Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Μαρ 2016

Του Δημήτρη Μηλάκα

Μεταξύ των ελληνικών κομμάτων εξουσίας κυρίαρχη είναι ακόμη η άποψη ότι η ασφάλεια της χώρας είναι δεδομένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η άποψη αυτή θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι διαρθρώνεται στην πράξη ως το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Στο πλαίσιο αυτού του δόγματος οι ελληνικές κυβερνήσεις καταβάλλουν ανελλιπώς την πανάκριβη (πολιτικά) και εξουθενωτική (οικονομικά) συνδρομή για τη συμμετοχή της χώρας στους ευρύτερους δυτικούς πολιτικούς- οικονομικούς- στρατιωτικούς συνασπισμούς και συμμαχίες.

Στην (οδυνηρή) πραγματικότητα ωστόσο, όπως αυτή αποκαλύπτεται σε περιόδους αστάθειας και εντάσεων σαν αυτή που διανύουμε, γίνονται ολοένα και πιο φανερό οι αδυναμίες του ελληνικού αμυντικού δόγματος:

Πρώτον: η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ δεν την προστάτευσε από τα δεινά μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης. Αντίθετα η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως ανάχωμα για την κάλυψη των ζημιών των μεγάλων γερμανικών και γαλλικών κατά κύριο λόγο τραπεζών.

Δεύτερον: η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, δεν την προστάτευσε με τον επιμερισμό των βαρών που προκαλεί η τεραστίων διαστάσεων προσφυγική κρίση. Αντίθετα, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους Εταίρους της ως ανάχωμα των προσφυγικών ροών και χώρος αποθήκευσης δεκάδων, πιθανότατα και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τρίτον: Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ουδέποτε εμπόδισε την εκδήλωση και προώθηση των τουρκικών διαθέσεων για αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών. Μια τέτοια σαφή και μεθοδική εκδήλωση παρατηρούμε να εμφανίζεται από την πλευρά της Τουρκίας η οποία αξιοποιεί την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην (υποτιθέμενη) προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά (ελληνικά) εδάφη, για να υπενθυμίσει τις απόψεις της περί γκρίζων ζωνών.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο ζούμε (και ανέμελα παρατηρούμε) την κατάρρευση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, καθώς ένα σύστημα αντιμετώπισης κινδύνων προϋποθέτει:

Πρώτον: τον σαφή προσδιορισμό του (εχθρού) αντίπαλου, των στόχων και των δυνατοτήτων του.
Δεύτερον: τον σαφή προσδιορισμό των συμμάχων (υπό την έννοια της ταυτότητας των κοινών συμφερόντων.
Τρίτον: την φροντίδα της υλικοτεχνικής υποδομής και των πόρων για οργάνωση της άμυνας.

Εχουμε την εντύπωση ότι είναι προφανές πως:
  • Αν και ο αντίπαλος καθώς και οι στόχοι του είναι σαφείς, ο κατευνασμός του, εξακολουθεί να αποτελεί την μόνη επιλογή για την—δίχως αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται- αντιμετώπισή του.
  • Αν και η Ελλάδα (εκ)πληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και με το παραπάνω σε Εταίρους και Συμμάχους δεν απολαμβάνει σε καμία περίπτωση την υποστήριξη και οφειλόμενη αλληλεγγύη
  • Για την αμυντική υποδομή της χώρας (εξαιρουμένου του έμψυχου υλικού) καλλίτερα να σιωπήσουμε…
Υ.Γ.: Η κατάρρευση ενός (αμυντικού) δόγματος, σπανίως συντελείται αναίμακτα…

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τις προτάσεις της προς τους 28 και την Τουρκία ενόψει της πλέον κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοσθούν οι έξι βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, «αξιοποιώντας όλο το δυναμικό της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και τηρουμένου συγχρόνως του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου», όπως μεταδίδει το SKAI.

«Στις 7 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθροδιακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό, οι ηγέτες εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τις πρόσθετες προτάσεις που υπέβαλε η Τουρκία και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη χώρα αυτή με βάση έξι αρχές» υπενθυμίζει η Κομισιόν που περαιτέρω επισημαίνει ότι «ανατέθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσει αυτές τις προτάσεις και να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες από κοινού με την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης και 19ης Μαρτίου».

Ειδικότερα και ανά αρχή οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζονται ως εξής:

1. Νομικές εγγυήσεις για την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία

Η επιστροφή παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν χαρακτηριστεί απαράδεκτες ή έχουν απορριφθεί- ουσιώδες στοιχείο για να τερματισμό του φαινομένου να πληρώνουν οι μετανάστες τους διακινητές και ταυτόχρονα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους - μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Οι ρυθμίσεις αυτών των επιστροφών, τόσο των ατόμων που χρήζουν όσο και αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσωρινά και έκτακτα μέτρα που έχουν ως στόχο τον τερματισμό των ανθρώπινων δεινών που οφείλονται στις σημερινές σημαντικές ροές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Όλες οι επιστροφές πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες προβλέπονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εξατομικευμένα, σύμφωνα με σαφείς νομικές και διαδικαστικές παραμέτρους που καθορίζονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου. Δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής μιας γενικευμένης πολιτικής επιστροφών, κάτι που θα ήταν αντίθετο προς τις νομικές απαιτήσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Επανεισδοχή των ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας: Κάθε νέος παράτυπος μετανάστης και αιτών άσυλο που εισέρχεται στην Ελλάδα, ο οποίος διαπιστώνεται ότι δεν χρήζει διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφει στην Τουρκία δυνάμει της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχήςμεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επιστροφή των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας: Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρα 35 και 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου), μια αίτηση ασύλου μπορεί να κλείσει και να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή απολαύει ήδη επαρκούς προστασίας σε μια "πρώτη χώρα ασύλου", ή εάν έχει έρθει στην ΕΕ από μια "ασφαλή τρίτη χώρα" η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση σε προστασία. Υπάρχει μια σειρά εγγυήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως η εξέταση κάθε υπόθεσης χωριστά, οι προσωπικές συνεντεύξεις και το δικαίωμα προσφυγής κατά αποφάσεων απόρριψης αίτησης.

Πρακτικές ρυθμίσεις: Για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία — στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής («hotspots») σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου.

2. Πρόγραμμα επανεγκατάστασης 1:1

Για κάθε Σύριο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν έναν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης. Οι αναληφθείσες δεσμεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό θα περιλαμβάνουν τις 18.000 εναπομένουσες θέσεις από τις 22.504 θέσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, και, εφόσον χρειαστεί, τις αδιάθετες 54.000 θέσεις βάσει υφιστάμενων αποφάσεων μετεγκατάστασης.

Το υλικοτεχνικό πλαίσιο που στηρίζει το Εθελοντικό Πρόγραμμα Εισδοχής για Ανθρωπιστικούς Λόγους με την Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του προγράμματος επανεγκατάστασης 1:1 — με βάση την εμπειρογνωσία της UNHCR με τη στήριξη της EASO, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και εθνικών αξιωματικών αρμόδιων για το άσυλο, εφόσον χρειάζεται. Μόλις το πρόγραμμα «1:1» εκπληρώσει τον στόχο της αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών, θα ενεργοποιηθούν οι εισδοχές βάσει του Εθελοντικού Προγράμματος Εισδοχής για Ανθρωπιστικούς Λόγους, τα δε κράτη μέλη θα συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση.

3. Επίσπευση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων

Οι εργασίες για τον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με την Τουρκία θα επισπευσθούν – χωρίς αλλαγή των 72 προαπαιτουμένων που πρέπει να επιτύχει η Τουρκία (35 εκ των οποίων έχουν ήδη επιτευχθεί). Για να επιτευχθεί ο στόχος της άρσης της υποχρέωσης θεώρησης έως το τέλος Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να εγκρίνει εγκαίρως τα μέτρα που εκκρεμούν. Υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων απαιτήσεων, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στα τέλη Απριλίου 2016.

4. Επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία

Τα πρώτα έργα στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία» χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή, με 55 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παιδιών των Συρίων στην Τουρκία για την πρόσβασή τους σε επίσημη εκπαίδευση, και με 40 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Το επόμενο βήμα για τη χρηματοδότηση περαιτέρω έργων θα απαιτήσει την ενεργό συνεργασία των τουρκικών αρχών, ώστε η ανάλυση αναγκών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

5. Επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Στόχος της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει όλα τα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα την άνοιξη, ώστε να τα υποβάλει στο Συμβούλιο, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών και του διαπραγματευτικού πλαισίου.

6. Βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας στις 11-12 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, να υλοποιηθούν τάχιστα και πλήρως από όλα τα μέρη.

Νωρίτερα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, είχε δηλώσει σχετικά:

«Όσοι θέλουν να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με μια κατάσταση όπου ανθρώπινα όντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, εμπιστευόμενοι λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται με κυνικό τρόπο την ανθρώπινη δυστυχία. Πρέπει επιτέλους να εξαρθρώσουμε αυτό το μοντέλο. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, ως ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, καθώς και για επανεγκατάσταση Σύριων από την Τουρκία στην ΕΕ, μπορούν να εξαρθρώσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθροδιακινητών άπαξ και δια παντός. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Δηλαδή, η περίπτωση κάθε ατόμου που ζητεί διεθνή προστασία πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, με δικαίωμα προσφυγής, και με την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει "επαναπροώθηση"».

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Πάνος Καμμένος άρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα;
Η ρήξη έφερε διάσπαση ή έδωσε την ευκαιρία για αποχώρηση στους ΑΝΕΛ;

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Μείζον ζήτημα δημιουργείται για την συνέχιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι άνθρωποι του Πάνου Καμμένου με εντολή του ιδίου φαίνεται να "αδειάζουν" το γραφείο του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση φαίνεται πως αποχωρούν...
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, φέρεται να έχει ήδη ακυρώσει το προγραμματισμένο του ταξίδι στις ΗΠΑ.
Ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του στο Ν. Χατζηνικολάου (όπως ισχυρίστηκε o δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του STAR), καλεί επειγόντως αύριο τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του... ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Το ζήτημα, λοιπόν, που δημιουργείται, είναι μείζον για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ σημαίνει πως το κυβερνών κόμμα χάνει την δεδηλωμένη και ως εκ τούτου υποχρεούται πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας να εκκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες στην Βουλή.

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι πως ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για να συναποφασίσει, τη στιγμή που τυπικά δεν θα θεωρείται πρωθυπουργός έχοντας χάσει το στήριγμα των ΑΝΕΛ;
Με ποιές νόμιμες διαδικασίες μπορεί να υπάρξει άμεση αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ώστε να μην δημιουργηθούν μείζονα ζητήματα ως προς την οποιαδήποτε ενέργεια - συναπόφαση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες;
Ποιοί θα τολμήσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Τσίπρα, με δεδομένες όχι μόνο τις δηλωμένες εντός κοινοβουλίου διαφορές από το κυβερνητικό "έργο", αλλά και την διαχείριση του ζητήματος που προέκυψε μετά την ατιμωρησία του κ. Μουζάλα (υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό), λόγος για τον οποίο ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ φαίνεται να εγκαταλείπουν το κυβερνητικό σκάφος με δηλώσεις περί "εθνικού θέματος", ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον κ. Μουζάλα προχωρώντας και σε δηλώσεις υπέρ της... "Μακεδονίας"!...

Περνάμε, άραγε, σε μία περίοδο ακυβερνησίας; Σε μία περίοδο κατά την οποία θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά και δεν θα έχουμε, λόγω των τελευταίων εξελίξεων;
Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο στην δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα;
Ή μήπως ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προχωρήσει σε μερικό ανασχηματισμό, απαλλασσόμενος από τον κ. Μουζάλα και κάποια ακόμη πρόσωπα, για να διατηρήσει τις σχέσεις του με τους ΑΝΕΛ και, φυσικά, να "εξασφαλίσει" την ύπαρξη της κυβέρνησής του; Σε μία τέτοια εξέλιξη, όμως πιά δικαιολογία θα υπάρχει για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δικαίωναν τα περί "Μακεδονίας" του κ. Μουζάλα;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά περισσότερα από όσα, ίσως, μπορεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός, ενώ, ταυτόχρονα, άγνωστη είναι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να καταρρέει μη αντέχοντας το βάρος των ευθυνών και των εξελίξεων...

Να θυμίσουμε, στο σημείο αυτό, πως από τον Δεκέμβριο, φήμες ανέφεραν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε σειρά ανεπίσημων επαφών με ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας, βολιδοσκοπώντας την επιστροφή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν οι εξελίξεις εξανάγκασαν ή δικαιολόγησαν την ό,ποια απόφαση των ΑΝΕΛ για εγκατάλειψη του Αλεξη Τσίπρα και σχεδιασμό επανόδου του στη Νέα Δημοκρατία, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος και ο στενός του κύκλος γνωρίζουν, αλλά είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις των επόμενων ημερών (ή εβδομάδων) θα αποκαλύψουν πιθανές πολιτικές σκοπιμότητες της αιφνίδιας εθελουσίας εξόδου των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα...

ΠΓΔΜ: Ευρεία δημοσιότητα το θέμα με τον Γ. Μουζάλα

Ευρεία δημοσιότητα έχει λάβει στα Σκόπια το θέμα που προέκυψε στην Ελλάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στο όλο θέμα και σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός ζήτησε συγγνώμη που αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία", οι αντιδράσεις στην Ελλάδα δεν κοπάζουν και το συγκυβερνών κόμμα ΑΝΕΛ όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν την παραίτησή του.

«Οι Έλληνες οργισμένοι: στον υπουργό Μετανάστευσης "ξέφυγε" το "Μακεδονία"» σημειώνει η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας "MIA" αναφέρεται και στην δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία, η όποια απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "META" σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα, έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι παραμένει στις ελληνικές κόκκινες γραμμές, ονομάζει τη χώρα ως ΠΓΔΜ και υποστηρίζει την λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βλέποντας το που οδηγείται η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν εκλείψει σήμερα οι μεγάλοι ηγέτες.

Η αλήθεια είναι πως δεν εξαφανίστηκαν ξαφνικά οι ηγέτες και ότι όλοι οι νεότεροι πολιτικοί έγιναν με μιας ανίκανοι.
Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν οι συνθήκες.

Στη νέα τέταρτη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που έχουμε ήδη εισέλθει, αυξήθηκαν απότομα η πολυπλοκότητα και ο αριθμός των προβλημάτων που καλείται ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο να διαχειριστεί.
Δηλαδή ένα παρωχημένο μοντέλο μιας άλλης παλιότερης εποχής, διατηρείται ως μούμια και καλείται να λύσει προβλήματα μιας νεότερης, πολυπλοκότερης και πολύ πιο εξελιγμένης εποχής.
Αυτή η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων μετατρέπει τους σύγχρονους ηγέτες σε μαριονέτες των οικονομικών συμφερόντων.

Προβλέπουμε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σύντομα σε διάσπαση των μεγάλων εθνικών οντοτήτων προς μικρότερες τοπικές οντότητες, ομοσπονδοποιημένες ή μη.
Άλλωστε η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη διαπεράσει οριζόντια και έχει ακυρώσει τα εθνικά κράτη και ειδικότερα τα πιο ευάλωτα εξ αυτών.

Πέτρος Χασάπης
Πηγή "Προεδρική Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Marc Pierini

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel εγκατέλειψε τον στόχο της να πετύχει μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους μετανάστες. Αντιθέτως, προχώρησε περισσότερο από μια έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας, με μια κακοσχεδιασμένη συμφωνία που δημιουργούσε τόσα ερωτήματα, όσες συνταγές για την επιτυχία πρόσφερε. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δείξει εάν και οι δύο πλευρές αποδεχτούν το παζάρι, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο επακόλουθος πολιτικός τρόμος στην ΕΕ και μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, θα είναι αισθητός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα πρότυπα παζαριού, η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής μανουβράρει άψογα την ΕΕ και την Γερμανία. Αφού συζήτησε μια pro forma συμφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Μαρτίου, η Άγκυρα εξέπληξε δύο ημέρες μετά την Γερμανία με μια νέα πρόταση που έμοιαζε να καλύπτει τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Γερμανίας: να αδειάσει την Ελλάδα από τους πρόσφυγές της (μέχρι κάποια μελλοντική ημερομηνία, η οποία θα καθοριστεί) και υποσχόμενη ότι θα οργανώσει μια ομαλή μεταφορά των προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη, στη βάση ένας μέσα, ένας έξω.

Το τίμημα αυτής της πρότασης: 3 δισ. ευρώ επιπλέον ευρωπαϊκής βοήθειας για την Τουρκία, μια πιο άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες, την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ και ούτε μία λέξη για το κράτος δικαίου και την ελευθερία έκφρασης στα επίσημα έγγραφα της ΕΕ. Ήταν διχαστική, πανούργα, αλλά αποτελεσματική.

Για πολλούς στις Βρυξέλλες, το δημοκρατικό μοντέλο της ΕΕ ταπεινώθηκε ξεκάθαρα. Στις 4 Μαρτίου, μόλις ο Tusk είχε απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της Zaman, μια εφημερίδα της αντιπολίτευσης. Στις 8 Μαρτίου, μόλις οι ηγέτες της ΕΕ έφυγαν από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Cihan News Agency (μέλος του ίδιου ομίλου), κατασχέθηκε από τις κρατικές αρχές τα ξημερώματα.

Ερχόμενες μετά από μια απότομη ανατροπή μιας απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου στο υψηλότερο επίπεδο του τουρκικού κράτους, αυτές οι κινήσεις δεν θα μπορούσαν να είχαν στείλει πιο ξεκάθαρο μήνυμα: η τουρκική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα πολιτικά πρότυπα της ΕΕ και με το να είναι σε θέση ισχύος στο ζήτημα του μεταναστευτικού, παίρνει εκδίκηση για τα χρόνια της ταπείνωσης από το ντουέτο της Merkel και του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy, ο οποίος επανειλημμένως δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ.

Τώρα, η προσχέδια συμφωνία θα πρέπει να εμπλουτιστεί και αυτή η επίπονη διαδικασία αναμένεται να έρθει σε σύγκρουση με άλλο ένα σύνολο αρχών της ΕΕ, αυτή τη φορά για τους πρόσφυγες και το άσυλο. Όχι μόνο η συμφωνία αφορά απλώς τους Σύριους πρόσφυγες, όχι αυτούς από το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή άλλους, αλλά επίσης περιλαμβάνει ένα βασικό ελάττωμα: οι άνθρωποι θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην Τουρκία, μια χώρα που δεν δίνει προστασία ασύλου σε κανέναν άλλο από τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία της ΕΕ το 2013 για τη διεθνή συνεργασία, ιδιαίτερα σε σχέση με τα άρθρα 38 και 39 (2) σχετικά με την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Επιπλέον, η Τουρκία υποτίθεται ότι θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις στις οποίες οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ και στελέχη της ΕΕ θα διεξάγουν την καλά χαρτογραφηθείσα διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα για τους μετανάστες, κάτι που η Άγκυρα προηγουμένως είχε αρνηθεί να κάνει. Η Τουρκία θα αποδεχθεί τώρα τις διαδικασίες ασύλου της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ; Ή η διαδικασία θα διεξάγεται μόνο από την Τουρκία; Και τι θα κάνει η Τουρκία με εκείνους των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται; Αυτό είναι επικίνδυνο, ανεξερεύνητο έδαφος.

Σε πολιτικούς όρους, η συμφωνία ΕΕ-ΤΟυρκίας, αν εγκριθεί, θα αντιστοιχεί με την επιβολή μιας συλλογικής επαναπροώθησης των προσφύγων (το ακριβώς αντίθετο του προτύπου της πολιτικής μη επαναπροώθησης της ΕΕ) και στην παροχή της διαδικασίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στην Τουρκία. Σε θεσμικό επίπεδο, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δίνεται στην Άγκυρα ένα είδος ενισχυτικού ρόλου στην υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, και ασφαλώς, εν ευθετώ χρόνω, την μελλοντική συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή της ΕΕ.

Μια τέτοια συμφωνία θα είναι αρκετή για να σταματήσει τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος από το να δελεάζουν απελπισμένους ανθρώπους να φθάσουν στην Ευρώπη; Πιθανότατα όχι. Τα τελευταία 30 χρόνια παράνομης μετανάστευσης στην Μεσόγειο έχουν αποδείξει ένα σταθερό μοτίβο: οι λαθρέμποροι μπορούν να αλλάξουν διαδρομές σε λίγες ώρες ή ημέρες, ενώ οι κυβερνήσεις αντιδρούν στην καλύτερη, σε διάστημα εβδομάδων. Πιστεύοντας ότι η τουρκική συμφωνία θα μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, είναι μια χαμένη πρόταση.

Με μεγάλο πόνο, κάποιου είδους συμφωνία με την Τουρκία πιθανότατα επιτευχθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το Βερολίνο είναι σε μεγαλύτερη βιασύνη από ό,τι η Άγκυρα, αλλά πολιτικά, όσο περισσότερο συνεχίζεται το παζάρεμα, τόσο το καλύτερο για την εθνικιστική αφήγηση της τουρκικής ηγεσίας. Δεδομένου του πολιτικού πανικού στην Ευρώπη και της εντυπωσιακής σειράς γκαφών που προέρχεται από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το σενάριο θα διαρκέσει τόσο όσο οι πολιτικοί της ΕΕ μπορούν να αντέξουν την προσωπική ταπείνωση χωρίς να πληρώνουν βαρύ τίμημα στις εκλογές. Για την ώρα, το διπλωματικό σώμα της τουρκικής κυβέρνησης ασχολείται απευθείας με εκείνους που θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την συμφωνία, δηλαδή με την Merkel και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αλλά αυτό είναι μόνο βραχυπρόθεσμα.

Κοιτάζοντας πέρα από τον ορίζοντα, τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει για τους πρόσφυγες, την ΕΕ και την Τουρκία;

Για το άμεσο μέλλον, οι πρόσφυγες θα υποστούν περισσότερη δυστυχία και αβεβαιότητα, γυναίκες και παιδιά θα συνεχίσουν να κακοποιούνται, οι λαθρέμποροι θα γίνονται πλουσιότεροι, και η ΕΕ θα συνεχίσει να ποδοπατά τις αρχές της. Το πρεστίζ των ηγετών της ΕΕ αναπόφευκτα θα αμαυρωθεί περισσότερο το 2016.

Με την Τουρκία, η ΕΕ ενεργεί τώρα ως ένας διαμεσολαβητής ενός πιο αυταρχικού κράτους με μια πιο εθνικιστική αφήγηση, οδηγώντας στην διάλυση οποιασδήποτε επίφασης της δημοκρατίας. Με δεδομένο το τεταμένο εγχώριο πολιτικό πλαίσιο, δεν υπάρχει λόγος για τους ηγέτες στην Άγκυρα να σταματήσουν να καταλύουν την αρχιτεκτονική του κράτους δικαίου της χώρας, να αποκαταστήσουν την ελευθερία έκφρασης, να αφήσουν χώρο για μια δημοκρατική κουρδική αντιπολίτευση ή για να επανεκκινήσουν την διαδικασία ειρήνευσης με το Κουρδιστάν.

Το HDP, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να παρενοχλείται και το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) θα αδειάσει από ψηφοφόρους μέχρι, ίσως, κάποιες νέες πρόωρες εκλογές δημιουργήσουν μια δικομματική Βουλή. Με άλλα λόγια, πιεσμένη με τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τον στρατηγικό της στόχο για υποστήριξη μιας σταθερής, δημοκρατικής Τουρκίας στο κατώφλι της. Αυτό είναι ένα τεράστιο game changer.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα γίνουν αισθητές με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, θα υπάρξει μια ισχυρή πολιτική απόρριψη της Τουρκίας, πιθανώς συνοδευόμενη από την αποτυχία μιας έγκαιρης συμφωνίας για την απελευθέρωση της βίζα, και τελικά μια απόρριψη της διαδικασίας ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ. Δεύτερον, θα υπάρξει μια βαθύτερη διαίρεση μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο. Και τρίτον, θα υπάρξει μια σταθερή άνοδος των λαϊκιστικών, απορριπτικών και ισλαμοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η ηθική χρεοκοπία έρχεται με υψηλό τίμημα.

Στην πορεία, η Merkel έχει ηγηθεί μιας πλήρους αποτυχίας της αρχιτεκτονικής εξωτερικής πολιτικής της Συνθήκης της Λισσαβόνας, μετά το 2009. Η αρχική ιδέα της διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κρατών, ήταν αρκετά κακή. Το 2015, micromanaging κρίσεις όπως η προσφυγική, αποκλειστικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν άλλο ένα λάθος, το οποίο οδήγησε σε βεβιασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς την συμβουλή ενήμερων ανθρώπων. Τέλος, η κίνηση του Βερολίνου να περιορίσει τόσο τους βασικούς της εταίρους στην ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχει αποδειχθεί μοιραίο για οποιαδήποτε ελπίδα μιας συνεπούς πολιτικής σχετικά με την προσφυγική κρίση. Η θεσμική χρεοκοπία έχει διαλύσει την ήπια δύναμη της Ευρώπης.

Το σημερινό πολιτικό κλίμα στις υψηλότερες σφαίρες της Ευρώπης, μπορεί να απεικονιστεί απλά: ένα ισχυρό Βερολίνο ήταν αποδεκτό, ένα πανικόβλητο Βερολίνο ήταν απροσδόκητο, αλλά ένα Βερολίνο που μαχαίρωσε την ΕΕ πισώπλατα ήταν σοκαριστικό. Πολλά έσπασαν στο μαγαζί της Ευρώπης, και θα πάρει κάποιον καιρό προτού ολοκληρωθεί το καθάρισμα και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Το γεγονός πως μια τέτοια ηθική και πολιτική καταστροφή μεθοδεύτηκε από ένα ντουέτο Βερολίνου-Άγκυρας, δεν είναι το λιγότερο από τις αιμορραγούσες πληγές που άφησε πίσω του.

Carnegieeurope
Πηγή CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σαν βόμβα έπεσε η είδηση-χαστούκι στην Άγκυρα ότι στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος στην Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια κρίθηκε ανεπιθύμητος και αποκλείστηκε κάθε επαφή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης και σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Alan Makovsky, ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός διπλωμάτης επέκρινε έντονα τον Ερντογάν για επιβολή δικτατορικού καθεστώτος στην Τουρκία και απέκλεισε την πιθανότητα αν τελικά έρθει στις ΗΠΑ, να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Alan Makovsky που εκφράζει την αμερικανική κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι στην Τουρκία παραβιάζονται οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και μετά τα γεγονότα του Gezipark έχει επιβληθεί δικτατορικό καθεστώς, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι στήριξε τους Τζιχαντιστές στα εγκλήματα του στην Συρία.

Τέτοιο χαστούκι σίγουρα δεν το περίμεναν στην Άγκυρα και… έπεται και συνέχεια!

ERDOĞAN ABD’ DE İSTEMEYEN MISAFIR = Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελλ., στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου και να επιβιώσει πολιτικά για ένα διάστημα, ετοιμάζεται να υπογράψει, στη σύνοδο κορυφής, το νέο, “προσφυγικό Μνημόνιο” αυτοκαταστροφής, αυτοχειριασμού του ελληνικού λαού και του κράτους του. Αν δηλαδή άλλες αντιθέσεις επιτρέψουν κάποια κατάληξη σε αυτή τη σύνοδο.

‘Ηδη το έχει μισοϋπογράψει, αποδεχόμενη κατ’ αρχάς το κλείσιμο των συνόρων και την αποθήκευση στη χώρα δεκάδων σήμερα, εκατοντάδων χιλιάδων αύριο δυστυχισμένων ανθρώπων, που δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα να φροντίσει, να περιθάλψει και πολύ περισσότερο να εντάξει οπουδήποτε.

Χώρια οι ενδεχόμενες στρατηγικές παραχωρήσεις της ΕΕ προς την ‘Αγκυρα, απολύτως βλαπτικές και για τα εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και για την τουρκική δημοκρατία και για την προοπτική μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην οποία ομνύουν όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις.

Ασυνάρτητη τακτική χωρίς στρατηγική

‘Οπως συνέβη και το καλοκαίρι, με το τρίτο μνημόνιο, πήγαμε κια στο ζήτημα αυτό σε μια αρχική επίδειξη θορυβώδους αντίστασης, με τις απειλές για βέτο και την ανάκληση του Πρέσβη στη Βιέννη, που τελικά διευκόλυναν την τελική υποχώρηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όλα αυτά προσχεδιάστηκαν, μπορεί να έγινε και αυτό, αλλά έτσι κι αλλοιώς εκεί θα φτάναμε. ‘Οταν ο καπετάνιος μέσα στην καταιγίδα δεν έχει καθαρή ιδέα που θέλει να πάει και τι γίνεται και τι δεν γίνεται, όταν το κόμμα του έχει θεωρήσει περιττή πολυτέλεια και έχει αρνηθεί επί χρόνια, με λυσσώδη επιμονή, κάθε προσπάθεια να ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του, για το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική, όταν δεν έχει σχέδιο, είναι τελικά αναπόφευκτο να καταντήσει – και μαζί του η χώρα που κυβερνά, αντικείμενο, “κλωτσοσκούφι” κατά το κοινώς λεγόμενο, αντί για υποκείμενο στην κρίση.

Είναι βεβαίως εκ του πονηρού να αποδίδει κανείς όλη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν με το προσφυγικό στον ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας την παντελή αποσύνθεση του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας και το διεθνές περιβάλλον. Αυτή εδώ είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, και ακόμα και η πιο σοβαρή και επιδέξια κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να τη βγάλει πέρα. Αν όμως και η κυβέρνηση δεν πολυκαταλαβαίνει τι γίνεται και τι θέλει, τότε η καταστροφή γίνεται αναπόφευκτη.

Εχει όμως δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ την ιδιαίτερη συμβολή του σε αυτό που ήταν από καιρό ώριμο για άλλους λόγους να γίνει,πιθανώς θα γινόταν και χωρίς τη δική του συμβολή στο τέλος και συνιστά πιθανότατα μια από καιρό προγραμματιζόμενη μεγάλου μεγέθους διεθνή προβοκάτσια, τη διοχέτευση δηλαδή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη και, τελικά, τον εγκλωβισμό τους στην πρώτη. Θα έπρεπε να είχε προβλέψει για ποιούς σκοπούς θα χρησιμοποιούνταν το μήνυμα “είστε καλοδεχούμενοι”, το έστω καλή τη πίστει, αλλά χωρίς κανένα ρεαλισμό εκπεμφθέν από την Αθήνα. ‘Οτι θα χρησιμοποιούνταν δηλαδή από το καθεστώς Ερντογάν, για να στηθεί μια πολύ μεγάλη διεθνής προβοκάτσια και να οδηγηθούμε τελικά εκεί που οδηγηθήκαμε. (Πριν από πολλά χρόνια τα ίδια έκαναν οι “εθνικόφρονες” τότε και διάφοροι συμπαραστάτες των Κούρδων, παροτρύνοντας τον αρχηγό τους Οτσαλάν να έρθει να “φιλοξενηθεί” στην Ελλάδα, χωρίς ούτε να εκτιμήσουν σωστά τις συνθήκες, ούτε να μπορούν ή να ξέρουν πως να εξασφαλίσουν την προστασία του).

‘Ατακτη υποχώρηση

Είναι γεγονός ότι και αυτά να μην υπήρχαν, η γεωγραφία της χώρας και η διεθνής κατάσταση την επιβαρύνουν και σε μια κατάσταση τέτοιας αδυναμίας της είναι το πιθανότερο τελικό θύμα, αυτός που φορτώνεται τον “μουντζούρη”, ένα πρόβλημα που όλοι θέλουν να διώξουν από την αυλή τους. Από την αναγνώριση όμως αυτής της πραγματικότητας, μέχρι το να διευκολύνεις μόνος σου την υλοποίηση των σχεδίων τους και να αποδεχτείς με την υπογραφή μας το κακό που πάει να γίνει στη χώρα μας, τη μετατροπή της σε χωματερή ανθρώπων δηλαδή, υπάρχει μαγάλη διαφορά, γιατί αυτό πάει να γίνει τώρα με την άκριτη δηλαδή αποδοχή του σχεδίου Γιούνκερ-Μέρκελ για κλείσιμο των συνόρων και νέες σοβαρότατες παραχωρήσεις στην Τουρκία (που η ‘Αγκυρα θα τις εγκολπωθεί για να μην εφαρμόσει τις υποσχέσεις της και να συνεχίζει την αποστολή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ανάλογα με τη διάθεσή της να πιέσει την Αθήνα).

Το να επιμείνει η Αθήνα στην άσκηση πίεσης στην Τουρκία, στην άμεση μετεγκατάσταση όσων ήδη συμφώνησαν να πάρουν οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν είναι εξτρεμισμός. Το να αρνηθεί το κλείσιμο των συνόρων επίσης. Φτάσαμε τώρα στο σημείο να μη διαμαρτύρεται για τις εχθρικές προς την Ελλάδα ενέργειες της πΓΔΜ ή και της Ρώμης που στέλνει καραμπινιέρους να φυλάνε τα σύνορα της Αλβανίας και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα (!) – και πως να διαμαρτυρηθεί βέβαια, αφού υλοποιούν το σχέδιο που φαίνεται ότι αποδέχτηκε η Αθήνα!

Ούτε φυσικά είδαμε καμιά παράσταση στον “μεγάλο φίλο” αυτής της κυβέρνησης, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς την έγκριση των οποίων “δεν κουνιέται φύλλο” στα Σκόπια και που διαθέτουν τεράστια επιρροή στις χώρες του Βίζεγκραντ.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει να αποφύγει τη δική της και την καταστροφή της χώρας, πρέπει να σταματήσει τις επόμενες ώρες αυτή την νέα πορεία αυτοκαταστροφής, δηλώνοντας στους εταίρους της να βρουν όποια λύση θέλουν, αλλά ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχτεί λύσεις που “παρκάρουν” στη χώρα δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όταν έχει ήδη 1.500.000 ανέργους, 250.000 υποσιτιζόμενους μαθητές και έχει ήδη υποστεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή λόγω των Μνημονίων που της εφάρμοσαν, μια καταστροφή που συνεχίζεται και επί “αριστεράς”, έχοντας ήδη υπερβεί τις υλικές καταστροφές της Γερμανίας ή της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπορεί και να μην μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν αυτό που θέλουν. Αλλά δεν πρέπει τουλάχιστον να τα υπογράφει. Τώρα φέρεται σαν εκείνο τον ήρωα στην ελληνική ταινία που έλεγε “Πεινάω, πεινάω, δώστε μου να φάω και σας υπογράφω ότι θέλετε”.

Συμπαράσταση στους πρόσφυγες και ο ρόλος των ΜΜΕ

Ο ελληνικός λαός έχει γράψει ήδη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του με τη συμπαράστασή του προς τους πρόσφυγες. Η συμπαράσταση αυτή παραμένει ουσιώδης για να διατηρήσουμε τη δική μας ανθρώπινη υπόσταση και για να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας μας, την “ασπίδα” του πολιτισμού μας.

Αλλά ούτε τους πρόσφυγες θα ωφελήσουμε, ούτε τον εαυτό μας, αποδεχόμενοι τη διάλυση της χώρας μας.

Τα ελληνικά ΜΜΕ, που διοικούνται και καθοδηγούνται από “φιλελεύθερους” της αριστεράς και της δεξιάς και, τελικά, δυνάμεις του εξωτερικού, μας δείχνουν τώρα το δράμα των προσφύγων και θα είμαστε ασφαλώς κτήνη αν μας άφηνε ασυγκίνητους. Το κάνουν όμως για να βοηθήσουν το πέρασμα του προσφυγικού Μνημονίου, του σχεδίου Γιούνκερ-Μέρκελ, για αποδοχή από την Ελλάδα του κλεισίματος των συνόρων και “προσωρινή αποθήκευση” που θα αποδειχθεί μόνιμη, πιθανώς εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν ακόμα μια φορά τις τεχνικές του “Δόγματος του Σοκ”, δηλαδή μια βαθειά αλήθεια που κινητοποιεί συναισθηματικά και εγκαλεί ηθικά, για να στηρίξουν ένα μεγάλο ψέμμα. Το ότι δηλαδή μπορεί η Ελλάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται, να φιλοξενήσει έναν παρόμοιο αριθμό ανθρώπων, που επιπλέον διακρίνονται από πολύ διαφορετικά, δεν λέω καλύτερα ή χειρότερα, αλλά διαφορετικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και κώδικες συμπεριφοράς, χωρίς να διαλυθεί η ήδη διαλυμένη σύμπασα χώρα.

Το ίδιο έκαναν και όταν έφεραν τα Μνημόνια. Χρησιμοποίησαν την αλήθεια για το κακό χάλι της Ελλάδας και τις υπαρκτές αλλά διογκωμένες ευθύνες του ελληνικού λαού (“όλοι μαζί τα φάγαμε”), για να μας κάνουν να αποδεχτούμε και να δικαιολογήσουμε την επίθεση των ξένων εναντίον μας. Είναι τόσο μεγάλη η ενοχή που μας “φόρεσαν” (ακριβώς γιατί στηρίζεται και σε αλήθειες, έστω διογκωμένες), που, σε συνδυασμό με την (εν μέρει βάσιμη) αίσθηση αδυναμίας, αίσθηση που επέτεινε η “συνθηκολόγηση χωρίς μάχη” του Ιουλίου, εξηγούν γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ανάλογο κίνημα συμπαράστασης στους συμπατριώτες μας που υποφέρουν τα πάνδεινα, αλλά και πιο μαχητικής αντίθεσης στα καταστροφικά σχέδια του Κουαρτέτου.

Με επιδέξια χρήση της “αλήθειας” οικοδομούνται τα καλύτερα ψέμματα και οι πιο αποτελεσματικές απάτες!

Με την ίδια ευκολία που μας παρουσιάζουν σήμερα το δράμα των προσφύγων, τα ΜΜΕ θα μας παρουσιάσουν, όταν τα πολιτικά συμφέροντα των ξένων, που τελικά υπηρετούν, επιβάλλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, εγκλήματα που αναπόφευκτα θα γίνουν και ίσως έχουν ήδη γίνει σε μερικές περιπτώσεις και θα χρησιμοποιήσουν τότε την δικαιολογημένη αγανάκτηση που θα προκύψει, για να κάνουν μπάχαλο την Ελλάδα.

Η τελική επιδίωξη του ελληνικού “πειράματος”

‘Εχουμε υπογραμμίσει από την αρχή της κρίσης ότι τελική επιδίωξη του προγράμματος δεν είναι η νεοφιλελεύθερη κοινωνική ισοπέδωση. Αυτή γίνεται αλλά είναι μόνο το μέσο για κάτι άλλο, πολύ βαθύτερο και σοβαρότερο, δηλαδή για την καταστροφή των πιο ζωτικών λειτουργιών του έθνους-κράτους και την “αρπαγή” του. Θα ρουφήξουν όλη την ουσία του και θα αφήσουν στο τέλος το “τσόφλι” του, την ταμπέλα “Ελληνική Δημοκρατία”. ‘Ηδη άλλωστε, έχουν σε μεγάλο βαθμό αναλάβει με το Κουαρτέτο, που κρύπτεται πίσω από την τύποις λειτουργούσα κυβέρνηση, την πραγματική εξουσία στη χώρα.

Αν ήθελαν μόνο ριζικό νεοφιλελευθερισμό, θα μείωναν π.χ. τη ζήτηση όσο τη μείωσαν στην Πορτογαλλία, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από την Ελλάδα, δεν θα προκαλούσαν οι ίδιοι αυτό το Κραχ της ελληνικής οικονομίας που υπερβαίνει το Κραχ του 1929. Αν είχαν κάνει λάθος στο πρόγραμμα θα έκαναν σε κάποιο σημείο μια διόρθωση χωρίς να ανατρέψουν τη λογική του. Θα στήριζαν λίγο την δική τους κυβέρνηση Σαμαρά για να το φέρει σε κάπως βιώσιμο πέρας.

‘Οχι, δεν θέλουν νεοφιλελεύθερη διόρθωση. Στην Ελλάδα πειραματίζονται τη δημιουργία νέου “ευρωπαϊκού και παγκόσμιου υποδείγματος”, μια βαθιά “αλλαγή καθεστώτος” που, αν αφεθεί στη λογική της, πάει στην ανατροπή των επιτευγμάτων της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού, των μεγάλων ευρωπαϊκών επαναστάσεων, περιλαμβανομένης της ελληνικής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και το συνδυάζουν αυτό με ιδιαίτερες γεωπολιτικές και με “ιδεολογικές” επιδιώξεις (λόγω της ιδιάζουσας σημασίας της Ελλάδας στην παγκόσμια ιστορία και του “αντιστασιακού DNA” των Ελλήνων που πρέπει να τσακίσουν και να ξεριζώσουν).

Παλληκάρι και αγωνιστής όλη τη ζωή του, ο φίλος μου ο Βαγγέλης μούπε τις προάλλες: “Αν δεχτώ ότι έχεις δίκηο, θα με πιάσει απελπισία. Πως θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιες δυνάμεις;”

“Ωραία”, του απάντησα, “να εφαρμόσεις αυτή τη μέθοδο την επόμενη φορά που θα πας σε γιατρό. Πες ότι θέλεις να σου κάνει μια διάγνωση που να την αντέχεις”.

Ασφαλώς η απελπισία είναι κακός σύμβουλος, το ίδιο είναι όμως και οι αυταπάτες. Ο ελληνικός λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις για να επιβιώσει και στις πιο δύσκολες καταστάσεις – άλλα είναι τα ελαττώματά του. Το πρώτο βήμα όμως για να το καταφέρει είναι να κάνει ορθή διάγνωση της κατάστασης, να βγάλει το κεφάλι του από την άμμο και να δει την πραγματικότητα κατάματα. ‘Ηταν πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρουν, ο Πάρις όμως σκότωσε τον Αχιλλέα και ο Δαυίδ τον Γολιάθ. ‘Ηταν πιο έξυπνοι και πιο εύστοχοι από τους αντιπάλους τους.

Η δημογραφία

Για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω, το προσφυγικό μνημόνιο έχει και μια ακόμα σημασία. Βάζει τα θεμέλια για την επιταχυνόμενη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού ενός κράτους που υπήρξε πάντα και μόνο ως κράτος των Ελλήνων, όπου χρησιμοποιούμε τον όρο με την έννοια της συνείδησης, όχι της φυλετικής καταγωγής. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι και μη ‘Ελληνες δεν μπορούν να γίνουν πολίτες του. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μοχθεί είκοσι χρόνια στην Ελλάδα, να κάνει εδώ το σπιτικό του και να στερείται αιωνίως πολιτικών δικαιωμάτων.

‘Αλλο αυτό και άλλο η βίαιη δημογραφική αλλοίωση της εθνικής σύνθεσης του πληθυσμού, του λαού, που, όπως γνωρίζουμε από τον καιρό του Θουκυδίδη και του Περικλή, αποτελεί τη βάση της Δημοκρατίας. Η κυριαρχία δεν είναι αφηρημένο πράγμα, ακολουθεί τον λαό, διδάσκει ο πρώτος. ‘Ηδη άλλωστε, τα οικονομικά Μνημόνια φροντίζουν για την αποδήμηση όλο και περισσότερων νέων Ελλήνων όπου βρουν και των πιο ηλικιωμένων, φιλάσθενων και αδύναμων προς το υπερπέραν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ πέφτουν κατακόρυφα οι γεννήσεις.

Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα πυκνότητας κατοίκων και βέβαια πρέπει να επικρατεί μεγάλη ταραχή στο κρανίο για να νομίσει κάποιος ότι θα το λύσει στην Ελλάδα με την εισαγωγή Νιγηριανών και Αφγανών στις σημερινές συνθήκες. Πηγαίνετε μια βόλτα πίσω από την Ομόνοια, αν έχετε αμφιβολίες επ’ αυτού. Εμείς προτείνουμε, σε όσους το πιστεύουν, να πάνε τη λογική τους στα άκρα και να επιδιώξουν να δημιουργήσουν χοτ σποτ στις καλές βόρειες και νότιες γειτονιές της Αθήνας, να επωφεληθούν και οι ίδιοι, εκεί που μένουν, από την ανανέωση της δημογραφίας.

Δεν ζούμε, ούτε έχουμε προσχωρήσει με τη θέλησή μας, σε κάποια παγκόσμια δημοκρατική ή σοσιαλιστική, υπερεθνική “ομοσπονδία”. Το έθνος κράτος είναι το μόνο πλαίσιο, ίσως ανεπαρκές και προβληματικό, αλλά το μόνο όπου οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν σε κάποιο έλεγχο των εξουσιών που τους διαφεντεύουν, σε κάποια ασφάλεια. Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω ανθρώπους που θεωρούν εαυτόν προοδευτικό και πιστεύουν πρόοδο τα έθνη να διαλυθούν στον χυλό της παγκοσμιοποίησης, μιας παγκόσμιας δικτατορίας του Χρήματος και της Αμερικής δηλαδή. Δείτε τους δυστυχισμένους πρόσφυγες. Σε νομαδικά ζώα θέλουν να μας μετατρέψουν όλους οι άρχοντες του κόσμου που ζούμε.

Από την οικονομία στην γεωπολιτική

Το “προσφυγικό μνημόνιο” θα το ακολουθήσει σύντομα, όπως πάνε τα πράγματα, ήδη σχηματίζεται, το γεωπολιτικό μνημόνιο, που θα προβλέπει τη διάλυση του κυπριακού κράτους και θα θέτει υπό εποπτεία τον “σκληρό πυρήνα” της ελλαδικής λαϊκής-κρατικής-εθνικής κυριαρχίας. Η άρνηση στον ελληνικό λαό της κυριαρχίας που νομίμως ασκεί στις χώρες που κατοικεί, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το πλειστάκις ρητά διατυπωμένο όνειρο των πιο σκοτεινών κύκλων του βρετανικού ιδίως και αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και όχι μόνο, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες. Ο ίδιος ο θεωρητικός του πιο εξτρεμιστικού ιμπεριαλισμού της εποχής μας, ο Σάμιουελ Χάντιγκτον, από τους αρχιτέκτονες, με τις ιδέες του, της καταστροφής στη Μέση Ανατολή και του “πολέμου των πολιτισμών”, έχει πει στους ‘Ελληνες, με τις ταξινομήσεις που προτείνει, ότι τους θεωρεί εχθρούς.

Ο τελικός προορισμός αυτής της διαδρομής, αν ο ελληνικός λαός δεν βρει το κουράγιο, το μυαλό και την ηγεσία να τη σταματήσει, θα είναι η πλήρης καταστροφή και διάλυση του ελληνικού έθνους, η δημιουργία μιας πιθανώς ακρωτηριασμένης “Ελλάδας χωρίς ‘Ελληνες”, κατά την προσφυή έκφραση του Μίκη Θεοδωράκη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελλ. χωρίς δικό της, εθνικό σχέδιο και πρόταση, με τελείως συγχισμένη κατανόηση της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας, με μοναδικό της πρόγραμμα την “εξουσία για την εξουσία”, έχει γίνει τώρα, ξανά, το ασυνείδητο όργανο των πιο επικίνδυνων δυνάμεων που έχει παράγει η ιστορική διαδρομή του ανθρώπινου γένους. Δεν αντιλαμβάνεται καν, ότι συνιστά χοντρό δούλεμα, βαριά ειρωνεία, η πρόσφατη απονομή στον κ. Τσίπρα, από τουρκικό ίδρυμα, του τίτλου επίτιμου Διδάκτορα Οικονομικών. ‘Οπως το 2015, η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση δεν χρησίμευσε παρά στην αποδοχή της τελικής συνθηκολόγησης, έτσι και τώρα προσγειωνόμαστε σιγά – σιγά στην πραγματικότητα της παραμονής, με την υπογραφή μας, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η παρουσία των οποίων, αν μη τι άλλο, θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αποτίναξη των νεοαποικιακών δεσμών και θα μας καταστήσει εσαεί όμηρους των “Πιστωτών”, αλλά και της ‘Αγκυρας, που πότε θα ανοίγει και πότε θα κλείνει, κατά το δοκούν τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών.

‘Οπως και το 2010 η κυβέρνηση της Αθήνας, ελεγχόμενη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους ξένους, αφού δεν είχε η ίδια δικό της μυαλό και σχέδιο, έπαιξε τον ρόλο του “χρήσιμου ηλίθιου” και του “πράκτορα του Χάους” στην Ευρώπη, έτσι και τώρα, με το προσφυγικό, η Ελλάδα φορτώνεται το βάρος όλης της προσφυγικής κρίσης, όπως φορτώθηκε το βάρος όλης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τους πρόσφυγες και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι η Ευρώπη μπήκε στον αστερισμό της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στην “πρώτη γραμμή”, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια σημασία του “πειράματος” που εδώ πραγματοποιείται.

“Μια φορά να γυρίσεις την πλάτη, θα τρέχεις σε όλη σου τη ζωή”, είπε κάποτε στον συγγραφέα αυτών των γραμμών, ο κορυφαίος “μυστικοσύμβουλος” του Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά τον Ιούλιο, η “Αριστερά χωρίς Αριστερούς” του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, αποδεικνύεται εξίσου καταστροφική με τους προηγούμενους διαχειριστές της εξουσίας. Με την υπογραφή της στο τρίτο μνημόνιο, κουρέλιασε ήδη την τιμή μιας παράταξης για την οποία χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους στην Ελλάδα και της οποίας το ηθικό κεφάλαιο είχε παραμείνει μέχρι τώρα εθνική παρακαταθήκη, που την αναγνώριζαν και οι αντίπαλοί της. Αναγκάζει τώρα έναν γέροντα, τον Μανώλη Γλέζο, τον “πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης”, τρις καταδικασμένο σε θάνατο, να ζητάει και να ξαναζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον Τσίπρα. Δεν μπορεί πια να βρει κανένα σημείο αντίστασης.

Σταματήστε την πορεία άμεσα, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεστε υπαίτιοι και συνένοχοι της μεγαλύτερης καταστροφής της παγκόσμς Αριστεράς, μετά την προσχώρηση του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στους οπαδούς της Θάτσερ και του Ρήγκαν, που πλήρωσε τόσο ακριβά ο λαός του, μετά οι λαοί της Αραβίας και τώρα αρχίζουν να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Και μην έχετε καμία αυταπάτη. Τραγικό θα είναι, προς παγκόσμιο παραδειγματισμό, το τέλος που σας ετοιμάζουν οι διεθνείς δήθεν φίλοι σας. Ο “χρόνος”, που εσείς νομίζετε ότι κερδίζετε, τον χρησιμοποιούν για να βάλουν καλύτερα τη θηλειά στον λαιμό σας.

Πηγή ΚωνσταντακόπουλοςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ άμα το πέρας της συναντήσεώς του με τον πρόεδρο της Αρμενίας, σχολίασε όσα έλαβαν χώρα στα σύνορα με τα Σκόπια με πρόσφυγες και μετανάστες. Οι τελευταίοι διάβασαν φυλλάδιο που διανεμήθηκε από ΜΚΟ, το οποίο τους καλούσε είτε να παραμείνουν στην Ειδομένη είτε να αποπειραθούν να διαβούν τα σύνορα με τα Σκόπια. Τα αποτελέσματα αυτής της δόλιας ενέργειας είναι γνωστά και θλιβερά.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση, αλλά και στις ΜΚΟ να μην την επιτρέπουν!

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί κάτι παράταιρο: Ο πρωθυπουργός -ο οποίος ορθά χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση από ορισμένες ΜΚΟ «εγκληματική συμπεριφορά»- δεν μπορεί την ίδια στιγμή να απευθύνει «έκκληση» σε όσους εγκληματούν και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τις ζωές προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Στην Ελλάδα υπάρχει κράτος (τουλάχιστον οι πολίτες υπερφορολογούνται για να συνεχίσει να υπάρχει) και άπαντες οφείλουν υπακοή στους νόμους. Οι πρωθυπουργοί δεν απευθύνουν εκκλήσεις συμμορφώσεως με τον νόμο, διότι αυτό μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας και απώλειας ελέγχου απ' όλους όσοι επιβουλεύονται τη χώρα.

Οι ΜΚΟ δεν δύνανται -και δεν πρέπει να τους επιτραπεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο- να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος και να αναλαμβάνουν καθήκοντα και εξουσίες που έχουν η Αστυνομία, οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες των υπουργείων. Ούτε, φυσικά, πρέπει να τους δοθεί το εξωφρενικό προνόμιο να διαχειρίζονται κονδύλια που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ουδείς Ελλην πολίτης έχει ψηφίσει κάποια ΜΚΟ για να τον... κυβερνά και για να διαχειρίζεται κονδύλια που θα χρεώνονται στο κράτος μας.

Επίσης, πρέπει πάση θυσία να καταγραφούν όλες αυτές οι οργανώσεις και να εξεταστεί το ποιόν όσων τις στελεχώνουν. Είναι προκλητική η εικόνα ορισμένων μελών τους, που συμπεριφέρονται σαν «αφεντικά» στην πατρίδα μας, και ύποπτος ο ρόλος κάποιων άλλων.

Η αυθαιρεσία τους πρέπει να σταματήσει άμεσα!

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Φαίνεται πως για καιρό ακόμη θα παρακολουθούμε και απλώς θα καταγράφουμε τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν, με την αδυναμία του κυβερνητικού οργάνου να παραγάγει έργο. Αναρωτιέμαι, εάν -με δεδομένο ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα πρέπει για κάποιο διάστημα ακόμη να το υφιστάμεθα- αλλαγή προσώπων στην ηγετική ομάδα, μήπως μπορεί να φέρει κάποια θετικά σημάδια;

Κανένας συντονισμός, έλλειψη κοινής γραμμής, κάθε κυβερνητικό στέλεχος και το μπαϊράκι του. Δεν είναι μόνον που ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας γράφει στα παλιά του παπούτσια απόφαση του πρωθυπουργού για τον ΟΛΠ, και την αναστέλλει, ίσως και την ματαιώνει, χωρίς ο πρωθυπουργός να ζητήσει την παραίτησή του, ούτε πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Είναι και πολλά άλλα, που με έκαναν να υποθέσω πως έβαλαν μπροστά τον κ. Τσίπρα για το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει, ενώ οι δογματικοί και αμετάπειστοι μαρξιστές κυβερνούν στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας σ’ αυτό το στάδιο τον έλεγχο του κράτους από τα κόμμα. Η αδυναμία συντονισμού του κυβερνητικού έργου από τον κ. Τσίπρα είναι πλέον περισσότερο από εμφανής.

Στο φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, ακούμε δηλώσεις από τον κ. Βίτσα, τον κ. Μουζάλα, τον κ. Τόσκα και ενίοτε τον κ. Ξυδάκη. Ποιος είναι εν τέλει ο αρμόδιος, που συντονίζει την όλη υπόθεση, ώστε να μη απαιτείται να διαψεύδει ο ένας τον άλλον; Και τι είδους έργο προσφέρουν όλοι αυτοί, ώστε δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από τον εξευτελισμό που μας υπέβαλαν αδιαμαρτύρητα οι Σκοπιανοί; Ακούσαμε και τις απαράδεκτες δηλώσεις Μουζάλα, που αποκάλεσε "Μακεδονία" τα Σκόπια, δημιουργώντας, παρά τη συγγνώμη που ζήτησε, κυβερνητική κρίση...

Ζήσαμε εχθές σκηνές «αλαλούμ» με την άγνοια (ηθελημένη;) των δήθεν αρμοδίων, σχετικώς με την επιστροφή λαθρομεταναστών στην Ειδομένη από τους Σκοπιανούς στρατιώτες. Οι αρμόδιοι (!) υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις καλύπτοντας όλες τις εκδοχές. Ένας δεν ήξερε τι συνέβη, άλλος μάς είπε ότι θα μας υποβάλουν αίτημα οι Σκοπιανοί και θα αποφασίσουμε, και ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις ΜΚΟ νομίζοντας ότι είναι ακόμη στην αντιπολίτευση, χωρίς να του περάσει από το νου, ότι η κυβέρνηση δεν καταγγέλλει, αλλά ενεργεί.

Σε δηλώσεις τους Αφγανοί λαθρομετανάστες και Σύροι πρόσφυγες, είπαν ότι πέρασαν τον χείμαρρο και έφτασαν σε ένα χωριό των Σκοπίων, όπου τους συνέλαβε ο σκοπιανός στρατός, τους χώρισαν σε ομάδες, τους έβαλαν σε στρατιωτικά φορτηγά, έφτασαν στα σύνορα και οι Σκοπιανοί στρατιώτες έκοψαν τα συρματοπλέγματα και τους ανάγκασαν να περάσουν ξανά στο ελληνικό έδαφος.

Εδώ, έχουμε μια καταφανέστατη εχθρική πράξη άλλου κράτους, που έστειλε ανθρώπους παράνομα στο έδαφός μας. Οι δήθεν εξυπνάδες που ακούστηκαν, ότι το ίδιο έγινε και από δική μας πλευρά, δεν έχουν καμιά βάση, επειδή στην μια περίπτωση υπάρχει επίσημη ενέργεια του σκοπιανού κράτους, στην δική μας περίπτωση υπάρχει ενέργεια ανθρώπων εν αγνοία του ελληνικού κράτους. Το ότι ο κ. Τόσκας «πετάει ακόμη αετό» και δεν υπάρχει η σωστή αστυνόμευση, είναι εσωτερικό δικό μας θέμα. Δεν ισοφαρίζεται με την σκοπιανή ενέργεια.

Υπήρξε και άλλη παιδιάστικη δικαιολογία, ότι δεν επέτρεψαν τους 1.500, αλλά μόνον 200 που ήσαν στην ουδέτερη ζώνη. Πέραν του ότι οι επιστρέψαντες και κακοποιηθέντες -με εμφανή σημάδια- δηλώνουν ότι τους συνέλαβαν σε σκοπιανό χωριό -και χωριό στην ουδέτερη ζώνη φυσικά δεν υπάρχει-, το γεγονός και μόνον ότι τους υποχρέωσαν βιαίως να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, αποτελεί αφ’ εαυτού εχθρική ενέργεια. Πού είναι η υπερήφανη εξωτερική πολιτική που υποσχέθηκε η κυβέρνηση;

Και κάτι άλλο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε σχόλια στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι επ' ευκαιρία της συναντήσεως των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επεισόδιο του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Συναδινού. Και είπε μεταξύ άλλων: «Η πλειοψηφία στην Ελλάδα θέλει τις πόρτες της χώρας ανοικτές σε διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες».

Τότε γιατί ζητάει από τις βόρειες χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους ώστε να φύγουν από την Ελλάδα οι πρόσφατοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες. Αφού ελληνικός λαός θέλει (πότε τον ρώτησε επ’ αυτού;) ανοικτές πόρτες προς τι όλη η φασαρία. Να τους κρατήσουμε εδώ, και τα άλλα τρία εκατομμύρια που είναι έτοιμος ο Ερντογάν να στείλει, και θα ικανοποιηθεί το εσώψυχο των επαγγελματιών του ανέξοδου ανθρωπισμού.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

''Μας επέστρεψαν οι σκοπιανοί τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα;'', ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας.
''Δεν έχει τεθεί ακόμη επίσημα αίτημα επανεισδοχής. Αν τεθεί θα το αξιολογήσουμε'', απάντησε εκείνος.
''Μπορεί να το αρνηθούμε;'', επέμειναν οι  δημοσιογράφοι. 
''Αν τεθεί θα το αξιολογήσουμε'', μυρήκασε ο υποκαραγκιοζάκος, μη σεβόμενος ούτε το μουστάκι του. 

Δεν τολμούνε οι ξεφτίλες της Ευρώπης ούτε να ξεστομίσουν ότι μπορεί, υπάρχει περίπτωση να αρνηθούνε κάτι.
Πες ρε κακομοίρη: ''Ναι! Μπορεί. Αλλά θα το αξιολογήσουμε''. Δεν δεσμεύεσαι σε τίποτα. ''Μπορεί'' λες, δεν υπογράφεις συμβόλαιο. Γ@μώ τις ζαρτιέρες που φοράτε μέσα απ' τα παντελόνια!

Κι εν τω μεταξύ, αφού εμείς δεν παραδεχόμασταν ότι μας τους επέστρεψαν, οι άλλες δουλίτσες των γερμανών οι σκοπιανοί, άρχισαν τις διαρροές πως μας τους έφεραν πίσω όχι από επίσημες οδούς αλλά από μονοπάτια και περάσματα!

Κι εκεί δεν πετάχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών να τους γ@μήσει τα ράμματα. Να τους πεί: ''Πώς ξέρουμε ρε τσόλια της Ευρώπης ότι αυτοί που μας φέρατε πίσω σαν πρόσφυγες είναι οι ίδιοι και δεν είναι τρομοκράτες, ή βαρυποινίτες, ή προβοκάτορες;''

Και δεν τους τραβήξαμε και έναν οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό, να κλείσουμε κι εμείς τα σύνορα, να δουν την Μέρκελ για μοντέλο!

Το ΝΑΤΟ περιπολεί και αλωνίζει πιά στο μισό Αιγαίο, κατόπιν δικού μας αιτήματος. 

Τούρκοι αξιωματούχοι στα ακριτικά νησιά μας κάνουν κουμάντο ποιοί πρόσφυγες θα μείνουν και ποιοί όχι. 

Σκοπιανοί και αλβανοί ανοιγοκλείνουν τα σύνορα κατά την @@@λα τους, και μας φορτώνουν όσους και όποιους θέλουν, χέζοντας πάνω στην Συνθήκη της Γενεύης, και κατουρώντας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τί κάνετε ρε αλήτες της κυβέρνησης (και της αντιπολίτευσης σε σύμπνοια, παρά τις τάχα μου ''νάχαμε να λέγαμε'' διαφωνίες);
Καλά, τα βάλατε με 'μας τον λαό εκτελώντας το συμβόλαιο θανάτου που υπογράψατε σαν μνημόνιο.  Πάει στον διάολο, θα δούμε τί θα γίνει.
Αλλά την πατρίδα ρε; Το σπίτι όλων μας;
Ρε σεις, έχει χυθεί πολύ αίμα σε τούτον τον τόπο και για πολύ μικρότερες αιτίες.

Καταλαβαίνετε ρε απορρίματα της Ευρώπης τί κάνετε;
Και νομίζετε πως διαστρέφοντας την έννοια και την αλήθεια των λέξεων, ονομάζοντας εμάς εθνικιστές και ρατσιστές, και τους εαυτούς σας ρεαλιστές και λογικούς, θα δικαιωθείτε για τις πράξεις σας; Πως θ' αλλάξει η προδοσία σας;

Ο έλληνας, ''κύριοι'' με τις ζαρτιέρες,  μπορεί να είναι ό,τι σκ@τά είναι, αλλά έχει ένα κουμπί περίεργο, κρυμμένο κάτω από τόνους ωχαδελφισμού, αλλά πολύ ευαίσθητο, που γράφει επάνω: ''Πατρίδα''.
Όποιος του το πατήσει κατά λάθος ή από αγνή βλακεία, ή προδοσία, τον παίρνει ο διάολος και τον πάει στα Σκόπια κι ακόμη παραπέρα.

Νομίζουμε πως το έχετε πατήσει!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με υπερεξουσίες οι δύο ξένοι που θα μετέχουν στο 5μελές συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Μ. Ροζάκος, Β. Παπακωνσταντόπουλος

Στα χέρια των ξένων θα βρίσκεται ο έλεγχος του Κατοχικού Ταμείου, στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση, τιτλοποίηση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Το χθεσινό ραντεβού των δύο πλευρών απλώς πιστοποίησε ότι η έδρα του Ταμείου θα βρίσκεται τύποις στην Αθήνα, αλλά επί της ουσίας τα νήματα για τη λειτουργία του θα κινούνται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος φορέας θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο, που θα στελεχώνεται από τρεις Ελληνες και δύο ξένους. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι με απλή, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή θα απαιτούνται τέσσερις ψήφοι αντί για τρεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πρόβλεψη υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών μας, καθώς τουλάχιστον ένας από τους δύο εκπροσώπους τους θα πρέπει να συναινέσει προκειμένου να πάρει το συμβούλιο οποιαδήποτε απόφαση. Το άκρως πονηρό αυτό σχήμα διοίκησης είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2016 με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, που επιβεβαιώνεται πλήρως από τις χθεσινές εξελίξεις.

Πέρα από το Κατοχικό Ταμείο, το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε για άλλη μια φορά υπέρ της τριετούς εξαίρεσης από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Εξαιρέσεις

Επίσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από την πώληση δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 250.000 ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτικά δάνεια ύψους έως 20.000 ευρώ. Οι δανειστές εξαρχής εμμένουν στην απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν εγείρει την αξίωση να συμπεριληφθούν και «πράσινα» δάνεια στα πακέτα «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα καταλήγουν στα χέρια ξένων funds. Πρόκειται για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, υπό την προϋπόθεση άλλα δάνεια του ίδιου οφειλέτη να έχουν «κοκκινίσει».

«Κόκκινα» δάνεια: Οι «γύπες» είναι εδώ

Φουντώνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, φουντώνει όμως και το ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ολα και περισσότερα funds-γύπες... πετούν πάνω από την Αθήνα και ετοιμάζονται να ορμήσουν στα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και όχι μόνο. Οι επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων είναι συνεχείς, με τους εκπροσώπους funds του εξωτερικού να βολιδοσκοπούν την αγορά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sankaty, KKR, η Cerberus Appolo, το Oaktree, το York Capital, η Paulson Fund και αρκετές ακόμα εταιρίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Τα αποκαλούμενα «κοράκια» των αγορών ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των χαμηλών τιμών που αγοράζουν, θεωρώντας τα έναν αποδοτικό τρόπο επένδυσης στο real estate. Οι προσφορές που δίνονται για τα δάνεια από τις ξένες εταιρίες αρχίζουν από το 5% της αξίας τους, όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που δεν εξοφλούνται, και φτάνουν έως το 45%-50%, όταν πρόκειται για δάνεια με υποθήκη τα οποία είναι ενήμερα. Στο παιχνίδι για την πώληση των «κόκκινων» δανείων έχει μπει και το κουαρτέτο, πιέζοντας την κυβέρνηση να παραχωρήσει μέρος τους σε ξένα funds, προκειμένου να ανασάνουν λίγο οι τράπεζες και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Ο Ν. Φίλης ζήτησε 20.000 διορισμούς

Τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών την επόμενη τριετία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στους θεσμούς ο υπουργός Νίκος Φίλης. Τη μελέτη συνοδεύει αίτημα να αρθούν οι περιορισμοί στις προσλήψεις στην Παιδεία και να δοθεί το πράσινο φως, προκειμένου να διοριστούν διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανέλαβαν προσφάτως καθήκοντα, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Επειτα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας, πρέπει να υπάρξουν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρχή ενός νέου κύκλου αποκατάστασης των προβλημάτων της εκπαίδευσης αλλά και των εκπαιδευτικών».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι από το 2009 έως το 2015 μειώθηκαν οι δαπάνες για την εκπαίδευση κατά 35%, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της μη αναπλήρωσής τους με νέους και οδήγησε σε σημαντική έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας «να αυξηθεί η γήρανση του εκπαιδευτικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ντράγκι: Δεν είναι αρμοδιότητα μου η άρση των capital controls

Οι ελληνικές Αρχές είναι υπεύθυνες να διαχειριστούν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να κρίνουν αν και πώς θα προβλεφθεί εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς αυτούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή.
Ο κ. Ντράγκι στη γραπτή απάντησή του επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη για την επιβολή των capital controls εναπόκειται στην κυβέρνηση και δεν αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για όσους επιστρέφουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό δεν απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρωσυστήματος, αντιθέτως θα μπορούσε να θεσπιστεί ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Ειδικότερα, στην απάντησή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει πως «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων όποιων χαρακτηριστικών στοχεύουν στην παροχή κινήτρων στους καταθέτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ευρωσυστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται, ανάλογα με το επίπεδο της εμπιστοσύνης των καταθετών, να δημιουργήσει κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να αξιολογήσουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή».

Σήμερα η μάχη για το ύψος των περικοπών σε όλες τις συντάξεις

Το αν οι περικοπές στα εισοδήματα από συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 1.300 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος της εθνικής σύνταξη, η προσωπική διαφορά (δηλαδή πότε θα γίνουν οι περικοπές) και οι επικουρικές συντάξεις. Με δεδομένο ότι οι θεσμοί αρνούνται να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να αυξηθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, αυξάνονται οι πιθανότητες να επανέλθει η συζήτηση για στοχευμένες περικοπές από 2% έως 30% «εδώ και τώρα» στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος για τους δανειστές είναι να εξαλειφθεί έτσι το έλλειμμα ύψους 600.000.000 ευρώ, που προβλέπεται για το τρέχον έτος, στο ΕΤΕΑ.

Συνολικά όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι από το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά καλύπτουν μόνο τα μισά, δηλαδή τα 900.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με παρεμβάσεις στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις, παρότι η ελληνική πλευρά επιμένει για τη σχετική κόκκινη γραμμή. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει έτσι κι αλλιώς οριοθετήσει τα 1.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, για να γίνουν περικοπές από αυτό το ύψος και άνω. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα προκληθούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις από περίπου 1.000 ευρώ και άνω. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετύχει οι μειώσεις να περιοριστούν στο σκέλος του πλαφόν για μία ή για άθροισμα συντάξεων (2.000 και 2.500 ευρώ αντίστοιχα).

Συνεχίζονται στην Αθήνα οι κόντρες ΔΝΤ - Ευρωπαίων

Οι κόντρες μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες είχαν ξεκινήσει προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέψουν στη χώρα μας, συνεχίζονται και στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο τόσο στο θέμα των πρόσθετων μέτρων που θεωρεί ότι θα απαιτηθούν την τριετία 2016-2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (7,2-9 δισ. ευρώ), όσο και στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και η ομάδα της χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, ενώ ζητούν επίσης μεγαλύτερο «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου σε σχέση με τους Ευρωπαίους, αντί για την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%. Για τον συντελεστή αυτόν σκεπτικισμό εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας, αλλά μόνο το ΔΝΤ συσχετίζει το ύψος του ανώτατου συντελεστή με αυτό του αφορολογήτου, επικαλούμενο την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Βεβαίως, για τους τεχνοκράτες του Ταμείου, διευρυμένη φορολογική βάση σημαίνει επιβολή πρόσθετων βαρών στα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τη μνημονιακή συνταγή σκληρής λιτότητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναχωρήσουν από τη χώρα μας για το Καθολικό Πάσχα, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ και η μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 27 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο, με στόχο να κλείσουν ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δυστυχώς κάποιοι ερασιτέχνες και ρομαντικά αφελείς, αποφάσισαν επιπόλαια πως μόνο αυτοί είναι ανθρωπιστές εξισώνοντας στην δυστυχία Έλληνες και αλλοδαπούς που συρρέουν καθημερινά και εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας.

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί με απλή χρήση…. της κοινής λογικής!
Γιατί με βάση την κοινή λογική πριν από τρία περίπου χρόνια (10/6/2013) γράφαμε, επί λέξει τα εξής:

«Κατά την γνώμη μας, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η ευρύτερη αριστερά, αν θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει την μεγάλη ευκαιρία που της παρουσιάζεται από την σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης, τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει να προτείνει πραγματικές λύσεις όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας, αλλά και στα θέματα των παράνομων μεταναστών. 
Η «ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης» των παράνομων μεταναστών – εποίκων με την συμπληρωματική επεξήγηση «για να πάνε σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν» μόνο σαν ρομαντική αφέλεια μπορεί να θεωρηθεί, αφού πριν εκτυπωθούν οι πρώτες «άδειες νομιμοποίησης» το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να έχει εκπαραθυρωθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και να βρεθεί εκτός χωρών – μελών της συνθήκης Σένγκεν μένοντας με ένα βάρος απροσδιόριστου αριθμού  ανθρώπων που είναι τελείως αδύνατο να αντέξει» (άρθρο μας 10/6/2013 O πολυπολιτισμικός εποικισμός της σύγχρονης Ελλάδος με την ανοχή όλων μας).

Πράγματι, η ρομαντική αφέλεια της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης, την εμποδίζει να συνειδητοποιήσει αυτό που φαινόταν πεντακάθαρα εδώ και πολλά χρόνια.
Η ιδεοληψία, η άγνοια στοιχειωδών γεωπολιτικών και άλλων δεδομένων της περιοχής και η πολιτική  απειρία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέλαβε στις αρχές του 2015 να «υλοποιήσει» την ρομαντική αφέλεια της αριστεράς, άνοιξε διάπλατα τα σύνορα της χώρας σε πάσης μορφής και κατηγορίας «πρόσφυγες» βεβαιώνοντας με δηλώσεις της (14 Απριλίου 2015) πως «Δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015

Από αυτή και μόνο την δήλωση αποκαλύπτεται ανάγλυφα το μέγεθος της πλήρους άγνοιας όχι μόνο της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικά σύνορά μας αλλά και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Τουρκίας που «την είχε στημένη» περιμένοντας υπομονετικά, όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψη τον τελευταίο αιώνα, «την κατάλληλη ευκαιρία».

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».  Πριν η νέα Ελληνική Κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία, ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας  Γιώργος Σταθάκης, στα πλαίσια παρουσιάσεων του «Προγράμματος ανάπτυξης για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή οικονομία» του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο (28/11/2014), υποσχέθηκε σε επενδυτικά κεφάλαια να προσφέρει υπηκοότητα σε μετανάστες προκειμένου να δημιουργηθεί δεξαμενή «φτηνού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα» αγνοώντας επιδεικτικά την σκληρή πραγματικότητα των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας των Ελλήνων εργαζομένων που υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα!

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, επιθυμούσαν ένα ορισμένο αριθμό οικονομικών μεταναστών για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τους και για τον λόγο αυτό συχνά στρεφόταν εναντίον της Ελλάδος για «κακομεταχείριση» των μεταναστών που βρισκόταν υπό περιορισμό στις διάφορες «Αμυγδαλέζες» οι οποίες ασκούσαν ένα καταλυτικά αποτρεπτικό ρόλο σε επίδοξους μετανάστες που συσσώρευε η Τουρκία στα Μικρασιατικά παράλια.

Έτσι, το 2014, όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι ροές ήταν απόλυτα «ελεγχόμενες» παρά τους πολέμους σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ. – το έτος 2014 η Ελλάδα κατέγραψε 77.163 αφίξεις παράνομων αλλοδαπών και 27.789 απελάσεις (σχετικό άρθρο μας εδώ).

Το 2015 βέβαια η (αριστερή) Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της σε όλα τα «ταξικά αδέλφια» της από ολόκληρο τον πλανήτη και όπως ήταν φυσικό, η καραδοκούσα Τουρκία φρόντισε αμέσως να αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία για την οποία προετοιμάζονταν χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα: Ολόκληρη η Ελλάδα βιώνει μια απίστευτη ανθρωπιστική κρίση, οι πολίτες καλούνται συνεχώς να σηκώνουν αλλεπάλληλα οικονομικά βάρη παρά την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου και την απόλυτη καταστροφή της καθημερινότητας τους με την φτώχεια και την δυστυχία να τους περιβάλλει ασφυκτικά και να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Τα σύνορα μας στον Βορρά κλείνονται ερμητικά από Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια, ο τόπος μας πλημμύρισε από αδίστακτους έμπορους του ανθρώπινου πόνου, πολλές «νεφελώδεις» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με μπόλικο χρήμα και ύποπτους στόχους που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, πολιτικούς που χρησιμοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία για να κερδίσουν ψήφους με το πρόσχημα του «ουμανισμού» και μια μεθοδική Τουρκία με συνεπή, μακροπρόθεσμη στρατηγική να επιβάλλεται θριαμβευτικά, αποκομίζοντας μυθικά πλούτη και μεγάλη πολιτική επιρροή χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή για τους θανάτους εκατοντάδων αντρών, γυναικών και παιδιών από την βύθιση των σαπιοκάραβων του θανάτου στα οποία φορτώνει καθημερινά χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους από τα Μικρασιατικά παράλια.

Αποτελεί διαχρονικό κανόνα, όποτε η Τουρκία καλείται να προχωρήσει σε μια Διεθνή Συμφωνία να προσποιείται ότι «συμφωνεί σε όλα», να ζητάει προκαταβολικά όλα τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε από την κάθε «διαπραγμάτευση» και στην συνέχεια να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το συντριπτικό ποσοστό των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει. Αυτό έκανε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, αυτό κάνει και στις μέρες μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Μαρτίου 2016, λίγες μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου 2016, η Τουρκία ανακοίνωσε θορυβωδώς πως «Ξεκίνησε η εφαρμογή της συµφωνίας επαναπροώθησης που υπογράφηκε µε την Ελλάδα το 2001 και θα ίσχυε από το έτος 2002» παραλαμβάνοντας από την Ελλάδα 267 αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στην χώρα μας. Την περίοδο 2001- 2015 μας έστειλε χωρίς τυμπανοκρουσίες μερικά εκατομμύρια και μόλις πήρε πίσω 267 ανθρώπους άρχισε να διατυμπανίζει στη διαπασών ότι «παίρνει από την Ελλάδα πίσω μετανάστες»!

Στις 7 Μαρτίου 2016, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο νέο-οθωμανός σουλτάνος Ερντογάν δήλωσε κυνικά, στα πλαίσια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε το Συνδικάτο Hak-İş, «Ελπίζω ο Νταβούτογλου να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες έχοντας πάρει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ!»

Στις 10 Μαρτίου 2016, τρείς μέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία ανακοίνωσε πως «Δεν θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη (και φυσικά στην Ελλάδα). Επιστροφή στο Τουρκικό έδαφος θα γίνεται μόνον για όσους φτάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας»! Εν τω μεταξύ, στέλνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους στριμωγμένους στα σαπιοκάραβα του θανάτου, γνωρίζοντας μετά βεβαιότητας πως θα εγκλωβιστούν μέσα στην Ελλάδα δημιουργώντας μια βραδυφλεγή υγειονομική, κοινωνική και πολιτική βόμβα στα θεμέλια της «Χριστιανικής» Ελλάδας!


Ερντογάν (Πρώτη φωτογραφία): Κυρία Μέρκελ, πρέπει να επιμεληθείτε την εμφάνιση σας πριν διαπραγματευτούμε για την ασφάλεια των Ελληνικών συνόρων!
Ερντογάν (Δεύτερη φωτογραφία): Αυτή (η εμφάνιση) είναι καλύτερη!
Προσφυγική κρίση με την ματιά της Marian Kemensky (Σλοβακία)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δυστυχώς κάποιοι ερασιτέχνες και ρομαντικά αφελείς, αποφάσισαν επιπόλαια πως μόνο αυτοί είναι ανθρωπιστές εξισώνοντας στην δυστυχία Έλληνες και αλλοδαπούς που συρρέουν καθημερινά και εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας. Οι «ανθρωπιστές» αυτοί που υπέθαλπαν καθημερινά εκρηκτικές διαμαρτυρίες για τις «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησης παράνομων αλλοδαπών στις «Αμυγδαλέζες», παρακολουθούν σήμερα αποσβολωμένοι δυστυχισμένες γυναίκες που ξέφυγαν από τον θάνατο πολλές φορές να κινδυνεύουν στα λασπόνερα της Ειδομένης ξεγεννώντας κάτω από καταρρακτώδη βροχή στις «ελεύθερες δομές φιλοξενίας» της Κυρίας Τασίας!
Ο νέο-οθωμανός σουλτάνος, είτε λέγεται Αχμέτ είτε λέγεται Ρετζέπ, έχει στόχο να πνίξει την Ελλάδα με καραβάνια δυστυχισμένων ανθρώπων που συσσωρεύει μεθοδικά στα Μικρασιατικά παράλια από ολόκληρη την Ανατολή, την Ασία αλλά και την Αφρική με τσάρτερ των Τουρκικών Αεροπορικών γραμμών, χωρίς βίζα και με κόστος … 50 Ευρώ το άτομο!
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι ρομαντικοί αφελείς της αριστεράς τόσο πιο σύντομα θα στρωθούν στην δουλειά να το αντιμετωπίσουν. Το τεράστιο πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που έσπειραν μέσα στην Ελλάδα και μας πληγώνει καθημερινά, δεν αντιμετωπίζεται με παρωπίδες ιδεοληψίας, παντελή άγνοια δεδομένων και πολιτική απειρία απερίσκεπτων πολιτικών που τσουρούφλισαν τα λαϊκά όνειρα και τις λαϊκές ελπίδες από την τολμηρή στροφή «πρώτη φορά αριστερά»!
Τώρα, απαιτείται άμεσα μια υπερκομματική, εθνική αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και κάθε κόμμα ή παράταξη κρίνεται και βαθμολογείται από το λαϊκό αισθητήριο για την υπευθυνότητα που θα επιδείξει ή δεν θα επιδείξει στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα.
Κλείνοντας, πρέπει να εξάρουμε την απερίφραστη και ευθεία αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την Ελληνοτουρκική συνάντηση της Σμύρνης,  στις Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και της Τουρκικής απειλής του casus belli. Είναι χρήσιμο να τίθενται με την ίδια, απροκάλυπτη ευθύτητα για να μην «ξεχνιούνται» με τα Τούρκικα επικοινωνιακά τεχνάσματα απονομής διδακτορικών τίτλων, προσφοράς μπουζουκιών και διανομής τριαντάφυλλων. Και οφείλουμε όλοι, πέρα από τις όποιες αδυναμίες μας, να εξάρουμε και τις εύστοχες κινήσεις όταν μάλιστα αφορούν ευαίσθητα εθνικά θέματα!

Πηγή Analyst
.
Σημαντική σημείωση: Προσθέστε και την δική σας φωνή στην παγκόσμια εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Υπογράψτε την έκκληση εδώ! Μετά την υπογραφή της έκκλησης (το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο 2016) κάντε κλικ στις ενδείξεις Facebook, Twitter, E–Mail ώστε να διαδώστε την έκκληση σε γνωστούς και φίλους! Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

REUTERS: “Η Κομισιόν θέλει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να επιτραπεί στα 80 εκατ. Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, εμπόδιο είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλικής πλευράς, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα”.

Είναι κανένας που αμφιβάλλει πως αν η Τουρκία πάρει αυτά που ζητά, (που ήδη έχουν προσυμφωνηθεί) η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, στα επόμενα δυό-τρία χρόνια, ειρηνικά/ειρηνικότατα, θα έχουν καταληφθεί de facto από Τούρκους εποικιστές, σταλμένους από το “βαθύ κράτος” της γείτονος, με απόλυτη τάξη και προγραμματισμό, όπως τώρα στέλνονται οι δύστυχοι πρόσφυγες παίζοντας τον ρόλο του πολιορκητικού κριού, προκειμένου οι Τούρκοι να σπάσουν τις πόρτες της Ευρώπης (δηλαδή της Ελλάδας);

Ή, μήπως, είναι κανένας που αμφισβητεί τις βλέψεις της Τουρκίας (που η ίδια δεν τις κρύβει) στις δύο αυτές περιοχές της Χωρας μας;

Εν τω μεταξύ, οι δωσίλογοι του καθεστώτος, “έχουν κάνει γαργάρα” την απόφαση που είχε ληφθεί για την Αγκυρα (το 1999 στο Ελσίνκι) βάσει της οποίας όποια υποψήφια χώρα επιθυμούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε. «όφειλε να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις όποιες συνοριακές της διαφορές με ένα κράτος-μέλος»...

Μπροστά στο ΕΓΚΛΗΜΑ που συντελείται ΤΩΡΑ, μπροστά στα μάτια μας (που μας τα κλείνουν με τη μαντήλα του ανθρωπισμού) οι υπογραφές των Μνημονίων, καθίστανται ΠΤΑΊΣΜΑ!!!...

Μέχρι και ο Σημίτης θορυβήθηκε και έκανε παρέμβαση σε διπλωματική, βέβαια, γλώσσα που όμως λέει πολλά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της».

Στο μεταξύ, ο Λαός (ευνουχισμένος και εντελώς ανίκανος να πάρει την τύχη του στα χέρια του) βρήκε ακόμα μία διαφορά για να διαιρεθεί σε ακόμη ένα δίπολο: Οι “ανθρωπιστές” εναντίων των “φοβικών”...
Έτσι, για να ξεστραβωθεί εντελώς...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Παναγιώτη Μητρονίκα  

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) ήταν μέχρι πρότινος μια χώρα χαμηλής γεωπολιτικής και οικονομικής αξίας στην καρδιά των Βαλκανίων. Μια μικρή χώρα χωρίς εθνική ταυτότητα, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς αξιόλογους πόρους, με ανύπαρκτη εσωτερική αγορά, μικρή οικονομία και εκτός κάποιας στρατιωτικής ή οικονομικής συμμαχίας/κοινότητας. Στα 25 χρόνια της ύπαρξης της ως κράτος, η πΓΔΜ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διασπαστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της και στην πίεση που της ασκούν οι γειτονικές, μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες με τις οποίες συνορεύει. 

Η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό αναβαθμίζει την πΓΔΜ 

Η Ελλάδα, αν και έχει ανοικτό το θέμα του ονόματος με την πΓΔΜ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ίσως η μόνη χώρα που της προσέφερε πραγματική βοήθεια μέχρι τώρα (κυρίως στηρίζοντας την οικονομία της, αλλά ακόμα και στρατιωτικά στην κρίση του Τετόβου το 2001). Η στάση μας κράτησε κατά κάποιον τρόπο ζωντανή αυτήν τη μικρή χώρα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, μοιραία, θα υποχωρήσει αναγκαστικά από μόνη της στο θέμα του ονόματος. Ενάμιση χρόνο πίσω, με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, όλα έδειχναν ότι το θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας ελάμβανε τέλος σε διεθνές επίπεδο, αναγκάζοντας την πΓΔΜ σε μια αναδίπλωση στο θέμα του ονόματος, έτσι ώστε να ανοίξει από την Ελλάδα ο δρόμος για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και γιατί όχι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όπως γνωρίζουμε καλά, η επιμονή επιβραβεύεται αντιθέτως με την απάθεια και την ανυπαρξία στρατηγικής που αναμένει τα πράγματα να βρουν τον δρόμο τους από μόνα τους. 

Η ανεύθυνη και αλλοπρόσαλλη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό ανέτρεψε την όποια μέχρι σήμερα κατάσταση και έφερε το τελευταίο διάστημα την πΓΔΜ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και όλου του κόσμου που βλέπει το όνομα «Μακεδονία» κάθε μέρα στους τηλεοπτικούς δέκτες του να συνοδεύει τις ειδήσεις για το δράμα των προσφύγων που στοιβάζονται στα σύνορα της. Η γειτονική μας χώρα δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για να κερδίσει αυτήν την προβολή. Έκανε το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Εφάρμοσε τους νόμους της. Απέδειξε ότι έχει κράτος που μπορεί να λειτουργήσει υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του, αλλά και τα συμφέροντα όσων το εμπιστεύονται.

Αντιθέτως με εμάς που ακολουθούμε μια «ανθρωπιστική στρατηγική» που ορίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νόμοι για τη μετανάστευση εκτός από το «δίκιο του μετανάστη», η ΠΓΔΜ, παρότι μικρή και απείρως πιο ανίσχυρη από την Ελλάδα σε υποδομές και δυνάμεις, όρθωσε το παράστημα της και είπε ότι εκεί έχουν νόμους και κανόνες. Και για τους ίδιους, και για τους ξένους. Και πρέπει όλοι να τους σέβονται. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν μεγάλο μέρος των κρατών-μελών της Ε.Ε. ανοικτά (και το σύνολο τους στα κρυφά) να βλέπει σήμερα τη «Μακεδονία» (και όχι την πΓΔΜ) σαν έναν αξιόπιστο σύμμαχο που χρειάζεται και αξίζει την βοήθεια της Ε.Ε. και των μελών της σε διμερές επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν σήμερα απέναντί σε μια de facto και άνευ προηγουμένου αναβάθμιση της θέσης της πΓΔΜ σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι όσο η Ελλάδα δεν αλλάζει στρατηγική, η αναβάθμιση αυτή θα μεγαλώνει και θα πιστώνει τη γειτονική μας χώρα με όλο και περισσότερη ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια σε επίπεδο τεχνικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και φυσικά διπλωματικό.

Τα Σκόπια δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να καταφέρουν να κρατήσουν τα σύνορα τους κλειστά και θα έχουν στα πόδια τους όλη την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να τους προσφέρουν υλικοτεχνική βοήθεια, προσωπικό και πολιτικά ανταλλάγματα. Είναι επίσης δεδομένο ότι χωρίς κόπο θα μπορέσουν να αποσπάσουν οικονομικές συμφωνίες και επενδύσεις από την Ε.Ε. ή κράτη μέλη σε διμερές επίπεδο, καθώς και μεγάλη υποστήριξη στις ενταξιακές διαδικασίες τους για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Όλα τα παραπάνω φυσικά προσφέρουν στην πΓΔΜ κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Την πολιτική σταθερότητα και την ενότητα που χρειάζεται για να ορθοποδήσει στο εσωτερικό και να επιδιώξει ακόμα πιο σθεναρά και συγκροτημένα τους όποιους στόχους μπορεί να έχει σαν χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Να μπει στον παγκόσμιο χάρτη κανονικά (και μπράβο της). 

Η ανυπαρξία του κράτους δημιουργεί νέα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδος - πΓΔΜ 

Αν τώρα υποθέσουμε και ότι η χθεσινή προέλαση μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα προς την πΓΔΜ ήταν σχεδιασμένη (προσωπικά το θεωρώ απίθανο μιας και η παρούσα κυβέρνηση δείχνει ανίκανη για οποιοδήποτε σχεδιασμό και …υλοποίηση του), τότε η Ελλάδα θα βρεθεί κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου να σπάσει τον αποκλεισμό, και μόνο το ότι κάποια άγνωστη ομάδα ή ΜΚΟ είναι ελεύθερη να δρα με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο εντός των συνόρων μας και οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν τίποτα είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας και την ανικανότητα (ή απροθυμία της) να τηρήσει κανόνες και υποχρεώσεις.

Συμπέρασμα 

Απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα, και με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα πράγμα, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα συρθεί από τις εξελίξεις στο να αποδεχθεί θέσεις της πΓΔΜ, έχοντας η ίδια να αντιτάξει ένα και μόνο ένα χαρτί. Το βέτο. Να γίνει δηλαδή ο «κακός» γείτονας που «καταπιέζει» αυτήν τη μικρή και έντιμη χώρα των Βαλκανίων που προστάτευσε την Ευρώπη εκεί που η ίδια η Ελλάδα ήταν ανίκανη.

Αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ πολύ αρνητικών και μη αναστρέψιμων γεγονότων για τα εθνικά μας θέματα, πρέπει άμεσα να σοβαρευτούμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε κράτος δικαίου που σεβόμαστε πρώτα από όλα τον εαυτό μας, τους πολίτες μας και τις συμφωνίες που μας δεσμεύουν. Η Ελλάδα οφείλει να αποδεχθεί ότι έχει, με δική της ευθύνη(!), στο έδαφος της εγκλωβισμένο και ένα μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών (και όχι προσφύγων) τους οποίους οφείλει να συλλάβει και σε συνεργασία με την Ε.Ε. να διαχειριστεί την απέλαση τους βάση των διεθνών κανόνων, όπως θα έπρεπε να κάνει ένα κυρίαρχο κράτος και μέλος της Ε.Ε. 

Οφείλουμε επίσης να σφραγίσουμε τα σύνορα μας, να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ επιβάλλοντας τη δράση τους αποκλειστικά σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και να μην δημιουργήσουμε κέντρα κοντά στα βόρεια σύνορα μας, έτσι ώστε να μην δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να ισχυριστεί ότι εσκεμμένα προωθούμε ως κράτος μετανάστες προς την Ευρώπη (πράγμα που ουσιαστικά θα εξισώσει το ελληνικό κράτος με τους Τούρκους δουλέμπορος). 

Ο λαός μας λέει ότι «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Τα δικά μας τα μάτια δυστυχώς τα βγάλαμε ήδη μόνοι μας, το όνομα όμως μπορούμε να το σώσουμε ακόμα. Και το δικό μας, και της Μακεδονίας, της μίας και αληθινής. Το χρωστάμε και σε εμάς σαν λαό και στην Ιστορία που κουβαλάνε αυτά τα χώματα. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν άμεσα, πριν φτάσουμε να δούμε τον κ. Τσίπρα και επίτιμο διδάκτορα Εξωτερικής Πολιτικής και Ιστορίας, αυτήν τη φορά στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Πηγή Liberal 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου