Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Φεβ 2016

«Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα επί διήμερον, στο 'Αμστερνταμ. «Διότι», πρόσθεσε, «δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κοτζιάς, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, σήμερα, για την προσφυγική μεταναστευτική κρίση ανάμεσα στα υποψήφια προς ένταξη κράτη-μέλη των Δυτ. Βαλκανίων και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτέλεσε και το αποκλειστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, τόνισε με έμφαση «ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» .

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών, η συζήτηση είχε ως επίκεντρο το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, υπό το φως της πρόσφατης άρσης των κυρώσεων.

Τα Σκόπια προστασία της ΕΕ και της Σένγκεν από τους πρόσφυγες

Επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, αναμένεται να ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων Σκοπίων - Ελλάδας στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης του Σαββάτου, στην οποία συμμετέχει και ο Nikola Poposki, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

Η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Αυστρία ζήτησαν τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ στα Σκόπια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto.

«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αμυνθεί από το νότο προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισροή μεταναστών είναι συνεχής και υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφος της Ένωσης, καθημερινά. Είναι προφανές ότι τα νότια σύνορα της Σένγκεν δεν προστατεύονται και εάν η Ελλάδα δεν αποδεχτεί καμία βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, τα Σκόπια και η Βουλγαρία είναι οι προφανείς λύσεις. Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, γιατί είναι απογοητευτικό ο καθένας να κάνει λόγο για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, αλλά να παραμένει άπραγος. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Szijjarto.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τα Σκόπια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί η χώρα με σεβασμό.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει τα Σκόπια και η χώρα θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά για την προστασία της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είναι μέλος των δύο οργανισμών. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα Σκόπια και η Ουγγαρία ήδη το έχει κάνει αυτό αναπτύσσοντας εκεί αστυνομικούς. Ωστόσο, θα μπορούσαμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις υποδομές και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών σας», πρόσθεσε ο κ. Szijjarto.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Johannes Hahn, δήλωσε πως για το θέμα απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση, καθώς μεμονωμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν μια επίδραση ντόμινο.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου τα υποψήφια κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε πάρκινγκ για τους πρόσφυγες. Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι μια λύση, αλλά δέσμευση για τις μελλοντικές ανάγκες. Η Σένγκεν είναι ένα σύμβολο της Ευρώπης και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να αποτύχει», υπογράμμισε ο κ. Hahn.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ανταλλαγή φραστικών “πυρών” μεταξύ της Μόσχας και της ‘Αγκυρας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πολλοί αναρωτιούνται, ότι με τους ρυθμούς που πήραν οι επιθέσεις, τι άλλο θα ακολουθήσει. Εκφράζονται φόβοι για πολύ χειρότερα πράγματα, και φαίνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίζει την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσφατα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την σύμπραξη και της Αιγύπτου, η Μόσχα κατηγόρησε τους Τούρκους και τους συμμάχους τους για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους έναντι της Κύπρου.

Χθεςμ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει σοβαρούς λόγους να υποψιάζεται πως η Τουρκία ετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στη Συρία. “Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταγράφει αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για κρυφή προετοιμασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για δραστικές ενέργειες στο έδαφος της Συρίας”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Απάντησε αμέσως πηγή στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου:

Η Ρωσία προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από τα εγκλήματά της στη Συρία προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στρατιωτικά στη συριακή επικράτεια, υποστήριξε η πηγή.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να κρύψουν τα εγκλήματά τους στη Συρία. Απλώς εκτρέπουν την προσοχή από τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων ως μια χώρα η οποία έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να προστατεύσει την ασφάλειά της», ανέφερε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Νταβούτογλου στο πρακτορείο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Βεργόπουλου

Με πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή της 31ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων παραδέχθηκε με ειλικρίνεια που τον τιμά μια πραγματικότητα, που όμως αφ’ ενός πληγώνει όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την αλλαγή και επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της τρέχουσας κατάρρευσης της, και αφετέρου τους εμβάλλει σε ακόμη περισσότερη ανησυχία για τις άμεσες προοπτικές της χωράς και του λαού της.

Οπωσδήποτε κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται να διατηρεί στην αρχή της θητείας της «αυταπάτες» και στη συνέχεια, διαπιστώνοντας με όψιμο ρεαλισμό τις δυνατότητες της, να προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Αυτό το δικαίωμα δε μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από την σημερινή κυβέρνηση. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών ομολογεί ότι η κυβέρνηση διατηρούσε «αυταπάτες» που κατέρρευσαν όσον αφορά την επίλυση του ελληνικου προβλήματος με βάση την ενδεχόμενη στήριξη από την Κίνα, την Ρωσία, τον Ντράγκι και το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αναφέρεται σε αυτές αφήνει να διαφανεί και κάποιο κρίσιμο κυβερνητικό έλλειμμα διαπραγματευτικής ικανότητος. Χωρίς την κατάλληλη κυβερνητική διαχείριση, τότε όλες ανεξαιρέτως οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να καίγονται η μια μετά την άλλη και να χαρακτηρίζονται τελικά «αυταπάτες».

Ακόμη και οι καλύτερες ιδέες και με τις καλύτερες των προθέσεων μπορούν να καταλήγουν «αυταπάτες», όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμογής τους. Υπάρχουν «αυταπάτες» που με πρόσφορη διαχείριση μπορούν να αποδεικνύονται εφικτές και αντίστροφα εφικτές εξ αρχής επιλογές που όμως στη συνέχεια να μοιάζουν με αυταπάτες λόγω απρόσφορης διαχείρισης.
Μέχρι στιγμής, ουδέποτε έγινε γνωστό κάποιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα εφαρμογής βάσει του οποίου οι αναφερόμενες από τον πρόεδρο περιπτώσεις αποδείχθηκαν «αυταπάτες». Ως γνωστόν, ένα πράγμα η έμπνευση και οι ιδέες, άλλο η εφαρμογή τους.

Έπειτα, στις δηλώσεις του πρόεδρου ουδεμία διάκριση γίνεται ανάμεσα στις εντός και στις εκτός Ευρωζώνης λύσεις, σα να πρόκειται για ισοδύναμες. Όμως, κάθε μια από αυτές είναι διαφορετική και θα απαιτούσε την ιδιαίτερη κατανόησή της με την κατάθεση εξειδικευμένων κάθε φορά προτάσεων, πράγμα που επίσης ουδέποτε συνέβη. Όσον αφορά στην Ρωσία και στην Κίνα, εάν η κυβέρνηση διακινούσε σοβαρά παρόμοια προοπτική, θα όφειλε να έχει καταθέσει πρόγραμμα συνεργασίας με αυτές τις χώρες και όχι να βασίζεται σε αβασάνιστες, συναισθηματικές εκρήξεις εμπνευσμένες είτε από την ιστορία είτε από την γεωπολιτική. Όσο το πρόγραμμα αυτό δεν παρουσιάζεται, τόσο οι εναλλακτικές λύσεις θα βγαίνουν «αυταπάτες».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις «αυταπάτες» σχετικά με τον Ντράγκι και το μέτωπο του Νότου. Ωστόσο, παρά την εκτίμησή του, τόσο ο ένας όσο και το άλλο δεν έχουν ξεφουσκώσει, δε μοιάζουν για «αυταπάτες», αλλά αντίθετα συνεχίζουν την πορεία τους. Με την αισθητή διαφορά για την χώρα μας ότι αυτή παραμένει απ’ έξω και χωρίς κανένα ειδικό βάρος από κάθε σχεδιασμό είτε της ΕΚΤ είτε των χωρών του Νότου. Ο μεν Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική του των χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, παρά τις πιέσεις των Γερμανών πολιτικών, επεκτείνει την προσφορά φθηνού χρήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, εκτός βέβαια της Ελλάδος και παράλληλα η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει δημοσία χρέη των χωρών μελών στο κοινό νόμισμα, ενώ η χώρα μας αγνοείται και δεν λαμβάνεται υπόψη σε κανένα από τα προγράμματά της.

Τουναντίον μάλιστα, ενώ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη η ρευστότητα αυξάνεται και με μηδενικό κόστος, στη χώρα μας μειώνεται και με κόστος χρήματος αισθητά ανώτερο από ο,τι στην υπόλοιπη νομισματική περιοχή. Γιατί η χώρα μας δε συμμετέχει στην «ποσοτική χαλάρωση» ούτε στις αγορές από την ΕΚΤ τίτλων δημοσίου χρέους των χωρών μελών στο ευρώ; Επειδή άραγε τα προγράμματα αυτά είναι «αυταπάτες» ή μήπως επειδή ουδέποτε διαπραγματεύθηκε με πρόσφορο τρόπο την ένταξή της σε αυτά; Ακόμη και την επισήμανση του ΔΝΤ σχετικά με την λανθασμένη εκτίμηση των πολλαπλασιαστών από τις δραστικές περικοπές δαπανών και εισοδημάτων στη χώρα μας, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει καμιά ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνον οι προηγούμενες, αλλά και ακόμη λιγότερο η σημερινή.

Τέλος, όσον αφορά στο μέτωπο των χωρών του Νότου, φαίνεται ότι ο ίδιος ο Ντράγκι, που δεν το έχει τόσο ανάγκη, ποντάρει με ρεαλισμό σε αυτό πολύ περισσότερο από ο,τι η χώρα μας, για την οποία εν τούτοις αυτό αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Το μέτωπο δεν παύει οργανώνεται εκ των πραγμάτων και μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τις Γαλλία και Ιταλία, με πιθανή επέκταση προς την Ισπανία, ενώ η χώρα μας αγνοείται, παραμένοντας στην υποδειγματική τήρηση του προγράμματος από το οποίο οι άλλες χώρες του Νότου σταδιακά αποστασιοποιούνται. Ενόσω δεν υπάρχει σοβαρή και τεκμηριωμένη επεξεργασία με συγκεκριμένες προτάσεις, κάθε εναλλακτική λύση θα καταλήγει μοιραία να μοιάζει με «αυταπάτη» και η ευθύνη για αυτό θα επιρρίπτεται συνεχώς στους άλλους που δεν θα έχουν σταθεί στο ύψος των δικών μας προσδοκιών και αναγκών.

Με την ίδια ευκαιρία, ο πρόεδρος της Βουλής, παντα με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια, ομολογεί ότι «δεν δημοσιοποιήσαμε πολλά πράγματα για να μην φτύνει ο κόσμος την Αριστερά». Σέβομαι τον αγωνιστή Νίκο Βούτση, όμως αυτή η εκμυστήρευση θα μπορούσε να είναι η χαριστική βολή, αυτή που αποτελειώνει τον θανάσιμα πληγωμένο. Δεν κοινολογούμε τις θλιβερές αδυναμίες μας για να μην μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες. Όμως, όταν παραδεχόμαστε ότι αυτές είναι υπαρκτές και όχι απλή συκοφαντία των αντιπάλων, τότε καταλήγουμε στο αυτό αποτέλεσμα και τα εφιαλτικά σενάρια δικαιούνται να αγριεύουν στις προσδοκίες της κοινωνίας από την κυβέρνηση. Ενόσω ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαιώνει το πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίζει την έκτασή του, δικαιούται ακόμη και ο καλόπιστος πολίτης να φοβάται ότι οι διαστάσεις του δεν περιορίζονται σε μερικά κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά αφορούν στο σύνολο.

Ο πρόεδρος κλείνει τις διαπιστώσεις του με την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από την λαϊκή αποδοκιμασία, αφού μέχρι σήμερα σε όλες τις πρόσφατες αναμετρήσεις βγαίνει κερδισμένη. «Τρίβουμε τα χεριά μας εμείς». Όμως, το ζήτημα δεν είναι το τι συνέβη στις παρελθούσες αναμετρήσεις, αλλά το τι εγγυμονεί να συμβεί στις επόμενες. Όχι το ποιος τρίβει τα χέρια μέχρι σήμερα, αλλά το ποιος τα τρίβει τελευταίος. Και ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ουδείς λόγος υπάρχει για να προεξοφλείται ότι θα συνεχίζει απερίσπαστο την λανθασμένη πορεία του και με την συγκατάθεσή παντα των θυμάτων του.

Παρ’ όλο που η χώρα μας χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο», φαίνεται ότι από την θλιβερή εμπειρία όλες οι άλλες, πλην Ελλάδος, χώρες αντλούν κάποια διδάγματα. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην πλάνη ότι εφαρμόζοντας υποδειγματικά το πρόγραμμα που η ίδια έχει άλλοτε καταγγείλει ως «ανεφάρμοστο», οι δανειστές θα την διευκολύνουν στην αποπληρωμή του χρέους της. Όμως, εάν το ανεφάρμοστο αποδειχθεί εφαρμόσιμο, τότε θα έχει δοθεί η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται καμιά απολύτως διευκόλυνση. Άραγε δεν θα έπρεπε και η χώρα μας να αντλεί τα δικά της διδάγματα από την οδυνηρή εμπειρία, αντί να περιορίζεται στην χωρίς αντιστάθμισμα πρόθυμη, άγονη και υποδειγματική τήρηση των μνημοναικών δεσμεύσεών της, που δεν οδηγούν παρά στο μεγάλο πουθενά;
  • Ο είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII – Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην www.huffingtonpost.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το συριακό καθεστώς προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε ξένης χερσαίας επέμβασης στο έδαφός του, μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενες αποστολές σαουδαραβικών και τουρκικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη χώρα.

"Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης συνιστά επίθεση ενώπιον της οποίας θα πρέπει να αντισταθούμε", δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δαμασκό, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Ας μην σκεφτεί κανένας να επιτεθεί στη Συρία ή να παραβιάσει την κυριαρχία της διότι θα τους στείλουμε πίσω στη χώρα τους, είτε είναι Σαουδάραβες είτε Τούρκοι, μέσα σε ξύλινα φέρετρα", πρόσθεσε.

"Αυτή θα είναι η τύχη όποιου θελήσει να συμμετάσχει μαζί με τους τρομοκράτες στην επίθεση εναντίον της Συρίας", δήλωσε ακόμη ο υπουργός, την ώρα που τα στρατεύματα του καθεστώτος έχουν σημειώσει πολυάριθμες επιτυχίες έναντι των ανταρτών μετά την επέμβαση της συμμάχου Ρωσίας στη σύγκρουση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Μουάλεμ υποστήριξε ακόμη πως μια κατάπαυση του πυρός είναι δύσκολη ή και αδύνατη πριν σφραγισθούν τα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία και πριν συμφωνηθεί ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Συρία.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε πως επικαλείται τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε δηλώσει πως "μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή πριν τεθούν υπό έλεγχο τα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία και πριν υπάρξει συμφωνία πάνω σ' έναν κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι δύσκολο να το επιτύχουμε αυτό".

Οι ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανεφοδιάζονται μέσω τόσο της Τουρκίας όσο και της Ιορδανίας.

Το καθεστώς του Άσαντ θεωρεί τους μαχητές, τόσο τους αντάρτες όσο και τους τζιχαντιστές, "τρομοκράτες" στην υπηρεσία περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ.

Την Πέμπτη, ένας σαουδάραβας στρατηγός υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η χώρα του, η οποία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συριακής εξέγερσης, θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Συρία αποφάσιζε ο υπό την Ουάσινγκτον συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών.

Εξάλλου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως έχουν "σοβαρους λόγους" να πιστεύουν πως η Τουρκία ετοιμάζει μια "στρατιωτική επέμβαση" στη γειτονική Συρία, επικαλούμενες τη συγκέντρωση στα σύνορα ανδρών και υλικού και το γεγονός ότι η Άγκυρα απαγόρευσε να πετάξει πάνω από το έδαφός της ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές αστείες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν σήμερα το πρωί στην Τουρκία πως έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.

"Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει", δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.

Ο Χαν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το κλείσιμο εκ μέρους της Τουρκίας του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ (ονομάζεται Μπαμπ αλ-Σαλάμα από τη συριακή πλευρά), νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ' όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ' αυτό.

Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

"Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

"Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει", υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου "είπε πως θα επιτραπεί σ' αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία", επέμεινε.

"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων" προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Άσελμπορν. "Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ' αυτό", τόνισε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεύτερες σκέψεις κάνουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφορικά με την πολεμική ισχύ της Ρωσίας στον τομέα των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον Βρετανό αντιναύαρχο του ΝΑΤΟ, Clive Johnstone, διοικητή των νατοϊκών υποβρυχίων, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται «υψηλή δραστηριότητα από τα ρωσικά υποβρύχια, σε επίπεδα τέτοια που είχαν να καταγραφούν από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου»».

Όπως σημειώνει ο Ναύαρχος Johnstone, η Ρωσία έχει καταφέρει να κάνει «αξιοθαύμαστα και αξιόπιστα τεχνολογικά άλματα» στον τομέα των υποβρυχίων, με την Δύση «να μην έχει καταφέρει να την ακολουθήσει».

«Τα ρωσικά υποβρύχια έχουν καλύτερα συστήματα, μεγαλύτερη αυτονομία και μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος», τονίζει.

Την ίδια ώρα, ο Dave Majumda του National Interest, επικαλείται έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία έχει βελτιώσει και εξειδικεύσει την εκπαίδευση των ναυτών της, κάνοντας τους ικανούς να χειριστούν τα υψηλής τεχνολογίας υποβρύχια, ενώ όπως σημειώνουν πηγές του ΝΑΤΟ, το επίπεδο ετοιμότητας των Ρώσων είναι υψηλότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Η κινητικότητα των Ρώσων στον Βόρειο Ατλαντικό είναι «πολύ διαφορετική από την προηγούμενη περίοδο και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί», καταλήγει ο αντιναύαρχος Johnstone.

Πηγή "Βετεράνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βλέπουμε να επανέρχεται στην επικαιρότητα το δημοψήφισμα, είτε με δηλώσεις του Πρωθυπουργού που ακόμα και σήμερα δηλώνει υπερήφανος γι’ αυτό, είτε με δηλώσεις παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον καταγγέλλουν για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Ο Βαρουφάκης τον κατηγορεί ότι πήγε σε ένα δημοψήφισμα γιατί « δεν ήθελε να δείξει ότι συμβιβάζεται» και η Κωνσταντοπούλου ότι αν και ζητούσε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, στην πραγματικότητα «επιθυμούσε το ΝΑΙ».
Και επειδή ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε στο παρασκήνιο και πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά ούτε τα λόγια και τα έργα των πρωταγωνιστών του εγγυώνται την αξιοπιστία τους, ας δούμε τι έγινε στο προσκήνιο, όπως προκύπτει μέσα από τα γεγονότα και τις δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του Τσίπρα. Έστειλε ο Αλέξης στις κάλπες τον  Ελληνικό λαό να ψηφίσει στις 5/7/2015 για μια συμφωνία που είχε λήξει στις 30/6/2015 όταν μάλιστα ο ίδιος είχε αποφασίσει από πριν ότι θα πήγαινε σε ένα νέο μνημόνιο.
Η δήλωση του στον ΑΝΤ1 στις 2/7/2015 τρείς μέρες πριν το δημοψήφισμα: «Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα με όποιο αποτέλεσμα»Και την ίδια μέρα του δημοψηφίσματος προσερχόμενος να ψηφίσει δεσμευόταν απέναντι στον Ελληνικό λαό ότι: « όχι μόνο θα σεβαστώ την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, αλλά την επομένη μέρα του δημοψηφίσματος θα δρομολογήσω τις διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός».Για όσους δεν τον κατάλαβαν.Ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει ΟΧΙ, ενώ είχε αποφασίσει να πάει σε συμφωνία – μνημόνιο και συγχρόνως δήλωνε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του.Δοξάστε τον.Υπερασπίζεται χωρίς ντροπή το «περήφανο» ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και καταγγέλλει ακόμα και σήμερα τους «πρόθυμους» του ΝΑΙ όπως τους αποκάλεσε.Και τι έκανε; «Άδειασε» αυτούς που επαινεί και υιοθέτησε την πρόταση αυτών που κατηγορεί. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του ….  Ανατριχιάζω στην ιδέα και μόνο να είχε επικρατήσει το ΝΑΙ.
Το ανεύθυνο ανθρωπάκι θα φόρτωνε το μνημόνιο στις πλάτες του Ελληνικού λαού και θα το παρουσίαζε όχι σαν δική του επιλογή, αλλά σαν εντολή του Ελληνικού λαού.Ότι τάχα, αυτός επιθυμούσε την ρήξη αλλά ο Ελληνικός λαός άλλη εντολή του έδωσε …Για να εκτιμήσει κανείς τι θα ακολουθούσε, αρκεί να σκεφτεί τι συνέβη στην προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν στοχοποιήθηκαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Δημοσιογράφοι, κινήματα πολιτών, αλλά και απλοί πολίτες επειδή τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια την υποστήριξη τους στο ΝΑΙ.Και αν στο πρώτο εξάμηνο οι διχαστικές συμπεριφορές που τόσο εντέχνως και πειστικά πέρασε στον λαό, περιορίστηκαν σε φραστικές και μεμονωμένες συμπεριφορές βίας, τώρα τα πράγματα θα ήταν πιο σκληρά.Πραγματικά δεν θα ήθελα να ζω, για να το ζήσω. Έψαξα να βρω στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά, κυβέρνηση αναπτυγμένης, αναπτυσσόμενης η τριτοκοσμικής χώρας, που να ακύρωσε με τις πράξεις της δημοψήφισμα που η ίδια αποφάσισε  και η πρόταση της έτυχε της μεγάλης επιδοκιμασίας του λαού της.
Βρήκα μόνο μια.
Την δική μας. Αυτή της «πρώτης φοράς αριστερά».Δεν βρήκα καμία χώρα που να μην  σεβάστηκε την ετυμηγορία του λαού της, όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της είχε δηλώσει πριν το δημοψήφισμα: «θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού»Πρέπει να καταλάβουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έρχονται αντιμέτωποι με τα δικά τους λόγια και τις δικές τους εξαγγελίες και όχι με το σάπιο πολιτικό σύστημα που ήθελαν να ανατρέψουν.
Αυτό μπορεί να το ανέτρεψαν, αλλά με την πολιτική τους οι ίδιοι θα το ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ στην εξουσία. Ο Αλέξης που ήρθε για να τα αλλάξει όλα, να γκρεμίσει τοίχους ξέχασε μόνο να μας πει ποιους τοίχους;«Οι τοίχοι υπάρχουν, αλλά μέσα στο κεφάλι μας» έλεγε η Μαργκερίτ ΝτυράςΑλλά αυτοί είναι ντουβάρια ακλόνητα Αλέξη και δεν γκρεμίζονται…… «κάστρα άπαρτα»


Χρήστος Μπουσιούτας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


The Project Syndicate 

Το όνειρο μιας Ευρώπης δίχως σύνορα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ξεθωριάζει γρήγορα, καθώς συζητείται η αναθεώρηση ή κατάργηση της συμφωνίας Σένγκεν. Η αλήθεια είναι ότι μία πιθανή ακύρωσή της συμφωνίας μέσω της οποίας θεσμοθετήθηκε το 1995 η δίχως διαβατήρια μετακίνηση στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, δεν θα σημάνει απαραίτητα το τέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τουλάχιστον επί της αρχής. Όσον αφορά την οικονομία, οι συνοριακοί έλεγχοι επιδρούν όπως ακριβώς και φόροι: παρακωλύουν τις όποιες δραστηριότητες, αυξάνοντας τα έξοδα συναλλαγών και μειώνοντας τη διασυνοριακή ροή αγαθών και υπηρεσιών. Δίχως ελέγχους και, το σημαντικότερο, με ένα κοινό νόμισμα, μια αγορά είναι πιο αποδοτική. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι μια ενιαία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με ελέγχους στα σύνορα ή πολλά νομίσματα, Σημαίνει απλά ότι μια τέτοια διαδικασία "επανεθνικοποίησης" θα επέφερε τεράστιο κόστος με τη μορφή της περιορισμένης παραγωγικότητας και της χαμηλότερης παραγωγής.

Δεδομένου του κόστους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η 'δολοφονία' της Σένγκεν θα υπονόμευε το θεμελιώδη στόχο της ΕΕ για μια 'διαρκώς στενότερη ένωση' - έναν στόχο, τον οποίο, ομολογουμένως, αρκετά μέλη της ΕΕ αποδέχτηκαν απρόθυμα. Οι πιο σκεπτικιστές είναι οι Βρετανοί, αλλά η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, και σχεδόν ολόκληρη η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη δεν είχαν ποτέ ενθουσιαστεί σχετικά με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τα εθνικά τους δικαιώματα.

Είναι απών ο φιλάνθρωπος ηγεμόνας

Ως αποτέλεσμα, το πυκνό δίκτυο αλληλεξαρτήσεων της Ευρώπης αρχίζει να ξηλώνεται. Ο φιλάνθρωπος ηγεμόνας, το γαλλογερμανικό ζευγάρι, είναι απών. Η εστίαση σε εθνικά (και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Καταλονία και τη Σκοτία, περιφερειακά) ζητήματα κερδίζει έδαφος, σε συμφωνία με τα κίνητρα των πολιτικών, οι εκλογικές περιφέρειες των οποίων είναι εθνικές (ή περιφερειακές). Υπό αυτό το πρίσμα η έκκληση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για μια ανταλλαγή - χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης με αντάλλαγμα την αποδοχή της συμφωνίας με την Τουρκία - είναι απόλυτα κατανοητή. Αλλά θέτει την ΕΕ σε έναν ολισθηρό δρόμο.
Και η ειρωνεία έγκειται στο ότι η Γερμανία, η οποία εμφανιζόταν αδίστακτη κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών κρίσεων χρέους - δημόσιου και ιδιωτικού - απευθύνει τώρα έκκληση για αλληλεγγύη. Έχοντας την υποστήριξη άλλων Βορειοευρωπαίων πιστωτών, η Γερμανία επέβαλε τις δημοσιονομικές αρχές της με αδυσώπητο τρόπο, παρά τις συστημικές συνέπειες για τις χώρες που δέχονταν την πίεση. Το εάν αυτές οι πολιτικές ήταν επιτυχείς εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Αυτό που δεν τίθεται εν αμφιβόλω είναι το γεγονός ότι υπήρξαν πολλοί χαμένοι - κυρίως μεταξύ των πιο ευάλωτων οι οποίοι τώρα σε μεγάλο  βαθμό θεωρούν απειλητική τη συναίνεση μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Όλοι, με πρώτη τη Γαλλία, κρύβονται

Σ' αυτό το πλαίσιο, κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη εναντιώνονται σε πολιτικές που αντικατοπτρίζουν αυτήν την γερμανικής έμπνευσης προσέγγιση. Αυτό εξηγεί, για παράδειγμα, την ομοιότητα μεταξύ των οικονομικών προγραμμάτων που προτείνονται από την ακροαριστερά και την ακροδεξιά στη Γαλλία. Ακόμη και παραδοσιακά κόμματα βρίσκονται υπό πίεση για να ανταποκριθούν σ' αυτό το αίσθημα ξεσηκωμού καθώς η υπεράσπιση των πολιτικών της ΕΕ είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χαθεί μια εκλογική αναμέτρηση. Για αυτόν τον λόγο, την ώρα που η Γερμανία αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα με 1,5 εκ. πρόσφυγες, οι εκκλήσεις του Σόιμπλε για αλληλεγγύη πέφτουν στο κενό. Όλοι, με πρώτη τη Γαλλία, κρύβονται. Η κατανομή των βαρών - ήτοι μια 'δίκαιη' κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ - φαίνεται να είναι ένα άπιαστο όνειρο.

Από οικονομική άποψη, η υποδοχή και η εγκατάσταση προσφύγων θα αποτελεί για καιρό πρόκληση. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η απορρόφηση των νεοφερμένων θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία. Εν τω μεταξύ όχι μόνο η Γερμανία, αλλά η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλες χώρες εναντιώνονται σε αυτό που θεωρείται πολιτικά εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναμένεται καμία απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και, κατ' επέκταση, ότι η συνθήκη Σένγκεν μοιάζει να είναι καταδικασμένη.  
O κ.Χανς-Χέλμουτ Κοτς είναι επισκέπτης καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ανώτερο στέλεχος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών του πανεπιστημίου Γκαίτε
Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επικίνδυνη κλιμάκωση απειλείται στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς η Μόσχα προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η άρνηση της τουρκικής αεροπορίας να σεβασθεί το Μνημόνιο ασφάλειας πτήσεων, το οποίο έχει υπογράψει η Ρωσία με τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Συμμαχίας που δρα εναντίον του Daesh στην Συρία.

Συγχρόνως το Κρεμλίνο, απαντώντας στις εκκλήσεις του Ερντογάν για συνάντησή του με τον Πούτιν, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Σαουδικής Αραβίας να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Συρία σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι όλα τα συστήματα αεράμυνας τα οποία έχει αναπτύξει στην Συρία θα απαντήσουν σε κάθε πιθανή απειλή εναντίον των ρωσικών μαχητικών ή άλλων πολεμικών επιχειρήσεων, παραπέμποντας φυσικά στους S-400 που έχουν αναπτυχθεί στο συριακό έδαφος. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα κατάλληλα μέσα για να εγγυηθεί, εάν χρειασθεί, την ασφάλεια των πτήσεων».

Οι S-400 είναι σχεδιασμένοι ώστε, με τους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πύραυλους τους, να ανακόπτουν εναερίους στόχους, αεροσκάφη, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους Κρουζ σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων. Αλλά και η αρμάδα του ρωσικού ναυτικού που πλέει ανοικτά των ακτών της Συρίας έχει επικεφαλής τώρα το καταδρομικό Vice Admiral Kulakov, που είναι επίσης εξοπλισμένο με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Fort.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μάλιστα κατήγγειλε ότι η Τουρκία αρνείται να χρησιμοποιήσει την «κόκκινη γραμμή» που είχε συμφωνηθεί βάσει του Μνημονίου που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποφυγή εντάσεων και θερμών επεισοδίων.

Η Τουρκία, που κατηγόρησε και πάλι την Ρωσία ότι αεροσκάφος της Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, κάτι που απέρριψε η Μόσχα, επιχειρεί εκβιαστικά να προκαλέσει συνθήκες κρίσης με την Ρωσία (εκ του ασφαλούς όμως και με τις «πλάτες» του ΝΑΤΟ) προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή για την ίδια νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, με την κατάληψη του Χαλεπιού που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορά της και αποτελούσε τον βασικό σταθμό μεταφοράς εξοπλισμού στους αντάρτες και στις μετριοπαθείς ισλαμικές ομάδες που στήριζε στην Συρία.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εκτός ελέγχου για δεύτερη ημέρα κινδυνεύει να βρεθεί η κατάσταση στην Κω με εξαγριωμένους κατοίκους να αντιδρούν στη δημιουργία hot spots για τη φιλοξενία των προσφύγων. Χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με συμλοκές μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων ενώ σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το vimatisko.gr, πολλοί κάτοικοι του Πυλίου βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο (στην Λίμνη).

Οι κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές και κρατούν κλειστό το δρόμο προς το στρατόπεδο, ενώ αρκετοί μαζεύονται και στον Λινοπότη!

Όπως μετέφερε η Κατερίνα Φιλοπούλου, δημοσιογράφος στο “Βήμα της Κω”, στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Πυλίου, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο, έχουν ανάψει φωτιές και κρατούν κλειστό το δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείται και στον Λινοπότη.

Ήδη, από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι εργασίες στο στρατόπεδο για την κατασκευή του hot spot, από τα συνεργεία του στρατού που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, χαρακτήρισε ακραία στοιχεία όλα αυτούς που αντιδρούν. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να γίνουν σοβαρότερα επεισόδια και γι' αυτό ενισχύονται και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές

 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή Ημερησία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βλακείας τε και αλητείας εγκώμιον

«Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα» (τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση).
Σωκράτης

Όσο πλησιάζει το τέλος τους, τόσο πιο γελοίοι, πιο αλήτες και πιο επικίνδυνοι γίνονται.

Δε διστάζουν να εφαρμόζουν, ό,τι πιο αντικοινωνικό κι ό,τι πιο απάνθρωπο τους διατάξουν, προκειμένου να μείνουν στον αφρό, για να μεγαλοπιάνονται σαν βλαχοδήμαρχοι και να ηδονίζονται όταν κάποιος battler τους ανοίγει την πόρτα της υπουργικής λιμουζίνας. Ν' αρπάξουν, ό,τι προλάβουν πριν φύγουν, όπως ακριβώς έκαναν κι οι προηγούμενοι. Ό,τι φάνε, ό,τι πιούνε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος τους!

Η αλητεία όλων αυτών των ασήμαντων τζουτζέδων της αποικιοκρατίας δε φάνηκε τώρα. Η γελοιότητά τους δε φάνηκε τώρα. Αυτά τα αδίστακτα ζώα, που ξεκάθαρα εκπληρώνουν την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού, για χάρη ...των Funds δε φάνηκαν τώρα.

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει στον αλητήριο πρωθυπουργό, που- ενώ είχε κανονίσει τη «δουλειά» πολύ πριν εκλεγεί- τόλμησε να πατήσει τα ιερά χώματα της Καισαριανής και να «φτύσει» πάνω στο αίμα των 200 νεκρών παιδιών του λαού.

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει στο βουλευτή Κυκλάδων και μέλος της επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973, Ν. Μανιό, ο οποίος περιφέρεται κάθε πρωί από τσοντοκάναλο σε τσοντοκάναλο, υπερασπίζοντας με πάθος τη βρώμικη και κερδοφόρα μπίζνα του ξεπουλήματος της πατρίδας και την κατάλυση της δημοκρατίας.

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει, όταν βλέπαμε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να προαναγγέλλει νέους δυβάσταχτους φόρους και να γελάει.

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει στο ηλίθιο χαμόγελο και την αστείρευτη τάση αυτοεξευτελισμού του Κατρούγκαλου (τον οποίον ο γράφων έτυχε να τον έχει καθοδηγητή στην Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ), που μετά από πολλά χρόνια αφάνειας, βρήκε επιτέλους την ευκαιρία νε εισέλθει στο πολιτικοοικονομικό jet set, με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα.

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει στη γελοία εικόνα του γλοιώδους υπουργού εξωτερικών, Ν. Κοτζιά (τον οποίον ο γράφων επίσης έτυχε να τον έχει υπεύθυνο διαφώτισης των μαθητικών Τομέων Αθήνας της ΚΝΕ), όταν ένωνε τα χέρια του με αυτά των δολοφόνων μικρών παιδιών-υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τραγουδώντας «We are the world, we are the children».

Θα έπρεπε να τους είχαμε διακρίνει στο απλανές βλέμμα και το βλακώδες μειδίαμα της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία προσπαθεί να μιμηθεί τη Βάσω Παπανδρέου.

Τώρα πια αρχίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με την αποπνικτική αποφορά, που εκπέμπουν όλα αυτά τα εγωκεντρικά ανθρωποειδή, που θεοποίησαν την εξουσία και το εύκολο κέρδος, που ενσάρκωσαν την ιδιωτεία και απεμπόλησαν την όποια κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη διέθεταν, για μια χούφτα δολάρια.
Είναι δε, τόσο ηλίθιοι, που δε διστάζουν να λένε ανοησίες και να ξευτιλίζεται δημοσίως, νομίζοντας ότι η χυδαία μεταμόρφωσή τους θα εκτιμηθεί και θα ανταμειφθεί από τους...εταίρους κι έτσι γίνονται χυδαιότεροι μέρα με τη μέρα.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, όπου να΄ναι έρχεται το τέλος τους. Τη χαριστική βολή τους τη δίνουν τα μπλόκα, μέσα από τα οποία έχει ενωθεί ο λαός, που μάχεται για την επιβίωσή του και για την υπεράσπιση της πατρίδας και της δημοκρατίας.
Αρκεί ο λαός να είναι εκεί, ενωμένος κι αποφασισμένος, όπως είναι τώρα στα μπλόκα, έτοιμος να γκρεμίσει όποιον άλλον επιλέξουν οι κατακτητές (Κούλη, οικουμενική κλπ), ως βοηθό εκπλήρωσης στην απαλλοτρίωση της χώρας.

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε καλά μέσα στην ψυχή μας, το πνεύμα του μετώπου!
askordoulakos
Πηγή "Βαθύ Κόκκινο"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου