Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Φεβ 2016

Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Παρ’ όλο που η Συρία και το Ιράκ είναι τα σημαντικά θέατρα των μεγαλύτερων συγκρούσεων και της εντονότερης τρομοκρατικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και μια άλλη χώρα που επίσης έλκει την προσοχή των παγκόσμιων δυνάμεων: η Λιβύη.

Από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, αυτή η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, η οποία τροφοδοτήθηκε από την αδυναμία της Δύσης να κατορθώσει να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των πολλών ανταγωνιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η λεγόμενη “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ δεν έχει σχεδόν καμία επιρροή στη χώρα.  Οι κρίσιμης σημασίας υποδομές παραγωγής πετρελαίου και η παράκτια ζώνη ελέγχονται από κατακερματισμένες φράξιες. Είναι ήδη προφανές ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν μακροπρόθεσμα τις συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη στη Λιβύη, συγκρούσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μια διπλωματική λύση θα μπορούσε να βρεθεί μέσω διαδικιαστικών ενεργειών του ΟΗΕ και υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας μέσω ουδέτερων χωρών, όπως η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία ή ακόμα και κράτη της Λατινικής Αμερικής. Δυστυχώς, όμως, αυτό το είδος "ουδέτερης προσέγγισης" δεν εφαρμόστηκε ποτέ από τον ΟΗΕ.

Εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις συγκρούσεις, η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Το σενάριο της Λιβύης είναι ακόμη χειρότερο από εκείνο της  Συρίας και του Ιράκ, διότι εδώ η δομή της διακυβέρνησης καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, οι οποίες ανάγκασαν και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να αυξήσουν τη στρατιωτική δραστηριότητά τους στην περιοχή, το ISIS  χάνει γοργά έδαφος στη Συρία και το Ιράκ. Η ομάδα ψάχνει τώρα για νέο “σπίτι”. Περίπου 5.000 μισθοφόροι, πιστοί στο ΙΚ, ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Έτσι, η Λιβύη είναι πιθανό να μετατραπεί στο νέο ορμητήριο των τρομοκρατών, μετά από την υποχώρησή τους στα πεδία μαχών της Συρίας και του Ιράκ. Εδώ θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στρατοπέδων εκπαίδευσης και να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία στρατολόγησης πλήρους κλίμακας. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Λιβύης θα επιτρέψει στις τρομοκρατικές αυτές ομάδες να εγκατασταθούν και να οχυρωθούν εκεί, με σκοπό την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε επιλεγμένη κατεύθυνση: τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη ή τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική.

Οι φυσικοί πόροι της χώρας αυτής αποτελούν επίσης έναν πόλο έλξης για το ISIS. Η Λιβύη είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και η γεωγραφική της θέση επιτρέπει σε τρομοκρατικές ομάδες να ελέγχουν την παράνομη διακίνηση  από την υπόλοιπη Αφρική προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα χωρών της Βορείου Αφρικής – όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Λιβύη – οι οποίες λειτούργησαν ως βάση για εξτρεμιστικές  οργανώσεις που δραστηριοποιήθηκαν σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη. Αυτά τα παραδείγματα θα μπορούσαν εύκολα να επαναληφθούν.

Υπάρχει σοβαρή απειλή για την εμφάνιση ενός νέου τρομοκρατικού καθεστώτος στη Λιβύη λόγω της επέκτασης των τρομοκρατικών δράσεων στην περιοχή. Η επέκταση αυτή θα ενταθεί, καθώς οι τρομοκράτες χάνουν τον έλεγχο εδαφών στη Συρία και το Ιράκ. Η εμπορία ανθρώπων, το εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο πετρελαίου θα επιτρέψουν την οργάνωση νέων επεκτατικών οικονομικών δράσεων για την εδραίωση ενός νέου τρομοκρατικού καθεστώτος.

Από αυτό το σημείο, όσον αφορά την αφρικανική ήπειρο, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τρεις πιθανές κατευθύνσεις της περαιτέρω αποσταθεροποίησης:

Η πρώτη είναι η επέκταση προς το Νότο, δηλαδή προς τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και το Τσαντ. Οι χώρες αυτές ήδη αντιμετωπίζουν μια σοβαρή απειλή λόγω δράσεων συγκεκριμένων ομάδων και είναι πολύ πιθανό να βυθιστούν σε χάος, μέσω μιας σειράς ενεργειών αποσταθεροποίησης, που θα οργανωθούν από ένα νέο ισχυρό τρομοκρατικό καθεστώς στη Λιβύη.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι προς την Αλγερία και την Τυνησία. Η εσωτερική κατάσταση στις χώρες αυτές είναι επικίνδυνη λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου, της ανεπαρκούς εκπαίδευσης και της δυσπιστίας έναντι των αρχών. Έτσι, και οι δύο αυτές χώρες είναι ευάλωτες σε απόπειρες αποσταθεροποίησης.

Η τρίτη πιθανή κατεύθυνση της επέκτασης είναι προς το Μάλι και τη Μαυριτανία στα νοτιοδυτικά και το Σουδάν στα νοτιοανατολικά. Η φτωχοποιημένοι πολίτες των χωρών αυτών είναι μια μεγάλη “δεξαμενή” υποψηφίων για στρατολόγηση από τρομοκρατικές ομάδες με τους νεοαποκτηθέντες πολύτιμους πόρους που θα έχουν θέσει εν τω μεταξύ υπό τον έλεγχό τους. Επιπλέον, ο ακραίος ισλαμισμός είναι ήδη αρκετά δημοφιλής στις περιοχές αυτές.

Οι αποτυχημένες απόπειρες των Δυτικών να εφαρμόσουν μια ειρηνική διευθέτηση στη Λιβύη υπονομεύουν σαφώς την περιφερειακή ασφάλεια, μετατρέποντας τη χώρα σε μια σταθερή βάση-ορμητήριο για την διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών στη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, διευκολύνοντας παράλληλα την εμπορία ανθρώπων και το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων, μεταξύ των οποίων είναι και τα οπλικά συστήματα αεράμυνας, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία.

Η αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στη Λιβύη θα αυξήσει επίσης το παράνομο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Συγχρόνως, ο μεταναστευτικός “διάδρομος” της Μεσογείου θα μετατραπεί σε “αυτοκινητόδρομο” για τρομοκράτες που αποσκοπούν στη δημιουργία τρομοκρατικών πυρήνων και τη διεξαγωγή τρομοκρατικών δράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια πιθανή δεύτερη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη χώρα, ιδέα που ήδη κυκλοφορεί ανάμεσα στα think tanks που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Θα προκαλέσει επίσης ένα νέο κύμα εξεγέρσεων στον λαό της Λιβύης. Ο λαός αυτός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι βύθισαν τη χώρα του σε πολεμικό χάος.

Δεδομένων όλων αυτών των συνιστωσών, εμείς στο South Front: Analysis & Intelligence εκτιμούμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί μια ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση, η οποία θα υπονομεύσει περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη ασφάλεια της Βόρειας Αφρικής και θα τροφοδοτήσει τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις και την “προσφυγική” κρίση. Η επίλυση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων απαιτεί την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας από διεθνή επιτροπή και υπό την αιγίδα ενός οργανισμού,  ο οποίος θα συσταθεί ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό και θα λειτουργεί υπό την εντολή του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με μια διεθνή (με την αληθινή σημασία της λέξης) ειρηνευτική δύναμη στο έδαφος της Λιβύης.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Σίγουρα είναι τεράστιο ΚΑΙ δισεπίλυτο το μεταναστευτικό θέμα και οποιαδήποτε προσπάθεια αναγωγής του σε πολιτικές σκοπιμότητες, πολιτικό όφελος και πολιτικό κόστος συνιστά… «παλανθρωπιά!»

Με ξάφνιασε, όμως, το χθεσινό ρεπορτάζ του BBC με επιτόπια κάλυψη από τα νησιά μας καθώς ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ότι συνιστά απίστευτο και ιστορικά πρωτόγνωρο γεγονός η εισροή 63,000 μεταναστών (και… προσφύγων) τον Ιανουάριο του 2016 με δεδομένες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον υπερκορεσμό σε παρουσία ζωντανών συνανθρώπων μας (αλλά και νεκρών για τους οποίος δεν υπάρχει χώρος στα νεκροτομεία…)

Με ξάφνιασε ακόμα περισσότερο το σημερινό ρεπορτάζ του BBC και άλλων Διεθνών ΜΜΕ που αφορούν στην ισχύουσα αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων από την Κυβέρνηση του Ισραήλ (με δήλωση ότι η ισχύουσα πολιτική ΔΕΝ επιτρέπει την αλλοίωση της ταυτότητας του Ισραήλ)…

Και με αποτέλειωσε σε ξάφνιασμα η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας που αποφάνθηκε ότι η αποστολή και συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων σε γνωστό νησί ΕΚΤΟΣ Αυστραλίας είναι και Νόμιμη και συμβατή με Ανθρωπιστικά προβλεπόμενα από Διεθνείς συνθήκες…

Εάν δούμε προσεκτικά πώς φέρονται ΕΠΙΣΗΜΑ πλέον οι συν-εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών μελών στους μετανάστες και πρόσφυγες (Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία κλπ. κλπ) και πώς φερόμαστε εμείς τότε το ερώτημα που θέτω στον τίτλο της σύντομης σημερινής μου παρέμβασης γίνεται ακόμα πιο έντονο…

Κανείς ΔΕΝ μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική φιλοξενία και την επίδειξη ανθρωπιάς ΕΚΤΟΣ από ορκισμένους ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ που εντελώς αβασάνιστα χαρακτηρίζουν ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ και ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ το Έθνος των Ελλήνων, ενός Λαού που αποτελεί κοινωνιολογικό-οικονομικό-ψυχολογικό φαινόμενο ως ΕΘΝΟΣ Προσφύγων και Ξενιτεμένων…

Καθώς έκλεισαν οι πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετανάστες και πρόσφυγες και οσονούπω τις κλείνει και η γειτονική μας FYROM για εμάς (MACEDONIA για την υπόλοιπη ΕΕ και όχι μόνο) θα ήθελα να θέσω τα απλά αλλά βασανιστικά και μέχρι στιγμής ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ερωτήματα:

Εφόσον συνεχιστεί η αδιάκοπη ροή μεταναστών και προσφύγων που ΔΕΝ έχουν πλέον τρόπο ΔΙΑΦΥΓΗΣ στην ΕΕ τι θα γίνουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας;

Είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε ένα, δύο ίσως τρία και περισσότερα εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων σε μια οικονομικά καταστρεμμένη χώρα με ΔΥΟ και πλέον εκατομμύρια ανέργους;

Συνιστά δείγμα έλλειψης ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ η απαιτούμενη προστασία της χώρας μας και των Ελλήνων ή ΘΕΜΑ Εθνικής επιβίωσης;

Θα πάρω καμιά απάντηση ή ματαιοπονώ και κινδυνεύω να χαρακτηρισθώ απάνθρωπος, μισάνθρωπος και ρατσιστής στη χώρα που γέννησε την ΛΟΓΙΚΗ αλλά βιώνει εποχές απίστευτου ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ;

Σχετικά δημοσιεύματα
http://www.bbc.com/news/magazine-35475403
http://www.theguardian.com/australia-news/2016/feb/03/high-court-upholds-australias-right-to-detain-asylum-seekers-offshore
http://www.abc.net.au/news/2016-02-03/high-court-to-decide-future-of-offshore-immigration-detention/7134446
http://news.sky.com/story/1542262/swedens-tolerance-tested-by-migrant-surge
http://www.pbs.org/newshour/rundown/denmark-approves-plan-to-seize-valuables-from-refugees/
https://euobserver.com/tickers/131447


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τις δραματικές σκηνές που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015 στη Μόσχα, όπου είχε μεταβεί ο Στρατηγός και Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Κ. Σουλεϊμανί, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Business Insider.
Ο Β. Πούτιν είχε αποφασίσει να σώσει τη Συρία με κάθε κόστος και ο κύβος ερρίφθη. Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κατέστρωσε το σχέδιο «Υ» για να σωθεί η Συρία από τα χέρια των Ισλαμιστών. Σοκαρισμένα τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πλέον πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι εντυπωσιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι γιατί φαίνεται πως η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στη Συρία…

Το Business Insider έκανε λόγο για τρομακτική προβολή ισχύος της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, ενώ τόνισε πως «η Ρωσία είναι πολύ πιο ισχυρή και τα οπλικά της συστήματα είναι πιο εκσυγχρονισμένα από ότι πίστευαν στη Δύση».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ, παραδέχτηκε ότι «η ρωσική αεροπορία αποδείχτηκε πολύ επαγγελματική»…

Πώς η Ρωσία έσωσε τη Συρία;

Το καλοκαίρι του 2015 ο Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Στρατηγός Oasem Soleimani πέταξε στη Μόσχα μεταφέροντας ένα δυσάρεστο μήνυμα: «Ο Συριακός στρατός κατέρρεε και το Ιράν δεν μπορούσε να το σταματήσει»!
Έτσι, καταστρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο «Υ». Έπρεπε να διαμορφωθεί μία περιοχή σε σχήμα «Υ» και να δημιουργηθούν οδοί μεταφοράς και ανεφοδιασμού για να επιβιώσει ο συριακός στρατός. Η βάση του «Υ» ήταν η Δαμασκός, η πρωτεύουσα των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στην περιοχή αυτή υπήρχε ο φόβος των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων Nusra Front και ISIS.
Ο κορμός του «Υ» φθάνει στην Χομς και μετά εκτρέπεται προς τα αριστερά στο λιμάνι – κλειδί της Λαττάκειας. Το δεξί κομμάτι του «Υ» περνάει μέσα από τη Χάμα στο Χαλέπι, μία πόλη με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων πριν τον πόλεμο και η οποία είναι πλέον χωρισμένη στα δύο.
Ο έλεγχος της επικράτειας που αντικατοπτρίζει αυτό το τεράστιο «Υ», μία περιοχή που ζει το 70% των κατοίκων της Συρίας, ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Ήταν ευάλωτη σε πολλά σημεία κλειδιά και οι ισλαμιστές είχαν κατορθώσει να πάρουν πλεονέκτημα.
  • - Η επαρχία Daraa νότια της Δαμασκού είναι μία γεωργική περιοχή που κατοικούν κυρίως Σουνίτες. Οι ισλαμιστές με την συνεργασία των σουνιτών, Ιορδανίας, ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσαν με κεραυνοβόλα επέλαση να καταλάβουν την πρωτεύουσα Δαμασκό και το παιχνίδι θα είχε τελειώσει για τον Συριακό Στρατό…
  • - Ο Στρατός του Ισλάμ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει ισχυρά προπύργια βόρεια της Δαμασκού. Αν ξεκινούσε επέλαση προς τη Δαμασκό, η ήττα ήταν σίγουρη για τον Συριακό στρατό.
  • - Αν οι ισλαμιστές μπορούσαν να καταλάβουν και να κρατήσουν τις θέσεις τους σε Χομς και Quasyr στη μέση του «Υ», θα έκοβαν τις οδούς ανεφοδιασμού της Δαμασκού από το λιμάνι της Λαττάκειας.
  • - Αν οι ισλαμιστές οι οποίοι είχαν καταλάβει ολόκληρη τη βορειο-δυτική Ιντλίμπ τον περασμένο Απρίλιο, κινούνταν δυτικά από την Ιντλίμπ και καταλάμβαναν την Λαττάκεια, θα «έκοβαν» την Δαμασκό από το μεγάλο λιμάνι και συνεπώς ο ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά, εξοπλισμό και τρόφιμα, θα έληγε.
  • - Αν οι ισλαμιστές μετακινούνταν από το νότιο Χαλέπι και έκοβαν το δρόμο από τη Χάμα, θα «στραγγάλιζαν» το Δυτικό Χαλέπι και συνεπώς θα καταλάμβαναν την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Αυτό θα ήταν και το τέλος της Συρίας…
Κατά μήκος των δρόμων του «Υ» η πιο ισχυρή οργάνωση των ισλαμιστών ήταν η Al Qaeda της Συρίας, δηλαδή η Al Nusra η οποία είχε συμμαχήσει με τους ισλαμιστές του «Στρατού της Κατάκτησης» και τακτικά με ακόμη μικρότερες οργανώσεις…
Η CIA είχε στείλει αντιαρματικούς πυραύλους TOW μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Πολλά από αυτά τα όπλα έφτασαν στους ισλαμιστές της Al Nusra.

Όταν πήγε ο στρατηγός Soleimani στην Μόσχα, ο δρόμος από τη Χάμα στο Δυτικό Χαλέπι είχε χαθεί και το Χαλέπι θα έπεφτε στα χέρια των Ισλαμιστών. Η al Nusra είχε κάνει τεράστια πρόοδο καταλαμβάνοντας την al-Sheikh Miskin νότια της Δαμασκού και προετοιμάζονταν για τεράστια επίθεση στην πρωτεύουσα. Η Ιντλίμπ είχε πέσει και η Λαττάκεια ήταν ο επόμενος στόχος τους.

Όταν ο Β. Πούτιν έστειλε την αεροπορία μαζί με επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών και Spetsnaz πρώτα είχαν επικεντρωθεί στην προστασία του κόκκινου «Υ» (που βλέπετε στον χάρτη). Κυρίως χτύπησε την al Nusra, πρωταρχική απειλή για τον Συριακό στρατό και τον FSA, ο οποίος είχε συμμαχήσει τακτικά σε πολλές περιοχές με την Al Nusra. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την προστασία του «Υ». Ταυτόχρονα, όμως ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, γιατί η Ρωσική Αεροπορία δεν χτυπούσε μόνο το ISIS…
Η απάντηση ήταν απλή: Εκτός από το Χαλέπι και μία μικρή περιοχή κάτω από τη Χάμα, το ISIS δεν αποτελούσε κίνδυνο για το «Υ». Κύρια απειλή ήταν η Al Nusra, FSA και οι σύμμαχοί τους…

Τι κατάφερε η Ρωσική Αεροπορία:

  • - Άνοιξε ο δρόμος από τη Χάμα προς το Δυτικό Χαλέπι, τελείωσε η πολιορκία αυτού του τμήματος της πόλης και απωθήθηκαν οι ισλαμιστές.
  • - Η Λαττάκεια έχει κατά 100% απελευθερωθεί με τον έλεγχο της Rabia και το λιμάνι διασφαλίστηκε. Στη βόρεια Λαττάκεια οι Τουρκμάνοι διαλύθηκαν και πάνω από 3.000 επέστρεψαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες για να σωθούν. Επόμενος στόχος είναι οι πόλεις Idlib και Jisr al Shughour οι οποίες μελλοντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ισλαμιστές για επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας.
  • - Σε Χάμα και Χομς ενισχύθηκε ο Συριακός στρατός και διασφαλίστηκαν οι οδοί ανεφοδιασμού νότια της Δαμασκού.
  • - Χτυπήθηκε ανηλεώς η ισλαμιστική οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ», η Al Nusra και το ISIS γύρω από τη Δαμασκό, αναγκάζοντας τους ισλαμιστές των δύο τελευταίων οργανώσεων να αποσυρθούν από το μέρος της πρωτεύουσας που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ σκοτώθηκε και ο αρχηγός του «Στρατού του Ισλάμ», Zahran Alloush. Κτυπήθηκαν οι ισλαμιστές της Al Nusra αι FSA στην Deraa και ο Συριακός στρατός επανεκατέλαβε την πόλη – κλειδί al Sheikh Miskin.
Και η επέλαση συνεχίζεται…

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tensions between Russia and Turkey continue to escalate following the downing in November of a Russian Su-24 fighter jet that strayed into Turkish airspace.

By Semih Idiz

Questions are being raised now whether the two countries are heading for a military confrontation. A leading Turkish military expert told Al-Monitor that such a Russian move could spell disaster for Turkey.

Turkey accused Russia of violating its airspace again last week and summoned Russia’s ambassador in Ankara to lodge a formal protest. President Recep Tayyip Erdogan and Prime Minister Ahmet Davutoglu also warned Moscow that it was playing with fire and would have to face the consequences.

Tellingly, however, the Russian Su-34 fighter jet was not shot down this time. Despite Ankara’s dire warnings to Moscow, the protest lodged with the Russian ambassador shows that Davutoglu's government, despite its apparent tough stance, is treading more cautiously to avoid another head-on military incident with Russia.

In its statement Jan. 30, the Turkish Ministry of Foreign Affairs said an Su-34-type Russian aircraft violated Turkish airspace Jan. 29.

“Before the violation actually took place, the Russian plane was warned numerous times by Turkish air radar units both in English and Russian,” it said, adding that this new violation was “another example of Russian escalatory behavior.”

The statement indicated that such actions would lead to serious consequences, for which Russia would be totally responsible. Moscow has denied these accusations, referring to them as “Turkish propaganda.”

"Statements by the Turkish side of an alleged case of violation by the Russian Su-34 aircraft of airspace are unsubstantiated propaganda," Russian Defense Ministry spokesman Maj. Gen. Igor Konashenkov said in a statement Jan 30.

Talking to reporters prior to flying to Chile for an official visit Jan. 30, Erdogan also said the latest Russian violation was an attempt to escalate the crisis between the two countries. “If Russia continues to violate Turkey’s sovereign rights in this way, it will suffer the consequences,” Erdogan warned.

A similar warning came from Davutoglu a day later in Riyadh, where he was for talks on Syria. Deriding Russia’s denial, Davutoglu said that it was impossible to hide such violations from anyone in this day and age.

“Turkey does not intend in any way to increase the tension with Russia,” Davutoglu said, pointing out that the operation the Russian jet was conducting when it violated Turkish airspace indicated that Moscow’s intention were not good.

“We are warning Russia once again. The damage they are doing to Syrian opposition elements and the threatening stance they are maintaining with regard to Turkish airspace is not to Russia’s advantage,” he said, adding that Turkey “had taken all the necessary precautions along its border with Syria.”

The Turkish media has reported that the Turkish air force has put its bases on “orange alert” and deployed additional jets to bases near the Syrian border, while ordering its pilots to strike, without further orders, anyone violating Turkish airspace.

The Pentagon has also corroborated the violation by Russia. “We are aware of reports and can confirm that yesterday another Russian combat aircraft violated Turkish — and NATO — airspace,” Pentagon spokesman Mark Wright was cited by the Russian media telling the RIA Novosti agency in a written statement.

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg also weighed in on Turkey’s behalf and called on Russia “to act responsibly and fully respect NATO airspace.” He added, “Russia must take all necessary measures to ensure that such violations do not happen again." Stoltenberg said, "NATO stands in solidarity with Turkey and supports the territorial integrity of our ally, Turkey."

Meanwhile, developments in northern Syria are aggravating tensions between Ankara and Moscow. Following the downing of its jet, Russia intensified its air campaign, particularly against the Turkmens, but also against radical Islamic groups supported by Turkey, Saudi Arabia and Qatar that are fighting the Syrian army.

Russia has a particular ax to grind with the Turkmens because it was their fighters who killed the Russian pilot in his parachute after he ejected from the Su-24. Turkmen refugees have started entering Turkey as the Syrian army gradually takes control of the region with Russian air support.

Turkey’s preventing the Democratic Union Party (PYD), the largest group representing the Syrian Kurds, from joining the Geneva talks on Syria on the grounds that it is a terrorist organization allied to the Kurdistan Workers Party (PKK) seems to also have played into Moscow’s hand.

Russia has an added incentive now to support the PYD and hit Turkey in its most sensitive spot, namely the Kurdish issue. Russia says it is unthinkable that the PYD can be kept out of the Geneva talks and insists the group will be part in these talks in the future.

Meanwhile, the Turkish media is reporting that Russia had started to provide air support to the PYD’s military wing, the People's Protection Units (YPG), west of the Euphrates River. This is bound to further fuel tensions between Ankara and Moscow.

Worried that the Syrian Kurds will gain an autonomous region along its border with Syria, Ankara has declared a PYD/YPG presence west of the Euphrates to be a red line. But what can Turkey do to stop this and the Syrian advances in northern Syria with Russian help? The same question comes up if Russia violates Turkish airspace again.

Al-Monitor discussed this matter extensively with retired Brig. Gen. Naim Baburoglu, who is currently an adviser to the Ankara-based National Security and Foreign Policy Research Center and a frequent commentator on military matters.

Baburoglu indicated that Ankara had entered a high-risk area in its crisis with Russia. “Since the downing of its Su-24, Russia has augmented its forces in the region with Su-34 and Su-35 fighter jets, which are far more advanced than Turkey’s F-16s,” Baburoglu said.

“Unlike the Su-24, which only has air-to-ground capabilities, these jets have air-to-ground as well as air-to-air capabilities and are supported by the most advanced radar technology,” he added.

Baburoglu said Russian President Vladimir Putin is not prepared to let this affair go and is trying to draw Turkey into a fight, not just by violating Turkish airspace but also by destroying the Turkmens in Syria and supporting the YPG.

Judging by what Baburoglu says, there seems to be little Turkey can do to respond to the Russian challenge.

“Since the downing of the Russian jet, Turkish F-16s are unable to fly in Syrian airspace. The US doesn’t want them there either in case they confront Russian jets,” Baburoglu said. He pointed out that the Russian Su-35 Flanker-E type jets deployed in the region, which are far more advanced than anything Turkey has, is of concern to Washington.

“Russia is trying to draw Turkey into a fight to avenge the downing of its jet. Putin is confident he can win. He also needs this to counter domestic difficulties. Downing one or two Turkish F-16s will make him a hero at home,” Baburoglu said. “It will also be a serious embarrassment to Turkey and the Turkish air force,” he added.

Baburoglu also doubts that NATO will rush to Turkey’s assistance the way Ankara wants in the event of a confrontation with Russia.

“Decisions are taken unanimously in NATO. The US and UK may support Turkey militarily, but it is doubtful that countries like France, Germany and Greece will. All NATO is likely to do is to deploy Patriot anti-ballistic missiles in eastern Turkey and allocate AWAC [Airborne Warning and Control System] planes to support the Turkish air force.”

Baburoglu conceded that domestic considerations may still push Erdogan into supporting an intervention in Syria, but he believes such an intervention could have disastrous results for Turkey.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Turkey’s strongman President Recep Tayyip Erdogan appears to have launched a campaign for a new constitution so he can shape the kind of presidential role he wants for himself.

By Cadri Gursel

Erdogan and his allied media have been harping for some time on the message that the parliamentary system in Turkey has become obsolete and must be replaced by a presidential system. Naturally, Erdogan has fully mobilized his Justice and Development Party (AKP) for that goal.

Erdogan is perfectly blunt about his goals and generously offers clues that eliminate the need for speculation. In a Jan. 28 speech in Ankara before representatives of civil society organizations that support him, Erdogan once again described the constitutional framework he wants for the regime, labeling it a “Turkish-style presidency.”

According to Erdogan, the spirit of the new constitution should be based on the logic of "harmony and balance between powers instead of strife between powers — mutual support instead of antagonism."

The question of executive rule has to be the core of efforts toward a new constitution. With the "absolute stability environment" that the presidential system will ensure, he says, Turkey will be protected from terror-related risks.

All these remarks clearly reveal that Erdogan aspires to an authoritarian constitutional regime, to say the least. If Erdogan had been aiming at democracy, he would not have labeled and rejected the separation of powers as "strife among powers." He is advocating a concept that sidelines the control and balance mechanisms of democracies.

This is beyond dispute: A regime in which executive power is key to the balance of powers, and all the executive powers are concentrated in the hands of the president, is nothing more than a dictatorship. Moreover, the "absolute stability" Erdogan refers to is a concept foreign to democracy but indigenous to dictatorships.

Erdogan calls his authoritarian presidency regime “indigenous and national.” In his Jan. 28 speech, he used that label when he said, “The Turkish constitutions that have been written so far were … governed with imported commodities, with imported logic. … The constitution that will be based on our own traditions of governance will be a Turkish-style constitution.”

Anyone who knows Turkey’s history will tell you concepts such as democracy, separation of powers, state of law, supremacy of law, human rights, equality, pluralism and the rest are imported from the West. The only governance tradition not imported from abroad but purely native comes from Turkey's former sultan rulers — despotism, absolutism and patriarchy.

If Erdogan is not referring to democracy when he talks about "Turkey’s established governance tradition," today’s reflection of that tradition cannot be anything less than an authoritarian regime.

In crafting the constitutional framework he needs, we assume Erdogan will respect the valid clauses of the current constitution. Erdogan’s AKP does not have a three-fifths parliamentary majority to get the presidential constitution amendment approved and submit it to referendum. In such a vote, the AKP would have to ensure that all its deputies would vote for the amendment, while acquiring the support of at least 14 deputies from opposition parties.

If those 14 opposition deputies cannot be found, the only way to find a parliamentary majority for the amendment would be to take the country to an early election. Of course it will not be easy to lead this country, which went through two general elections in 2015, to a new election without convincing reasons.

We can surmise that Erdogan's regime will follow this type of scenario in the coming days:
First, Erdogan, his media and government spokesmen will ramp up the campaign to persuade Sunni conservative voters that the presidential regime is urgent and vital. The moment public opinion polls indicate those voters perceive the presidential regime as a historical and unavoidable necessity, the campaign for an early election will be launched.

The regime will justify the need for an early election with the allegation that opposition parties are clogging up the country's progress. As such, a new blessing is needed from the voters.

Prime Minister Ahmet Davutoglu indicated in a Jan. 26 speech before parliament that he does not favor early elections. Davutoglu said, “There are those who are trying to confuse minds with baseless speculation about early elections. Let me state openly and clearly that Turkey, which achieved democratic stability in the Nov. 1 elections, has no need for an early election today.”

We are aware, however, that Davutoglu’s words do not mean all that much, given Erdogan’s dominant power. If Erdogan persists in taking Turkey to a presidential system, the only way to avoid an early general election is to seduce 14 opposition deputies to support the constitutional draft. Therefore, a new voting process in 2016 appears likely, whether for a constitutional referendum or an early election.

One of the most prominent elements of the Machiavellian game that will be played until the Turks go to the voting booth will be the threat of terror and chaos.

Fear of chaos was the top factor that enabled the AKP to recover in the Nov. 1 elections the parliamentary majority it had lost in June. It's the same threat that prompted Sunni conservative voters to restore the AKP to power Nov. 1. An important pertinent signal came from Islamist daily Yeni Akit, an ardent Erdogan supporter, in a Jan. 28 article titled “Either presidency or chaos.”

Leaving aside the Islamic State (IS) terror that has not yet become a permanent feature, the only element that keeps the chaos and terror threat alive is the war that was launched July 24 against the Kurdistan Workers Party (PKK).

Reaching an agreement with the Kurdish movement could mean loss of nationalist votes that the government wants in a referendum or elections. That could also mean more votes for the Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP). But in an early election, Erdogan’s goal is to push both the opposition Nationalist Action Party and the HDP to below the 10% election threshold. If that is secured, then all the seats they would have won will be accrued to the next-strongest party — the AKP. That of course would guarantee enough seats for the AKP to get a constitutional amendment.

It is impossible for the ongoing war to bring about a military solution to the Kurdish question, given the regional power level the PKK has reached and its strategic depth in Iran, Iraq and Syria. Moreover, the battle is not being waged to solve the Kurdish issue; it is being waged to gain a presidential system.

The war is creating its own realities. In some towns where the Kurdish movement is truly powerful, Turkey's use of tanks and artillery to overcome the resistance is generating destruction similar to that in Syria. Kurdish civilians are being collectively punished with extreme human rights violations that leave them no choice but to emigrate. It will not be easy to manage the massive social and political costs this disaster entails.

Moreover, it is impossible to treat this war separately from the Syrian crisis that could turn the Turkey-Russia cold war to a hot strife at any moment. Turkey, with its own hands, is pushing the Kurdish movement to Russia and now risks losing control of its Kurdish issue because of the raging war in the southeast.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το non paper των ΗΠΑ που  με… οργή διέψευδε 
ο Σημίτης και αποκάλυπτε τη μεγάλη ταπείνωση

Του ειδικού συνεργάτη 


Στις προηγούμενες (δύο) αφηγήσεις σάς εκθέσαμε με λεπτομέρειες όσα προηγήθηκαν της δραματικής νύχτας της κρίσης των Ιμίων, τους τραγικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης Σημίτη εκείνη τη μοιραία για τον Ελληνισμό βραδιά, που οδήγησαν στην de facto αναγνώριση τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο.

Θα τελειώσουμε παραθέτοντας στοιχεία για τις παρενέργειες των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών, για τις οποίες η τότε κυβέρνηση είχε και το θράσος να πανηγυρίζει επί μήνες (!), ενώ τα δημοσιογραφικά της ντόμπερμαν είχαν εξαπολύσει μία απίστευτης έκτασης καθεστωτική προπαγάνδα φιλοτέχνησης του προφίλ του «υπεύθυνου και ψύχραιμου πρωθυπουργού», με δημοσιεύματα, εκπομπές, με κάθε τρόπο παραπληροφόρησης, απόκρυψης στοιχείων, κατευθυνόμενης «ενημέρωσης». Το είχαν, άλλωστε, ανάγκη τα αφεντικά τους, έπρεπε επομένως με κάθε τρόπο να διασωθεί ο ολίγιστος και μοιραίος...

Λίγες μέρες λοιπόν μετά τη μοιραία νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου 1996, συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δέχτηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε στον Πάγκαλο τη δυσφορία του, επειδή, όπως του είπε, στην περιοχή των Ιμίων η ελληνική ναυτική παρουσία «είναι μεγαλύτερη όσων έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης»!

Ο Πάγκαλος τον ρώτησε για ποια συμφωνία κάνει λόγο, αλλά ο Χόλμπρουκ επέμεινε χωρίς άλλες λεπτομέρειες...
Ο Πάγκαλος αμέσως τηλεφώνησε στον υπουργό Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη και τον ενημέρωσε.
Ταυτόχρονα, με φωνή γεμάτη οργή, του επισήμανε: «Εγώ δεν γνωρίζω καμία συμφωνία, να το ξέρεις!»

Ο Αρσένης τού απάντησε ότι ούτε ο ίδιος είναι ενήμερος για οποιαδήποτε συμφωνία και του τόνισε ότι οι ναυτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να παραμένουν στην περιοχή. Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι, αν υπάρχει συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή των Ιμίων έχει γίνει «γκρίζα ζώνη»!

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, ενώ ο Γ. Αρσένης επιβεβαιώνει αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, ο Θ. Πάγκαλος την αρνείται...
Εδώ το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι το εξής:
Αν ο Αρσένης και ο Πάγκαλος δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε συμφωνία απαγκίστρωσης ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή, τότε ποιος έκανε τη συμφωνία;
Ο μόνος που απομένει είναι ο Σημίτης...

Και αξίζει να προσθέσουμε και το εξής:
Σε σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του '96 ο Γ. Αρσένης κάλεσε τον Κώστα Σημίτη να διευκρινίσει αν εκείνη τη μοιραία νύχτα της κρίσης έκανε κάποια συμφωνία με τον Κλίντον, αφήνοντας υπαινιγμό ότι «κάτι θα πρέπει να υπάρχει». Ο Σημίτης δεν απάντησε. Εβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα να δηλώσει ότι δεν έχει γίνει τίποτα που να μην είναι γνωστό...

«No troops, no flags, no vessels»!

Τώρα θα παραθέσουμε ένα άλλο ντοκουμέντο.

Λίγες μέρες μετά την κρίση, στελέχη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο, με σκοπό να προβάλουν τις θέσεις της Ελλάδας και να ζητήσουν από τον πρόεδρο Κλίντον (οι περισσότεροι τον είχαν στηρίξει προεκλογικά...) να μεσολαβήσει ώστε να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και γενικά να αποκατασταθούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Εγινε διάλογος πλούσιος. Σε ορισμένες στιγμές και έντονος, αφού οι ομογενείς εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους για τις «ίσες αποστάσεις» που τηρεί η Ουάσινγκτον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά το γεγονός, όπως επισήμαναν, ότι η Τουρκία είναι επιτιθέμενη και εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κάθε πλευρά είχε -και είπε- τις θέσεις και τις απόψεις της.
Προσέξτε όμως.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στα στελέχη της ελληνικής ομογένειας και ένα non paper με τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς και με την εξιστόρηση των γεγονότων των προηγούμενων κρίσιμων ημερών που παραλίγο να οδηγήσουν ακόμα και σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, καθώς και με το περιεχόμενο της διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον.

Σε ένα -κρισιμότατο- σημείο το non paper περιείχε και τα εξής:
«Through back and forth discussions, both in political and military channels, we are able to convince them to remove all their troops, flags and vessels from the area»!
Δηλαδή:
«Υστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και με τις δύο πλευρές, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, μπορέσαμε να τους πείσουμε να αποσύρουν όλα τους τα στρατεύματα, σημαίες και πλοία από την περιοχή»!

Ηταν δηλαδή αυτό ακριβώς που -σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά- είχε συμφωνηθεί τη νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου!
Ηταν αυτό που είχε επικαλεστεί ο Χόλμπρουκ στον Πάγκαλο, όταν του διαμαρτυρήθηκε!
Ηταν αυτό το ντοκουμέντο της ντροπής για όσα εν κρυπτώ συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τότε!
Ηταν αυτό που με... οργή διέψευδε ο Σημίτης!
Ηταν ακριβώς η κερκόπορτα που άνοιξε στο Αιγαίο και οδηγούσε σε γκρίζες ζώνες!

Οι ομογενείς ενημέρωσαν τους υπουργούς για τις γκρίζες ζώνες

Λίγες βδομάδες μετά την κρίση και τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στελέχη της ομογένειας (αναφέρουμε ενδεικτικά τους κ. Αθενς και Μανάτο) επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
Και ενημέρωσαν για το non paper και το αίσχιστο περιεχόμενό του ορισμένα μέλη της κυβέρνησης (ναι, φτάσαμε στο σημείο να ενημερώνονται Ελληνες υπουργοί όχι από τον πρωθυπουργό τους, αλλά από Ελληνες ομογενείς των ΗΠΑ!).

Ενημέρωσαν επίσης και κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!

Ολοκληρώνοντας αυτή τη μικρή επετειακή αφήγηση, με στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, μόνο ένα ερώτημα:
Πόσα χάθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα στην ομίχλη του Αιγαίου, πέραν των τριών ηρώων;

Και να προσθέσουμε απλά ότι τα υπόλοιπα διευθετήθηκαν στη συνάντηση Σημίτη - Κλίντον στον Λευκό Οίκο στις 9 Απριλίου, και μάλιστα με τρόπο που για πρώτη φορά έφερνε στο προσκήνιο και το άλλο μοιραίο όνομα «Γιώργος Παπανδρέου»...

Και η Ιστορία πήρε τον δρόμο της...
Γι αυτά εν καιρώ...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία μέχρι να ηττηθούν ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, όπως το σκέλος της Αλ Κάιντα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergey Lavrov.

Την Τρίτη, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, John Kerry, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διακόψει τους βομβαρδισμούς, εφόσον ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Οι ρωσικές επιδρομές δε θα καταπαυτούν έως ότου να ηττηθούν πλήρως τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Jabhat al- Nusra και δε βλέπω γιατί θα έπρεπε να γίνει αυτό», δήλωσε ο S. Lavrov.

Επίσης τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κατάπαυση πυρός εφόσον στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος του λαθρεμπορίου και της μετακίνησης μαχητών.

«Σχετικά με την κατάπαυση πυρός, έχουμε ορισμένες πρακτικές σκέψεις που συζητήσαμε με τους Αμερικανούς που ηγούνται του συνασπισμού δυνάμεων στη Συρία, ενώ προσδοκούμε να τις συζητήσουμε και στη συνάντηση της 11ης Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη σύσκεψη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Εικοσιεπτά συνοριοφύλακες, με δύο εκπαιδευμένους σκύλους, στέλνει η Πράγα στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών

Ειδική τελετή, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού της Τσεχίας, του υπουργού Εσωτερικών και του πρέσβη των Σκοπίων στη χώρα, για την αποστολή 27 αστυνομικών-συνοριοφυλάκων με δύο εκπαιδευμένους σκύλους στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας, έγινε χθες στην Πράγα.

Σε δηλώσεις του στο παρελθόν ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι αν η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία δεν καταφέρουν να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, θα υπάρχει ανάγκη μέγιστης υποστήριξης στα σύνορα, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στη Βουλγαρία και στην Αλβανία.

Η τελετή έγινε την στιγμή που τα Σκόπια προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς των σημείων διέλευσης των προσφύγων, με αποτέλεσμα να είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν συγκεντρωθεί για να περάσουν στην γείτονα χώρα.

Όπως γράφει μάλιστα το Έθνος, αυτό συμβαίνει γιατί τα Σκόπια υποστηρίζουν πως οι ελληνικές Αρχές δεν καταχωρίζουν τα στοιχεία όλων των προσφύγων που ταυτοποιούνται στη βάση δεδομένων του EURODAC και για τον λόγο αυτό επιβραδύνονται οι διελεύσεις στα σύνορα, καθώς γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα μόλις 1.300 πρόσφυγες, έναντι 3.500 και πλέον που περνούσαν καθημερινά τον περασμένο μήνα.

Όλη αυτή η τακτική σε συνδυασμό με τη μαζική μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στα σύνορα μετά την απεργία της ΠΝΟ, έχει προκαλέσει συνωστισμό στην περιοχή, ενώ την κατάσταση δυσκολεύουν και οι κινητοποιήσεις ιδιοκτητών ταξί στη Γευγελή, οι οποίοι κλείνουν κατά διαστήματα τη σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες οδηγούνται έως τα σύνορα με τη Σερβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Έθνος παρουσιάζει πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ σύμφωνα με τις οποίες ότι Μαροκινοί μετανάστες που είχαν φτάσει μέχρι τη Σλοβενία επιστράφηκαν διαδοχικά στην Κροατία, στη Σερβία και από εκεί στην ΠΓΔΜ και το πιο πιθανό είναι να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Η ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής έχει δεχτεί αστυνομική ενίσχυση στα σύνορά της από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σερβία και η Κροατία ενώ φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η Βουλγαρία, που έχει στήσει φράγμα στα σύνορά της με την Τουρκία.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν είναι, σε καµιά περίπτωση, αθώα η συστηµατική λαθροχειρία που διαπράττουν οι Ευρωπαίοι φίλοι µας στο µεταναστευτικό - πατώντας βεβαίως στα φαινόµενα ανοργανωσιάς και ανικανότητας, τα οποία αφθονούν στην κυβέρνηση - µε την αγνόηση όλων των στοιχείων προόδου στη διαχείριση του προβλήµατος (σελίδα 26 του σηµερινού «Ποντικιού»).

Αυτό που έχουµε κατ’ επανάληψιν τονίσει είναι ότι το µεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί ένα επιπλέον όπλο πίεσης ώστε το ελληνικό πολιτικό σύστηµα να συµµορφώνεται πλήρως στις απαιτήσεις τους. Βεβαίως η πίεση αυτή δεν αφορά µόνο τον Τσίπρα, αλλά και τον Μητσοτάκη, τη Γεννηµατά και όποιον άλλο στο πολιτικό στερέωµα της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αυτοί πολιτικοί αρχηγοί βάζουν στην άκρη την κριτική για τους χειρισµούς της κυβέρνησης και σπεύδουν να βάλουν πλάτη προβάλλοντας διεθνώς τις ελληνικές θέσεις. Αντιλαµβάνονται ότι η πίεση και οι λαθροχειρίες των Ευρωπαίων έχουν µεγαλύτερη εµβέλεια από το ασφαλιστικό και το κλείσιµο της πρώτης αξιολόγησης. Και ότι, αν τυχόν κυβερνήσουν οι ίδιοι, θα βρεθούν στη σηµερινή θέση του Τσίπρα.

Κατ’ αρχάς η τακτική αυτή των Ευρωπαίων σχετίζεται µε την κατάρρευση της υποτιθέµενης συµφωνίας της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τη µείωση της µεταναστευτικής ροής, καθώς η Άγκυρα εµφανίζει όλο και θρασύτερες απαιτήσεις, οι οποίες άπτονται της εθνικής µας κυριαρχίας και τις οποίες η Ελλάδα, αν δεν αντιδράσει δυναµικά στο πολιτικό και διπλωµατικό πεδίο, θα τις βρει πολύ σύντοµα µπροστά της.

Σχετίζεται µε την ισχυρή πίεση που ασκείται στο παρασκήνιο - και θα εµφανιστεί συντόµως στο προσκήνιο - για να λυθεί το ζήτηµα του τελικού ονόµατος της ΠΓ∆Μ εις βάρος της Ελλάδας.

Σχετίζεται µε την εξ ίσου ισχυρή πίεση για δυσµενή για τον ελληνισµό λύση του Κυπριακού, στην οποία ακόµη και ο Πρόεδρος της Κύπρου, παλαιός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, αναγκάστηκε να βάλει φρένο ζητώντας να µη διατυπώνονται υπερβολικές προσδοκίες.

Αν όμως οι «κακοί» Ευρωπαίοι - σε αγαστή σύµπνοια µε τους «καλούς» Αµερικανούς - έχουν τόσο φανερή διάθεση να στριµώξουν την Ελλάδα και να τη φέρουν µεσοπρόθεσµα στην αγκαλιά της Τουρκίας και αν οι κυριότεροι πολιτικοί αρχηγοί αντιλαµβάνονται ότι τα πράγµατα στην Ελλάδα κινδυνεύουν µε εκτροχιασµό, ίσως έχουν µια καλή βάση συνεννόησης και σκιαγράφησης ενός κοινού σχεδίου πλεύσης.

Ας μην τα βρουν στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπάρχουν όµως πολλά άλλα, ιδιαιτέρως κρίσιµα για την πορεία της χώρας, στα οποία, αν δεν υπάρξει επιτέλους ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, η πολιτική συντριβή θα είναι βαριά για όλους - και πρωτίστως για την ελληνική κοινωνία...

Πηγή "Το Ποντίκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Δήμαρχος στο Bad Schlema είπε στους κατοίκους: Αν δεν θέλετε να βιάζουν τις κόρες σας τότε πείτε τις να ντύνονται πιο σεμνά και να μην προκαλούν τους μετανάστες. Και δεύτερον, να μην περνάνε από τις περιοχές που βρίσκονται λαθρομετανάστες δηλαδή (από παντού γιατί βρίσκονται παντού).

Σε μια συνεδρίαση στο δημαρχείο με θέμα ο καθημερινός κίνδυνος των λαθρομεταναστών και ο συνεχής αυξημένος αριθμός που είναι να έρθουν και έρχονται καθημερινά, έκανε τους γονείς να εξοργιστούν με τον δήμαρχο του Bad Schlema.

Το κοινό έγινε έξαλλο μάσα στο δημαρχείο, διότι δεν μπορούν πλέον με ασφάλεια να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, διότι κινδυνεύουν καθημερινής βάσεως από τους λαθρομετανάστες.

Mayor dismisses Grandfather: "Don't provoke them"

Καθημερινά υπάρχουν καταγγελίες πλέον από ομαδικούς βιασμούς σε ανήλικα παιδιά και τα ΜΜΕ κλείνουν το στόμα. Δεν έχει πολύ καιρό που μέρα μεσημέρι ένας Αφρικανός βίασε ένα 7χρόνο κορίτσι και το τραυμάτισε τόσο δυνατά που χρειάστηκε να νοσηλευτεί εβδομάδες στο νοσοκομείο του Chemnitz.

Οι διάλογοι που έγιναν στο δημαρχείο ήταν ως εξής:
Ενας παπούς: Έχω μια ερώτηση σχετικά με το σχολείο.
Δήμαρχος: Ναι πείτε μου.
Παπούς: Για το μάθημα τις γυμναστικής, η εγγονούλα μου είναι 10 ετών και όπως λέει η ιδία και άλλες μαρτυρίες από την περιοχή, παρενοχλούνται σεξουαλικά από λαθρομετανάστες. Τι θα γίνει το καλοκαίρι με αυτήν την κατάσταση όταν τα παιδιά μας θα είναι ελαφρά ντυμένα;
Δήμαρχος: Είναι απλό, να μην ντύνονται ελαφρά (μήπως να... βάζουν τσαντόρ;) και να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές.

Εκείνη την στιγμή επαναστατεί το κοινό...
Τι λέτε στην δική μας την πόλη δεν θα έχουμε πλέον το δικαίωμα να κυκλοφορούμε;
Ποιος στο κόρακα σε ψήφησε εσένα, λένε τον δήμαρχο και του λένε να πάει καλύτερα σπίτι του. Αυτοί ήρθαν εδώ σε εμάς και εμάς μας απαγορεύετε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους μας;
Τι δήμαρχος είναι αυτός, θα έπρεπε να παραιτηθεί, ούτε να δικαιολογηθείς δεν μπορείς πλέον του λένε.

Ηρεμήστε, έχω μια σκέψη λέει ο δήμαρχος, να τους μετακινήσω στην άλλη άκρη της πόλης.

Οι κάτοικοι λένε: Τα παιδιά μας πρέπει να πάνε από εκεί στο σχολείο.
Δήμαρχος: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν εκείνον τον δρόμο για να πηγαίνουν στο σχολείο, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.
Οι κάτοικοι λένε: Δεν μας ενδιαφέρου άλλα μονοπάτια. Δεν μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας από άλλους πιο μακρινούς δρόμους εξαιτίας των λαθρομεταναστών.

Μετά ξέσπα πανδαιμόνιο μέσα στην αίθουσα και δεν αφήνουν να μιλήσει πλέον ο δήμαρχος.

Έτσι είναι όταν ξεπουλούν οι πάντες από δήμαρχοι, μέχρι δεν ξέρω και εγώ μέχρι ποιους.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Η απόφαση της Ένωσης Συντακτών για την σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, δηλαδή πρίν και όχι συγχρόνως με την γενικευμένη αυριανή απεργία και συλλαλητήρια όλων των κλάδων, αποτελεί μιά σταγόνα λογικής και ίσως μία προσπάθεια εξιλέωσης, στον ωκεανό της κακουργίας και του πολέμου που έχουν εξαπολύσει πολλά χρόνια τώρα, με αποκορύφωση τα  τελευταία έξη, τόσο τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όσο -και κυρίως- οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τους εναντίον του ελληνικού λαού.

Η τεχνική της απόκρυψης της αληθινής είδησης -από την λίστα Λαγκάρντ μέχρι την μη μετάδοση ειδήσεων κατά τις μέρες γενικών απεργιών και συλλαλητηρίων με πρόσχημα την συμμετοχή τους στην απεργία- και της διαστρέβλωσης και ''κακοποίησης'' ιδεών και ανθρώπων με τόνους λάσπης και άμετρης κακοήθειας, ήταν και είναι τα κύρια όπλα τους στον βρώμικο πόλεμο που διεξάγουν υπέρ των δανειστών -τοκογλύφων-''εταίρων'', των δωσιλογικών κυβερνήσεων, και της τσέπης τους βεβαίως-βεβαίως εφ' όσον μιλάμε για μεγαλοδημοσιογράφους-τηλεαστέρες ή για την θεσούλα τους και την αποφυγή της ανεργίας όταν μιλάμε για δευτεράτζες και τσικό.

Η ουσία όμως είναι μία: έχουν πουλήσει την ψυχή τους και το τομάρι τους στον διάβολο. 
Έχουν διαλέξει στρατόπεδο και αυτό δεν είναι το στρατόπεδο του δικαίου, αλλά το στρατόπεδο της κουκούλας του κατοχικού καταδότη.

Μία μέρα και μία φορά σωστής απόφασης δεν φτάνει για να ξεπλύνουν τα εκατομμύρια των ανέργων, τους εκατοντάδες χιλιάδες των νεόπτωχων, και τις χιλιάδες αυτοκτονίες, όλα αυτά δηλαδή για τα οποία είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

Οι μέρες του κουτόχορτου της μιάς ''συγγνώμης'' ή του mea culpa του  Μεγάλου Τυχοδιώκτη, έχουν πιά περάσει.
Οι συγγνώμες κι οι ''αυτοκριτικές'' δεν φτάνουν.
Χρειάζεται η παραδειγματική τιμωρία όλων των συνυπεύθυνων για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή αυτής της απορυθμισμένης κοινωνίας. 

Δίκαιες δίκες, δημεύσεις παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιών, και φυλακίσεις όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία, αλλά και για την απάτη που υφίσταται ο ελληνικός λαός και για την ληστεία και μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να περάσουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση, ως λαός, ώς άνθρωποι, ως κοινωνία.

Όλα τ' άλλα είναι στάχτη στα μάτια και άλλη μιά παραπλάνηση, για να την βγάλουν καθαρή, οι απατεώνες και οι κακούργοι!... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αγανακτισμένοι κάτοικοι του νησιού που αντιδρούν στην κατασκευή των hotspot βγήκαν στους δρόμους του νησιού λίγο πριν φτάσει ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με το iefimerida.

Το ελικόπτερο τύπου Σινούκ που μετέφερε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο νησί, δεν κατάφερε να προσγειωθεί αρχικά στο προκαθορισμένο σημείο. Ωστόσο έγινε αντιληπτό από διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα και ήρθαν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς.

O πιλότος της ΠΑ αφού δεν κατάφερε να προσγειωθεί αρχικά στροφή για τη Λέρο. Τελικά προσγειώθηκε στον Ιππικό Όμιλο στην Κω.

Επειδή στην κυβέρνηση φοβήθηκαν πιθανή αντίδραση των κατοίκων με την άφιξη Καμμένου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε το πρωί με μια Διμοιρία των ΜΑΤ με C130 στο νησί. Συγκεκριμένα μια διμοιρία των ΜΑΤ έφτασε στις 7:15 στην Κω, προκειμένου να «προετοιμάσει» το έδαφος για την άφιξη του Υπουργού Άμυνας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει αύριο στην πορεία όπως συχνά πήγαινε σε αντίστοιχες παλιότερα.

Τώρα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και, ε, όσο να ναι, ακόμα και γι αυτόν είναι δύσκολο να διαδηλώσει εναντίον του εαυτού του – ιδίως με τόσο κόσμο τριγύρω να διαμαρτύρεται κατά των χθεσινών «συντρόφων» που έγιναν εξουσία, τι να σου κάνουν και οι ασφάλειες και τα ΜΑΤ…

Όμως ο Αλέξης ήταν, είναι και θα είναι πάνω απ’ όλα Αριστερός – οπότε κι αν κωλύεται να διαδηλώσει ο ίδιος θα στείλει τον… ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, το τμήμα εργατικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος που από ήδη από χθες χαιρέτησε την αυριανή διαδήλωση κατά της κυβέρνησής του…

Οπότε είναι όλοι ευχαριστημένοι: κι ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ: όλα μέλι γάλα…

Οσο όμως και αν δεν πάει αύριο ο Αλέξης στην πορεία, στην πορεία είναι που θα κριθεί: όχι της Πέμπτης, αλλά της πολιτικής του εξέλιξης.

Είναι μια πορεία πρωτοφανής για τα επίπεδα των διαψεύσεών της – κι αυτό ακόμα και για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει δει τα πάντα στην πολιτική ζωή της. Που ξέρει πολύ καλά ότι το μόνο στο οποίο είναι με βεβαιότητα συνεπείς οι πολιτικοί είναι στην ασυνέπεια.

Και αν λοιπόν η πορεία αύριο αποφεύγεται ακόμα και με το να βρεθεί ο πρωθυπουργός εκτός Ελλάδος, η πολιτική πορεία είναι πια απολύτως προδιαγεγραμμένη για τον Αλέξη Τσίπρα: ο χρόνος του μετράει μέχρι την ώρα που θα περάσει και το ασφαλιστικό.

Μετά, από την επομένη κιόλας, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση καθώς δεν θα είναι πλέον χρήσιμος εκεί που σήμερα ακόμα είναι.

Γιατί; Επειδή ότι ήταν να κάνει θα το έχει κάνει.

Ετσι, εκείνη η πορεία θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Και πολύ πιο ακανθώδης…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Κύρας Αδάμ

Απρόβλεπτες συνέπειες τείνει να πάρει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -αλλά όχι μόνον- μια φαινομενικώς απρόσεκτη και γι' αυτό εξόχως επικίνδυνη διεθνής αγγελία (ΝΟΤΑΜ) της ΥΠΑ, για την περιοχή της Ικαρίας, που προκάλεσε -μέχρι στιγμής- την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της νήσου, ως πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, με την παράλληλη εκκωφαντική υποβάθμιση του θέματος από την Αθήνα.

Έτσι, στις 18 Ιανουαρίου 2016 η ΥΠΑ εξέδωσε μια ΝΟΤΑΜ, την Α0113/16, αρκετά διαφορετική από τις συνήθεις, με την οποία δήλωνε ότι «Στρατιωτικές δραστηριότητες χωρίς πυρά θα γίνουν εντός της ανώτερης ελληνικής περιοχής πληροφοριών (HELLAS UIR) σε ύψη από 26000 έως 29000 πόδια από τις 25 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου 2016. Τα αεροσκάφη θα πετάνε VFR/VMC (πτήση με κανόνες εξ όψεως/με καθαρές μετεωρολογικές συνθήκες».

Η δεύτερη περιοχή της ΝΟΤΑΜ βρίσκεται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, στην περιοχή της Ικαρίας, όπως φαίνεται στον χάρτη. Η αγγελία αυτή δεν είναι συνηθισμένη, διότι δεν προσδιορίζει με λεπτομέρειες όπως προβλέπει ο ICAO, ποιες είναι αυτές οι «στρατιωτικές δραστηριότητες» (π.χ. άσκηση, εκπαιδευτική ή επιχειρησιακή πτήση και ποιας εθνικότητας αεροσκάφη παίρνουν μέρος κλπ.) ενώ εκτελείται σε περιοχή UIR, δηλαδή σε ύψη ανώτερα από αυτά του FIR Αθηνών.

Η τουρκική επιθετική στρατηγική

Την επομένη ακριβώς ημέρα η Τουρκία αντέδρασε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ, θεωρώντας και πάλι ότι τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου είναι δοβλέτι της, με την τουρκική αγγελία Α0253/19 Ιανουαρίου 2016, με την οποία δηλώνει διεθνώς τα ακόλουθα: «Η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0113/16 σχετικά με την AHIKERYA συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα, που προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν. Αιγαίου. Έτσι η AHIKERYA δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε κανένα σενάριο/σχέδιο οποιασδήποτε στρατιωτικής εκπαίδευσης, άσκησης ή δραστηριότητας».

Και αυτή η τουρκική ΝΟΤΑΜ συνιστά εχθρική και επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας, διότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα παραβιάζει και στην πράξη καταργεί την Συνθήκη της Λωζάννης, προκειμένου να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νήσων του Αν Αιγαίου, δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει για τα νησιά Mytilene, Chios,Samos και NICARIA τα ακόλουθα:

- όχι ναυτική βάση και στρατιωτικοποίηση των νήσων.

- απαγορεύεται στα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τις ακτές της Ανατολίας και στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη απαγορεύεται να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά.

- οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά αυτά θα περιορίζονται στο φυσιολογικό σώμα στρατού.

Η Άγκυρα με την στρατηγική της τουρκικής ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την ελληνικότητα της Ικαρίας και των νήσων του Αν Αιγαίου, διότι όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, καμία Συνθήκη και καμία Σύμβαση παγκοσμίως δεν απαγορεύει στα στρατιωτικά αεροσκάφη μιας χώρας να πετάνε πάνω από την κυριαρχία των νήσων της, είτε αυτά είναι αποστρατιωτικοποιημένα είτε όχι. Βεβαίως, οι Συνθήκες και οι Διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουν στα στρατιωτικά αεροσκάφη μιας χώρας να πετούν πάνω από την κυριαρχία, άλλης, ξένης χώρας.

Έτσι, με το να απαιτεί η Άγκυρα την απαγόρευση των στρατιωτικών ελληνικών ή άλλης εθνικότητας αεροσκαφών (μετά από διπλωματική άδεια της ελληνικής κυβέρνησης) πάνω από την Ικαρία, για άσκηση ή εκπαίδευση, στην ουσία και στην πράξη δηλώνει και υποστηρίζει ότι η Ικαρία δεν είναι ελληνική, αλλά ξένο κράτος… Επιπροσθέτως, στην τουρκική ΝΟΤΑΜ αναγράφεται το τουρκικό όνομα της Ικαρίας (ΑΗΙΚΕΡΥΑ), παραβιάζοντας για μια ακόμα φορά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η ελλιπής ελληνική απάντηση

Η αναμενόμενη ελληνική απάντηση ήρθε δια χειρός υπουργείου Εξωτερικών και πήρε δια της ΥΠΑ την μορφή της ΝΟΤΑΜ Α0119/19 Ιανουαρίου, με εμφανή την πρόθεση το όλο θέμα να… πεταχτεί ως μπάλα στην εξέδρα και η παραβατική προκλητικότητα της Τουρκίας να πέσει στα μαλακά.

Έτσι η ελληνική ΝΟΤΑΜ αναφέρει: «Η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη διότι αναφέρεται στο FIR Αθηνών, όπου η μόνη αρμόδια αρχή για έκδοση ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με τον ICAO είναι η ΥΠΑ». Μολονότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ στοχεύει στην ελληνικότητα της Ικαρίας και συνολικώς των νησιών του Αν. Αιγαίου, η ΥΠΑ αναφέρεται λανθασμένα (;) και άσχετα στο FIR Αθηνών, ενώ η δραστηριότητα στην Ικαρία αφορά αποκλειστικώς και μόνον στο HELLAS UIR.

Έτσι με τη διατύπωση αυτή, η ελληνική πλευρά θεωρεί την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη μόνον μέσα στο FIR Αθηνών, (το οποίο εκτείνεται μέχρι του ύψους των 24500 ποδών), με αποτέλεσμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ να είναι έγκυρη και σε ισχύ στην περιοχή HELLAS UIR, (που εκτείνεται από το ύψος των 24500ποδών και άνω), μέσα στην οποία εκτελείται η ασαφής «στρατιωτική δραστηριότητα». Με άλλα λόγια, η ΥΠΑ, δια χειρός ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη μόνον για το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ και οι τουρκικές θέσεις γα την Ικαρία να παραμένουν σε ισχύ, διότι αφορούν μόνον στην περιοχή HELLAS UIR.

Στην απαντητική ελληνική ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ακόμα ότι: «...Οι ισχυρισμοί που περιέχονται στην τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι εσφαλμένοι, παραπλανητικοί και στερούνται νομικής βάσης. Σ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία».

Είναι άξιο περιέργειας, γιατί η ελληνική απαντητική ΝΟΤΑΜ -δια χειρός ΥΠΕΞ- δεν απαντά ευθέως και κατηγορηματικώς στην σκόπιμη κακομεταχείριση της Συνθήκης της Λωζάννης και μάλιστα επιλέγει να μην την αναφέρει καν. Έτσι, ενώ η Άγκυρα αναφέρεται διεθνώς σε «παραβίαση» της Συνθήκης της Λωζάννης περί αποστρατιωτικοποίησης της Ικαρίας, η κυβέρνηση με τη ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ απαντά μετριοπαθώς «σε παραπλανητικούς και εσφαλμένους τουρκικούς ισχυρισμούς», αποφεύγοντας να κατονομάσει και την Ικαρία και την Συνθήκη της Λωζάννης, που αποτελεί και το ισχυρό στοιχείο διασφάλισης της ελληνική πλευράς.

Η εξαφάνιση

Όσο για τους... δυστυχείς αεροναυτιλόμενους, ακόμα ψάχνουν να εντοπίσουν σε ποιο πράγμα αναφέρεται αυτή η δεύτερη ελληνική ΝΟΤΑΜ:

Η ΥΠΑ με τη ΝΟΤΑΜ Α0119, δηλώνει διεθνώς ότι «η μόνη έγκυρη και σε ισχύ για το FIR Αθηνών είναι η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0113/16». Ωστόσο, η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0113 στην οποία παραπέμπει η ΥΠΑ τους αεροναυτιλόμενους προκειμένου για την ασφάλεια τους να μην προσεγγίζουν τις περιοχές της άσκησης, όχι μόνον δεν είναι σε ισχύ, αλλά η ΥΠΑ... την έχει εξαφανίσει και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα το FIR Αθηνών-HELLAS UIR να καθίσταται επισφαλές σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι, με αυτήν την πρωτότυπη βλακώδη ενέργεια της απόσυρσης της αρχικής ελληνικής ΝΟΤΑΜ, ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές της άσκησης για να τις αποφύγει.

Είναι μάλλον προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί πλέον να εφαρμόσει έναν ασφυκτικό οικονομικό θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό του Αν. Αιγαίου και δεν χάνει ευκαιρία να τον εκδηλώσει.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά συσσωρεύει λάθη και προχειρότητες. Η ΥΠΑ, η οποία το τελευταίο διάστημα τείνει να εξελιχθεί σε... εκτελεστικό βραχίονα του ΥΠΕΞ, διακρίνεται για προχειρότητα και επιπολαιότητα στην εφαρμογή των αρμοδιοτήτων της για εναέρια κυκλοφορία, ασφάλεια αεροσκαφών και επιβατών, καθώς και στον τομέα έρευνας και διάσωσης που έχει εκχωρήσει ο ICAO για το FIR Αθηνών.

Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει καταλήξει σε σαφή και συνεχή πολιτική για την αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δεν συγκρατεί τα τουρκικά προγεφυρώματα σε βάρος της Ελλάδας.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου