Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Μαρ 2016

Γράφει ο Anaconda

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια σειρά από εθνικώς επικίνδυνες πολιτικές:
(α) ότι μια χώρα εκτός αυτής πρέπει να επιβραβευτεί με δισεκατομμύρια ευρώ για την παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ένωση,
(β) ότι η Ένωση πρέπει να βοηθήσει μια χώρα εκτός αυτής στη θεμελίωση των -παράνομων, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας- διεκδικήσεών της εις βάρος ενός μέλους της Ένωσης μέσω εμπλοκής διεθνούς οργανισμού σε χώρο εθνικής κυριαρχίας μέλους της, και
(γ) ότι δεν επιβάλλονται κυρώσεις όσες χώρες της Ένωσης παραβιάζουν συμφωνίες της και βοηθούν μια χώρα εκτός αυτής να εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα μέλος της Ένωσης.

Η κρασπεδοποίηση στοιχειωδών προϋποθέσεων για την ύπαρξη ενός έθνους-κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για πρώτη φορά τόσο έκδηλη. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται υπέρ των εθνικών συμφερόντων ορισμένων χωρών και γίνονται σεβαστές μόνο για όσο εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει συναθροιστικός υπολογισμός κόστους-οφέλειας ούτε πρόθεση για αντισταθμιστικές αναδιανομές. Ακριβώς όπως έγινε και στην περίπτωση του ευρώ, τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν σε ορισμένες χώρες εξαιτίας του κοινού νομίσματος δεν μετακυλίθηκαν, έστω μερικώς, στις υπόλοιπες.
Αντίθετα, η διάλυση παραγωγικών δομών και τα εθνικά χρέη που δημιουργήθηκαν εξ'αυτού χρησιμοποιούνται τώρα ως το μέσο εκβιασμού για την πλήρη δορυφοροποίησή τους, μετατρέποντας το Βερολίνο σε Μόσχα επί ΕΣΣΔ. Η εκχώρηση των προϋπολογισμών σε κεντρικό έλεγχο και η δημιουργία παράλληλων, εξωκρατικών διαχειριστικών δομών τύπου Ανατολικής Γερμανίας, αποτελεί υποσύνολο της κατάλυσης των δημοκρατικών δομών ως αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χωρών-Εταιριών ως μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποτίμηση των Ελληνικών και των Κυπριακών υδρογονανθράκων σε ευρώ θα διασώσει τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της γηραιάς ηπείρου αλλά θα μετατρέψει αυτόματα το ευρώ σε αποθεματικό νόμισμα, προκαλώντας κατάρρευση του δολλαρίου, πτώση τιμών μετοχών και παγίων στις ΗΠΑ, υποκατάσταση της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα, και πλήθος άλλων επιπτώσεων που θυμίζουν τις επιπτώσεις στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά τη μάχη του Waterloo (1815).

Η αντίδραση των ΗΠΑ για τη διεύρυνσης της νομισματικής βάσης με τον Καναδά και το Μεξικό θα είναι τόσο ετεροχρονισμένη και δομικά αδύναμη που το Amero θα αποτελέσει όχι τη λύση αλλά την ταφόπλακα των σημερινών ομοσπονδιακών εξουσιών.
Αν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν ενεργά την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της αφενός παρέχοντας πολιτική υποστήριξη σε τραπεζικά προϊόντα που θα διευθετήσουν το χρέος της και αφετέρου με παραγωγικές επενδύσεις, όπως κάποτε την ESSO και την ΕΑΒ, είναι νομοτελειακό ότι θα ακολουθήσουν την πτώση της Ελλάδος υπέρ κάποιου ευρύτερου σχεδίου.

ΥΓ. Το άρθρο αυτό, χωρίς τη φωτογραφία, ήταν προς δημοσίευση σε γνωστή εφημερίδα αλλά η παρέμβαση κάποιων παραγόντων την απέτρεψε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια συμφωνία που επιχειρεί να σώσει τουλάχιστον προς το παρόν τα προσχήματα, με πολλές «μαύρες τρύπες», ακόμη περισσότερα «εάν και εφόσον» που απαιτεί να συγχρονιστούν σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι οι 28 της Ε.Ε., ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός, η Τουρκία, οι χιλιάδες μετανάστες και τα κυκλώματα διακινητών, ώστε να έχει αποτελέσματα και να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Μια συμφωνία όπου έντρομοι οι ευρωπαίοι μπροστά στο μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης και του τρόπου που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και εκλογικά σώματα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την διαχείριση της, στις διαθέσεις της Άγκυρας και του Τ. Ερντογάν, ακούγοντας τον αλαζονικό Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η Συμφωνία αποδεικνύει ότι «Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρχει..»

Η μεταναστευτική κρίση δεν αντιμετωπίζεται φυσικά με την παρούσα συμφωνία, η οποία έχει απλώς τον φιλόδοξο στόχο να διασώσει την Ελλάδα από την ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη και συγχρόνως να επιδείξει ότι στην Ευρώπη στοιχειωδώς λειτουργεί η αλληλεγγύη και γίνονται σεβαστές οι ανθρωπιστικές αξίες.

Όμως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 28 και ενέκρινε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς το σκέλος των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να εφαρμοσθεί, θέτει ιδιαίτερα περιορισμένους στόχους σε ό, τι αφορά την εγκατάσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου, της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι 28 δεν έκρυψαν ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο με μοναδικό στόχο να αχρηστευθούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Η φιλοσοφία της Συμφωνίας είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο στους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι και συνεπώς πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός ως «προθάλαμος» για την είσοδο στην Ευρώπη.

Η Συμφωνία προβλέπει θεωρητικά την επανεγκατάσταση από την Τουρκία, που μετατρέπεται σε μοναδική νόμιμη είσοδο για την Ευρώπη, 72.000 Σύρων, προσφύγων, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη, προβλέπει επιστροφή στην Τουρκία όσων παράτυπων μεταναστών συλλαμβάνονται από το βράδυ της Κυριακής να περνούν στα ελληνικά νησιά, δεν προβλέπει τίποτα για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας από τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφος της, ούτε για το πώς θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία οι Σύριοι πρόσφυγες που προστατεύονται από το διεθνές νομικό πλαίσιο.

Είναι επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξη η προσδοκία ότι η Συμφωνία θα αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Βόρειο Αφρική, να συνεχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα μέσα από επίσης παράνομες διαδρομές προκειμένου να συνεχίσουν από εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.

Η Συμφωνία έχει όμως πολλά κενά και «γκρίζες ζώνες»:

-Η Συμφωνία προβλέπει ότι από το βράδυ της Κυριακής 20ης Μαρτίου όσοι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Αυτή δεν είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία καθώς θα πρέπει να διαπιστώνεται ποιοι από τους μετανάστες δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας ,ότι έχουν πράγματι φθάσει από την Τουρκία και μάλιστα μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την κινητοποίηση ενός τεράστιου γραφειοκρατικού μηχανισμού (δικαστικοί, αστυνομικοί, μεταφραστές διερμηνείς) που θα μπορούν στα ελληνικά νησιά να εξετάζουν την κάθε περίπτωση μετανάστη ατομικά, να μπορούν να διεκπεραιώνουν σε σύντομο διάστημα τις αιτήσεις ασύλου αλλά και τις διαδικασίες έφεσης στις απορριπτικές αποφάσεις. Η Ε.Ε. υπό τον φόβο ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως «μαζική απέλαση», καθώς κινείται στα όρια της νομιμότητας, εναποθέτει τις ευθύνες στις πλάτες της Ελλάδας αναφέροντας ότι είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μετρό και ότι κάθε αίτηση για άσυλο θα «εξετάζεται ατομικά από τις ελληνικές αρχές με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου…».

Επίσης, η Συμφωνία αναθέτει στην Ελλάδα την ευθύνη σύναψης διμερών συμφωνιών με την Τουρκία, που θα καλύπτουν μεταξύ άλλων και την παρουσία τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά. Και επειδή λανθασμένα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι θα υπάρχουν και Έλληνες αξιωματούχοι στα τουρκικά παράλια, υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αξιώσεις στην Μικρά Ασία έχουν πάψει από το ...1922, ενώ αντιθέτως οι διεκδικήσεις επί των ελληνικών νησιών από την Τουρκία είναι ακόμη και σήμερα ζωντανές.

-Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη είναι η ρύθμιση «ένας προς έναν Σύρο», όπου για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα ένας Σύρος θα μεταφέρεται από την Τουρκία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Η οροφή που τέθηκε από την Ε.Ε. είναι οι 72.000 επανεγκαταστάσεις Σύρων από την Τουρκία, όπου προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που δεν έχουν μπει η δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράτυπα στην Ε.Ε.. Συνεπώς αποκλείονται εκ προοιμίου όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα και επομένως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποδεχτούν την επιστροφή τους στην Τουρκία, άνθρωποι που ρίσκαραν την ζωή των οικογενειών τους και ξόδεψαν όλη την περιουσία τους για να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Εξαιρετικά σημαντική είναι όμως η αναφορά στην Συμφωνία ότι όλη αυτή η διαδικασία (ένας προς έναν Σύρο), «εάν δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα του τερματισμού της παράτυπης μετανάστευσης ή εάν ο αριθμός των επιστροφών (στην Τουρκία) ξεπεράσει τους παραπάνω αριθμούς τότε αυτός ο μηχανισμός θα τερματισθεί».

-Στην κοινή θέση των 28 ουσιαστικά χαιρετίζεται το κλείσιμο των συνόρων στην Βαλκανική διαδρομή, καθώς φυσικά αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Συμφωνία, μια και τα κλειστά Ελληνοσκοπιανά σύνορα αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους κατευθύνονται προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

-Στην απόφαση των 28 υπάρχει μια ακόμη προβληματική αναφορά: «Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατάλληλα μέσα συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς». Η εγκατάσταση ξένων έστω και ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα ελληνικά σύνορα, κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς συνιστά εκχώρηση της άσκησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε τρίτη χωρά.

-Επίσης διευκρινίζεται ,προκειμένου να ικανοποιηθούν η Αυστρία και οι χώρες του Visegrad ότι η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας «δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση».

-Σε μια θλιβερή για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αναφορά οι 28 κλείνουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία περιοριστήκαν στην δήλωση ότι «η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης..».

Η Τουρκία τελικά εκτός των 6 δις τα οποία θα δοθούν για την αντιμετώπιση των αναγκών των δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο τουρκικό έδαφος δεν είδε να αποδίδει ο εκβιασμός της για το ξεπάγωμα των Κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος και για τα οποία επέμενε μέχρι τέλους. Οι συσχετισμοί εντός της Ε.Ε. ήταν απολύτως αρνητικοί για το τουρκικό αίτημα ,όχι μόνο από την Ελλάδα και την Γαλλία ,αλλά και την Βρετανία καθώς ενόψει δημοψηφίσματος το μήνυμα από την "πολτοποίηση" μιας χώρας μέλους για το χατίρι της Τουρκίας θα αποτελούσε ένα κάλο επιχείρημα στην καμπάνια του «Leave E.U.» Έτσι η Τουρκία αρκέσθηκε στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 που κρατούσε παγωμένο η Γαλλία με απόφαση του πρώην προέδρου Ν. Σαρκοζί.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες ,για την οποία είναι απρόθυμα όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, η Τουρκία αρκέσθηκε στην υπόσχεση ότι εφόσον μέχρι τον Απρίλιο έχει εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσουν για την άρση των θεωρείων με την επισήμανση όμως ότι αυτό θα ισχύει για «κάθε κράτος μέλος» συνεπώς και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με μια διπλή πρόκληση στο Κεντρικό Αιγαίο και στην υφαλοκρηπίδα της Ρόδου απάντα η Τουρκία στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης και στην στήριξη που της προσέφερε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η Αθήνα έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα χθες η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 226/16 με την οποία αναγγέλλει ότι το ερευνητικό σκάφος TGC CESME θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες από τις 21Μαρτιου έως τις 8 Απριλίου στα "διεθνή ύδατα", που επικαλύπτουν όμως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Κεντρικού Αιγαίου.

Πρόκειται μάλιστα για περιοχές που έχουν δεσμεύσει παράνομα οι τουρκικές αρχές για διάστημα μάλιστα ενός χρόνου για την πραγματοποίηση ασκήσεων, κίνηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας με την επίδοση διαβημάτων διαμαρτυρίας και την αντίστοιχη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί επίσης η έκδοση κι άλλης τουρκικής NAVTEX για έρευνες του TGC CESME στην ίδια περιοχή (από 16-28 Φεβρουαρίου ) της οποίας όμως δεν έκανε χρήση η τουρκική πλευρά.

Την ίδια στιγμή όμως η Τουρκία ενεργοποίησε την NAVTEX 201/16 και από την Πέμπτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος R/V TUBITAK MARMARA πραγματοποιεί ωκεανογραφικές έρευνες που έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα 15-25 Μαρτίου και ήδη πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Στην ίδια περιοχή μέχρι και νοτίως της Κρήτης πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίων το εξειδικευμένο σκάφος CS TELIRI για τις οποίες είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX(141/16) η Τουρκία . Όμως μετά από ελληνικά διαβήματα το σκάφος ζήτησε την έκδοση NAVTEX και από τις ελληνικές αρχές η οποία και εκδόθηκε ,χωρίς όμως η Τουρκία να αποσύρει την δική της αναγγελία με την οποία βεβαίως συντηρεί την διεκδίκηση της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νέα στοιχεία από το χώρο της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης που έγινε κατά κεντρικού εμπορικού δρόμου σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, μπορεί ν' ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος ή στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας”.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαιώνει την πληροφορία για τον τραυματισμό Ισραηλινών πολιτών, από τη σημερινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Από την επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36 άνθρωποι.

Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ “Newroz.” Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίσθηκαν από τη βομβιστική επίθεση σε μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, Βασίπ Σαχίν.

Από τους 36 τραυματίες, οι τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Ισραηλινοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, δεν έγιναν επιθέσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ενώ η έρευνα στην περιοχή της βομβιστικής επίθεσης, συνεχίζεται.

Οι δηλώσεις του Σαχίν στους δημοσιογράφους, μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Καταδικάζουν την επίθεση

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 36, εκ των οποίων οι επτά σε σοβαρή κατάσταση.

“Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία", τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε, μέχρι στιγμής τη ζωή σε 5 ανθρώπους και τραυμάτισε, άλλους 36 καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη

Σχεδόν το αναμενόμενο: Η νεκροψία της Συνόδου που είχε αναφέρει, ο Γιούνκερ, έδειξε δείγματα ασαφή.
Μια συμφωνία περίπλοκη, πολύπλοκη, τεχνοκρατική και χαώδης. Και μόνο το γεγονός ότι η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως προσωρινή, δείχνει την ανασφάλεια της ευρωπαϊκής πλευράς, σαν να αναζητά άλλοθι για την πολυπλοκότητα της λύσης, αλλά και για το γεγονός ότι άπτεται σκιερών πτυχών του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρήσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα». Η Τουρκία είναι μη δημοκρατική χώρα, αλλά είναι όντως ασφαλής, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από όσο γνωρίζουμε από την ειδησεογραφία, ουδείς φυλακίστηκε στην Τουρκία γι’ αυτές του τις ιδιότητες. Αντιθέτως αν ήταν Κούρδος θα κινδύνευε.

Δεδομένου όμως ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, μπορεί να αποφευχθεί η θυσία Κούρδων φυγάδων στο βωμό της επιτυχίας της Συμφωνίας.

Φυσικά υπάρχουν νομικά προβλήματα όσον αφορά την αναγνώριση από την Τουρκία, της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, η οποία Τουρκία αναγνωρίζει μόνο …Ευρωπαίους πολίτες στο πλαίσιο της Συνθήκης! Ωστόσο ο ρεαλισμός, ο κυνισμός αν θέλετε, επιτάσσει την άποψη ότι δεν θα είναι το πλέον ανασταλτικό της συμφωνίας.

Λαβύρινθος

Υπάρχουν και χειρότερα! Πέραν των λαβυρινθωδών διατάξεων, υπάρχουν και οι τεχνικές δυσκολίες. Γύρω στις δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι, ειδικοί επί του ασύλου, νομικοί, δικαστές, αστυνομικοί, υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών και υπάλληλοι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, θα πρέπει να εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά, να εξετάζουν μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου... διαδικασία αρκετά χρονοβόρα για ένα κράτος με τα χάλια της Ελλάδας. Όλα θα είναι δυσχερέστερα και ακόμη πιο χρονοβόρα, εάν θα υπάρχουν ενστάσεις και θα πρέπει εκάστη απόφαση - για έκαστο μεμονωμένο άτομο - να επανακριθεί.

Στο ενδιάμεσο, είναι άγνωστο αν θα επαρκούν οι υποδομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά.

Σε πολιτικό επίπεδο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η μετεγκατάσταση εξακολουθεί να είναι εθελοντική. Η Πολιτική απόφαση των πρώην Ανατολικών κρατών δεν αλλάζει, και αυτό θα επιδεινώσει τον πολιτικό διχασμό εντός της Ε.Ε.

Παράλληλα ο αριθμός των 72.000 που προβλέπονται για μετεγκατάσταση είναι αρκετά λιγότερος των 160.000 που προσδιόριζε η αρχική συμφωνία.

Εν τω μεταξύ οι 46.000 εκπατρισμένοι που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, αναγκάζονται να καθηλωθούν στη χώρα μας και το όνειρό τους να γίνει εφιάλτης, ενώ είναι μάλλον δεδομένο ότι η αρχική συγκίνηση και προσφορά του κόσμου, σταδιακά θα στερέψει.

Εδώ δημιουργείται και το ερώτημα: Πώς μπαίνουν στο ψυγείο οι μονομερείς ενέργειες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αφού τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά; Οι 46.000 και οι άλλοι που θα έρθουν, θα έχουν πάντα το όνειρο της φυγής προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ οι βόρειοι γείτονες θα τους το απαγορεύουν.

Μάλλον έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη στα σύνορα, σαν αυτό τη εισόδου στο έδαφος της ΠΓΔΜ, και της άτυπης επιστροφής τους.

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, άρχισε και πάλι η κίνηση από τη Λιβύη. Αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει η Ιταλία, αλλά και η Ε.Ε. Ακόμα και αυτή η ατελής συμφωνία κινδυνεύει να είναι πολύ «ανθρωπιστική» σε σύγκριση με κάτι αυταρχικότερο που ίσως έρθει, εάν οι ροές από τη Λιβύη αυξηθούν δραματικά…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου