Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Μαρ 2016

Γράφει ο Ιωάννης Σαρλάς

Ύστερα και από την κυνική ομολογία Μουζάλα και βεβαίως μετά το προχθεσινό «νίπτω τας χείρας μου» των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής, οι Έλληνες πολίτες θα ντυθούν… νταντάδες και νοσοκόμες, δυστυχώς όχι για τις Απόκριες αλλά για να φορτωθούν στην καμπούρα τους 120.000 έως... 3 εκατομμύρια παρανόμως εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδόλως αποτελούν πρόσφυγες διότι η Τουρκία δεν αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και δεν διώκονται στο έδαφός της σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες!
Παρόλα αυτά, οι…κουμπάροι έχουν ήδη λαμβάνειν 3 δισεκατομμύρια Ευρώ για να μας… υπερχειλίζουν με πλημμυρίδα πρώην Τζιχαντιστών ενώ ο Νταβούντογλου απαίτησε άλλα τόσα για να περιορίσει τις ροές!

Από την άλλη μεριά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δέχθηκε με πολύ λιγότερα (τα οποία θα πάνε…ολούθε στις ΜΚΟ του μπάρμπα Σόρος) ο Ελληνικός λαός να αποδομηθεί εθνολογικά, να αλλοιωθεί γενετικά, να ξεκληριστεί φυλετικά, να εκφυλισθεί πολιτισμικά και να αποχρωματιστεί θρησκευτικά από τα στίφη των Μουσουλμάνων, οι οποίοι ήδη…μπουκάρουν, ως άλλοι Αννίβες ante portas!
Tο χρονικό διάστημα παραμονής αυτών των κατ’ ουσία λαθρομεταναστών-λαθροεποίκων θα είναι από 3 έτη έως… αορίστου χρόνου, μιας και σχεδόν όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τα γειτνιάζοντα με την αφεντιά μας έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα οι αλλογενείς να στοιβάζονται στην πτωχή πλην τιμία Ελλαδίτσα!
Αντιθέτως, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπέρμαχος της πολιτικής πρακτικής των ανοιχτών συνόρων και των κλειστών…τσινόρων, κάνοντας πως δεν βλέπει το δράμα που έρχεται!

Αυτό το κάνει για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, τους αγαπούν. Είναι αρχή της...δεδηλωμένης τους!
Το δηλώνουν, όπου σταθούν και όπου βρεθούν!
Ότι είναι λαθρολάγνοι, ντε! Ούλοι τους.
Από τον Κυρίτση μέχρι τον Δρίτσα.
Οι τύποι είναι διεθνιστές. Γουστάρουν το... γενετικό μπαστάρδεμα!
Δεν πιστεύουν σε έθνη, δεν πιστεύουν σε πατρίδες, δεν πιστεύουν σε ήθη και έθιμα, δεν πιστεύουν σε φυλές!
Προσμένουν το Νόμπελ Ειρήνης αλλά θα κερδίσουν πρώτα το Νόμπελ... Βιολογίας διότι θα καταργήσουν την έννοια της φυλής!
Προφανώς, οι άνθρωποι είναι πρωτοπόροι επιστημονικής θεώρησης και… αρχη-δια(νοητές)!!!
Τί μορφολογικές διεργασίες προσαρμογής των πληθυσμών απέναντι στις φυσικές, περιβαλλοντικές συνθήκες, τα οποία μαθαίναμε στο Πανεπιστήμιο και... τρίχες κατσαρές!
Οι ΣΥΡΙΖΑΙοι σχεδίασαν το καινούριο μοντέλο ανθρώπου!
ΛΑΘΡΑΦΥΛΟΥΣ! (Χωρίς φυλή και... φύλο, για να θυμηθούμε και το σύμφωνο συμβίωσης).

Δεύτερον, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, το οποίο είναι ήδη υπογεγραμμένο από τον Τσίπρα και περιλαμβάνει την παραμονή άνω του 1,5 εκατομμυρίου παρανόμων εισβολέων στην χώρα μας με αντάλλαγμα την γρήγορη αξιολόγηση και την άμεση εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα από την ΕΚΤ.
Αυτό θα σημάνει την άρση των capital controls, την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό με μή περαιτέρω επώδυνα μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, βάζοντας φρένο σε καινούριες μειώσεις συντάξεων ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και πιθανό κούρεμα του Ελληνικού χρέους σε μορφή επιμήκυνσης με πολύ χαμηλό επιτόκιο, βεβαίως βεβαίως!

Με... τοιαύτα λάφυρα ετοιμάζεται ο Τσίπρας, εν είδει θριαμβευτή, να πάει σε εκλογές γύρω στον Σεπτέμβριο, όπως λένε οι δικές μου πληροφορίες.
Σχεδιάζουν το λοιπόν να κάνουν την Ελλάδα μας οίκο ανοχής αλλά και… ενοχής των ουτιδανών πολιτικάντηδων με τίμημα την καρέκλα της εξουσίας, στο βωμό κάποιων οικονομικών μεγεθών, κάποιων λογιστικών πράξεων, στο βωμό του χρήματος, το οποίο, ως έχω εξηγήσει πολλάκις δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτε (από την συνθήκη του Bretton Woods και δώθε) και το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ πήγε στις τσέπες του Ελληνικού λαού αλλά σε τσέπες ημετέρων!

Ας ξεζουμάρουμε (αφού μας… ξεζούμισε) όμως από τον Τσίπρα και ας δούμε το γενικότερο πλαίσιο του σχεδίου σε παγκόσμια κλίμακα.
Εδώ και αρκετά χρόνια, μια ανίερη συμμαχία αριστεριστών, νεοφιλελεύθερων και σιωνιστικών ελίτ (υπό τις ευλογίες των Ιδρυμάτων Σόρος, Ροκφέλερ και Ρότσιλντ) εξυφαίνουν και υλοποιούν ένα σχέδιο ενθάρρυνσης της μετανάστευσης και του λαθροεποικισμού με απώτερο σκοπό να αλώσουν και να αλλοιώσουν την Ευρώπη γενετικά και πολιτισμικά.

Αρχικά, τα μεταναστευτικά τους «πιόνια» ορίζονταν, ως «προσωρινά φιλοξενούμενοι εργάτες».
Εν συνεχεία… έσκασε μύτη η μόδα της «πολυφυλετικής κοινωνίας».
Τώρα ήρθαν οι πρόσφυγες.
Αύριο, οι λαθροεισβολείς θα αποτελούν την απάντηση στην γηράσκουσα Ευρώπη και στην υπογεννητικότητα!
Με όποιον μανδύα και αν εμφανιστούν, ο βασικός στόχος είναι η προώθηση των επιμιξιών και η (φυλετική και πολιτισμική) γενοκτονία ημών των πτωχών (τω πνεύματι) Ευρωπαίων πολιτών!
Τα… υβρίδια, που θα προκύψουν δεν θα έχουν πλέον ρίζες, κατά συνέπεια και αντιστάσεις, τουτέστιν θα είναι αίολα και… ευκολοκυβέρνητα!
Τί δεν καταλαβαίνετε;

Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. αναφέρουν, ότι πάνω από 800 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν όνειρο ζωής να μετοικήσουν εις τας Ευρώπας, την οποίαν οραματίζονται, ως την καινούρια Γη της επαγγελίας.
Για να γλυτώσουν από την πείνα και την δυστυχία, που είναι το μόνο, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει ο τόπος τους, κυρίως λόγω της υπέρμετρης αύξησης του πληθυσμού, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να μεταναστεύσουν, ως γνήσιοι τυχοδιώκτες, παίζοντας…τα ρέστα τους!
Προσέξτε όμως. Φτάνοντας στην Ευρώπη, ο εν λόγω συρφετός δεν έχει καμία πρόθεση να αλλοιώσει τα πιστεύω του και τον τρόπο ζωής του (ο οποίος διέπεται από τους κανόνες του θρησκευτικού κώδικα διαβίωσης της Σαρία) χάριν του κοσμικού χαρακτήρα των λαϊκών, Ευρωπαϊκών κρατών.

Ούτως ειπείν, όχι μόνο δεν θα αφομοιωθεί η κουλτούρα τους από το κοινωνικό «γίγνεσθαι» του δυτικού πολιτισμού αλλά αντίθετα θα επιχειρήσουν (ασυνείδητα ή και ενσυνείδητα) να εξισλαμίσουν τα καινούρια «εδάφη» διότι πολύ απλά αυτό υπαγορεύει το Κοράνι και τα ιερά τους βιβλία!
Συνεπώς, αυτοί οι άνθρωποι, αν και φιλοξενούμενοι, νιώθουν, ότι βρίσκονται σε κάποια… θρησκευτική αποστολή!
Αποστολή άλωσης και κατάκτησης του οικοσυστήματος ημών των... απίστων!

Η επέκταση είναι ίδιον της θρησκείας τους, η βία αποτελεί ίδιον του πολιτισμού τους και όλα αυτά έχουν εμποτίσει σε τέτοιο βαθμό τα κύτταρά τους, τα οποία έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε…επιθετικές μορφές καρκινωμάτων, που νεκρώνουν τους νευρώνες του εγκεφάλου τους, κάνοντάς τους να έχουν πάρει…διαζύγιο από την κοινή λογική!
Με άλλα λόγια, οι Μουσουλμάνοι θεωρούν, ότι στην Ευρώπη έχουν μόνο δικαιώματα και ουχί υποχρεώσεις!
Δικαιώματα, ως προς τις υλικές απολαβές, τα κοινωνικά αγαθά και την ευημερία των οργανωμένων δυτικών δημοκρατιών αλλά ουδεμία υποχρέωση να σεβαστούν το μοντέλο εξουσίας, τους κανόνες κοινωνικής συνοχής και το πολιτισμικό υπόβαθρο των κρατών, στα οποία βρίσκονται φιλοξενούμενοι.
Ιδού λοιπόν ο Αραβικός ή μάλλον ο… βαρβαρικός τρόπος «σκέπτεσθαι»!

Τι είπατε; Ποιος είναι ο Ελληνικός;
Λοιπόν, επειδή με… προκαλείτε, θα σας κάνω μια ενδιαφέρουσα σύγκριση.
Σκεφτόμουν τους αρχαίους Έλληνες απόλιδες, τους ανθρώπους εκείνους δηλαδή, οι οποίοι έμεναν χωρίς πόλη (χωρίς πατρίδα ουσιαστικά σύμφωνα με την έννοια της πόλης-κράτους) επειδή αυτή καταστρέφονταν είτε από φυσικά αίτια είτε από εχθρική επιδρομή, ως αποτέλεσμα πολεμικής σύρραξης.
Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερη συμφορά στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο για τον πολίτη από το να μην έχει... πόλη, αρκετοί απόλιδες, οι οποίοι ήταν γεννημένοι ελεύθεροι, πήγαιναν εθελουσίως στην Λακεδαίμονα για να βρουν καταφύγιο και να ζήσουν ως Σπαρτιάτες αν και γνώριζαν πολύ καλά, ότι ούτε πολιτικά δικαιώματα θα είχαν διότι δεν ήταν γηγενείς Σπαρτιάτες (τότε βλέπετε κυριαρχούσε το το δίκαιον του αίματος και όχι του... μελανιού), ούτε και θα γίνονταν ποτέ όμοιοι, ελεύθεροι Λακεδαιμόνιοι οπλίτες, δηλαδή. Το πολύ πολύ να γίνονταν είλωτες εάν δεν τους σκότωνε, ως πράκτορες η κρυπτεία.
Συνεπώς, αντάλασσαν τους εξευτελισμούς και τις βουρδουλιές (την ζωή του δούλου με άλλα λόγια) με το δικαίωμα να ζουν στην Σπάρτη! Και όταν κάποιοι τους ρωτούσαν... «γιατί δεν επέλεξες μια πόλη με πλούτη και ευκαιρίες, όπως τις Θήβες, την Κόρινθο ή τας Αθήνας», αυτοί απαντούσαν: «Οι άλλες πόλεις φτιάχνουν μνημεία και ποίηση ενώ η Σπάρτη βγάζει άνδρες!»

Και η σημερινή Έλλάδα; Τί βγάζει η σημερινή Έλλάδα;
Εντάξει, μπορεί πλέον να μην βγάζει ακραίους, φιλοπόλεμους... ρατσιστές, όπως η αρχαία Σπάρτη...
Μπορεί να μην βγάζει φιλοσόφους και οραματιστές, όπως αι Αθήναι...
Βγάζει όμως σίγουρα λαθρολάγνους ατομικούς... εραστές!!

Τα σέβη μου.

Πηγή "Το τελευταίο σύνορο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Μηλάκα  

Το «δόγμα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία  συνοψίζεται σε μια λέξη: κατευνασμός. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την μόνιμη και αγχώδη προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να μην ερεθίσουν την ευέξαπτη  και απαιτητική γείτονα.

Κάπως έτσι με το πέρασμα των χρόνων  φτάσαμε οι τουρκικές κυβερνήσεις να έχουν  καταγράψει και εμφανίσει στο διπλωματικό προσκήνιο ένα σύνολο απαιτήσεων οι οποίες τελικά αμφισβητούν τις Συνθήκες και επιδιώκουν την αναθεώρησή τους σε βάρος της Ελλάδας.

Είναι γνωστό όσο κι αν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις κάνουν ότι δεν το βλέπουν ότι η Τουρκία εμπράκτως:

1. Έχει διχοτομήσει το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό
2. Αμφισβητεί το δικαίωμα όλων των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα
3. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί δεκάδων νησιών (ακόμη και κατοικημένων) νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο
4. Έχει «σβήσει» από το χάρτη το Καστελόριζο με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ορισμό της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι παραπάνω τουρκικές θέσεις επιβεβαιώνονται καθημερινά και εμπράκτως με στρατιωτικά μέσα: προκλητικές πλόες πολεμικών σκαφών έξω από το Σούνιο, χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών  και επί μακρόν χρονικό διάστημα καθ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, για πραγματοποίηση ασκήσεων.

Το αποκορύφωμα της τουρκικής αποφασιστικότητας για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο Αιγαίο έχει διατυπωθεί από την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να δώσει (από το 1996) ανοιχτή εντολή στην όποια τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα (casus belli).

Παρ’ όλα αυτά και με διατυπωμένη με τον πιο επίσημο τρόπο της πολεμικής απειλής, οι ελληνικές κυβερνήσεις  από το 1996 και έπειτα προσφέρουν στην Τουρκία σχέσεις (καλής γειτονίας) και συμφωνίες οι οποίες τελικά με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο «δικαιώνουν» τις τουρκικές απαιτήσεις καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πως είναι δυνατό να αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις με δεκάδες συμφωνίες την ίδια στιγμή που η Άγκυρα εμπράκτως αμφισβητεί ακόμη και ελληνικό έδαφος.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις παρατηρώντας τις εξελίξεις με χρονικό «βάθος» τόσο όσο μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για το κόστος της επιλογής του κατευνασμού που ακολουθούν απέναντι στην Τουρκία, το οποίο καταβάλλεται κάποια στιγμή μεταχρονολογημένα και «έντοκα».

Και στην προκειμένη περίπτωση της κυβέρνησης της «αριστεράς» του Αλέξη Τσίπρα βλέπουμε τον πρωθυπουργό της χώρας όχι απλώς να χαριεντίζεται με τους «σουλτάνους» της Άγκυρας, αλλά να κρέμεται στην κυριολεξία από μια τρίχα τους.

Ο Αχμέτ (Νταβούτογλου) «φίλος»  και ομόλογος του Αλέξη Τσίπρα δίχως να πάρει πίσω τίποτε, ούτε την απειλή πολέμου, ούτε τις αμφισβητήσεις ελληνικών εδαφών και κρατώντας την δυνατότητα να «πνίξει» τα ελληνικά νησιά με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα αισθάνθηκε χτες πολύ ικανοποιημένος βλέποντας μια ακόμη γονυκλισία από έναν ακόμη  Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος ελπίζει πως παρακαλώντας, κατευνάζοντας και προσφέροντας εκτονώνονται οι τουρκικές απαιτήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει στην εντυπωσιακή αλλά εξαιρετικά σύντομη ως τώρα διαδρομή του που τον εκτόξευσε στην κορυφή   πως τα «φρου- φρου και αρώματα» – τα ωραία και μεγάλα λόγια—δεν μπορούν επί μακρόν να κρύβουν την αλήθεια.

Και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών αυτή η αλήθεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, πολύ περισσότερο από μια ενδεχόμενη εκλογική συντριβή της «αριστεράς» του κυρίου Τσίπρα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το χαβά τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Για να το ξεκαθαρίζουμε, οι τούρκοι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται το πρωί και το τελευταίο που θυμούνται το βράδυ πριν κοιμηθούν, είναι η… ελληνοτουρκική φιλία. Στο μεσοδιάστημα, είναι πολύ απασχολημένοι και την… ξεχνούν.

Έτσι, μία μόλις ημέρα μετά την περίφημη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα σχετικά με τις παραβιάσεις ότι ή πρέπει να δοθεί διπλωματική λύση ή η εναλλακτική είναι πόλεμος (την οποία έτρεξε ο ίδιος να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του), οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με ένα και μοναδικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό αεροσκάφος προέβη σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας καθώς δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσης και σε οκτώ παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα, πάντως, με το ΓΕΕΘΑ, το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες "κατά πάγια τακτική". Και προφανώς ο κ. Μάρδας υπέβαλε την τουρκική παραβατικότητα σε όλους τους "αρμόδιους" της Δύσης...

Όμως, επειδή η περίφημη ελληνοτουρκική φιλία, που χτίζεται από την ειδική επιτροπή σοφών των δύο χωρών, είναι κάτι περισσότερο από «ιδεώδες» για τους τούρκους πολιτικούς (ιδιαίτερα της κυβέρνησης του κόμματος Ερντογάν), την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντούσε στη Σμύρνη τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην τουρκική Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Νατζί Αγμπάλ απήγγειλε ποίημα που αναφερόταν στον "άπιστο Έλληνα".
Μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Το ποίημα του Ισμέτ Οζέλ που διάβασε μέσα στη Βουλή της Τουρκίας ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Νταβούτογλου, Νατζί Αγμπάλ, λέγεται "Πίστη" και αναφέρει επακριβώς:
«Δεν ακούγεται πια το εζάν (η ισλαμική προσευχή),
στους άμβωνες καρφώθηκαν σταυροί,
ο άπιστος Έλληνας έβαλε τη σημαία του στα τζαμιά, παντού.
Αφού είναι έτσι, έλα αδελφέ μου ας δώσουμε όλοι τα χέρια,
ας σκάσουμε τις βόμβες για να σωπάσουν οι καμπάνες παντού...».
Εάν υποθέσουμε πως δεν υπήρχε η πολυδιαφημισμένη «ελληνοτουρκική φιλία», αναρωτιόμαστε… τι θα έκαναν οι γείτονες στο Αιγαίο και στην Ελλάδα; Αλλά αυτή η ερώτηση είναι… «αφελής», αφού η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φροντίζει να «ποτίζει» επαρκώς αυτή την «φιλία», έστω και αν είναι η μόνη που φροντίζει έως και σήμερα για την… διατήρησή της!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Για όσους παρακολουθούν διαχρονικά τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (και μας συγκαταλέγουμε σε αυτούς, όπως φυσικά και τους αναγνώστες αυτού του περιοδικού) τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο χειρότερος εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα καθώς η χρεωκοπημένη Ελλάδα, σε μια από τις χειρότερες στιγμές τη σύγχρονης ιστορίας της, στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο, στην μέγγενη της τουρκικής διπλωματίας που υλοποιεί αριστοτεχνικά σχέδια που η Άγκυρα έχει εξυφάνει εδώ και χρόνια δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο ανίκανη να αντιδράσει έστω και στο ελάχιστο.

Δυστυχώς η τραγική αυτή κατάσταση επιβαρύνεται και από την συμπεριφορά ανθρώπων που αναδείχθηκαν στην εξουσία αλλά χειρίζονται τις τύχες αυτού του λάου με περισσή αφέλεια, ανικανότητα και ασχετοσύνη και με πέπλο μιας απίθανης ιδεοληψίας (δεν θέλουμε να είμαστε… σκληροί αλλά αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος) . Το χειρότερο δε είναι ότι είτε δεν αντιλαμβάνονται τον κατήφορο που μας οδηγούν, είτε –το χείρον- δεν θέλουν να το αποδεχθούν.

Το προχθεσινό φιάσκο του Έλληνα πρωθυπουργού – (αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), γίνεται όλο και μεγαλύτερο, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του εφιαλτικού κατήφορου στον οποίο άγουμε.

Ο κύριος Τσίπρας, είτε αυτοσχεδιάζοντας, είτε ακόμη χειρότερα με την αίολη συμβουλή ενός –΄άκρως επικίνδυνου- επιτελείου έθεσε ή προσπάθησε να θέσει ορισμένα θέματα στον Τούρκο ομόλογό του στην ανεκδιήγητη επίσκεψή του στη Σμύρνη.

Ανάμεσα στα πολλά που συνέβησαν θα σταματήσουμε σε κάποια:

Αφού λοιπόν έπεσε τρεις δεκαετίες έξω για το θέμα του Casus Belli έδωσε βήμα στον κο Νταβούτογλου να εξισώσει το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Το Casus Belli από την πλευρά της Άγκυρας δεν ανάγεται στη δεκαετία του 60 όπως λανθασμένα υποστήριξε (και απαράδεκτα για επίσημη συνάντηση, γιατί δεν έκανε κουβέντα σε πηγαδάκι) ο κύριος Τσίπρας, αλλά πρωτοτέθηκε από τον Σουλειμάν Ντεμιρέλ την δεκαετία του 80 και έγινε επίσημη τουρκική θέση το 1995 (εδώ ο κύριος Νταβούτογλου έπεσε και αυτός έξω αλλά ένα μόλις χρόνο) όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση σε συνέχεια της κύρωσης του πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας ψήφισε εξουσιοδοτώντας την τουρκική κυβέρνηση να «πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας», απειλώντας έκτοτε την Ελλάδα με πόλεμο εάν εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο. Άρα όταν ο κύριος Τσίπρας κάθεται και ακούει άπρακτος τον κο Νταβούτογλου να υποστηρίζει ότι «λύση του προβλήματος αποτελεί η αμοιβαία ακύρωση των πράξεων» που οδήγησαν στο Casus Belli, εξισώνοντας τον «θήτη και το θύμα» απλά στέλνει τα ελληνικά δίκαια στον βάραθρο που έχει ανοίξει η Τουρκία.

Το ακόμη χειρότερο βέβαια ήλθε στη συνέχεια όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός «έθεσε το θέμα παραβιάσεων και παραβάσεων» για να πάρει απροκάλυπτα στα μούτρα την σαφή και άμεση αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον συνομιλητή του. Επειδή του «κάθισε» την προηγούμενη φορά που ο κύριος Τσίπρας «έθεσε το θέμα» στον απόηχο της τουρκικής κατάρριψης του ρωσικού Su-24 σε ένα διεθνές ακροατήριο, δεν σημαίνει ότι η «επιτυχία» θα επαναλαμβάνονταν όταν απέναντί του είχε τον κύριο Νταβούτογλου. Οπότε προτίμησε να καθήσει και να ακούσει το «μάθημα περί τουρκικού εναερίου χώρου».

Το χείριστο βέβαια ήλθε στην επωδό του όταν στα πλαίσια του άφθονων φιλοφρονήσεων που περίσσεψαν προχθές στην Σμύρνη, όταν ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «πρόκειται για πρόβλημα που ούτε η Ελλάδα, ούτε όμως και η Τουρκία φταίνε», ακυρώνοντας βέβαια το ίδιο του τον εαυτό και τα όσα έχει υποστηρίξει η ελληνική κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες που η Άγκυρα ενορχηστρώνει τον ασύμμετρο πόλεμό της κατά της Ελλάδας με όπλο τους πρόσφυγες.

Και ένα ερώτημα που απαιτεί απάντηση άμεσα: τι νόημα έχει να συνεχίζονται αυτές οι επαφές με την Τουρκία πέραν φυσικά του να επιβεβαιώνουν την θέση του κυρίου Νταβούτογλου όπως την έχει εκφράσει μέσα από το συγγραφικό του έργο («Στρατηγικό Βάθος») αλλά και στην πράξη περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας».

Έτσι το να πηγαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σμύρνη και να διατυμπανίζει δια λόγων αλλά και έργων ότι οι δυο χώρες δεν έχουν μεταξύ τους προβλήματα κάνει τουλάχιστον περίεργη τη θέση της Ελλάδας όταν υποστηρίζουμε στα διεθνή fora ότι προβλήματα με την Τουρκία έχουμε και μάλιστα πολλά και τεράστια. Εκτός και εάν οι τεράστιες γκάφες του Casus Belli και των παραβιάσεων ήταν… η προσπάθεια να τεθούν τα προβλήματα…

Και επειδή στου Μαξίμου έχουν κοντή μνήμη και για να μην γίνονται γελοίοι ο κύριος Τσίπρας δεν ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε τα δυο θέματα με φυσική παρουσία. Ήταν μάλλον ο έσχατος. Να τους θυμίσουμε ότι πρόσφατα -για να μην πάμε και παλαιότερα- ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως προθυπουργός το 2011, που σε ακροατήριο Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ έθεσε και τα δύο, και τότε –από όσο θυμόμαστε- δεν κάθισε να ακούσει και μάθημα από τον κο Ερντογάν.

Τα υπόλοιπα που συνέβησαν στην Σμύρνη, με την υπογραφή συνεργασίας μεταξύ Αθηναϊκού Πρακτορείου και Anadolu (για να μην αναφερθούμε και στις γελοιότητες με τα τριαντάφυλλα) την επομένη του νέου χτυπήματος του τουρκικού καθεστώτος κατά του Τύπου στην Τουρκία είναι μάλλον ψιλά γράμματα για την ευαισθησία της «πρώτης κυβέρνησης αριστερά».

Το ίδιο ισχύει και για τον υφ. Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα που βέβαια οι δηλώσεις του για την Τουρκία «Ή διπλωματική λύση ή πόλεμος!» κακοποιήθηκαν, χωρίς αυτό να τον απαλλάσσει από την ευθύνη του ότι προσπάθησε να διορθώσει τα αδιόρθωτα της προηγούμενης ημέρας και τα έκανε χειρότερα…

Διαχρονικά δεν συνηθίζουμε τέτοια οξεία κριτική αλλά ο κατήφορος άρχισε να γίνεται πολύ απότομος…

Έχει λοιπόν τέλος ο κατήφορος;

Αληθεια με το Καστελόριζο και τις περιπολίες της ΝΑΤΟικής ναυτικής δυναμης τι γίνεται ή περιμένουμε να το λύσει το ΝΑΤΟ; Διότι στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι οι θέσεις τους έγιναν αποδεκτές και όσο και να μην θέλουμε να τους πιστέψουμε και ακούμε τον ημέτερο υπουργό Άμυνας… ανησυχούμε.

Πηγή "Πτήση και Διάστημα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τινάζουν στον αέρα οι Τούρκοι το κλίμα…συνεργασίας υπό την προστασία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.Με μία άκρως προκλητική κίνηση οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή με την οποία αποκλείουν το Καστελόριζο από την υπόλοιπη Ελλάδα!

Δείτε το χάρτη για την περιοχή που δεσμεύουν από τις 15 ως τις 25 Μαρτίου!


Η περιοχή προφανώς δεν επελέγη τυχαία. Είναι στην καρδιά των Δωδεκανήσων. Και βέβαια θα παρατηρήσατε ότι έχουν εντός των ημερομηνιών της άσκησης περιλαμβάνεται και η 25η Μαρτίου. Ημέρα Εθνικής Εορτής δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την πάγια τουρκική τακτική των προκλήσεων σε ημερομηνίες ελληνικών εθνικών εορτών...

ZCZC FA93 ANTALYA TURK RADIO ZCZC
100829 UTC MAR 16
NAVTEX N/W NR: 201/16
MEDITERRANEAN SEA
OCEANOGRAPHIC SURVEY BY R/V TUBITAK MARMARA BETWEEN 15-25 MAR 16 ALONG THE LINE JOINING THE POSITIONS BELOW.

36 36 00 N 028 30 00 E
35 00 00 N 028 30 00 E
35 12 00 N 028 00 00 E
35 21 60 N 027 48 00 E
35 30 00 N 028 03 40 E
35 39 00 N 028 18 00 E
35 55 20 N 028 42 00 E
36 03 00 N 028 50 40 E
36 12 00 N 029 02 40 E
1 NM BERTH REQUESTED

Στον… Καφηρέα περιπολούν τα πλοία του ΝΑΤΟ στους Καλόγηρους η Barbaros!!!

Για το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ το οποίο το πρωί μας πληροφόρησε ότι η τουρκική φρεγάτα Barbaros δεν έπλευσε ποτέ εντός ελληνικών υδάτων να σημειώσουμε τα εξής:

• Η Barbaros έχει πιάσει “στασίδι” μεταξύ Χίου και Σάμου ,μπαινοβγαίνοντας στα χωρικά μας ύδατα όχι έχοντας το νου της για πρόσφυγες,αλλά έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής της το πεδίο Βολής Άνδρου.
• Σ΄ ότι έχει να κάνει με την αποστολή του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες. Στις 15.00 το μεσημέρι τα πλοία της νατοϊκής δύναμης SNMG2 ,ήταν ΟΛΑ νοτιοανατολικά του Καφηρέα!!!

Περιοχή στην οποία ΣΙΓΟΥΡΑ δεν υπάρχουν προσφυγικές ροές και η οποία επίσης ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι ανατολικά των νησιών μας.

Οι Τούρκοι είναι δε τόσο προκλητικοί ώστε η φρεγάτα Barbaros είναι η ΜΟΝΗ που έχει ενεργοποιημένο το σύστημα AIS για να μπορούμε να την βλέπουμε την ώρα που πλέει στους Καλόγηρους!!!

Ιδού που έπλεε λίγο μετά τις 13.00 μ.μ. 10/3/2016

Συνεπώς θα ξαναπούμε καλά τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι δημόσιες σχέσεις αλλά κάντε και καμία περιπολία γιατί οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν.


Πηγή MilitaireΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι πεσόντες των Ιμίων δεν αξίζουν επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας τους κ. υπουργέ;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Με μία σεμνή επιμνημόσυνη τελετή τιμήθηκαν οι πρόσφατοι νεκροί του ελικοπτέρου που «κατέπεσε» στη βραχονησίδα Κίναρος. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήθελε να τιμήσει τους νεκρούς επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, άνδρες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως, στη συγκεκριμένη τελετή, που πραγματικά έπρεπε να γίνει, αποκαλύφθηκε κάτι που –προφανώς οι σύμβουλοι του ΥΠΕΘΑ ξέχασαν να συνυπολογίσουν- όλοι θέλουν να ξεχνάνε, αλλά είναι αδύνατο να ξεχαστεί. Φαίνεται, πως τελικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στυλοβάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πως αποφάσισε να επαληθεύσει όλα όσα του καταμαρτυρούνται για το «γκριζάρισμα» των Ιμίων…

Κι αυτό, επειδή ο κ. Πάνος Καμμένος, μπόρεσε και πήγε στη βραχονησίδα Κίναρος. Μπόρεσε το ελικόπτερό του να προσγειωθεί και είναι το ίδιο ελικόπτερο που δεν προσγειώνεται στα Ίμια, όπου ο υπουργός Άμυνας προτιμά να αφήνει από αέρος στέφανο μνήμης για τους τρεις νεκρούς των Ιμίων του 1996.
Το ότι, φυσικά, δεν προσεδαφίζεται στα Ίμια για να παραστεί σε μία επιμνημόσυνη τελετή για τους τρεις νεκρούς (αλήθεια πότε θα δημοσιευθεί το πόρισμα; έχουν ήδη περάσει περίπου 20 χρόνια από τότε…) θα πρέπει να το εξηγήσει επαρκώς ο «αρχιστράτηγος» Πάνος Καμμένος, εκτός και εάν δεν έχει αρκετό χρόνο εξαιτίας πίεσης από το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Δυστυχώς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, με την επιμνημόσυνη δέηση των νεκρών της Κινάρου, απέδειξε περίτρανα πως αποδέχεται τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα Ίμια, των οποίων την εθνική κυριαρχία επιβουλεύεται με κάθε τρόπο και μέσο η Τουρκία. Αν, λοιπόν, τα Ίμια είναι ελληνικά, γιατί ο κ. Καμμένος τα… αποφεύγει;
Φοβάται ότι θα τον βομβαρδίσουν ή ότι θα τον συλλάβουν οι Τούρκοι;
Γιατί δεν οργανώνει και δεν τιμά με την παρουσία του ένα μνημόσυνο των πεσόντων της σκοτεινής νύχτας της 31ης Ιανουαρίου του 1996;
Εάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν υπερασπίζει πρώτα ο ίδιος, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την γεωγραφική επικράτεια, τότε πως μπορεί να απαιτεί από τους υφισταμένους του να τηρούν απαρέγκλιτα τις εντολές του;

Ας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Καμμένος: Γιατί δεν κάνει επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του ιδίου, στα Ίμια; Θεωρεί πως αυτές οι δύο βραχονησίδες δεν είναι ελληνικό έδαφος ή δεν έχει χώρο προσγείωσης για το ελικόπτερό του εκεί;…
Δυστυχώς, ο κ. Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τις πράξεις του, αποτελεί το καλύτερο «εργαλείο» της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο, αφού είτε με πράξεις του, είτε με παραλείψεις του στηρίζει τις τουρκικές παράλογες αιτιάσεις…

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες του Ελληνικού Στρατού, όλων των Σωμάτων, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είτε ζωντανοί, είτε νεκροί. Ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται πως τους διαχωρίζει (τουλάχιστον τους νεκρούς που έπεσαν στο καθήκον), ανάλογα με τον μέρος της Ελληνικής επικράτειας όπου θυσιάστηκαν... Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ντροπιαστικό για όλους εκείνους που καλούνται να εκτελέσουν διαταγές που πολλές φορές λίγο απέχουν από τον θάνατο για την υπεράσπιση της ελληνικής γης και της θάλασσας, που ο ίδιος ο υπουργός φαίνεται να διαχωρίζει σε γαλάζια ελληνική και... γκρίζα!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σμύρνη οι Τούρκοι αποθρασύνθηκαν. Όχι γιατί ευθύνεται ο πρωθυπουργός αλλά γιατί αυτοί είναι οι Τούρκοι.

Την Πέμπτη άλλαξαν τη συμφωνία, σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων και συνάμα απείλησαν την Κύπρο!

Ποιοι; Οι ίδιοι που έχουν καταγγελθεί από όλες τις γειτονικές τους χώρες (Ρωσία, Συρία, Ιράκ και εμμέσως από το Ιράν) ως κράτος τρομοκράτης, οι ίδιοι που υποκινούν τον παγκόσμιο τζιχάντ, θέλουν να μπουν στην Ευρώπη και έχουν το θράσος, οι Αττίλες, να απειλούν την Κύπρο. Έτσι, ξεδιάντροπα, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να είναι αθώες περιστερές και κάποιο «κανονικό» κράτος.

Προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα και να αποπροσανατολίσουν, γιατί βλέπουν να πλησιάζει μεγάλη καταιγίδα στην Τουρκία, θα τους τινάξουν στον αέρα οι Κούρδοι, και εμείς -ως Ευρωπαϊκή Ένωση- επιτρέπουμε στους τζιχαντιστές της Άγκυρας να κουνάνε το δάχτυλο, να εκβιάζουν, να απειλούν, να ξεγράφουν συμφωνίες, να ψεύδονται, να εξαπατούν και να τσαμπουκαλεύονται.

Το τζιχαντιστικό και συνάμα μαφιόζικο καθεστώς Ερντογάν δεν συνιστά «κανονικό» κράτος – «κανονική» κυβέρνηση.

Είναι ένα νεοοθωμανικό ισλαμιστικό καθεστώς, «αδελφό» με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που επιθυμεί να ανασυστήσει το χαλιφάτο.

Είναι ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς που καταλαμβάνει εφημερίδες και φυλακίζει δημοσιογράφους, βομβαρδίζει τουρκικές πόλεις με κουρδικό πληθυσμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, παραβιάζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος (οικογενειακή επιχείριση Ερντογάν), οι ίδιοι που εξοπλίζουν τη Χαμάς στην Παλαιστίνη, την Αλ Κάιντα στη Συρία, που υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την τρομοκρατία σε Αίγυπτο και Λιβύη.

Η Ελλάς δεν έχει καμιά δουλειά να συνομιλεί με αυτό το καθεστώς, τουλάχιστον όπως συνέβη με την επίσκεψη στη Σμύρνη, επειδή έτσι νομίζουν οι ανεγκέφαλοι πανίβλακες των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Γιατί είναι οι ίδιοι πανίβλακες που γκρεμίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ίδιοι ανίκανοι νεοφιλελεύθεροι γιάπηδες που κοντεύουν να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αδυνατώντας να διαχειριστούν μια προσφυγική κρίση.

Αυτοί οι άχρηστοι μικρονοϊκοί των Βρυξελλών δεν μπορούν να μας λένε τι να κάνουμε στο προσφυγικό και στα γεωπολιτικά. Γιατί είναι παντελώς ανίδεοι και επικίνδυνοι.

Είναι οι ίδιοι που με τα μνημόνια μας διέλυσαν την οικονομία, θα τους αφήσουμε τώρα να μας διαλύσουν και τη χώρα;

Η Ελλάδα οφείλει να χαράξει τις γραμμές και την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη και η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους ικανούς να καταρτίσουν το σχέδιο.

Και η Ελλάδα οφείλει να μιλά απευθείας με την Ουάσιγκτον, γιατί οι Βρυξέλλες είναι μια φάρσα 28 ανήμπορων να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Η Ελλάδα είναι η χώρα ανάμεσα στις ηπείρους, που «κατανοεί» και «αντιλαμβάνεται» την Ανατολή όπως δεν μπορεί και ούτε θα μπορέσει ποτέ η υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα είναι και Δύση, είναι και Ανατολή!

Εμείς οφείλουμε να πούμε τι πρέπει να γίνει. Γιατί εμείς ζούμε το ανατολικό πρόβλημα χιλιετίες τώρα, είναι ο αγώνας μας για εθνική επιβίωση, από τα μηδικά και μετά, η εξ ανατολών απειλή.

Ποιοι περιμένουμε να μας υποδείξουν και τι; Οι Βέλγοι; Οι Πολωνοί; Οι Λιθουανοί; Ή οι χαμένοι δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανοί; Με ποιους συναποφασίζουμε; Με τους ηττημένους της ιστορίας;

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί προφανώς να «σφίξει» την Άγκυρα, που ξεσάλωσε την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Θα ήταν καλό να μιλήσει και με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Και επίσης να κάνει και ένα τηλεφώνημα στον σύμμαχό μας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κι εάν έχει χρόνο εύκαιρο, να πει μερικές κουβέντες, τηλεφωνικά πάντα, και με τον Σίσι της Αιγύπτου. Να σφίξουν για τα καλά οι τζιχαντιστές της Άγκυρας… Τι τους έχουμε τους συμμάχους; Ας συνομιλήσουμε. Ας συνεννοηθούμε!

Ξεσάλωμα Άγκυρας 1: Απείλησαν την Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο για το μπλοκάρισμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ζητά και από την Ε.Ε. να αλλάξει στάση απέναντι στην χώρα του και να μην χρησιμοποιεί το Κυπριακό Πρόβλημα ως άλλοθι για να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το Κυπριακό Πρόβλημα. Δεν πρέπει να επιτρέπουν στον Ρωμαίικο Τομέα της Νότιας Κύπρου, ο οποίος έγινε μέλος (της ΕΕ) δίχως την λύση (του Κυπριακού), να μπλοκάρει τόσο σημαντικά θέματα», δηλώνει.

Ας σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες πριν την νέα δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

Ξεσάλωμα Άγκυρας 2: Άλλαξαν τη συμφωνία

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία δεν ισχύει για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά για όσους θα φτάσουν στη γειτονική χώρα αφότου η συμφωνία αυτή τεθεί σε ισχύ, δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζοντας μονομερώς ό,τι συμφώνησε ο Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που η Τουρκία θα δεχθεί πίσω θα είναι χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια.

Ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε. από την 1η Μαΐου.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Ένωση δεσμεύτηκε για την παροχή 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να στηριχθούν οι Σύροι πρόσφυγες, καθώς και επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ψώνισαν οι Τούρκοι: «Οι Ευρωπαίοι θα είναι που θα μεταναστεύουν προς Τουρκία»

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαβουλεύσεων Τουρκίας – ΕΕ Βολκάν Μπόζκιρ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να εφαρμόσει βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Ίσως αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε εμείς βίζα για τους Ευρωπαίους. Διότι η πραγματική μεταναστευτική ροή θα είναι όχι από Τουρκία προς Ευρώπη, αλλά από Ευρώπη προς Τουρκία» είπε ο Τούρκος υπουργός αφού υπενθύμισε ότι θα καταργηθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες τον Ιούνιο μήνα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία επανεισδοχής και είπε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία θα γίνεται λόγος για επιστροφή στην Τουρκία όχι εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων μεταναστών αλλά μερικών χιλιάδων.

Ο Τούρκος υπουργός διασαφήνισε επίσης ότι η πρόταση που έθεσε η Τουρκία αναφορικά με την επανεισδοχή δεν θα συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στα ελληνικά νησιά αλλά αυτούς που θα εγκατασταθούν στα νησιά έπειτα από τη μεταφορά των πρώτων.

Και η κορωνίδα της ηλιθιότητας: Ο Νταβούτογλου αντάλλασσε SMS με τη Μέρκελ

O Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής τους στην Άγκυρα, ότι μετά το τέλος του γεύματος με τους αρχηγούς των 28 χωρών της ΕΕ, και ενώ τον είχαν βγάλει από την αίθουσα, επικοινωνούσε με SMS με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής.

Έλα, μεγάλο κατόρθωμα! Ο Βεζίρης συνομιλούσε με SMS… Τι μας λέτε; Πόσο ποιο γελοίοι μπορεί όλοι σας να είστε;

Η ρουκέτα Ανδρουλάκη

Και ενώ ζούμε το θέατρο του οθωμανικού παραλόγου, με μια Ευρώπη γιάπηδων με αντίληψη αμοιβάδας και οθωμανικές αλεπουδίτσες να παριστάνουν τους μεγάλους διπλωμάτες, ενώ η Τουρκία τους τελεί υπό κατάρρευση, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια φράση τα είπε όλα, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Επίσης κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι ανεφάρμοστη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί, όταν αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο του κ. Ερντογάν τόσο στην αστάθεια της Συρίας, όσο και στην καταβαράθρωση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία».

Απλά πράγματα. Ή πάμε να τους «τελειώσουμε», ή θα μας «τελειώσουν» οι Τούρκοι.
Η Τουρκία μας κήρυξε πόλεμο, τι δεν αντιλαμβάνεστε;
Με χαμόγελα δεν θα καταφέρουμε τίποτα.
Ο μόνος τρόπος είναι να την ξεμπροστιάσουμε.

Συνεννόηση τώρα με τους συμμάχους μας στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί η ασφάλεια του δυτικού κόσμου απειλείται από το οθωμανικό καθεστώς Ερντογάν!

Δεν μπορούμε να σας τα γράψουμε και αναλυτικότερα, ιστοσελίδα είμαστε, όχι γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού… Έλεος δηλαδή…

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται, λέει ο σοφός λαός, και τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με το Προσφυγικό, δείχνουν ότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει ούτε τιμόνι ούτε πυξίδα. Περισσότερο θυμίζει τον αείμνηστο Ελληνα κωμικό Αλέκο Τζανετάκο, που πέρασε στην Ιστορία ως ο... καρπαζοεισπράκτορας του Λάμπρου Κωνσταντάρα στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσαν.
Η Ε.Ε., αντί να επιλέξει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης, έχει μεταμορφωθεί σε «παιδί για τα θελήματα» τόσο της Τουρκίας (που της παραδίδει και μαθήματα ανθρωπισμού!!!) όσο και των χωρών-μελών της, που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Τα όσα έπραξε χθες η Σλοβενία, για να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους και μάλιστα με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τουσκ, δείχνουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει αυτή η Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για μονομερείς ενέργειες, αλλά για κοινή απόφαση των 28 (σ.σ.: που πουθενά δεν έχει καταγραφεί) και τους ευχαριστεί κιόλας!

Ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά μετά την απόφαση της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, αλλά και της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και η Ε.Ε. πουλάει τρέλα. Από Ευρώπη του ουμανισμού και της αλληλεγγύης μετατρέπεται σε ένα «μαγαζί» συμφερόντων, που άλλοτε σέρνεται πίσω από τη Γερμανία και άλλοτε πίσω από τους δορυφόρους της.

Τα σύνορα κλείνουν, τα πράγματα χειροτερεύουν για Ελλάδα και εγκλωβισμένους πρόσφυγες και εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η υποκρισία στο απόγειό της. Εδώ και έναν μήνα αφήνουν να δημιουργηθούν τετελεσμένα, ώστε στη συνέχεια να έρθουν να τα επικυρώσουν. Μόνο η λέξη ντροπή αξίζει σε αυτήν την Ευρώπη, που καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές και τις αξίες της. Αυτή η Ε.Ε.-καρπαζοεισπράκτορας είναι ο εφιάλτης των λαών της...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τίποτε από όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη και τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έπρεπε να συμβεί

Είμαι βέβαιος πως η τουρκική ηγεσία θα αισθάνεται ευγνωμοσύνη προς τον κ. Α. Τσίπρα, για το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω πλήρους απομόνωσης από το σύνολο των κρατών (πλην του… Ισλαμικού Κράτους) η Ελλάδα τής προσφέρει σημαντική βοήθεια, δίδοντάς της επιχειρήματα προς το διεθνές κοινό, ότι πρόκειται περί καλού γείτονος.

Τίποτε από όσα συνέβησαν στην Σμύρνη, κατά την εκεί επίσκεψη του κ. Τσίπρα και τον μη κρυπτόμενο ενθουσιασμό του που βρισκόταν δίπλα στον κ. Νταβούτογλου, δεν έπρεπε να συμβεί, πλην ίσως των συμφωνιών αρμοδιότητας υπουργείου Μεταφορών, που σε μια σοβαρή χώρα είναι θέμα των υπηρεσιακών στελεχών, έστω υφυπουργού.

Είναι προφανές πως προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η δήλωση του κ. πρωθυπουργού, ότι «Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος των προσφυγικών - λαθρομεταναστευτικών ροών», όταν και τα νήπια γνωρίζουν στην Ευρώπη πως η Τουρκία διττώς εκμεταλλεύεται απάνθρωπα τον ανθρώπινο πόνο και εκβιάζει χρησιμοποιώντας ως εργαλείο ανθρώπινες ψυχές.

Αφενός, με την υποστήριξη του ISIS, αλλά και της Αλ Νούσρα και λοιπών τζιχαντιστικών οργανώσεων, επιδιώκει την απομάκρυνση των Σύρων από τις περιοχές των συνόρων της, ελπίζοντας ότι θα της επιτραπεί να δημιουργηθεί εκεί -υπό την εποπτεία της, φυσικά- μια ζώνη με πληθυσμό φανατικών ισλαμιστών, που θα αποτρέψουν τους Κούρδους την δημιουργία αυτόνομου κρατιδίου.

Αφετέρου, με την συνεργασία των τουρκικών κρατικών Αρχών, οι δουλέμποροι διακινητές στέλνουν συνεχώς μεγάλο αριθμό προσφύγων και λαθρομεταναστών, ώστε και την συνοχή του ελληνικού λαού να διαλύσουν, βοηθούμενοι και από τη Νεολαία, Συνιστώσες και κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την Ευρώπη να υποχρεώσουν σε αποδοχή των εκβιασμών τους.

Ο κ. Τσίπρας όμως… τους αθώωσε. Ειλικρινώς πιστεύω, πως δεν το έκανε επίτηδες. Απλώς, μού δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει πλήρη άγνοια τι σημαίνει εξωτερική πολιτική, και όχι μόνο. Το κακό είναι, πως ο ίδιος έχει άλλη γνώμη παρά τις συνεχείς παταγώδεις αποτυχίες του, αλλά και οι σύμβουλοί του, με τον τρόπο που τους επιλέγει, είναι προφανές πως έχουν ικανότητες για άλλου είδους δραστηριότητες. Πλην εάν, υπάρχουν κάποιοι από τους ισχυρούς που τον υποστηρίζουν και του επιβάλουν αυτές τις συμπεριφορές επειδή θέλουν την Ελλάδα να είναι συνεχώς το γιουσουφάκι της Τουρκίας, την οποία χρειάζονται (ακόμη).

Ως προς το casus belli δεν του εξήγησε κάποιος ότι δεν είναι υπόθεση της δεκαετίας του ’60. Έπεσε έξω κάποιες δεκαετίες. Δεν τα γνωρίζει τα θέματα (για να μη υπενθυμίσω ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα). Έχει ειδικευθεί στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις, κι από εκεί και πέρα αγνοεί τα βασικά. Ούτε o συγκυβερνήτης του, κ. Ν. Παππάς, το alter ego, δείχνει να έχει γνώσεις, πλην αυτών που θα καταστήσουν το πολίτευμα καθεστώς σοβιετικού Τύπου.

Ακόμη χειρότερα. Εμφανίστηκαν με τον κ. Νταβούτογλου να μοιράζουν λουλούδια στις γυναίκες, την Ημέρα της Γυναίκας, αγνοώντας τρομερούς αριθμούς. Σε τρία χρόνια δολοφονήθηκαν στην Τουρκία 5.406 γυναίκες! Συμπτωματικά, την ώρα που κατ’ άκρα υποκρισία ο Νταβούτογλου με την βοήθεια του κ. Τσίπρα, θέλησε να δείξει δημοκρατικό πρόσωπο που σέβεται τη ισονομία των γυναικών, στην ίδια πόλη, την Σμύρνη, η δικηγόρος Νουριέ Καντάν -επικεφαλής του Κέντρου Γυναικείων Δικαιωμάτων του δικηγορικού συλλόγου Σμύρνης-, ανακοίνωνε αυτόν τον αριθμό, και δήλωνε:

«Η βία σε βάρος των γυναικών έχει φτάσει σε ύψος "σφαγής γυναικών". Οι δολοφονίες γυναικών και οι κυβερνητικές πολιτικές σε βάρος των γυμνών σωμάτων τους, έχουν αφήσει τρομερές εικόνες και ίχνη. Από αυτή την σκοπιά το έτος που πέρασε, ήταν μια χρονιά ντροπής από την βία και τις δολοφονίες σε βάρος των γυναικών».

Για συνεργασία στα ΜΜΕ συμφώνησε ο κ. Τσίπρας. Την ίδια στιγμή που άνω από 30 δημοσιογράφων είναι κλεισμένοι στις τουρκικές φυλακές και το καθεστώς κλείνει τον Τύπο που το αντιπολιτεύεται.

Βεβαίως, το χείριστο όλων ήταν η σιωπή του, όταν ο κουτοπόνηρος Ασιάτης πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως… η Ελλάδα φταίει για το τουρκικό σε βάρος της Casus Belli, (επειδή διατηρεί το δικαίωμα βάσει του άμοιρου Διεθνούς Δικαίου να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα). Ο Αχμέτ μας «δούλευε ψιλό γαζί», και ο κ. πρωθυπουργός φάνηκε λίγος, παντελώς αδιάβαστος στα εθνικά θέματα.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας… έγραψε ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης! Αν ζούμε σήμερα ο Ροΐδης πιθανά θα το συγκεκριμενοποιούσε αναφερόμενος πλέον στους Έλληνες πολιτικούς…

Ανήκουμε σε εκείνους που πιστεύουν ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο. Διαπιστώνουμε όμως καθημερινά ότι ίσως οι μοναδικοί άνθρωποι στην χώρα μας που δεν έχουν όριο είναι οι Έλληνες πολιτικοί! Σε σημείο που αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν πράγματι στην χώρα μας «φιλέλληνες» πολιτικοί όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό.

Και ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι με παραδείγματα. Η Ελλάδα «καίγεται», γίνεται αποθήκη ψυχών, οι Έλληνες κάθε ημέρα που περνά γίνονται ολοένα και πιο δυστυχισμένοι και οι πολιτικοί μέσα στην δυστυχία των άλλων για το ασχολούνται ποιος θα φανεί ότι έχει δίκιο ή για το πώς θα εκθέσει ο ένας τον άλλο! Δεν καταλαβαίνουν το πιο απλό πράγμα. Αύριο κύριοι πολιτικοί ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ!!! Δεν θα υπάρχει η Ελλάδα έτσι όπως πάτε…

Δεν πιστεύουμε ότι όλα πάνε στραβά σε αυτή την χώρα όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ των ολιγαρχών. Και φυσικά ότι ούτε και όλα πάνε μια χαρά όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ… Μην τρελλαθούμε ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε. Προσπάθειες γίνονται αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ολιγότερο ικανοποιητικό. Και αυτό γιατί η διχόνοια που υπάρχει στην χώρα μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι δρουν αποκλειστικά για το δικό τους όφελος, επιτρέπει σε άλλα κράτη και δυνάμεις να εκμεταλλεύονται την εσωτερική κατάσταση για το δικό τους όφελος.

Βγαίνει ο Πολωνός κος Τουσκ, φιλελεύθερος πολιτικός, δυστυχώς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει ως πρότυπα του την Θάτσερ και τον Ρέιγκαν, κάτι που δεν είναι μεν κακό για όσους έχουν αυτή την ιδεολογία, αλλά δείχνει όμως την πολιτική του «συμπάθεια» προς την αριστερά, και με ένα τουίτ του αναφέρει χθες ότι: «Οι παράτυπες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τερματίστηκαν», προσθέτοντας ότι πρόκειται για απόφαση των 28 και όχι μονομερείς ενέργειες…

Και αμέσως μετά βγαίνει ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με τουίτ και αυτός, όπου αναφέρει ότι «Εάν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των “28” για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα»! Δηλαδή αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας; Αν υπάρχει μείζον θέμα για τον κο Τσίπρα; Και καλά, η κυβέρνηση μπορεί να σερβίρει ότι παραμύθια θέλει, η αξιωματική αντιπολίτευση ΔΕΝ γνωρίζει ποιες ήταν η αποφάσεις της συνόδου κορυφής; Δεν υπήρξαν δηλώσεις, ανακοινωθέν; Από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου μέλος είναι και η ΝΔ και το κόμμα της κυρίας Μέρκελ, δεν μπορούν να μάθουν τι έγινε και τι ισχύει;

Μπορούν και παραμπορούν, απλά δεν τους ενδιαφέρει. Γιατί το πρόβλημα τους είναι η αντιπολίτευση προς τον κ. Τσίπρα όχι το πώς θα σωθεί η χώρα! Οι συνεντεύξεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κανάλια της διαπλοκής μόνο κακό του κάνουν. Όσο κακό έκαναν και στον κ. Τσίπρα οι αποκαλύψεις για επαφές με διαπλεκόμενους. Γιατί δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιους για διαπλοκή και από την άλλη να έχεις συνεχείς επαφές και συναντήσεις μαζί τους! Οι δε εξυπνάδες του κ. Μητσοτάκη, του τύπου ότι «Βάλαμε χαμηλά τον πήχη, και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω» είναι καλές για το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, αλλά όχι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά δεν όταν απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας, που καλώς ή κακώς, αυτός εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό. Ποιον μειώνει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης; Τον κ. Τσίπρα ή τους πολίτες που εξέλεξαν εκείνον για πρωθυπουργό και την ίδια την χώρα που έχει κάποιον ανίκανο για πρωθυπουργό;

Και να δεχθούμε εμείς όλοι ότι ο κύριος Τσίπρας είναι τελείως ανίκανος… Εσείς κύριε Μητσοτάκη τι πράττετε για αυτό; Κάνετε κάποιον ανένδοτο αγώνα για να απαλλάξατε την χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην καταστραφεί αυτή; Μάλλον όχι, γιατί εσείς ούτε εκλογές δεν τολμάτε να ζητήσετε!!! Αν απωλέσει την πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας είπατε ότι είναι καλοδεχούμενες οι εκλογές. Και αν δεν την απωλέσει θα συνεχίσει να κυβερνά την χώρα ο ανίκανος για εσάς πρωθυπουργός; Που χάνει ο κ. Μητσοτάκης την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού καθημερινά; Ή θα συνεχίσει ο αρχηγός της ΝΔ την …στιβαρή αντιπολίτευση με δηλώσεις του τύπου «Πιστεύω ότι μαζί μου ο Τσίπρας περνάει άσχημα. Ο κύριος Τσίπρας αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση». Ναι, προφανώς για αυτό τρώει γιαουρτάκι το βράδυ ο κ. Τσίπρας!!! Επειδή περνά άσχημα από τον κ. Κυριάκο… Κάτι παρόμοια πρέπει να πίστευε και ο Νάρκισσος και έτσι έφθασε στο σημείο να ερωτευτεί τον εαυτό του.

Άσε δε το άλλο που δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ! «Κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση»… Μήπως αυτό θα έπρεπε να το κρίνουν οι άλλοι όπως ο λαός, οι ειδικοί και όχι εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη; Η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχει χώρος για αυτού του είδους τα μικροκομματικά παιχνίδια. Ξυπνάτε άπαντες οι πολιτικοί για το καλό του τόπου! Το εσωτερικό μέτωπο πρέπει να είναι αρραγές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι προβλήματα της χώρας μας, του έθνους μας, όχι της οποίας κυβέρνησης διοικεί την χώρα…

Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι μαθητούδι… Πρώτα από όλα έχει καταφέρει και έχει ξεπαστρέψει πολλούς από το ίδιο του το κόμμα προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος και αυτό θα πράξει και τώρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι προκάλεσε συζήτηση στην Βουλή με θέμα την διαφθορά. Για να δούμε τι ακουστεί στην αίθουσα του κοινοβουλίου… Μήπως βγει και κανένας άσος από το μανίκι του κ. πρωθυπουργού… Κανένα θέμα που να έχει όμως ονοματεπώνυμα… Οπότε το εσωτερικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην!

Ως απλοί πολίτες εμείς καλούμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας να σταθεί στο ύψος του έστω και την ύστατη αυτή ώρα! Να αγαπήσει δηλαδή την πατρίδα του περισσότερο από το κόμμα του!!! Να γίνει φιλέλληνας επιτέλους… Ακούγεται αυτό οξύμωρο αλλά δυστυχώς εκεί καταντήσαμε.

Θα ολοκληρώσουμε τις σκέψεις αυτές γράφοντας ότι αν θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και μεγάλη να πρέπει και όλοι εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας να σκεπτόμαστε ανάλογα. Η πατρίδα μας θα επιβιώσει γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει εμείς οι Έλληνες με τον τρόπο ζωής μας «διαφθείρουμε» τους πάντες!!! Είδατε τις εικόνες με το ηλικιωμένο ζευγάρι που πρόσφεραν βοήθεια στους πρόσφυγες και έκλαιγαν όλοι μαζί; Έτσι κάνουμε εμείς «Έλληνες» όλους αυτούς τους ξένους ανθρώπους. Τους μαθαίνουμε τι πάει να πει ζωή… Ακόμη και το τι πάει να πει γλέντι.. Έστω λοιπόν και αν ξεμείνουν κάποιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει κάτι. Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς θα υπάρξουν και καλοί και κακοί άνθρωποι. Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί Έλληνες, Αλβανοί, Πολωνοί, Ιταλοί κλπ.

Και επειδή είμαστε Έλληνες, τουλάχιστον ας μην ξεχνάμε τα λόγια του στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου… Και ας τα έχουμε ως οδηγό μας από εδώ και πέρα…. «Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος»….


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Δρ. Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήδη ξεκίνησε στη Συρία. Τώρα πια διανύουμε την πρώτη από τις 4 συνολικά φάσεις του εκεί διεξαγόμενου διεθνικού πολέμου. Λόγω χωρικού περιορισμού και, ταυτόχρονα, για να αποφύγω την όποια αναγκαία ανάλυση και ερμηνεία των τρεχόντων γεγονότων, που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, θα προσφύγω, κατ’ αρχήν, στον καθηγητή Huntington. Τα βασικά αίτια, τις αφορμές και το «απόκρυφο φόντο» της σημερινής ένοπλης διεθνούς σύρραξης…στη Συρία, τις περιγράφει διεξοδικώς ο περιβόητος Αμερικανός καθηγητής Samuel Huntington, στο άρθρο του «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών» (1993). Ο ίδιος υποστήριξε, τότε, ότι οι νέες μετέπειτα συγκρούσεις θα έχουν «πολιτισμική βάση και ταυτότητα», μακριά (δήθεν), από τα γνωστά θέματα της πολιτικής και της οικονομίας.

Δεν είναι καθόλου προφανές, αλλά θεωρώ ότι ο ίδιος (και φυσικά όχι μόνος!), εν πλήρη γνώση, συνέγραφε, ενορχήστρωνε και προετοίμαζε έκτοτε «τροχιοδεικτικά» ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να ζήσει και αυτά τα γεγονότα, που όλοι μας βιώνουμε σήμερα, και όχι μόνο. Με άλλα λόγια, τώρα βιώνουμε όλα αυτά τα οποία ήταν ήδη για ολόκληρο τον πλανήτη επακριβώς προσχεδιασμένα. Γεγονότα τα οποία σχεδίαζαν, για να συμβούν διαδοχικά, με κάθε ασύλληπτη μικρή λεπτομέρεια, εδώ και περίπου 2 εκατονταετίες, οι διεθνείς Σιωνιστές: τις «χειρουργικώς» και σε κάθε επίπεδο προ-προετοιμασμένες συγκρούσεις «πολιτισμών», που θα κυριαρχήσουν, αλληλοδιαδόχως, στην παγκόσμια πολιτική σκηνή (σήμερα: έχοντας ως χρονική αρχή την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη).

Τουτέστιν, πολύ απλά, και ναι, ορθώς το καταλάβατε, ο καθηγητής Huntington δεν έγραφε, στη δεκαετία του ’90, για να μας βοηθήσει ακαδημαϊκώς στο να μελετούμε, ερμηνεύουμε και να προβλέπουμε τα όποια επερχόμενα διεθνή γεγονότα. Όχι. Ο ίδιος δεν μας δίδαξε, ή μας παρείχε, κάποιες χρήσιμες «ακαδημαϊκές εργαλειοθήκες». Αλλά, αντιθέτως: Δημιουργούσε το διεθνικό θεωρητικό «κλίμα-φόντο» και για τα ίδια αυτά καθεαυτά τα γεγονότα, που όλοι μας τώρα βιώνουμε στο υλικό πεδίο: την γενική σύρραξη στη Συρία, έτσι απολύτως «τυχαία», όπου, ο εκεί διεξαγόμενος γενικός πόλεμος είναι δήθεν «πολυ-πολιτισμικός»..

Μετά την πρώτη αυτή φάση της διεθνούς σύγκρουσης, την οποία ήδη διανύουμε, θα επακολουθήσει η δεύτερη φάση, που θα έχει ως διεθνικό «πυροκροτητή» (για να εκκινήσει το β’ στάδιο, ή υπο-σενάριο) τον εγωισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό του «νέου Τούρκου Σουλτάνου»: του προέδρου κ. Ερντογάν. Ναι, δεν έχει καθόλου άδικο αυτό που αναφέρει, ο Βρετανός ιστορικός Michael Burleigh («Μικροί Πόλεμοι, Μακρινοί Τόποι», 2013), για ηγέτες τύπου Ερντογάν. Ο ίδιος Βρετανός καθηγητής θεωρεί ότι ένα όμοιο θανατηφόρο υπο-σενάριο έχει ήδη τεθεί αθεάτως σε «γεωπολιτική τροχιά», λόγω του κ. Ερντογάν. Δεν είναι λοιπόν καθόλου μακριά και το επόμενο διαδοχικό υπο-σενάριο, όπου ο «μεγαλοπρεπής» Τούρκος Πρόεδρος επιτίθεται στρατιωτικά και κατά «άλλων γειτόνων»: περιλαμβανομένης πλέον και της ήδη προαιωνίως και «πολιτισμικώς» στοχοποιηθήσης, από το διεθνές απόκρυφο σύστημα, «Γραικίας» ή Ελλάδας. Χώρας που πλέον είναι πολλαπλώς χειμαζόμενη, ακυβέρνητη και («πολιτισμικώς») μια προσφυγο-Ελλάδα.

Την επερχόμενη τρίτη φάση της διεθνούς σύρραξης στη Συρία μας την περιγράφει θεωρητικά, την ερμηνεύει και την προβλέπει ο έτερος φημισμένος Αμερικανός καθηγητής, ο John Mearsheimer («Η Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων», 1999). Ο εν λόγω καθηγητής, του Πανεπιστημίου του Σικάγου (όπου και εγώ ο ίδιος έκανα την διδακτορική εξειδίκευσή μου στην Διεθνή Πολιτική Οικονομία), είναι απόλυτα σαφής και αναλυτικός: είναι τόσο τραγικό, όσο είναι και παρόμοια ξεκάθαρο, ότι οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις είναι καταδικασμένες να επιδιώκουν συνεχώς την αύξηση της ισχύος τους, για να δύνανται να επιβιώσουν από επερχόμενες πραγματικές ή δυνητικές επιθέσεις. Και άρα, για το «εθνικό καλό σου», μην περιμένεις: ξεκίνησε «εσύ» πρώτος τον όποιο μελλοντικό «προληπτικό» πόλεμο.

Ο θεωρητικός πατήρ της λεγόμενης Σχολής του «επιθετικού ρεαλισμού», ο Mearsheimer, μας λέγει, ή μας προϊδεάζει ρητώς, για το εξής υπο-σενάριο, του πιθανώς ή μέλλει γενέσθαι: εάν, η Τουρκία κινηθεί ξαφνικά και στρατιωτικά, λ.χ., κατά της ακυβέρνητης χώρας μας, μεταξύ όλων των άλλων, η γειτονική χώρα θα αναγκασθεί να κλείσει άμεσα και τα Στενά του Βοσπόρου. Προκαλώντας ευθέως τον σκληρό Πρόεδρο Πούτιν: ο οποίος, σημειωτέον, ήδη έχει «μαζέψει» πάρα πολλά, από την μέχρι τώρα τουρκική επιθετική συμπεριφορά – και κυρίως δε, από όλα όσα έλαβαν χώρα μετά και την απρόκλητη κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, από την Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία. Και έτσι, τόσο ίσως απλά, θα «τρέξει» η επερχόμενη τρίτη φάση του ήδη διεξαγόμενου διεθνικού πολέμου: αυτή τη φορά με την σύρραξη Ρωσίας-Τουρκίας, ή δηλ., το «στρατιωτικό χαλί» για την απαρχή της τέταρτης φάσης της παγκόσμιας σύρραξης.

Η τέταρτη φάση εκκινεί και «παραγοντίζεται» από αυτό επακριβώς το γεγονός: Η περιφερειακή σύρραξη Ρωσίας-Τουρκίας δεν μπορεί και δεν θα παραμείνει επ’ ουδενί πολιτικά αναπάντητη. Είναι ηλίου φαεινότερο σήμερα ότι η Τουρκία κάνει όλα όσα κάνει, έχοντας, «εγκλωβίζοντας», ή προσβλέποντας, σωστά ή λάθος, στις συμμαχικές «πλάτες» των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Και σε αυτό το σημείο, υπο-σενάριο, ή την φάση, θα παραθέσω προς αναλυτική χρήση και την δική μου θεωρητική προσέγγιση: του «προσαυξημένου ρεαλισμού» και της «διδύμου ισορροπίας της ισχύος» (βιβλίο μου, «Διεθνής Πολιτική Οικονομία», 1998).

Σύμφωνα με την θεωρητική υπόθεση της «διδύμου-ισορροπίας-της-ισχύος» τα κράτη-έθνη αναζητούν συνεργασία διαμέσου ή με την βοήθεια των διεθνών οργανισμών (π.χ., NATO), για να εξισορροπήσουν ή και να αντιδράσουν, τόσο σε μεταβολές τις ισχύος σε εξωτερικές του συνασπισμού απειλές ή προκλήσεις, όσο και, ταυτόχρονα, για να εξισορροπήσουν ή να αποτρέψουν ανάλογες εσωτερικές απειλές ή προκλήσεις από τον ισχυρότερο εσωτερικό τους συνασπισμένο αντίπαλο: βλέπε Τουρκία/ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας.

Συγκεφαλαιώνοντας, η τέταρτη φάση του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου περνά, στην συνέχεια, στο επόμενο διαδοχικό υπο-σενάριο της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ δύο τιτάνων: της Ρωσίας με τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος θα είναι κάτι παραπάνω από σφοδρός, με περίπου 20 χώρες να λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την «υπέρτατη σύγκρουση» (οι ΗΠΑ σίγουρα μαζί με τους ευρωπαίους, ίσως και μαζί με την Ιαπωνία). Άρα, για πρώτη φορά, η υφήλιος θα βρεθεί ίσως μπροστά σε αυτή την κατά πάσα πιθανότητα διεθνική πυρηνική σύγκρουση/ολοκαύτωμα: με άγνωστα όπλα και τεχνολογίες τύπου Αρμαγεδδώνα (π.χ., ηλεκτρονική διακοπή επικοινωνιών) της Ιεράς Αποκάλυψης.

Εν κατακλείδι, και έτσι όπως έχουν ή εξελίσσονται τα διεθνικά πράγματα έως σήμερα (φανερά, υπόγεια και απόκρυφα), αυτή η ήδη σταδιακά διεξαγόμενη Συριακή σύγκρουση είναι σχεδόν αδύνατο με κάποιον ανθρώπινο τρόπο ή παρέμβαση να σταματήσει. Και, κατά συνέπεια, ο σημερινός κόσμος θα γίνει πλέον αγνώριστος, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Σε ό,τι αφορά ειδικώς την Ελλάδα, μετά την απρόσκλητη τουρκική πρόκληση, ως μικρή χώρα, μάλλον θα «ξεχασθεί» σε όλη αυτή την μέλλουσα διεθνική «μεγα-σύγκρουση». Η δε Τουρκία, αντιθέτως, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, θα είναι το κυρίως θέρετρο όλων των επερχόμενων υπερ-δραματικών γεγονότων. Κατά συνέπεια, μόνον εξ’ ουρανού μπορούμε να αναμένουμε λύση. Ναι, μόνον εξ’ ουρανού.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το παροιμιακό μελάνι του άρθρου μου με τίτλο «Η Συμφωνία ξεκίνησε αλλά ΔΕΝ… Ολοκληρώθηκε!» που φιλοξένησαν τα αγαπητά μου blogs και ζούμε τις τελευταίες ώρες την εκπάγλου καλλονής διπλωματία του… twitter!

Επικαιροποιημένες τακτικές στην εποχή που κάνουν θραύση και ρίχνουν Κυβερνήσεις τα social media και η εικονική διαδικτυακή πραγματικότητα ή άκομψες ανοησίες που καταργούν την κλασική διπλωματία;

Το ΞΑΦΝΙΚΟ «χαστούκι» στον Πρωθυπουργό μας κ Τσίπρα και, εμμέσως πλην σαφώς, στην Πατρίδα μας Ελλάδα με την ανακοίνωση του κ Τουσκ ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν απόφαση των 28 Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ΔΕΝ, μπορεί και ΔΕΝ επιτρέπεται να μείνει αναπάντητο.

Και ας μην σπεύσει κάποιος Κυβερνητικός να μου απαντήσει ότι ο κ. Τσίπρας ήδη έδωσε την απάντησή του μέσω…twitter! Τίθεται απερίφραστα αμείλικτο το ερώτημα για το, ευγενικά, ποιος έχει δίκαιο και ντόμπρα, ποιος ψεύδεται…

Ούτε να βιαστεί κάποιος οπαδός της ΝΔ να μου γράψει ότι ο κ. Κουμουτσάκος έκανε, μέσω twitter, δριμύτατη παρατήρηση στον κ. Τσίπρα απαιτώντας μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ την, μέσω twitter, ανακοίνωση του κ Τούσκ…

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνει κάτι τόσο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ που προσβάλλει έναν Πρωθυπουργό χώρας μέλους της ΕΕ μέσω…twitter…
Του απαντά μέσω twitter ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος…
Σχολιάζει μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…

Είναι παράξενο, πείτε μου, που εγώ αρχίζω και τα… «παίζω», εκτός φυσικά twitter που ΔΕΝ έχω, αλλά ΕΝΤΟΣ της αντικειμενικής πραγματικότητας;
Αποφάσεις ιστορικής σημασίας,
Αποφάσεις που αφορούν ανθρώπινες ζωές,
Αποφάσεις που εμπλέκουν της άξιο-ή-αναξιοπιστία της Ευρώπης των 28.

ΔΕΝ νοείται να περιφέρονται μέσω twitter σαν ραβασάκια της δικής μου εποχής που κυκλοφορούσαν από θρανίο σε θρανίο προκαλώντας την θυμηδία των σεβαστών μας καθηγητών που αδυνατούσαν να τα βρούνε, να τα κατασχέσουνε και να μας…τιμωρήσουν!

Και πριν κλείσω αναφωνώντας ελληνιστί το λατινογενές
«Ώ καιροί, ώ ήθη» (o tempora, o mores) 

Θα ρωτήσω σε απλά ελληνικά:
Θυμάστε το «βέτο» με το οποίο ο Πρωθυπουργός μας θα πήγαινε στη Σύνοδο των 28 την Δευτέρα 7 Μαρτίου αφού προηγήθηκε η Σύνοδος Αρχηγών Κομμάτων (εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής);

Το «βέτο» παιδιά τι έγινε; Ξεχάσατε το… «βέτο;»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Με απλά λόγια, η Τουρκία δηλώνει πως εγκλωβίζει στην Ελλάδα "πρόσφυγες" και η απάντηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς είναι η... απόλυτη σιωπή! Ευτυχώς που η Τουρκία υπογράφει σύμφωνα συνεργασίας, αλλά και φιλίας με την Ελλάδα... Αν δεν τα υπέγραφε, να υποθέσουμε ότι θα έστελνε τους "πρόσφυγες" με όπλα;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Τελικά, ποια ήταν ακριβώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης για τους πρόσφυγες; Τι αποφάσισαν σχετικά με τη στάση των βαλκανικών χωρών σχετικά με τη ροή μετεγκατάστασης των προσφύγων; Να μας πει ο πρωθυπουργός μας. Αυτόν δεν στείλαμε να εκπροσωπήσει τη χώρα και να γυρίσει να μας πει τα νέα; E λοιπόν, μας απάντησε. Μας είπε ότι προετοιμάζονται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας, θα αποφασίσουν στην επόμενη σύνοδο της 17-18 Μαρτίου. Και πέρα από το κοινό ανακοινωθέν που διαβάσαμε, μας διαβεβαίωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών και όχι κοινής εσωτερικής συμφωνίας των εταίρων.

Ξαφνικά όμως χθες , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ μέσω Twitter, δήλωνε ότι οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε!

Τι έχει συμβεί; Γιατί κάποιος από τους δύο λέει ψέματα. Και επειδή το μήνυμα του Τουσκ θα το δει ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο 11 εκατομμύρια «αξιοπρεπείς ιθαγενείς» υποψιάζομαι ότι ο ψευτράκος είναι για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός. Εκτός πια κι αν δεν κατάλαβε τι συμφώνησε με τους υπόλοιπους.

Το ζήτημα είναι ότι τα πάντα πια περνούν μέσα από ένα μυθώδες πλέγμα αποτύπωσης μιας «εξιδανικευμένης πραγματικότητας» η οποία αποτελεί απόληξη ενός πλάνου συνειδητής παραπληροφόρησης. Ήδη από καιρό, η ρητορική όλων των στελεχών της κυβέρνησης προετοιμάζει το κλείσιμο των συνόρων και είναι πλέον σαφές ότι αυτό ήταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα, από την αρχή του Προσφυγικού. Γιατί κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία πρόθεση να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κατανομή αυτών των ανθρώπων ή την ίδια την προστασία των συνόρων.

Βγήκε εν τω μεταξύ και ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία που προκαλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει το ακριβώς αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες και για ποιο λόγο ο Τουσκ υποστηρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου ήταν κοινή απόφαση. Αφελές το ερώτημα. Δεν πρόκειται να πάρουν απάντηση. Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που αφηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Για έναν «ξεχασμένο» οραματιστή σαν τον «αριστερό» πρωθυπουργό μας το όραμα έχει μεγαλύτερη αξία από το αδιάφορο κυνικό περιβάλλον αποφάσεων, ειδικά όταν αντίκειται στις επιθυμίες του. Ο ίδιος αυτό ήθελε από την Σύνοδο Κορυφής, αυτό θεωρεί ότι αποφασίστηκε, χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο πέρα από την ρητορική που ανέπτυξε για τα σχέδιά του.

Αλλά είναι απορίας άξιον πώς μπορεί και προσαρμόζει τα πάντα στην δική του υποκειμενικότητα, χωρίς να νοιάζεται για τυχόν επιπτώσεις. Μπορεί να λέει μόνο ψέματα; Και αν όμως, τα ψέματα είναι η δική του αλήθεια; Μήπως όμως φταίμε κι εμείς που περιμένουμε αφελώς, να εξελιχθεί η πραγματικότητα πέρα από την δεδομένη αλήθεια; Δεν ξέραμε δηλαδή ότι είναι ειλημμένη απόφαση να κλείσουν τα σύνορα; Ε μα δεν φταίει ο Αλέξης, όταν επιστρέφει από παντού νικητής και «έντιμος αφηγητής» των κατορθωμάτων του. Είμαστε κι εμείς διψασμένοι πάντα για το καλύτερο παραμύθι. Δεν φταίει πάντα ο Αλέξης που λέει ψέματα. Εμείς φταίμε που πάντα θέλουμε να τα ακούμε…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Την ημερομηνία της αξιολόγησης εννοούμε.
Και την ημερομηνία της ανάκαμψης.
Και το ασφαλιστικό.
Και τα κόκκινα δάνεια.
Και το αυτί της μάνας τους!

Διότι η παρελκυστική τακτική καλά κρατάει.
Εδώ και έξη (μνημονιακά) χρόνια όλοι οι (δωσίλογοι) πρωθυπουργοί, ευαγγελίζονται την έξοδο από την κρίση και την αρχή της ανάπτυξης από εξάμηνο σε εξάμηνο. 
''Το Πάσχα θα κάνουμε διπλή ανάσταση: του Κυρίου και της οικονομίας'', προφητεύει το βλαμμένο παρά τω πρωθυπουργώ.
Γύρω στην Μεγάλη Παρασκευή θα μας πουν πως η ανάπτυξη έρχεται με το θερινό ηλιοστάσιο.
Θα βρει κίνηση όμως και θα έρθει τελικά τον Δεκαπενταύγουστο. Ή του αγίου Δημητρίου (την επέτειο του ''ΟΧΙ'' δεν την αναφέρουν. Τζιζ κακά. Θυμίζει άλλα πράγματα!).
Αν παρ' όλα αυτά καθυστερήσει κι άλλο για να γίνει καλύτερη, μέχρι τα Χριστούγεννα θά 'ναι εδώ.
Αν και καλύτερη εποχή για ανάκαμψη τελικά είναι το πρώτο τρίμηνο του 2017!  
 Ή το πρώτο εξάμηνο; Μπερδευόμαστε λιγάκι.

Από το 2010 μέχρι τώρα και από στόματα επιφανών κοπριτών έχουμε ακούσει την ανάκαμψη να έρχεται 5.222 φορές.
Το ίδιο γίνεται και για κάθε νομοσχέδιο που πονάει: Σήμερα το φέρνουν για ψήφιση, αύριο το φέρνουν, την άλλη βδομάδα θα το διαπραγματευτούν, την παραπάνω θα έρθει βελτιωμένο, μέχρι να κλείσει κανα τρίμηνο ή πεντάμηνο, να βαρεθούμε ν' ακούμε γι αυτό, να σιχαθούμε τη ζωή μας (εκείνους τους έχουμε χρόνια τώρα σιχαθεί), και να πούμε ''άντε @@@@θείτε, ψηφίστε ό,τι θέλετε να τελειώνουμε!''.

Πολύ πετυχημένη λοιπόν η τακτική της αναβολής και της παρέλκυσης.  
Κερδίζει κανείς χρόνο. 
Χρόνο εξουσίας. Και κακουργίας.
Και ιδιώς όταν εφαρμόζεται πάνω σε ηλίθιους, μπορεί να αποτελέσει την συνταγή για μιά σίγουρη τετραετία.

Κι εμείς είμαστε αποδεδειγμένα ηλίθιοι.
Το αποδείξαμε και ''με την βούλα'' που λένε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Και μας αρέσει το παραμύθι.
Μας αρέσει το ''άσε και βλέπουμε!''.
Μας αρέσει ο πρωθυπουργός-τιραμόλας.
Και το κυριλέ βλαμμένο παρά τω πρωθυπουργώ, σε ρόλο προφήτη της ανάστασης. 
Μας αρέσουν αυτοί με συνείδηση-λάστιχο και την ανύπαρκτη ηθική.
Τελικά, πρέπει να γουστάρουμε και τα μνημόνια!

Γι αυτό και ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε.
Γι αυτό και καθόμαστε ήσυχοι, και δεν απλώνουμε ένα χέρι σαν του τιραμόλα, να τους αστράψουμε δυό φούσκους, να δουν την ανάσταση από κοντά, πρώτη θέση!

Την έχουνε κάνει λάστιχο αυτοί, αλλά κι εμείς την έχουμε κάνει σφεντόνα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η άρση της βίζας πλημμυρίζει την Ευρώπη με τούρκους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Με μεγάλη χαρά τα τουρκικά ΜΜΕ ανήγγειλαν ότι επιτέλους ικανοποιήθηκε ένα πάγιο τουρκικό αίτημα, η άρση της βίζας από τις 10 Ιουνίου ή το αργότερο από τις 10 Ιουλίου για την ελεύθερη είσοδο των Τούρκων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του Αχμέτ Νταβούτογλου και σηματοδοτεί όπως αναφέρουν την αρχή της ελεύθερης εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με…πρώτο σταθμό φυσικά την «γειτονική φίλη και σύμμαχο» Ελλάδα!

Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου των Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων (TÜRSAB), Başaran Ulusoy, ότι επιτέλους έπεσε το Σινικό Τείχος (Çin Seddi), που χώριζε την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένει ότι σε πρώτη φάση εννέα εκατομμύρια Τούρκοι να εισέρθουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της «Πλατφόρμας Προώθησης της Τουρκίας», Mehmşet Okumuş, δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα της Τουρκίας που εκκρεμούσε εδώ και 35 χρόνια και αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στην απογείωση της τουρκικής οικονομίας καθώς θα διευκολυνθούν οι τουρκικές εξαγωγές και οι οικονομικές συναλλαγές με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και στον τουρισμό οι Τούρκοι που φέτος δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους βασικούς τους πελάτες, Ρώσους και Γερμανούς, που ακυρώνουν συνεχώς τα τουριστικά γκρουπ, τώρα ελπίζουν σε ανάσχεση της πτώσης. Όπως δήλωσε ο γενικός Διευθυντής του μεγάλου τουριστικού γραφείου, «Estur Yurtdışı Turlar», İbrahim Cenk Okumuş, με την άρση της βίζας προσδοκούν την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία κατά 30 με 40%.

Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα εκτός των άλλων είναι και οι περίπου σύμφωνα με τουρκικά στοιχεία, 200 με 300 χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι που κατάγονται όπως ισχυρίζονται από την δυτική Θράκη και ζουν σήμερα στην Τουρκία, αν θα μπορούν με την άρση των περιοριστικών μέτρων να εισέρχονται ελευθέρα στην Ελλάδα. 
Αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορεί να σημάνει αυτό.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tης Μαρίας Dawkinson

Δεν είμαι πολιτική αναλύτρια. Μακριά από μένα. Είναι κάτι σαν "κριτικός τέχνης", ο προσδιορισμός αυτός στην αντίληψή μου. Είμαι όμως μέντιουμ με κληρονομικό χάρισμα από τη πλευρά του μπαμπά μου, και με αυτή την ιδιότητα αυτή μιλάω.

Λοιπόν θα στα πω μπερδεμένα, όπως ακριβώς τα οραματίζομαι. Κάνε το κουμάντο σου.

Βλέπω καρναβάλι που παρατείνεται επ' αόριστο, μετά τη προχθεσινή σύνοδο κορυφής. 'Αρματα με καρναβαλΗστές παντού και για πάντα.

Βλέπω στριπ πόκερ που αντί για μάρκες και μετρητά θα ποντάρει σε είδος. Νησιά και ανθρώπους, δηλαδή. Βλέπω ξεβράκωτη τη Δύση να χάνει κατά κράτος.

Βλέπω μεθυσμένη τη γειτόνισσα να χορεύει παραληρηματικό τσιφτετέλι επί σκηνής, ενώ οι φίλες της Ευρώπη και Ελλάδα να χτυπούν παλαμάκια από κάτω σε κατάσταση οξείας οσφυαλγίας (λουμπάγκο), επίσης λιώμα. Τα ποτά που φυσικά είναι 'μπόμπες', κερασμένα δωρεάν από τον μπάρμαν Βλάντ, που δεν είναι καθόλου λιώμα.

Βλέπω προσφυγές στο ΣΤΕ για άδεια διαμερίσματα και πολυκατοικίες παντού στις πόλεις, που γεμίζουν μετανάστες, τους οποίους επανεπιστρέφει η γείτονα, λόγω μη επαρκών ταυτοποιήσεων και εγγράφων.

Βλέπω χιλιάδες να έρχονται κάθε μέρα από τα παράλια της Τουρκίας σα να μην έχει γίνει καμία σύνοδος και καμία συμφωνία μετά την Τασία.

Βλέπω όλα τα σύνορα στο βορά να είναι θεόκλειστα και με κατεβασμένα ρολά, γιατί τα de facto δεν μασάνε από de verbis.

Βλέπω μια χαμένη grande dame με ρενάρ που τη λένε Ύπατη Αρμοστία, κάπου στα βουνά της Ελβετίας να ζητά στους περαστικούς σκιέρ οδηγίες για το πως πάνε Ειδομένη.

Βλέπω Γιερούν στη γωνία με το πόδι ψηλά, σε τάξη μακροοικονομικών με καθηγητή τον Σόιμπλε.

Βλέπω Μέρκελ μπουκωμένη, σε βουλιμικό fit με άπφελ στρουντλ σε καφετέρια αεροδρομίου.

Βλέπω τύπους με εθνικές στολές και το δεξί χέρι ψηλά να κατακλύζουν συγχρονικά την Ευρωπαϊκή ήπειρο, και να μην είναι Ιωάννηδες Μελισσανίδηδες που ανακοινώνουν έναρξη ρουτίνας στο ταπί.

Αμάν! Βλέπω τη Ζαμάν να απλώνεται στο χάρτη και να αναπαράγεται σε mega πρόβλημα και βάλε.

Βλέπω τηλεόραση, αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα γιατί είναι όλα χωρίς υπότιτλους.

Βλέπω το ενιάμηνο των capital controls να φαντάζει σαν μια στιγμή μπροστά στην αιωνιότητα του παγωμένου τραπεζικού συστήματος.

Δεν βλέπω αντιπολίτευση και ανησυχώ.

Δεν βλέπω Χρυσή Αυγή πουθενά και αυτό είναι καλό.

Βλέπω πολλά καράβια γκρίζα με διάφορες σημαίες -δε φαίνονται για κρουαζιερόπλοια- να ρίχνουν Άγκυρα στο Αιγαίο και να κόβουν τον ήλιο από τους λουόμενους και γενικώς.

Πάω να μασήσω κι άλλη δάφνη.
Μάσησα. Επανήλθα.

Βλέπω ταμεία τόσο άδεια που ψοφάνε ποντίκια μέσα, και απόφοιτους Οξφόρδης να σκίζουν διπλώματα.

Βλέπω ινστιτούτο Φλωρεντίας να βγάζει έρευνα που διατείνεται ότι τα κόμματα που χωράνε στην ελληνική βουλή είναι το πολύ, δύο.

Βλέπω τον Ολυμπιακό να παίρνει το πρωτάθλημα που ακυρώθηκε.

Βλέπω ενφιαλτικά σενάρια για τους συνήθεις ακίνητους στόχους.

Βλέπω την τυφλή Δικαιοσύνη να κάνει μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς, η οποία θα είναι τέτοια αποτυχία που θα χάσει και την ακοή της.

Βλέπω την κάποιας προχωρημένης ηλικίας Δημοκρατία ως πουρολολίτα σε μπαρ, λιώμα (παίζει πολύ το λιώμα όπως παρατηρήσατε), να γίνεται ρεζίλι διεθνώς στο youtube.

Μου μυρίζουν διαμελισμοί, αλλά μπορεί να είναι και τα καλοψημένα αρνιά του Πάσχα.

Θες κι άλλα; Μόνο με συνδρομή.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία και είναι αυτή την εβδομάδα, μέχρι πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής. Αν και αυτή η ευκαιρία περάσει, δεν θα υπάρξει άλλη. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βαυκαλίζεται και να δει την πραγματικότητα κατάματα: πρέπει να ρίξει τον φράχτη και πρέπει να τον ρίξει τώρα.

Αυτό πρέπει να γίνει πρωτού υπάρξουν αποφάσεις που μπορεί να «νομιμοποιήσουν» το εν λόγω διεθνές αυθαίρετο, αλλά και πρωτού σκάσει το πρόβλημα στην Ειδομένη – και τα δύο είναι πλέον πολύ κοντά, αν και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη πολύ σύντομα και μία επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα παραδέχεται ότι τα τετελεσμένα και οι ενέργειες χωρίς καμία νομική βάση, την κάνουν να τρέμει και να ενσωματώνει τα αποτελέσματά τους ως δικά της προβλήματα, αντί να αντιδρά ως οφείλει να πράξει.

Καλά τα λόγια και οι δημόσιες σχέσεις, καλά και τα παραμυθιάσματα, όμως η Ελλάδα μετατρέπεται ήδη ευρύτερα σε έναν de facto καταυλισμό προσφύγων της Ευρώπης με τις συνέπιες να είναι νομοτελειακά εκρηκτικές.

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λοιπόν, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η μονομερής, παράνομη και επιθετική εναντίον της Ελλάδας έγερση του φράχτη στα Σκόπια, για τον οποίο, δυστυχώς, οι κκ Τσίπρας και Καμένος κάνουν το βλάκα. Συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει.

Όμως υπάρχει. Και δεν έπρεπε. Σηκώθηκε επειδή η Ελλάδα είναι αδρανής και φοβισμένη, ανίκανη να υπερασπιστεί τόσο (και κυρίως) τον εαυτό της, όσο και το λεγόμενο ευρωπαικό κεκτημένο το οποίο ο φράχτης θίγει βάναυσα με τον πιο οξύ τρόπο, ειδικά δε όταν υψώνεται από μία χώρα που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε. και που δεν έχει ούτε τη νομιμοποίηση, ούτε την ισχύ για κάτι τέτοιο. Αλλά η Ελλάδα έχει βρεθεί πλέον εύκολη όσο ποτέ, ανύπαρκτη απέναντι στις προκλήσεις, ακόμα κι αυτές που είναι εξόφθαλμες και που προέρχονται από χώρες χωρίς ισχύ.

Οι παλιοί λεκτικοί τσαμπουκάδες Τσίπρα – Καμένου έχουν δώσει τη θέση τους σε πολιτική δειλία πρωτοφανή κάτι που φάνηκε πρώτα απ’ όλα στην τρόικα και στα μνημόνια.

Όμως, εδώ, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πολύ χειρότερα για την Ελλάδα.

Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να της πει το παραμικρό από τη στιγμή που αποφασίσει να ρίξει αυτό το κατασκεύασμα του αίσχους που οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή και την Ευρώπη δεκαετίες πίσω, στο πιο σκοτεινό παρελθόν της.

Ας τα αναλογιστούν αυτά οι συνεταίροι της εξουσίας και ας ενεργήσουν όσο είναι ακόμα καιρός.

Ας ρίξουν επιτέλους αυτόν τον φράχτη, πριν ο ίδιος πέσει πάνω στην Ελλάδα και την πλακώσει…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξένησε η εφημερίδα «al Akhbar» του Λιβάνου, σύμφωνα με το οποίο, Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε προειδοποίηση προς τους Λιβανέζους, να μη δώσουν αφορμή στους Ισραηλινούς, αφού οι τελευταίοι φέρονται να αναζητούν πρόσχημα για να εξαπολύσουν επίθεση στον Λίβανο…

Του Ζαχαρία Μίχα

Υποτίθεται, ότι οι Ισραηλινοί έχουν ευθυγραμμίσει την πολιτική τους με αυτή της Σαουδικής Αραβίας, αναφορά που ταιριάζει με άλλα δημοσιεύματα και πληροφορίες που θέλουν τις δυο χώρες να έχουν συγκλίνει στρατηγικά, ενώπιον του κοινού αντιπάλου, που είναι το σιιτικό Ιράν με τις πυρηνικές δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες ανάδειξης σε ηγέτιδα δύναμη της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας σε σύγκλιση τον σουνιτικό κόσμο με τον παραδοσιακό εχθρό, τους Ισραηλινούς…

Η λογική πίσω από έναν τέτοιο υπολογισμό, θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση της συγκυρίας κατά την οποία η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, «μακρύ χέρι» του Ιράν στην περιοχή και τα παράλια της Μεσογείου, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας των συγκρούσεων στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκτίμηση Πληροφοριών (NIE: National Intelligence Estimate) των Ισραηλινών, η οργάνωση έχει χάσει 1.500 μαχητές στη Συρία, ενώ άλλοι 6.000 εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί. Μια ομιλία του ηγέτη της, σεΐχη Χασάν Νασράλα στα μέσα Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε από σχετική πάντα μετριοπάθεια, αποφεύγοντας για πρώτη φορά να κάνει λόγο για εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη, με τις εκτιμήσεις ειδικών να συμφωνούν ότι πρόκειται για έμμεση υπόσχεση του Νασράλα ότι τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ θα παραμείνουν ήρεμα.

Θα είχε λογική κατά συνέπεια, το να επιδιώξει να εμπλέξει σε σύγκρουση κανείς την οργάνωση τώρα, προτού καταφέρει να ανακάμψει. Η Χεζμπολάχ βέβαια απειλεί με τη μεταφορά του πολέμου εντός του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει πλέον τη δυνατότητα, ενώ η εμπειρία που έχει αποκομίσει πολεμώντας στη Συρία προσδίδει αξιοπιστία στον ισχυρισμό.

Τα οπλικά συστήματα που φέρεται να διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Χεζμπολάχ, θα μπορούσαν να απειλήσουν τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε εμπλοκή και άλλων παραγόντων στη σύρραξη.

Ίσως αυτή η προοπτική να υπαγορεύει στα μάτια πολλών την εμπλοκή της Ρωσίας στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής… Άλλος παράγοντας αβεβαιότητας είναι ότι συχνά η λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση εμφανίζει στις πολεμικές αναμετρήσεις κάποιο νέο οπλικό σύστημα που έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της, το οποίο δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών του αντιπάλου.

Επιπρόσθετα όμως, η πιθανότητα ένας τέτοιος πόλεμος να μην είναι μεμονωμένος αλλά συμπαρασύρει και άλλα μέτωπα, είναι υπαρκτή. Παρότι θεωρητικά οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου θα μπορούσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, αυξάνονται τα ανησυχητικά δημοσιεύματα…

Αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν τόσο το ότι η οργάνωση έχει καταφέρει να ανανεώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο, όσο και για την απειλή που συνιστούν τα υπόγεια τούνελ που κατασκευάζει η Χαμάς, με σκοπό να μπορούν οι δυνάμεις της να βρεθούν εντός ισραηλινού εδάφους για να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τα τούνελ, θα πρέπει να επισημανθεί η δήλωση του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Γκαμπί Έιζενκοτ, ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρές τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, κάτι που απηχεί ειδήσεις που είχαν κυκλοφορήσει για τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν τόσο στη χώρα όσο και στις ΗΠΑ.

Αποτελούσε μήνυμα ότι οι Ισραηλινοί έχουν τρόπο να γνωρίζουν πλέον τα τούνελ που κατασκευάζει η Χαμάς και θα της επιφυλάξει μια δυσάρεστη έκπληξη εάν υπάρξει σύρραξη; Ουδείς γνωρίζει. Ενδεχομένως ναι, αν και θα πρέπει να απαντηθεί ένα σημαντικό από στρατιωτικής απόψεως ερώτημα…

Για ποιον λόγο να μην προκριθεί μια προληπτική στρατιωτική ενέργεια που στείλει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα στον αντίπαλο, επιχειρώντας να στήσει τείχος αποτροπής; Οι πρόσφατες καταρρεύσεις τούνελ της Χαμάς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μαχητές και όχι μόνο, θα μπορούσαν άραγε να ερμηνευθούν με βάση αυτή τη λογική;

Όσον αφορά τον επανεξοπλισμό με ρουκέτες, όπως αναφέρεται σχετικά, στις αρχές του θέρους του 2014, η Χαμάς διέθετε περί τις 12.000 ρουκέτες διαφόρων βεληνεκών, εκ των οποίων εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ 4.600 κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που διήρκεσε 50 ημέρες, ενώ άλλες 4.000 εξουδετερώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα της ισραηλινής Αεροπορίας.

Ως αποτέλεσμα, η οργάνωση έμεινε με περίπου το ένα τρίτο της δύναμής της. Προτεραιότητά της, μετά τη λήξη του πολέμου και στο διάστημα που έχει ακολουθήσει, ήταν να ανακτήσει το οπλοστάσιό της και εάν πιστέψει κανείς τις αναφορές των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, τα έχει καταφέρει.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο πρόκειται για ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς και χαμηλότερης ποιότητας, λιγότερο αξιόπιστες επιχειρησιακά, πάντα κατ’ εκτίμηση. Η Χαμάς φέρεται να δίνει έμφαση στα βλήματα όλμων, αφού η εμπειρία κατέδειξε ότι αυξάνει το κόστος της ισραηλινής πλευράς, καταστρέφοντας τις περιουσίες των Ισραηλινών που κατοικούν στις γύρω περιοχές, αλλά και προκαλώντας απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν πέριξ της Γάζας, σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Η ισραηλινή στρατιωτική κατασκοπεία έχει προειδοποιήσει, ότι η επιδεινούμενη κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα μιας ακόμα σύγκρουσης, εάν ο πληθυσμός στραφεί εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς, η οποία για να συσπειρώσει τους Παλαιστίνιους θα κάνει αυτό που έκανε πάντα: Θα προκαλούσε νέα σύγκρουση, ώστε να ανανέωνε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να τους προστατεύσει. Και αυτό έχει τη δική του στρατηγική λογική…

Το ζητούμενο που εγείρεται εξαιτίας των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, είναι το πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση ενδεχόμενη ανακοίνωση βημάτων εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Όπως καθετί στη ζωή και αυτή η προοπτική θα είχε τα θετικά και τα αρνητικά της.

Εάν υπήρχε συμφωνία, σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέτρα που θα εκτόνωναν την ένταση που έχουν αρχίσει σχεδόν οι πάντες να υπάρχει στον ορίζοντα. Όμως, αυτό θα νομιμοποιούσε την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα εξόργιζε την Αίγυπτο και τη Ρωσία!

Το Κάιρο υπό την ηγεσία του στρατάρχη εν αποστρατεία, προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δεν επιθυμεί την παραμικρή τουρκική ανάμιξη στην περιοχή, δεδομένης της πρόσδεσής της στις δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η δε Μόσχα θα ενίστατο επίσης, όσο τουλάχιστον διαρκεί η τρέχουσα κρίση στις σχέσεις της με την Άγκυρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας βρίσκονται σε καλό – έως εξαιρετικό – επίπεδο.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν από το Ισραήλ που θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με το ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας μια πάγια επιδίωξη της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του, καθώς επίσης και να προσθέσει έναν προφανή πελάτη για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, όσο Τουρκία και Κατάρ επηρεάζουν τη στάση της Χαμάς, μια συμφωνία θα μπορούσε να «αγοράσει» χρόνο ειρήνης για το Ισραήλ, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα έβαζαν «φρένο» στον επανεξοπλισμό του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης.

Στην όλη εικόνα θα πρέπει να προστεθεί και η διαφαινόμενη συμφωνία των υπευθύνων – πολιτικών και στρατιωτικών – για τη χάραξη στρατηγικής στο Ισραήλ, ότι η ανατροπή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί επιλογή, αφού όλες οι διαφαινόμενες εναλλακτικές υπόσχονται πολύ δυσμενέστερες εξελίξεις...

*Ο Ζαχαρίας Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ-ISDA)
Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου