Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Φεβ 2016

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Επί πολλές δεκαετίες η χώρα μας ήταν πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά προσκολλημένη στο άρμα της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Το μεγαλύτερο «κέδρος» μας από αυτόν τον μονομερή πολιτικό προσανατολισμό, ήταν μια σκανδαλώδη συνεχή μειοδοσία στα εθνικά μας θέματα και μια μεροληπτική από τους συμμάχους μας αντιμετώπιση υπέρ της Τουρκίας, υπέρ των τουρκικών προκλήσεων και της τουρκικής απειλής.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η προσκόλληση είχε σαν ολέθρια συνέπεια την καταστροφής της οικονομίας, την διάλυση της κοινωνίας, την εγκατάλειψη όλων των εθνικών μας θεμάτων και τώρα την παράδοση της χώρας σε μια άνευ προηγούμενου εισβολή χιλιάδων μουσουλμάνων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε Ελλαδιστάν.

Θεοποιήσαμε ένα νόμισμα που ήταν η μεγαλύτερη εθνική μας παγίδα και απέβη η οικονομική καταστροφή μας. Μείναμε πιστοί σε μια συμμαχία που πάντα μας πρόδιδε και μας εγκατέλειπε όταν η Τουρκία παραβίαζε κάθε έννοια της εθνικής μας κυριαρχίας. Ακολουθήσαμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μόνο Ένωση δεν είναι και το μόνο που καταφέραμε είναι να εξολοθρεύσουμε την εγχώρια παραγωγή μας και να ρίξουμε την χώρα μας στον γκρεμό.

Αλλά το πιο τραγικό σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι οι κυβερνώντες αυτής της χώρας εξακολουθούν να μένουν πιστά όργανα όλων αυτών των λανθασμένων επιλογών που μάλιστα τις προβάλλουν και σαν εθνικό μονόδρομο. Δηλαδή ο εθνικός μονόδρομος της εθνικής μας καταστροφής.

Καιρός να δούμε κατάματα την πραγματικότητα γιατί πιάσαμε πάτο και δεν πάει άλλο. Όσοι ακόμα υποστηρίζουν αυτές τις καταστροφικές επιλογές, το κάνουν είτε για προσωπικό συμφέρον αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον, είτε για το ότι υπηρετούν συμφέροντα άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Γερμάνια ήταν οι βασικές καταστροφικές επιλογές και σήμερα οι επιλογές αυτές θα πρέπει να το χωνέψουμε, είναι συνώνυμο της εθνικής μας εξολόθρευσης.

Μια ρεαλιστική αντιμετώπιση πάνω στα συντρίμμια που συσσώρευσαν αυτές οι επιλογές, είναι να δούμε ότι τα συμφέροντα μας αυτή την πιο κρίσημη περίοδο δεν συμβαδίζουν, είτε το γουστάρουμε είτε όχι, με όλους αυτούς τους «συμμάχους» και «φίλους» μας . Εδώ είναι και το κομβικό σημείο της μεγάλης αλλαγής που θα πρέπει να επιδιώξουμε για να μπορέσουμε να σώσουμε ότι ακόμη μπορεί να σωθεί.

Η Ρωσία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας ενώ αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην επέλαση της διεστραμμένης δυτικής Νέας Τάξης. Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για την αναγκαία μεγάλη στροφή στην γεωστρατηγική μας κατεύθυνση, είναι ότι ρεαλιστικά σήμερα η Ρωσία είναι μια ανερχομένη παγκόσμια δύναμη την ίδια ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης και κυρίως κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας. Χαρακτηριστική συνέπεια αυτής της αποσύνθεσης είναι τα καθημερινά σχεδόν απρόοπτα και ξαφνικά δημόσια εγκλήματα συχνά με πολλά θύματα. Στην Ευρώπη πάλι, η Γερμανία ουσιαστικά «τρώει» τα παιδιά της συσσωρεύοντας αδιέξοδα που στο τέλος θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη διάλυση αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι όπως την κατάντησαν.

Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ανατολικής Μεσόγειου, ένας γεωπολιτικός χώρος με τεράστια οικονομική σημασία και με άμεσο το ενδιαφέρων από την Ρωσία καθώς βρίσκεται στον εγγύς περίγυρο της. Η Ρωσία ήταν και εκ των δικών τη συμφερόντων συχνά στην δική μας γραμμή συμφερόντων.

Για να προχωρήσουμε όμως στην σημαντική αυτή αλλαγή γεωστρατηγικών επιλογών υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις. Και κατ’ αρχή να σταματήσει η πολιτική προκατάληψη και οι φοβίες ότι αν αλλάξουμε δρόμο θα καταστραφούμε. Με την λογική αυτή, καταστραφήκαμε στο σημείο κάθε μέρα οι Έλληνες να αυτοκτονούν απελπισμένοι, μια είδηση απαγορευμένη από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας που θα είναι καταλυτικές και συνάμα δραματικές, θα μας αναγκάσουνε είτε το θέλουμε είτε όχι σύντομα να πάρουμε κάποια θέση. Η μεν Γερμανία έχει επιλέξει εδώ και καιρό την Τουρκία αδιαφορώντας για την υπό κατάρρευση χώρα μας, οι δε ΗΠΑ ουδέποτε ενδιαφέρονταν για τα εθνικά μας δίκαια πάρα μόνο να μας έχουν σαν μια γεωστρατηγική αποικία.

Ο χρόνος μας τελειώνει και η εμμονή μας σε λάθος πλευρά, σήμερα ισοδυναμεί με έσχατη προδοσία!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Οι προφητείες συνήθως εμφανίζονται σε περιόδους κρίσεων και κινούνται μεταξύ συνωμοσιολογίας και φαντασίας. Τι γίνεται, όμως, εάν προφητείες συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις υπηρεσιών ασφαλείας πολύ ισχυρών χωρών;

WhatDoesItMean & EU Times  

Μια νέα έκθεση που κυκλοφορεί στο Κρεμλίνο και παρουσιάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες στο Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας (SCαπό τη Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSBαναφέρει ότι μεγάλος φόβος και ένταση έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω κάποιων προφητειών, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται βιβλική καταστροφή στην Ευρώπη.
Η καταστροφή αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο Αμερικανικός Στρατός υπέγραψε κάποιες συμβάσεις με 17 εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι και κάποιες μεγάλες πολυεθνικές. Πρόκειται για συμβάσεις, μέσω των οποίων ο Στρατός των ΗΠΑ θα εξασφαλίσει 900 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα δαπανηθούν για υλικοτεχνικό εφοδιασμό και την υποστήριξη υπηρεσιών σε εργαστήρια, προκειμένου να επεκταθούν οι μελέτες που αφορούν βιολογικά και χημικά όπλα.
Σύμφωνα με την έκθεση που έφθασε στο Κρεμλίνο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την σοκαριστική δήλωση του καθεστώτος Ομπάμα τον Ιανουάριο, σχετικά με την επέκταση των δυνατοτήτων των βιοχημικών όπλων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την δημοσίευση ενός κρίσιμης σημασίας εγγράφου της Ομοσπονδίας Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι γίνονται έργα επέκτασης σε διάφορα εργοστάσια παραγωγής βιοχημικών όπλων του Αμερικανικού Στρατού, στην επικράτεια χωρών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν στρατηγική απειλή, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
“Η νέα τεράστια επέκταση του αμερικανικού προγράμματος για την ανάπτυξη βιοχημικών όπλων στην Ευρώπη επί προεδρίας Ομπάμα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αυτή, “συμπίπτει χρονικά, κατά έναν παράδοξο τρόπο, με την λεγόμενη «προσφυγική κρίση», στα πλαίσια της οποίας αμέτρητα στίφη μουσουλμάνων έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη, και μέσω της οποίας έχουν επωφεληθεί πολλοί διακινητές, κερδίζοντας πάνω από 5,7 δις δολάρια”.
“Εκείνο το οποίο έχει πρόσφατα δημιουργήσει μεγάλο φόβο και αναστάτωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, διευκρινίζει η έκθεση, “είναι η ανησυχία ότι, εάν τα εν λόγω νέα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για την αύξηση της ανάπτυξης βιοχημικών όπλων συνδυαστούν με την τρέχουσα μαζική εισβολή μουσουλμάνων στην Ευρώπη, τα δύο αυτά γεγονότα μαζί θα δικαιώσουν μια τρομερή προφητική ρήση της περίφημης Baba Vanga (γιαγιάς Ευαγγελίας, 1911-1996)  λίγο πριν από το θάνατό της. , με την οποία προειδοποίησε ότι το 2016 θα εισβάλουν στην Ευρώπη μουσουλμάνοι εξτρεμιστές . Σύμφωνα με τις προφητικές δηλώσεις της τυφλής αυτής γυναίκας που γεννήθηκε και έζησε στη Βουλγαρία, της εισβολής αυτής θα προηγηθούν, έξι χρόνια νωρίτερα, άλλα γεγονότα, τα οποία θα φέρουν αναστάτωση στον κόσμο (εννοούσε προφανώς την «αραβική άνοιξη» το 2010), θα κλιμακωθούν στη Συρία και θα γίνουν αιτίανα καταστραφεί τελικά ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος”.
“Οι μουσουλμάνοι θα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον των Ευρωπαίων”, προφήτευσε η Baba Vanga, “και αργότερα, το 2043, θα γίνει η Ευρώπη ισλαμικό χαλιφάτο, με έδρα τη Ρώμη”. Σύμφωνα με τις ίδιες προρρήσεις, η Ευρώπη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, θα πάψει να υπάρχει  στο τέλος του επόμενου έτους (2044), μετά τη συστηματική εξάλειψη ολόκληρων πληθυσμών, αφήνοντας την ήπειρο σχεδόν άδεια, μια έρημη χώρα, η οποία θα στερείται σχεδόν εξ ολοκλήρου οποιασδήποτε μορφή ζωής.
“Αφού το καθεστώς Ομπάμα και οι σύμμαχοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη χαρακτηρίσει τον παγκόσμιο υπερπληθυσμό ως τη μεγαλύτερη απειλή τους”, υπογραμμίζει η έκθεση, “αυτοί οι θεατρίνοι, μέσα από τα μέσα προπαγάνδας που διαθέτουν, έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την Ευρώπη για όσα πρόκειται να έρθουν, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι θα πρέπει να αναμένουν μια χημική επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες, μια απειλή η οποία, σύμφωνα με την προειδοποίηση των ηγετών της Δύσηςθα είναι πέρα για πέρα πραγματική”.
Είναι γνωστό ότι το ίδιο το καθεστώς Ομπάμα δημιούργησε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτουςοι οποίοι, δίχως αμφιβολία, διενεργούν φρικαλέες  επιθέσεις, χρησιμοποιώντας αμερικανικής προέλευσης βιοχημικά όπλα, που ήδη φυλάσσονται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, ο Δυτικός κόσμος, αν και έτοιμος να οδηγήσει τόσες χώρες στο χείλος του αφανισμού εξ αιτίας αυτών των παραφρόνων, θα θεωρηθεί άμεμπτος. Οι εξελίξεις αυτές, εάν συμβούν, θα επαληθεύσουν άλλη μία πρόρρηση της Baba Vanga, σύμφωνα με την οποία ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα (που η Vanga είχε προφητεύσει ότι θα ήταν Αφροαμερικανός)  θα είναι και ο τελευταίος πρόεδρος της χώρας αυτής. H Vanga είχε επίσης προειδοποιήσει (από το 1982) για την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη και για την εμφάνιση του ISIS.
“Αν και ελάχιστα είναι γνωστά στη Δύση σχετικά με τη γυναίκα αυτή, η οποία συχνά αποκαλείται"Νοστράδαμος των Βαλκανίων", συνεχίζει η έκθεση, “η Baba Vanga χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού, τόσο στην Ρωσία, όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη, για την εκπληκτική ακρίβεια των προβλέψεων της, για τις οποίες κάποιες έρευνες έδειξαν  ότι έχουν επαληθευθεί ήδη κατά 85%”.
Στο διαδίκτυο έχει κατασκευαστεί μια ρωσική τράπεζα δεδομένων, με τίτλο «Η μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Vanga», η επισκεψιμότητα της οποίας επιβεβαιώνει πόσο λαοφιλής είναι η γυναίκα αυτή στους πολίτες της Ομοσπονδίας, αλλά και δε πολίτες άλλων χωρών. Το 2013, το ρωσικό Channel One γύρισε μια τηλεοπτική σειρά 12 επεισοδίων με θέμα τη ζωή της, με τίτλο "Vangelia", και δύο χρόνια αργότερα γυρίστηκε η εξίσου δημοφιλής κινηματογραφική ταινία "Vanga: ορατός και αόρατος κόσμος".
Στα δημοσιεύματα σχετικά με την έκθεση δεν διευκρινίζεται ποια μέτρα θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας βάσει αυτών των πληροφοριών αυτών της FSB, αλλά και μόνο το γεγονός ότι έριξαν μια προσεκτική ματιά στις προειδοποιήσεις της Baba Vanga ίσως να μας λέει κάποια πράγματα για την απρόβλεπτη και επικίνδυνη φύση των πολιτικών εξελίξεων σήμερα.
  
Οι προρρήσεις της Baba Vanga για τα επόμενα χρόνια 
2016: Ορδές μουσουλμάνων  θα εισβάλουν με όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη, η οποία σταδιακά θα πάψει να υπάρχει όπως την γνωρίζουμε. Η επακόλουθη εκστρατεία καταστροφής θα διαρκέσει χρόνια, αναγκάζοντας τους γηγενείς πληθυσμούς να την εγκαταλείψουν και αφήνοντας ολόκληρη την ήπειρο σχεδόν κενή από Ευρωπαίους.
2018:  Η Κίνα θα γίνει παγκόσμια δύναμη.
2023: Ο άξονας της Γης θα αλλάξει κλίση.
2025: Ο αφανισμός των Ευρωπαίων είναι ραγδαίος. Ο πληθυσμός των λευκών χριστιανών στην Ευρώπη θα φθάσει σχεδόν στο μηδέν.
2028: Ο άνθρωπος θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη, με την ελπίδα να βρει νέες πηγές ενέργειας.
2033: Η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί καθώς οι πολικοί πάγοι θα λιώσουν.
2043: Η μετατροπή της Ευρώπης σε ισλαμικό χαλιφάτο είναι πλήρης. Πρωτεύουσά του ορίζεται η Ρώμη. Η παγκόσμια οικονομία ευδοκιμεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  • Μη ανεκτά νομοθετήματα καθ' υπόδειξην των δανειστών
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει ως πειραματόζωο
Με μία ανακοίνωση καταπέλτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προειδοποιεί πώς η αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων επηρεάζει πλέον την έννομη δημοκρατική τάξη στην Ελλάδα που έχει καταντήσει “οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης” και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου δηλώνοντας πώς τάσσεται στο πλευρό των κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν σε αυτό.

Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρό “χτύπημα” μέσα σε λίγα 24ωρα που δέχεται η κυβέρνηση, αφού μετά τους Αστυνομικούς οι οποίοι επί της ουσίας προειδοποιούσαν για άρνηση εκτέλεση διαταγών έρχονται και οι δικαστικοί και εισαγγελείς να στείλουν το δικό τους μήνυμα, πώς πλέον δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά τα “νομοθετήματα καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις”.

Έρχεται δε η σκληρή και με πολιτικό νόημα ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας μέλος είναι και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και μήνες έχει επισημάνει το “pronews.gr”, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να χειριστεί κρίσιμες περιόδους όπως αυτή εδώ που διανύουμε.

Σπεύδουν μάλιστα οι δικαστές και οι εισαγγελείς να εξηγήσουν τη στάση τους για την αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνοντας πώς “ως θεσμικός φορέας έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων".

Χαρακτηρίζει τα μέτρα που επιβάλλονται καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως το ασφαλιστικό-φορολογικό, που πλήττουν πλέον τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και συρρικνώνουν τα δικαιώματα των πολιτών και ζητάει την απόσυρση του ασφαλιστικού και κάθε διάταξης που μπορεί να θίγει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.

Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα

Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


H Ρωσία κάλεσε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel να προσέχει τι λέει, καθώς εκείνη υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η ρωσική πολεμική αεροπορία στη Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο αμάχων.

«Προτρέπουμε για μία ακόμη φορά όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή των λέξεών του, δεδομένης της πολύ ευαίσθητης κατάστασης σήμερα στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανένας δεν προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις» όταν «οι βάρβαρες ενέργειες των τρομοκρατών» στοχοθετούσαν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ουδείς μπορεί να παρουσιάσει την παραμικρή αξιόπιστη απόδειξη ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς παρά τις κατηγορίες των χωρών της Δύσης και της συριακής αντιπολίτευσης.

Με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στην Τουρκία, χθες Δευτέρα, η Angela Merkel δήλωσε «τρομοκρατημένη» από «τον ανθρώπινο πόνο» που βιώνουν οι Σύροι που έχουν παγιδευτεί στη μεθόριο Συρίας- Τουρκίας και κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς ιδίως εκείνους από τη ρωσική πλευρά» στο Χαλέπι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Με τις τράπεζες πλήρως απαξιωμένες από την επομένη της ανακεφαλαιοποίησης, με τις καταθέσεις μόλις στα 120 δισ. ευρώ και με μοναδική τραπεζική λειτουργία την μέσω αυτών πληρωμή μισθών και συντάξεων, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 24% και τον γενικό στις 464 μονάδες (8.2.2016) καθώς την Παρασκευή αναμένεται η εισβολή των τρακτέρ στο Σύνταγμα και τα οργανωμένα συμφέροντα να απαιτούν οικουμενική, λες και αυτή θα χαρίσει τους φόρους και τη σύνταξη στους αγρότες, με άλλους 35 πρόσφυγες πνιγμένους στα ανοιχτά της Τουρκίας και την Ευρώπη κατατρομαγμένη από την υπαρξιακή της κρίση, η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να εκραγεί.

Με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να δημοσιοποιεί ομόφωνη απόφασή της, με την οποία εξηγεί πως «έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων», καταγγέλλει ότι «το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο» και ότι προκάλεσε στην «διασάλευση των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας». Τονίζει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίζεται ένας ανώνυμος κοινοτικός αξιωματούχος για να πει ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν είναι κοστολογημένη. Τι να κοστολογήσεις όμως με 1,5 εκατ. άνεργους (26%), 1 εκατ. απλήρωτους και 3 εκατ. ελευθεροεπαγγελματίες που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους; Και πότε εμφανίζεται ο κύριος αυτός; … μόλις το euro2day.gr αποκάλυψε έγγραφα για το «Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας» που γίνεται viral στα social media και αποκαλύπτει τους εκβιασμούς του Ερντογάν και τα άθλια παιγνίδια των Βρυξελλών εναντίον της Ελλάδας.

Ευτυχώς, που ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη είπε και μια αλήθεια. Ότι δηλαδή, «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας – της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου – από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)», καθώς ο ESM, «δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ, για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες».

Ευτυχώς επίσης, που υπάρχει ο σοφός κύριος Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτός που οι της αριστεράς τον βρίζουμε εγκάθετο της Goldman Sachs, ο οποίος πριν λίγες μέρες σε ομιλία του στη Bundesbank, τα έβαλε με την Κομισιόν στηρίζοντας έμμεσα τη Γαλλία και την Ιταλία στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι
«τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ενώ για το Προσφυγικό τους είπε κατάμουτρα ότι είχαν «λάθος πολιτική αντίδραση» που «δημιουργεί πιέσεις αποδόμησης της συνθήκης Σένγκεν» και «δημιουργεί αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Αν λοιπόν η Ελλάδα σκάσει… -επειδή το Βερολίνο δεν έχει ιδέα από πολιτική και ασχολείται μόνο με το πώς θα καταλάβει τον κόσμο-, … θα σκάσει στα χέρια της γερμανικής Ευρώπης. Ούτε τα συρματοπλέγματα της ΠΓΔΜ, ούτε η περικοπή των ελληνικών συντάξεων θα σώσουν την Ευρώπη. Το ωστικό κύμα θα είναι τεράστιο και θα τρυπήσει την φούσκα της γερμανικής αλαζονείας του κυρίου Σόιμπλε και τα 64 τρισ. δολάρια των παραγώγων της Deutsche Bank και την μπούρδα της «τραπεζικής ενοποίησης». Σαν το ζέπελιν Χίντενμπουργκ!…. Η γερμανική πολιτική και όχι το Brexit ή η Λεπέν αποτελεί το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της Ευρώπης και αυτό μόνο οι Γερμανοί μπορούν να το λύσουν ήπια. Αν δεν το λύσουν οι ίδιοι θα λυθεί από τους υπόλοιπους με κόστος που θα το πληρώσει όλο η Γερμανία, διότι αυτή τη φορά κανείς δεν θα της φερθεί όπως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ότι αφορά την απασφαλισμένη Ελλάδα, που μόνη της «αυτοκτόνησε» με τα capital control, εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι της γίνεται -αφού κανείς από τους αρμόδιους μπορεί να της το πει- εμφανίζει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα ψυχολογική και κοινωνική περιμένοντας να εμφανιστεί εκείνη η ηγεσία που θα κατανοήσει ότι το ιστορικό ευρωπαϊκό momentum και έχοντας εθνικό σχέδιο, θα κάνει αυτό που πρέπει.

Πηγή Μάκης Ανδρονόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κατάσκοποι από τη ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας εστάλησαν στη Συρία για να διεισδύσουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να βοηθήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία στους βομβαρδισμούς της εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

“Είναι καιρός να μιλήσουμε γι αυτούς οι οποίοι, από το έδαφος αυτό, διασφαλίζουν με κίνδυνο τη ζωή τους την επιτυχία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας”, μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 σε ρεπορτάζ για τον Ραμζάν Καντίροφ, το οποίο θα προβληθεί ολόκληρο αύριο βράδυ, ενώ ένα μέρος του έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα.
Το ρεπορτάζ δείχνει στη συνέχεια τον τσετσένο πρόεδρο σε κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με το Rossiya 1, o Καντίροφ δηλώνει ότι έστειλε τους “καλύτερους άνδρες” του στη Συρία για να διεισδύσουν στις βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το δίκτυο των πρακτόρων συγκεντρώνει πληροφορίες για τον αριθμό, την ταυτότητα των μαχητών του ΙΚ και βοηθά στην εξακρίβωση των στόχων για τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία άρχισε εκστρατεία βομβαρδισμών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

“Δυστυχώς έχουμε απώλειες. Αλλά ήξεραν πού πήγαιναν. Πήγαν εκεί για να μπορούμε στη συνέχεια εμείς να ζούμε ειρηνικά στο έδαφος της δημοκρατίας της Τσετσενίας και σε όλη τη Ρωσία”, δήλωσε ο τσετσένος πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του τσετσένου προέδρου για την αποστολή Τσετσένων, συνεπώς Rώσων πολιτών.

“Τσετσένοι βρίσκονται στην περιοχή της σύγκρουσης, στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, από τότε που εμφανίστηκε το ΙΚ. Πρόκειται για ανεξάρτητες ομάδες νέων που έχουν σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ουδείς μεταξύ αυτών είναι στρατιώτης του ρωσικού στρατού ή πράκτορας του υπουργείου Εσωτερικών”, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή των τσετσενικών αρχών επιβεβαιώνοντας ότι οι Τσετσένοι αυτοί “προσποιούνταν τους υποστηρικτές του ΙΚ”.

Τον Δεκέμβριο, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε μεταδώσει το βίντεο της εκτέλεσης ενός άνδρα τον οποίο παρουσίαζε ως Ρώσο από την Τσετσενία που εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Καντίροφ είχε αρνηθεί τότε ότι επρόκειτο για κατάσκοπο.

Σχεδόν 2.900 Ρώσοι, οι περισσότεροι από ταραγμένες δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την εκτίμηση ότι πλησιάζει η απελευθέρωση του Χαλεπιού προβάλλουν ρωσικές πηγές και εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλουν συνδυασμένη κίνηση των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, εναντίον της «πρωτεύουσας» των ισλαμιστών του ISIS που δεν είναι άλλη από την πόλη της Ράκα.

Στην εικόνα προστίθεται και ο γνωστός για την εμπειρία και την τριβή του στα μεσανατολικά θέματα δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Independent, ο Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά από την απώλεια 60.000 στρατιωτών στα πέντε χρόνια του εμφυλίου, ο συριακός στρατός αιφνιδιαστικά σημειώνει τη μεγαλύτερη νίκη του στον πόλεμο, εξουδετερώνοντας την αντίσταση της Αλ Νούσρα και προελαύνοντας προς το Χαλέπι, με τη βοήθεια των βομβαρδισμών των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων…

Η ήττα στο Χαλέπι μπορεί να σηματοδοτήσει την ολική κατάρρευση των μαχητών του ISIS που χάνει πλέον εδάφη τα οποία καταλάμβανε και ήλεγχε στη Συρία και το Ιράκ, με πολύ γρήγορο ρυθμό, μια κατάσταση που έχει όμως προκαλέσει αμηχανία στρατηγικής και στους κάθε λογής Σύρους αντικαθεστωτικούς…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε αποκαλύψεις προχώρησε στέλεχος της αυστριακών υπηρεσιών ασφάλειας του υπουργείου Άμυνας υπηρεσιών αναφορικά με το ποιοι ενορχηστρώνουν, διευθύνουν και χρηματοδοτούν τα κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική και την Μέση ανατολή προς την Ευρώπη.Το στέλεχος του αυστριακού γραφείου άμυνας (Heeresnachrichtenam -ArmyIntelligence Office) το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας και υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ομάδες στις ΗΠΑ πληρώνουν τους επιχειρηματίες που διακινούν λαθρομετανάστες έτσι ώστε αυτοί να φέρουν όλο και περισσότερους προς την Ευρώπη.

«Οι διακινητές απαιτούν μεγάλα ποσά για να φέρνουν λαθρομετανάστες στην Ευρώπη. Οι παράνομοι μετανάστες είναι φτωχοί παρόλα αυτά οι διακινητές απαιτούν ποσά της τάξης των 5000, 7000 έως και 14000 € κατά περίπτωση για να τους μεταφέρουν», είπε το στέλεχος των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών μιλώντας στην ιστοσελίδα Info-Direkt.at για να συμπληρώσει:
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οργανισμοί από τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα οικονομικό σύμπλεγμα για την χρηματοδότηση των κυκλωμάτων διακίνησης προσφέροντας μεγάλα ποσά στους διακινητές» λέει ακόμη η ανώνυμη πηγή από το πυουργείο Άμυνας για να προσθέσει: «Κανένας πρόσφυγας από την Β. Αφρική ή τη Μέση ανατολή δεν έχει 11.000 ευρώ για να έρθει στην Ευρώπη και κανείς ποτέ δεν ρωτά από πού έρχονται τα χρήματα αυτά».
Ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχει αυστηρό blackout από όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης MSM (main stream media) στο πως Αφρικανοί και μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες από τη Μ. Ανατολή είναι ικανοί να πληρώνουν τα απαιτούμενα ποσά στους διακινητές.

Πολλοί εκτιμούν πως τα κέντρα στις ΗΠΑ εργάζονται από κοινού τόσο με τη Ντόχα όσο και με το Ριάντ έτσι ώστε να προωθήσουν όλο και περισσότερους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Το πώς γίνεται η κατανομή των κονδυλίων είναι μια πραγματικά δαιδαλώδης διαδικασία.

Τα χρήματα φυσικά δεν πηγαίνουν απευθείας στους διακινητές αλλά ακολουθούν μια δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από ΜΚΟ, από εταιρείες off shore οι οποίες συνεργάζονται με εγκεφάλους διακινητές και οι όποιοι στη συνέχεια δίνουν τα ποσά στους «ανεξάρτητους» διακινητές.

Μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία εμπλέκεται και η Άγκυρα η οποία σε συνεργασία με το Ριάντ απαιτούν από την Ελλάδα το κτίσιμο τζαμιών έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wikipedia immigration to Greece από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στη χώρα 4.400.000 λαθρομετανάστες(!) με το σημαντικότερο ποσοστό των οποίων να εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.
Η ΕΛΑΣ δίνει πάντως διαφορετικά στοιχεία: Από το 2006 μέχρι και το 2011 είχαν μπει παράνομα στη χώρα τουλάχιστον 800.000 λαθρομετανάστες προερχόμενοι από συνολικά 101 χώρες.

Σε κάθε περίπτωση τα κυκλώματα διακίνησης είναι μια ισότητα της εξίσωσης. Η άλλη είναι τα κέντρα που θέλουν την πλημμυρίδα αυτή των μουσουλμάνων να πνίξει κυριολεκτικά την Ευρώπη και την Ελλάδα μαζί. Η τελευταία κινούμενη σε ένα κόσμο παράλληλο χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα ακολουθεί την πολιτική των ανοικτών συνόρων μέχρι τελικής πτώσης.

Πηγή Escapemedia


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Κύρας Αδάμ

Ωσάν αξιωματούχος σε διατεταγμένη υπηρεσία επισκέφθηκε χθες η καγκελάριος Μέρκελ την «Υψηλή Πύλη» του κ. Ερντογάν, ξεσηκώνοντας γι’ αυτό και σφοδρές αντιδράσεις εντός Γερμανίας.

Η κυρία Μέρκελ υποτίθεται ότι επισκέφτηκε την Άγκυρα προκειμένου να «πιέσει» την τουρκική κυβέρνηση να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Βγήκε όμως από την «Υψηλή Πύλη» με μονομερή δέσμευσή της για πλήρη έλεγχο στις αεροπορικές και επίγειες επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά του ISIS και κυρίως τον έλεγχο των ρωσικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων από Ρωσία προς Συρία και Μεσόγειο και μέσω του Αιγαίου.

Η κυρία Μέρκελ υποτάχθηκε στη νέα τουρκική «γραμμή» στο προσφυγικό, σύμφωνα με την οποία, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας, που επιτρέπουν στις δυνάμεις Άσαντ να επελαύνουν, δημιουργούνται πρόσθετες προσφυγικές ροές στην Τουρκία.

Έτσι, οι Μέρκελ-Νταβούτογλου, με άψογα συντονισμένο βηματισμό, ανήγγειλαν ότι μεθαύριο, στη Σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, θα προτείνουν από κοινού μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση, ζητώντας την χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ (observation capabilities) στα τουρκοσυριακά σύνορα και στο Αιγαίο.

Αυτές οι «δυνατότητες παρατήρησης» του ΝΑΤΟ συνίστανται κατά πάσα πιθανότητα στην αποστολή Νατοϊκών αεροσκαφών AWACS στο Ικόνιο της Τουρκίας, για την συλλογή στοιχείων των ρωσικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (orbit μεταξύ Μυκόνου – βορειοδυτικά Αγ. Ευστρατίου), για την παρατήρηση – έλεγχο των ρωσικών κινήσεων μέσω Αιγαίου, όταν και αν αυτές γίνονται, με στόχο να ανακαμφθεί κάθε δυνατότητα ρωσικού ανεφοδιασμού στη Συρία και στη Μεσόγειο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το ότι η κυρία Μέρκελ επέμεινε ότι «η (ρωσική) επίθεση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αντιβαίνουν Ψήφισμα του ΟΗΕ που θέλει να προλάβει επιθέσεις σε άμαχους.

Έτσι, μετά την χθεσινή συνάντηση τους, Μέρκελ και Νταβούτογλου επιχειρούν να συστήσουν έναν καινούργιο άξονα Βερολίνου-Άγκυρας με σαφή στόχο την διεύρυνση των εμπλεκομένων (π.χ. ΝΑΤΟ) στη διαχείριση ενός καθαρά ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το προσφυγικό και, δι’ αυτού του τρόπου, να εξυπηρετήσουν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβραδυνθεί πάση θυσία η παρουσία και δράση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Όμως το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα άμεσης εμπλοκής του στο προσφυγικό πρόβλημα στη Συρία, διότι

α) το Καταστατικό της Συμμαχίας δεν προβλέπει εμπλοκή του σε προσφυγική κρίση και

β) το αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει την Συρία, ως απειλή κατά του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εκτελεί στην περιοχή αυτή επιχειρήσεις out of area, αλλά ούτε και σε περιοχές εντός ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Τουρκία), εναντίον της Συρίας. Όσον αφορά στην παρατήρηση των ρωσικών αεροπορικών αποστολών στη Συρία, αυτή αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΗΕ, και επομένως, ακόμα και αν ευρωπαϊκές χώρες ζητήσουν έγκριση από τον ΟΗΕ, για να αναλάβουν οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα, θα συναντούσαν το βέτο της Μόσχας.

Όμως στην Άγκυρα, λίγο μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σε twitter του έσπευσε να προσθέσει ότι «…η υποστήριξη της τουρκικής ακτοφυλακής και της FRONTEX στα εξωτερικά σύνορα ( δηλ. στα 6ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων) θα συζητηθούν σε επίπεδο ΝΑΤΟ...»

Η γερμανική αυτή επισήμανση επιχειρεί να περιορίσει τον νέο γερμανοτουρκικό άξονα συνεργασίας στο ευρωπαϊκό πεδίο, δηλαδή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Αν, λοιπόν, το ΝΑΤΟ εμπλακεί με τις δυνατότητες παρατήρησης που διαθέτει, στην προσφορά βοήθειας προς την τουρκική ακτοφυλακή, τότε η Συμμαχία εμπλέκεται αυτόματα σε επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Όμως το ΝΑΤΟ διαθέτει μόνον τη θεσμοθετημένη δυνατότητα πολεμικής SAR (combat SAR), που δεν είναι η περίπτωση του Αιγαίου, φυσικά, ενώ στις περιπτώσεις «κανονικών» επιχειρήσεων SAR, (normal SAR), το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπλακεί διότι αυτόματα παραβιάζει τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και IMO.

Όσον αφορά στην υποστήριξη της FRONTEX μέσω ΝΑΤΟ, τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι απαιτείται προηγούμενο Μνημόνιο (ΜΟU) μεταξύ των δύο οργανισμών, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.

Είναι άγνωστο ακόμα πως ο νεογέννητος γερμανοτουρκικός άξονας θα παρακάμψει όλο το παραπάνω αρνητικό πλαίσιο και θα πετύχει εκείνες τις «εκπτώσεις», που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των ρώσικων δραστηριοτήτων στη Συρία και την «νατοποίηση» του ευρωπαϊκού προσφυγικού προβλήματος.

Είναι άγνωστο ακόμα ποια στάση θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο μέχρι τώρα ενθουσιωδώς απρόσεκτος λάτρης των στιγμιαίων δηλώσεων υπουργός Άμυνας.

Όμως ο μόνος επιπλέον των υπαρχόντων κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι το ΝΑΤΟ, από τον Αύγουστο του 2001 χρησιμοποιεί τους χάρτες του αμερικανικού ναυτικού, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί με εντολή του αμερικανού ΥΠΕΞ, η θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην Τουρκία να ζητήσει, τα σύνορα της, να φτάνουν... μέχρι την Κάρυστο…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Υπάρχει ακόμα η Ελλάδα; Ας μη βιαστούν κάποιοι να απαντήσουν ότι το ερώτημα είναι ρητορικό, ή ότι συνιστά υπερβολή. Γιατί, αν είναι τόσο βέβαιοι γι αυτό, θα πρέπει και να το αποδείξουν. Κι αυτό είναι κάτι τόσο δύσκολο που αρχίζει πλέον να φαντάζει αδύνατο…

Αντίθετα, είναι πολλές οι ενδείξεις αλλά και οι αποδείξεις ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει πια, υπό την έννοια μιας κρατικής οντότητας η οποία διαθέτει τα μέσα, την ισχύ και τη βούληση να συνεχίσει να υπάρχει ως τέτοια.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και κράτος είναι πλέον ένα κέλυφος, ένα κουφάρι, ένα είδος μούμιας που ναι μεν δείχνει ότι συντηρείται, αλλά που, στην πραγματικότητα, δεν έχει όχι ισχύ και εξουσία για να προασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ούτε καν στοιχειώδη ζωή.

Αυτό είναι γνωστό ήδη εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιονομικά: το ζήτημα της ύπαρξης ή μη κυριαρχίας έχει «λυθεί» από την ημέρα που ο τραγικός Γιώργος Παπανδρέου έφερε στην Ελλάδα τον διεθνή οικονομικό έλεγχο. Οι συνέπιες είναι επίσης γνωστές σε όλους.

Τώρα, η Ελλάδα καταργείται – όπως ήταν φυσικό, περίπου νομοτελειακό – και στο επίπεδο της κυριαρχίας επί των εξωτερικών συνόρων της.

Η «φίλη και σύμμαχος» Γερμανία με την άλλη, ακόμα πιο.. «φίλη» και ακόμα πιο… «σύμμαχο» Τουρκία παρακάμπτουν εντελώς την Αθήνα και λαμβάνουν, σε μεταξύ τους διμερές επίπεδο, αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα απογίνει με το ίδιο το προσφυγικό μετά από τις χθεσινές συζητήσεις Μέρκελ – Νταβούτογλου στην Τουρκία, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτησε το στρατιωτικό άγημα απόδοσης τιμών στα τουρκικά. Το αν θα περιοριστούν ή όχι οι ροές των προσφύγων, το ξέρει μόνον η Αγκυρα. Εκείνη αποφασίζει πόσο θα ανοίξει ή πόσο θα κλείσει τη «στρόφιγγα». Μέχρι τώρα πάντως, το φρικτό αυτό παιγνίδι πάνω στα πτώματα των αθώων ανθρώπων, της βγαίνει.

Το βέβαιο είναι ότι μετά από τους ίδιους τους πρόσφυγες, το επόμενο μεγάλο θύμα είναι η Ελλάδα που «πνίγεται» κι αυτή κάπου ανάμεσα στα νερά του Αιγαίου όπου οδηγούμαστε επίσης προς ένα είδος πολυεθνικού ελέγχου (μπράβο κύριε Καμμένε!...) με κύριες δυνάμεις τους Τούρκους και τους Γερμανούς και στα σύνορα με τα Σκόπια, όπου ευρωπαικές δυνάμεις ίσως «εγγυηθούν» το «σφράγισμά» τους από την Ελλάδα προς τα δυτικά…

Υπάρχει ακόμα η Ελλάδα;...

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν μπορώ μανούλα μ’, δεν μπορώ, 
αχ σύρε να φέρεις το γιατρό…

Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός


Και τι να σου κάνει και ο γιατρός; Και ποιος γιατρός; Αφού έχουν διαλυθεί τα πάντα σε αυτή τη χώρα! Για να αντιληφθεί κανείς το σε ποιο σημείο έχουμε φθάσει, αρκεί να σημειώσουμε ότι μετά από τόσα χρόνια λιτότητας, εξαθλίωσης, ανθρωπιστικής κρίσης, παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και καταρράκωσης του Συντάγματος, ξύπνησε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για να μας πει τι; Αυτά που βιώνει ο Ελληνικός λαός στο πετσί του επί 6 χρόνια; Και τόσα χρόνια τι έκανε η Ένωση; Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι δικαστές που νομιμοποιούσαν με τις αποφάσεις τους τις ενέργειες όλων αυτών των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης; Για να μην αναφερθούμε και στο τι έκαναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις…

Που ήταν οι δικαστικές αρχές όταν με e-mail του ο κ. Παπακωνσταντίνου ομολογούσε αναφερόμενος στο τι «δώσανε» ως κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στους δανειστές, ότι θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και ότι θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες «όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα»! Που ήταν οι δικαστές και οι εισαγγελείς σε όλες τις περικοπές που έγιναν; Και δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις εκείνες που δικαίως έγιναν μειώσεις, γιατί ήταν ρουσφέτια στην πραγματικότητα. Μιλάμε για εκείνες, που εργαζόμενοι πχ πλήρωσαν τις εισφορές τους επί 35 χρόνια και τις είδαν μια ημέρα να πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων, επειδή αυτό ήταν η εύκολη λύση για τους κυβερνόντες!!! Γιατί να πιάσουν την φοροδιαφυγή; Γιατί να πιάσουν τα λαμόγια; Γιατί να σταματήσουν τις απατεωνιές; Κόβουμε μισθούς και συντάξεις και είμαστε μια χαρά!!! Άλλωστε οι πολιτικοί δεν έκοψαν ούτε τις δικές τους απολαβές, ούτε αυτές των «παιδιών» τους στην Βουλή!!! Και οι δικαστές αποκαταστήσανε μόνοι τους την βλάβη που υπέστησαν!

Ο σεβασμός μας προς τις δικαστικές αρχές είναι αμέριστος και είμαστε από εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια τιμήσαμε (και τιμάμε) και επαινέσαμε (και επαινούμε) τους ηρωικούς, ναι ηρωικούς, εκείνους εισαγγελείς και δικαστές που σήκωσαν το ανάστημα τους και προχώρησαν υποθέσεις που έκαιγαν, όταν η πλειοψηφία των συναδέλφων τους σφύριζε αδιάφορα… Και τώρα επειδή θεωρούν ότι τα ψωμιά της κυβέρνησης είναι λίγα βγήκαν να μας πουν τι; Να κάνουν τους ήρωες; Αντί να βγάζουν ανακοινώσεις θα ήταν καλύτερα να έκαναν τα λόγια τους πράξη. Στις υποθέσεις που εκδικάζουν, στις διώξεις που πρέπει να ασκήσουν… Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αξίζει κάτι πολύ καλύτερο...

Αλήθεια όμως τα ψωμιά της κυβέρνησης είναι λίγα; Για να το γράψουμε ευγενικά, για το ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα, ουδείς αμφιβάλλει. Όπως επίσης ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει για το ότι από την πρώτη στιγμή είχε εναντίον της το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετώπισε τους πλέον σκληρούς εκβιασμούς από πλευράς δανειστών. Όμως έδωσε δικαιώματα! Όχι γιατί δεν υλοποίησε αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά γιατί δεν έκανε αυτά που μπορούσε να κάνει από την πρώτη στιγμή.

Πως το είχε πει ο κύριος Τσακαλώτος;
«Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης»!!!
Αχ κύριε υπουργέ να δείτε ο Ελληνικός λαός πόσο μεγάλη πίεση είχε και έχει… Που και αυτή η δήλωση είναι λάθος! Το να είναι πλούσιος κανείς ούτε κακό είναι, ούτε αδίκημα, ούτε τίποτα! Το να είσαι φοροφυγάς είναι αδίκημα… Το να έχεις κλέψει τα χρήματα αυτά από τον δημόσιο κορβανά είναι αδίκημα…

Και τελικά ποιος είναι πλούσιος στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την αριστερή λογική, αν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ή 30 χιλιάδες ευρώ!!! Δεν μιλάμε δηλαδή απλά για πλουσίους… Μιλάμε για …μεγιστάνες!!! Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι… Τώρα στην κατηγορία των πλουσίων είμαστε σίγουροι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάμπλουτοι. Οι ολιγάρχες για παράδειγμα! Γιατί αυτοί δεν έχουμε δει να έχουν την παραμικρή επίπτωση από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… Ή κάνουμε λάθος;

Είναι λυπηρό, όχι για εμάς, αλλά για τον τόπο ότι ούτε η αριστερή αυτή κυβέρνηση έκανε κάτι για να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή την μάστιγα αυτή. Της ολιγαρχίας, της διαπλοκής… Και τώρα τα λούζεται όλα. Και κάτι σωστό να προσπαθεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση βλέπουμε όλοι ποια είναι τα αποτελέσματα! Θέλει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Τώρα; Μετά από ένα χρόνο; Αφού πρώτα έχει εξαγριωθεί πλέον ο κόσμος με την στάση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ; Με την υπερφορολόγηση και του αέρα που αναπνέουμε που διώχνει καθημερινά Ελληνικές επιχειρήσεις από την χώρα; Που πάμπολλες εξ αυτών μεταφέρουν την έδρα τους στην Βουλγαρία; Τελικά δεν γίναμε εμείς Βουλγαρία που φοβόμαστε! Η Βουλγαρία γίνεται Ελλάδα!

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι στον αγροτικό τομέα και σε αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών υπήρχε εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Τα τελευταία τουλάχιστον σαράντα χρόνια την νύφη, τους φόρους δηλαδή, τους πλήρωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση όχι να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά να επιβάλλει μια φορολογία που είναι αδύνατον να ισχύσει. Ακόμη και οι φυλακισμένοι που εργάζονται παίρνουν και αυτοί μια αμοιβή!!! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες όμως όχι με τα νέα μέτρα!

Μας μιλούν από την κυβέρνηση ότι πολλοί εξ αυτών, των αγροτών συγκεκριμένα, είναι απατεώνες. Είχαν μάθει στις επιδοτήσεις, να κάθονται, να, να, να… Πολύ ωραία. Δεν διαφωνούμε καθόλου. Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε γεμίσει την κυβέρνηση και το κόμμα σας με στελέχη από την «αφρόκρεμα» του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται για την πιο σάπια διακυβέρνηση της χώρας; Πότε πήραν παράνομες επιδοτήσεις οι αγρότες; Ποια εποχή; Πότε εμφανίστηκαν οι «τυφλοί»; Πότε οι συνταξιούχοι χωρίς να έχουν ακόμη και κάποια έτη ασφάλισης; Πότε εμφανίστηκαν οι πρόωρες χαριστικές συντάξεις;

Καταγγείλατε ποτέ τις πρακτικές αυτές; Φυσικά και όχι… Κάνατε κάτι τώρα για να μην υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθούν, παρόλο που έχει περάσει η περίοδος των χρυσών αγελάδων; Φυσικά και όχι… Και τώρα τι κάνετε; Τίποτα… Προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν έκανε τόσο καιρό! Άφησε να περάσει ένας χρόνος και οι «άλλοι» οργανώθηκαν. Θα αφήσει η διαπλοκή να χάσει την κότα με τα χρυσά αυγά μέσα από τα χέρια της; Σας γελάσανε…

Για αυτό και με τα ΜΜΕ που διαθέτουν έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα. Και σε πολλές περιπτώσεις η τρίχα γίνεται τριχιά γιατί αυτό τους βολεύει. Για παράδειγμα είναι δυνατόν να μαθαίνουμε ξαφνικά ότι Τούρκος καναλάρχης, φίλος του σουλτάνου Ερντογάν, ενδιαφέρεται να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα και ότι του το είχε «υποσχεθεί» ο κύριος Τσίπρας; Και να βγαίνει μετά και ο γνωστός μεγαλοεκδότης-μεγαλοδημοσιογράφος και ότι άλλο μεγαλο-είναι να ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει και αυτός κανάλι στην Τουρκία; Τι ωραίοι συμψηφισμοί… Αυτό πως ονομάζεται; Παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση; Άσε για την αγιοποίηση όλων των πολιτικών από τις εκπομπές του… Οι μεν εκθέτουν τον κ. Τσίπρα, οι δε του δίνουν κάλυψη και τελικά ποιος είναι ο χαμένος; Μόνον ο κ. πρωθυπουργός!

Επίσης πληροφορηθήκαμε ξαφνικά ότι μεγαλοεκδότης έχει να καταθέσει πόθεν έσχες 10 χρόνια! Τώρα το μάθατε κύριοι της κυβέρνησης; Ή απλά βολεύει η στιγμή να βγει στην επιφάνεια, για να φανεί ότι σας πολεμά η ολιγαρχία; Ότι σας πολεμούν οι πάντες; Θα μπορούσε κάλλιστα να σας πολεμούν οι πάντες, και σας πολεμούν πολλοί, άλλοι ορθά για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, άλλοι για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους, αλλά θα μπορούσατε να είχατε μαζί σας το λαό κύριοι της κυβέρνησης. Τουλάχιστον αυτούς που σας επέτρεψαν δύο φορές να κυβερνήσετε αυτό τον τόπο! Αλλά καταφέρατε να τον χάσετε και αυτόν!!!

Και τώρα τι; Και πάλι… Προλαβαίνετε όμως εσείς του ΣΥΡΙΖΑ να στείλετε κάποιους απατεώνες φυλακή… Προλαβαίνετε να μαζέψετε μερικά από τα κλεμμένα… Προλαβαίνετε να αλλάξατε κάποια από τα κακώς κείμενα… Όχι τίποτα άλλο! Για την τιμή των όπλων! Για την αριστερά που έτσι όπως πάτε με τις επιλογές σας θα την καταργήσετε και ως λέξη στην Ελλάδα!!! Δεν θα υπάρχει δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα… Δεξιά και «όχι δεξιά» θα υπάρχει! Αυτό δηλαδή που έχει σχεδιάσει η κυρία Μέρκελ και οι Βρυξέλλες…. Και η Ελλάδα; Σιγά μην νοιάζεται και κανείς από όλους αυτούς για την χώρα και τους ιθαγενείς της… Εκείνοι να περνάνε καλά και οι άλλοι…

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.
Γιάννης Μακρυγιάννης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κωνσταντίνου Βέργου

H Deutsche Bank είναι το τραπεζικό «διαμάντι» της Γερμανίας, όπως η Volkswagen είναι το φωτεινό σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας της και η Siemens το λαμπρό σύμβολο στον χώρο της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι στο προηγούμενο διάστημα είδαμε κατακόρυφη πτώση της αίγλης τόσο της Siemens όσο και της Volkswagen στα μάτια πελατών και επενδυτών, λόγω αθέμιτων πρακτικών και συστηματικής απάτης, αναρωτιόμαστε αν το ίδιο τώρα θα γίνει στην Deutsche Bank, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για όλους μας.

Στο προηγούμενο τριήμερο είδαμε τις τιμές των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων της Deutsche Bank να χάνουν το 1/8 της αξίας τους, κατρακυλώντας απότομα μετα την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον μετράει 20% απώλειες. Μία τόσο ραγδαία απώλεια αξίας είναι ασυνήθιστη όχι μόνο για το «διαμάντι» των γερμανικών τραπεζών, αλλά γενικά για τραπεζικό ομόλογο, παγκοσμίως. Παρόμοια κατάρρευση βιώνουν αυτήν τη στιγμή και άλλα ομόλογα της ιστορικής αυτής και κολοσσιαίας τράπεζας. Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί από ραγδαίες πτώσεις τιμών ομολόγων, διότι υπάρχει διασφάλιση, θα πει κάποιος. Διασφάλιση επιτυγχάνουμε, αγοράζοντας CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου. Σωστό, γενικώς. Ειδικά για την Deutsche Bank, όμως, τώρα τα νέα δεν είναι καλά ούτε εκεί. Οι τιμές στα ασφαλίστρα κινδύνου (CDS) της Deutsche Bank ανέβηκαν σε 5 εβδομάδες μόλις… 250 μονάδες βάσης (!), από 190 σε 440 μονάδες! Δηλαδή το ετήσιο κόστος ασφάλισης ομολόγων αυξήθηκε μόλις κατά… 2,5% της τιμής του ασφαλιζόμενου προϊόντος σε ένα μόλις μήνα! Αυτό όμως ισοδυναμεί με κίνδυνο η τράπεζα να χρεοκοπήσει άμεσα. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Αν πράγματι υπήρχε περίπτωση μία εταιρεία να χρεοκοπήσει άμεσα, και βεβαίως μία τράπεζα, τότε θα βλέπαμε μία ραγδαία πτώση τιμής τουλάχιστον στην τιμή της μετοχής της. Δυστυχώς η τιμή της Deutsche Bank έχει καταρρεύσει από τις 29 Δεκεμβρίου 2015, κατά 40%, ενώ τη στιγμη που γράφουμε αυτό το άρθρο καταρρέει 9,5% ενδοσυνεδριακά. Παρά το ότι η τράπεζα αυτή είχε όντως τη χειρότερη εξέλιξη τιμής στην Ευρώπη μεταξύ μεγάλων τραπεζών, αξίζει να σημειώσουμε ότι πτώση 35% στην ίδια περίοδο είχε η Credit Suisse, ενώ πτώση 20% - 30% είχαν επίσης και οι τραπεζικοί κολοσσοί Commerzbank, BNP Paribas, UBS, Societe General και Barclays, ενώ συνολικά οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν χάσει… 27% της αξίας τους! Εν ολίγοις, οι εκτιμήσεις που έχουμε διατυπώσει στο προηγούμενο διάστημα ότι το τραπεζικό συστημα της Ευρώπης ίσως βρίσκεται στο κατώφλι αρνητικών εξελίξεων άρχισαν να φαίνονται στις χρηματιστηριακές τιμές. Όμως αυτήν τη στιγμή ο αδύναμος κρίκος φαίνεται ότι είναι η Deutsche Bank. Μάλιστα, οι τιμές ασφαλίστρων (CDS) της Deutsche Bank έχουν φτάσει τα επίπεδα κινδύνου της UniCredit, τράπεζας που ανήκει σε εκείνες με σοβαρά προβλήματα, κρίνοντας πάντα από τις τιμές των CDS της τελευταίας, που επι διετία βρίσκονται πολύ ψηλότερα από εκείνα του κλάδου, μαρτυρώντας υψηλή σχετικα πιθανότητα χρεοκοπίας.

Η τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα αποτελέσματα της δεν θα είναι καλά. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο. Η διάσωση της Deutsche Bank, από τους Γερμανούς φορολογουμένους, σε περίπτωση χρεοκοπίας της, θα ηταν μία πολύ ακριβή ιστορία για τους Γερμανούς. Όπως και της Volkswagen. Όπως και πολλών άλλων. Αυτό οδηγεί σε ευρύτερα σημαντικά συμπεράσματα.

Η κερδοσκοπία εις βάρος περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, επιχειρήσεων και λαών δεν είναι πλέον αρκετή για να διασφαλίσει τα εταιρικά κέρδη στη μητρόπολη του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, τη Γερμανία. Προφανώς η εποχή που ο Νότος, η κάθε Ελλάδα, αποτελούσε το μόνο μαύρο πρόβατο έχει περάσει και μαζί με αυτήν οι όποιες δικαιολογίες. Πλέον η κρίση αγγίζει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Υπό αυτήν την έννοια, πολύ φοβόμαστε ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας τραπεζών, όπως της Deutsche Bank, πράγμα που απευχόμαστε, δεν θα μπορέσει ο κάθε Γερμανός φορολογούμενος να σώσει την κατάσταση, θα υπάρξει βαθιά απομείωση αξίας τόσο των επενδύσεων των μετόχων, όσο και των ομολογιούχων και των καταθετών. Αυτό όμως είναι πολύ άσχημο νέο για όλους μας, για τη ρευστότητα του συστηματος, και τις χρηματιστηριακές αγορές όχι μονο της Γερμανίας, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και παγκόσμια.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Λευκός Οίκος δεν βλέπει την τουρκική συμμετοχή στην λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα και την Ευρώπη!

Αναίτια υποστήριξη προς την Τουρκία, για ένα θέμα που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη, πρόσφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA και του Εθνους Μιχάλη Ιγνατίου.

Ρωτήσαμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση όπως προσπαθήσει να σταματήσει την ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα, που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και κινδυνεύει να επεκταθεί μέχρι την Ευρώπη.

Στο ερώτημα μας ο Τζον Κίρμπι, αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «έχουν μιλήσει σε κάθε έθνος που το αγγίζει η κρίση», τόνισε ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες, καθώς για όλα αυτά φταίει το καθεστώς Ασαντ.

Απαντήσαμε ότι δεν ζητάμε να δακτυλοδείξει κάποια χώρα, αλλά να μας πει εάν οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα. Είπε:

«Η Ελλάδα είναι πράγματι ένα από αυτά τα έθνη. Κι η Τουρκία είναι απολύτως ένα από αυτά. Γι’ αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης ότι πρόκειται για την συνεισφορά κονδυλίων και πόρων για τη βοήθεια εθνών που σχετίζονται μ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Να ανταποκριθούν με τους πρόσφυγες που έχουν και προσπαθούν να φροντίσουν. Γι’ αυτό το πράγμα μιλούμε συνεχώς, όμως δεν θα δείξουμε με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνη».

Σε νέο ερώτημα μας, εάν οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσουν τα σκάφη που φεύγουν απ’ εκεί, από τα τουρκικά λιμάνια, και παράλληλα προσκαλώντας τον εκπρποσωπο να πει πως τελικά οι πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα κι απ’ εκεί στην Τουρκία, ο κ. Κίρμπι κάλυψε πλήρως την Τουρκία.

«Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Πρόκειται για απελπισμένους που προσπαθούν απεγνωσμένα με διάφορα μέσα να δραπετεύσουν απ’ τη βία και το θάνατο και την καταστροφή των σπιτιών και της περιουσίας τους. Η πραγματική πηγή (ΣΣ του προβλήματος) είναι ο Ασάντ και το καθεστώς του κι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία. Μιλήσαμε γι’ αυτό κι αυτό προσπαθούμε εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βρεθεί πολιτική λύση , να βρεθεί λύση στη σύγκρουση ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο και τη σύγκρουση, ώστε ο κόσμος να μην εγκαταλείπει τη Συρία».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε στο MEGA και στο Εθνος ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ μιλούν με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επηρεάζονται βαθιά από την προσφυγική κρίση και συνεχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερους πόρους. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Λονδίνο επιπρόσθετους πόρους για τους Σύρους πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική συνεισφορά.

«Προηγουμένως μνημονεύσατε την Τουρκία», συνέχισε την απάντησή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «Αυτό δεν είναι γι’ αυτούς θεωρητική άσκηση. Ασχολούνται με εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους στην δική τους πλευρά των συνόρων κι εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, ίσως και περισσότερους, στην άλλη πλευρά. Είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε μαζί τους προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», κατέληξε ο κ. Κίρμπι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υιοθετήθηκαν βασικές θέσεις της Τουρκίας με γερμανική βούλα. Αναθεωρείται το Action Plan, ώστε η Αγκυρα να λάβει χρήματα άμεσα και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Eρωτηματικά για τη διμερή συμφωνία. Πώς ένα tweet Τούρκου αξιωματούχου επιβεβαιώνει τους εκβιασμούς Ερντογάν

Γράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμφθηκε το λεγόμενο Action Plan μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να λάβει βοήθεια η Τουρκία μόνο όταν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που πήρε πάνω της τη διαχείριση του προσφυγικού, φέρεται να ενέδωσε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της γείτονος χώρας. Όπως το Euro2day.gr έγραψε εδώ και μήνες, η Τουρκία ήθελε και στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα βοήθεια στα σχέδιά της στα σύνορα με Συρία.

Τελικά χθες Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex, που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Το παιχνίδι πλέον λαμβάνει άλλη -σοβαρότερη- μορφή, καθώς η πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι πρόταση της ΕΕ -δεδομένου ότι η κ. Μέρκελ δεν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη εκ των προτέρων, αλλά μόνο τον Γάλλο πρόεδρο- και διαφαίνεται καθαρά μια γερμανοτουρκική πρωτοβουλία η οποία ακουμπά και τη χώρα μας.

Επιπλέον η Τουρκία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατάφερε να αποσπάσει υπόσχεση ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα λάβει σύντομα και χωρίς να έρχονται τμηματικά και υπό προϋποθέσεις, όπως εγγραφόταν στο Action Plan της Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αχ. Νταβούτογλου δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τις Βρυξέλλες για τα πρότζεκτ που σχεδιάζει, αφού λάβει τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα-φωτιά που δημοσίευσε χθες το Euro2day.gr (και τα οποία αναπαράγει σήμερα ο τουρκικός Τύπος), η Άγκυρα, αν και συμφώνησε στο Action Plan τον Οκτώβριο, δύο μήνες μετά παρουσιάστηκε δυσαρεστημένη και το απέρριψε, απειλώντας ότι θα γεμίσει την ΕΕ με πρόσφυγες και νεκρά παιδιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται τώρα, κατάφερε με τη στάση του να μην υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να φέρει την Ευρώπη ακριβώς εκεί που ήθελε. Κι ας προσπαθεί η Κομισιόν να διαρρέει ότι από εκείνη τη συνάντηση πολλά έγιναν. Όντως, έγιναν πολλά αλλά υπέρ της Τουρκίας καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα. Η Τουρκία απειλεί. Και δεν το κρύβει. Αντιθέτως μάλιστα.

Σοκαριστικό είναι ένα tweet που έστειλε εκείνη την περίοδο ο διαπραγματευτής του Τούρκου προέδρου, Burhan Kuzu, που έλεγε ξεκάθαρα και με τον πιο «πανηγυρικό» τρόπο: Επιτέλους η ΕΕ κατάλαβε την απειλή της Τουρκίας και άνοιξε το πουγκί! Τι είχαμε πει; Ανοίγουμε τα σύνορα και σας αμολάμε πάνω σας όλους τους Σύρους πρόσφυγες.

Μετά την επεισοδιακή κρίσιμη συνάντηση των κ.κ. Ερντογάν, Τουσκ και Γιούνκερ, η ΕΕ άρχισε να κάνει υποχωρήσεις, το ένα κράτος-μέλος ξεκίνησε να κατηγορεί το άλλο, διεξήχθησαν παράλληλες και εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώστε να μη ναυαγήσουν οι προσπάθειες, ενώ η Γερμανία πήρε από τα χέρια της Κομισιόν τον φάκελο «Τουρκία», για να φθάσουμε στη χθεσινή τρίτη σε ένα μήνα άφιξη της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να πειστεί η γείτονα χώρα να σταματήσει τις ροές!

Κι ενώ οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, στην ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα υποστεί νέο κύκλο πιέσεων αύριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κολεγίου Επιτρόπων, αλλά φαίνεται πως θα δεχθεί και τις ανάλογες πιέσεις για να έρθουν 7-8 χιλιάδες ξένοι συνοριοφύλακες, ώστε να βοηθήσουν στα χερσαία σύνορα και δη με την ΠΓΔΜ. Εάν η Ελλάδα πει «όχι», ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι συνοριοφύλακες να πάρουν θέσεις από την άλλη μεριά του τείχους.
Τετραγωνίζουμε τον κύκλο

Ένα άλλο σοβαρό δείγμα ότι η ΕΕ χάνει το διαπραγματευτικό παιχνίδι με την Τουρκία είναι το γεγονός ότι η τελευταία και πάλι απέρριψε τις ευρωπαϊκές αιτιάσεις να δεχθεί hot spots στα παράλιά της, που θα έλυναν το πρόβλημα των ροών ως ένα μεγάλο βαθμό. Ένα αυτονόητο μέτρο δηλαδή.

Ακόμα και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες στην εκπομπή Ενικός του Star ότι δεν γίνεται να υπάρχουν hot spots σε μη ευρωπαϊκή χώρα (!). Αυτή η τοποθέτηση -που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με το ότι δεν εμπίπτει στις αποφάσεις της ΕΕ- φανερώνει ποιος έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί η Ευρώπη είναι γνωστή για την τάση να αναθεωρεί αποφάσεις της όταν τη συμφέρει και θέλει να πιέσει (βλέπε Ελλάδα). Η Τουρκία, όμως, είναι μια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ και συνεπώς η Ευρώπη θα έπρεπε να ζητήσει αποδείξεις καλής θέλησης και να πιέσει ώστε να τοποθετήσει hot spots (κι ας ονομάζονταν διαφορετικά) στα τουρκικά παράλια, να έχει παρουσία εκεί, να διαχειρίζεται τους ελέγχους καθώς και να αποφασίσει πώς θα γίνονται οι περιπολίες μέσω του Frontex.

Παρά το γεγονός όμως ότι η Τουρκία είναι αυτή που κτυπά την πόρτα της ΕΕ -και υποτίθεται είναι η πλευρά που πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες-, όχι μόνο έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι αλλά επιβάλλει όρους, καταστρατηγεί το Action Plan, διαχωρίζει πλέον την ενταξιακή πορεία από το προσφυγικό και ζητά νέα ανοίγματα κεφαλαίων άμεσα, όπως και χρήματα χωρίς καν να φέρει έστω και ένα αποτέλεσμα.

Επίσης φαίνεται πως θα καταφέρει να έχει μεγαλύτερο λόγο για τη συνδιαχείριση των κονδυλίων που θα λαμβάνει από την ΕΕ -κάτι που ζητούσε ο κ. Ερντογάν από τον Νοέμβριο.

Και μπορεί ο κ. Αβραμόπουλος να είπε χθες ότι τα χρήματα είναι για τους πρόσφυγες και όχι για την Τουρκία και να επανέλαβε ότι το Ταμείο που θα στηθεί θα επιβλέπεται από την ΕΕ, οι καλά γνωρίζοντες έλεγαν εδώ και μήνες ότι όσον αφορά στην ανέγερση των προσφυγικών καταυλισμών, σχολείων κ.λπ., oι Βρυξέλλες εξέφραζαν φόβους ότι τα κονδύλια θα πάνε με απευθείας ανάθεση στις κατασκευαστικές εταιρίες, φωτογραφίζοντας μάλιστα και αυτές που είναι συμφερόντων της οικογένειας Ερντογάν.

Και ενώ ο Τούρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταβαίνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις -καθώς οι Τούρκοι επιμένουν ότι θέλουν να έχουν παρουσία στα ελληνικά hot spots για να αποφασίζουν ποιοι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στη γείτονα χώρα-, κρίσιμα είναι δύο στοιχεία:

1. Η δήλωση χθες του κ. Μουζάλα στο Star ότι εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων δεν είναι καλή εξέλιξη.

2. Το αέναο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται το στήσιμο hot spots στα παράλια της Τουρκίας, ώστε να κοπεί το πρόβλημα από τη ρίζα του ως το πρώτο μέτρο καλής θέλησης που πρέπει να επιδείξει η Τουρκία εάν θέλει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν θέλει να λαμβάνει χρήματα από την ΕΕ και εάν θέλει την άρση της βίζας.

Η φράση της κ. Μέρκελ ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί στο προσφυγικό, μόνο ως πίεση δεν μπορεί να μεταφραστεί. Καλές οι δηλώσεις, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας...

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Εντολή στον Γενικό Διευθυντή του Δήμου της Κω να γίνει άμεσα διαδικασία δημοψηφίσματος, έδωσε χθες, όπως αποκάλυψε στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Στην τοποθέτηση του επί του θέματος τόνισε ότι ο δήμος Κω και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Hotspot όπως αποφάσισε και η Επ. Διαβούλευσης.

"Προτείναμε 10 χώρους τους οποίους θεώρησαν ότι είναι επάνω σε κατσάβραχα, ή ότι είναι μικροί. Βλέπετε θέλουν μεγάλες εκτάσεις για να φιλοξενήσουν χιλιάδες κόσμο..." είπε ο κ. Κυρίτσης τονίζοντας μάλιστα την τροπολογία την οποία πέρασαν το δικαίωμα που θα έχει ο Διοικητής του Hot Spot να παρατείνει μέχρι 25 μέρες την παραμονή των μεταναστών στο Hot Spot που θα λειτουργεί σαν στρατόπεδο.

Μάλιστα, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι αν ισχύει αυτό που έγραψε το ΒτΚ για παρουσία ένστολου σε συνεδρίαση ΔΣ (για την μπλόφα με το Σελβέρι ώστε να καταλήξουν στην 148) αυτό έχει να γίνει όπως είπε από την εποχή της Χούντας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν είναι μόνο η ανικανότητα διαχείρισης - αντιμετώπισης προβλημάτων. Είναι και η ιδεοληπτική πολιτική προσέγγιση που δεν επιτρέπει στην σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας να αντιληφθεί πως η ολική της ανεπάρκεια δρα καταλυτικά για την διεθνή απομόνωση της χώρας, η οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια να πάρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός γερμανικού προτεκτοράτου, αλλά ταυτοχρόνως να μεταβληθεί σε μία σύγχρονη Αλβανία του Εμβέρ Χότζα.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο γιγαντώθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (μην ξεχνάμε πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου από τις πρώτες ημέρες της υπουργοποίησής της διαλαλούσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα και πως οι δυστυχισμένοι -όλου του κόσμου;- δεν πρέπει να εμποδιστούν να έρθουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη) και απειλεί τόσο τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όσο και την Ελλάδα, η οποία με ευρωπαϊκή "εντολή" και κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής συνθήκης, μετατρέπεται σε μια τεράστια ανοιχτή φυλακή, σε ένα διαλογητήριο ανθρώπων που θα προσφέρουν φτηνή εργασία στις βιομηχανίες της Ευρώπης, ενώ το άνοιγμα της συζήτησης περί ΕΟΖ εντός της Ελληνικής Επικράτειας θέτει επιπλέον σοβαρά ζητήματα τόσο οικονομικού όσο και εθνικού χαρακτήρα...

Κι ενώ το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι παλιό και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, δυστυχώς δεν είναι λίγοι και εκείνοι που το "βλέπουν" σήμερα και "πέφτουν από τα σύννεφα"..., αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει επιμελώς να διαστρεβλώσουν και να αντικαταστήσουν την έννοια "πρόσφυγας" με αυτή του λαθρομετανάστη (τονίζουμε πως με προσωπική παρέμβαση του κυρίου Τσίπρα στην Άγκελα Μέρκελ, οι Αφγανοί αναγνωρίζονται ως... "πρόσφυγες"!), για να μπορέσουν να "εισαχθούν" ανεμπόδιστα τεράστιοι αριθμοί στην Ελλάδα, η οποία έχει μεταβληθεί σε "χοάνη" εισόδου στην Ευρώπη, ελέω μίας πολύ ιδιαίτερης "αριστερής" προσέγγισης στην έννοια του "ανθρωπισμού", ο οποίος επιβάλλεται εις βάρος των γηγενών πληθυσμών των χωρών υποδοχής - διαμονής - προορισμού των λαθρομεταναστών. Η παραποίηση της πραγματικότητας έφτασε στο σημείο να "βαφτίζονται" πρόσφυγες σχεδόν όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ οι πραγματικοί πρόσφυγες φαίνεται να μην ξεπερνούν το ποσοστό του 10%...
Μάλιστα, όσοι τολμούσαν ή τολμούν να μιλάνε για λαθρομετανάστες (και όχι μετανάστες ή πρόσφυγες) ή τολμούσαν να αναφέρουν πως οι λαθραία εισαχθέντες στην χώρα δεν είναι πρόσφυγες, τότε η "πολιτική ορθότητα" της "δημοκρατικής παράταξης" τους χαρακτήριζε (και τους χαρακτηρίζει) φασίστες!!! Έλλειψη κοινής λογικής, έλλειψη δημοκρατικής αντίληψης, έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας; Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη σεβασμού πρωτίστως προς την χώρα και τους κατοίκους της διόγκωσε ένα πρόβλημα που ήταν διαχειρίσιμο, αλλά με τις "κατάλληλες υποβοηθήσεις" μετατράπηκε σε απειλή...

"'Επεσε από τα σύννεφα" ο ακτιβιστής αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης!

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του εχθές στο Star, λέγοντας πως "η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου - ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015".

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων απο τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγέλλοντας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να "πέσει ο φράχτης", που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. "Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα ", εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

"Είναι πολύ πιθανό, παρ'όλο που θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την Ευρώπη"

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, "ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της".

Όπως είπε, σε αυτή την περίπτωση "δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε".

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα "αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές".

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας σχολίασε και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών λέγοντας ότι "έχουμε μείνει σημαντικά πίσω". Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

"Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση"

"Το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων υπάρχει, συνέπειες θα υπάρξουν, η εθνική προσπάθεια είναι να μειωθούν οι συνέπειες. Το πώς θα συνεργαστούμε ώστε να μειωθούν οι συνέπειες είναι το θέμα". Με τη φράση αυτή ο Γ. Μουζάλας, έδωσε τη δική του απάντηση στις αντιδράσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση του δημάρχου Κω και δήλωσε: "Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα".

"Υπάρχει μία άποψη που δεν λαμβάνει υπόψη της μια πραγματικότητα: δεν πάμε εκεί τους μετανάστες, είναι εκεί. Με τα κέντρα και τα hotspots προσπαθούμε να γίνει η καταγραφή μέσα σε 72 ώρες και αν συνεχεία να πάνε στην Αθήνα. Αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος είναι εθνικός και υποχρέωση στην Ευρώπη, δεν τον θέλει ο κ. Κυρίτσης. Εγώ εκτιμώ ότι είναι λύση για τον τουρισμό", τόνισε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος υποστήριξε ότι δίχως την καταγραφή στα κέντρα, η Κως θα επιστρέψει "στις εικόνες που βλέπαμε πέρυσι το καλοκαίρι".

Προηγήθηκε παρέμβαση του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος εξήγησε ότι έχει καταθέσει πρόταση με δέκα θέσεις για εγκατάσταση, "αλλά έχουμε διαφωνία ως προς το χαρακτηρισμό hotspot, που και θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους, και το ευαίσθητο τουριστικό νησί θα έχει πρόβλημα. Θέλουμε να χαρακτηριστεί χώρος αβλαβούς διέλευσης για παραμονή ένα 24ωρο, ώστε να φύγει η Κως από το κάδρο των hotspots, κάτι που ζητούν και όλοι οι μεγάλοι tour operators".

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει εθνικό σχεδιασμό ως τώρα "και τώρα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον εκβιασμό της Ευρώπης προς τη χώρα, δέχεται τώρα εκβιασμό η Κως". Τέλος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν εμποδίζει το hotspot. "Ο δήμος κατέθεσε τις απόψεις του και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει τις εργασίες. Δεν τους εμπόδισε κανείς".

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά: "Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση".

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η Τουρκία αποτελεί το κλειδί για τη διαχείριση του ζητήματος, άποψη που σήμερα κυριαρχεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Τα 3 δις ευρώ και το πλάνο δράσης για την Τουρκία η Ευρώπη το πήρε μετά από δική μας παρέμβαση", τόνισε.

Παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής "έχουμε επιστρέψει πολύ λίγους", προσθέτοντας πως "το πρόβλημα ξεκινά από την ακτή της Τουρκίας". Μάλιστα έδωσε και έναν αριθμό: τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 53.000 πρόσφυγες και έχουμε επιστρέψει μόλις… 130!

"Έχουμε σηκώσει και αεροπλάνα για το Πακιστάν. Τα δύο μας τα γύρισαν πίσω, το ένα άφησε τους μισούς. Η Ελλάδα θέλει τις επιστροφές, δεν είναι αλήθεια το αντίθετο. Η Ευρώπη είναι αυτή που δεν μπορεί να τις πετύχει". διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

Όσον αφορά στην τροποποίηση των νόμων 2011 και 2014 για τα κέντρα καταγραφής που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η διάταξη που αναφέρεται στην παραμονή προσφύγων και μεταναστών για 25 ημέρες, "δεν αφορά στα hotspots, αλλά στα προαναχωρησιακά κέντρα μέσα στα hotspots για τους παράνομους μετανάστες. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ταυτοποιούνται σε 24-72 ώρες. Επειδή όλα εξαρτώνται από την ροή και επειδή ο έλεγχος της ροής είναι στα τουρκικά παράλια, πρέπει να έχουμε ένα περιθώριο χρόνου, γιατί δεν μπορούμε να τους ταυτοποιήσουμε όλους".

Για τις φημολογούμενες κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι "αν αυτό αφορά στις ακτές της Τουρκίας, να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση. Αν αφορά και στις δύο ακτές θα πρέπει να δει κανείς αν υπάρχουν εμπλοκές ή όχι".

"Η λύση που προτείνεται να είναι εφαρμόσιμη"

"Κανείς δεν το θέλει πιο πολύ η λύση που προτείνεται να είναι εφαρμόσιμη λύση, και αυτό θα φανεί αύριο ή μεθαύριο", σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός για την πρόταση των δημάρχων Δέλτα και Ωραιοκάστρου να χωροθετηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης της Βόρειας Ελλάδας σε οικόπεδο του ΟΣΕ στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η επιλογή του χώρου κατασκευής δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, καθώς το συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. "Εγώ έχω αρμοδιότητα να δω αν τα μέρη αυτά συμβαδίζουν με τις επιστημονικές προδιαγραφές που υπάρχουν. Δεν μπορώ να απαντήσω λοιπόν", τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, πρόκειται για έκταση στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης που συνορεύει με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα. Η πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται συνεργασία και ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο δήλωσε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι οι μαθητές των σχολείων στο δήμο Δέλτα προχώρησαν σε κατάληψη. "Ντρέπομαι που τα σχολεία κατέβηκαν για να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Τα σχολεία είναι για άλλο πράγμα. Οι γονείς να κατέβουν, αλλά τα παιδιά για ποιο λόγο", επεσήμανε, και πρόσθεσε: "Και αλλού υπάρχουν άνεργοι και φτωχοί. Δεν είναι ο δήμαρχος Σάμου κάτι χειρότερο από το δήμαρχο Κω. Δεν έχουν λιγότερα προβλήματα στην Ειδομένη".

Σε τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός εξήγησε ότι "ρίχνουμε τις ευθυνες ο ένας στον άλλο αντί να γίνουμε ένα μέτωπο και να ζητήσουμε από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητάμε από την Ελλάδα της ανέχειας να είναι έτοιμη, τη στιγμή που ολόκληρη Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη".

Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε να υπάρξει συναντίληψη και συντονισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρατήρησε ότι η ΚΕΔΕ δημιουργεί ένα τοπικό σχέδιο δράσης για τους δήμους στην πρώτη γραμμή, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. "Διαφωνούμε για τη χωροταξια του hotspot, αλλά καταλαβαίνουμε την εθνική ανάγκη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας", διευκρίνισε.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρθηκε στις μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), που "έχουν ξεπεράσει κάποια όρια", και πρόσθεσε, "Επειδή μας βρήκαν αδύναμους οικονομικά, δεν μπορούν να γίνουν κράτος εν κράτει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνουν και πολιτική".

Το κυρίως ερώτημα όμως παραμένει: Πως μπορεί μία κυβέρνηση να δώσει λύση σε προβλήματα η οποία αντίκειται στον βασικό ιδεολογικό της κορμό; Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση είναι μία κατοχική κυβέρνηση (ομολογία του υπουργού κ. Κουρουμπλή σε τηλεοπτική εκπομπή του κ. Τράγκα στο Action24) που εκτελεί εντολές ξένων και εφαρμόζει νόμους που επιβάλλονται από ξενους. Είναι δηλαδή μία κυβέρνηση που δεν υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα, άγεται και φέρεται από τρίτους και σε κάθε περίπτωση εφαρμόζει (και θα συνεχίσει να εφαρμόζει) πολιτικές που αντίκεινται στα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και παραβιάζουν κάθε λογική προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των εντολέων.

Κάποιοι κατηγορούν την συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου πως μετατρέπει την Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα. Δυστυχώς, η Βόρεια Κορέα είναι πολύ καλύτερη από τον προορισμό της χώρας με τους συγκεκριμένους "καπετάνιους", οι οποίοι, όντας αδίστακτοι, μετατρέπουν την Ελλάδα σε μία σύγχρονη απομονωμένη διεθνώς Αλβανία του Εμβέρ Χότζα και για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους όνειρα βυθίζουν την χώρα σε έναν ατελείωτο εφιάλτη...
Αυτή η κυβέρνηση, των λαθρεπιβατών της πολιτικής και των βυσοδομιστών της ελληνικής ιστορίας θα πρέπει να εκλείψει τάχιστα και να αντικατασταθεί από ένα σχήμα ανθρώπων που θα υπερασπίσουν τα αυτονόητα και όχι ανόητες πολιτικές ιδεοληψίες και σκοτεινές συμφωνίες...
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα βρισκόμαστε στο ιστορικό σταυροδρόμι που πρέπει να επιλέξουμε εάν θα παραμείνουμε χώρα ή θα γίνουμε χώρος και εάν θα παραμείνουμε λαός ή θα γίνουμε (σε βάθος πάρα πολλών δεκαετιών) επαίτες και δούλοι... Δυστυχώς, σχεδόν το σύνολο του παρόντος πολιτικού προσωπικού εργάζεται υπέρ του απόλυτου εξανδραποδισμού και της απόλυτης υποταγής - κατοχής της χώρας,  αφού αποδέχεται την μετατροπή της Ελλάδας σε στρατόπεδο ανεπιθυμήτων (αυτό θα συμβεί με την δακτυλοσκόπηση των λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται στην χώρα ταυτοποίησης σε περίπτωση που θα κηρύσσονται ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη), σε διαλογητήριο εργατικού δυναμικού και, ταυτόχρονα σε έναν χώρο απόλυτης φτωχοποίησης του γηγενούς πληθυσμού ο οποίος θα αντικατασταθεί με ταχύτατους ρυθμούς από τους "πρόσφυγες". Το μεσοπρόθεσμα προσφερόμενο αντίτιμο αυτής της αυτοκτονικής αντεθνικής πολιτικής είναι η διατήρηση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού στη νομή της λαθραίας εξουσίας μίας σύγχρονης μπανανίας...
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου