Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Μαρ 2016

Για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν, «το πάρτι έχει ήδη στηθεί»: Η διανομή χρημάτων για ανθρωπιστική βοήθεια μονοπωλεί τις συζητήσεις

Γράφει ο Γιώργος Μητράκης

Το προσφυγικό έχει πολλές διαστάσεις και υπό προϋποθέσεις θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος σε πολλά επίπεδα. Πρωτίστως φυσικά είναι ανθρωπιστικό θέμα, καθώς οι εικόνες από τη θάλασσα, από τα νησιά, από το λιμάνι του Πειραιά και κυρίως από την Ειδομένη αποτελούν κάτι πρωτόγνωρο όχι μόνο για το βλέμμα, αλλά κυρίως για την ευαισθησία του πολιτισμένου κόσμου στον 21ο αιώνα. Το προσφυγικό επηρεάζει, επίσης, τη γεωστρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνιστά μείζον οικονομικό θέμα. Τα κονδύλια που απαιτούνται και διατίθενται είναι τεράστια κι έχουν διεθνή προέλευση, ενώ η ποικιλία των αποδεκτών –από κράτη και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μέχρι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από τους διαχειριστές τους.

Για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν «το πάρτι έχει ήδη στηθεί». Η διανομή χρημάτων για ανθρωπιστική βοήθεια είναι βασικό θέμα σε όλες τις συζητήσεις και τις συσκέψεις που γίνονται αυτές τις ημέρες για το προσφυγικό. Στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Τουρκία. Παντού. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και πολλών εκπροσώπων ΜΚΟ. Ελεύθερες προμήθειες και προσλήψεις «κρύβονται» πίσω από κάθε αναφορά σε ρυθμίσεις για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, που στη χώρα μας είναι πιθανό να καταστούν απολύτως αναγκαίες, αλλά έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό.

Μέσα σε όλο αυτό το εν πολλοίς χαοτικό τοπίο οι προμήθειες τροφίμων «απορροφούν» πολύ χρήμα και ενέργεια. Κάτι απολύτως λογικό, αφού οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξαρτήτως εάν μένουν σε οργανωμένα καταλύματα, καταυλισμούς, δρόμους, πλατείες ή χωράφια, και ανεξαρτήτως εάν ξεροσταλιάζουν πίσω από τα συρματοπλέγματα ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, πρέπει να φάνε. Και ως γνωστόν τα τρόφιμα τα παράγουν βιομηχανίες, τα εμπορεύονται εταιρίες και τα διακινούν φορτηγά, πλοία και τρένα. Αυτά δεν αλλάζουν, ανεξαρτήτως του μεγέθους των αναγκών και του γεωγραφικού μήκους και πλάτους που καταγράφονται αυτές οι ανάγκες.

Στην προκειμένη περίπτωση το δράμα συμβαίνει στην Ελλάδα, μια χώρα παραγωγής τροφίμων και όπως είναι φυσικό οι εγχώριες εταιρίες παραγωγής ενδιαφέρονται να προμηθεύσουν τις ανάγκες της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι εγκατεστημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των μονάδων παραγωγής τροφίμων της χώρας, πολλές εκ των οποίων ήδη συμβάλλουν αφιλοκερδώς στην ανακούφιση του επισιτιστικού προβλήματος, προσφέροντας τόνους προϊόντων. Μόνο που, όπως σωστά επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, οι δωρεάν προσφορές προϊόντων από την πλευρά των εταιριών έχουν όριο, δεν μπορούν να γίνονται επ’ άπειρον. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ήδη καταρτίζει κατάλογο με τα μέλη του που παράγουν τρόφιμα που χρειάζεται ο Ερυθρός Σταυρός, ώστε να υπάρξουν προμηθευτές από τη Β. Ελλάδα.

Όχι –όπως τονίζει ο ΣΒΒΕ- με τη λογική της εντοπιότητας, που άλλωστε θα αλλοίωνε τη λογική του παγκοσμιοποιημένου και πλήρως απελευθερωμένου εμπορίου, αλλά με βάση την ανταγωνιστικότητα. Για τις βιομηχανίες της περιοχής η εγγύτητα των σημείων κατανάλωσης των προϊόντων τους συνιστά σε αυτή τη φάση συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού το κόστος των μεταφορικών είναι εξ αντικειμένου περιορισμένο. Για παράδειγμα τα μακαρόνια ή το γάλα μακράς διαρκείας που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία λογικά έχουν καλύτερη τιμή από αντίστοιχα προϊόντα που προμηθεύονται διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις μέσω Ντουμπάι για να τα διαθέσουν σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Είτε διότι υπάρχει σημαντικό κόστος μεταφοράς, αν παράγονται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είτε διότι επιβαρύνονται με πρόσθετες προμήθειες, στις περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών για προϊόντα που παράγονται κάπου στην Ελλάδα ή τα Βαλκάνια, οι αριθμοί ευνοούν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αρκεί να δούμε τη συγκεκριμένη διαδικασία να δουλεύει με όρους παγκοσμιοποίησης και όχι να παρακάμπτεται με άλλου τύπου δικαιολογίες.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βρόμικα παιχνίδια εταίρων πίσω από την πλάτη της Ελλάδας. Κρατάει ακόμα η Ανγκελα Μέρκελ, «στρίβει» ο Φρανσουά Ολάντ! Ολα για όλα στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (17-18 Μαρτίου)

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Σε σκοτσέζικο ντους έχουν μεταβληθεί οι δύο τελευταίες Σύνοδοι Κορυφής για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί σύνοδο με τη σύνοδο και απόφαση με την απόφαση εγκλωβίζονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στο έδαφός της και η χώρα παραμένει με την «καυτή πατάτα» στα χέρια της! Παράλληλα, βλέπει τους «27» να κλείνουν τα μάτια στις μονομερείς ενέργειες και τους σκληρούς του Βίσεγκραντ μαζί με την Αυστρία να αποφασίζουν και να διατάζουν να γίνει η Ελλάδα «αποθήκη ψυχών». Τώρα στην τρίτη και... φαρμακερή Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 17 και τις 18 Μαρτίου, η Αθήνα ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα, γνωρίζοντας πλέον ότι ο χρόνος δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί υπέρ της παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει σε μια σειρά θεμάτων (την ώρα που η Τουρκία κάνει σκληρό παζάρι, παίρνοντας όλο και περισσότερα).

Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη σύνοδο με σκοπό να εξασφαλίσει καταδίκη των μονομερών ενεργειών, χωρίς βέβαια αυτό να λύνει το πρόβλημα, μια και η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει και παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξει νέος διάδρομος.

Συμφωνία

Παράλληλα, η Αθήνα θα επιμείνει να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία χωρίς να ανοίξουν τα πέντε «απαγορευμένα» κεφάλαια της ένταξής της εάν δεν κάνει και η Αγκυρα συγκεκριμένες κινήσεις. Δεν αποκλείεται βέβαια στο κοινό ανακοινωθέν να υπάρχει κάποια αναφορά που θα «φωτογραφίζει» τις επόμενες κινήσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αν και διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι την Αγκυρα την ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα της βίζας και των χρημάτων σε αυτήν τη φάση και όχι να προσδεθεί στο άρμα της Ε.Ε.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις εντός του βαθέος κράτους της Τουρκίας που δεν το επιθυμούν, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να δεχτούν τη γειτονική χώρα στην Ε.Ε. κυρίως για οικονομικούς λόγους, αν και προβάλλουν άλλες... ευαισθησίες.
Ο προβληματισμός πάντως στην Αθήνα είναι μεγάλος αφού, όπως φαίνεται, κάποιοι... σύμμαχοι παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη της και μοναδικός στόχος τους είναι να αφήσουν στην Ελλάδα το πρόβλημα, δίνοντάς της λίγα εκατομμύρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς να τολμούν να εφαρμόσουν τις ποσοστώσεις, που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει «προδοθεί» δυο φορές, παρά τις διαβεβαιώσεις που του είχαν δώσει τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ.

Η Λεπέν

Ιδιαίτερα ο δεύτερος έχει αποστασιοποιηθεί από τις ελληνικές θέσεις και κλείνει σε αυτές των «σκληρών» χωρών του Βορρά, μια και έχει στο χαμηλό του υπογάστριο τη Μαρίν Λεπέν. Ηδη οι δηλώσεις που έγιναν στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. προδιαγράφουν τις επόμενες κινήσεις στο Προσφυγικό. Ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος «ανέβασε» τον αριθμό των 50.000 μεταναστών-προσφύγων που ήταν στην πρώτη συμφωνία Ε.Ε. - Ελλάδας σε 100.000 (!) και ζήτησε να δουλέψει το σύστημα μετεγκατάστασης με στόχο τις 6.000 τον μήνα, όταν μόλις και μετά βίας τώρα, έπειτα από τόσες εβδομάδες, έχουν γίνει 800! Παράλληλα, όλοι αναφέρονται στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα ώστε να αντέξει και να μην εκραγεί το «σύστημα».

Ενας πονοκέφαλος που έχει ακόμη μπροστά της η χώρα είναι η FYROM, η οποία ζητά ανταλλάγματα γιατί ισχυρίζεται ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα προστατεύοντας την Ευρώπη. Διακαής πόθος των Σκοπίων είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και είναι βέβαιο ότι αν δεν αλλάξει δραματικά το σκηνικό, η Αθήνα θα βρεθεί προ τετελεσμένων. Οσο για την αντιπολίτευση; Περιμένει στη γωνία την κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί τις όποιες δυσμενείς αποφάσεις για την Ελλάδα, ώστε να τις εκμεταλλευτεί στον εσωτερικό πόλεμο!

Η «συμμορία» του Βίσενγκραντ με ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Ομάδα Βίσεγκραντ και Αυστρία. Μία σχέση βαθιά στην Ιστορία, με ανθελληνικά στοιχεία από την εποχή του Μέτερνιχ και όχι μόνο, που αναβιώνει τώρα με αφορμή το Μεταναστευτικό. Οι τέσσερις χώρες, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία, μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν στον «πόλεμο» κατά της Ελλάδας, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορα του βαλκανικού διαδρόμου και να δημιουργήσουν γραμμή αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με τα Σκόπια. Για τη δράση αυτής της ομάδας, που πλέον αποκαλύφθηκε, θυμίζουμε ότι πρώτη είχε γράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Τους τελευταίους μήνες αξιωματούχοι αυτών των χωρών καταφέρονται συστηματικά κατά της Ελλάδας με απαξιωτικές εκφράσεις. Είναι, επίσης, αυτές που συντόνισαν την επιχείρηση να περάσει από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο για το κλείσιμο των συνόρων και συνεχίζουν να δείχνουν τις ανθελληνικές διαθέσεις τους. Οι τέσσερις χώρες έλκουν την ονομασία του συνασπισμού τους από μια γραφική πόλη στην Ουγγαρία, το γνωστό Βίσεγκραντ. Εκεί το 1335 έγινε μια συνάντηση μεταξύ Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβακίας, και αποφασίστηκε η τελωνειακή ένωσή τους, η οποία οδήγησε για ένα διάστημα και σε νομισματική ένωση.

Το 1991 η συνεργασία αυτή αναβίωσε. Η ομάδα των εν λόγω χωρών προχώρησε σε πολιτική και περιφερειακή συνεργασία, αρχικά από τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας (μετέπειτα, το 1993, διασπάστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία), τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Τώρα, ωστόσο, ήρθε στην επικαιρότητα αυτή η συνεργασία με αφορμή το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό. Οσο για την Αυστρία; Η Βιένη είχε επιρροή σε αυτές τις χώρες από την εποχή του Μέτερνιχ, ο οποίος -ως Αυστριακός καγκελάριος- τάχθηκε κατά της Ελλάδας όταν ξεκινούσε η Επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού. Επομένως, η Ιστορία επαναλαμβάνεται με κάποιον τρόπο!

Επίσης, οι χώρες του Βίσεγκραντ θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους και να προσεταιριστούν τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Σκόπια (το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό), προκειμένου να επιβάλουν τις θέσεις τους που είναι σε βάρος της Ελλάδας. Πραγματικός στόχος τους είναι να φτιάξουν μια δική τους συμμαχία σε όλα τα επίπεδα και βρήκαν ως βολικό κοινό «εχθρό» την Ελλάδα.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κρούσμα ηπατίτιδας εντοπίστηκε εχθές σε προσφυγόπουλο εννέα ετών από την Συρία που βρίσκονταν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Το παιδί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (σ.σ Ιπποκράτειο).

Η εκδήλωση κρούσματος ηπατίτιδας δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη αφού σε αυτό τον εκτεταμένο βαλτότοπο και σε οικτρές συνθήκες ζούνε περί τις 14.000 άνθρωποι, εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά και σε νόσους, μεταδοτικές και άλλες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρει, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Για τον σκοπό αυτό, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1) Tήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως υγιεινής των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουν τουαλέτας, απολύμανση των, καθώς και χρήση καθαρού πόσιμου νερού.

2) Έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Τι θα συμβεί, άραγε, το καλοκαίρι, με τα κουνούπια και την πιθανή μετάδοση μολυσματικών ασθενειών;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στον βαθμό που δεν μπορούμε να έχουμε τα σύνορα ανοιχτά, 
ας στείλουμε εγκαίρως το μήνυμα ότι έκλεισαν

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί δώσαμε μάχη προκειμένου να μη συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό διατύπωση που θα αναφέρεται σε «κλείσιμο συνόρων» ή, πιο ευγενικά, σε τερματισμό των ροών διακίνησης παράτυπων μεταναστών μέσω της λεγόμενης «βαλκανικής διαδρομής».
Ειδικά αυτό το τελευταίο μάλλον έπρεπε να το επιδιώκει η ελληνική πλευρά, ώστε να καταγραφεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο, μήπως και το πληροφορηθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι - οι πραγματικά κατατρεγμένοι του πολέμου, αλλά και οι επίδοξοι μετανάστες, που εξακολουθούν να συσσωρεύονται στις ακτές της Τουρκίας.

Το σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια είναι μια υπαρκτή κατάσταση - έχει συμβεί ντε φάκτο. Αρα, προς τι όλος αυτός ο στρουθοκαμηλισμός; Θέατρο του παραλόγου ή μήπως... service στη Γερμανία, που θέλει να φαίνεται ότι αυτή έχει πάντα τον πρώτο λόγο και όχι τα δευτεροκλασάτα... ξαδελφάκια της ανασυσταθείσας Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας;

Σε κάθε περίπτωση, τσάμπα κόπος... Και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να αντιληφθεί ότι παίζει το κεφάλι της - και, μαζί με το δικό της, της χώρας ολόκληρης. Γιατί καλή είναι η συγκυριακή ταύτιση με τη γερμανική ρητορική, μήπως και αμβλυνθούν τα άγρια προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η περιβόητη «αξιολόγηση». Φοβούμαι, όμως, ότι δεν θα προλάβουμε να φτάσουμε εκεί.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Αν συνεχιστεί έως το Πάσχα η σημερινή ροή άφιξης προσφύγων και λαθρομεταναστών σε ελληνικό έδαφος, τελείωσε το πανηγύρι. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα εκτιναχθεί στις 300.000, μέγεθος που, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική τραγωδία, θα φέρει και την οριστική οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Θα σας εξηγήσω το «γιατί» όσο πιο απλά μπορώ: Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, η εξασφάλιση μίνιμουμ προϋποθέσεων όχι διαβίωσης, αλλά επιβίωσης κάθε «εγκλωβισμένου» (σ.σ.: ας τους πούμε έτσι, χάριν συντομίας) έχει ένα ημερήσιο κόστος που ξεπερνά τα 15 ευρώ ανά μονάδα. Αυτό αφορά τα στοιχειώδη έξοδα σίτισης, περίθαλψης, στέγασης (ακόμη και στις...εκδρομικές σκηνές που βλέπετε), καθώς βέβαια και φύλαξης-ελέγχου των απρόσκλητων επισκεπτών.
Το κόστος αυτό είναι ανελαστικό και επιβαρύνει αποκλειστικά τη χώρα υποδοχής. Γιατί, αν δεν το επωμιστεί, θα βρεθεί κατηγορούμενη από τη διεθνή κοινότητα. Από εκεί που μας έλεγαν «μπόσικους», γιατί δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας και κάναμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, θα μας λένε στο εξής «δολοφόνους και εξολοθρευτές αθώων γυναικόπαιδων».

Μη σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά. Ερχονται! Πολύ πριν φτάσει όποια ανθρωπιστική βοήθεια των φιλεύσπλαχνων Ευρωπαίων -που και αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι λειψή και αργοπορημένη-, θα καταλήξει εν πολλοίς στις τσέπες κάποιων επιτηδείων οι οποίοι παριστάνουν τους «εθελοντές» στις ΜΚΟ.
Στον βαθμό, λοιπόν, που δεν είμαστε σε θέση, ούτε εμείς ούτε οι Γερμανοί όψιμοι «φιλέλληνες», να κρατήσουμε τα βαλκανικά σύνορα ανοιχτά, ας στείλουμε εγκαίρως το μήνυμα ότι αυτά έκλεισαν. Οριστικά και αμετάκλητα.
Εχω ξαναγράψει -με κίνδυνο να κατηγορηθώ ως... ανάλγητος ή «υπερσυντηρητικός»- ότι ο μόνος τρόπος για να περάσει το μήνυμα «από στόμα σε στόμα» στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες είναι να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα παύει να είναι χώρα «τράνζιτ», όπου θα μπορούν να κινούνται όπου και όπως θέλουν. Κυρίως, όμως, παύει να είναι «ελκυστικός προορισμός» για τους πάσης φύσεως αναξιοπαθούντες.

Αρκετούς αναξιοπαθούντες έχει αυτός ο τόπος, ελέω Μνημονίου. Δεν χωράει άλλους. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουν λύση σε προβλήματα αναγκαστικού ξεριζωμού ή πληθυσμιακού υπερκορεσμού, στα οποία ουδεμία ανάμειξη ή ευθύνη έχουμε.
Ανθρωπιστική υποχρέωση είναι να κρατήσουμε τους «εγκλωβισμένους» σε συνθήκες στοιχειωδώς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κάνοντας, βέβαια, σαφή διάκριση μεταξύ προσφύγων, κατατρεγμένων, οικογενειών και «μοναχικών ταξιδιωτών» από τα βάθη της Ανατολής, που νομίζουν ότι θα φτάσουν στη «Γη της Επαγγελίας» μέσω Ελλάδας.

«Δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε φυλακές, γιατί δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα» είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Σε φυλακές ίσως όχι, αλλά σε φυλασσόμενους χώρους επιβάλλεται. Γιατί ειδικά αυτοί οι τελευταίοι έχουν εισβάλει παράνομα σε κυρίαρχο έδαφος ξένης χώρας, χωρίς να τους έχει καλέσει κανείς. Ο μόνος τρόπος για να νοσταλγήσουν την... πατρίδα τους είναι να τεθούν σε συνθήκες αβάσταχτου περιορισμού - που θα τους εξασφαλίζουν την επιβίωση, αλλά όχι ανέφελη (και... ανέξοδη) διαμονή...

Γιώργος Χαρβαλιάς
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επειδή η Τουρκία δεν είναι "ασφαλής τρίτη χώρα"...
Αργά αλλά σταθερά όλοι οι "πρόσφυγες" θα στέλνονται στην Ελλάδα! 

Εντολή να μην παραδίδουν στην Τουρκία, αλλά στην… Ελλάδα όσους πρόσφυγες διασώζουν στο Αιγαίο έχουν πάρει από την Γερμανική κυβέρνηση οι κυβερνήτες των δυο γερμανικών σκαφών που έχουν ενταχθεί στην δύναμη της FRONTEX που περιπολεί στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel η εντολή αυτή δόθηκε από το Βερολίνο λόγω των έντονων αντιδράσεων που προέκυψαν στο εσωτερικό της Γερμανικής κυβέρνησης.

Η αποκάλυψη του εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης είναι πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό πολεμικό σκάφος «BONN» έχει τεθεί επικεφαλής και της Νατοϊκής Δύναμης που πλέει στο Αιγαίο και θεωρητικά όπως είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση θα έστελνε πίσω στην Τουρκία όσους ανθρώπους διέσωζε στην θάλασσα. Βεβαίως ο γ.γ. της Συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε προχθές να δηλώσει ότι κάθε νατοϊκό σκάφος θα χειρίζεται το θέμα της επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία βάσει των «εθνικών» οδηγιών του.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα, οι οδηγίες έχουν δοθεί στα δυο περιπολικά - σκάφη «Uckermark» και «Börde» που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Σάμου.

Η εντολή αυτή εκδόθηκε λόγω των «νομικών ενστάσεων» που εκφράστηκαν από μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ουσιαστικά στρέφεται και εναντίον της γνωμοδότησης που εξέδωσε η Καγκελαρία σύμφωνα με την οποία η επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία είναι νομικά δυνατή. Οι ειδικοί, όμως, όπως επισημαίνει η DW έχουν εγείρει σοβαρές εντάσεις για κάθε τέτοιο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα η τα ελληνικά χωρικά ύδατα πίσω στην Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί παράνομη γιατί δεν υπάρχει εγγυήσεις ότι η Τουρκία δεν θα αρνηθεί να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το διεθνές πλαίσιο προστασίας προσφύγων.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να χαρακτηρισθεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» κι αν αυτό συμβεί τότε το σχέδιο για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία θα είναι νόμιμο και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η Βαντοτάρα στις ευρωπαϊκές χώρες να απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου από εκείνους που έχουν ταξιδεύσει μέσω μιας τέτοιας ασφαλούς τρίτης χώρας…

Εάν δεν λυθεί εντός των προσεχών ημερών το θέμα της θεώρησης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όλοι οι άνθρωποι που θα διασώζονται στο Αιγαίο να παραδίδονται στην Ελλάδα και συγχρόνως θα μένει στον αέρα η συνολική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής 16 - 17 Μαρτίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση για προσωρινή στέγαση χιλιάδων μεταναστών! Αφορά εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες που είναι κενές και δεν προστατεύονται από πλειστηριασμούς

Την ενοικίαση σπιτιών που βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια για τη στέγαση προσφύγων μελετά η κυβέρνηση. Το σχέδιο εξετάζεται σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και οι πιέσεις για την προσωρινή λύση του στεγαστικού προβλήματος χιλιάδων ανθρώπων γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές. Σύμφωνα με την πρόταση, οι οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια που έχουν εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες, οι οποίες παραμένουν κενές και δεν προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς, θα μπορούν προαιρετικά να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενοικίασής τους σε πρόσφυγες.

Η πληρωμή θα γίνεται απευθείας στην τράπεζα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την επίλυση του προσφυγικού θέματος στην Ελλάδα. Θα καλύπτει τις δόσεις που δεν πληρώνει ο «κόκκινος» δανειολήπτης ώστε να μη χάσει το σπίτι του (μη κύρια κατοικία) ή να μην εκχωρηθεί το δάνειό του σε τρίτους. Επιπλέον, επιδιώκεται το «ενοίκιο» που θα καταβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί να καλύπτει και τις ανάγκες συντήρησης ή επισκευής φθορών από τους ενοίκους που θα στεγαστούν, αλλά και τον νέο φόρο ακινήτων που θα όφειλαν αλλιώς να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Η πρόταση έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία από τον ερευνητή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δρα Νικόλαο Γεωργικόπουλο.

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά τις μη κύριες κατοικίες των δανειοληπτών που δεν δύνανται να μπουν σε κάποια από τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δάνειό τους, αλλά επιθυμούν ωστόσο να τα διατηρήσουν στην ιδιοκτησία
τους. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα μπορούσαν να ενοικιάσουν τα εξοχικά τους και τις δεύτερες κατοικίες τους σε «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες, όπου το αντίτιμο του ενοικίου τους θα πληρώνεται απευθείας στις τράπεζες ως δόση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα προέρχεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την επίλυση του προσφυγικού θέματος στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι και θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης των «ταυτοποιημένων» προσφύγων στην Ελλάδα, θα αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά, κυρίως, θα διατηρηθούν «ανέπαφες» οι κατοικίες ενός μεγάλου τμήματος των Ελλήνων πολιτών χωρίς να πωληθούν σε εταιρίες «γύπες» των διεθνών αγορών. Επίσης, θα μειωθούν σημαντικά τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη τους.

Ουσιαστικά, το νέο πρόγραμμα έχει τετραπλό στόχο: α) να καλύψει πιο γρήγορα και πιο οικονομικά το κράτος τις ανάγκες στέγασης ταυτοποιημένων προσφύγων σε υφιστάμενα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται (αντί, π.χ., να κατασκευάζει συνεχώς «στρατόπεδα» και πρόχειρους καταυλισμούς), β) να ελέγχει καλύτερα ποιοι πρόσφυγες θα μετακινηθούν και πού, αντί να δημιουργούνται «γκέτο» και αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, γ) να δώσει σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες την ευκαιρία να διασώσουν τα ακίνητά τους, εφόσον δεν προστατεύονται από τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις, δ) να εισφέρει στο τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 500.000.000-700.000.000 ευρώ από κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα οποία δεν θα τα έβρισκε από είσπραξη δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.

Αδεια διαμερίσματα αναζητούν και οι ΜΚΟ! Δίνουν έως 400€ το μήνα

Την ίδια στιγμή άδεια διαμερίσματα συγκεκριμένων προδιαγραφών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, αναζητούν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μεταξύ αυτών, η ΜΚΟ PRAKSIS, που πριν από λίγο καιρό δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τέτοια σπίτια, θέτοντας ως προϋπόθεση κάποια χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, το σωματείο PRAKSIS αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από τέσσερα έως έξι άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ιδιωτών - ιδιοκτητών, επαγγελματιών και εταιριών διαμεσολάβησης θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της PRAKSIS προκειμένου να εισηγηθούν τη μίσθωση των ακινήτων.
Χρηματοδότης του προγράμματος είναι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι μισθώσεις θα είναι διάρκειας καταρχάς έως τις 31/12/2016 και τα μισθώματα προκαταβάλλονται. Το μισθωτήριο συμφωνητικό έχει ως βάση του το πρότυπο μισθωτήριο κατοικίας της ΠΟΜΙΔΑ. Η οργάνωση θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα σε κάθε πολυκατοικία.

Θα μισθώνονται κενές κατοικίες, για τις οποίες η οργάνωση αναλαμβάνει να εγκαταστήσει την απαιτούμενη οικοσκευή. Στις επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης. Το μίσθωμα θα ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για κατοικίες μεγάλου εμβαδού, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα κάτω ανάλογα με την επιφάνεια, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε προσφερόμενης κατοικίας.
-Με το συμφωνητικό η PRAKSIS αναλαμβάνει, πέραν του ενοικίου, και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ, καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν. Η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISnet. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εναλλαγή των ενοίκων, καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθίστανται από νέους που εισέρχονται στην Ελλάδα. Στην περίπτωση στέγασης περισσότερων από μιας οικογενειών, λαμβάνονται υπόψη τα θρησκευτικά κ.λπ. χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην υπάρχουν εστίες προστριβών μεταξύ τους. Επίσης, σε κάθε μίσθωση ορίζεται υπεύθυνος ελεγκτής από το σωματείο PRAKSIS, με τον οποίο κάθε εκμισθωτής μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε ζήτημα. Τέλος, στελέχη και εθελοντές της οργάνωσης θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις μισθωμένες κατοικίες για τυχόν στέγαση ξένων ή άγνωστων ατόμων, οι δε τυχόν παραβάτες θα αποβάλλονται από αυτές.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην παραδοχή πως Τούρκοι υπάλληλοι θα αποφασίζουν ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του την Τρίτη στη Σμύρνη, προβλέπει την παρουσία Τούρκων παρατηρητών όχι κατ ανάγκην αστυνομικών στα ελληνικά νησιά για να επιταχύνεται η διαδικασία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών μέσα σε 48 ώρες.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα εκκενώνει 5 νησιά από τους πρόσφυγες είπε ότι "προφανώς και θα φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά και θα προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα".

Ο κ. Τόσκας ανέφερε επίσης ότι "το μεγάλο παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και η επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην Τουρκία".

Είπε τέλος ότι ο ίδιος πιστεύει πως "θα μειωθούν οι ροές και πως δεν θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές ούτε υπάρχει σχέδιο να λειτουργήσουν κέντρα μεταναστών στην Κρήτη".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Το ευρωτουρκικό ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ελληνική παροιμία: «Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Άλλα θέλει».

Πακτωλός ανταλλαγμάτων από μέρους των άλλων για συμφωνίες που, όπως πάντοτε, κατά σύστημα παραβιάζονται από την Άγκυρα. Η τουρκική εξωτερική πολιτική παραμένει αναλλοίωτα επεκτατική, αναθεωρητική, επιθετική, διεκδικητική και αχόρταγη, όποιο και να είναι το καθεστώς οθωμανικό, κεμαλικό, νεοοθωμανικό. Εύγλωττο το σκίτσο των Times του Λονδίνου (8/3/16) με τον Ερντογάν να απλώνει την υπερμεγέθη χερούκλα του για να γραπώσει το πουγκί της Μέρκελ…

Ο αμερικανός καθηγητής Frank Weber στην εξόχως τεκμηριωμένη διατριβή του The Evasive Neutral (ελληνική έκδοση «Ο επιτήδειος ουδέτερος», ΘΕΤΙΛΗ, 1983) κάνει φύλλο φτερό την τουρκική πολιτική στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταλήγει σε ατράνταχτα συμπεράσματα:

«Καθ’όλη τη διάρκεια του Β’Π.Π. η Τουρκία υπήρξε ένας μη εμπόλεμος, αλλ’όχι απλός θεατής. Με μόνη την διπλωματία της διετήρησε την εδαφική της ακεραιότητα έναντι τόσον της ναζιστικής Γερμανίας όσον και της Ε.Σ.Σ.Δ. Από την Βρετανία πήρε ακριβό υλικό του Προγράμματος Δανεισμού και Εκμισθώσεως και έδωσε ως αντάλλαγμα μόνον υπερτιμημένα αγαθά. Αποστέρησε την Γερμανία από μία συμμαχία με τους Άραβες [η Μέρκελ το ξέρει;] και κρατούσε τη δική της συμμαχία για όποιον έδινε υψηλότερο τίμημα»!

Και καταλήγει: «Καθ’όλην την διάρκεια του πολέμου η τουρκική διπλωματία υπήρξε ένα λαμπρό επίτευγμα με όλα τα μέτρα, εκτός εκείνων της εντιμότητας και της ηθικής ακεραιότητας» [ο Τσίπρας το ξέρει;].

Και η ακροτελεύτεια παρατήρηση του Weber: «μόνο 30 χρόνια αργότερα, όταν εισέβαλαν στη Κύπρο οι Τούρκοι, αποκάλυψαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα κέρδη της διπλωματίας τους» (ενθ. αν, σ.286).

Αχμέτ – Αλέξης, φιλαράκια κατά το κοινώς λεγόμενο όπως πριν Ισμαήλ – Γιωργάκης, με περισσά χαμόγελα μοίραζαν τριαντάφυλλα στην Σμύρνη την κατακαμμένη από τις κεμαλικές ορδές που κατακρεουργούσαν τον άγιο Μητροπολίτη της, τον μαρτυρικό Χρυσόστομο, και εκατοντάδες κατατρεγμένους που, κατά το ρεπούσειον άγος, «συνωστίζονταν» στην παραλία…

Οι Τούρκοι έργω και λόγω, ευκαίρως ακαίρως στις Βρυξέλλες, στη Σμύρνη ή όπου γης προωθούν, και δια της εμμονικής επαναλήψεως, τις διεκδικήσεις τους. Εμείς « βαρήκοοι» καθ’ έξιν δεν ακούσαμε τίποτε, δεν απαντήσαμε σε τίποτε. Κουβαληθήκαμε σε μια φιέστα που οργάνωσε αυτός που διατηρεί casus belli εναντίον μας, παραβιάζει καθημερινά την κυριαρχία μας και προσφάτως στις 11/2 υπέβαλε στο ΝΑΤΟ απόρρητο 17 σημείων με τα οποία αμφισβητεί τον εναέριο χώρο μας, αξιώνει να μη κατατίθενται εκ μέρους τους σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, απαιτεί να μην ελλιμενίζονται τα πλοία του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, αμφισβητεί την ελληνικότητα νησιών μας (Καθημερινή 6/3/16).

Τσαβούσογλου εν μέσαις Αθήναις, Νταβούτογλου στη Σμύρνη απαγγέλλουν ωμά και προκλητικά τις διεκδικήσεις τους. Δεν αποστομώνονται από τους δικούς μας. Η διεθνής κοινότητα εθίζεται. Το επαναλαμβανόμενο προάγεται σε πρόβλημα. το πρόβλημα ξεκινά διμερές, γίνεται διεθνές, και η αυθαιρεσία αναδεικνύεται σε δικαίωμα.

Μια δυναμική και αποφασισμένη ελληνική ηγεσία θα αρνούνταν κάθε διάλογο προ πάσης άρσεως του casus belli και διακοπής των έργω προσβολών της κυριαρχίας μας.

Ο Τούρκος αφού τρομοκράτησε με το προσφυγικό την ηγεμονεύουσα Γερμανία υποχρέωσε σε ένοχη σιωπή την μεταλασσόμενη σε ολιγαρχική Ευρώπη για τα εντός της χώρας του εγκλήματα που συνιστούν βάναυση προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των θεμελιωδων ελευθεριών, υπέρ των οποίων υποτίθεται κόπτονται οι Ευρωπαίοι. Στις Βρυξέλλες τηρήθηκε απαράδεκτη σιγή για όσα φασιστικά συμβαίνουν με την «Zaman» και το Πρακτορείο Gihan και τους άμαχους Κούρδους.

Ο σουλτάνος επιχειρεί, και με την πανικόβλητη από το μεταναστευτικό Ε.Ε, καταφέρνει να ελέγξει τον πυρήνα της ευρωπαικής εξουσίας. Από κατηγορούμενο τον αποδέχονται ως κατήγορο.

Έδώ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεν εκπόνησαν μια συνολική στρατηγική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έχουμε πρόβλημα εθνικής επιβίωσης. Η αντιμετώπισή της προυποθέτει εθνική συνεννόηση, αλλά πώς αφού:
«Χοπ αν κάνω δεξιά
πέφτω πάνω στη ροδιά.
Χοπ αν κάνω αριστερά
πάνω στη βατομουριά». (Ελύτης)

Όπωσδήποτε αιωρείται το ερώτημα τι εμπιστοσύνη μπορεί κανείς να έχει σε μια Τουρκία που, και όταν συμφωνεί, προσβλέπει στην παραβίαση της συμφωνίας;

«Εθνικό είναι ό, τι είναι αληθινό» (Σολωμός).
Το συμπέρασμα δυναμικό με τους στίχους του Παναγιώτη Κρητικού:
«Ο δάκτυλος επί των τύπων των ήλων
είναι αρχή εμπειρίας.
Ο δάκτυλος επί της σκανδάλης
είναι αρχή απειρίας.
Ο ξένος δάκτυλος για τον διχασμό των Ελλήνων
είναι αρχή τραγωδίας.
Το σφίξιμο των πέντε δακτύλων αλλήλων
είναι αρχή σωτηρίας».

Να βρούμε την αρχή της σωτηρίας…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όθωνας Ιακωβίδης

Είναι (φαντάζομαι) γνωστό σε όλους, πως ο φασιστικός ναζισμός τρέφεται από την εθνική ηττοπάθεια, την εθνική ξεφτίλα, το εθνικό κουρέλιασμα ενός έθνους, σε συνθήκες οικονομικού πνιγμού της κοινωνίας του, που δημιουργείται από τις ακριβώς ίδιες αιτίες, που γεννούν αυτά τα φαινόμενα.

Αυτό, εξ άλλου, διδάσκει η ιστορία, με μεγαλύτερο παράδειγμα την εκτίναξη στον κολοφώνα της δόξας του και εγκατάσταση του φασιστικού ναζισμού στην κυβέρνηση της Γερμανίας, που οδήγησε στον παγκόσμιο όλεθρο του Β' ΠΠ, εξ αιτίας της εξευτελιστικής μεταχείρισής της, από τις δυνάμεις που την κατανίκησαν στον Α'ΠΠ.

Αντί το παράδειγμα αυτό να αποτελεί το πρώτο μέλημα του πολιτικού συστήματος κάθε Δημοκρατικής Χώρας (και, βέβαια, και της δικής μας) ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο θεριέματος του δηλητηριώδους φασιστικού φιδιού, εδώ στην Ελλάδα, παρατηρείται τελευταία, μία μεθοδική τακτική που οδηγεί σταθερά στο θέριεμα του.

Βλέπουμε πως το αυγό του φιδιού (που επωάζονταν επί χρόνια στον φιλόξενο κόρφο της Δεξιάς) έσπασε και το φίδι βγήκε αμέσως μετά την υπογραφή (το 2010) των Μνημονιακών πράξεων παράδοσης της Εθνικής κυριαρχίας της Χώρας.
Θυμίζω πως στις πρώτες εκλογές μετά την υπογραφή των Μνημονίων (το 2012) η ΧΑ πήρε 7%, ενώ στις προηγούμενες (του 2009) είχε πάρει μόλις 0,29%!!!

Έκτοτε, το μαύρο δηλητηριώδες φίδι, κινείται μέσα στα πόδια της Δημοκρατικής κοινωνίας, έτοιμο να τη φαρμακώσει θανατηφόρα.

Οι ανώτερες, διεθνείς φασιστικές δυνάμεις της Νέας Τάξης (The New World Order”) που όμως, εμφανίζονται μεταμφιεσμένες σε δημοκρατικές (αυτές στις οποίες το καθεστώς πολιτικό σύστημα είναι δεδηλωμένος υπηρέτης) βλέπουν ότι το ομογάλακτο τους αυτό φίδι, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο καθεστώς που τις υπηρετεί, αρκεί να είναι θρεμμένο και έτοιμο να δαγκώσει θανατηφόρα.

Ένας τρόπος που οι διεθνείς φασιστικές δυνάμεις της Νέας Τάξης (The New World Order”) μπορούν να αξιοποιήσουν τον μπρουτάλ φασισμό των μελανοχιτόνων ροπαλοφόρων της ΧΑ, είναι η διάλυση της Ελληνικής κοινωνίας, με έναν εμφύλιο σπαραγμό, ώστε να μη μπορεί να υπερασπισθεί τη Χώρα, ως χώρο που αυτοί θέλουν να διαμελίσουν, σύμφωνα με σχέδιά τους (αν έχουν τέτοια σχέδια, που πολλά σημάδια δείχνουν πως έχουν...).

Η συνταγή, σ' αυτή την περίπτωση, προβλέπει:

1. Συσπείρωση όλου του κομματικού “Δημοκρατικού τόξου”, αναφανδόν υπέρ των δυνάμεων που ξεφτιλίζουν τη Χώρα.
(Αυτό έχει, ήδη, γίνει με την προσχώρηση και της Αριστεράς, στο υπηρετικό προσωπικό της Νέας Τάξης).

2. Αποκλεισμό (με κάθε τρόπο) της συσπείρωσης κάθε αγνής και υγιούς δημοκρατικής/πατριωτικής δύναμης, ώστε πατριώτες χαμηλής μόρφωσης και αντίληψης, να διοχετεύονται στις τάξεις της ΧΑ, θεριεύοντάς την.
(Αυτό έχει επιτευχθεί, μέχρι στιγμής, μετά τη διάλυση της μεγάλης δημοκρατικής/ πατριωτικής συσπείρωσης, που είχε αρχίσει να δημιουργεί η ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη, γεμίζοντας δρόμους και πλατείες, αμέσως μετά το πρώτο Μνημόνιο).

3. Δημιουργία συνθηκών άκρας εθνικής ξεφτίλας, ακόμη και με απώλεια εθνικού εδάφους, ώστε το φίδι να θεριέψει στο έπακρο.
(Η προχθεσινή νίκη της Τουρκίας στον ακήρυκτο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, που της εξασφαλίζει ελεύθερη διάβαση και εγκατάσταση σε εδάφη της ΕΕ, το λιγότερο που θα κάνει, είναι η πλήρης Τουρκοποίηση της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται).
Αυτό, όταν γίνει αντιληπτό από τον Λαό (που ακόμη δεν έχει καταλάβει τί του έχουν στήσει) θα εξεγείρει τα πατριωτικά του αισθήματα, τα οποία θα “καπελώσει”, θα ιδιοποιηθεί και θα χειραγωγήσει, ο μόνος “επίσημος” εκφραστής του “πατριωτισμού”, η ΧΑ.
Το φούντωμα της ΧΑ θα δημιουργήσει αντίστοιχο φούντωμα στον αντίποδα του φασιστικού εθνικισμού, με αποτέλεσμα η κοινωνία να πολωθεί στα άκρα, έτοιμη για να αρπαχθεί μεταξύ της.


4. Μία προβοκάτσια, δίνει εύκολα το εναρκτήριο μπουρλότο, για να φουντώσει η εμφύλια πυρκαγιά στην οποία οι συσωρρευμένοι μετανάστες , δεν θα μείνουν απλοί παρατηρητές.... και “Γαία πυρί μιχθήτω”...

5. Οι (τυφλωμένοι από την εκατέρωθεν προπαγάνδα) ανεγκέφαλοι, αρπάζονται και αρχίζουν να σκοτώνονται μεταξύ τους.

6. Όταν η Χώρα γίνεται, κυριολεκτικά, σμπαράλια, επεμβαίνουν αυτόκλητες οι “επιβλέπουσες δυνάμεις” που δεν είναι άλλες από τις “διεθνείς φασιστικές δυνάμεις (που όμως εμφανίζονται μεταμφιεσμένες σε δημοκρατικές)” που προαναφέρθηκαν... Αυτές, επιβάλλουν τα νέα πρόσωπα (τους) στη “νέα” κατάσταση που στήνεται σύμφωνα με τις οδηγίες τους...

Έτσι, τόσο απλά στο βάθος, κλείνει ένας κύκλος για ν' ανοίξει ένας καινούργιος, “ντάλε-κουάλε” ίδιος κι όμοιος με τον προηγούμενο....

Με ίδια (μέσα και έξω) αφεντικά και με τον ίδιο δούλο, τον Ελληνικό λαό.... σε μια Ελλάδα, λίγο ή πολύ μικρότερη...

Το ίδιο “έργο” θα παιχθεί αν (και όταν) το καθεστώς/υπηρέτης των δυνάμεων της Νέας Τάξης, κινδυνεύσει να καταρρεύσει και να εξαϋλωθεί, προκειμένου να ξαναστηθεί.

Για την ώρα, βρισκόμαστε στο στάδιο λίγο πριν ολοκληρωθεί το θέριεμα του φιδιού.

Η πολύ σύντομη (και υποχρεωτικά ελλιπής) αυτή περιγραφή, οδηγεί και στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του μέγιστου κινδύνου.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο (που ήδη εκτυλίσσεται εμπρός στα μάτια μας, βήμα προς βήμα) είναι η άμεση δημιουργία του μεγάλου Δημοκρατικού/Πατριωτικού Μετώπου, που θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στα σχέδια αυτών που κουνούν τα πιόνια των εντόπιων φασιστικών υποκατάστατων τους, είτε αυτών που εμφανίζονται με άσπρο κολλάρο, είτε αυτών με τα ρόπαλα.

Ένα Δημοκρατικό/Πατριωτικό Μέτωπο, είναι το μόνο που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στα σχέδια του διεθνών φασιστικών δυνάμεων, καθώς είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ενσωματώσει τις Δημοκρατικές /Πατριωτικές δυνάμεις που θα ξεσπάσουν τη συσσωρευμένη (από τα Μνημόνια) οργή τους, με την επικείμενη οδυνηρή αποκάλυψη της τελευταίας (κρυφής, σήμερα) ήττας, που σημαίνει εκτουρκισμό της Χώρας μας και απώλεια εδαφών, χωρίς πόλεμο...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου