Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Μαΐ 2016

Επικοινωνιακός πόλεμος από τη Δύση στην Τουρκία
Δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης στο Αιγαίο από τον παράφρονα ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Οι ανοχές της Δύσης απέναντι στην Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν φαίνεται πως έχουν τελειώσει. Μετά την γνωστοποίηση για αναζήτηση από την πλευρά της Ευρώπης ενός PlanΒ διαχείρισης του «προσφυγικού» χωρίς τον Ερντογάν, οι εξελίξεις για τον «σουλτάνο» είναι αρνητικές και… ραγδαίες. Μπορεί η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας να είναι σημαντική για τους Δυτικούς, αλλά… «ουδείς αναντικατάστατος»!
Έτσι, είτε οι εκβιασμοί προς την Ευρώπη με τους «πρόσφυγες», είτε η τουρκική εικόνα με τις σχέσεις του Ερντογαν με τους αποκεφαλιστές και διεθνείς τρομοκράτες ισλαμιστές τζιχαντιστές, είτε τα «νταηλίκια» προς τους Αμερικανούς για τη χρήση βάσεων (π.χ. Ιντσιρλίκ), είτε, τέλος, η τάση δημιουργίας συνθηκών εμπλοκής του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία του Πούτιν μέσω στημένων από την Άγκυρα «επεισοδίων», φαίνεται πως επιτάχυναν τις διαδικασίες για «να κλείσει ο κύκλος» του προ ετών πολλά υποσχόμενου Ταγίπ Ερντογάν που ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί να γίνει ομοτράπεζος των ισχυρών…

Αναβολή της συνάντησης υψηλού επιπέδου Κομισιόν-Τουρκίας για απελευθέρωση βίζας

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, της αναζήτησης ενός διαφορετικού σχεδίου που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία του Ερντογάν, φαίνεται πως κινείται και η αναβολή της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας Βολκάν Μποζκίρ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Πηγή της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η αποχώρηση Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία δεν επηρεάζει τη συμφωνία. “Με τον Ερντογάν μιλούσαμε, με τον Ερντογάν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις, με αυτόν συνεχίζουμε, αν και η συμφωνία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο”, κατέληξε η πηγή, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για τις εξελίξεις, αν και ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε πως “Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α και αυτό εφαρμόζουμε”, χωρίς να αναφερθεί στις διαρροές περί ευρωπαϊκής αναζήτησης ενός PlanB.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία!

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σειρά από παραβιάσεις που φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και στις οποίες περιλαμβάνονται πυρά εναντίον άοπλων αμάχων και ο θάνατος περίπου εκατό ανθρώπων σε μια πυρκαγιά.
Ο Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πληροφορίες που προέρχονται από “διάφορες αξιόπιστες πηγές” αναφορικά με τις ενέργειες που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

“Η εντύπωση που δημιουργείται, αν και ακόμη ελλιπής, είναι εξαιρετικά ανησυχητική”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν κατάπαυση του πυρός στην πόλη Τσιζρέ και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής αυτής για να εκδιώξουν τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και είχαν υψώσει οδοφράγματα και ανοίξει χαρακώματα.
Ο ίδιος υπογράμμισε όμως πως είναι “ουσιώδες οι αρχές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διεξάγουν επιχειρήσεις ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικές — καθώς και να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια, τους εξωδικαστικούς φόνους, την υπερβολική προσφυγή σε φονική βία και την αυθαίρετη κράτηση”.

Ο Ύπατος Αρμοστής διευκρίνισε ότι έχει δεχθεί αναφορές για άοπλους αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, “που έγιναν εσκεμμένα στόχοι ελεύθερων σκοπευτών ή πυρών προερχόμενων από άρματα μάχης ή άλλα στρατιωτικά οχήματα”.
“Το πιο ανησυχητικό”, δήλωσε ο Ζέιντ, “είναι οι αναφορές που περιλαμβάνουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών στο Τσιζρέ και σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε τρία υπόγεια που είχαν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας”.

Ο Ζέιντ απαίτησε να διεξαχθεί μια εξαντλητική έρευνα και σημείωσε πως μέχρι τώρα η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει αρχίσει έρευνα και δεν έχει συμφωνήσει σε αίτημα της Υπάτης Αρμοστείας η οποία ζήτησε να μεταβεί επιτόπου.
“Μια τέτοια έλλειψη πληροφοριών, το 2016, γι’ αυτό που συμβαίνει σε μια ζώνη τόσο μεγάλη και με τόσο εύκολη γεωγραφικά πρόσβαση, είναι ταυτόχρονα ασυνήθιστη και βαθιά ανησυχητική”, τόνισε.
“Αυτή η συσκότιση πληροφοριών το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τις υποψίες γι’ αυτό που συμβαίνει επιτόπου”, πρόσθεσε απαιτώντας να υπάρξει πρόσβαση στην περιοχή αυτή για το προσωπικό του ΟΗΕ και για άλλους αμερόληπτους ερευνητές, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων.

Η Γερμανική Δικαιοσύνη «σήκωσε κεφάλι» στον Ερντογάν

Το περιφερειακό δικαστήριο της Κολωνίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού εκδοτικού οίκου Άξελ Σπρίνγκερ.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα απαγορευόταν στον διευθύνοντα σύμβουλο Ματίας Ντέπφνερ να επαναλάβει “μειωτικό όρο” για τον Τούρκο ηγέτη, όμως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επικαλούμενο “το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του”, αναφέρεται στη δήλωση.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Ραλφ Χέκερ, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι ο πελάτης του ζητάει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων επειδή ο Ντέπφνερ υποστήριξε το ποίημα που είχε διαβάσει τον Μάρτιο σε τηλεοπτική εκπομπή ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν.
Στο ποίημα ο Μπέμερμαν έλεγε πως ο Ερντογάν χτυπάει κορίτσια, βλέπει παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία. Σε ανοικτή επιστολή που είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Ντέπφνερ εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τον Μπέμερμαν, λέγοντας ότι γέλασε με το ποίημα και υποστηρίζει “με όλη την καρδιά του” αυτά που είπε ο κωμικός.

Οι ισχυροί θέλουν μία τσακισμένη και μικρότερη Τουρκία

Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε δύο ακόμη παράγοντες, τις ΗΠΑ και την Ρωσία, που επιθυμούν (για τους δικούς τους λόγους, που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση της ισχύς τους από τον παρανοϊκό Ερντογάν) μία περισσότερο συγκαταβατική και συνεργάσιμη Τουρκία, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως δίχως διαμαρτυρίες η αποχώρηση του Νταβούτογλου ίσως να ήταν και η τέλεια πολιτική κίνηση του τούρκου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον έθεσε την απόλυτη υποψηφιότητα για την επόμενη ημέρα της Τουρκίας…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή ο Πούτιν επιθυμεί διακαώς να «τελειώνει» το γρηγορότερο με τις προσβολές κατά της ρωσικής ισχύος από τον Ερντογάν, ίσως η Ρωσία να είναι η χώρα που επιθυμεί περισσότερο από τον καθένα μία ελληνοτουρκική σύρραξη η οποία θα κλείσει τα στενά του Βοσπόρου, τα Δαρδανέλλια και, φυσικά το ίδιο το Αιγαίο, προσφέροντας την μοναδική ευκαιρία για μία «σαρωτική ρωσική κάθοδο» στην Τουρκία.
Στο σημείο αυτό, κι επειδή ιστορικά η Ρωσία μπορεί να υπήρξε εκ του μακρόθεν φίλη της Ελλάδας, αλλά πάντα ενεργούσε αποκλειστικά υπέρ των δικών της συμφερόντων, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε δημοσιεύματα που θέλουν το «ξανθό γένος» να στηρίζει πολιτικά ή οικονομικά την Ελλάδα, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια προβλήματα για τη Μόσχα που είναι προσανατολισμένη στην επανάκαμψη της «Μεγάλης Ρωσίας», με καπιταλιστικά χαρακτηριστικά και σε συνδυασμό με οικονομικές συμφωνίες και συνεργασίες με την Δύση.

Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται πως και οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την ταπεινωτική επιστροφή της σημερινής θρασύτατης Τουρκίας του Ερντογάν «στο μαντρί», για να στείλουν παντού το μήνυμα πως «όποιος βγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος»… Εάν, μάλιστα, η Τουρκία «τσακιστεί» από την ρωσική πολεμική μηχανή, διευκολύνει την γρηγορότερη δημιουργία του Κουρδιστάν, της χώρας που απέδειξε πως έχει την δυναμική αλλά και τη διάθεση να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή…

Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την έλευση ενός έμπειρου σε «θερμές ζώνες» αμερικανού διπλωμάτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε την ανάγκη γρήγορων και στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία συνεχίζει να αρνείται την σημαντικότατη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των Ελλήνων που κατέχουν σημαντικές θέσεις ή έχουν άριστες γνωριμίες στις ΗΠΑ. Προσθέτοντας και την «απειλή» του Τραμπ, ίσως τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον δεν διστάσουν να θυσιάσουν την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν στις αμερικανικές εκλογές τον «χαλαρό» απέναντι στη Μόσχα υποψήφιο δισεκατομμυριούχο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την έλευση ενός έμπειρου σε «θερμές ζώνες» αμερικανού διπλωμάτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε την ανάγκη γρήγορων και στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία συνεχίζει να αρνείται την σημαντικότατη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ο ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των Ελλήνων που κατέχουν σημαντικές θέσεις ή έχουν άριστες γνωριμίες στις ΗΠΑ. Προσθέτοντας και την «απειλή» του Τραμπ, ίσως τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον δεν διστάσουν να θυσιάσουν την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν στις αμερικανικές εκλογές τον «χαλαρό» απέναντι στη Μόσχα υποψήφιο δισεκατομμυριούχο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Μοναδική ευκαιρία και δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα

Τις προθέσεις, λοιπόν, των δύο ισχυρών του πλανήτη, που επιβάλουν τις γεωπολιτικές σταθερές για τα επόμενα εκατό χρόνια, θα πρέπει να λάβει σοβαρά η Ελλάδα για να προετοιμαστεί σε ένα πιθανό «ξέσπασμα» του Ερντογάν (το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν με παραπληροφόρηση προς την Άγκυρα οι αμερικανικές ή ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) αλλά και εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα την δική της γεωπολιτική θέση, να δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό (και ενεργειακό) παγκόσμιο χάρτη. Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί σοβαρότητα, αντικειμενικότητα, οργάνωση, σχεδιασμό και πάρα πολύ υπεύθυνη ομαδική δουλειά από ανθρώπους που θα μπορούν να αποδώσουν συνεχόμενα το 150% των πνευματικών τους δυνατοτήτων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κλάσμα του οποίου είναι το επίτευγμα των 17ωρων σκληρών αποτυχημένων διαπραγματεύσεων του σημερινού πρωθυπουργού…!

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία υλοποιώντας την αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο, κλιμακώνει σε καθημερινή βάση τις σχέσεις της με την Ελλάδα και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης, έστω και από κάποιο "τυχαίο γεγονός". Οι συνθήκες τουρκικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά έχουν προ καιρού περάσει τα όρια ανεκτικότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει "εδώ και τώρα" μία ελληνική στρατιωτική απάντηση, προτάσσοντας ταυτόχρονα την απειλή επιβολής γκριζαρίσματος του Αιγαίου και της ελληνικής ΑΟΖ στην περίπτωση που η Αθήνα εξακολουθήσει να διατηρεί χαμηλό προφίλ (με κίνδυνο να χάσει έναν πόλεμο και το Αιγαίο χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα) στις νέες συνθήκες που επιχειρεί μονομερώς να επιβάλλει η Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ είναι θεατής των εξελίξεων και η Μόσχα κεντρίζει τον τουρκικό εθνικισμό με μία ποικιλία ρωσικών ενεργειών και δηλώσεων.

Στην απολύτως φυσιολογική ερώτηση εάν η σημερινή κυβέρνηση είναι σε θέση, αν έχει την ικανότητα ή και την διάθεση να κινηθεί προς μία κατεύθυνση θετικής επανάκαμψης της Ελλάδας τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και ως προς τη διεθνή σκηνή, η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική…, αφού το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά εκτείνεται σε ολόκληρη την πολιτική σκηνή.

Μόνο εάν υπάρξει κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών, για άμεση οικειοθελή απομάκρυνσή τους και ταυτόχρονα στην χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο τοποθέτηση των ικανών προσώπων (που υπάρχουν) προκειμένου ανεμπόδιστα να εργαστούν έστω και την ύστατη στιγμή για να δημιουργήσουν ικανές συνθήκες άμυνας (στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής) και έναν στρατηγικό εθνικό σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παρούσες άμεσες ανάγκες της χώρας, αλλά και θα δομήσει ικανές συνθήκες διαβίωσης και αλλά και προόδου για την επόμενη ημέρα μιάς σχετικά σύντομης ελληνοτουρκικής κρίσης… τότε ίσως να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή μια χαραμάδα στο παράθυρο της ελπίδας για την χώρα…

Δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν σήμερα, αλλά και του «αρμόδιου πολιτικού προσωπικού» που διαθέτει η χώρα, δυστυχώς η χώρα θα πρέπει να ετοιμάζεται για μία νέα εθνική συντριβή και μία βίαιη μετατροπή της σε Βαλκανική Βενεζουέλα, εκτός και εάν κάποιοι αποφασίσουν να σώσουν την χώρα και όχι τα προσχήματα της ανικανότητάς τους ή τα κόμματά τους και δρομολογήσουν εξελίξεις που μέχρι τώρα θεωρούνται "μη συμβατές" από ανθρώπους που έχουν ήθος, εντιμότητα και ελληνικό σθένος…Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μήνυμα που άφησε πολίτης της Ξάνθης μας έκανε να αναρωτηθούμε με τη γνωστή τηλεοπτική ατάκα: «Που πάμε ρεεεε;»
Σας το παραθέτουμε αυτούσιο, έχοντας όμως αφαιρέσει ή «ανακατασκευάσει» φράσεις και ύβρεις που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές από κάποιον που αρέσκεται να προκαλεί και να προσβάλει τους Έλληνες της Ξάνθης, την Θράκη και τον Ελληνισμό.

"Γνωστός ως επιχειρηματίας, γνωστός ως «άνετος οικονομικά», γνωστός και για τις κατά καιρούς φιλοτουρκικές του δηλώσεις. Ένας μόνιμος κάτοικος της Θράκης, Ξανθιώτης επιχειρηματίας, που δεν διστάζει να προκαλεί συζητήσεις γύρω από το όνομά του, αν και από όσα γνωρίζουμε κατανοεί στον απόλυτο βαθμό την προκλητικότητα των δηλώσεών του, όταν εξομολογείται σε φίλους του πως ανησυχεί για την ασφάλειά του (αδίκως, αφού η Ελλάδα έμαθε να ζει και να γράφει με μαύρα γράμματα εκείνους που επιλέγουν τον ρόλο του Εφιάλτη).

Πρόσφατα, λοιπόν, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες έως φιλοτουρκικές του δηλώσεις Ξανθιώτης επιχειρηματίας, που γεννά χαμόγελα ευχαρίστησης στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αποφάσισε να προκαλέσει και πάλι, αιτούμενος να μην εμφανίζεται – τοποθετείται στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης η εικόνα του Χριστού κατά τη διάρκεια των ημερών του Αγίου Πάσχα…!
  • Να υποθέσουμε ότι δεν θέλει να προκαλέσει τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες που δεν υπάρχουν στην Ξάνθη;
  • Να υποθέσουμε πως θέλει να εισάγει «καινά δαιμόνια» υποβοηθώντας (εν αγνοία του;) αυριανά αιτήματα του ψευτομουφτή – πρακτορίσκου Αχμέτ Μετέ;
  • Να υποθέσουμε πως μέσα στο γενικό πνεύμα της παγκοσμιοποίησης επιθυμεί από την πλευρά του μία σύμπλευση της Ξάνθης με το Λονδίνο ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν θέλουν να προκαλούν τους μουσουλμάνους με χριστιανικές εικόνες και έθιμα;
  • Να υποθέσουμε πως σε αυτό ακριβώς το πνεύμα της ήπιας επιβολής ισχύος του Ισλάμ ο συγκεκριμένος Ξανθιώτης επιχειρηματίας επιθυμεί αυτή την επιβολή του Ισλάμ και στην Ξάνθη, την Θράκη και την Ελλάδα;
Όμως, κι επειδή προφανώς η δήλωση περί μη εμφάνισης της εικόνας του Χριστού στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δεν θεωρήθηκε αρκούντος «δυναμική» από τον σκαφάτο εύπορο επιχειρηματία, κι επειδή δεν έγινε αρκετός θόρυβος μετά από την συγκεκριμένη πρόκληση του, ο ίδιος θεώρησε ότι πρέπει να πάει «ένα βήμα παραπέρα».

Έτσι, επανήλθε και αυτή τη φορά άφησε πίσω του το Ισλάμ και επέλεξε να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος. Όπως μας αναφέρουν άνθρωποι της πιάτσας, σε συζητήσεις του ζήτησε, να μην χρησιμοποιείται στρατιωτικό άγημα κατά την υποστολή της Σημαίας στην Ξάνθη!!!
Άραγε αυτή είναι μία έμμεση πρόταση για εξοικονόμηση καυσίμων από τον στρατό ή, απλώς, τον πείραξε αυτή τη φορά η Ελληνική Σημαία και η παρουσία του στρατού στην Θρακιώτικη πόλη;
Σε κάθε περίπτωση, όποιος ενοχλείται από την ύπαρξη του στρατού στην Ελληνική Θράκη, μάλλον επιθυμεί μία Θράκη χωρίς άμυνα ή μία Ελλάδα χωρίς την Θράκη...

Άβυσσος ο νους και η ψυχή του ανθρώπου. Ενίοτε αυτή η άβυσσος προκαλείται εξαιτίας κάποιας ασθένειας εγκεφαλικής (π.χ. εγκεφαλικό) ή ψυχολογικής. Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχει η επιστήμη. Αν και οι συγκεκριμένες αυτές δηλώσεις έχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά και τιμωρούνται πλέον από το νόμο, ενώ ενέχουν και ψήγματα δημιουργίας μη ομαλού κλίματος με παράλληλη υποκίνηση σε ακραίες ενέργειες και ενδεχόμενο κίνδυνο για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των πολιτών…

Ίσως κάποιες συστάσεις από αρμόδιους, γιατρούς ή εισαγγελείς, να βοηθούσαν…"

Το φαινόμενο είναι γνωστό, ιστορικά και διαχρονικά καταγεγραμμένο. Δική μας σύσταση; Αν δεν του αρέσει ο τρόπος που ζει στην Ξάνθη και όσα παραδοσιακά συμβαίνουν σε αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδας, μπορεί να πάρει την επιχείρησή του, το σκάφος του και ό,τι άλλο επιθυμεί και να πάει να ζήσει στην Τουρκία του "σουλτάνου", για να απολαύσει του Ισλάμ τα αγαθά και της τουρκικής δημοκρατίας όλες τις πολυτέλειες...

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Για τα λεφτά τα κάνουν όλα». Μια φράση την οποία ακούμε όλο και πιο συχνά. Αφορά τους βουλευτές. Αν και οι Ελληνες δεν συνηθίζουν να ομονοούν, η περιφρόνηση για όσους χρεοκόπησαν τη χώρα και θησαυρίζουν σε βάρος των φτωχών και των ανήμπορων αποτελεί ένα συναισθηματικό σημείο συνάντησης για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Ωστόσο, η περιφρόνηση και η απαξία για τους επίορκους, τους καιροσκόπους και τους επαγγελματίες ψεύτες μπορεί να καταστεί επικίνδυνη αν γενικευτεί αδιάκριτα προς όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Διάγουμε περίοδο κατά την οποία αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από το σύνηθες. Στα μύρια όσα αρνητικά υπάρχουν πρέπει να συνυπολογιστεί και ο θανατηφόρος συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την απόλυτη αναξιοπιστία της πλειονότητας του πολιτικού προσωπικού.

Οι Ελληνες φτωχοποιούνται και βλέπουν με έκπληξη, απογοήτευση και οργή εκείνους που τους υπόσχονταν λύτρωση από τη μνημονιακή ασφυξία να τους ρίχνουν σε βαθύτερη άβυσσο από εκείνη στην οποία βρίσκονταν! Δηλαδή, η πλειονότητα βιώνει μία από τα ίδια και εκείνοι που διέψευσαν τις προσδοκίες χασκογελούν εμφανιζόμενοι στα ΜΜΕ και ισχυρίζονται, όπως οι προκάτοχοί τους, ότι «έσωσαν την πατρίδα»! Οι περισσότεροι θεσμοθετούν περικοπές για τους πολλούς, ενώ είχε υποσχεθεί αυξήσεις και «επούλωση» των μνημονιακών τραυμάτων.

Οι πολίτες σκέφτονται το αυτονόητο: Οι βουλευτές «ξέχασαν» τις υποσχέσεις τους και κατάπιαν αμάσητα τα Μνημόνια, την υποταγή στους ξένους και τις προσβολές της τρόικας, διότι δεν θέλουν να θυσιάσουν τα πολλά χιλιάρικα που εισπράττουν κάθε μήνα με τις βουλευτικές «αποζημιώσεις» τους.

Ο δρόμος που ανοίγουν η ανακολουθία και η αναξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν τμήμα του πολιτικού κόσμου οδηγεί στην εκτροπή. Οι εξαθλιωμένες μάζες, αν πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής από τη φτώχεια και την απελπισία, εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε χειροκροτητές τυράννων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία.

Οι ανίκανοι, αφερέγγυοι και ανάξιοι κοινοβουλευτικοί αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς του πολιτεύματος.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Εδώ και αρκετούς μήνες από τα ελληνικά και όχι μόνο ΜΜΕ εξελίσσεται ουσιαστικά μια συνωμοσία επιλεκτικής ενημέρωσης με σκοπό την πρόκληση συμπάθειας υπέρ των μουσουλμάνων λαθρό, (Graphic Εικόνες) και σε προέκταση υπέρ της αναίσχυντης Σαρίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ευρεία δημοσιότητα της περίπτωσης του μικρού Alan Kurdi-τριών ετών παιδί από την Συρία που πνίγηκε στη Μεσόγειο ενώ ποτέ τα ΜΜΕ δεν δημοσίευσαν φωτογραφίες των άλλων παιδιών της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα των χριστιανών, τα οποία είχαν πολύ χειρότερη τύχη καθώς, δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο.


Για παράδειγμα η περίπτωση του Raymond Ibrahim όπως φαίνεται στην πιο πρόσφατη εικόνα. Αυτό το μικρό αγόρι δολοφονήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, στις 27 Μαρτίου – Κυριακή του Πάσχα – όταν μουσουλμάνοι βομβιστές αυτοκτονίας, που στοχεύουν χριστιανούς, επιτέθηκαν σε ένα παιδικό πάρκο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Τι γίνεται με αυτό το μωρό στις πάνες που βρέθηκε νεκρό κάτω από μια σανίδα μέσα στην εκκλησία μαζί με περίπου 60 άλλους χριστιανούς προσκυνητές που σκοτώθηκαν όταν Ισλαμιστές τζιχαντιστές όταν επιτέθηκαν στην διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία τους στη Βαγδάτη το 2010 (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Μουσουλμάνοι στο Μπαγκλαντές «ψέκαζαν» σφαίρες στο κεφάλι του καθηγητή Muhariν ένα φημισμένο Μπαγκλαντεσιανό μη μουσουλμάνο εκπαιδευτικό (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).

Θυμόσαστε αυτή την εικόνα; Ήταν η περίπτωση ομηρίας από πολεμιστές του ISIS που επιτέθηκαν στην χριστιανική πόλη τη Kessab, της Συρίασ, το 2014. Με βάση όλες τις πληροφορίες , αυτό το παιδί είναι τώρα πιθανά νεκρό. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)


Τι λέτε για το μικρό χριστιανικό κορίτσι που αποκεφαλίστηκε από τους ISIS στο Ιράκ; (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Τι γίνεται με αυτό το 12χρονο κορίτσι χριστιανή κόπτης – επίσης βρέθηκε ξαπλωμένο νεκρό στις ακτές της Μεσογείου; Είχε απαχθεί και δολοφονηθεί στη Λιβύη αμέσως μετά την επέμβαση των ΗΠΑ που υποστήριζε τους τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Καντάφι και στη συνέχεια προκήρυξαν μια «ανταμοιβή» για όποιους θα βοηθήσουν στην δολοφονία χριστιανών. Οι γονείς της δολοφονήθηκαν επίσης για τον ίδιο λόγο (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Και με το 12 χρόνο κοριτσάκι χριστιανό από το Πακιστάν ? Βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν μουσουλμάνο άνδρα που δεν έχει ακόμη καταδικαστεί, όπως συμβαίνει τακτικά στο Πακιστάν κάθε φορά που ένας μουσουλμάνος δολοφονεί Χριστιανούς (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Τα μικρά χριστιανόπουλα δεν είναι οι μόνοι που σφάζονται από τους μουσουλμάνους τζιχαντιστές γιατί είναι παιδιά τον απάνθρωπων «απίστων». Το παρακάτω παιδί εκτελέστηκε στη Συρία το 2012 από τους «μαχητές της ελευθερίας» ΣΗΜΕΡΑ ευρύτερα γνωστή ως «ISIS», γιατί ήταν ο γιος Σιιτών, οι οποίοι θεωρούνται ως «άπιστοι» όπως και οι Χριστιανοί (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Αυτό το μικρό κορίτσι φέρεται να ήταν αλυσοδεμένο και το βασάνισαν μπροστά στους Σιίτες γονείς του για να δουν πώς το εκτελούσαν οι «αντάρτες» (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα). Η άλλη εικόνα φαίνεται να το σκότωσαν και να αφαίρεσαν την καρδιά μετά.


Οι παρακάτω εικόνες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των χριστιανικών και άλλων «άπιστων» παιδιών που σκοτώθηκαν από ισλαμιστές. Πολύ πιο «γραφικές» εικόνες είναι διαθέσιμες (όπως τα αποκεφαλισμένα και παραμορφωμένα πτώματα ενός άπιστου κοριτσιού και ενός 9-year-old αγόρι βουδιστών, καθώς και μια γυναίκα βουδίστρια στη Μιανμάρ και πολλοί περισσότεροι που αποκεφαλίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν στην Ταϊλάνδη (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτε).


Επιστροφή στην αρχική μας ερώτηση: Γιατί τα ΜΜΕ -που ξέρετε αγνοούν σκόπιμα εικόνες των χριστιανών ή άλλων θρησκειών παιδιών, που σκοτώθηκαν γιατί είναι άπιστα και διέδωσαν ευρέως μια εικόνα ενός παιδιού που κατά λάθος πνίγηκε;

Απλά: Για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Για μια πολιτική ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, να διαδώσουν «την συμπάθεια και την οργή στην αδράνεια των ανεπτυγμένων εθνών, βοηθώντας τους πρόσφυγες», όπως το έθεσε μια σχετική έκθεση.

Η συνωμοσία των ΜΜΕ και το αίσχος της μεροληπτικής και κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας.

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αιφνιδιαζόμαστε, υποτίθεται, από την οξύτητα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την παραλίγο κατάληψη της νησίδας Παναγιά, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση ειδοποιήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Κανονικά, δεν θα έπρεπε. Το Αιγαίο είναι χώρος παγκόσμιων ζωτικών συμφερόντων και από το 2007 -έτος γεωπολιτικής αναβάθμισης από τον Καραμανλή- αποτελεί θέατρο επιχειρήσεων. Οταν το πλάνο μας μικραίνει, διακρίνουμε ασφαλώς μόνο τα τουρκικά συμφέρονταμ τα οποία και επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Δεν βλέπω κάτι δυσερμήνευτο σε αυτό. Η Χίος και η Μυτιλήνη είναι διακαείς τουρκικοί πόθοι από την εποχή των Σεβρών. Η Τουρκία ονειρεύεται πάντα να ανακτήσει παλαιά εδάφη. Στην παρούσα συγκυρία, η επιθετικότητα αυτή οξύνεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν πιέζεται στο ανατολικό μέτωπο από τους Κούρδους, που έχουν αμερικανική στήριξη.

Η «λογική» αντίδρασή του είναι να ασκήσει και εκείνος πίεση στα δυτικά, σε Αιγαίο και Θράκη. Αν χάσει έδαφος, πρέπει να πάρει έδαφος. Πλην της απόπειρας κατάληψης ελληνικών νησιών, μελετάται, με πρόσχημα την «τρομοκρατική απειλή», και η επαναπροώθηση 20.000 τουρκογενών μουσουλμάνων στη Θράκη, που σήμερα ζουν στην Τουρκία χωρίς να έχουν χάσει την ελληνική ιθαγένεια. Αρα μελετάται και η απόκτηση πληθυσμιακής υπεροχής έναντι των χριστιανών. Κατά συνέπεια, ποιος αιφνιδιασμός; Το μείζον -το μεγάλο πλάνο- είναι τα ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων παικτών, Ρώσων και Αμερικανών. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ Δαρδανελίων - Γιβραλτάρ - Σουέζ και αποτελεί παγκόσμιο ενεργειακό δρόμο. Η ανατροπή του ισχύοντος status quo είναι μεν στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ, αλλά όχι με τον τρόπο που το επιχειρούν οι Τούρκοι: με τετελεσμένα. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται τις ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις για δικό τους όφελος.

Ο καρατομηθείς Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος» αποκαλύπτει ότι ο βασικός ωφελημένος από την κρίση των Ιμίων ήταν οι ΗΠΑ, καθώς γι' αυτές το Αιγαίο είναι ζήτημα Μέσης Ανατολής. Αυτός ο θαλάσσιος χώρος είναι η γέφυρα μεταξύ των βάσεών τους στα Βαλκάνια και των συμφερόντων τους στην Αραβία. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν εν προκειμένω αποσταθεροποίηση, θέλουν όμως κάτι άλλο: μια διεθνή διάσκεψη για το Αιγαίο -τη ζήτησε ο Χόλμπρουκ τη βραδιά των Ιμίων- και απόφαση διεθνούς Δικαιοσύνης. Ισως τον ρόλο αυτόν, του νέου Χόλμπρουκ, να έχει ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Ευτυχώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια σοφή κίνηση τον Ιανουάριο του 2015: διεύρυνε με διακοίνωση στον ΟΗΕ την ελληνική επιφύλαξη για τα Δικαστήρια Χάγης - Αμβούργου, εξαιρώντας από μελλοντικό συνυποσχετικό θέματα γκρίζων ζωνών - αποστρατιωτικοποίησης. Θα πιεστούμε, όμως, για συμφωνία σε εύρος χωρικών υδάτων, εναέριου χώρου και ΑΟΖ.

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δυστυχώς, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι χθεσινές υποθέσεις μας σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών (ανάλυση), έτσι όπως αυτές εκφράσθηκαν από το γερμανικής επινόησης Euro Group που αντικατέστησε πραξικοπηματικά το ECOFIN, αλλά ήταν πολύ χειρότερες.

Ειδικότερα, στο θέμα του χρέους δεν δόθηκε καν μία έστω ασαφής υπόσχεση περί επιμήκυνσης του με χαμηλά επιτόκια, απαιτήθηκε η ψήφιση νέων προαπαιτούμενων μέτρων εντός δύο εβδομάδων (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, Υπερ-ταμείο, κατάργηση της Δημοκρατίας και της Βουλής αφού οι περικοπές θα αποφασίζονται με προεδρικό διάταγμα), ενώ δεν συγκεκριμενοποιήθηκε η ημερομηνία της εκταμίευσης – γεγονός που σημαίνει ότι, θα απαιτηθεί ξανά ο άνευ όρων συμβιβασμός του πρωθυπουργού με την πλάτη στον τοίχο, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2015.

Με απλά λόγια, η εκταμίευση πιθανότατα θα καθυστερήσει, έως ότου η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία της, αδυνατώντας να πληρώσει τους μισθούς των ΔΥ, καθώς επίσης τις συντάξεις – ενώ φυσικά θα προηγηθεί της εξόφλησης της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αφού η πρόθεση των δανειστών είναι να υποφέρουν μεν οι Έλληνες τα πάνδεινα, αλλά να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Εν τούτοις, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ικανοποιημένος – κάτι δεν μπορεί να οφείλεται στο ότι οι 153 βουλευτές, μισέλληνες Έλληνες κατά πολλούς, ψήφισαν τελικά το ασφαλιστικό και επικύρωσαν τη μετατροπή της χώρας μας σε επίσημο γερμανικό προτεκτοράτο, αποδεχόμενοι πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κυβερνηθεί από μόνη της, οπότε χρειάζεται αυστηρή επιτήρηση.
Επομένως, η ικανοποίηση του αυτή είναι μάλλον το προϊόν κάποιων νέων ψευδαισθήσεων του, σχετικά με τους στόχους της Γερμανίας – έχοντας την άποψη ότι, του έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις από την καγκελάριο στο παρασκήνιο, οι οποίες όμως ασφαλώς δεν θα τηρηθούν.

Αυτό που μας προξενεί βέβαια μεγάλη εντύπωση είναι η στάση του ΔΝΤ. Δεν ξεχνάμε φυσικά την «απογύμνωση» του από την Ελλάδα (δημοσιοποίηση συνομιλιών), η οποία μάλλον ενήργησε στο συγκεκριμένο θέμα κατ’ εντολή της Γερμανίας – ενώ θα πιστεύαμε πολύ πιο εύκολα πως η υποκλοπή έγινε από τις μυστικές υπηρεσίες της καγκελαρίου (BND), παρά από τις ελληνικές.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ κατέστησε απολύτως σαφές ότι, δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», εάν δεν συμφωνηθεί η μείωση του χρέους – η οποία τελικά δεν αποφασίσθηκε από το Euro Group. Αυτό σημαίνει λογικά πως δεν θα συμμετέχει.

Είναι όμως δυνατόν να επιτρέψει στη Γερμανία, η οποία δήθεν θέλει οπωσδήποτε να συμμετέχει (η αποθέωση του γκεμπελισμού), να μονοπωλήσει την Ευρώπη; Δεν γνωρίζει πως ο υπόγειος στόχος της είναι η εκδίωξη του από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να διορθωθεί το μεγάλο λάθος της καγκελαρίου το 2010;

Προφανώς, αφού έχει καταλάβει πως η πρόθεση της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει το δικό της πόλο στον πλανήτη – κυριαρχώντας απολυταρχικά σε ολόκληρη την ΕΕ, με αφετηρία την Ελλάδα και το μηχανισμό επιτήρησης που θέλει να εγκαταστήσει πιλοτικά.

Επομένως, κάτι θα προετοιμάζει στο παρασκήνιο, το οποίο θα φανεί εντός των επομένων ημερών. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είμαστε για τίποτα σίγουροι – ούτε για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ούτε για την εκταμίευση της δόσης, ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Άλλωστε οι Η.Π.Α. είναι σαφώς ισχυρότερες από τη Γερμανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τον τετραπλασιασμό των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν την αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους από κανένα κράτος – πόσο μάλλον από τη Γερμανία, με την οποία δεν έχουν υπογράψει καν συμφωνία ειρήνης μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν ισχύουν οι πληροφορίες μας.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη, στην οποία θα καταργηθεί η πολιτική των διαπραγματεύσεων και των εκβιασμών, για την πληρωμή των δόσεων – όταν εγκατασταθεί ο μόνιμος μηχανισμός επιτήρησης από τους δανειστές της
«Η Γερμανία (η βιομηχανική ελίτ που κυβερνάει ανέκαθεν τη χώρα, ερήμην των πολιτών και με εντολοδόχους τους πολιτικούς), έχει μάλλον ξεκινήσει τον τρίτο πόλεμο στην ιστορία της, για την κατάκτηση της Ευρώπης – την οποία θεωρεί πως έχει του χεριού της. Όπως και στο παρελθόν ρισκάρει πάρα πολλά, με την ελπίδα ότι το εγχείρημά της αυτό δεν θα μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο, με πολλά μέτωπα, στον οποίο θα ξαναβγεί αυτή ηττημένη και η Ευρώπη κατεστραμμένη» (πηγή)

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Ανάλυση

Φαίνεται τελικά πως η αριστερά είναι το ιδανικό καθεστώς για τις υπερχρεωμένες χώρες, αφού διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ψήφιση νόμων και θεσμών που επιτρέπουν τόσο τη λεηλασία, όσο και την υποδούλωση τους από τους δανειστές. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση λέγεται πως θα υπογράψει μία νέα σύμβαση με τον ESM – ο οποίος φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο ΔΝΤ της Ευρώπης, με πρώτο «πειραματόζωο» την Ελλάδα.

Με τη συμφωνία αυτή, η οποία μάλλον θα επικυρωθεί αργότερα από τη Βουλή, η Ελλάδα θα αποδεχθεί την εγκατάσταση ενός νέου, ανεξάρτητου από την ίδια μηχανισμού επιτήρησης και αυτόματων προσαρμογών του προϋπολογισμού – ο οποίος θα ελέγχεται από τον ESM που θα υποστηρίζεται τεχνικά από το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό θα εγκαινιασθεί ένα καινούργιο αποικιοκρατικό σύστημα, πολύ πιο σύγχρονο από τα παλαιότερα – γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχεί ιδιαίτερα πολλές άλλες χώρες, κυρίως την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ο λόγος της ανησυχίας τους θα έπρεπε να είναι το ότι, η κρίση χρέους και τραπεζών της Ευρωζώνης δεν έχει καθόλου ξεπεραστεί – πόσο μάλλον αφού οι βασικές αιτίες της, η μη ισορροπημένη κατανομή πλεονασμάτων και ελλειμμάτων μεταξύ των χωρών-μελών της, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη του εξισορροπητικού μηχανισμού των νομισματικών ισοτιμιών, δεν έχουν καθόλου αντιμετωπισθεί.

Αντίθετα, διευρύνονται όλο και περισσότερο, κρίνοντας από τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας, όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της – γεγονός που σημαίνει πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, ίσως χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, όταν βυθιστούν με τη σειρά τους σε ανάλογα προβλήματα.

Περαιτέρω, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτού του μηχανισμού επιτήρησης, τον οποίο γνωρίζουν πιθανότατα λεπτομερώς μόνο τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης, είναι η σύνδεση του με το Υπέρ-Ταμείο. Στο συγκεκριμένο ταμείο υπάγεται ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), το ΤΧΣ (βασικός μέτοχος των μεγάλων ελληνικών τραπεζών), καθώς επίσης ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας – ενώ λειτουργεί ως εγγύηση, για την αποπληρωμή των δανειστών της Ελλάδας.

Με απλά λόγια, τα έσοδα από τη «λεηλασία» του κράτους θα οδηγούνται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους – κάτι που θα συμβαίνει επίσης με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ.), αφού τα χρέη του είναι είτε απέναντι στο δημόσιο και στους οργανισμούς του, είτε στις τράπεζες, με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων ιδιωτών, καθώς επίσης τα εισοδήματα τους.

Με δεδομένο τώρα το ότι, μόνο τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη έχουν υπερβεί τα 200 δις €, ενώ οι τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα της τάξης του -60%, τα εισοδήματα επίσης, κατανοεί κανείς το μέγεθος της σφαγής που θα ακολουθήσει – γεγονός για το οποίο υποθέτουμε πως είναι ενήμερη και η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση εξουθενωθεί, θα κληθεί με τη σειρά της να υπηρετήσει ανάλογα τους δανειστές.

Ορισμένοι βέβαια θεωρούν πως προστατεύεται επαρκώς η πρώτη κατοικία τους – αφού αυτό έχει λεχθεί από την κυβέρνηση, για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Ειδικότερα, οι τράπεζες δεν πρόκειται να προβούν ακόμη σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας, εάν προηγουμένως δεν έχουν βρεθεί αγοραστές – αφού δεν έχουν κανένα λόγο να επωμισθούν τα βάρη των ακινήτων (φόροι, δημοτικά τέλη κλπ.).

Οι αγοραστές όμως θα εμφανισθούν τότε μόνο, όταν οι δανειστές καταστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας – άρα αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη την Κυριακή, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, καθώς επίσης του φορολογικού (τότε θα ξεκινήσει ενδεχομένως και η άνοδος του χρηματιστηρίου, με ατμομηχανή τις τράπεζες).

Όσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των τραπεζών, αφού αξιολογηθούν – ενώ ο νόμος που το επιτρέπει (Bail in) έχει ήδη δρομολογηθεί από τις αρχές του 2016, με μία μερική εφαρμογή του στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
.

Οι ιδιαιτερότητες του νέου μηχανισμού

Συνεχίζοντας, για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού που θα δρομολογηθεί, δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός, όπως συνέβαινε με τα μνημόνια – γεγονός που σημαίνει ότι, η κυβέρνηση δεν θα «κουράζεται» πλέον με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, με τους ελέγχους των κλιμακίων ή/και με τα ταξίδια της Τρόικας και των υπουργών, έχοντας περισσότερο χρόνο για να χειραγωγεί τους Πολίτες.

Θα λειτουργεί λοιπόν στο διηνεκές, αφού η Ελλάδα θα είναι η πρώτη επίσημη αποικία της Γερμανίας – κατ’ επέκταση των Η.Π.Α., οι οποίες δεν θα έχουν πλέον τον κίνδυνο «αυτομόλησης» της, με κατεύθυνση τη Ρωσία. Εκτός αυτού, η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα – όχι φυσικά με τη χρήση των σημερινών τεχνασμάτων, όπου απλά αυξάνονται τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, αλλά πραγματικά.

Βέβαια δεν διαφαίνεται άλλη μεγάλη μείωση των μισθών και συντάξεων, αφού με τα νέα μέτρα θα φτάσουν στα επίπεδα της Βουλγαρίας, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο – εάν υπολογίσει κανείς τα εισοδήματα σε όρους πραγματικής αγοραστικής αξίας, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια τους χαμηλότερους φόρους που πληρώνουν οι Βούλγαροι (γράφημα, δεξιά στήλη και διακεκομμένη καμπύλη η Βουλγαρία – η καθοδική πορεία της Ελλάδας μετά το 2010, απέναντι στην ανοδική της Βουλγαρίας, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος).


Περαιτέρω, ως αντάλλαγμα για όλες αυτές τις παραχωρήσεις, η Ελλάδα θα λάβει κάποιες υποσχέσεις επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της, με χαμηλά επιτόκια – μετά το καθιερωμένο σόου των «διαπραγματεύσεων μέχρι θανάτου» στο Euro Group. Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα οποία «μπορεί να είχε αυταπάτες όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις, αλλά δεν ήταν ψεύτης» – αφού απλά δεν γνώριζε πόσο και πώς θα τον εκβίαζαν ή τι θα ήταν ικανός να υπογράψει.
Η κυβέρνηση τώρα, συνεπικουρούμενη ίσως από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να πείσει τους Έλληνες πως η επιμήκυνση είναι ακριβώς το ίδιο με τη διαγραφή χρησιμοποιώντας πομπώδεις ορολογίες του τύπου «χρέος σε όρους παρούσης αξίας», αφού πιστεύει πως απευθύνεται σε διανοητικά καθυστερημένους.
Φυσικά θα τονίζει πως η ονομαστική διαγραφή, η μοναδική αληθινή, δεν είναι εφικτή, αφού θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα κοινοβούλια των άλλων κρατών – ενώ κανένας δεν ρωτήθηκε, όταν έγινε η μεταφορά των χρεών από τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες προς τους φορολογουμένους Ευρωπαίους, για να διασωθούν βέβαια οι τράπεζες. Επίσης πως δεν γίνεται αλλιώς, αφού η πλειοψηφία επιμένει στην παραμονή της στο ευρώ με κάθε θυσία – ακόμη και αν δεν έχει κανένα ευρώ στην τσέπη της.
.

Ο απόλυτος εξευτελισμός

Συνεχίζοντας, ο εμπνευστής όλου του σχεδίου, ο οποίος ήταν τόσο τυχερός ώστε να βρει τον κατάλληλο πολιτικό για να το εφαρμόσει στη χώρα μας, είναι προφανώς ο κ. Σόιμπλε – ο οποίος θα ορίσει επιτρόπους παρακολούθησης σε κάθε υπουργείο, ειδικά στο Οικονομικών, καθώς επίσης στη γενική γραμματεία εσόδων, έτσι ώστε να τηρούνται επακριβώς τα συμφωνηθέντα και να εισπράττονται τα προσδοκώμενα (οι κεφαλικοί φόροι).
Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα, επειδή θα δημιουργούνταν αμέσως απελευθερωτικά κινήματα – ενώ η «μιλιταριστική» κατοχή έχει συνήθως ημερομηνία λήξης, κάτι που δεν ισχύει για την οικονομική, αφού θεωρείται αυτονόητο πως τα χρέη πρέπει να πληρώνονται.
Εάν δε αγοράσει κανείς τα εδάφη μίας χώρας, καθώς επίσης τις επιχειρήσεις της, όπως συνέβη στην Ουρουγουάη (άρθρο) και αλλού, τότε δεν τον υποχρεώνει κανένας να τα παραδώσει πίσω – οπότε ο γερμανός υπουργός είναι κατά πολύ πιο έξυπνος από τους προγόνους του, γεγονός που είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε.
Όσον αφορά τώρα τη δόση των 5 δις € περίπου που περιμένουμε, αφού ολοκληρωθεί η κατ’ ευφημισμό αξιολόγηση, ψηφιστούν όλες οι ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις και τα επόμενα νομοσχέδια που είναι προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια κλπ.), εγκριθεί από το επίσημο Euro Group και επικυρωθεί η νέα σύμβαση από τους ευρωπαίους ηγέτες (ο απόλυτος εξευτελισμός μίας χώρας!), θα μεσολαβήσει ακόμη κάποιος χρόνος – επειδή θα πρέπει να εγκριθεί από μία σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Πιθανότατα λοιπόν θα εκταμιευθεί στο σύνολο της μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, όπως ήταν άλλωστε προσχεδιασμένο, για λόγους ασφαλείας – ενώ το είχε «ανακαλύψει» η κυβέρνηση από την υποκλοπή της συνομιλίας του ΔΝΤ, έχοντας ως εκ τούτου δρομολογήσει έγκαιρα την αφαίμαξη των αποθεματικών όλων των οργανισμών του δημοσίου, για να μην στερέψουν τα δημόσια ταμεία.
.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, μετά από όλα αυτά και εκτός απροόπτου, όπως θα ήταν τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ή μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, όπως ανέφερε σωστά ο υπουργός άμυνας (πηγή) – οπότε θα πάψει να αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα και μία διαρκή εστία πυρκαγιάς για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η εθνική μας κυριαρχία, μαζί με τη δημοκρατία, την ελευθερία και όλα τα υπόλοιπα, θα έχουν καταργηθεί εντελώς – ένα ενδεχόμενο που θα είναι μάλλον πρωτόγνωρο για τον πλανήτη, τουλάχιστον όσον αφορά μία ευρωπαϊκή χώρα.
Μπορεί φυσικά να κάνουμε λάθος, να είμαστε υπερβολικοί ή/και να είναι εσφαλμένη η πληροφόρηση μας – κάτι που πραγματικά ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, αφού διαφορετικά δεν θα μπορεί κανένας Έλληνας στο μέλλον να κοιτάζει στα μάτια τα παιδιά του. Οφείλουμε όμως να περιγράφουμε τα χειρότερα, με την ελπίδα πως έτσι δεν θα συμβούν – αφού οι ενημερωμένοι Πολίτες είναι πολύ πιο υπεύθυνοι, αντιδρώντας μαζικά με αρετή και τόλμη, όταν κινδυνεύει η πατρίδα τους σε τέτοιο βαθμό.

Πηγή Analyst
.
Black-Strip
Vassilis ViliardosΟ κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επιβεβαιωθήκαμε – Εξελίξεις στην περιοχή μας

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Θα θυμόσαστε, όσοι μας διαβάζετε ανελλιπώς, ότι γράφαμε στην Ελεύθερη Ώρα την Μεγάλη Τετάρτη (27 Απριλίου 2016) στο άρθρο: «Ο Πούτιν “φέρνει” Αμερικανικό “γεράκι” στην Αθήνα;»:
“…Στους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ συζητιέται εάν θα ήταν αναγκαία η αντικατάσταση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, με έναν πιο σκληρό διπλωμάτη. Ένα από τα γνωστά “γεράκια” των ΗΠΑ που διαχειρίζονται καταστάσεις “κόκκινου” συναγερμού. Είδομεν…”.
Η απόλυτη επιβεβαίωσή μας

Για ακόμη μια φορά είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινώς. Είναι ακόμη μια ικανοποίηση για μας, γιατί σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα.
Έτσι, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 σάρωσε το διαδίκτυο η είδηση του ερχομού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Και αντλούμε από το protothema.gr.
“Ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα θα είναι ο Geoffrey Pyatt, σημερινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πρόκειται για έμπειρο αλλά και σκληρό διπλωμάτη που διατηρεί στενές σχέσεις με την κ. Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο… Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά τη συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Pyatt”.
Καταιγιστικές οι εξελίξεις τον “Κόκκινο” Ιούνιο

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στις 22 Μαρτίου 2016 – όταν η Βελγική Πρωτεύουσα συγκλονίστηκε από τρομοκρατική επίθεση που έσπειρε το θάνατο σε δεκάδες πολίτες των Βρυξελλών – ενημέρωσε τους Αμερικανούς πολίτες (στην Ελλάδα) μέσω των κινητών τηλεφώνων, ότι βρίσκονται σε “κόκκινο συναγερμό” για το χρονικό διάστημα από 22 Μαρτίου έως 20 Ιουνίου 2016. Γιατί, στο διάστημα αυτό, αναμένονται τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε τουριστικά μέρη, όπως αξιοθέατα, πολυσύχναστα εστιατόρια, μεταφορικά μέσα…
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 23 Ιουνίου 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ, με το δημοψήφισμα που διενεργείται στο Νησί, για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Οι ΗΠΑ θέλουν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Μέχρι της ειδήσεως του ερχομού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, δια- τηρούσαμε επιφυλάξεις για το αν οι ΗΠΑ ήθελαν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ή όχι.
Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να “επιβάλουν” την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Κι επειδή οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στο Νησί, δεν τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς, μην σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα ταξιδέψει το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το Λονδίνο. Γιατί, ως γνωστόν όταν οι ΗΠΑ φταρνίζονται, τότε η Αγγλία παθαίνει πνευμονία.

8 Νοεμβρίου 2016 οι εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος λόγω του ορίου θητειών που προβλέπει η 22η τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Φαβορί στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος, για μεν τους “Δημοκρατικούς” είναι η Χίλαρυ Κλίντον (σύζυγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον), για δε τους “Ρεπουμπλικάνους” είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με την Χίλαρυ Κλίντον στο Προεδρικό αξίωμα θα ολοκληρωθεί η Παγκοσμιοποίηση του Πλανήτη. Με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα ίσως και να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που έχει επανειλημμένως διατυπώσει πως, με τον Πούτιν δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και θα τα βρει μαζί του. Αλλά γενικότερα οι θέσεις του και οι απόψεις του έχουν ενοχλήσει βαθύτατα το στελεχιακό δυναμικό, ακόμη και του κόμματος των “Ρεπουμπλικάνων”. Μέχρι του σημείου να παρακαλούν να εκλεγεί στις 8 Νοεμβρίου η εκπρόσωπος των “Δημοκρατικών”.
Ωστόσο, προς το παρόν, άλλες οι βουλές του Αμερικανικού λαού!!

Βιάζεται ο Ομπάμα

Γι΄ αυτό ο Ομπάμα βιάζεται να “κλείσει” όλα τα ανοικτά θέματα με την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Με “ελαστικότητα” του “προγράμματος” - ανάλογα με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία – μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε, φαίνεται ξεκάθαρο από ποτέ, αυτό που γράφαμε την Παρασκευή 6 Μαίου 2016 στο άρθρο μας “Το δόγμα Κίσινγκερ καθορίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα”:
“Το σήμερα είναι μια επανάληψη του χθες. Ο “αριστερός” Τσίπρας, ο αντι-αμερικανός Τσίπρας, ο αντιιμπεριαλιστής Τσίπρας, θα διχοτομήσει το Αιγαίο, θα “δωρίσει” το όνομα της Μακεδονίας στους γείτονες Σκοπιανούς, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στη Θράκη μας. Ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου. Ως άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επί το νεώτερον!! Με ολίγη μίξη από τον φιλο-αμερικανό Πάνο Καμμένο και τον φιλο-βρετανό Τέρενς Κουίκ!! Επανέρχομαι!!!”.
Η “καρατόμηση” Νταβούτογλου φέρνει ραγδαίες εξελίξεις

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (πρώην) είχε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ κατά το διάστημα από 2 – 6 Μαίου.
Όμως, αιφνίδια ακυρώθηκε από τις ΗΠΑ αυτό το ταξίδι, λόγω βεβαρημένου προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ, Ομπάμα και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζων Μπάιντεν, όπως τουλάχιστον έγραψαν τα ΜΜΕ της Τουρκίας.
Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ “προστάτεψαν” τον άνθρωπό τους Αχμέτ Νταβούτογλου. Και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Σουλτάνο της Τουρκίας Ερντογάν. Τον οποίο ο Ομπάμα θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για την “απώλεια” της Συρίας και για το πλεονέκτημα του Ρωσικού παράγοντα στην περιοχή.

Εχθροί Ερντογάν και Νταβούτογλου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπόβοσκε το τελευταίο διάστημα μια ιδιαίτερη έχθρα μεταξύ των δυο ανδρών. Που οξύνθηκε και έφθασε στη ρήξη με την επιθυμία του Νταβούτογλου, στις κρίσεις του Στρατού του προσεχούς Αυγούστου, να τοποθετηθούν επικεφαλείς Κεμαλικοί Αξιωματικοί. Κάτι που βεβαίως επ΄ ουδενί θα μπορούσε να δεχθεί ο Ερντογάν.

Επί του πιεστηρίου (1)

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που η θρασύτητα των Τούρκων έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Όταν, οι Τούρκοι μέχρι 4 Ιουνίου, κάνουν για ένα ολόκληρο μήνα άσκηση στο Αιγαίο, δεσμεύοντας σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Αυτή η άσκηση, σε συνδυασμό με εκτάσεις που δέσμευσαν οι Τούρκοι με δύο NAVTEX για βολές (329/16) και Έρευνα και Διάσωση (321/16), κόβει επί της ουσίας το Αιγαίο στα δύο στον 25ο Μεσημβρινό.
Όλες λοιπόν, αυτές οι τουρκικές προκλήσεις μας βάζουν σε σκέψεις, ότι κυοφορείται “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο. Ένα “θερμό” επεισόδιο που θα εξυπηρετούσε και τις ΗΠΑ προκειμένου να “κρεμάσουν” στα μανταλάκια τον Ερντογάν.

Επί του πιεστηρίου (2)

Οι ανησυχίες μας για “θερμό” επεισόδιο αυξάνουν από τη στιγμή που ενημερωνόμαστε για μετακίνηση στρατιωτών μας (ΟΥΚ) σε βραχονησίδες γύρω από τις Οινούσσες και όχι μόνο.

Επικοινωνία με τον συντάκτη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Καλλικράτης, οι δύο χώρες και ο πόλεμος...!
Μιά ανέκδοτη προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που κυκλοφόρησε από την Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Η προφητεία αυτή, φωτογραφίζει επιτυχώς την εποχή μας, τα τελευταία συμβάντα στήν χώρα μας, καί την φορολογική επέμβαση τών ξένων πού πιέζουν καί υποκύπτει έναν φοβισμένο πρωθυπουργό εντελώς ακατάλληλο για τίς συγκυρίες πού διερχόμαστε...

Τά προτεινόμενα μέτρα "μιάς ακόμη νέας λιτότητας", στοχεύουν προφανώς στήν εξαγρίωση καί στήν Επανάσταση τού λαού ώστε να πέσει η Ελλάδα σε ακυβερνησία, σέ χάος, καί σέ νέο Εμφύλιο...
Μιά ικανή δικαιολογία δηλαδή, γιά να μπούνε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις καί να καταλάβουν την χώρα...

Αμυδρή ελπίδα δίνει η παρακάτω προφητεία τού Αγίου Κοσμά: "Θά ξεκινήσουν νάρθουν γιά νά εισπράξουν τους φόρους. Δέν θά προφθάσουν όμως, γιατί θά γίνει πόλεμος...», (εννοώντας προφανώς τόν Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο στά στενά τού Βοσπόρου καί στην Κωνσταντινούπολη...).
Είναι όμως αυτό, ή "έτερον προσδοκώμεν;"

Οι προφητείες τού Αγίου Κοσμά, ήταν αυτό που έκανε τόν σκλαβωμένο Έλληνα τού ΙΗ΄ αιώνα νά αναθεώρηση τη μοιρολατρική κατάσταση στην οποία τόν είχε ρίξει ή σκλαβιά των τριών αιώνων.

Ό Άγιος Κοσμάς καλλιέργησε τό δυνατόν της απελευθερώσεως. Μάλιστα γιά την απελευθέρωση τους, τους φύτευε διάφορες μελλοντικές καταστάσεις. Τους προφήτευε γιά τό ποθούμενον. Καί τί άλλο γλυκύτερον μπορούσαν νά επιθυμούν από τό να φάνε τό γλυκό ψωμί της ελευθερίας;

Έτσι άρχισε νά κινείται τό ενδιαφέρον καί ή επιθυμία γιά «τό ποθούμενον» γράφει ή Οσιολογιωτάτη μοναχή Ευθυμία, Καθηγουμένη της Ί. Μονής τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού, στό βιβλίο της «Προφητείες τού Αγίου Κοσμά τού Αίτωλού, μέσα στην Ιστορία».

Έδώ, δεν θά σημειώσομε κάποια από τίς γνωστές προφητείες τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού, τού Εθναποστόλου καί Ιεραποστόλου, αλλά θά φέρομε στό φώς, μιά ανέκδοτη προφητεία πού αφορά και μέλλοντα και παρόντα...

Από χρόνια είχα ακούσει από γέροντες, ότι ό Άγιος Κοσμάς καί γιά τόν τόπο μας είχε ειπεί προφητείες. Πολλές φορές άκουσα νά λένε παππούδες καί γιαγιάδες, ότι ό Άγιος Κοσμάς είπε: " Οί Τούρκοι θά ξανάρθουν μέχρι τό Ντουγρί!...
"Επειδή όμως τοποθεσίες μέ τό όνομα «Ντουγρί» υπάρχουν καί σέ άλλα μέρη της Πατρίδος μας, δέν έδωσα καί τόση σημασία...

Τελευταίως όμως, όταν ό π. Κωνσταντίνος Γιολδάσης ύπηρετούσε ώς διάκονος εις τόν Ιερόν Ναόν της Ζωοδόχου Πηγής, Αγρινίου, σέ μιά συζήτηση, μού απεκάλυψε, ότι πρόκειται γιά τό Ντουγρί Τριχωνίδος, άρχισα νά ερωτώ...

Επισκέφθηκα γέροντας της περιοχής μας καί δή τής ορεινής Τριχωνίδος, καί άκουσα, σχεδόν τά ίδια, μέ αυτά πού μού διηγήθηκε ό κ. Μιχαήλ Γιολδάσης, κάτοικος Αγίας Βαρβάρας.

Ό κ. Μιχαήλ Γιολδάσης επί λέξει είπε:

"Όταν ήμουν στό δημοτικό Σχολείο ή γιαγιά μου και ό πάππους μου, μού μιλούσαν γιά τόν «Άγιο Παπουλάκη» πού πέρασε καί άπό τό χωριό μας. Ό Παντελής Καρόπουλος, ή Ζάρας, μας διηγείτο γεγονότα καί λόγια τού «Αγίου Παπουλάκη» που κι εκείνος τά ήκουσε από τόν παππού του, που ήταν αυτήκοος μάρτυς τών λόγων τού Αγίου Κοσμά, νέος τότε.

Έλεγε λοιπόν ότι:
Κάποτε κατεβαίνοντας από τό χωριό του, Μέγα Δένδρο, ό Άγιος Κοσμάς έφθασε στην Παραβόλα. Διψασμένος, ζήτησε από τους κατοίκους της Παραβόλας λίγο νερό νά ξεδιψάσει...
Οι Παραβολιώτες όμως δέν τού έδωσαν νερό από εκείνο που έπιναν, αλλά νερό από μία στέρνα...
Ό Άγιος δέν τό γεύτηκε καί είπε:
- Νερό νά μήν έχετε. Στά πόδια σας είναι τό νερό. Στά πόδια σας είναι το νερό, κι εσείς δέν θάχετε δικό σας νερό.
Κοίταξε κατά τη λίμνη καί τά βουνά ό Παπουλάκης καί είπε:
"Νερό, Νερό..."

Έφυγε διψασμένος καί προχώρησε καί έφθασε στην Ντέμη, τό σημερινό χωριό Καινούριο.
Κάθισε κάτω από ένα Πλάτανο μεγάλο. Οι κάτοικοι τού προσέφεραν νερό. Κάλεσε τότε τους Έλληνας τού χωριού νά έλθουν νά τους μιλήσει... Όμως, ήλθαν λίγοι...
Απορημένος τους ρώτησε:
- Γιατί δέν έρχονται καί οι άλλοι; καί τού απάντησαν:
- Άγιε Παπουλάκη φοβούνται μήπως ό Ντέμ, ή Άντέμ αγάς, που είναι εδώ, όταν μας δεί μαζεμένους θά μας κόψει (τα κεφάλια)...
Τότε ό Άγιος Κοσμάς τους βεβαίωσε, ότι ό Ντέμ αγάς έφυγε απ' εδώ καί βρίσκεται στό Ζαπάντι. Καί πρόσθεσε ο Άγιος:
- Θά ξανάρθουν οι Τούρκοι...

ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ...

Έν τω μεταξύ συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι καί ό Άγιος Κοσμάς τούς μίλησε καί τούς δίδαξε...
Όταν τελείωσε τό Θείο λόγο του, οι κάτοικοι τόν ερώτησαν.
- Πότε, άγιε Παπουλάκη, θάρθουν οι Τούρκοι εδώ;
Κι εκείνος απάντησε, βάζοντας μία εικόνα της Παναγίας μέσα στην κουφάλα τού Πλατάνου.
- «Όταν θά ξεραθεί αυτός ό Πλάτανος καί θά σμίξουν οι δυό χώρες, τότε οι Τούρκοι θάρθουν ατουφέκιστοι καί θά πιουν καφέ στό Ντουγρί».
-Καί πότε, Άγιε τού Θεού, θά σμίξουν οι δυό χώρες, καί ποιές είναι αυτές;
- «Σας είπα ότι, όταν ξεραθεί καί κοπεί ό πλάτανος καί σμίξουν οι δυο χώρες. Οι δυο χώρες είναι τό Βραχώρι καί ό τόπος πού πατάμε τώρα (ή Ντέμη). Τότε θά σάς βάλουν μεγάλους φόρους οι Ευρωπαίοι. Θά βάλουν φόρους καί στά παράθυρα καί στά χωράφια. Θά ξεκινήσουν νάρθουν γιά νά εισπράξουν τους φόρους. Δέν θά προφθάσουν όμως, γιατί θά γίνει πόλεμος...».

Έδώ καί αρκετά χρόνια τό 1974, ό πλάτανος ξεράθηκε...
Οι κάτοικοι τού Καινούριου (Ντέμη), καλύπτοντας τό ρέμα, στην όχθη τού οποίου ήταν ό πλάτανος, έκοψαν τίς ρίζες τού δένδρου καί έριξαν τσιμέντα.
Φυσικό ήταν, ό πλάτανος νά ξεραθεί, όποτε τόν έκοψαν...

Δίπλα ακριβώς από τόν πλάτανο καί τό ρέμα, κάποιος κάτοικος τού χωριού επονομαζόμενος Τασούλης, ανήγειρε τό σπίτι του καί στό ισόγειο άνοιξε καφενείο. Όταν έκλεινε αργά τό βράδυ τό καφενείο, γιά νά ανέβει στό σπίτι του, έβλεπε μία σκιά νά περιφέρεται, στον τόπο εκείνο. Κατ' αρχάς φοβήθηκε...

Όταν τού είπαν, ότι έδώ ό Άγιος Κοσμάς στάθηκε καί ομίλησε, συγκινημένος καί εκδηλώνοντας την ευλάβεια του προς τόν Άγιο, έκτισε ένα εικόνισμα, ή Προσκυνητάρι καί έβαλε μέσα τήν εικόνα τού Αγίου Κοσμά. Άπό τότε δέν είδε ξανά τήν σκιά!!! Σήμερα τό καφενείο τό έχουν τά παιδιά του.

Τό δεύτερο «σημείο» τό όποιο έδωσε ό Άγιος Κοσμάς είναι
«Όταν θά ενωθούν οι δυό χώρες, Βραχώρι καί Ντέμη...».

Ήδη μέ τό σχέδιο «Καλλικράτης» τό Αγρίνιο καί τό Καινούριο (Ντέμη) γίνονται ένας δήμος.
«Οι δύο χώρες, ενώνονται»!!!

Άλλοι γέροντες προσθέτουν στην ανωτέρω προφητεία τού Αγίου Κοσμά καί τούτα τά λόγια του:
«Αυτά θά γίνουν όταν θά είναι τά τέσσαρα 7, τά 3 Κ, καί ένα Π».
Τήν πλήρη ερμηνεία τών λόγων τού Μεγάλου Αγίου μας, μόνο ό Κύριος γνωρίζει καί ό χρόνος θά επιβεβαιώσει.

Προσθέτουν ακόμη οι Γέροντες, ότι ό Άγιος Κοσμάς είχε μαζί του τρία πράγματα: Ένα σκαμνάκι, στό όποιο ανέβαινε νά ομιλήσει, ένα σακούλι (που είχε μέσα βιβλία), καί ένα Σταυρό, τόν όποιο έστηνε καί κάτω άπό τή σκιά του ομιλούσε... Τά προφητικά λόγια τού Αγίου είναι φοβερά καί συγκλονιστικά! Τό δικό μας χρέος είναι νά ετοιμαζόμαστε, διότι «ό καιρός συνεσταλμένος έστι» καί «αί ήμερα πονηρά είσί...».

Σημειώσεις
Πράγματι η Παραβόλα, μέχρι πρότινος δέν είχε νερό...
Ό νυν Δήμαρχος κ. Βασίλειος Καπέρδας, ύστερα από κάποιο τρανταχτό γεγονός(;), προέβη εις γεώτρηση εις τήν Παραβόλα, καί βρήκε ολόκληρο «Ποτάμι» νερό. Όχι μόνο εις ποσότητα άλλα καί εις άρίστη κατάσταση καί ποιότητα.
Άπό ευγνωμοσύνη προς τόν Άγιο Κοσμά, έκτισε εκκλησάκι εις τό "Ονομα τον Αγίου.
Πόσον φωτισμένη και όντως αληθινή υπήρξε ή προφητεία τον Αγίου μας: «Κάτω άπό τά πόδια σας είναι ποτάμι νερό»!

(Από τό περιοδικό "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" πού εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας. Τεύχ. 14 τού 2010)
Για την αντιγραφή και επαναδημοσίευση, "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Η Τουρκία βυθίζεται στο χάος της παραφροσύνης του «σουλτάνου» Ερντογάν. Και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται ολοένα και περισσότερο, αφού σε καθημερινή βάση ο «ανώτατος άρχοντας» της χώρας διαισθάνεται πως έπεται το δικό του τέλος, παρά τα διάφορα εφευρήματά του, τα οποία γελοιοποιούν το τουρκικό κράτος και διασύρουν τους θεσμούς, με την Δικαιοσύνη να αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της προεδρικής παράνοιας.

Οι διάφορες ανακοινώσεις περί εξοπλιστικών προγραμμάτων (με μία οικονομία να καταρρέει σαν χιονοστιβάδα) αλλά και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα για διπλωματική χρήση, δεν μπορούν να διασώσουν από τα χειρότερα ούτε τον «σουλτάνο» Ερντογάν, ούτε και την Τουρκία. Μέσα στον «χορό» της επικοινωνιακής διπλωματίας, βρέθηκε και ο τούρκος δολοφόνος του ρώσου πιλότου στη Συρία. Και αφού πρώτα «δοξάσθηκε» δεόντως από τη νεοθωμανική αντίληψη και τους οπαδούς της στην Τουρκία, στη συνέχεια τον συνέλαβαν για… «παράβαση του ποινικού κώδικα». Και αυτό, φυσικά, έγινε ως μία «κίνηση καλής θέλησης» προς την Μόσχα και τον Πούτιν, που έχει μετατραπεί σε συνεχή εφιάλτη του Ερντογάν αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας (τουλάχιστον εκείνων των τούρκων που κατανοούν τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην «ατζέντα» των ρωσικών στόχων προς «ισοπέδωση».

Τι έγινε όμως με τον «τούρκο ήρωα» που δολοφόνησε τον ρώσο πιλότο του μοιραίου Su-25 που καταρρίφθηκε από τους Τούρκους στη Συρία; Δυστυχώς για την Τουρκία, η σύλληψή του δεν επέφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στις σχέσεις με την Ρωσία. Και, αφού το τέχνασμα απέτυχε, ο «ήρωας» αφέθηκε ελεύθερος, για να συνεχίσει το «έργο» του!
Η Τουρκική Δικαιοσύνη, λοιπόν, και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας της Σμύρνης, απέρριψε όλες τις κατηγορίες κατά του Αλπαρσλάν Τσελίκ και διέταξε την απελευθέρωσή του μετά από 37 ημέρες κράτησης, «έχοντας εξετάσει σχετικό βίντεο με το συμβάν».

Τι ακριβώς, όμως, εξέτασε ο τούρκος εισαγγελέας που απεφάνθη την απελευθέρωση του Τσελίκ;
Τι ακριβώς είναι εκείνο που το τουρκικό δικαστήριο έκρινε ως νόμιμη συμπεριφορά;

Επειδή ο διάβολος μερικές φορές δεν κρύβεται ούτε στις λεπτομέρειες, κι επειδή οι σκοπιμότητες φαίνεται πως είναι ισχυρότερες ακόμη και από την Δικαιοσύνη (η Τουρκία ίσως να κατέχει την θέση του παγκόσμιου πρωταθλητή στο συγκεκριμένο θέμα), αξίζει να καταθέσουμε το ιστορικό της… αθώωσης και της… δικαίωσης του «λαϊκού ήρωα» της Τουρκίας.

Ο Τσελίκ είχε συλληφθεί στις 31 Μαρτίου, σε εστιατόριο, μαζί με άλλους 13 στην επαρχία Χατάι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Εντελώς τυχαία, ο «αθώος» (σύμφωνα με το τουρκικό δικαστήριο) Τσελίκ είχε μαζί του ένα Καλάσνικοφ και η παρέα του άλλα δύο τυφέκια, προφανώς γιατί βοηθούν στη χώνεψη…!
Ο Τσελίκ, σύμφωνα με τα αστυνομικά όργανα συνελήφθη με την κατηγορία της οπλοκατοχής.

Αυτά συνέβησαν τότε. Τώρα όμως ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι είναι αθώος για την οπλοκατοχή. Κοιτώντας όμως το βίντεο με τη δολοφονία του Ρώσου, η δικαστική απόφαση δημιουργεί ένα παγκοσμίου επιπέδου τουρκικό παράδοξο, αφού ένας καταζητούμενος δολοφόνος κυκλοφορεί ένοπλος μέσα σε μία χώρα!

Να υποθέσουμε ότι ο δολοφόνος απολαμβάνει ασυλία στην Τουρκία;
Να υποθέσουμε ότι ο δολοφόνος ήταν εκτελεστικό όργανο της ίδιας της Τουρκίας;
Να υποθέσουμε ότι ο δολοφόνος του ρώσου πιλότου δεν θεωρείται δολοφόνος στην Τουρκία επειδή δολοφόνησε ρώσο;
Ή μήπως θα πρέπει να καταλήξουμε πως ο δολοφόνος απευθυνόμενος στους τούρκους δικαστές είπε: «δεν ήταν δικά μου κύριε πρόεδρε, τα έβαλαν για να με ενοχοποιήσουν οι Ρώσοι…;»

Αν θυμηθούμε και την προ ελαχίστων ημερών περίπτωση δημόσια απόπειρα δολοφονίας τούρκου δημοσιογράφου (δηλωμένου εχθρού προς εξαφάνιση από τον Ταγίπ Ερντογάν) και στην αμέσως μετά φυλάκιση του παρ’ ολίγον θύματος και ομιχλώδη ενημέρωση για υποψήφιους εκτελεστές του, μήπως θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η Τουρκία του παρανοϊκού δικτατορίσκου και «σουλτάνου» είναι μία χώρα που θρέφει ή προστατεύει δολοφόνους;

Αν, τώρα, σκεφθούμε πως η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της σε αυτή την Τουρκία, προσφέροντας ελεύθερη διακίνηση στους τούρκους πολίτες (άρα και στα «βλαστάρια» του Ερντογάν που δολοφονούν ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα), τότε μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε, σαν Ελλάδα, όχι για το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, αλλά τι θα συμβεί αύριο στην πατρίδα μας, όταν θα κατακλυσθεί από διάφορα «εκλεκτά» και προστατευμένα «άξια τέκνα» του Ερντογάν και του ισλαμικού καθεστώτος (μια συγγενική μορφή πολιτεύματος του Ισλαμικού Κράτους);

Εν πάση περιπτώσει, οι κυβερνώντες την Ελλάδα είναι σε θέση να αντιληφθούν εάν η Ελλάδα μπορεί ή πρέπει να βρίσκεται σε μία τέτοια Ευρώπη; Σε μία Ευρώπη μέσα στην οποία τούρκοι πράκτορες και δολοφόνοι θα κυκλοφορούν όχι μόνο ελεύθεροι, αλλά και ανεξέλεγκτοι, εξαιτίας των ευρωπαϊκών (βλ. γερμανικών) συμφερόντων στην Τουρκία;
Εκτός και εάν η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ζηλεύει την εξουσία του Ερντογάν και αδιαφορεί για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών… Οπότε…, ακολουθώντας το τουρκικό μοντέλο (που όλα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά μισητό είναι στην κυβέρνηση της Ελλάδας) μήπως θα πρέπει και οι Έλληνες πολίτες να βγαίνουν στις ταβέρνες με καλάσνικοφ;

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ceteris Paribus 
 
Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν: Περάσαμε τον κάβο, θα κυβερνούμε τουλάχιστον ως το 2019, λένε όσοι από όλο αυτό τον ορυμαγδό επιλέγουν να αναδείξουν σε κύριο ζήτημα αν θα κυβερνούν «αυτοί» κι όχι οι «άλλοι». Ο Ντράγκι θα σπεύσει τώρα να κάνει τα δικά του «δωράκια», αίροντας το waver στα ελληνικά ομόλογα και εντάσσοντας την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οπότε η ανάπτυξη θα πάρει μπρος, λένε οι πιο οικονομολογούντες.
Αποκρούσαμε το επιπλέον πακέτο που ζητούσε το ΔΝΤ, λένε οι πιο… αντιστασιακοί.
Βγαίνουμε οσονούπω από τα μνημόνια, παιανίζουν οι πιο «χαχόλοι» και κάποιοι σε διατεταγμένη επικοινωνιακή υπηρεσία.

Ώστε, λοιπόν, «περάσαμε τον κάβο και τελειώσαμε»; Κάθε άλλο! Στην πραγματικότητα, ισχύει το εντελώς αντίθετο: μόλις τώρα αρχίσαμε! Όσο δε για τους παραπάνω ισχυρισμούς, δεν ισχύει ούτε ένας – περιλαμβανομένου και του πρώτου εξ αυτών («θα κυβερνούμε ως το 2019»)!

Για να επιβιώσει κοινοβουλευτικά και πολιτικά, αυτή η κυβέρνηση πήρε την «ευθύνη» να ψηφίσει ένα «πακέτο» που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα «υπό εκκαθάριση εν λειτουργία»!

Είναι φανερό ότι το ζήτημα με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος ήταν ένα: να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών να ψηφίσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Ό,τι έγινε αυτές τις μέρες, η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, τα «σκηνικά» που στήθηκαν, η δραματοποίηση, η «επική αντίσταση στο ΔΝΤ», όλα μηδενός εξαιρουμένου, είχαν μόνο ένα σκοπό: να «μαζέψουν» τους 153 ώστε να ψηφίσουν «μονοκούκι» τα μέτρα.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη και με το παραπάνω: ούτε μία βουλευτική ψήφος απώλεια! Είναι όμως ο μοναδικός «θρίαμβος» που κατήγαγε η κυβέρνηση – σε όλα τα άλλα, πραγματικά ή επινοημένα «μέτωπα» ηττήθηκε κατά κράτος:

Με τα τεκμήρια της επίσημης ανακοίνωσης του χθεσινού Eurogroup αλλά και των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ ύστερα από την ολοκλήρωσή του, η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι η εξής:

1. Η κυβέρνηση είπε «Ναι σε όλα» 

Όχι μόνο ψήφισε το Ασφαλιστικό όπως το ήθελαν οι δανειστές, αλλά δεσμεύτηκε (προφανώς όχι μόνο χθες, επίσημα, αλλά πολύ πριν…) ότι θα ψηφίσει και όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα:
Το επιπλέον φορολογικό «πακέτο» των έμμεσων φόρων, με τη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης στο θηριώδη νέο συντελεστή ΦΠΑ 23% (μεταξύ των οποίων, ρεύμα και νερό).

Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια: Όπου η ανακοίνωση του Eurogroup λέει ξεκάθαρα δύο πράγματα που υποτίθεται ότι ήταν κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές: πρώτο, ότι θα πωλούνται στα distress funds ακόμη και ενήμερα δάνεια, δηλαδή «πράσινα», δεύτερο, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινή («με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία»).

Το «υπερταμείο» ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Του οποίου ο έλεγχος περνάει στους δανειστές (άλλη μία «ανεξάρτητη» από ελληνικό έλεγχο «αρχή», που θα διαχειρίζεται όλα τα εθνικά assets). Η ανακοίνωση του Eurogroup λέει: «(…) συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση». Η υπογράμμιση της λέξης «αρχικής» είναι δική μας: σε αυτό το ταμείο θα περάσει σταδιακά όλη η εθνική περιουσία κάθε μορφής και κατηγορίας, περιλαμβανομένων των μελλοντικών εσόδων από υδρογονάνθρακες, ακόμη και καλλιτεχνικών μνημείων…

Το μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης»: Ιδού τι λέει η ανακοίνωση του Eurogroup: «Ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση).» (η υπογράμμιση, δική μας) Πώς λοιπόν αποκρούστηκε το πρόσθετο «πακέτο», όταν ο «αυτόματος κόφτης» θα περιλαμβάνει προκαθορισμένα μέτρα;

2. Η ελάφρυνση του χρέους σημαίνει μνημόνια διαρκείας 

Η συζήτηση για το χρέος αρχίζει στη βάση ενός πλαισίου κριτηρίων που έθεσε χθες το Eurogroup. Παύει να είναι «θεωρητική» και γι’ αυτό ακριβώς… πονάει! Κάτι που ήταν γενική δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, τώρα επισημοποιείται και δείχνει τα δόντια του: ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν σταματάει το 2018, αλλά αρχίζει το 2018! Με λίγα λόγια, από το 2018 και ύστερα, θα πρέπει να επιτυγχάνονται θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μακρά σειρά ετών!

Όπως το είπε ο Ντάισλεμπλουμ, «θα πρέπει να εξεταστεί τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να περιμένουμε (από την Ελλάδα) τις επόμενες 10ετίες…». Τις επόμενες δεκαετίες!!!
Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο δεν «τελειώνουν» τα μνημόνια -όπως ισχυρίζονται κάποιοι κυβερνητικοί- αλλά αντίθετα διαιωνίζονται.

3. Το ΔΝΤ μένει 

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν «υπογράφει» επίσημα το συμβιβασμό του Eurogroup, δεν σημαίνει καθόλου ότι φεύγει. Αντίθετα, μένει, και μάλιστα με εντελώς… επίφοβο τρόπο: επιφυλασσόμενο να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις αξιώσεις του για τη σχέση πρωτογενών πλεονασμάτων – χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, έθεσε επισήμως όρο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού η ανακοίνωση γράφει:

«Μαζί με τη συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». (υπογράμμιση δική μας)
Ο Εκλείδης Τσκαλώτος πρόσθεσε κάτι ενδεικτικό: «(…) έχουμε ελπίδες ότι επίσης το χρέος μπορεί να έχει επίσης ολοκληρωθεί (μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου)». Προφανώς δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρος. Και πράγματι: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος θα δείξει με ποιο τρόπο θα ενσωματωθούν τελικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά θα είναι το βασικό «μενού» της νέας «αναταραχής», που θα αρχίσει αμέσως μετά το… βρετανικό δημοψήφισμα. Αναλόγως του αποτελέσματος σε αυτό το κορυφαίας σημασίας δημοψήφισμα, αλλά και ανεξαρτήτων αποτελέσματος, οι δόσεις του Ιουλίου θα πληρωθούν, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δι’ αυτής η Ελλάδα θα ξαναμπούν στο.. τηγάνι.

Επιμύθιο: μια οικονομία καθηλωμένη επί 9 συναπτά έτη στην ύφεση, αλλά και καθηλωμένη στο τραπέζι του Προκρούστη με τα διαρκή μνημόνια, τις περικοπές, τη φοροκαταιγίδα, εξασθενημένη από υψηλή ανεργία, φτώχεια που επεκτείνεται κ.λπ., πώς μπορεί να μπει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης; Και τι μπορούν να κάνουν τα «δώρα» του κ. Ντράγκι, ακόμη και αν έρθουν, όταν αδυνατούν να βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης οικονομίες πολύ πιο ισχυρές και με πολύ λιγότερα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη;

Ιδού λοιπόν… Όχι, μόνο δεν τελειώνουν, αλλά όλα εδώ αρχίζουν, σε μια χώρα που αναδεικνύεται πλέον και επισήμως «χώρα σε εκκαθάριση εν λειτουργία»…
Πηγή RizopoulosPost

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Γιατί η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεων της από τη Συρία;
  • Ολοκλήρωσαν την αποστολή τους οι ρωσικές δυνάμεις;
Του Ανδρέα Ματζάκου

Με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία ενεπλάκη με στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο, σε μη αναμενόμενο χρόνο, ανακοίνωσε και ότι αποχωρεί. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη και ως τέτοια, ούτε εμπλέκεται σ’ έναν πόλεμο έστω και με μικρό αριθμό αεροσκαφών τυχαία, ούτε και αποχωρεί από μια τέτοια εμπλοκή χωρίς να έχει υπολογίσει τον χρόνο και το γιατί το κάνει. Και επειδή τα οργανωμένα τουλάχιστον κράτη του διεθνούς συστήματος θεωρούνται ορθολογικοί δρώντες[1], οι αιτίες της αποχωρήσεως από την Συρία θα πρέπει να αναζητηθούν στον βαθμό που εκπληρώθηκε ο πολιτικός σκοπός του πολέμου για την Ρωσία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ ο πόλεμος μαίνονταν για πέμπτη χρονιά, η Ρωσία ανέπτυξε στην αεροπορική βάση της Λατάκειας, μικρό αριθμό δυνάμεων και μέσων του στρατού ξηράς, κυρίως για την εγγύς προστασία της βάσεως, καθώς και μικρό αριθμό ελικοπτέρων, μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών.[2] Από την 1η Οκτωβρίου του ιδίου έτους, οι αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας άρχισαν να παρέχουν υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις του Ασαντ στον αγώνα τους κατά ομάδων αντιφρονούντων, κυρίως στις επαρχίες Χάμα και Χαλεπίου. Και ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν, ο πρόεδρος Πούτιν, στις 14 Μαρτίου του 2016, ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεων του από την Συρία, αποσύροντας στην ουσία μόνο αεροσκάφη τύπου Su-24 και Su-25 όπως φάνηκε στις ημέρες που ακολούθησαν, ενώ παρέμειναν τα πιο σύγχρονα Su-30 και Su-35.[3]
Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Είναι όμως έτσι; Η θέση που εκφράζει το άρθρο είναι ότι ο σκοπός της εμπλοκής των ρωσικών δυνάμεων είχε διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, που έδινε την ευελιξία στην Ρωσία για έγκαιρη αποχώρηση, για μη μακροχρόνια εμπλοκή.
Στο άρθρο θα αναφερθεί αρχικά ο πολιτικός σκοπός της εμπλοκής των ρωσικών δυνάμεων, θα εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο επετεύχθη και τέλος θα εκτιμηθεί τι κερδίζει η Ρωσία με την ανακοίνωση της αποσύρσεως από τη Συρία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις στην αεροπορική βάση της Λατάκειας, οι οποίες από 1 Οκτωβρίου αρχίζουν να προσβάλλουν στόχους κυρίως γύρω από την πόλη Ιντλίμπ που κινδύνευε με κατάληψη από τους αντιφρονούντες. Παράλληλα προσπαθούν να ανακόψουν και τα δρομολόγια επικοινωνίας των ανταρτών με την Τουρκία, βορείως του Χαλεπίου. (Χάρτης 1) Η τακτική των χερσαίων δυνάμεων επιβάλει, οι πρώτοι στόχοι που προσβάλλονται να είναι αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή των δυνάμεων. Η εφαρμοσθείσα τακτική λοιπόν, έδινε και το στίγμα του πολιτικού σκοπού της ρωσικής εμπλοκής.

Σε επίρρωση των ανωτέρω, οι δηλώσεις Πούτιν στις 12 Οκτωβρίου του 2015, στο Russia 24TV: "Σκοπός μας είναι να σταθεροποιήσουμε το νόμιμο καθεστώς της Συρίας και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια πολιτική συμφωνία, με στρατιωτικά μέσα βεβαίως".[4] Τον ίδιο μήνα είχε επίσης δηλώσει ότι "η κατάρρευση των επισήμων συριακών αρχών, θα ενεργοποιούσε τρομοκράτες".[5] Ουδέποτε ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι σκοπός της ρωσικής εμπλοκής ήταν η ανακατάληψη της Συρίας, ή μια ολοκληρωτική νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Εξ άλλου η Ρωσία έχοντας συμφωνήσει στο Τελικό Ανακοινωθέν του Action Group για την Συρία της 30ης Ιουνίου του 2012[6] το οποίο και οδηγεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη σήμερα, είχε δείξει καθαρά ότι η πρόθεση της ήταν, η λύση στο πρόβλημα της Συρίας να προέλθει από πολιτικές διαβουλεύσεις και με την σύμφωνη γνώμη του συριακού λαού και, όχι να επιβληθεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις (Geneva Communiqué).

ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Ο περιορισμένος αριθμός δυνάμεων που η Ρωσία ανέπτυξε στην Συρία, προδίκαζε και την ύπαρξη περιορισμένων στρατιωτικών σκοπών. Η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστηρίξεως από ρωσικά αεροσκάφη στις χερσαίες δυνάμεις του Ασαντ, επέτρεψε στον συριακό στρατό να ανακαταλάβει έκταση σχεδόν 10.400 m2, κυρίως γύρω από την Ιντλίμπ και το Χαλέπι, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση του πολιτικού σκοπού της ρωσικής εμπλοκής με δυο τρόπους: πρώτον με την απώθηση των δυνάμεων των αντιφρονούντων από τις πόλεις της Λατάκειας και της Ταρσούς, οι οποίες ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο την Ρωσία και δεύτερον με την διεύρυνση της εξουσίας του καθεστώτος Ασαντ στο έδαφος της Συρίας. (Στον Χάρτη φαίνεται η συρρίκνωση που έχει υποστεί το ΙΚ στο έδαφος της Συρίας. Με μαύρο χρώμα οι περιοχές που κατέχει το ΙΚ[7])

Εάν χάνονταν η περιοχή γύρω από την Ιντλίμπ για τις δυνάμεις του Ασαντ, θα κινδύνευε με κατάληψη πλέον και η περιοχή δυτικώς της Χάμα η οποία κατοικείται κυρίως από Αλαουίτες και αποτελεί το προπύργιο του καθεστώτος. Έτσι η Ρωσία θα έχανε κάθε έρεισμα που έχει στην Συρία και τις βάσεις της στη Λατάκεια και την Ταρσό. Η εξασφάλιση της εν λόγω περιοχής, επιτρέπει στην Ρωσία ακόμα και στην περίπτωση διαμελισμού της Συρίας, την ανακήρυξη ενός ξεχωριστού Αλαουιτικού κράτους μέσω του οποίου θα συνεχίσει να έχει λόγο στις εξελίξεις στην Συρία

ΚΕΡΔΗ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ

Η έγκαιρη ρωσική απεμπλοκή έδειξε, μεταξύ άλλων, τρία κυρίως πράγματα:

α. Την ικανότητα της Ρωσίας να μην παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα σε θέατρα πολέμου παρά την θέληση της, να μην σύρεται δηλαδή από τα γεγονότα, όπως συνέβη με τις ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ή και με την ίδια την δεκαετία του 80 στο Αφγανιστάν.

β. Την θέληση της Ρωσίας να ευρεθεί πολιτική λύση στο θέμα της Συρίας, μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, υποστηρίζοντας στην ουσία τα συμφωνηθέντα με το Geneva Communiqué.

γ. Την ανάγκη προσαρμογής του Ασαντ στην πολιτική κατεύθυνση που του υπέδειξε η Ρωσία ώστε να εγκαταλείψει την θέση που εξέφρασε για ανακατάληψη του μεγαλυτέρου δυνατού μέρους του συριακού εδάφους, κάτι που θα ήταν δυνατόν μόνο με την βοήθεια της Ρωσίας.[8]

Με την στερέωση του καθεστώτος στο εσωτερικό της Συρίας, το κύρος του Ασαντ ανέβηκε τόσο εντός Συρίας, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό εκτός των άλλων, ανάγκασε τις ΗΠΑ όχι μόνο να εγκαταλείψουν την αρχική τους θέση ότι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ασαντ στην εξουσία δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν χώρα, αλλά και να παραδεχτούν ότι τελικά θα συνομιλήσουν μαζί του.[9] Έτσι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν στο ψήφισμα 2254 της 18ης Δεκεμβρίου 2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση το οποίο επήλθε κατάπαυση του πυρός από 27 Φεβρουαρίου 2016 και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η απόφαση της Ρωσίας για απεμπλοκή από την Συρία, ήρθε να διαψεύσει όσους υπεστήριζαν ότι η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία θα δημιουργούσε ένα νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τον Οκτώβριο του 2015. Βεβαίως, η Ρωσία διατηρεί πάντοτε την δυνατότητα, εφ όσον κρίνει ότι η στρατηγική της δεν εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί, να αναπτύξει και πάλι τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα για την υποστήριξη της, εντός ολίγων ωρών. Άλλωστε η παραμονή των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη βάση της Λατάκειας αυτό δείχνει. Ότι και αν μέρος των ρωσικών δυνάμεων έφυγε, στην ουσία η Ρωσία είναι εκεί. Μία αεροπορική βάση προστατεύεται με σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα, εφ’ όσον συνεχίζει να είναι χρήσιμη.

* Ο Ανδρέας Ματζάκος είναι Απόστρατος Αξιωματικός του ΣΞ και κατέχει MSc στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές.
Το άρθρο επιμελήθηκε η Σοφία Τζαμαρέλου Υποψήφια Διδάκτωρ Επικεφαλής της ομάδος Intelligence.

ΠΗΓΕΣ - ΑΡΘΡΑ

Angela Stent, "Putin’s Power Play in Syria", Foreign Affairs, January/February Issue, Διαθέσιμο στο https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2015-12-14/putins-power-play-syria, (Πρόσβαση 12 Φεβρουαρίου 2016)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

https://www.stratfor.com/analysis/even-russians-withdraw-their-legacy-syria-remains?_hsenc=p2ANqtz-_agXUcCwDsN5hgpazLZoCYF7PabwmTOoYZK79KsM-vXT-w5eh1CdJAvHjZHNczSgLToU_ELRdg0ly3JCG1sJrBEfqLUA&_hsmi=27476267&utm_content=27476267&utm_medium=email&utm_source=hs_email, (Πρόσβαση 22 Μαρτίου 2016)

http://edition.cnn.com/2015/10/12/world/syria-russia-airstrikes, (Πρόσβαση 31 Μαρτίου 2016)

http://www.un.org/News/dh/infocus/Syria/FinalCommuniqueActionGroupforSyria.pdf, (Πρόσβαση 1 Απριλίου 2016)

http://www.understandingwar.org/sites/default/files/ISIS%20Sanctuary%2031% 20MAR%202016_ 1.pdf, (Πρόσβαση 1 Απριλίου 2016)

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35561845, (Πρόσβαση 9 Απριλίου 2016)

http://edition.cnn.com/2015/03/15/politics/john-kerry-negotiate-assad-syria, (Πρόσβαση 10 Απριλίου 2016)

[1] Δ. Κώνστας- Κ. Αρβανιτόπουλος, ‘’Διεθνείς Σχέσεις: Συνέχεια και Μεταβολή’’, Τόμος Α, Εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ, 2002, σελ 170.

[2] Η πρώτη ανάπτυξη δυνάμεων όπως επιβεβαίωναν αμερικανικές πηγές τον Σεπτέμβριο του 2015, περιελάμβανε: 4 Su-27, 4 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-28, 4 επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, 6 άρματα Τ-90, 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 26 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BTR-82Α και 200 πεζοναύτες. Στη συνέχεια μετεστάθμευσαν και άλλα μαχητικά αεροσκάφη Su-30, 34, 35 και Su-24, 25 και 27.

[3] https://www.stratfor.com/analysis/even-russians-withdraw-their-legacy-syria-remains?_hsenc=p2ANqtz-_agXUcCwDsN5hgpazLZoCYF7PabwmTOoYZK79KsM-vXT-w5eh1CdJAvHjZHNczSgLToU_ELRdg0ly3JCG1sJrBEfqLUA&_hsmi=27476267&utm_content=27476267&utm_medium=email&utm_source=hs_email, (Πρόσβαση 22 Μαρτίου 2016)

[4] http://edition.cnn.com/2015/10/12/world/syria-russia-airstrikes, (Πρόσβαση 31 Μαρτίου 2016)

[5] Angela Stent, ‘’Putin’s Power Play in Syria’’, Foreign Affairs, January/February Issue, Διαθέσιμο στο https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2015-12-14/putins-power-play-syria, (Πρόσβαση 12 Φεβρουαρίου 2016)

[6] http://www.un.org/News/dh/infocus/Syria/FinalCommuniqueActionGroupforSyria.pdf, (Πρόσβαση 1 Απριλίου 2016)

[7] http://www.understandingwar.org/sites/default/files/ISIS%20Sanctuary%2031% 20MAR%202016_ 1.pdf, (Πρόσβαση 1 Απριλίου 2016)

[8] http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35561845, (Πρόσβαση 9 Απριλίου 2016)

[9] http://edition.cnn.com/2015/03/15/politics/john-kerry-negotiate-assad-syria, (Πρόσβαση 10 Απριλίου 2016)

Πηγή ΙΔΙΣ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου