Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Μαρ 2016

Κυττάξτε τα ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων, των γυναικόπαιδων, που περπατάνε εκατοντάδες χιλιόμετρα, διψασμένοι και νηστικοί, χωρίς τουαλέτες, να φτάσουν στο πρώτο σύνορο και μετά στο δεύτερο και το τρίτο, μακριά από τις κατεστραμμένες, βομβαρδισμένες πατρίδες τους, από τα ερείπια στο Χαλέπι ή την εξουσία των Ταλιμπάν (που φούντωσε η δυτική επέμβαση), ψάχνοντας καταφύγιο...

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Κυττάξτε τους καλά. Είναι το δικό σας μέλλον! Tο μέλλον ενός κόσμου που βυθίζεται σε προϊστορική βαρβαρότητα, στα χέρια, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, αδίστακτων και μικροσκοπικών “υπερεθνικών” μειοψηφιών του Πλούτου και της Δύναμης.
Μήπως άλλωστε εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι δεν φεύγουν, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλη την ευρωπαϊκή “περιφέρεια” να βρουν δουλειά, με αεροπλάνα βέβαια αυτοί, όχι με τα πόδια;

Ο κόσμος του “τέλους της Ιστορίας”, της “ευτυχούς παγκοσμιοποίησης”, της “πολυεθνικότητας”, του οριστικού θριάμβου του καπιταλισμού, της “αγοράς” και της “δημοκρατίας”, του “ευρωπαϊκού ονείρου” αποκαλύπτεται τώρα ο εφιάλτης μιας “ολοκληρωτικής Αυτοκρατορίας της παγκοσμιοποίησης”, που αναδύεται από τα ερείπια του σοβιετικού πειράματος, της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων και των καθεστώτων που γέννησαν οι αραβικές, αντιαποικιακές επαναστάσεις.

‘Εχουμε νομική υποχρέωση, κυρίως όμως μεγάλη ηθική και πολιτική υποχρέωση κάθε συμπαράστασης προς τους ανθρώπους αυτούς. Υποχρέωση και προς τον εαυτό μας, για να παραμείνουμε άνθρωποι και να διακόψουμε την αδυσώπητη δουλειά της Κίρκης, που πήρε τώρα την μορφή “παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού”. Ο ελληνικός λαός, αντιμέτωπος ο ίδιος με φοβερή κοινωνική κρίση, βρήκε το ηθικό και ψυχικό απόθεμα να την επιδείξει, γράφοντας πάλι λαμπρή σελίδα στην ιστορία του, αλλά και υπερασπιζόμενος την ίδια την πατρίδα του, η μεγαλύτερη ασπίδα της οποίας είναι που γέννησε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον Ξένιο Δία.

Αλλά για να βοηθήσουμε και αυτούς και εμάς, πρέπει να υπάρχουμε. Δεν είναι λύση η μεταφορά και εγκατάσταση της μισής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο δεν είναι η μεταφορά και εγκατάστασή τους στην ήδη κατεστραμμένη Ελλάδα.

Δεν είναι καταστρέφοντας περαιτέρω το έθνος-κράτος μας, όρο συγκροτημένης επιβίωσης του ελληνικού λαού, ύπαρξης κάποιας δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, που θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Για να το κάνουμε, θα ήταν πολύ χρησιμότερο να πάρουμε πίσω τα ευρωπαϊκά κράτη από την εξουσία των ίδιων ακριβώς διεθνών δυνάμεων, που δημιούργησαν τους πρόσφυγες και τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους για δικούς τους, καθαρά ολοκληρωτικούς σκοπούς.

Στη Δανία, ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής είναι ανύπαρκτος. Κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται για (κακούς) πολιτικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αποσάθρωσης ενός (ήδη περιορισμένης τυπικής κυριαρχίας λόγω μνημονίων) έθνους-κράτους είναι περισσότερο από υπαρκτός. Η χώρα δεν έχει δυνατότητα να θρέψει καλά-καλά ούτε όλους τους υπηκόους της, θα εισάγει και δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες; Μόνο κάποιος που δεν έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα ή κάποιος που θέλει να προκαλέσει δικτατορία ή εμφύλιο πόλεμο, ολοκληρώνοντας την καταστροφή της χώρας, μπορεί να σκεφτεί κάτι τέτοιο.

“Δεν θα γίνουμε Λίβανος”, είπε σε έκλαμψη “κυβερνητικής ευφυίας”, ο κ. Μουζάλας. Αλλά μετά άρχισε κι αυτός να τα “μαζεύει”, επαναλαμβάνοντας επικίνδυνες απιθανότητες για συμβολή των προσφύγων στο δημογραφικό.

Συνθηκολογώντας ταπεινωτικά τον Ιούλιο, εγκλωβισμένη και αυτή, μετά το ΠΑΣΟΚ και τη Δεξιά, στον αδιέξοδο δρόμο εφαρμογής ανεφάρμοστου και καταστροφικού Μνημονίου, χωρίς στοιχειώδη συνείδηση του τι παίζεται, η κυβέρνηση Τσίπρα φλερτάρει με την ιδέα “ανταλλαγής” μιας προσωρινής (αν δεν την κοροϊδέψουν πάλι) “επιείκειας” στο Μνημόνιο με αποδοχή εγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα., ενώ διολισθαίνει επικίνδυνα με το ΝΑΤΟ.

Παίζει με τη φωτιά. Τη χρησιμοποιούν οι διεθνείς δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τους πολέμους και που την χειραγώγησαν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και τις οποίες έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει γιατί συνθηκολόγησε! (Δηλαδή ποιός μπορεί να σκεφτεί να αποσταθεροποιήσει την Γερμανίδα καγκελλάριο, όπως διατείνεται ο κ. Κοτζιάς; Ο ψιλικατζής της γειτονιάς μου ή αυτοί που η κυβέρνηση νομίζει φίλους της;)

Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταφύγει φυσικά σε αγριότητες, ούτε να πνίξει τους πρόσφυγες. Κι όσοι τυχαίνει να βρίσκονται στο έδαφός της πρέπει να έχουν την πιο ανθρώπινη δυνατή φροντίδα και συμπεριφορά. Κατά τα άλλα όμως, πρέπει να εξαντλήσει όλα τα πολλά μέσα που ακόμα έχει, προς ΕΕ και ‘Αγκυρα, να χαλάσει τον κόσμο, να απειλήσει σε ύστατη ανάγκη και με βέτο και διακοπή σχέσεων με την Άγκυρα, απαιτώντας άμεση διακοπή της ροής από Τουρκία, ισομερή διαμοιρασμό των ήδη εισελθόντων.

Μπορεί να τα κάνει αυτά, μια Αθήνα ελάχιστα προετοιμασμένη, που δεν πολυκαταλαβαίνει το διεθνές περιβάλλον, που εκλιπαρεί τους Πιστωτές για λίγο χρόνο και χρήμα; Διερωτώμαι, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε έναν φίλο, ούτε έναν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που να τον αγαπάει και νάχει και λίγο μυαλό, να του πει ότι βάζει ο ίδιος θηλειά στον λαιμό του;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ρεπορτάζ: Inquisitr
Απόδοση:  "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάσχεση 20.000 στρατιωτικών στολών και άλλων ειδών εξοπλισμού που προορίζονταν για τις τρομοκρατικές ομάδες ISIS και Μέτωπο αλ-Νούσρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στολές και άλλα στρατιωτικά είδη κατασχέθηκαν στα λιμάνια των πόλεων Βαλένθια και Αλγεθίρας.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, “Με τις 20.000 στολές περίπου και τα άλλα στρατιωτικά είδη που κατασχέθηκαν από την Εθνική Αστυνομία, θα ήταν σε θέση να εξοπλίσουν έναν ολόκληρο στρατό, ο οποίος θα ήταν απόλυτα έτοιμος να ξεκινήσει μάχες σε οποιοδήποτε από τα κέντρα σύγκρουσης, όπου λειτουργούν τρομοκρατικές  οργανώσεις τζιχαντιστών σε διάφορα σημεία του κόσμου”.

Όπως μετέδωσε το CNN, η ισπανική αστυνομία ανακάλυψε τα 5.000 κιλά (5,5 τόνους) των παράνομων εμπορευμάτων σε τρία διαφορετικά κοντέινερς (εμπορευματοκιβώτια)  πλοίων. Δύο βρέθηκαν στο λιμάνι της Βαλένθια και ένα στο Αλγεθίρας της νότιας Ισπανίας. Όλα είχαν ετικέτες που έγραφαν “μεταχειρισμένα ρούχα”, προκειμένου να μην εγείρoυν υποψίες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών ελέγχων, και όλα ήταν συνδεδεμένα με ένα διεθνές δίκτυο εταιριών και προορίζονταν για τα τρομοκρατικά δίκτυα ISIS και αλ-Νούσρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αποστολή των κοντέινερς αναφέρεται ως εταιρεία εισαγωγών και εξαγωγών μεταχειρισμένων ενδυμάτων, σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι στρατιωτικές στολές καμουφλάζ και άλλα είδη ήταν προσεκτικά κρυμμένα μέσα σε πακέτα με άλλα είδη ένδυσης.

Σύμφωνα με την σουηδική ιστοσελίδα "The Local", τα εμπορευματοκιβώτια κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο, στα πλαίσια μιας μεγάλης επιχείρησης της ισπανικής Εθνικής Αστυνομίας, και επτά άτομα συνελήφθησαν για υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη του ISIS και του Μετώπου αλ-Νούσρα στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, και οι δύο τρομοκρατικές ομάδες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο προμηθευτών σε όλο τον κόσμο, το οποίο βοηθά τους τρομοκράτες του ISIS και του αλ-Νούσρα να ανεφοδιάζονται με στρατιωτικά είδη και άλλο εξοπλισμό, με συστήματα υψηλής τεχνολογίας και όπλα "στις καλύτερες τιμές και με την καλύτερη ποιότητα".

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο ήταν άτομο που απέστελνε "στρατιωτικό υλικό, χρήματα, ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, όπλα και υλικά παρασκευής εκρηκτικών υλών" για λογαριασμό του ISIS και του μετώπου αλ-Νούσρα στη Συρία και το Ιράκ μέσω μιας εταιρείας, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της ανατολικής ακτής της Ισπανίας, Βαλένθια και Αλικάντε, και στον βορειοαφρικανικό θύλακα της ισπανικής τρομοκρατικής οργάνωσης “Θέουτα”.

“Πέντε από τους συλληφθέντες είναι Ισπανοί υπήκοοι συριακής, ιορδανικής και μαροκινής καταγωγής, και δύο είναι υπήκοοι της Συρίας και του Μαρόκου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο εξοπλισμός είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τοποθετηθεί σε κλειστά κοντέινερς με ένδειξη που παρέπεμπε σε "ανθρωπιστική βοήθεια" και η αποστολή χρηματοδοτήθηκε μέσω "hawala", ενός είδους άτυπου συστήματος πληρωμών, εκτός των συμβατικών τραπεζικών μεταφορών,  που βασίζεται σε όρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό το είδος πληρωμών καθιστά τον εντοπισμό της πηγής τους κατά πολύ δυσκολότερο από ό, τι ενός κανονικού τραπεζικού εμβάσματος.

Η Εθνική Αστυνομία, σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι ο ηγέτης του δικτύου φέρεται να ήταν σε "συνεχή επαφή" με ένα μέλος της τρομοκρατικής ομάδας ISIS, ο οποίος του ζητούσε επανειλημμένα να στρατολογήσει γυναίκες, για να παντρευτούν με τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία.

Η δήλωση του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει: “H αστυνομική αυτή επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ενός σχεδίου επιχειρήσεων, πολύ δραστήριου και αποτελεσματικού ως αποστολής, του οποίου ο κύριος σκοπός είναι να προμηθεύει, να συντηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δομές της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH (ή ISIS) με τακτικές αποστολές προμηθειών πολεμικού υλικού, καθώς και να δημιουργήσει διαύλους για χρηματοδότηση”.

Η ισπανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν επιβεβαίωσε ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του  φορτίου, αλλά πιστεύεται ότι η επιχείρηση της κατάσχεσης συνδέεται με τη σύλληψη επτά λαθρεμπόρων στην Ισπανία τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά άλλα πρόσφατα δημοσιεύματα που συνδέουν το ISIS και το μέτωπο αλ-Νούσρα με  την Ισπανία, όπως αναφέρθηκε από την "Deutsche Welle", ένας 20χρονος Μαροκινός συνελήφθη από την ισπανική πολιτοφυλακή στις 25 Φεβρουαρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, εμπλέκονταν στην εκτέλεση καθηκόντων προπαγάνδας και στρατολόγησης μελών στην τρομοκρατική ομάδα DAESH (ISIS).

Ο νεαρός Μαροκινός χρησιμοποιούσε τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προώθηση του ISIS, αναρτώντας ακραίου περιεχομένου και αποτρόπαια βίντεο, τα οποία  περιείχαν, αφ’ ενός ομιλίες αρχηγών του ISIS, και αφ’ ετέρου σκηνές που έδειχναν την βάναυση μεταχείριση κρατουμένων από τρομοκράτες του ISIS.

Ο Μαροκινός άνδρας φέρεται να συνελήφθη επίσης σε χώρο του ισπανικού θύλακα της οργάνωσης “Θέουτα”, στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την παραμονή της 138ής επετείου της απελευθέρωσης των Βουλγάρων από τον 500 χρόνων τουρκικό ζυγό, της μάχης στα στενά του Σίπκα και της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας, οι αρχές της χώρας προσκάλεσαν στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Ερντογάν, αλλά όχι τον Πούτιν. Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Πλάμεν Πασκώφ αναλύει το σκεπτικό και τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης...

Ανάλυση: Pravda Report  
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η ημέρα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό και της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, εθνική γιορτή και αργία για την χώρα αυτή.

Φέτος, μια ημέρα πριν, οι αρχές της χώρας κάλεσαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή, όπως υπογραμμίζει ο Πλάμεν Πασκώφ, “ανέλαβε καθήκοντα στην Σόφια ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, ο Έρικ Ρούμπιν (φωτό). Πριν πάρει την σκυτάλη από την Μάρσι Ρις, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα εξολοθρεύσει όλα τα ρωσόφιλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ρωσόφιλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, και οποιονδήποτε άλλο αρθρώσει λόγο υπέρ της Ρωσίας”.

Σύμφωνα πάντα με τον Πασκώφ, αυτή η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων σχεδόν των πολιτικών, των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων δημοσίων προσώπων στη Βουλγαρία. “Ήδη έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία κατάργησης της εθνικής γιορτής της 3ης Μαρτίου, με το να υποβαθμίσουν την επιρροή και τον ρόλο που είχε παίξει η Ρωσία σε εκείνα τα γεγονότα”, σχολίασε ο εμπειρογνώμονας.

Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές κατά της Ρωσίας είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήλπιζαν οι Αμερικανοί. “Όσοι πολίτες δεν είχαν σαφή θέση γύρω από τις σχέσεις της χώρας τους με τη Ρωσία, τώρα παίρνουν θέση υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με ορισμένες σφυγμομετρήσεις, οι πολίτες αυτοί αποτελούν περίπου το 80 % του πληθυσμού, ενώ ένα αυθόρμητο κίνημα έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται και να οργανώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, παρατηρεί ο Πασκώφ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και της Άγκυρας επιδεινώνονται με ταχύ ρυθμό. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Τούρκοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τη Βουλγαρία, ενώ η αντίστοιχη κίνηση έγινε και από πλευράς της Άγκυρας, με την απομάκρυνση δύο Βουλγάρων διπλωματών από την Τουρκία.

Όλα αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική έναντι της Βουλγαρίας έχει γίνει επιθετική τα τελευταία 26 χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο των Τούρκων για την σταδιακή αποκατάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Βουλγαρία είναι μέρος των σχεδίων τους”, υπογραμμίζει ο Βούλγαρος αναλυτής.

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ ήταν συνηθισμένοι να έρχονται στο βουλγαρικό Γενικό Επιτελείο και να λένε ανοιχτά: Θα είστε υπό την Τουρκία, θα υποτάσσεστε στις επιταγές της Τουρκίας, μέχρι να γίνετε Τουρκία τελικά. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε και να είστε έτοιμοι. Καλό είναι να μην αντιστέκεστε, αφού όλα έχουν ήδη αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο”.

Οι Τούρκοι αγοράζουν βουλγαρική γη και ακίνητα. Και όταν αποδείχθηκε στα τέλη του 2015 ότι ένας Βούλγαρος πολιτικός ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος (που μετέφερε απόρρητα δεδομένα και κρυβόταν στην τουρκική πρεσβεία), τότε οι Βούλγαροι δεν γινόταν παρά να αντιδράσουν”, τονίζει ο Πλάμεν Πασκώφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι πολίτες της Βουλγαρίας έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν την απροκάλυπτη εισβολή των ΗΠΑ και της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η Ρωσία προσχώσει σε μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων της στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, Cumhurriyet και Hurriyet, εν όψει όπως φαίνεται καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή και ενώ ο συριακός εμφύλιος εισήρθε στην κρισιμότερη ίσως φάση του από την έναρξη του.

Όπως αναφέρεται, το μεγάλο ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov ήδη βρίσκεται καθ’ οδό προς την ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, Nerdun Hacıoğlu που επικαλείται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ρωσίας, το ρωσικό αεροπλανοφόρο που αναχώρησε από την ρωσική ναυτική βάση του Murmansk είναι εξοπλισμένο με τα τελειότερα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου. Παράλληλα είναι εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου ρωσικά οπλικά συστήματα για τα οποία ελάχιστα είναι γνωστά στην Δύση, ενώ φέρει στην πίστα του τα τελευταίου τύπου ρωσικά αεροσκάφη, MI-29K.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δύναμη του ρωσικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη κοντά στις συριακές ακτές εκτός των άλλων βρίσκονται και περιπολούν περί τα 13 ρωσικά πολεμικά πλοία κυριαρχώντας απόλυτα στην θαλάσσια περιοχή.

Όλη αυτή η έντονη ρωσική παρουσία δημιουργεί μεγάλο άγχος στην Άγκυρα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την κατάσταση, ενώ το θερμόμετρο των τουρκορωσικών σχέσεων ανεβαίνει συνεχώς.

Η Αρκούδα δεν αστειεύεται και… δείχνει τα δόντια της!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Στις ΗΠΑ, εν όψει των προεδρικών εκλογών, οι διεκδικητές του χρίσματος εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Προσεγγίζουν τα εθνικά λόμπυ και εκείνα πασχίζουν να δεσμεύσουν τους επίδοξους προέδρους ώστε σε περίπτωση εκλογής τους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ιδιαίτερης πατρίδας της κινητοποιούμενης ομάδας.

Αυτό το κάνουν όλοι οι όμοροι με αντιτιθέμενα προς εμάς συμφέροντα, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί κλπ. Πλην ημών όλοι οι οποίοι συγκριτικά μ΄εμάς εκπροσωπούν αριθμητικά ασήμαντες ομογένειες.

Είμαστε ανίατα άφρονες, ενώ διαθέτουμε κρίσιμο οριακό αριθμό ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων με διόλου ευκαταφρόνητο πολιτικό χρήμα, μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις, απαξίωσαν επιμόνως να εκμεταλλευτούν αυτήν την στρατηγικής σημασίας ευκαιρία.

Στις ΗΠΑ σταδιοδρομεί και μεγαλουργεί μία ισχυρότατη ελληνική Ομογένεια, που αν κάποτε αποφασίζαμε να αξιοποιήσουμε, θα έκανε θαύματα. Και η ψήφος της και το πολιτικό της χρήμα χαραμίζονται τήδε κακείσε, χωρίς κεντρική κατεύθυνση και επομένως χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτή η περίοδος είναι η πιο πρόσφορη. Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να αναλάβουν μιάν εθνική σταυροφορία ενεργοποίησης της αδρανούσας Ομογένειας, να δεσμεύσει τους υποψηφίους προέδρους για Κυπριακό, Αιγαίο, Θράκη, σκοπιανό, προσφυγικό κλπ.

Τίμιος με την αλήθεια ο υποψήφιος για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς ξεσπάθωσε προ ημερών κατά τρόικας και Γερμανίας για το ελληνικό κατόρθωμα τους «το πιο ζωντανό παράδειγμα αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας που αποδόμησαν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και οδήγησαν την Ελλάδα στην χειρότερη ανισοκατανομή πλούτου και την υψηλότερη ανεργία».

Και ο Σάντερς και οι άλλοι αν αχθούν σε θετικές θέσεις για τα μείζονα εθνικά μας θέματα θα παραμείνουν «φωνές βοώντων εν τη ερήμω» όσο η επίσημη Ελλάς δε θα σπεύδει σε αξιοποίησή τους. «Εκείνον μόνον που πιστεύει και παλεύει, εκείνον μπορούμε να σώσουμε» λέει ο χορός των Αγγέλων στον Φάουστ του Γκαίτε.

Κανένας πρόεδρος δεν πρόκειται να μας συνδράμει αν εμείς δεν δράσουμε.

«Ο αιτών λαμβάνει, ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται»(Ματθ.7,8). Και βέβαια το πρόβλημα παραμένουμε εμείς. Θυμίζουμε, ο Μπιλ Κλίντον ως υποψήφιος (Οκτώβριος 1991) είχε δηλώσει ότι «Μία κυβέρνηση Κλίντον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το κράτος των Σκοπίων με ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία». Δεν τίμησε την δέσμευσή του, αλλά στην αθέτηση τον παρακίνησε η τότε επίσημη Ελλάς. Και «ο εωρακώς μεμαρτύρηκε και αληθινή αυτού εστίν η μαρτυρία»(Ιω.19,35). Ο γράφων παραβρέθηκε στο δείπνο των Ομογενών στην Ουάσιγκτον κατά την εγκατάσταση Κλίντον στον Λευκό Οίκο (20/01/92). Ο Ν. Γκέϊτς συγκέντρωνε υπογραφές σε υπόμνημα για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον μόλις ορκισθέντα πρόεδρο που τον καλούσε να ενεργήσει τα δέοντα «για διπλή και σύνθετη ονοιμασία»(sic!).

Τελικά, όπως λένε στην Κρήτη, «την μοίρα του κάθε λαός την κάνει μοναχός του//και όσα του κάνει η τρέλλα του δεν του τα κάνει ο οχτρός του».

Η ολοκληρωτική αποχαλίνωση του σουλτάνου -έσχατο σύμπτωμα η τουρκική απαγόρευση στην γερμανίδα ΥπΕΘΑ να προσγειωθεί στην Μυτιλήνη- διευκολύνει το ξεκίνημα μιας επιθετικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με άμεσα αποτελέσματα. Ιδού στάδιον λαμπρόν για κυβέρνηση και πολιτικό προσωπικό.

Η κατ΄ επίφαση Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε προϊούσα αποσύνθεση. ΝΑΤΟ και Γερμανία να ανοίξουν τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης, ή να σταματήσουν την εισβολή λαθρομεταναστών και προσφύγων στην «έρημη χώρα» μας.

Αν δεν πράξουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, αφού η Γερμανία τους χρειάζεται, ας τους επιβιβάσουμε σε ασφαλή καράβια με προορισμό τα γερμανικά λιμάνια. Ή αλλοιώς ας τους φιλοξενήσουν οι ομόθρησκοι και ομόγλωσσοί τους πετροδολλαριούχοι των Εμιράτων. Αυτοί όφειλαν να το κάνουν εξαρχής.

Πρέπει να ματαιώσουμε τα σχέδια για εξισλαμισμό της Ελλάδος - και της Ευρώπης.

Η ιστορία θα κατανοήσει ίσως την κυβερνητική διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά θα είναι αμείλικτη σε λογικά αφελείς και εθνικά επικίνδυνες θεωρίες που δείχνουν κρίση ταυτότητας και ακρισία νοός. Τυπικό παράδειγμα: «Μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση αυτών που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν και να ενσωματωθούν»(ανΥπΕξ). Τον καιρό που αφομοιώναμε τους αλλοεθνείς (Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο) είμασταν μονοπολιτισμική ελληνορθόδοξη κοινωνία. Τώρα μας κατάντησαν με τις θεωρίες τους πολυπολιτισμική. Και αντί να αφομοιώνουμε, αφομοιωνόμαστε οι ίδιοι…

Ευαγγελικός λόγος πατερικού διαμετρήματος η πρόσφατη ομιλία του σεβασμιωτάτου Σιατίστης κ. Παύλου. Καυτές και ολόκληρες αλήθειες κατά επιόρκων της εξουσίας, των μίντια και παντός συναυτουργού που κακούργησαν «εναντίον της πατρίδας και του λαού, τον οποίον όχι μόνο κατέστρεψαν οικονομικά, αλλά και διέφθειραν ψυχικά».

Εις επίρρωση το αλλοπρόσαλλο Υπ. Παιδείας απαγόρευσε στους μητροπολίτες Μεσογαίας και Ν. Ιωνίας να επισκεφθούν σχολεία που τους είχαν καλέσει.
«Ανάθεμα την ώρα ποιος ορίζει εδώ
το ανάποδο βαφτίζει και το λέει σωστό»

(Ελύτης, Ο ήλιος ο ηλιάτορας)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης

Γιατί όλοι αιφνιδιάζονται με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και με τη συμπεριφορά της έναντι των συμμάχων της; Τι περίμεναν; Ότι επειδή έκαναν μία συμφωνία, η Τουρκία θα την τηρούσε χωρίς να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για τον κεντρικό της στόχο; Ή ότι επειδή βρίσκονται οι σύμμαχοι στο Αιγαίο και υπάρχουν ελληνο-τουρκικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο θα σταματούσαν οι παραβιάσεις του εθνικούς μας εναέριου χώρου;

Η Τουρκία εξαρχής παίζει ένα πολιτικό «παιχνίδι» με τους πρόσφυγες και με όλους τους συμμάχους της, τους οποίους, με πρώτες τις Η.Π.Α., και καταγγέλλει επειδή δεν της κάνουν την χάρη στη Συρία έναντι των Κούρδων. Έτσι, αφού δεν μπόρεσε να τους εγκαταστήσει στα νότια σύνορά της για να δημιουργήσει την περίφημη ουδέτερη ζώνη και να αποτρέψει τον έλεγχο της περιοχής από τους Κούρδους τής Συρίας, αποφάσισε να τους χρησιμοποιήσει για να πιέσει τους Ευρωπαίους, δημιουργώντας ταυτοχρόνως προβλήματα στην Ελλάδα.

Είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι να προσπαθούν να περάσουν μέσω των χερσαίων συνόρων Ελλάδας ή Βουλγαρίας, στα σύνορα της οποίας, σημειωτέον, δεν υπάρχει φράχτης. Προφανώς, κάποιος τους σταματάει. Ποιος άλλος μπορεί να είναι αυτός εκτός από το τουρκικό κράτος;

Είναι επίσης απορίας άξιο το πώς ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, που συλλαμβάνει πολίτες κάθε ηλικίας επειδή ασκούν δημοσίως κριτική στον Ερντογάν, δεν μπορεί να συλλάβει τους διακινητές, να σταματήσει την πώληση λέμβων και ελαττωματικών σωσιβίων και οι άνθρωποι να πνίγονται κατά εκατοντάδες στο Αιγαίο. Ποιος δεν τους σταματάει; Προφανώς το τουρκικό κράτος!

Η Τουρκία πήρε από την ΕΕ μία συμφωνία την οποία δεν εφαρμόζει και σε μεγάλο βαθμό δεν θα το κάνει ούτε στο μέλλον, παρά την αισιοδοξία που φαίνεται να αναπτύσσεται στις Βρυξέλλες μετά την επίσκεψη Τουσκ στην Τουρκία. Και τούτο διότι ο τελικός της σκοπός είναι να χρησιμοποιεί και το προσφυγικό για την προώθηση των σκοπών της στη Συρία ή, ακριβέστερα, για να περισώσει ότι μπορεί από την τραγικά αποτυχημένη και αιματοβαμμένη ανάμειξή της στη Συρία.

Η Τουρκία έχει φθάσει στο σημείο να εμπαίζει ακόμη και το ΝΑΤΟ, πολύ δε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που απομένει – σε εμάς και σε εκείνους από τους εταίρους μας που τυχόν ενδιαφέρονται ειλικρινά – είναι να έρθει πλέον το προσφυγικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει πια καλούς φίλους, αλλά έχει και αντιπάλους… Μόνο εκεί μπορεί να «σπάσει» η διασύνδεση που επιχειρεί μεταξύ προσφυγικού και διευθετήσεων στη Συρία.

* Ο Ηλίας Κουσκουβέλης (t: @kouskouvelis) είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρώην Πρύτανης, κάτοχος της Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές ‘Θουκυδίδης’.
Οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Με το προσφυγικό να βράζει, καλά είναι τα συμβούλια αρχηγών, καλές είναι και οι διεθνείς επαφές, καλά είναι και τα πολλά (συνήθως μεγάλα και ανούσια) λόγια, αλλά όλα αυτά είναι φυσικά για τις τηλεοράσεις. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Και η ουσία είναι ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα, κάνοντας κυριολεκτικά το βλάκα, εντελώς απαράδεκτα τετελεσμένα τα οποία όφειλε να έχει απωθήσει από την πρώτη στιγμή.

Δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο τα ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε κάτι περισσότερο από κατώτερη των περιστάσεων στη διπλή τραγωδία τόσο των προσφύγων όσο και της Ελλάδας.

Υπήρξε όμως ένα κομβικό σημείο στο οποίο η στάση της ήταν απόλυτα αδικαιολόγητη, απόλυτα παθητική και, τελικά, ακατανόητη – αν τουλάχιστον κριθεί η στάση της με κριτήριο το τι θα όφειλε να πράξει οποιοδήποτε κράτος που στοιχειωδώς σέβεται τον εαυτό του. Και το σημείο αυτό, το οποίο καθόρισε τις εξελίξεις, είναι ότι επέτρεψε να σηκωθεί ένας φράχτης στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας.

Η έγερση αυτού του φράχτη είναι 100% παράνομη – παραβιάζει τουλάχιστον καμιά δεκαριά διεθνείς συνθήκες – όσο και 100% πολιτικά απαράδεκτη.

Όμως η υπερήφανη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έκανε τον βλάκα και όταν ο φράχτης σηκώθηκε και, στη συνέχεια, όταν εξυπηρέτησε το σκοπό για τον οποίο σηκώθηκε.

Και έκαναν το βλάκα διότι, πολύ απλά, όλα αυτά, τα είχαν ήδη συμφωνήσει. Υπάρχουν δηλώσεις κεντρικών υπουργών πριν καν ακόμα ο φράχτης αρχίσει να λειτουργεί, οι οποίες προδιέγραφαν τότε τα κλειστά σύνορα – ανάμεσά τους και δηλώσεις του Καμμένου.

Αρα, οι άνθρωποι ήξεραν πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν είπαν κουβέντα.

Αντίθετα, αποδέχθηκαν ένα ακόμα τετελεσμένο το οποίο όφειλαν να είχαν αποκρούσει.

Δεν το έκαναν.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο φράχτης είναι νοητό να συνεχίσει να υπάρχει.

Ακόμα και τώρα, πρέπει να πέσει. Και υπάρχουν πλείστοι όσοι τρόποι γι αυτό: οι «αρμόδιοι» τους γνωρίζουν… Κι ας μην τον συγκρίνει κανείς με εκείνος που η ίδια η Ελλάδα έχει κατασκευάσει στον Εβρο. Εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά: δεν φράζει τα σύνορα μιας χώρας με μίαν άλλη όπως τώρα συμβαίνει, ούτε η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε, ούτε φυσικά έγινε σε στιγμή τέτοιας κρίσης: ο φράχτης εκείνος ήταν λάθος, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Κυρίως, δεν αποκόπτει καμία διεθνή οδό όπως γίνεται τώρα στην Ειδομένη.

Ο φράχτης πρέπει να πέσει το συντομότερο δυνατό. Είναι παράνομος, είναι απάνθρωπος, είναι καταστρεπτικός για την Ελλάδα, η ίδια η ύπαρξή του αντιβαίνει πλήρως και απόλυτα κάθε έννοια Ευρώπης και ουδείς έχει το δικαίωμα να τον υπερασπιστεί ή να θεωρεί νόμιμη ή νομιμοποιημένη την ύπαρξή του.

Ο φράχτης πρέπει λοιπόν να πέσει και πρέπει να πέσει τώρα. Χωρίς καθυστέρηση.

Αν φυσικά η Ελλάδα θέλει να διασώσει τον εαυτό της – κάτι που, δυστυχώς, δεν φαίνεται να συμβαίνει…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αποστολή…στα χαρτιά για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο! Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά, η μόνη γραμμή άμυνας στη θάλασσα είναι το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα . Τίποτα άλλο. 

Έχουμε στη διάθεσή μας όλη την πραγματική εικόνα της νατοϊκής παρουσίας στο Αιγαίο. Κι όχι αυτή των βίντεο που μοιράζει στα ΜΜΕ η Συμμαχία.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου υποτίθεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τις περιπολίες της νατοϊκής δύναμης SNMG-2 στην επιχείρηση αντιμετώπισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από τα τουρκικά

•Το γερμανικό πλοίο Διοίκησης-ΔΜ FGS BONN (A-1413) το οποίο είναι και το flag ship της δύναμης στο οποίο επιβαίνει ο Διοικητής της δύναμης που είναι Γερμανός Υποναύαρχος.

• Την ελληνική Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455).

• Την τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS (F-244).

• Την καναδική Φρεγάτα HMCS FREDERICTON (337).

•Υποτίθεται επίσης ότι συμμετείχε και η ιταλική Φρεγάτα ITS LIBECCIO η οποία όμως αποχώρησε …δυο  ημέρες μετά την άφιξη της δύναμης στο Αιγαίο με προορισμό την Ιταλία!

•Από τη 1η Μαρτίου  η  τουρκική φρεγάτα  BARBAROS αποχώρησε από το Αιγαίο με προορισμό την ναυτική βάση του  Ακσάζ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

• Άρα  η δύναμη αποτελείται … από 3 πλοία τα οποία πλέουν:
     – Το γερμανικό πλοίο BONN μεταξύ Λέσβου-Χίου πάντα Δυτικά.
     – Η  δική μας φρεγάτα  ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Σάμου.
             φρεγάτα του Καναδά  FREDERICTON δυτικά Καρπάθου.
Έχει και συνέχεια το …δούλεμα:

• Αν όχι σήμερα πάντως σίγουρα μέσα στα επόμενα 24ωρα το γερμανικό πλοίο  BONN θα πλεύσει προς Σούδα  για ανεφοδιασμό. Συνεπώς … η νατοϊκή αρμάδα θα αποτελείται από μόνο δύο πλοία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιτηρήσουν όλη την περιοχή. 
Οι εκτιμήσεις λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 πλοία για να επιτηρήσουν όλο το Αιγαίο υπολογίζοντας και τις αντικαταστάσεις πλοίων, ανεφοδιασμούς κ.λπ!

Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί που αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ για άλλους λόγους ήρθε στο Αιγαίο. Και πάντως η κυρίαρχη αιτία της παρουσίας του δεν είναι το προσφυγικό. Τι έχει διαπιστωθεί όλες αυτές τις ημέρες:

• Κανένα πλοίο της SNMG2  δεν εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

• Κανένα πλοίο της δύναμης δεν κινήθηκε ανατολικά των ελληνικών  νήσων (ΛΕΣΒΟΥ-ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ-ΚΩ-ΡΟΔΟΥ). Όλα έπλευσαν δυτικά των νησιών  και στο κεντρικό Αιγαίο . Ειδικά η τουρκική φρεγάτα  BARBAROS. Συμπτωματικά στις ίδιες περιοεχές που πλέουν τα πλοία του ρωσικού ναυτικού που κινούνται στο Αιγαίο με προορισμό την Συρία ή επιστρέφουν από εκεί  με προορισμό την Μαύρη Θάλασσα.

• Κανένα πλοίο της SNMG2 δεν κινήθηκε μεταξύ Ρόδου-Μεγίστης.

Το ερώτημα είναι εύλογο και είχε διατυπωθεί από την αρχή ως υποψία:
Μήπως όμως η δύναμη SNMG-2 βρίσκεται στο Αιγαίο για να παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων του ρωσικού ναυτικού;

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τις τελευταίες μέρες και με αποκορύφωμα την Βαλκανική Παρασύναξη της Βιέννης κυριάρχησε μια αποκαρδιωτική εικόνα για την Ε.Ε. Πρώτα η Τετράδα του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία) έδωσαν την αίσθηση της αποδόμησης της ενότητας των «28» απέναντι στην πρόκληση των προσφυγικών ροών με κυρίαρχο ένα κλίμα που συμπυκνώνεται στο «Ο σώζων εαυτόν σωθητω».

Μια πιο ψύχραιμη ματιά αναδεικνύει μιά άλλη εικόνα, μια δυναμική πλήρους ανατροπής της σημερινής κακοφωνίας με επίκεντρο το Βίζεγκραντ και την Αυστρία, που δεν συγκρούεται μόνον με την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο Προσφυγικό, αλλά έχει τη δυναμική ανάδειξης σε παράγοντα βραχυκυκλώματος συνολικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ταυτόχρονα είναι η πρώτη ευθεία και χωρίς προσχήματα εναντίωση στην πρωτοκαθεδρία της Ενιαίας Γερμανίας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Είναι εκτός πάσης λογικής να θεωρήσουμε ότι ακυρώθηκε η αρχική στάση της Γερμανίας στο Προσφυγικό και ότι το μόνο που μένει στη Μέρκελ είναι να μεθοδεύσει επικοινωνιακά μια συντεταγμένη αναδίπλωση. Είναι επίσης εντελώς ψευδής η εικόνα που θέλει τη Γαλλία του Ολάντ-Βαλς να έχει εγκαταλείψει την καγκελάριο στο Προσφυγικό, την ώρα που υπάρχει μια πυρετώδης προσπάθεια διαμόρφωσης κοινού γαλλογερμανικού παρονομαστή για το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Ο ορίζοντας της αναστροφής του κλίματος είναι δίχως καμιά αμφιβολία η Σύνοδος Κορυφής της 6ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Τουρκίας με καθοριστική μέχρι τότε την προσδοκώμενη συμβολή τόσο της ενεργοποίησης της Νατοϊκής Δύναμης στο Αιγαίο όσο και της επικοινωνιακής κατά κύριο λόγο αξιοποίησης της εκεχειρίας στη Συρία, που αναμένεται να αρχίσει να ισχύει σε λίγες ώρες.

Βίζεγκραντ και Αυστρία

Κατά γενική παραδοχή η εξέγερση της τετράδας του Βίζεγκραντ αλλά και της χειραγώγησης των βαλκανικών χωρών από τη Βιέννη δεν έχει ως μοναδικό κίνητρο τον φόβο των προσφυγικών ροών. Καμιά από τις παραπάνω χώρες, της Αυστρίας συμπεριλαμβανομένης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χώρα τελικού προορισμού και ακόμη και στην περίπτωση πλήρους υλοποίησης της αρχικής πρότασης Μέρκελ για ποσοστώσεις, η κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη χωρίς ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Κίνητρο της τριάδας του Βίζεγκραντ είναι κυρίως η καταγραφή της πολιτικής χειραφέτησής τους από το Βερολίνο και η κατοχύρωση, στον βαθμό του δυνατού, της μη παρακάμψής τους στην περίπτωση υπέρβασης της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.
Η Βιέννη και η πολιτική της στο Προσφυγικό είναι μια πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς η δημοσκοπική πρωτιά της Ακροδεξιάς του Κόμματος της Ελευθερίας έχει φέρει σε κατάσταση πολιτικού πανικού τα δύο κυβερνώντα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και το Λαϊκό Κόμμα.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν αναιρεί μια άλλη λιγότερο θεατή σήμερα πραγματικότητα το ότι η Βιέννη εκμεταλλεύεται την κρίση στο Προσφυγικό για να τεθεί επικεφαλής μιας Ομάδας Χωρών στη νοτιοανατολική Ευρώπη εντός και εκτός Ε.Ε., έτσι ώστε να ενισχύσει το ειδικό βάρος της στην Ε.Ε. – Ευρωζώνη.

Σήμερα η Σλοβενία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. με μόνον τη Λιουμπλιάνα στην Ευρωζώνη, με το Ζάγκρεμπ, τη Σοφία και το Βουκουρέστι να βρίσκονται στην ουσία σε μια δεύτερη ταχύτητα, ενώ η προοπτική της πλήρους ένταξης δεν φαίνεται ούτε σε μακρινό ορίζοντα για τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας συν την Αλβανία. Η παραπάνω συνολική ευρωπαϊκή στασιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βγει από την κρίση και να επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης στην πολιτική σταθερότητα.

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που η Πολωνία επιχειρεί να πατρονάρει τους άλλους τρεις του Βίζεγκραντ, συν τις τρεις Βαλτικές, συν την Ουκρανία, η Βιέννη που πατά σε κληρονομιά και παράδοση αιώνων κυριαρχίας και επιρροής στα Βαλκάνια επιχειρεί με αφορμή την πρόκληση του Προσφυγικού να εγκαθιδρύσει περιφερειακή επιρροή και πρωτοκαθεδρία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμπεφωνημένη διαφοροποίηση

Πολλοί βιάστηκαν να προσθέσουν στην εξέγερση του Βίζεγκραντ και την αυστριακή -βαλκανική ανταρσία και μια επί της ουσίας αποστασιοποίηση της Γαλλίας από την πολιτική του Βερολίνου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ένα βιαστικό συμπέρασμα που αγνοεί δύο δεδομένα:
Όπως απέδειξε η Κρίση στην Ευρωζώνη από το 2008-10 μέχρι και σήμερα ούτε το Παρίσι, ούτε το Βερολίνο θα αναλάμβαναν την ευθύνη μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ τους, καθώς η ασύντακτη διάλυση της Ε.Ε. – Ευρωζώνης είναι μια επιλογή πολλαπλάσιου κόστους από τον όποιο συμβιβασμό ή συμψηφισμό.

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε δεύτερο πλάνο στην ροή του προσφυγικού κύματος, αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι η Βόρεια Αφρική, το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία, πρώην αποικίες της Γαλλίας και με πολυάριθμες κοινότητες στην πρώην αποικιακή μητρόπολη είναι καζάνια που βράζουν, με τον Ισλαμικό Φονταμενταλισμό να καραδοκεί, για να αξιοποιήσει την κοινωνική και την πολιτική δυσαρέσκεια που παράγουν τα καθεστώτα τους. Εξυπακούεται ότι αποδέκτης ενός προσφυγικού κύματος από τη βόρεια Αφρική που θα συμπαρέσυρε και την Υποσαχάρια Γαλλόφωνη και πρώην Γαλλική Αφρική θα είναι κυρίως αν όχι αποκλειστικά η Γαλλία, με τον ίδιο τρόπο που η Ιταλία εισέπραξε ως ανθρωπιστική καταστροφή την αποσταθεροποίηση της Λιβύης.

Για τακτικούς λόγους λόγω Λεπέν η Γαλλία κρατά σήμερα χαμηλούς τόνους, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η ήττα της Μέρκελ στο Προσφυγικό θα είναι ταυτόχρονα μια βαριά υποθήκη που θα δυσκολέψει τη διαχείριση μελλοντικών πληθυσμιακών εκροών από τη Βόρεια Αφρική.
Ευκαιρία για την Άγκυρα.

Μονόδρομος για την Τουρκία η συνεργασία

«Κλειδί» στις εξελίξεις θα είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη διεθνή και περιφερειακή απομόνωσή της από την Ίδρυση του Κεμαλικού Κράτους το 1923.

Μακράν του να κρατά όμηρο την Ε.Ε. και κυρίως τη Γερμανία με την αυξομείωση των προσφυγικών ροών, η Αγκυρα σήμερα έχει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας να διαπραγματευθεί μια Ειδική Σχέση συνεργασίας με την Ευρώπη ως ένα κάποιο αντιστάθμισμα της κατά κράτος ήττας της πολιτικής των Ερντογάν – Νταβούτογλου στη Συρία, αλλά και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χωρίς προσέγγιση εφ’ όλης της ύλης, σε ρεαλιστική βάση χωρίς δηλαδή τις ψευδαισθήσεις-φαντασιώσεις των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων που έχουν ως ορίζοντα μια πλήρη ένταξη το κόστος της οποίας δεν θέλουν να αναλάβουν ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Αγκυρα, η Τουρκία θα είναι για το ορατό μέλλον σε ψυχροπολεμική στασιμότητα σε διαφορετικό κατά περίπτωση βαθμό, με τη Ρωσία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, με μόνη προσδοκία μια κάποια εξομάλυνση με το Ισραήλ και ίσως και με την Αίγυπτο.

Υπό την προϋπόθεση μιας πιο μακροπρόθεσμης θεώρησης η Αγκυρα μπορεί να προωθήσει μια Ειδική Πολιτική Σχέση με την Ε.Ε.: Δίχως υπερβολή μπορεί να αναδειχθεί σε βαρύνοντα παράγοντα της αντιπαράθεσης του Βερολίνου με την τετράδα Βίζεγκραντ – Αυστρία και ειδικότερα μπορεί να διευκολύνει καθοριστικά την καγκελάριο Μέρκελ να αντιμετωπίσει μια ταυτόχρονη ενδογερμανική και ενδοευρωπαϊκή πίεση.

Πέραν της απομόνωσης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, υπάρχει ταυτόχρονα και μια σκληρή ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική συγκυρία: Σε μια χώρα όπου ο πρόεδρος δεν επιτρέπει στον κεντρικό τραπεζίτη να αυξήσει τα επιτόκια και να ελέγξει την καταναλωτική υπερθέρμανση, έρχονται τώρα να προστεθούν πρώτον, το πλήγμα στον τουρισμό που θα φέρει η ματαίωση της άφιξης εκατομμυρίων επισκεπτών από τη Ρωσία. Στα παραπάνω, θα προστεθεί η συρρίκνωση της συνολικής τουρκικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πρώην ΕΣΣΔ συνολικά και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή λόγω της σύγκρουσης με τη Μόσχα, αλλά και της κατάρρευσης των πετρελαϊκών εισοδημάτων πολλών εμπορικών εταίρων της Αγκυρας.

Με άλλα λόγια, η Αγκυρα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να συνεργασθεί με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να δώσει την αίσθηση μιας καταρχήν τουλάχιστον ελέγξιμης διαχείρισης των προσφυγικών ροών, που μαζί με την έστω σταδιακή εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία να αλλάξει την εικόνα που εισπράττεται από την κοινή γνώμη και τις πολιτικές ελίτ στη Γηραιά Ήπειρο.

Ραντεβού στις Βρυξέλλες

Όλα τα παραπάνω αθροιστικά μπορούν να διαμορφώσουν ένα σκηνικό που θα σώζονται τα προσχήματα για όλους, αλλά και η ουσία, που δεν θα είναι άλλη από μια απόφαση για συνολική και αλληλέγγυα στάση που δεν θα διαφέρει και πολύ από την αρχική πρόταση της Μέρκελ.

Εμπειρη τακτικίστρια και αριστοτέχνης στην εξισορρόπηση εσωτερικών και ευρωπαϊκών συσχετισμών, η καγκελάριος θέλει να φύγει από τις Βρυξέλλες νικήτρια, για να αντιμετωπίσει τις τρεις τοπικές εκλογές του Μαρτίου σε Ομόσπονδα Κρατίδια, ώστε να μην αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία της την επόμενη μέρα.

Πηγή Analitis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μια γιγάντια αεροπορική άσκηση του συνόλου σχεδόν της τουρκικής αεροπορικής δύναμης που ανήγγειλαν οι Τούρκοι, δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό για τον εθνικό μας εναέριο χώρο ειδικά σε μια περίοδο που αρκεί μια σπίθα για να ανάψει και άλλες μεγάλες φωτιές στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει μια γιγάντια άσκηση την περίοδο 27-31 Μαρτίου με την χαρακτηριστική ονομασία Volkan -2016, δηλαδή «Ηφαίστειο».

Το χαρακτηριστικό στην άσκηση αυτή που δεν το θυμόμαστε σε άλλες παρόμοιες τα τελευταία έτη, είναι ότι θα μετέχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4E, καθώς και μεταγωγικά A400M, C130, C160 και CN235, μεγάλος αριθμός πολεμικών ελικοπτέρων ενώ θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα όλου του συστήματος αεροπορικής κάλυψης και αεράμυνας.

Ο κύριος στόχος αυτής της άσκησης όπως αναφέρεται, είναι η επίτευξη γενικού συντονισμού όλων των μονάδων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε έκτακτες πολεμικές καταστάσεις και η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι ετοιμάζονται για κάτι πολύ «σημαντικό».

Εμείς εδώ σε τι θα προετοιμαζόμαστε;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη

Σίγουρα δεν θα συνέβαινε πουθενά αλλού! Συνεδρίασαν επί …οχτώ ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί, για να καταλήξουν από κοινού, και με προφανή δυστοκία, σε δράσεις και αποφάσεις κοινότοπες, που το ίδιο το ελληνικό κράτος, δια της διοίκησής του θα μπορούσε, και υποχρεούτο, να είχε λάβει.

Έτσι εδέησαν, μέσω δολιχοδρομιών, να συναινέσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο απ΄ αρχής, ξεκινά με «εξορκισμούς», προκειμένου να αποφύγει να περιγράψει την τραγικότητα των εδώ πραγμάτων, και μεταθέτει το πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ε.Ε. Αρχικώς προτάσσει ότι το προσφυγικό ζήτημα «είναι κοινό - κατ’ ουσίαν υπαρξιακό - όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! (ναι, μόνο που η Ευρώπη το είχε καταλάβει, η Ελλάδα όχι).

Το όλον ανακοινωθέν - εξαιρουμένων των ενημερωτικών στοιχείων περί του ποιοι συμμετείχαν, και ποιοι δεν υπέγραψαν - είναι 575 λέξεις, και από αυτές οι 333 αναφέρονται στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Είναι κείμενο αιτημάτων προς την Ε.Ε., κοινότοπο και αυτονόητο, για το οποίο δεν χρειάζονταν τόσες ώρες.

Στις 242 λέξεις που αναφέρονται στα καθ΄ ημάς, με διακριτικό έως …αιδήμονα τρόπο, αποκαλύπτεται η απότομη στροφή και η πλήρης προσαρμογή της κυβέρνησης στις αναγκαιότητες που επιβάλει η πραγματικότητα, η οποία είναι έτη φωτός μακράν από το ιδεολογικό της καλειδοσκόπιο.

Χώροι κράτησης των μεταναστών

Διαβάζουμε δηλαδή μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας «ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών».

Όπερ μεθερμηνευόμενη, η επίσημη υπηρεσιακή γλώσσα του κειμένου, σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν τριών ειδών χώροι, στους οποίους θα καταλήγουν οι εισερχόμενοι στη χώρα:

α) Τα «hot spots» όπου γίνεται η ταυτοποίηση και ο αρχικός διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες.

β) Τα «κέντρα φιλοξενίας», στα οποία θα διαμένουν οι πρόσφυγες μέχρι την οριστική μετεγκατάστασή τους.

γ) Τα «προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών. Αυτό δηλοί ότι δημιουργούνται κέντρα κράτησης των παράτυπων μεταναστών, μέχρι την επανεισδοχή τους στην χώρα από την οποία εισήλθαν ή στη χώρα από την οποία κατάγονται. (η πολιτική ορθότητα αποφεύγει τη λέξη «απέλαση»). Καθ΄ όσο διάστημα αυτό είναι θα είναι δυσχερές για διάφορους λόγους, οι μετανάστες θα παραμένουν στα κέντρα αυτά.

Το τελευταίο μέτρο - όντως πικρό - αποτελούσε ιδεολογικό ταμπού για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του ισχυρίσθηκαν ότι ήδη τέτοια κέντρα υπάρχουν, χωρίς να προσδιορίσουν «που». Παράλληλα εξακολουθεί να αποτελεί μέγιστο ταμπού για τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του παρέχει μια δικαιολογητική βάση, μια πολιτική ομπρέλα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πείσει το κόμμα του για το «μη ρατσιστικό» της απόφασης.

Λέει και μερικά άλλα το ανακοινωθέν, κάποια που εκ των υστέρων ακυρώνουν την - εκ των προτέρων - νεφελώδη αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ: Ότι π.χ. φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και υπό το πνεύμα αυτό συνεργάζεται με την Frontex (την οποία κάποτε ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε και ήθελε να διώξει), ότι επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την εξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, και ότι προθυμοποιείται να φιλοξενήσει την έδρα της στη χώρα μας!

Ακούσιος αρωγός η κ. Γεννηματά

Την σύσκεψη προκάλεσε η κ. Γεννηματά, η οποία υπό καθεστώς έντονης πολιτικής φόρτισης, ήθελε να καταγγείλει στο πανελλήνιο πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί», επωάζει εθνικές τραγωδίες, και ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να μετασχηματισθεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και «εθνικής ευθύνης» των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τις αντιδράσεις και των υπολοίπων, κατανόησε το ανεδαφικό της πρότασης (την συγκεκριμένη στιγμή, για το συγκεκριμένο θέμα και υπό την συγκεκριμένη πίεση της Δευτέρας, όπου συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής) και ανέκρουσε πρύμναν. Αρκέστηκε στο να καταγραφούν στα πρακτικά οι αιτιάσεις της, και όχι να ενταχθούν ως υποσημείωση στο ανακοινωθέν.

Σαφώς ήταν ήττα της, αφού παρείχε στον πρωθυπουργό, οδό διαφυγής. Ό,τι κάνει στο εξής, θα είναι επειδή έχει την συναίνεση των πολιτικών αρχηγών!

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην έχει επιδείξει κατά την πρωθυπουργία του διοικητικές ικανότητες (το ανίθετο), αλλά έχει αποδείξει ότι είναι άριστος στο παίγνιο της πολιτικής. Δεν δεσμεύεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις του, και αντιστρέφει με ευχέρεια και ταχύτητα τα όποια κατά καιρούς συνθήματά του - κάτι που δεν έχουν κατανοήσει οι αρχηγοί:

Για παράδειγμα στην κριτική που ασκήθηκε στην πολιτική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για τα ανοιχτά σύνορά της, φέρεται να χαρακτήρισε την επίθεση ως «ξενοφοβική», λέγοντας ότι τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιεί η ακροδεξιά της Γερμανίας , απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο (πως λένε στο χωριό μου «κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι», κάπως έτσι!).

Παράλληλα στην πρόταση Μητσοτάκη ο οποίος πρότεινε καμπάνια αποτροπής, ο πρωθυπουργός την απέρριψε, δηλώνοντας ότι απηχεί τις θέσεις της ομάδας του Βίζεγκραντ - προφανώς εκεί ανήκει τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ενώπιόν του έκανε έκκληση στους μετανάστες να μην έρχονται στην Ευρώπη, όσο και η αυστραλιανή κυβέρνηση με την μακράν πλέον επιτυχή παγκοσμίως, καμπάνια της κατά της παράνομης μετανάστευσης

Εν τέλει ο πρωθυπουργός θα πάει με κάποιες θέσεις στην σύνοδο της Δευτέρας, θα ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, και αυτό ίσως ενισχύσει τη χώρα.

Αλλά τη επόμενη φορά θα ήταν προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης, της δημοκρατίας, και της ενημέρωσης του λαού, η ό,ποια συζήτηση επί τέτοιων θεμάτων που αφορούν όλους μας, να γίνει στο κατ΄ εξοχήν θεσμικό χώρο, στη Βουλή, ες επήκοον των ελλήνων πολιτών. Στα κλειστά «ραντεβού» οι αρχηγοί είναι χαμένοι από χέρι …

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΣε κάθετη κλιμάκωση με τους εσωτερικούς του αντιπάλους προχώρησε το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς προχώρησε σε μια απίστευτη για δημοκρατική χώρα ενέργεια.
Απέκτησε με δικαστική απόφαση τον έλεγχο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman και ολόκληρου του ομίλου μέσων ενημέρωσης Feza όπου ανήκει η εφημερίδα, με την κατηγορία των σχέσεων με… Κούρδους τρομοκράτες, στην ουσία όμως λόγω του ότι θεωρείται η «φωνή» του μεγάλου αντιπάλου, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν ζητά την έκδοσή του στην Τουρκία…

Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ των δύο δημοσιογράφων της «Τζουμχουριέτ» έδωσε την εντύπωση ότι ίσως η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία δεν ήταν εντελώς χαμένη υπόθεση.

Όσα ακολούθησαν όμως ήταν κυριολεκτικώς τραγελαφικά… Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο υπουργός «Δικαιοσύνης» κατηγόρησε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο… για παραβίαση του Συντάγματος στην απόφαση που εξέδωσε για τους δημοσιογράφους!

Λίγες ώρες πριν, το ισλαμοφασιστικό δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας διόρισε δικό του εποπτικό συμβούλιο και ανέλαβε τη λειτουργία της ιστορικής τουρκικής εφημερίδας… Η εφημερίδα όντως συνδέεται με τον ιμάμη Γκιουλέν και την παραθρησκευτική του οργάνωση.

Στην αρχή της ανέλιξης του ισλαμιστικού AKP στην εξουσία, ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Ερντογάν, στηρίζοντας τις διώξεις των στρατιωτικών για την υπόθεση «Εργενεκόν» που υποτίθεται ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Τα πράγματα άλλαξαν το 2013, όταν επιδεινώθηκαν δραματικά οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Γκιουλέν, με αποτέλεσμα η Zaman να στραφεί εναντίον του Ερντογάν και να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και η οργάνωση του ιμάμη, αίφνης ονομάστηκε «τρομοκρατική»…

Γνωστή εξάλλου η συνταγή στην Τουρκία, για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Η απειλή που νιώθει το σύστημα Ερντογάν από τη συγκεκριμένη εφημερίδα είναι μεγαλύτερη από την οποιαδήποτε, καθώς η κριτική που ασκεί έχει ισλαμικό προσανατολισμό, άρα διεκδικεί το ίδιο ακροατήριο, με τον Ερντογάν να μην έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε έναν πιστό μουσουλμάνο στην προσπάθεια να περάσει τα σχέδιά του που θα οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της εγκαθίδρυσης ενός επί της ουσίας δικτατορικού καθεστώτος, αφού το στιλ διακυβέρνησης ήταν και παραμένει τέτοιο, που αυξάνει συνεχώς τους εχθρούς, καθώς θέλει να ελέγχει τα πάντα.

Ως αποτέλεσμα, επιλογή άλλη από το να μετεξελίσσεται συνεχώς σε πιο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς δεν υπάρχει. Αυτό που κατανοεί, είναι ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι γίνεται «μηδενικού αθροίσματος»…
Δηλαδή, με απλά λόγια, εάν δεν καταπνίγει με αγριότητα κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, κυρίως από τον ισλαμικό χώρο, αφού δεν αισθάνεται και ιδιαίτερα την απειλή των «λαϊκών» κομμάτων τύπου CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), διακινδυνεύει όχι απλά την κατάρρευση του καθεστώτος του, αλλά και την κατάληξή του με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Αντνάν Μεντερές…

Ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία είναι δίχως επιστροφή. Αυτό δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται επαρκώς οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να αδυνατούν να αποδεσμευθούν από τον μύθο της «αναντικατάστατης» Τουρκίας, προφανώς λόγω Ρωσίας και ανέχονται τις πλέον αντισυμμαχικές συμπεριφορές μέσα στο ΝΑΤΟ…

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται να εκβιάζεται με τον πιο ανήθικο τρόπο, δηλαδή την κατεύθυνση εκατοντάδων χιλιάδων – και στο μέλλον ακόμη περισσότερων – προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος προκαλώντας τεράστια αστάθεια στα κράτη-μέλη, ενώ δεν αντιδρά και στην αμφισβήτηση των εξωτερικών συνόρων της, παρά τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται για τους ευρωπαϊκούς λαούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά διαμαρτύρονται ορισμένοι, όταν αποκαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «γεωπολιτικό τίποτα», με κορυφαίους πολιτικούς, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να θεοποιεί κυριολεκτικά την «ήπια ισχύ», κάνοντας τους γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών σε πλανητική βάση, να μειδιούν.

Πηγή Defence-Point

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος και να εισβάλουν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, της Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδονται απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

Η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια Οι τουρκικές αρχές έθεσαν το πρωί της Παρασκευής υπό δικαστική επιμέλεια μια εφημερίδα που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται για προδοσία από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Διαχειριστές διορίστηκαν στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το πρακτορείο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει εξέχοντες επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση κτίζοντας ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στην Today’s Zaman έτρεχαν να ετοιμάσουν το επόμενο φύλλο της εφημερίδας προτού φθάσουν οι διαχειριστές, δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντριά της Σεβγκί Ακαρτσεσμέ.

“Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης υφίσταντο πάντοτε πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταφανής”, είπε.
“Η κατάληψη μιας εφημερίδας είναι ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει βάση γι΄αυτό. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναστολή του Συντάγματος”.

Οι αρχές έχουν καταλάβει και έχουν κλείσει αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν στο παρελθόν με το κίνημα Γκιουλέν. Αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων ανακοίνωσε πως μια ισλαμική τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν, είναι πιθανό να τεθεί υπό εκκαθάριση σε μερικούς μήνες.

Το Dogan μετέδωσε πως η αστυνομία συνέλαβε τον Μεμντούχ Μποϊντάκ, ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος της εταιρίας Boydak Holding, καθώς και τον επικεφαλής του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αμφότερους μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κανείς από την εταιρία, που έχει την έδρα της στην πόλη Κάισερι (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό.

Ο Ερντογάν ηγήθηκε της καταστολής των άλλοτε ισχυρών υποστηρικτών του πρώην συμμάχου του, όταν η αστυνομία και δικαστές που θεωρείτο πως ήταν φιλικοί προς τον ιερωμένο ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά εναντίον μελών του εσωτερικού κύκλου του Ερντογάν το 2013.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στο έλεος των διαθέσεων της Τουρκίας και των πολιτικών επιδιώξεων του καθεστώτος Ερντογάν, έχει παραδοθεί η Ε.Ε. καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η Ε.Ε. την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης των Βρυξελλών όπου θα αναζητηθεί κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Το βίαιο κλείσιμο της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, ΖΑΜΑΝ, που αποτελεί το τελευταίο κορυφαίο δείγμα της στροφής του καθεστώτος Ερντογάν προς τον ιδιότυπο μεσανατολικό αυταρχισμό, δεν έγινε τυχαία την Παρασκευή. Ο Ερντογάν απλώς δοκιμάζει τις ανοχές των Βρυξελλών και εκμεταλλεύεται την ανάγκη των «μικρών» ηγεσιών της Ευρώπης, να πουλήσουν στην κοινή γνώμη τους μια υποτιθέμενη προοπτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο τουρκικό έδαφος.

Έτσι στο καλάθι των υπόλοιπων ανταλλαγμάτων που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Ερντογαν από την Ε.Ε., μπήκε πλέον και η Δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου και τα μειονοτικά δικαιώματα, καθώς βεβαίως συνεχίζεται αμείωτη η πολεμική επιχείρηση του τουρκικού κράτους εναντίον των κούρδων πολιτών του στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Παρά την προσπάθεια του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να εμφανίσει εικόνα προόδου στις συνομιλίες που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Α. Νταβουτογλου και τον Τ. Ερντογάν, είναι εντελώς ασαφή τα όσα υποτίθεται ότι είναι έτοιμη να προσφέρει η Τουρκία στην Ε.Ε.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι η Τουρκία συμφωνεί στην επιστροφή από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο μια κίνηση η οποία θα προσέφερε σημαντική ανακούφιση στην Ελλάδα και σε όλη την Ζώνη Σενγκεν, καθώς οι Σύριοι και οι Ιρακινοί που θα εξαιρεθούν από αυτή την συμφωνία είναι λιγότεροι από το 50% όσων φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα και μέσω της βαλκανικής διαδρομής καταλήγουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Όμως όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν με σαφή και δεσμευτικό τρόπο την Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, διαφορετικά απλώς θα διαπιστωθεί ένα δραματικό, για την Ε. Ε., αδιέξοδο.

Ήδη, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μ. Μποζκιρ, δήλωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής της Ε.Ε. με την Τουρκία θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που διχάζει τους Ευρωπαίους καθώς οι περισσότερες πρωτεύουσες είναι απολύτως αρνητικές στο άνοιγμα των συνόρων σε 75 εκατομμύρια τούρκους πολίτες.

Επίσης ο κ. Μποζκιρ προσγειώνοντας τις προσδοκίες της Ε.Ε., δήλωσε ότι ακόμη κι όταν εφαρμοστεί η συμφωνία, δεν θα πρέπει να αναμένεται η άμεση επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην Τουρκία καθώς αυτή είναι μια μακρά και αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πάντως έκτος των γνωστών προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει στην διαδικασία ενεργοποίησης της Νατοϊκής Δύναμης στο Αιγαίο, ήρθε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και βουλευτής του ΑΚΡ στην Αττάλεια, όπου με τις δηλώσεις του παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έθεσε θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου ενώ έβαλε μια σειρά ακόμη όρους που σχετίζονται με το Κυπριακό και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως μετεδόθη αργότερα, έγινε προσπάθεια να διασκεδάσουν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε ακριβής διερμηνεία των δηλώσεων του τούρκου υπουργού, οι δηλώσεις του κ. Τσαβουσογλου δεν μπορεί παρά να αντανακλούν τα όσα μετέφερε και στον κ. Κοτζιά στην μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, όπου όπως ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός είπε, συζήτησαν και αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για το «αντικείμενο» των διερευνητικών επαφών. Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς μάλιστα στις δημόσιες δηλώσεις του φρόντισε είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε εσκεμμένα να δηλώσει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν «όλα αυτά τα θέματα» (εναέριο χώρο, νησιά, έρευνα και διάσωση), ενώ είναι γνώστη η πάγια ελληνική θέση ότι οι Διερευνητικές Επαφές αφορούν την μια και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε της τακτικής των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου λέγοντας ότι υπάρχουν νομικές διαφορές και προσθέτοντας (κάτι που δεν μεταφράσθηκε από τα τουρκικά) ότι η Ελλάδα θεώρει ότι είναι εναέριος χώρος της, ενώ η Τούρκοι θεωρεί ότι είναι τουρκικός εναέριος χώρος.

Όμως εντυπωσιακή ήταν η δήλωση του με την οποία με πρόσχημα το μεταναστευτικο και την επίκληση ανθρωπιστικών λόγων, επανέφερε το ζήτημα των γκρίζων ζωνών. Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι όταν πρόκειται για Έρευνα και Διάσωση δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει το ένα η το άλλο νησί, αλλά και όταν πρόκειται για νησί για το ποίο υπάρχει διαφωνία τότε θα πρέπει να συνεργαστούν οι δυο χώρες.

Ο κ. Τσαβουσογλου έδωσε την απάντηση αυτή απαντώντας σε ερώτηση για την περίφημη ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει η Τουρκία με την οποία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει Έρευνα και Διάσωση στην Κιναρο μετα την πτώση του ελικοπτέρου που στοίχισε την ζωή στους τρεις άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά η σαφής αναφορά του σε νησιά για τα οποία υπάρχει «διαφωνία» παραπέμπει στο επεισόδιο που έγινε στα Ίμια στις 14 Αυγούστου, όταν η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε με τους χειρισμούς της την τουρκική διεκδίκηση επί των Ιμίων, καθώς αποδέχτηκε να υπάρξει συνεργασία με το τουρκικό Λιμενικό για την διάσωση ναυαγών προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στην βραχονησίδα.

Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι αναφορές του τούρκου υπουργού έμειναν αναπάντητες καθώς το μόνο σχόλιο που ακούστηκε από τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά ήταν ότι «για τα θέματα αυτά πραγματοποιούνται οι διερευνητικές επαφές» και ότι η Ελλάδα δεν είναι …αναθεωρητική δύναμη και θέλει σχέσεις καλής γειτνίασης στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών έθεσε δημοσίως και έναν ακόμη όρο που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς στις δηλώσεις του και χωρίς να ερωτηθεί δήλωσε ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας…

Σε ό, τι αφορά το μεταναστευτικο πάντως ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αρκέσθηκε απλώς να πει ότι έχει αρχίσει και λειτουργεί η συμφωνία επανεισδοχης (έχει υπογραφεί εδώ και σχεδόν 14 χρόνια!) και ότι θα γίνουν δεκτές οι 840 αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές αρχές για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου