Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Φεβ 2016

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος προσπάθησε με πολλά επιχειρήματα να δικαιολογήσει την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο, όπως επί της ουσίας απαίτησαν οι Τούρκοι. Η απόφαση ήταν τελείως λανθασμένη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την εμμονική πολιτική που ακολουθούν συστηματικά όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 και μετά: την “εξημέρωση του θηρίου” που λέγεται Τουρκία. Θα έπρεπε να έχουμε εδώ και πολύ καιρό καταλάβει ότι όλες οι τουρκικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως προσώπων αποθρασύνονται όταν καταλαβαίνουν ότι εμείς απλά “σφυράμε αδιάφορα”.

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μια σειρά “σημαδιακών” προκλήσεων που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Συστηματικά αμφισβήτηση νησιών και περιοχών του Αιγαίου. Επισήμανση της “αποστρατικοποίησης” των Δωδεκανήσων ακόμη και για το… πρωθυπουργικό Εμπραέρ! ΝΟΤΑΜ με τα οποία αμφισβητεί τα πάντα και κυρίως τη λογική στο Αιγαίο, ακόμη κι όταν η Ελλάδα ψάχνει να βρει τους νεκρούς της. Η Αθήνα από την πλευρά της με συνέπεια… σιωπά.

Για να προλάβουμε τους “θερμόαιμους” που πάντα είναι έτοιμοι να πιάσουν τα τουφέκια να επισημάνουμε ότι δεν ανήκουμε σ΄ αυτούς που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να εμπλακεί σε μια ελληνοτουρκική κρίση, έστω και χαμηλής έντασης. Η συγκυρία δεν μας ευνοεί και νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σ΄ αυτό. Αλλά στην πολιτική που ο λογοπλάστης Βαγγέλης Βενιζέλος είχε “βαφτίσει” ως “στρατηγική ψυχραιμία” πρέπει να υπάρχουν και όρια! Η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το ξεχνάμε, ούτε να το αγνοούμε. Και πρέπει σε κάθε ευκαιρία να το υπενθυμίζουμε στους υποκριτές Ευρωπαίους “συμμάχους” και “εταίρους”, οι οποίοι δεν μπορούν -κι ας θέλουν- να κλείνουν τα μάτια σε “τζιχαντιστικές” αποφάσεις και κινήσεις του “αγαπημένου τους μαντρόσκυλου” που λέγεται Τουρκία! Γιατί ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος που της έχουν δώσει. Κοστίζει βέβαια λίγο ακριβά η “τροφή” του. Περίπου 3 δισ.!

Δεν μπορεί Έλληνας πρωθυπουργός “για να μην προκαλέσει” να αποφεύγει να προσγειωθεί σε ελληνικό νησί! Ο κ.Τσίπρας έπρεπε να αγνοήσει τελείως τον τουρκικό παραλογισμό και να προσγειωθεί στη Ρόδο. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Τι θα έκαναν οι Τούρκοι;
Θα αναχαίτιζαν το πρωθυπουργικό Εμπραέρ;
Θα προκαλούσαν ελληνοτουρκική κρίση;
Ακόμη κι έτσι να γινόταν θα κέρδιζαν τι;

Πρέπει να βρούμε όλοι μας έναν καλό…εθνικό ψυχολόγο! Για να αντιμετωπίσουμε την “τουρκοφοβία” η οποία δεκαετίες τώρα μας κρατά πίσω σ΄ ότι έχει να κάνει με τον “τρομοκράτη” γείτονά μας. Δεν είναι δυνατόν για να μην …ερεθίσουμε την Άγκυρα να της κάνουμε μόνοι μας όλα της τα χατήρια. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι τουρκικές ηγεσίες έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι εκτός όλων των άλλων έχουν ένα σύνδρομο θρασυδειλίας! Αν δεν είναι 150% ότι αυτό που έχουν στον μυαλό τους να κάνουν δεν θα έχει επιτυχία δεν το τολμούν. Κι όταν βρίσκουν αντίσταση και αντίδραση αναδιπλώνονται και σιωπούν.

Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε, ότι από το να υπάρξει η όποια ελληνική αντίδραση και αντίρρηση σ΄ όσα παράλογα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, μέχρι να φθάσουμε σε “ελληνοτουρκική κρίση” ο δρόμος είναι μακρύς! Αρκεί να μην κάνουμε εμείς λάθη που μας οδηγούν σε αδιέξοδα.

Ας προσγειωθούμε λοιπόν όλοι μας και κυρίως οι πολιτικοί μας στην πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών. Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα αλλά δεν αρκεί να μένουμε στις διαπιστώσεις και να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Ας προσγειωθούμε στον ρεαλισμό μήπως και αποφασίσει ο πρωθυπουργός μας να προσγειώνεται με το αεροσκάφος του στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Πηγή Militaire.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τουρκία, Άγκυρα, βράδυ Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016. Λίγο μετά το χτύπημα στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Άγκυρας. Στο πολυσύχναστο Kizilay (Ερυθρά Ημισέληνος) στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα κτίρια των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Για την τουρκική σκέψη το χτύπημα αυτό είναι χτύπημα στο γόητρο της πρωεύουσας και συνδέθηκε άμεσα με του Κούρδους του PKK.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επισκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο αριθμός των θυμάτων μεγάλος: Μέχρι τις 21:30 το βράδυ είχαν ανακοινωθεί επίσημα 28 κεκροί και 61 τραυματίες, αριθμοί με αυξητικές τάσεις.

Αν και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş δήλωσε επίσημα ότι δεν έχουν ακόμα πληροφορίες για το ποιος είναι πίσω από την "καλά σχεδιασμένη" τρομοκρατική επίθεση, όποιος παρακολουθούσε τα τουρκικά κανάλια, θα μπορούσε να ξεχωρίσει καλά τρεις λέξεις να επαναλαμβάνονται: "Ασκερί" (στρατιωτικό), "τερόρ" (τρομοκρατικό) και PKK.

Μία μέρα νωρίτερα, οαρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Μεχμέτ Τεζκαν, αναρωτιόταν εάν η χώρα του μπαίνει σε πόλεμο.

"Θα μου πείτε θα ξεσπάσει πόλεμος? Θα έλεγα 80% και 20% Το 80% δεν θα ξεσπάσει. Δηλαδή σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της Αζάζ".

Μάλλον δεν θα περίμενε να πέσει στο 20% και μάλιστα να μην είναι στην Αζάζ, στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά στην καρδιά της Άγκυρας.

Η Άγκυρα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στους Κούρδους του Χαλεπίου, από το περασμένο Σάββατο. Αυτό φάνηκε στις δηλώσεις του Kurtulmuş: "Η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με απλά "άδεια" μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες αλλά περιμένουμε από την διεθνή κοινότητα να μας συμπαρασταθεί".

"Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί από το ίδιο κέντρο και προσπαθούν να εκφοβίσουν την Τουρκία", είπε φωτογραφίζοντας το PKK.

"Η επίθεση στοχεύει ολόκληρο το έθνος μας, καταδικάζουμε όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, εκείνους που τους χρησιμοποίησαν ως εργαλεία, αυτούς που τους πρόσφεραν υποστήριξη, πληροφορίες και πολιτική υποστήριξη γι αυτές τις επιθέσεις".

Απόψε Τούρκος πρόεδρος αργά το βράδυ συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας, ενώ παράλληλα είχε προηγουμένως φροντίσει να επιβάλει απαγόρευση μεταδόσεων αναφορικά με την επίθεση στην Άγκυρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.
Την πληροφόρηση του κοινού ανέλαβαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίζονται ως ελεγχόμενα.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όσο το ΝΑΤΟ κάνει… βόλτες 
το Πολεμικό Ναυτικό σώζει κόσμο στο Αιγαίο!

Όσο η νατοϊκή αρμάδα -στην οποία συμμετέχει και μια ελληνική φρεγάτα- κάνει…βόλτες στο κεντρικό Αιγαίο και βόρεια της Κρήτης, το ελληνικό ΠΝ συνεχίζει να κάνει με επιτυχία ,αυτό που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια πράττει: εντοπίζει φουσκωτά με πρόσφυγες και μετανάστες και τους σώζει!

Δυστυχώς το ΠΝ άργησε να καταλάβει ότι ΟΛΕΣ αυτές οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, αλλά έστω και τώρα χρήσιμο είναι.

Οι φωτογραφίες του ΓΕΝ είναι από την επιχείρηση που έγινε τις πρωϊνές ώρες από το ΠΠ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Το οποίο υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας διάσωσης ανατολικά ν. Λέσβου, και διέσωσε 139 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαπούς.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι έχει άλλους λόγους παρουσίας στο Αιγαίο και πάντως δεν “καίγεται” για τις προσφυγικές ροές! Αρκεί να αναφέρουμε που πλέουν τα πλοία της SNMG 2 για να καταλάβετε πως προκύπτει το συμπέρασμα:

• Γερμανοί και Τούρκοι μαζί …περιπολούν βόρεια της Κρήτης!

• Τα άλλα δύο πλοία -το ένα ελληνική φρεγάτα- δυτικά Λέσβου!

Οι περιοχές δεν έχουν καμία σχέση με τις περιοχές που “καίνε” σ΄ ότι αφορά στο προσφυγικό.

Άλλη μια ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση προσφυγικών ροών σε νησιά και νησίδες των Δωδεκανήσων. Περιοχή που το ΝΑΤΟ έχει εξαιρέσει από τις περιπολίες του, προφανώς κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας!

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ άλλες ανησυχίες και στόχους έχει στο Αιγαίο. Η κίνηση των Ρωσών από και προς τη Συρία και το τι θα προκύψει σ΄ αυτή τη περιοχή είναι προφανώς σημαντικότερο για την Συμμαχία. Τα πλοία της οποίας έτσι κι αλλιώς για να μην κοροϊδευόμαστε δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στην ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος.

Το Καστελόριζο “στοχεύουν” πλέον οι δουλέμποροι , που καθοδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες προς το Αιγαίο. Η απόσταση από το Κας είναι πάρα πολύ μικρή και ακίνδυνη . Όχι μόνο λόγω της μικρής διάρκειας του ταξιδιού ή από τις καιρικές συνθήκες. Στο Καστελόριζο , οι δυνάμεις Λιμενικού και ΠΝ είναι εκ των πραγμάτων “εξασθενημένες”, αφού όλο το βάρος έχει δοθεί στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το militaire.gr από την 1η Ιανουαρίου ,μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από το Κας στο Καστελόριζο ,περισσότεροι από 700 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αριθμός είναι μεγάλος αν συγκριθεί με όσα είχαν καταγραφεί πριν μπει το 2016. Το Καστελόριζο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Τώρα φαίνεται ότι μπαίνει στο “στόχαστρο” των δουλεμπόρων. Οι οποίοι λογικά θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολίας των νατοϊκών πλοίων.

Το πρόβλημα της αύξησης εξόδου όλο και περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στο Καστελόριζο έχει επισημανθεί από το Λιμενικό.

Πηγή Militaire.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Και ξαφνικά, με την εισαγωγή του θέματος περιπολιών των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο, η Άγκυρα εμφάνισε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (και δη της Ρόδου) από όπου και ζήτησε την εξαίρεση των… ΝΑΤΟϊκών περιπολιών, ενώ λίγες ημέρες πριν ούτε λίγο ούτε πολύ, απαγόρευσε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να εφοδιαστεί στην Ρόδο για ανεφοδιασμό και να συνεχίσει την πορεία του στο Ιράν μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου (στα πλαίσια της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν). Και η απαγόρευση αυτή έγινε επειδή το πρωθυπουργικό σκάφος ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία και οι πιλότοι του είναι άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας...!!!

Είναι σύνηθες φαινόμενο –ιστορικά καταγεγραμμένο- σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική πολιτική ή διπλωματική «επαφή» η Τουρκία να αποπειράται την διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέσω θρασύτατων παρεμβάσεών της, είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου. Κι αυτό, όχι επειδή υπήρξε η συγκεκριμένη τουρκική απαίτηση – απαγόρευση προς το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά επειδή έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε μία περίοδο συνεχών «παρεμβάσεων» στο Αιγαίο (θάλασσα, νησιά και αέρα) από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την αδιάφορη (έως λίαν επικίνδυνη) για την εθνικά θέματα συγκυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου.

Το συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, διαιρείται σε 3 μέρη:

1) Αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Η ουδετεροποίηση τους οριζόταν από το άρθρο 4 παρ.3 της β΄ Σύμβασης της Λωζάννης.

Η αποστρατιωτικοποίηση τους ορίζεται σαφέστατα από τη Συνθήκη του Μωντρέ (20/7/1936) με την οποία αναθεωρήθηκε η β΄ Σύμβαση της Λωζάννης που αφορούσε το καθεστώς των Στενών.
Η Τουρκία απέκτησε πλήρη κυριαρχία στα Στενά ,αλλά ήρθη και η ουδετεροποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης.
Το ομολογεί ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστή Αράς που στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την 31/7/1936 δήλωνε:
“ Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στην γείτονα και φίλη Ελλάδα και τα οποία ήσαν αποστρατιωτικοποιημένα ,βάσει των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης, καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μωντρέ.
Με την ευκαιρία αυτή φαίνεται ακόμα μία φορά ένα από τα χαρακτηριστικά της Νέας Τουρκίας:
να ευχόμαστε για τους φίλους μας αυτό που ευχόμαστε για εμάς και να μην ευχόμαστε στους φίλους μας αυτό που εμείς θεωρούμε ως άδικο. ”

Η δυνατότητα επαναστρατικοποίησης των 2 νήσων αναγνωρίσθηκε και από τρίτους με πρώτη τη Μ. Βρετανία.

2) Αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων

Με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα και τίτλο από τα 14 νησιά που κατείχε η Ιταλία και από τις νησίδες “τις εξαρτώμενες από αυτά”.
Όλα αυτά εκχωρήθηκαν από τη Ιταλία στην Ελλάδα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10/2/1947.
Η εκχώρηση προέβλεπε και αποστρατιωτικοποίηση τους.

Στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, η Τουρκία δεν είχε καμία συμμετοχή. Επομένως η διάταξη για την αποστρατιωτικοποίηση (παράρτημα ΧΙΙΙ Δ' της Συνθήκης ) ισχύει μόνο ως προς την Ιταλία σύμφωνα με 3 βασικές αρχές του Διεθνούς δικαίου:

α) Από τις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να δημιουργηθούν δικαιώματα ή υποχρεώσεις υπέρ ή κατά τρίτου κράτους που δεν συνέπραξε σε αυτές.

β) Αν έπροκειται να δημιουργηθεί δικαίωμα υπερ ενός τρίτου μη συμμετέχοντος σε διεθνή συνθήκη κράτους θα έπρεπε να κατονομάζεται ρητώς ,τόσο το κράτος ,όσο και του δικαίωμα υπέρ αυτού.

γ) Κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να γεννηθεί υπέρ ενός κράτους από διεθνή συνθήκη την οποία δεν επικύρωσε.

3) Αποστρατιωτικοποίηση των λοιπών νήσων του Αιγαίου και ειδικά της Λέσβου, Σάμου, Χίου και Ικαρίας για τις οποίες το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης απαγόρευε την οχύρωση και επέτρεπε την διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων “στον συνήθη αριθμό των διά την στρατιωτική υπηρεσία καλούμενων, οι οποίοι μπορούν να εκγυμνάζονται επί τόπου ως και δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας...”.

Η μη αποστρατιωτικοποίηση των νήσων αυτών στηρίζεται στις εξής διατάξεις:

α) Άρθρο 60 παρ.2 της Συνθήκης της Βιέννης (1969) περί του “δικαίου των συνθηκών”:

“Ουσιώδης παραβίαση ενός εκ των μερών ,παρέχει το δικαίωμα ....στο ειδικά θιγόμενο μέρος λόγω της παραβιάσεως ,όπως επικαλεσθεί αυτή ως λόγο αναστολής εφαρμογής της συνθήκης , στο σύνολο της ή εν μέρει στις μεταξύ αυτού και του παραβιάσαντος την συνθήκη κράτους, σχέσεις. ”

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ΟΛΕΣ τις παραβιάσεις από τους Τούρκους:

Περίοδος 1923-1940
- Στις 2/10/1923 η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τα αστικά δικαιώματα των Ελλήνων αποκλείοντας τους από την πολιτική ζωή και τις δημόσιες υπηρεσίες και εξαναγκάζοντας ξένες εταιρείες να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων με Τούρκους (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Τον Οκτώβριο του 1923 συνελήφθησαν και απελάθησαν 64 Έλληνες πρόκριτοι της Τενέδου (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Οι κλάσεις 1923-25 της Ίμβρου μεταφέρθηκαν στην Μ. Ασία (Παράβαση άρθρου 14 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Το 1926 με τον Αστικό Κώδικα επιβλήθηκε υποχρεωτικά ο πολιτικός γάμος στην ελληνική
μειονότητα (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Με τον νόμο 2007/1932 απαγορεύτηκε η εξάσκηση 32 επαγγελμάτων στους Έλληνες (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Με τον νόμο 1934 υποχρεώθηκαν οι ομογενείς να τουρκοποιήσουν τα επώνυμά τους (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Με τον νόμο 2782/1936 απαγορεύθηκε στα μειονοτικά ιδρύματα να αποκτούν πρόσθετα ακίνητα με αγορές ή διαθήκες (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Από το σχολικό έτος 1936-37 υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν στα τουρκικά (Παράβαση άρθρου 41 Συνθήκης της Λωζάννης)

Κατά την διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου
-Τον Μάϊο του 1942 η Τουρκία επιστράτευσε 20 κλάσεις μή μουσουλμάνων με σκοπό την εξόντωση τους με την μέθοδο των ταγμάτων εργασίας.Η πτώση του Στάλινγκραντ και η γερμανική υποχώρηση τους έσωσε γιατί η Τουρκία αντελήφθη ότι άλλαξε η φορά του πολέμου και τους απέλυσε (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Επιβλήθηκε ειδική εξοντωτική φορολογία (Varlik Vergesi) με τον νόμο 11/11/1942 στους μή μουσουλμάνους,χωρίς να υπάρχει δικαίωμα εφέσεως (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)

Περίοδος 1949-1963
- Με τον νόμο 5404/1949 η διαχείρηση των μειονοτικών ιδρυμάτων υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και έτσι έχασαν την αυτοτέλειά τους (Παράβαση άρθρου 40 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Ομάδα Τούρκων χωρίς αφορμή στις 28/8/1955 κατέστρεψε τους Ναούς Παναγίας Νεοχωρίου και Ταξιαρχών Στενής,μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας που αδρανούσε (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Την νύκτα 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο τουρκικός όχλος με την ανοχή και καθοδήγηση των Αρχών προέβη σε πρωτοφανείς ωμότητες και εγκληματικές πράξεις κατά της ελληνικής μειονότητας με συνέπεια την δολοφονία 15 Ελλήνων, τον βασανισμό αλλων εκατοντάδων, την πυρπόληση 29 εκκλησιών και την λεηλασία άλλων 46, την λεηλασία 3.000 ελληνικών οικιών και 4.368 καταστημάτων, την βεβήλωση νεκροταφείων και οστεοφυλακίων, την καταστροφή τάφων πατριαρχών (Παραβίαση στοιχειώδους ανθρωπισμού και παράβαση άρθρων 38 και 42 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Την διάλυση τον Απρίλιο του 1958 της Ελληνικής Ένωσεως,κατάσχεση των περουσιακών της στοιχείων και κατάληψη της έδρας της (Παράβαση άρθρων 38 και 40 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Την αναίτια απέλαση 67 προκρίτων της ελληνικής μειονότητας απο το 1957 μέχρι το 1959 (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)

Κατά το έτος 1964
Με τον νόμο 8459/18.2.1964 τίθεται :
- Απαγόρευση στους ομογενείς μαθητές να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ακόμα και στα
διαλείμματα (Παράβαση άρθρων 38,39,41 Συνθήκης της Λωζάννης)

- Απαγόρευση πρωινής προσευχής στα ελληνικά σχολεία (Παράβαση άρθρων 40,43)

- Από τον Μάρτιο του 1964 οι τουρκικές αρχές άρχισαν μαζικές απελάσεις Ελλήνων της Πόλης
(περίπου 30.000). Η αστυνομία κατέσχεσε τα υπάρχοντά τους και τους απέλασε αυθημερόν (Παράβαση άρθρου 39)

- Με τον νόμο 5681/10.4.1964 τίθεται απαγόρευση λειτουργίας του Πατριαρχικού Τυπογραφείου που λειτουργούσε από το 1627 (Παράβαση άρθρου 40)

- Τον Μάιο του 1964 τίθεται απαλλοτρίωση 8.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εδαφών στην πεδιάδα Σχοινουδίου της Ίμβρου για να γίνουν ανοικτές αγροτικές φυλακές με αποζημίωση 1 τουρκικής λίρας ανά m2 και αυτά δεν καταβλήθησαν (Παράβαση άρθρου 14)

- Τον Ιούνιο του 1964 παύθηκαν 3 διευθυντές λυκείων και 41 διδάσκαλοι (Παράβαση άρθρου 41)

- Τον Σεπτέμβριο του 1964 απαγορεύθηκε η διακίνηση ελληνικών βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών στα σχολεία της μειονότητας (Παράβαση άρθρου 38)

- Απαγόρευση λειτουργίας θεολογικών σχολών (Παράβαση άρθρου 38,41)

- Με τον νόμο 6980/15.10.1964 τίθεται απαγόρευση του διορισμού στα ελληνικά σχολεία ομογενών αποφοίτων ελληνικών παιδαγωγικών ακαδημιών και της Θεολογικής Σχολής Χάλκης (Παράβαση άρθρου 41)

- Υποχρέωση των μαθητών της μειονότητας να λένε το πρωί «Είμαι Τούρκος και ευτυχής που γεννήθηκα Τούρκος» (Παράβαση άρθρων 38,43)

- Δήμευση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Ίμβρο. Το ημιγυμνάσιο μετατράπηκε σε οικοτροφείο για σπουδαστές από την Τουρκία (Παράβαση άρθρων 14,40,41)

- Με την απόφαση 6/3801 της 2/11/1964 του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου απαγορεύθηκαν στους ομογενείς οι δικαιοπραξίες και η αγορά ακινήτων (Παράβαση άρθρων 38, 39)

Μετά το έτος 1965
- Το 1966 άρχισαν νέες απαλλοτριώσεις στην Ίμβρο για την δημιουργία κρατικού αγροκτήματος. Μέχρι το 1968 είχαν απαλλοτριωθεί 27.354 στρέμματα αντί ευτελούς τιμήματος (Παράβαση άρθρων 14, 38, 39)

- Ενεργοποιήθηκε εποικισμός της Ίμβρου από 3.000 Τούρκους, ανεγέρθηκαν οικισμοί και παραχωρήθηκε καλλιεργήσιμη γη στους εποίκους.

β) Άρθρο 2 παρ.3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ-Τελική πράξη Ελσίνκι της 1/8/1975:

“Απαγόρευση προσφυγής στη βία ή στην απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών”.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη χρησιμοποιήσει τη βία και κυρίως την απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Επομένως η χώρα μας είχε και έχει κάθε δικαίωμα άμυνας με κάθε τρόπο -και με τον εξοπλισμό των νήσων για να αποφύγει απόβαση των Τούρκων.

γ) Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ:

Καθιερώνει δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και αν πρόκειται για ιεράρχηση αξιών που θεσπίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Επομένως η Ελλάδα που απειλείται από την 4η Στρατιά του Αιγαίου, η οποία είναι ανεπτυγμένη στις ακτές του Αιγαίου και διαθέτει και μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, έχει κάθε δικαίωμα νόμιμης άμυνας.
Το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωρισθεί από τη Νομική Υπηρεσία του ΝΑΤΟ και το αποδέχθηκε διϋπουργικό όργανο της Administration των ΗΠΑ.

Αλλά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας ξεκαθαρίστηκε απόλυτα με τη Συμφωνία για τη μείωση των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη (C.F.E) της 19/11/1990 με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατό και να εξοπλίζει τα νησιά Σάμο, Χίο, Λέσβο, Ικαρία όπως επίσης να εξοπλίζει και τα Δωδεκάνησα.

Τώρα, αν η τουρκική πλευρά θέλει να μιλήσουμε για παραβιάσεις Συνθηκών, καλό θα ήταν να κοιτάξει τα πεπραγμένα της κι έπειτα ας έρθει… Όσο για τους έλληνες πολιτικούς, επειδή τα γραπτά μένουν για να τα διαβάζουμε, καλό θα ήταν να διαβάζουν για να είναι προετοιμασμένοι και να αποστομώνουν σε κάθε ευκαιρία την τουρκική θρασύτητα...

Σημειώσεις
1) Πηγή: «Θράκη-Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά», συγγραφέας: Γ. Μαγκριώτης
2) Πηγή: «Τι στοίχισε στην Ελλάδα η πολιτική των ίσων αποστάσεων», συγγραφέας: Ι. ΧολέβαςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Κι εκεί που δεν παράγονται πιά σοβαρές ειδήσεις άξιες σχολιασμού (που, τί άξιο πιά σχολιασμού μπορεί να παραχθεί σε μιά κατεστραμμένη χώρα προορισμένη απ' τους ''εταίρους'' της να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που εκείνοι δημιουργούν, μιά χώρα που στην επικράτειά της -Αιγαίο- επιχειρούν ξένες δυνάμεις με ξένη διοίκηση, μιά χώρα που ο λαός της έστειλε στην Βουλή μόνον προδότες και δωσίλογους) εκεί πετιούνται δυό-τρείς κυβερνητικές λινάτσες και σου φτιάχνουν την μέρα! (ο όρος ''λινάτσα'' και ''παλιολινάτσα'' είναι εξαιρετικά αγοραίος, και γι αυτό επίτηδες χρησιμοποιούνται από το blog. Για αγοραίους ανθρώπους αγοραίες εκφράσεις)

Βγαίνει λοιπόν η πρώτη κυβερνητική λινάτσα και αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μας λέει πως τα ΜΜΕ που αυτονομούνται συνιστούν απειλή για την δημοκρατία!
Τσαουσέσκου ζείς, εσύ μας οδηγείς!

Βγαίνει η δεύτερη λινάτσα και υπουργός Παιδείας, και λέει πως δεν θα επιτρέψουμε μαθητές να κάνουν πορείες κατά των hot spots!
Χούντα ζεις, εσύ μας οδηγείς!

Βγαίνει και η παλιολινάτσα και κυβερνητική εκπρόσωπος και επιβεβαιώνει πως πράγματι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τον έλεγχο του διαδικτύου.
Κιμ Γιονγκ Ούν θεέ, πάρε την ΠΑΕ!

Βγαίνει και το βράδυ η καλλιτεχνική λινάτσα και μας αναλύει την ''ομάδα Σόϊμπλε'' ξεχνώντας(;) να συμπεριλάβει σ' αυτήν και το ελεεινό Στουρνάρι, αφού τώρα τα βρήκαν οι ''αριστεροί'' κυβερνώντες μαζί του και τους κρατάει και το φανάρι.
Στρατευμένη τέχνη! Με την ''αριστερού'' τύπου δημοκρατία βέβαια.

Αυτή δυστυχώς είναι η καθημερινότητα που επιφυλάσσουν σε μιά χρεοκωπημένη και υπό κατοχή χώρα και στους πολίτες της οι πολιτικές λινάτσες αριστερού τύπου.
Καθόλου διαφορετική, αν μη και χειρότερη από αυτή που μας επιφύλαξαν οι δεξιού και ''σοσιαλιστικού'' τύπου παλιολινάτσες.

Το δυστύχημα επίσης είναι πως όλα αυτά τα υφίσταται ο λαός εξ αιτίας του.
Εξ αιτίας των δικών του επιλογών, και της ραγιάδικης νοοτροπίας του και του απέραντου φιλοτομαρισμού του.

Και δυστυχώς δεν είμαστε Ρουμανία!
Στην Ρουμανία θα αργήσει πολύ να τολμήσει να ξαναφανεί ένας Τσαουσέσκου!
Ρουμανία ζεις, εσύ μας οδηγείς!...

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει να βομβαρδίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ανταποδίδοντας τα πυρά που εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ή τους κούρδους αντάρτες.

Η ταχεία προώθηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχει εξοργίσει την Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τους εξεγερμένους τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία βομβαρδίζει εδώ και μέρες θέσεις των YPG.

«Σήμερα οι κανόνες εμπλοκής μας μπορεί απλώς να ανταποκρίνονται σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά αύριο, αν χρειαστεί, αυτοί οι κανόνες μπορεί να διευρυνθούν για να καλύψουν κάθε απειλή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός νέου “Καντίλ” στα νότια σύνορά μας», είπε, αναφερόμενος στα όρη Καντίλ του βορείου Ιράκ, όπου έχει βάσεις το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ερντογάν είπε πως το να παραβλέπει κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το PKK είναι μια «εχθρική πράξη».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Άνω-κάτω έκαναν την Βουλή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δημιουργώντας ένα πρωτοφανές επεισόδιο στην αίθουσα της Γερουσίας, την ώρα που η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ένταση που, κατόπιν ομόφωνης απόφασης όλων των υπόλοιπων κομμάτων, αποβλήθηκαν από την αίθουσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην επιτροπή παρουσία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Παππά και Ηλία Κασιδιάρη… "στόλισαν" με επίθετα, όπως «προδότες» και «Φιλιπινέζες των προσφύγων, τους ανώτατους αξιωματικούς. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών, και έτσι η κλήση του φρουράρχου ήταν πλέον επιβεβλημένη.

Ως εκ τούτου όλα τα κόμματα και η πολιτική ηγεσία αντέδρασαν έντονα, ενώ ζητήθηκε να αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή, από την στιγμή που η συνεδρίαση είχε ουσιαστικά διακοπεί. Η παρουσία του φρουράρχου αλλά και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση εκτόνωσε την κατάσταση, των ώρα που με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής τους ζητήθηκε εγγράφως να αποχωρήσουν βάση του άρθρου 81 του Κανονισμού.

Τελικά, τους επιδόθηκε το σχετικό έγγραφο και ακολούθως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Να σημειωθεί ότι πέραν των απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους πρόσφυγες, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μαγνητοσκοπούσαν και την συνεδρίαση με τα κινητά τους τηλέφωνα, κάτι που απαγορεύεται, αφού η συγκεκριμένη επιτροπή θεωρείται «απόρρητη».

Οι διάλογοι της ντροπής

- Κώστας Δουζίνας(Πρόεδρος Επιτροπής): Γιατί επιμένετε να τους λέτε λαθρομετανάστες;

- Χρήστος Παππάς: Καλά θα τους λέμε τουρίστες…

- Κώστας Δουζίνας: Ξέρετε ότι και εγώ που είμαι Μικρασιάτης, οι προγονοί μας ήταν και αυτοί πρόσφυγες…

- Χρήστος Παππάς: Ντροπή που συγκρίνεις τους προγονους μας με τους Πακιστανούς. Δεν τιμάς τους προγόνους σου…

Στη συνέχεια ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να καταθέσει το πόρισμα από την πτώση του ελικοπτέρου

- Χρήστος Παππάς: Αν έπεφταν έτσι τα ελικόπτερα εσείς θα είχατε πέσει 500 φορές. Ο Καμμένος θέλει να μετατρέψει το στρατό σε Φιλιππινέζες των λαθρομεταναστών. Είσαι προδότης….

- Πάνος Καμμένος (Όρθιος φωνάζει): Αν δεν ζητήσει συγνώμη, αποχωρώ μαζί με την ηγεσία!

- Χρήστος Παππάς: Δεν πάω πουθενά, εσύ να φύγεις από τη χώρα

- Αννέτα Καββαδία: Δεν έχει κάμερες κύριε πως κάνετε έτσι…

- Λιάνα Κανέλλη: Φασισταριό τα γράφεις στο κινητό ...όταν εγώ είπα να μείνουν έξω τα κινητά δεν με ακούγατε ...

Δηλώσεις

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ):«Σήμερα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφτασαν στο σημείο να χλευάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι πολίτες και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πατριωτική αλλά ναζιστική».

Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι):«Βιώσαμε την πιο προκλητική εμφάνιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι σήμερα. Ο Παππάς επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και του Πάνου Καμμένου κι ο Κασιδιάρης κατέγραφε με το κινητό του το επεισόδιο και προφανώς και μέρος της απόρρητης συνεδρίασης. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή κι ούτε πρόκειται να αναβάλαμε τη συνεδρίαση ή να φύγουμε. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την εισαγωγή του κόμματος των ναζί στη Βουλή».

-Υπήρξε κίνδυνος να πέσει ξύλο; «Υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό γιατί δεν σταματούσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο φρούραρχος με τους άνδρες της ασφάλειας δεν μπορούσαν να παραμείνουν θεατές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς δήλωσε από το περιστύλιο της βουλής για τα έκτροπα στην σημερινή επιτροπή Άμυνας: «Καμμένος και Τσίπρας διαπράττουν εθνική προδοσία, βάζουν τούρκους και ΝΑΤΟ στο ελληνικό Αιγαίο. Τους καταγγείλαμε σε υψηλούς τόνους και για να μην απαντήσουν στις καταγγελίες μας, προκάλεσαν έκτροπα στην επιτροπή Άμυνας».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Σήμερα γράφτηκε μια από πιο μαύρες σελίδες κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με απαράδεκτο και φασίζοντα τρόπο επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγού και όλων των ενόπλων δυνάμεων με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο. Άμεση ήταν η αντίδραση κομμάτων που ζήτησαν να αποβληθούν. Οι ίδιοι αρνήθηκαν και κατέγραφαν απόρρητη συνεδρίαση με κινητά. Καταδικάζω την απίστευτη κατάσταση και καλώ το σύνολο των βουλευτών να συνειδητοποιήσουν ότι χρέος όλων μας είναι να μην κάνουμε άλλες εκπτώσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

Το έγγραφο της αποβολής:


Αλέξανδρος Διαμάντης
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ceteris Paribus

Ήρθε λοιπόν η ώρα η κρίση να προσβάλει το θεωρούμενο απόρθητο γερμανικό «στρατηγείο» της Ευρώπης; Πολλά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος τρέφουν ένα τέτοιο φόβο…

Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι αναμφίβολα η έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το γερμανικό κρατικό χρέος, με την υπογραφή του κ. Σόιμπλε, η οποία διαπιστώνει «σημαντικούς κινδύνους» και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων ύψους 7 – 23 δισ. ευρώ. Η έκθεση αποδίδει τους «σημαντικούς κινδύνους» για το γερμανικό κρατικό χρέος στη δημογραφική γήρανση, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως (σε ποιο βαθμό, απαιτεί εξειδικευμένη ανάλυση) δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt του Σεπτεμβρίου του 2011, που αποκάλυψε την ύπαρξη «κρυφού χρέους» ύψους 5 τρισ. ευρώ! Το -κατά την Handelsblatt- «κρυφό» γερμανικό χρέος οφείλεται στο μη υπολογισμό μεγάλου ύψους οφειλών του ασφαλιστικού συστήματος και των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Τριάμισι χρόνια ύστερα από το αποκαλυπτικό άρθρο της Handelsblatt, στις 6 Μαρτίου 2015, ο Ferdinarndo Gugliano, από τις στήλες των Financial Times, εκκινώντας από άλλη αφετηρία, αναλύει ευρήματα ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που αναδεικνύουν τη Γερμανία «πρωταθλήτρια» σε ένα άλλου είδους «κρυφό» χρέος, που απορρέει από εγγυήσεις του γερμανικού Δημοσίου προς φορείς του ιδιωτικού τομέα -όπως τράπεζες- αλλά και επενδυτικές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται να αγοράσει μελλοντικές υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για την κατασκευή και τη λειτουργία υποδομών (ΡΡΡ). Σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους υποχρεώσεις (μη καταγεγραμμένο κρατικό χρέος) η λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που δημοσιοποίησε η Eurostat περιείχε εντυπωσιακά ευρήματα: τις μεγαλύτερες κρατικές υποχρεώσεις στην Ε.Ε. έχει η Γερμανία και ανέρχονται στο 145% του ΑΕΠ! Η Ολλανδία και η Σλοβενία βρίσκονται με απόσταση στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 115% και 111% αντιστοίχως, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην κατάταξη, με το… μηδαμινό 17%! (Μια εύγλωττη απόδειξη ότι στην περίπτωση της Ελλάδας κάθε είδους μελλοντικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν εγγραφεί στο κρατικό χρέος, τη στιγμή που η «κραταιά» Γερμανία έχει εξαιρέσει από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα συνταξιοδοτικά ταμεία και «κρύβει» υποχρεώσεις όπως αυτές που αποκάλυψαν οι Financial Times…)

Η Γερμανία μπαίνει λοιπόν στον «προθάλαμο» της δικής της κρίσης χρέους! Κάτω από την κορυφή του «παγόβουνου» της δημογραφικής γήρανσης (πολύ κομψή υπεκφυγή από τις βαθύτερες αιτίες) κρύβεται το πρόβλημα των συνταξιοδοτικών ταμείων και το γεγονός ότι τα έσοδά τους δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Να γιατί η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε είναι πολύ ανοιχτοί για την υποδοχή προσφύγων: η ένταξή τους στο σύστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, θα είναι μια ανακούφιση…

Ωστόσο, εκτός από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αποκαλύπτεται εδώ και μια άλλη μεγάλη πηγή κινδύνων: η έκθεση του γερμανικού Δημοσίου στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην KfW, αλλά και στις τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων (Landensbanken) καθώς και στις τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες (Sparkassen). Έχει σημασία εδώ να θυμηθούμε ότι η γερμανική ηγεσία έδωσε σκληρή μάχη και έβαλε βέτο ώστε να μην ενταχτούν στο υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύστημα ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας η KfW και οι τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων (Landensbanken)…
Όμως το πρόβλημα με το γερμανικό τραπεζικό τομέα είναι ακόμη πιο οξύ και έχει ένα επιβλητικό όνομα: Deutsche Bank! Και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε αναγκάστηκε να κάνει δημόσια δήλωση λέγοντας ότι «Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank», δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Αν φύγουμε από την οικονομική βάση και πάμε στο πολιτικό εποικοδόμημα, θα δούμε ότι για πρώτη φορά στην περίοδο της «βασιλείας» της καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ οι ρωγμές στο πολιτικό οικοδόμημα της κυριαρχίας της είναι εμφανέστατες: πρωτοφανής μείωση της δημοτικότητάς της κάτω από 40%, δυναμική άνοδος του ξενοφοβικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη (!), μαζική ανάπτυξη του ακροδεξιού – ξενοφοβικού μετώπου PEGIDA, με επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες.

Η γερμανική πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη στα πρώτα 15 χρόνια του νέου αιώνα πέρασε από δύο διακριτές φάσεις:

Πρώτα, την περίοδο από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι και την έναρξη της κρίσης (2000-2008), όταν με βάση την «Ατζέντα 2010» του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ η Γερμανία άρχισε πρώτη το «χορό» των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη σε «ανύποπτο» χρόνο, εδραιώνοντας το πλεονέκτημα μιας ανταγωνιστικότητας που συνδύαζε ανταγωνιστικότητα κόστους (μειωμένο εργατικό κόστος, άρα και ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων της στη διεθνή αγορά) και ταυτόχρονα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (βασισμένης στην ποιότητα των προϊόντων της). Έτσι, απογείωσε τις εξαγωγές, αύξησε τα πλεονάσματά της και μεγάλωσε την απόσταση από τη Γαλλία, αναδεικνυόμενη σε αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα.

Ύστερα, από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα, όταν μέσα στην κρίση εμπέδωσε περαιτέρω την ηγεμονική της θέση, αφού αναδείχτηκε «αυτοδικαίως» σε εγγυητή της ευρωπαϊκής συνοχής. Η πολιτική «βασιλεία» της Άνγκελα Μέρκελ και η άνοδος του κ. Σόιμπλε συνδέθηκαν με αυτή τη δεύτερη περίοδο. Ότι αυτή η βασιλεία τώρα αρχίζει να ρηγματώνεται, είναι το προδρομικό πολιτικό σημάδι ότι η οικονομική της βάση αμφισβητείται…

Η κρίση χτυπάει τώρα την πόρτα και της Γερμανίας, γεγονός που -ανεξάρτητα από τους ρυθμούς εκδήλωσής της ή κλιμάκωσής της- θα δημιουργήσει «σοκ και δέος» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σύροι σε στρατόπεδο προσφύγων. Η σύρραξη στη Συρία έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αποτελεί έναν εμφύλιο πόλεμο, καθώς έχει μετατραπεί σε μια μεγάλης κλίμακας περιφερειακή κρίση

Γα πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η κλιμάκωσητης βίας δεν μπορεί να απορριφθεί ως εφιάλτης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Του Ischinger Wolfgang

Η παγκόσμια τάξη ίσως βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτοί που προσπαθούν να διατηρήσουν την ειρήνη είναι καταβεβλημένοι και συχνά αβοήθητοι ενώπιον ατέρμονων κρίσεων. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων όπως η πρόσφατη 52η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου οι ηγέτες επιχειρούν να ανοίξουν δρόμο σε επικίνδυνη περιοχή.

Οι τρέχουσες μεγάλες κρίσεις ξεπερνούν - και θέτουν ακόμη και εν αμφιβόλω - τα διεθνή σύνορα. Ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ όχι μόνο πυροδότησε τη διάλυση της πολιτικής τάξης στη Μέση Ανατολή αλλά άφησε και την Ευρώπη να παλεύει για να βρει μια κοινή λύση στη μαζική εισροή προσφύγων.

Πράγματι, η Μέση Ανατολή κατέληξε να αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα όσον αφορά το πώς μια σύρραξη μπορεί να γίνει αισθητή πέρα από τα πεδία των μαχών. Η σύρραξη στη Συρία έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αποτελεί έναν εμφύλιο πόλεμο καθώς έχει μετατραπεί σε μια μεγάλης κλίμακας περιφερειακή κρίση. Το Ισλαμικό Κράτος - με τα εδάφη που κατέχει, την επιθετική παρουσία του στο Διαδίκτυο και το διεθνές δίκτυο μαχητών - αποδείχθηκε μια πραγματικά παγκόσμια απειλή.

Αλλού η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στη Λιβύη, στο Μάλι και στο Αφγανιστάν οι κρατικοί μηχανισμοί είτε κατέρρευσαν είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της αποτυχίας. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία δύσκολα θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αυξήθηκαν απότομα.


Ενας «δακτύλιος πυρός» γύρω από την Ευρώπη

Η Ευρώπη, αντί να περιβάλλεται από έναν «δακτύλιο χωρών με χρηστή διακυβέρνηση», όπως είχε οραματιστεί η ΕΕ το 2003 κατά τη σύνθεση της Στρατηγικής Ασφαλείας, κατέληξε να βρίσκεται μέσα σε έναν «δακτύλιο πυρός». Η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται για ακόμη μία φορά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται με αυξανόμενη συχνότητα και η κρίση Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Ακόμη και οι παραδοσιακοί υποστηρικτές μιας φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης, θεμελιωμένης στην πολυμέρεια και στο διεθνές δίκαιο, φαίνεται πως δυσκολεύονται να πιστέψουν στην ικανότητά τους να καθορίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι ισχυρισμοί αναφορικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή σκηνή είναι πιθανώς υπερβολικοί, αλλά σε δύο από τις καθοριστικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών - της Ουκρανίας και της Συρίας - οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν τόσο εξέχοντα ρόλο όσο θα διαδραμάτιζαν κατά το παρελθόν.

Η Ευρώπη έχει παραλύσει εξαιτίας της εύθραυστης συναίνεσης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, των ερωτημάτων για το ευρώ, της απειλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της αναβίωσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να δυσλειτουργεί, δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο μέλλον.

Την ίδια ώρα οι εντάσεις μεταξύ μερικών εκ των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί να αποδείξει ότι είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Υπήρξαν ενδείξεις πιθανής προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά οι διαφωνίες αναφορικά με τη Συρία παραμένουν μεγάλες. Η αποτυχία της Ρωσίας να εφαρμόσει σημαντικά τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ για την Ουκρανία, αποτελεί ένα άλλο σημαντικό σημείο τριβής.

Η Κίνα και οι παράλληλες δομές διακυβέρνησης

Η Κίνα έχει αρχίσει να επεμβαίνει περισσότερο σε παγκόσμια ζητήματα. Αλλά αντί να αναλάβει έναν υπεύθυνο ρόλο στη φιλελεύθερη διεθνή τάξη φαίνεται πως επέλεξε να εστιάσει στη δημιουργία παράλληλων δομών διακυβέρνησης, τις οποίες μπορεί να διαμορφώνει ανάλογα με τις προτιμήσεις της. Και η αυξανόμενη δυναμικότητά της - περισσότερο εμφανής στην Ανατολική και στη Νότια Σινική Θάλασσα - ανησυχεί τους μικρότερους γείτονές της που επιθυμούν την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι πιθανό να εισέλθουμε σε μια περίοδο αυξημένων κινδύνων, εντεινόμενης αβεβαιότητας και θεμελιώδους μετασχηματισμού η οποία θα αποτελέσει την αρχή μιας λιγότερο σταθερής παγκόσμιας εποχής. Οι υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της διεθνούς τάξης, την ενίσχυση των θεσμικών ρυθμίσεων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του χάους.

Ο κίνδυνος ενός μεγάλου διακρατικού πολέμου μπορεί να παραμένει μικρός, αλλά για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν μπορεί να απορριφθεί ως ένας εφιάλτης που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν συνέβαινε αυτό, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος θα ωχριούσαν συγκριτικά.


* Ο κ. Βόλφγκανγκ Ισινγκερ είναι πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Αρης Δαμουλάκης  

H κατάπαυση πυρός που αποφασίστηκε στο Μόναχο για τη Συρία ισχύει-όπως πολλοί προέβλεψαν- μόνο στα χαρτιά. Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν εφαρμόζει την εκεχειρία, ενώ και άλλοι παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, ενεργοποιούνται πλέον εντονότερα.

Στην πόλη του Χαλεπίου και τη γύρω περιοχή διεξάγονται σκληρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις να περνούν στην αντεπίθεση, ουσιαστικά για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011.

Οι δυνάμεις του Άσαντ υποστηρίζονται από Ιρανούς, δυνάμεις της Χεζμπολά και φυσικά τους Ρώσους. Η παρέμβαση των τελευταίων φαίνεται να έχει γύρει την πλάστιγγα στο πεδίο της μάχης υπέρ του Άσαντ.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις μάχες γύρω από το Χαλέπι έχουν οι αξιόμαχοι Ιρανοί και η Χεζμπολά. Για το συριακό στρατό φαίνεται να επιφυλάσσεται «δεύτερος» ρόλος, ενώ σημαντικές εφεδρείες κρατούνται πάντα στη Δαμασκό.

Οι Ρώσοι συνδράμουν το καθεστώς Άσαντ με τις εξαιρετικά αποτελεσματικές αεροπορικές επιδρομές αλλά και την παροχή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων πρώτης γραμμής όπως τα άρματα μάχης Τ-90.

Σε αυτή τη φάση οι κυβερνητικοί βρίσκονται πολύ κοντά στο να πετύχουν την περικύκλωση της πόλης. Ωστόσο έχουν ήδη αποκόψει την γύρω περιοχή από την Τουρκία, καθώς έχουν καταλάβει μέρος του «διαδρόμου» που ενώνει την Τουρκία με το Χαλέπι.

Όπως εκτιμούν αναλυτές αν πετύχουν την πλήρη περικύκλωση της πόλης θα ακολουθήσουν την πετυχημένη τακτική που εφαρμόζουν και στη Χομς: Αποκλεισμό περιοχής και εξαναγκασμό των αντικυβερνητικών σε επιθέσεις για να σπάσουν τον κλοιό λόγω έλλειψης τροφίμων και πυρομαχικών.

Όπως και στη Χομς οι αντικυβερνητικοί δεν είναι σίγουρο ότι διαθέτουν τις απαραίτητες εφεδρείες ώστε να διασπάσουν με επιτυχία τον εχθρικό κλοιό.

Την άμυνα του Χαλεπίου έχει αναλάβει ένα «συνονθύλευμα» αντικυβερνητικών που εκτείνονται από τους μετριοπαθείς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), έως την Αλ Νούσρα (θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα). Θύλακες αντίστασης αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία ενδεχομένως να έχουν και οι τζιχαντιστές του ISIS.

H ενδεχόμενη πτώση του Χαλεπίου θα έχει ψυχολογικές-συμβολικές αλλά και τακτικές επιπτώσεις για τους αντικυβερνητικούς. Το Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη πόλη που κατέχουν, βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως οιονεί πρωτεύουσα των αντικυβερνητικών.

Η κατάληψη της θα περιόριζε τους αντικυβερνητικούς ουσιαστικά στην επαρχία του Idlib και στη Daraa (νότια στα σύνορα με την Ιορδανία). Ωστόσο στην επαρχία του Idlib κυρίαρχο ρόλο και παρουσία έχουν (και) οι εξτρεμιστές της Αλ Νούσρα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Όπως εκτιμάται από αναλυτές η πτώση του Χαλεπίου ενδεχομένως να σημάνει περαιτέρω αποδυνάμωση των μετριοπαθών αντικυβερνητικών.

Η Τουρκία και οι Κούρδοι

Από την πλευρά της η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει ανοικτό το διάδρομο με το Χαλέπι και να περιορίσει την επέκταση των Κούρδων της Συρίας (YPG).

Για την Άγκυρα οι μαχητές του YPG είναι παρακλάδι του PKK, συνεργάζονται στενά με το καθεστώς του Άσαντ και τον Πούτιν για να εξοντώσουν τους αντικυβερνητικούς.

Στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την προέλαση των Κούρδων καθώς επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία μίας de facto αυτόνομης κουρδικής «οντότητας».

Οι βομβαρδισμοί των Κούρδων και οι δηλώσεις Νταβούτογλου ότι «δεν θα αφήσουμε την πόλη Αζάζ να πέσει στα χέρια των Κούρδων» σχετίζονται με αυτή τη στρατηγική. Η Αζάζ είναι η κοντινότερη πόλη στα σύνορα με την Τουρκία και ελέγχει το μεθοριακό πέρασμα.

Η αποκοπή της Τουρκίας από τις δυνάμεις των αντικυβερνητικών στα βόρεια (απομένει η επαφή δυτικά από την περιοχή της Αλεξανδρέτας) θα στερήσει σε μεγάλο βαθμό από την Άγκυρα και τη Δύση τη δυνατότητα να ενισχύει τους αντικυβερνητικούς με οπλισμό και έμψυχο δυναμικό, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ξένοι αναλυτές δεν αποκλείουν η Άγκυρα να προχωρήσει σε περιορισμένου εύρους και σκοπού χερσαίες επιθέσεις με στόχο να κρατήσει την επαφή με το Χαλέπι ανοικτή και –συνακόλουθα- να εμποδίσει την επέκταση των Κούρδων.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία στέλνει στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ (Τουρκία) και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει μαζί με τους Τούρκους σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να θεωρείται... game changer στην περιοχή, ενώ η χώρα διεξάγει ήδη στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αντικαθεστωτικών στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να μην έχουν αντίρρηση για την ενεργότερη συμμετοχή της Τουρκίας στη Συρία, εφόσον πρωταρχικός στόχος είναι οι Τζιχαντιστές. Ωστόσο θα ήθελαν να αποφύγουν ένα νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι χερσαίες αλλά κυρίως οι εναέριες επιχειρήσεις ίσως φέρουν αντιμέτωπους τους Τούρκους με ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι δεν έχουν ξεχάσει την κατάρριψη του Su-24, διαθέτουν στην περιοχή λιγότερα αλλά πιο σύγχρονα μαχητικά από τους Τούρκους, ενώ υπάρχουν και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος S 400...

Ιράν και Ρωσία, προειδοποίησαν άλλωστε τις δύο χώρες να μην χρησιμοποιήσουν χερσαία στρατεύματα. Σύμφωνα με ξένα δημοσίευμα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί όπως επιθυμούν οι «αντάρτισσες χώρες». Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις της κατάλληλη ώρα, σημείωσε.

Αν οι Κούρδοι καταφέρουν να προελάσουν και οι τζιχαντιστές του ISIS υποχωρήσουν στην ενδοχώρα, τότε η Τουρκία θα συνορεύει με κουρδικές δυνάμεις ή θύλακες, σχεδόν σε όλο το μήκος της γραμμής με Συρία και Ιράκ. Σε αυτή την περίπτωση οι Κούρδοι της Συρία θα έχουν δημιουργήσει μια συμπαγή και ενιαία γεωγραφικά οντότητα.

Οι τελευταίοι δεν συμμετείχαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μόναχο όμως έχουν την ενεργή στήριξη των Αμερικανών στον αγώνα κατά του ISIS, ένα δεδομένο που ενοχλεί έντονα την Άγκυρα.

Παράλληλα εντείνουν τις διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα το PYD (πολιτικός βραχίονας του YPG) «εγκαινίασε» την πρώτη διπλωματική αποστολή στο εξωτερικό στη Μόσχα.

Η Μόσχα άσκησε ισχυρές διπλωματικές πιέσεις ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μόναχο, ενώ παρότρυνε το PYD να ανοίξει μια οιονεί «διπλωματική αποστολή» στη Μόσχα.

Οι δυο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα στην αντιμετώπιση της Τουρκίας αλλά και του ISIS. Επιπροσθέτως οι Κούρδοι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να στηρίζονται συνεχώς στην στήριξη των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ενστάσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα οι εκλογές στις ΗΠΑ και μια πιθανή επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων θα δημιουργήσει ενδεχομένως ένα ακόμη σημείο ασάφειας στις σχέσεις των δυο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευματα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η Ρωσία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή. Πλέον στη Συρία σταθμεύουν και μαχητικά Su -35, ενώ προς την ανατολική Μεσόγειο πλέει πολεμικό σκάφος που φέρει πυραύλους κρουζ (Kalibr).

Παράλληλα συνεχίζονται ασταμάτητα οι βομβαρδισμοί. Σε διάστημα περίπου έξι ημερών πραγματοποιήθηκαν 444 εξόδους στη Συρία, ενώ επλήγησαν περίπου 1.590 στόχοι.

Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να κατηγορεί την Τουρκία ότι μέσω των δυο επαρχιών (Χαλέπι, Idlib) παρέχει εξοπλισμό σε «τρομοκράτες». Αυτή την κατηγορία επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιώργου Νούτσου

Θα μπορούσε κανείς καταλογίζοντας απειρία, ανεπάρκεια, ή έστω ανικανότητα, να ξεπεράσει ανακολουθίες, λάθη, προχειρότητα και συμβιβασμούς αυτής της Αριστερής κυβέρνησης !

Δεν μπορεί κανείς όμως να παραβλέψει θέματα δημοκρατίας, εκκολαπτόμενου φασισμού, ολοκληρωτικής αντίληψης και μιας εμφανούς και απροκάλυπτης τάσης ποδηγέτησης οιουδήποτε τολμά να αμφισβητήσει την αξιοσύνη των στελεχών της...!

Πόσο μάλλον που η "κατά τεκμήριον" δημοκρατική και άσπιλη Αριστερά, θα είχε ένα λόγο παραπάνω να αποδείξει, πως, το φωτοστέφανο το οποίο φρόντισε να επιφορέσει στον εαυτό της τις προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από μια αριστοτεχνική, επιθετική και εξόφθαλμα λαϊκίστικη προπαγάνδα με την συνεπικουρία ασφαλώς μιας κομπλεξικής, ενοχικής και ιδεολογικά αμήχανης Δεξιάς, όντως προσδιορίζει και καθοδηγεί τις πολιτικές τους!!!

Μόνο αυτό δεν ζούμε όμως!
Απίστευτου μεγέθους φασιστική αντίληψη, παχυδερμισμός, Λουδοβικισμός, ανίατος εγωκεντρισμός και μια ασύλληπτου μεγέθους υπερφίαλη πολιτική πρακτική, που δεν σέβεται στοιχειωδώς τους κανόνες της πολιτικής, δημοκρατικής και ηθικής πρακτικής...!

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν σε όλα τα επίπεδα.
Αποφασίζομεν ετσιθελικά και αυθαίρετα για τα κανάλια. Άρα ποδηγετούμε την ελευθερία έκφρασης και κατ’ επέκταση το δικαίωμα πληροφόρησης του κόσμου!
Καθορίζουμε με υπουργικές εγκυκλίους ποιοι και πότε θα μετέχουν σε διαδηλώσεις που στρέφονται κατά των πολιτικών τους!
Στήνουν ένα άτεγκτο κομματικό κράτος με διορισμό πληθώρας στελεχών τους, παραβιάζοντας αυθωρεί και παραχρήμα προσχήματα και κανόνες αξιοκρατίας, έχοντας μάλιστα το θράσος να το εμφανίζουν σαν μια εξαγιασμένη πρακτική γιατί τάχα και οι άλλοι τα ίδια έκαναν!
Αναδιατάσσουν τις αστυνομικές πρακτικές κατά των "αντιφρονούντων" με σκλήρυνση της στάσης τους στο όνομα της κοινωνικής τους ειρήνης!
Κατσαδιάζουν με απρέπεια όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την αγιοσύνη και τις προθέσεις των Συντρόφων τους, που κατά τεκμήριο υπάρχουν για να μάχονται για τα λαϊκά δίκαια και τους οικονομικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένους, κι ας αποδεικνύεται πως όλοι αυτοί, ανήκουν στην πραγματικότητα στην οικονομική ελίτ και μπουρζουαζία!!!

Στην επιτομή των σκέψεών μου, θα έλεγα πως ο φασισμός τους, είναι όπως κάθε άλλος φασισμός! Δεν αλλοιώνεται από το βαθύ ροζ αγαπημένο χρώμα της δημόσιας προβολής τους, δεν καθαγιάζεται από την διακηρυγμένη αλλά ανύπαρκτη ηθική τους.
Γκρουπούσκουλα της εξουσίας είναι.
Παρακολουθήματα της νέας Τάξης που στο πρόσωπό τους βρήκε τους κατάλληλους "ξενιστές" για να περάσουν την "θεραπεία" τους!
Ακραίοι καρεκλοκένταυροι, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πως δεν θα αποδειχτούν "αριστερή παρένθεση", όπως κάποιοι εν τη αφελεία τους, βιαστήκαν να τους χαρακτηρίσουν!
Εμμονικοί και επικίνδυνοι στην αλαζονεία τους, απόρροια της ελλιπούς τους γνώσης, των ξεφτισμένων Εθνικών ανακλαστικών τους και του διεστραμμένου Αριστερόστροφου και αντεθνικού Διεθνισμού τους...!

Είναι επικίνδυνοι...!
Και το μόνο βέβαιο είναι, πως πρέπει τάχιστα να απομακρυνθούν...!
Με ό,ποιο κόστος…
Με ό,ποια άλλη επιλογή, που χειρότερή τους και πιο καταστροφική, νομοτελειακά αποκλείεται να αποδειχτεί...!!!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να αλλοιώσει την πραγματική εικόνα της σημασίας των αποφάσεων για το Αιγαίο, η Τουρκία δεν την αφήνει ούτε να πάρει ανάσα.

Μπορεί το προσφυγικό να μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι το πρώτη ζήτημα για τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στη Γερμανία και όχι μόνον, μπορεί να λαμβάνονται πρωτοφανείς αποφάσεις από σειρά χωρών (από τη Δανία η οποία δημεύει τα τιμαλφή των προσφύγων με τρόπο που προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπισμού μέχρι την Αυστρία που προσπαθεί να στείλει στρατό στα… ελληνικά σύνορα), όμως η Τουρκία εκεί, το… χαβά της. Δεν την κουνάει τίποτα από τους αληθινούς της στόχους.

Έτσι, εν μέσω όλων αυτών και με την ¨Αγκυρα να ενθαρρύνει, αν όχι να οργανώνει, τη ροή μετάβασης προσφύγων με βάρκες από τα παράλιά της στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την ίδια στιγμή, στους ουρανούς πάνω από αυτά τα νησιά, η πολεμική αεροπορία της χώρας συνεχίζει και επαυξάνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Για όποιον γνωρίζει την πολιτική της Αγκυρας, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί – το αντίθετο θα γεννούσε ερωτηματικά.

Όμως, ειδικά αυτή την ώρα που το καθεστώς στο Αιγαίο έχει πλέον αλλοιωθεί de facto, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να το μετατρέπουν σε σουρωτήρι.

Πλανάται πλάνη οικτρά όποιος πιστεύει ότι οι εξελίξεις στο Αιγαίο είναι άνευ σημασίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Καλό λοιπόν θα ήταν η κυβέρνηση να αφήσει τα παραμύθια και να κοιτάξει το πώς θα επιτύχει να περιορίσει, όσο είναι δυνατόν, τη ζημιά που έχει επιφέρει η ανυπαρξία πολιτικής της, αντί να παραμυθιάζει και τον εαυτό της και τους άλλους.

Περιθώρια δεν υπάρχουν. Η ζημιά είναι ήδη τεράστια.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πολιτικής και διπλωματικής ήττας, απομόνωσης και συρρίκνωσης, η Πολεμική Αεροπορία δίνει έναν από κάθε άποψη άνισο, ηρωικό αγώνα, κάθε μέρα όλο και σε πιο δυσμενείς συνθήκες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στη διεθνή ανυπαρξία. Αεροπόροι, όπως και ναυτικοί και στρατιώτες και αξιωματικοί στην ξηρά, δίνουν κάθε μέρα που περνά τη μάχη των αληθινών ακριτών, δυστυχώς, όλο και πιο άνισα, όλο και πιο μόνοι...

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Ωραία τα ανθρωπιστικά αισθήματα, ωραία τα λόγια ευσπλαχνίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγές για τους οποίους αυτοί που ευθύνονται σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά όπως φαίνεται δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στην σημερινή υπό διάλυση Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καθένας κοιτάζει να προστατέψει τα του οίκου του.

Κλείνουν τα σύνορα από παντού και η Ελλάδα εγκλωβίζεται με χιλιάδες λαθρομετανάστες, που είναι αδύνατο με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες να συντηρήσει. Θα πεινάνε και θα είναι έτοιμοι για όλα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Η εμπειρία από το τι γίνεται στην Ευρώπη με όλους αυτούς τους εξοργισμένους και εξαγριωμένους, φαίνεται πως δεν συνέτισε κανένα. Καλά τα ωραία λόγια, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και για να κάνεις τον καλό πρέπει να έχεις και τα ανάλογα… φόντα!

Το βίντεο είναι ένα ρεζουμέ από όσα συνέβησαν όλο αυτό τον καιρό, στην Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη, αφιερωμένο στους φίλους μας στην Γερμανία αλλά και στην υπό διαμορφώση κατάσταση στην χώρα μας.

Αύριο όλα αυτά τα «καλά και συμφέροντα» θα τα δούμε και στην δύσμοιρη και ανυπεράσπιστη χώρα μας.Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία, ευρισκόμενη σε δεινότατη θέση απέναντι στη Ρωσία, και αφού έχει δεχθεί πολλά και σοβαρά "χτυπήματα" από τη Μόσχα, συνεχίζει τους λεονταρισμούς της όχι μόνο στο πεδίο της Συρίας, αλλά και στην... Ουκρανία.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Έτσι, με μία ενέργεια που μπορεί να μεταφραστεί ως "αυτοκτονικός ιδεασμός" και επιμένοντας στην πολιτική του μεγαλοϊδεατισμού και των επικίνδυνων προκλήσεων, φαίνεται πως επιχειρεί να αναλάβει και πάλι τον ρόλο του προστάτη των Τατάρων η Τουρκία, σε μια εμφανή κίνηση άσκησης πίεσης στη Μόσχα. Συνάντηση με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας και βουλευτή στο ουκρανικό κοινοβούλιο Μουσταφά Ντζεμίλεφ είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Ντζεμίλεφ ο οποίος έχει αναδειχθεί από την ουκρανική προεδρία σε ειδικό απεσταλμένο για τα θέματα των Τατάρων, μίλησε στον Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τατάρων από τη Ρωσία στην «κατεχόμενη» Κριμαία.

«Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στα προβλήματα των Τατάρων στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία και στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους», είπε ο Ντζεμίλεφ.

«Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Κίεβο θα ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ουκρανίας, ενώ ακόμα σημαντικότερα αποτελέσματα αναμένονται από την επίσκεψη του προέδρου Ποροσένκο στην Άγκυρα, τον Μάρτιο», είπε.

Το ότι δύο χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Μόσχας συζητούν κατά των ρωσικών συμφερόντων, είναι προφανώς μία πολιτική που χαρακτηρίζεται, επιεικώς, ως αδιέξοδη. Όμως, ενώ η Τουρκία ως χώρα στο σύνολό της ζει με το άγχος της "ρωσικής απάντησης" για τα όσα μέχρι σήμερα έχει κάνει εις βάρος της Ρωσίας (δεν είναι μόνο η κατάρριψη του Su-24) και η κυβέρνησή της δημιουργεί επιπρόσθετα "βάρη" απέναντι στην ρωσική αρκούδα, αποδεικνύει την επικινδυνότητα του δίδυμου Νταβούτογλου - Ερντογάν για την ίδια την Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση, δυστυχώς για την Τουρκία, ενώ διαβλέπει τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν (που μπορεί να αποσπάσει και εδάφη από την τουρκική γεωγραφική επικράτεια) και κατανοεί την γεωπολιτική της υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή της ακόμη και από τον ισχυρό φίλο πέραν του Ατλαντικού, κινείται με σπασμωδικές κινήσεις που προδιαγράφουν ένα πολύ άσχημο τέλος για την ίδια την Τουρκία.

Η Τουρκία φλέγεται. Και η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξαπλωθεί (τεχνηέντως) η "φωτιά" προς την δική της επικράτεια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα διπλωματικά και να αποκομίσει συμμαχίες (έστω και προσωρινές) που ενδεχομένως θα χρειαστεί στην περίπτωση που ο ημιπαράφρονας Ερντογάν με μία κίνηση απελπισίας αποφασίσει να κινηθεί προς το Αιγαίο... Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, δυστυχώς, γίνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Παραμονή της συνάντησης Τσίπρα - Νταβούτογλου 
οι Τούρκοι θέτουν θέμα ακολουθώντας την πάγια τακτική τους...

Αποφασισμένη να ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, πριν από την συνάντηση που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό την εποπτεία της Α. Μέρκελ, είναι η Άγκυρα.

Ολοκληρώνοντας ένα πρωτοφανές σε ένταση μπαράζ εχθρικών ενεργειών, χθες το απόγευμα εξέδωσε NAVTEX με την οποία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε όλη την θαλάσσια περιοχή νοτιως της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με την NAVTEX 141/16 η Τουρκία προαναγγέλλει την πραγματοποίηση εργασιών για την τοποθέτηση υποβρυχίου καλωδίου από το σκάφος CS Teller στο διάστημα 22 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου 2016, σε περιοχές που αφορούν απολύτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα συμπίπτουν με σημεία στα οποία πραγματοποιεί έρευνες για την πόντιση καλωδίου σύμφωνα με ελληνική NAVTEX το ερευνητικό σκάφος Odin Finder.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες το συγκεκριμένο σκάφος παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα ενώ εκτελούσε τις προγραμματισμένες εργασίες του νοτιοανατολικά της Καρπάθου, για τις όποιες είχαν εκδώσει σχετική άδεια οι ελληνικές αρχές.

Η Τουρκία με την έκδοση δικής της NAVTEX για τις εργασίες του συγκεκριμένου σκάφους επικαιροποιεί μια ακόμη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, καθώς φυσικά η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου με την οποιαδήποτε οριοθέτηση αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όμως το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η Τουρκία είναι σαφές: από την στιγμή που η Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση λόγω του μεταναστευτικού αλλά και της οικονομικής κρίσης, και από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει σημάδια υποχώρησης (αποχώρηση Λιμενικού από τα Ίμια, παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ κλπ.) είναι η ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι όλο το πακέτο αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.

Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πρωτοφανή κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.

Αμφισβήτησε την ελληνική αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση επιδιώκοντας να μεταφέρει στο μέσο του Αιγαίου την δική της αρμοδιότητα για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης με αφορμή το τραγικό περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου στην Κίναρο, την έκδοση NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών από το σκάφος CG CESME στο κέντρο του Αιγαίου, με το καψόνι στο όποιο υπέβαλαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πτήση του προς την Τεχεράνη με επαναφορά της γνωστής αμφισβήτησης του αδικαίωτους της Ελλάδας να ασκεί πλήρη κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με το επιχείρημα της υποχρέωσης για αποστρατιωτικοποίηση.

Με την τελευταία NAVTEX η Τουρκία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση απέναντι σε μια Αθήνα η οποία ματαίως περιμένει από την κ. Μέρκελ την «σωτηρία» της, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να αναζητεί την δική της σωτηρία στο μεταναστευτικό, από την Τουρκία, στην οποία ένα από τα χειροπιαστά ανταλλάγματα που μπορεί εύκολα να προσφέρει είναι το Αιγαίο.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Finian Cunningham
Sputniknews


Δυτικοί πολιτικοί, ΜΜΕ και το τουρκικό καθεστώς διακρίνονται ιδιαίτερα σε αυτό. Μας είπαν ότι το τελευταίο κύμα των προσφύγων στα συρο-τουρκικά σύνορα αποτελείται από τρομοκρατημένους πολίτες που φεύγουν για να γλυτώσουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολίτες έχουν παγιδευτεί σ’ αυτόν τον πόλεμο. Αλλά πολλοί από όσους παρουσιάζονται ως πρόσφυγες και διαφεύγουν από την πόλη του Χαλεπιού είναι στην πραγματικότητα μαχητές που υποχωρούν, και οι οποίοι συνθηκολόγησαν λόγω των ρωσικών και συριακών στρατιωτικών επιτυχιών που έβαλε τέρμα στην εξέγερσή τους.

Όπως πάντα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και εκτελούν μια κλασική ψυχολογική επιχείρηση στις καλύψεις τους από το τελικό στάδιο αυτού που είναι στην ουσία ένας ξενοκίνητος επιθετικός πόλεμος στη Συρία.

Κατά τρόπο ασύλληπτο, η Ρωσία και ο Συριακός Αραβικός Στρατός εμφανίζονται ως οι «κακοί» και στη συνέχεια αυτή η εικόνα χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το πρόσχημα για να προβληθεί η «ανάγκη στην προστασία», το ψευδο-ανθρωπιστικό κάλυμμα που θα επιτρέψει μια αδικαιολόγητη επέμβαση. Αυτή η επέμβαση θα μπορούσε να πάρει είτε τη μορφή μιας στρατιωτικής εισβολής, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο συριακό έδαφος είτε της πολιτικής πίεσης ή αυτής στο πλαίσιο του δικαίου ώστε να σταματήσει την κατά τ’ άλλα πολύ αποτελεσματική επίθεση ενάντια στις παράνομες ένοπλες ομάδες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι ομάδες, οι οποίες αντικειμενικά μπορούν να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές», επεδίωξαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας εκ μέρους των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των περιφερειακών καθεστώτων πελατών τους σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στη Τουρκία αυτή την εβδομάδα όπου εξέφρασε στους δημοσιογράφους τον αποτροπιασμό της από την ανθρωπιστική κρίση η οποία προκλήθηκε από τα ρωσικά αεροπορικά κτυπήματα γύρω από την πόλη του Χαλεπιού. Η Μέρκελ είπε ότι αυτή και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσουν επειγόντως για μια «διπλωματική λύση» ώστε να σταματήσουν τη ρωσική και συριακή στρατιωτική επίθεση. Η Γερμανίδα ηγέτης παρέπεμψε λανθασμένα στην απόφαση του ΟΗΕ 2254, που λήφθηκε τον Δεκέμβριο, ότι ζητά αυτό ακριβώς. Η απόφαση, όμως, αυτή δίνει την εντολή να νικηθούν οι τρομοκρατικές ομάδες, αυτό δηλαδή που κάνουν οι συριακός στρατός και η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η «Φωνή της Αμερικής», το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ, περιέγραφαν την κατάσταση ως εξής: «Η σαρωτική επίθεση που υποστηρίζει η Ρωσία στη βόρειο Συρία, από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τους ξένους μαχητές από το Ιράν, το Λίβανο και το Αφγανιστάν προκαλεί μια ανθρωπιστική κρίση που ωθεί χιλιάδες άμαχους να καταφύγουν στα τουρκικά σύνορα, όπως λένε οι ακτιβιστές και οι αρχηγοί των εξεγερμένων».

Αποδεικνύεται ωστόσο, εάν διαβάσεις το άρθρο της «Φωνής της Αμερικής», ότι οι «πολιτικοί ακτιβιστές και οι διοικητές των ανταρτών» είναι ενταγμένοι σε οργανώσεις τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. Πολύ αξιόπιστες πηγές!
Κι άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης παρουσιάσει τα γεγονότα με παρόμοιους όρους κατηγορώντας τη Ρωσία ως μια δύναμη κακόβουλη που προκαλεί πόνο στους Σύρους πολίτες και «ανθρωπιστική κρίση». Αυτή η αφήγηση παράσχει την «ηθική υποχρέωση» που απαιτείται για να δικαιολογηθεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από τον στρατιωτικό συνασπισμό που ηγούνται οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ πρόκειται να συναντηθεί με τα μέλη της συμμαχίας αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τα σχέδια για μια χερσαία επέμβαση στη Συρία. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα γίνει επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης στα συρο-τουρκικά σύνορα που μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον πρόσχημα για την «ανάγκη προστασίας».

Ο απόηχο από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, ακόμη υπάρχει, καθώς αυτή οδήγησε στη δολοφονία του Μουαμμάρ Καντάφι, στην αλλαγή του καθεστώτος ενώ η χώρα κατακλύσθηκε από τα τρομοκρατικά δίκτυα της Αλ-Κάιντα.

Στη Συρία όλ’ αυτά είναι πικρά ειρωνικά, δεδομένου του συστηματικού ρόλου που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι έχουν παίξει από τον Μάρτιο του 2011 στην διείσδυση και αποσταθεροποίηση της κάποτε ειρηνικής χώρας, με τους μισθοφόρους απεσταλμένους τους και τα όπλα που στέλνουν με σκοπό την ανατοπή του καθεστώτος.

Αλλά ένας ακόμη πιο πρόσφατος ειδεχθής ρόλος παρουσιάστηκε με τον τρόπο που το τουρκικό καθεστώς του προέδρου Ερντογάν έχει σκόπιμα επιδεινώσει τις σκηνές του χάους στα σύνορα με τη Συρία. Ήταν τη περασμένη εβδομάδα που οι τουρκικές αρχές πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν στα σύνορα τη διέλευση βορείως του Χαλεπιού. Αυτό έχει δημιουργήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, έναν συνωστισμό 35 χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τους Τούρκους, που είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς να μπορούν να περάσουν τα σύνορα προς τα κέντρα προσφύγων. Τα δυτικά μέσα έχουν δώσει μεγάλη κάλυψη στις σκηνές χάους.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που προφανώς έχουν διαφύγει από το Χαλέπι δεν είναι όλοι «αθώοι πολίτες», όπως μεταδίδουν τα δυτικά μέσα. Σύμφωνα με τις συριακές πηγές, οι περισσότεροι που φεύγουν από το Χαλέπι είναι μαχητές, που παίρνουν μαζί τους τις οικογένειές τους. Αυτοί οι μαχητές ανήκουν στις συνδεδεμένες με την Αλ-Κάιντα ταξιαρχίες του Μετώπου αλ-Νούσρα, Αχράρ αλ-Σαμ, Τζαΐς αλ-Φατχ και ακόμη το περιβόητο Ισλαμικό Κράτος.

Τα βίντεο και εικόνες δείχνουν ότι ανάμεσα στο πλήθος αυτών που εγκαταλείπουν το Χαλέπι και κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα είναι άνδρες που φορούν στολές παραλλαγής. Σε ένα ρεπορτάζ του καναλιού France 24, ένα από τα μέσα που εξόχως ακολουθεί το τροπάριο για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε άμαχους, η ομάδα των ρεπόρτερ πήρε συνέντευξη από 4 Σύρους σε τουρκικό νοσοκομείο, οι οποίοι πρόσφατα είχαν έλθει από το Χαλέπι. Όλοι τους ήσαν πρώην «μαχητές» -ή τρομοκράτες. Δεν μπορούσε το France 24 να βρει άμαχους για να πάρει συνέντευξη;

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, οι κάτοικοι του Χαλεπιού ήσαν από πολιορκία. ΟΙ αβοήθητοι πολίτες είχαν εγκλωβιστεί βιαίως και χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν το συριακό στρατό να ανακαταλάβει τη πόλη. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά που έχουν απελευθερωθεί από το συριακό στρατό, προς αγαλλίαση των ελεύθερων πια κατοίκων τους.

Να είμαστε σίγουροι ότι, τα δυτικά μέσα δεν θα μεταδώσουν σκηνές από τους πανηγυρισμούς της ελευθερίας στις πόλεις της Μαντάγια, Ράμπια, Νουμπούλ, Ζάχραα, Αταμάν και Σείχ Μισκέεν που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ούτε και από πολλές άλλες πριν από αυτές, από τότε που άρχισε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει επιτρέψει στον συριακό στρατό να νικήσει στον πόλεμο που διεξάγεται με εξωτερική ώθηση για να ανατραπεί το καθεστώς. Χιλιάδες μισθοφόροι και άλλοι παράνομοι στρατοί, που βύθισαν στη θλίψη τη Συρία, τώρα τρέπονται σε φυγή. Αλλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρέφουν την πραγματικότητα και υποστηρίζουν ότι η ρωσο-συριακή νίκη ενάντια στον εγκληματικό συγκεκαλυμμένο πόλεμο είναι κατά κάποιο τρόπο μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πράγματι είναι τέτοια η επιτυχία της Ρωσίας και του Σύρου συμμάχου της στη συντριβή της ξένης παρέμβασης που η Δύση αναζητά απεγνωσμένα να βρει μια νέα αφήγηση για να ματαιώσει αυτή την επιτυχία.

Αυτός είναι ο λόγος που η Δύση διαστρέφει την πραγματικότητα για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και κατηγορεί τη Ρωσία γι’ αυτήν. Η Δύση και οι πελάτες της απέτυχαν στον αρχικό σχεδιασμό για τη στρατιωτική ανατροπή του καθεστώτος και στον κυνική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Γενεύη. Χάνουν τον πόλεμο στη Συρία και τώρα καταφεύγουν ευθέως σε προπαγανδιστικά ψεύδη κατά της Ρωσίας.

Και, δυστυχώς, άμυαλοι Δυτικοί πολιτικοί, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, συμπορεύονται με ανθρώπους που ήταν αυτοί που προκάλεσαν τη συριακή κρίση και οι οποίοι σήμερα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη.

Μετάφραση - Απόδοση Σωτήριος Δημόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου