Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Φεβ 2016

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκούσαν οι πρώτες πραγματικά μεγάλες δυσκολίες για να αρχίσουν χώρες που κάποτε θεωρούσαν ως τον απόλυτο στόχο το να γίνουν δεκτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπονομεύουν τη λειτουργία της και να πιέζουν για οπισθοχώρηση και περιχαράκωση σε όσα ίσχυαν στο «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» πολλά χρόνια πριν.

Γράφει ο Μιχαήλ Βασιλείου

Οι οικονομικές δυσκολίες σε συνδυασμό με το πρόβλημα των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που συσσωρεύονται στις διάφορες «πύλες εισόδου» της Ευρώπης, για να επιβεβαιωθεί ο αδιάψευστος κανόνας του «βασιλείου της ιδιοτέλειας» στις διεθνείς σχέσεις. Όλοι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους όταν επιθυμούσαν την είσοδο στην Ένωση και αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Οι Γερμανοί ηγεμόνευσαν, κάνοντας όμως το σφάλμα να θεωρήσουν ότι η οικονομική ισχύς από μόνη της αρκεί για να θέσει μια ισχυρή χώρα υπό τον έλεγχό της το «ευρωπαϊκό μαγαζί». Ως αποτέλεσμα, τώρα που τα πράγματα δυσκόλευσαν, η Γερμανία είναι αμυντικά αμελητέα ποσότητα, παρά το γεγονός ότι οι αμυντικές της βιομηχανίες παράγουν ορισμένα από τα κορυφαία τεχνολογικά και επιχειρησιακά αποδεδειγμένης αξίας, οπλικά συστήματα.

Ό,τι και να κάνουν πλέον δεν αρκεί. Κάποιοι φωνάζαμε σε βαθμό παρεξηγήσεως, ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες παίρνουν χρόνο για να οικοδομηθούν, ενώ οι προθέσεις, άρα και τα δεδομένα, αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα, μαζί με το ότι η άμυνα είναι ακριβό σπορ. Το διεθνές περιβάλλον δεν συγχωρεί ολιγωρίες, αφού η απουσία αμυντικής επάρκειας μπορεί να ακυρώσει πολύ σύντομα τα πλεονεκτήματα που στηρίζονται μόνο σε οικονομικά «θεμέλια». Ήμασταν πολεμοκάπηλοι και ενεργούμενα της παγκόσμιας συνωμοσίας των αμυντικών βιομηχανιών…

Οι πιο τελευταίοι «συνιδιοκτήτες» του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού, είδαν στις Βρυξέλλες να κατοικεί «η κότα με τα χρυσά αυγά» και έσπευσαν να επωφεληθούν από τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων για να ανατάξουν τις οικονομίες τους. Κάποιοι άλλοι ήταν απλώς, αφελείς ιδεολόγοι.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, επί πολλά έτη έψεγαν την Ελλάδα και της κουνούσαν το δάχτυλο για την αδυναμία της να βρει μια λύση με την Τουρκία, κάνοντάς της κηρύγματα περί ειρηνικής συνύπαρξης και μερισμάτων ειρήνης… Έπρεπε να έρθει ο Ερντογάν με τη νέο-μεσαιωνική και νεοθωμανική – ισλαμιστική του ατζέντα, για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει «κακός γείτονας», με νοοτροπία αρπακτικού.

Είναι οι ίδιοι που έκαναν αυτά τα μαθήματα, τώρα που ενέσκηψε το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα το οποίο εν πολλοίς προέκυψε από την παρέμβαση σε πολεμικές συρράξεις για την οποία είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους πάλι με ιδεαλιστικά κίνητρα και επιχειρήματα, τώρα υιοθετούν την πλέον αμοραλιστική «ρεαλιστική» αντιμετώπιση, ενθυμούμενοι αίφνης τις αρετές τις «αποτροπής».

Όπως οι φίλοι μας οι Δανοί, που δε δίστασαν να ψηφίσουν υπέρ ενός νόμου για την κατάσχεση τιμαλφών που τυχόν φέρουν μαζί τους ο μετανάστες – πρόσφυγες, για να χρηματοδοτηθεί, λένε, η παραμονή τους στη χώρα. Πίσω από αυτή την απαράδεκτη οπτική, σαφέστατα υποκρύπτεται η προσπάθεια να δημιουργήσουν αμφιβολίες στο επόμενο μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, εάν και κατά πόσον η Δανία είναι ένας επιθυμητός προορισμός και έτσι να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής τους και τα οικονομικά τους.

Τα ίδια θυμούνται (την αποτροπή) και στην περίπτωση αυτού που εισπράττουν ως «ρωσική απειλή» και στρέφονται προς την αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα», δηλαδή το ΝΑΤΟ. Τόσα χρόνια που μια χώρα-μέλος τόσο της Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ υποφέρει από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας δεν συγκίνησε ποτέ κανέναν και όλοι απαντούσαν «βρείτε τα», βγάζοντας επιμελώς την «ουρά» τους απ’ έξω από το πρόβλημα.

Για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ούτε λόγος. Οι ίδιοι που μας κατηγορούσαν για τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, τώρα λειτουργώντας μυωπικά από γεωπολιτικής απόψεως και με αίσχιστη ιδιοτέλεια, θέλουν να μας αφήσουν στην τύχη μας να τα βγάλουμε πέρα με τις ορδές των προσφύγων και των λαθρομεταναστών (αυτό είναι, ας σταματήσουν οι εγχώριοι υποκριτές να δαιμονοποιούν λέξεις και έννοιες παριστάνοντας ότι κατέχουν το μονοπώλιο στον ανθρωπισμό), μετατρέποντας τόσο βολικά την Ελλάδα, σε αποθετήριο βασανισμένων ψυχών, αρκεί να μην περάσει από τον «προβληματικό Νότο» στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου.

Όσοι νομίζουν ότι περιχαρακώνοντας τα κράτη τους με μια ομάδα γειτόνων θα γλιτώσουν από τις συνέπειες πλανώνται. Οι Βρετανοί, προστατευμένοι σε μεγάλο βαθμό και από τη γεωγραφία, διχάζονται στο αν θα πρέπει να παραμείνουν εντός της ΕΕ, παρά τις μεγάλες παραχωρήσεις που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός τους από τις Βρυξέλλες, μετά από σκληρή και άκαμπτη στάση που τήρησαν στη διαπραγμάτευση προ ημερών και την τελική τους απόφαση θα τη λάβουν με δημοψήφισμα.

Σα να μην έφτανε αυτό, έρχονται τώρα οι Τσέχοι και δηλώνουν δια του πρωθυπουργού τους, ότι αν φύγουν οι Βρετανοί, ίσως διοργανώσουν κι αυτοί δημοψήφισμα με το ερώτημα της εξόδου. Τι λέτε ρε παιδιά… ακόμα δεν μπήκατε! Άντε να τους πείσεις όμως πως η αποχώρηση της Βρετανίας δεν θα σηματοδοτήσει τόσο εύκολα την ένταξη της ΕΕ στη «ρωσική σφαίρα επιρροής» που πανικοβάλλει τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που κάποτε, επί Ψυχρού Πολέμου, βρίσκονταν στην ανατολική πλευρά του «σιδηρούν παραπετάσματος».

Οι Αυστριακοί μαζεύουν τους Βαλκάνιους και το παιδαρέλι που τους εκπροσωπεί στον κόσμο ξεκινά επιχείρηση γοητείας για να τους μετατρέψει σε ασπίδα ανάσχεσης όσων υποφέρει ο ευρωπαϊκός νότος. Ας προσέξουν όμως, δεν έρχονται τα λεφούσια μόνο από τα νοτιοανατολικά. Είναι και η Ουγγαρία που υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν ακολουθεί ενίοτε «μη φιλική» προς τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πολιτική. Λέτε να επιχειρήσει ο κομψευόμενος νεαρός ΥΠΕΞ των Αυστριακών να τους πείσει για το ενδεχόμενο… ανασύστασης της Αυστροουγγαρίας;

Με την κατηφόρα που πήραν οι «εταίροι» όλα είναι δυνατά. Σίγουρα αξίζει να ξεσκονίσουμε και να διαβάσουμε πάλι την ευρωπαϊκή Ιστορία, διότι όλα δείχνουν ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στο παρελθόν, μια πορεία που θα οδηγήσει πάλι σε συγκρούσεις και ίσως πολέμους στο απώτερο μέλλον, με όσα γίνονται να μοιάζουν με μια κακόγουστη φάρσα.

Και ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως κληθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Πως είναι δυνατό, οι ευρωπαϊκοί λαοί να ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία, παρότι ήξεραν ποια γεωστρατηγικά διλήμματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Να ελπίζουμε σε αποτροπή τέτοιας οπισθοχώρησης, καθώς τμήματα της γερμανικής ελίτ δείχνουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι η χώρα τους παραμένει αποσταθεροποιητικά μεγάλη για τα δεδομένα της Ευρώπης και μικρή για να παίξει τον αυτόνομο παγκόσμιο ρόλο που ονειρευόταν; Αν πίσω από τα νούμερα και τις οικονομικές τους εμμονές (π.χ. το ταμπού με τον πληθωρισμό που «σβήνει» σταδιακά τα χρέη των κρατών) κατορθώσουν να δουν τους λαούς, τους ανθρώπους, ίσως το μέλλον να μην αποδειχθεί τόσο σκοτεινό.

Προς το παρόν όμως, φως στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται, ενώ το δημοκρατικό σύστημα και οι εκλογές, προαναγγέλλουν την τιμωρία όσων είχαν την ατυχία να παραλάβουν και να διαχειριστούν την «καυτή πατάτα», της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, ενώ η προεκλογική ρητορική με τις υπερβολές της, θα απειλεί να συνεχίσει να σπρώχνει την Ευρώπη σε επικίνδυνες ατραπούς, ενώ το πλεονέκτημα – και ίσως την πρωτοβουλία των κινήσεων – θα το διατηρούν τα λιγότερο «δημοκρατικά» (σ.σ. με την έννοια του όρου που υιοθετούμε στη Δύση), αλλά ισχυρά στρατιωτικά κράτη.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μία "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως "θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων", ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η "πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας", καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Γερμανία: Το Βερολίνο δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην συνάντηση που διοργανώνει σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφείς ο στόχος και η προσήλωση της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων: εστιάζουμε στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στις αποφάσεις του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω σε αυτό εξακολουθεί να επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στην Αυστρία, μπορώ μόνο να πω ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζω εθνικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά παραπέμπω στο ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία ή λύση σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε η κυρία Βιρτς και απέφυγε να αξιολογήσει «ειδικά αυτές τις μεμονωμένες συναντήσεις».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με την αποψινή συνάντηση, η γερμανική κυβέρνηση, «σε όλα αυτά τα θέματα των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στο θέμα της κατανομής των προσφύγων εντός Ευρώπης, παραμένει της ίδιας άποψης και επιδιώκει να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση ή να φτάσει σε μια συναίνεση». Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η κυρία Βιρτς, ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόνισαν πόσο σημαντική είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Το τι συμβαίνει τώρα σε μεμονωμένα σύνορα δεν μπορώ να το σχολιάσω ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόκειται για εθνικά μέτρα. Αλλά πιστεύω ότι αυτά τα σημεία θα τεθούν σίγουρα στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συνεννοηθούν για το θα γίνει, τι θα σχεδιαστεί και το τι είναι ενδεδειγμένο και καλύτερο να γίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας και της συνεννόησης», τόνισε.

Γιούνκερ: «Η Κομισιόν είναι σε «διαμάχη» με την Αυστρία αυτή τη στιγμή»

Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας του. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο Ντ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.

Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αποφυγή του Brexit, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως κατέληξαν σε μια δίκαιη λύση. «Η ετυμηγορία ανήκει τώρα στους Βρετανούς πολίτες» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ ενώ ανέφερε ότι, αν αυτή είναι αρνητική, τότε το μέλλον της ΕΕ θα αλλάξει για πάντα «επί τα χείρω». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε από την πλευρά του την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.

Ανησυχία για το κλείσιμο των συνόρων από τον ΟΗΕ

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε κάποιες καλές αποφάσεις πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά δεν τις εφαρμόζει», επισήμανε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Προσέθεσε ότι «η άλλη ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα» και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για τους πρόσφυγες που μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμα μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει επαρκώς την τουρκική διεισδυτικότητα, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την Θράκη στα χέρια ανεύθυνων πολιτικών και ανίκανων και μη έμπειρων κρατικών υπαλλήλων ειδικών υπηρεσιών

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!" 

Η ανάμειξη του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διπλωματική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας με αφορμή τη χρηματική στήριξη νέου μουσουλμανικού κόμματος στη Βουλγαρία, είναι το αντικείμενο ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της φιλοξενεί σχετικούς ισχυρισμούς του βουλγαρικού Τύπου, ενώ στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει και σχετικό άρθρο.

Στην ιστοσελίδα της η «Τζουμχουριέτ» γράφει ότι μετά τις ειδήσεις περί παροχής 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ερντογάν προς τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν για να ιδρύσει νέο κόμμα των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, οι βουλγάρικες εφημερίδες δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με εξελίξεις που εμπλέκουν το όνομα του γιου του Ερντογάν.

Η «Τζουμχουριέτ» γράφει πως η βουλγαρική εφημερίδα «Yukehg» υποστηρίζει πως ο Μπιλάλ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Λ. Μεστάν και του έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα, το ποσό δόθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης της τουρκικής πλευράς για παροχή ενός εκατ. δολαρίων κάθε μήνα και ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από τα μυστικά κονδύλια της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η ίδια εφημερίδα έγραψε, σύμφωνα με τη «Τζουμχουριέτ», ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στο «Κόμμα Φιλίας», το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί στις 27 Φεβρουαρίου, «50.000 ψήφους από την Τουρκία». Η βουλγαρική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι για τη μεταφορά των χρημάτων, μεσολαβεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σόφια.

Η «Τζουμχουριέτ» σε σημερινό της άρθρο αναφέρεται και στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Γράφει ότι το 1989 το «Κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) που είχαν ιδρύσει οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας, με ηγέτη τον Αχμέτ Ντογάν, είχε αποκτήσει θέση κλειδί στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το 2012 ωστόσο, το κόμμα διασπάστηκε, με αποτέλεσμα, όπως γράφει η εφημερίδα, «να αποσπαστεί το «Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας» (ΛΚΕΑ) που έχει προφίλ μουσουλμανικού δημοκρατικού κόμματος και υποστηρίζεται από την Άγκυρα, με ηγέτη τον Κασίμ Νταλ».

Σύμφωνα με τη «Τζουμχουριέτ», τόσο το ΚΔΕ, όσο και το ΛΚΕΑ απέτυχαν στις εκλογές του 2012. Έτσι, το 2013 ο Ντογάν παραιτήθηκε από την ηγεσία και αντικαταστάθηκε από τον Λουτφί Μεστάν. «Η Άγκυρα δεν συμπαθούσε τον Ντογάν, καθώς αυτός δεν είχε επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντιθέτως ο Μεστάν ακολούθησε διαφορετική γραμμή και αγκάλιασε το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν», γράφει η «Τζουμχουριέτ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λ. Μεστάν μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία, επέκρινε τη Μόσχα και τάχθηκε υπέρ της Άγκυρας. Στο μεταξύ, γράφει η «Τζουμχουριέτ», τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον του Α. Ντογάν, κατηγορώντας τον ως «πράκτορα της KGB». Στα μέσα Φεβρουαρίου μάλιστα η Άγκυρα επέβαλε στον Α. Ντογάν και την ηγεσία του ΚΔΕ, απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία.

Όσο για τη διπλωματική κρίση, η «Τζουμχουριέτ» γράφει ότι «τελικά η Βουλγαρία ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον ακόλουθο του τουρκικού γενικού προξενείου στον Πύργο (Μπουργκάς), Ουγούρ Εμίρογλου με την κατηγορία των δραστηριοτήτων που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης περί προξενικών σχέσεων». Ως αντίποινα, η Άγκυρα χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» την πρόξενο της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη Ζαρνίτσα Πέτροβα Αποστόλοβα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με δικές μας αποκλειστικές πληροφορίες, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ των τουρκοφρόνων της Ελλάδας και του τουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιαίτερα καλών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας πλήθος από υποψίες για μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών για "κάτι πολύ μεγαλύτερο", με τη σφραγίδα και την προστασία της Τουρκίας.

Κι ενώ οι Βουλγαρικές αρχές προλαβαίνουν ή τουλάχιστον προσπαθούν να προλάβουν "εκρηκτικές" εξελίξεις, από την δική μας πλευρά, στην Ελλάδα, υπάρχει κόμμα τουρκοφρόνων, για το οποίο κανείς έλεγχος δεν έχει γίνει ως προς την χρηματοδότησή του. Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι περισσότερο από προφανής: Η Βουλγαρική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και ενδιαφέρεται να εξαλείψει έναν εν δυνάμει και εν τη γενέσει του κίνδυνο για την χώρα, ενώ στον αντίποδα, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να σταματήσει τον τουρκικό παρεμβατισμό (με λίαν επικίνδυνες τάσεις) εντός της Ελληνικής Επικράτειας, σε μία λίαν κρίσιμη γεωγραφική περιοχή της χώρας, στην Ελληνική Θράκη... Εκτός και εάν οι εξ Αθηνών κυβερνώντες θεωρούν πως η Θράκη δεν ανήκει στην Ελλάδα...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Nebojsa Stefanovic, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης Αυστρίας - Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ο κ. Stefanovic εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. "Ως άνθρωπος που ζει σ' αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση" επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το προσφυγικό.

Υπογράμμισε δε, ότι "οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη".

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner, η οποία ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ: "Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Nebojsa Stefanovic στην αυστριακή εφημερίδα "Στάνταρντ" και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.

"Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς" ανέφερε ο Nebojsa Stefanovic και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία.

"Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλως των ανεπιθύμητων μεταναστών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διότι όλοι αυτοί οι "ανεπιθύμητοι" θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση.

Αυστρία: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό

Συνεχίζοντας την τακτική του των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, ο ίδιος και η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν εξωθεσμικά τούς ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Παρά τη διακομματική συναίνεση και τη θετική πρωτοβουλία διεθνοποίησης του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ωρών δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η πιο απαισιόδοξη εκδοχή των εξελίξεων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και, μάλλον, δεν θα αποφύγουμε όσα ακούγονταν ως εξωπραγματική κινδυνολογία.

Η Τουρκία ανοίγει ξανά «την κάνουλα» ροής χιλιάδων ανθρώπων προς την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σπεύδοντας να εξουδετερώσει την αποτελεσματικότητα της αεροναυτικής επιχείρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας πριν καν (και όπως) αυτή αρχίσει. Τα σύνορα βαλκανικών και κεντροευρωπαϊκών χωρών κλείνουν ή, έστω, μισοκλείνουν διαδοχικά, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (μετά την περσινή πρόσκληση για εργασία στη Γερμανία και τις selfies με μετανάστες) δεν μπορεί τώρα να πείσει ούτε άλλοτε πρόθυμους εταίρους του Βερολίνου για τον αναγκαίο πανευρωπαϊκό συντονισμό.

Η κυβέρνηση ήθελε (και σε μεγάλο βαθμό είχε καταφέρει) να δώσει στο εσωτερικό την εικόνα ότι τα μέλη της Ε.Ε. ακολουθούν τις συγκινησιακές παροτρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Στη Γερμανία βλέπουν έκπληκτοι τους χιλιάδες μετανάστες να στοιβάζονται στο (έως το 2008 εν λειτουργία) αεροδρόμιο του Tempelhof, δηλαδή στο κέντρο σχεδόν του Βερολίνου και στον χώρο που έχει σημαδέψει την Ιστορία της χώρας, από την εποχή του Χίτλερ έως την αερογέφυρα των Συμμάχων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και την επανένωση του 1990. Στη Βρετανία και τη Γαλλία οι προειδοποιήσεις για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα είναι διαρκείς και οι Αρχές, αν και γνωρίζουν ότι πολλοί ισλαμιστές έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, εξακολουθούν να δείχνουν τα ελληνικά νησιά σαν κερκόπορτες. Οι δε υπόλοιποι εταίροι απλώς αναμένουν να ρίξουν την ευθύνη της έλλειψης αλληλεγγύης στους «σκληρούς» της ομάδας του Βίσεγκραντ, ώστε να κλείσουν και τα δικά τους σύνορα, χωρίς να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.

Τις επόμενες λίγες ημέρες πολλά θα κριθούν από τις διαβουλεύσεις στη Στρατιωτική Επιτροπή και στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι αντιρρήσεις της Αγκυρας στον βασικό πυλώνα της νατοϊκής συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου (για την επαναπροώθηση στα τουρκικά παράλια όσων πλοιαρίων και μεταναστών εντοπίζονται από τη συμμαχική δύναμη) υπονομεύουν, εξαρχής, την αποτελεσματικότητα της, ούτως ή άλλως, ιδιάζουσας και δύσκολης επιχείρησης. Πρόσθετες δυσχέρειες θα ανακύψουν όταν ο Γερμανός διοικητής της συμμαχικής επιχείρησης κληθεί να αντιμετωπίσει τη γνωστή διάσταση απόψεων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο: Είτε (το πιθανότερο) θα επιβεβαιώσει και θα ακολουθήσει τη γνωστή πολιτική του ΝΑΤΟ περί «ίσων αποστάσεων» είτε (μακάρι να γινόταν, αλλά εξόχως απίθανο) θα κληθεί να τη μεταβάλει.

Ταυτόχρονα, πηγές με άμεση γνώση των σχεδιασμών της επιχείρησης του ΝΑΤΟ προειδοποιούν, διακριτικά, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν θα υπάρξει η ίδια απόδοση με τις επιχειρήσεις «Ocean Shield» του ΝΑΤΟ και «Atalanta» της Ε.Ε. κατά της πειρατείας στον Ινδικό, καθώς οι εκεί συνθήκες (με τη χρήση πυρών) είναι πολύ διαφορετικές. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι διαφορετική και πολύ δυσκολότερη ακόμα και από την επιχείρηση «Sophia» της Ε.Ε. (με πλοία και αεροπλάνα που παρέχουν μέλη της με συμμετοχή και στο ΝΑΤΟ) στις ακτές της Λιβύης. Υπογραμμίζουν ότι, παρά την εξουσιοδότηση για δράση κατά των κυκλωμάτων διακινητών και καταστροφή βάσεων και πλοιαρίων τους, ούτε και η «Sophia» κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την άνοιξη του 2015 μειώθηκαν κατά μόλις 10%! Αν, επομένως, στα ανοιχτά της Λιβύης, με τη χρήση της ισχύος, η μείωση είναι τόσο μικρή, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα στο Αιγαίο, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις απλώς θα επιτηρούν.

Αλέξανδρος Τάρκας
Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη
Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Περισσότερες από 53 περιοχές στη Σουηδία ελέγχονται πλέον πλήρως από μουσουλμάνους εξτρεμιστές και εγκληματικές συμμορίες ή από έναν συνδυασμό των δύο.

Σε ορισμένες από αυτές τις εκτός νόμου γειτονιές γίνεται ανοιχτή στρατολόγηση τζιχαντιστών.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια αναφορά της σουηδικής Αστυνομίας και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Επιθεωρητή της Αστυνομίας της Στοκχόλμης Λαρς Αλβάρστζο (Lars Alvarsjo), ο οποίος προειδοποιεί: «Το νομικό μας σύστημα, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι έτοιμο να καταρρεύσει στη Σουηδία».

Η Αστυνομία δεν μπορεί να πλησιάσει σε αυτές τις περιοχές. Εάν το τολμήσει, τότε οι αστυνομικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις από πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ούτε τα ασθενοφόρα δεν εισέρχονται σε αυτές τις συνοικίες εάν πρώτα οι τραυματιοφορείς δεν φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ο Μάγκνους Ράνστορπ (Magnus Ranstorp), ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, είπε:

«Στις χειρότερες περιοχές κάνουν κουμάντο οι εξτρεμιστές, ενώ οι Σουηδοί παρακολουθούν απαθείς. Η αίσθηση της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας απειλούνται καθώς η Αστυνομία είναι έτοιμη να υποκύψει… και το μόνο που φαίνεται είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Ο Ράνστορπ θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος.

«Οι μέσοι Σουηδοί ζούνε στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και αρνούνται να δουν τι συμβαίνει παραέξω», λέει.

«Είμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση με τις αποστάσεις μεταξύ των προαστίων, που ζουν οι μετανάστες, και της σουηδικής κοινωνίας που ζει στα κέντρα των πόλεων να μεγαλώνει. Όλο αυτό τροφοδοτεί τόσο την εξτρεμιστική ακροδεξιά όσο και το εξτρεμιστικό Ισλάμ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές της Σουηδίας, από αυτές που ελέγχονται από τις συμμορίες, έχει πλέον επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος της Σαρία και «κουμάντο» κάνουν μουσουλμάνοι «θρησκευτικοί αστυνόμοι».

Οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες όχι μόνο δεν εντάχθηκαν στην προνομιούχα σουηδική κοινωνία, αντιθέτως γκετοποιήθηκαν και τώρα διεκδικούν και την αυτονομία τους. Αύριο ίσως διεκδικήσουν και ολόκληρη τη Σουηδία…

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όσο και αν ο τίτλος προκαλεί, η λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πολλαπλάσια προκλητικότερη. Και δεν αναφερόμαστε σε λαμπρούς δικαστές που υπηρετούν απαρέγκλιτα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά σε εκείνο το τμήμα των δικαστικών λειτουργών που δικάζουν με διάφορα μέτρα και σταθμά.

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Το «μεγαλείο» της λανθάνουσας επιβολής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας καταγράφεται και στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, ιδιωτών, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, επειδή μία σειρά διαχειριστών της χώρας (βλ. κυβερνήσεις) δεν έπραξαν το καθήκον τους, κακοδιαχειρίστηκαν στον υπέρτατο βαθμό όχι μόνο την οικονομία αλλά και την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών και μεστοί παρανομιών κατόρθωσαν να «ρίξουν έξω το καράβι» που λέγεται Ελλάδα.

Φυσικά, επειδή κανείς δεν τους ενόχλησε – εκδίωξε ή τιμώρησε τότε, αλλά και τώρα, συνεχίζουν έως και σήμερα (με διάφορες παραλλαγές πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν ως κοινή συνισταμένη την πολιτική απάτη και τα ψεύδος) το «έργο» τους, μεταφέροντας τώρα τις δικές τους ευθύνες για την οικονομική καταστροφή στον γενικό πληθυσμό της χώρας… μέσω υπερφορολογήσεων και μία σειρά εκτρωματικών νόμων που λειτουργούν ως καταλύτες στην κατάρρευση της οικονομίας, στην κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας και στην γενικότερη εξαθλίωση όλων εκείνων που ήταν συνεπείς στις ό,ποιες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αυτή η μεταφορά βάρους (και ευθύνης) γίνεται συστηματικά έως και τις ημέρες μας και δεν έχει βρεθεί κανείς ανώτατος δικαστικός λειτουργός να καταγγείλει ευθαρσώς την άθλια πολιτική μεθόδευση μεταφοράς βαρών και ευθυνών στους πολίτες. Ακόμη κι αυτοί που τολμούν να ακυρώσουν –χαρακτηρίσουν παράνομες- αποφάσεις της κυβέρνησης, διαπιστώνουν πως οι παρανομούντες κυβερνώντες δεν υπακούουν στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο…

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες υποφέρουν, αφού γίνονται στόχοι «εισπρακτικών εταιρειών» και τραπεζών, που απαιτούν την αποπληρωμή της «τραπεζικής υποχρέωσής» τους, υπό την απειλή κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού της περιουσίας τους.
Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που έχουν προχωρήσει σε απονενοημένο διάβημα (αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας), σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν του απάνθρωπου κλοιού ενός μηχανισμού που βιάζει την καθημερινότητά τους και απειλεί να υφαρπάξει «με τυπικές διαδικασίες» τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Έλληνες πολίτες σύρονται σε διαδικασίες εξευτελισμού και αφού κάποιοι κυβερνώντες κατέστρεψαν τα οικονομικά τους δεδομένα, καλούνται σήμερα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, οι οποίες έχουν καλύψει τα «κενά» τους με δάνεια που χρεώθηκαν οι πολίτες της χώρας…!

Δεν θα αναρωτηθούμε για το παράνομο του πράγματος, ότι δηλαδή οι τράπεζες εισπράττουν διπλά (πολλαπλάσια, αν υπολογίσουμε τα εξωφρενικά επιτόκια) τις υποχρεώσεις των δανειστών προς αυτές. Θα αναρωτηθούμε, όμως, γιατί η Ελληνική Δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια στον βιασμό της λογικής αλλά και στην εξόφθαλμη παραβατικότητα των εκάστοτε κυβερνώντων. Γιατί ανέχεται την λειτουργία δικαστών που γκρεμίζουν ανθρώπινες ζωές, ενώ γνωρίζουν (αν δεν γνωρίζουν θα όφειλαν να ξέρουν) πως το μερίδιο του λέοντος στις ευθύνες για την οικονομική καταστροφή ενός εκάστου πολίτη της χώρας, το φέρει η πολιτική ηγεσία, η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει ατιμωρησίας, ακόμη και για σημερινές παρανομίες της, όπως π.χ. η άρνηση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που έκριναν νόμους του κράτους ως… αντισυνταγματικούς και ως εκ τούτου, παράνομους!
Πώς δικάζουν, σήμερα, δικαστές, γνωρίζοντας πως οι νόμοι που καλούνται να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν στις δικαστικές αίθουσες, είναι παράνομοι, είναι καταχρηστικοί, είναι αντισυνταγματικοί και συμβάλλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω καταστροφή καιν εξαθλίωση της χώρας και των ελλήνων πολιτών;

Η απάντηση είναι απλή: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, άρα ο κάθε δικαστής μπορεί να εκδίδει ό,ποια απόφαση επιθυμεί. Τα φληναφήματα περί μειωμένου προσωπικού που αδυνατεί να δικάσει υποθέσεις (200 υποθέσεις ανά μήνα) και ως εκ τούτου υπάρχουν προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, διασύρουν περαιτέρω τον θεσμό της Δικαιοσύνης και με περίσσιο θράσος κηλιδώνουν την εντιμότητα λαμπρών δικαστών που κατανοούν την πραγματικότητα και αποτρέπουν (με τις αποφάσεις τους) την καταστροφή ανθρώπων. Και η καταστροφή δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και ηθική, ψυχολογική και σωματική. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν αντέχουν να διασύρονται και να καταστρέφονται, είναι τελεσίδικη.

Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τυφλή Δικαιοσύνη. Υπάρχει μισθοδοτούμενη από τον κρατικό κορβανά (δηλαδή από το υστέρημα των πολιτών) Δικαιοσύνη. Υπάρχει μία Δικαιοσύνη για την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφερθεί με τα χειρότερα λόγια. Κι αυτό, επειδή η Δικαιοσύνη είναι ο πρώτος και ο τελευταίος υπερασπιστής του κάθε πολίτη. Αλλά, δυστυχώς, στις ημέρες των μνημονίων που διανύουμε, η Δικαιοσύνη έχει καταπέσει και έχει μεταβληθεί σε πιόνι ύποπτων πολιτικών προσωπικοτήτων…

ΥΓ: Έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο κ. Κασσιμάτης, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τις παραβιάσεις του Συντάγματος. Και όμως, κανένα δικαστικό όργανο, κανένας δικαστής δεν κινήθηκε κατά του συνταγματολόγου, αλλά ούτε και κατά της ό,ποιας κυβέρνησης... Είναι χρέος και ύψιστο καθήκον των Ελλήνων δικαστών, να επαναφέρουν την τάξη στην Δικαιοσύνη και να βοηθήσουν στην ολική επαναφορά της χώρας, εάν δεν θέλουν να εμφανίζονται ως οι έμμισθοι μπράβοι μιάς πολιτικής και τραπεζικής μαφίας...
Είτε αρέσει στους δικαστές είτε όχι, εφαρμόζουν τον τύπο της δικαιοσύνης των "Αθλίων" του Βίκτορος Ουγκώ...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. με «καπέλο» από 33% έως και 67%. Ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν άδικα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015!

Εκατομμύρια φορολογούμενοι χρεώθηκαν και το 2014 και το 2015 με Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που πραγματικά όφειλαν, εξαιτίας μιας απίστευτης μεθόδευσης του υπουργείου Οικονομικών και της "τρόικας" των δανειστών με τις αντικειμενικές αξίες και τους "συντελεστές παλαιότητας". Ο επιπλέον φόρος που πλήρωσαν άδικα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ τόσο για το 2014 όσο και για το 2015! Δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2014-2015.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε σήμερα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων!
Συγκεκριμένα, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α., το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Από τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι:

α) Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων. Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες ισχύουν για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων!

β) Από κει και πέρα, η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας! Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν το φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας αλλά τον . αυξάνουν (!) όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα! Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος!

Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών ήταν να υπερφορολογηθούν άδικα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών. Η υπερφορολόγηση οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις «τιμές ζώνης» που καθορίστηκαν πριν από 7 χρόνια για τα νεόδμητα κτίρια, αλλά και στο ότι ο εξωπραγματικός φόρος που προέκυψε με βάση τις τιμές αυτές δεν μειώθηκε με κριτήριο την παλαιότητα των ακινήτων.

Δείτε αναλυτικά με πίνακες (κάντε κλικ επάνω τους για να τους διαβάσετε καλύτερα) τις απίστευτες μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες κατάφερε να υπερχρεώσει με «καπέλο» ΕΝΦΙΑ


 

Πηγή "Δικαιολογητικά"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γιατί ο Ερντογάν εξοργίζει Ρωσία - ΗΠΑ 
και γιατί κλιμακώνει την κρίση

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

Ποια είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γιατί συνομίλησαν τηλεφωνικώς Ομπάμα-Πούτιν, τα κενά της υφιστάμενης πολιτικής και γιατί δικαιώνεται η εναλλακτική στρατηγική
  • · Ποια τα σενάρια για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και πώς επηρεάζεται η Κύπρος
  • · Πώς το ΝΑΤΟ γίνεται ο φύλακας των συνόρων της ΕΕ;
  • · Ποια είναι τα διλήμματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία
  • · Είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα της ζώνης ασφαλείας που δικαιολογεί γενίκευση πολέμου
Ο πόλεμος στη Συρία έφερε την προσφυγιά και η Τουρκία κλιμάκωσε την ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας και της ΕΕ, ενώ δημιούργησε σοβαρά πολιτικά και θεσμικά προβλήματα εντός της Ευρώπης, που αφορούν στη Συνθήκη του Σένγκεν και στην εφαρμογή της, καθώς και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τώρα η Τουρκία κλιμακώνει την κρίση στη Συρία με διπλωματικό τρόπο και με φόντο μια νέα εισβολή.

Αποστολή του «Standing Maritime Group 2»

Η ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ της αποστολής δύναμης στο Αιγαίο με την ονομασία «Standing Maritime Group 2», προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση στην περιοχή, έχει ως αφορμή την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα, αλλά, ταυτοχρόνως, έχει και τις εξής αιτίες και επιπτώσεις:

1. Την αδυναμία της Ελλάδας να διαφυλάξει τα δικά της εξωτερικά σύνορα, που είναι και σύνορα της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στην επικρατούσα εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στα προβλήματα κυριαρχίας που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο. Εάν, βεβαίως, η Ελλάδα δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως η κατάσταση στο Αιγαίο να ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είναι σήμερα.

2. Την περιστασιακή επίλυση των προβλημάτων, που εγείρει η Τουρκία με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον αναλαμβάνει να διαφυλάττει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τη δική της σύμφωνη γνώμη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

3. Την παγίωση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο με επιτήρηση του ΝΑΤΟ και με τη Γερμανία να έχει αυξημένο ρόλο, αφού η επιχείρηση «Standing Maritime Group 2» τελεί υπό γερμανική διοίκηση.

Είναι ενδεικτική η σύνθεση της «Standing Maritime Group 2», που αποτελείται από το γερμανικό πολεμικό πλοίο Βόννη, την τουρκική φρεγάδα Μπαρμπαρός και την ελληνική Σαλαμίς, καθώς και την καναδική και ιταλική φρεγάδα Fredericton και Lebeccion. Στην αποστολή χρησιμοποιούνται και εναέριες δυνάμεις για επιτήρηση και παρακολούθηση.

Το ΝΑΤΟ και η Συρία

Η επιχείρηση «Standing Maritime Group 2» ήρθε μετά την πρόθεση του ΝΑΤΟ να μελετήσει τη συμμετοχή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και δη της ISIS, καθώς και της πρόθεσης της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία, αλλά και μιας άλλης πραγματικότητας: Της γεωστρατηγικής αλλαγής που προκάλεσε η εγκατάσταση των S-400 στη Συρία από τη Ρωσία, μετά από την κατάρριψη του ρωσικού Su24 από τουρκικό F-16.

Συνεπώς, είναι τέτοια η συγκυρία, που επιτρέπει σε κάποιον να ισχυριστεί ότι πέραν των ανωτέρω λόγων, το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή για να είναι σε θέση αφενός να συμμετέχει στις επιχειρήσεις και αφετέρου να έχει έλεγχο της κατάστασης σε περίπτωση που θα κλιμακωθεί η κρίση στη Συρία, εάν η Τουρκία επέμβει με χερσαίες δυνάμεις. Μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και την κατάρριψη του Su24:

Πρώτον, η Τουρκία εξύψωσε το γόητρό της ως περιφερειακή δύναμη, αλλά έχασε το πλεονέκτημά της να κινείται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Πλέον είναι ακόμη πιο κοντά στις ΗΠΑ, από τις οποίες όμως φροντίζει στην παρούσα φάση να απομακρύνεται, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν τις προκαλεί να επιλέξουν στρατόπεδο. Ή μαζί του ή με τους άλλους! Δεύτερον, η Τουρκία έβλεπε τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς να μην υλοποιούνται.

Δηλαδή, απομακρυνόταν το ενδεχόμενο δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας και της απόκτησης ισχυρού λόγου επί του καθεστώτος, που θα προκύψει από τη λύση του συριακού προβλήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, και με το Ιράν να επανέρχεται στο διεθνές σκηνικό, ως ένας ακόμη περιφερειακός δρων -που έχει λόγο στη Συρία- και με τις σχέσεις του να αποκαθίστανται σταδιακά με τη Δύση, μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προχωρήσει σε νέα συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, ως σουνιτικά που είναι κράτη. Οι Σαουδάραβες θεωρούν περισσότερο απ’ ό,τι οι Τούρκοι τη σουνιτική ISIS ως απειλή για το δικό τους καθεστώς.

Οι Τούρκοι, βεβαίως, πολύ περισσότερο ενδιαφέρονται να καθαρίσουν την κατάσταση με τους Κούρδους εντός της Συρίας, που τυγχάνουν πλέον της ανοικτής υποστήριξης της Ρωσίας. Όσο δε, για τις ΗΠΑ, ευνοούν τη δημιουργία κουρδικής ζώνης στη Συρία, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το έργο της Άγκυρας, η οποία, όμως, δεν πτοείται. Με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να επέμβουν στη Συρία με τη χρήση της 2ης Στρατιάς, που διαθέτει περί τις 100 χιλιάδες μάχιμους και αποτελείται από τρία Σώματα Στρατού. Το 4ο, το 6ο και το 7ο, και τις εξής μονάδες:

3η Τακτική Μεραρχία Πεζικού, 28η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού, 58η Ταξιαρχία Πυροβολικού, 1η Ταξιαρχία Καταδρομών, 2η Ταξιαρχία Καταδρομών, 5η Θωρακισμένη Ταξιαρχία, 39η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού, 106° Σύνταγμα Πυροβολικού, 34η Συνοριακή Ταξιαρχία, 16η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Ντιγιαρμπακίρ), 20ή Θωρακισμένη Ταξιαρχία, 70η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού, 172η Θωρακισμένη Ταξιαρχία, 2η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού, 6η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού, 3η Ταξιαρχία Καταδρομών και 107° Σύνταγμα Πυροβολικού.

Στόχοι τουρκικής εισβολής

Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιες από τις δυνάμεις της 2ης Στρατιάς θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε μια ενδεχόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων εντός της Συρίας, που θα είναι σφήνα και θα αποκόπτει τους Κούρδους από τα βορειοδυτικά (Azaz) και από τα βορειανατολικά (Jarabulus). Οι στόχοι είναι πολλαπλοί:

1. Επιμονή στον τουρκικό στρατηγικό σχεδιασμό.
2. Αποδυνάμωση της κουρδικής, όπως την αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι, απειλής.
3. Αποτροπή δημιουργίας κουρδικής ζώνης με τη λύση του Συριακού.
4. Επανάκτηση κυρίαρχου στρατιωτικού και διπλωματικού ρόλου της Τουρκίας στο Συριακό.

Η Τουρκία κλιμακώνει την κρίση, γνωρίζοντας ότι ούτε η Ρωσία θέλει τη χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας ούτε οι ΗΠΑ. Είναι ορθολογιστικό το παιχνίδι. Κανείς δεν επιδιώκει πόλεμο μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την Τουρκία, που είναι δυνατό να πυροδοτήσει ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο ή έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο. Όμως, όλοι οφείλουν να εργάζονται με βάση το χειρότερο σενάριο.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΝΑΤΟ καλύπτει τα νώτα του και στη βάση αυτής της λογικής μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι και η επιχείρηση «Standing Maritime Group 2», διά της οποίας διασφαλίζεται η συνοχή της Συμμαχίας σε μια ευαίσθητη περιοχή με δυο παραδοσιακούς αντιπάλους, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Και αυτό συμβαίνει μερικώς πάντοτε διότι κανείς δεν γνωρίζει σε μια κρίση πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Από την άλλη, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις, το βάρος της αντίδρασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα εκδηλωθεί πέφτει στους ώμους και των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, εάν μπορούν να μαζέψουν την Τουρκία και σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, εάν και πώς θα αντιδράσει. Καθόλου λοιπόν τυχαίο δεν είναι ότι, όπως πληροφορίες αναφέρουν, Ομπάμα και Πούτιν είχαν την περασμένη βδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία για την τουρκική στάση, με την οποία διαφωνούν και οι δυο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τίθενται σειρά ερωτημάτων όπως είναι τα ακόλουθα: Τι θα πράξει η Ρωσία; Θα κτυπήσει τον τουρκικό στρατό, γεγονός που θα σημαίνει πόλεμο; Και τότε το βάρος θα πέσει στους ώμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Θα στηρίξουν την Τουρκία, ή θα επιδιώξουν να αφήσουν τη σύρραξη σε τοπικό επίπεδο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με την προσδοκία όπως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διεκδικήσουν μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, ρόλο διαιτητικό, στην περίπτωση που η Μόσχα απαντήσει στην Άγκυρα; Εάν, πάντως, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στηρίξουν την Άγκυρα, θα σημαίνει την έκρηξη ενός πολέμου που θα γενικευτεί;

Είναι τέτοιο το διακύβευμα (δηλαδή μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων) ικανό να δικαιολογήσει την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων για την έναρξη ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πόλεμου;
Από ορθολογικής άποψης, η απάντηση είναι «όχι», ακόμη και αν κρύβονται πίσω από την κρίση και την κλιμάκωσή της, εκτός των όσων φαίνονται, και άλλα ενεργειακά συμφέροντα, νέες ζώνες επιρροής και γόητρα, καθώς και διεθνής αξιοπιστία των δρώντων στην κρίση της Συρίας. Εξού και η τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν. Συνεπώς, υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει μεν η Τουρκία στη Συρία, χωρίς όμως η Ρωσία να έρθει σε κάθετη και άμεση ρήξη μαζί της, αλλά να στηρίξει, όπως και οι ΗΠΑ, τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή.

Εκβιασμοί και Κύπρος

Αληθές, επίσης, είναι ότι η Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su24 και με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ερντογάν, εμφανίζεται να είναι αξιόπιστη ως προς τις απειλές της. Ως εκ τούτου, για να μην προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εάν οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη θα προκαλέσουν ανυπολόγιστο κόστος στους κύριους πρωταγωνιστές και δη στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, η Τουρκία θα πράξει ό,τι οι κανόνες της διαπραγμάτευσης καθορίζουν:
Για να σβήσει τις φωτιές του ηφαιστείου που αναζωπυρώνει με την πολιτική της στην περιοχή, θα ζητήσει ανταλλάγματα, που θα αφορούν στην ασφάλειά της, στο Κουρδικό και στον ρόλο της την επόμενη μέρα στη Συρία, δηλαδή μετά τη λύση, καθώς και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον αυτή επανασχεδιάζεται. Και επειδή βρισκόμαστε στην περιοχή των εξελίξεων και επειδή, όπως λέγεται, το 2016 είναι έτος λύσης, γιατί η Άγκυρα να μη ζητήσει και επί του Κυπριακού ανταλλάγματα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου;

Ερώτημα: Πώς με την υφιστάμενη κατάσταση να ασκηθούν πιέσεις επί της Άγκυρας για διαλλακτικότερη πολιτική; Πώς είναι λοιπόν ευνοϊκές οι συνθήκες για το Κυπριακό, όπως κάποιοι ισχυρίζονται; Και πώς να εμπιστευθεί κάποιος την Τουρκία, εάν δεν αλλάξει πολιτική; Και αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες ή αν γίνουν ευνοϊκότερες, γιατί να μη διεκδικούσαμε κάτι καλύτερο από τη διχοτομική λύση της ομοσπονδίας, που βρίσκεται στο τραπέζι και την οποία, εάν εισπράξει, ο κ. Έρντογαν θα βγει από πιθανά αδιέξοδα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, στα οποία ο ίδιος οδηγεί στον εαυτό του και τη χώρα του;

Το σενάριο της αλαζονείας…

Εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες βιωσιμότητας της λύσης στο Κυπριακό, εκτός και αν προκύψει πλήρης υποταγή της Κύπρου στον τουρκικό ηγεμόνα. Ή, εάν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής, την οποία πολλάκις, για όσους είναι καλόπιστοι, έχουμε αναλύσει από αυτές τις στήλες και ξεκινούν από τη συμμαχία με το Ισραήλ και άλλες χώρες που απειλούνται από την Άγκυρα, ώς το δέσιμο των ευρωπαϊκών συμφερόντων με την Κύπρο και την επιστράτευση των αρχών και των αξίων για να καθορίσουν τη μορφή της λύσης στη βάση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι της διχοτόμησής της σε δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη, όπως είναι ο τουρκικός στόχος.

Εάν αυτή η στρατηγική της αποτροπής ήταν σε εφαρμογή, η Κύπρος με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούσε να δράσει γεωπολιτικά ως εναλλακτική επιλογή για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν σύγκλιση συμφερόντων. Γεγονός που αφενός θα μας έδιδε τη δυνατότητα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και αφετέρου να αποδυναμώσουμε και να εξουδετερώσουμε τη λογική των ανταλλαγμάτων και επί του Κυπριακού, που θα είναι δυνατό να ζητήσει ο Ερντογάν για να μην εισβάλει στη Συρία.

Βεβαίως, υπάρχει και το εξής σενάριο: Να ξεφύγει ο Ερντογάν από τον ορθολογισμό ένεκα της αλαζονείας του, και να οδηγήσει την Άγκυρα σε πολεμικές περιπέτειες, που θα εξοργίσουν ακόμη περισσότερο τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τρόπον ώστε να απειληθεί η ίδια η συνοχή της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει κενό ασφαλείας και κοσμογονικές αλλαγές, εξέλιξη απομακρυσμένη επί του παρόντος, που εμπίπτει μεν στη σφαίρα των απροσδόκητων συμβάντων, αλλά και των μη αποκλειστέων. Το έχουμε γράψει και το επαναλαμβάνουμε:
Ακόμη και αν συμβεί το ασύλληπτο με την Τουρκία, η δική μας ηγεσία ενδεχομένως, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, να καλεί μια αποδυναμωμένη Άγκυρα να δει το συμφέρον της και να υπογράψει μια διχοτομική ομοσπονδία, όπως ήταν ο στρατηγικός της στόχος από το 1956, προσφέροντάς της μερίδιο στο φυσικό αέριο και σανίδα σωτηρίας…

Πηγή εφημ. «Σημερινή»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

"Θέλετε έναν βολικό σκλάβο για τις βαριές δουλειές του σπιτιού και του κήπου;
Χρειάζεστε βοηθό για τα ψώνια;
Έχετε ανάγκη από μιά κοπέλα να σας ανακουφίζει;
Βρείτε αυτό που θέλετε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης (Hot Spot) της γειτονιάς σας!
Hot Spot!
Αυτό που θέλετε, τώρα και στην γειτονιά σας! 
Ηot Spot! 
Ένα, σύντομα κοντά σας!"

 Αυτή θα είναι μία πετυχημένη διαφήμιση του πολύ κοντινού μας μέλλοντος, αφού συνδυάζει όλα τα στοιχεία του Καταναλωτικού δυτικού Πολιτισμού, με την νοσταλγία που προκαλούν στην λαϊκή συνείδηση μηνύματα που θυμίζουν εκείνο το αλήστου μνήμης της χούντας: "κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο!"...

Και αφού οι δικοί μας ιθύνοντες (που επίσης θυμίζουν χούντα) βάλθηκαν να αποδείξουν στους κουτόφραγκους πόσο λάρτζ και ώπα είμαστε:

"Πέντε στρατόπεδα μας υποχρεώνετε να φτιάξουμε εσείς;  
Άλλα πέντε θα φτιάξουμε εμείς, έτσι, επειδή γουστάρουμε.
Θα τ' αραδιάσουμε στον άξονα από Αθήνα Θεσσαλονίκη να φαίνονται ακόμη κι απ' το διάστημα! 
Σινικό Τείχος οι κινέζοι
Non stop hot spots εμείς!
Κι άμα μας ζορίσετε θα φτιάξουμε κι άλλα είκοσι! 
Ένα σε κάθε πόλη. Και σε κάθε νησί. 
Και όπου θέλουμε.
Τ' αφεντικό τρελάθηκε και τά 'βαλε τζάμπα!"

Και μάλιστα χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τρίχες κατσαρές.
Από μόνοι μας και τα μυαλά στα κάγκελα!
Και προμήθειες υλικού με απ' ευθείας αναθέσεις, να κονομήσουν κι οι εθνικοί προμηθευτές και εργολάβοι μας, τώρα που τους παίρνουμε (;) τα κανάλια για τα μάτια του κόσμου.

Πέρα όμως απ' τα αστεία, η υπόθεση εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.
Το σχέδιο της ναζιστικά Ενωμένης Ευρώπης για μετατροπή της χώρας μας σε χωματερή ψυχών και σωμάτων, ντόπιων και εισαγόμενων, επιταχύνεται.

Αν δεν είναι ένα κακόγουστο τρικ για να δείξουν στους έλληνες ιθαγενείς πόσο τυχεροί είναι αυτοί με όλα τους τα μνημόνια και την κατοχή που ζούνε, σε σχέση με κάποιους άλλους που τους ανάγκασαν κακήν-κακώς να εγκαταλείψουν πατρίδες, περιουσίες, ανήμπορους συγγενείς για να τους φυτεψουν σε κάποια στρατόπεδα συγκέντρωσης μιάς άλλης χώρας...

Αν δεν είναι όλο αυτό ένα κακόγουστο αστείο (που δεν είναι)...
Τότε πρόκειται για ένα διεθνές έγκλημα εναντίον των λαών αυτών και εναντίον της χώρας μας.

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα με όλα τα μέσα.

Η παραμονή μας πλέον μέσα σ' αυτή την οιονεί φασιστική Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη του έθνους και της πατρίδας. 
Πρέπει να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να ορθώσουν όχι το δικό τους το ανύπαρκτο ανάστημα, αλλά το δικό μας, του λαού, απέναντι στους διεθνείς δολοφόνους.

Αν όλοι δεν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών και δεν εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε ανυπακοή στα σχέδια των δολοφόνων της Νέας Τάξης, όλοι μαζί θα χαθούμε...

Γεμίστε την ανιαρή ημέρα σας με ανθρωπισμό και τη νύχτα με... έντονο ενδιαφέρον!!!

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Διακριτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγουν ειδικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού στη Λιβύη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε εφαρμογή των σχεδιασμών του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρει το megatv.com, σε ρεπορτάζ της η Le Monde σημειώνει ότι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη απο τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στην μάχη κατά των τζιχαντιστών μπορεί να μπουν και μυστικές δυνάμεις του στρατού με επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται απο την Υπηρεσία Δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας.

Οι μυστικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού έχουν το πλεονέκτημα ότι παραμένουν αόρατες. "Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε θα ήταν μια παρέμβαση στη Λιβύη. Για την αποφυγή οποιασδήποτε ανοιχτής στρατιωτικής εμπλοκής πρέπει να δράσουμε διακριτικά", δηλώνει στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

Η γαλλική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη ίσως είναι ένα πρώτο βήμα για ανοιχτό πόλεμο των δυτικών δυνάμεων στη χώρα ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει διαθέσιμο πλαίσιο που θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στόχος της Γαλλίας, οπως υποστηρίζουν απο το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, δεν είναι να κερδίσει έναν πόλεμο αλλά να χτυπήσουν στόχους του ISIS ώστε να ανακόψουν την επεκτατικότητά του στην αφρικανική ήπειρο. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει απο κοινού συνεργασία Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Παρίσι.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, (Yeni Şafak), αναφέρουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από σήμερα το πρωί έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή των συριακών συνόρων του Nusaybin, νότια του Mardin, αναμένοντας επιθετική ενέργεια από τους Κούρδους του YPG.

Το ενδιαφέρον όμως στις ειδήσεις αυτές είναι ότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρόμιου του Kamişli, λίγο νοτιότερα εντός του συριακού εδάφους, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα ρωσικών δυνάμεων που έχουν έρθει στην περιοχή προς ενίσχυση των Κούρδων και όχι μόνο.

Από το πρωί της Τέταρτης, 24 Φεβρουαρίου, η ένταση στην περιοχή αυτή έχει ανέβει στο κατακόρυφο καθώς τα τουρκικά στρατεύματα έχουν πλασαριστεί ακριβώς δίπλα στην συνοριακή γραμμή αναμένοντας όπως αναφέρουν, πιθανή επιθετική ενέργεια από την άλλη πλευρά των συνόρων με… ρωσικό χρώμα!

Ήδη σε όλες τις πόλεις της περιοχής έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα παρατηρούνται να κινούνται συνεχώς προς την πλευρά των συνόρων.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η μεγάλη φωτιά.

Το πρόβλημα είναι το ποιους τελικά θα κατακάψει αυτή η φωτιά!


Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ελλάδα απομονώνεται από την Ευρώπη και κινδυνεύει με απώλεια εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο! 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Σε καθημερινή βάση εισέρχονται στην Ελλάδα περίπου 5.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, και πάλι σε καθημερινή βάση, εξέρχονται από την Ειδομένη περίπου 200 άτομα. Με απλή αριθμητική αντιλαμβανόμαστε πως με ένα καθημερινό πλεόνασμα (που θα παραμένει στην Ελλάδα) περίπου 4.500 ανθρώπων, μέχρι το τέλος Μαΐου στην χώρα μας θα βρεθούν εγκλωβισμένοι περίπου 140.000 λαθρομετανάστες – πρόσφυγες. Αν, μάλιστα, τολμήσουμε να συνυπολογίσουμε πως με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών ο αριθμός των εισερχομένων θα ξεπερνά κατά πολύ τους 10.000 ανθρώπους, τότε καταλαβαίνουμε πως στα τέλη της άνοιξης στην Ελλάδα θα βρεθούν περίπου 350.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, που δεν θα έχουν καμία δίοδο διαφυγής…
Τολμώντας να συνεχίσουμε τους απλούς υπολογισμούς για την περίοδο του καλοκαιριού, έκπληκτοι διαπιστώνουμε πως το φθινόπωρο του 2016 θα βρει στην χώρα μας (με επιεικείς αριθμούς) περί του 500.000 οριστικά εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες. Κι εδώ γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα: Πόσοι από αυτούς θα είναι τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ, πόσοι θα διέπονται από φανατική πίστη στο Ισλάμ, πόσοι θα είναι μέλη της Αλ Κάιντα, πόσοι θα έχουν εγκληματικό παρελθόν και πόσοι θα είναι επιρρεπείς στην παραβατικότητα;

Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου (ναι, αυτή η κυβέρνηση που υμνούσε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη, επειδή έτσι η λαθρομετανάστες θα κινούνταν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και δεν θα παρέμεναν στην Ελλάδα), δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή, απλά, δεν επιθυμεί –για ένα πλήθος λόγους, μεταξύ των οποίων και η ανικανότητα- να το αντιμετωπίσει.
Δυστυχώς, το «κυβερνητικό δίδυμο» κινούμενο εκ διαμέτρου αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη (η οποία αντιλαμβάνεται το πλήθος των κινδύνων που θα δημιουργηθούν από την τεράστια εισροή των λαθρομεταναστών και προσφύγων), εκθέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, προκειμένου να τηρήσει απαρέγκλιτα τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, μεταβάλλοντας τη χώρα σε μία ανοιχτή φυλακή και υποχρεώνοντας τους γηγενείς κατοίκους να ζήσουν σε μία ζωντανή κόλαση, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι ειδικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη σημαντικής αλλοίωσης της ταυτότητας της χώρας.

Φυσικά, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (που βαφτίστηκε μεταναστευτικό και μετέπειτα προσφυγικό), δεν είναι σημερινό. Και οι σημερινοί κυβερνώντες το γνώριζαν, αλλά συνειδητά όχι μόνο το υποβάθμιζαν και αντιμετώπιζαν με ειρωνεία όσους το επεσήμαιναν, αλλά, επιπλέον, μέσω του διεθνισμού και του λανθάνοντος ανθρωπισμού ήταν φανατικοί υποστηρικτές της ανεξέλεγκτης μετακίνησης απεριόριστων αριθμών προς την Ελλάδα, την οποία μετέτρεψαν σε «χοάνη» εισόδου προς την Ευρώπη, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι σημερινοί κυβερνώντες «κατόρθωσαν», σε ένα μόλις χρόνο, να αυξήσουν την είσοδο λαθρομεταναστών – προσφύγων στην Ελλάδα κατά 5.000%!!!

Οι ευθύνες, λοιπόν, της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης» είναι κάτι περισσότερο από τεράστιες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανένα κυβερνητικό στέλεχος πως υπήρξε αιφνιδιασμός, λόγω αιφνίδιας αύξησης ή πως η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε επαρκώς από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες… Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που υπήρξε κενό ενημέρωσης (παραδόξως δεν τιμωρήθηκε ή παραιτήθηκε κανείς αρμόδιος, όπως π.χ. ο διοικητής της ΕΥΠ) στην ασφάλεια της χώρας, οι ειδοποιήσεις είχαν έρθει από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών (τόσο αμερικανικές όσο και ευρωπαϊκές) και ήταν αρκούντως ανησυχητικές… Παρ’ όλα αυτά, αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα αυτής της παράλογης πολιτικής, με την πατρίδα μας να γίνεται στόχος των πανικόβλητων ευρωπαίων και να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο γκέτο, όπου η λέξη ασφάλεια θα είναι ανύπαρκτη, ενώ ως τραγική ειρωνεία αντιμετωπίζεται το «υπεύθυνο κράτος» της «πρώτης φορά αριστεράς»…

Αυτή, λοιπόν, η κυβέρνηση, της ψευδοαριστεράς και των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων, συνεπικουρούμενη από έναν σχηματισμό ψευδεπίγραφων πατριωτών, αφού πρώτα ηττήθηκε κατά κράτος στην οικονομική της πολιτική και παρέδωσε τη χώρα σε νέες αιματηρές οικονομικές θυσίες, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, ήρθε να προσθέσει στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (το οποίο αδικαιολογήτως συνεχίζει εμμονικά να χαρακτηρίζει ως «προσφυγικό») και να εισάγει «καινά δαιμόνια» στα ήδη υπάρχοντα εθνικά θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας του Αιγαίου και μίας σειράς ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων. Και το κατόρθωσε αυτό, αποδεχόμενη να συναποφασίσουν (με την πρόφαση της λαθρομετανάστευσης) η Γερμανία και η Τουρκία, για το τι μέλλει γενέσθαι στο… Αιγαίο! Δηλαδή, το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου, δεν αποδέχθηκε απλά, αλλά κάλεσε τρίτες χώρες μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, να παρέμβουν σε ένα θέμα που αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και τα Ευρώπης και αποδέχθηκε την έλευση μίας στρατιωτικής δύναμης (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της Ελλάδας και ιδιαίτερα για τον τουρισμό), του ΝΑΤΟ, αποδεχόμενη την μη ικανότητα φύλαξης των ελληνικών θαλασσίων συνόρων από την Ελλάδα!

Επίσης, είναι αυτή η κυβέρνηση, που άκουσε –χωρίς να διαμαρτυρηθεί εντόνως, αλλά επεχείρησε να αποσιωπήσει το γεγονός- την γερμανίδα υπουργό εξωτερικών, να ζητά την φύλαξη ολόκληρου του Αιγαίου από την Τουρκία και τον περιορισμό της Ελλάδας στα 6 ναυτικά μίλια της ηπειρωτικής χώρας, παραδίδοντας ουσιαστικά το Αιγαίο στην Τουρκία, η οποία με τη σειρά της διαπιστώνοντας τον βαθμό «πατριωτισμού» των κυβερνώντων στην Ελλάδα, βρήκε μοναδική ευκαιρία να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο σύνολο του Αιγαίου!!!

Δυστυχώς, αυτή η (λαθρο)κυβέρνηση δεν μπορεί και, κυρίως, δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Και αυτό διαφάνηκε στον απόλυτο βαθμό, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητήσει και να συναποφασίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Επί της ουσίας, η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η ιδεοληπτική της πολιτική στην ταυτότητα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας καθεστωτικές πρακτικές επιβάλλει δια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μία πολυεπίπεδη καταστροφική πολιτική η οποία τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος εθνικής καταστροφής.

Και, δυστυχώς, την ευθύνη (για την συνέχιση καταστροφικής ύπαρξης και λειτουργίας της κυβέρνησης αυτής) την έχουν όλοι εκείνοι (πολιτικοί και πολίτες και θεσμικοί φορείς) που επιτρέπουν σε μία ομάδα ανίκανων(;) και λίαν επικίνδυνων να συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα…

ΥΓ: Δυστυχώς, είναι τέτοια και η κατάντια του σημερινού ελληνικού λαού, που έτρεξε μαζικά (υποβοηθούμενος από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης ή επισήμως χαρακτηρισμένα και ως Ενημέρωσης) να θρηνήσει τον θάνατο ενός νέου τραγουδιστή, αλλά μία μικρή -έως ελάχιστη- μερίδα του θρήνησε και τίμησε τον θάνατο τριών νέων στρατιωτικών στο Αιγαίο... Και, ίσως, αυτό ακριβώς να είναι και το επάξιο δείγμα της κυβέρνησης που μας εκπροσωπεί...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη, ότι η χώρα του ανέχεται, απλά, αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, αλλά δεν θα παραμείνει σιωπηλή στις εξελίξεις στη χώρα αυτή, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του, το αραβικό ‘Ράδιο Σαβά’.

Ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινό συνέδριο Σομαλίας- Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η κρίση στη Συρία έχει φθάσει σε ένα σημείο που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση του νότιου γείτονα και τόνισε ότι η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις, τόσο το Ντάες και την ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’, όσο και το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που έχει καταστεί «εξαγωγέας τρομοκρατών».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από διεθνή παρέμβαση μπορεί να επιλύσει τη κρίση, αλλά δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων σε αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από κοινού με τις χερσαίες τοπικές δυνάμεις, σημειώνει το κείμενο.

Washington Post: Ο Ερντογάν «θάβει ζωντανή» την Τουρκία

Οι κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής των τουρκικών αρχών άρχισαν να γίνονται για την Άγκυρα ένας εφιάλτης.

Έτσι αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, η εγκεκριμένη αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την οποία επικαλείται ρωσικό δημοσίευμα, η Τουρκία έχει μετατραπεί από μια ισχυρή περιφερειακή κατάσταση, σε μια χώρα στο περιθώριο, κατάφερε να τσακωθεί με όλους τους γείτονες και αυτό έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια καταστροφική κατάσταση.

Η Τουρκία αποδεικνύεται, τώρα, ότι είναι εντελώς απομονωμένη, χωρίς να το συνειδητοποιεί, πηγαίνει από το ένα πρόβλημα στο άλλο, χωρίς να δίνει έγκαιρες λύσεις.

Η Άγκυρα έχει χάσει τις καλές σχέσεις με όλους και τώρα κανείς δεν την ακούει. Το τι λένε οι τουρκικές αρχές δεν έχουν πλέον κανένα βάρος. Ακόμη και οι πρώην σύμμαχοί της την έχουν εγκαταλείψει», γράφει η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί με έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η χώρα δεν θα εισβάλει, ούτε ο στρατιωτική ηγεσία τον στηρίζει στο θέμα αυτό.

Έτσι ωθείται η Τουρκία «βαθύτερα σε μια τρύπα από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή».
Ο επικεφαλής του κράτους είπε: «Η Τουρκία έχει πλήρες δικαίωμα να εισβάλει με το στρατό της στη Συρία, εάν κρίνει ότι υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες».
Kαι ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας να εισβάλουμε στη Συρία»…

Πηγή Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό. Ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων. Επισήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν.

Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Καταλήγοντας ο Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Δημοσιεύοντας το βιβλίο μου με τίτλο «Καληνύχτα Ελλάδα» τέλος καλοκαιριού του 2008 είχα «κατηγορηθεί» από φίλους και φίλες στα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ ότι ήμουν απροσδόκητα απαισιόδοξος!..

Τον Δεκέμβριο σκοτώθηκε ο έφηβος Αλέξης Γρηγορόπουλος, «κάηκε» η Αθήνα (και όχι μόνο) και κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως ήταν προφητικό το βιβλίο μου…

Τότε ΔΕΝ ξέραμε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ (1, 2, 3) και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ και ΚΑΥΤΟ πρόβλημα της αδιάκοπης εισροής προσφύγων, μεταναστών και λαθρομεταναστών που δημιουργούν πρωτόγνωρες για την Πατρίδα μας καταστάσεις καθώς εγκυμονούν κινδύνους που όλοι αντιλαμβανόμαστε αλλά δεν βγαίνουμε μπροστά να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΦΩΝΑΧΤΑ την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της Ευρώπης των άλλων 27 Κρατών-μελών!

Ήδη βρισκόμαστε 2 μήνες μέσα στο 2017, οι αγρότες στα μπλόκα, οι περικοπές μισθών και συντάξεων μπροστά μας, η αξιολόγηση στο πουθενά, η ανάπτυξη «όνειρο θερινής νυκτός» και παρά τις τρικυμίες στο Αιγαίο, όπως πλέον παραδέχονται ΟΛΟΙ διεθνώς, δεχτήκαμε μέχρι τώρα πάνω από 90,000 πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες οι οποίοι, με κλειστά τα βόρεια σύνορά μας, είναι ήδη «εγκλωβισμένοι» στην χώρα μας…

Έγραφα στο «Καληνύχτα Ελλάδα» Καλοκαίρι του 2008 τα ακόλουθα:
Βρισκόμαστε, τελικά, ως Έθνος, λαός και κοινωνία στο μάτι ενός κυκλώνα, στη δίνη προβληματισμών, με τον κλυδωνισμό θεσμών και δομών, με την ακύρωση παραδοσιακών προτύπων συμπεριφοράς και πλαισίων αναφοράς. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για μια προσεκτική ψυχοκοινωνική αξιολόγηση των δεδομένων χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς υστερικές αντιδράσεις.

Μήπως όλα τα παραπάνω αποτελούν πικρόχολες διαπιστώσεις υποκειμενικού τύπου πίσω από τις οποίες υποκρύπτονται κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ!

Έχουμε τελματώσει σε έναν απίστευτα βρώμικο και δύσοσμο βούρκο...Κολλήσαμε!
Έχει περάσει στο συλλογικό, εθνικό μας υποσυνείδητο η αίσθηση ότι ΔΕΝ υπάρχει πια στέρεο, υγιές, ηθικό κομμάτι γης για να σταθούμε και ότι επόμενο βήμα είναι ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ, η απώλεια της ιδεολογίας, η προσφυγή στην απάθεια και την άρνηση που αποτελούν το ικρίωμα θανάτωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς το δημιουργικό ΕΜΕΙΣ υποκαθίσταται από το μικροπρεπές...ΕΓΩ!

Καιρός να...ξυπνήσουμε, να θυμηθούμε το "εμείς", να διαπιστώσουμε ότι ακόμα υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ! Αλλιώς, ο τελευταίος ας φροντίσει, παρακαλώ, να ρίξει την αυλαία και να σβήσει τα φώτα..!

Καληνύχτα... Ελλάδα;

Σήμερα θα προσθέσω σε εκείνο το κείμενο λίγα ακόμη χρήσιμα λόγια:
Άτομα και ομάδες, αντιμετωπίζουμε μια χωρίς προηγούμενο πτώση συστημάτων αξιών, κατανόησης και ερμηνείας της πραγματικότητας, ορθής αξιολόγησης του χθες και έλλειψης όχι μόνο επιθυμίας αλλά ίσως και ικανότητας για προγραμματισμό του αύριο..

Και με τον τρόπο αυτό πέρα από την πίκρα της καθολικής απογοήτευσης φαίνεται να γίνεται ΟΔΥΝΗΡΗΓ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ το πολύ πιο επικίνδυνο ψυχοκοινωνικό και πολιτικά συλλογικό συναίσθημα των Ελλήνων που είναι ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ…

Μέσα στον διάχυτο πλέον κυνισμό, που εκφράζεται από τις διαδικασίες της απώλειας ιδεολογίας, της απάθειας και της άρνησης πίστης και αφοσίωσης σε υψηλά ιδεώδη και συλλογική εθνική ανάταση, κρύβεται, κατά την προσωπική μου γνώμη, συγκεκριμένος φόβος.

Ο φόβος ότι οι ΗΓΕΤΕΣ της Ευρώπης και της Πατρίδας μας και οι παρατρεχάμενοί τους δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση, το σθένος, την δυναμική να προχωρήσουν όπως απαιτούν οι επικίνδυνες καταστάσεις.

Η αίσθηση του Νεοέλληνα ότι είναι πλέον αλλοτριωμένος από την εξουσία, ότι απομακρύνθηκαν απ’ αυτόν οι πολιτικοί του ηγέτες και τα Κόμματα επιβαρύνει με σημαντικό κόστος την προγενέστερη αίσθηση της ψυχοκοινωνικής και πολιτικής μας αλλοτρίωσης καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ το πολιτικό σύστημα και μαζί τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!…

Καθώς βιώνουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων ΚΑΙ στην Συρία δημιουργεί την απελπισία η οποία αποδεικνύεται, δυστυχώς, ακόμη χειρότερη και από τον διαπιστωμένο κυνισμό καθώς οδηγεί στον καταστροφικό νιχιλισμό…

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ή επιτέλους θα ξυπνήσουμε Λαός και Πολιτικοί για να σώσουμε την Πατρίδα που μας παρέδωσαν οι γονείς μας ώστε να την παραδώσουμε, έστω οικονομικά πτωχευμένη, αλλά ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ στα παιδιά και τα εγγόνια μας;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ενός κακού μύρια έπονται, έλεγαν οι παλαιοί Έλληνες και έχει φυσικά την εξήγησή του. Υπό το κράτος της σύγχυσης που προκαλεί μια αποτυχία, οι επόμενες αποφάσεις, σε οιοδήποτε θέμα, λαμβάνονται υπό συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, με αποτέλεσμα να εκφεύγουν της λογικής.

Βεβαίως, οι λανθασμένες αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνον όπως στην ανωτέρω περίπτωση, αλλά πάντοτε, όταν στη λήψη τους υπεισέρχονται εξωγενείς παράγοντες. Επί του προκειμένου, και καθ’ όσον αφορά την Ελλάδα, η άκρως δυσμενής κατάσταση για το μεταναστευτικό, έλκει την αρχή της στις εγκληματικές ενέργειες διπλωματικών υπαλλήλων μας κατά την δεκαετία του ’90, οι οποίοι χρηματιζόμενοι χορηγούσαν βεβαιώσεις ελληνικής καταγωγής σε κάθε Ασιάτη που διέθετε το απαιτούμενο ποσόν και επιθυμούσε να εγκαταλείψει την χώρα του.

Μάλιστα, δίκην φέιγ βολάν κυκλοφορούσαν έντυπα στις μετασοβιετικές χώρες, όπου εξέθεταν τα πλεονεκτήματα εκ της «ελληνοποίησης». Υπήρξε και δολοφονία αστυνομικού μας, που υπηρετούσε στην Πρεσβεία της Τυφλίδας και όπου η τακτική ανακρίτρια έλεγξε τις έκνομες ενέργειες διπλωματικών υπαλλήλων μας, και εξέτασε εξονυχιστικά τις διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αλλοδαπών. Δεν ασκήθηκε δίωξη σε καμιά περίπτωση ενοχής προξενικού υπαλλήλου, επειδή η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ανεξηγήτως, παρέγραψε τα αδικήματα.

Αυτά, και τα επόμενα, είναι αποτέλεσμα της άρνησης της πολιτείας να συζητήσει σοβαρά το μεταναστευτικό, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, όπως αιτούσαν οι εχέφρονες. Οι πιέσεις των δήθεν προοδευτικών κύκλων για ανοικτά σύνορα ήσαν αφόρητες, και βρήκαν την πλήρη δικαίωσή τους, όταν ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο η κα. Χριστοδουλοπούλου, η οποία ενήργησε συμφώνως προς τις αραχνιασμένες ιδεοληψίες της, καλώντας Αφρικανούς κι Ασιάτες να έλθουν στην Ελλάδα, όπου είναι ευπρόσδεκτοι.

Για διαφορετικούς λόγους, το ίδιο έπραξε και η κα. Μέρκελ, πιεζόμενη από επιχειρηματικούς κύκλους που αναζητούν φθηνή -νομιμοποιημένη στην Γερμανία- εργασία των μεταναστών. Και ανήγγειλε ότι η Γερμανία θα δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, υπονοούσα ότι θα υποχρεωθούν να δεχθούν και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κάποιον αριθμό.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθησαν κατά τις επιθυμίες των δύο κυριών. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, αφενός είναι όχι μόνον είναι αδύνατον να ενσωματωθεί, απεναντίας δε ως ισχυρή ενωμένη κοινότητα επιβάλλει τους όρους της, αφετέρου η αδυναμία εξεύρεσης νόμιμων πόρων για τα προς το ζην, εξ ανάγκης θα τους οδηγήσει στην παραβατικότητα.

Όταν οι Τούρκοι διακινητές πρωτοαπευθύνθηκαν στους πελάτες τους με φυλλάδια και στο διαδίκτυο, παραθέτοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ελεύθερης εισόδου, σ’ αυτήν την στήλη αναρωτήθηκα γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πράττει κι εκείνη το απλό, ενημερώνοντας με τον ίδιο τρόπο ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι Τούρκοι.

Δεν έγινε το αυτονόητο λόγω της πλήρους αποχής μας από τα δρώμενα, αφού δεν πρόκειται για τουριστικά ταξιδάκια, αλλά για σοβαρή δουλειά. Ποιος θα την κάνει; Σημειωτέον ότι κλείσαμε την Πρεσβεία μας στην Δαμασκό από τον Ιούλιο του 2012 -για λόγους ασφαλείας είπαν, που σημαίνει πως οι άλλες χώρες που διατηρούν Πρεσβεία αδιαφορούν για την ασφάλεια των διπλωματών τους- εγκαταλείποντας ταυτοχρόνως στην τύχη του και το 10% των Σύρων «ρωμαιο-ορθοδόξων», που ομνύουν στο όνομα του Βυζαντίου. Και το πλέον αχαρακτήριστο, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, την Μόσχα επισκέφτηκε και όχι την Αθήνα, όπως κάποτε.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση όπου η Αυστρία θυμήθηκε πως κάποτε ήταν Αυτοκρατορία με τους Ούγγρους και βρήκε ευκαιρία να «βάλει πόδι» πάλι στα Βαλκάνια. Η όλη της συμπεριφορά είναι ηγέτιδας δύναμης, όπως και πριν από ένα αιώνα. Σύμφωνα με Το Βήμα, κατά την παρουσία του ΥΠΕΞ της Αυστρίας στα Σκόπια, οι δυο πλευρές φέρονται να υπέγραψαν Κοινό Σχέδιο Δράσης, στο οποίο η Βιέννη προθυμοποιείται να διευκολύνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Και ως αντάλλαγμα τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα, εφόσον θεωρούν πως έχουν ισχυρές πλάτες.

Η δε Γερμανία προτείνει την Τουρκία ως αρμόδια για έρευνα και διάσωση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, πάγιο αίτημα των Τούρκων. Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ, η οποία όπως φαίνεται θα είναι αυτή που θα διαδεχτεί την κα. Μέρκελ στην αρχηγία της καγκελαρίας στην Γερμανία, ζήτησε να δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης μέχρι και έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές τις ηπειρωτικής Ελλάδας και από τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα δηλαδή θα παραμείνει μόνον στα δικά της χωρικά ύδατα -αμφισβητούμενα κι αυτά- ενώ το υπόλοιπο Αιγαίο τίθεται στη διάθεση των Τούρκων.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου