ του Γιάννη Ρουμπάτη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου