Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Μαΐ 2016

Η κυβέρνηση δεν είναι ο βασικός υπεύθυνος για το κατάντημα της χώρας μας – η οποία βαδίζει προς τη χρεοκοπία και το παράλληλο νόμισμα, πανηγυρίζοντας για μία συμφωνία που θα την καταστήσει εξαθλιωμένη αποικία της Γερμανίας! Ακόμη χειρότερα, χωρίς καν την υπόσχεση της αναδιάρθρωσης του χρέους – αφού οι αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2018, με την προϋπόθεση όμως της επιτυχίας ενός ακόμη προγράμματος λιτότητας που είναι φύσει αδύνατον να επιτύχει (άρθρο). Εάν όμως αποτύχει, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία είναι δεδομένη – ενώ, εάν πετύχει, τότε είναι εγγυημένη η σκλαβιά της Ελλάδας στο διηνεκές, αφού δεν θα συζητηθεί η διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.  
Δεν είναι υπεύθυνα ούτε τα άλλα πολιτικά κόμματα, για την απίστευτη ανεπάρκεια και ανικανότητα τους να προτείνουν μία εναλλακτική λύση, υιοθετώντας ουσιαστικά την ίδια συνταγή των μνημονίων με την κυβέρνηση, ελλείψει μίας δικής τους πρότασης –  δήθεν με ένα άλλο μείγμα μέτρων, παρά το ότι γνωρίζουν πως όλα τα μέτρα προκαλούν ύφεση σε μία χώρα που έχει καταστραφεί πια εντελώς η οικονομία της, ενώ λύσεις υπάρχουν.  
Υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί οι ικανοί Έλληνες, είτε επιστήμονες, είτε πολιτικοί, οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να ασχοληθούν με την Πολιτική – παρά το ότι γνωρίζουν πως αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά είναι αχρείος και άχρηστος Πολίτης, δειλός, παθητικός, ανεύθυνος και ευθυνόφοβος τόσο κατά το Θουκυδίδη, όσο και κατά τον Αριστοτέλη (κατά τον Πλάτωνα παρακάτω).

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, δεν μπορεί παρά να εκνευρίζεται κανείς ακούγοντας την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως υιοθέτησε λιγότερα μέτρα λιτότητας από τους προκατόχους της! Η αιτία είναι το ότι, κοροϊδεύει με θράσος τους Έλληνες, αφού τα μέτρα αυτά είναι επί πλέον όλων των προηγουμένων – τα οποία φυσικά δεν κατάργησε, με την υιοθέτηση των καινούργιων.
Αντίθετα, είναι αυτή που νομιμοποίησε όλα τα μνημόνια, εκβιάζοντας τα περισσότερα κόμματα να ψηφίσουν το τρίτο τον Αύγουστο του 2015 – τοποθετώντας έτσι την ταφόπλακα στην πατρίδα της.   
Σε κάθε περίπτωση, στα άνω των 60 δις € των παλαιοτέρων μέτρων, στα οποία είχε προσθέσει τα δικά της το 2015, συνεχίζει να επιβάλλει καινούργια – αυτή τη φορά 5,4 δις €, τα οποία είναι αδύνατον να μη βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Με δεδομένο δε το ότι, η μοναδική κινητήρια δύναμη που έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία είναι ο τουρισμός, λόγω κυρίως των συγκυριών (τρομοκρατία στην Τουρκία, προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη κοκ.), ο οποίος όμως κινδυνεύει από το μεταναστευτικό, καθώς επίσης από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, αυτού του είδους τα μέτρα είναι εντελώς απαράδεκτα – πόσο μάλλον όταν η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πλέον στερέψει, ενώ η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα έχει καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Δυστυχώς όμως, δεν σιωπούν μόνο οι ικανοί Έλληνες, αλλά το σύνολο του λαού – ο οποίος δεν συνειδητοποιεί τι τον περιμένει, ενώ δεν βλέπει τι συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα (πηγή), όπου οι άνθρωποι πλέον σκοτώνουν ακόμη και ζώα για να τραφούν, έχοντας κατακλύσει τους δρόμους και συγκρουόμενοι με την αστυνομία.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μόνο τον αέρα που αναπνέουν οι Έλληνες δεν έχει φορολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας αναφέρεται εκτενώς στο νέο φορολογικό πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Guardian και αναδημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, οι Έλληνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερους φόρους καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές που αποφασίζουν για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.

Όπως σημειώνει, η ανάγκη να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ σε έσοδα για να αποδεσμευθούν επιπλέον χρήματα, φέρνει μια σειρά από νέους φόρους.

«Το μόνο πράγμα που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε» είπε ένας τηλεοπτικός αναλυτής, περιγράφοντας το νέους φόρους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο έχει τίτλο: «Οι αυξήσεις των φόρων φέρνουν καταιγίδα για τους λάτρεις του καφέ στην Ελλάδα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, τα στελέχη του ελληνικού ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως δεν έψαξαν και πολύ μακριά για έμπνευση αφού, «από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος έχουν μια πανοραμική θέα με τις καφετέριες στις οποίες οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα ποτήρι καφέ».

Το θέαμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, φαίνεται ότι τους οδήγησε στο να επιβάλλουν μια επιπλέον χρέωση 20% επί του ποτού, ενώ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός φόρου κατανάλωσης. Παράλληλα, ο Guardian τονίζει πως ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες για τα καύσιμα, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ενώ ο ΦΠΑ -που είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη- θα αυξηθεί στο 24% και θα αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα, στα παγωτά, τις ταβέρνες, τα ταξί, καθώς και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μεταξύ άλλων, όμως, και σχολιάζοντας το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ καθώς και άλλα χρέη τον Ιούλιο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου 
Δόκιμος Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ 

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Βραζιλία, ένα ακόμα μέλος των χωρών BRICS φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με υβριδικές απειλές. Στην όχι και τόσο οικεία για τους περισσότερους αφρικανική ήπειρο, η Νότια Αφρική, το τελευταίο κατά χρονολογική σειρά ένταξης μέλος των BRICS, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Η Νότια Αφρική αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερο κράτος κυρίως όσον αφορά τη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής. Αποτελεί το πρώτο κράτος το οποίο είχε αναπτύξει πυρηνικά και το κράτησε κρυφό (!) ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε το πρώτο κράτος το οποίο αποπυρηνικοποιήθηκε οικειοθελώς (!!). Μολόνοτι δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κάποιος αυτή τη συμπεριφορά με έναν ορθολογικό τρόπο, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως η Νότια Αφρική είχε διαχρονικά επιδιώξεις για την επίτευξη περιφερειακής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή και ενδεχομένως τη μακροπρόθεσμη καθιέρωσή της στο διεθνές γίγνεσθαι ως ένας σημαντικός παίκτης. Η ένταξη της στα BRICS υπογράμμισε για άλλη μια φορά αυτές τις επιδιώξεις αλλά και το ειδικό βάρος το οποίο πλέον κατέχει η (ραγδαία) αναπτυσσόμενη οικονομία της Νοτίου Αφρικής, γεγονός που την καθιστά έναν ιδιαίτερα επιθυμητό εταίρο.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, ο κυβερνητικός συνασπισμός ANC (African National Congress) –βρίσκεται στην εξουσία για είκοσι δύο χρόνια πλέον μετά την πτώση του απαρτχάιντ- στοχεύει σε ευρύτερη συνεργασία με κράτη από τα BRICS με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κίνα, η οποία το περασμένο έτος ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την ΕΕ και έγινε ο υπ’αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Νοτίου Αφρικής.

Πριν από μερικούς μήνες όμως ξεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις κυρίως στο Johannesburg και στο Cape Town, με αντικείμενο την επιβολή αυξήσεων στα δίδακτρα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μολονότι τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Jacob Zuma, οι διαδηλώσεις δε σταμάτησαν γεγονός που δείχνει ότι μάλλον υπάρχουν βαθύτερα αίτια αυτών των διαδηλώσεων όπως τα διάφορα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Νοτίου Αφρικής με την κοινωνική ανισότητα, το ρατσισμό και τα ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας (food security) και υδάτινων πόρων (water security) να αποτελούν ίσως τα πιο άμεσα προβλήματα των κατοίκων.

Τις διαδηλώσεις αυτές φαίνεται πως προσπαθούν να χρησιμοποίησουν ως όχημα φιλελεύθερες και κεντροδεξιές δυνάμεις οι οποίες έχουν άριστες σχέσεις με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πρόεδρος στη «Δημοκρατική Συμμαχία» (Democratic Alliance-DA) όπως είναι το όνομα του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, είναι ο «Ομπάμα της Νοτίου Αφρικής» Mmusi Maimane. Τη σύγκριση-παραπομπή στον Ομπάμα τη χρησιμοποίησε κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά μπορεί κανείς να βρει και άλλα στοιχεία τα οποία τον συνδέουν με τις ΗΠΑ. Στο παρελθόν έχει δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποτελούν τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Νοτίου Αφρικής.

Εκτός των παραπάνω το DA όπως και ένα άλλο κεντρώο κόμμα (Agang SA) είχε λάβει χρηματοδότηση από τον δισεκατομμυριούχο Nathan Kirsh, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ ενώ δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εκτός από τις ΗΠΑ και με το κράτος του Ισραήλ καθώς στο πρόσφατο παρελθόν μια από τις εταιρείες του ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου (80%) την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ανίχνευσης εισβολής στο τείχος της Δυτικής όχθης του Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε το τείχος παράνομο το 2004, όμως το Ισραήλ το διατηρεί και το ενισχύει με το επιχείρημα ότι αποτελεί προστασία από τις επιθέσεις των Παλαιστινίων. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική απόφαση-πολιτική ενέργεια έρχεται σε αντιδιαστολή με το αντι-απαρτχάιντ προφίλ που επιδιώκει να καλλιεργήσει ο συγκεκριμένος δισεκατομμυριούχος και η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων «προοδευτικών» κομμάτων του κεντρώου χώρου εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά τα βαθύτερα κίνητρά του.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως διάφορα φιλελεύθερα think tanks έχουν συχνά ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής ενώ στον αντίποδα έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την αντιπολίτευση την έλευση της οποίας αντιμετωπίζουν ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για μια δημοκρατικότερη κοινωνία.

Το ιστορικό κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, μετά από είκοσι δύο χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι απέτυχε να βελτιώσει τα προβλήματα των κατοίκων της Νοτίου Αφρικής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, γεγονός που το ίδιο το κόμμα αρνείται καθώς ισχυρίζεται πως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 1994 μετά την πτώση του άπαρτχαιντ. Οι διαδηλώσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνεχίζονται ενώ οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου πλησιάζουν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν πως σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Limpopo (μια από τις πλέον φτωχοποιημένες περιοχές της Νοτίου Αφρικής) το κυβερνών κόμμα θα απωλέσει μέρος της δύναμης του, η οποία ήταν συντριπτική σε προηγούμενες εκλογές.

Η γενικότερη αναστάτωση η οποία έχει δημιουργηθεί στη Νότια Αφρική δείχνει αναμφίβολα πως πολλές από τις υποσχέσεις οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί το 1994 δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Παρ’όλα αυτά οι απαιτήσεις των διαδηλωτών για δωρεάν εκπαίδευση δεν φαίνεται να συμβαδίζουν πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ούτε φαίνεται πως αυτές οι πολιτικές αποτελούν το αντίδοτο σε μια χώρα με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ανισοκατανομή πλούτου μεταξύ λευκών και έγχρωμων ανθρώπων όπως είναι η Νότια Αφρική ακόμα και σήμερα. Η άνοδος της αντιπολίτευσης στην εξουσία δεν είναι βέβαιο πως θα έχει άμεσα οφέλη για τον ίδιο τον λαό της Νοτίου Αφρικής, αλλά σχεδόν βέβαιο πως θα έχει πρακτικά οφέλη για τους μέχρι πρότινος καλύτερους εμπορικούς εταίρους της Νοτίου Αφρικής.

‘Συμπτωματικά’ μετά την εσωτερική αναταραχή στη Βραζιλία έρχεται ακόμα μια κυβέρνηση χώρας των BRICS να δεχθεί πιέσεις στο εσωτερικό και ένα ισχυρό πλήγμα στη μέχρι πρότινος ισχυρή νομιμοποίησή της λόγω του ιστορικού της παρελθόντος. Η αποσταθεροποίηση των κρατών BRICS δεν φαίνεται να είναι μια ανεπιβεβαίωτη υπόθεση εργασίας. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία, η εκλογή του Μαουρίτσιο Μάκρι στην Αργεντινή και η στροφή της Αργεντινής σε σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ (η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιαστεί ιδιαίτερα θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τις χώρες BRICS), η αποπομπή της Ρούσεφ στη Βραζιλία και η αποσταθεροποίηση που επήλθε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, και η εν εξελίξει αναταραχή εν αναμονή δημοτικών εκλογών στη Νότια Αφρική είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο περασμένο εξάμηνο.

Μολονότι υπήρχαν δίκαια αιτήματα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις από τους διαδηλωτές, οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις γνώρισαν πρωτοφανή έξαρση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δέχθηκαν αποδεδειγμένα χρηματική υποστήριξη από συμφέροντα τρίτων.

Είναι ξεκάθαρο το γεγονός πως η μεταψυχροπολεμική περίοδος διακρίνεται αναμφίβολα από την χρήση υβριδικών μέσων με σκοπό την αποσταθεροποίηση κρατών αλλά και ευρύτερων περιφερειών. Η δυσκολία εντοπισμού της απειλής καθώς και τα σχεδόν αναρίθμητα μέσα τα οποία προσφέρονται για την διεξαγωγή υβριδικού πολέμου υποδεικνύουν πως ο ανταγωνισμός στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο σύστημα θα επιτευχθεί εν πολλοίς με τη χρήση των εν λόγω μέσων.

Πηγές

Επίσημη σελίδα DA, δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος Mmusi Maimane στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού πρωινού που διοργάνωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νότια Αφρική, Cape Town, 18 Μαΐου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: https://www.da.org.za/2015/05/job-creation-through-economic-growth/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
Ναυτεμπορική, «Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο», Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2014. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.naftemporiki.gr/slideshows/877763/ta-teixi-pou-xorizoun-ton-kosmo/all, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Βασίλης, «Λατινική Αμερική: Η αρχή του τέλους της Marea Rosa;» ΚΕΔΙΣΑ, Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://kedisa.gr/latinikh-amerikh-h-arxh-tou-telous-ths-marea-rosa/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Βασίλης, «Ο Υβριδικός Πόλεμος και η περίπτωση της Βραζιλίας» ΚΕΔΙΣΑ, Αθήνα, 19 Απριλίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: Kedisa.gr/ο-υβριδικός-πόλεμος-και-η-περίπτωση-τη/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
BBC News, ‘South Africa protesters torch schools in Limpopo province’, Λονδίνο, 4 Μαΐου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.bbc.com/news/world-africa-36203995, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
BBC News, ‘South African students continue fees protest’, Λονδίνο, 26 Οκτωβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.bbc.com/news/world-africa-34636419, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
CONWAY-SMITH Erin, ‘South Africa’s Obama: Mmusi Maimane set to lead challenge to ANC’s rule’, Independent, Λονδίνο, 9 Μαΐου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.independent.co.uk/news/world/africa/south-africas-obama-mmusi-maimane-set-to-lead-challenge-to-anc-s-rule-10238857.html, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
DRAITSER Eric, ‘BRICS Under Attack: The Empire’s Destabilizing Hand Reaches Into South Africa’, MintPress News, Μινεάπολη, 28 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.mintpressnews.com/brics-attack-empires-destabilizing-hand-reaches-south-africa/215126/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]
Who Profits, ‘MAGAL SECURITY SYSTEMS’, Τελ Αβίβ, 23 Μαΐου 2010. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://whoprofits.org/company/magal-security-systems, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 10/5/2016]

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δάσκαλος - Κιλκίς 

Ήρθε και μίλησε τις προάλλες εδώ στο Κιλκίς ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σε μία λαμπρή εκδήλωση για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εξαιρετική και συγκινητική ήταν η συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων της πόλης μας (2ου και 4ου Δ.Σ.), οι οποίοι δίνουν και την πρέπουσα και αποστομωτική απάντηση στον κυρ-Φίλη υπουργό.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, είναι γνωστό, ότι πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε σθεναρώς για την υιοθέτηση, ψήφιση και καθιέρωση της 19ης Μαΐου, κάθε έτους, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Ουδείς το αρνείται και πάντες τον τιμούν γι’ αυτό, αλλά και για τον μη συμφυρμό του με την «σοσιαλεπώνυμη» λοιμική.
Όμως, κατά την ομιλία του, επί εικοσάλεπτο εκθείαζε, παρουσιάζοντάς τον ως σχεδόν το επιφανέστερο τέκνο του Ποντιακού Ελληνισμού, τον καρδινάλιο Βησσαρίωνα τον γνωστό εξωμότη και λατινόφρονα, άλλοτε μητρόπολη Νικαίας.

Ο Βησσαρίων, πριν προδώσει την Ορθοδοξία και το Γένος, υπήρξε περίφημος λόγιος και συμμετείχε ως μητροπολίτης στην ψευτοσύνοδο Φερράρας- Φλωρεντίας (1438-1439). Κατά την διάρκεια της «συνόδου» αποσκίρτησε μυστικά από την Ορθοδοξία – τα παπικά φλουριά και το καρδιναλικό αξίωμα έπαιξαν τον ρόλο τους- υποστήριξε με πάθος την «ένωση» των Εκκλησιών και το πρωτείο του πάπα. Οι ορθόδοξοι (και η ποντιακή παράδοση) από εκείνη την στιγμή τον αντιμετώπισαν ως προδότη, εξωμότη και εξωνημένο.
Γενίτσαρος του παπισμού ερίζει κατά την διάρκεια της ψευτοσυνόδου με τον στύλο της Ορθοδοξίας, ατρόμητο ιεράρχη της Εφέσου, άγιο Μάρκο τον Ευγενικό. Όταν ο άγιος χαρακτήρισε τον πάπα αιρετικό (όπως διασώζει ο Σύλβεστρος Συρόπουλος, που είναι παρών στην σύνοδο), ο εξωμότης Βησσαρίων διέρρηξε τα ιμάτιά του. Τότε του είπε ο άγιος Μάρκος την περίφημη φράση: «Συ υπάρχεις κοπέλιν (δούλος) και εποίησας ως κοπέλιν». (Κατά τον άγιο Μάρκο ο πάπας είναι αιρεσιάρχης. Ας τα διαβάζουν αυτά κάποιες σήμερα παπόφιλες κεφαλές, που ευκαίρως-ακαίρως συγχρωτίζονται και φωτογραφίζονται με το «θηρίο» της Ρώμης).
Η ληστρική σύνοδος, με τα φλωρία, τους δελεασμούς και τις εξαχρειώσεις, κατέληξε σε συμφωνία-μνημόνιο. Υπογράψαμε, εξομολογείται ο Συρόπουλος, «και ημείς οι δείλαιοι εθελοακουσίως, οίμοι, ως οίδας Χριστέ βασιλεύ... εν μυχοίς καρδίας στένοντες και δακρύοντες».
Ένας, έναντι μυρίων, αντιστέκεται, ένας που σηκώνει στους ώμους του την αγία Ορθοδοξία. Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός. «Ουδέν εποιήσαμεν» αναφωνεί εξαγριωμένος και ηττημένος ο πάπας. Ζητά να του τον παραδώσουν «ίνα κριθή» από την εγκληματική Ιερά Εξέταση. (Σ’ όλα αυτά πρωταγωνιστεί το «κοπέλιν», ο προδότης Βησσαρίων). Ευτυχώς ο Ιωάννης Παλαιολόγος δεν δέχτηκε την ατιμωτική παράδοση. Ο «μεγάλος Πόντιος» Βησσαρίων, μετά την άλωση της Πόλης, είναι αλήθεια ότι παρότρυνε με ζέση τους δυτικούς να οργώσουν σταυροφορία κατά των Τούρκων. (Παραλίγο να εκλεγεί και πάπας).
Υπέβαλε αλλεπάλληλα υπομνήματα, σχέδια επί σχεδίων για συμμαχίες και συνασπισμούς, εκφωνούσε λόγους, αναλάμβανε διπλωματικές αποστολές, διαπραγματευόταν, εκλιπαρούσε. Γνώριζε ωστόσο ότι οποιαδήποτε εκστρατεία των ηγεμόνων με τις ευλογίες του πάπα δεν θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά στην υποταγή τους σε δυτικούς δυνάστες, στην επιβολή δηλαδή νέας Φραγκοκρατίας σε ολόκληρη την Ανατολή, κυριαρχίας εξίσου στυγνής με την οθωμανική. Δεν αγωνιζόταν για την λύτρωση του Ελληνισμού από τον τουρκικό ζυγό αλλά για τον δογματικό προσηλυτισμό και εκλατινισμό του.
Ο Βησσαρίων είχε προσχωρήσει ολοψύχως στο λατινικό στρατόπεδο και έπαιζε το ρόλο του δογματικού διαφωτιστή και πολιτικού πράκτορα του παπισμού και των ηγεμόνων. Ελληνικοί πληθυσμοί ήταν από το 1204 υποταγμένοι στους Φράγκους. Αλλά για τον καρδινάλιο η Φραγκοκρατία δεν αποτελούσε δουλεία. Υπερασπιζόταν και ευλογούσε την τυραννική βενετική κατοχή. Ένωση των Εκκλησιών σήμαινε βίαιη ενσωμάτωση στον λατινικό κόσμο και ύστερα αφελληνισμό. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι κύριο μέλημα των Δυτικών ήταν ο εκλατινισμός των Ελλήνων. Ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εκρίζωση της Ορθοδοξίας παρά για την εκδίωξη των Οθωμανών. Πολλοί μάλιστα παπικοί απέκρουαν κάθε κινητοποίηση για απώθηση των Τούρκων από τα βυζαντινά εδάφη πριν από την υποταγή ή και εκμηδενισμό των Ελλήνων που επέμεναν στο ορθόδοξο δόγμα.
(Οι σταυροφορίες, η μεγαλύτερη απάτη της παγκόσμιας ιστορίας, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ληστρικές επιχειρήσεις-σωτήρια διέξοδος από την δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση που μάστιζε την μεσαιωνική Δύση. Κατά τις σταυροφορίες ο πάπας, που επεδίωξε και την υποταγή και εξαφάνιση της Ορθοδοξίας, και οι ηγεμόνες υπόσχονταν στους εξαθλιωμένους χωρικούς και τους πειναλέους εργάτες και λοιπά αποβράσματα της Δύσης τα πλούτη του Βυζαντίου-Ρωμανίας και άφεση αμαρτιών. Ο ναζισμός αιώνες αργότερα, όπως και όλοι οι δυτικοί αποικιοκράτες, διαβεβαίωνε τους Γερμανούς στρατιώτες πως υποτάσσοντας τους λαούς θα γίνουν από προλετάριοι, αφεντικά.
Ο Βησσαρίων ακόμη έχει αναλάβει μετά την κατάρρευση την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών του Θωμά Παλαιολόγου, που κατέφυγαν στην Ιταλία και απάνθρωπα αξιώνει τον αφελληνισμό τους, όπως διαβάζουμε στο «Χρονικόν» του Γ. Φραντζή.
«Να γίνουν τέλειοι Λατίνοι, να απαρνηθούν την ελληνικότητά τους, να συχνάζουν στις καθολικές εκκλησίες, να γονατίζουν, να προσκυνάνε... Δίνει εντολή να ενταχθούν στη συνοδεία των «αρχοντόπουλων» ένας ή δύο φραγκοπαπάδες- «είναι αναγκαιότητα διά να ψάλλωσι λειτουργίαν λατινικήν συνεχώς. Είναι γαρ χρεία να ζώσι τα παιδιά λατινικώς». Και να τα επιβλέπουν οι άνθρωποι της συνοδείας για να μη φεύγουν από την εκκλησία όταν μνημονεύεται ο πάπας «ωσάν το εποίησαν εις την στράταν οπού ήρχεσθε, διότι αν φεύγωσι από την εκκλησίαν, είναι χρεία να φεύγωσι και από την Φραγκιάν». Και «να φροντίζετε την παίδευσίν των και τα ήθη των... να ζουν φραγκικά παντελώς, ήτοι να ακολουθώσι την εκκλησίαν κατά πάντα ωσάν Λατίνοι και ουχί αλλέως, να ενδύωνται λατινικώς, να μάθουν να γονατίζουν τους υπερέχοντας και πάπαν και καρδιναλίους και τους άλλους αυθέντας, να αποσκεπάζωνται το κεφάλι τους... όταν υπάγουν να ιδούν καρδινάλιον ή άλλον όμοιον αυθέντην, να μηδέ καθίσουν ποσώς, ειμή να γονατίζουν και απέκει όταν τους είπη εκείνος να σηκωθούσιν... ας μανθάνωσιν από τώρα να γονατίζουν επιτήδεια και εύμορφα... υπάγετέ τους συνεχώς εις τας εκκλησίας... Ει δε ταναντία ποιούσιν, εγώ δεν θέλω δυνηθείν να τους βοηθήσω ουδέ όλως». Υπογραφή: Βησσαρίων καρδινάλις και πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Αν ήθελε να αναφερθεί ο Μ. Χαραλαμπίδης σε σπουδαίους Πόντιους, σε αληθινά μεγάλους, δεν θα μιλούσε για τον Βησσαρίων, αλλά για έναν ανώνυμο Πόντιο, σαν αυτόν που διασώζει ο Δαμ. Βασιλειάδης, στο βιβλίο του «Ο ΛΑΜΠΟΝ ΑΣΟ ΚΑΡΣ», το ηρωικό οδοιπορικό του πατέρα του. Διαβάζουμε στην σελ. 32 (εκδ. «Στοχαστής») του βιβλίου:
«Να αναφέρουμε ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στο χωριό από τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα και δείχνει το μέγεθος των δεινοπαθημάτων των Ποντίων. Το διασώζει ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Γεωργιάδης στο βιβλίο του: Οι Πόντιοι του Καυκάσου, Θεσσαλονίκη 1957, σ. 18-19.
Αι καθ’ ημέραν διελεύσεις εντεύθεν στρατιωτικών τμημάτων και οι καταυλισμοί, συνεπιφέρουν βιαιοπραγίας, λεηλασίας και διαρπαγάς, δολοφονίας και κτηνώδεις εκβιασμούς.
Εις το χωρίον Χοσμπερίκ καταλύει μίαν ημέραν του 1877 τουρκικόν απόσπασμα. Ο επικεφαλής τούτου Μεχραλής, καλεί έναν των προυχόντων από τον οποίον απαιτεί σειράν εκδουλεύσεων μεταξύ των οποίων και τινάς απολύτως απαραδέκτους: Γυναίκα.
Εν τω μεταξύ, ενώ νέοι και νέαι, γυναίκες και παιδιά έχουν αποκρυβεί επιμελώς, ομάδες στρατιωτών περιφέρονται ανά το χωρίον, το οποίον και λυμαίνονται παντοιοτρόπως ως κουρσάροι και πειραταί... Ο Μεχραλής ικανοποιήσας και κορέσας όλας του τας επιθυμίας, ιδού ότι ζητεί από τον Πόντιον προύχοντα, γυναίκα... Απειλεί τούτον, επισείων επί της κεφαλής του την σπάθην του.
Αυτός όμως αρνείται. Προσφεύγει εις τον εφημέριον του χωρίου και ζητεί να μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων, διότι φοβείται την εκτέλεσίν του.
«Δέβα ευλογημένε, δέβα», τον λέγει ο ιερεύς. «Εσύ κοινωνισμένος είσαι. Ση μεσ’ τη παραδείσ’ θα πας. Δέβα και μη φογάσαι».
Παρουσιάζεται εις τον Μογγόλον αξιωματικόν, άνευ φυσικά θύματος γυναικός. Αναφέρει.
Εκείνος εξαγριώνεται... Επιμένει σταθερώς εις την αισχράν απαίτησίν του. Διά να αποσοβήσουν οι άλλοι την εκτέλεσιν του πτωχού γέροντος αποφασίζουν να εκδώσουν εις τον άξεστον τουρκαλάν, μίαν μουσουλμανίδα βοσκόν, που έχουν, αφού φυσικά την ενδύσουν δια ποντιακής τινός αμφιέσεως.
Ούτε τούτο μπορεί να διαπράξει ο έντιμος Χοσμπερικλής.
Παρουσιάζεται και πάλιν εις τον αγροίκον στρατιωτικόν, ρίπτεται επί του δαπέδου, τοποθετεί τον τράχηλόν του επί του κατωφλίου της θύρας και προκαλεί την άμεσον επί τόπου σφαγήν του.
«Το κεφάλι μ’ δίγω και γαρίν κι δίγω σε».

Παραδόξως ο Τούρκος συγκινείται, τον ανασηκώνει, τον κτυπά εις τον ώμον λέγοντας: «Εύγε Έλληνα. Μεγάλη καρδιά έχεις» και του χαρίζει την ζωήν...».
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές αποφάσισαν να χώσουν τα κεφάλια τους στην άμμο και να προσποιηθούν ότι η έξοδος από την κρίση είναι δυο τσιγάρα δρόμος. Είναι η ίδια πρακτική που ακολουθείται από το 2010, με ολέθρια, τελικά, αποτελέσματα για όλους. Κάθε χρόνο και χειρότερα! Ξεκινήσαμε με το Καστελόριζο και φτάσαμε στον κόφτη. Η φορά των πραγμάτων μάς δείχνει ότι σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν με την προσωπική τους περιουσία, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να πληρώσουν και το τελευταίο ευρώ αυτής της περιπέτειας.

Το ακούσαμε κι αυτό! Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά λεφτά, αλλά είναι κρυμμένα στο Λονδίνο. Το είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και λοιπόν, θα πει κάποιος. Έχει άδικο ο άνθρωπος; Δεν υπάρχουν πλούσιοι Ελληνες που έχουν τα λεφτά τους στο Λονδίνο; Ασφαλώς και υπάρχουν.

Όπως υπάρχουν και πλούσιοι Έλληνες που έχουν τα λεφτά τους σε ολλανδικές τράπεζες ή σε υποκαταστήματά τους σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους. Και αντίστοιχα υπάρχουν Ολλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι. Γιατί ο κ. Ντάισελμπλουμ μας έκανε αυτή την τιμή; Επίσης, τι σημαίνει «κρυμμένα». Εκτός κι αν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν σε κοινή θέα τα υπόλοιπα των λογαριασμών των πελατών τους!

Πίσω από αυτή την «αθώα» παρατήρηση κρύβεται η αντίληψη που έχουν αρκετοί Βόρειοι εταίροι μας περί συλλογικής ευθύνης. Ο αγαπητός μας φίλος βάζει στο τραπέζι εμμέσως πλην σαφώς ένα θέμα ανάλογο με εκείνο των τραπεζών. Οπως στις χρεοκοπημένες τράπεζες θεωρούν υπεύθυνους τους καταθέτες της τράπεζας, κατά τον ίδιο τρόπο και στις χρεοκοπημένες χώρες θεωρούν υπεύθυνους τους πολίτες τους. Και ναι μεν αυτό έχει εφαρμογή σε όσους πολίτες είχαν την αδυναμία να μεταφέρουν πόρους στο εξωτερικό, καθώς είναι εκείνοι που μέσω των φόρων σηκώνουν όλο το βάρος, αλλά είναι προφανές ότι η ματιά των Ευρωπαίων αξιωματούχων πέφτει σε αυτούς που έχουν περιουσία και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει πιο αισχρή λογική από αυτή. Το είχα επισημάνει και στο θέμα των τραπεζών, όταν διάφοροι «ευρωπαϊστές» το έβλεπαν ως πάρα πολύ λογική πρόταση, ακριβώς επειδή έγινε από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Να με συγχωρούν, αλλά πρόκειται για μια τεράστια απάτη!

Ο καταθέτης στην τράπεζα είναι πελάτης, δεν είναι συμμέτοχος στην εταιρεία. Και σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι κεντρικές τράπεζες που η δουλειά τους είναι να ελέγχουν τις εμπορικές τράπεζες για να μη χάσει ο κόσμος τα λεφτά του.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούν να έχουν ευθύνη οι πολίτες μιας χώρας με την προσωπική τους περιουσία επειδή χρεοκόπησε η χώρα όπου γεννήθηκαν. Δεν έχει λογική αυτό. Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει προσωπική περιουσία και ότι τα πάντα ανήκουν στο κράτος. Είναι κάτι που εκφράζει τη θεολογική αντίληψη των Βορείων, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από οποιαδήποτε φιλελεύθερη άποψη.

Θα πει κάποιος ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν είπε κάτι απ’ όσα εμείς υπονοήσαμε. Ότι έκανε απλά και μόνο μια παρατήρηση. Να με συγχωρείτε, αλλά δεν πιστεύω στις αθώες παρατηρήσεις. Και αν η παρέμβασή του είχε να κάνει με το αν τα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι φορολογημένα ή όχι, ας ξεκινήσει αυτή την έρευνα από τις ολλανδικές τράπεζες. Όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά να συμπεριλάβει όλους τους πολίτες, όλων των κρατών της Ε.Ε.

Ας μην παίζουμε κρυφτούλι. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη φορά το ελληνικό δράμα δεν θα έχει τον από μηχανής θεό που θα δώσει το αίσιο τέλος, γι’ αυτό διερευνούν όλες τις πιθανές λύσεις. Ακόμη και τις πιο παράλογες...

Δεν είναι μόνο η κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει έναντι των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι κάτι περισσότερο: η αδυναμία της Ευρώπης να βρει καινοτόμες ιδέες για να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματά της. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν έχει ιδέες και, κυρίως, δεν έχει διάθεση για ιδέες. Γι’ αυτό και ναρκοθετεί η ίδια το μέλλον της πυροβολώντας τα πόδια της.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
* Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα της 15ης Μαΐου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ιδανικότερη χώρα της Ευρωζώνης για να εφαρμοσθεί ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός  είναι ασφαλώς η Ελλάδα – επειδή αφενός μεν χρεοκόπησε, αφετέρου η χρεοκοπία της οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο δημόσιο. Στις άλλες χώρες που επίσης αντιμετώπισαν προβλήματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος, ακόμη και η Ισλανδία, ο ένοχος δεν ήταν το  δημόσιο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας – οπότε δεν εξυπηρετούν το συγκεκριμένο σκοπό.

Το αποτέλεσμα τώρα της χρεοκοπίας της Ελλάδας με υπαιτιότητα του κρατικού της τομέα είναι, μεταξύ άλλων, το μίσος που έχει συσσωρευτεί κυρίως στους νέους απέναντι σε κάθε τι δημόσιο – το οποίο θεωρούν πλέον συνώνυμο με τη διαπλοκή, με τη διαφθορά, με την ανικανότητα, με την οκνηρία, με την αναποτελεσματικότητα, με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό κοκ.

Εκτός αυτού, έχει προστεθεί μίσος απέναντι στην εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ – επειδή θεωρείται πως λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς των δύο αυτών ομάδων, οδηγήθηκε η χώρα μας στη σημερινή καταστροφή. Ως εκ τούτου, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες διευκολύνουν τα εξής:
(α) Την ανάληψη της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Ελλάδας από ξένους – οι οποίοι θεωρούνται de facto καλύτεροι από τους Έλληνες, επειδή δεν προκάλεσαν τη χρεοκοπία της χώρας, είναι λιγότερο διεφθαρμένοι, μας δάνεισαν χρήματα κοκ.
(β)  Την ιδιωτικοποίηση των πάντων, από τις κοινωφελείς επιχειρήσεις έως την υγεία, την παιδεία κοκ., οπότε την αποκρατικοποίηση της πολιτικής εξουσίας, έτσι ώστε να πάψει να κυριαρχεί ο (ανάλγητος) κρατισμός με τους (πελατειακούς) κομματικούς μηχανισμούς του – γεγονός που σημαίνει ότι, οι ιδιώτες θεωρούνται de facto πολύ καλύτεροι από το δημόσιο, παρά το ότι σε αυτούς οφειλόταν η χρεοκοπία άλλων χωρών, όπως της Ισλανδίας.    
Ειδικά στην Ελλάδα λοιπόν κανένας δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι, πολλές άλλες χώρες είναι επίσης υπερχρεωμένες, με υπαιτιότητα όμως του ιδιωτικού τους τομέα και ειδικά των τραπεζών (άρθρο) – ούτε στο ότι, η αιτία είναι η αναδιανομή του πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε συνδυασμό με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών που τη διευκόλυνε.

Επίσης πως η οικονομική εξουσία δεν είναι καλύτερη από την πολιτική, όπως έχει τεκμηριωθεί σε χιλιάδες περιπτώσεις, με γνωστότερη αυτή της Enron και της Καλιφόρνιας – ενώ, το χειρότερο, δεν υπόκειται σε δημοκρατικές διαδικασίες, με την έννοια πως δεν μπορεί κανείς ποτέ να την αλλάξει μέσω των εκλογών.

Παράλληλα δεν δίνεται επίσης καμία σημασία στο γεγονός ότι, ποτέ οι ξένοι δεν έλυσαν τα προβλήματα κάποιας χώρας, η οποία ζήτησε τη βοήθεια τους – όπως έχει αποδειχθεί από τις επιδρομές του ΔΝΤ σε όλα εκείνα τα κράτη που επέλεξαν ανόητα να ζητήσουν τη χρηματοδότηση τους από αυτό, αντί να χρεοκοπήσουν. Αντίθετα, ο στόχος τους είναι η υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας τους, σε εξευτελιστικές τιμές – οπότε η κατοχή τους με οικονομικά όπλα.

Στη δυσχερή θέση τώρα που βρίσκεται η πατρίδα μας, έρχεται η γνωστή πρόταση, όσον αφορά το ασφαλιστικό μας πρόβλημα – σύμφωνα με την οποία η λύση είναι μία εθνική σύνταξη των 700 € το μήνα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες άνω των 67 ετών, με την κατάργηση της είσπραξης εισφορών.

Το κόστος της δε λέγεται πως θα καλύπτεται από την αποφυγή πληρωμής συντάξεων γήρατος σε ηλικίες μικρότερες των 67 ετών, από την κατανομή των ήδη καταβαλλομένων επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία από τον προϋπολογισμό, καθώς επίσης από την εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους λόγω της κατάργησης του εισπρακτικού μηχανισμού των Ταμείων, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον.      
                      
Η πρόταση βέβαια έχει σοβαρές ελλείψεις, όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους εμπνευστές της – αφού αγνοεί την ασφάλιση υγείας, καθώς επίσης τον τρόπο μετάβασης στο νέο σύστημα, όπου φυσικά δεν μπορούν να αδικηθούν αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει εισφορές για υψηλότερες συντάξεις.

Λογικά όμως οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης του συνταξιοδοτικού – αφού θα απαιτηθεί η επί πλέον ασφάλιση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως σε εκείνες τις χώρες που έχουν το σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης (Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία).

Εν τούτοις, το σημαντικότερο όλων είναι η αδυναμία του συστήματος να εξασφαλίζει εργασία σε όλους τους ανθρώπους έως τα 67 τους έτη – ειδικά σε χώρες που η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, δεν φαίνεται κανένας τρόπος καταπολέμησης της, ενώ δεν πρόλαβαν να πλουτίσουν όπως η Σουηδία, η Ελβετία και η Ολλανδία.  

Εκτός αυτού, το πώς θα πραγματοποιείται στο μέλλον η αναδιανομή των εισοδημάτων που διενεργούταν μέσω του ασφαλιστικού συστήματος – ενώ θα γίνει πολύ πιο άδικη, όταν διευρυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην παιδεία, στο σωφρονιστικό σύστημα, στην άμυνα, στην ασφάλεια κοκ. κατά το άκρως νεοφιλελεύθερο παράδειγμα των Η.Π.Α., στις οποίες η μεσαία τάξη υποχωρεί ασταμάτητα.

Ως εκ τούτου, ο στόχος φαίνεται να είναι 700 € συντάξεις και 700 € μέσοι μισθοί για το 99% των ανθρώπων, οι οποίοι θα επιβαρύνονται επί πλέον με το κόστος της ιδιωτικής τους ασφάλισης για αξιοπρεπείς συντάξεις, της μόρφωση των παιδιών τους κοκ. – έτσι ώστε το 1% να πλουτίζει περισσότερο, καθώς επίσης να κυριαρχεί ευκολότερα στους σκλάβους χρέους που θα έχει δημιουργήσει. 

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην Γαλλία οι αρχές απαγορεύουν την κυκλοφορία

Ο Ολάντ, αφού κήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της «τρομοκρατίας», προχώρησε πλέον σε ανοικτή καταστολή των κινητοποιήσεων των πολιτών στο Παρίσι.

Διαταγή απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιδίδουν οι αρχές σε πολίτες στο Παρίσι από το πρωϊνό της Κυριακής, 15 Μαΐου
Από το πρωΐ της Κυριακής, η αστυνομία διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ακτιβιστών στα διαμερίσματα του Παρισιού που συγκεντρώνονται, επιδίδοντας ατομικές κλήσεις στα σπίτια τους, θυμίζοντας πλέον την γερμανοκρατούμενη Γαλλία και το καθεστώς του Βισύ... Η Δημοκρατία στην Δύση εξέπνευσε, όπως είχαν προβλέψει οι Τζων Στάντον και Γουΐντ Μάντσεν στο βιβλίο τους «The Emergence of the Fascist American Theocratic State, 2002».

Η πάταξη της Ελευθερίας της Έκφρασης στις δυτικές ψευτο-δημοκρατίες ξεκίνησε μετά τον Νοέμβριο του 2001, όταν δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο USA Patriot Act.
Έτσι θεσμοθετήθηκε η ριζική αναθεώρηση της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και η χειραγώγησή τους από το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στους συμμάχους του να υιοθετήσουν ανάλογες αντι-δημοκρατικές νομοθεσίες στο εσωτερικό τους δίκαιο. [Π.τ.Φ.]

Ο γαλλικός «Πατριωτικός Νόμος»: Από την ψευδο-δημοκρατία στη δικτατορία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η νομιμότητα πηγάζει μόνο από ένα δόλιο πολυκομματικό εκλογικό σύστημα, έχει επανειλημμένα κάνει κατάχρηση της εξουσίας του από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2012 διεξάγοντας παράνομους πολέμους σε ξένες χώρες (π.χ., το Μάλι, τη Συρία), χωρίς να έχει την έγκριση των ψηφοφόρων του. Ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει την φιλοσιωνιστική πολιτική του δεξιού προκατόχου του (Νικολά Σαρκοζί) κατά της Λιβύης, ενώ εν τω μεταξύ επεκτείνει την σύγκρουση σε άλλες περιοχές όπως η Συρία. Από την άποψη αυτή, η αριστερή και η δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος είναι πανομοιότυπες.

Πρόσφατα ξεπέρασε κάθε όριο νομιμότητας με την υιοθέτηση μιας οργουελλιανής εσωτερικής πολιτικής, που επέτρεψε στην κυβέρνηση Ολάντ να κατασκοπεύει τους πολίτες, να μπλοκάρει ιστοσελίδες που περιέχουν «περιεχόμενο σχετιζόμενο με τρομοκράτες», την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από καταδικασμένους «τρομοκράτες» και την ποινικοποίηση του ακτιβισμού κατά της ισραηλινής κατοχής. Η Latin American Herald Tribune ανέφερε στις 26 Ιανουαρίου ότι «πέρυσι 283 ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν, αφαιρέθηκε το περιεχόμενό τους ή θεωρήθηκαν παράνομες, χάρη στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία». 
Με αυτό το ρυθμό, πρέπει μάλλον να περιμένουμε μετάβαση από την εξωδικαστική στην αυτόματη λογοκρισία μέχρι το 2017.

Αυτές οι πολιτικές στοχεύουν να εμποδίζουν της εξάπλωση των πληροφοριών που μπορούν να εκθέσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες της κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί, εδώ, ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διαφθορά. Προκαλεί έκπληξη το πόσο γρήγορα η Γαλλία, από εκεί που ήταν εναντίον του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τον μετέτρεψε σε ένα από τα βασικά συστατικά της πολιτικής της.
Με λίγα λόγια, η νομοθεσία για κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει στην Γαλλία μια κατάσταση πολιορκίας που μπορεί να υφίσταται για μέγιστο χρονικό διάστημα 12 ημερών χωρίς να απαιτείται δικαστική εποπτεία ή έκδοση ενταλμάτων.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τις έκτακτες εξουσίες της για να αναγκάσει τους δημοσιογράφους (μέσω τακτικών εκφοβισμού, όπως αγωγές και βαριά πρόστιμα) να συμμορφώνονται με τις πολιτικές που δίνουν έμφαση στην ασφάλεια εις βάρος της ελευθερίας (δηλαδή, λογοκρισία ή παρακολούθηση), το καθεστώς έκτακτης ανάγκης εμποδίζει οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες που προκάλεσαν κατ’ αρχάς την κατάσταση αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο σενάριο μετά τις επιθέσεις της 11/9, κατά την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό για τον νόμο Patriot, αλλά και ποτέ δεν διερεύνησε επίσημα τι συνέβη στις 11/9. Αντ’ αυτού, η συνεργασία των δικτύων των αμερικανο-ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εμπόδισε την αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών με τον αυστηρό έλεγχο «της έρευνας και της πρόσβασης σε αποδεικτικά στοιχεία, στην ερμηνεία που έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στο συμβάν και στις σχετικές δίκες» [Christopher Bollyn, 9-11: The Deception that Changed the World, 2012, σελ. 25].

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην Γαλλία, επειδή, όπως επισημαίνει ο Thierry Meyssan, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας για να μην αποκαλύπτονται οι συνωμοσίες στο διαδίκτυο:
«Το 2008 ... η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να χρηματοδοτήσει μεμονωμένα άτομα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για να τρολλάρουν τα φόρουμ των συνωμοσιολογικών ιστοσελίδων και να προκαλούν «σκεπτικιστικές» ομάδες για να αντικρούουν τις σχετικές θεωρίες.
Επειδή δεν έφθανε αυτό, η Γαλλία αποφάσισε να λάβει αυταρχικά μέτρα. Όπως και στο παρελθόν, οι γαλλικές ελίτ, των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτελεί την ψευδο-αριστερή πτέρυγα, έχουν οι ίδιες τεθεί υπό τις διαταγές της κύριας στρατιωτικής δύναμης της εποχής, δηλαδή των ΗΠΑ».

Έτσι, η Γαλλία κάνει ό,τι είναι δυνατόν σήμερα για την πρόληψη της διάδοσης των πληροφοριών, οι οποίες μπορεί να εκθέσουν τις εγκληματικές της δραστηριότητες με την Αμερική και τους σιωνιστές συμμάχους της.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το διαδίκτυο είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να συζητούν ελεύθερα τέτοια θέματα, γιατί είναι το μόνο εργαλείο όπου μπορούν να κυκλοφορούν προς κάθε κατεύθυνση οι ανατρεπτικές πληροφορίες και είναι δυνατή η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας που θα παρακάμπτει την καθεστωτική πληροφόρηση στο ενδεχόμενο, π.χ., μιας τραπεζικής κρίσης.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση του λαού στις πληροφορίες που διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο είναι από μόνη της το καλύτερο εργαλείο για ανεξάρτητη, εναλλακτική σκέψη, καλύτερη άμυνα κατά των στημένων εκτιμήσεων και της παραπληροφόρησης επειδή αποκτούν μια πιο αντικειμενική αντίληψη των πραγμάτων (στο βαθμό που ο χώρος επηρεάζεται λιγότερο από την κυβέρνηση), η κυβέρνηση Ολάντ πιέζεται τώρα να ανταποκριθεί σε αυτή την απειλή, παρατείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Γαλλία.

Πηγή "Πύλη των Φίλων"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μεγάλο σοκ στην Τουρκία από ένα χάρτη που δημοσιεύει αυτές τις μέρες η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, New York Times, επί τη ευκαιρία της εκατοστής επετείου του αγγλο-γαλλικού σχεδίου Syket Pıcot και που αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως πιθανώς θα… διαμορφωθεί η Τουρκία στο εγγύς χρονικό διάστημα.

Ο χάρτης αυτός όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, φέρνει στην επιφάνεια το παλιό αγγλογαλλικό σχέδιο και θυμίζει την συνήθη των Σεβρών μετά το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου, με το τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας (την οποία θέλει να αναστήσει ο Ερντογάν).

Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό, ιδρύεται το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που συνδέεται με το Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, η Αρμενία επεκτείνεται ανατολικά και ξαναπαίρνει τα χαμένα της εδάφη, ενώ στα δυτικά ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στην Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στον Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Η Συρία, για την οποία έχει «λυσσάξει» ο Ερντογάν, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στον Λίβανο υπό την επικυριαρχία της.

Η δημοσίευση αυτού του χάρτη όπως τον αναδημοσιεύει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah (16/5), έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ειδικά σε μια περίοδο που στην γειτονική χώρα σοβεί μεγάλη πολιτική κρίση και όλα είναι σε μια χαρακτηριστική ρευστότητα, ενώ ο Ερνογάν συνεχώς προκαλεί και καινούργια προβλήματα με την μεγάλη του αλαζονεία.

Φαίνεται όπως το είχαν προφητέψει, ιδού ο «μοιραίος» άνθρωπος της Τουρκίας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στο Μαξίμου εξετάζουν πιθανές περικοπές σε δαπάνες ΕΣΠΑ, ΟΤΑ, μεταφορές προκειμένου να μη μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Σειρά κρίσιμων κατηγοριών δαπανών που θα πλήττονται πρώτες από το νέο δημοσιονομικό «κόφτη», προκειμένου να προστατευθούν μισθοί και συντάξεις, μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σε περίπτωση δημοσιονομικών αστοχιών, ο αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός θα περικόπτει πρώτα δημόσιες επενδύσεις, προγράμματα του ΕΣΠΑ, κοινωνικές παροχές, δαπάνες για την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από όλες αυτές τις κατηγορίες θα πλήττονται τα κονδύλια που προορίζονται για μισθούς και συντάξεις.

Ευρεία σύσκεψη για το πακέτο των έμμεσων φόρων, τα «κόκκινα» δάνεια, το καινούργιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη δημιουργία του δημοσιονομικού «κόφτη», θα διεξαχθεί στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μάξιμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αύριο Τρίτη ή πιθανότατα την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με όλες τις επίμαχες διατάξεις προκείμενου να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τα επιπλέον μέτρα είναι προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία και θα «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση στήριξης.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αρκετοί παράγοντες ίσως να βρίσκονται πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να υποβάλει παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Lenta.ru, η οποία κάνει λόγο για τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας.

Ανάλυση: Sputnik News
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, με μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με την αρθρογράφο της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Lenta.ru, Ξένιγια Μελνίκοβα, είναι πιθανό να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού  Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σχέση μεταξύ των δύο Τούρκων αξιωματούχων επιδεινώθηκε κατ’ αρχάς κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2015, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέτυχε να αποσπάσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων ώστε να σχηματίσει νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι εικασίες και οι φήμες οργίαζαν τη στιγμή που ο Νταβούτογλου πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, και μάλιστα ηγήθηκε της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ τις ίδιες εκείνες ημέρες ο Ερντογάν επέμενε στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ο Νταβούτογλου διαφώνησε αρκετές φορές με τους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η ένσταση που προέβαλε στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Τουρκία από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, σχέδια τα οποία χαρακτήρισε «εκτός χρόνου», παρατηρεί η Ρωσίδα αρθρογράφος.

Μάλιστα, η Μελνίκοβα αναφέρει ότι ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Σερκάν Ντεμιρτάς παρατήρησε ότι υπήρχαν αρκετές διαφορές μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

«Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της κράτησης δημοσιογράφων και επιστημόνων οι οποίοι επέκριναν την κυβερνητική πολιτική, και ταυτόχρονα δήλωσε υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εν μέσω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την καταστολή του κόμματος», επισήμανε ο Ντεμιρτάς.

Επίσης, ο Νταβούτογλου ενοχλούνταν από τις ενεργές παρεμβάσεις του Ερντογάν στο έργο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο πρόεδρος δεν έχει καμία νομική εξουσία για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ωστόσο, παρά τις αποδοκιμασίες του πρωθυπουργού, ο Ερντογάν διόρισε τελικά τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον στενό συνεργάτη του Μπινάλι Γιλντιρίμ στις θέσεις του υπουργού Ενέργειας και του υπουργού Συγκοινωνιών αντίστοιχα.

«Ο Νταβούτογλου προσπαθούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της κυβέρνησης σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, και δεν συμβιβάστηκε, αποδεχόμενος τον ρόλο ενός «πρωθυπουργού τσέπης». Άλλωστε, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, έχει περισσότερα δικαιώματα από ό, τι ο Ερντογάν», σχολίασε ο Ντεμιρτάς.

Όσο για τον Ερντογάν, δεν έκρυψε την οργισμένη αντίδρασή του στην αυξανόμενη  δημοτικότητα του Νταβούτογλου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως προέκυψε από δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, όπως τονίζει η Μελνίκοβα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαινέθηκε ιδιαίτερα για την προώθηση ενός καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, χωρίς βίζα, πράγμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει τελικά, στα μέσα του καλοκαιριού του 2016. Το ότι η ελεύθερη είσοδος των Τούρκων στη ζώνη Σένγκεν συνδέθηκε με το όνομα του Νταβούτογλου είναι ακόμη ένα γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν.

Η Μελνίκοβα αναφέρει επίσης, ότι ο εμπειρογνώμονας Ιλσάτ Σαγιέτοφ επεσήμανε πως ο Νταβούτογλου ήταν υποστηρικτής της εισήγησης συστηματικών μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε κατά της δημιουργίας ενός αυταρχικού καθεστώτος, υπογραμμίζοντας κατ’ επανάληψη την ανάγκη διαφύλαξης της ελευθερίας του Τύπου, της επέκτασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

«Ο Ερντογάν φοβάται την παραμικρή ένδειξη διαφωνίας με όσα στηρίζει και ενεργεί πάντα εκ του ασφαλούς. Αποφάσισε ότι η διαδικασία της μετάβασης σε μια υπερπροεδρική δημοκρατία δεν πρέπει να συναντήσει κανένα εμπόδιο, και για τον λόγο αυτό φρόντισε να καθαρίσει εντελώς το πεδίο από πιθανούς ανταγωνιστές», αναφέρει ο Σαγιέτοφ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο όταν η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Sozcu Gazetesi» δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της την φωτογραφία ενός άνδρα που έμοιαζε με τον Μπινάλι Γιλντιρίμ σε καζίνο της Σιγκαπούρης. Τα ελεγχόμενα από το προεδρικό μέγαρο ΜΜΕ έσπευσαν τότε να ισχυριστούν ότι η φωτογραφία που διέρρευσε στον Τύπο ήταν έργο του Νταβούτογλου, ο οποίος «επεδίωξε να αμαυρώσει την εικόνα του προέδρου και να αποδυναμώσει τη θέση του».

Παράλληλα, τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του Νταβούτογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Μαΐου. Επικαλούμενη πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, η «Χουριέτ» επεσήμανε ότι ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αμέσως την επικείμενη συνάντηση Νταβούτογλου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι πολύ πιο ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ από τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρει η Μελνίκοβα.

Ο Ερντογάν φοβόταν ότι, μετά την εξασφάλιση της στήριξης της Ουάσινγκτον, ο Νταβούτογλου θα επιχειρούσε να ενισχύσει την πολιτική του θέση, γεγονός το οποίο εξώθησε τον Ερντογάν να δράσει προληπτικά και να κάνει ένα βήμα που θα ταπείνωνε τον πρωθυπουργό.

Έτσι, όταν ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Ντόχα του Κατάρ στις αρχές του τρέχοντος μηνός, η ηγεσία του ΑΚΡ αποφάσισε βεβιασμένα να στερήσει από τον Τούρκο πρωθυπουργό την αρμοδιότητά του να διορίσει τους επικεφαλής των περιφερειών και επαρχιών, μια κίνηση που υποστηρίχθηκε από 47 από τα 50 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΑΚΡ. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία, όπως δήλωσε, ήταν επιβεβλημένη και όχι προσωπική απόφαση του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τους ναζί, οι τάταροι της Κριμαίας, αλλά και της Ουκρανίας τάχτηκαν στο πλευρό των κατακτητών για να διαπράξουν μαζί τα φοβερά τους αίσχη εναντίον του ουκρανικού λαού, και της ανθρωπότητας γενικότερα, ο ''πατερούλης''  Στάλιν αφού νίκησε και έδιωξε απ' την χώρα του τους γερμανούς ναζιστές, τσίμπησε απ' τ' αυτί τους τάταρους και τους έστειλε στου διαόλου την μάνα, κάπου στην ενδοχώρα. 

Αυτός ήταν ο περίφημος ''ξεριζωμός'' των τατάρων προγόνων της φοβερής Τζαμάλα, που συγκίνησε τόσο πολύ τους ευρωπαίους πολίτες εν έτει 2016.

Το αν έκανε καλά ή όχι ο Στάλιν είναι μιά άλλη συζήτηση.
Το ποιά είναι γενοκτονία, το ποιός διωγμός και ποιά η εθνοκάθαρση, είναι πάλι μιά άλλη συζήτηση.
Η ουσία εδώ είναι πως εβδομήντα τόσα χρόνια μετά τον φριχτό πόλεμο που ήταν αποκλειστική ευθύνη των γερμανών, όχι μόνον των ναζιστών αλλά όλων των γερμανών που σύσσωμοι στήριζαν τον Χίτλερ, ακόμη κι όταν αυτός διάλυσε την βουλή για να αυτοαναγορευτεί δικτάτορας, ο απόηχος, τα απόνερα του πολέμου αυτού φτάνουν ακόμα και σήμερα να ταράζουν και να διχάζουν κοινωνίες και λαούς.

Τόσα χρόνια μετά όμως και με τις πληγές τόσο βαθειές ώστε να είναι ακόμη ανοικτές, ο γερμανικός ναζισμός επιστρέφει, με άλλο πρόσωπο αλλά το ίδιο φριχτός και επικίνδυνος όπως τότε, ζητώντας να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε τότε.

Με το προσωπείο του οικονομικού ηγέτη της Ευρώπης επιδιώκει να προσαρτήσει με οικονομικά όπλα και ναζιστικούς τρόπους τους υπόλοιπους λαούς, και να μετατρέψει τις χώρες τους σε προτεκτοράτα της Γερμανίας.

Οι υπόλοιπες ''μεγάλες'' χώρες της Ευρώπης τίποτα δεν έμαθαν από το παλιό τους πάθημα.
Όπως και τότε που έστελναν πρεσβείες στην ναζιστική χώρα ζητώντας ειρήνη και συνεργασία, έτσι και τώρα αποδέχονται την νεοναζιστική δικτατορία των γερμανών, με την προκάλυψη της οιονομικής ανωτερότητάς τους και άρα της αυτοδίκαιης ηγεμονίας.

Το ότι η Γερμανία δεν έχει, δεν είχε και δεν θέλει ποτέ να έχει φίλους και σύμμαχους, αλλά δούλους και υποτελείς, δεν το βλέπουν.
Είναι πέρα απ' την αντιληπτική τους ικανότητα πως η νεοναζιστική Γερμανία επιδιώκει να καταπιεί όλη την Ευρώπη.

Αυτό όμως που κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται οι ''ηγέτες'' της Ευρωπαϊκής ''Ένωσης'', το αντιλαμβάνονται ήδη πολύ καλά οι λαοί, ίσως γιατί το νοιώθουν κιόλας στο πετσί τους.

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις-εξεγέρσεις σε όλη την Γαλλία αυτό μας λένε.
Το ίδιο και η απαίτηση πολλών λαών να ερωτηθούν πιά με δημοψηφίσματα, για το αν επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν μέλη μιάς επίπλαστης ''ένωσης'', στην πραγματικότητα όμως μέλη της νεοναζιστικής γερμανικής Νέας Τάξης πραγμάτων. 

Η φωτογραφία που είναι από το χθεσινό Παρίσι, το Παρίσι του 2016 κι όχι απ' την εισβολή των ναζί σε κάποια χώρα το 1940-1944, μας περιγράφει το τί ακριβώς διακυβεύεται.

Άλλη μιά σκοτεινή εποχή για την Ευρώπη, με τους ίδιους υπαίτιους και τους ίδιους ''χρήσιμους ηλίθιους'', έχει αρχίσει. 

Ο λαός, οι λαοί, έχουν τον λόγο!... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Αλέξανδρου Δρίβα 

Δε γίνεται να ασχοληθεί κανείς πλέον με τα ελληνο-τουρκικά και να μπορεί να κρατήσει την ψυχραιμία του. Η μερίδα που μπορεί και παραμένει «ψύχραιμη», είναι εκείνη που με ζέση καλούσε όλον τον ελληνικό λαό, να ξεχάσει ό,τι ήξερε για τα ελληνο-τουρκικά και να ατενίσει το μέλλον που είναι γεμάτο ευκαιρίες για τις δύο χώρες. Οι ίδιοι που πίστευαν στον δημοκρατικό φιλελευθερισμό (σύμφωνα με τον οποίον οι δημοκρατίες δεν πολεμούν μεταξύ τους)  κατα τραγική ειρωνεία, έκαναν μια εξαίρεση για την Τουρκία...κατά τον ίδιον τρόπο που η Τουρκία θεωρεί τη Θράκη, το Αιγαίο, τα Νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο ως «εξαιρέσεις» για το Διεθνές Δίκαιο. Τα ιστορικά λάθη της χώρας μας στη Θράκη, αφορούν το ένα σκέλος της θρασύτητας του ψευδο-μουφτή ο οποίος ανά 3μηνο-4μηνο μας υπενθυμίζει το «πνευματικό έργο» που επιτελεί. Και αφού η Τουρκία απέτυχε στη Μέση Ανατολή, αποτυγχάνει και στον Καύκασο, βαδίζει προς τα Βαλκάνια και διοργανώνει «ημερίδες» μίσους και τουρκικού εθνικισμού περνώντας μηνύματα «μηδενικών τριβών»...Λίγες μέρες πριν τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο ψευδομουφτής, μας υπενθυμίζει πως η Τουρκία μετασχηματίζεται σε θεοκρατία με χαρακτηριστικά παντουρκισμού.

Η «τουρκική ταυτότητα των Μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη»

Ο λόγος γίνεται για τον Αχμέτ Μετέ ο οποίος «ζηλεύοντας» τον ολοκληρωτισμό, μεγαλο-ιδεατισμό και θρησκευτικό φανατισμό του Ερντογάν, επιθυμεί να γίνει ο νέος «Αγιατολάχ Χομεϊνί» της Τουρκίας στα Βαλκάνια και ξεκινώντας από τη Θράκη, ζητάει επέκταση της Τουρκίας προς τα Βαλκάνια. Εδώ και καιρό, κάθε υπουργός του τουρκικού κράτους, επισκέπτεται τον ψευδο-μουφτή και του αποδίδει «τιμές» (είναι βλέπετε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στην καλλιέργεια καλού κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τα οποία ακολουθεί η Άγκυρα...). Ο ψευδομουφτής, μίλησε για «θυσίες Τούρκων» για Τούρκους τους οποίους προσπαθεί η Ελλάδα να «ενσωματώσει» στην ελληνική κοινωνία (!!!) αλλά και για Συνθήκη Λωζάνης και φυσικά, όχι για τις Γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Η Τουρκία, όπως αποδεικνύουν διάφορες μετρήσεις ως κράτος, (καθώς και μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας) δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμη. Το Σύνδρομο των Σεβρών, είναι από ό,τι φαίνεται βαθύτερο από όσο νομίζαμε. Άλλωστε, Γάλλος δημοσιογράφος, είχε αποκαλύψει πέρυσι πως ο Ερντογάν είχε μιλήσει για το μίσος που τρέφει κατά Ελλήνων και Αρεμνίων. Ο ψευδομουφτής, σε συνεργασία με το Προξενείο της Θράκης το οποίο και αυτό πράττει εκτός διεθνούς νομιμότητας, ασκεί επιθετική προπαγάνδα την ώρα που κατά τύχη, ξύπνησαν και οι Αλβανοί οι οποίοι ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους τα ιστορικά «δίκαιά» τους έναντι της Ελλάδας. Άλλη μια τραγική ειρωνεία αυτής της υπόθεσης, είναι πως η Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενσωματώνει (που είναι το δημοκρατικό, το ορθό και διεθνώς νόμιμο) τους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά εδώ και χρόνια άφησε αυτούς τους ανθρώπους να πέσουν στην παγίδα της τουρκικής ακρότητας. Αν υπήρχε μια πραγματική και ελληνική προσπάθεια ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων της Θράκης, ποιός εχέφρων Έλληνας πολίτης διαφορετικής θρησκευτικής πίστης θα ακολουθούσε τη θεοκρατία μετά παντουρκισμού που ακολουθεί ο ψευδομουφτής; Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει 3 βουλευτές μουσουλμάνους. Αφουγκράζονται τα όσα υποστηρίζει ο ψευδομουφτής; Θα τα καταδικάσουν δημοσίως; Η Ελλάδα, δεν διαθέτει θεοκρατικό καθεστώς. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, με όλα τα προβλήματα που μοιράζονται με τους συμπολίτες τους, γνωρίζουν ακόμη πως η Τουρκία δεν πάει καλά και πως η μόνη αλήθεια που είπε ο ψευδομουφτής στο παντουρκιστικό κρεσέντο του είναι πως «Όταν η Τουρκία δεν είναι ισχυρή, εμείς ασφυκτιούμε».

Καταιγίδες και «Ουράνια Τόξα»

Η παραπάνω «ψύχραιμη» ομάδα που αναφέραμε, δυστυχώς, δε γίνεται να πειστεί αν δεν τοποθετηθεί σαν επιχείρημα κάτι που εξελίσσεται εκτός Ελλάδος.Ήδη ο δυτικός κόσμος περνά ένα ακόμη σοκ με τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου. Διάφορα lobbies, «λέσχες σκέψης» και διάφορες  «ομάδες πίεσης», «φίλοι και ιδρυτές» των οποίων σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση ή και σε άλλα κόμματα, παίρνουν θέση άραγε για το θεοκρατικό παραλήρημα του ψευδομουφτή; Ο Κύριος Αλαβάνος, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα με μελανά σχόλια επειδή δεν δέχεται...την «αυτοδιάθεση» των Σκοπιανών να ονομαστούν ως «Μακεδόνες». Σήμερα ο Κύριος Αλαβάνος καταδικάζει τη θεοκρατική «επίθεση» του ψευδομουφτή και το μισελληνικό του παραλήρημα; Κατά το προηγούμενο Πάσχα, ο Κύριος Θεοδωράκης είχε κεφράσει την «ανησυχία» του για την περιφορά Επιταφίων στην Θράκη. Συνεχίζει άραγε ο Κύριος Θεοδωράκης να ανησυχεί και για όσα στηρίζει ο ψευδομουφτής; Οργανώσεις και ομάδες πίεσης όπως είναι το «Ουράνιο Τόξο» και ο Κύριος Τρεμόπουλος, θα καταδικάσουν τα παραπάνω; Μπορεί άραγε ακόμη στην Ελλάδα να έχει φωνή η πλειοψηφία; Πού είναι άραγε ο σεβασμός της διαφορετικότητας που κηρύττουν; Εκφράζεται αυτή από τον ψευδομουφτή;

Απέτυχε το σχέδιο με τους πρόσφυγες για την Τουρκία και έτσι βάζει τα δυνατά της

Τα εκπληκτικά αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική κοινωνία (όχι το κράτος) στη χαοτική επίδραση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, απογοήτεύει την Τουρκία –προσώρας-. Η Τουρκία, περίμενε και περιμένει ένα «σπίρτο», ένα μεμονωμένο γεγονός για να παραστεί και σε αυτό ως «λύση του προβλήματος». Η Τουρκία και κυρίως ο Ερντογάν, βιάζονται πολύ καθώς τα πράγματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο για την Άγκυρα. Έτσι, έχει βάλει πλώρη για τα Βαλκάνια όπου έχει βρει στα 2/3 των κρατών που συνορεύουν με την Ελλάδα από τον Βορρά, «γόνιμο έδαφος». Η στροφή της Βουλγαρίας προς τον εκδυτικισμό, ματαιώνει τα τουρκικά σχέδια που αφορούν τη Σόφια η οποία μάλιστα, ειδικά στο Νότο της επικράτειάς της, διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων τους οποίους το θεοκρατικό καθεστώς Ερντογάν, θεωρεί «Τούρκους». Επόμενο «όραμα» του Ερντογάν, είναι η Βαλκανική Χερσόνησος.

Στην Ελλάδα, οφείλει ο πολιτικός κόσμος μας να μη θεωρεί «ταμπού» τόσο σοβαρές συζητήσεις οι οποίες αφορούν τόσο τη διατήρηση της δημοκρατικής μας ζωής, όσο και τα εθνικά μας θέματα. Αν και η Παιδεία δεν περνά τις καλύτερες μέρες της βλέποντας τις «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζει ο Υπουργός Παιδείας, ας ελπίσουμε οτι η όποια νέα κατάσταση έλθει στην Ελλάδα, θα δώσει την μόνη αποτελεσματική απάντηση στις κραυγές του ψευδομουφτή και του τουρκικού επεκτατισμού, που είναι η ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας η οποία δεν έχει «Σύνδρομα Σεβρών», δεν κηρύττει το μίσος και ούτε ζητά εδάφη. Οι κορώνες του ψευδομουφτή, έρχονται μάλιστα και σε μια περίοδο που η πολιτική κρίση στην Τουρκία οξύνεται και που η διαπραγμάτευση ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, βρίσκεται εν αμφιβόλω.

Τα όσα αφορούν τη Θράκη, περνούν κυρίως από το Υπουργείο Παιδείας και όχι τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι ο Υπουργός Παιδείας να έχει μια ειδίκευση, να δέχεται το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων και φυσικά, να απέχουμε από «σαρδάμ» σε ζητήματα που αφορούν την ύπαρξη της Ελλάδας η οποία είναι παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα, στις προκλήσεις έχει μάθει να αμύνεται. Είναι ποτέ δυνατόν να ανέχεται η Ελληνική Δημοκρατία, μάθημα κοινωνικής συνοχής από τον ψευδομουφτή; Η Τουρκία, η οποία δεν έκρυψε ποτέ το τι πραγματικά ήθελε σε σχέση με τις μειονότητες που ζουν εντός της, ελέω Ερντογάν, ρέπει στο να γίνει ένα «νέο Ιράν» της δεκαετίας του 80’. Τα εργαλεία που υπάρχουν και που χρησιμοποιούν όλα τα κράτη του πολιτισμένου κόσμου και αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανοχή σε διαφορετικότητα, είναι όλα διαθέσιμα. Μπορεί άραγε να δραστηριοποιηθεί εντός Τουρκίας κάποια ελληνική ΜΚΟ η οποία να προστατεύσει σε συνεργασία με την UNESCO τις ελληνικές αρχαιότητες; Θα επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης;

Μια πιθανή αστάθεια στην Τουρκία που μπορεί να προέλθει από τη συνεχιζόμενη πίεση σε μη Τούρκους εντός Τουρκίας, αφορά άμεσα την Ελλάδα. Η Ελλάδα, δεν έχει συμφέρον από μια ασταθή Τουρκία. Υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να ενδιαφερθεί για τα όσα γίνονται στην Τουρκία και εντός της κοινωνίας της, όχι μόνο για τους Έλληνες που ζουν εκεί αλλά και για άλλους μειονοτικούς πληθυσμούς. Δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να λάβει χώρα σε συζητήσεις τόσο σε επίσημο επίπεδο αλλά και από φορείς όπως είναι το Ελληνοτουρκικό Forum; Η ΕΕ και ο δυτικός κόσμος, ανησυχούν όλο και περισσότερο για την μετατροπή της Τουρκίας σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς. Καλύτερο momentum από αυτό, δε θα μπορούσαμε να βρούμε. Άλλωστε θα ήταν μια πραγματική προσφορά της Ελλάδας στους Τούρκους πολίτες που πιστεύουν στον εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας.

* Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο Πελοποννήσου - συντονιστής στο Παρατηρητήριο Ανατολικής Μεσογείου στον Τομέα Ρωσίας Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ). Το κείμενο αυτό αποτελεί άποψη του γράφοντος και δεν εκπροσωπεί τους φορείς στους οποίους εργάζεται.

Πηγή Liberal
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ρεπορτάζ: South Front 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Αντάρτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατέρριψε ένα τουρκικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra με φορητό αντιαεροπορικό σύστημα SA-18 MANPADS. Σύμφωνα με σημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, η κατάρριψη έγινε στις 13 Μαΐου.

Το τηλεοπτικό κανάλι Guerilla TV, το οποίο στηρίζει το ΡΚΚ, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το βίντεο που αποδεικνύει ότι όντως έγινε η κατάρριψη.

Πράγματι, στο 4:46 περίπου, ο θεατής μπορεί να διακρίνει έναν αντάρτη του ΡΚΚ να σημαδεύει το τουρκικό ελικόπτερο με έναν φορητό πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου 9k38 Igla. Το τουρκικό Super Cobra προσέφερε εκείνη την ώρα κάλυψη σε Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι συγκρούονταν με μέλη του ΡΚΚ στην περιοχή.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου