Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Ιουν 2016

Γράφει ο Δημήτρης Ματσικούδης

Η κρίση ανέδειξε, μέσα από την οδύνη που προκάλεσε η προϊούσα γενοκτονία του Λαού μας και η λεηλασία της χώρας, τη δυσλειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών ως υπεύθυνη για την υποδούλωση μας στο αρπακτικό διεθνές ΧΠ σύστημα:

- Κυβέρνηση και βουλευτές έχοντας κατοχυρώσει συνταγματικά την προνομιακή μεταχείρισή τους και την ατιμωρησία τους από την δικαιοσύνη έναντι των υπολοίπων πολιτών, μπορούν να ασελγούν στο πολίτευμα αφού δεν προβλέπεται σύστημα δημόσιας λογοδοσίας.

- Εκλογές διενεργούνται όποτε κρίνεται σκόπιμο από την κυβέρνηση για μικροκομματικούς καθαρά σκοπούς και όχι σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια.

- Η δικαιοσύνη είναι ακρωτηριασμένη, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την κυβέρνηση και ουδέποτε όρθωσε το ανάστημά της.

- Η απουσία θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, όπως λ.χ. η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, η οποία προβλέπεται στα συντάγματα άλλων – ευνομούμενων – χωρών, οδήγησε τον πολίτη στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η επίπονη επεξεργασία των αιτίων της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα από πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών όπως neosyntagma.gr στην οποία συμμετείχαν και μέλη της σημερινής κυβέρνησης πριν ξελογιαστούν και οδηγηθούν σε πολιτική άνοια από τις Σειρήνες της εξουσίας...
Πολιτική κρίση η οποία βασικά ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας, την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.

Η χειραγώγηση του λαού από τον χαρισματικό επικοινωνιακά Αλέξη Τσίπρα και τη δόλια καμαρίλα που τον περιβάλει, πνέει πλέον τα λοίσθια. Οι πολίτες άρχισαν να νοιώθουν στο πετσί τους την άθλια διαχείρηση των οικονομικών της χώρας από μια κυβέρνηση που ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησής της χωρίς σχέδιο, χωρίς έμπειρα, δοκιμασμένα στελέχη, χωρις δεσμούς εμπιστοσύνης και συναίνεσης με τα λαϊκά στρώματα. Με ψευτομαγκιές που εξόργισαν τους δανειστές μας κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις σε μια επαίσχυντη, τιμωρητική της αλαζονείας τους "Συμφωνία" η οποία υποδουλώνει το λαό μας, λεηλατεί...θεσμικά τη χώρα, και την μετατρέπει σε αποικία χρέους και ντροπής για τους κατοίκους της τα επόμενα 99 χρόνια!

Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση των επιόρκων του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εκτρέψει την προσοχή των πολιτών από τους καταστροφικούς, εθνοκτόνους νόμους που υπερψήφισε δια των άβουλων έως φαιδρών βουλευτών της λίστας του Τσίπρα, ανακάλυψε την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Κερασάκι πάνω σε αυτήν και η απλή αναλογική που, κατά τη γνώμη των πληρωμένων κονδυλοφόρων, θα αποκαταστήσει το πληγωμένο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους δώσει συγχωροχάρτι, δηλαδή, για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις που δεν τήρησαν: όπως την διαπραγμάτευση μείωσης κατά 60% του επαχθούς χρέους, την κατάργηση του δημευτικού ΕΝΦΙΑ τον οποίο όχι μόνο δεν κατάργησαν αλλά προσαύξησαν κατα 20%, την προστασία των οικογενειών από την κατάσχεση σπιτιών με κόκκινα δάνεια τα οποία τελικά παρέδωσαν στα αρπακτικά funds, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας την οποία θεσμοθέτησαν να γίνεται χωρίς επιβολή κυρώσεων για τα επόμενα 99 χρόνια, την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751€ και την καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, την επαναφορά σε ομαλή λειτουργία του κράτους πρόνοιας με τα σημερινά νοσοκομεία να μη μπορούν να λειτουργήσουν από έλλειψη επαρκούς προσωπικού αλλά και αναλωσίμων, κ.λπ κ.λπ.

Για εμάς τους ενεργούς πολίτες ήρθε η ώρα της λογοδοσίας όλων αυτών των επίορκων πολιτικών. Το κίνημα "Παραιτηθείτε" είναι εφαρμογή στην πράξη της αρχής της ανακλητότητας των επίορκων πολιτικών που πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Αναρωτιούνται ορισμένοι σκεπτικιστές: και μετά τι; Υπάρχει κάποιο προετοιμασμένο κόμμα, έστω πολιτική κίνηση που να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στη θέση του Τσίπρα; Πρώτα, πρώτα ο Τσίπρας δεν κυβερνά! Έχει παραδόσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές κι αυτοί κάνουν ότι θέλουν με τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, τον εθνικό πλούτο αλλά και την ίδια τη χώρα.

Το να απαλλαγούμε από αυτήν τη δουλεία μέσα σ´αυτή τη διεθνή πολιτικοοικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς να έχει προηγηθεί τεχνοκρατική οργάνωση που εξασφαλίζει τον επισιτισμό του πληθυσμού, την ενέργεια, τα φάρμακα κ.λπ.απαραίτητα για την επιβίωσή του. Τι επιζητούμε λοιπόν όσοι συντασσόμαστε με το κίνημα "Παραιτηθείτε"; Πρώτα από όλα να δείξουμε με μαζικό τρόπο την καθημερινά διαπιστούμενη δυσαρμονία της συγκρότησης της εν ενεργεία Βουλής με το λαϊκό αίσθημα. Το να παραγνωρίζεται αυτό από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα σημαίνει ταύτισή του με την καθεστωτική νοοτροπία του Ανδρέα Παπανδρέου την οποία συνεχίζει ο θαυμαστής του, μνημονιακός Αλέξης Τσίπρας.

Να τονίσουμε με ένταση πως όχι μόνο δεν έχουν το πολιτικό ήθος να κυβερνούν αυτοί που πρόδωσαν και χειραγώγησαν το λαό υπογράφοντας επαίσχυντες συμφωνίες και ψηφίζοντας εθνοκτόνους νόμους προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία, αλλά και ότι είναι ανίκανοι για την οποιαδήποτε ανάπτυξη που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τα σχεδόν δυο χρόνια που κυβερνούν ούτε έναν αναπτυξιακό νόμο της προκοπής μπόρεσαν να καταθέσουν! Έχουν αντίθετα καταθέσει ατελείωτα ψεύδη τα οποία αποκαλύπτονται από τα πιο επίσημα χείλη είτε του εσωτερικού (ΕΛΣΤΑΤ), είτε του εξωτερικού (ΕΚΤ, Δ.Ν.Τ, Eurogroup) . Έχουν αποδοθεί σε μια καταστροφική αναβίωση του πελατειακού κράτους διορίζοντας σε θέση ευθύνης άτομα τελείως ακατάλληλα όπως ο κολλητός του Τσίπρα, Καρανίκας.

Αν θέλουμε ο Λαός μας να ανακτήσει κατ´ αρχήν την αξιοπρέπειά του και να επακολουθήσει κατόπιν η ανάκτηση της εθνικής του κυριαρχίας, έτσι που έχουν σήμερα τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει σε πρώτη φάση μια προσπάθεια συγκρότησης Κυβέρνησης Σωτηρίας από την παρούσα Βουλή από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Τα οποία οφείλουν σε πνεύμα εθνικής άμιλλας να προσκομίσουν στον κοινό αγώνα τα καλύτερα των στελεχών τους και τις προγραμματικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε πράγματα κι εν συνεχεία με το Λαό στο πλάι τους να προσπαθήσουν να τα υλοποιήσουν.

Οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες που γίνονται από τα λαϊκά στρώματα εναντίον των μνημονιακών, εξέχουσα θέση μεταξύ των οποίων έχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κίνδυνος από λεκτικούς προπηλακισμούς να εξελιχθούν σε βίαιες πράξεις εναντίον της ζωής τους. Ας μη τους διαφεύγει αυτή η πραγματική απειλή, την οποια οι ίδιοι καλλιεργούν με την ενδοτικότητά τους έναντι των δανειστών και την κραυγαλέα ανικανότητα και καθεστωτική τους αντίληψη στη διακυβέρνηση της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μαλώνουν για την αυριανή συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στην πλατεία Συντάγματος, αναπαριστώντας ένα χρεοκοπημένο παρελθόν, ο πρώτος «κόφτης» δείχνει τα δόντια του. Δεν στοχεύει όμως σε κάποια από τις θεωρούμενες ως εναπομείνασες «προνομιούχες» κοινωνικές ομάδες ούτε, πολύ περισσότερο, στρέφεται προς εκεί όπου υπάρχει παράνομος πλούτος.

Αλλοι είναι τα θύματα. Σε λίγες ημέρες, από τις αρχές του επόμενου μήνα, χάνουν το ΕΚΑΣ οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οσοι λαμβάνουν αθροιστικώς κύρια και επικουρική σύνταξη μόλις 664 ευρώ εκλαμβάνονται ως «πλούσιοι», από τους οποίους μπορεί να περικοπεί και αυτό ακόμη το γλίσχρο φιλοδώρημα που λάμβαναν...

Οταν οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, άραγε πώς να περιγράψει κανείς αυτό που νιώθουν οι απόμαχοι της ζωής, καθώς στέλνονται στον Καιάδα, και μάλιστα με έναν τόσο βάρβαρο τρόπο;

Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος που πονάει. Οι συνεχείς μειώσεις, η αύξηση της φορολογίας και η ακρίβεια έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, που έχει γίνει ήδη μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων Ελλήνων. Πολύ βαρύτερο, όμως, είναι το αίσθημα της αδικίας...

Υστερα από δεκαετίες μόχθου και εργασίας, συμμετοχής και συνεισφοράς στο συλλογικό γίγνεσθαι, η αντιμετώπιση με όρους αξιοπρέπειας αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα για κάθε συνταξιούχο.

Εν προκειμένω, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Και, εκτός από την οικονομική, έρχεται και η κοινωνική καταδίκη τους. Οδηγούνται σε έναν διπλό θάνατο, που δεν τον είχαν φανταστεί και δεν τον αξίζουν. Οπως δεν τον αξίζει και κανείς.

Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται, όπως και οι προηγούμενες, ότι έβγαλε τη χώρα από την κρίση και την οδηγεί στην ανάπτυξη. Οφείλει να γνωρίζει, όμως, και αυτή ότι η πραγματικότητα, όταν δεν συμφωνεί, γίνεται σκληρή και εκδικείται.

Οσοι έχουν κλειστεί στον γυάλινο πύργο της εξουσίας και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα τη διατηρήσουν, δίχως να αφουγκράζονται την κοινωνία, κάνουν τεράστιο λάθος. Οπως επίσης αυταπατώνται υποτιμώντας τις δυνάμεις που διαθέτουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και πιστεύοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να τους τσαλαπατούν, χωρίς το ποτάμι της οργής να ξεχειλίσει...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι συνεχείς και πολλαπλές παρεμβάσεις του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ άλλαξαν ακόμη και το ωράριο των σχολείων

Γράφει ο Αθανασόπουλος Άγγελος

Παρέμβαση ακόμη και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μειονοτικών δημοτικών σχολείων έκαναν οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προκειμένου, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η κίνηση αυτή δεν εκπλήσσει. Εντάσσεται σε σειρά κινήσεων του κ. Ζεϊμπέκ στη Θράκη, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν την κάλυψη ή τουλάχιστον την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Θράκη, οι απόψεις του Νίκου Φίλη και του Νίκου Κοτζιά είναι αποκλίνουσες.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Ζεϊμπέκ, συνεπικουρούμενος από τους επικεφαλής των συλλόγων ΕΠΑΘιτών (πρόκειται για τους αποφοίτους της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης που διδάσκουν τουρκικά στα μειονοτικά σχολεία), ζήτησε από τον κ. Φίλη να εξαιρεθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία από τις αποφάσεις για το ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Η αιτία που προβλήθηκε είναι ότι οι ΕΠΑΘίτες, οι σύλλογοι των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, θα μείνουν άνεργοι, γεγονός που θα είχε συνέπειες στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Ο κ. Φίλης με εντολή των υπηρεσιών του υπουργείου ζήτησε να μη μεταβληθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα έτσι όπως αυτό είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου στις 4 Δεκεμβρίου 2006. Με την επιλογή αυτή είναι επίσης σαφές ότι δεν θα μειωθούν και οι ώρες των Θρησκευτικών στα μειονοτικά σχολεία, σε αντίθεση με ό,τι θα συμβεί στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία τα παιδιά διδάσκονται, στην τουρκική γλώσσα, τις βασικές αρχές του Ισλάμ, ενώ μαθαίνουν και αραβικά γράμματα για να μπορούν να διαβάζουν το Κοράνι. Από τα παραπάνω, προκύπτει προφανώς ότι η δήλωση του υπουργού Παιδείας «δεν θέλουμε επτάωρο δημοτικό σχολείο, καθώς την έβδομη ώρα τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα» δεν ισχύει για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη...

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη στην οποία η «σκιά» του κ. Ζεϊμπέκ πέφτει βαριά. «Το Βήμα» είχε αποκαλύψει στις 24 Φεβρουαρίου την κατάφωρα εξωθεσμική «εισβολή» του στη μουφτεία Ξάνθης όταν απαίτησε την αλλαγή του επικεφαλής της διαχειριστικής επιτροπής βακουφίου στην κωμόπολη Γενισέα. Στο ζήτημα ενεπλάκη το υπουργείο Εξωτερικών που επέμενε στην εφαρμογή του νόμου 3647/2008 για την εκλογή των προέδρων των βακουφικών επιτροπών, αλλά η υπόθεση έχει «παγώσει» κατόπιν άνωθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Υπάρχουν όμως και νεότερες εξελίξεις. Πρόσφατα, στην Κομοτηνή, έκλεισαν δύο «παρανηπιαγωγεία» τα οποία λειτουργούσαν στην πόλη χωρίς άδεια. Αυτό έγινε κατόπιν εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Πηγές που γνωρίζουν άριστα τις ισορροπίες στην περιοχή επισημαίνουν ότι υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες αν θα έπρεπε τα «παρανηπιαγωγεία» να κλείσουν ή όχι. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν άδεια είτε νηπιαγωγείου είτε και παιδικού σταθμού, αλλά στο πλαίσιο της επιθυμίας γνωστών κύκλων για δημιουργία «παράλληλων δομών» δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα. Αυτοί που τα ελέγχουν πιέζουν πολλούς μειονοτικούς να στείλουν εκεί τα παιδιά τους και στη συνέχεια ζητούν αυτά να εγγραφούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος και τα σφράγισε, δέχθηκε επίθεση από τον Σύλλογο Επιστημόνων που ισχυρίστηκε ότι κλείνουν παραρτήματά του. Τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του στο ελληνικό Κοινοβούλιο δέχθηκαν πιέσεις από μειονοτικούς κύκλους ότι τα «παρανηπιαγωγεία» δεν έκλεισαν επειδή ήταν παράνομα αλλά για διαφορετικούς λόγους. Προειδοποίησαν δε ότι εφόσον τέτοιες κινήσεις συνεχιστούν η μειονότητα θα στραφεί προς τη ΝΔ.

Ετερη υπόθεση της πυκνής δραστηριότητας του κ. Ζεϊμπέκ είναι τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγο καιρό στο ορεινό χωριό του Εχίνου του νομού Ξάνθης. Μια δασκάλα που εργάζεται στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο του χωριού ονόματι Δάφνη Σταυράκη ανήρτησε πρόσφατα ένα σχόλιο στο Facebook με το οποίο ασκούσε κριτική στις πρακτικές του υπουργού Παιδείας, ενώ προσέθετε: «Η Τουρκία κάνει το παιχνίδι της σε καθημερινή βάση με κάθε τρόπο, το θέμα είναι η Ελλάδα τι κάνει». Το σχόλιο αυτό είχε σχέση με την εντολή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης Παναγιώτη Κεραμάρη (προέρχεται από τους ΑΝΕΛ) με την οποία ζητούσε από τους μειονοτικούς δασκάλους να μη χρησιμοποιούν τα τουρκικά στην επίσημη αλληλογραφία.

Κατόπιν διαμαρτυρίας των Συλλόγων Αποφοίτων ΕΠΑΘ των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, το υπουργείο Παιδείας ανέκρουσε πρύμναν και ο κ. Κεραμάρης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τη χρήση τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής γλώσσας. Ωστόσο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Ζεϊμπέκ αποφάσισε να επισκεφθεί το μειονοτικό δημοτικό του Εχίνου και να ζητήσει να διωχθεί ποινικά η κυρία Σταυράκη λόγω της ανάρτησής της και να αποχωρήσει από το σχολείο.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η επίσκεψη του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι με ποια διαδικασία μπήκε στο σχολείο και για ποιον λόγο το υπουργείο Παιδείας «εποίησε την νήσσα» στο ζήτημα αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ο κ. Ζεϊμπέκ συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του από τον Ιλτέρ Μέτσο. Ανθρωπος που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, που πλέον είναι ίσως η ισχυρότερη προσωπικότητα στη Θράκη με δράση και σε γειτονικές χώρες, ο Μέτσο είναι αυτός που ο Μετέ είχε στείλει παλαιότερα στη Ρόδο ώστε να γίνει (παρανόμως) ιμάμης εκεί. Ο κ. Μέτσο εμφανίστηκε στο σχολείο ως πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, δηλαδή του συλλόγου κηδεμόνων, μόνο που υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια: το παιδί του δεν πηγαίνει σε αυτό το σχολείο!

Δημόσιες δηλώσεις - Οι «σκληροί μειονοτικοί» έχουν ενεργοποιηθεί έντονα

Ολα όσα προαναφέρθησαν δείχνουν ότι έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας οι «σκληροί μειονοτικοί» της Θράκης έχουν ενεργοποιηθεί έντονα. Σε πρόσφατη δε συνάντηση που είχαν με τον τούρκο πρόξενο, το μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου όλα τα θέματα πρέπει να τεθούν ευθέως στο τραπέζι. Επιπλέον, ορισμένες δημόσιες δηλώσεις ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών ήταν η ευχή ή και προτροπή του ψευδομουφτή Μετέ προς τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Αλή Τσαβούς να γίνει «ο Ντενκτάς της Θράκης».

Πρόσφατα επίσης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε με σαφήνεια θέσει όλη την ατζέντα της Αγκυρας σχετικά με τη μειονότητα της Θράκης, απαντώντας στο σχόλιο της Αθήνας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αχμέτ Μετέ σε συνέδριο στη Σαμψούντα. Λίγες ημέρες μετά δε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε δημοσίως ακόμη και θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση στη Θράκη δεν θα επιλυθεί μόνο με δημόσιες τοποθετήσεις του τύπου «η μειονότητα είναι ελληνική» αλλά με λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Οι Τούρκοι θαρρούν ότι ο πλανήτης φτιάχτηκε για να τους φιλοξενήσει. Κι όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις, καταφεύγουν στις προκλήσεις. Αυτό δεν πρέπει καθόλου να μας εκπλήσσει. Είναι παλαιά τακτική. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει αυτο-απομονωθεί. Περιβάλλεται από χώρες ιστορικά εχθρικές, με τις οποίες βρίσκεται ξανά σε τριβές. Επιπλέον, έχει αποκοπεί από τους παραδοσιακούς συμμάχους της (Γερμανούς - Αμερικανούς) και ουσιαστικά βρίσκεται ante bellum με τον μεγαλύτερό της εχθρό, τη Ρωσία.

Συνεπώς, η πρόσφατη ανάγνωση εδαφίων εντός της Αγίας Σοφίας, ιερό κέντρο όλης της Χριστιανοσύνης, που από την εποχή του Κεμάλ έχει μετασχηματισθεί σε μουσείο, σε τούτο μόνο αποσκοπεί: να αποστραφεί η προσοχή του τουρκικού λαού από τα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που τον ταλανίζουν και να στραφεί προς μία θρησκευτική κατεύθυνση για να ικανοποιηθεί το θρησκευτικό μένος των Τούρκων μουσουλμάνων και να σταλεί ένα μήνυμα απειλής εναντίον της Ελλάδος, που αποτελεί -έτσι θεωρούν- τον πλέον αδύνατο κρίκο των αντιπάλων της χώρας του Ερντογάν.

ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι οι άνθρωποι που οργάνωσαν και την «τσιρκολάνικη» παράσταση με τους 7.000 ορχούμενους χαλδούπηδες προς εορτασμό της καταλήψεως της Πόλης, «προς κέντρα λακτίζουν». Αφενός αφυπνίζουν και τις αντιτουρκικές διαθέσεις των Ελλήνων και αφετέρου διεγείρουν για πολλοστή φορά την αποστροφή όλων των πολιτισμένων λαών της Γης. Ειδικά η ανάγνωση εδαφίων του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία ήταν μία πράξη ασχημοσύνης και ανοησίας. Κατανοητόν. «Η ευφυΐα έχει τα όριά της, η κουταμάρα όχι», είχε πει Οσκαρ Ουάιλντ. Και ειλικρινά δεν θα μπορούσε να βρεθεί μεγαλύτερη πράξη ανοησίας από το άκουσμα του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ειδικά σε αυτούς, τους κρίσιμους για την Τουρκία, καιρούς. Το να ξέρεις να προκαλείς, δεν σημαίνει ότι ξέρεις και να αρέσεις. Ο Ερντογάν έγινε περισσότερο απεχθής.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, όπως γράψαμε στο βιβλίο μας «Η Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως», που κυκλοφόρησε μέσω της Realnews, εκτός του ότι είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα μπορούσε να γίνει «σημείον» συναντήσεως ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Οπως συχνά έχω γράψει, η Ιστορία μάς χωρίζει με τους Τούρκους. Η γεωγραφία μάς ενώνει. Επί μία χιλιετία (μάχη Μαντζικέρτ 1071) βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί τους. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν -κυρίως από τη μεριά Ελλήνων πολιτικών- για ένα ειρηνικό modus vivendi, ποτέ δεν έλειψαν από μέρους τους οι τριβές και οι προκλήσεις. Οι καθημερινές σχεδόν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η προώθηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών προς τα νησιά μας συνιστούν ισχυρή επιβεβαίωση. Τώρα προστίθεται και η θρησκευτική πρόκληση. Που δεν αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αφορά σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ειδικά τον ορθόδοξο. Και σήμερα την ηγεσία της χριστιανικής Ορθοδοξίας (από αβελτηρίες δικές μας) διεκδικεί η Ρωσία. Ο Πούτιν αφορμή γυρεύει να ξαναστείλει, όπως έγινε το 1878, τα ρωσικά στρατεύματα, ως τον Αγιο Στέφανο, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως.

Η ΕΛΛΑΣ, κατά την παρούσα στιγμή, δεν επιθυμεί καμία τριβή με τη γείτονα. Ούτε, άλλωστε, επιθυμούσε στο παρελθόν. Από την εποχή της συνάψεως του συμφώνου φιλίας μεταξύ Βενιζέλου-Ινονού όλοι σχεδόν οι Ελληνες πολιτικοί επεδίωξαν μία σταθερή πολιτική φιλίας. Αυτό επιδιώκεται και στον παρόντα καιρό προς αμοιβαίο όφελος. Οι Τούρκοι πολιτικοί ας σκεφθούν πόσα οφέλη αποκομίζουν από τους Ελληνες προσκυνητές της Αγίας Σοφίας. Θα ήταν πράξη μωρίας αν κοπεί αυτή η προσκυνηματική ροή. Θα έλθουν και για τις δύο χώρες δύσκολοι στο εγγύς μέλλον καιροί. Θα χρειασθεί οι δύο λαοί να είναι αλληλέγγυοι. Να μην υποσκάπτει ο ένας τη θέση του άλλου. Η Ελλάς το πράττει. Συχνά ταπεινωτικά. Η Τουρκία όχι, συχνά υπεροπτικά. Αυτό θα τη βλάψει μελλοντικά. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός, πάντα μεγάθυμος, ξέρει να συγχωρεί και να συμπαρίσταται. Οταν πολύ σύντομα θα έλθουν τα δεινά για τη γείτονα, μόνο η πόρτα της Ελλάδος θα είναι ανοικτή. Οι Τούρκοι πολιτικοί ας μη φροντίσουν να την κλείσουν με προβοκατόρικες ενέργειες. Οπως εμείς σεβόμαστε τη θρησκευτική τους ευαισθησία, ας σεβασθούν και αυτοί τη δική μας. Ας αφήσουν την Αγία Σοφία να μένει σέμνωμα της Ορθοδοξίας. Εμείς θα νιώθουμε ευχαριστημένοι ψυχικά, ενώ αυτοί θα κερδίζουν οικονομικά. Ας σκεφθούν τούτο το απλά απειλητικό: Οι Αρμένιοι μέχρι πότε θα καρτερούν να βλέπουν από μακριά το Αραράτ; Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει νέος πόλεμος προς Ανατολάς. Συμφέρει την Τουρκία να έχει τριβές μαζί μας και προς Δυσμάς;

Πηγή Real News


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Αυτή η υπέροχη ''συζήτηση'' που ξεκίνησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκαλεί απίθανο γέλιο.

Ποιό Σύνταγμα ρε ξεφτιλισμένοι ξεφτίλες;
Που μιλάτε σοβαρά-σοβαρά για το Σύνταγμα και ίσα που δεν κλαίτε, απατεώνες;
Μήπως εννοείτε εκείνο που έχετε κάνει κ@λόχαρτο; 
Εκείνο που δεν έχετε αφήσει άρθρο που να μην έχετε καταπατήσει;

Εσείς που λέγατε πως είσαστε  ''η κάθε λέξη'' αυτού του Συντάγματος, για πείτε μας σε ποιό σημείο του υπάρχουν οι λέξεις  ''κόφτης''''προαπαιτούμενα''''μειώσεις συντάξεων αναδρομικά'',  ''ξένη επιτήρηση στο Αιγαίο'', ''χαράτσι'', ''ΕΝΦΙΑ'', ''συνεργάσιμος'', ''ευέλικτη εργασία'', ''ανεργία'', ''εταίροι'', ''Eurogroup'', ''hot points'', ''μνημόνια'';
Γιατί εσείς είσαστε ΜΟΝΟ αυτές οι λέξεις. 
Και άλλη μία: ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

Αλλά όλη αυτή η πρεμούρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια να τραβήξετε την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά απ' τα δωσιλογικά σας πεπραγμένα.
Να ασχοληθεί το πόπολο για το αν τάχα πρέπει η διακοσμητική Γλάστρα της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ' ευθείας απ' τον λαόή αν θα πρέπει να παραμείνει η εκλογή της προνομιούχο παιχνίδι της εκάστοτε εξουσίας ή της εκάστοτε αντιπολίτευσης.
Λες και τότε θα λείψουν οι πάκηδες.
Λες και θ' αλλάξει κάτι στην δουλεία και την ληστεία του λαού που έχετε υπογράψει για 99 (τουλάχιστον) χρόνια!

Αυτό το απύθμενο θράσος να συζητάτε για Σύνταγμα εσείς η  ''πρώτη φορά τόσο αντισυνταγματικά'', αλλά και η υπόλοιπη μνημονιακή αντιπολίτευση των  ''μενουμευρωπαίων'', έχει ξεπεράσει κάθε όριο κοροϊδίας προς τον ελληνικό λαό, που συντονισμένα και με πρόγραμμα εξαθλιώσατε και σκοπεύετε να εξαθλιώσετε κι άλλο, μέχρι τα τελευταία του όρια.

Και όλα αυτά για να ρίξετε ακόμη μιά φορά στάχτη στα μάτια του κοσμάκη.
Για να εξαπατήσετε ακόμη περισσότερο και ακόμη πιό ανίερα, αφού χρησιμοποιείτε γι αυτή σας την παραπλάνηση το Σύνταγμα, τον καταστατικό εκείνο χάρτη που ορίζει τις σχέσεις εξουσίας-πολίτη και που θα έθετε δικλείδες ασφαλείας στις κακουργηματικές σας πράξεις, αν ΕΣΕΙΣ δεν το καταπατούσατε τόσο βίαια, με τόση θρασύτητα και ωμότητα.

Είτε με τούτο το Σύνταγμα το πετσοκομμένο και κατοχικό, είτε με άλλο ''καινούργιο'' και ''σύγχρονο'', οι ευθύνες σας και η προδοσία σας δεν πρόκειται να παραγραφούν.

Είστε υπόλογοι, είστε προδότες και θα το πληρώσετε!... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Δεν απαιτείται δεινότητα για να αντιληφθεί κανείς ότι η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει στη χειρότερη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της. Η ΕΕ απέτυχε να απαντήσει σε όλες τις μεγάλες κρίσεις της εποχής μας όπως το χρέος, το προσφυγικό, ή η τρομοκρατία. Τα κράτη κοιτούν πια μόνον πώς θα πετύχει καθένα τους δικούς του στόχους.

Το ευρωπαικό ιδεώδες και ότι το εξέφραζε υπάρχουν μόνον στα βιβλία και στη δικαιολόγηση μιας ακατανόητης και ανίκανης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που παραμένει πλέον ισχυρή στο μέτρο που υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών μελών. Και οι μεγάλες δοκιμασίες δεν έχουν έρθει ακόμη: το πρώτο τεστ θα είναι το επερχόμενο «βουβό», καθοριστικό δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Και η Ελλάδα; Τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα ζει την πτώχευση και τις συνέπειές της με τα γνωστά αποτελέσματα – «ζει», τρόπος του λέγειν, με το 1/3 του ΑΕΠ να έχει εξαερωθεί. Τον τελευταίο χρόνο ξέσπασε και το προσφυγικό στο οποίο η Ευρωπαική Ενωση επέβαλε μία υποκριτική και μη εφαρμόσιμη συμφωνία με την Τουρκία που κατ΄ ουσίαν μετέφερε τα ευρωπαικά σύνορα από τα ανατολικά της Ελλάδας, στα δυτικά της.

Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ σοβαρά όσους πιστεύουν ακόμα στα παραμύθια, καθώς μία από τις κύριες και βαθύτερες επιπτώσεις της πορείας κατάρρευσης αφορά στην αμυντική επάρκεια της χώρας έναντι της Τουρκίας. Το πεδίο της Εθνικής Αμυνας είναι από τη φύση του πιο συντεταγμένο αλλά και λιγότερο άμεσα ορατό σε βάθος από τα λοιπά του κράτους. Αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχει καταστεί ακόμα ευρύτερη κοινή συνείδηση το πόσο δραματικά έχει επιβαρυνθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό της σε περίπτωση ανάγκης.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δείξει ακραία αυταπάρνηση για να κρατήσει ζωντανή την ασπίδα της χώρας λειτουργώντας υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Όμως, πέραν του ότι οι αντοχές κάποτε εξαντλούνται πραγματικά, η αυταπάρνηση δεν αρκεί για να εγγυηθεί την αποτελεσματική λειτουργεία ενός τόσο πολύπλοκου και απαιτητικού σε κόστος συστήματος όπως είναι το σύγχρονο αμυντικό πλέγμα: η σκληρή αλήθεια είναι ότι μέσα απολύτως απαραίτητα δεν υποστηρίζονται επαρκώς, γερνούν, ξεπερνιούνται και δεν αντικαθίστανται. Κάθε μέρα που περνάει, τα οικονομικά προβλήματα επιβαρύνουν περεταίρω την κατάσταση. Το κακό που γίνεται πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αναστραφεί, ειδικά απέναντι σε μία απειλή που όχι μόνον δεν περιορίζεται αλλά δείχνει όλο και πιο πολύ τα όλο και πιο κοφτερά δόντια της. Γιατί η Τουρκία γίνεται όλο και πιο ισχυρή, όλο και πιο επιθετική. Δεν είναι πια η Τουρκία που ξέραμε, ούτε οι αναλογίες ισχύος με την Ελλάδα είναι εκείνες που είχαμε ως δεδομένες: η Αγκυρα, που ρίχνει ρωσικά μαχητικά, λειτουργεί πλέον σε περιφερειακό επίπεδο με όρους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα σε κατάρρευση, η Τουρκία σε επιθετική ενίσχυση, το χάσμα κάθε μέρα όλο και πιο μεγάλο. Εχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το που κατατείνουν όλα αυτά, ειδικά σε ένα τόσο μεταβατικό διεθνές περιβάλλον; Δεν θα έπρεπε. Αντίθετα, η χώρα θα έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ. Και να κοιτάξει πώς θα μπορέσει, παρά τις παραπάνω δυσκολίες, να βρει, με συνεννόηση όλων, τρόπους για να προετοιμαστεί καλύτερα για γεγονότα, που πλέον, αρχίζουν να μοιάζουν αναπόφευκτα. Γιατί όπως ξυπνήσαμε ένα πρωί και μάθαμε ότι η χώρα έχει πτωχεύσει, έτσι κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά να συμβεί ακριβώς το ίδιο και στο επίπεδο της αληθινής εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας. Και αν συμβεί, όλα τα μέχρι σήμερα θα μοιάζουν χαμένος παράδεισος…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Αλέξανδρου Δρίβα 

«Μην αφήσεις τα προβλήματα να χρονίζουν γιατί θα γιγαντώνονται». Ο Νικκολό Μακιαβέλι, απουσιάζει από την Ελλάδα όπως και η φαντασία του σε στρατηγήματα και τακτικισμούς που μπορούν να φέρουν πλεονεκτήματα  σε έναν λήπτη απόφασης που συμμετέχει στο σημαντικό έργο της χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Για την έμμεση προσέγγιση και την αξιοποίηση της βυζαντινής παρακαταθήκης, ούτε λόγος... «Μοντέρνες» φωνές, έδιωξαν καθετί διαχρονικό και μετά χαράς, όλα αυτά, μετανάστευσαν στην Τουρκία η οποία χαράσσει την υψηλή της στρατηγική με βάση τη βυζαντινή σκέψη. Με την άτοπο επαγωγή λοιπόν, τι πλαισιώνει την ελληνική εξωτερική πολιτική;

Ένα θλιβερό και αμυντικογενές (στα όρια του παθητικού) «βλέποντας και κάνοντας» το οποίο έχει ως βασικά συστατικά του την προχειρότητα και την στρατηγική κουλτούρα του φόβου. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από μια γενικόλογη «Νέα Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Έχει ανάγκη αρχικά από μια νέα περιφερειακή πολιτική. Πρώτα, οφείλουμε να δούμε που βρισκόμαστε στο χάρτη (τόπος). Μετά, να δούμε την εικόνα της περιοχής μας στο παρόν και να υπολογίσουμε τη δυναμική του (τάσεις εξέλιξης της περιοχής μας). Τα Βαλκάνια, είναι ένα υποσύστημα στο οποίο οφείλουμε να έχουμε πρωταγωνιστική παρουσία, αν θέλουμε να μην αναλωνόμαστε σε χρονοβόρες διμερείς συνομιλίες με τα... Σκόπια και με την... Αλβανία.

Η στρατηγική των «super markets» που έγινε «fast food»

Πράγματι, είναι κάτι παραπάνω από κουραστικό να ξεκινούμε από τα λάθη που έχει εφαρμόσει στο παρελθόν η ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς τέτοιες αναδρομές, κλέβουν χρόνο από τη δημιουργία προτάσεων. Τι γίνεται όμως όταν μέσα στα λάθη υπάρχουν οι προτάσεις;

Η διείσδυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια μετά το 1990 και η ανάληψη από την Ελλάδα του ρόλου της χώρας που θα προετοιμάσει τις χώρες των Βαλκανίων για την εισδοχή τους στην Ε.Ε, ήταν χονδρικά, η βαλκανική πολιτική της χώρας μας. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, όταν αναφέρονται αρκετοί στα Βαλκάνια και στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, μιλούν με νοσταλγία για την ελληνική διείσδυση. Τότε δηλαδή, δεν είχαμε Σκοπιανό, τότε δεν είχαμε τις αλβανικές διεκδικήσεις και τις θηριωδίες στη Βόρειο Ήπειρο απέναντι σε ελληνικό πληθυσμό; Αν αυτός δεν είναι μινιμαλισμός, τότε ποιος είναι; Η οικονομική διπλωματία είναι μέσο (instrument) και όχι αυτοσκοπός. Η οικονομική διείσδυση, έγινε και στην Τουρκία. Λύθηκε κάτι από αυτήν; Κάθε άλλο. Πρώτον, η επιχειρηματική διείσδυση στα Βαλκάνια, είχε τα χαρακτηριστικά μιας απλής πράξης υπολογισμού κερδών για τους επιχειρηματίες. Δεν έγινε ποτέ στα πλαίσια στρατηγικής που συνδιαμορφώθηκε από το ΥΠΕΞ και τους επιχειρηματίες. Αυτά, γίνονται σε σοβαρά κράτη. Δεύτερον, θα χρειαστεί να επικαλεστούμε τον George Friedman και μέρος ομιλίας του σε ρουμάνικο μέσο ενημέρωσης «...είναι σύνηθες για τις ΗΠΑ, όταν επιθυμούν μια στρατιωτική συνεργασία με κάποια χώρα, να επιθυμούν πρώτα την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας αυτής. Να διεισδύουν οικονομικά». [1]

Τι το σημαντικό λέει ο Friedman; Ότι η οικονομία και η οικονομική διείσδυση, ακολουθείται από σκληρή ισχύ (ευρύτερη αμυντική πολιτική). Στην Ελλάδα, ακόμη και σε πανεπιστήμια, προωθείται η ιδέα ότι η οικονομία και το win-win που ευαγγελίζονται τα πλουραλιστικά μοντέλα, σε συνδυασμό με την επίκληση στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, (κυρίως ο φιλελευθερισμός της αλληλεξάρτησης) αρκούν για να έχεις...εξωτερική πολιτική. Ειλικρινά, μακάρι να ήταν τόσο αληθινά, όσο απλά παρουσιάζονται.

 Η ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού ήταν αποκομμένη από τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Ελλήνων επενδυτών, δεν κατόρθωσε να πάρει από τα Βαλκάνια, τίποτε. Υποδομές στα Βαλκάνια; Ελληνικές. Σήμερα, ακόμη και όταν στα Σκόπια η ξένη γλώσσα που προτιμάται μαζί με τα Αγγλικά, είναι τα Ελληνικά, τα Σκόπια «σηκώνουν» ελικόπτερα πάνω από την Ειδομένη. Η Ελλάδα, ποτέ δεν έθεσε από την αρχή θέμα λύσης του ονόματος και ανταλλαγή αυτού με επενδύσεις. Πρώτα επένδυσε (επιχειρηματίες) και για το Σκοπιανό...είχε ο Θεός. Αυτά, αναφορικά με τον μύθο της «οικονομικής δορυφοριοποίησης».

Θρησκεία και Πολιτισμός

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Ορθοδοξία, η πολιτιστική διπλωματία και η προώθηση των ελληνικών ιδεωδών στα Βαλκάνια, συνδέθηκε και ταυτίστηκε με... αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Για κάποιους, η «Μεγάλη Ιδέα», έφταιγε που υποστήκαμε Μικρασιατική Καταστροφή και όχι η κακή υλοποίησή της. Έτσι, το «μετατραυματικό στρες» της Μεγάλης Ιδέας, έχει γίνει σωστός σύμμαχος στο σύνδρομο φόβου και αδράνειας που διακατέχει την Ελλάδα στην εξωτερική της πολιτική. Όπως αναφέραμε, η βάση κάθε στρατηγικού σχεδιασμού, είναι πνεύμα, είναι στρατηγική κουλτούρα. Αν η Ελλάδα δηλαδή μπορούσε να ιδρύσει πληθώρα πολιτιστικών και μορφωτικών ιδρυμάτων σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Αλβανία και κράτη της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, θα ήταν ένα rogue state; Αυτό λοιπόν το έκανε η Τουρκία.

Αφού στην Ελλάδα θεωρήσαμε «μπανάλ» κάθε συστατικό της ταυτότητάς μας η οποία μπορούσε να γίνει και γέφυρα επικοινωνίας με άλλες χώρες, οι Τούρκοι έκαναν πάρτι στα Βαλκάνια! Θα μπορούσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ να δίνει σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές που είναι πολίτες βαλκανικών χωρών; Βεβαίως θα μπορούσε, αλλά προτιμούσε να στηρίζεται σε βιβλία «συνωστισμών». Θα μπορούσε η Ελλάδα να προτείνει έναν ελεύθερο τρόπο ζωής μέσα από τον πολιτισμό που μπορεί να εξάγει σε πραγματικά, ταλαιπωρημένους λαούς; Βεβαίως και θα μπορούσε, απλά προτιμούσαμε να δημιουργούμε «άγονες γραμμές» επικοινωνίας μέσω επιτροπών για οικοδόμηση εμπιστοσύνης με κυβερνήσεις που εκλέγονται από τον λαϊκισμό (π.χ. Σκόπια και Αλβανία).

Οι ειρωνείες για «μουσουλμανικά τόξα» και η σημερινή σιωπή

Ο κόσμος της πολιτικής ορθότητας, δεν μπορεί να χωρέσει σε έναν κόσμο κυνικό και άναρχο όπως είναι αυτός των διεθνών σχέσεων. Σε φοιτητές, ερευνητές και σε προσωπικό που ετοιμάζεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις διεθνείς σχέσεις από κάθε πόστο, «διδάσκεται» πως το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξή μας σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ολοκληρώνουν την εξωτερική μας πολιτική. Με άλλα λόγια στον Αδόλφο Χίτλερ, αν δείχναμε τις διατάξεις για παράνομη εισβολή σε τρίτο κράτος, θα είχε αναστείλει την πολεμική του εκστρατεία εκτός και αν την είχε αναστείλει πιο πριν, στην Κοινωνία των Εθνών. Στην εξωτερική πολιτική, τα παραμύθια έχουν άσχημο τέλος.

Καμπάνιες στη χώρα μας για βαλκανική πολιτική, αναλώθηκαν στο να πάψουμε να αποκαλούμε τα Βαλκάνια, ως Βαλκάνια και να τα αποκαλούμε «Νοτιο-ανατολική Ευρώπη». Όποτε τα πράγματα στη χώρα μας δεν πήγαιναν καλά, τότε λέγαμε με ύφος μπλαζέ πως ήμαστε «Βαλκάνια». Μακάρι να ήμασταν και «Βαλκάνια», καθώς σήμερα δε θα ακούγαμε κάποιον Έντι Ράμα να διεκδικεί στην ουσία ελληνικά εδάφη. Η ταλαιπωρημένη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία; Πώς και πότε στηρίχθηκε;    Στα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας και της «ισχυρής Ελλάδας», η απάντηση ήταν «μην ανοίξουμε μέτωπο, θα μας πουν ταραξίες». Σήμερα, η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι περίπου η ίδια. Αντί η Ελλάδα να προσπαθήσει να εξάγει πολιτισμό δικό της στις χώρες αυτές και οι πολίτες των Βαλκανίων να έχουν ως δεύτερη χώρα τους την Ελλάδα, η Ελλάδα μέσα από «λέσχες σκέψης» προωθούσε τον «εξευρωπαϊσμό» των Βαλκανίων. Κάπου εκεί, η Τουρκία έκανε την «κίνηση»...

Η γεωπολιτική, έχει σχέση με τον χάρτη και ο χάρτης, δεν είναι «αριθμοί». Δε θα σας πει ποτέ ψέματα. Η περίοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Γηραιού, συνοδεύτηκε από μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να εκλείψουν οι τριβές με τους κινδύνους προερχόμενους από τον Βορρά. Αν υπάρχει πρόβλημα με τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία, τότε η Ελλάδα αποκτά πρόβλημα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Την περίοδο που αναφέρθηκε ο όρος «μουσουλμανικό τόξο», οι δυνάμεις της «προόδου» και οι «εκσυγχρονιστές», θεωρούσαν τον όρο και το περιεχόμενό του ως προϊόντα συνωμοσιολαγνείας και πως δεν μπορεί να λάβει χώρα κάτι τέτοιο. Σήμερα, η Τουρκία έχει ειδικό «κόκκινο τηλέφωνο» και επικοινωνεί άμεσα με την Αλβανία και τα Σκόπια. Χρηματοδοτεί ό,τι μπορεί να σταθεί απειλητικό για την Ελλάδα και αν η Βουλγαρία δεν είχε τα αντανακλαστικά να αντιληφθεί τις τουρκικές «χάρες» και στο πού αυτές αποσκοπούν, τότε το πρόβλημά μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Έχουμε αναφέρει ξανά πως η Τουρκία θα ματαιώσει αναγκαστικά τα μεγαλόπνοά της σχέδια στη Μέση Ανατολή. Τα Βαλκάνια, θα είναι η διέξοδός της, ειδικά αν στο μέλλον, μια λύση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Ε.Ε, δοθεί με την εγκατάσταση προσφύγων σε βαλκανικές χώρες. Στη Θράκη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και το Τουρκικό Προξενείο, -αφού λειτουργεί σαν Υπερ-υπουργείο και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε δυναμικά- υλοποιεί πολιτική «τράπεζας γης». Αφού συνυπολόγισαν οι Τούρκοι πως αποκαλούμε την θρασύτητά τους ως «ανησυχία» και αφού βρήκαν φωνές που ούτε στα όνειρά τους δε θα φαντάζονταν ότι ακούν, (κατάργηση Αρχαίων Ελληνικών σε σχολεία) προωθούν τον εκτουρκισμό με τις «ευλογίες» του ψευδομουφτή.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ

Η προετοιμασία των εργασιών για την επερχόμενη νατοϊκή Σύνοδο, βρίσκουν την Πολωνία, την Ρουμανία και την Τουρκία, να δημιουργούν ένα «λόμπι» με αφορμή τη Ρωσία. Η αναβάθμιση ρόλου στα πλαίσια ενός διεθνούς οργανισμού, είναι αυτό που ζητούν τα κράτη. Γι’ αυτό εισέρχονται. Η Ελλάδα, αρκείται στη συμμετοχή. Τι θα γίνει αν η Τουρκία αποκτήσει σύμμαχο τη Ρουμανία; Η γεωπολιτική λογική λέει πως η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, οφείλουν να δείξουν ως πιο «καχύποπτες απέναντι στην τουρκική ανησυχία», ένα δικό τους πλάνο που θα δώσει συνέχεια στην ηγετική παρουσία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μπορεί σε ένα βαθμό να μετριάσει τις νέες υστερίες που ακούγονται από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς μπορεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλίνοντα, όμως μην ξεχνάμε πως υπάρχει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν είναι πουθενά. Η αναβάθμιση της Ρουμανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πιθανή στενότερη συνεργασία της με την Τουρκία, άμεσα καθιστά τη Θράκη ακόμη πιο ευάλωτη. Αν η Τουρκία καταφέρει να προωθήσει (μαζί με Πολωνία και Ρουμανία) ότι το νατοϊκό κέντρο βάρους πρέπει να πέσει στη Μαύρη Θάλασσα, τότε και το Αιγαίο θα γίνει «ψιλά γράμματα», όπως σταδιακά έγινε από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά.

Η νέα βαλκανική πολιτική είναι αναγκαία για την Ελλάδα. Τα εργαλεία υλοποίησης ενός σχεδιασμού, επίσης υπάρχουν. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Έως να βρεθεί αυτή η πολιτική βούληση, η Ελλάδα, ως απούσα από την ίδια της την περιοχή, (ή παρούσα με επινοήσεις τύπου «start up») θα συνεχίζει να «ποντάρει» στην ανικανότητα της Τουρκίας να διαχειριστεί τις μεγάλες εικόνες που έφτιαξαν γι’ αυτήν, οι Νταβούτογλου και Ερντογάν. Άλλωστε, το τελευταίο στάδιο της στρατηγικής κουλτούρας του φόβου και της αδράνειας, οδηγεί σε απελπισμένες σκέψεις και αφηγήματα «του ώριμου σύκου»*.

*ώριμο σύκο: Οι θιασώτες της πίστης ότι η Τουρκία θα καταστραφεί από μόνη της και έτσι θα πάψει να υφίσταται ως απειλή.
ΥΓ. Για τους αδρανείς που αποκαλούν εαυτούς «ψύχραιμους» και για τους οπαδούς του ωχαδερφισμού που αποκαλούν εαυτούς «ρεαλιστές», λίγο από Γιώργο Σεφέρη: «Μικροί άνθρωποι, μικρά μυαλά, φόβος, φόβος, φόβος...»

*Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο Πελοποννήσου - συντονιστής στο Παρατηρητήριο Ανατολικής Μεσογείου στον Τομέα Ρωσίας Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ)

[1] H ομιλία του George Friedman σε ρουμάνικο τηλεοπτικό κανάλι.

Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου