Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Φεβ 2016

Εξυπηρετεί κάποιους να γίνει ο Λίβανος το “μαύρο πρόβατο” της Μέσης Ανατολής; Ή μήπως αυτοί οι κάποιοι τον μετατρέπουν σιγά-σιγά σε στόχο;

Του Μάριο Αντριάσεβιτς για το South Front
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Μετά την ταξιδιωτική οδηγία της Σαουδικής Αραβίας προς τους πολίτες της που διαμένουν στον Λίβανο, ακολούθησαν προχθές, Τρίτη, το παράδειγμά της το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτός εάν είναι άκρως απαραίτητο να παραμείνουν. Σήμερα, Πέμπτη, το Κουβέιτ και το Κατάρ συμβούλευσαν τους πολίτες τους να κάνουν το ίδιο. Με δήλωση που εξέδωσαν οι πρεσβείες τους, κάλεσαν και οι δύο αυτές χώρες όσους πολίτες τους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρ’ όλο που και οι πέντε αυτές χώρες εξέδωσαν παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες, δεν έκαναν καμία σαφή αναφορά σε κάποια πιθανή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών τους.

Ωστόσο, ίσως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι ταξιδιωτικές αυτές οδηγίες εκδόθηκαν μερικές μέρες μετά την ακύρωση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων από την Σαουδική Αραβία στο στρατό του Λιβάνου και τις δυνάμεις ασφαλείας του. Όλα αυτά, παράλληλα με το γεγονός ότι, σε συγκεκριμένα άτομα φερόμενα ως υψηλόβαθμα στελέχη του λιβανέζικου κινήματος της Χεζμπολάχ, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Σαουδική Αραβία.

Η τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών χρονολογείται από τότε που οι Σαουδάραβες επέκριναν την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου να εγκρίνει τις δηλώσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μέσω των οποίων οι δύο φορείς καταδίκασαν τις επιθέσεις ενός όχλου διαδηλωτών εναντίον των Σαουδικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ αρνήθηκε να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως "τρομοκρατικής οργάνωσης". 

 
Για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη τότε, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλες εκείνες οι επιθέσεις εναντίον Σαουδαράβων στο Ιράν πυροδοτήθηκαν όταν οι Σαουδάραβες εκτέλεσαν έναν γνωστό Σιίτη κληρικό, αφού του είχαν προηγουμένως απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και τον καταδίκασαν.

Το Ριάντ καταδίκασε επίσης την επιρροή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τις "τρομοκρατικές ενέργειες" της ομάδας σε όλο τον αραβικό κόσμο. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Οι δε επικεφαλής της Χεζμπολάχ έχουν κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία παρέμβαση από τις δυνάμεις ασφαλείας, και σε γενικές γραμμές, λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. 


Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν οι χώρες τους την Τρίτη, ανέφεραν ότι οι κύριοι λόγοι για τις οδηγίες αυτές είναι αφ’ ενός η μείωση του διπλωματικού προσωπικού τους στον Λίβανο και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι ανησυχούν για την ασφάλειά των πολιτών τους οι οποίοι διαμένουν στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, στο σημερινό της φύλλο, η λιβανέζικη εφημερίδα Daily Star αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Υεμένης Ράντζεχ Μπαντί κατηγόρησε την Χεζμπολάχ για άμεση ανάμειξη στον “αποσιωπημένο πόλεμο, που ίσως φέρει τον μεγαλύτερο όλων”, δηλαδή στην στρατιωτική σύρραξη που μαίνεται εδώ και πολλούς μήνες στην Υεμένη, μεταξύ της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, η οποία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, και των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν:

“Η κυβέρνηση διαθέτει έγγραφες αποδείξεις, αλλά και έμμεσες ενδείξεις, οι οποίες  αποδεικνύουν την έκταση της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο που διεξάγεται από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις των ανταρτών Χούθι εναντίον του λαού της Υεμένης”, δήλωσε ο Μπαντί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, Saba.

Ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, απομένει να αναρωτηθούμε:

Εξυπηρετεί κάποιους να γίνει ο Λίβανος το “μαύρο πρόβατο” της Μέσης Ανατολής; Ή μήπως αυτοί οι κάποιοι τον μετατρέπουν σιγά σιγά σε στόχο;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούρος

Τα πνεύματα έχουν αγριέψει επικίνδυνα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή.

Όλοι βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη αναμένοντας την μοιραία κίνηση.

Το δόγμα Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες είναι εδώ και καιρό στον κάλαθο των αχρήστων.

Επί της ουσίας επρόκειτο για ex kathedra ανοησίες (κατά κανόνα οι καθηγητές είναι καλοί στη θεωρία…).

Ο Ερντογάν σχοινοβατεί μονίμως, απειλεί, παραφέρεται, εκβιάζει, λοιδορεί, με λίγα λόγια έχει χάσει την ψυχραιμία του και φαίνεται να ζει στον οθωμανικό του κόσμο.

Γνωρίζει μάλλον ότι παίζει την τελευταία σκηνή του δράματος της τουρκικής αυτοκρατορίας που ονειρεύτηκε.

Είναι εγκλωβισμένος στη γωνία και αντιδρά σαν την παγιδευμένη γάτα και η Ελλάδα που είναι ο αδύναμος κρίκος της παρούσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική.

Ο πολιτικός κόσμος εντός της Τουρκίας στην ολότητά του είναι βαθιά διχασμένος ακόμη και εντός της παράταξης (ΑΚΡ) που κυβερνά.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν πολλές επί μέρους πληροφορίες που δημοσιεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μαθαίνουμε ακόμη για επικείμενη μετάθεση του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν στην Ιαπωνία.

Ταυτοχρόνως διαρρέουν πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ ότι η τρομοκρατική επίθεση προ ημερών στην Άγκυρα ήταν τουρκική προβοκάτσια.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτική ηγεσία παραπαίει μεταξύ βλακείας, ανυπαρξίας και οσφυοκαμψίας.

Πιστή στα κελεύσματα της Γερμανίας κυρίως, αποδέχθηκε την διαμεσολαβητική ύπαρξη νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Η Γερμανία από την πλευρά της ώθησε την εξέλιξη των πραγμάτων και κάνει ότι μπορεί για να εξυπηρετήσει την Τουρκία, τον προαιώνιο φίλο, σύμμαχο και όμαιμο, στις φιλοδοξίες της για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Άλλωστε η Γερμανοί ουδέποτε, εδώ και 140 χρόνια επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας με την Ελλάδα.

Αν το ψάξουμε λίγο πιο βαθιά μάλιστα θα διαπιστώσουμε ότι το ιδεολογικό ρεύμα του παγγερμανισμού, δεν έβλεπε καν λόγο ύπαρξης του νεοελληνικού κρατιδίου.

Και την σημερινή συγκυρία καλόν είναι να την ερμηνεύσουμε με το πνεύμα των ημερών των Ιμίων.

Τότε που ο Σημίτης ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς.

Τότε που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους Έλληνες ότι αυτοί που υποδαύλιζαν τις επεκτατικές διαθέσεις των Τούρκων ήταν οι Γερμανοί και τη δεδομένη στιγμή οι Αμερικανοί (φυσικά και δεν είναι φίλοι μας) δεν επιθυμούσαν στο Αιγαίο συγκεκριμένες εξελίξεις.

Όπως κανείς δεν εξήγησε επαρκώς ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν και διαμέλισαν την Γιουγκοσλαβία κατόπιν προσκλήσεως και παρακλήσεως της Γερμανίας.

Κανείς δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει δημοσίως ότι η συμφωνία της Γιάλτας είναι εν ισχύ.

Ότι αυτή η συμφωνία την οποία αποδέχθηκε ο Στάλιν διασφαλίζει το γεγονός ότι το Αιγαίο ανήκει στην αγγλοσαξονική δικαιοδοσία και ότι η παρουσία της μικρής έστω νατοϊκής δύναμης πρωταρχικά διασφαλίζει την αγγλοσαξονική επικυριαρχία στο Αιγαίο.

Δευτερευόντως εξυπηρετεί και όποιον άλλο σκοπό διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ.

Φυσικά, η Ρωσία γνωρίζει, αναγνωρίζει και αποδέχεται τα συμφωνηθέντα στη Γιάλτα.

Μέχρι που η ιστορική συγκυρία θα ανατρέψει τα εκατέρωθεν συμφωνηθέντα.

Οι συμφωνίες γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν, για να εξασφαλίζουν την ομαλότητα στο παρόν και να ανατρέπονται όταν αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Στην σημερινή συγκυρία η Γερμανία πράττει ότι έπραττε και τις μέρες των Ιμίων.

Υποστηρίζει την Τουρκία στους σχεδιασμούς της για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Επιθυμεί να διαμελίσει το «οικόπεδο Ελλάς» διότι αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά της.

Κυριαρχώντας στο Αιγαίο μέσω της Τουρκίας αυξάνει τρομακτικά την γεωπολιτική της ισχύ.

Κατά πρώτον, απομυζά οικονομικά όλη την περιοχή.

Κατά δεύτερον ελέγχει άμεσα την έξοδο της Ρωσίας από τα Στενά.

Κατά τρίτον αποκτά πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου.

Κατά τέταρτον εγγράφει προοπτικές στους υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής παραμερίζοντας τη Γαλλία, την Ιταλία, και έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την Αγγλία και την Αμερική.

Εδώ καλόν είναι να θυμηθούμε τον Χίτλερ και τον Friedrich Ratzel (Der Lebensraum).

Κατά πέμπτον αποτινάσσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Γι’ αυτούς και άλλους τόσους λόγους παλεύει η Γερμανία.

Γι’ αυτούς και άλλους τόσους λόγους την κατάλληλη στιγμή θα προσπαθήσουν να την «ισοπεδώσουν» οι ανταγωνιστές της αν, και όταν έρθει η στιγμή.

Επανερχόμαστε. Η κρίση στη Συρία και στα πέριξ έχει συγκεκριμένη δυναμική.

Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι σήμερα, έχουν κοινό πλαφόν για το συριακό ζήτημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φίλοι ούτε ότι τα έχουν βρει στην Ουκρανία ή ότι οι δυτικοί θα επιτρέψουν την ελεύθερη συμπεριφορά των Ρώσων στο Αιγαίο. Το αντίθετο συμβαίνει.

Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα και τις προφυλάξεις τους.

Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε επακριβώς την κατάληξη της συριακής κρίσης.

Ουδείς γνωρίζει επακριβώς την κατάληξη του μεσανατολικού παζλ.

Ούτε επίσης είναι γνωστό αν τελικά οι δυτικοί, ως αντίβαρο των εδαφών που θα χάσει η Τουρκία για τη δημιουργία του Κουρδιστάν θα λάβει το μισό Αιγαίο για παρηγοριά και συνεκμετάλλευση.

Δεν είναι δικιά μας ιδέα, ούτε αποκύημα της καλπάζουσας φαντασίας μας.


Καλόν είναι στο σημείο αυτό να φέρουμε στη μνήμη μας τις τελευταίες σκηνές της Μικρασιατικής τραγωδίας. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Τότε που οι στόλοι των μεγάλων δυνάμεων της εποχής είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Σμύρνης και οι Τούρκοι με τους Τσέτες, κατέσφαζαν τον μικρασιατικό πληθυσμό.

Τότε που οι Μικρασιάτες έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν και οι «φίλιες» δυνάμεις δεν δέχθηκαν να σώσουν ούτε έναν Μικρασιάτη.

Τότε που προσπαθούσαν να ανέβουν οι διωγμένοι Έλληνες στα πλοία των συμμάχων και αυτοί τους ξαναπετούσαν στη θάλασσα.

Το ξανάπαμε. Στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί. Δεν υπάρχουν συναισθήματα. Μόνο συμφέροντα.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το Κουβέιτ και το Κατάρ με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Το καταριανό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Καταριανούς να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όλοι οι υπήκοοι του Κατάρ πρέπει «να φύγουν για τη δική τους ασφάλεια» και να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία του Κατάρ στη Βηρυτό για να τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η πρεσβεία του Κουβέιτ, από τη μεριά της, ζήτησε από τους υπηκόους της να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στα ταξίδια τους στον Λίβανο και να αποφεύγουν μη ασφαλείς περιοχές.

Η πρεσβεία του Κουβέιτ ζήτησε ακόμα από όλους τους Κουβεϊτιανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία «για την ασφάλειά τους». Σε ό,τι αφορά τους Κουβεϊτιανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο, η πρεσβεία συμβούλεψε να το «ξανασκεφτούν».

Τις προηγούμενες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν είχαν εκδώσει παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες για τον Λίβανο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μάλιστα επέβαλλαν καθολική απαγόρευση στους υπηκόους τους να ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Μάλλον ετοιμάζονται να μπαρουτιάσουν για μια ακόμη φορά τον Λίβανο, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι κατά το ήμισυ μια χριστιανική χώρα.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μ. Ν. Χειλαδάκης

Αυτά που γίνονται στην Γερμανία με τους προσφυγές κυριολεκτικά έχουν τρομάξει για τις συνέπειες του αυξανόμενου προσφυγικού ρεύματος ενώ κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν όλο αυτό το βάρος στην Ελλάδα. Από την μια η ανεύθυνη πολιτική της Μέρκελ και από την άλλη το διογκούμενο ακροδεξιό κίνημα, δίνει το στίγμα της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυτοκαταστροφική πολιτική των CDU, SPD και των Πράσινων, δεν έχει μόνο προκαλέσει αυτές τις χιονοστιβάδες εγκλημάτων, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για 275.000 θύματα αυτών των εγκλημάτων.

Αστυνομικός που εργάζεται εδώ και χρόνια στην αστυνομία, αναφέρει ότι τα στατιστικά στοιχεία των εγκλημάτων έχουν σκόπιμα αποκρυφτεί. Βίαιες ληστείες ούτε καν καταγράφονται.
Σε μια μέρα μόνο σε ένα μοναδικό αστυνομικό τμήμα καταγραφτήκαν παραπάνω από 28 κλοπές με τραυματίες, αλλά οι αστυνομικοί αδιαφορήσαν να τους κυνηγήσουν και να τους πιάσουν. Γράψανε απλά ότι πρόκειται για μια εγκληματική ομάδα η οποία δρα εδώ και καιρό στην περιοχή.
Ένας πολίτης στην προσπάθεια του να αποτρέψει μια κλοπή, τον κάρφωσαν με μαχαίρι στο στήθος και μόνο από θαύμα γλίτωσε.

Είναι δραματική η κατάσταση σε όλη την Γερμανία.
Καθημερινά είναι χιλιάδες οι καταγγελίες οι οποίες όμως «κόβονται» από τα ΜΜΕ.

Εξιχνιάζονται μόνο το 15% των διαρρήξεων, το άλλο 85% μένει στο σκοτάδι και μιλάμε για 150.000 διαρρήξεις ενώ οι δημοσιογράφοι στα κανάλια μιλανε συνεχώς για την μεγάλη «επιτυχία» της αστυνομίας.

Σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας από την κυβερνήση και από το σύστημα για να καθησυχάζουν τον λαό και να δίνουν την εντύπωση ότι όλα είναι «ρόδινα» και υπό έλεγχο. Θα μας χαρακτηρίσουν, λέει ο αστυνομικός και πεσιμιστές αν ομολογήσουμε ότι το 85% τον εγκληματών δεν εξιχνιάζονται ποτέ.

250.000 εγκληματικές πράξεις και κάθε μέρα διαπράττουν 750 εγκλήματα αυτοί που αιτούν άσυλο. Είναι δολοφονίες, βιασμοί, σεξουαλικές παρενόχλησεις, λήστείες, ξυλοδαρμοί , μαχαιρώματα και διαρρήξεις κάθε μέρα σε διαμερίσματα πολιτών. Ετοιμαστείτε!Ο Ταουφίκ Μ είναι 33 ετών. Έφτασε στη Γερμανία ως «πρόσφυγας» και από τότε που είναι στην Γερμανία δεν έχει κάνει τίποτα το παραγωγικό. Ζει από το κράτος της πρόνοιας και επιβιώνει από κλοπές και ληστείες.
Εκτός από τις αυτές τις κατηγορίες εκκρεμεί σε βάρος του απόπειρα βιασμού μιας κοπέλας το βραδύ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, η οποία τον αναγνώρισε όταν τον είδε σε συνέντευξη που του πήραν στην τηλεόραση.

Ο Μαροκινός στην καταγωγή Taoufik M., εμφανίστηκε σε μια εκπομπή λέγοντας ότι τα 300 ευρώ της προνοίας δεν τον φτάνουν να ζήσει και έτσι υποχρεώθηκε να κλέβει.
Είναι και επικεφαλής της συμμορίας των πορτοφολάδων.
Φυσικά στον δημοσιογράφο έδειξε να έχει μετανοήσει και υπόσχεται ότι δεν θα επαναληφτούν τέτοιου είδους πράξεις.

Ο φίλος του ο οποίος είναι και αυτός στην συμμορία, καυχάται για τα κατορθώματα του και λέει στον δημοσιογράφο με περηφάνια ότι αν θέλει κάτι από κάποιον θα το παρει με το έτσι θέλω. «Πάντα καταφέρνω να πάρω αυτά που θέλω!»

Μπράβο λοιπόν στους πολιτικούς που κουβάλησαν όλο αυτόν τον συρφετό. Αλλά κάποια μέρα θα χτυπήσει το κακό και στην πόρτα τους. Όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού κάποια μέρα πέφτει και ο ίδιος μέσα.


Εντωμεταξύ τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ προετοιμάζουν για άλλα 60 εκατομμύρια λαθρομετανάστες.
Ας τους καλωσορίσουμε!

 

Ανάμεσα στους λαθρομετανάστες πολλοί είναι Τζιχαντιστές.
Αυτό αποκαλύφτηκε από την ομολογία ενός πρόσφυγα που τους έζησε από κοντά και είδε και μαρτυρίες από τα κινητά τους.
Οι ίδιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα για τα εγκληματικά τους κατορθώματα.
Αντιθέτως είναι υπερήφανοι για τις απάνθρωπες πράξεις τους και καυχώνται από επάνω.

Ο μάρτυρας που βλέπετε στο βίντεο καταθέτει στον δημοσιογράφο ανώνυμα φοβούμενος για την ιδία την ζωή του.
«Όλοι είναι πρώην πολεμιστές του ISIS. Έχουν πολεμήσει για διάφορες ομάδες όπως Al Nusra, Daesh, κ.τ.λ.
Είναι δύσκολο για εμάς να μιλήσουμε, λέει ο μάρτυρας, «διότι είναι οι ίδιοι οι όποιοι μας καταδίωκαν και μας πολέμησαν στις χώρες μας και μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τις πατρίδες μας και τώρα είμαστε υποχρεομένοι να βρισκόμαστε πολλές φορές και στο ίδιο κτίριο και να κοιμόμαστε στις ίδιες κατοικίες με αυτούς. Κανείς δεν θα τους δικάσει ποτέ για τα εγκλήματα που διαπράξαν στην Συρία και στο Ιράκ. Θα ζουν ωραία και ελεύθερα και μπορεί να ξεκινήσουν και μια καινούργια ζωή ανάμεσα μας. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ στους κυβερνώντες. Συγχαρητήρια».


Αλλά έχουμε και τους άλλους λαθρομετανάστες που έφυγαν από την Φινλανδία γιατί δεν τα βρήκαν τόσο ρόδινα όσο τους τα είχαν υποσχεθεί και δείτε τι συνέβη.
Φτάνοντας και πάλι στην χώρα τους στο Ιράκ, έσκυψαν και φίλησαν το έδαφος, το χώμα τους όπως λένε.
Τόσο χαρούμενοι ήταν για την επιστροφή τους.
Ας ελπίσουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και άλλοι.

Στο Klötze (Altmark) στην Γερμανία έφεραν μια οικογένεια από το Αφγανιστάν για να μείνει σε μια πολυκατοικία τις περιοχής.
Όταν έφτασε η οικογένεια εκεί διαμαρτυρήθηκε για την φιλοξενία της σε μια οικοδομή λέγοντας ότι θέλουν… μονοκατοικία και ότι δεν είναι συνηθισμένοι να μείνουν σε οικοδομές.
Μήπως να τους παραγγείλουμε καμία βίλλα;


Λόγω έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού παιδαγωγοί, δάσκαλοι, κ.τ.λ οι κυβερνώντες της Γερμανίας αποφάσισαν να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις εργασίας με… λαθρομετανάστες.
Με ανθρώπους δηλαδή που στις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε καν τελείωσει το Λύκειο.
Είναι μουσουλμάνοι και επικίνδυνοι ακόμα και να βιάσουν τα παιδιά αφού συμβαίνει πλέον σε καθημερινή βάση.
Πόσο άρρωστα πρέπει να έγιναν τα μυαλά κάποιων πολιτικών της Ευρώπης.Έτσι δείχνει κάποιος που έχει καταστρέψει τα πάντα τριγύρω του...

Αλλοίμονο μας!

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Και τα πιο καλά ψέματα, τρεις ημέρες κρατούν. Τα ψέματα που επί μέρες επιστράτευε η κυβέρνηση και ο υπ. Άμυνας Π. Καμμενος, για να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή του οποίου έσπευσε να ζητήσει και η Αθήνα, υπό την πίεση της Γερμανίας και της Τουρκίας, φθάνουν στα όριά τους.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος και η κυβέρνηση, από αύριο οπότε και αναπτύσσεται η Νατοϊκή ναυτική δύναμη στο Αιγαίο και με την πλήρη ενεργοποίηση της τις επόμενες λίγες εβδομάδες, λύνεται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και όλοι όσοι μετανάστες διασώζονται θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία.

Όμως η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί με τα φληναφήματα των κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς το πλαίσιο της Νατοϊκής Επιχείρησης στο Αιγαίο είχε από την αρχή συγκεκριμένη στόχευση και πλαίσιο το οποίο αποτυπώθηκε πλήρως χθες με την δήλωση του Γ . Γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ

Η δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ ήταν σαφής τόσο για το πλαίσιο όσο και για την στόχευση της Επιχείρησης:

- Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για την διακοπή των γραμμών της παράνομης διακίνησης και μετανάστευσης στο Αιγαίο.

- ΤΟ ΝΑΤΟ θα έχει δραστηριότητες αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης. Τα πλοία μας θα προσφέρουν πληροφορίες στις ακτοφύλακες και σε άλλες εθνικές αρχές στην Ελλάδα και στην Τουρκία.. Επίσης αποκαθιστούμε απευθείας επικοινωνία με την FRONTEX

- Θα εκτελούμε τις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο. Οι διοικητές μας θα αποφασίζουν την περιοχή που θα επιχειρούμε σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα πλοία του ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτυχθούν στα χωρικά ύδατα και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

- Οι δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα επιχειρούνν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας.

- Ο στόχος του ΝΑΤΟ δεν είναι να ανακόπτει τις βάρκες. Θα προσφέρουμε σημαντικές πληροφορίες, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX να κάνουν την δουλειά τους πιο αποτελεσματικά

- Η προστιθέμενη αξία είναι ότι μπορούμε να διευκολύνουμε την στενότερη συνεργασία και να συμβάλλουμε στην ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι και οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο η Ελλάδα της Ε.Ε. (σ.σ. και συνεπώς η Τουρκία δεν είχε θεσμική σχέση με την FRONTEX)

- Σε ότι αφορά την Έρευνα και Διάσωση, η υποχρέωση της παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα είναι γενική παγκόσμια ευθύνη και αφορά όλα τα πλοία. Ασχέτως εάν είναι μέρος μιας Νατοϊκής ή Εθνικής αποστολής. Εάν Συμμαχικά σκάφη αντιμετωπίσουν ανθρώπους σε κίνδυνο στην θάλασσα, οφείλουν να ανταποκριθούν στην δική τους εθνική ευθύνη για βοήθεια.

- Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων, που έρχονται μέσω Τουρκίας, αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Στην εκπλήρωση των στόχων τους, οι χώρες μας θα δεσμεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο..

Η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη:

- Το ΝΑΤΟ περιορίζει την Αποστολή του μόνο στην παροχή πληροφοριών στην Ελληνική και Τουρκική Ακτοφυλακή, που παραμένουν υπεύθυνες για την Έρευνα και Διάσωση με όλα τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η διεκδίκηση της Έρευνας και Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

- Δηλώνοντας ότι η βοήθεια σε ανθρώπους που κινδύνευαν στην θάλασσα είναι υποχρέωση που απορεί και από το διεθνές δίκαιο, το ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι μόνο στις περιπτώσεις που τα σκάφη του βρεθούν μπροστά σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν και δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβουν οι Ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας ή η FRONTEX θα αντιδρά με βάση το διεθνές δίκαιο και όσους διασώζει θα επιστρέφει στην Τουρκία εφόσον έχουν διέλθει από την Τουρκία... Είναι προφανές ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναφέρεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε καμιά περίπτωση η επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία δεν αφορά το σύνολο η έστω τον μεγάλο αριθμό όσων επιχειρούν κάθε ημέρα να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

- Η περιοχή που θα αναπτυχθεί και δραστηριοποιηθεί η Νατοϊκή Δύναμη είναι …γενικώς το Αιγαίο, εντός και ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων ,με τους Επιτελείς της Συμμαχίας να ορίζουν κάθε φορά τα επιχειρησιακά πλανά για το που θα κινούνται τα πλοία της Δύναμης.

Η Αθήνα είχε από την πρώτη στιγμή δώσει μάχη, η Νατοϊκή Δύναμη να κινείται μόνο ανατολικώς των Ελληνικών νησιών, καθώς μόνον εκεί θα είχε νόημα για την παρακολούθηση και άμεση ενημέρωση των τουρκικών αρχών για τις κινήσεις των διακινητών .

Είναι επίσης ιδιαίτερα προβληματικό ότι εφόσον ο στόχος της Νατοϊκής παρέμβασης είναι η αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, για ποιόν λόγο προβάλλεται η ανάπτυξη τους και σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επίσης δεν διευκρινίζεται, εάν το Καστελόριζο θεωρείται ότι βρίσκεται στο Αιγαίο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο θέμα που συχνά θέτει η Τουρκία, οπότε εξαιρείται από το πεδίο δράσης της Νατοϊκής Δύναμης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε εάν τα Νατοϊκά σκάφη θα ελλιμενιστούν για ανεφοδιασμό σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Τουρκία έχει εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης Αν δεν συμβεί αυτό (όπως σωστά το πρότεινε ο κ. Καμμενος) τότε σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αποδέχεται επισήμως την τουρκική απαίτηση.

Ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι η «επιτυχία» ότι κατόρθωσε το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη και να συνεργάζονται έτσι οι Ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Πάρα το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της Νατοϊκής Αποστολής είναι αμφισβητούμενη ,καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν κορυφώθηκαν επειδή ..δεν έκαναν ανταλλαγή πληροφοριών οι τουρκικές και οι ελληνικές αρχές ,ούτε επειδή ένα από τα πιο αστυνομικά κράτη του κόσμου ,η Τουρκία, δεν μπορεί να ελέγξει και να εξαρθρώσει τα κύκλωμα διακινητών ,αντιθέτως η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να θέσει όλο το πακέτο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων εις βάρος της Ελλάδας σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές φόρουμ, όπως το ΝΑΤΟ ,καθιστώντας το σωστά επιδιαιτητή και με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας..

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, τις επιπτώσεις της οποίας θα τις βρει πολύ σύντομα η χώρα μπροστά της. Εξάλλου όπως επί δυο εβδομάδες η Ελλάδα επιχειρούσε να αποκρούσει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στην Στρατιωτική Επιτροπή τις πρωτοφανείς αξιώσεις της Άγκυρας ,έτσι και από αύριο θα πρέπει να δίνει καθημερινή μάχη για να αποφευχθεί η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ,μέσω του «τεχνικά ουδέτερου» σχεδιασμού και εφαρμογής της Νατοϊκής Αποστολής.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών!
Όχι η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο

«Ουαί τοις ηττημένοις και μακάριοι οι κατέχοντες». Αυτοί είναι οι δύο «αξιακοί» πνεύμονες της Βαβέλ που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ίδια η πραγματικότητα, με τα δυνατά, ηχηρά και οδυνηρά ραπίσματά της, ξυπνά τους αφελείς και απαιτεί από εκείνους να δράσουν για να αποφύγουν το ραντεβού με την καταστροφή.

Ταυτόχρονα, οι δραματικές εξελίξεις στο Μεταναστευτικό γελοιοποιούν τα φληναφήματα και τη γλυκερή προπαγάνδα περί της πολιτικής «ενοποίησης», που υποτίθεται ότι θα προκύψει έπειτα από την τήρηση των «κανονισμών» και των οδηγιών που θεσμοθετούν οι «υψηλόφρονες» κομισάριοι της Ε.Ε.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει. Τα κράτη είναι εθνικά και το δείχνουν στην πρώτη ευκαιρία, αλλά και στην πρώτη δυσκολία. Κανείς δεν σκέφτεται «ευρωπαϊκά», διότι κανείς δεν νιώθει μόνο... Ευρωπαίος - πλην εκείνων που θησαυρίζουν λόγω της προσκόλλησής τους στους μηχανισμούς εξουσίας, τους οποίους έχουν στήσει οι μεγάλες δυνάμεις αυτής της πεινασμένης, διψασμένης και αδίστακτης αγέλης.

Μόλις η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες άρχισε να επιδεινώνεται, οι κανονισμοί, οι «αξίες», οι «αρχές» και τα λοιπά ηχηρά παρόμοια που προσπαθούν να μας πείσουν ότι υφίστανται στην Ε.Ε. διελύθησαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Σύνορα σφραγίζονται δίχως περιστροφές και χωρίς την τήρηση των προσχημάτων. Η Συνθήκη Σένγκεν και οι αναρίθμητες σελίδες, που περιγράφουν με ακρίβεια ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια στη συμπεριφορά των κρατών προς τους πολίτες και στις μεταξύ τους σχέσεις, μετατρέπονται σε κενά γράμματα. Προέχει η επιβίωση του εκάστοτε έθνους και όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν περιττά. Το μπαλάκι πετιέται από τους «συμμάχους» στην πλευρά της Ελλάδος - όπως πάντα. Αντί να βάλουν στη θέση της τη μεγάλη εγκληματική οργάνωση που αποκαλείται «τουρκικό κράτος» και να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη δολοφονική δράση του, απομονώνουν την πατρίδα μας και εξευμενίζουν με χρήματα και υποσχέσεις τον θύτη, το ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν!

Ταυτόχρονα, σ' ένα ρεσιτάλ αθλιότητας, υποκρισίας και ανθελληνισμού, εκτοξεύουν κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το τσουνάμι της δυστυχίας που προκάλεσε η πολιτική των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Τουρκίας έναντι του συριακού ζητήματος. Αυτό, φυσικά, όχι μόνο το υποπτευόταν ο λαός μας, αλλά ήταν βέβαιος ότι θα το βιώσει. Οι αποδείξεις που μας κόμισε η Ιστορία για τη στάση των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα είναι αναρίθμητες. Δεν χρειάζεται να πάει ο νους μας στο 1204, στην Αλωση της Πόλης από τους Φράγκους και στο πλιάτσικο των «φιλελλήνων» στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, για να καταλάβουμε πώς μας βλέπουν.

Η μνημονιακή περιπέτεια των τελευταίων έξι ετών αρκεί για να μας πείσει για την ποιότητα των λόγων και των πράξεων των ξένων, που θεοποιούνται από τους ελληνόφωνους υπηρέτες τους. Η πολιτική τάξη της χώρας μας, μέχρι στιγμής, δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της. Ωστόσο, μπορεί να αντλήσει πολύτιμη γνώση από τον λαό - αρκεί να το θελήσει και να αποφασίσει να σταματήσει να αερολογεί περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, οφείλει στο έθνος να πάψει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, βαφτίζοντας τη διάλυση της Ελλάδος «ευρωπαϊκό» πρόβλημα. Η πατρίδα μας μετατρέπεται σε χαλιφάτο και σε αποθήκη ψυχών, όχι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Κανείς δεν θα μας βοηθήσει. Μόνοι μας πρέπει να τα καταφέρουμε!


Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η προσχηματική άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την επιστροφή προσφύγων-μεταναστών στο έδαφος της, παρ΄ όλο που είχε συμφωνήσει τόσο στο πολιτικό επίπεδο του ΝΑΤΟ, όσο και κατά την τριμερή Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, υπερβαίνει κατά πολύ την πάγια τακτική της να μεταφέρει στο ΝΑΤΟ τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και αποκαλύπτει την επικινδυνότητά της για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στη Συρία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν έντονα, αντιλαμβανόμενες την τυχοδιωκτική στρατηγική της Άγκυρας και τον κίνδυνο να μοχλεύσει πόλεμο με τη Ρωσία. Εννοείται πως κανείς στην Δύση δεν διανοείται ένα πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, απεναντίας, όλοι ψάχνουν να βρουν εύσχημους τρόπους υπαναχώρησης στο ζήτημα των κυρώσεων. Αργά αλλά σταθερά, η θέση πως η μεταψυχροπολεμική αναδιανομή των εδαφών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τέλειωσε οριστικά στην Ουκρανία και ότι η δυτική επέλαση έχει φθάσει στα όρια ανοχής της Μόσχας, κερδίζει έδαφος μεταξύ των πραγματιστών.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα έντονες και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν νωπές στην κοινή γνώμη οι φυλακίσεις ως τρομοκρατών των Τούρκων δημοσιογράφων που αποκάλυψαν ότι οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν στέλνουν όπλα στη Συρία. Λίγους μήνες αργότερα, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον την παρελκυστική τακτική της Άγκυρας στο προσφυγικό και προβληματίζονται για τους πραγματικούς της στόχους. Αλλά και στο Κουρδικό, αντιλαμβάνονται πως η επιθετικότητα της Άγκυρας και η ανομολόγητη στήριξη που παρέχει στον ISIS εντάσσεται στις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις σε ότι αφορά τα πετρέλαια της Μοσούλης.

Καθώς η εικόνα της Τουρκίας αρχίζει να ξεκαθαρίζει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, δεύτερες σκέψεις αναδύονται σχετικά με τις φονικές βομβιστικές ενέργειες στην Άγκυρα, τις οποίες –σημειωτέον- οι Κούρδοι αρνούνται και καταγγέλλουν ως προβοκάτσιες. Δεν είναι τυχαίο που η Ουάσιγκτον άφησε να εμπεδωθούν στην διεθνή κοινή γνώμη οι αυθαίρετοι και επικίνδυνοι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίων των «συμμάχων των ΗΠΑ» Κούρδων της Συρίας. Τώρα που η Άγκυρα έχει εκτεθεί επαρκώς, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον σκληραίνει τη στάση της επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Εξ άλλου, η συνεννόηση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας για κοινή στρατιωτική στο συριακό έδαφος (ήδη σαουδοαραβικά αεροπλάνα επιχειρούν από το έδαφος της Τουρκίας) προβληματίζει πολλούς δυτικούς, καθώς από τη μια αντισταθμίζει κάπως την ρωσική παρουσία, αλλά από την άλλη λαμβάνεται υπόψη και η θέση της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος.

Παρενθετικά, στην ανάλυση της πολυπλοκότητας του «παιγνίου» της Μέσης Ανατολής, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, από κοινού με το Κατάρ και τη Βενεζουέλα συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή του πετρελαίου τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Συμπερασματικά, δεδομένου ότι το Μεσανατολικό, σε όλες του τις εκφάνσεις, μέσω του προσφυγικού καθίσταται κεντρικό πρόβλημα για την Ευρώπη και κατ΄ επέκταση για ολόκληρη τη Δύση, αποκτά τη δυναμική μιας νέας διευθέτησης. Η Τουρκία, η οποία θεωρήθηκε πως δια του «μετριοπαθούς ισλαμισμού» του Ερντογάν μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στην επίλυσή του, εξελίχθηκε σε πρόβλημα που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Κι αυτό η συμμαχία δεν μπορεί πλέον να το αγνοεί. Η φρέσκια συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για την εφαρμογή σχεδίου εκεχειρίας στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) δείχνει -μεταξύ άλλων- πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί να σταματήσει στους βομβαρδισμούς των Κούρδων.

Πηγή Μάκης Ανδρονόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αμηχανία, απάθεια, ηλιθιότητα
Σε μια εποχή που οι προκλήσεις απαιτούν κοινή δράση των χωρών, η Ε.Ε. διασπάται

Κάποτε ο Κίσινγκερ ειρωνευόταν την Ενωσή μας με τη φράση «ποιον θα πρέπει να καλώ όταν πρέπει να μιλήσω με την Ευρώπη;» Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας. Με ποιον συνεννοείσαι άραγε για το Προσφυγικό; Αυτό που συνέβη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις, υποτίθεται, σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη, είναι πρω-το-φα-νές. Την επομένη αυτής χώρα κράτος-μέλος, η Αυστρία, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της όσα αποφασίστηκαν, τράβηξε τον δικό της δρόμο και συνεδρίασε σε παρακάμαρα με κράτη της Βαλκανικής για να ανατρέψει τα αποφασισθέντα! Δεν υπάρχει!

Η λέξη «σκορποχώρι», που χρησιμοποιεί σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του κορυφαίος παράγων της χώρας, μοιάζει εξαιρετικά επιεικής. Αν είχε τολμήσει η Ελλάδα να παραβιάσει απόφαση όχι κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Ενωσης αλλά έστω άτυπου, όπως το Εurogroup, θα τη σταύρωναν καθημερινά οι ιαβέρηδες και τα τσιράκια τους. Η απάθεια, η αμηχανία, η ηλιθιότητα με τις οποίες υποδέχθηκε την ανταρσία των Αυστριακών και τις προκλήσεις των Τούρκων αυτό που ονομάζεται «ευρωπαϊκή ηγεσία» - Ευρωπαικό Συμβούλιο, Κομισιόν, εκπρόσωπος Εξωτερικών Σχέσεων- είναι εκπληκτικές. Το δε εντυπωσιακότερο είναι ο τρόπος που σχηματίζονται οι παρέες στο εσωτερικό της Ενωσης. Χθεσινοί φίλοι, σημερινοί εχθροί, μόνιμα συμφέροντα. Χθεσινοί εχθροί, σημερινοί φίλοι, πάλι μόνιμα συμφέροντα.

Μεταφράζω για να συνεννοούμαστε: Οταν το μείζον ήταν το νόμισμα, πρωταγωνίστησαν υπέρ της Ελλάδας αυτοί που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας και σπρώχνουν τα σκουπίδια τους κάτω από το χαλί: Γαλλία - Αυστρία - Ιταλία. Τώρα, με εξαίρεση τον Ρέντσι, η Γαλλία και η Αυστρία, χώρες με ισχυρότατο ακροδεξιό ρεύμα, είναι εναντίον μας, στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερες. Οταν το γήπεδο αλλάζει (Προσφυγικό), οι χθεσινοί εχθροί -Γερμανία- γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοί μας γιατί δεν θέλουν πρόσφυγες στις πόρτες τους.

Το ακόμη σημαντικότερο; Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις απαιτούν την κοινή δράση των χωρών-μελών, η Ενωση κλείνεται στον εαυτό της, στο έθνος-κράτος, και διασπάται ντε φάκτο, προς μεγάλη χαρά των Αμερικανών που μας έχουν για τα μπάζα: Μια ομάδα χωρών περιστρέφεται γύρω από τη Γερμανία (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο), μια άλλη αυτονομείται προς τις ΗΠΑ (Βίζεγκραντ), η Αυστρία θυμάται το αυτοκρατορικό παρελθόν της και κινείται αυτόνομα στα Βαλκάνια, ο Νότος φλερτάρει με την Αριστερά (Πορτογαλία, Ισπανία), ενώ και η ίδια η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής στην κορυφή της ηγεσίας της. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς γι' αυτή την Ευρώπη;

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Εισαγγελική παρέμβαση λέει χθες για το άνοιγμα των μπλόκων των αγροτών.
Βέβαια, αν υπήρχαν πραγματικοί εισαγγελείς και όχι μπουκωμένα δημοσιο-υπαλληλάκια, δεν θα χρειάζονταν να υπήρχαν μπλόκα.

Διότι αν υπήρχε δικαιοσύνη δεν θα υπήρχαν οι κατάφωρα καταπατούντες το Σύνταγμα εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.
Ακόμα, δεν θα είχε χρειαστεί να υπάρξουν μνημόνια, καθώς θα σάπιζαν ήδη στην φυλακή πριν προλάβουν να καταστούν επικίνδυνοι οι διεφθαρμένοι και δωσίλογοι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση.
Κάτι τύποι σαν τον Κιτρινιάρη του ''εκσυγχρονισμού'' και όλο το επιτελείο του της απατεωνιάς και της διαφθοράς και της ρεμούλας θα ήταν σήμερα ξεχασμένοι σε κάποιο κελί, κι εμείς θα είμασταν ακόμη κράτος.

Ο κυρ εισαγγελέας που τον ενόχλησαν τα μπλόκα, αλλά όχι η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με τις ομαδικές απολύσεις, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την εκχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στις τράπεζες, την οιονεί δήμευση των περιουσιών των ελλήνων μέσω ΕΝΦΙΑ και λοιπών χαρατσιών και φόρων, με το έγκλημα της απογύμνωσης μέσω PSI των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές των εργαζομένων, την νομοθέτηση κατ' επιταγή ξένων δυνάμεων και ''θεσμών'', έφτασε να μας θυμίσει την ρίζα του προβλήματος: Την εκκωφαντική έλλειψη δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Και δεν εννοούμε βέβαια την δικαιοσύνη που επιβάλλεται στον λαό, την πλέμπα.
Εννοούμε την δικαιοσύνη που δεν εφαρμόζεται στον πλούτο, στην διεφθαρμένη εξουσία, στην ίδια την εξαιρετικά ''ανοιχτομάτα'' δικαιοσύνη.

Αν υπήρχε πραγματική, αδέσμευτη, ανεξάρτητη, τυφλή δικαιοσύνη, είναι αμβίβολο αν θα φτάναμε μέχρι εδώ.
Αλλά φτάσαμε.
Και τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι εκδίδουν εισαγγελικές παραγγελίες.
Και απειλούν. 
Απειλούν τα θύματα της δικιάς τους ανεπάρκειας. Ή διαφθοράς.
Και τα κάνουν πλακάκια όπως πάντα με την εξουσία. Αντί να την ελέγχουν και να την συγκρατούν.

Διότι η εξουσία έχει την τάση να καθίσταται ανεξέλεγκτη και ασυγκράτητη, ιδίως όταν δεν φοβάται την τιμωρία της από μιά ανύπαρκτη προς αυτή δικαιοσύνη.

Μην εκτίθεστε λοιπόν άλλο κυρ εισαγγελέα.
Με άριστα το δέκα, έχουμε κατατάξει την δικαιοσύνη στην σειρά των υπαιτίων, στο δέκα με τόνο!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον" 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Ένας πρωθυπουργός - ντροπή, ένας ΓΑΠ νούμερο 2, ο υπεύθυνος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, λόγω των συνόρων που αυτός άνοιξε, όπως άλλωστε προέβλεπε το πρόγραμμα του κόμματός του. Η δε ρήση του για τα θαλάσσια σύνορα στην ΔΕΘ ακόμα πλανάται στον αέρα…
Και την ίδια ώρα, η αυστριακή κυβέρνηση, υπό την πίεση της εκρηκτικής δημοσκοπικής ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς στην Αυστρία, λαμβάνει σκληρά μέτρα, αγνοώντας επιδεικτικά τα διαβήματα της Αθήνας. Δεν τον υπολογίζει τν Αλέξη Τσίπρα η Βιέννη, όπως έπαψε να υπολογίζει το Eurogroup τον Βαρουφάκη, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποπομπή του.
Κα δεν υπολογίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και άλλοι, βλέποντας το χάλι που δημιούργησε: οι Ούγγροι, οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί, οι Σλοβένοι, οι Σλοβάκοι, οι Βούλγαροι μεταξύ άλλων. Μόνος σύμμαχος σε αυτή τη φάση του Αλέξη Τσίπρα είναι οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. Οι απομονωμένοι σε αυτή τη φάση Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ…

Κ επειδή η πολιτική των ανοικτών συνόρων του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε στο χάος, πλέον οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατεύσουν τις επικράτειές τους από τις συνέπειες της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Όμως, τα «τραύματα» που προκάλεσε και προκαλεί η εθνομηδενιστική συγκυβέρνηση, δεν σταματούν εκεί. Πρόβλημα υπάρχει και με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο με τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αλλά και οι υπουργοί του δεν χάνουν ευκαιρία προκειμένου να στηλιτεύσουν την κυβέρνηση της Αθήνας.
Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκόπια και Κροατία, συντονίστηκαν με τη Αυστρία ερήμην της Αθήνας, για την ανικανότητα της κυβέρνησης στο να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, γεγονός που έχουν πειστεί οι πάντες. Και είπαν να τηρήσουν κοινή στάση, αποδεικνύοντας πως το ταξίδι του Ξυδάκη στις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία), αλλά και οι λοιπές διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, έπεσαν και εξακολουθούν να πέφτουν στο κενό. Και ποιος ξέρει μετά τα παραπάνω, τι θα βγει από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., όπου όσα εκ των παραπάνω κρατών θα συμμετάσχουν, θα κατέβουν «μπετόν αρμέ» κατά της Αθήνας.
Άλλωστε, αυτό φαίνεται πως ήταν ο σκοπός της συνάντησης με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, την οποία κάλυψε με δηλώσεις του ο συμπατριώτης της ΥΠΕΞ, που θέτει θέμα «απροθυμίας» της Αθήνας να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές. Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί «παρασυσκέψεων» στη Βουλή, αναδεικνύουν την απειρία το στα θέματα της διεθνούς διπλωματίας. Και το απίστευτο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σιγοντάρει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στην πολιτική της στο μεταναστευτικό, βάζοντάς τα μάλιστα με τους δημάρχους που αντιδρούν στα hot spots που κάποιοι επέβαλαν στις πόλεις τους, καταστρέφοντάς τες…

Η Αθήνα είναι πλέον απομονωμένη, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ή η ελεγχόμενη από αυτήν Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, που επιμένει σε μία συνταγή που δημιούργησε τρομερά προβλήματα στην Ελλάδα: στην «διεθνοποίηση» του προβλήματος.
Η προσπάθεια του Νίκου Ξυδάκη να «ευαισθητοποιήσει» τη διεθνή κοινή γνώμη, αποτελεί άλλη μία ενέργεια στην ίδια λάθος κατεύθυνση. «Θα είχε βαρύνουσα πολιτική σημασία και υψηλό συμβολισμό η επίσκεψη του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στο ανατολικό Αιγαίο, την πύλη εισόδου του ρεύματος των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη», είπε στον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ο αν. ΥΠΕΞ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Ξυδάκης.
Μία από τα ίδια. Είναι προφανές πως στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έμαθαν και επιμένουν σε μία αποτυχημένη συνταγή, αυτή της «διεθνοποίησης». Και το πρόβλημα επιδεινώνεται. Όλα θα τα κάνουν, πάντως οι κυβερνητικοί, μόνο και μόνο για να μην φροντίσουν την μόνη πολιτική που θα είχε αποτέλεσμα: το κλείσιμο των διόδων εισόδου στη χώρα μας που χρησιμοποιούν οι τούρκοι δουλέμποροι – διακινητές.

Τα ψωμιά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι λίγα, παρά την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν θέλει εκλογές πριν ψηφιστεί το ασφαλιστικό (ώστε αν κληθεί να αναλάβει ν μην έχει «πονοκεφάλους» και να μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους προκατόχους) να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Και ο λόγος της πτώσης της συγκυβέρνηση, θα είναι οι αντιδράσεις των αγροτών, που δέχθηκαν «πίεση» χθες από την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία έριξε λάδι στη φωτιά. Για ενοχοποίηση των αγροτικών αγώνων έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ η οργή στους κόλπους του αγροτικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Και δεν θα ηρεμήσουν εύκολα οι αγρότες. Άλλωστε, αν περάσουν τα σχέδια της εθνομηδενιστικής και εχθρικής προς τους αγρότες (τους θεωρεί φαίνεται «κουλάκους») συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταστρέφονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ως ο πολιτικός που άνοιξε την Κερκόπορτα, επιτρέποντας στο όνομα της «διεθνιστικής αλληλεγγύης» να περάσουν στην Ευρώπη στοιχεία επικίνδυνα για τον πολιτισμό μας.
Ναι, η ιστορία δεν θα του φερθεί με ευγένεια, όπως δεν θα φερθεί με ευγένεια στην αριστερή κυβέρνηση γενικότερα και στους αμοραλιστές και ψευτοδεξιούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη ‘Ωρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία. Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών δύο ημέρες πριν, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», σήμερα, με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καλείται στην Αθήνα η κ. Αλειφέρη, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Τί λένε τα αυστριακά ΜΜΕ για την ανάκληση της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη

Ως "είδηση της τελευταίας στιγμής" προβάλλει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σήμερα το απόγευμα, την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη, ενώ ανάλογη ειδησεογραφία έχουν ήδη στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ορισμένες αυστριακές εφημερίδες.

Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.

Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν "να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης".

Στη δική της σχετική είδηση, η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" προσθέτει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης "ντροπή", το ό, τι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μέσω της μίσθωσης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των προσφύγων που έχουν «κατακλύσει» τη χώρα επιδιώκει να δώσει μία «μεσοβέζικη» λύση η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο ΟΗΕ ζητά με έγγραφό του από την Ένωση Ξενοδόχων τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την φιλοξενία προσφύγων για διάστημα 9 μηνών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, τα ξενοδοχεία αυτά πρέπει να είναι 50 χιλιόμετρα έξω από τις δυο πόλεις.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται εν μέσω προετοιμασιών για την υποδοχή τουριστών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ένωση Ξενοδόχων τηρεί σιγή «ιχθύος», αφού δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Πηγή DealNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κλείνουν σταδιακά τα ευρωπαϊκά σύνορα, γεμίζουν τα hot spots, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες
Πάνω από δύο χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά - Χιλιάδες Σύριοι και Ιρακινοί εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη - Πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια, ενώ αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν - Εριξαν το φράχτη στα Διαβατά

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τη διέλευση ακόμα και σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία ως προς την υποδοχή προσφύγων και ελήφθη με φόντο τη Διάσκεψη της Αυστρίας, που ουσιαστικά έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.

Το σκοπιανό μπλόκο έχει προκαλέσει έμφραγμα στα κέντρα υποδοχής σε Ειδομένη και Πολύκαστρο, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πάνω από 4.000 άνθρωποι, ενώ περίπου 2.000 βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής στα Διαβατά.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε και σήμερα, Πέμπτη, αφού οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο, εντός της ημέρας, σε μόλις 100 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Συνεχείς είναι, επίσης, οι αφίξεις προσφύγων από Λέσβο και Χίο στον Πειραιά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα -μη μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης- είναι χιλιάδες.

Τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στα σύνορα είναι πλέον σταματημένα σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot.

Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα με τα πόδια. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Τέμπη, όπου οι πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν ενώ αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Στα Τρίκαλα, οι αρχές μετέφεραν στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας περισσότερους από 350 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ.

Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.
Επίσης, εγκλωβισμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού παραμένουν περί τους 550 πρόσφυγες, των οποίων τη φροντίδα έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τη μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις.

Έριξαν το φράχτη στα Διαβατά

Δεκάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έριξαν τμήμα της περίφραξης και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο προκειμένου να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τα σύνορα.

Οι πύλες του κέντρου στα Διαβατά παρέμεναν κλειστές την Πέμπτη, προκειμένου να ελεγχθεί η ροή προς την Ειδομένη, καθώς τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον 12 ώρες έκλεισαν ερμητικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία επισήμως διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι άγνωστος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών φιλοξενούνταν περίπου 2.200 πρόσφυγες -κυρίως Αφγανοί- από το πρωί της Τετάρτης, όταν μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την Ειδομένη, καθώς οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στη γειτονική χώρα.

Πάνω από 2000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:40 το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 1, μεταφέροντας 1.352 πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Λέσβο και 434 από τη Χίο. Το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12.00, έφτασε και το πλοίο «Διαγόρας» με 699 πρόσφυγες από Κω, Λέρο, Κάλυμνο.

Μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά (μαζί τους και περίπου 500 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στο λιμάνι την Τετάρτη και είχαν διανυκτερεύσει εκεί), ενώ κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με πούλμαν. Ζήτημα έχει προκύψει και με το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Σχιστό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γεμίσει με 1.250 και δεν γίνεται να δεχθεί άλλους.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.
Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης εναλλακτικών σεναρίων για την αποσυμφόρηση του λιμανιού. Ένα από αυτά είναι να ζητηθεί από τρία που πρόκειται να φτάσουν σήμερα και αύριο Παρασκευή στον Πειραιά να μην αναχωρήσουν προσωρινά από τα νησιά ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια. Ειδικότερα για το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που έχει ναυλωθεί για το σκοπό αυτό μέσα στη σύμβαση προβλέπεται να τροποποιήσει το δρομολόγιο ωστόσο για τα άλλα δυο θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη και των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ένα άλλο σενάριο είναι να βρεθούν χώροι τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και ένα ακόμη να κατευθύνονται πλοία προς τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα προς τη Καβάλα.

Επιπλέον το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη και των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την πΓΔΜ

Κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση περίπου 20 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη, όπου φιλοξενούνταν προσωρινά πρόσφυγες.

Διάσπαρτοι πρόσφυγες στην εθνική οδό

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της εθνικής οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, την Τρίτη το απόγευμα είχαν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας άρχισαν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Ολόκληρη τη νύχτα της Τρίτης οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι είχαν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά το βράδυ της Τρίτης, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εν αρχή ην ο μύθος. Οι πρόσφυγες θα θελήσουν να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο τους, ώστε, αν εκλείψουν οι συνθήκες που τους ανάγκασαν να φύγουν, να μπορούν να επιστρέψουν. Τότε, γιατί δεν μένουν στην Τουρκία, όπου και ασφαλείς είναι και οι συνθήκες παραμονής είναι βιώσιμες; Κι αν ως πρόσφυγας ορίζεται όποιος θέλει να γλιτώσει είτε από εμφύλιο σπαραγμό είτε από πολιτική δίωξη, τότε πώς λέγεται αυτός που, ενώ έχει γλιτώσει, θέλει να μετεγκατασταθεί; Οταν βλέπεις οικογένειες ολόκληρες, τρεις γενιές, να βαδίζουν στην εθνική οδό προς την Ειδομένη, καμιά τετρακοσαριά χιλιόμετρα απ’ τη Λαμία, δεν σου έρχεται στο μυαλό ότι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τον τόπο τους για να μεταναστεύσουν; Χρειάστηκαν μερικοί μόλις μήνες, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές και μερικές εκατοντάδες θάνατοι από πνιγμό για να καταρρεύσει ο μύθος.

Στην Ελλάδα, τη «σχεδόν σύγχρονη χώρα», όπως τη χαρακτήρισε ο νέος διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ, οι μύθοι μετασχηματίζονται σε παραμύθια. Η αφήγησή τους χάνει τη βαρύτητά της και προσαρμόζεται στην ωραία παιδικότητα της ιδιοπροσωπείας μας (επειδή μου αρέσει να θεωρώ ότι ο νεολογισμός παράγεται από το προσωπείο, επιμένω στη γραφή -ει). Κι έτσι βαραίνουν τα βλέφαρα στα αθώα ανθρωπιστικά μας ματάκια και κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Στην αρχή, εν πλήρη αθωότητι, αφελεία και ανευθυνότητι, ειδοποιήσαμε τους διακινητές πως εμείς εδώ δεν θα δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στο θεάρεστο έργο τους. Το είπε η νυσταλέα κ. Χριστοδουλοπούλου, πριν αποφανθεί ο κ. Τσίπρας πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πριν συμφωνήσουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη για να μην τηρήσουμε τα συμπεφωνημένα.

Πώς φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουμε να επιβεβαιώσουμε το ρηθέν παρά του ανθέλληνος, ότι η Ελλάδα είναι η σκωληκοειδής απόφυση της Βαλκανικής; Να υψώνονται τείχη γύρω μας τα οποία δεν είναι αόρατα, ούτε φανταστικά. Είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Το μεταναστευτικό το αντιμετωπίσαμε όπως το χρέος. Κατ’ αρχάς συμπεριφερθήκαμε σαν να είμαστε μόνοι εμείς, με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη απέναντί μας. Η κυβέρνηση Συριζανέλ καθησύχαζε το κοινό της ότι δεν πρόκειται να ενοχλήσει τα φιλάνθρωπα αισθήματά του και δεν άκουγε τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Κι όταν πια δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε το βάρος της πραγματικότητας –διότι η πραγματικότητα πάντα μάς πέφτει λίγο βαριά– κάναμε αυτό που ξέρουμε. Υπογράφαμε υπεύθυνες δηλώσεις: θα ενταθεί ο έλεγχος στα σύνορα, θα φτιάξουμε κέντρα φιλοξενίας, θα ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά και μπορεί να χτυπήσουμε και Ουέφα. Με τη συγγενή τυπολατρεία της πολιτείας μας διαχειριστήκαμε το χρέος, με την ίδια διαχειριζόμαστε και το μεταναστευτικό.

Είναι μέρος του σχεδίου των Συριζανέλ για τον αποκλεισμό της χώρας από την υπόλοιπη Ευρώπη; Θα μπορούσε, αν δεν είχαν αποδείξει ότι αδυνατούν να καταστρώσουν το οποιοδήποτε σχέδιο. Είτε βάσει σχεδίου είτε βάσει ανικανότητος, πάντως, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού το μέλλον μιας Ελλάδας απομονωμένης, χωρίς ευρωπαϊκά δικαιώματα, και με τους μετανάστες να συνωστίζονται στην επικράτειά της.

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Πηγή "Καθημερινή"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Η κατάσταση στην χώρα μας είναι απερίγραπτη. Ειλικρινώς δεν θυμόμαστε να έχει βρεθεί ποτέ σε παρόμοια κατάσταση τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης. Και είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που μπορεί μετά από λίγο να μην ισχύουν ακόμη και οι γραμμές αυτές που γράφονται τώρα!

Και από πού να αρχίσουμε… Θα αρχίσουμε από το προσφυγικό. Να γράψουμε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα τα είχαν προβλέψει κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι πριν από πολλά χρόνια, όπως ο μακαριστός Χριστόδουλος; Στην ομιλία του ως Μητροπολίτης Δημητριάδος στις 3/10/1993 προς τους δικηγόρους του Βόλου είχε πει «Σήμερα που η Ελλάδα γίνεται εκ των πραγμάτων χώρα υποδοχής προσφύγων το πρόβλημα θα οξυνθεί και ο ρόλος των χριστιανών θα είναι μεγάλος…. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και δεν διαθέτει κρατική υποδομή για υποδοχή προσφύγων. Όμως πρέπει να ετοιμάζεται. Οι γειτονικές εστίες πολέμων παράγουν πρόσφυγες που βλέπουν την Ελλάδα ως παράδεισο…»!!!

Αυτό που έβλεπε ένας άνθρωπος της Εκκλησίας δεν το έβλεπαν οι πολιτικοί μας… Και φυσικά για αυτό δεν έκαναν και καμιά προετοιμασία για το παραμικρό. Λογικό… Γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχαν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν. Για παράδειγμα να μοιράζουν δις ευρώ δεξιά και αριστερά για να παραμένουν στην εξουσία. Σήμερα βλέπουμε να ξετυλίγεται ένα μέρος από το κουβάρι με κύκλωμα δημοσιογράφων εκβιαστών που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη. Αλλά είναι μόνον αυτοί; Και πως δημιουργήθηκαν δημοσιογράφοι εκβιαστές; Μήπως ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων; Λέμε τώρα…

Το 2008 δόθηκαν κρατικές διαφημίσεις σε εφημερίδες μόνον ύψους 83,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές γιατί δόθηκαν; Τι κρατικό διαφήμιζαν ακριβώς; Ή ήταν απλά μια έμμεση εξαγορά υποστήριξης; Όταν δινόντουσαν εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία σε εντυπάκια με ανύπαρκτη κυκλοφορία, γιατί να μην σκεφθεί και ο άλλος σήμερα να κάνει την ίδια δουλειά; Άρα τους δημοσιογράφους εκβιαστές τους δημιούργησαν και αυτούς οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Όταν οι δημοσιογράφοι έβλεπαν επί δεκαετίες το αλισβερίσι κυβερνήσεων-εκδοτών και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δινόντουσαν με κρατική διαφήμιση, με ΕΣΠΑ, με έργα τι θα έκαναν και εκείνοι στο τέλος; Και ο δημοσιογραφικός κλάδος δεν είναι κλάδος αγίων. Υπάρχουν καλοί, κακοί, απατεώνες δημοσιογράφοι, όπως γίνεται με όλα τα επαγγέλματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή έχει μεγάλο βάθος. Και οι σημερινοί κατήγοροι μπορεί να βρεθούν και εκείνοι κατηγορούμενοι. Γιατί όπως άφησε να εννοηθεί και συνήγορος κατηγορούμενου, μπορεί όσοι μοίραζαν τις διαφημίσεις να έπαιρναν και αυτοί από το μέλι που έδιναν στους άλλους. Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχθεί!

Η κυβέρνηση, ασχέτως του για ποιους λόγους αποφάσισε να σπάσει ένα από τα αποστήματα διαφθοράς που κατατρώγουν αυτή την χώρα έχει και αυτή της ευθύνες της… Γιατί ενώ πρώτη εκείνη μέσω του κυρίου Καμμένου έδωσε στοιχεία για τα κονδύλια που μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ η υπόθεση αυτή σταμάτησε στα λόγια… Γιατί ήταν διαφημιστική εκστρατεία… Ήλεγξε όμως αν υπήρξαν τιμολόγια; Ήλεγξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι ακριβώς διαφημίσεις δημοσιεύτηκαν και πότε όλοι αυτοί που πήραν διαφημίσεις ακόμη και ως άτομα(!!!); Ή μπήκε στον πειρασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα ΜΜΕ αυτά μέσω της απειλής για προσφυγή στην δικαιοσύνη ή και για άλλες κυρώσεις μέσω πιθανής φοροδιαφυγής κλπ;

Όπως θα πρέπει να ελεγχθούν και διαφημίσεις που δίνονται πλέον και από τις κρατικές Τράπεζες… Γιατί διαβάσαμε για την ποινική δίωξη εναντίον του «θεσμού» της χώρας του κυρίου Ψυχάρη και στελεχών Τραπεζών για τα προσωπικά δάνεια που του έδωσαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις κλπ. Αλλά διαβάσαμε επίσης και αναλύσεις σε ΜΜΕ ότι ποιοι είναι οι δικαστές που ελέγχουν τις τραπεζικές συναλλαγές και όλα αυτά όταν πολλοί εξ αυτών δεν γνωρίζουν ούτε τι είναι το επιτόκιο!!! Ωραία λογική… Δηλαδή για τον ίδιο λόγο πως επιτρέπεται ένας δικαστής να δικάσει ένα γιατρό αφού πχ δεν ξέρει να ξεγεννήσει μια γυναίκα ή να κάνει μια εγχείρηση:

Να εμείς γιατί κακίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο από την πρώτη ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία. Και σήμερα άγεται μια φέρεται από όλα αυτά που συμβαίνουν στο τόπο μας. Φροντίζουν δε να τα μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό όλοι αυτοί που θίγονται σήμερα είτε γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο, είτε γιατί βλέπουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει από το status quo που υπήρχε στα ΜΜΕ που δεν τα ακουμπούσε κανείς, όπως επίσης δεν ακουμπούσε και τους μεγαλο-δημοσιογράφους που πιθανά βρίσκονται σε λίστες που ερευνώνται για πιθανή φοροδιαφυγή κλπ.

Δεν μας φθάνουν τα εισαγόμενα προβλήματα έχουμε και τα εγχώρια. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν αρκεί η ποινική δίωξη σε έναν μόνον εκδότη για να καθαρίσει το τοπίο! Γιατί μην έχουμε επανάληψη Άκη Τσοχατζόπουλου… Βρήκαμε δηλαδή πιθανά τον πιο αδύναμο κρίκο από όλους τους βαρώνους των ΜΜΕ, τον καταδίκασε (θεωρητικά το γράφουμε) η δικαιοσύνη και λύθηκε το πρόβλημα των διεφθαρμένων πολιτικών ή εκδοτών ή δημοσιογράφων στην Ελλάδα!!! Γιατί να ξέρουν οι κυβερνώντες σήμερα ότι αύριο θα βρεθούν οι ίδιοι σε αυτή τη θέση από τους επόμενους αλλά με πολύ χειρότερους όρους!!! Γιατί όσο τα πράγματα «αγριεύουν» στην χώρα μας από την φτώχεια, το προσφυγικό, την ανεργία κλπ, τόσο θα οξύνονται και οι αντιδράσεις…

Στις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τα συμφέροντα των «μεγάλων» φάνηκε το πόσο τελικά αστεία και ουτοπικά είναι όλα αυτά τα δημιουργήματα που ονομάζονται Ευρωπαϊκή Ένωση ή ΝΑΤΟ. Κάποτε «πέθαιναν» χώρες για να γίνουν μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ… Σήμερα είναι μάλλον για να την «κοπανάει» κανείς από εκεί… Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να προασπιστεί τα συμφέροντα της ως ένωση απλά γιατί δεν είναι ένωση! Το ΝΑΤΟ άγεται και φέρεται από τους Τούρκους οι οποίοι επιβάλουν ότι θέλουν… Και οι ΗΠΑ τι κάνουν; Κάθονται και απολαμβάνουν το θέαμα!!! Σκοτώνονται Σύριοι, Τούρκοι, Τουρκμένοι, Κούρδοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, για το θέμα της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής και εκείνοι απολαμβάνουν την εικόνα. Γιατί είναι η πρώτη φορά που δεν έχουν θύματα σε πόλεμο… Μάλιστα στα πλαίσια της ουσιαστικής διάλυσης της ΕΕ που απολαμβάνουν και ενισχύουν με τον τρόπο τους μάθαμε χθες από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται τη χώρα»…

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! Οι Αμερικανοί μπορούν να παίζουν οποιοδήποτε παιχνίδι θέλουν αλλά να μην ξεχνούν ένα πράγμα. ¨Ότι η μικρή αυτή χώρα, με την τεράστια ιστορία της και την προσφορά της, κατοικείται από Έλληνες που είναι ανάδελφοι, και όπως είχε πει στην ίδια ομιλία που αναφέρουμε στην αρχή ο μακαριστός Χριστόδουλος «η ποιότητα του πολιτισμού του ελληνικού λαού και η ιδιόρρυθμη νοοτροπία του ….» μπορεί να μας κάνει και να τα τινάξουμε όλα στον αέρα… Γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε πιά…

Για αυτό και επειδή πάντοτε ανήκαμε στην Δύση, ας μην μας οδηγήσουν οι ίδιοι εκεί που δεν θέλουν. Δηλαδή στην αγκαλιά της Ρωσίας, που θα είναι και το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα στο κ. Πούτιν …


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Μηλάκα

Ας δούμε λοιπόν, έχει φτάσει η ώρα, τι ακριβώς σημαίνει (και πόσο κοστίζει οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά) η θέση «πάση θυσία στο ευρώ» η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή και σημείο «ομόνοιας» της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Το βασικό επιχείρημα πίσω από το οποίο οχυρώνεται αυτή η αντίληψη (πάση θυσία στο ευρώ) είναι πολιτικό και συνοψίζεται στην εξής φράση:

«Η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της ισχυρής οικονομικά και πολιτικά ευρωπαϊκής συμμαχίας, δεν είναι μόνη στο ασταθές διεθνές περιβάλλον και μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και των αρχών της κοινοτικής αλληλεγγύης».

Στις γενικές της αρχές αυτή η αντίληψη πράγματι ασκούσε γοητεία (η χώρα μέλος στο club των ισχυρών) και αφόπλιζε εύκολα τους «απροσάρμοστους» και τους «παρωχημένους» «ευρωσκεπτικιστές». Με τη δύναμη αυτού του επιχειρήματος τελικά, ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα- από τη σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ μέχρι την «αριστερά» του Τσίπρα και το «μοδάτο» Ποτάμι- έπεισε την ελληνική κοινωνία ότι η συμμετοχή της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση:

1. διασφαλίζει την οικονομική της ευρωστία της χώρας
2. Η ΕΕ διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα
3. Προσφέρει τα ευεργετήματα της «κοινοτικής αλληλεγγύης»
4. Και πάνω απ’ όλα, ότι η συμμετοχή της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισότιμη

Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ το να κοιτάξει κανείς τριγύρω του για να δει ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ δεν διασφάλισε καμία ευρωστία. Αντίθετα, μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους των υποτιθέμενων «εταίρων» της.

Ίσως απαιτείται μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί και να δει κάποιος κάτω από το «σμάλτο» της δημοκρατικά , υποτίθεται, διαρθρωμένης Ε.Ε. όπου η υποτιθέμενη «διαρκής διαπραγμάτευση» έχει στόχο την υιοθέτηση της βέλτιστης απόφασης για το σύνολο των κρατών μελών. Με ευκαιρία την προσφυγική κρίση, η ΕΕ εμφανίζεται γυμνή, χωρίς το γοητευτικό της «σμάλτο» και τα δημοκρατικά της φτιασίδια, όπως ακριβώς στην πραγματικότητα είναι: Ένας αδυσώπητος μηχανισμός επιβολής των συμφερόντων των ισχυρών σε βάρος των πιο αδύναμων.

Στην προκειμένη (προσφυγική κρίση) περίπτωση οι εταίροι- αλλά πάνω απ’ όλα δανειστές- της Ελλάδας συμπεριφέρονται ως κοινοί γκάνγκστερ κρατώντας «καθαρές» τις γειτονιές τους και πετώντας τα σκουπίδια (πρόσφυγες και μετανάστες) ο ένας στη γειτονιά του άλλου και όλοι μαζί στην Ελλάδα. Γιατί, προφανώς, ως δανειστές και τριτεγγυητές της ελληνικής οικονομικής βιωσιμότητας θεωρούν την Ελλάδα οικόπεδό τους που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Ακόμη και για να «θάψουν» εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους…

Είναι, έχουμε την εντύπωση, προφανές ότι το επιχείρημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος σύμφωνα με το οποίο η πάση θυσία συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ συνεπάγεται τα οφέλη της κοινοτικής αλληλεγγύης και της διασφάλισης των εθνικών της συμφερόντων εκφυλίζεται με ρυθμούς ορατούς στο γυμνό μάτι. Κι αυτό γιατί:

1. Οι Εταίροι και δανειστές κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου σταματούν να δέχονται στο έδαφός τους πρόσφυγες (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ημιφασιστική Πολωνία που δέχεται να φιλοξενήσει 20 άτομα!!!) και η φασιστική Ουγγαρία που η προσφορά της στην αντιμετώπιση του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος είναι 100 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα και μια στρατιωτική μονάδα στα σύνορα Ελλάδας ΠΓΔΜ για να μην περνά «προσφυγικό ρουθούνι» προς τα πολιτισμένα ευρωπαϊκά εδάφη)

2. Κατά παράβαση κάθε έννοιας αλληλεγγύης μεταξύ συμμάχων και εταίρων οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι, όχι μόνο υψώνουν φράκτες με στόχο να στοιβάξουν τους πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, αλλά ετοιμάζουν κοινή στρατιωτική δύναμη η οποία θα φυλάει τις εξόδους των ελληνικών συνόρων

Θα περίμενε κανείς ότι, τουλάχιστον, το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται για την Ελλάδα η διαχείριση ενός σε τελική ανάλυση κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος όπως είναι το προσφυγικό, θα επιμερίζονταν δίκαια μεταξύ των εταίρων. Οι εταίροι, ωστόσο, είναι κατά κύριο λόγο δανειστές και μ αυτήν τους την ιδιότητα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα. Και ως κοινοί τοκογλύφοι, σπεύδουν στην πιο δύσκολη στιγμή για να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο μέσω της υποτιθέμενης «αξιολόγησης».

Με πιο απλά λόγια, οι δανειστές έχοντας ήδη διαμορφώσει τους όρους μετατροπής της Ελλάδας σε αποθήκη προσφύγων, εκβιάζουν με την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά συνέπεια και με την πιστωτική ασφυξία, για να βάλουν στο χέρι τα τελευταία εναπομείναντα δημόσια τιμαλφή (Ενέργεια, ΔΕΗ, νερά κλπ) και τον ιδιωτικό πλούτο, κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Πάση θυσία στο ευρώ, λοιπόν;

Πηγή "Το Ποντίκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εκλογές παρωδία από Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Γενισέα

Λεπτές ισορροπίες στη Θράκη κινδυνεύει να ανατρέψει ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, επιχειρώντας να επιβάλει την αυθαίρετη αλλαγή του επικεφαλής (του μουτεβελή, όπως ονομάζεται) της επιτροπής που διαχειρίζεται το μουσουλμανικό βακούφι στην κωμόπολη Γενισέα. Κυβερνητικοί παράγοντες, μιλώντας χθες στην «Κ», έκαναν λόγο για ατόπημα του βουλευτή, ο οποίος αγνοεί ελληνικό νόμο και φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική πολιτεία έναντι της Τουρκίας. Ο μουτεβελής άσκησε προσφυγή εναντίον της διαδικασίας, που είναι κατάφωρα παράνομη.

Ειδικότερα, τα βακούφια δημιουργήθηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αποτελούν την περιουσία που αφιερώνεται σε ένα τέμενος για κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς και θρησκευτικούς σκοπούς. Η διαχείριση της περιουσίας αυτής ανατίθεται στη βακουφική επιτροπή, και στη Θράκη κάθε τέμενος έχει τη δική του επιτροπή (υπάρχουν περί τα 300 τεμένη). Ο νόμος 3647/2008, για τη «Διοίκηση και διαχείριση των βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους», προβλέπει την εκλογή από τους μουσουλμάνους κάθε περιοχής των επικεφαλής των βακουφικών επιτροπών. Ωστόσο, από τότε ώς σήμερα δεν έχουν γίνει εκλογές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, συνοδευόμενος από περίπου 50 κατοίκους της Γενισέας, εισέβαλε στη μουφτεία της Ξάνθης, απαιτώντας την αλλαγή του επικεφαλής της βακουφικής επιτροπής της κωμόπολης. Να σημειωθεί ότι η Γενισέα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Η κωμόπολη παλαιότερα ήταν έδρα του νομού Ξάνθης, εκεί είχε αναπτυχθεί μεγάλη οικονομική άνθηση λόγω καπνών, ενώ από εκεί πέρασαν οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές για τη Θράκη.

Υπό την πίεση του Ζεϊμπέκ και των συνοδοιπόρων του, ο μουφτής Ξάνθης επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και έλαβε την απάντηση να μην ενδώσει στην απαίτηση Ζεϊμπέκ. Ωστόσο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του σε εκλογές (βάσει του νόμου 3647/2008) για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της βακουφικής επιτροπής, με μία διαδικασία-παρωδία. Ενδεικτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη αναρτήθηκε χειρόγραφη στο τζάμι ενός κτιρίου στη Γενισέα και οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν υποψηφιότητα έπρεπε να καλέσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η εκλογική διαδικασία ορίστηκε να γίνει την περασμένη Δευτέρα από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ η «εφορευτική επιτροπή» δεν δέχθηκε την υποψηφιότητα του νυν μουτεβελή με την πρόφαση ότι υπέβαλε εκπρόθεσμα υποψηφιότητα. Δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος ούτε εκλογικοί κατάλογοι. Ο καθένας ψήφιζε λέγοντας απλώς το όνομά του.

Ενα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, διοργανώνοντας «εκλογές». Το ερώτημα είναι εάν ελληνική πολιτεία θα δεχθεί τα καινούργια τετελεσμένα και εάν ισχύουν οι νόμοι στη Θράκη.

Απόστολος Λακασάς
Πηγή "Καθημερινή"


Σχόλιο ιστολογίου: Υπενθυμίζουμε πως ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "αγαπημένος" του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, ό,τι και αν σημαίνει αυτό...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Θέλει μεγάλη γεωπολιτική διορατικότητα και διπλωματική μαεστρία για να επιτίθεσαι ταυτόχρονα και στην Αμερική και στη Ρωσία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ιράν. Οταν, δε, καταγγέλλεις τα Ηνωμένα Εθνη για εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, έχεις δημιουργήσει μια δική σου σχολή σκέψης.

Σε ένα νέο παραλήρημα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι όλα τα παραπάνω κράτη και διεθνείς οργανισμοί συμπεριφέρονται με ανέντιμο τρόπο και, στον βωμό της επίτευξης των στόχων τους στη Συρία, αγνοούν την... Τουρκία. Εν ολίγοις, βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια αντιτουρκική συνωμοσία. Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός Ερντογάν εκτίμησε μάλιστα πως «οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος τους και να τιμήσουν την ανθρωπότητα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που συμφώνησαν η Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, απαιτώντας να εξαιρεθεί η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG που κατά τον ίδιο αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση. Ειδικότερα, η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην YPG –τα μέλη της οποίας έχουν αποδειχθεί στο πεδίο της μάχης οι πιο αποτελεσματικοί αντίπαλοι του ISIS– έχει πυροδοτήσει την οργή της Αγκυρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε, δε, στο σημείο να καλέσει τον πρόεδρο Ομπάμα «να διαλέξει εάν είναι μαζί μας ή με τους τρομοκράτες».

Στο διπλωματικό πεδίο, οι μέχρι τώρα κινήσεις του Τούρκου προέδρου έχουν φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αυτήν τη στιγμή την υποστήριξη τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας, ενώ διατηρούν διαύλους επαφής και με το καθεστώς Ασαντ.

Ο Ερντογάν σκέπτεται σοβαρά ακόμη και να εισβάλει στη Συρία. Η Ρωσία τον περιμένει στη γωνία και η Δύση δεν θα του δώσει κάλυψη. Και, όμως, αυτός το σκέφτεται. Εγκλωβισμένος στη μεγαλομανία του, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο εσωτερικό επενδύει με αποτελεσματικότητα στον φόβο των πολιτών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως διαπίστωσε ο γράφων τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, όμως, όλο και περισσότεροι αισθάνονται ότι υπό την ηγεσία του η Τουρκία χάνει συμμάχους, δημιουργεί νέους εχθρούς και, τελικά, απομονώνεται.

Με τη συμπεριφορά του έχει κουρελιάσει τη θεωρία Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και, παράλληλα, συγκρούεται με την υπερδύναμη. Απειλεί, δε, ευθέως τους ηγέτες της Ευρ. Ενωσης ότι θα «πλημμυρίσει» τη Γηραιά Ηπειρο με πρόσφυγες. Και μόνο η εκτόξευση της συγκεκριμένης απειλής, που δεν έγινε ούτε καν με διπλωματικό ή έμμεσο τρόπο αλλά ευθέως, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς συνεργάζεται –στην καλύτερη περίπτωση ανέχεται– με τους δουλεμπόρους.

Δεν εκπλήσσει η συγκεκριμένη στάση, αν κρίνει κανείς από την παρασκηνιακή συνεργασία που υπήρξε και με το Ισλαμικό Κράτος, την οποία φυσικά ο Ερντογάν αρνείται. Αλλά δεν μπορεί να έχει δίκιο αυτός και να σφάλλουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Δεν αποφάσισαν ξαφνικά όλοι να κατασκευάζουν θεωρίες συνωμοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που εγείρεται και πρέπει να προβληματίζει εμάς είναι εάν, αντιμέτωπος με μια αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της Συρίας –είτε δημιουργηθεί αυτόνομη κουρδική περιοχή στα τουρκοσυριακά σύνορα, είτε επιδεινωθούν δραματικά οι σχέσεις της Αγκυρας με τους συμμάχους της, είτε υπάρξει νέα ανταλλαγή πυρών με τη Ρωσία–, ο Ερντογάν θα αναζητήσει μια επιτυχία σε ένα πιο «εύκολο» πεδίο, και το Αιγαίο πάντα προσφέρεται για την εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων. Η πολιτική και οικονομική αδυναμία της Ελλάδας καθιστά, δε, μια τέτοια προοπτική ακόμη πιο ελκυστική.

Αθανάσιος Έλλις
Πηγή "Καθημερινή"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου