Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Φεβ 2016

"Πόρτα" στην Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας
για ΝΑΤΟϊκό πλου στα τουρκικά ύδατα

Πόρτα στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG2 έριξαν οι Τούρκοι, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει επιλυθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γερμανός τακτικός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2, ζήτησε από την Άγκυρα διπλωματική άδεια, προκειμένου να κάνει ένα δοκιμαστικό πλου στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.

Στο γερμανικό πολεμικό πλοίο BONN θα επέβαινε και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η οποία και για λόγους εσωτερικής τους πολιτικής ήθελε να φανεί ότι επιβλέπει την κατάσταση στο σημείο ακριβώς που υπάρχουν μεγάλες προσφυγικές ροές.

Ωστόσο η τουρκική αντίδραση δεν ήταν αναμενόμενη και κυρίως ήταν αρνητική. Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει διπλωματική άδεια κι έτσι μάλλον ο πλους θα γίνει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Φαίνεται ότι η Τουρκία χοντραίνει τη διαπραγμάτευση και μέχρι να βγάλει αυτό που ζητάει θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή.

Άνγωστη είναι η γερμανική αντίδραση, την οποία και αναμένουμε με ενδιαφέρον. Τώρα καταλαβαίνουν ποιους έχουμε γείτονες...

Ιωάννα Ηλιάδη
Πηγή OnAlertΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Τα χέρια είναι παράλυτα και τα σφυριά δεμένα
και δεν σφυροκοπά κανείς τ’ άρματα και τ’ αλέτρια
σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα»
Κωστής Παλαμάς
Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος Κιλκίς


Θα ξεκινήσω, όπως κάθε βράδυ πράττουν τα γνωστά κοπροκάναλα, με μια «συγκινητική» ιστορία, την οποία, ίσως, πολύ σύντομα, θα ζήσουμε στο μέλλον.

Έλληνες, οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι κάτοικοι ακριτικών περιοχών, όπως το Κιλκίς, παίρνοντας στην αγκαλιά τους τα λιγοστά τους υπάρχοντα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους, διότι εξαθλιωμένες ομάδες Αφγανών, Μαροκινών, Πακιστανών και άλλων μουσουλμάνων, «προσφύγων», περιφέρονται στα χωριά τους απειλώντας…

Ήδη οι πρώτες «ροές» Ελλήνων «μεταναστών» εμφανίστηκαν στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Επικράτειας. Τα 5 περίπου εκατομμύρια των «προσφύγων» που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλώνουν πως, εφ’ όσον η Ευρώπη έκλεισε τις πύλες της, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην φρίκη, τον πόλεμο και την πείνα των χωρών καταγωγής τους, οι οποίες, βέβαια, δεν τους δέχονται.

Εκπρόσωποι των προσφύγων, αντιμετωπίζουν με κατανόηση το ενδεχόμενο να ριζώσουν στην Ελλάδα, μία χώρα με πλούσιο μουσουλμανικό παρελθόν. Παραπέμπουν δε και σε σχετικές μελέτες «Ελλήνων» ιστορικών-Ρεπούση, Λιάκος, Βερέμης- όπου εξαίρεται η αγαστή συνοίκηση και συμβίωση Ρωμιών και Τούρκων. Το δε υπουργείο Παιδείας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν και πάλι τα παρατημένα σχολειά στα χωριά νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, να προσλάβει και μουσουλμάνους δασκάλους, για να μην στερηθούν τα προσφυγόπουλα το πανανθρώπινο αγαθό της Παιδείας.

Ταυτόχρονα οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενδέχεται το 2020 η Ελλάδα να έχει πληθυσμό γύρω στα 20 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 12 περίπου θα είναι μουσουλμάνοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί, ενώπιον αυτής της θετικής εξέλιξης και στάσης της χώρας μας, που δέχτηκε να θυσιαστεί φιλοξενώντας, μόνο αυτή, τους πρόσφυγες, χαλάρωσε τα μνημονιακά μέτρα και προβλέπει φρενήρη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο δε καγκελάριος Β. Σόιμπλε δήλωσε έμπλεος χαράς και ικανοποίησης, ότι απομακρύνθηκε οριστικά το ενδεχόμενο ενός Grexit και προσβλέπει στην συνεργασία των δύο χωρών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα κάνει τα πάντα ώστε οι μουσουλμάνοι φίλοι μας να ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό και θα πατάξει αμείλικτα τις ακροδεξιές, φασιστικές, ρατσιστικές ομάδες που αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Διαβάζω από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών (σελ. 39, τόμ. ΙΓ), το κείμενο, όχι ενός «φανατικού» θεολόγου, αλλά ενός πανθομολογουμένως εθνικού ιστορικού, που κανείς εχέφρων δεν αμφισβητεί το κύρος και την αξιοπιστία του, του Απόστολου Βακαλόπουλου.
«Σύμφωνα με την βασική αρχή της ισλαμικής θρησκείας ο κόσμος διαιρείται σε δύο μέρη, στην επικράτεια του Ισλάμ (Dar el Islam) και στην επικράτεια των απίστων (Dar el Harb), δηλαδή του πολέμου. Ο ιερός πόλεμος (Gihad) εναντίον των απίστων για την συνεχή επέκταση της επικράτειας του Ισλάμ αποτελεί, μαζί με το καθήκον της προσευχής, την ουσία της μωαμεθανικής θρησκείας.
Σύμφωνα με το ίδιο το Κοράνι, οι άπιστοι είναι μιαρά όντα, εναντίον των οποίων πρέπει να μάχεται ο πιστός ώσπου να ομολογήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο πόλεμος εναντίον των απίστων είναι επομένως κατάσταση μόνιμη και φυσική, η ειρήνη αντίθετα παροδική ανάπαυλα που επιτρέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (10 χρόνια), όταν για λόγους ανώτερης βίας η νικηφόρα συνέχιση του πολέμου καθίσταται αδύνατη.
Μόλις όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν, η επανάληψη του πολέμου αποτελεί υποχρέωση γιατί ο προφήτης διδάσκει: “μην επικαλείσθε την ειρήνη όταν είσθε ισχυρότεροι”. Ο πόλεμος εναντίον των απίστων πρέπει να συνεχίζεται με σκοπό την πλήρη εξολόθρευσή τους και μόνο οι γυναίκες, τα παιδιά και οι γέροντες εξαιρούνται από τη σφαγή… Οι περιουσίες των απίστων περιέρχονται στους πιστούς…».
Όποιος τα αμφισβητεί αυτά εθελοτυφλεί. Αν συνεχιστεί η εισβολή- γιατί δεν πηγαίνουν προς τις χώρες των ομοθρήσκων τους; το ερώτημα παραμένει- αν εμείς οι λιγοστοί Έλληνες συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τους μηρυκασμούς και τις γελοιότητες περί φιλοξενίας, ας ετοιμαστούμε για το…Dar el Islam.

Προς το παρόν οδεύουμε στην «επικράτεια πολέμου». Όταν θα μείνουν μόνιμα, θα θυμηθούν, ακούγοντας καμπάνες και βλέποντας σταυρούς, το καθήκον τους οι οπαδοί του Ισλάμ.

Εξολόθρευση των «μιαρών όντων», ημών των απίστων. Τότε θα δούμε τι συγκινητικές ιστορίες καταδιωκόμενων Ελλήνων, θα διασκεδάζουν τους «εταίρους» μας, γιατί είμαστε τα μεγαλύτερα κορόιδα της οικουμένης. Αυτοκτονούμε εν θριάμβω…

Άξιοι της μοίρας μας, γιατί αφήνουμε τους ποικιλώνυμους Γραικύλους να διαχειρίζονται το κρισιμότερο –θέμα ζωής ή θανάτου– πρόβλημα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Η Επανάσταση του ’21 ακυρώνεται. Κατασκοτώθηκαν οι Κολοκοτρωναίοι να διώξουν το γενοκτόνο Ισλάμ από τούτο τον ευλογημένο τόπο, και, μέσα σε μία δεκαετία εκατομμύρια 25άρηδες μουσουλμάνοι από Μαρόκο, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν, εισέρχονται δόξη και τιμή.
«Θυμήθηκα το μύθο του Χότζα:
Ήταν, λέει, ένας Ανατολίτης πολυφαμελίτης που ζούσε στενόχωρα στο μικρό του σπίτι. Παραπονέθηκε στο Χότζα και ζήτησε τη συμβουλή του.
- Α, είναι απλό, του αποκρίνεται. Θα μπάσεις στο σπίτι και τις κότες σου.
- Μα Χότζα μου δε χωράμε ‘μεις και θα χωρέσουμε με τις κότες;
- Κάμε αυτό που σου λέω και θα δεις.
Την άλλη μέρα τα παράπονα ήταν περισσότερα.
- Άκου, να μπάσεις στο σπίτι σου και το γάιδαρό σου, του λέει ο Χότζας.
- Μα…
- Τίποτα. Αυτό θα κάμεις.
Η ιστορία συνεχίστηκε και μ’ άλλα “ζωντανά”, οπότε ο πολυφαμελίτης έγινε έξω φρενών.
- Μη θυμώνεις, άνθρωπέ μου. Βγάλε τώρα τις κότες και το πρωί τα λέμε.
Πραγματικά, ο άνθρωπος μας ήταν ευχαριστημένος. Κι όταν ένα-ένα έβγαλε έξω όλα τα «ζωντανά», κατενθουσιασμένος.
- Χότζα μου, είσαι, αληθινά, σοφός άνθρωπος! Αναφώνησε.
Η δική μας περίπτωση είναι πιο κωμική (κωμική-τραγική το ίδιο είναι).
Πάει η Ανατολική Ρωμυλία, πάει η Β. Ήπειρος, πάει ο Ελληνικός της Ανατολής, πάει ο Ελληνισμός της Πόλης, πάει ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας, όλης της Αιγύπτου, της Μ. Ανατολής… μισοπάει η Κύπρος και ποιός ξέρει ακόμα. Και μεις, κάθε φορά, είμαστε όλο και περισσότερο ευχαριστημένοι.
- Χότζα μου, είσαι, αληθινά, σοφός άνθρωπος!…». To επόμενο που θα πάει ποιο είναι…
(Κ. Σαρδελή, «Η Ρωμιοσύνη και ο Φώτης Κόντογλου», σελ. 15-16, Εκδ. «ΑΣΤΗΡ»).
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν χρειάζεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά… οπλαρχηγών.
Και ο νοών νοείτω…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Γερμανία εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις στους πρόσφυγες

Εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στη Γερμανία, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αυστρία.

Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται αυτή τη στιγμή μαζικά από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα η Αυστρία, με αυτές τις γερμανικές ποσοστώσεις γίνεται «η ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία, ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες - και αυτό «η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί», προσθέτει.

Κατά την άποψή του, μία ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει πως θα ανοίξει η Διαδρομή των Βαλκανίων και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Μία ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο ίδιος, σημαίνει καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015. Αυτό δείχνει πως η Αυστρία σηκώνει το βάρος για την Ευρώπη, όπως επίσης και για τη Γερμανία, σημειώνει ο Αυστριακός πολιτικός.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στον διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση και στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων της προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και ότι το Βερολίνο θα προωθήσει λογικές λύσεις με διάρκεια, με στόχο την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα συμμετάσχει στο γ΄ πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός.

«Η καγκελάριος είπε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την - ομολογουμένως πολύ δύσκολη - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της 'Αγγελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Ο υπουργός, κατέστησε σαφές στην συνέντευξη Τύπου στην Σανγκάι, ότι έχουν συναίσθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. «Από τη μια πλευρά έχουμε το θέμα της προστασίας και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και τους πρόσφυγες - αυτό παίζει και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κάποιο ρόλο, ασφαλώς και στις Βρυξέλλες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις. Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούργια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά». Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού».

Παραταύτα ισχύουν οι όροι του προγράμματος, διευκρίνισε και συνέχισε: «Θα παρακολουθούμε ώστε αυτοί οι όροι να εφαρμοστούν. Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ήδη σήμερα μια ευελιξία και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει - σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν». Επισήμανε δε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της τρόικας «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι το συνετό είναι να χειριζόμαστε τα δύο θέματα ξεχωριστά. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο γ΄ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του. «Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη

Ο ερασιτεχνισμός στην πολιτική έχει και τα… θετικά του. Δια στόματος Μουζάλα, έχουμε 22 χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες και ως τον άλλο μήνα ενδέχεται να φτάσουν τις 50-70 χιλιάδες (και φυσικά οι κυβερνητικοί υπολογισμοί είναι κατά πολύ μετριοπαθείς). Ο υπουργός, επειδή προφανώς είναι οπαδός της θεωρίας του «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ή της μεταμοντέρνας προτροπής «σκέψου θετικά» - διείδε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων: «Δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη -είπε - γιατί αυτό μπορεί να σου να λύσει τα χέρια για προσλήψεις»!

Επειδή ο υπουργός είναι σοβαρός άνθρωπος, ασχέτως καταλληλότητας για το συγκεκριμένο υπουργείο, το επιχείρημά του δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο. Είναι αμήχανη έως τρομαγμένη από το μέγεθος του προβλήματος, δεν γνωρίζει - και εν πολλοίς δικαιολογημένα - πώς να το διαχειριστεί, και φυσικά τρομάζει με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν στα σχέδιά της για κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Μουζάλας στο MEGA, διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη την χώρα, και φρόντισε να καθησυχάσει τους έλληνες ότι θα «Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα».

Ωστόσο τον διαψεύδει ο «σύντροφός» του, υπουργός Ναυτιλίας Δ. Δρίτσας, ο οποίος στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα».

Φυσικά οι προβολείς γοητεύουν, η τηλεόραση - την οποία κατά τα άλλα καταγγέλλουν αενάως - ασκεί θελκτική επίδραση και δεν φείδονται όσον αφορά στην παρουσία τους. Δυο υπουργοί με αποκλίνουσες απόψεις, άρα φανερά χωρίς να είναι μέτοχοι κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου - πέραν ίσως κάποιων γενικών σκέψεων του πρωθυπουργού - βγαίνουν στα κανάλια, σκορπούν ανησυχία, αντιφάσκουν μεταξύ τους, και πωλούν με το αζημίωτο ανθρωπισμό, καλώντας τους πολίτες «να μη φοβηθούν» με την επέκταση καταυλισμών σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θέλει αναπροσανατολισμό του κράτους

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους, αλλά δεν είναι «παίξε γέλασε», γιατί δεν είναι αυτοματοποιημένο «μάνιουαλ». Απαιτεί αναπροσανατολισμό της δράσης όλου του στενού και ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε κλίμακας, δημιουργία εθελοντικών οργανώσεων, ενεργοποίηση του λαού.

Ο παρών σχεδιασμός είναι προσανατολισμένος για την αντιμετώπιση πιο «παραδοσιακών» εκτάκτων περιπτώσεων (σεισμών, πυρκαγιών, και γενικώς κάθε είδους καταστροφών –τεχνολογικών , βιολογικών, χημικών, επιδημιών κλπ) αλλά δεν θα μπορούσε κατά τον σχεδιασμό του, να προβλέψει μία τέτοια κατάσταση σαν την πρωτόγνωρη που βιώνουμε.

Οι υπουργοί αντί δημοσίων σχέσεων και προβολής, έχουν απόλυτη υποχρέωση να σκύψουν επειγόντως στα σχέδια έκτακτης ανάγκης, να τα επικαιροποιήσουν, να τα προσαρμόσουν στην δραματικότητα της παρούσας κατάστασης, την οποία ούτως ή άλλως θα βιώσουμε και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Και να φύγουν οι πρόσφυγες θα μας μείνουν οι μετανάστες. Για να φύγουν - που δεν θα φύγουν όλοι, αφού παράλληλα θα έρχονται άλλοι - θα χρειαστούν δεκαετίες.

Τα ανοιχτά σύνορα

Υπάρχει η διατυπωμένη ρήση ότι οι μετανάστες είναι σαν το νερό. Και να κλείσει μια ροή θα γλιστρήσουν από άλλη. Σαφώς, αλλά είναι άλλο να κλείσει ένα ποτάμι και να διαφύγουν ρυάκια. Η αναφορά γίνεται επειδή, επιθετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποιείται κάθε ευθύνη για το άνοιγμα των συνόρων, αφού οι πρόσφυγες/μετανάστες ούτως ή άλλως θα έρχονταν.

Φυσικά η στήλη δεν αναφέρεται επ΄ ουδενί στους πρόσφυγες (και τη δυστυχία την οποία τους επέφερε - μην ξεχνιόμαστε- η επέμβαση της Δύσης, η οποία τώρα αποποιείται τις ευθύνες της), αλλά στους μετανάστες. Δεν είναι ανθρωπισμός να ανοίγεις τα σύνορα γιατί αυτό λειτουργεί υποκινητικά, και στο τέλος δεν θα έρθουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια. Που θα φάνε, που θα κοιμηθούν, που θα δουλέψουν, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν υφίσταται εύκολη απάντηση.

Η υπενθύμιση γίνεται επειδή θέλουν να ξεχνούν ότι στις αρχές Μαρτίου του ’15, είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο συνεργάτιδας της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου (της κας Σπαθανά), που έδινε εντολή να ανοίξουν τα σύνορα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Πανούσης ορκιζόταν ότι δεν ήξερε τίποτα και το χαρακτήρισε προβοκάτσια, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, προειδοποιούσε στο ΒΗΜΑ FM «θα δημιουργηθούν έντονα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας».

Αλλά προείχε ο εντυπωσιοθηρικός ανθρωπισμός ομού μετά της διεθνιστικής αφελείας. Τα έντονα μεταναστευτικά κύματα είναι εδώ.

Καλά ξεμπερδέματα...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ουάσιγκτον απορρίπτει την στρατηγική του "σουλτάνου" για στρατιωτική επέμβαση - λύση στη Συρία 

Γράφει ο Ευσταθιάδης Στάθης 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «εξαγριωμένος σε βαθμό υστερίας» για τη στάση της Αμερικής και της Ευρώπης στο ζήτημα της Συρίας, μεταδίδουν στις κυβερνήσεις τους τις τελευταίες ημέρες ξένοι διπλωμάτες και υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών στην Αγκυρα, γράφει το γερμανικό περιοδικό«Der Spiegel». Η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) απορρίπτουν τη στρατηγική Ερντογάν για στρατιωτική λύση του προβλήματος και προωθούν τη διπλωματική διέξοδο, γεγονός το οποίο, πέραν των άλλων, φέρνει στη διαδικασία τη Ρωσία με την οποία οι σχέσεις του τούρκου προέδρου έχουν υποβιβαστεί στο ναδίρ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε την ευκαιρία στην πρόσφατη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια να συζητήσει με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου το πρόβλημα Συρία - Ιράκ - τζιχάντ και να του επισημάνει δύο πράγματα: Πρώτον, η Τουρκία να μην εξωθήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία γιατί «κανένας δεν μπορεί να προμαντέψει τη μορφή της βεβαίας αντίδρασης του Πούτιν». Δεύτερον, να μην ελπίζει ότι η Αμερική «θα αποκηρύξει τις δυνάμεις των Κούρδων» που πολεμούν τους τζιχαντιστές μαζί με τον στρατό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Αν υπάρχει κάτι στο οποίο στην Αμερική συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία, είναι το ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τους Κούρδους» μαχητές στη Συρία.

Κάτι ανάλογο τόνισε και στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία - και, φυσικά, ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδρος Ερντογάν - ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που έφθασε στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Το μήνυμα του απεσταλμένου της Συμμαχίας ήταν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έπαιρνε ενεργό μέρος σε στρατιωτική δράση στη Συρία και ότι η Αμερική οπωσδήποτε δεν θα έστελνε στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς βρίσκεται σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος αποθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία που «προσφέρεται» να στείλει στρατό στη Συρία.

Η στρατηγική Ερντογάν έπαιρνε σαν δεδομένο, πρώτον, ότι οι σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν και θα παρέμεναν σε «ανοιχτή σύγκρουση» και, δεύτερον, ότι η συμμαχική αλληλεξάρτηση Τουρκίας και Αμερικής ήταν τόσο συμπαγής ώστε η Ουάσιγκτον, έχοντας ανάγκη τις τουρκικές υπηρεσίες, θα εγκατέλειπε τους Κούρδους και θα συνεργαζόταν με την Αγκυρα εναντίον του κοινού εχθρού, δηλαδή του προέδρου Ασαντ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιχείρησε να φέρει σε δίλημμα την Ουάσιγκτον βομβαρδίζοντας θέσεις κούρδων μαχητών στη Συρία - άραγε ο Λευκός Οίκος θα εξακολουθήσει να αγνοεί τη σύμμαχό της, την Τουρκία, και να υποστηρίζει τους «κούρδους τρομοκράτες»; Η «απάντηση» του Λευκού Οίκου εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση. Ολα όσα ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρούσε δεδομένα και ασφαλή αποδείχθηκαν λαθεμένα. Οι (πάντοτε) ανώνυμες πηγές του Λευκού Οίκου διοχέτευσαν στη δημοσιότητα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χειρίζονται ασυμβίβαστες καταστάσεις - να είναι σύμμαχοι με την Τουρκία, την οποία πάντοτε θεωρούν στρατηγικό εταίρο - αλλά ταυτόχρονα να υποστηρίζουν τους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές.

Οσο για τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δεν συγκρούστηκε με τον ρώσο ομόλογό του αλλά πήρε την πρωτοβουλία και του τηλεφώνησε να συμβάλει στην επιτυχία της «διάσκεψης» (!) των αντιμαχομένων παρατάξεων της Συρίας στη Γενεύη. Η Μόσχα ανταποκρίθηκε θετικά παρ' όλο που ήταν βέβαιη ότι δεν θα κατέληγε πουθενά η συνάντηση - όπως και πράγματι συνέβη.

Ο ενημερωμένος και ανήσυχος Γκιουλ

Γαλλικές πηγές στην Αγκυρα λέγουν ότι τον κ. Ερντογάν ενόχλησε η δραστηριότητα την οποία φαίνεται ότι ανέπτυξε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είχε συνάντηση μαζί του στις αρχές του μήνα στην Αγκυρα η οποία πέρασε στον (ελεγχόμενο) τουρκικό Τύπο περίπου σαν φιλική, εθιμοτυπική επίσκεψη. Στην πραγματικότητα ήταν μια συνάντηση με πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, λέγουν δυτικοί διπλωμάτες οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν (ανεπίσημη) πληροφόρηση από το περιβάλλον του κ. Γκιουλ. Μολονότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται εκτός πολιτικής και είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις και στις συναντήσεις του - άλλωστε αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται υπό μια «ήπια παρακολούθηση» - είναι καλά ενημερωμένος για τα «έργα και ημέρες» του διαδόχου του. Και ανησυχεί, γράφει ο γαλλικός «Le Monde». Τον κ. Γκιουλ ενοχλεί η «επιθετικότητα» της στρατηγικής Ερντογάν στο ζήτημα των Κούρδων και στις σχέσεις της Τουρκίας με το Κρεμλίνο. Εχει λόγους να πιστεύει ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης Τουρκίας - Ρωσίας το ΝΑΤΟ «θα αποφύγει με κάθε τρόπο να εμπλακεί» και το επισήμανε στον πρόεδρο Ερντογάν, έγραψε ο «Monde».

Σε ό,τι αφορά τους Κούρδους ο κ. Γκιουλ δεν διαφωνεί με τον βομβαρδισμό θέσεών τους στη Συρία αλλά «έχει απογοητευθεί» από το γεγονός ότι η τακτική του διαλόγου με την «ήπια κουρδική πλευρά» για «μια λύση αποδεκτή από όλους» έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη του οδηγεί σε «επικίνδυνη απομόνωση» της Τουρκίας.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Απομονωμένη στη Γερμανία και στην Ευρώπη η γερμανίδα καγκελάριος

Τον Σεπτέμβριο, η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία. Υπολόγιζε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα την υποστήριζε αλλά η πολιτική αυτή της γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα, είναι απομονωμένη στη Γερμανία και στην Ευρώπη, ενώ οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο χειροτερεύουν, γράφει το Spiegel.

Από την σημερινή σκοπιά, η 5η Σεπτεμβρίου 2015 φαντάζει μια αιωνιότητα μακριά. Εκείνη ήταν η μέρα που η καγκελάριος έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στους πρόσφυγες που κρατούνταν στην Ουγγαρία να πάνε στη Γερμανία. Ήταν η μέρα που αποφάσισε να υιοθετήσει μια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική _ και η αρχή της διάβρωσης της δύναμης της Μέρκελ.

Η 5η Σεπτεμβρίου φαντάζει μια αιωνιότητα μακριά όμως συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα όπως και τότε. Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν μπλοκαρισμένοι κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου». Απελπισμένοι άντρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο στο κέντρο της Αθήνας. Η ανθρωπιστική προσέγγιση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση έχει αποτύχει.

Μεγάλα τμήματα της Ευρώπης επανεισήγαγαν τους συνοριακούς ελέγχους και υψώνουν τείχη. Όπως φαίνεται, η Μέρκελ πλανιόταν για το εύρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν θα υπάρξει αρμονική κατανομή των προσφύγων και είναι απίθανο ότι η Τουρκία θα προστατεύσει αξιόπιστα την Ευρώπη από μια νέα προσφυγική ροή.

Δεν υπήρξε όμως μεγάλη πρόοδος ούτε με το σχέδιο για την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί το προσφυγικό κύμα. Δεν υπάρχουν προοπτικές εν όψει για ειρήνη στη Συρία, η Λιβύη παραμένει αποτυχημένο κράτος και το Ιράκ πολύ απέχει από την ειρήνη.

Λόγω της αποτυχίας, η καγκελάριος έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί. Η στροφή στην πολιτική της δεν είναι ριζική _ πραγματοποιείται με πολλά μικρότερα βήματα, τα οποία είναι δυσδιάκριτα. Αλλά στο τέλος, ελάχιστα θα απομείνουν από το φιλικό πρόσωπο με το οποίο η Μέρκελ επιθυμούσε να καλωσορίσει τους πρόσφυγες όταν πρωτοέφθασαν στη Γερμανία.

Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες επιδεινώνονται γρήγορα. Τα κοινωνικά επιδόματα μειώνονται, μπαίνουν όρια στην οικογενειακή επανένωση με τρόπο που θα ωθήσει ακόμη περισσότερες γυναίκες και παιδιά να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των χωρών που ορίζονται ως «ασφαλείς» θα μεγαλώσει, διευκολύνοντας την απόρριψη και απέλαση των αιτούντων άσυλο. Και θα υπάρξει αναγκαστικός επαναπατρισμός αφγανών πολιτών στο Αφγανιστάν _ στην χώρα όπου οι δυτικοί στρατιώτες απέτυχαν να επιβάλουν την ειρήνη και σήμερα βυθίζεται στον εμφύλιο.

Σήμερα, σημαντικά λιγότεροι πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Μέρκελ αλλά της αποτυχίας της. Καταφθάνουν λιγότεροι γιατί οι αντίπαλοι της Μέρκελ έχουν κλείσει τα σύνορα κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου». Και όταν η Τουρκία άρχισε να υψώνει ένα τείχος στα σύνορα με τη Συρία, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την κατανόησή τους στο παρασκήνιο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Μέρκελ αναρωτήθηκε με νηφαλιότητα αν άξιζε να συνεχίσει «την ευρωτουρική προσέγγιση» ή αν θα ήταν προτιμότερο απλώς να σφραγίσει τα σύνορα Ελλάδας - πΓΔΜ. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η επιστροφή της υπερ-πραγματίστριας Μέρκελ, η οποία στρώνει μια οδό διαφυγής από την προηγούμενη πολιτική της.
Η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική ήταν πάντα ένα μείγμα ασύλου και αποτροπής, αρχών και πραγματισμού, αλτρουισμού και αδιαφορίας προς τους ανθρώπους που χάνονται στη θάλασσα.

Σήμερα σχηματίζεται ένα νέο χάσμα: η Γερμανία ευθύνεται για τον ανθρωπισμό και οι υπόλοιποι για την αυστηρότητα. Δεν θα μπορούσε να ήταν πιο κυνικό: επιτρέπει στη Μέρκελ να παρουσιάζεται ως ηθική ενώ ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας κάνει τη βρώμικη δουλειά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολλές οι παραβιάσεις καταγράφηκαν στη Συρία από το πρώτο 24ωρο. Βομβαρδισμοί από τουρκικό έδαφος

Διάτρητη και εύθραυστη αποδεικνύεται η εκεχειρία στη Συρία, η οποία τηρείται σε πολύ «γενικές γραμμές» και δεν αφορά ούτε όλη τη χώρα -μόλις το 10% αυτής- ούτε όλα τα μέρη, καθώς απέχουν το Ι.Κ. και φίλα προσκείμενες τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό και στην Αλ Κάιντα.
Ηδη καταγράφονται πολλές παραβιάσεις - εννέα, κατά τους Ρώσους, το πρώτο 24ωρο, και 15, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση. Πέραν των δύο μεγάλων δυνάμεων, 69 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία συμφωνούν με τους όρους της εκεχειρίας που υπέγραψαν ΗΠΑ - Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς, όπως προβλέπει η συμφωνία, μετά και τη δέσμευση της Μόσχας να μην επιτεθεί εναντίον των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, επίθεση εξαπολύθηκε από το τουρκικό έδαφος με τη χρήση βαρέος πυροβολικού ενάντια στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ τζιχαντιστές του Ι.Κ. εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Χάμα, που ελέγχουν οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξαπολύσει επιδρομές για να τους απωθήσει, με δεκάδες αμάχους αλλά και 30 μέλη του Ι.Κ. νεκρούς στις μάχες.

Οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Συρίας, όμως επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και της κεντρικής Συρίας, και συνεχίζονται κυρίως στην επαρχία της Λαττάκειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Πλην της Τουρκίας, και αντάρτες αρκετών οργανώσεων παραβιάζουν την εκεχειρία, κατηγορώντας γι αυτό τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση τη διατήρησή της, δεδομένου ότι, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι, αντίστοιχα, χαιρέτισαν την εφαρμογή της εκεχειρίας, αντιλαμβάνονται ωστόσο πως πρέπει να εξαλειφθεί η απειλή των τρομοκρατών. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τους όρους. Την αισιοδοξία του για την εκεχειρία ως σημαντική ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαγερ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι πουθενά μια συμφωνημένη εκεχειρία δεν έχει εφαρμοστεί μονομιάς και πλήρως.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υπάρχει τώρα μια πραγματική πιθανότητα το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης να καταρρεύσει μέσα σε περίπου 10 μέρες, αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου.

Και σημειώνει, στις 7 Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Η ιδέα είναι να πειστεί η Άγκυρα να κάνει αυτό που απέτυχε να κάνει η Ελλάδα: να προστατεύσει τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ και να σταματήσει τη ροή των προσφύγων/μεταναστών. Υπάρχει πολλή παρασκηνιακή διπλωματία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Το κλίμα στο Βερολίνο, ωστόσο, δεν είναι καλό.

Η ενέργεια που ανέλαβαν η Αυστρία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες για να προστατεύσουν τα εθνικά τους σύνορα έχει κλείσει τον δρόμο των δυτικών Βαλκανίων μέσω του οποίου οι πρόσφυγες/μετανάστες έφταναν στη Γερμανία.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Ορισμένοι μπορεί να φύγουν για την Ιταλία με βάρκα. Όταν αυτοί που θα επιβιώσουν από το ταξίδι φτάσουν εκεί, θα περίμενα η Σλοβενία, η Ελβετία και η Γαλλία να κλείσουν τα δικά τους σύνορα. Στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούμε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επικεφαλής των κυβερνήσεων είναι ένα πολιτικό σώμα που λειτουργεί.

Μια προσφυγική κρίση που ξεφεύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε να γύρει την ψήφο στο βρετανικό δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει τρόπος η ΕΕ να καταφέρει να χειριστεί δυο τέτοιου μεγέθους ταυτόχρονα σοκ. Σε μια τέτοια περίοδο, ένα Brexit θα ήταν δυνητικά καταστροφικό για την ΕΕ.

Δεν περιμένω ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, όμως δεν είναι και απίθανο. Η ΕΕ πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Τα κράτη μέλη έχουν χάσει τη θέληση να βρουν κοινές λύσεις για προβλήματα που θα μπορούσαν να λύσουν σε επίπεδο ΕΕ αλλά όχι μόνα τους. Ο πληθυσμός της ΕΕ που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια θα μπορούσε άνετα να απορροφήσει 1 εκατ. πρόσφυγες ετησίως. Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνο του, ούτε καν η Γερμανία.

Η τάση για εθνικές λύσεις είναι ιδιαίτερα έντονη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Αυστρία συγκάλεσε μια σύσκεψη δυτικών Βαλκανικών χωρών την περασμένη εβδομάδα για να στηριχθούν οι πολιτικές της για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων. Ο Βίκτορ Ορμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, διενεργεί δημοψήφισμα για να προκαταβάλει μια συμφωνία για την ποσόστωση στην κατανομή των προσφύγων που προωθούν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Οι Ούγγροι σίγουρα θα τον στηρίξουν.

Η κ. Μέρκελ πρέπει να αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων της ήταν αντιευρωπαϊκή από την άποψη ότι την επέβαλε μονομερώς στη χώρα της και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για το θέμα συζήτησε μόνο με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Η ΕΕ κινδυνεύει από τέσσερα «ρήγματα». Δεν περιμένω πως θα συμβούν όλα, όμως θα με εξέπληττε αν δεν συνέβαινε κανένα. Το πρώτο είναι μια διάσπαση βορρά-νότου λόγω των προσφύγων. Το επονομαζόμενο σύστημα Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση, στο οποίο συμμετέχουν 26 ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να αρθεί επ’ αόριστον ή να γίνει μια «μίνι βερσιόν» του, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες της Μπενελούξ. Η Ιταλία δεν θα συμμετέχει.

Ένα δεύτερο «ρήγμα» βορρά-νότου αφορά το ευρώ. Εκεί τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η «ηχώς» της κρίσης της ευρωζώνης συνεχίζεται και η ελληνική θέση είναι τόσο μη βιώσιμη όσο ήταν και το περασμένο καλοκαίρι.

Το τρίτο, είναι ένα χάσμα ανατολής-δύσης. Θα θελήσουν οι ανοικτές κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης να συνδεθούν σε μια όλο και πιο στενή ένωση με τύπους σαν τον κ. Ορμπαν ή τους άλλους εθνικιστές της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης;

Τέλος, υπάρχει το Brexit. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο άχρηστες όσο ήταν και στις περυσινές εκλογές.

Το σημαντικότερο, η διαμάχη δεν έχει ακόμα αρχίσει για τα καλά. Θα υπάρξουν νέα γεγονότα, νέα δεδομένα, ή ψέματα. Μια βρετανική ψήφος για αποχώρηση από την ΕΕ ίσως πυροδοτήσει δημοψηφίσματα στη Σουηδία ή στη Δανία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα.

Μια προσφυγική κρίση που ξεφεύγει από τον έλεγχο είναι τελικά πιο επικίνδυνη για το μέλλον της Ευρώπης απ’ όσο ένας κατακερματισμός της ευρωζώνης. Αυτό που κάνει την προσφυγική κρίση πολιτικά πιο φορτισμένη είναι ότι αυτή τη φορά η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στα αντίθετα άκρα της επιχειρηματολογίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στο Μόναχο, δεν με εξέπληξε που άκουσα τον Μανουέλ Βαλς, τον Γάλλο πρωθυπουργό, να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στις επιπλέον ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, όμως με εξέπληξε που τον άκουσα να επικρίνει άμεσα την κα Μέρκελ. Δεν ήταν η Γαλλία αυτή που προσκάλεσε τους πρόσφυγες, δήλωσε.

Το πολιτικό αδιέξοδο για τους πρόσφυγες/μετανάστες μας λέει πως τα ανοικτά σύνορα της ΕΕ δεν συνάδουν με την εθνική κυριαρχία σε ότι αφορά την μετανάστευση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέξουν. Και θα επιλέξουν την εθνική κυριαρχία.

Μετά από σχεδόν 60 χρόνια Ευρωπαϊκής ενοποίησης, εισερχόμαστε στην εποχή της αποσύνθεσης. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε επίσημη διάλυση της ΕΕ –αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο- όμως θα κάνει την ΕΕ λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η προσφυγική κρίση προσθέτει ένα ακόμα «στρώμα» περιπλοκότητας στο βρετανικό debate. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιου είδους ΕΕ καλούνται να παραμείνουν –ή να φύγουν- οι Βρετανοί. Ο κίνδυνος βρίσκεται μπροστά.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Αφού τονίσουμε πως υπάρχει πρόβλεψη (μη δημοσιευμένη) για δημιουργία hotspots σε ολόκληρη σχεδόν την ανατολική Αττική, παραθέτουμε τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ευελπιστώντας πως η παραπαίουσα σημερινή κυβέρνηση δεν θα διολισθήσει στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στο εσωτερικό της χώρας και στην μείωση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σε κατάσταση πολιορκίας, μια φάση πριν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κηρύσσει η κυβέρνηση ολόκληρες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένα τμήμα της Αττικής, για να αντιμετωπίσουν αυτό που προκάλεσαν με την αδυναμία τους: Την μεγαλύτερη εισβολή που έχει δεχθεί η ελληνική χερσόνησος από την εποχή της καθόδων των Σλάβων τον 8ο αιώνα.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές των στρατιωτικών Επιτελείων, μια ομάδα αξιωματικών επεξεργάζεται ήδη το τι θα συμβεί μόλις κηρυχθούν οι περιοχές αυτές (μιλάνε για ανατολικό Αιγαίο, βόρειο Ελλάδα και Αττική, περιοχές που συγκεντρώνουν το 60% του πληθυσμού) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συμμετέχει στην κατάρτιση των ειδικών σχεδίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Ήδη η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και βέβαια αυτές οι αποφάσεις την παραμονή της έναρξης της τουριστικής σεζόν, μόνο οικονομική καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν σε ολόκληρες περιοχές,

Τι προβλέπει όμως ο σχετικός νόμος για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης;

Οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.
Με τον όρο κατάσταση ανάγκης νοείται η κατάσταση αυτή, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι η χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για την επίτευξη σκοπών πέραν της συνήθους αποστολής τους, που είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.
Σημαντικότατη κατάσταση ανάγκης, μετά τον πόλεμο, είναι η κατάσταση πολιορκίας, παράλληλα με την οποία προβλέπονται και μία σειρά ενδιάμεσων καταστάσεων ανάγκης.

Α. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

Την κατάσταση πολιορκίας προβλέπει το άρθρο 48 του Συντάγματος , έπειτα από την αναθεώρηση του από την ΣΤ΄ Αναθεωρητική Βουλή. Οι λόγοι που επιτρέπουν την κατάσταση πολιορκίας είναι οι εξής: ο πόλεμος, η επιστράτευση εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων, η άμεση απειλή της εθνικής ασφάλειας και η εκδήλωση ενόπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πρώτον, η εθνική ασφάλεια, η οποία αποτελεί αόριστη νομική έννοια, και της οποίας ο πυρήνας συνάπτεται με την υπόσταση του κράτους στις εξωτερικές σχέσεις.
Και δεύτερον, η άμεση απειλή, της οποίας η αντικειμενική εκτίμηση του αν συντρέχει, δεν είναι δυνατή.
Τέλος, για την εκδήλωση ενόπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, σύμφωνα με τον συντακτικό νομοθέτη, θα πρέπει το ένοπλο κίνημα να έχει εκδηλωθεί ή τουλάχιστον να έχει γίνει απόπειρα.

Συμπερασματικά, κατά τον συνταγματολόγο Κ. Αλιβιζάτο, και στις τέσσερεις αυτές περιπτώσεις οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο επίκεντρο της σχετικής τυπολογίας: είτε ως ενεργός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, είτε ως αποτρεπτική δύναμη εναντίον ξένων επιβουλών, είτε τέλος ως πιθανός στόχος ή και πηγή απειλών, που ενδέχεται να εκδηλωθούν και στο εσωτερικό της χώρας, το στράτευμα αναδεικνύεται σε παράγοντα του οποίου η συγκρότηση και η δράση αποτελούν το πρωταρχικό αντικείμενο των εξωτερικών μέτρων του άρθρου 4823.

Β. ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ως «ενδιάμεσες» καταστάσεις ανάγκης νοούνται οι καταστάσεις αυτές κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να αναλαμβάνουν αρμοδιότητες των πολιτικών αρχών στην ίδια έκταση που τους επιτρέπεται όταν κηρυχθεί η κατάσταση πολιορκίας, χρησιμοποιούνται παρά ταύτα για την διεκπεραίωση αποστολών που, υπό συνθήκες ομαλότητας, εμπίπτουν κατ΄ αρχήν στην δικαιοδοσία των σωμάτων ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν η διαθέσιμη αστυνομική αρχή δεν επαρκεί, ο κανονισμός «της εν ταις πόλεσι και φρουρίοις υπηρεσίας», που ισχύει, προβλέπει την δυνατότητα χρησιμοποίησης και στρατευμάτων και συγκεκριμένα «πεζοπόρων τμημάτων», «μεταφορικών μέσων πάσης φύσεως», « ειδικών οχημάτων περισυλλογής» ή και «συνδυασμό τούτων».

Περιττό, είναι βέβαια, το να τονίσουμε πως σε περίπτωση που εντός της χώρας δημιουργηθούν καταστάσεις που θα απειλήσουν με πολιτική ανατροπή ή θα κοινωνικό χάος, τότε -με βάση τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις της Ελλάδας με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ- τόσο η Eurogendfor όσο και το ΝΑΤΟ (μετά την τελευταία καταστατική μεταβολή των δράσεων που μπορεί να αναπτύξει) έχουν δικαίωμα εισόδου και ανάληψης δράσης εντός της ελληνικής επικράτειας...

Μετά το τρίτο μνημόνιο, την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού (απόλυτη Βαλκανοποίηση), την διάλυση της οικονομίας, την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και την αύξηση των φορολογικών βαρών, ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την διασάλευση της εσωτερικής ασφάλεις και συνοχής της χώρας που επέβαλαν οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις περί "ανοικτών συνόρων"... φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να φέρει στην Ελλάδα και μη πολιτικές δυνάμεις (ΝΑΤΟ, Eurogendfor), ευελπιστώντας, προφανώς, πως θα τον διατηρήσουν στην εξουσία...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Οι δηλώσεις Μουζάλα περί του ενδεχομένου να κηρυχθεί σε πρώτη φάση η Αττική σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια η επέκταση του μέτρου σε ολόκληρη τη χώρα, στην ουσία σημαίνουν μια de facto πολιτική επιστράτευση. Κι αυτό μεταφράζεται σε υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών από άτομα, οργανισμούς και φορείς που επιτάσσονται, καθώς επίσης και επίταξη πόρων και μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Ακόμη κι αν δεν είναι κάτι τέτοιο σήμερα στις προτεραιότητες του υπουργού, θέλει τα χέρια λυμένα για να φτάσει εκεί αν χρειαστεί.

Ο Μουζάλας και είναι προς τιμήν του, δεν ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών της πολιτικής που συνήθως εμφανίζονται καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν πως όλα είναι υπό έλεγχο. Το αντίθετο. Βλέπει αυτό που έρχεται και ανοίγοντας το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κάνει δυο πράγματα:

Πρώτον, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένο αριθμό, μιλώντας για 70.000 πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει πως έχει στοιχεία που συνθέτουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα της κατάστασης. Ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει πως δραματοποιεί επικοινωνιακά το ζήτημα, όταν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα συνεχίζονται, με τους όλους τους βόρειους γείτονές μας να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν δεν ανακοπούν οι ροές αυτές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ – κάτι για το οποίο οι πάντες έχουν σοβαρούς λόγους να αμφιβάλλουν- τότε πολύ σύντομα όλη η χώρα θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot. Η εικόνα της εθνικής οδού με τους πρόσφυγες να πεζοπορούν προς τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι μόνον ο πρόλογος στο «κυρίως θέμα» που θα δούμε σύντομα.

Δεύτερον, στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται αντικειμενικά θα ήταν σενάριο καταστροφής να περιμένει κανείς τα πράγματα να λειτουργήσουν με τους όρους και τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας του δημοσίου. Δεν είναι μόνο το θέμα κάποιων αναγκαίων προσλήψεων, στο οποίο εστιάζουν ορισμένοι την κριτική τους. Είναι σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Όπως έδειξε μέχρι σήμερα η εμπειρία, τη λύση στα hot spots έδωσε ο στρατός. Στις συνθήκες που πρόκειται να δημιουργηθούν αν δεν συμφωνηθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό, θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος να λειτουργούν με την αποτελεσματικότητα του στρατού. Και για αυτό κατά τη γνώμη μου στην ουσία μιλάμε για μια de facto πολιτική επιστράτευση.

Ξενίζει ίσως πολλούς το γεγονός πως ο υπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης προχωράει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είναι ζητήματα που προκαλούσαν «αλλεργία» στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Είναι τύχη που ο Μουζάλας δεν επιδεικνύει την ιδεοληπτική στάση που τηρούν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στα θέματα της αρμοδιότητάς του. Όταν μια κατάσταση ξεφεύγει δεν μπορείς να κάθεσαι να την κοιτάς και να την αντιμετωπίζεις με θεωρίες ή με την απάθεια του «λιασίματος» όπως η προκάτοχός του. Γι αυτό και παρά τις όποιες αντιδράσεις εκδηλωθούν, ευελπιστώ πως ο Μουζάλας θα πρέπει να το πάει μέχρι τέλους. Όταν η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν εγκληματικό η πολιτική ηγεσία της χώρας να τοποθετείται με όρους «φιλολογικού σαλονιού». Γι αυτό και κατά τη γνώμη μου η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που φαίνεται πως ξεκινάει από την Αττική με την πολιτική ανοχή της Δούρου, θα πρέπει γρήγορα να επεκταθεί και στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στις οποίες οι δύο γαλάζιοι περιφερειάρχες μέχρι σήμερα έναντι του ζητήματος έχουν υπάρξει απολύτως… διακοσμητικοί. Κάποιος πρέπει να κάνει «κουμάντο» κι αφού δεν μπορούν ή δεν θέλουν οι τοπικοί περιφερειάρχες, είναι υποχρέωση τις κεντρικής εξουσίας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Τέλος, επειδή όλα θα κριθούν στο επίπεδο της τόλμης, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου ο Μουζάλας να σπάσει κι άλλο ένα «ταμπού». Η εγκατάσταση καταυλισμών/στρατοπέδων προσφύγων (λίγη σημασία έχουν οι χαρακτηρισμοί) στην ηπειρωτική ενδοχώρα έχει ένα όριο που αν ξεπεραστεί θα πυροδοτήσει αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού. Τα Γιαννιτσά είναι μια πρώτη προειδοποίηση. Θα πρέπει λοιπόν να μπει πάνω στο τραπέζι και η αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών – όχι ακριτικών αλλά σχετικά κοντινών προς την Αθήνα – για να καλυφθούν τέτοιες ανάγκες. Κι όσο πιο γρήγορα δημιουργηθούν σε αυτά οι απαραίτητες υποδομές διαβίωσης τόσο το καλύτερο για όλους…

Πηγή RizopoulosPostΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τις... Τράπεζες!

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μέχρι το 40% του εισοδήματός μας σε αποδείξεις απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών για να επωφεληθούμε απ' το αφορολόγητο και τις όποιες(;) φοροελαφρύνσεις.

Προς το παρόν και μέχρι την ψήφιση του σχετικού φασιστικού νόμου θα γίνονται δεκτές και οι
αποδείξεις που πληρώσαμε με μετρητά.
Μετά την ψήφιση του εκτρώματος, μόνον οι αποδείξεις πλαστικού χρήματος.
Δηλαδή πιστωτικών και χρεωστικών τραπεζικών καρτών.

Ρε συ Τσαλακώτο, είπαμε να είσαι ό,τι είσαι, αλλά ''σύμφωνο συμβίωσης'' με τις τράπεζες; Τόση ανωμαλία πιά;
Ρε σύ απατεώνα Τσαλακώτο, το ξέρεις πως οι τράπεζες είναι ανώνυμες ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες;
Το ξέρεις πως εκτός από τα πάνω από 120 δις ευρώ που πήρανε αυτές οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες για ανακεφαλαιοποίηση και που χρεωθήκαμε εμείς ως λαός για να τα ξεπληρώσουμε;
Το ξέρεις πως για κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα χρεώνουν προμήθεια, παίρνουν την μίζα τους;

Πώς λοιπόν ρε λωποδύτη Τσαλακώτο υποχρεώνεις τον λαό να περάσει υποχρεωτικά απ' τις τράπεζες, να γίνει υποχρεωτικά πελάτης μιάς κερδοσκοπικής επιχείρησης;
Για να 'κονομήσουν κι άλλο; 
Για να πάρετε τις μίζες σας εσύ κι άλλες μουχρίτσες της ροζ κυβέρνησής σου;

Δεν μένει παρά το επόμενο νομοσχέδιο να το ονομάσετε  ''Αποφασίζουμε και Διατάσσουμε'' και να καθορίζετε επακριβώς από ποιά σούπερ μάρκετ πρέπει να ψωνίζουμε, από ποιά πρατήρια καυσίμων, και με ποιά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πρέπει να έχουμε πάρε-δώσε.

Να μας πείτε τέλος πάντων, εκτός από τις τράπεζες ποιοί άλλοι είναι κολλητοί σας, να τους στηρίξουμε, να πάρετε κι εσείς την μίζα σας, να πλουτίσετε μιάν ώρα γρηγορότερα, να σηκωθείτε να πάτε στον διάολο, επίσης μιάν ώρα ταχύτερα.

Είπαμε να είσαστε αλήτες, να σας δούμε με συμπάθεια.
Να είσαστε απατεώνες, να σας ανεχτούμε.
Οι πρώτοι θά 'σαστε ή οι τελευταίοι; 
Αλλά και λωποδύτες;
Λωποδυσία ρε σ' έναν κατεστραμμένο λαό; Που όλοι εσείς καταστρέψατε;

Το καταλαβαίνεις, ρε ειδική κατηγορία Τσαλακώτο, πως έχετε εξαντλήσει όλον τον Ποινικό Κώδικατο Σύνταγμα βεβαίως-βεβαίως και όπου νά 'ναι και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, και όποιον άλλο κώδικα Δικαίου υπάρχει σ' αυτή την χώρα;

Το αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα βρεθούν δικαστές να σας δικάσουν;
Ότι θα πάτε απ' ευθείας στο απόσπασμα;... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο αμερικανός συγγραφέας, Robert F. Kennedy. , αποκάλυψε ότι ο συριακός πόλεμος ξεκίνησε από τις μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις της Δύσης προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών πετρελαίου, όταν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απέρριψε το έργο που περιλαμβάνει την μεταφορά καταριανού φυσικού αερίου μέσω αγωγών από Κατάρ και Τουρκία προς την Ευρώπη.

Ο συγγραφέας σ΄ ένα άρθρο στο site « Politico.eu» αναφέρει ότι η χώρα του είναι μία από αυτές που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Προσθέτει ότι η απόφαση του Άσαντ ν΄ απορρίψει το τουρκοκαταριανό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου έγινε με γνώμονα την προστασία των ρωσικών και ιρανικών συμφερόντων και προκάλεσε περιφερειακό πόλεμο.

Ο Kennedy επιμένει στο άρθρο του ότι:
«Ο πόλεμος κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ξεκίνησε με τις ειρηνικές διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Πράγματι, τα πρώτα σπέρματα αυτού του πολέμου χρονολογούνται ήδη από το 2000, όταν το Κατάρ πρότεινε ένα σχέδιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το οποίο περιελάμβανε τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Ιορδανία και την Τουρκία. Από κοινού με το Ιράν, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης στέρησαν από το Ιράν τη δυνατότητα για πώληση του φυσικού του αερίου στο εξωτερικό.Το καταριανό αέριο από την άλλη δεν δύναται να φθάσει στην Ευρώπη δια πλοίων γιατί υγροποιείται.Έτσι έπρεπε να γίνει το Κατάρ ακόμη ισχυρότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, αν και ήδη φιλοξενεί δύο αμερικανικές βάσεις στο έδαφός του».
Ο συγγραφέας για τον αντίκτυπο που θα είχε ένα τέτοιο ενεργειακό εγχείρημα σε Ρωσία και Ιράν αναφέρει:
«Η ΕΕ καλύπτει το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η Ευρώπη επιδίωκε μια άλλη γραμμμή που θα παρέχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό έργου. Η Ευρώπη φιλοδοξεί δια αυτής να της παρέχεται φυσικό αέριο σε φθηνότερη τιμή και να περιορίσει έτσι και την οικονομική, πολιτική κυριαρχία της ρωσικής ενέργειας και προσωπικά την δύναμη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφορικά με την Τουρκία, αυτή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Τουρκία επιθυμεί νά απαλλαγεί από αυτήν την εξάρτηση από τη Ρωσία, λόγω και της ιστορικής εχθρότητας που διέπει τις σχέσεις τους και εκ του παραλλήλου να κερδίσει ευκόλως χρήματα από το πέρασμα του αερίου από την Ασία προς μέσω του εδάφους της. Όσο για τη Σαουδική Αραβία είχε ως στόχο τη δημιουργία επιρροής στη Συρία για να εξισορροπήσει το συσχετισμό δυνάμεων με σιίτες και ν΄αντιπαρατεθεί και στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του πρωταρχικού εχθρού του του σιιτικού Ιράν που είναι σύμμαχος του Άσαντ. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε πόλεμο κατά της Τεχεράνης και στο πεδίο της Υεμένης στοχοποιώντας τη σιιίτικη φυλή των Χούτι όταν αισθάνθηκε ότι μειώθηκε η σημαντικότητά του μετά την παράδοση της κυβέρνησης στο Ιράκ από τις ΗΠΑ σε σιίτικες ομάδες (και την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν που επήλθε σύντομα».
Ο συγγραφέας συνέχισε λέγοντας:
"Φυσικά για τη Ρωσία που πουλάει το 70% του φυσικού της αερίου προς την Ευρώπη ο τουρκικός αγωγός αερίου αποτελεί απειλή για το μέλλον της. Σύμφωνα με την άποψη Πούτιν η γραμμή αερίου του Κατάρ έχει σχεδιαστεί από το ΝΑΤΟ είναι έργο του για ν΄ αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, και είναι ένα εργαλείο για να διακόψει τη σχέση της Ρωσίας με τον κύριο σύμμαχο της ευελπιστώντας να πλήξει τη ρωσική οικονομία και να κάμψει τη ρωσική ισχύ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας".
Kατά λέξη αναφέρει:
«Σύμφωνα με τον Πούτιν ο αγωγός του Κατάρ σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ για ν΄αλλάξει το statu quo, να στερήσει τη Ρωσία από το μόνο της πόδι στη Μέση Ανατολή, να στραγγαλίσει τη ρωσική οικονομία και να θέσει τέλος στο ρωσικό μοχλό επί της ευρωπαικής αγοράς ενέργειας. Οι Σύριοι ήδη από το 2009 διαμήνυσαν δεν αποδέχονται να υπογράψουν το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τους Ρώσους συμμάχους τους».
Συγκλονιστικός ο Robert F. Kennedy. συνεχίζει:
”Ο δημοσιογράφος Seymour Hersh μου είπε σε μια συνέντευξη: Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος σύμφωνα με τον Hersh,ο Assad κινήθηκε να φιλελευθεροποιήσει τη χώρα. Αυτοί είχαν internet και εφημερίδες και μηχανήματα ATM και ο Assad ήθελε να κινηθεί προς τη Δύση. Μετά την 9/11, δίνει χιλιάδες ανεκτίμητα αρχεία στη CIA για τους ριζοσπάστες τζιχαντιστές που αυτός υπολόγιζε ως έναν κοινό εχθρό…
Μυστικές αναφορές και εκθέσεις από τις αμερικανικές σαουδαραβικές και ισραηλινές μυστικές αποδεικνύουν ότι με το που ο Άσαντ απορρίπτει τον αγωγό του Κατάρ στρατός και εκπονητές των μυστικών υπηρεσιών έφθασαν γρήγορα σε συμφωνία για την υπόθαλψη μιας σουνιτικής εξέγερσης στη Συρία για την ανατροπή του μη συνεργάσιμου Μπασάρ Άσαντ για την επίτευξη του κοινού τους στόχου της ολοκλήρωσης της σύνδεσης αερίου Κατάρ / Τουρκία……
Ο Άσαντ εξόργισε περαιτέρω σουνίτες μονάρχες του Κόλπου εγκρίνοντας ένα ρωσικό-εγκεκριμένο «ισλαμικό αγωγό» που θα διοχετεύει από την πλευρά του Ιράν φυσικό αέριο μέσω της Συρίας και προς τα λιμάνια του Λιβάνου. Ο Ισλαμικός αγωγός θα κάνει τους σιίτες του Ιράν αντί τους Σουνίτες του Κατάρ, τον κύριο προμηθευτή στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και θα αυξήσει δραματικά την επιρροή της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο. Το Ισραήλ, επίσης, ήταν δικαιολογημένα αποφασισμένο να εκτροχιάσει τον ισλαμικό αγωγό που θα πλουτίσει το Ιράν και τη Συρία και πιθανώς θα ενισχύσει τη Χεζμπολάχ…
Το 2009, κατά το WikiLeaks, αμέσως αφότου ο Μπασάρ Άσαντ απέρριψε τον αγωγό του Κατάρ, η CIA άρχισε να χρηματοδοτεί τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία… η δυτική συμμαχία εξόπλισε τον Free Syrian Army για ν΄αποσταθεροποιήσει περισσότερο τη Συρία.
Το πορτραίτο που λάνσαρε ο τύπος του FSA ότι ήταν οι μετριοπαθείς σύριοι ήταν απατηλό.Οι μονάδες τους αποτελούνταν από ανεξάρτητοπυς πολιτοφύλακες που η πλειοψηφία τους καθοδηγούνταν από τους συμμάχους τους τους τζιχαντιστές που ήταν μαχητές πιο δεσμευμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Από εδώ οι σουνίτες ένοπλοι της Al-Qaïda του Ιράκ διέσχιζαν τα ιρακοσυριακά σύνορα και ένωναν τις δυνάμεις τους με τους λιποτάκτες του FSA που πολλοί από αυτούς εκπαιδεύθηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ.
Πολύ πριν από την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ το 2003 που πυροδότησε την εξέγερση των σουνιτών που είχει πλέον μεταμορφωθεί σε Ισλαμικό Κράτος, η CIA είχε καλλιεργήσει το βίαιο τζιχάντ ως όπλο του Ψυχρού Πολέμου.
Η ιδέα της ετοιμασίας ενός εμφυλίου πολέμου σουνιτών-σιιτών προς αποδυνάμωση του σιιτικών καθεστώτων Ιράν - Συρίας προκειμένου να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο των πετροχημικών κοιτασμάτων της περιοχής δεν ήταν μια νέα έννοια στο λεξικό του Πενταγώνου. Μια έκθεση Rand 2008 Πενταγώνου πρότεινε ένα συγκεκριμένο σχέδιο γι αυτό που επρόκειτο να συμβεί".

Πηγή DimpeNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επτά μύθοι για τη Σένγκεν
Κόντρα στην αντίληψη για την ανάγκη παραμονής μας στον χώρο Σένγκεν, αν αποχωρήσουμε, η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί μαγνήτη για τους πρόσφυγες που ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην καρδιά της Ευρώπης

Του Νότη Μαριά

Κόντρα στην καθεστηκυία αντίληψη για την ανάγκη παραμονής μας στον χώρο Σένγκεν, από τον Δεκέμβρη του 2015, οπότε και η προσφυγική κρίση βρισκόταν σε έξαρση, πρότεινα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη, καθώς η Ελλάδα, ως χώρα Σένγκεν, έγινε μαγνήτης για τους χιλιάδες πρόσφυγες, επειδή ερχόμενοι εδώ καταγράφονται και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα (τύπου Σένγκεν) και μπορούν έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τος στην καρδιά της Ευρώπης.
Κατέστησα, λοιπόν, σαφές ότι η μείωση των προσφυγικών ροών περνά μέσα από την απάρνηση από πλευράς μας της Συνθήκης Σένγκεν.

Κάλεσα, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει ιδεοληψίες και να κινηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον. Και τεκμηρίωσα την άποψη αυτή ότι τα οφέλη από την αποχώρησή μας από τη Συμφωνία είναι τεράστια. Κάποιοι όμως επιμένουν να μοιράζουν «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» και συνεχίζουν να καλλιεργούν μύθους.

Μύθος πρώτος: Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ε.Ε.
Η Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει σχέση με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το δικαίωμα αυτό προϋπήρχε στο πλαίσιο της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Έτσι, οι πολίτες της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν είναι χώρες Σένγκεν, ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε.

Μύθος δεύτερος: Θα χαθεί το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης για όσους Έλληνες θέλουν να εργαστούν στην Ε.Ε.
Όπως το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, έτσι και το δικαίωμα εγκατάστασης εντός της Ε.Ε. αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης και προϋπάρχει ήδη από την εποχή της πάλαι ποτέ ΕΟΚ. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται ελεύθερα 15.000 Έλληνες γιατροί, ενώ αντίστοιχα χιλιάδες Βρετανοί εργάζονται σε χώρες Σένγκεν.

Μύθος τρίτος: Θα πληγούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, όπως και τώρα, καθώς η Σένγκεν αφορά μόνο στην κυκλοφορία προσώπων. Άλλωστε, εκατοντάδες φορτηγά από τη Βουλγαρία, που επίσης δεν ανήκει στη Σένγκεν, γεμάτα προϊόντα εισέρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα.

Μύθος τέταρτος: Η αποχώρησή μας θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα
Η αποχώρησή μας από τη Σένγκεν όχι μόνο δεν θα αυξήσει τις ροές προς την Ελλάδα, αλλά θα τις μειώσει δραστικά. Είναι βέβαιο ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για να μπει σε μία χώρα εκτός Σένγκεν, όπου δεν θα μπορεί να πάρει αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι ενδεικτικό ότι η Βουλγαρία ή η Κύπρος, που δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν και επομένως δεν χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα τύπου Σένγκεν, δεν χρησιμοποιούνται από τους τούρκους δουλεμπόρους ως προσφυγικοί άξονες. Έτσι, παρότι η Βουλγαρία έχει χερσαία σύνορα με την Τουρκία, τελικά οι πρόσφυγες προτιμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο, παρά να περάσουν χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους στη Βουλγαρία.

Μύθος πέμπτος: Όλη η Ευρώπη εφαρμόζει τη Συνθήκη
Η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν. Επίσης, από τις χώρες Σένγκεν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία έχουν από καιρό αναστείλει την εφαρμογή της Συμφωνίας και αυτή την εβδομάδα ακολούθησε το Βέλγιο, δηλώνοντας ότι αποφάσισε «να παρεκκλίνει από τη Σένγκεν». Κι ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναστείλει τη Σένγκεν, ζητούν από την Ελλάδα να την εφαρμόσει, για να εγκλωβίσουν στην πατρίδα μας εκατομμύρια πρόσφυγες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο hotspot.

Μύθος έκτος: Η Ελλάδα θα χάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο
Τα σχέδια της Μέρκελ, για συνδιαχείριση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων με Γερμανούς, «Βαυαρούς» συνοριοφύλακες και τη νέα Frontex, προωθούνται ακριβώς γιατί είμαστε εντός της Συνθήκης Σένγκεν. Με την αποχώρησή μας από τη Σένγκεν, το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων και την ανάθεση της φύλαξης των θαλασσίων μας συνόρων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, καταρρέουν τα εν λόγω σχέδια, όπως επίσης και οι πρόσφατοι γερμανοτουρκικοί σχεδιασμοί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Μύθος έβδομος: Η Ελλάδα δεν θα έχει όφελος αν αποχωρήσει από τη Σένγκεν
Ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την αποχώρησή της από τη Σένγκεν και να επιτρέψει την έλευση εκατομμυρίων ρώσων τουριστών χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας. Πολύ περισσότερο σε μία περίοδο που οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας φτάνουν στα άκρα, οι ρώσοι θα προτιμήσουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην ομόδοξη Ελλάδα για τις διακοπές τους, με προφανές όφελος για την τουριστική μας βιομηχανία και την εθνική οικονομία.

Κίνδυνος να μετατραπούμε σε απέραντη Λαμπεντούζα

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τους ερχόμενους μήνες θα διευκολύνει την ένταση των προσφυγικών ροών. Και είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις που υπολογίζουν τις ροές στην Ελλάδα να φτάνουν στην άνοιξη στα 150.000 άτομα τον μήνα. Καθώς, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι τον Μάιο σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορά τους, πάνω από 400.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Αν οι κυβερνητικοί «επαΐοντες» εμμείνουν στο δόγμα της «μη δράσης», η Ελλάδα θα μετατραπεί τους επόμενους μήνες σε μία απέραντη Λαμπεντούζα. Σε ένα απέραντο hotspot. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Και η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα: να αποχωρήσουμε τώρα από τη Σένγκεν και να κλείσουμε σήμερα τα σύνορά μας.


Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 329


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου