Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Μαρ 2016

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η πληροφορία είναι επαληθευμένη και η κίνηση αυτή είναι μέρος των γενικότερων μετακινήσεων του τουρκικού στρατού από την Θράκη και την Κύπρο προς την τουρκική ενδοχώρα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ, αλλά και για διάταξη του τουρκικού στρατού σε συγκεκριμένα σημεία στα σύνορα με την Συρία.

Έτσι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), υπό τον τίτλο «Για μείωση των κατοχικών στρατευμάτων κάνει λόγο η “Αφρίκα”», αναφέρεται σε είδηση που δημοσιεύει η εν λόγω τουρκοκυπριακή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία έχει σημειωθεί μείωση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η είδηση της σιωπηλής αποχώρησης - μετακίνησης μερίδας των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο, αναφέρει τα εξής:

Αποχωρεί στρατός από την Κύπρο» είναι ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες και ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των στρατευμάτων σε περιοχές κοντά στα «σύνορα» - όπως αποκαλεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός - έχει μειωθεί κατά τα 2/3, ενώ μονάδες των κομάντο στην κατεχόμενη Αγία Ειρήνη και Μύρτου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.
Γράφει ακόμα ότι μείωση παρουσιάζεται και στο στρατιωτικό προσωπικό.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία με τις διαμάχες με το ΡΚΚ και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, τουρκικές δυνάμεις, που βρίσκονται στα κατεχόμενα, επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία για ενίσχυση.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι οι ενέργειες του στρατού γίνονται με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους έξι μήνες.

Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από μερίδα των ειδησεογραφικών ιστοτόπων της Κύπρου και έχει γίνει η αιτία αύξησης της ρωσικής πίεσης στους βομβαρδισμούς με στόχο την ευρύτερη περιοχή στα βόρεια της επαρχίας της Λαττάκειας με ταυτόχρονη προώθηση και ανακατάληψη από τον Συριακό Στρατό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προετοιμασίες καπήλευσης και διαίρεσης του πατριωτικού χώρου ανέλαβαν οι "γατούλες"... 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Τελευταία έχει γίνει πολύς λόγος για «γάτες» που είναι κοντά στις εξελίξεις και… καταγράφουν με τον δικό τους τρόπο τα όσα συμβαίνουν σε «ιδιωτικούς χώρους» προσωπικοτήτων της χώρας μας. Βέβαια, άλλες «γάτες» καταγράφουν και άλλες καλά εκπαιδευμένες «προωθούν» τις εξελίξεις.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία από «γατάκια» (και όχι γατόνια όπως πολλοί νομίζουν) εσχάτως ασχολείται με την προώθηση στην πολιτική συγκεκριμένου οικονομικού παράγοντα, προσωπικότητας που ασχολείται με τον αθλητισμό στη βόρεια Ελλάδα. Και έχουν στήσει το «έργο» ακόμη και με think tank (σχετικά προσφάτως δημιουργηθέν από άγνωστα κεφάλαια), ενώ κάποιες κακές γλώσσες μιλάνε και για επικείμενη συνεργασία με εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο ασχολούμενη και με τις δημόσιες σχέσεις, ιδρυτής της οποίας φέρεται να είναι πρώην «πρασινοφρουρός» νυν μεγαλοΣΥΡΙΖΑΙΟΣ αμερικανοτραφής που τώρα κινείται στον χώρο των πληροφοριών…!

Τα τρία «γατάκια», λοιπόν, με ένα πλήθος κατασκευασμένων πληροφοριών (ό,τι πιο εύκολο στην Ελλάδα των μνημονίων), εμπλέκοντας αναληθώς ακόμη και το Άγιο Όρος ως υποστηρικτή του προωθούμενου στην πολιτική ομογενή, επιχειρούν τη δημιουργία νέων Ορλοφικών, την επιβολή πλήρους απογοήτευσης στους Έλληνες (Πόντιους, πατριώτες και θρησκευόμενους) που θα το στηρίξουν, με κύριο γνώμονα την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής κίνησης στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Είναι προφανής η εστίαση του αμερικανικού παράγοντα στην με κάθε τρόπο απομάκρυνση δημιουργίας πολιτικού χώρου που θα εμπεριέχει ένα «ακαταμάχητο» πλήθος ποιοτικών χαρακτηριστικών, που όμως θα έχουν την δυναμική ενίσχυσης του φιλορωσισμού στην Ελλάδα. Εξάλλου, γι αυτό το σκοπό μαζεύτηκαν και τα «γατάκια» γύρω από τον ομογενή πόντιο επιχειρηματία, τον οποίο προσπαθούν να «σπρώξουν» στον πολιτικό στίβο για να τον εγκαταλείψουν την κατάλληλη στιγμή.

Το συγκεκριμένο δίδυμο (ή τρίδυμο;) προσπαθεί, λοιπόν, να εμπλέξει στον χώρο της πολιτικής συγκεκριμένο έλληνα ομογενή από την Ρωσία… Η έκπληξη βρίσκεται στο ότι η «τριάδα» είναι επιμελώς δημιουργηθείσα και καταρτισθείσα από το… Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ, το οποίο για άγνωστους λόγους «στηρίζει» τις μη εγκεκριμένες από τη Μόσχα φιλοδοξίες του ομογενή επιχειρηματία – οικονομικού και αθλητικού παράγοντα…

Το ότι η Μόσχα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς να υποστηρίζει μία τέτοια εξέλιξη, με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τα συγκεκριμένα «γατάκια» που το προωθούν, είναι ένα γεγονός που καταγράφουμε, λόγω της ιδιαίτερης σημειολογίας του «ενδιαφέροντος παρακολούθησης». Είναι όμως, επίσης, ένας γεγονός που έχει καταγραφεί από έναν εν επανακάμψει πολιτικό χώρο, που έχοντας γνώση των προσώπων, των πραγμάτων και των αναγκών και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενο την ανησυχία των Ελλήνων πατριωτών για οργανωμένη «ομοσπονδιοποιημένη» πολιτική απάντηση κατά της μνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, «παίζει» στο ταμπλό του Λάνγκλεϊ, χρησιμοποιώντας το ίδιο «μοτίβο» (ψευδής εμπλοκή του Αγίου Όρους) και στοχεύει στα «υπόλοιπα» του πατριωτικο-θρησκευτικού χώρου.

Τελικά, ήταν να μην βγει η πρώτη «γάτα»! Σήμερα φαίνεται πως κυκλοφορούν πολλές, εκπαιδευμένες, έμπειρες και σε μερικές περιπτώσεις οργανωμένες σε ομάδες «γάτες»… Φυσικά, γι αυτές τις «γάτες» δεν θα γράψει κανείς, αφού από πίσω τους βρίσκεται πολύ χρήμα, αγαστές επαφές με τον υπόκοσμο, μεγάλες δόσεις ψευτοπατριωτισμού ή και μυστικών υπηρεσιών. Οι διαμορφωτές γνώμης (opinion makers), λοιπόν, έχουν πάρει τις θέσεις τους. Το Λάνγκλεϊ ανησυχεί μήπως ξεπεταχτεί από το πουθενά κάποια πολιτική κίνηση, που θα έχει πραγματικά ικανό εκτόπισμα για να ανατρέψει τους ισχύοντες σχεδιασμούς και εξελίξεις…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ισλαμική τρομοκρατία εργαλείο της Νέας Τάξης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρακολουθούνται 
Viber και Skype για... την δική μας ασφάλεια!

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Όταν αναφέραμε (και δεν είμασταν οι μόνοι) πως η τρομοκρατία είναι σύγχρονο εργαλείο εκείνων που θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως μία νέα τάξη πραγμάτων και πως οι τρομοκράτες είναι χρήσιμα ηλίθιοι και υποχείρια συμφερόντων που σκοπό έχουν την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, θεωρούμασταν «γραφικοί» και «συνωμοσιολόγοι».

Σήμερα, μετά και την τελευταία «τρομοκρατική δραστηριότητα» στις Βρυξέλλες, οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι κάτι περισσότερο από ραγδαίες… Και οι αποφάσεις φαίνεται πως είναι πολύ ισχυρές, φυσικά για το καλό και την ασφάλεια των πολιτών όλου του κόσμου…!

Έτσι, για το καλό μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στο εξής, θα αρχίσει η παρακολούθηση των Skype και Viber, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες…

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται "κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας".

Πέραν των παραπάνω όμως, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πως προτάθηκε και προωθείται προς εφαρμογή, ο έλεγχος εφαρμογών επικοινωνίας όπως τα Skype και Viber, για "λόγους ασφαλείας".

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να ανοίξει η πρόσβαση στις αρχές στα προγράμματα επικοινωνίας Viber και Skype προς "εντοπισμό επικοινωνιών των τρομοκρατών". Η ανακοίνωση της πρότασης και απόφασης, έγινε μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου Cohen Gens.

"Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι "κλασικές", καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype", είπε ο Gens.

"Ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, ώστε να χτιστεί ο βασικός κορμός του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας, καθώς και τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν. Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες ιδέες για την καλύτερη χρήση και επικοινωνία ανάμεσα στα συστήματα", ανέφερε από τη δική του μεριά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με τα σημερινά δεδομένα η κρυπτογράφηση των εφαρμογών δυσκολεύει το έργο των αρχών και έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος των χωρών - μελών της Ε.Ε., αλλά και τις εταιρείες - κατασκευαστές των εφαρμογών, να βοηθήσουν την Κομισιόν στο έργο της. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη συνεργασία τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple να παρέχει πληροφορίες ανά διαστήματα.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με κέντρο την Ευρώπη και με την βοήθεια της ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS (που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ), η αντίληψη περί ασφάλειας γίνεται πλέον «ιδιαίτερη» και επεκτείνεται στην προσωπική ζωή των πολιτών, την οποία θα παρακολουθεί και θα καταγράφει (νόμιμα) με μεγαλύτερη ένταση. Μόνο που, υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια, αυτή η καταγραφή ονομάζεται παραβίαση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

ΥΓ: Δική μας πρόταση: Αλλάξτε τους λογαριασμούς σας με ψεύτικα ονοματεπώνυμα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και επαναφορά της απειλητικής προειδοποίησης ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία… νομίμως παρενοχλούν τα ερευνητικά σκάφη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία με έγγραφο το οποίο κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της περιοδικής Έκδοσης του Δικαίου της θάλασσας.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ που θίγει όμως και την Αίγυπτο, καθώς η οριοθέτηση είχε γίνει με συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την Ελλάδα έρχεται σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι η Τουρκία επιδεικνύει «εποικοδομητική» διάθεση συνεργασίας για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα, ουσιαστικά επαναφέρει την "Διπλωματία των Κανονιοφόρων» σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή.

Ο Χαλίτ Τσεβίτ μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή του με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2016 προς τα Ηνωμένα Έθνη απαντά (και απορρίπτει) στην επιστολή του κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου που είχε καταγγείλει εκ μέρους της Λευκωσίας την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντος της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Η επιστολή του Ν. Αιμιλίου είχε δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της περιοδικής έκδοσης για Δίκαιο της Θάλασσας(Law of the Sea Bulletin.)

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος αφού αμφισβητεί την Κυπριακή Κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μια Αρχή η οποία νομικά η στην πράξη να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και την Κύπρο ως σύνολο», επαναφέρει την τουρκική διεκδίκηση όπου οριοθετώντας ...μονομερώς την Τουρκική υφαλοκρηπίδα περιορίζει την κυπριακή ΑΟΖ σε λίγα μίλια μόνο δυτικά της Πάφου στον μεσημβρινό 32º16'18" και προς νότο στα όρια όπου έχει ανακοινώσει μονομερώς η Άγκυρα (Ρηματική Διακοίνωση της 2ας Μαρτίου 2004 και 12ης Μαρτίου 2004) και οι οποίες αφορούν άμεσα και την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά ακυρώνουν την επήρεια του Καστελόριζου και «δημιουργούν» θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Στην τουρκική επιστολή αναφέρεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες διατυπώθηκαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους στην προαναφερόμενη επιστολή, στα δυτικά του ορίου που αναφέραμε, εμπίπτουν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα ,όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».

Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς ο Τούρκος αντιπρόσωπος δηλώνει ότι σε συνδυασμό με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αυτό σημαίνει πως «τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση/άδεια της Τουρκίας».

Υποστηρίζει μάλιστα ο Τούρκος διπλωμάτης ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πλοίο MV Flying Enterprise κατά την είσοδο του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στις 17 Δεκεμβρίου 2015 εμποδίστηκε από την τουρκική φρεγάτα TCG Gediz και ενημερώθηκε ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενο συντονισμό και άδεια από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Συνεπώς το τουρκικό πολεμικό σκάφος «έδρασε με σεβασμό στις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και δεν υπήρξε καμία παρενόχληση, όπως ισχυρίστηκε ο Ελληνοκύπριος αντιπρόσωπος.. Ακολούθως όταν οι τουρκικές αρχές διαπίστωσαν δεόντως ότι η φύση και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δραστηριότητας (έρευνα για την βύθιση καλωδίων) το MV Flying Enterprise συνέχισε την δραστηριότητα του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» επισημαίνει το τουρκικό έγγραφο.

Αυτά είναι τα δύο σημεία όπου έκανε έρευνες το κυπριακό σκάφος:


Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Των Tom Burgis (Βρυξέλλες) και Erika Solomon (Λονδίνο)
Financial Times


Η προέλευση του δικτύου του ISIS πίσω τόσο από την επίθεση στις Βρυξέλλες, όσο και την επίθεση στο Παρίσι πηγαίνει πίσω κάπου τρία χρόνια πριν ακόμα η τζιχαντιστική ομάδα ανακηρύξει το χαλιφάτο της.

Κάποια από τα πλέον σκληρά μέλη του πυρήνα πίσω από τις δυο επιθέσεις ταξίδεψαν για να συμμετέχουν με το ISIS στον εμφύλιο της Συρίας πολύ πριν την καταιγιστική επίθεση το καλοκαίρι του 2014 στην οποία κατελήφθη το 1/3 του Ιρακ και του συριακού εδάφους.

Ο Jean-Charles Brisard πρώην σύμβουλος του γάλλου επικεφαλής αντεισαγγελέα τρομοκρατίας που προεδρεύει του «Κέντρου για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας» δηλώνει πως αυτό διαψεύδει κάθε επιχείρημα ότι το ISIS αρχικά ενδιαφέρονταν μόνο για τις τοπικές μάχες.

«Στη γέννηση του ISIS, η εδαφική επέκταση και η τρομοκρατία στο εξωτερικό κινούνται παράλληλα», τόνισε.

Ο Najim Laachraoui του οποίου το DNA βρέθηκε στις ζώνες αυτοκτονίες στο Παρίσι και φέρεται να έχει ανατιναχτεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έφυγε, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013. Ηταν ένα μήνα πριν το ISIS εισβάλλει στη Ράκκα, τη συριακή πόλη που θα γίνονταν το προπύργιο του.

Το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς αφίχθη ο Samy Amimour, πρώην οδηγός λεωφορείου, από ένα προάστιο του Παρισιού που θα μετείχε στη σφαγή του Bataclan στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Hisham al-Hashemi που συμβουλεύει την Ιρακινή κυβέρνηση για το ISIS δηλώνει ότι πολλά μέλη του πυρήνα Παρισίου-Βρυξελλών έφτασαν στη Συρία εκείνη την περίοδο. Εντάχθηκαν στο τάγμα Tareq bin Ziyad, μια ομάδα ξένων μαχητών στο έδαφος του ISIS.

Αρχικά η εστίαση του τάγματος ήταν στις συγκρούσεις σε Συρία και Ιρακ. Αλλά όταν η δυτική συμμαχία άρχισε την αεροπορική επίθεση κατά του ISIS, το καλοκαίρι του 2014, η στρατηγική άλλαξε, δηλώνει το Hashemi. Εκτιμά ότι περίπου 170 από τους δυτικούς μαχητές του τάγματος έχουν έκτοτε επιστρέψει στην Ευρώπη.

Αναλύσεις ειδικών και κομμάτια στοιχείων από τις έρευνες της αστυνομίας δείχνουν ότι τα μέλη αυτού που θα γίνονταν ο πυρήνας Παρισίου-Βρυξελλών επέστρεψαν στην Ευρώπη την περίοδο μεταξύ των αρχών του 2015 και του Σεπτεμβρίου. Αλλα μέλη που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το επονομαζόμενο Χαλιφάτο, ασπάστηκαν παρ’ όλ αυτά το «σκοπό» και προετοιμάστηκαν να παίξουν το ρόλο τους.

Ο Hashemi υπονοεί πως αφότου ο πυρήνας έγινε «ενεργός» με τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι υπόλοιποι τζιχαντιστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία από την ηγεσία του ISIS στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλ αυτά αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή διοίκησης κατά την περίοδο της προετοιμασίας του πυρήνα.

Πρώτες εκθέσεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι περιγράφουν τον Abdelhamid Abaaoud ως τον εγκέφαλο. Ένας βετεράνος της πρώτης φάσης του ISIS, εμφανίζεται σε κάποια από τα φρικιαστικά βίντεο προπαγάνδας. Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με σχετική ευκολία, συνδέθηκε επίσης με αρκετές προηγούμενες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο.

Σκοτώθηκε σε επίθεση των γαλλικών αρχών ασφαλείας στο κρησφύγετο του στο Παρίσι λίγο μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Το υπόλοιπο του πυρήνα του συνέχισε, με την επίθεση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου μεγάλωσε ο βέλγος Abaaoud.

Αλλά τώρα φαίνεται πως παρότι ο Abaaoud ήταν σημαντικός συνιστούσε μόνο ένα μέρος του συστήματος ηγεσίας του πυρήνα. Ειδικοί στην ασφάλεια σήμερα αναρωτιούνται πόσοι άλλοι υπάρχουν και που μπορεί να βρίσκονται.

Ο Hashemi δηλώνει: Η εκτίμησή μου είναι ότι η επιχείρηση του ISIS στην Ευρώπη έχει τέσσερα επίπεδα: δράσης στο πεδίο, μεσαίο, Ευρωπαϊκό και ένα γενικό συντονιστή μεταξύ της Ευρώπης και των εδαφών του ISIS. Νομίζω ότι η αρχές ασφαλείας μέχρι τώρα ψάχνουν μόνο για αυτούς που δρουν στο πεδίο και τους επικεφαλής τους.
Ο Abaaoud θα ήταν μεσαίου επιπέδου, σημειώνει.

Πίσω στα εδάφη του ISIS, το επίπεδο ελέγχου στις δράσεις στο εξωτερικό δεν δείχνει να αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το να δώσει το πράσινο φως ή το στοπ. Κι’ όμως δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν ένα τέτοιο σύστημα λήψης αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο.

Ο Brisard δηλώνει ότι οι αρχές στο Παρίσι υποπτεύονται πως μισή ντουζίνα γάλλοι πολίτες, που είναι υψηλόβαθμα μέλη του ISIS και πιστεύεται ότι έχουν έδρα τη Συρία και το Ιρακ, θα μπορούσαν δυνητικά να ασκούν επιρροή στον πυρήνα Παρισίου-Βρυξελλών. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό εξονυχιστικό έλεγχο είναι ο Fabien Clain παλαιός ηγέτης των τζιχαντιστών που κάποτε φυλακίστηκε στη Γαλλία για στρατολόγηση πολεμιστών. Όπως ο αδελφός του Jean-Michel γεννήθηκε σε γαλλικά εδάφη του Ινδικού Ωκεανού, στη Ρεϋνιόν, εγκαταστάθηκε στην Τουλουζ, ασπάστηκε το Ισλαμ και αγκάλιασε τον εξτρεμισμό.

Ο Fabien Clain ακούγεται στην ηχογράφηση στην οποία ο ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι, προειδοποιώντας ότι ήταν «μόνο η αρχή της θύελλας». Αλλά δεν υπάρχει ως τώρα τίποτα να αποδεικνύει ότι τα αδέλφια Clain είχαν εμπλοκή στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η πιεστική ερώτηση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αν ο πυρήνας Παρισίου-Βρυξελλών είναι κοντά στην εξαφάνιση ή έχει εφεδρείες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδόν δυο ντουζίνες από «τουλάχιστον 30» μέλη του πυρήνα είναι είτε νεκροί, είτε υπό κράτηση. Οι άλλοι «αναζητούνται».

Ο Abaaoud, όμως, κάποτε καυχιόταν ότι έφερε 90 τζιχαντιστές στην Ευρώπη. «Μιλούσε σοβαρά ή υπερέβαλε;», αναρωτιέται ο Brisard. «Ειλικρινά δεν ξέρουμε».

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το οποίο αιματοκύλησαν οι τρομοκράτες την Τρίτη, είχαν βρεθεί σε υπολογιστές και usb, που είχαν εντοπίσει οι ελληνικές αρχές, σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Πρόκειται για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε τον Ιανουάριο του 2015 ο οργανωτής των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Skai όλα τα ευρήματα, καθώς και εκείνα που είχαν συλλεχθεί από άλλο διαμέρισμα, επί της οδού Χωματιανού, στα Σεπόλια, στάλθηκαν αρμοδίως στις βελγικές αρχές, οι οποίες ταυτοποίησαν το DNA του τζιχαντιστή, που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας με δική τους ευθύνη.

Η στάση των αρχών του Βελγίου κρίνεται ως προβληματική καθώς ήδη στις 2 Ιανουαρίου 2015 ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές, να ερευνήσουν πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιούσε τηλεφωνική συσκευή - η οποία εξέπεμπε από το Παγκράτι - για να συντονίζει πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ, ενώ γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο Αμπαούντ.

Από τότε έως τις 15 Ιανουαρίου που τελικά επιχείρησαν οι Βέλγοι δόθηκε το περιθώριο στον τρομοκράτη να κρύψει τα ίχνη του.

Οι ελληνικές αρχές βρήκαν τα καταλύματα του Aμπαούντ στις 17 και 19 Ιανουαρίου και περαιτέρω προσήγαγαν τον Αλγερινό Ομάρ Νταμάς - ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο - καθώς και ένα ακόμη άτομο το οποίο εφέρετο ως Συριακής καταγωγής.

Δέκα ημέρες αργότερα ενημέρωσαν οι Βέλγοι τους Έλληνες συναδέλφους τους ότι ο "Σύρος" ήταν Γάλλος και σεσημασμένος στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, ότι ο Γάλλος, που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, στο προάστιο Αρζεντέιγ, βόρεια του Παρισιού.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις βελγικές αρχές για την «ήπια» στάση που τηρούν απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσουν λόγο για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που ενοχλήθηκε σφόδρα από την παρουσία φιλοκούρδων διαδηλωτών κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αποδείχθηκαν «ανίκανες», αφού η Άγκυρα απέλασε, τον περασμένο Ιούλιο, τον έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών αλλά κατόπιν εκείνος αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη εξομοιώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι και οι δύο είναι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν καταδικάζει τη δράση των Κούρδων στην Τουρκία.

Οι Βέλγοι «επέτρεψαν σε μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να στήσουν σκηνές ακριβώς δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιτρέπουν την επίδειξη φωτογραφιών των τρομοκρατών, άφησαν τις σημαίες τους να υψωθούν εκεί», είπε σε ομιλία του στην πόλη Σοργκούν.

«Και τι έγινε, μόλις δυο ημέρες μετά;», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, καταδικάζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές επειδή άφησαν ελεύθερο τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, τον έναν από τους δύο αδελφούς που ανατινάχθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Τόσο ανίκανες κυβερνήσεις. Συλλάβαμε αυτόν τον τύπο στο Γκαζίαντεπ, τον απελάσαμε, τον στείλαμε πίσω. Αυτοί οι κύριοι δεν έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και τον άφησαν ελεύθερο τον τρομοκράτη». «Αδελφοί μου, η τρομοκρατία δεν είναι πρόβλημα μιας μόνης χώρας, είναι όλου του κόσμου. Θεού θέλοντος, θα το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο αγνόησε την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι ο Μπακραουί ήταν τρομοκράτης. Ωστόσο, ο Μπακραουί είχε απελαθεί στην Ολλανδία και οι αρχές της χώρας αυτής υποστηρίζουν ότι δεν κατάλαβαν πως ήταν επικίνδυνος επειδή η Τουρκία δεν ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες όταν τον απέλασε.

Την Πέμπτη, οι ολλανδικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2015, που ενημερώνει για την απέλαση του Μπακραουί και δίνει πληροφορίες για την πτήση με την οποία θα αναχωρούσε από την Τουρκία αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στους λόγους της απέλασής του ή στις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στο... πόδι βρέθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στην Πάτρα, οι κάτοικοι της οποίας αντίκρισαν μια τούρκικη σημαία να ανεμίζει σε μπαλκόνι παραμονή της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για διαμέρισμα επί της οδού Β. Όλγας ο ένοικος του οποίου κρέμασε στο μπαλκόνι την σημαία με την ημισέληνο ανάμεσα στις ελληνικές που είχαν βγάλει οι γείτονες στα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Κάποιοι από τους γείτονες ενοχλημένοι ειδοποίησαν την αστυνομία άνδρες της οποίας τελικά έκαναν συστάσεις στον ένοικο που τελικά ξεκρέμασε τη σημαία.

Πηγή PatraNews

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο συγκεκριμένος ένοικος της πολυκατοικίας δεν είναι τούρκος πολίτης και δεν είναι μουσουλμάνος.
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν και να δημιουργήσουν καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Χρήστου Μηνάγια
Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών (ΜΕ.ΚΕ.Σ.Α.Π.)

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στην Κωνσταντινούπολη (13-03-2016) και στις Βρυξέλλες (22-03-2016), ο δήμος του Σεράγεβο αποφάσισε να φωταγωγηθεί το ιστορικού κτήριο της Βιβλιοθήκης Vijecnica με τα χρώματα της τουρκικής και βελγικής σημαίας.

Το περίεργο και υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι, η απόφαση αυτή δεν ελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αλλά μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη.

Και λέμε «περίεργο και υποκριτικό», διότι με τέτοιες ενέργειες, η Άγκυρα επιδιώκει να καταγραφεί στη λίστα των θυμάτων της ισλαμικής τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους», μιας τρομοκρατίας την οποία το βαθύ κράτος του Ερντογάν την εξέθρεψε, προκειμένου να επιφέρει ταυτόχρονα στρατηγικά πλήγματα στους Κούρδους της Συρίας και στο καθεστώς Άσαντ. (σ.σ. Στο ακόλουθο βίντεο δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με το παράνομο εμπόριο των τζιχαντιστών με την Άγκυρα).


Επίσης, είναι υποκριτικό από βοσνιακής πλευράς να συνταυτίζει την Τουρκία με το Βέλγιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες δηλώσεις του Ερντογάν σε ομιλία του, στις 18-03-2016, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη Μάχη της Καλλίπολης, τέσσερεις ημέρες πριν τις φονικές επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στο αεροδρόμιο και το μετρό στις Βρυξέλες:
«Το Βέλγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ όλων των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης που ανακήρυξαν ως τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, επιτρέπει σε αυτήν τη διασπαστική τρομοκρατική οργάνωση να στήσει σκηνή πίσω από το κτήριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος στις Βρυξέλλες (18-03-2016), καθώς επίσης να σηκώσει και να κυματίσει το κουρέλι του (σ.σ. εννοεί τη σημαία του ΡΚΚ).
Αυτό είναι άτιμο και υποκριτικό. Αυτοί συμπεριφέρονται με διχογνωμία. Ποιόν εξαπατάτε; Γίνετε έντιμοι και μην είστε υποκριτές.
Απέναντί σας δεν υπάρχει μια Τουρκία και ένα τουρκικό έθνος που θα εξαπατηθεί. Αυτό να το γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει παράδοση στην τρομοκρατία. Αυτοί παραδόθηκαν στην τρομοκρατία.
Εκτρέφετε ένα φίδι στο χωριό σας, το οποίο μπορεί να σας δαγκώσει οποιαδήποτε στιγμή. Όταν οι ίδιες βόμβες θα αρχίσουν να εκρήγνυνται στις δικές σας πόλεις, τότε θα καταλάβετε πως νοιώθουμε εμείς. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για οτιδήποτε.». (βλ. άρθρο: «Η αυταρχικότητα και η αλαζονεία θα αποδυναμώσουν τον Ερντογάν;», Χρ. Μηνάγιας, 22-03-2016)
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί μια χώρα που εντάσσεται στη στρατηγική της ήπιας ισχύος που εφαρμόζουν οι Τούρκοι στα Βαλκάνια και στο διαρκή στόχο τους να αποκτήσουν το δικαίωμα επέμβασης στα προβλήματα που έχουν σχέση με τις μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Επέλεξα τα 4 γνώριμα, και ίσως αναπόσπαστα από το DNA του Έθνους μας, χαρακτηριστικά για να επισημάνω τη διαχρονική σημασία της κοινωνικής ψυχολογίας ηγετών και αγωνιστών στους χρόνους της Εθνικής Επανάστασης του 1821.

Δύσκολη με Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό η φετινή χρονιά καθώς εσείς, εγώ, τα παιδιά μας και οι απανταχού της γης Έλληνες αποτίνουμε Παρασκευή 25η Μαρτίου 2016 τον πρέποντα φόρο τιμής στους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Εθνικής Επανάστασης.

Το μάθημα της ιστορίας ήταν και παραμένει σαφές: εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που κατορθώσαμε να παραμερίσουμε τις εθνικές αδυναμίες του διχασμού και της διχόνοιας μεγαλουργήσαμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο δείχνοντας πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος εκφάνσεις ανδρείας και αυτοθυσίας! Υπάρχει το απόφθεγμα που αποδίδεται στον Sir Winston Churchill και διατείνεται ότι «οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν…» και ενώ δεν ειπώθηκε αυτό με στόχο τους Έλληνες τελικά έχει για εμάς ανεξίτηλα διαχρονικά νοήματα και σημασία. Ακριβώς επειδή από το 1821 μέχρι και σήμερα κάθε φορά που επιτρέψαμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να… λησμονήσουμε τα διδάγματα της εθνικής μας ιστορίας δυστυχώς ξαναζήσαμε οδυνηρά τα αιώνια πάθη και μίση και τα πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος και αλληλοσπαραγμών. Το σημείωσε με πικρό λυρισμό ο εθνικός μας ποιητής:
«η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή/ καθενός χαμογελάει πάρτο λέγοντας και σύ/Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά/ Μην το πιάστε γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά…»
Πράγματι ποιος άλλος λαός στον πλανήτη έχει να επιδείξει συμπυκνωμένη μέσα σε τόσο μικρά χρονικά περιθώρια τέτοιες εκφάνσεις ηρωισμού, ανδρείας και αυτοθυσίας όση οι Έλληνες με Αρκάδι, Κάσο, Ζάλλογγο, Αραπίτσα, Χίο, Ψαρά και άλλα τόσα; Ποιό άλλο εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα είδε τους πρωταγωνιστές του να πέφτουν στα πεδία της μάχης μαζί με τους αφανείς αγωνιστές τους χωρίς να περιμένουν να «εισπράξουν» την επιβράβευση του αγώνα τους μετά τη δικαίωσή του και την επικράτηση της Επανάστασης;

Από τις πρώτες μέρες του ξεσηκωμού φάνηκε ότι ο δρόμος για τη λευτεριά θα ήταν βαμμένος με αίμα, πόνο και δάκρυα. Από τη σφαγή του «Ιερού Λόχου» στη Μολδοβλαχία μέχρι την προδοσία του Υψηλάντη, από τη θυσία του Γεωργάκη Ολύμπιου στον πνιγμό του Καρπενησιώτη στον Προύθο, από τον ανασκολοπισμό του Θανάση Διάκου, στη σφαγή του επισκόπου Σαλώνων Ησαϊα! Στη Νάουσα ο Ζώτος βάζει μπουρλότο στο μπαρούτι και γίνεται κομμάτια, ο Μάρκος Μπότσαρης πέφτει στο κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, ο Παπαφλέσσας θανατώνεται στο Μανιάκι, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αφήνει την τελευταία του πνοή στον ιερό λόφο της Ακρόπολης όπου πέφτει και ο Γιώργος Καραϊσκάκης.

Τα παραπάνω είναι μικρά μόνο δείγματα ανδρείας και αυτοθυσίας που μας καλούν, τις δύσκολες μέρες που περνάμε υπό τον έλεγχο των «Θεσμών» (της τρόικα που έγινα…κουαρτέτο) παρακολουθώντας ανακοινώσεις για «πλεονάσματα» και «περικοπές και φόρους» στον δοκιμαζόμενο Λαό, καθηλωμένοι μπροστά στις οθόνες της εθνικής τηλετύφλωσης αποχαύνωσης, και αποβλάκωσης, να σκύψουμε ευλαβικά πάνω στα ιστορικά κείμενα και χωρίς φόβο και πάθος να αναπλάσουμε τα διδακτικά παραδείγματα εκείνων των ανδρών και γυναικών. Και τούτο επειδή πιστεύω ότι μόνο εάν ψηλαφίσουμε ως σύγχρονοι άπιστοι Θωμάδες «τους τύπους των ήλων» επί του σώματος της μητέρας μας Ελλάδας θα θυμηθούμε και θα μάθουμε για να μην… ξανά-πάθουμε!…

Τρεις περίοδοι του αγώνα

Σύμφωνα με μια αξιοπρόσεκτη προσέγγιση ο αγώνας του 1821 μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις σημαντικές περιόδους:
Στην πρώτη περίοδο (1821 – 1825) κυριάρχησε ο ενθουσιασμός, απερίγραπτου μεγαλείου πράξεις ανδρείας και αυτοθυσίας, βοήθεια από φιλέλληνες της Δύσης και Ανατολής και κόντεψε να χαθούν τα πάντα όταν ενεπλάκησαν σε εμφύλιο σπαραγμό Ρουμελιώτες και Μοραΐτες!
Στη δεύτερη περίοδο (1825 – 1827) η Επανάσταση έφτασε στα πρόθυρα της καθολικής κατάρρευσης όταν ο Αντιβασιλέας της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή ήρθε να ενισχύσει το Σουλτάνο με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις έχοντας επικεφαλής τον γαμπρό του στρατηγό Ιμπραήμ.
Στην Τρίτη περίοδο (1827 – 1829) με την επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας με επταετή θητεία γεννήθηκε το μικρό ελεύθερο ελληνικό Κράτος με σύνορα μέχρι τη Θεσσαλία και την Άρτα…

Η Προκήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Την 25η Μαρτίου 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τα παλικάρια και ο αγώνας ξεκινά…Στην προκήρυξή του προς τους Προξένους των ξένων Δυνάμεων ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός γράφει:
«Ημείς, το ελληνικό έθνος των Χριστιανών βλέποντας να μας καταφρονεί το Οθωμανικός γένος και σκοπεύει τον όλεθρον εναντίον μας πότε μ΄ένα και πότε μ΄άλλο τρόπο αποφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα βαστούμε τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιώματά μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και όχι μόνο δεν θέλουν μας εναντιωθούν αλλά και θέλουν μας συνδράμει και ότι έχουν εις μνήμη ότι οι ένδοξοι προγονοί μας εφάνηκαν ποτέ ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα δια τούτο ειδοποιούμεν την εκλαμπρότητά σας και σας παρακινούμε να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοια και προστασία του μεγάλου Κράτους τούτου…»
Σκύβοντας σήμερα ευλαβικά πάνω από τις ιστορικές μνήμες εκείνων των ανδρών και γυναικών, εκείνων των γεγονότων ας είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε αμέτρητα δείγματα ΑΝΔΡΕΙΑΣ και ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ όπως θα βρούμε και αρνητές της απώλειας της ζωής τους για κάποιο θαμπό, απόμακρο ιδεώδες που δεν είχε για αυτούς άγγιγμα χειροπιαστό, άγγιγμα σαρκικό. Θα βρούμε ανεξίτηλα σημάδια, επίσης, ΔΙΧΑΣΜΟΥ και ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ όπως και σημάδια πράξεων έμπνευσης και ομόνοιας προερχόμενα όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από κάθε εθνότητας φιλέλληνες.

Και όλα αυτά γιατί τα παραπάνω 4 χαρακτηριστικά της ανδρείας, της αυτοθυσίας του διχασμού και της διχόνοιας είναι κοινά γνωρίσματα της ελλαδικής οικογένειας όπως και μέλη αναπόσπαστα από την συμβολική σάρκα του Έθνους ήταν οι ηγέτες και αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Σίγουρα πάντοτε μπορούμε, βέβαια εκ των υστέρων ή κατόπιν εορτής, να επερωτήσουμε και άτομα και πράξεις και γεγονότα και φαινόμενα. Με την ίδια όμως σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι φέτος στις 25 Μαρτίου 2016 υπάρχουν ΣΑΦΕΙΣ κίνδυνοι ΔΙΧΑΣΜΟΥ και ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ μορφοποιήθηκαν σε νέο σχήμα οι εξ Ανατολών κίνδυνοι και τα εκ Δυσμών εις βάρος μας «παιχνίδια» καθώς συνεχίζεται η αστάθεια στην Συρία.

Ακόμη και σήμερα, όμως, εποχή του άκρατου ατομικισμού, των επιδερμικών διαπροσωπικών σχέσεων και έλλειψης οραμάτων και αφοσίωσης σε ιδεώδη υπάρχουν ανάμεσά μας, έστω λίγοι σαν τους 300 του Λεωνίδα, τους 300 του Παπαφλέσσα και τους 118 του Ανδρούτσου, άνδρες γυναίκες και παιδιά που τρέχουν ΠΡΟΣ την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την ίδια ώρα που ολάκεροι λαοί εγκλωβισμένοι αρχικά στην ευδαιμονία και τώρα στην τραγική ύφεση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης αποφεύγουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η πραγμάτωσης, η βίωση της Ελευθερίας…

Γονατίζοντας ταπεινά, με ευσέβεια και ευλάβεια, στις μνήμες επώνυμων ηγετών και αφανών αγωνιστών που ελλοχεύουν στο εθνικό μας υποσυνείδητο σας καλώ να γιορτάσουμε ως Έλληνες τη Μεγάλη μας διπλή γιορτή της πίστης και της λευτεριάς…

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας

Τσίπρας:
«Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των κοινωνικών ομάδων.
Θα κάνουμε όμως ότι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας»
Και όταν τα έταζες βρε Αλέξη δεν γνώριζες ότι τα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας ήταν άθλια;

Φωτίου:
"Με τι λεφτά να κάνω κοινωνική πολιτική;"
Με αυτά που τάζατε λαγούς με πετραχήλια Κυρά Θεανώ.
Γιατί τότε δεν μιλούσατε για «γεμιστά;»

Στο παρελθόν ήταν σύνηθες φαινόμενο τα κόμματα που αναλάμβαναν την εξουσία, για να δικαιολογήσουν την αθέτηση των υποσχέσεων τους να δηλώνουν ότι παρέλαβαν «καμένη γη».

Από το 2010 και μετά, τον ισχυρισμό αυτόν δεν μπορεί να τον επικαλεστεί ΚΑΝΕΙΣ.

Κανένα κόμμα, είτε ήταν στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, δεν είχε, ούτε έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται τώρα πια, ότι δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας από την είσοδό της στα μνημόνια μέχρι σήμερα και μάλιστα σε όλες της τις λεπτομέρειες.
ΟΛΑ ήταν στο φως και η «κουτσή Μαρία» τα ΓΝΩΡΙΖΕ.
Αφού τα γνωρίζατε συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα ΤΑΖΑΤΕ;
Γιατί τόσο ψέμα;
Γιατί τόση υποκρισία;
Αφού ήξερε λοιπόν ο Αλέξης την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί έδωσε τόσες πολλές υποσχέσεις, γιατί τόσα απατηλά όνειρα;

Τρείς είναι οι λόγοι που μπορεί να συμπεράνει κανείς:
Α) Είχε την λύση, μέσα στα πλαίσια της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας, γνώριζε τον «άλλο δρόμο» που μας έλεγε και είχε τον τρόπο υλοποίηση τους
Β) ήταν πολιτικά ανόητος και πίστευε σε ουτοπίες, ιδεοληψίες, ψευδαισθήσεις και αυταπάτες
Και
Γ) έλεγε εν πλήρει συνειδήσει ψέματα και ήταν ψεύτης και υποκριτής.

Μετά από 14 μήνες αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν είχε τις λύσεις και δεν ήξερε κανέναν «άλλο δρόμο», αλλά δεν είχε ούτε καν προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας.

Τι είναι χειρότερο από τα άλλα δύο που μένουν;
Το πρώτο.
Να είσαι πολιτικά ανόητος, να πιστεύεις σε ιδεοληψίες, αδιέξοδες και ανέφικτες πολιτικές, να πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις εσύ, γιατί αδυνατείς να ξεφύγεις από τις αυταπάτες σου.
Αυτό είναι επικίνδυνο για την χώρα.
Γιατί όταν είσαι ψεύτης, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για το καλό της χώρας σου. Απλά λες ψέματα για να υφαρπάξεις την ψήφο του λαού σου και μετά κάνεις αυτό που πρέπει.
Τα γυρίζεις.
Με φτηνές δικαιολογίες και σαθρά επιχειρήματα, όπως έχουν κάνει τόσοι άλλοι στο παρελθόν.
Τα ψέματα μπορεί να σε κάνουν γελοίο, αλλά δεν σε κάνουν επικίνδυνο για τον τόπο.
Από τα προεκλογικά ψέματα δεν κινδυνεύει η χώρα, μόνο εσύ που θα χαρακτηριστείς ψεύτης .
Όμως σε αυτόν τον τόπο από αυτά τα ψέματα κανείς πολιτικός ουσιαστικά δεν έχασε. Γιατί ο Ελληνικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι έχει «κοντή μνήμη».

Πριν λίγο καιρό δεσμευόταν ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ήταν κόκκινη γραμμή για αυτόν διακήρυττε σε όλους τους τόνους.
Λίγες μέρες μετά, στην εκπομπή « στον Ενικό» ανακοίνωσε την μείωση των κύριων συντάξεων.
Τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα στην Ελληνική οικονομία; Τι έμαθε σήμερα που δεν γνώριζε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας;
Δεν τον κούρασε πια ο ρόλος του Πινόκιο;

Εκείνο που κρατά ακόμα τον Αλέξη στην εξουσία, είναι η απέχθεια προς τους άλλους και όχι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τον ίδιο, όπως κακώς πιστεύει.

Η οργή μας προς το σάπιο χθες, δικαιώνει το ανόητο σήμερα.

Αυτή η οργή που κρατά ακόμα στην εξουσία τον μεγαλύτερο ψεύτη που ανέδειξε ποτέ ο τόπος και που είναι και το δικό μας εισιτήριο για την κόλαση.
Το ανώριμο ανθρωπάκι με τα αργά αντανακλαστικά, που αργεί να αντιληφτεί τι γίνεται γύρω του και που αγνοεί τον βασικό κανόνα: ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι των ψευδαισθήσεων.
Το έμαθε όμως μετά από έξι μήνες με οδυνηρά αποτελέσματα για εμάς και με μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση για τον ίδιο.

Αυτό που ο Αλέξης θεωρεί ότι είναι στήριξη προς το πρόσωπο του, δεν είναι τίποτα άλλο, από την δυσκολία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να ομολογήσουν την πλάνη τους.
Είναι νωρίς γι αυτούς να παραδεχτούν ότι την «πάτησαν» από έναν δημαγωγό της δεκάρας.
Την δική τους απόφαση, την επιλογή τους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται ακόμα και όχι τον χαριτωμένο ψευταράκο.
Και αντί αυτό να το εκτιμήσει τους εκθέτει και από πάνω.
Είναι αχάριστος.
Κάθε λίγο και λιγάκι τους «χτυπάει» ότι είναι οι μόνοι ψηφοφόροι που ψήφισαν κόμμα, που στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε σαν κυρίαρχο στοιχείο το μνημόνιο.
Τους το λέει κατάμουτρα: «Ο Ελληνικός λαός για πρώτη φορά ήξερε τι ψήφισε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου».
Την δική του κωλοτούμπα θέλει να την φορτώσει στις πλάτες των ψηφοφόρων του.
Που πήγε τόση τσίπα, που είναι το φιλότιμο που περίσσευε από αυτόν τον λαό;

Κανένα άλλο κόμμα, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεν ζήτησαν την ψήφο του Ελληνικού λαού για να εφαρμόσουν μνημόνιο άσχετα αν μετά τους κορόιδεψαν και αυτοί.
Ο Παπανδρέου τους έταξε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ο Σαμαράς τα αντιμνημονιακά Ζάππεια 1 και 2.
Οι μόνοι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ σε εκλογές μνημόνιο, ήταν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αχ βρε Αλέξη,
«Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε»
Οδυσσέας Ελύτης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ανδρέα Ματζάκου 

Μετά την επικράτηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην γείτονα το 2002, ο θρησκευτικός χαρακτήρας του κράτους, ήρθε στο προσκήνιο. Υπεύθυνοι γι’ αυτήν την αλλαγή, ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογκάν και ο τότε καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Κων/πολης και νυν πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος» το οποίο γράφτηκε το 2001,  ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιγράφει το όραμα του για την εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας, την οποία και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του AKP. Πολλοί θεώρησαν ότι από τότε ξεκίνησε μια νέα πολιτική πορεία, μια νέα εποχή για την Τουρκία, πιο κοντά στον τρόπο συμπεριφοράς των προηγμένων δυτικών κρατών που έχουν εμπεδωμένα  δημοκρατικά πολιτεύματα και ισχυρούς πολιτειακούς θεσμούς.  Στην εντύπωση αυτή συνέβαλε και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Είναι όμως έτσι; Μπήκε πράγματι η Τουρκία σε μια νέα εποχή; Διέπονται οι σχέσεις της με τα γειτονικά της κράτη από το Διεθνές Δίκαιο; Βελτιώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Εισαγωγή

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της θητείας του Ερντογάν στο τιμόνι της τουρκικής κυβερνήσεως, η εφαρμοσθείσα δραστηριότητα στην εξωτερική πολιτική, ονομάστηκε από πολλούς αναλυτές ως Νέο-οθωμανισμός. Μετά από μια 12ετία εφαρμογής του στην πράξη και με την εμπειρία που αποκτήθηκε παρατηρώντας τις δραστηριότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τόσο έναντι των κρατών της περιφέρειας της, όσο και έναντι της Ελλάδας, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Νέο-οθωμανισμός δεν έφερε κάτι καινούργιο στην διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν έκανε την Τουρκία πιο δημοκρατική ή πιο διαλλακτική, ούτε ομαλοποίησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνεχίζεται η πίεση στην Ελλάδα με την διάπραξη σωρεία παραβιάσεων και την προβολή παραλόγων απαιτήσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδίως στο Αιγαίο.

Πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η ανεμπόδιστη ροή παρανόμων μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, αφού η Τουρκία δεν αστυνομεύει επαρκώς τα παράλια της.  Η θέση που εκφράζει το άρθρο είναι ότι, ο Νέο-οθωμανισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέχεια του Κεμαλισμού, αλλά με άλλο πρόσωπο. Η Τουρκία παρέμεινε ένα επεκτατικό κράτος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για άσκηση επιρροής ή για επέκταση σε βάρος των γειτόνων της, παραβλέποντας τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στο άρθρο θα ορισθεί αρχικά τι είναι ο Νέο-οθωμανισμός, θα εξεταστεί από πότε εμφανίστηκε, θα συγκριθεί με τον Κεμαλισμό, θα εξεταστούν οι σχέσεις που η Τουρκία ανέπτυξε με βασικούς γείτονες της και με την Ελλάδα από το 2003 και μετά και, τέλος θα εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εμφάνιση Νέο-οθωμανισμού

Ο Νέο-οθωμανισμός εκφράστηκε δειλά πρώτα από τον Τουρκούτ Οζάλ την δεκαετία του 80 και μετά έντονα από τον Ισμαήλ Τζέμ, που όντας ΥΠΕΞ την δεκαετία του 90, δήλωνε: «Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μια χώρα με κάποια σημασία για τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει πρώτα να αγκαλιάσει το παρελθόν της ως αυτοκρατορικής δυνάμεως και να εμπλέξει την άμεση γειτονιά της».

Γιατί ο Νέο-Οθωμανισμός αναπτύσσεται την δεκαετία του 90; Διότι τότε βρήκε κενά που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις δημοκρατίες του Καυκάσου και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα Βαλκάνια.

Τον Οζάλ και τον Τζέμ, ακολούθησε ο κ. Νταβούτογλου γράφοντας: «Επιθυμούμε νέα Βαλκάνια, βασισμένα σε πολιτικές αξίες, οικονομική αλληλεξάρτηση και πολιτισμική ώσμωση. Αυτά ήταν τα Οθωμανικά Βαλκάνια».

Κολλητική ουσία του Νέο-οθωμανισμού, αποτελεί η ισλαμική θρησκεία. Γι’ αυτό και οι υπάρχουσες μουσουλμανικές μειονότητες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δυνατότητα επιρροής της Τουρκίας στις χώρες υπάρξεως των.

Σε αδρές γραμμές Νέο-οθωμανισμός είναι η επέκταση της Τουρκίας έξω από τα σύνορα της, η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας των ενοποιημένων κάτω από το οθωμανικό κράτος Βαλκανίων και η λειτουργία του εσωτερικού της Τουρκίας, χωρίς το παλαιό σχήμα του Κεμαλισμού.

Νέο-Οθωμανισμό / Κεμαλισμός

Από πολλούς δεν έχει γίνει αντιληπτό, ότι ο Νέο-Οθωμανισμός όχι μόνο πατάει, αλλά είναι η συνέχεια του Κεμαλισμού. Ο Κεμάλ, αφού ανέλαβε την εξουσία με το κίνημα των Νεοτούρκων, είχε ως κυρία επιδίωξη την εμπέδωση του τουρκικού έθνους στη Μικρά Ασία με την ταύτιση κάθε μουσουλμάνου με τον Τούρκο, στη βάση της κεμαλικής εθνικής ιδεολογίας. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να καταλυθεί το χαλιφάτο, όπως και έγινε το 1923.

Αν δεν είχε γίνει αυτή η προεργασία από τον Κεμάλ, δεν θα μπορούσε ποτέ η Τουρκία να ανοιχτεί στην περιφέρεια της. Ο Κεμαλισμός στηριζόταν αποκλειστικά στη στρατιωτική απειλή στο εξωτερικό, παράλληλα με την καταστολή στο εσωτερικό. Ο Νέο-οθωμανισμός δείχνει πιο διαλλακτικός, αφού για την διείσδυση του σε χώρες στόχους χρησιμοποιεί πιο πολύ την «ήπια ισχύ». Μέρος αυτής της στρατηγικής ήταν και η διανομή φθηνών τουρκικών τηλεοπτικών σειρών που προσπαθούσαν να δείξουν, ότι οι αξίες της τουρκικής κοινωνίας δεν είναι διαφορετικές από αυτές των βαλκανικών ή δυτικών  χωρών.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παρά την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας για διευκόλυνση της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτε οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) σταμάτησαν, ούτε αυτές των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), αλλά και τυχόν επέκταση των ΕΧΥ στα 12 νμ, αποτελεί αιτία πολέμου για την γείτονα.

Μάλιστα κάτω από τον κίνδυνο η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ, η οποία με βάση της Σύμβαση της Θάλασσας, θα συνδέεται με αυτήν της Κύπρου μέσω της νήσου Μεγίστης, ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί ότι η νήσος αυτή ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο.

Πλέον αυτών, μια ματιά στο θέμα της Κύπρου αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι τίποτα δεν άλλαξε στη σύγχρονη Τουρκία, αφού η Νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική όχι μόνο δεν κατέκρινε τη χρήση βίας από τους Κεμαλιστές το 1974, αλλά συνεχίζει στον ίδιο στόχο χρησιμοποιώντας όμως όλο και περισσότερο την «ήπια ισχύ» της οικονομίας και της διπλωματίας, μέσω της διατηρήσεως ζωντανών των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων και σχέσεων των «κοινοτήτων».

Δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά που Τούρκος διπλωμάτης να έχει αποκαλέσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ως ελληνικά. Όποτε το επίσημο τουρκικό κράτος αναφέρεται σ’ αυτά, τα ονομάζει ως «νησιά του Αιγαίου». Και βεβαίως δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι από το 1974 και μετά, ο στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η Τουρκία να αποκτήσει δικαιώματα Έρευνας και Διάσωσης και τις αρμοδιότητες του FIR Αθηνών, δυτικά του 25ου μεσημβρινού. Γιατί του 25ου μεσημβρινού και όχι κάποιου άλλου; Γιατί αυτός διχοτομεί το Αιγαίο.

Γιατί αυτός αφήνει δυτικά τα βασικά νησιά μας, Λήμνο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο. Και γιατί σ’ ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, αν ελέγχεις τον αέρα και τη θάλασσα, εξουδετερώνεις όσες δυνάμεις αμύνονται στην στεριά.

Σχέσεις Τουρκίας με περιφέρεια της  

Λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την χώρα. Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από τον απλό κόσμο ήταν αποθεωτική. Ο κύριος λόγος ήταν ότι το 2009, ο Ερντογάν είχε αποχωρήσει από το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, αφήνοντας σύξυλο τον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρεζ, γεγονός που μαζί με τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, επιδείνωσαν τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ.

Τι ζητούσε στην ουσία ο Ερντογάν από την Αίγυπτο: να προωθήσει την εικόνα της Τουρκίας ως μοντέλου μιας δημοκρατικής χώρας με ισλαμική θρησκεία στον αραβικό κόσμο, προκειμένου να γίνει ο ηγέτης του. Όχημα του θα ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε τα ηνία της χώρας εκείνη την εποχή. Τελικώς όμως επικράτησε ο κοσμικός στρατηγός Αλ- Σισι, με αποτέλεσμα στις 22 Νοε 2013, η Αίγυπτος να απελάσει τον Τούρκο πρέσβη από το Κάιρο.

Η Συρία δεν υπολογίζονταν ως σημαντικός αντίπαλος για την Τουρκία. Οι όποιες εντάσεις στις σχέσεις των δυο χωρών, όπως γράφει ο κ. Νταβούτογλου στο Στρατηγικό Βάθος, θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμες από την Τουρκία. Όμως ο εμφύλιος που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, διέψευσε τις προβλέψεις του ο δε κίνδυνος δημιουργίας ανεξαρτήτου κουρδικού κράτους στο νότο της Τουρκίας, την κάνει να αντιδρά σπασμωδικά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία τον Σεπτέμβριου του 2015 και την κατάρριψη του Su-24.

Στα Βαλκάνια, η Αλβανία και η Βοσνία θεωρούνται από την Τουρκία ως προωθημένα πολιτιστικά φυλάκια της, ενώ γίνεται προσπάθεια προλήψεως πιθανής συμμαχίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδος.

Με την Αρμενία, οι προσπάθειες για συμφιλίωση μετά την παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα Αρμενίας-Τουρκίας από Γιούλ και τον Αρμένιο πρόεδρο το 2008, δεν καρποφόρησαν, αφού ο Ερντογάν συνέδεσε τις όποιες προσπάθειες με την πρόοδο στη διευθέτηση του θέματος του Νογκόρνο Καραμπάχ που καίει την Αρμενία. Έτσι τα πρωτόκολλα που συντάχθηκαν κατά την επίσκεψη, δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από τα δυο κοινοβούλια.

Με το Ιράκ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την συνεχή εμπλοκή του τουρκικού στρατού στο Ιρακινό κουρδιστάν. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ κατηγορεί την Τουρκία ότι τροφοδοτεί τις αποσχιστικές τάσεις στη χώρα, η δε κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν θέλει καμία απ’ ευθείας συναλλαγή μεταξύ Τουρκίας και του Kurdish Regional Government.

Με το Ιράν δεν υπάρχει σημείο επαφής, αφού παραμένει σταθερός σύμμαχος της Μόσχας, τα βρήκε δε και με την Ουάσιγκτον, μετά την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Επιπτώσεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που χωρίζει τις δυο χώρες. Για την μεν Ελλάδα υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, για την δε Τουρκία δεν διακυβεύεται τίποτα, πλην των όσων εμείς δεχθούμε ότι υπάρχουν. Η αποτελεσματική προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εξασφαλίζει τα νησιά μας και τη συνέχεια του ελληνισμού στην κοιτίδα του. Η σκέψη αυτή θα έπρεπε να διέπει την χάραξη οποιασδήποτε στρατηγικής έναντι της Τουρκίας.

Η Νέο-οθωμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας φαίνεται επιτυχημένη λόγω της σταθερής ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να αποτιμήσουν στην πραγματική του διάσταση τον τουρκικό κίνδυνο.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να ενδιαφέρει την Τουρκία για δυο λόγους: για την προστασία των τουρκοκυπρίων και για την γεωστρατηγική της σημασία. Έχοντας δικαιώματα στο νησί, έχει λόγο και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και την Μ. Ανατολή. Και αν δεν έχει λόγο στη διοίκηση του πληθυσμού, δεν θα έχει λόγο και στο νησί.

Κάθε Μουσουλμανική μειονότητα που υπάρχει στα Βαλκάνια (στην επαρχία Σαντζάκ της Σερβίας, στο Κόσοβο, στα Σκόπια, στην Θράκη κλπ) ή δημιουργείται λόγω των μεταναστευτικών ροών, θα τυγχάνει της υποστηρίξεως της Τουρκίας μέχρι και της αποσχίσεως από το κυρίαρχο κράτος καθόσον, κάθε τέτοια περίπτωση, αυξάνει την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διατηρηθεί, εκτός και αν η Τουρκία υποχρεωθεί να καταλάβει ότι το τίμημα δημιουργίας μιας εντάσεως θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σεβασμού των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου.

* Ο Ανδρέας Ματζάκος είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΣΞ και κατέχει MSc στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου