Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

30 Ιουλ 2016

Το 1853 ο τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας χαρακτήριζε την Οθωμανική αυτοκρατορία ως «ασθενή, πολύ ασθενή άνθρωπο» σχολιάζοντας την παρακμή που αυτή βίωνε. Τώρα 163 χρόνια μετά η Τουρκία ακολουθεί τα χνάρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
The Gatestone Institute


Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ταλαντεύεται μεταξύ ενός υβριδίου δημοκρατίας και της απολυταρχίας αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το σκοτάδι πυκνώνει. Το ανόητο πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ήθελε, την πρόφαση να καταδιώξει κάθε Τούρκο που δεν συμφωνούσε μαζί του. Το κυνήγι μαγισσών υπονομεύει τα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας.

Αξιοποιώντας το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών με ενδεχόμενη επέκτασή της για άλλους τρεις. Ο Ερντογάν προχωρώντας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορκίστηκε να καθαρίσει «τον καρκίνο» στο σώμα της Τουρκίας. Επίσης η Τουρκία ήρε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πριν τη 15η Ιουλίου οι πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία ήταν de facto σε μεγάλο βαθμό «παγωμένες». Τώρα είναι και de jure. Στις 27 Ιουλίου αποτάχθηκαν 1.684 αξιωματικοί εκ των οποίων 149 ανώτατοι με την υποψία ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν.

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 45 εφημερίδες, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους. Δύο ημέρες πριν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων πάλι με την κατηγορία ότι ανήκουν στην «τρομοκρατική κίνηση του Γκιουλέν».

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία είναι επικίνδυνο ακόμα και ρωτά κανείς αν το πραξικόπημα ήταν ενορχηστρωμένο από τον Ερντογάν ή απλώς επετράπη η εκδήλωσή του για να αποκομίσει αυτός πολιτικά οφέλη.

Οι εισαγγελείς ανακρίνουν ανθρώπους που υποτίθεται πως έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα πως το πραξικόπημα ήταν στην πραγματικότητα μια φάρσα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε: «Όποιος λέει πως το πραξικόπημα ήταν φτιαχτό είχε προφανώς ρόλο σε αυτό».

Στο μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε το πραξικόπημα πάνω από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, ακόμα και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και 1.577 κοσμήτορες πανεπιστημιακών σχολών εκδιώχθηκαν. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και γίνεται λόγος για βασανιστήρια.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως οι συλληφθέντες αξιωματικοί βιάστηκαν ακόμα από αστυνομικούς, εκατοντάδες στρατιώτες εδάρησαν, σε κάποιους δεν δόθηκε τροφή και νερό ενώ δεν είχαν επαφή με δικηγόρο για ημέρες.

Συνελήφθησαν ακόμα και 62 παιδιά κατηγορούμενα για προδοσία ηλικίας 14-17 ετών, κάποια σπουδαστές σε στρατιωτικά λύκεια. Τα παιδιά ρίχτηκαν στη φυλακή και δεν επετράπη ούτε στους γονείς τους να τα δουν.

Πολλές τουρκικές εταιρείες απέλυσαν εκατοντάδες εργαζομένους τους λόγω Γκιουλέν. Ακόμα και η Turkish Airlines, απέλυσε 211 εργαζόμενους εκ των οποίων και αρκετούς υψηλόβαθμους.

Δυστυχώς, η Τουρκία είχε να επιλέξει μεταξύ δύο εξίσου κακών επιλογών: στρατιωτική δικτατορία ή εκλεγμένη δικτατορία. Τα καλά νέα είναι πως το πραξικόπημα απέτυχε και η Τουρκία δεν είναι μια χώρα του Τρίτου Κόσμου κυβερνώμενη δικτατορικά από κάποιον στρατηγό. Τα κακά νέα είναι πως κυβερνάται από έναν απρόβλεπτο εκλεγμένο πρόεδρο που θέλει πολύ να συντρίψει κάθε διαφωνούντα.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οδηγεί την Τουρκία με ταχύτητα του φωτός προς τη σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών της σχέσεων με τη Ρωσία. Παρά την αποδοκιμασία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Άγκυρα στρέφεται από τη Δύση προς τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Ερντογάν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν θα βρεθούν στις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη.

«Η Ρωσία δεν είναι μόνο γείτονας αλλά και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Ελπίζουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να τις καταστήσουμε καλύτερες από πριν», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιμτσέκ στην εφημερίδα Yeni Safak. Η επίσης φιλοκυβερνητική Daily Sabah αναφέρει ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι η πρώτη του Τούρκου ηγέτη μετά το πραξικόπημα.

Φαίνεται πως οι διμερείς σχέσεις που μπήκαν στον πάγο μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, θα βελτιωθούν ραγδαία. Η ρωσική αντίδραση δε στο πραξικόπημα στην Τουρκία επιταχύνει τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ευχαρίστησε το Κρεμλίνο για την υποστήριξή του στη νόμιμη τουρκική κυβέρνηση. «Η Ρωσία μας παρείχε την απόλυτη και χωρίς όρους στήριξή της κατά το πραξικόπημα. Είμαστε για αυτό ευγνώμονες στον πρόεδρο Πούτιν», είπε.

Την ίδια ώρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Μετά το πραξικόπημα η Άγκυρα απαιτεί από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν τον οποίο θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος.

Καθώς οι ΗΠΑ δεν βιάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να διακόψει τους δεσμούς της με τους παλαιούς της συμμάχους, τους Αμερικανούς, τους οποίους κατηγορεί για ανάμιξή τους στο πραξικόπημα.

«Η προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στην σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Η επαναπροσέγγιση μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τις εκκαθαρίσεις και τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων μετά το πραξικόπημα, την ώρα που ευχαριστεί τη Ρωσία», αναφέρει το Bloomberg.

«Δεδομένων των διώξεων που πραγματοποιεί ο Ερντογάν και της ενδεχόμενης επαναφοράς της θανατικής ποινής είναι μη ρεαλιστική η άποψη πως η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Υπ’ αυτό το πρίσμα η προσέγγιση Ερντογάν προς τον Πούτιν δείχνει ως στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία. Ο Ερντογάν στρέφεται τώρα από τη Δύση προς την Ανατολή», γράφει το γερμανικό Der Spiegel, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση παρά την δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ.

Η Deutsche Welle επίσης επικεντρώνεται στην ταχύτητα αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Άννα Γκλαζόβα του ρωσικού Institute for Strategic Studies (RISS) επίσης στέκεται στο γεγονός πως μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν συνέλαβε τους Τούρκους πιλότους που κατέρριψαν το ρωσικό Su-24, ενώ υπάρχουν φωνές στην Τουρκία που κάνουν λόγο για συνωμοσία Τούρκων στρατιωτικών που ήθελαν να καταστρέψουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο Αμερικανός αναλυτής Έρικ Ντράιτσερ αναφέρει πως η Τουρκία είναι πιθανό να στρέψει τα νώτα της στον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να στραφεί προς τη Ρωσία και την Κίνα εντασσόμενη στον ενιαίο ευρασιατικό χώρο.

«Σε τελική ανάλυση το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις για χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Με την Τουρκία να αποδεσμεύεται από τον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι μάλλον προβλέψιμη η στροφή της προς την Κίνα και τη Ρωσία, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάη (Shanghai Cooperation Organization), των BRICS, στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών και της κινεζικής οικονομικής στρατηγικής, γράφει ο Ντράιτσερ.

Πηγή Defence-Point
SputnikNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Όταν τον Απρίλιο του 1828 η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, η Αγγλία και η Γαλλία βρήκαν την ευκαιρία και έστειλαν στρατεύματα στην Ελλάδα. Οι Φράγκοι όσο καιρό έμειναν στην πατρίδα μας δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί τους Έλληνες. Μέχρι και το κεφάλι του Κολοκοτρώνη διατίμησαν πέντε χιλιάδες φράγκα!

Μια από τις μελανότερες σελίδες της παρουσίας των άλλων στην πατρίδα μας, γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1833. Ήταν τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (9 Οκτωβρίου 1831). Όταν ο Ιωάννης Κωλλέτης έμαθε ότι έρχεται ο Όθωνας, ζήτησε από του Γάλλους φίλους του να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση ώστε να υπάρξει απόλυτη υποταγή στο νέο καθεστώς που ετοίμαζαν για την Ελλάδα! Στις 2 Ιανουαρίου 1833 οι Γάλλοι στέλνουν από το Ναύπλιο στο Άργος τον ταγματάρχη Νοντ μαζί με 750 άνδρες, κάτω από τις προσταγές του συνταγματάρχη Στοφέλ. Άμα έφτασαν στο Άργος οι φραγκέσκοι έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους κι ύστερα άρχισαν να σφάζουν άοπλους και αθώους! «Κατάντησαν» γράφει ο Δ. Φωτιάδης στο βιβλίο του “Η δίκη του Κολοκοτρώνη”, «να σφάζωσιν οι γενναίοι Γάλλοι και γέροντες και παιδιά και να εκκοιλιάσωσι και γυναίκας …». Μεταξύ των άγρια δολοφονηθέντων ήταν και ο μέγας Μυτιληνιός ποιητής Θόδωρος Αλκαίος, που έγραψε το ποίημα για τα Ψαρά! Και ο Σμυρνιός ατρόμητος πολεμιστής Δημήτριος Σπαρός, που τα έβαλε με τον δολοφόνο Στοφέλ, επιστήθιο φίλο του Κωλλέτη.

Έπειτα απ’ όλα αυτά τα δεινά οι Έλληνες καρτέραγαν ελευθερωτές του Βαυαρέζους και μεσσία τον Όθωνα. «Οπλαρχηγοί και στρατιώτες», γράφει ο Κασομούλης «από τον Θεόν, κράζοντες καθημερινώς ένα σκύλον μόνον να πέμψη ο Βασιλεύς να τον αντιπροσωπεύση ήθελον τον δεχθή μετά πάσης χαράς δια να παύσουν τα βάσανα των»! Όταν λοιπόν έφτασε στο Ναύπλιο η είδηση πως έρχεται ο βασιλιάς, άναβαν φωτιές από βουνό σε βουνό από την μια στην άλλη άκρη του Μοριά! Ανάμεσα σε εκείνους που έτρεξαν να τον καλωσορίσουν ήταν και ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης. Πριν ξεκινήσει από την Τριπολιτσά όπου έμενε, έγινε στην εκκλησία του Άη Σωτήρα δοξολογία για τον ερχομό του Όθωνα. Ο Όθωνας και οι τρεις αντιβασιλείς αρνήθηκαν όμως να δεχθούν κοτζάμ Κολοκοτρώνη, είδαν, όμως, ένα ολότελα άγνωστο τότε πρόσωπο, τον Κωνσταντίνο Σχοινά που είχε σπουδάσει στο Βερολίνο! Σε λίγο θα καμαρώσουμε τον Σχοινά, υπουργό δικαιοσύνης, να λυσσομανάει να πάρει το δοξασμένο κεφάλι του Γέρου για να ευχαριστήσει τους ξένους αφεντάδες του!

Όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει ο Δ. Φωτιάδης, « … Οι Μπαβαρέζοι και οι Έλληνες στέκονταν δυό κόσμοι διαφορετικοί. Οι πρώτοι νόμιζαν που θάβρισκαν την αρχαία Ελλάδα. Δεν λογάριαζαν πως τούτος ο τόπος, που τους τον πρόσφεραν ρεγάλο οι τρανοί της γης να τον χαρούνε αφεντάδες, στέναζε αιώνες κάτω από την πιο μεγάλη σκλαβιά. Κι ούτε συλλογίζονταν πως κι αυτά ακόμα τα λιγοστά που είχε στα χρόνια της Τουρκιάς, γίνηκαν στον ανελέητο για τη λευτεριά μας αγώνα αποκαΐδια. Σαν είδανε τα παλληκάρια μας να κάθονται παρέα γύρω από μια πήλινη γαβάθα και να τρώνε νερόβραστα φασόλια με μια μοναδική ξύλινη κουτάλα, μας καταφρόνεσαν και μας λογάριασαν για βαρβάρους. Που να σκεφτούν οι χορτασμένοι ξένοι, πως όταν οι αγωνιστές μας πάνω στα βουνά, σε βροχές και σε χιόνια, είχανε μοναδικό προσφάγι αζύμωτο καλαμποκένιο ψωμί, τόσες και τόσες ονειρευτήκαν τούτη τα γαβάθα με τα φασόλια για να απολάψουν σ’ ευτυχισμένους καιρούς …».
Αυτά κι άλλα πολλά παράξενα συνέβαιναν στην Ελλάδα όταν το εγγλέζικο πλοίο «Μαδαγασκάρη» έφερνε στη πατρίδα μας τον δεκαεπτάχρονο Όθωνα, μαζί με τους τρεις αντιβασιλείς που θα κυβερνούσαν τον τόπο έως την ενηλικίωση του! Δείτε λοιπόν με πόσο σοβαρά ζητήματα ασχολήθηκαν στη αρχή οι βαυαροί. «Γύρεψαν», γράφει ο Φωτιάδης, «οι αντιβασιλείς να κανονίσουν πως θα χαιρετούσαν οι προύχοντες και οι καπεταναίοι τον βασιλιά. Οι δικοί μας, φόραγαν τότες φέσι. Και κάτω από αυτό είχανε ξυρισμένο το κεφάλι τους ως την κορυφή και από εκεί άφηναν ελεύθερα τα μαλλιά τους να χάνονται στην πλάτη και τους ώμους τους. Δίχως λοιπόν το φέσι φαίνονταν κάπως κωμική η όψη τους, Για να χαιρετήσουν γέρνανε λίγο προς τα εμπρός και φέρναν το δεξί χέρι στο στήθος, στο μέρος της καρδιάς. Οι αντιβασιλείς όμως θεωρούσαν πως αυτός ο τρόπος χαιρετισμού ήταν ανάξιος του βασιλιά!

Έτσι έγινε δια το ζήτημα της αφαιρέσεως ή μη του φεσιού κανονική σύσκεψις και τέλος ετέθη εις τους Έλληνας προύχοντας το δίλλημα ή να παρουσιασθούν εις τον βασιλέα κατά τον τουρκικόν τρόπον, δηλαδή να πέσουν στα γόνατα ενώπιον του βασιλέως, ν’ ασπασθούν τους πόδας αυτού και να φορούν εν τοιαύτη περιπτώσει τα φέσια των, ή αντιθέτως να παρουσιασθούν κατά τον ευρωπαϊκόν τρόπον, και εν τοιαύτη περιπτώσει να εμφανισθούν με αποκεκαλυμμένην την κεφαλήν. Φυσικά επροτιμήθη ο ευρωπαϊκός τρόπος και ούτω το ζήτημα ελύθη άπαξ δια παντός».

Όταν οι αντιβασιλείς έλυσαν αυτό το μεγάλο ζήτημα (!) του χαιρετισμού αποφάσισαν να κατεβάσουν πρώτα τον στρατό τους από το «Μαδαγασκάρη» για κάθε ενδεχόμενο. Πρώτα βγήκε το ιππικό που διοικητής του ήταν ο νεαρός θείος του Όθωνα πρίγκιπας Σαξ Άλτεμπουρκ. Την άλλη μέρα αποβιβάστηκε ο στρατός, ο οποίος ήρθε με το βασιλιά για να διαδεχθεί τα αποχωρούντα γαλλικά στρατεύματα! Ξεχύθηκαν με τις τρομπέτες και τις φανφάρες τους στην ξηρά. Οι στρατιώτες του πεζικού κορδωμένοι στις γαλάζιες στολές τους, του ιππικού στις πράσινες και τους πυροβολικού στις σκούρες μπλου και οι αξιωματικοί τους με πλάκα τα χρυσά γαλόνια και τα παράσημα, τ’ αστραφτερά κράνη και τα πολύχρωμα λοφία, τους ζητωκραύγαζαν, ύστερα από τις σφαγές του Άργους, ελευθερωτές και σωτήρες.

Ο λαός μας μέσα στην απελπισία του και ψάχνοντας να ξανοίξει λίγο φως, ζητωκραύγαζε για σωτήρες του τούτους τους πραιτοριανούς, που με τα όσα ξοδέψαμε για να μας υποδουλώσουν γονάτισαν οικονομικά πολλές γενιές Ελλήνων! Πληρώνονταν από την δύστυχη και καταστραμμένη Ελλάδα, όχι μονάχα τους μισθούς που έπαιρναν από την Βαυαρία, αλλά και με επιμίσθιο ίσον με τον μισθόν που αντιστοιχούσε σε καιρό πολέμου! Οι βαυαροί μάλιστα αποφάσισαν να παραχωρήσουν το δικαίωμα στους δικούς τους αξιωματικούς να έχουν την ανωτάτη διοίκηση, και εάν είχαν ακόμα μικρότερο βαθμό από τους Έλληνες! Δηλαδή και ο τελευταίος γερμανός ανθυπολοχαγός είχε κάτω από τις διαταγές του ένα κοτζάμ δικό μας συνταγματάρχη, Ήρωα του Εικοσιένα!

Και για τούτο το στρατό, που συντάχθηκε από το συρφετό του γερμανικού λαού και για τη συντήρηση έξι κανονιοφόρων, αναγκαστήκαμε εμείς οι Έλληνες, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της ελευθερίας μας, να ξοδέψουμε όπως βεβαιώνει ο πρεσβευτής της Αυστρίας Πρόκες Όστεν σε έκθεση του στην κυβέρνηση του, όλα τα έσοδα που είχε τότε το κράτος και 30% πάνω από αυτά! Για να διώξει ο λαός μας τούτους τους πραιτοριανούς, θα κάνει κινήματα και επαναστάσεις, θα χύσει δάκρυα και αίμα. Για την ώρα όμως τους ζητωκραύγαζε γιατί τους θεωρούσε σωτήρες του από τον ζυγό των φραγκέσκων! Μια ιστορία που δυστυχώς επαναλαμβάνεται και σήμερα!

* Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας – Από το Μονάγρι Λεμεσού- a.avgoustis@hotmail.com
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ρωσία με μια σειρά κινήσεων διπλωματικών και στρατιωτικών, επιχειρεί να προωθήσει την θέση της στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της με την Τουρκία και εμβάθυνσης της σχέσης με την Αίγυπτο.

Όπως περιέγραφε ένας ξένος αναλυτής βαθύς γνώστης της Ρωσίας, η τακτική της Μόσχας θυμίζει την προσπάθεια της για εξασφάλιση του ίδιου στάτους που είχε στην Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945, για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής…

Η Μόσχα με τα ανοίγματα της στην Τουρκία, έχοντας κάνει αντίστοιχες κινήσεις προς το Κάιρο, ουσιαστικά επενδύει στην δύσκολη σχέση που έχουν οι αμερικανοί τόσο με το καθεστώς Ερντογάν όσο και με τον πρόεδρο Σίσι. Ειδικά με τον τελευταίο αν και στηρίχθηκε προκειμένου να αποτραπεί ο «κίνδυνος» των Αδελφών Μουσουλμάνων, η σχέση με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχει δυσπιστία για την «στεγανότητα» των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε ισλαμικές επιρροές, ενώ ασκείται εντονότατη κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο για δυο χρόνια(μέχρι το 2015) που περιελάμβανε την προμήθεια 10 ελικοπτέρων Apache εκσυγχρονισμό των τανκς Μ1Α1, πυραύλους Harpoon και τεσσάρων F16 προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και έστρεψε το Κάιρο σε αναζήτηση και άλλων επιλογών.

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για αμυντικό υλικό άξιας 5 δις δολαρίων, που περιλάμβανε 50 MiG -29Ms, πυραυλικά συστήματα Buk-M2E και Antey-2500, 46 ελικόπτερα Ka-52, ενώ η Γαλλία έλαβε μια σημαντική απόφαση προσφέροντας στην Αίγυπτο το υπερσύγχρονο σκάφος Mistral το οποίο είχε παραγγελθεί από την Ρωσία, αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Αυτοί οι εξοπλισμοί υπηρετούν και την ανάγκη του προέδρου Σίσι να ενισχύσει την εξουσία του, ενισχύοντας τον ρόλο της Αιγύπτου ως περιφερειακής δύναμης… Και αυτός ο ρόλος είναι συμβατός με τις επιδιώξεις της Μόσχας στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό έξαλλου ο Σίσι είχε σπεύσει να προσφέρει στον πρόεδρο Πούτιν την δυνατότητα να αποκτήσει η Ρωσία μόνιμη στρατιωτική βάση είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στην Μεσόγειο.

Όμως η Ρωσία κινείται και σε στρατιωτικό επίπεδο

ΟΙ εξελίξεις στην Συρία και το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε κρίσιμη καμπή η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, οδηγεί την Ρωσία σε σχεδιασμό συστηματικής και έντονης διπλωματικής και στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε στην Μόσχα το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας το «Admiral Kuznetsov» προετοιμάζεται για μια πολύμηνη αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο όπου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ISIS, παραμένοντας στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Το γιγαντιαίο ρωσικό αεροπλανοφόρο μεταφέρει πυραύλους Κρουζ, 15 μαχητικά Su-33 τα οποία μπορούν να εκτελούν αποστολές ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG-29K και 10 ελικόπτερα Ka-52K,Ka-27 και Ka-31

Αν και η πρόβλεψη είναι το ρώσικο αεροπλανοφόρο να επιστρέψει στην βάση του στην Βόρειο Θάλασσα έως τον Φεβρουάριο του 2017 για συντήρηση και εκσυγχρονισμό, υπάρχει ισχυρή πίεση ώστε να βρεθεί τρόπος να παραμείνει στην Μεσόγειο και να γίνουν εν πλω η σε κάποια χώρα της περιοχής οι εργασίες συντήρησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμας και πρώην διοικητής του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ναύαρχος Βλαντιμιρ Κομόεντοφ δήλωσε στο TASS ότι το «Admiral Kuznetsov» πρέπει να παραμείνει σε σταθερή βάση στην Μεσόγειο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Η Ρωσία όμως μέχρις ότου στείλει και πάλι το αεροπλανοφόρο στα παράλια της Συρίας φροντίζει να κάνει επίδειξη ισχύος έστω και από απόσταση…

Από τις αρχές Ιουλίου σε δυο τουλάχιστον επιχειρήσεις, στρατηγικά βομβαρδιστικά, απογειώθηκαν από την Ρωσία και έπληξαν στόχους στην Συρία, επιστρέφοντας κατόπιν στην βάση τους.

Έξι μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3πεταξαν πάνω από τον ιρανικό και ιρακινό εναέριο χώρο και έπληξαν στρατόπεδα του ISIS και αποθήκες πυρομαχικών των τζιχαντιστών και επέστρεψαν με ασφάλεια στην βάση τους στην Νότια Ρωσία.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποίησε τα Tu-22M3 από τότε που επισήμως απέσυρε τις αεροπορικές δυνάμεις της από την Συρία τον Μάρτιο, αν και τελικά έχουν παραμείνει ρωσικές δυνάμεις στο λιμάνι της Ταρτούς και στην αεροπορική βάση Khmeimim.

Σε μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση η Ρωσία ετοιμάζει την πρώτη απάντηση της στην αντιπυραυλική ασπίδα που αποφάσισε το ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας οποία δεν αφορά άμεσα την Μέση Ανατολή αλλά συνδέεται ευθέως με την ενέχυσα της στρατιωτικής παρουσίας στα νότια σύνορα της..

Εντός του Αυγούστου η Μόσχα θα αναπτύξει μια ολόκληρη συστοιχία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εδάφους αέρος S-400 Triumph, που αποτελούν το τελευταίο απόκτημα του ρωσικού Στρατού, στην Κριμαία στην πόλη Φεοντόσια.

Η εγκατάσταση των υπερσύγχρονων S-400 στην Κριμαία οδηγεί σε μια σοβαρή κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας, όπου ήδη υπό την πίεση των ΗΠΑ ενισχύεται η Νατοϊκή ναυτική παρουσία και παίρνει μόνιμη μορφή, υπό τους περιορισμούς φυσικά που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ.

Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου