Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Ιουλ 2016

Ένα άγνωστο παρασκήνιο σχετικά με τα  ντοκουμέντα – φωτιά που είχε η Ελληνική πλευρά και μάλιστα τα χρησιμοποίησε κατά το δοκούν στη στρατιωτικο – διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

Τα συναρπαστικά ντοκουμέντα και τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκάλυψε η εκπομπή «Δυο Ρεπόρτερ» στο Κανάλι –Ένα. Ήδη έχει δημιουργηθεί σάλος και το μείζον θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη Βουλή.

Η απόρρητη υπόθεση που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό στον ουρανοξύστη της Κατεχάκη εμπεριέχει αποσιώπηση μυστικών, απειλές, ένταση, διαρροές πληροφοριών, πόλεμο κατασκόπων, ανίερες συμμαχίες και σκληρή δράση.

Όταν καταρρίφθηκε το Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουκχόι -24 ο αρχηγός της μυστικής μας υπηρεσίας Γ. Ρουμπάτης ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του στην ΕΥΠ κι έδωσε αναφορά στις συμμαχικές μυστικές Υπηρεσίες ότι το αεροσκάφος που έπεσε ήταν Συριακό.

Αυτή ήταν άλλωστε και η επίσημη άποψη των Τούρκων -ίσως και άλλων στη Μ. Ανατολή- που είχαν αποκρύψει την αλήθεια αν και την γνώριζαν σε ολόκληρο το βάθος της. Ο κ.  Ρουμπάτης δεν είχε συμβουλευτεί κανέναν στην υπηρεσία του μέχρι εκείνη την ώρα και ζήτησε από την Ε’ Διεύθυνση (τα στελέχη που παρακολουθούν συνομιλίες ασυρμάτων) να του μεταφέρουν «τι έχουν πιάσει τα ευαίσθητα αυτιά τους»….

Πληροφορείται ότι μια νευραλγική μονάδα της ΕΥΠ στην Κύπρο έχει «πιάσει» τη συνομιλία του Τούρκου πιλότου που κατέρριψε το Ρωσικό Σουκχόι, με το Κέντρο των Τουρκικών ραντάρ.

Από τη στιχομυθία προκύπτει ότι:
• Οι χειριστές του Τουρκικού ραντάρ είχαν ειδοποιήσει τον Τούρκο πιλότο ότι πλησιάζει το Σουκχόι.
• Ότι ο Τούρκος πιλότος απάντησε πως είχε «λοκάρει» το Ρωσικό μαχητικό.
• Αν και οι υπεύθυνοι των ραντάρ του διαμήνυσαν πως «ο στόχος γίνεται κρύος» (σ.σ απομακρύνεται) ο Τούρκος πιλότος είχε ήδη ενεργοποιήσει τον πύραυλο!!!
• Του τονίζουν να επιστρέψει άμεσα στη βάση του.

Η Ελληνική πλευρά είχε ολόκληρο αυτό το πολύτιμο υλικό πληροφοριών με αποδεικτικό τις ίδιες τις ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ο διοικητής της  ΕΥΠ μάλλον λόγω άγνοιας της διαδικασίας ζητά να του παραδώσουν σε στικάκι τις επίμαχες συνομιλίες, να σβήσουν τα πάντα και να ξεχάσουν την υπόθεση…
Όμως, η μονάδα της Κύπρου (η λεγόμενη και 6η ηλεκτρονική) είχε προλάβει μέσω των επιτελών της να στείλει τις επίμαχες συνομιλίες στην Εθνική Φρουρά (ΓΕΕΦ) και στη συνέχεια στο  Ελληνικό Πεντάγωνο, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στον Α’ κλάδο του ΓΕΕΘΑ.

Κι ενώ θα μπορούσαμε να γίνουμε διαιτητές στην κόντρα Τούρκων-Ρώσων και να είχαμε έναν λόγο παραπάνω ως ΝΑΤΟική χώρα, δεν φαίνεται να προχώρησε η υπόθεση αφού προσέκρουσε στην άρνηση Τσίπρα που έδωσε εντολή να «παγώσει» η υπόθεση. Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος ίσως να ήθελε να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς η ίσως με τους Ρώσους, αλλά δεν γνωρίζουμε αν χρησιμοποίησε τους διαύλους επικοινωνίας ή εάν προσφέρθηκαν στη χώρα ικανά ανταλλάγματα.

Ελάχιστα 24ωρα μετά η Σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών(!!) δίνει στην ΕΥΠ μια συγκλονιστική και ιδιαίτερα πολύτιμη πληροφορία. Ότι επίκειται απόβαση των Τούρκων κομάντος στις Οινούσες. Και μάλιστα το προσδιορίζουν με χειρουργική ακρίβεια.

Στο νησάκι Πασά. Δηλαδή στη νησίδα Παναγιά. Και γίνονται ακόμα πιο συγκεκριμένοι. Στο παλιό φυλάκιο!… Θα έκαναν κάτι αντίστοιχο με αυτό των Ιμίων. Απόβαση, φωτογράφηση και αποχώρηση…

Ο Υπουργός Άμυνας ειδοποιείται έγκαιρα και προλαβαίνει τους Τούρκους. Επανδρώνει το φυλάκιο με ομάδα πάνοπλων κομάντος και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι αλλάζουν πλάνα. Δεν αποτολμούν την επιχείρηση…

Το μέγα ερώτημα είναι πως οι Σέρβοι (που μέχρι τώρα η συμβολή τους είναι να πληροφορούν για κανέναν ύποπτο Βόσνιο τζιχαντιστή) είχαν τέτοια πληροφόρηση και από ποιους…

Οι εκτιμήσεις είναι πως εμείς δεν δώσαμε στους Ρώσους το «μάνα εξ ουρανού» δηλαδή τις επίμαχες συνομιλίες που είχαμε ως χώρα του ΝΑΤΟ συνδράμοντας στην επιχειρηματολογία της Μόσχας, μας «έδωσαν» ΝΑΤΟικοί «φίλοι» την υπόθεση των Οινουσών!! Και για να μην «εκτεθούν» οι ίδιοι έβαλαν μπροστά τους Σέρβους…

Το βέβαιον είναι ότι η συγκλονιστική υπόθεση που αποκαλύπτει το Κανάλι-Ένα και η εκπομπή «Δυο Ρεπόρτερ» θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στη Βουλή ενώ υπάρχει ένα σμήνος από κρίσιμες λεπτομέρειες με πρόσωπα και ρόλους που θα αποκαλυφθούν για το χειρισμό της.

Πηγή Πειραιάς Κανάλι Ένα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αυτή είναι σίγουρα η βαθύτερη κρίση που περνάει η Ευρωζώνη και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, παρά τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία δεν θα περάσει μεγάλη τραπεζική κρίση.

Όσο περνούν οι ημέρες από το βρετανικό δημοψήφισμα και αποκρυσταλλώνονται οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ιταλία καλείται να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση που πυροδοτούν τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες αναφορικά με την πιθανότητα συμμετοχής των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν αυτός που τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες, ότι «όσοι καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες θα επωμιστούν τις απώλειες στις άσχημες», ήτοι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών.

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να θέτουν το ζήτημα της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Matteo Renzi επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία για τις ιταλικές τράπεζες είναι απολύτως εφικτή, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan είπε ότι οι καταθέτες πρόκειται να προστατευθούν από την ιταλική κυβέρνηση από τη στιγμή που οι επαφές με τις αρχές της Ένωσης συνεχίζονται σε θετικό κλίμα.

Αν και οι κανόνες για το bail-in είχαν αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε αυτούς, ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις είναι πιθανό να φέρουν άμεσα αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη διαχειρίζεται τις κρίσεις. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες, στα οποία σημειωτέον δεν συμμετέχουν οι ελληνικές λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Τα προβλήματα της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου, Banca Monte dei Paschi di Siena είναι δεδομένα με αποτέλεσμα οι βασικές ανησυχίες να αφορούν τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της Ιταλίας που... σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των «κόκκινων» δανείων. Ακόμη και στην περίπτωση που τα... ψιλά γράμματα της Οδηγίας για το bail-in επιτρέψουν στην Ιταλία να ενισχύσει κεφαλαιακά την Monte Paschi, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπόλοιπες τράπεζες θα χρειαστεί να βγουν στις αγορές. Εκτός κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει λόγω των έκτακτων συνθηκών να πάει κόντρα σε όλους και να εφαρμόσει νέα μη συμβατικά μέτρα, ακόμη ίσως και στοχευμένα για τις ιταλικές τράπεζες.

Σε επίπεδο αγορών, η κρισιμότητα της κατάστασης αντανακλάται τόσο στην κατάρρευση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών - και εν γένει των ευρωπαϊκών - όσο και στο γεγονός ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των πενταετών τίτλων χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση της Deutsche Bank έφτασαν σε ιστορικό υψηλό. Την ίδια ώρα, ολοένα περισσότεροι οικονομολόγοι συμβουλεύουν την Ευρώπη να μιμηθεί τις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει πιο δραστικά την τραπεζική κρίση.

Ο οικονομολόγος David Folkerts-Landau της Deutsche Bank χαρακτηρίζει αναγκαία τη δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης ύψους 150 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, εκτιμά ότι η σωστή αντιμετώπιση για να αποφευχθεί το bail-in και οι καταστροφικές του συνέπειες είναι να ακολουθήσει η Ευρώπη το μοντέλο της κρίσης του 2008-2009 στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων η μοναδική δήλωση που επαναλαμβάνεται συνεχώς σχετίζεται με την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων και ένας από τους κανόνες είναι αυτός του bail-in. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του μέλους της ΕΚΤ, Benoit Coeure, σύμφωνα με την οποία η αναστολή του bail-in θα ήταν το τέλος της τραπεζικής ενοποίησης, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί βασικό πυλώνα της. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του, είπε προσερχόμενος στο χθεσινό Eurogroup ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις για τις ιταλικές τράπεζες ούτε και έντονη κρίση εξαιτίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζονται ανησυχίες ότι λόγω των καθυστερημένων αντανακλαστικών των Ευρωπαίων, η τραπεζική κρίση μπορεί να έχει φτάσει στη Γαλλία και στη Γερμανία, μέχρι να αποφασιστεί μία συνολική και δραστική λύση.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο οικονομολόγος της Deutsche Bank τόνισε ότι η Ευρώπη είναι άρρωστη και πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της γρήγορα, αλλιώς μπορεί να υπάρξει ατύχημα. Ποιος μπορεί να προδικάσει ότι το ατύχημα δεν θα συμβεί στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή ακόμη και στη Γερμανία;

Για την αναγκαιότητα αλλαγών στον κανόνα bail-in έχει κάνει λόγο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην τελευταία έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «βλέπει» μία Ευρώπη με λιγότερες τράπεζες και καλεί τους Ευρωπαίους να δείξουν ευελιξία στον κανόνα του bail-in.

Η οικονομική στασιμότητα και η δύσκολη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις του Brexit δημιουργούν ένα αρκετά αβέβαιο περιβάλλον. Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, όμως, είναι αυτά που «πονάνε» την Ευρώπη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που η Ιταλία αφεθεί στη μοίρα της και οι Ευρωπαίοι παραμείνουν προσηλωμένοι στους αυστηρούς κανόνες, τότε το θέμα γίνεται ακραία πολιτικό, αφού μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να δώσει ώθηση στο ρεύμα των ευρωσκεπτικιστών.

Εκτός από το τεράστιο πλήγμα που θα επέφερε το bail-in στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών, η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τίθεται εν αμφιβόλω. Κατά συνέπεια, οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές για τον δρόμο που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Η εφαρμογή του σχεδίου άμεσης δράσης της ΕΚΤ καθίσταται πιο πιθανή από ποτέ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε, επίσης χθες, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να λύνουν μόνες τους τα προβλήματά τους.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι καλοδεχούμενοι.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο Xριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Φλόριαν Χαν. Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απαντά ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο ο Φλόριαν Χαν επισημαίνει ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

Κριτική από όλα τα γερμανικά κόμματα

Αφορμή για την ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι το πρόσφατο ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία. Στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε με ειδική άδεια στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο όμως να συνοδεύεται από βουλευτές ή δημοσιογράφους. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Φίκρι Ισίκ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί λύση.

Το θέμα συζήτησε προ ημερών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να βρεθεί λύση.

Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία ασκούν έντονη κριτική στην Τουρκία. Ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία». Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

Πηγή SkyΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η έκφραση “Τζαμί δεν θα γίνει εδώ” ήταν αυτή που άκουγε κυρίως ο επισκέπτης, κατά την χτεσινή ημέρα στην περιοχή του Βοτανικού, στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου του ναυτικού όπου έχει προγραμματισθεί να γίνει το μουσουλμανικό τέμενος από την κυβέρνηση. Και την άκουγε από το στόμα των λίγων εκατοντάδων οι οποίοι πέρασαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Γιατί πέρασαν;

Γύρω στις 4 το πρωί της δευτέρας μερικές δεκάδες ανθρώπων, μέλη είτε του πολιτιστικού Συλλόγου “Αθηνά” της περιοχής του Βοτανικού, είτε της ένωσης Εφέδρων “Οπλίτες-Πολίτες”, είτε του κινήματος “Ελλήνων Αφύπνιση” μπήκαν στο συγκεκριμένο “οικόπεδο” το οποίο πλέον ανήκει στο δημόσιο αφού παρεδώθει σε αυτό από το Ναυτικό και ξεκίνησαν τις διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου προκειμένου να φιλοξενηθούν Άστεγοι συμπολίτες μας.

Γύρω στις 9 το πρωί της Δευτέρας δεκάδες άτομα είτε είχαν κινητοποιηθεί είτε είχαν ειδοποιηθεί και είχαν μεταβεί στον χώρο, προκειμένου να στηρίξουν την συγκεκριμένη προσπάθεια. Εμείς βρεθήκαμε στον χώρο λίγο αργότερα προκειμένου να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της όλης κατάστασης.

Σίγουρα η πρώτη εικόνα η οποία βλέπει αυτός που φτάνει στον χώρο δεν είναι εντυπωσιακή. Μία γκαραζοπορτα-καγκελόπορτα, από την οποία βλέπει κανείς έναν χώρο που οδηγεί στο βάθος. Και ... εγκατάλειψη. Η πρώτη νότα που δόθηκε από τους διοργανωτές στην αναδιαμόρφωση του χώρου ήταν μια τεράστια ελληνική σημαία η οποία είναι ορατή από την Ιερά Οδό και η οποία δίνει τον τόνο.

“Έχουμε τόσους συμπολίτες χωρίς στέγη και θα κάνουμε τζαμιά;”

Μιλώντας με τους διοργανωτές η απορία που τέθηκε ήταν απλή. Είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος εν μέσω μιας πολύχρονης κρίσης, η οποία ξεπερνά τα επίπεδα κρίσεων που παράγονται από πολέμους να ασχολείται με την δημιουργία τζαμιού; Είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης αλλά και επιβίωσης έτοιμα κτήρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πάρα πολλούς ανθρώπους να γκρεμίζονται προκειμένου να γίνουν τζαμιά;

Και πραγματικά στον χώρο υπάρχουν αρκετά toll του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία με την κατάλληλη συντήρηση αλλά και τις κατάλληλες προσθήκες σε υλικό μπορούν να στεγάσουν πάρα πολύ κόσμο. Και είναι απορίας άξιον πώς το ελληνικό κράτος επιθυμεί να γκρεμίσει αυτές τις... έτοιμες υποδομές προκειμένου να κάνει ένα... τζαμί, το οποίο έχει θέα στην Ακρόπολη.
Η οποία δεσπόζει στην περιοχή.

“Ενισχύσεις”

Με το που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση, κυρίως μέσω των Κοινωνικών Δικτυών όπως το facebook αλλά και το twitter όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να έρχεται προς την Ιερά Οδό, όπου και βρίσκεται η είσοδος του συγκεκριμένου οικοπέδου. Μαζί τους ήλθε και η Αστυνομία, προκειμένου να ελέγξει το τι ακριβώς συμβαίνει. Αρχικά ένα περιπολικό και μετά ένα δεύτερο έφτασε στο σημείο και ζήτησε να μιλήσει με τους διοργανωτές, πράγμα το οποίο και έγινε. Οι δεύτεροι λοιπόν τους παρουσίασαν το χαρτί με το οποίο “νομιμοποιούσαν” την κινησή τους. Ένα εξώδικό το οποίο κατέθεσαν στην εισαγγελία με νόμιμο τρόπο. Μία αίτηση με την οποία ζητούν να τους δοθεί ο χώρος που προορίζεται για τζαμί ώστε να δημιουργήσουν hot spot για Έλληνες άστεγους, βασιζόμενοι σε έναν νόμο του 2002 που λέει ότι όποια δημόσια κτήρια παραμένουν χωρίς χρήση επί μακρόν χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιους σκοπούς, όχι με τον τρόπο των αναρχικών, δηλαδή με καταλήψεις αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμούν οι κάτοικοι οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα θέλει να συνδράμει το έργο τους. Πληροφορίες που συλλέξαμε επί τόπου μιλούν ακόμη και για συγκεκριμένες ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με τους αστέγους και οι οποίες θα αρχίσουν ήδη από σήμερα να μεταφέρουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στον συγκεκριμένο χώρο, έτσι ώστε να διαλυθεί κάθε υποψία περί του αντιθέτου. Και οι συγκεντρωμένοι ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως γεννήτριες αλλά και φαγητά στον συγκεκριμένο χώρο.
Το συγκεκριμένο χαρτί είναι αλήθεια ότι “βραχυκύκλωσε” τους αστυνομικούς, οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο για κάποιες ώρες αλλά μετά αποχώρησαν.

Ο “πατριωτικός χώρος”

Κάποιους από τους παριστάμενους στον χώρο τους είχαμε δει και στο παρελθόν σε διάφορες εκδηλώσεις του ευρύτερου πατριωτικού χώρου και ειδικά στις κινητοποιήσεις που γινόντουσαν στο Βοτανικό. Από τις “επίσημες” όμως εκφάνσεις του χώρου, το παρόν έδωσε ο Χρήστος Ρήγας από την ΛΕΠΕΝ, αλλά και μια ομάδα νέων που συνδέονται με τον αθλητικό κύκλο Propatria.
Η ΛΕΠΕΝ από την πλευρά της είναι και το μοναδικό κόμμα το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα. Στην οποία αναφέρεται: “Εδώ δεν υπάρχουν κάμερες, ούτε βουλευτές, ούτε διάσημοι. Εδώ δεν υπάρχουν ΜΚΟ, ούτε αλληλέγγυοι με παχυλούς μισθούς. Εδώ υπάρχουν Έλληνες που δεν το βάζουν κάτω. Έλληνες που νοιάζονται για το διπλανό τους που ζούσε αξιοπρεπώς και επιβίωνε, μέχρι να γίνει πράξη η “κοινωνική πολιτική” του μεταπολιτευτικού συρφετού. Ένα Hot Spot για Έλληνες, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Βοτανικού , της “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ” και του κινήματος Ελλήνων Εφέδρων “Πολίτες- Οπλίτες”, την οποία στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη! Η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση είναι εκεί για να στηρίξει όπως μπορεί τους πραγματικούς βασανισμένους, από τους εγχώριους δυνάστες. Οι κάτοικοι με κάθε νόμιμο μέσο και με επίσημη ανακοίνωση στην Εισαγγελία Αθηνών, πλέον , θα αξιοποιήσουν το χώρο του παλαιού στρατοπέδου του Ναυτικού στην Ιερά Οδό 114, στην Αθήνα. Καλούμε τους συναγωνιστές, φίλους και απλούς πολίτες, να προσφέρουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες που ζουν στο δρόμο, για να πραγματωθεί η προσπάθεια των σκεπτόμενων κατοίκων του Βοτανικού και των υποστηρικτών τους. Για περισσότερες πληροφορίες, να μεταβούν στην περιοχή και οι κάτοικοι εκτός Αθηνών να επικοινωνήσουν αν θελήσουν να προσφέρουν ακόμα και με εμάς! Κανένας Έλληνας στο δρόμο. Ούτε βήμα πίσω για την πατρίδα μας!”
Από την πλευρά τους οι παριστάμενοι όμως διευκρίνισαν ότι χρειάζονται ενισχύσεις και βοήθεια και ότι οι πάντες είναι ευπρόσδεκτοι. Ενώ αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που βλέπει κανείς στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των παρευρισκομένων.

Η Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα

Η παγκοσμιοποίηση που σαν τσουνάμι χτύπησε την ανθρωπότητα, χτύπησε και χτυπά σκληρά και απάνθρωπα και τον Ελληνισμό, μεταβάλλοντας σε ερείπιο τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων και του τόπου. Δείχνοντας ταυτόχρονα μεγάλες αλήθειες για το πολιτικό σύστημα του τόπου, το οποίο στο σύνολο του δυστυχώς αποδείχθηκε ανίκανο, διεφθαρμένο, υποταγμένο σε ξένες δυνάμεις και αδιάφορο για τους Έλληνες παρά μόνο ως πηγή πλουτισμού του.

Παρέλαση του ενός κόμματος μετά το άλλο για μία από τα ίδια. Όσο μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις, τόσο μεγαλύτερες οι απογοητεύσεις από τις αντίθετες πράξεις, την εθελοδουλεία, την μετατροπή του τόπου σε αποικία και του λαού σε εξιλαστήριο θύμα.

Στο όνομα της Ελευθερίας οι πιο ανελεύθεροι νόμοι, στο όνομα της Δικαιοσύνης η επιλεκτική εφαρμογή της, στο όνομα της Δημοκρατίας Η ΑΡΝΗΣΗ της, στο όνομα της Ευρώπης των λαών, η Ευρώπη των αγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων. Κι εμείς που πια δε θέλουμε το ρόλο του φτωχού συγγενή και του άβουλου πλάσματος, την τύχη μας στα χέρια μας παίρνουμε. Αρνούμαστε να παρακολουθούμε ανενεργοί, αμέτοχοι και άβουλοι την καταστροφή της χώρας, την φτωχοποίηση του λαού, τον εκτοπισμό του και την εκ των άνω καθοδηγούμενη «διέξοδο» της μετανάστευσης.

Φτάνει πια! Εμείς εδώ θα μείνουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα, να εξαλείψουμε τον παρασιτισμό, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά αλλά και να βοηθήσουμε αλληλέγγυοι ανθρώπους που βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη άνεργοι, άστεγοι, αβοήθητοι, ως παράπλευρες απώλειες του συστήματος εκείνου που νοιάζεται μόνο για νούμερα και όχι για ανθρώπους, και που πίσω από την ψυχρή λογική των αριθμών κρύβει τη βαθειά του αγωνία για την επιβίωση του.

Ενώ φτιάχνονται δεκάδες κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες με χρηματοδότηση που προορίζεται για τους Έλληνες, φτιάχνονται νόμοι για να μας κλέψουν «νόμιμα» τα σπίτια μας και για να μας φορολογήσουν εξωφρενικά, αφαιρώντας μας έτσι κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, οδηγώντας κάποιους ακόμα και σε αυτοκτονία. Όσο για τους απόμαχους της ζωής «τους φροντίζουν», καταργώντας μέχρι και το ΕΚΑΣ και εν συνεχεία και την επικουρική σύνταξη.

Εξάλλου σε τούτο εδώ τον τόπο, ο λαός πάντα πολέμησε για τη δική του πολιτιστική ταυτότητα και ποτέ δε δέχθηκε την επιβολή άλλης. Κάτι που επιχειρείται συντονισμένα σήμερα με τον έντονο εποικισμό προσφύγων και μεταναστών, που εγκλωβίστηκαν εδώ (πολλοί παρά τη θέληση τους), βάσει σχεδιασμού των παγκοσμιοποιητών με σκοπό την αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε το «διαίρει και βασίλευε» να λειτουργήσει διαλύοντας κοινωνίες και δημιουργώντας κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες μάζες.

Λογικές βέβαια αλλοτρίωσης και εκβαρβαρισμού όταν δεν τις δεχόμαστε, τις αντιπαλεύουμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κέντρο στήριξης και φιλοξενίας για όλους αυτούς τους Έλληνες πολίτες, ώστε να έχουν έναν τόπο να σταθούν, ένα πιάτο να γευτούν και ένα χέρι να κρατηθούν στις δύσκολες στιγμές που περνούν.

Για όλα αυτά σας καλούμε όλους σε ενότητα και αντίσταση, ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε την λαίλαπα της καταστροφής, να φέρουμε την ελπίδα στον τόπο, τα παιδιά μας από την ξενιτιά…

Μια και δεν ξεχνάμε ότι στον τόπο μας άρχοντες είμαστε Εμείς και μόνο Εμείς!
Όλοι μαζί λοιπόν εδώ στο κέντρο φιλοξενίας των Ελλήνων, να το στηρίξουμε, να συμπαρασταθούμε και να διατρανώσουμε ότι
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα Κακιά σκουριά δεν πιάνει!

Δ. Παπαγεωργίου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μέχρι και το 2014 ο ΑΝΤ1 μετέδωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- δεκαπέντε τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ, το MEGA άλλα έντεκα, ο ΑΛΦΑ έξη και το STAR τέσσερα! …. Το αποτέλεσμα ήταν ότι για χρόνια, ανοίγοντας την Ελληνική τηλεόραση σε «μεγάλα κανάλια», άκουγες … συνέχεια τούρκικα!

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Το φθινόπωρο του 2012 η Ελληνική τηλεόραση είχε κυριολεκτικά πλημμυρίσει από πολυδάπανες, Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές επιδοτούμενες από το Τουρκικό υπουργείο πολιτισμού με στόχο την «πολιτισμική διείσδυση» σε διάφορες χώρες-στόχους. Οι πολυδάπανες αυτές παραγωγές προσφέρονται σε «τιμές ευκαιρίας» με μια και μοναδική προϋπόθεση: Να μεταδίδονται στην Τουρκική γλώσσα και όχι μεταγλωττισμένες.

Όταν οι Ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί – με πρωταγωνιστές MEGA και ΑΝΤ1- άρχισαν να προσθέτουν στο πρόγραμμα τους εκτός από τις γνωστές σαπουνόπερες αλα-Τούρκα και καθαρά προπαγανδιστικές σειρές, με αποκορύφωμα τον «Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή» είχε προκληθεί η πρώτη μαζική αντίδραση.

Στα πλαίσια των αντιδράσεων αυτών είχε αναρτηθεί και το (διαχρονικό) άρθρο «Σύγχρονα γιουσουφάκια και Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε περισσότερες από εκατό ιστοσελίδες και μπλοκ. Αξίζει τον κόπο να το ξαναθυμηθούμε:

«Στην σύγχρονη Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της ανεργίας που σαρώνει τον ανθό της ελληνικής νεολαίας – και όχι μόνο, της εισβολής λαθρομεταναστών που μετέτρεψε την χώρα σε Ελντοράντο σωματέμπορων και αδίστακτων εμπόρων ψεύτικης ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παρακολουθούμε απαθείς και τον πνευματικό ευνουχισμό της ελληνικής κοινωνίας με την πρόθυμη συνδρομή σύγχρονων γιουσουφάκιδων του χρήματος οι οποίοι αφού άρπαξαν από το Ελληνικό κράτος λαθραίες τηλεοπτικές συχνότητες θησαυρίζουν επί ολόκληρες δεκαετίες χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για οτιδήποτε άλλο εκτός από το χρήμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Εδώ και λίγα χρόνια μπαίνει συστηματικά και ανενόχλητα σε κάθε ελληνικό σπίτι μια τελείως ψεύτικη και φανταστική εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας με την προβολή τηλεοπτικών σειρών που παρουσιάζουν σαν ήρωες πρόσωπα που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 0,5% των 75 εκατομμυρίων της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας.

Η συστηματική αυτή «ωραιοποίηση» και η συνεχής προβολή ανύπαρκτων «πρότυπων» που δημιουργούν μια «ιδανική» αλλά φανταστική εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας, υπήρξε απλά το πρώτο βήμα. Ακολουθεί το δεύτερο με την «ωραιοποίηση» ενός αιματοβαμμένου κατακτητή-Σουλτάνου και λίαν προσεχώς επίκειται το τρίτο βήμα της αλα-τουρκα αποχαύνωσης με την «ωραιοποίηση» της άλωσης της Κωνσταντινούπολης!

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής (1493-1566), ο άνθρωπος που επέλεξε, καθόλου μα καθόλου τυχαία, να μας παρουσιάσει η τουρκική προπαγανδιστική «παραγωγή»;

Ήταν ο μοναδικός από τους 36 Σουλτάνους που παρέλασαν στην κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο οποίος την οδήγησε, μέσω αιματηρών κατακτήσεων, στην μεγαλύτερη γεωγραφικής της έκταση. Ταυτόχρονα, ήταν ένας αιματοβαμμένος Σουλτάνος που δολοφόνησε όλα του τα αδέλφια, δύο γιούς, θείους και επτά εγγόνια για να «εξασφαλίσει» την απόλυτη εξουσία του. Ήταν ο άνθρωπος που ενέτεινε το παιδομάζωμα αγοριών από χριστιανικές οικογένειες για να τα μετατρέψει είτε σε γενίτσαρους, είτε σε γιουσουφάκια. Ο άνθρωπος που έβαψε τα χέρια του με ποταμό χριστιανικού αίματος αλλά δεν δίστασε να παντρευτεί την κόρη ενός χριστιανού ιερέα, την Ρωξελάνη, μία από τις 300 παλλακίδες του τεράστιου χαρεμιού του, η οποία πρώτα πέρασε από την «διαδικασία» του βίαιου εξισλαμισμού και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Χουρέμ (χαμογελαστή).

Αυτόν τον άνθρωπο έρχεται σήμερα να μας παρουσιάσει, μεταμορφωμένο σε άγγελο, η τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής» που μπαίνει ανενόχλητα στα σπίτια μας για να μας «διδάξει» το οθωμανικό «μεγαλείο».

Με την έναρξη προβολής της σειράς στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1 το οποίο, τελείως συμπτωματικά, αφιερώνει καθημερινά μετά το κεντρικό δελτίο των ειδήσεων του, ώρες ολόκληρες σε τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που διαδέχονται η μία την άλλη, ένας Έλληνας πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας (Γιώργος Καραμπελιάς) έγραψε σε άρθρο του με τίτλο «Να απαντήσουμε στην πολιτισμική Τουρκοποίηση» (περιοδικό Άρδην / Ρήξη, Τεύχος 87 / 1-9-2012), μεταξύ άλλων, ότι «Το Τουρκικό κράτος έχει ήδη καταλάβει τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς ακόμα να χρειαστεί να καταλάβει το έδαφος της Ελλάδος» καταγγέλλοντας πως οι τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται στην Ελλάδα «είναι ειδικά φτιαγμένες ως προπαγανδιστικό όπλο για την επανοθωμανοποίηση των βαλκανικών λαών και των Ελλήνων» ζητώντας την απόσυρση της σειράς με σχετική ψηφοφορία στο διαδίκτυο (www.ardin-rixi.gr/archives/7383) η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφών.

Την «υπεράσπιση» του ΑΝΤ1 ανέλαβε ένας από τους μετόχους του MEGA που, τελείως συμπτωματικά, προβάλλει επίσης άλλες δύο τουρκικές τηλεοπτικές σειρές σε πολλές ώρες υψηλής ακροαματικότητας, μέσα από το έγκυρο «Βήμα» (Δημήτρης Τζίνης, 7-9-2012):

«Τα επιχειρήματα αυτά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική….. το μόνο που υπάρχει πίσω από την προβολή της συγκεκριμένης σειράς είναι η σχέση κόστους – οφέλους για x, y, z κανάλι. Οι τουρκικές παραγωγές έχουν ασύγκριτα χαμηλό κόστος από την παραγωγή μιας ελληνικής σειράς και –μέσω της αποδεδειγμένα υψηλής τηλεθέασης τους- φέρνουν τα λεφτά τους πίσω και με το παραπάνω ………. η ανοησία που μας δέρνει μας κάνει να βλέπουμε εθνικιστικά φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν…».

Εμείς όμως οι κοινοί θνητοί που μας δέρνει η ανοησία βλέποντας ανύπαρκτα εθνικιστικά φαντάσματα, σπάμε το κεφάλι μας να βάλουμε τα πράγματα σε μια ζυγαριά:

x, y, z. Μάλιστα. Αν το τουρκικό σήριαλ είναι πιο φτηνό και κερδίζουμε, το πλασάρουμε στον κόσμο. Τώρα τι λέει και τι δεν λέει, τι μας αφορά; Εμείς αρπάξαμε τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες για ολόκληρες δεκαετίες με την γνωστή μέθοδο της διαπλοκής, οι βλακείες που έχουνε σχέση με την «εθνική συνείδηση», την «υποτέλεια», την «ενδοτικότητα» ή την «εθνική αξιοπρέπεια» δεν μας αφορούν καθόλου, υποχρέωση απέναντι στην χώρα που ζούμε και στην κοινωνία που τρώει ότι της σερβίρουμε δεν βλέπουμε καμιά, άρα πολύ καλά κάνουμε και θησαυρίζουμε. Τώρα αν η τουρκική ΜΙΤ «επιδοτεί» έμμεσα ή άμεσα τις παραγωγές αυτές για να μας τις δίνουν τζάμπα, σκασίλα μας! Εμάς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να βγάζουμε λεφτά. Απλά πράγματα – x, y, z!

Από την άλλη πλευρά πάλι, εμείς οι κοινοί θνητοί που μας δέρνει η ανοησία βλέποντας ανύπαρκτα εθνικιστικά φαντάσματα, σκεφτόμαστε πως οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές απευθύνονται σε 70.000.000 τουρκικό κοινό συν το κοινό που εξασφαλίζουν οι διάφοροι σύγχρονοι γιουσουφάκιδες σε χώρες-στόχους, συν κάποιες «επιδοτήσεις», άρα είναι πράγματι τζάμπα. Αντίθετα, οι Ελληνικές σειρές απευθύνονται σε ένα κοινό μόλις 10.000.000, είναι ακριβές και δεν συμφέρουν καθόλου. Άρα οι τουρκικές σειρές θα είναι πάντα φθηνότερες και οι ελληνικές τηλεοπτικές σειρές θα είναι πάντα ακριβότερες. Μήπως λοιπόν σε λίγο όλα τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μας βομβαρδίζουν ακόμα πιο ανελέητα με τουρκικές τηλεοπτικές σειρές ώστε όταν ανοίγουμε την ελληνική τηλεόραση να μην ακούμε πλέον την ελληνική γλώσσα αλλά την τούρκικη, παρακολουθώντας τούρκικες σειρές σε ιδιαίτερα φροντισμένη συσκευασία «βιτρίνας»; Αφού η λογική των καναλιών x, y, z είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος, δεν φαίνεται να απέχουμε και πολύ από αυτό!!

Ας σοβαρευτούμε όμως. Τα σύγχρονα γιουσουφάκια του χρήματος, ποσώς ενδιαφέρονται για τον πνευματικό εκμαυλισμό της ελληνικής κοινωνίας. Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή αν ένας αιματοβαμμένος δολοφόνος παρουσιάζεται στα παιδιά μας σαν αγγελικό πρότυπο. Αν η ιστορία μπαίνει περίτεχνα στο κρεβάτι του Προκρούστη για να «εμφανίσει» ένα αιμοβόρο λύκο σαν άκακο αρνάκι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά και μόνο πόσα χρήματα θα βάλουν στις τσέπες τους.

Και εμείς; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Μα τι άλλο από το να τους «χτυπήσουμε» εκεί που τους ενδιαφέρει, εκεί που τους «πονάει»:

(1) Μετά τις 9 το βράδυ μην ανοίγετε στην οθόνη της τηλεόρασης σας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Τα μηχανάκια της ραδιοτηλεοπτικής μέτρησης θα σταματήσουν να καταγράφουν «αποδεδειγμένες τηλεοπτικές ακροαματικότητες» και δεν θα δικαιολογούν τα διαφημιστικά έσοδα, δηλαδή το χρήμα.

(2) Διαβάζετε προσεκτικά κάθε μήνα στο ελεύθερο ακόμα διαδίκτυο τον κατάλογο των εταιριών που πληρώνουν διαφήμιση στην τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν» και κάντε μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους. Άλλωστε το συντριπτικό ποσοστό των διαφημιζομένων είναι πολυεθνικές εταιρίες που προβάλλουν τα πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα τους και, επί πλέον, τους συμφέρει τα μέγιστα η πνευματική αποχαύνωση του νεοέλληνα!

Αν επιτέλους ξυπνήσουμε και χρησιμοποιήσουμε την τεράστια δύναμη που έχουμε στα χέρια μας κρατώντας το τηλεκοντρόλ, θα καταφέρουμε να απαξιώσουμε σε ακροαματικότητα τον αιματοβαμμένο «Σουλεϊμάν» που μας παρουσιάζεται μεταμορφωμένος σε «ελκυστικό πρότυπο». Τότε είναι βέβαιο πως τα εγχώρια γιουσουφάκια του χρήματος θα το σκεφτούν πάρα πολύ πριν μας σερβίρουν το επόμενο προϊόν της τηλεοπτικής μας οθωμανοποίησης!

Μην τους προσφέρετε λοιπόν «ακροαματικότητα», δηλαδή τα λεφτά για τα οποία γυαλίζει το μάτι τους περισσότερο και από τους χρόνια πεινασμένους!

Απέχετε συνειδητά από την παθητική παρακολούθηση του συστηματικού, πνευματικού μας ευνουχισμού!

Παρακολουθείτε προσεκτικά στο ελεύθερο διαδίκτυο τον μηνιαίο κατάλογο των εταιριών και των προϊόντων που χρηματοδοτούν με την διαφήμιση τους την πολιτιστική μας τουρκοποίηση και μην αγοράζετε τα προϊόντα τους!

Πρέπει επί τέλους να σταματήσουμε αυτήν την παθητική απραξία απέναντι στην ορατή πλέον δια γυμνού οφθαλμού προσπάθεια να μετατραπούμε σε γιουσουφάκια της νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που ονειρεύεται η τριανδρία Ερντογάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου. Με την βοήθεια βέβαια και την λογική των x, y, z (Ελληνικών;) τηλεοπτικών σταθμών…»

Το αποτέλεσμα της μαζικής κινητοποίησης και της ευαισθητοποίησης του τηλεοπτικού κοινού το φθινόπωρο του 2012, ήταν η κατακόρυφη μείωση των διαφημίσεων (και του χρήματος) στην τηλεοπτική σειρά «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» με φυσικό επακόλουθο την διακοπή της μετάδοσης της με την «κομψή» δικαιολογία πως το σίριαλ «δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στην Τουρκία κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στον προγραμματισμό του καναλιού»!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέχρι και το 2014 ο ΑΝΤ1 μετέδωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- 15 (ναι, δεκαπέντε) τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ, το MEGA άλλα έντεκα, ο ΑΛΦΑ έξη και το STAR τέσσερα! (Ο ΣΚΑΙ, προς τιμήν του, «απείχε» ανέκαθεν από τα χρήματα που «μοίραζαν» οι Τούρκοι με τα πάμφθηνα σήριαλ). Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν ότι για χρόνια, ανοίγοντας την Ελληνική τηλεόραση σε «μεγάλα κανάλια», άκουγες … συνέχεια τούρκικα!

Η κατάσταση αυτή, σε μειωμένη βέβαια «ένταση», συνεχίζεται και σήμερα με το STAR να έχει υποκαταστήσει τον ΑΝΤ1 προβάλλοντας ταυτοχρόνως, την μία μετά την άλλη, δύο τουρκικές σειρές (Karasevda – Μαύρος σεβντάς και Bahar – Άνοιξη), ενώ το πάλαι-ποτέ μεγάλο κανάλι μεταδίδει το Karagul – Μαύρο τριαντάφυλλο).

Όλα Kara, δηλαδή μαύρα. Αυτό δηλαδή που αξίζουν οι τηλεοπτικές συχνότητες που εξακολουθούν να μας προσφέρουν μπόλικο, εικονικό νέο-οθωμανικό «πολιτισμό» σε συσκευασία πολυτελείας.

Ίσως μάλιστα, κάποιες από αυτές, να άρχισαν να καταρρέουν από την αντίδραση των τηλεθεατών στην ιερή προσήλωση που επιδεικνύουν, χρόνια ολόκληρα, στον όψιμο νέο-οθωμανικό «πολιτισμό». Κατάντια…

Υ.Γ.: Ενώστε τώρα και εσείς την φωνή σας στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ για την προστασία της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ενός ανεπανάληπτου μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού!
Υπογράψτε τώρα την έκκληση κάνοντας κλικ εδώ


Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης 

Στις 23 Ιουνίου του 2012 το περιοδικό «The Economist» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ποτέ η μεγάλη Βρετανία δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρώπη».
Ανέφερε δε, ότι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές εύχονται η χώρα τους να ξεμπερδέψει επιτέλους με την ΕΕ, σχολιάζοντας παράλληλα με… σιγουριά πως «Στοιχηματίζουμε ότι οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα μας εγκρίνουν μεγάλες παραχωρήσεις ξέροντας τι θα διακινδυνεύσουν αν πούμε «Όχι» στο δημοψήφισμα».

Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, εκατό εκ των συντηρητικών βουλευτών έστειλαν επιστολή στον Ντ. Κάμερον ζητώντας αναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη, μία κίνηση που προκάλεσε τον τίτλο «Κάτι τρέχει στο βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας» της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde”.
Ένα άρθρο που κατέληγε με το ερώτημα «Πότε θα δούμε το Brexit;»

Αφορμή για όλ’ αυτά, ήταν ένας νόμος που ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν, τον χειμώνα του 2011. Ένας νόμος που υποχρέωνε τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει δημοψήφισμα, αν τεθεί θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάϊο του 2015, ο Ντ. Κάμερον αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Τόρυς και νικητής με απόλυτη αυτοδυναμία στις πρόσφατες εκλογές, μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, είχε δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά νίκη απ’ όλες», γνωρίζοντας πως, αν και η επικράτηση των Τόρυς πιστωνόταν σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο, σύντομα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές και τις πιέσεις τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΕ.

Ο ίδιος δεν άργησε, έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, να επαναλάβει ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2013 για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015. Τότε μάλιστα είχε διευκρινίσει ότι θα κάνει εκστρατεία «με όλη του την καρδιά και την ψυχή» ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη και ο αρθρογράφος της “Le Monde” όμως, μ’εκείνο το «Πότε θα δούμε το Brixit;» του 2012, περισσότερο μάλλον επιθυμούσε να… εξορκίσει αυτή την εξέλιξη, η οποία θα ερχόταν να συγκλονίσει συθέμελα την ΕΕ με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου του 2016, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά το άρθρο του “TheEconomist”.

Ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε μία από τις πιο μακροσκελείς δηλώσεις που έχει ποτέ κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στην εμφάνισή της για να σχολιάσει το βρετανικό δημοψήφισμα, την αμέσως επόμενη ημέρα.

«Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας και εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, ενώ αναφερόμενη στη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, επισήμανε ότι θα διαρκέσει χρόνια και ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ.

Και κάπου εδώ, ξεκινούν οι λάθος δηλώσεις αλλά και χειρισμοί του ζητήματος.

Στο ίδιο εκείνο μήνυμά της, η Α. Μέρκελ, «κατάφερε» να συμπεριλάβει και την εξόχως αρνητική πρόταση «Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη» (!!)

Με τους ευρωπαίους ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών μελών της ΕΕ να εμφανίζονται ήδη διχασμένοι, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η Ένωση να χειρισθεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, κάποιοι από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης δείχνουν πλέον (σχεδόν φανερά;) την διάθεσή τους να χρησιμοποιήσουν ακριβώς αυτή την δύσκολη κατάσταση, ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για οποιαδήποτε άλλη χώρα σκεφτεί ένα ανάλογου περιεχομένου δημοψήφισμα.

Τις πρώτες ημέρες, διαρροές από κύκλους του Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκαναν λόγο για «πλήρη συμφωνία» μεταξύ του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όσον αφορά το πώς θα χειριστούν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Μία «πλήρης συμφωνία»όμως που θα βασιζόταν σε αυτό που η κα Μέρκελ είχε ήδη καταστήσει σαφές. Ότι (δηλαδή) δεν βιάζεται να διακόψει τις σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους που στηρίζουν την εξαγωγική γερμανική οικονομία, ενώ είχε μάλιστα δηλώσει αντίθετη σε τιμωρητική στάση των Βρυξελλών απέναντι στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φρ. Ολάντ, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία του γαλλο-γερμανικού άξονα, δήλωσε ότι «Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία» για να προσθέσει καταλήγοντας ότι «Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (...) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη».

Νάτο πάλι το ζήτημα μεταξύ «ειρήνης –πολέμου» που πρώτη «άνοιξε» η γερμανίδα καγκελάριος (!)

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. ζητούσαν ταχύτατη έναρξη των διαπραγματεύσεων για υλοποίηση του Brexit!

Εν τω μεταξύ, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον, υιοθετώντας μία… άκρως μετριοπαθή στάση, δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύεται να διατηρήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με το Λονδίνο όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πλήρη αντίθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, με τον… έτερο διεκδικητή της Προεδρίας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο ο ποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο θέρετρο γκολφ που έχει στη Σκωτία, τόνισε πως η είδηση ότι οι Βρετανοί επέλεξαν να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «κάτι σπουδαίο». «Πήραν πίσω τη χώρα τους», δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσπαθώντας μάλιστα να συνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το θέμα της μετανάστευσης και στις ΗΠΑ.

«Λαοί είναι θυμωμένοι παντού, είναι θυμωμένοι για σύνορα, είναι θυμωμένοι επειδή άλλοι έρχονται στη χώρα και παίρνουν τον έλεγχο και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι», είπε.

Παράλληλα, και με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ο Αμερικανός (και απερχόμενος σε μερικούς μήνες) πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αν και θεωρεί ότι η διεθνής οικονομία θα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα μετά το Brexit, σημείωσε ταυτόχρονα την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δήλωσε πεπεισμένος πως το διαζύγιο Βρετανίας και ΕΕ θα γίνει «συνετά», ενώ, όσον αφορά γενικότερα το πεδίο του διεθνούς εμπορίου, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει υποχώρηση από τις διεθνείς συμφωνίες - με φόντο (και) την TTIP (σιγά μην την ξεχνούσε!).

Εν τω μεταξύ, ο Βλαδίμηρος Πούτιν λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, υιοθετώντας την πάγια τακτική της ρωσικής διπλωματίας, επέλεξε να «σταθεί κάπου στη μέση» μέχρι ν’ αξιολογήσει όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες, πριν την τελική του απόφαση. «Δεν είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του βρετανικού λαού. Έχω τη γνώμη μου για το θέμα αλλά δεν θέλω να μιλήσω εκ των προτέρων» δήλωσε. «Γιατί (ο Ντέιβιντ Κάμερον) διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα; Για να εκβιάσει την Ευρώπη; Ή για να την τρομάξει; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός αν ο ίδιος τάσσεται κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας συνάντησης με εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, ο ίδιος επέλεξε (πάλι) να κρατήσει τις «πρέπουσες» αποστάσεις. Δεν ξέχασε όμως την δήλωση του Ντ. Κάμερον ο οποίος είχε πει «Πρέπει να πω ότι από όλους τους ηγέτες και πολιτικούς που ξέρω κανείς δεν θέλει να βγούμε από την ΕΕ. Ούτε η Αυστραλία, ούτε η Νέα Ζηλανδία, ούτε ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.Ο μόνος που σκέφτομαι ότι μπορεί να θέλει να φύγουμε είναι ο Βλαντιμιρ Πούτιν. Ποιος θα ήταν χαρούμενος εάν φεύγαμε. Ο Πούτιν ίσως να ήταν».
Ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ «απαντώντας» στον Ντ. Κάμερον, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «οφείλεται στην επιφανειακή και αλαζονική στάση που κράτησε η βρετανική κυβέρνηση η οποία διοργάνωσε το δημοψήφισμα». Με άλλα λόγια… «κ. Κάμερον, εσείς φταίτε»!

Οι «πρέπουσες» αποστάσεις όμως έπρεπε να κρατηθούν.

Έτσι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν, έσπευσε να δηλώσει ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, για αυτό ακριβώς η Μόσχα έχει συμφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει μια ακμάζουσα, σταθερή και προβλέψιμη οικονομία», συμπληρώνοντας πως «η Μόσχα ελπίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας», εκφράζοντας μάλλον μία ευχή, παρά την πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος κάνοντας λόγος για «πρόσθετους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία περιλαμβανομένης της ρωσικής οικονομίας», για να συμπληρώσει «Σίγουρα, αυτό δεν με ευχαριστεί» επιβεβαιώνοντας (ίσως) την φήμη για μία υποβόσκουσα «κόντρα»μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών της Ρωσίας.

Τι γίνεται όμως στην (παρά τα προβλήματα) ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη αγορά του κόσμου; Ποια ήταν η αντίδραση της Κίνας;

Εκεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείο των Οικονομικών, επισήμανε ότι «το Πεκίνο σέβεται την επιλογή των Βρετανών και ελπίζει ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» προσθέτοντας ότι «Η Κίνα βλέπει τις σχέσεις με τη Βρετανία και την ΕΕ από μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και στηρίζει την ανεξάρτητη επιλογή της αναπτυξιακής πορείας της ΕΕ».

Σε αντίθεση μάλλον με τις δηλώσεις του Χουάνγκ Γιπίνγκ, μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «το Brexit θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης», για να συμπληρώσει με έμφαση ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα είναι πολύ κακή, τόσο για τον κόσμο όσο και για την Κίνα» (!)

Η τακτική των ίσων αποστάσεων κι εδώ; Ίσως.

Γεγονός πάντως είναι ότι το 2015 η Κίνα έκανε άμεσες επενδύσεις στην Βρετανία αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie, ενώ μεταξύ 2005 και 2015, έχει επενδύσει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην Βρετανία.

Άλλωστε, Ο Ντ. Κάμερον είχε ήδη ανακοινώσει συναλλαγές αξίας 40 δισεκατομμυρίων λιρών (!) μεταξύ Βρετανίας και Κίνας μετά από μια επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Πρόεδρο Ζι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Και στην Ευρώπη;

Εδώ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν (ακόμη) να τα «έχουν χαμένα»!

Οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, συνέταξαν ένα κείμενο με το οποίο καλούσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την επερχόμενη εκείνες τις ημέρες σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Είναι επιτακτικό», έγραφαν οι βουλευτές, «να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης» για να προσθέσουν ότι «Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε κι εκείνος τον Ντ. Κάμερον να αρχίσει άμεσα την διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σουλτς εκτίμησε πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση» για να συμπληρώσει εμφατικά ότι «Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους».

Στα τέλη Ιουνίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνγκέρ, ο κ. Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και ο πρόεδρος της εναλλασσόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Ρούτε, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγοντας σε μία κοινή δήλωση η οποία (μεταξύ άλλων) ανέφερε ότι «Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε… Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα»

Σε πλήρη συμφωνία μαζί τους, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόϊμπλε, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη «ζημιά» από το Brexit και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα «φαινόμενο του ντόμινο» στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα «δηλητήριο για την οικονομία». Σε συνάντησή του δε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι «η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση».

Τι έλεγε όμως η (επτά σημείων) κοινή δήλωση των 27 Ευρωπαίων ηγετών, μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών;

Μεταξύ άλλων ότι σαφώς λυπούνται «βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά σέβονται «τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού», αλλά και ότι «Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση».

Εμφανής διάσταση απόψεων; Μάλλον ναι.

Δεν ξέχασαν πάντως οι 27 να τονίσουν και πάλι ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον».

Το δίπτυχο «ειρήνη και ασφάλεια έναντι του ευημερία & ελπίδα» είναι το φλέγον ζήτημα που (ήδη απασχολεί αλλά) πρόκειται να απασχολήσει έντονα το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής, τους αμέσως επόμενους μήνες. Δεν αποτελεί όμως αντικείμενο αυτού του κειμένου.

Γιατί όμως αυτή η διάσταση απόψεων μεταξύ των εκλεγμένων από τους λαούς τους Ευρωπαίους ηγέτες και των εκλεγμένων εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνεπικουρούμενων από τον κ. Σόϊμπλε;)

Μία αυθόρμητη σκέψη είναι γιατί σε περίπτωση (πχ) διάλυσης της ΕΕ, οι δεύτεροι (εκτός ίσως του κ. Σόϊμπλε) απλά… θα χάσουν την αδρότατα αμειβόμενη εργασία τους, με αποτέλεσμα να «εξαφανισθούν» από το προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής (ίσως δε και από εκείνο των χωρών καταγωγής τους). Κι αυτό (ίσως) να μην απασχολεί μόνον τους ίδιους.

Έχουν όμως βάσιμους λόγους για να υποψιάζονται ένα «φαινόμενο του ντόμινο» στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας;

Η (σχετικά) αποτυχημένη εκστρατεία των Podemos στις πρόσφατες Ισπανικές εκλογές, δε θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο.

Από την άλλη όμως μεριά, είναι κι εκείνο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) του Ιταλού ευρωσκεπτικιστή Μπέπε Γκρίλο το οποίο, μετά τις επιτυχίες του στις τοπικές εκλογές τον περασμένο μήνα (όταν κέρδισε τις 19 από τις 20 αναμετρήσεις που διεκδικούσε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την πρωτεύουσα Ρώμη), είναι πλέον το δημοφιλέστερο κόμμα της Ιταλίας και θα κέρδιζε εύκολα την εξουσία αν διεξάγονταν τώρα εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα, το M5S ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συνεχίζοντας την τάση που έχει εδώ και καιρό να αυξάνει την υποστήριξή του, την ώρα που η δημοτικότητα του κ. Ρέντσι μειώνεται.

Θα πρέπει βέβαια εδώ να σημειωθεί ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ιταλία, είναι προγραμματισμένες για το 2018. Εκτός βέβαια ενός απρόοπτου και σοβαρού… οικονομικού (ή άλλου) γεγονότος (!)

Έπειτα, είναι και η επανάληψη των αυστριακών εκλογών, που ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Εκεί, ο αυστριακός Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιός του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, είχε ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε.

Ο ίδιος βέβαια, κατανοώντας προφανώς το σαφές μήνυμα που δίνεται από πρόσφατη δημοσκόπηση, ότι μόλις το 30% των Αυστριακών επιθυμούν μία έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε στροφή 180 μοιρών, εκτιμώντας τώρα πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε «λάθος». Έχει πάντως ταχθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία ένταξη, όπως λέει, η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας καλός λόγος για να ερωτηθούν οι Αυστριακοί ως προς την παραμονή τους στην ΕΕ.
Και τα «προβλήματα» δεν σταματούν εδώ.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν πρότεινε η χώρα του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ (!) μετά την απόφαση της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, για να πάρει άμεσα την απάντηση από τον εκπρόσωπο τύπου του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα «Η συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε υπό αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο τη συμμετοχή της και τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας. Επομένως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κανενός δημοψηφίσματος».

Ο κ. Ζέμαν βέβαια, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες στην πόλη Βέλκε Μεζίριτζι στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι διαφωνεί «με εκείνους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση… ωστόσο» συνέχισε «θα κάνω ό,τι μπορώ για εκείνους προκειμένου να κάνουν ένα δημοψηφίσμα και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους». Ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα, ωστόσο θεωρείται ένας ηγέτης με επιρροή σε μια χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος».

Είναι βέβαια και η Ουγγαρία.

«Θέλετε η Ευρώπη να μεταφέρει υποχρεωτικά μη Ούγγρους πολίτες στην Ουγγαρία, χωρίς να ερωτηθεί το κοινοβούλιο;» Αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της χώρας στις 2 Οκτωβρίου. Αποτελεί αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού Β. Όρμπαν, ηγέτη του δεξιού κόμματος Fidesz και αποτελεί το νέο του χτύπημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Μάρτιν Σουλτς βέβαια, δεν άργησε να απαντήσει σε αυτή την ιδέα:
«Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν θα πάρει μετανάστες στη χώρα του, με ή χωρίς δημοψήφισμα. Πρόκειται για ενέργεια που σκοπό έχει να δικαιολογήσει μια πολιτική την οποία εφαρμόζει για πάνω από έναν χρόνο».

Ο κ. Όρμπαν όμως προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμάχους του, όπως τη γειτονική Σλοβακία, η οποία επίσης εναντιώνεται στο σχέδιο μετεγκατάστασης και έχει ήδη ενταχθεί σε μια ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ που καλούν να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν, μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. Οποία σύμπτωσις με τις θέσεις του Β. Σόϊμπλε!

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. «Θεωρούμε ότι είναι βλακώδης, διότι αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να διχάζει την Ευρώπη, το ότι (οι χώρες μέλη) θα αναγκάζονται να πληρώνουν 250.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα αρνούνται να υποδεχθούν», πρόσθεσε.

Αρκετοί βέβαια διπλωμάτες, εντάσσουν τις θέσεις του κ. Όρμπαν στο «ρεύμα» του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου ευρωσκεπτικιστές στη Γαλλία και στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων, ζητούν να γίνουν δημοψηφίσματα για να αποφασιστεί αν οι χώρες τους θα παραμείνουν στην ΕΕ. Η τακτική της διοργάνωσης δημοψηφισμάτων, προσθέτουν, ενδέχεται να δηλητηριάσει συνολικά το κλίμα του διαλόγου.

Τι υποχρεώνει όμως τον γάλλο πρόεδρο κ. Ολάντ να σπεύδει να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την ΕΕ στην Γαλλία;

Όπως είπε ο κ. Ολάντ οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους θα δώσουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμούν.
«Γιατί να οργανώσουμε έναν τέτοιο αναβρασμό και μια πολεμική αναμέτρηση αν δεν είναι να φύγουμε από την ΕΕ; Τα ψέματα, οι εκλαϊκεύσεις, οι υπερβολές ακόμη και η βία που είδαμε στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν αρκούν γι' αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους;", σημείωσε σε συνέντευξή του στη Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να διοργανωθεί ένα γαλλικό δημοψήφισμα.

Είναι όμως και εξέχοντες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Αλέν Ζιπέ, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά ένα νέο σχέδιο της ΕΕ.
Ίσως η εμπειρία από το 2005, όταν ένα προτεινόμενο νέο Σύνταγμα της ΕΕ αποκλείστηκε από δημοψηφίσματα που έγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία, να ελπίζουν ότι αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση.

Μόνον το Εθνικό Μέτωπο της Μ. Λεπέν ζητεί ψηφοφορία σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, με τον γάλλο πρόεδρο να επιμένει ότι η ψηφοφορία για την Ευρώπη στη Γαλλία θα γίνει στις προεδρικές εκλογές, για να καταλήξει «Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει τότε ένα παράδειγμα, ή μάλλον ένα παράδειγμα προς αποφυγήν».

Νάτο λοιπόν το «παράδειγμα προς αποφυγήν»!
Κι έρχεται μάλιστα από… το Φρ. Ολάντ!

Αυτόν που, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ, βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» και έχουν υιοθετήσει την… μετριοπαθή στάση του κοινού ανακοινωθέντος των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει τις φράσεις «αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο», «Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη» και «Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό» και όχι από τους… «σκληρούς» κ.κ. Γιουνγκέρ, Σουλτς, Τουσκ και Σόϊμπλε, των εκφράσεων «να αρχίσει άμεσα την διαδικασία εξόδου», «το ταχύτερο δυνατόν» και «η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο».!

Κάπου την έχουμε ξανασυναντήσει αυτή την τακτική του «good cop-bad cop» ώστε να επιτευχθεί το κοινά επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι;

Για να συμπληρωθεί βέβαια το παζλ των αντιδράσεων-δηλώσεων, δε θα πρέπει να λησμονήσουμε τους… καθαρά οικονομικούς παράγοντες. Ειδικά αυτούς που εκπροσωπούν ευρωπαϊκούς θεσμούς ή… καταστάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, τo City στο Λονδίνο«βρίσκεται σε συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να διατηρήσει μία σχέση ανάλογη με αυτή που έχει η Νορβηγία με την ΕΕ και οι χρηματοοικονομικοί του όμιλοι να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης».

Οι ίδιοι βέβαια γνωρίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να πληρώνει στα ταμεία της ΕΕ και να υιοθετεί τους νόμους της, χωρίς δικαίωμα στη διαμόρφωσή τους, για να λάβει ειδική άδεια να πουλά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της στην κοινή αγορά των 27 χωρών.

Ο Chris Cummings, επικεφαλής του «TheCityUK», που προωθεί τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Βρετανίας, είπε ότι «όργανα του κλάδου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο και να κερδίσουν την στήριξη αξιωματούχων στη Βρετανία», κάτι που ίσως δε θα πρέπει να θεωρούμε εκ των προτέρων απίθανο.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, δεν πιστεύει πως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ (!)

«Bρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαδικασίας, πολλά μπορούν να συμβούν. Το βρετανικό δημοψήφισμα καθορίστηκε ιδιαίτερα από τα συναισθήματα, δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο οι οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης. Γι αυτό πρέπει να περιμένουμε εάν πράγματι θα έρθει η έξοδος», είπε ο ίδιος στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Πάντως, εάν η Μ. Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένει την παγίωση μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων και στα νομίσματα. «Η Μ. Βρετανία μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες θα βρίσκονται στον εξωτερικό κύκλο. Η Ευρωζώνη θα αποτελείται από χώρες ισχυρά ενσωματωμένες».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί επίσης ότι σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ταχεία διεύρυνση της ευρωζώνης δεν είναι ρεαλιστικό. «Αυτή τη στιγμή καμιά χώρα που δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη δεν εκπληρώνει όλα τα κριτήρια ένταξης». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένει μεν ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα προσχωρήσουν στο ευρώ εάν η Μ. Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, αλλά ο ρυθμός θα είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα, διότι υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα και προτεραιότητες.

Ευσεβείς πόθοι ή πραγματικότητα;
Όπως κι αν έχει, ο… φόβος υπάρχει.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως «Η ευρωζώνη πρέπει να επιταχύνει την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωσή της, διαφορετικά άλλες χώρες μπορεί να δελεασθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να εγκαταλείψουν την ΕΕ». «Δεν πρέπει να ανεχθούμε απλώς το Brexit, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μέσω αυτού, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία», ανέφερε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη η ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωσή της. «Αν το status quo είναι η μοναδική απάντησή μας, αυτή δεν θα είναι η μοναδική έξοδος από την ΕΕ» συμπλήρωσε.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι, με την Ευρώπη να διέρχεται άλλη μια κρίση, αυτήν τη φορά υπαρξιακή, Γαλλία και Γερμανία διαγκωνίζονται για τον ηγεμονικό ρόλο που θέλουν να αναλάβουν την επόμενη ημέρα του Brexit.

Πρώτος και καλύτερος ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αφήσει να διαρρεύσει μια πλειάδα σχεδίων για τη μορφή που πιστεύει ότι πρέπει να λάβει η ΕΕ, με κεντρικό άξονα την αποδυνάμωση της Κομισιόν. Την… «ακύρωση» δηλαδή των ίδιων του των «συμμάχων», όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού του Brexit, κ.κ. Γιουνγκέρ, Σουλτς και Τουσκ!

Ο διακαής πόθος βέβαια του κ. Σόϊμπλε, είναι μια Ευρώπη -τουλάχιστον- δύο ταχυτήτων, με έναν σκληρό πυρήνα που θα λαμβάνει τις αποφάσεις και μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που θα ακολουθεί.
Και ποιο ρόλο μπορεί να έχει η Γαλλία, της «πλήρους συμφωνίας» με την Α. Μέρκελ σήμερα;

Πουθενά. Εκτός εάν ακολουθήσει απόλυτα τις επιταγές του Βερολίνου!

Το θέμα που προκύπτει λόγω των εξελίξεων είναι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι ο Φρ. Ολάντ εκείνος που θα ηγηθεί την γαλλικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Εάν λοιπόν η προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2017 περάσει στα χέρια της Δεξιάς και ενός από τους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων (Ν. Σαρκοζί, Α. Ζιπέ, Φρ. Φιγιόν και Μπ. Λε Μερ), οι σημερινές καταστάσεις μπορεί να αλλάξουν… άρδην.

Το σχέδιο πέντε σημείων που επεξεργάστηκε ο νυν επικεφαλής του συντηρητικού LR (Les Republicains), Νικολά Σαρκοζί, συμφωνεί με τον Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την Κομισιόν. Κατά τη γνώμη της γαλλικής Δεξιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερες πολιτικές αποφάσεις και επιπλέον κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα άσκησης βέτο σε αυτές.

Προσέξτε όμως. Ποιο κράτος-μέλος; Του σκληρού πυρήνα ή της… ευρωπαϊκής περιφέρειας της Ε.Ε. των δύο ταχυτήτων;!

Το σίγουρο είναι ότι, γνωρίζοντας όλα αυτά, η Μ. Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, θα πρέπει είτε να χαμογελά, είτε ν’ ανησυχεί για την… υιοθέτηση αρκετών εκ των θέσεων της δικής της ατζέντας για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ, από τους συντηρητικούς, όπως το ότι θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της Σένγκεν, ώστε κάθε χώρα να διατηρεί μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και επίσης να σταματήσει η διεύρυνση της Ευρώπης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βλέπει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη Γαλλία, με την εναλλαγή Παρισιού και Βερολίνου στην προεδρία της Ευρωζώνης. Όσο για τις μικρότερες χώρες; «Κρίμα, αλλά αυτά έχει η ζωή», ήταν η απάντησή του...

«Επιστρέφοντας» στον υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κ. Σόιμπλε, προέτρεψε τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παραμείνουν σε αυτήν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, να υιοθετήσουν μια «προσέγγιση διακυβερνητικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όταν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται πραγματισμός : «Εάν η Κομισιόν δεν εμπλέκεται, πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να επιλύουμε τα προβλήματα (με συνεργασία) μεταξύ κυβερνήσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναληφθεί δράση επειγόντως τονίζοντας : «τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά. Σύντομα αντιλαμβάνεσαι εάν η Κομισιόν δεν διαχειρίζεται κάτι ή ότι βρισκόμαστε σε τέλμα στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Και τότε οι κυβερνήσεις έχουν μια ευθύνη»

Ποιες κυβερνήσεις;
Μα… αυτές του «σκληρού πυρήνα» των χωρών της Ε.Ε., φυσικά.

Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι τα «περιφερειακά κράτη» θα… λαμβάνονται καν υπ’ όψιν;

Με σχεδόν σίγουρο λοιπόν ότι η Ε.Ε., με τον έναν ή άλλο τρόπο, πρόκειται πολύ σύντομα, ίσως το αργότερο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ν’ αλλάξει «μορφή», θα πρέπει σήμερα να θέσουμε άμεσα τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στροφή στην πρωτογενή και μεταποιητική παραγωγή, με την ανάπτυξη παραγωγικών τομέων στην έρευνα και την καινοτομία, με την περαιτέρω έμφαση στην ανάπτυξη του ποιοτικού και πολυθεματικού τουριστικού προϊόντος, χωρίς να παραβλέπεται η, σε βάθος χρόνου, εκμετάλλευση των ήδη εντοπισμένων κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Εάν μείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη αποκλειστικά και μόνον εξαρτώμενων από τρίτους παράγοντες, όπως οι ενεργειακές οδοί και το διαμετακομιστικό εμπόριο, η «μοίρα»μας θ’ ανήκει στους «Μοιραίους» του Βάρναλη.

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
(να) προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!


Πηγές:
Le Monde: Η Αγγλία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/59466/le-monde-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7#ixzz4DNOpK1dd
http://gr.euronews.com/2016/06/20/brexit-the-view-from-moscow/
http://www.matrix24.gr/2016/06/poutin-o-kameron-theli-na-ekviasi-i-na-tromaxi-tin-evropi/#sthash.auKw07mX.dpuf
http://www.newsit.gr/kosmos/Dilosi-Merkel-gia-Brexit-Pio-dramatiki-kai-apo-toy-Kameron/630591
http://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/pliris-symfonia-olant-ke-merkel-gia-to-brexit-en-meso-ikonas-dichonias/
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=195063&catid=7
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=811317
http://left.gr/news/synodos-271-i-koini-dilosi-soylts-toysk-royte-gioynker-gia-apotelesma-toy-vretanikoy
http://left.gr/news/i-koini-dilosi-ton-27-gia-apotelesma-toy-vretanikoy-dimopsifismatos
https://left.gr/news/fovoi-soimple-gia-fainomeno-ntomino-stin-ee-meta-brexit
http://newpost.gr/kosmos/544462/olant-oxi-se-dhmopshfisma-sth-gallia
http://left.gr/news/anisyhei-o-ompama-meta-brexit-perimenei-syneti-symfonia-me-tin-ee
http://left.gr/news/kl-regklingk-mallon-apithani-i-exodos-tis-m-vretanias-apo-tin-ee
http://www.altsantiri.gr/brexit/brexit-o-olant-xekatharizi-oti-apofasi-den-akironete-oute-anavallete/
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/02/austria-akrodexia-dhmopsifisma-exodos-ee-diethnes_n_10785840.html
http://www.zougla.gr/kosmos/article/tsexia-aporif8ike-i-protasi-zeman-gia-dimopsifisma-gia-eksodo-apo-tin-e-1346330
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/ta_megala_sxedia_soimple_kai_sarkozi-64400785/
http://newpost.gr/kosmos/544846/skepseis-gia-dhmopshfisma-sthn-oyggaria
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν θα κάνει δημοψήφισμα εναντίον των μεταναστών στις 2 Οκτωβρίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/276870/oyggaria-o-viktor-ormpan-tha-kanei-dimopsifisma-enantion-ton-metanaston-stis-2-oktovrioy#ixzz4DzlqvtNe
http://www.multi-news.gr/ta-nea-moskovisi-epitachinsi-tis-ikonomikis-politikis-oloklirosis-gia-min-figoun-alles-chores/#ixzz4DMhXcwtj
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/709992/pyra-soimple-kata-tis-komision-oi-kyverniseis-na-paroyn-tin-katastasi-sta-xeria-toys#ixzz4DMpkzlsF
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=811632
http://www.enikos.gr/international/347956,Xilari-Klinton-Analamvanw-thn-ey8ynh-poy-moy-analogei-gia-thn-epi8esh-sth-Begga.html
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2286520/chilari-klinton-sevome-to-apotelesma-tou-dimopsifismatos
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/33072/kameron-poly-epikindyna-ta-sxolia-toy-tramp
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/tramp_gia_kameron_den_blepo_na_exoume_kali_sxesi-64376206/
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=242517
http://www.el.gr/index.php/diethni/119-diethni/9264-tramp-%C2%ABh-eyrwph-odeyei-sthn-katastrofh-ths%C2%BB
http://www.bankwars.gr/putin-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-brexit/
http://www.athina984.gr/2016/06/26/i-kina-proidopii-oti-to-brexit-tha-rixi-skia-stin-pagkosmia-ikonomia/
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=36046669
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/italia-proelaunei-to-kinhma-pente-asterwn-toy-gkrilo.4157277.html
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114055073


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Υποθέταμε κάποτε πως ίσως τούτος ο λαός μπορέσει κάποια στιγμή να αποκτήσει σκέψη και συνείδηση.
Μάλλον πλανηθήκαμε πλάνην οικτράν.

Υποθέταμε πως μετά την λαίλαπα του Μεγάλου Τυχοδιώκτη και ιδρυτή του ΠαΣοΚο κόσμος θα είχε πάρει το μάθημά του και δεν θα υπέκυπτε ποτέ πάλι στην "γοητεία" ενός τσαρλατάνου.
Αλλά, μπά...!

Λέγαμε πως πάει πιά, μετά απ' αυτά που του επιφύλαξε η τριαντάχρονη και βάλε διαχείριση του κράτους απ' το κόμμα (εγκληματική πολιτική συμμορία) του παπατζή, θα είχε βάλει μυαλό και θα πέταγε έξω απ' την  "πόλιν"  πασαλειμμένο με πίσσα και πούπουλα όποιον ξανατολμούσε να παίξει με την νοημοσύνη του και την εμπιστοσύνη του.
Πού τέτοια τύχη!

Βγαλμένο το σήμερα απ' τους πιό τρελούς μας εφιάλτες, βλέπουμε και ξαναζούμε μέρες Αντρέα.
Μέρες όπου το παράλογο (και παράνομο) που κυριαρχούσε επισκιάζονταν από μιά ομαδική ψύχωση για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο σχεδιαστής και θεμελιωτής της καταστροφής του ελληνικού κράτους.

Και όπως και τότε που ο "χαρισματικός" ηγέτης είχε συνεχώς δίπλα του για τζουτζέ και γελωτοποιό (προφανώς για να βλέπουν τα πλήθη και να κάνουν την σύγκριση) έναν ωραιοπαθή τενεκέ, τον πανηλίθιο Άκη, έτσι και η σημερινή ρεπλίκα του Αντρέα σέρνει μαζί του έναν μπουχέσα καρεκλομανή, όχι πολύ ευφυέστερο του Άκη (που μάλλον αργότερα θα έχει την ίδια τύχη του προηγούμενου τζουτζέ, προφανώς λόγω λειψού IQ).

Μετά την τρομερή προδοσία του προηγούμενου καλοκαιριού...
Την καταπάτηση κάθε έννοια δημοκρατίας μέσω της ξετσίπωτης αγνόησης της βούλησης του λαού όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα...
Μετά τους λαοκτόνους εφαρμοστικούς νόμους του 3ου κατάδικού τους μνημονίου...
Μετά τα χιλιάδες νέα λουκέτα και τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας...
Μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας...
Μετά από τόσο ξεπούλημα ελληνικών φιλέτων-περιουσίας του δημοσίου σε ξένους...
Μετά την εφάμιλλη προδοσίας αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, που αποτελούν την βαριά βιομηχανία του τουρισμού μας...
Μετά την παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο...
Μετά από τόσες χιλιάδες μορφωμένους νέους που συνεχίζουν να αποδημούν για μιά κανονική ζωή στο εξωτερικό...
Μετά την μετατροπή της χώρας σε ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής-επιλογής μεταναστών οιονεί σκλάβων στις βιομηχανίες της πολιτισμένης "Δύσης"...
Μετά τόσους καινούργιους άστεγους...
Μετά τόσες καινούργιες αυτοκτονίες...

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι (μικροί ή μεγάλοι αδιάφορο)...
Που θέλουν να σφίξουν το χέρι του φονιά τους...
Που θέλουν να βγάλουν selfie με τον απατεώνα τους...
Που προτίθενται να ξαναψηφίσουν τον ληστή τους...

Αλλά τί καθόμαστε κι ασχολούμαστε μ' έναν λαό τελειωμένο;
Πάμε για μπάνια!... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Γιάννη Μπουλέκου

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την αποσταθεροποίηση των Ιταλικών Τραπεζών (και όχι μόνο) οι οποίες πιέζονται να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση με πρόσφατο παράδειγμα την 06.07.2016, ημέρα κρίσης για το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Οι μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών έκαναν «χρηματιστηριακή βουτιά» εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τις επιδόσεις τους. Τότε, η Ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει ένα δικό της σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, κάνοντας χρήση δημοσίου χρήματος, που ανέρχεται στο ύψος των 40 δισ. ευρώ προκειμένου να τις στηρίξει. Όμως, αυτό αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες που απαγορεύουν τη διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων.

Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε ένας βαθιά ιδεολογικός και πολιτικός πόλεμος ανάμεσα στην Ιταλική Κυβέρνηση και στο κέντρο αποφάσεων, όπως αυτό εκφράζεται, μέσω της Καγκελάριου Μέρκελ, η οποία κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανακόψει το σχέδιο διάσωσής των Ιταλικών Τραπεζών. Οι δηλώσεις της, όπως αυτή κατά την διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να τα κάνουμε όλα πάλι από την αρχή, οι κανόνες της Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσφέρουν επαρκές περιθώριο δράσης για τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη- μέλη», δείχνουν ότι όλα γίνονται για την διατήρηση του πολιτικού status ακόμα και αν αυτό προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στις Ιταλικές Τράπεζες, οι οποίες αν, όπως λέγεται στην Τραπεζική argo, «σκάσουν» τότε οι εξελίξεις θα προκαλέσουν σοκ ανάλογο με αυτό της κρίσης του 2011. Αυτό που όμως δείχνει να αλλάζει είναι η στάση της Ιταλικής Κυβέρνησης, αλλά και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών οι οποίοι εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση προς την Καγκελάριο αλλά και προς τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αντιστοίχως. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρένζι δήλωσε και αυτός στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής πως «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες. Θα το κάνουμε γνωρίζοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τη χώρα και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε μαθήματα από τη… δασκάλα», αλλά και οι δηλώσεις του κ. Πιτέλα ήταν στο ίδιο οξύτατο ύφος προς το πρόσωπο του κ. Σόιμπλε δηλώνοντας τα εξής: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι η διακυβερνητική μέθοδος έχει αποφέρει αποτελέσματα. … Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Πού ήταν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης; …. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λιτότητα και τους κανόνες ευελιξίας που πρέπει να εφαρμόζονται με σύνεση».

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω το μόνο εύκολο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι πως οι εμμονές της Γερμανίας και των γραφειοκρατών, διευρύνουν το έλλειμμα δημοκρατίας στους κόλπους της Ε.Ε., ειδικότερα μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η αντίδραση της Ιταλίας, η οποία για πρώτη φορά μετά από χρόνια αντέδρασε στις πολιτικές συγκεκριμένων κέντρων αποφάσεων. Πολύ πιθανόν, το χαστούκι που έφαγε το Ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου να αφύπνισε τα δημοκρατικά και κοινωνικά αισθήματα της Ιταλικής Κυβέρνησης, η οποία δείχνει πλέον να αντιλαμβάνεται πως οι ανελαστικότητες που επιβάλλονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε., όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν. Με τρανό παράδειγμα την κατηγορηματική αντίθεση του Ιταλού Πρωθυπουργού όπως εκφράστηκε στις 29.06.2016 σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου για την μη επίτευξη των στόχων και την μεγέθυνση του ελλείματος τους.

Η ευκαιρία που γεννάται μέσα απ’ αυτή τη συντονισμένη αντίδραση σχεδόν του συνόλου του πολιτικού συστήματος της γείτονας χώρας είναι να προωθηθεί ένα πολιτικό , δημοκρατικό και κοινωνικό συμβόλαιο, που θα περιλάβει και τη ριζική αναθεώρηση των κανόνων και του θεσμικού πλαισίου που διέπει της χώρες-μέλη ώστε να ανατραπούν επί της ουσίας οι πολιτικές της Λιτότητας. Σ’ αυτό οι Λαοί και οι Κυβερνήσεις του Νότου μπορούν και οφείλουν να σηματοδοτήσουν την πολιτική ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη, προτάσσοντας την θεσμοθέτηση ενός πλαισίου με σκοπό την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, με δημόσιο έλεγχο, διαφάνεια και αξιοκρατία. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας οφείλει να αποτελεί το εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και όχι τον «δράκο» που απειλεί με καταστροφή κάθε πτυχή κοινωνικού κράτους.

* Ο Γιάννης Μπουλέκος είναι Νομικός και μέλος του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου