Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Ιουν 2016

Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διεθνείς συνομιλίες για το συριακό, διότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για την απελευθέρωση του Χαλεπίου. Από την στιγμή που οι τρομοκρατικές ομάδες αλ-Νούσρα και Αχράρ-αλ-Σαμ με τους συμμάχους τους ελέγχουν σημαντικό τμήμα της πόλης, είναι σε θέση να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην αποκαλούμενη "μετριοπαθή αντιπολίτευση". Εάν το Χαλέπι απελευθερωθεί και επιστρέψει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, θα ανοίξει και ο δρόμος για να γίνουν βήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο. Αλλά πόσο εύκολο θα είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;

Ανάλυση: South Front 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Στις 9 Ιουνίου, ο Συριακός Στρατός και οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας ξεκίνησαν νέες επιθέσεις στο νότιο Χαλέπι και στην περιοχή Μάλα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προς τον στρατηγικό δρόμο Καστέλλο, όπου και εντοπίζεται η πιο πρόσφατη γραμμή ανεφοδιασμού των μισθοφόρων του ISIS. Σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ, αυτές οι επιθέσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο της σχεδιασμένης πλήρους κλίμακας επίθεσης στην περιοχή της πόλης του Χαλεπίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι οι εταίροι του South Front από το Al Masdar News ανέφεραν στις 8 Ιουνίου, ότι η αναμενόμενη εδώ και καιρό επίθεση στο Χαλέπι θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση των πεδιάδων του Αναντάν, οι οποίες σήμερα ελέγχονται από τους τζιχαντιστές:

“Με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σουχέιλ Αλ-Χασάν και τις ειδικές δυνάμεις των Τίγρεων, τις οποίες διοικεί, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί στην βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου, όπου ελπίζουν να καταλάβουν αυτή την θέση-οχυρό, την οποία οι τζιχαντιστές υπερασπίζονται σθεναρά.

Επιπλέον, οι συριακές ειδικές δυνάμεις των Τίγρεων δεν θα εκτελέσουν μόνες την συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά θα συνοδεύονται από τις Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας (NDF), τις δυνάμεις Λίγουα-αλ-Κουντς  (παλαιστινιακές παραστρατιωτικές μονάδες), τα Τάγματα Αλ-Μπάαθ και την Αραβική Εθνοφρουρά”.

Ωστόσο, το South Front δεν συμμερίζεται την άποψη που έχει εκφραστεί μέσω κάποιων δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η συριακή κυβέρνηση είναι σε θέση να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη του Χαλεπίου εντός των επόμενων ημερών.

Τόσο για τους Δυτικούς εμπειρογνώμονες όσο και για τις ένοπλες ομάδες της “συριακής αντιπολίτευσης”, είναι αυτονόητο το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την επίθεση στο Χαλέπι, εάν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Ο έλεγχος του Χαλεπίου είναι στρατηγικής σημασίας από υλικοτεχνική, διπλωματική και επικοινωνιακή άποψη. Με άλλα λόγια, η πλευρά εκείνη που θα ελέγχει την πόλη θα είναι σε θέση να καθορίσει την τροπή των διεθνών συνομιλιών για το συριακό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι τρομοκρατικές ομάδες αλ-Νούσρα και Αχράρ-αλ-Σαμ έχουν εξαπολύσει πρόσφατα μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη και τις γύρω περιοχές της, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τις μονάδες των Κούρδων από την περιοχή Σέικ Μακσούντ και να κερδίζουν έδαφος στην περιοχή της πόλης Καν Τουμάν.

Με την σειρά τους, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις Ρωσικές Αντιαεροπορικές Δυνάμεις, επιδίδονται τελευταία σε έναν ανταγωνισμό με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, έναν ανταγωνισμό που έγινε γνωστός στα ΜΜΕ ως “ποιος θα αρπάξει την Ράκα”. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συριακή προέλαση προς την Ράκα έχει μάλλον πολιτικά και επικοινωνιακά κίνητρα, παρά στρατιωτικά. Η κυβέρνηση Άσαντ επιδιώκει να αδράξει ωφέλη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι στηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν έχουν καν ξεκινήσει μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της Ράκα.

Προς το παρόν επικεντρώνονται σε μάχες για τον έλεγχο της πόλης Μανμπίζ, την οποία ελέγχει το ISIS:

(Κλικ για να δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος.)


Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν o Συριακός Στρατός, ακόμη και με την υποστήριξη της Ιρανικής Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), της Χεζμπολάχ και άλλων πολιτοφυλακών, θα είναι σε θέση να εκτελέσει δύο επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ταυτόχρονα. Και αυτό διότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ικανών στρατιωτών και ειδικών. Έτσι, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την προέλασή τους προς την πόλη Ράκα, για όσο διάστημα θα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Αυτό υπαγορεύει η κοινή  λογική του πολέμου.

Η προέλαση του Συριακού Στρατού στην επαρχία Ράκα:

(Κλικ για να δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος.)Αυτή τη στιγμή, ο κύριος στόχος της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο Χαλέπι είναι να σταθεροποιήσει την πρώτη γραμμή και να αποκρούσει τις επιθέσεις των μισθοφόρων του αλ-Νούσρα και του Αχράμ-αλ-Σαμ εναντίον κατοικημένων περιοχών. Οι Ρωσικές Αντιαεροπορικές Δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, και η Συριακή Αεροπορία είναι σε θέση να παράσχουν κάλυψη από αέρος και για τις δύο επιχειρήσεις: και τις επιθέσεις στην Ράκα και τις πολεμικές δραστηριότητες στο Χαλέπι.

Εάν ο στόχος είναι μια πλήρους κλίμακας έφοδος στο Χαλέπι, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπτύξουν περισσότερες ενισχύσεις στην περιοχή και να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές τους. Δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές παράπλευρες απώλειες στην υποδομή της πόλης και τον τοπικό πληθυσμό των Σουνιτών, αφού το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων των τζιχαντιστών βρίσκεται σε περιοχές όπου κατοικούν κυρίως Σουνίτες.

Είναι, άραγε, έτοιμες για μια τέτοια απόφαση οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις;
Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν θα αργήσει να προκύψει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολιτικοί αρχηγοί, διασημότητες και θαυμαστές συγκεντρώθηκαν χθες στους δρόμους του Λούιβιλ, της γενέτειρας πόλης του Μοχάμεντ Άλι, για να τιμήσουν τον θρυλικό μποξέρ, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 74 ετών από σηπτικό σοκ. Η νεκρική πομπή ξεκίνησε στις εννέα το πρωί τοπική ώρα, με προορισμό το εθνικό νεκροταφείο Κέιβ Χιλ.

Την Πέμπτη, περίπου 14.000 άτομα παρευρέθησαν στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι, αφού ο ίδιος ασπάσθηκε το Iσλάμ το 1964, αλλάζοντας το όνομά του. Οι παριστάμενοι προσευχήθηκαν πάνω από το σώμα του, ενώ οι θαυμαστές τον επαινούσαν ως «πρωταθλητή του λαού». Την ίδια ημέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στον πυγμάχο σε ζωντανή μετάδοση από τον Λευκό Οίκο.

Την Παρασκευή, το μνημόσυνο για τον Μοχάμεντ Άλι έλαβε χώρα το μεσημέρι στο κέντρο KFC Yum, όπου, ενώπιον χιλιάδων ατόμων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο κωμικός Μπίλι Κρίσταλ εγκωμίασαν τον αθλητή, που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για τον πολιτικό ακτιβισμό του και την αφιέρωσή του στους ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν, επίσης, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ και ο δήμαρχος του Λούιβιλ Γκρεγκ Φίσερ.

Με επεισοδιακό τρόπο έδωσε το «παρών» και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποχώρησε από το Κεντάκι νωρίτερα, αρκετά ενοχλημένος με την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι διοργανωτές. Ο Ερντογάν συμμετείχε στην αγρυπνία της Πέμπτης υπό τη συνοδεία του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας.
Η δυσαρέσκειά του φέρεται να προκλήθηκε, επειδή δεν του επιτράπηκε (επισήμως από την οικογένεια του Μοχάμεντ Άλι) να αποθέσει στο φέρετρο του μποξέρ ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος που έφερε στίχους από το Κοράνι, ενώ του είχε ήδη γνωστοποιηθεί ότι δεν θα μπορούσε να πάρει τον λόγο κατά την τελετή της Παρασκευής.
Εξάλλου, διένεξη φέρεται να υπήρξε ανάμεσα στους σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου και στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας, όπως ανέφερε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογκάν.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως κανένας αμερικανός αξιωματούχος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών (τουλάχιστον αυτές που "αναπτύσσονται" δημοσίως)...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε οτι η Ρωσία μπορεί να "σπάσει" την άμυνα του ΝΑΤΟ σε 60 ώρες

Ο Μάικλ Κάρπεντερ (Michael Carpenter) ειδικός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα στην περιοχή της Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρασίας επιβεβαίωσε τη μελέτη που είχε κάνει το ίδρυμα RAND τον Φεβρουάριο του 2016, οτι ρώσικα στρατεύματα θα χρειαστούν μόνο 60 ώρες μέχρι να φτάσουν στις πρωτεύουσες της Εσθονίας ή της Λετονίας.
"Δεν ξέρω αν έχουμε εξελιχθεί απο την στιγμή που δημοσιεύθηκε η έκθεση του RAND" δήλωσε ο Carpenter κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. "Αλλά είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του 2017, όταν θα έχουμε μια επιπλεόν ταξιαρχία θωρακισμένων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, ότι θα είμαστε".

Η έκθεση RAND( καλοκαίρι του 2014 μέχρι την άνοιξη του 2015), έγινε στην μορφή προσομείωσης μιας σειράς παιχνιδιών πολέμου μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλάβουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής εισβολής. Η έκθεση κατέληξε ότι το ΝΑΤΟ ", όπως ειναι σήμερα ... δεν μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα εδάφη των πιο εκτεθειμένων μελών του" , και κάλεσε την ανάπτυξη περίπου επτά ταξιαρχίων στις χώρες της Βαλτικής. Διαβάστε ΕΔΩ τα συμπεράσματα της έκθεσης

Ο Carpenter δήλωσε ότι η συμμαχία προσπαθεί να ενισχύσει την αμυνα της στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία διέθετε ένα γεωγραφικό πλεονέκτημα. "Η Ρωσία έχει σαφώς ένα πλεονέκτημα χρόνου-απόστασης, εάν επρόκειτο να αποφασίσει να επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής", δήλωσε. "Επενδύουμε ... για να έχουμε τις δυνάμεις μας εκ των προτέρων σε θέση, μαζί με περισσότερο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είμαστε εξ' αρχής σε καλύτερη θέση να αποτρέψουμε την ρωσική επιθετικότητα."

Στις αρχές της βδομάδας ξεκίνησε η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει εντείνει τον ένοπλες δυνάμεις της κοντά την Ουκρανία, και προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

Τον Ιούλιο, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία όπου θα "λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας toy NATO και θα εντείνουν τις προσπάθειες για προώθηση της σταθερότητας πέρα ​​από τα σύνορά του", σύμφωνα με δελτίο τύπου της Συμμαχίας.

Πηγή ΟnalertΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η συγκυρία στην οποία εκδηλώθηκαν οι προκλήσεις από την Τουρκία και την Αλβανία δεν είναι καθόλου τυχαία. Οπως, επίσης, δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός της χρονικής σύμπτωσής τους. Αυτήν την περίοδο σημειώνεται έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται στην οικονομική κρίση και την κοινωνική απόγνωση.

Οι γείτονές μας, με περισσό θράσος, δεν έχασαν την ευκαιρία να συγχρονιστούν για να επαναφέρουν ανύπαρκτα -μειονοτικά, κυρίως- θέματα. Ειδικά ο Ερντογάν δεν αρκέστηκε στην πρόκληση με την μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε «τζαμί». Εκμεταλλευόμενος την υποτονική ελληνική αντίδραση, έκανε και το επόμενο βήμα, αναζωπυρώνοντας τις απαιτήσεις για τη Δυτική Θράκη και την εξάπλωση της μουσουλμανικής επιρροής, διά της δημιουργίας τεμένους στην Αθήνα. Οσο για τον (σοσιαλιστή) κ. Ράμα, παίζει τον ρόλο κομπάρσου...

Οι ανιστόρητες αυτές επιδιώξεις αποκτούν νέο περιεχόμενο μέσα στο σημερινό ασταθές περιβάλλον. Αλλωστε, η ενεργοποίηση του μουσουλμανικού τόξου εξυπηρετεί γενικότερα σενάρια ανακατατάξεων στα Βαλκάνια.

Μειονοτικά παιχνίδια παίζονται, ασφαλώς, εδώ και δεκαετίες. Σχέδια για ακρωτηριασμό της ελληνικής επικράτειας, μέσω της αυτονόμησης τμημάτων της, εξυφαίνονταν ανέκαθεν. Ομως, η εποχή που διανύουμε είναι πιο εύφλεκτη από ποτέ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η χώρα μας δείχνει αμήχανη, σαστισμένη. Μερικές δηλώσεις, που γίνονται για την τιμή των όπλων, δεν αρκούν. Είναι φανερό ότι, εκτός από την εθνική κυριαρχία, εξαιτίας των Μνημονίων, η Ελλάδα χάνει και το διπλωματικό σθένος της.

Αρκετές υποχωρήσεις έχουν ήδη σημειωθεί. Εγιναν και στο Προσφυγικό, με την ελπίδα ότι οι δανειστές θα χαλάρωναν κάπως τη θηλιά. Ηταν, όμως, μια ακόμη αυταπάτη.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού» θα μας σεβαστούν σύμμαχοι και εταίροι, κάνει τεράστιο, εγκληματικό λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η οικονομική κρίση δεν θα τη μετατρέψει σε όμηρο και δεν θα την αποτρέψει από την αποφασιστική υπεράσπιση των ιερών και των οσίων του έθνους, της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της.

Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον προς την Ιστορία μας.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι βομβαρδισμοί τούς οδηγούν σε φυγή από Ιράκ και Συρία, προκαλούν «πονοκέφαλο» στις δυτικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες

Χιλιάδες ξένοι εθελοντές από το 2014 που το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε στο προσκήνιο αρπάζοντας μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ άφησαν τις οικογένειές τους, τα υπάρχοντά τους, τις δουλειές τους και έτρεξαν να ενταχθούν στις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου. Πολλοί από αυτούς έφυγαν από τις πατρίδες τους πάνω σε μια παρόρμηση, πεπεισμένοι ότι θα μετάσχουν σε μια ουτοπία, σε μια ιδανική κοινωνία που θα διέπεται από τον ισλαμικό νόμο της σαρίας. Ορισμένοι αναζητούσαν συντροφικότητα και άλλοι την αίσθηση της αδρεναλίνης.

Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης, οι λιποταξίες, κυρίως τζιχαντιστών που προέρχονται από δυτικές χώρες, αυξάνονται καθημερινά και η επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους προκαλεί πονοκέφαλο στις υπηρεσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τα κίνητρά τους είναι πολλά και διαφορετικά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Κέντρου, που βασίστηκε στις συνεντεύξεις 60 λιποτακτών, οι περισσότεροι φεύγουν εξαιτίας του φόβου των αεροπορικών επιδρομών, της απογοήτευσης σε σχέση με αυτά που φαντάζονταν ότι θα συναντούσαν, της διαφθοράς των τοπικών ηγετών του Ισλαμικού Κράτους καθώς επίσης και των βίαιων συμπεριφορών και εγκλημάτων απέναντι σε άλλους σουνίτες μουσουλμάνους. Ειδικά το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί τεράστιο κίνητρο λιποταξίας, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι ξένοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά βία, βαρβαρότητα, στερήσεις, έλλειψη κατανόησης ακόμα και διακρίσεις με βάση τη χώρα καταγωγής τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός Ινδού μαχητή, ο οποίος δήλωσε πως «αυτό δεν είναι τζιχάντ. Με έβαζαν να καθαρίζω τις τουαλέτες»!

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας Ντιντιέ Λε Μπε, «οι δυτικοί τζιχαντιστές αισθάνονται ότι άρχισε η τελική φάση και πολλοί αρχίζουν να μας στέλνουν μηνύματα για να μάθουν πώς θα επιστρέψουν». Ωστόσο ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν παραλείπει να εκφράσει τις ανησυχίες του λέγοντας πως «μας ανησυχεί όταν κάποιος επιστρέφει, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ειλικρινής ή σε αποστολή των τζιχαντιστών».

Και επίθεση Ισλαμιστών στη Σομαλία

Επίθεση σε στρατιωτική βάση της Σομαλίας με Αιθίοπες στρατιώτες πραγματοποίησε χθες η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ. Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην είσοδο της βάσης, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου και ανήκει στη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης (AMISOM). Σύμφωνα με την AMISOM, οι δυνάμεις της αναχαίτισαν την επίθεση, σκότωσαν 110 αντάρτες και δέσμευσαν μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Αντίθετα, οι αντάρτες είχαν υποστηρίξει νωρίτερα ότι σκότωσαν 60 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης, κάτι που ο εκπρόσωπος της δύναμης, υπολοχαγός Τζο Κίμπετ, διαψεύδει. Από την επίθεση φέρεται ότι καταστράφηκαν η πύλη της βάσης και ένα σημαντικό τμήμα της.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Οι περιώνυμοι «θεσμοί» αφού ό,τι είχαμε και δεν είχαμε «μας τα μάσησαν», τώρα μας δουλεύουν: Ο Νταϊσελμπλουμ δηλώνει θαυμαστής του πρωθυπουργού επειδή «υποσχέθηκε τα αδύνατα και μολονότι υπανεχώρησε παραμένει στην εξουσία». Ενώ μας κάνει trolling: «Δεν χρειάζεται να πουλήσετε τα πάντα»!
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ομπστφελντ (ΔΝΤ): «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει και άλλον πόνο»!
Στο δια ταύτα όμως αξιώνουν το ακαταδίωκτο των εμπειρογνωμόνων του δυσώνυμου Υπερταμείου.

Τίμιος μαζί μας ο γερμανός «σοφός» Μπόφινγκερ (ΒΗΜΑ 29/5/16):
«Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση και αντί για ανάπτυξη σε τέλμα». Προτείνει να μας αφήσουν «για δύο χρόνια ήσυχους, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία θα βρει μόνη τον εαυτό της».
Τον ακούει κανείς;

Είμαστε η μοναδική χώρα της περιοχής χωρίς εθνικό δόγμα. Οι περίοικοι όλοι, έχουν επικαιροποιήσει τα εθνικά τους πιστεύω. Κατέληξαν τι είναι, που αποβλέπουν. Αυτό διαποτίζει το ιστορικό τους γίγνεσθαι.

Η Αλβανία υπήρχε τα τελευταία 25 χρόνια αποδέκτης μιας τεράστιας, οικονομικοπολιτικής ελληνικής βοήθειας, άνευ όρων και ορίων. Μας βαραίνει η απουσία αίσθησης αμοιβαιότητάς απ΄ τον «απέναντι». Do ut des.

Όμως λεηλατεί τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Δημεύει το βιός τους.

Ο (τουρκ)αλβανός πρωθυπουργός Ράμα αφηνίασε αυτές τις μέρες. Ξέθαψε τσάμικο, «ανακάλυψε» ότι το μαντείο της Δωδώνης είναι…αλβανικό, ο Δίας …αλβανός(!) η Τσαμουριά φτάνει στον Όλυμπο και άλλα τερατουργήματα, που όμως στη διεθνή πολιτική δεν είναι ποτέ για γέλια …(Τι γύρευε προχθές ο ΥπΕξ μας σ΄ αυτό το ναρκοθετημένο τοπίο;)

Επείγουν:
α) Εκ βαθέων αναθεώρηση της πολιτικής μας απέναντι του θρασύδειλου γείτονα που λειτουργεί ως τούρκος ανθύπατος. Γι΄ αυτό είναι ψευδαίσθηση φιλίας ό,τι δεν είναι «εν τη παλάμη».
β) Άμεσα σοβαρά αντίμετρα.

Ονειδίζοντας για άλλη μια φορά τον Ελληνισμό και χλευάζοντας τα όσια και ιερά μας με «υπεροψίαν και μέθην» ο σουλτάνος έστησε τον ιμάμη του καταμεσίς στην Αγία Σοφία.

Άνευρη η επίσημη αντίδραση. Ενώ η δια στόματος του ΑνΥπεξ φρικαλέα: «Δεν είναι τραγικό να διαβάζεται το κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία (..) δεν είναι έλλειψη σεβασμού». Άφεριμ!

Όπως θα την σατίριζε ο Σουρής, η κυβέρνηση «ξελογιάστηκε, τις έστριψαν οι βίδες». Τη μια ο ένας υπουργός δηλώνει ότι «δεν υπήρξε Γενοκτονία». Μετά ο άλλος ότι η βεβήλωση-επανισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας «δεν είναι έλλειψη σεβασμού». Τελικά φαίνεται νιώθουν κάποιοι ντροπή, βάζουν τον ΑνΥπεξ να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά δεν τολμούν να τον στείλουν στο σπίτι του…

Οφείλουμε να ξεσηκώσουμε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Μπορούμε, να ανακόψουμε τη φόρα και την τρέλλα του εγωπαθούς νεοοθωμανού.

Η απόφαση της Bundestag για την αρμενική Γενοκτονία είναι όντως ιστορική, γιατί η Γερμανία συνέπραξε και καθοδήγησε τότε το έγκλημα δια του γερμανού αρχιστρατήγου των Γενοκτόνων Λίμαν Φον Σάντερς.

Ωστόσο η αναγνώριση είναι μισή. Στο ίδιο φρικτό μαρτύριο υπεβλήθη ο Ελληνισμός της Ανατολής, Ποντιακός, Μικρασιατικός, Θρακικός και οι άλλες χριστιανικές εθνότητες.

Χίλια μπράβο στην επιμονή και το πείσμα του αρμενικού έθνους να δίνει επί 100 χρόνια ασταμάτητον αγώνα μέχρι την τελική του δικαίωση. Κρίμα σε μας!

Εμείς δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι παραδοθήκαμε σε ένα ακατανόητο φοβικό σύνδρομο. Και όταν βραδυφλεγώς μετά από 70 χρόνια μισοαφυπνισθήκαμε, κομματιάσαμε τη δική μας Γενοκτονία σε Ποντιακή, Μικρασιατική, Θρακική. Πάμε έκτοτε στα διεθνή fora διαιρεμένοι ονειροπολώντας διεθνοποίηση και αναγνώριση. Ψευδαίσθηση όσο δεν προχωρούμε σε μια αντεπιθετική διπλωματία που να διεκδικεί με πείσμα και συνέπεια ό,τι μας ανήκει.

Η γλώσσα των Ελλήνων έρχεται από πολύ μακρυά. Είναι ενιαία από τον Όμηρο ως τις μέρες μας. Ασφαλώς εξελισσόμενη, αλλά ενιαία. Γι΄ αυτό μιλούν καλά Νέα ελληνικά όσοι ξέρουν Αρχαία. «Γλώσσα και ψυχή είναι δύο πράγματα που δεν διαχωρίζονται»(Νικηφόρος Βρεττάκος, Η φθορά της γλώσσας φθορά του Έθνους, σ.7).

Ο Σεφέρης έγραψε σοφά:
«Ο Θεός μας χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε· έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει μαγιά(…) Η μαγιά λιγοστεύει και δε μένει πια καιρός για να μένουμε αμέριμνοι. Δεν είναι καινούργια τα σημεία που δείχνουν πως αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, αν αφεθούμε μοιρολατρικά στη δύναμη των πραγμάτων, θα βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη»(Δοκιμές Β΄ σ.173). Εκεί μας πάνε οι νέοι «αναμορφωτές».
Όταν ξένες χώρες (επαν)εισάγουν τα Αρχαία Ελληνικά στα σχολεία τους η εξαγγελία για κατάργησή τους εδώ, είναι παράλογη και σκοταδιστική. Στάδιον λαμπρόν πάντοτε η επικαιροποίηση της διδακτικής τους.

Τέλμα. Εγγύηση για την έξοδό μας όσοι κρατούν τα βαθιά κοιτάσματα της εθνικής μας μνήμης. Δε γυρεύουμε «μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω· γυρεύουμε το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός» (Σεφέρης, ενθ. αν σ.178).

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
Ηλεκτ. ταχ.: stelios@papathemelis.gr, danagennisi.press@gmail.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Άγη Βερούτη

Ο Μάνος τέλος 2007 αγόρασε διαμέρισμα 123 τετραγωνικά στη Βούλα, νιόπαντρος, μαζί με τη γυναίκα του τη Στέλλα. Ο Μάνος έπαιρνε καλά λεφτά και επίσης καλή δουλειά είχε και η γυναίκα του, ως γραμματέας διευθύνσεως μάλιστα.

Δώσανε €50 χιλιάρικα και δανείστηκαν €200 χιλιάρικα από την τράπεζα. Τους τα χορηγήσανε εύκολα, μιας και η οδηγία Γκαργκάνα για ανώτατο όριο δόσεων δανείων το 40% του εισοδήματος δεν είχε εκδοθεί ακόμη. Η δόση ήταν €1.600 το μήνα.

Μετά από απανωτές μειώσεις μισθών τελικώς 40% και στους δύο, η εταιρία που δούλευε ο Μάνος έκλεισε κατά τέλος του 2013. Σταμάτησαν τότε να πληρώνουν το στεγαστικό ώστε να μπορούν να πληρώνουν ρεύμα και φαγητό, ενώ ο Μάνος παρότι πτυχιούχος έβγαλε επαγγελματικό δίπλωμα και έπιασε δουλειά νυχτερινή βάρδια σε ένα φίλο του που είχε ταξί.

Τα λεφτά δεν έφταναν ούτε για τα απαραίτητα.

Το 2016 το πολυνομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσε τις τράπεζες να δώσουν το δάνειό του σε ένα fund για 20 σεντς στο 1 ευρώ.

Παρά το γεγονός πως είχαν αποπληρώσει €1.600 το μήνα X 6 χρόνια X 12 μήνες = €115.200 το δάνειο ξαναπήγε στα €200 χιλιάρικα στα δυόμιση χρόνια που έμεινε απλήρωτο.

Η τράπεζα πούλησε το δάνειο του Μάνου και της Στέλλας στις αρχές του 2017 για €40.000 στο fund. Το fund τους πλησίασε και τους πρότεινε να δώσουν €160.000 για να το κλείσουν αλλά ήταν φυσικά αδύνατον να βρουν αυτά τα λεφτά, ούτε καν τα €120.000 που ήταν η υποτιθέμενη εμπορική αξία του διαμερίσματος σε μια νεκρή από χρόνια αγορά, οπότε προχώρησε η κατάσχεση και δυο χρόνια μετά, το 2019 το διαμέρισμα πουλήθηκε για €70.000.

Στο μεταξύ το fund ανέβασε το επιτόκιο στο 10,5% όπως είχε το δικαίωμα, και οι €200 χιλιάδες έγιναν €242.000 συν έξοδα άλλες €10.000, οπότε με τον πλειστηριασμό το χρέος έγινε €182.000.

Με βάση τους ισχύοντες ελληνικούς νόμους, ο δανειολήπτης έχει εμπράγματη και ενοχική ευθύνη, άρα δεν ξεμπερδεύει με την οφειλή όταν εκποιηθεί το υποθηκευμένο ακίνητο.

Στην Ελλάδα οι τράπεζες δανείζουν την υπογραφή. Όχι το ακίνητο.

Μετά το διαμέρισμα, το fund πούλησε την απαίτηση των €182.000 εναντίον του Μάνου και της Στέλλας σε ένα άλλο fund για €10.000.

Το δεύτερο fund κατάσχεσε το πατρικό της Στέλλας στη Σίφνο και το πούλησε το 2021, στην επέτειο 200 ετών επανάστασης του 1821, για €30.000 σε πλειστηριασμό, και ένα μικρό μαγαζί που στο μεταξύ κληρονόμησε η Στέλλα από την μητέρα της για άλλα €15.000. Η απαίτηση ήταν στο τέλος του 2021 πάλι €180.000.

Η απαίτηση πουλήθηκε για τρίτη φορά το 2022 σε ενα fund που στήσανε τοκογλύφοι της συμπρωτεύουσας με έναν καθαρό front man, για €8.000. Το τρίτο fund στράφηκε κατά του κ. Δημήτρη, θείου του Μάνου, που είχε υπογράψει εγγυητής στο στεγαστικό του Μάνου και της Στέλλας, ανυποψίαστος για την καταστροφή του 35% του ΑΕΠ που επίκειτο.

Μια μικρή τριώροφη πολυκατοικία στο Χαλάνδρι που είχε χτίσει με κόπους μιας ζωής ο θείος Δημήτρης, την πούλησε το τρίτο fund για €150 χιλιάρικα σε πλειστηριασμό διαμέρισμα-διαμέρισμα, και το εξοχικό του θείου στην Λούτσα έπιασε €20.000 το 2023. Την απαίτηση των υπόλοιπων €50.000 που παρέμενε μετά από τόκους και έξοδα, την κράτησε το fund των τοκογλύφων ώστε να κατάσχει οποιοδήποτε ποσόν άνω των €1.500 είχε στον "ακατάσχετο” λογαριασμό στην τράπεζα οποιοσδήποτε από τους υπογράφοντες.

Ο Μάνος και η Στέλλα το 2024 επιτέλους πήραν την πολυπόθητη βίζα για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και έφυγαν τρέχοντας. Δεν έκαναν ποτέ παιδιά. Οι κληρονόμοι του θείου Δημήτρη νομίζοντάς τον άφραγκο, παρέλειψαν να κάνουν αποποίηση εντός τετραμήνου από τον θάνατό του το 2025.

Τώρα, 2026, το τρίτο fund ξεκίνησε διαδικασίες να κατάσχει το προικώο της θείας Ρούλας του Δημήτρη, μονοκατοικία εν Περιστερίω.

Καλή μπάζα.
Φάμπρικα.

Εμπόριο ανθρώπων δεν είπαν σε κανένα πως θα κάνουνε. Όσοι τα ψηφίσανε στη Βουλή, γιατί δεν προειδοποίησαν κανέναν;

Μα στις πολιτισμένες χώρες, όταν σου πάρουν το ακίνητο η υποχρέωση τελειώνει!

Εδώ ενοχικό σου λέει. Μπαγκλαντές.
Με τις κάρτες και τα επιχειρηματικά να δεις πάρτι που θα γίνει!

Κι ο Θεός βοηθός.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Φίλης θεωρεί ότι οι συγκεντρώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής κινούνται στα όρια "της συνταγματικής νομιμότητας". Ο ίδιος βέβαια εξέφρασε απόψεις "στα όρια της αντιδημοκρατικότητας". Προς τι όμως, η έκπληξη; Δεν έκρυψε ποτέ ο άνθρωπος, ούτε οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας!

Ο πρωθυπουργός, ως φοιτητής συμμετείχε στην ίδρυση της παράταξης "Εγκέλαδος" [γι’ αυτό ίσως γεμίζει με ερείπια την χώρα], παράταξη που βρισκόταν στην ομοσπονδία των "Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων". Εχθροί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν ήσαν τα μέλη αυτών των σχημάτων; Και βέβαια, μπορεί κάποιος να κάνει πλήρη στροφή στον ατλαντισμό, αντιδημοκρατικά κατάλοιπα όμως, παραμένουν στις συμπεριφορές.

Και φυσικά, συνεχίζουν οι αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια. Του εκβιασμού και εκφοβισμού των αστών, αποκαλώντας, όπως ο Φίλης, "ακροδεξιό" όποιον διαφωνεί με την αριστερίστικη πολιτική, την οποία βέβαια κατάφεραν να βαφτίσουν "προοδευτική" [όρος, που όπως πάνε τα πράγματα, θα καταντήσει βρισιά].

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, επισήμανε ότι για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, «δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι διεθνές». Δηλαδή, η Αγιά Σοφιά έχει την ίδια σημασία για τους Έλληνες, και την ίδια για τους Γερμανούς, να μη πω και για τους Ουγκαντέζους; Διεθνές θέμα είναι, αλλά πρώτιστα ελληνικό.

Και γιατί είναι διεθνές το θέμα; Επειδή, κατά τον υπουργό μας, η Αγιά Σοφιά είναι πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Και η Ακρόπολη είναι το ίδιο, αλλά όταν ΚΚΕδες και ΣΥΡΙΖΑίοι απλώνουν κομματικά πανό στον ιερό βράχο, δεν είδα κανέναν "προοδευτικό" να διαμαρτύρεται για την βεβήλωση, την δε UNESCO την έγραφαν στα παλαιά υποδήματά τους. Την θυμούμαστε, όταν ρίχνουμε την μπάλα στην εξέδρα.

Και για να το κλείνουμε. Για τον Κοτζιά και τους άλλους πρώην αριστεριστές και νυν ατλαντιστές, η Αγιά Σοφιά μπορεί να είναι απλώς «ένα πολιτιστικό μνημείο», για τους Έλληνες όμως είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Είναι η ίδια η ψυχή του ελληνισμού, για όσους είναι Έλληνες και στην ψυχή και όχι μόνο στο δελτίο ταυτότητας. [Όπως είναι το Μαυσωλείο του Λένιν για τον Μπαλαούρα και τους ομοειδείς του].

Πώς γίνεται και οι περισσότεροι πρόσφυγες να έχουν χάσει τα χαρτιά τους, αλλά κανείς να μη χάσει το ακριβό κινητό του; Αυτό είναι λεπτομέρεια, θα πει κάποιος, ασχέτως αν καταγράφονται οι περισσότεροι ως πρόσφυγες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Το σημαντικότερο είναι ότι φέρνουν μαζί τους παιδιά, που από πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι είναι δικά τους. Τα "χαμένα" παιδιά στην Ευρώπη, ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες, με την τύχη τους να αγνοείται.

«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» (για να μη παρεξηγηθούμε, "χωριάτης" είναι και ο οποιοσδήποτε μεγαλοαστός αγροίκος), λέει ο λαός. Έτσι και το τουρκικό ΥΠΕΞ, αντί να αιτιολογήσει την ασέβεια βεβήλωσης της Αγιά Σοφιάς, επιτίθεται με δριμύτητα κατά της Ελλάδας. Αφού τούς συνηθίσαμε σε υποκύψεις, καλά μάς κάνουν.

Είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ανάλογων με αυτές κατά της Ρωσίας; Ο Καλλισθένης (εγώ, δηλαδή) από καιρό έχω αναφερθεί ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη, η οποία διαθέτει την κατάλληλη απάντηση.

Καλλισθένης εν Δήμω
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Τις τελευταίες μέρες, ένα εξόχως σοβαρό γεγονός διαδραματίζεται εμπρός στα μάτια της Ελληνικής κοινωνίας που, όμως, περνά σχεδόν απαρατήρητο!...

Αυτό ακριβώς, το ότι ένα εξόχως σοβαρό γεγονός περνά απαρατήρητο, είναι η ενέργεια που χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου και παρακινεί για την ανάδειξή του.

Και, για να μιλάμε συγκεκριμένα και με ονόματα, αναφέρομαι στην επώνυμη καταγγελία του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλόπουλου που καταθέτει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ακλόνητα (για τη σοβαρότητά τους) δημόσια στοιχεία που αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την πιθανότητα χρηματισμού του Πρωθυπουργού της Χώρας, Αλέξη Τσίπρα, από τον εφοπλιστή (και ποδοσφαιρικό παράγοντα) Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μία καταγγελία που γίνεται δημοσίως και μάλιστα προβάλλεται δεόντως από το διαδικτυακό κανάλι του ΜΤ.

Και, αντί αυτό το γεγονός (η γέννηση αυτών των αναπάντητων ερωτηματικών) να γίνει το κυρίαρχο θέμα, τόσο μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της κομματοκρατίας, όσο και των ΜΜΕ (Τύπου και Τηλεόρασης), πέφτει μία βαρειά κι ασήκωτη μούγκα απ' όλους αυτούς, που είναι εντελώς αφύσικη, όταν όλοι βλέπουμε πως ψάχνονται για να βρούν (ή και να κατασκευάσουν, ακόμα) με τί να κατηγορήσει ο έναν τον άλλον για ψεύτη, υποκριτή και καταστροφέα της Χώρας....

Τί έγινε ρε παλληκάρια και παλληκαροπούλες, όλοι και όλες εσείς που μοντάρετε και μοστράρετε από το πρωί ως το βράδυ τις “ειδήσεις” και τις “πολιτικές αναλύσεις” στην ενιαία προπαγάνδα που προσφέρει στο δοσίλογο καθεστώς η “Δημόσια” (εδώ γελάμε τρανταχτά) και Ιδιωτική τηλεόραση και ο Τύπος;

Καμιά σας και κανένας δεν αξιολόγησε το γεγονός, ως άξιο αναφοράς, έστω και σαν μία από τις τελευταίες ειδήσεις;
Τόσο μεγάλη ταύτιση απόψεων έχετε όλοι σας;
Δηλαδή, ο συνάδελφος σας που κατήγγειλε το γεγονός, τί είναι;
Είναι βλάκας, είναι τρελός; Είναι ηλίθιος; Είναι αχυράνθρωπος κάποιων; Είναι εκβιαστής;
Γιατί δεν τον καταγγέλλετε ως τέτοιον (οτιδήποτε τον θεωρείτε ότι είναι);

Στήνετε εμπρός στην οθόνη της ΤV ατέρμονους και ανούσιους διαλόγους μεταξύ προσώπων που ΜΟΝΟ ψεύδονται επανειλημμένως, κατά τα τελευταία έξι Μνημονιακά χρόνια, για να λένε κάτι που είναι βέβαιο ότι θα διαψευστεί αμέσως, και δεν κάλεσε ΕΝΑΣ ΣΑΣ (επί μέρες, τώρα) αυτόν που κάνει μία τόσο σοβαρή καταγγελία ενάντια στον εν ενεργεία πρωθυπουργό;

Η κοινή αυτή γραμμή των ΜΜΕ αποκαλύπτει το γεγονός (ακόμα πιο τραγικό κι από τον πιθανό χρηματισμό του πρωθυπουργού) πως στη Χώρα μας, η “4η Εξουσία” της Δημοκρατίας (η δημοσιογραφία) τελεί υπό καταστολή που ελέγχεται διαρκώς και άμεσα από την “5ης Φάλλαγγα” των εξωχώριων κατοχικών δυνάμεων που κυβερνούν την (κάποτε) Χώρα μας και νυν Οικονομικό Προτεκτοράτο τους.

Αυτό δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να το επιτρέψουμε εμείς, η κοινωνία αυτού του ιστορικού Τόπου.

Κάποτε (και όχι πολύ αργά) πρέπει να αντιδράσουμε, πριν το καθεστώς των δοσιλόγων απονευρώσει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα της κοινωνίας μας (που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι, ακόμη, Δημοκρατία).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κάπως έχει γίνει πιπίλα ότι "εθνικισμός" = "φασισμός". Όποιος το λέει είναι ανιστόρητος ή απλά προωθεί όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς και καθόλου δημοκρατικούς θεσμούς που κυριαρχούν στην Δύση από το τέλος του Β' ΠΠ και που, κατά την γνώμη μου, είναι προπομποί "νεοφεουδαρχίας", ή σε πιο "αριστερή" γλώσσα, "αντίδρασης". Ο συγγραφέας του παρακάτω άρθρου δεν είναι ούτε φασίστας, ούτε "αριστερός".    "Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν επιβάλλει σε κάποιο έθνος να είναι μέλος διεθνούς οργάνωσης, ή να ασπαστεί το ελεύθερο εμπόριο, ή τον προστατευτισμό από το ελεύθερο εμπόριο, ή να δέχεται ή να μην δέχεται μετανάστες".
 
Για το πῶς έχει καταφέρει η Ελλάδα να μην έχει εθνικιστικό κόμμα, να ρωτήστε τον Σκάϊ και το Μέγκα και τους σπόνσορές τους.  Δηλαδή αυτούς που έχουν φτιάξει και συντηρούν πολίτευμα μαϊμού μετά το 1974.  Εμείς έχουμε έναν ιδιότυπο φασισμό. Επιτρέπεται η ελευθερία του λόγου, αλλά ο λόγος είναι παραποιημένος. Επιτρέπεται η συνάθροιση, αλλά έχει προβοκάτορες.  Έχουμε εκλογές, αλλά είναι μεταξύ ψευδεπίγραφων επιλογών.  Πήγαμε να φτιάξουμε εθνικιστικό κόμμα, αλλά έκανε ότι μπορούσε να είναι φασιστικό σε εμφάνιση.  Φτιάξαμε άλλα δήθεν εθνικιστικά κόμματα, αλλά ήταν μαϊμούδες με μπανανόφλουδες.  Δημοψήφισμα κάναμε, το ερώτημα ήταν λίγο μαϊμού, και το αποτέλεσμα έκανε κωλοτούμπα.   Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας δεν μας εκπροσωπούν, ή μας κοροϊδεύουν, αλλά αποφασίζουν.  Δεν ξέρω τι είναι αυτά, αλλά μου μυρίζουν φασισμό του κερατά. Οι εθνικιστές ωστόσο, δεν είναι φασίστες. Ο εθνικισμός είναι στενά συνδεδεμένος με την φιλελεύθερη δημοκρατία.
 
 
Πολλά πρόσφατα άρθρα και δηλώσεις ισχυρίζονται ότι υπάρχει άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, και ότι ο Trump είναι Αμερικανικό παράδειγμα φασισμού.   Αυτό είναι διαστρέβλωση ενός πολύ πραγματικού φαινομένου.  Το έθνος-κράτος επαναβεβαιώνεται σαν κύρια έκφραση της πολιτικής ζωής.  Οι πολυεθνικοί θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς πολυμερείς συμβάσεις εμπορίου είναι υπό αμφισβήτηση επειδή μερικοί της βλέπουν ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.  Η κατηγορία ότι πρόκειται για άνοδο του φασισμού βασίζεται σε βαθιά παρανόηση του τι είναι φασισμός.  Και είναι μια προσπάθεια δυσφήμισης της ανόδου του εθνικισμού και υπεράσπισης των πολυεθνικών θεσμών που κυριαρχούν στην Δύση από το τέλος του Β' ΠΠ.
 
Ο εθνικισμός είναι στον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας του Διαφωτισμού.  Η θέση του εθνικισμού είναι ότι οι πολυεθνικές δυναστείες και η αυταρχική κυριαρχία τους, στέρησαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.  Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων είναι η αυτοδιάθεση και το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν αυτοί ποιο είναι το εθνικό συμφέρον.  Ο Διαφωτισμός φοβόταν την τυραννία και θεωρούσε τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη,  σαν την ουσία της τυραννίας.  Η καταστροφή των πολυεθνικών αυτοκρατοριών ήταν με αντικατάσταση από έθνη-κράτη.  Η Αμερικανική και η Γαλλική επανάσταση ήταν εθνικιστικές επαναστάσεις στην Ευρώπη του 1848.  Οι φιλελεύθερες επαναστάσεις ήταν εξ ορισμού εθνικιστικές επειδή ήταν ξεσηκωμοί κατά πολυεθνικών αυτοκρατοριών.
 
Ο φασισμός διαφέρει από τον εθνικισμό με δύο βασικούς τρόπους.  Πρώτον, η αυτοδιάθεση δεν θεωρείτο γενικό δικαίωμα από τους φασίστες. Οι τρεις προφανείς φασίστες, ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Φράνκο ήταν εθνικιστές μόνο στην Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.  Τα δικαιώματα άλλων εθνών να είναι τα ίδια έθνη-κράτη ήταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ασαφή για τους φασίστες.  Η εκδοχή του πολυεθνισμού για τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι  ήταν η υποταγή άλλων εθνών στις δικές τους επιθυμίες.  Ο φασισμός, στην ιστορική του μορφή ήταν επίθεση στα δικαιώματα των εθνών να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.  Οι φασίστες έπαιρναν το δικαίωμα να είναι το δικό τους εθνικό συμφέρον υπεράνω των άλλων και να εξουσιάζει τους άλλους.
 
Αλλά η πιο βαθιά διαφορά ήταν στην εσωτερική διακυβέρνηση.  Ο φιλελεύθερος εθνικισμός δεχόταν το δικαίωμα να είναι η εξουσία υπό την σαφή αίρεση τακτικής επιλογής των ηγετών από τον λαό.  Το πώς γινόταν αυτό, διέφερε. Το Αμερικανικό σύστημα είναι πολύ διαφορετικό από το Αγγλικό., αλλά η αρχή είναι η ίδια.  Στον φιλελεύθερο εθνικισμό οι αντίπαλοι των εκλεγμένων έχουν το δικαίωμα λόγου και το δικαίωμα οργάνωσης κομμάτων για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.  Και, πιο σημαντικό, ο λαός έχει το δικαίωμα στην αυτοδιακυβέρνηση μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς και αυτοί που κυβερνούν, κυβερνούν στο όνομα του λαού.  Οι ηγέτες πρέπει να μπορούν να κυβερνούν και δεν μπορούν εξω-νόμιμα μέσα να χρησιμοποιούνται για την παράλυση της κυβέρνησης, όπως δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταστέλλει διαφωνίες.
 
Ο φασισμός ισχυρίζεται ότι ένας Χίτλερ ή ένας Μουσολίνι αντιπροσωπεύουν τον λαό, αλλά δεν είναι υπόλογοι προς αυτόν.  Η κεντρική ιδέα του φασισμού είναι ο δικτάτωρ, που προκύπτει από την δική του θέληση. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί χωρίς αυτό να είναι προδοσία στον λαό.  Το αποτέλεσμα είναι ότι καταργείται η ελευθερία του λόγου και η αντιπολίτευση και όσοι είναι αντίθετοι με το καθεστώς αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες.   Ο φασισμός χωρίς δικτάτορα, χωρίς την κατάργηση εκλογών, χωρίς την απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος της συνάθροισης, δεν είναι φασισμός.
 
Το να επιχειρηματολογεί κάποιος ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφέρει τους Βρετανούς, ή ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι πια χρήσιμο, ή ότι ο προστατευτισμός χρειάζεται ή ότι είναι επιθυμητές πολιτικές κατά της μετανάστευσης, δεν είναι φασιστικό.  Αυτές οι ιδέες δεν έχουν καμία σχέση με τον φασισμό.  Αυτές οι ιδέες είναι συνυφασμένες με την φιλελεύθερη δημοκρατία που διέπει το κράτος-έθνος.  Είναι αρχή των Ηνωμένων Εθνών, με μέλη τα κράτη-έθνη, και όπου το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδες.
 
Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν επιβάλλει σε κάποιο έθνος να είναι μέλος διεθνούς οργάνωσης, ή να ασπαστεί το ελεύθερο εμπόριο, ή τον προστατευτισμό από το ελεύθερο εμπόριο, ή να δέχεται ή να μην δέχεται μετανάστες.   Αυτές είναι αποφάσεις που οι λαοί πρέπει να πάρουν, ή για την ακρίβεια οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.   Οι επιλογές, μπορεί να είναι σωστές, ή λανθασμένες, δίκαιες, άδικες ή ακόμα και ηλίθιες.  Ωστόσο, σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία, η δυνατότητα των επιλογών επαφίεται στα χέρια των πολιτών.
 
Αυτό που βλέπουμε είναι την άνοδο του έθνους-κράτους ενάντια στην θέληση πολυεθνικών οργανισμών και συμφωνιών.   Υπάρχουν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με την συμμετοχή στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ ή σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, και σχετικά με το δικαίωμα ελέγχου των συνόρων.  Λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν, και η πολιτική διαδικασία είναι αυτή που κρατάει την δυνατότητα αλλαγής πολιτικών επιλογών.  Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι πολίτες θα είναι συνετοί ή σοφοί, αλλά αυτό είναι μαχαίρι δίκοπο σε όλες τις κατευθύνσεις.
 
Η παρούσα άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των Ευρωπαϊκών θεσμών να λειτουργούν αποτελεσματικά.   Οκτώ χρόνια μετά το 2008, η Ευρώπη δεν έχει λύσει τα οικονομικά της προβλήματα.  Ένα χρόνο μετά την μαζική εισροή μεταναστών, ακόμα δεν υπάρχει σαφής και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του θέματος.   Θα ήταν επομένως ανεύθυνο για πολίτες και ηγέτες να μην θέσουν θέμα παραμονής στην ΕΕ και αποδοχής των εντολών της ΕΕ.  Δεν υπάρχει λόγος να μην αμφισβητήσει ο Donald Trump την ιδέα ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι πάντα συμφέρον, ή να μην αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ.  Ακόμα κι αν ενοχλεί το στυλ του ή εάν η παρουσίαση των θέσεών του δημιουργεί σύγχυση, ρωτάει ερωτήματα που πρέπει να ερωτηθούν.
 
Την δεκαετία του 1950, οι οπαδοί του McCarthy κατηγορούσαν όποιον δεν τους άρεσε ότι ήταν κομμουνιστής.   Σήμερα, όσοι δεν εγκρίνουν αυτούς που αμφισβητούν το παρόν σύστημα, τους λένε φασίστες.  Μερικοί από όσους αντιτίθενται στην ΕΕ ή στην μετανάστευση, μπορεί να είναι φασίστες.  Αλλά η ειδοποιός διαφορά του φασίστα είναι αρκετά διαφορετική.  Ο φασισμός είναι πολλά περισσότερα από τον ρατσισμό, ή από τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη ή και από βίαιες διαδηλώσεις.  Ο πραγματικός φασισμός εμπεριέχει την ιδέα του υπεράνω του Νόμου  "ηγέτη" που απαιτεί τυφλή υπακοή, όπως με τον Φύρερ της Ναζιστικής Γερμανίας.
 
Βλέπουμε επιστροφή στον εθνικισμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επειδή για πολλούς ο διεθνισμός, όπως προέκυψε μετά τον Β' ΠΠ. δεν τους συμφέρει πια.  Μπορεί να κάνουν λάθος, αλλά το να ισχυρίζεται κάποιος ότι σαρώνει ο φασισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θέτει θέμα αν αυτός που το ισχυρίζεται καταλαβαίνει τι είναι φασισμός, ή αν καταλαβαίνει πόσο στενά συνδεδεμένος είναι ο εθνικισμός με την φιλελεύθερη δημοκρατία. 

Πηγή ArchaeopteryxΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Ξεκίνησε η διαδικασία “αρπαγής” της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων οφειλετών. Και παρά τις όποιες νομοθετικές ενέργειες που έχουν γίνει από αυτήν την υποτελή Συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από πουθενά δεν προκύπτει η προστασία ατόμων με οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από παράνομες πράξεις, τέτοιες που ο κάθε πολίτης - δανειολήπτης έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει εις βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων ακόμη και την ποινική τους δίωξη!!

Η μεγάλη ληστεία

Ωστόσο, η μεγάλη ληστεία που ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες, δεν είναι η μεταφορά των “κόκκινων δανείων” σε ξένα fund’s, αλλά οι παράνομες χρεώσεις σε όλους τους ανενεργούς λογαριασμούς δανείων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουν κλείσει λαμβάνουν τόκους και υπερημερία, την οποία όλες οι τράπεζες συνυπολογίζουν ως ζημιά στις λεγόμενες λογιστικές χρεώσεις.

Έτσι, γεννάται το ερώτημα: πως τοκίζεται το ποσό οφειλής σε έναν ανενεργό λογαριασμό, έστω και δανείου από τη στιγμή που μπορεί ο νόμος να καθορίζει ότι μετά την 90η μέρα παύει ο λογαριασμός να είναι ενεργός;

Στην μεγάλη αυτή κατηγορία δανείων εκτός από τα καταναλωτικά δάνεια ή επαγγελματικά δάνεια συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες στεγαστικά δάνεια τα οποία οι δανειστές έχουν βάλει στόχο!!!

Κι αν από αυτά, το 80% αυτών των δανείων έχουν ρυθμιστεί από τον σχετικό Νόμο Κατσέλη, για τους δανειστές της χώρας δεν υπάρχει κανένα έλεος προς χιλιάδες δανειολήπτες, πολλοί από τους οποίους μπορεί να έχουν αποπληρώσει ακόμη και το 25% του αρχικού ποσού της πίστωσης.

Το έγκλημα των δανειστών δεν είναι μόνο βέβαια η τακτοποίηση αυτών των δανείων αλλά η ολοκληρωτική κατάσχεση μέρους της περιουσίας των Ελλήνων Πολιτών, η οποία παράνομα και παράτυπα μετατρέπεται σε δημόσιο χρέος της χώρας την στιγμή που όλες οι τράπεζες “ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν” δύο και τρείς φορές ακριβώς για να καλύψουν τις ζημιές από τους δανειολήπτες!!

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες

Παρ΄ ότι οι διευθυντές των τραπεζών απολαμβάνουν την ασυλία του νομοθέτη για τις παράνομες χρεώσεις, υπάρχει ποινική ευθύνη των τραπεζοϋπαλλήλων, από τη στιγμή που οι παράνομες χρεώσεις δεν καλύπτονται με αποδείξεις και φυσικά τα έγγραφα εντολών είναι απλά η ενημέρωση των τραπεζών προς τους οφειλέτες!

Η πρακτική αυτή έχει ακολουθηθεί για μια σειρά από πολλές ενέργειες των τραπεζών οι οποίες αν πραγματικά ήθελαν να στηρίξουν τους δανειολήπτες θα μπορούσαν να βρουν λύσεις αποπληρωμής χιλιάδων “κόκκινων δανείων”.

Αρπάζουν τα σπίτια μας

Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ καθώς όλα έχουν προσχεδιαστεί για την ληστεία – αρπαγή περίπου 700 χιλιάδων ακινήτων τα οποία προέρχονται κυρίως από επαγγελματικά δάνεια, αφήνοντας άλλοθι στην άθλια διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με τους “θεσμούς”, κλείνοντας η πρώτη το μάτι στους πολίτες ότι δεν θα πειράξει την πρώτη κατοικία.

Οι παραβιάσεις και οι πρακτικές που έχουν ακολουθήσει όλες οι τράπεζες είναι τόσο εγκληματικές που σε μια χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι υπάλληλοι που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις πράξεις, θα απειλούνταν με βαριά τιμωρία.
Γιατί, όλες οι πράξεις και οι ενέργειες, διώκονται από τον Ποινικό Κώδικα και εμπεριέχουν την ουσία του Νόμου, που είναι ο δόλος και ο παράνομος πλουτισμός.

Οι Έλληνες δανειολήπτες έλαβαν αυτά τα δάνεια σε μια εποχή που η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμη χτυπήσει την ελληνική Κοινωνία. Έτσι, όφειλαν τα πολιτικά κόμματα και οι παρελθούσες κυβερνήσεις, να πάρουν μέτρα. Να προβούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, τέτοιες που θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες. Αλλά τι περιμένεις όταν υπάρχει ένα ληστρικό περιβάλλον με πολλές υπόγειες συμφωνίες κυβέρνησης – δανειστών; Όταν υπάρχει μια ασύδοτη ασυλία προς τους δανειστές και τις τράπεζες;

Το μόνο λοιπόν που μένει σε αυτή τη χώρα, είναι να πάρουν ακόμη και τα όπλα οι Έλληνες;
Παρακάτω ακολουθούν δύο έγγραφα Έλληνα δανειολήπτη ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με το νόμο Κατσέλη, τα δάνεια του τοκίζονται κανονικά με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μην είναι νόμιμη.


Απασφαλίζει η κυβέρνηση

Τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης, οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Π.Δ, πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015.
Άρθρο 1: Αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ιδίου Υπουργείου.

Άρθρο 2: Τρόπος υπολογισμού εμπορικής αξίας ακινήτου. Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει, εντός της προθεσμίας που του τίθεται, να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τη με αριθ. 19928/292/10-5-2013απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1147).

Άρθρο 3: Καθορισμός αμοιβής εκτιμήσεως. Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτιμήσεως καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση. Άρθρο 4 Έναρξη ισχύος Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2016.

Το αβαντάρισμα των Συστημικών στην κυβέρνηση

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Επειδή το να ασχολείται κανείς με την ξεκάθαρη και πολλαπλώς εκφρασμένη πλέον εκτροπή του υπουργού Φίλη προς τον απροσχημάτιστο φασισμό είναι ταυτόχρονα θλιβερό (για την Ελλάδα) και κωμικό (και για την κυβέρνηση και για… τον φασισμό), ας σταθούμε σε κάποια γεγονότα που, αν και εξαιρετικής σημασίας χάνονται στη σκιά όλου αυτού του κυβερνητικού θεάτρου σκιών μιας κυβέρνησης η οποία θα πληρώσει τώρα τα ψέματά της με το δικό της νόμισμα όταν θα βρεθεί υπό πολιορκία για τα ψεύδη της...

Όχι πώς δεν το γνωρίζαμε, αλλά τώρα το λένε και έρευνες και μάλιστα γερμανικές: Το χάσμα του πλούτου διευρύνεται στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από εκτενή αναλυτική μελέτη του ινστιτούτου Flossbach von Storch.

Οι Γερμανοί επιστήμονες μέτρησαν ένα ευρύ «καλάθι» παραγόντων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ακίνητα, μετοχές, έργα τέχνης αλλά και ειδικές εκδοχές πολυτέλειας όπως το ακριβό κρασί. Και που κατέληξαν; Στο ότι ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε περισσότερο από 7% στα τέλη του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2014, με «πρωταγωνιστή» την άνοδο στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος εκείνου της Ιταλίας και της Ισπανίας, την ώρα που στην Ελλάδα δεν υπήρχε αύξηση, αλλά μείωση 4% στους αντίστοιχους δείκτες κατά το ίδιο διάστημα.

Το πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: το χάσμα εντός της ευρωζώνης μεγαλώνει διαρκώς. Κι αυτό, την ώρα που η Γαλλία, η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κυριολεκτικά σείεται συθέμελα από τα εργασιακά χωρίς καν να είναι χώρα με τόσο δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις. Και την ίδια ώρα που στο βρετανικό δημοψήφισμα, έστω κι αν η χώρα δεν είναι στην ευρωζώνη, παίζεται τόσο το μέλλον της, γερμανικής πλέον όπως άπαντες τώρα όψιμα παρέχονται, Ευρώπης, όσο φυσικά και του ίδιου του ευρώ.

Οι τάσεις που περιγράφει η έρευνα όχι μόνον είναι πανίσχυρες, αλλά, το κυριότερο, αντί να καταβάλλεται προσπάθεια να συγκρατηθούν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: ενισχύονται και υιοθετούνται από τις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως έδειξε και η (αναμενόμενη άλλωστε) κατάληξη της «συμφωνίας» για το προσφυγικό, παρακολουθούν, στην καλύτερη περίπτωση, ανίκανες τις εξελίξεις, την ώρα που όλοι οι δείκτες σε όλες τις τάσεις σε όλες τις μετρήσεις δείχνουν συνεχώς προς τη διάλυση, με τις ό,ποιες εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται να επιβεβαιώνουν παντού αυτή την πορεία, την ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται πρώτη όλων των χωρών, στο επόμενο διάστημα, στη ζώνη του λυκόφωτος, μετά την ψήφιση του τερατώδους τέταρτου μνημονίου Τσίπρα / Καμένου, οι οποίοι τρέμουν πια αυτό που ονομάζουν «διαδήλωση της κατσαρόλας», προδήλως αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρόκειται για κατσαρόλα, αλλά για τηγάνι…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι εφιαλτικό, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την εικόνα σοκάρει ακόμη περισσότερο: Το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ.

Τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δημοσιεύουν Τα Νέα και σύμφωνα με αυτά:
  • Κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη.
  • Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
  • Η  μακροχρόνια ανεργία (δηλαδή άνεργος πάνω από 12 μήνες) κινείται στο 73%.
  • Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες (18-24 ετών), ο ένας στους δύο είναι άνεργος (50,4%).
  • Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.
  • Κατά την 4ετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
  • Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ.- Κάθε χρόνο προ κρίσης δημιουργούνταν 58,9 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ στη διάρκεια της κρίσης χάνονταν ετησίως 170,5 χιλιάδες θέσεις. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε από περίπου 50% το 2008 σε κάτω του 40% το 2015.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μία στις δύο προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (τρίμηνα, τετράμηνα κ.ά.). 
 
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου