Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Φεβ 2016

"Θα προσπαθήσουν να λύσουν τον πόλεμο με την πένα, μα δεν θα μπορούν... 99 φορές με τον πόλεμο και μία με την πένα"!  
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ανάλυση του Mike Whitney για το Réseau International
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

"Αυτή είναι η αρχή του τέλους της παρουσίας των τζιχαντιστών στο Χαλέπι. Μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου και τρομοκρατίας, οι Σύριοι μπορούν να διακρίνουν επιτέλους ένα φως".
— Edward Dark, ιστολόγιο Moon of Alabama  

Μια τελευταία προσπάθεια να ανατραπεί μια στρατιωτική επιχείρηση υπό ρωσική διοίκηση στη βόρεια Συρία κατέληξε σε αποτυχία, την Τετάρτη, όταν ο Στρατός της Συρίας (SAA), υποστηριζόμενος από τις Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας (NDF) και βαριά ρωσική αεροπορική κάλυψη, έσπασε την σαραντάμηνη πολιορκία των κωμοπόλεων Νουμπλ και αλ-Ζαχρά, στη βορειοδυτική επαρχία του Χαλεπίου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ήλπιζε ότι θα μπορούσε να σαμποτάρει την επίθεση, μαγειρεύοντας μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, στα πλαίσια των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Αλλά όταν η είδηση ότι μονάδες τεθωρακισμένων της Συρίας συνέτριψαν την άμυνα της αλ-Νούσρα και ανάγκασαν τους τζιχαντιστές σε υποχώρηση, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας σιωπηρά ότι η αποστολή απέτυχε:

"Είχα τονίσει από την πρώτη μέρα ότι δεν πρόκειται να προβώ σε δηλώσεις, έτσι μόνο για να πω κάτι", δήλωσε ο απεσταλμένος στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είχε ανάγκη "από την άμεση στήριξη διεθνών φορέων, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές ενός πολέμου, στον οποίο έχουν επίσης εμπλακεί και περιφερειακές δυνάμεις". (Reuters

Στη συνέχεια ο Ντε Μιστούρα ανακοίνωσε μια "προσωρινή παύση" των θνησιγενών διαπραγματεύσεων που είχαν τυπικά αρχίσει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είχαν πείσει τον Ιταλοσουηδό διπλωμάτη ότι ήταν άσκοπο να συνεχιστούν τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας έδιναν τη λύση με στρατιωτικά μέσα.


Μετά από μήνες μεθοδικών επιθέσεων εναντίον εχθρικών θέσεων σε όλη τη χώρα, η ρωσική στρατηγική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης, απωθώντας και κατατροπώνοντας τους κουρασμένους από τον πόλεμο ισλαμιστές μισθοφόρους, σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.

Ένα ευρύτατο μέρος των τουρκικών συνόρων τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού, ενώ τα πανταχού παρόντα ρωσικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες στους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν εμφανώς χάσει το ηθικό τους. Η σφοδρή επίθεση της Τετάρτης με στόχο την απελευθέρωση των στρατηγικών θέσεων των κωμοπόλεων Νουμπλ και αλ-Ζαχρά ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Οι τολμηροί ελιγμοί του Συριακού Στρατού έκοψαν τον κρίσιμης σημασίας για τους τζιχαντιστές διάδρομο ανεφοδιασμού από την Τουρκία, ενώ παράλληλα έσφιξαν το στρατιωτικό κλοιό γύρω από την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, αφήνοντας εκατοντάδες τρομοκράτες ακάλυπτους σε μια ζώνη πυρός χωρίς διέξοδο.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το επιτελείο του Ομπάμα παρακολουθεί τις εξελίξεις των χερσαίων επιχειρήσεων με αυξανόμενη ανησυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι έφτιαξε βιαστικά μια διπλωματική αποστολή, με σκοπό να συγκληθεί επειγόντως σύνοδος για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι οι διάφοροι συμμετέχοντες δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει για το αν θα παρευρεθουν.

Μια αίσθηση επείγοντος, που άγγιζε τα όρια του πανικού, ήταν προφανής από την αρχή. Στόχος από την αρχή δεν ήταν η επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων ή μια δίκαιη, ειρηνική επίλυση, αλλά (όπως επεσήμανε το περιοδικό Foreign Policy) “η εφαρμογή ενός γενικού “παγώματος” των πολεμικών επιχειρήσεων σε όλη την επαρχία του Χαλεπίου, η οποία στη συνέχεια θα εφαρμοζόταν και σε άλλες περιοχές”. Αυτό ήταν και ο πραγματικός στόχος: να σταματήσει η αιμορραγία με κάθε δυνατό τρόπο και να αποτραπεί η αναπόφευκτη περικύκλωση του Χαλεπίου από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.


Η ανακατάληψη των θέσεων Νουμπλ και αλ-Ζαχρά αφήνει τους τζιχαντιστές με μία μόνο διαδρομή για τη μεταφορά όπλων, τροφίμων και καυσίμων στο αστικό οχυρό τους. Όταν οι δυνάμεις του Άσαντ θα σπάσουν τον αποκλεισμό στο Μπαμπ-αλ-Χάουα στα βορειοανατολικά, ο βρόχος θα κλείσει, ο κλοιός θα ενισχυθεί, το “καζάνι” θα ξεχειλίσει, το απόστημα θα διασπαστεί σε μικρότερους θύλακες μέσα στην πόλη, και οι τρομοκράτες ή θα παραδοθούν ή θα αντιμετωπίσουν βέβαιο αφανισμό. Ο θρίαμβος της Τετάρτης από τον υπό ρωσική ηγεσία συνασπισμό είναι ένα σημάδι ότι η ημέρα εκείνη μπορεί να πλησιάζει γρηγορότερα απ’ όσο θα περίμενε ο οποιοσδήποτε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα γνωστό μέλος του Ινστιτούτου Brookings, ο Μάικλ Ο’ Χάνλον (του οποίου το προτεινόμενο σχέδιο “αποδόμησης της Συρίας", όπως δεν δίστασε να το ονομάσει  , προέβλεπε την χρήση "μετριοπαθών στοιχείων" με σκοπό την δημιουργία "αυτόνομων ζωνών") συνέστησε στους Ομπάμα και Κέρι “να μην συνεχίσουν την αποτυχημένη λογική των σημερινών ειρηνευτικών συνομιλιών για το ζήτημα της Συρίας, αλλά να διερευνήσουν ένα πιθανό μοντέλο συνομοσπονδίας και να αναζητήσουν την συγκατάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων κυρίαρχων παικτών και συμμάχων”. Mε άλλα λόγια, ο κατ’ εξοχήν αρχιτέκτονας του σχεδίου των ΗΠΑ για τη διάσπαση της Συρίας σε μικρότερες περιοχές (που θα ελέγχονταν από την τοπική πολιτοφυλακή, δηλαδή τους “πολέμαρχους” και τους τζιχαντιστές) πίστευε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν καταδικασμένες από την αρχή!

Σύμφωνα πάντα με τον Ο’Χάνλον, οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν για την παράταξη  "20.000 στρατιωτών σε θέση μάχης" βάσει "του κατάλληλου πολιτικού μοντέλου για τη διατήρηση της κατοχής". Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ιντιτούτου Brookings,  "οποιαδήποτε ανακωχή και αν μπορέσει να διαπραγματευτεί ο Κέρι... θα μοιάζει με το χτίσιμο κάστρων στην άμμο”, και αυτό διότι οι “μετριοπαθείς δυνάμεις” που θα υποστήριζε ο υπουργός θα ήταν κατά πολύ ασθενέστερες από εκείνες του Συριακού Στρατού και του ISIS. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος να επιβληθεί η οριστική διευθέτηση, ούτε θα υπήρχε ένας στρατός αρκετά ισχυρός ώστε να στηριχθεί η εξουσία μιας νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Τα σχόλια του Ο’ Χάνλον αποτελούν σαφή ένδειξη του ότι οι ελίτ της Δύσης είναι βαθιά διχασμένες όσον αφορά τη Συρία. Τα γεράκια εξακολουθούν να πιέζουν για μεγαλύτερη παρέμβαση, για μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και υπέρ μιας εισβολής και χερσαίων επιχειρήσεων από τους Αμερικανούς και τη Συμμαχία, με στόχο την κατοχή της χώρας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να ελαχιστοποιήσει τη δέσμευσή της, ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να εξευμενίσει τους επικριτές της.

Αυτό σημαίνει ότι το Συριακό ζήτημα θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο μέλλον, όταν ο Ομπάμα θα αποσυρθεί από την προεδρία και ένας νέος πρόεδρος ίσως επιδιώξει μια πιο σκληρή στρατηγική. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μια ομάδα ισχυρών σε κέντρα λήψης αποφάσεων είναι αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε να διαμελίσουν τη Συρία και να εγκαταστήσουν μια μαριονέτα των ΗΠΑ στη Δαμασκό. Αυτή η επιδίωξη δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο συνασπισμός υπό τη ρωσική ηγεσία έχει ένα “παράθυρο” στο φως, για να ολοκληρώσει το έργο του: να εξαλείψει τους τρομοκράτες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα. Θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο, το συντομότερο δυνατόν, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέψει στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος περιορισμού της απειλής μιας κλιμάκωσης και της αποτροπής μιας νέας τάσης επεκτατισμού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι ο Πούτιν θα κινηθεί γρήγορα, προκειμένου το σχέδιο να λειτουργήσει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Siemens, Volkswagen, Deutsche Bank. Η «αγία» τριάδα της γερμανικής οικονομίας, η οποία αποδείχθηκε ότι απέχει από την... αρετή. Αυτές είναι οι μεγάλες ντουλάπες, από τις οποίες οι Γερμανοί βγάζουν το ψωμί και το παντεσπάνι τους, αλλά οποιοσδήποτε τρίτος κοιτάξει λίγο στο βάθος τους θα ανακαλύψει πάμπολλους σκελετούς!

Διανομή μιζών, μαύρα ταμεία, εκστρατείες διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, τσιπάκια για την παραποίηση στοιχείων εκπομπής καυσαερίων είναι μερικοί από τους γερμανικούς επιχειρηματικούς σκελετούς που ανακάλυψε η διεθνής κοινότητα.

Οι ηθικολόγοι θησαυρίζουν από την ανηθικότητα και οι «νοικοκύρηδες» κάνουν πολιτική καριέρα από τη διασπορά της αταξίας και της ανασφάλειας. Οι Γερμανοί, οι οποίοι αρέσκονται στο να υποτιμούν και να «στριμώχνουν» το ελληνικό κράτος στα «σκοινιά» του χρέους, δεν έχουν προσέξει όσο θα έπρεπε τα του οίκου τους και η αμέλειά τους δεν αποκλείεται να τινάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση στον αέρα.

Αυτή την περίοδο η παγκόσμια κοινή γνώμη διάγει περίοδο ανησυχίας για το χλομό μέλλον του τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank. Η μετοχή της το τελευταίο διάστημα έχει κατρακυλήσει, οι εκθέσεις που αναφέρονται στην κατάστασή της δεν είναι ενθαρρυντικές και υπάρχει ο φόβος, σε Δύση και Ανατολή, μήπως η ευρωπαϊκή εκδοχή της Lehman Brothers φέρει γερμανικό όνομα...

Κι εδώ τίθενται διάφορα ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τη Γερμανία και τους πελάτες της τράπεζας αυτής της χώρας, η οποία κλυδωνίζεται. Σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εθνική ασφάλεια των κρατών-μελών η σχεδόν θεσμοθετημένη αδιαφάνεια, υπό την οποία λειτουργούν οι μεγάλες γερμανικές εταιρίες;

Πώς είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας, που τύποις δεν είναι κρατικές αλλά ουσιαστικά λειτουργούν σαν εργαλεία άσκησης εθνικής πολιτικής, να αναπτύσσονται εκτός ορίων και κανόνων δικαίου; Γιατί δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα ούτε μία πρόταση στα όργανα της Ε.Ε. για τον κολασμό των πρακτικών ορισμένων γερμανικών επιχειρήσεων, που θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της γηραιάς ηπείρου;

Τελικά ο Γερμανός «γιατρός» είναι ο μέγας ασθενής.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Ελένη Παναγιώτου

Ο κατάπλους της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας για το προσφυγικό, θα μπορούσε σημειολογικά να εκληφθεί και ως "επίδειξη σημαίας" της Συμμαχίας σε ένα γεωγραφικό σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμάχους.
Από τη μια, το ΝΑΤΟ έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Ρωσία η οποία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έχει αναπτύξει τις δυνατότητες της με δραματικούς ρυθμούς.

Η Συμμαχία άρχισε να διατυπώνει την απάντηση της στην Μόσχα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του 2014.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το IISS (International Institute for Strategic Studies), η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014 και η υποστήριξη των αποσχιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία προκάλεσε έντονη ανησυχία στις χώρες του ΝΑΤΟ ειδικά στα ανατολικά κράτη μέλη.

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής το 2014, όταν δηλαδή υπεγράφη η Διακήρυξη της Ουαλίας, οι ηγέτες των χωρών μελών συμφώνησαν ότι οι "επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχουν αμφισβητήσει ριζικά το όραμά μας για μια Ευρώπη ενιαία, ελεύθερη και σε ειρήνη."

Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, τις οποίες έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρά της δημοσιονομικές της ανησυχίες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν επωφεληθεί και από τεχνολογική αλλά και από οικονομική επένδυση.

Στη Συρία η Ρωσία έχει αποδείξει τις δυνατότητες αυτές με την χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων τόσο από τον αέρα όσο και από την θάλασσα και συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Τα ρωσικά πλοία περνάνε από τα Δαρδανέλια και μέσω του Αιγαίου καταπλέουν σε ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην Συρία. Από αυτή την οπτική γωνία, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα των επιχειρησιακών κινήσεων της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τα AWACS που πρόκειται να αναπτύξει στην Τουρκία είναι σημαντικό για να περάσει μήνυμα στη Μόσχα ως προς τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή.

Το όραμα για μια Ευρώπη ελεύθερη και σε ειρήνη είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας πολύ σοβαρός λόγος για την Νατοϊκή Συμμαχία να δράσει εκτός των συνηθισμένων ορίων της και να τοποθετηθεί στην διαχείριση μιας πολύς σοβαρής κρίσης στο Αιγαίο.

Ωστόσο η Μόσχα δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ. Οι ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους μαζί με την αστάθεια στα κράτη στον νότο και στην νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις χώρες μέλη της Συμμαχίας – κυρίως ως αιτία της προσφυγικής κρίσης.

Όπως έγινε αντιληπτό στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες η απειλή του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση κατάφεραν να κρούσουν το καμπανάκι κινδύνου στους Αμυντικούς σχεδιαστές όσο αφορά τις σύνθετες προκλήσεις Ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να βελτιώσει την στρατιωτική ετοιμότητα του, να ενισχύσει την συλλογική άμυνα και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ουαλίας άνοιξε τον δρόμο για μια νέα φάση στρατηγικής προσαρμογής για το ΝΑΤΟ. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε ένα νέο Σχέδιο Ετοιμότητας (Readiness Action Plan) για τον καθησυχασμό των ανατολικών μελών ως προς την αλληλεγγύη και τη συλλογική δέσμευση άμυνας αλλά και για την αστάθεια στη νότια Ευρώπη και στα νοτιοανατολικά.

Παράλληλα πλέον η Συμμαχία, διαθέτει ένα «μάτι» κοντά στις ζώνες όπου αναπτύσσεται ραγδαία το Ισλαμικό Κράτος όπως είναι η Λιβύη.


Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Άκη Κοσώνα

Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο μείζον ζήτημα διακίνησης προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα (κι από εκεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη) αποτελεί ένα σταθερό βήμα προς την συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Ξαναγίνεται επίκαιρη η τουρκική θέση «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» – ίσως μάλιστα να νομιμοποιείται εμμέσως μέσω της ηγετικής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Σε κάτι τέτοιο ήλπιζε προφανώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργός σήμερα της Τουρκίας, υπουργός Εξωτερικών παλιότερα, όταν έγραφε το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» (2001) αμφισβητώντας ευθέως τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αλλά και αναπτύσσοντας πολύ καθαρά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Τουρκία τη θεωρία του «Ζωτικού Χώρου».

Η γειτονική χώρα, ήδη από τη δεκαετία του ’60, έθεσε στο ΝΑΤΟ το ζήτημα του Αιγαίου με την κατάθεση ενός σχετικά πρωτόγονου χάρτη που έφερε το Αιγαίο διχοτομημένο και την ίδια να αναλαμβάνει την ευθύνη του εναέριου χώρου στο ανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους. Η εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου από τον Ιούλιο του 1974 της ξαναδίνουν θάρρος για διεκδίκηση χωρίς να κατορθώσει κάτι, ενώ για την επιτυχία του σκοπού της συχνά χρησιμοποιεί και «επιστημονικές μεθόδους» μέσω έρευνας για σεισμούς, πετρέλαιο, θαλάσσια ζωή, από τα γνωστάερευνητικά σκάφη Τσανταρλί, Χόρα και Σισμίκ: Έχει γραφεί ότι το Σισμίκ είναι το Χόρα που εκσυγχρονίστηκε και μετονομάστηκε.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Τουρκία δρομολογεί τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» παρουσιάζοντας «κατάλογο» νησιών και βραχονησίδων των οποίων η ταυτότητα όπως ισχυρίζεται δεν προσδιορίζεται σαφώς από τις διεθνείς συνθήκες, άρα «δεν είναι ελληνικά». Ακτιβισμός της θεωρίας αυτής είναι η περίπτωση των Ιμίων (που ονομάζουν Καρντάκ) όταν η Τουρκία προσπάθησε με στρατιωτική επιχείρηση να τα κατοχυρώσει ως τουρκικά.

Είναι οι πρόσφυγες το πρόσχημα; Είναι μια καλή ευκαιρία για την Τουρκία ώστε να δημιουργήσει ιστορικό προηγούμενο (πάνω στο οποίο θα βασιστεί αργότερα)παράλληλης πλεύσης σε ελληνικά χωρικά ύδατα σκαφών υπό διεθνή ιδιότητα και αποστολή; Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόσχημα, είναι αληθινή και δραματική κατάσταση. Ουσιαστικά, το προσφυγικό θα ελεγχθεί και θα μειωθεί αισθητά ή και θα σταματήσει (σε ό,τι τουλάχιστον αφορά στη Συρία) όταν λυθεί το πρόβλημα του πολέμου στη Συρία. Όταν συμφωνηθεί, υπάρξει και εφαρμοστεί λύση τέτοια που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ξαναζήσουν μαζί, στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Μέχρι τότε η κατάσταση θα είναι ρευστή, δύσκολη και υπονομευτική για την ισορροπία και των γύρω χωρών.

Είναι βέβαιο ότι η παρουσία πολλών σκαφών από διάφορες (νατοϊκές) χώρες που θα συνθέτουν τη «Ναυτική δύναμη Αιγαίου για τον έλεγχο του προσφυγικού» (δεν υπάρχει ο τίτλος, προκύπτει όμως θεματικά…) που θα πλέουν σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στο πέλαγος. Αν δεν βοηθήσει (εξ αντικειμένου, όχι με πρόθεση και σχεδιασμό) την Τουρκία να κινείται «πιο ελεύθερα» απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, πάντως θα νομιμοποιήσει με την ευρύτερη έννοια την κίνηση «συμμαχικών σκαφών» για την επιτήρηση της περιοχής προς εξασφάλιση της ομαλότητας.

Η έννοια της ομαλότητας είναι εξαιρετικά ευρεία, όπως άλλωστε και η έννοια του συμμαχικού σκάφους: Αν για παράδειγμα, τουρκικά σκάφη πλέουν παραπλεύρως της Καλύμνου π.χ. ή της Λέρου (άλλωστε την Πέμπτη με τη συντριβή του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και τον θάνατο των τριών χειριστών στην περιοχή μεταξύ Λέρου και Αμοργού, η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ διαμαρτυρήθηκε που… δεν ενημερώθηκε για τις έρευνες της Ελλάδας!) μπορούν να επικαλούνται «επιχείρηση επιτήρησης της ομαλότητας» υπό την κάλυψη της συμμαχίας. Και η Τουρκία θα καλεί την Ελλάδα να αποδείξει ότι «δεν είναι έτσι, και κάνουν παραβίαση» ενώ παράλληλα θα την εγκαλεί για «κακοπιστία και υπονόμευση του έργου της ατλαντικής συμμαχίας». Ή όχι;

Μένει να φανούν όλ’ αυτά. Μέχρι τότε, η επίσημη εκδοχή είναι ότι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό. Η ανεπίσημη, όλα τα άλλα.

*Ο Άκης Κοσώνας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Παρίσι. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στο περιοδικό «Αντί» (1983-1987) και στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Απογευματινή, Έθνος, Βήμα, Καθημερινή. Έκανε για πολλά χρόνια ραδιόφωνο στον Αθήνα 9.84, του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ και Γ.Γ. του ΕΟΤ. Εργάστηκε στο ΑΠΕ (1996-2015), έχοντας την ευθύνη των εκδόσεων του πρακτορείου. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αγορά».

Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Αθήνα
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου 

O ΣΥΡΙΖΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (για τις οποίες ΠΝΠ κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση) εκποιεί τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Ακτίου και Καβάλας (ΦΕΚ 138 – 3 Νοεμβρίου 2015)…

Τι έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για τα αεροδρόμια

Ο Υπουργός Επικρατείας της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Αλέκος Φλαμπουράρης σε τηλεοπτικό κανάλι, τον Φεβρουάριο του 2015 διασαφήνιζε πως: “Η σύμβαση για τα 14 αεροδρόμια της χώρας δεν έχει υπογραφεί ακόμη, είναι στη διαδικασία επικύρωσης και ζητήσαμε να σταματήσει, Για εμάς τα αεροδρόμια δεν είναι ένα πακέτο…”. Από την άλλη μεριά, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πομπωδώς: “Τα αεροδρόμια είναι μέρος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Έτσι η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην της. Είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε”.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της “αριστεράς” με ολίγη “δεξιά”, αρκετούς μήνες μετά επικύρωσε την εκποίηση – ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων στη Γερμανική Fraport AG, αντίθετα από τις πολλές αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες δημιούργησαν πολλά μποφόρ στο εσωτερικό του.

Αστράφτει και βροντά ο Αλεβιζόπουλος

Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) Βασίλης Αλεβιζόπουλος έχει ρίξει βόμβες για αυτή την εκποίηση των 14 αεροδρομίων, ισχυριζόμενος πως: “Οι Γερμανοί δεν είναι επενδυτές, αλλά κατακτητές”.

Και πως είναι δυνατόν να μην είναι κατακτητές οι Γερμανοί της Fraport AG, όταν εκτιμήσεις αναφέρουν πως το όφελός τους θα είναι περί τα 22 δις ευρώ σε αντίθεση με το ελληνικό δημόσιο που θα ωφεληθεί περίπου 3,85 δις ευρώ. Τα οποία εξανεμίζονται – όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ - από ποσά που θα προκύψουν από την καταγγελία της σύμβασης (32 χρόνια) και την απομάκρυνση των αφορολόγητων, από την επιστροφή χρημάτων ΕΣΠΑ, όταν αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια κ.α.

Επίσης, ο κ. Αλεβιζόπουλος έχει δηλώσει πως, τα αεροδρόμια επί πολλές δεκαετίες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με ισχνή την φροντίδα συντήρησής τους – έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις – και γι΄ αυτό θα απαιτηθούν για να λειτουργήσουν ως σύγχρονα αεροδρόμια, τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις και 700 εκατομμύρια ευρώ για έργα ανακατασκευής!!

Πως προστατεύεται το ελληνικό συμφέρον;

Όλα αυτά μας βάζουν σε μαύρες σκέψεις και από δικής μας πλευράς θα θέσουμε τους δικούς μας προβληματισμούς:

  • • Υπάρχει μελέτη του ελληνικού δημοσίου που να αποφαίνεται για όλα τα παραπάνω που καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ;
  • • Προβλέπεται τι έργα θα γίνουν και ποιος θα τα επιβλέπει αφού θα πιστοποιηθεί η καλή εκτέλεση των έργων; Γιατί, από τη στιγμή που τα αεροδρόμια ενοικιάζονται για 42 χρόνια, θα πρέπει την επίβλεψη των έργων να την αναλάβει Κρατική Αρχή!
  • • Υπάρχουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης των εργασιών, και εάν ναι από ποια Τράπεζα (βεβαίως όχι της Γερμανίας) και με ποιο ακριβώς ποσό;
  • • Ισχύει πως στη Σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Fraport AG προβλέπεται η λήξη των συμβάσεων με όλους τους ιδιώτες του χώρου των αεροδρομίων και ότι η αποζημίωσή τους θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο;
  • • Προβλέπεται καταβολή ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο ή θα έχουμε περίπτωση μη καταβολής ΦΠΑ, όπως ακριβώς στην περίπτωση της Hochtief στο αεροδρόμιο των Αθηνών;

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου για αυτή την εκποίηση εκχώρηση των 14 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 3 αεροδρόμια της Περιφέρειάς του (Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου). Έτσι, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αυτής της ιδιωτικοποιήσεως των αεροδρομίων για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια. Σε αυτή την πολυσέλιδη προσφυγή συνοψίζονται τα παρακάτω:

Αναρμοδιότητα του οργάνου (για μια από τις εκδοθείσες πράξεις). Συνεπώς τίθεται ζήτημα παραδεκτού της εκδόσεως, αναρμοδιότητας του οργάνου, άκυρου και ανυπόστατου της πράξεως αυτής.
Προσβολή του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό προστατεύεται από το Σύνταγμα, το ευρω-ενωσιακό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Γιατί:

Α) Η παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων για 42 χρόνια στην κοινοπραξία Fraport – Slentel παραβιάζει την συνταγματική προστασία των δημοσίων ιδιοχρήστων πραγμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των αερολιμένων, επί των οποίων η μεταβίβαση κυριότητας αλλά και η μακροχρόνια παραχώρηση δικαιωμάτων διαχείρισης και εκμετάλλευσης είναι ανεπίτρεπτη.

Β) Το ίδιο ισχύει και για τους αερολιμένες συνολικά ως συστήματα δημοσίων ιδιοχρήστων πραγμάτων.

Γ) Η, για 42 χρόνια, παραχώρηση στον επενδυτή – και μάλιστα σε μια μόνο κοινοπραξία - της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων συνιστά υποβάθμιση, αλλοίωση και άρση του δημοσίου σκοπού και της δημόσιας περιουσίας της αερομεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών, έναντι του καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα αποκτήσει η αερομεταφορά. Επιπλέον οι συμβάσεις παραχώρησης, δεν περιέχουν όρους ελέγχου από το Δημόσιο επί του επενδυτή για τη παροχή της δημόσιας υπηρεσίας.

Παραβίαση του ενωσιακού δικαίου του ανταγωνισμού και ειδικότερα:

Α) Η συμπερίληψη της εταιρείας Lufthansa στο μετοχικό κεφάλαιο της επιλεχθείσας κοινοπραξίας Fraport-Slentel είναι ασύμβατη, σύμφωνα με τους ευρω-ενωσιακούς και διεθνείς κανόνες περί διαφάνειας, αμεροληψίας και ελεύθερου ανταγωνισμού, με τη λειτουργία της Lufthansa ως επενδυτικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Β) Οι προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζουν γενικότερα το δίκαιο του ανταγωνισμού. Τέλος με την αίτηση ακυρώσεως τίθεται και ζήτημα ενδεχόμενης παραπομπής της παρούσας υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βόμβα! Δεν υπάρχει πουθενά η Σύμβαση.

Ωστόσο, συνιστά βόμβα μεγατόνων πως, αυτή η αίτηση ακυρότητας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε χωρίς η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να έχει εις γνώση της τη Σύμβαση παραχώρησης και ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μεριμνήσει. Αναφέρεται ξεκάθαρα στην 29σέλιδη αίτηση ακυρότητας, στο τέλος της 27ης σελίδας: “Επειδή δεν έχουμε εις χείρας μας το κρίσιμο αποδεικτικό έγγραφο του σχεδίου σύναψης σύμβασης παραχώρησης για τα αεροδρόμια της Ομάδας Α΄, του οποίου και ζητούμε να λάβουμε γνώση με μέριμνα του Δικαστηρίου σας”!!

Τεράστιες οι ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ

Ως εκ τούτου, καλείται άμεσα η Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα το άθλιο και εμετικό κείμενο που υπέγραψαν για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων της Πατρίδος μας - τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού - στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μέσω της κρατικής Fraport AG. Δεν είναι δυνατόν να αρνούνται να δώσουν τη Σύμβαση, από τη στιγμή που είναι δημόσιο έγγραφο.

Γι΄ αυτό εγκαλούνται και όλοι οι Βουλευτές του Κοινοβουλίου. Να απαιτήσουν να δουν αυτό το προδοτικό κείμενο της Σύμβασης, που παραδίδει την Πατρίδα εν κρυπτώ στο στόμα των Νεοναζί.
Έχουν όλοι ευθύνες και οσονούπω θα τους αποδοθούν!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Άθλιοι παρακρατικοί πετούσαν πέτρες, οι αγρότες τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στην Αστυνομία 

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ξένα στοιχεία να αμαυρώσουν τον αγώνα τους εμφανίζονται οι αγρότες από την Κρήτη που βρίσκονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το πρωί....

Το μεσημέρι, ενώ τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει και οι αγρότες συνέχιζαν την ήσυχη διαμαρτυρία τους, εμφανίστηκαν δύο άντρες και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά του κτιρίου του υπουργείου, ξεκινώντας νέα ένταση. Αμέσως όμως επενέβησαν οι αγρότες που καταδίωξαν τους άγνωστους και μάλιστα κατόρθωσαν να τους πιάσουν και να τους παραδώσουν στους αστυνομικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτοί δεν είναι δικοί μας».

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ένας από τους αγρότες που συνέλαβαν τους ταραξίες, ήταν και ο γνωστός πια μελισσοκόμος Στάθης Στιβακτάκης.

Το ερώτημα όμως, φυσιολογικά, έρχεται αμείλικτο: Πώς οι αγρότες κατόρθωσαν να πιάσουν τους παρακρατικούς και η Αστυνομία δεν κατορθώνει σχεδόν ποτέ να τους συλλάβει; Επίσης, γιατί η Αστυνομία δεν μπόρεσε να συλλάβει αυτούς που πετούσαν πέτρες; Τέλος, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των παρακρατικών συλληφθέντων;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Γεωργίου Στ. Γεωργίου
Πρέσβυ ε.τ.


Η περιπέτεια της Εγγύς αλλά και Μέσης Ανατολής φέρει εις το προσκήνιο εξελίξεις και επιλεγμένες μεθοδεύσεις που τελικώς εξυπηρετούν τη μεγάλη Δυτική Συμπολιτεία, αλλά και τον εν Ευρώπη διαχειριστή των στρατηγικών της συμφερόντων, τουτέστιν την Γερμανία, για να δικαιολογηθεί η εκτίμηση ότι «η Γερμανία δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα».

Η απλή παρατήρηση των όσων συμβαίνουν στον χώρο μεταξύ Ιράν και Συρίας με τη συμμετοχή μεγαλύτερων ή μικρότερων πολιτικο-στρατιωτικών παικτών, εμφανίζει το ορθογώνιο σχεδόν παραλληλόγραμμο της Τουρκίας να κινδυνεύει με ακρωτηριασμό του ημίσεως περίπου του εδάφους του.

Ο χώρος όπισθεν της γραμμής Αδανίου – Καισάρειας – Κερασούντας φιλοξενεί στρατιωτικές επιχειρήσεις με πρωταγωνιστές τους Τούρκους και Κούρδους.
Η υπόσχεση των ΗΠΑ προς τους Κούρδους (συμμάχους τους τότε εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν) φαίνεται ότι βαίνει εκπληρούμενη, με συνοδό νέα υπόσχεση προς τη γείτονα ότι αν απολέσει εδάφη στην Ανατολή θα έχει αντίστοιχο όφελος στη δυτική περιοχή.

Η επιχείρηση αυτή συντηρείται αλλά και υποδαυλίζεται από τη γείτονα με πρόδηλη υποστήριξη της Γερμανίας, η οποία επιτέλους αποκτά ρόλο στα πράγματα του Νότου και κυρίως στον Αιγαιακό χώρο, όπου πέραν των στρατηγικών ωφελημάτων θα έχει και μεσολαβητικό καταρχάς, διαχειριστικό δε ρόλο εν συνεχεία της υπόθεσης εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων στη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θαλάσσια περιοχή.

Τα περί αναμείξεως του ΝΑΤΟ στη δήθεν φύλαξη των συνόρων είναι τουλάχιστον παιδαριώδη. Η άθλια κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας όμως και ο εγκιβωτισμός σε τόσο περιορισμένη έκταση εκατοντάδων νέων χιλιάδων, αραβικής προελεύσεως, λαθρομεταναστών και οι αναμενόμενες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην ομαλή πολιτική ζωή αλλά και στην άμυνα, θα καταστήσουν αφενός την Ελλάδα ανίσχυρη και θα την εξαναγκάσουν σε υποχρεωτικές υποχωρήσεις και συνεκμεταλλεύσεις του ορυκτού της πλούτου έναντι ελαχίστων αποδόσεων.

Σε όλα αυτά πρωτοστατεί η Γερμανία, η οποία δεν τολμά να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, δεδομένου ότι η δεύτερη μετέχει στο ΝΑΤΟ με τον μεγαλύτερο σε άνδρες στρατό. Πέραν των άλλων, από στρατηγικής πλευράς, από οτιδήποτε υπερίπταται του ελληνικού χερσαίου χώρου και νησιωτικού ελληνικού χώρου δεν μπορεί να διαφύγει από τον γερμανικό έλεγχο, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και εκτεινόμενης μέχρι τα 14 αεροδρόμια τα οποία της παραδίδονται.
Ας σημειωθεί εν προκειμένω, ότι ο νέος ιδιοκτήτης και επικαρπωτής των εν λόγω αεροδρομίων είναι το κρατίδιο της Έσσης.

Αναφορικά τώρα με τις επιπτώσεις και λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υποχωρεί αναγκαστικά ο κυρίαρχος λόγος και η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, δεδομένου ότι η φύλαξη των συνόρων και η συν-ευθύνη στο Αιγαίο με ανάμειξη του ΝΑΤΟ, θα δώσει το δικαίωμα στον Διεθνή Οργανισμό να παρεμβαίνει και στο εσωτερικό της Ελλάδας, εάν η παρουσία όλων όσων ανεξέλεγκτα εισέρχονται στη χώρα δημιουργήσει ανωμαλίες μη αντιμετωπίσιμες από τις ελληνικές Αρχές και δυνάμεις και άρα θα επιβληθεί αναγκαία επέμβαση του ΝΑΤΟ και στο εσωτερικό.

Στο ερώτημα γιατί ο κ. ΥΠΕΘΑ αποδέχθηκε καταρχάς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων, προτιμών να προτείνω να ερωτηθεί ο ίδιος.

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ιωάννη Κοραντή
Πρέσβυ ε.τ.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ επισημοποιεί την είσοδο της Τουρκίας στο Αιγαίο και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, άρα και συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό, με τον περιορισμό του ελέγχου της κυριαρχίας της Ελλάδας μόνο στα χωρικά της ύδατα, η χώρα μας χάνει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στον FIR Αθηνών, ο οποίος βαίνει πολύ πέραν των χωρικών υδάτων.

Άλλωστε, η εν λόγω απόφαση αναφέρει ρητά ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα ασκεί καθήκοντα αναγνώρισης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που η Ελλάδα θα ασκούσε έλεγχο ή παρατήρηση για διάσωση, δεν θα έχει πια αυτό το δικαίωμα!

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε απλά ζητώντας ο επικεφαλής να μην είναι ούτε τούρκος ούτε έλληνας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συλλογική ευθύνη. Ωθήθηκε να δεχτεί αυτή τη λύση υπό τη συντονισμένη πίεση ασφαλώς της Γερμανίας και όχι μόνο, με το επιχείρημα την ανάγκη της αντιμετώπισης του τσουνάμι των προσφύγων και των λαθρομεταναστών και ασφαλώς συνδέοντάς το ρητά με την αδυναμία, όπως ισχυρίζεται η Ε.Ε., αλλά και άλλα κράτη – μέλη χωριστά, να φυλάξει τα σύνορά της.

Εάν το καθήκον της ΝΑΤΟϊκής δύναμης απλά είναι να αναγνωρίζει και να ελέγχει τις παράνομες διελεύσεις, τότε πως θα εμποδίσει να διασχίσουν το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, εφόσον δεν έχουν καθήκοντα απώθησης;

Φοβάμαι ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου η Τουρκία θα μπορεί να διεκδικήσει μόνο αυτή αρμοδιότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, γεγονός που αποτελεί μία μόνο πλευρά άσκησης κυριαρχικής εξουσίας.

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αυτό το ξεμπουρδέλιασμα που ζούμε είναι άπατο, οριστικά και αμετάκλητα. Δηλαδή ρε παιδί μου, από παντού μας πηδάνε μέσα κι έξω, είδε φως το ΝΑΤΟ και μπήκε να γαμήσει. Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του μεγαλοφονιά ΝΑΤΟ, περίπτωση που να πάτησε το πόδι του κάπου και να μην έγιναν όλα στάχτη και μπούρμπερη.

Θα έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να φυλάει τι; Τα πτώματα των πνιγμένων που θα δημιουργήσει; Θα φυλάει που; Ποια άποψη θα υπερασπιστεί; Των γκρίζων ζωνών ή των ελληνικών θέσεων; Πόσα και ποια τετελεσμένα θα δημιουργήσει; Και θα αναλάβει την εργολαβία της φύλαξης, γιατί; Επειδή έτσι αποφάσισε η Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον Ομπάμα; Ε και; Στον πούτσο μας. Γιατί το δεχόμαστε εμείς; Άλλος ένας έντιμος συμβιβασμός; Ακόμη μια μάχη που χάσαμε; Όχι εμείς, αυτοί. Εμείς θα χάσουμε όλα τα υπόλοιπα, αλλά δε θα χρεωθούμε και τις ήττες της μνημονιακής παραδουλεύτρας.

Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που δέχονται την επιστασία του ΝΑΤΟ, είναι και όλο αυτό το τουρλουμπούκι των άχρηστων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που δεν άφησαν καν υπονοούμενο διαφωνίας με το φέσωμα από το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ τους, συνεχίζουν την ηλίθια παράσταση για το κοινό τους. Δήθεν και τάχα μου διαφωνούν. Σκληρά. Για τις λεπτομέρειες πάντα. Για τα σοβαρά, οι εντολές έρχονται απ’ έξω. Αποφάσεις έτοιμες προς υλοποίηση. Κι αυτοί, μπροστά στις εντολές, στρατιωτάκια ακίνητα, αγέλαστα. Ξεφτιλισμένα.

Με αυτή την κρεατομηχανή των νατοϊκών που μας φορτώνουν δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ειδικά όταν ακούς για ειρηνευτική δύναμη, ειρηνευτική διαδικασία, ειρηνευτική δραστηριότητα με τη βούλα του ΝΑΤΟ, κρέας ανθρώπινο βρωμάει, τρίβουν τα χέρια τους οι φερετράδες.

Θα έρθουν οι επαγγελματίες φονιάδες των χωρών που ευθύνονται για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και παντού όπου πεθαίνουν άνθρωποι από σφαίρες και πείνα, να δώσουν λύση σε ανθρωπιστικό πρόβλημα! Είναι ταυτόχρονα γελοίο και τραγικό μόνο που το ακούς.

Όποιος πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ είναι λύση, απλά δεν ξέρει τι του γίνεται. Όποιος θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι πρόβλημα μεγαλύτερο από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει, ούτε και τι τον περιμένει.

Εδώ θα είμαστε, δυστυχώς, και θα τα δούμε όλα. Αν έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την έγκριση της Ελλάδας, θα έχουμε χάσει αυτομάτως κάθε διεκδίκηση, κάθε δικαίωμα, κάθε θέση. Κι όπως γυρνάει σήμερα το κάθε τσογλανάκι και λέει «ήξερε ο λαός τι ψήφιζε», με το ίδιο θράσος όταν το ΝΑΤΟ θα αρχίσει να χαρίζει περιοχές και σύνορα θα μας πει «ήξερε η Ελλάδα τις θέσεις μας για τις ελληνοτουρκικές διαφορές όταν έδινε την έγκρισή της». Και δε θα πει ψέματα. Ξέρουμε ποιο είναι το ΝΑΤΟ, τι ρόλο παίζει και ποιον υπερασπίστηκε στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ελάχιστοι απέμειναν να ελπίζουν. Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δε μπορούμε να φανταστούμε πόσο εφιαλτικά θα είναι αυτά τα χειρότερα. Κατά τα λοιπά, παραμένουμε στο ευρώ και αυτό από μόνο του θεωρείται από κάποιους επιτυχία που αξίζει κάθε αντάλλαγμα.

Πηγή Καρτέσιος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το θέμα με το ΝΑΤΟ με έχει ανησυχήσει πολύ και όσο το σκέπτομαι τόσο πιο πολύ στημένη ιστορία μου μοιάζει. Έχω τη βεβαιότητα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο φερετζές της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία που ζητάει η Γερμανία.

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Γιατί το λέω αυτό; Πρώτον γιατί απλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, άρα δεν μπορεί να την εξαιρέσει κανείς ως ενδιαφερόμενη χώρα από μια μικτή δύναμη ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερον, το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης περί σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι… μπούρδες, στο Αιγαίο και στα σημεία που γίνεται το πέρασμα των λαθρομεταναστών και των προσφύγων δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα.

Τρίτον, ποια θα είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ και σε τι θα βοηθήσει η παρουσία του; Εδώ έχουμε να κάνουμε με άοπλους πολίτες και κυρίως γυναικόπαιδα. Τι θα κάνουν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ; Θα ανοίγουν πυρ εναντίον αόπλων; Σαφώς όχι.

Επομένως τι παραπάνω η διαφορετικό θα κάνει το ΝΑΤΟ από αυτό που ήδη κάνει το Λιμενικό και η Frontex; Είναι προφανές, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο στάτους στο Αιγαίο μέσω ΝΑΤΟ που θα μπει από το παράθυρο.

Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκή θάλασσα και αυτό θα επιτρέψει συνδιαχείριση και κοινό έλεγχο του Αιγαίου με την Τουρκία, με μικρό πολιτικό κόστος για τα πολιτικά κόμματα (δεν φαίνεται να είναι μόνο η κυβέρνηση στο παιχνίδι αυτό, κανένα κόμμα δεν δείχνει να αντιδρά στο σχέδιο αυτό, κάτι μασημένες μπούρδες ψελλίζουν όλοι).

Το Μεταναστευτικό και το Ανθρωπιστικό μετατρέπονται σε ένα βολικό πρόσχημα για μία μόνιμη παρουσία δύναμης ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που θα στείλει ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, όσο διαρκεί το πρόβλημα στην Συρία.

Όλα αυτά σημαίνουν, ότι τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας (ναι κ. Τσίπρα, υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, απορώ πως πήρατε απολυτήριο Λυκείου με αυτές τις γνώσεις) ακυρώνονται στην πράξη και θα γίνουν νέες και άγνωστης μορφής διευθετήσεις στο Αιγαίο μελλοντικά.

Συγχρόνως επιτυγχάνεται κατευνασμός της εχθρικής ρητορικής των Ανατολικών Ευρωπαϊκών Κρατών έναντι της Ελλάδας που βοηθάει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ρώσικη Αρκούδα με την οποία έχουν υστερική ψύχωση όλοι οι Ανατολικοευρωπαίοι.

Επειδή όμως πάντα υπάρχει τίμημα για όλα, σε αντάλλαγμα της Διευθέτησης στο Αιγαίο που ολοκληρώνει τον νέο ψυχροπολεμικό άξονα στην Ευρώπη από τον Βορά μέχρι τον Νότο, οι Ανατολικοευρωπαίοι θα κληθούν να δεχθούν έναν αριθμό προσφύγων στο έδαφος τους για να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή συνοχή.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σωτήριος Δημόπουλος

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες φωνές δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τη τόσο ταχεία κατάρρευση της χώρας.

Επί του ελληνικού σώματος, που βρίσκεται σε ημικωματώδη κατάσταση, έχουν επιτεθεί οι πάντες, ζητώντας μερίδια των ιματίων του. Και όλοι μα όλοι, όσοι μας επιβουλεύονταν επί χρόνια, κάτι κερδίζουν. Η κυριαρχία του κράτους γίνεται κουρέλια από ανθρώπους που εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό. Γαντζωμένοι τώρα στην εξουσία προτιμούν να παρατηρούν άπραγοι τη διάλυση, παρά τις απανωτές ήττες, για να μην χάσουν τα προνόμιά τους, έστω και για λίγες εβδομάδες...

Η οικονομία καταρρέει, καθώς η κυβέρνηση απέναντι στους «θεσμούς» έπαιξε ένα παιχνίδι σιωπηλής απόλυτης αποδοχής των απαιτήσεών τους, αλλά ταυτόχρονα έκανε καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και συστηματική παραπλάνηση της κοινωνίας. Πίστευαν οι κυβερνώντες ότι έπαιζαν μόνοι τους, μια και δεν υπήρχε αντιπολίτευση και κυρίως δεν εμφανίζονταν σοβαρές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που είχε κοκαλώσει από τη τροπή των εξελίξεων και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του γιάπη της αριστεράς.

Ωστόσο, υπολόγισαν πάλι λάθος. Γιατί, παρά την κάλυψη της Ουάσιγκτον, που προωθεί όλες τις εδώ και χρόνια επιδιώξεις της σε σχέση με την Ελλάδα, ο Σόιμπλε περιμένει υπομονετικά στη γωνία. Το GREXIT δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Γνωρίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομίας ότι όταν οι Αμερικανοί θα κάνουν τη δουλειά τους σε Βαλκάνια, Κύπρο και Αιγαίο δεν θα είναι τόσο πιεστικοί πάνω στο Βερολίνο ώστε να κρατήσει την ανάπηρη χώρα μας. Ίσως μάλιστα και πιο νωρίς. Γι’ αυτό και η αξιολόγηση αναβάλλεται συνεχώς. Και την ίδια ώρα οι δείκτες της οικονομίας είναι σε ελεύθερη πτώση, τα ελληνικά ομόλογα πήραν την ανηφόρα, οι τραπεζικές μετοχές έγιναν παλιόχαρτα, χάθηκαν 9 δις ή και παραπάνω από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, χρήματα που χρωστούμε και θα εξοφλήσουμε. Και έγιναν κι αυτά αέρας. Αέρας κοπανιστός, όπως οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των Σταθάκη, Τσκαλώτου, Φλαμπουράρη και κομπανία.

Καθώς, λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η Ελλάδα είναι πια και επισήμως η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης, υπέρ της εξόδου μας από την ευρωζώνη, όταν θα έλθει εκείνη η ώρα, θα ψηφίσουν οι εταίροι μας –οι περισσότεροι τουλάχιστον- με χέρια και με πόδια.

Οι φωστήρες του Μαξίμου δεν προέβλεψαν, επίσης, και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Νόμιζαν ότι ο νεαρός πρωθυπουργός ασκούσε ακόμη γοητεία στα πλήθη, τα οποία θα πήγαιναν ομοθυμαδόν και άνευ διαμαρτυριών στον γκρεμό. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια. Οι αγρότες, μάλιστα, όταν νοιώσουν ότι τους κορόιδεψες δεν χαρίζουν κάστανα... Και τώρα οι Κολωνακιώτες αριστεροί, κρατικοδίαιτοι και αλαζονικοί, βλέπουν μπροστά τους τα τανκς-τρακτέρ να απειλούν να τους χαλάσουν το όνειρο.

Και έκαναν αυτό που κάνουν όλο αυτό το χρόνο. Ανίδεοι να κυβερνήσουν, πέταξαν πάλι την παρόλα των εκλογών ή και του δημοψηφίσματος! Να εκβιάσουν το κουαρτέτο(!), προς μεγάλη τέρψη του Σόιμπλε. Και το αποτέλεσμα είναι η έκρηξη της πολιτικής αβεβαιότητας που κτυπά αλύπητα την οικονομία. Το εσωτερικό κούρεμα των καταθέσεων βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα της ημέρας.

Όσο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσει κάποιος την απίστευτη ανοργανωσιά, τον ερασιτεχνισμό, την εγκληματική αναβλητικότητα, παρέα με τις γελοίες ιδεοληψίες των ελίτ μας (τρομάρα τους!). Σε ένα μόνον χρόνο η Τασία, ο Δρίτσας, ο Τσίπρας και από κοντά ο Καμμένος διέλυσαν κάθε έννοια κυριαρχίας στο Αιγαίο. Και πέτυχαν να έλθει στα νερά μας το ΝΑΤΟ, δήθεν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά στην πραγματικότητα για τον έλεγχο της θάλασσας απ’ όπου κατεβαίνουν τα ρωσικά πλοία προς τη Συρία, εκεί που προελαύνει ο στρατός του Άσαντ σε όλα τα μέτωπα. Και είναι παράλληλα το Αιγαίο ένα ελκυστικό αντάλλαγμα προς τον σουλτάνο, που χάνει «τα αυγά και τα πασχάλια» στο Συρία και στο Κουρδιστάν. Καταπληκτική επιτυχία: να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός τη μια μέρα δήθεν οργισμένος στο τηλεφώνημά του προς την Μέρκελ και να αρνείται νατοϊκό έλεγχο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και την άλλη μέρα ο «πατριώτης» Καμμένος, με την ουρά στα σκέλια, κατόπιν προφανώς αμερικανικών παραινέσεων, να δέχεται τα πάντα... Και είναι ακόμη στη θέση του. Και είναι όλοι στη θέση τους και σφυρίζουν αδιάφορα. Και από πάνω να έχει πέσει το ελικόπτερο στα νησιά μας και η Άγκυρα να μη δέχεται το ελληνικό ναυτικό να κάνει την έρευνα για την ανεύρεση των αξιωματικών. Τι να πεις περισσότερο;

Βορείως δε της χώρας, ο εξευτελισμός είναι απόλυτος. Διπλοί φράχτες, ενίσχυση με στρατό από ευρωπαϊκές χώρες, έπαινοι για τα Σκόπια, και το μπόι του Γκρουέφκσι να έχει εκτοξευθεί σε σημείο που να μας κάνει τη χάρη να χρησιμοποιούμε και εμείς το όνομα Μακεδονία.

Και οι μετανάστες; Θα εγκλωβιστούν εδώ, αλλά σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, όπως και για τον αντιπρόεδρο κ. Δρασαγάκη, δεν θα είναι πολλοί, μερικές δεκάδες χιλιάδες μόνον. Λες και υπάρχει συμβόλαιο με τους tour operators πόσοι θα έλθουν. Λες και ο Ερντογάν θα σεβαστεί την κυριαρχία και τα προβλήματα της Ελλάδας, την ώρα που το γόητρό του έχει πληγεί στα νότια. Κι αυτοί οι άνθρωποι μένουν ακόμη στη θέση τους.

Και επιλέγουν να κάνουν σκιαμαχίες για τα κανάλια, αυτή τη στιγμή της κρίσης, για αποκοίμιση χαχόλων και κομματικού στρατού και υπέρ κομπιναδόρων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο, μέσα σ’ αυτόν τον ζόφο, αφορά στην Κύπρο. Παρά τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο-μνημόσυνο της 10ης Φεβρουαρίου, οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν πια σοβαρό κώλυμα. Μετά τη τριμερή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, έγινε φανερό ότι το Τελ Αβίβ βγάζει, προσωρινά, εκτός σχεδιασμού για την ενεργειακή του προώθηση την Τουρκία. Είναι άλλωστε διαφωτιστική η συνέντευξη του υπουργού ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Σταίνιτζ, στην Καθημερινή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση Μπάιντεν, που τηλεφώνησε πάραυτα σε Αναστασιάδη και Νετανιάχου, και έβαλε βέτο σε σχήμα που δεν θα έχει την Άγκυρα. Η νέα πολιτική του Ισραήλ εξόργισε έτσι τον, έτσι κι αλλιώς σε παραλήρημα, Ερντογάν, και σύμφωνα με την Μιλιέτ, είπε στους Τουρκοκύπριους να μην κάνουν βήμα πίσω για επιστροφή της Μόρφου και να δώσουν υπηκοότητα» σε 10 χιλιάδες έποικους, τινάζοντας την μαγική εικόνα της επικείμενης λύσης στον αέρα. Έπειτα απ’ αυτή την επίδειξη αδιαλλαξίας ακόμη και το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έπρεπε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το κυριότερο είναι όμως ότι οι Ελληνοκύπριοι που βομβαρδίζονταν καθημερινώς, επί ένα χρόνο, με τεράστιες δόσεις τεχνητής αισιοδοξίας έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Το παιχνίδι στην μεγαλόνησο, ασφαλώς, και δεν έχει ακόμη τελειώσει. Οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να «χάσουν» την Κύπρο. Άρα θα έχουμε ακόμη πολλές στροφές στην πορεία του επόμενου διαστήματος.

Αυτό που μένει, πάντως ως ελπίδα, έστω και την υστάτη στιγμή, είναι η σταδιακή αφύπνιση του ελληνισμού. Η διάθεσή του να συγκρουστεί, να αντιδράσει. Και το μέγεθος των αντιδράσεών του είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο Γιωργάκης Παπανδρέου παραιτήθηκε όταν, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αντιλήφθηκε ότι είχε χάσει εκτός της στήριξη των ξένων και τον πραγματικό τον έλεγχο της εξουσίας. Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια επανάληψη αυτών των γεγονότων; Σίγουρα η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Το πρόβλημα είναι όμως ότι όσοι είναι στους δρόμους, αισθάνονται κι αυτοί την μοναξιά από την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας που θα χαράξει έναν δρόμο σωτηρίας. Κι αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από όλα…

Πηγή Σωτήριος Δημόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια είναι ένα "σημαντικό βήμα" προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης, ανέφερε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να "αγκαλιάσουν την ευκαιρία" που παρέχει η συμφωνία προκειμένου να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα, να σταματήσουν τη στόχευση πολιτών και να προσφέρουν ανθρωπιστική πρόσβαση, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι αν η Ρωσία δεν σταματήσει τα πλήγματα που πραγματοποιεί κατά των δυνάμεων της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης, η εκεχειρία δεν θα διασφαλιστεί αποτελεσματικά.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν σήμερα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία σε μία εβδομάδα και να παρασχεθεί ταχεία ανθρωπιστική πρόσβαση στις πολιορκημένες συριακές πόλεις, αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια πλήρη εκεχειρία ή έναν τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών.

Έπειτα από μαραθώνια συνάντηση στο Μόναχο με σκοπό την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις αυτές, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και περισσότερων από δέκα άλλων χωρών, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική μετάβαση όταν βελτιωθούν οι συνθήκες επί του πεδίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.

"Αυτό που πρέπει να δούμε τις επόμενες πέντε ημέρες είναι ενέργειες στο έδαφος, στο πεδίο", είπε, προσθέτοντας πως "χωρίς πολιτική μετάβαση, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών δεν εφαρμόζεται στο Ισλαμικό Κράτος και στο αλ Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

"Οι αεροπορικές δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να εργάζονται εναντίον αυτών των οργανώσεων", είπε.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν στη Γενεύη το ταχύτερο δυνατό και ότι σε αυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία θα είναι μια δύσκολη αποστολή.

Όμως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως ο τερματισμός των συγκρούσεων θα επιτύχει μόνο αν η Ρωσία σταματήσει τα αεροπορικά πλήγματα που βοηθούν την προώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της αντιπολίτευσης.

"Αν εφαρμοστεί πλήρως και σωστά... η συμφωνία αυτή θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανακούφιση από τους θανάτους και τα βάσανα στη Συρία", ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάμοντ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Άνδρες που κάποτε δεν θα έκρινες ικανούς ούτε για να σερβίρουν κρασί, τώρα τους εκλέγεις στρατηγούς. Ω Αθήνα! Αθήνα! Η τύχη σου είναι μεγαλύτερη από τη σοφία σου…*
Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφος - Αμυντικός αναλυτής


Η αποδοχή της γερμανο-τουρκικής εμπνεύσεως πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση μετά από θετική εισήγηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, θα φέρει πολύ σύντομα τη νατοϊκή ναυτική δύναμη (Standing Maritime Group 2) εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα – αρκετά σοβαρή – εξέλιξη, η οποία πρωτίστως πρέπει να αναλυθεί εάν και κατά πόσον εντάσσεται στο πλαίσιο της νέο-οθωμανικής αναθεωρητικής πολιτικής την οποία με συνέπεια ασκεί η Άγκυρα. Επιδιώκοντας την γεωστρατηγική εξουδετέρωση της χώρας μας δια της εξουθενώσεώς της και του κορεσμού των δομών της, η Τουρκία ενορχηστρώνει σχεδιασμούς αποσταθεροποίησης της Ελλάδος με εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής την μεθοδικώς στοχευμένη πίεση, η οποία ασκείται μέσω των προσφυγικών και των λοιπών μεταναστευτικών ροών.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των ελληνο-νατοϊκών σχέσεων δίνεται – ουσιαστικά προσκαλείται – η ευκαιρία στην συμμαχία να εμπλέξει δυνάμεις (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση ναυτικές και σε πρώτη φάση) στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα και με αφορμή την αποτελεσματικότερη προστασία των ροών (πρόσφυγες και λαθρομετανάστες λ/μ).

Όπως δήλωσε σήμερα (Πέμπτη 11/02) ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, μετά από το πέρας της συνάντησης των αρμοδίων υπουργών άμυνας, το ΝΑΤΟ στοχεύει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο.

Για τον σκοπό αυτό θα διαθέσει ως επιχειρησιακό βραχίονα την Standing Maritime Group 2 (η οποία συγκροτείται εκ τεσσάρων σκαφών), η οποία θα αναλάβει καθήκοντα και θα διεξάγει αποστολές αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στην περιοχή. Η ναυτική δύναμη επίσης θα εγκαταστήσει απευθείας σύνδεση με τον FRONTEX.

Συνεπώς, τίθεται αμέσως το εύλογο ερώτημα εάν τα νατοϊκά σκάφη – μεταξύ των οποίων βρίσκεται μια ελληνική και μια τουρκική φρεγάτα – έχουν εντολή να απωθήσουν όσους επιχειρήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η απάντηση ήλθε δια στόματος του γ.γ. της συμμαχίας, ο οποίος επισήμανε ότι η αποστολή δεν έχει να κάνει με τη διακοπή της κίνησης ή την προώθηση προς τα πίσω των σκαφών με τους πρόσφυγες, αλλά να συμβάλει στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών στον τομέα της επιτήρησης, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και στην παράνομη διακίνησή τους.

Όμως ο Στόλτενμπεργκ διαψεύδει τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο, ο οποίος με σημερινή του δήλωση «πανηγυρίζει» για συμφωνία οριστικής επίλυσης του προβλήματος της μετανάστευσης καθώς: «…οι νατοϊκές δυνάμεις θα διασφαλίσουν ότι όσοι συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία»! (The Secretary General stressed that this mission is “not about stopping or pushing back refugee boats,” but about contributing “critical information and surveillance to help counter human trafficking and criminal networks.”) (βλ. http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_127981.htm?selectedLocale=en).

Δηλαδή, τα νατοϊκά πλοία θα συνεργαστούν στενά με τον FRONTEX την ελληνική Ακτοφυλακή του Λ/Σ και την τουρκική Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών, ως ένα συμπληρωματικός βραχίονας παροχής πληροφοριών μέσω αισθητήρων. Συνεπώς, η Ελλάδα αποδέχεται – όπως και η Τουρκία – την «αδυναμία» ή την έλλειψη που υφίσταται στον τομέα των μέσων παρακολούθησης και επιτήρησης, την οποία καλείται να συμπληρώσει η συμμαχική ναυτική δύναμη.

Μέχρις ότου να συγκροτηθούν τα αρμόδια κλιμάκια διοίκησης, να αποφασισθεί ο τρόπος, τα μέσα και τα επίπεδα επιχειρησιακής συνεργασίας, συνεννόησης, συγκέντρωσης, μετάδοσης στοιχείων και πληροφοριών, ποιος και πως θα ασκεί την εποπτεία και άλλα διοικητικής φύσεως ζητήματα (σ.σ. εάν θα απαιτηθεί η ενίσχυση με την προσθήκη και άλλων πλοίων), θα περάσουν μέρες. Αμέσως μετά η δύναμη θα κληθεί να αναλάβει δράση σε κάποιον τομέα. Σε αυτό το σημείο προκύπτουν άμεσα και άκρως σημαντικά ερωτήματα.

Όπως καταγράφεται στο δελτίο του ΓΕΕΘΑ για το ΚΕΣΟΔΜΕ (Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης) όπου παρέχονται στοιχεία μέσω της στατιστικής καταγραφής των ροών, ο κύριος όγκος διακίνησης εντοπίζεται στο βόρειο και δευτερευόντως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Άρα η όποια εμπλοκή θα εστιασθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ της Λέσβου, Χίου ίσως και της Σάμου. Το νότιο Αιγαίο αποτελεί μέχρι σήμερα περιοχή εμφάνισης ελεγχόμενων ροών μικρού πλήθους, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά – ίσως και με γεωμετρική πρόοδο – σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες.

Το ερώτημα που τίθεται προς το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις ειλικρινείς προθέσεις τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας δεν αμφισβητούμε – αναγνωρίζοντας ότι έχουν αναλάβει να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ – σχετίζεται με το εάν αυτή η νατοϊκή διευκόλυνση μετατραπεί εμμέσως από την Άγκυρα σε εργαλείο πρόκλησης αναθεωρητικών τετελεσμένων με αφορμή τις ροές.

Δηλαδή, εάν οι ροές όντως κατευθύνονται από τις τουρκικές αρχές, τότε θα πρέπει να αναμένουμε κάθετη αύξησή τους στο νότιο Αιγαίο- περιοχή της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής – οπότε να ζητηθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ κι εκεί. Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν ειδικά σχέδια (σ.σ. γεγονός που έχει αποδειχθεί πολλαπλώς στο παρελθόν) με στόχο την πρόκληση κρίσης, παρουσία της νατοϊκής δύναμης.

Ήδη, επιβεβαίωση της σταθερής πορείας της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας παρακολουθήσαμε σήμερα με την έκδοση ΝΟΤΑΜ η οποία αφορά τα όρια δικαιοδοσίας στην έρευνα και διάσωση στην περιοχή, με αφορμή την συντριβή ελικοπτέρου του ΠΝ στην Κίναρο. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες όσο και ενδεικτικές για το μέλλον αναφορικά με τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Συμπερασματικά, οφείλουμε να τονίσουμε τη διπολική πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δια στόματος του συναρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τάχθηκε κατά της νατοϊκής εμπλοκής.

Επίσης, η χαίνουσα πληγή που έχει δημιουργήσει η εισροή και η εφιαλτική προοπτική εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων λ/μ και προσφύγων στην χώρα μας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει λογιστικών ισοσκελισμών με οικονομικά ή ασφαλιστικά θέματα.

Η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οφείλει να προβεί σε δημόσια ανάκληση της διαβόητης δήλωσης πρόσκλησης του Ιανουαρίου 2015, βάσει της οποίας άνοιξαν κυριολεκτικώς οι πύλες της Ασίας (σ.σ. και της Αφρικής) και προκάλεσαν την σοβαρότατη κρίση μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ.

Καθίσταται άμεση ανάγκη η εγκατάλειψη της πορείας αυτοφινλαδοποίησης της χώρας και της αποφυγής μετατροπής της χώρας σε χώρο…

* Εύπολις (450-410 π.Χ.) Αθηναίος ποιητής, που σκοτώθηκε σε ναυμαχία στον Ελλήσποντο κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου του Πελοποννησιακού Πολέμου αγωνιζόμενος για την πατρίδα του.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 10:06 «Απαράδεκτα» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και την απαίτηση των αγροτών από την Κρήτη να προχωρήσουν σε κατάληψη, κάτι το οποίο δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

«Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι «δεν δίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες». Επίσης, ανέφερε ότι ως δείγμα καλής θέλησης της κυβέρνησης, αποδέχθηκε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ να συμμετάσχουν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας «εφόσον το γενικότερο κλίμα είναι ήρεμο».

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι ανακριβές αυτό που ειπώθηκε από αγρότες της Πελοποννήσου, πως επετράπη σε 35 τρακτέρ να περάσουν από τον Ισθμό της Κορίνθου, διότι δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα διαδηλώσουν ειρηνικά, ενώ η ΕΛΑΣ θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων τους και θα διαφυλάξει το κέντρο.

12:45
Πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομίας και αγροτών στο Χαϊδάρι όπου η ΕΛΑΣ δεν επιτρέπει τη διέλευση των αγροτικών αυτοκινήτων. Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ

12:39 Μπλόκο των τρακτέρ από την αστυνομία στο Κορωπί

12:27
Μπλοκαρισμένη η πορεία των αγροτών της Πελοποννήσου στο Δαφνί από την αστυνομία που επιτρέπει να περάσουν μόνο τα λεωφορεία και όχι τα αγροτικά

12:24 Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου για τα επεισόδια νωρίτερα έξω από το υπουργείο. Για «μαύρες σελίδες» στην ιστορία του αγροτικού κινήματος έκανε λόγο ο υπουργός. «Οι σκηνές έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών» είπε ο κ. Αποστόλου, σημειώνοντας ότι το κτίριο του υπουργείου έχει υποστεί ζημιές. «Ευτυχώς που δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων» σημείωσε.  Ο υπουργός τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών «θα πρέπει να απομονώσουν και να καταδικάσουν τις ακραίες αυτές συμπεριφορές». «Είναι κρίμα για την ιστορία του αγροτικού κινήματος να υπάρχουν αυτές οι μαύρες σελίδες» είπε και επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος με την κυβέρνηση.

12:01 Οι πρώτοι αγρότες στην πλατεία Συντάγματος όπου έχουν στηθεί και οι πρώτες σκηνές - Οι αγρότες αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ

12:00 Κλειστός ο κόμβος Μαρκοπούλου - Μόνο η αττική οδός ανοιχτή προς το αεροδρόμιο

11:51 Μικροεντάσεις σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο μεταξύ αγροτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε προσπάθεια να τους σταματήσουν

11:50
Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη - Προβλήματα κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας

11:33 Ηρεμα τα πνεύματα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Κύματα αγροτών φτάνουν στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος

11:24 Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές για τα επεισόδια στο υπουργείο Ανάπτυξης.


11:12 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται;
«Καταγγέλουμε την χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει.
Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας».
11:04 Προσωρινή ηρεμία αλλά πολύ ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

10:55 Δεκαεπτά τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, συνοδευόμενα από τρία έως τέσσερα μικρότερα αγροτικά οχήματα και αυτά υπό τη συνοδεία περιπολικών θα επιτραπεί να κάνουν συμβολική διέλευση από την πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή από τις 16.00 έως τις 18.00.
Αυτό προτάθηκε και έγινε αποδεκτό προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρόταση για συμβολική διέλευση αγροτικών οχημάτων έγινε και προς τους εκπροσώπους και άλλων μπλόκων, όπως της Κορίνθου, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν επιμένοντας στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, να «κατασκηνώσουν» δηλαδή, μαζί με τα οχήματά τους, επί δύο ημέρες στο Σύνταγμα.
10:52 Προσαγωγές από την αστυνομία

10:50 Επεισόδια στη συμβολή Αριστοτέλους και Μάρνης και στην οδό Λιοσίων

10:48 Αυξάνεται η ένταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Χρήση χημικών και κρότου-λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις

10:47 Ξεκίνησαν με πούλμαν οι αγρότες της Πελοποννήσου από τον Ισθμό προς την Αθήνα

10:36 Συνεχίζεται η επίθεση των αγροτών με πέτρες εναντίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

10:35 Συνεχίζεται η ένταση μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πέτρες και ντομάτες από την πλευρά των αγροτών και χημικά και χειρομβοβίδες κρότου-λάμψης από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας

10:30 Μεγάλη ένταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Οι αγρότες πετούν πέτρες προς το υπουργείο και τα ΜΑΤ - Σπάνε τζάμια, ενώ πέφτουν καπνογόνα

10:22 Οι αγρότες από την Κρήτη ζητούν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης - Διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων

10:10
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου αγρότες πετούν ντομάτες και πέτρες στα ΜΑΤ

09:45
Ένταση επικρατεί στη Μάρνη, καθώς οι αγρότες κατευθύνονται προς την πλατεία Καραϊσκάκη για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.

09:15 Οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κτίριο του υπουργείου έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

09:00 Οι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και επιδιώκουν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν ήδη φτάσει στο Σύνταγμα.

08:45 Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών. Σε  λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
08:00 Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα ξημερώματα τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy»..

07:30 Το ταξίδι τους για Αθήνα έχουν ξεκινήσει και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης.  Ακόμη, όμως, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.

Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

07:00 Στα διόδια των Αφιδνών έχουν στηθεί αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν τις νταλίκες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μεταφέρουν τρακτέρ.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου επιμένουν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, ωστόσο στον Ισθμό της Κορίνθου βρίσκονται παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στην Κάνιγγος. Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μάλλον μάταια θα περιμένουν οι έλληνες αυτό που δικαιούνται:
Την δημοσίευση της συμφωνίας που υπέγραψε στις Βρυξέλλες ο γλάρος υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την ουσιαστικά παραχώρηση συγκυριαρχίας στο Αιγαίο.

Έδωσε-πήρε ο υπερπατριώτης κουραμπιές και επί των ημερών του το όνειρο της τουρκιάς έγινε πραγματικότητα: 
Το Αιγαίο έπαψε να είναι αμιγώς ελληνική θάλασσα, ελληνική επικράτεια. 

Η προαιώνια μήτρα του ελληνικού πολιτισμού, η κοιτίδα του ελληνικού μεγαλείου της αρχαιότητας, έπαψε να είναι ελληνική.

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ, οι πολεμοκάπηλοι και πολεμοχαρείς Ούννοι-υπάλληλοι των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων στον πλανήτη, θα περιπολούν στο εξής υπό διάφορη ανά εξάμηνο ηγεσία (γερμανοί, γάλοι, τούρκοι, ό,τι νάναι) στο Αιγαίο, επιβάλλοντας την τάξη και την ειρήνη όπως ακριβώς την εννοούν αυτοί.

Και αφού θα περιπολεί το ΝΑΤΟ, γιατί όχι να μην ανοίξει η όρεξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κορέας (αθάνατε Κιμ!), του Ισραήλ, και κάθε άλλου λιμασμένου για πόλεμο και αναταραχή;

Και πώς θα αποφύγουμε πιά αυτή η γαλάζια αγκαλιά του πολιτισμού και της ομορφιάς να γίνει μιά θάλασσα θανάτου και αίματος;

Πώς είναι δυνατόν τέτοιες συμφωνίες που αναιρούν αιώνες ιστορίας να υπογράφονται από έναν μόνο άνθρωπο, κι αυτόν επιπέδου ''γλάρου''; 

Θα καταλάβουμε επιτέλους οι έλληνες ότι μας ξεπουλάνε, όχι μόνο την περιουσία μας, δημόσια και ιδιωτική, αλλά και τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, κυριολεκτικά τους τάφους των προγόνων;

Θα επαναστατήσουμε ποτέ στα σοβαρά εναντίον των σιχαμάτων-προδοτών που μας κυβερνούν; 

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε τα τρακτέρ με συνοδεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να μπούνε όχι απλώς στην πλατεία Συντάγματος, αλλά μέσα στην Βουλή!

Κανονικά θα  έπρεπε να βγάλουμε έξω απ' τα υπουργεία τους τους υπουργούς σούρνωντας, και να τους αναγκάσουμε να δώσουν στην δημοσιότητα όλα αυτά που υπογράφουν, συμφωνίες, συμβάσεις, δάνεια, τα πάντα. Μαζί μάλιστα με την αναλυτική κατάσταση του υποτιθέμενου ''χρέους''. 
Πού χρωστάμε και τί; 
Και γιατί;

Φτάνει πιά η παθητικότητα.
Οι απατεώνες δεν έχουν ηθικό και τσίπα να εκτιμήσουν την υπομονή και την μετριοπάθεια.
Ίσα-ίσα, αποθρασύνονται περισσότερο. 

Χάσαμε το μέλλον μας, χάσαμε την περιουσία μας, χάσαμε την υγεία και την ψυχική μας ηρεμία, χάσαμε τις επιχειρήσεις και τον ορυκτό μας πλούτο.  
Χάνουμε τώρα και κομμάτια της επικράτειας.

Καιρός να πούμε ''φτάνει πιά!'', ή να σωπάσουμε για πάντα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Αλέξανδρου Δρίβα  

Για αρκετούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αναλυτές, το έτος 2007-2008 ήταν ένα έτος ολοκλήρωσης για την Ε.Ε. Ουσιαστικά, το Ευρωσύνταγμα που απορρίφθηκε με τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία το 2005 οδήγησε στη Συνθήκη στης Λισαβόνας, η οποία περιλαμβάνει αρκετά πιο συγκεκριμένες πολιτικές προς σύγκλιση, από ο,τι είχαν άλλες Συνθήκες τις ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα, η Ε.Ε. δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στις πολλαπλές κρίσεις που, με τη σειρά τους, οδηγούν σε εσωστρέφεια και κάθε μορφής ευρωσκεπτικισμό (γόνιμο και άγονο). Η οικονομική κρίση και η αύξουσα τάση της αντίστοιχης προσφυγικής είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο σκέλος είναι πως αυτές οι κρίσεις λαμβάνουν χώρα σε μια μεταβατική περίοδο για τη διεθνή πολιτική. Μια περίοδος στην οποία λαμβάνει χώρα η ανακατανομή της ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρώπη, πέραν από την κατάσταση εσωστρέφειας, βρίσκεται και σε μια περίοδο διλημμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Το ολοκληρωτικό τέλος του «Παλαιού Κόσμου» και η νέα διεθνής συγκυρία 

Είτε ανήκει κανείς στην κατηγορία των ευρωσκεπτικιστών ή ανήκει σε αυτούς που θεωρούν πως ακόμη και σήμερα είναι εφικτή η πορεία ολοκλήρωσης της Ε.Ε. στο 5ο και τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης (πολιτική ένωση) θα παραδεχτεί πως η Ήπειρος δε συνιστά πλέον τους «Δελφούς» της διεθνούς πολιτικής. O καιρός που οι πολιτικές ισχύος των ευρωπαϊκών κρατών καθόριζαν την πολιτική ζωή του πλανήτη έχει παρέλθει. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Γηραιά Ήπειρος πέρασε για 45 περίπου έτη το προοίμιο του μέλλοντός της. Διαιρεμένη σε δύο υποπεριφέρειες, (δυτική και ανατολική) οι χώρες στις οποίες εγκαταστάθηκε το ΝΑΤΟ, εκμεταλλευόμενες την παρουσία του, προχώρησαν στη δημιουργία μιας περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την αποτροπή ενός πολέμου στο μέλλον. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έδωσε σε αρκετούς την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος ευημερίας για όλα τα κράτη (και τα μετακομμουνιστικά καθεστώτα) που συμμετείχαν στις πολιτικές διεύρυνσης και συσσωμάτωσης της Ε.Ε.

Τρεις ήταν όμως οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν τη λάθος εκτίμηση που ο John Mearsheimer είχε προβλέψει από τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου:
  • Πρώτον, αρκετοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. πίστεψαν ότι η αειφόρος ανάπτυξη η οποία ευαγγελίζεται το Κοινοτικό Δίκαιο θα μπορεί να να διασφαλιστεί στο διηνεκές.
  • Δεύτερον, η διεύρυνση με γεωγραφικά κριτήρια (με κράτη της Ανατολικής Ευρώπης), σε συνδυασμό με την «καμμένη γη» που κληρονόμησε η Ρωσική Ομοσπονδία από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών/Σοβιετική Ένωση), θα καταστήσει τη Ρωσία «ανενεργό ηφαίστειο».
  • Τρίτον, στην Ε.Ε. θεώρησαν ότι οι ΗΠΑ θα συνέχιζαν να βλέπουν τον κόσμο με ευρωατλαντικά κριτήρια. Κι όμως, τόσο οι ροές επενδύσεων, όσο και το δίπολο των προβλημάτων και των προκλήσεων οδεύουν στην Ασία.
Τα προβλήματα της Ε.Ε. και το απαισιόδοξο μέλλον 

Η ανάδυση του πολυπολικού κόσμου συνοδεύεται από την ανακατανομή της ισχύος. Αυτή η ανακατανομή λαμβάνει χώρα με την επιρροή των ίδιων των συντελεστών της ισχύος. Ο πληθυσμός, η οικονομική ανάπτυξη και η αιτιώδης σχέση που έχουν μαζί με τη στρατιωτική ισχύ αποτελούν τις θεμελιώδεις δυνάμεις που επηρεάζουν την ανακατανομή της ισχύος και, τελικά, τη θέση της κάθε χώρας στην ιεραρχία της διεθνούς πολιτικής. Η Ε.Ε. εμφανίζει δημογραφική κρίση, καθώς ο πληθυσμός της έχει υψηλό μέσο όρο γήρατος. Η νομισματική κρίση έχει καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία εύθραυστη και σε συνδυασμό με τις διεθνείς συνέπειες της κρίσης του 2008, που δεν έχουν ακόμη εκλείψει, ο φαύλος κύκλος της αστάθειας συντηρείται. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε., έχει πλέον να αντιμετωπίσει και την τρομοκρατία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει αιματοχυσία στη Γαλλία. Η προσφυγική κρίση που ακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία έρχεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα, καθώς, πέραν της εσωστρέφειας που δημιουργείται εντός της Ε.Ε., τα κράτη - μέλη έχουν εισέλθει σε ένα blame game, μια επικοινωνιακή πρακτική που οδηγεί την Ήπειρο σε περιόδους που το ευρωπαϊκό όραμα πάλεψε ώστε να αποφύγει. Ταυτόχρονα, άλλες εξελίξεις που αφορούν το εξωτερικό γίγνεσθαι της Ε.Ε. είναι το ίδιο ανησυχητικές. 

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα 

Οι ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. (κυρίως η Γερμανία) στήριξαν πολλά από τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά τους σχέδια στις εξαγωγές. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Κίνας σε συνδυασμό με την ανάδυση άλλων, αχανών, αγορών και εξίσου δυναμικών, όπως είναι αυτή της Ινδίας (με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών), δημιούργησαν προσδοκίες για μια βαθμιαία αύξηση της ζήτησης των –καλύτερης ποιότητας– ευρωπαϊκών προϊόντων από τις ανερχόμενες μεσαίες και ανώτερες τάξεις χωρών, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Η σημερινή εικόνα, μετά από τους συνεχείς μετασεισμούς που σημειώνονται από το κινεζικό μίνι - κραχ του Ιουλίου, φέρνει την Κίνα να έχει υποστεί απώλεια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολάρια κατά 99,5 δισ. $, μόνο κατά τον μήνα Ιανουάριο. Η Ρωσία επανήλθε από το σοκ της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και κατάφερε με τις ψηλές τιμές των υδρογονανθράκων κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα να ανακάμψει οικονομικά και, κυρίως, να χρησιμοποιήσει πολιτικά τις τεράστιες εξαγωγικές της δυνατότητες σε υδρογονάνθρακες. Σήμερα, η Ρωσία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω της πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων, αλλά θα παραμείνει για τουλάχιστον μια 20ετία ο κύριος ενεργειακός πάροχος της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, τα σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης της Ε.Ε., που θα την καταστήσουν λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία, εξαρτώνται από το μέλλον της περιοχής της Μέσης Ανατολής. 

ΤΤΙΡ και Δρόμος του Μεταξιού 

Οι σημαντικότερες όμως εμπορικές προκλήσεις που έχουν αναμφίβολα και γεωπολιτικές προεκτάσεις αφορούν την Κίνα και τις ΗΠΑ: Το Πεκίνο, με τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος αποτελεί το μεγάλο δυτικό project του και η προσπάθεια των ΗΠΑ ώστε να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας διατλαντικής εμπορικής ένωσης με την Ε.Ε. (Τransatlantic Trade Investment Partnership) που θα κληθεί να αναζωογονήσει τις οικονομίες των δυτικών χωρών. Ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. είναι ορατός σε πολλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, η αλληλεξάρτηση των οικονομιών καθιστά υποχρεωτική τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθούν εμπορικοί πόλεμοι. Το μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ του ΤΤΙΡ και του «Δρόμου του Μεταξιού» στρέφεται στην Ευρώπη. Από τη μια πλευρά, η Ε.Ε. έχει ανάγκη τις ΗΠΑ, καθώς, μέσα από την ηγετική θέση που κατέχουν στο ΝΑΤΟ, εξασφαλίζουν την άμυνά της, η οποία, σαν πολιτική της Ε.Ε, βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Από την άλλη πλευρά, τα κινεζικά σχέδια ελκύουν την Ε.Ε., καθώς η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά που πρόκειται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που μπορούν να την καταστήσουν ακόμη ανταγωνιστικότερη μελλοντικά. Η συνύπαρξη των ΗΠΑ και της Κίνας στα πλαίσια των ΤΤΙΡ και του «Δρόμου του Μεταξιού» θα είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη. 

Επίλογος 

Εν μέσω των πολλών κρίσεων που θέτουν ερωτηματικά για το ευρωπαϊκό μέλλον, η Ε.Ε. καλείται να πάρει αποφάσεις που θα δημιουργήσουν την πυξίδα του προσανατολισμού της για τον 21ο αιώνα. Οι αποφάσεις για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα πρέπει να αντικαταστήσουν την εσωστρέφεια και την αδράνεια αλλά και τη ρίψη ευθυνών από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο. Η οριοθέτηση των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της Ε.Ε. και της Γηραιάς Ηπείρου ευρύτερα. Η Ε.Ε. της εσωστρέφειας και των πολλών ταχυτήτων σε όλα τα επίπεδα δύσκολα θα έχει μια σοβαρή φωνή στον κόσμο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μια «Λευκή Βίβλος» για την Ε.Ε., την οποία θα συνυπογράφουν όλα τα μέλη και θα έχουν όφελος με τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. 

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο Πελοποννήσου - συντονιστής στο Παρατηρητήριο Ανατολικής Μεσογείου στον Τομέα Ρωσίας Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ).
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου