Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιαν 2016

Τουρκικά μαχητικά πάνω από Ίμια - Καλόλιμνο

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Σε νέα σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία πάνω από τα Ίμια, λίγες ημέρες πριν την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θυσία τριών αξιωματικών του Ναυτικού, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός που έριχνε στεφάνι στην περιοχή ο υπουργός Άμυνας από ελικόπτερο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επικαλούμενες ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά μαχητικά F-16, πραγματοποίησαν υπέρπτηση του νησιού Καλόλιμνος, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών.

Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν φέρεται προς την Ελλάδα ως φίλη και σύμμαχη χώρα. Φροντίζει, μέσω ενός προσεκτικού σχεδίου, να δημιουργεί εντάσεις, να κλιμακώνει τις σχέσεις και στη συνέχεια να αποκλιμακώνει (την κλιμάκωση που η ίδια προκάλεσε) δημιουργώντας μία φιλειρηνική εικόνα προς τις δυτικές χώρες.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται και αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη (και όχι μόνο) τόσο για το οικονομικό όσο και για το "προσφυγικό", η Τουρκία επιλέγει να "καταθέσει" προς τους ευρωπαίους ηγέτες την ισχύ της, απέναντι στην Ελλάδα που εντέχνως εμφανίζεται ως ανίκανη να διαχειριστεί τα σύνορά της και την ροή των "προσφύγων" ενώ εκβιάζεται και απειλείται ποικιλοτρόπως από τους "εταίρους" της στην Ευρώπη.
Η επιτηδευμένη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό των ευρωπαίων και στην "είσπραξη σημείων" απέναντι στην Ελλάδα, την οποία η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει μέσω της διακίνησης των λαθρομεταναστών...

Εάν οι κατοικοεδρεύοντες στο μέγαρο Μαξίμου δεν αποφασίσουν να αλλάξουν τακτική (ενεργοποιώντας ειδικό σύστημα GIS, έγκαιρης αναγνώρισης και άμεσης ενημέρωσης, το οποίο έχει αγοραστεί προ πολλών ετών αλλά ποτέ δεν επετράπη η λειτουργία του επειδή έχει ρωσικό λογισμικό), πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η κλιμάκωση της πίεσης των ευρωπαίων "εταίρων", με ταυτόχρονη κλιμάκωση της τουρκικής πίεσης στο Αιγαίο. Κι αυτό, επειδή δεν αργεί η στιγμή που "φίλοι", "εταίροι" και "σύμμαχοι" της Ελλάδας, θα αναζητήσουν απεγνωσμένα ένα μοιραίο λάθος από την ελληνική πλευρά, το οποίο θα "ανοίξει τις πόρτες" για την θυματοποίηση της Ελλάδας, που σχεδόν όλοι επιθυμούν να μεταβάλουν σε "αποδιοπομπαίο τράγο" μεταφέροντας τις ευθύνες τους σε μία χώρα που βρέθηκε με τον πλέον ακατάλληλο κυβερνητικό σχηματισμό στην πλέον ακατάλληλη χρονική στιγμή...

Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην επερχόμενη Άνοιξη θα "ανοίξουν πολλά λουλούδια" και θα υπάρξουν πολλές σημαντικές και τραγικές εξελίξεις τόσο για την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά, όσο και για την καταρρέουσα ηθικά, πολιτικά (και οικονομικά;) Ευρώπη την οποία "διαχειρίζονται" πολιτικοί νάνοι και νεοναζί...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Σήμερα όλη η ελληνική Κοινωνία είναι στους δρόμους για το τερατούργημα Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό. Ο Τσίπρας υποτασσόμενος στα κελεύσματα της Μέρκελ και του Σόιμπλε, ανέλαβε εργολαβικά την ολοκλήρωση του προγράμματος των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, για τη διάλυση όλων των κοινωνικών τάξεων στην Ελλάδα. Όταν αυτός ο αγύρτης πολιτικός της “αριστεράς” πριν δυο χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ανέβαινε επάνω στα τρακτέρ και έδινε όρκους αγάπης και ατέλειωτες υποσχέσεις στους αγρότες. Όταν, έκανε περιοδείες στα μπλόκα διακηρύσσοντας πως: “όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα, προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει”.

Σήμερα λοιπόν, δικαίως “επαναστατεί” όλη η Ελλάδα. Πρωτοστατούν οι αγρότες, που αποτελούν το μηχανοκίνητο “στρατό” του λαού μας. Μαζί τους οι επιστημονικοί φορείς και κλάδοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι “επαναστάτες της γραβάτας”.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσω. Είμαστε όλοι μαζί τους. Στον κοινό αγώνα κατά της Νέας Γερμανικής Κατοχής. Εναντίον όλων εκείνων των “δεξιών” ή “αριστερών” κυβερνήσεων που τα τελευταία χρόνια εκτελούν πιστά τα Μνημόνια που μας επιβάλλει η Εθνικοσοσιαλιστική Νέα Γερμανία!!

Ωστόσο, θέλω να ρωτήσω!! Που βρίσκονταν, όταν 11 φορές γίνονταν περικοπές στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Όταν οι ίδιοι (αγρότες), ήταν εκείνοι που διατυμπάνιζαν πως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης τα πορτοφόλια τους ήταν “γκαστρωμένα”. Όταν έπρεπε να “δώσεις μάχη” για να πάρεις απόδειξη από γιατρό και δικηγόρο!!

Παρ΄ όλα αυτά, το επαναλαμβάνω, είμαστε μαζί τους. Όλοι μαζί απέναντι στους φαύλους που αφαιρούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Θα περίμενα όμως, η Επανάσταση αυτή να ξεκινήσει, όχι επειδή πόνεσε η τσέπη μας, αλλά επειδή αυτές οι μνημονιακές κυβερνήσεις πωλούν ολόκληρη την Ελλάδα στους ξένους!!

Στους Γερμανούς τα αεροδρόμια

Το Νοέμβριο του 2014 ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σήκωνε το λάβαρο της Επαναστάσεως για τα αεροδρόμια και χαρακτήριζε τις συμβάσεις παραχώρησης ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας…

Στη συζήτηση δε, στην Βουλή, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου στη συζήτηση του νομοσχεδίου “Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων”, είπε: “…η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να κάνει real estate τις εθνικές υποδομές…”. Και η τότε κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκπλησσόταν με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωνε πως δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμφωνήσει με τα αυτονόητα…

Ωστόσο, σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (για τις οποίες ΠΝΠ κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση) εκποιεί τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Ακτίου και Καβάλας (ΦΕΚ 138 – 3 Νοεμβρίου 2015)…

Στους Κινέζους το λιμάνι του Πειραιά

Απομένει η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ ώστε να εγκριθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο καθώς επίσης απαιτείται και η έγκριση της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ελληνική Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης του 67% των μετοχών του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά, στους Κινέζους. Έτσι, η κινέζικη Cosco είναι πλέον ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, μετά από τη νέα βελτιωμένη προσφορά που έκαναν οι Κινέζοι στο ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 369 εκατομ. Ευρώ, αφού ήταν η μόνη που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, από τους πέντε ομίλους που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ως γνωστόν, οι Κινέζοι ήδη διαχειρίζονται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ.

Στα χέρια των Κινέζων λοιπόν, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με την υπογραφή της “πρώτης αριστερής κυβέρνησης”. Που μόλις πριν ένα χρόνο, στην προεκλογική της καμπάνια είχε την μη πώληση του λιμένος Πειραιά σε προεξέχουσα θέση. Όταν χαλούσαν τον κόσμο διατυμπανίζοντας πως θα ακυρώσουν ως κυβέρνηση την πρόθεση της τότε κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου για την πώληση του ΟΛΠ. Τότε που προσερχόμενοι οι Υπουργοί της “πρώτης αριστερής κυβέρνησης” για να ορκιστούν και ερωτώμενοι από τους δημοσιογράφους, έλεγαν σε όλους τους τόνους πως δεν θα προχωρήσει η συμφωνία πώλησης του λιμένος Πειραιά. Όπως, ο “πολύς” Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος για το θέμα σήκωνε επαναστατική παντιέρα και διαδήλωνε κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Καμάρωνε δε, αναρτώντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social media.


Στους Γερμανούς το υπόλοιπο 10% του ΟΤΕ

Η δημοσιοποίηση, πρόσφατα, της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, έφεραν στο φως της δημοσιότητας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση πώληση του 10% του ΟΤΕ.

Άλλωστε, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί “επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ”. Αυτή η επιστολή μνημονεύεται ρητά στην έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι οι δανειστές αναμένουν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομικές κινήσεις και συνεννοήσεις με την Deutsche Telekom ώστε η μεταβίβαση του 10% να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ως γνωστόν γι΄ αυτό το ζήτημα, της πώλησης του εναπομείναντος 10%, υπήρξαν του κόσμου οι αντιδράσεις από μέλη της σημερινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αυτή η πώληση του 10% του ΟΤΕ στο Γερμανικό παράγοντα, έρχεται σε μια πολύ ύποπτη χρονικά περίοδο, από τη στιγμή που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές η δίκη των “64” για τα “μαύρα” ταμεία της Siemens. Και είναι απολύτως σίγουρο πως στις 2 Φεβρουαρίου θα αναβληθεί εκ νέου. Από τη στιγμή λοιπόν, που μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και πρώην μεγάλα στελέχη του ΟΤΕ, μια τέτοια επ΄ αόριστον αναβολή διευκολύνει τη Siemens προκειμένου να κουκουλωθεί το σκάνδαλο του αιώνα. Έτσι, οι “βρώμικες” προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ – Siemens – Intracom κ.α θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στις καλένδες. Για μας είναι σίγουρο πως έχουμε περάσει πλέον, σε επίπεδα cosa nostra.

Επίλογος

Η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να διχάσει το λαό και τον αγώνα του, δηλώνοντας πως εάν γίνουν μεταβολές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, τότε θα γίνουν περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ας μην ακούσουμε τις διχαστικές σειρήνες της κυβερνήσεως, που προωθούν “κάποιοι” στο διαδίκτυο, όπως: “Η κυβέρνηση έκανε μία ταξική επιλογή! Να γονατίσει στους φόρους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να στηρίξει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους”.

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Η Σουηδία εφαρμόζει σταθερά τη νέα πολιτική της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Περίπου 80.000 παράνομοι μετανάστες, των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε, θα μεταφερθούν υποχρεωτικά με ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ εκτός χώρας. Μετά την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων, ο αριθμός των εισερχόμενων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στη χώρα αυτή έχει μειωθεί δραστικά...

Έρευνα: Deutsche Wirtschaftsnachrichten, Deutsche Welle, International Business Times
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η σουηδική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την απέλαση ατόμων, τα οποία είχαν αιτηθεί άσυλο προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε, και μάλιστα η μεταφορά τους εκτός χώρας θα επισπευστεί, σύμφωνα με μια νέα έκτακτη ρύθμιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε χθες βράδυ (27/01) σε δημοσιογράφους του σουηδικού τηλεοπτικού καναλιού SVT ότι το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στην Σουηδική Αστυνομία και στην Υπηρεσία Μετανάστευσης να εφαρμόσουν άμεσα το νέο αυτό μέτρο.Μέχρι σήμερα, οι παράνομοι μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτονταν μεταφέρονταν εκτός χώρας με τακτικές πτήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους. Αλλά από τώρα και στο εξής, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης, όσοι απελαύνονται θα μεταφέρονται εκτός χώρας με πτήσεις τσάρτερ, με σκοπό να επισπευστεί η διαδικασία των απελάσεων. Προφανώς, το μέτρο αυτό θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια ακόμη.

Ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην Deutsche Welle :
“Σε αρχικό στάδιο, επιχειρήσαμε να ενθαρρύνουμε την εθελούσια επιστροφή των παράνομων μεταναστών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί ήπια το μέτρο των απελάσεων. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι είναι αδύνατο να σταθούμε εκεί. Πρέπει αναγκαστικά να τους υποχρεώσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους”.
Πέρυσι, 163.000 πρόσφυγες είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Σουηδία. Από τις περίπου 60.000 αιτήσεις που εξέτασαν και επεξεργάστηκαν οι σουηδικές αρχές το 2015, ενέκριναν και χορήγησαν άσυλο στο 55 % περίπου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Σουηδία επανέφερε το μέτρο των αυστηρών ελέγχων στα σύνορά της. Ωστόσο, από τις αρχές Ιανουαρίου ισχύει ένα επιπρόσθετο μέτρο. Όλες οι εταιρείες τρένων και λεωφορείων είναι υποχρεωμένες να κρατούν τις ταυτότητες των επιβατών οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα Δανίας – Σουηδίας μέσω της γέφυρας Έρεζουντ.

Και το μέτρο απέδωσε. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η σουηδική κυβέρνηση, από τις αρχές του 2016 διέσχισαν τη γέφυρα αυτή  περίπου 100 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση, ενώ τον Οκτώβριο την διέσχιζαν περίπου 10.000 την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το νέο μέτρο έχει ήδη αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας:
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία δεν είναι πλέον βιώσιμη. Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε δράση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο.
Εάν αφεθούμε στην πολιτική της γερμανικής ηγεσίας, η Ευρώπη θα μπορούσε να δέχεται εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών και προσφύγων κάθε χρόνο, αν οι γειτονικές χώρες ήταν επίσης πρόθυμες να υποδεχθούν τον ίδιο αριθμό μεταναστών όπως η Σουηδία. Αλλά πού θα μας οδηγήσει αυτό; Σας εγγυώμαι ότι η "ενωμένη Ευρώπη" σε λίγα χρόνια θα είναι τελειωμένη υπόθεση”.
Ενώ η κατάσταση του παραλόγου συνεχίζεται, με τα σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο να παραμένουν ουσιαστικά ανοιχτά, την ίδια ώρα που η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αναμένεται να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αποστασιοποίησης αυτής της Σουηδίας από την πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” που εισηγήθηκε η καγκελάριος Μέρκελ και τι προτίθενται να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τα αυτονόητα για το προσφυγικό από την γερμανική εφημερίδα

Λάθος χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ (Gerd Hohler), σε άρθρο του που φιλοξενείται στην Handelsblatt με τίτλο «Αδύνατη απαίτηση» και υπότιτλο «Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά, και «από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά».

Επίσης χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία, καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την μικρασιατική ακτή στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο Γκερτ Χέλερ αναφέρει στο άρθρο του:

«Αρχικά ήταν η κρίση χρέους, που έβαλε την Ελλάδα σε θέση παρία μέσα στην ΕΕ. Τώρα το προσφυγικό δράμα βάζει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά. Το κλίμα επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Η Ελλάδα πρέπει να 'πράξει τα καθήκοντά της' απαιτεί ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ με ύφος ανώτατου καθηγητή.

» Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξαπολύει κατηγορίες για 'απώλεια του ελέγχου' στο Αιγαίο. Έχει δίκιο, ωστόσο καταλήγει σε λάθος συμπέρασμα με το να απαιτεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

» Από τους 1.004.356 ανθρώπους που έφτασαν στην ΕΕ μέσω θάλασσας το περασμένο έτος, οι 853.650 έφτασαν μέσω Ελλάδας. Για αυτό το λόγο η Αθήνα πρέπει να αναλάβει επιτέλους δράση για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, αυτή είναι η ολοένα και πιο επίμονη απαίτηση.

» Ακούγεται εύλογη. Η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. Σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά. Από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά.

» Αλλά και ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν αλλάζει κάτι. Κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται εξ αυτού του λόγου να υπαναχωρήσει, αντίθετα θα διατηρεί προσδοκία για παροχή ασύλου από την Ελλάδα. Καθόλου ρεαλιστική δεν είναι και η απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.

» Δεδομένης της πολύχρονης διαμάχης για τις ζώνες εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε οι Τούρκοι ελληνικές περιπολίες στα ύδατά τους, ούτε οι Έλληνες τουρκικά σκάφη μπροστά από τις ακτές τους. Και η ίδια η Υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Frontex, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία νομική και πρακτική δυνατότητα να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα στο Αιγαίο.

» Όλοι γνωρίζουν ότι το "κλειδί" για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία. Μονό αυτή μπορεί να σταματήσει τους λαθρέμπορους και να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το να ανεβαίνουν στις βάρκες.

» Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Τουρκία αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση: Μαζί με τους δικαιούμενους άσυλο από χώρες με εμφύλιες συρράξεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν περνούν μέσω Τουρκίας από το Αιγαίο στην Ελλάδα και μετανάστες από χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει στην Ελλάδα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

» Διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο; Σε τελική ανάλυση αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο, ότι τα σκάφη περιπολίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex δεν εξοπλίζονται πλέον με σωσίβια, αλλά με πολυβόλα. Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, πρέπει να το πει ανοιχτά.»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πεταλώνοντας τζιτζίκια...

«Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ στις φορολογικές τους δηλώσεις» ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Συνδυάζουμε την παραπάνω δήλωση με εκείνη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος προ δύο ημερών, μιλώντας πάλι σε εκπομπή του ΣΚΑΪ – ναι, ενός από τους σταθμούς που λειτουργούν παράνομα – εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στους αγρότες με το λογικό επιχείρημα: «Είναι σαφές αυτό από την στιγμή που ενώ η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών μόνο 5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά».

Επιστρέφουμε στον κ. Αλεξιάδη και στο 88% των αγροτών που δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ. Με δεδομένη την τεράστια φοροδιαφυγή προκύπτει ένα βασικό ερώτημα:

Είναι ολόκληρο αυτό το 88% των αγροτών φοροφυγάδες; Αν όχι, πόσοι είναι; Το 10% του 88%; Το 30% του 88%; Το 60% του 88%; Το να λες ότι το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ είναι απλά μία διαπίστωση. Τίποτε παραπάνω. Και όπως όλες οι διαπιστώσεις, είναι άχρηστη από μόνη της.

Επίσης, ως διαπίστωση δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο κόπο για την ανακάλυψή της. Αρκεί το πάτημα του print σε ένα από τα pc του ΥΠ.ΟΙΚ. και την έχεις στα χέρια σου. Από κει και πέρα όμως αν δε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις, να την εξηγήσεις, να την καταπολεμήσεις, είσαι το ίδιο άχρηστος με τη διαπίστωση.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, δεν είναι ένας αποστειρωμένος καθηγητής πανεπιστημίου που κλήθηκε ξαφνικά να βγει από μία αίθουσα διδασκαλίας και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, εργαζόταν ως εφοριακός και μάλιστα υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών. Άρα γνωρίζει το χώρο των εφοριακών απ’ έξω κι ανακατωτά.

Είναι δηλαδή ο τελευταίος άνθρωπος στη χώρα ο οποίος σε θέματα φοροδιαφυγής έχει το δικαίωμα να αρκείται σε διαπιστώσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, ο κ. Αλεξιάδης να εξηγήσει γιατί επί ολόκληρες δεκαετίες οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τους οποίους υπηρέτησε διά μακρόν, επέτρεψαν να γιγαντωθεί η φοροδιαφυγή. Είναι ανίκανοι οι πρώην συνάδελφοί του; Είναι διεφθαρμένοι; Είναι λίγοι και δεν αρκούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

Πρέπει να μας το εξηγήσει κάποια στιγμή ο κ. Αλεξιάδης αυτό και ταυτόχρονα να μας ανακοινώσει τη λύση του όποιου προβλήματος επιλέξει να χρεώσει στις πλάτες των πρώην συναδέλφων του. Ή μάλλον θα έπρεπε να μας το είχε εξηγήσει ήδη και να είχε προχωρήσει σε λύσεις. Είναι αδιανόητο να κάθεται μέχρι σήμερα στη θέση του και να ανακοινώνει διαπιστώσεις άχρηστες τόσο, όση και η προσφορά του στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Καλό το παιχνιδάκι με τις λίστες. Έτοιμη δουλειά. Την άλλη δουλειά ποιος θα την κάνει; Ποιος θα απαντήσει πόσο ποσοστό από το 88% των αγροτών φοροδιαφεύγει, αλλά και αν στο υπόλοιπο 12% των αγροτών που δηλώνουν 5.001 ευρώ και πάνω, είναι ξεκαθαρισμένο ότι δεν υπάρχουν φοροφυγάδες. Δηλαδή δεν υπάρχει αγρότης που να βγάζει 60.000 ευρώ και να δηλώνει 5.500;

Αυτή είναι η δουλειά του κ. Αλεξιάδη και όχι να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές ευκολίες μέσω των οποίων βαφτίζεις ως ένοχες φοροδιαφυγής ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις ώστε να μπορέσεις να περάσεις από πάνω τους με το θεριστικό του χάρου και να επιβάλεις οριζόντιες τιμωρίες. Την ανικανότητα ή τη διαφθορά των ελεγκτών είναι ανήθικο να την πληρώνουν όλοι μαζί.

Διότι όταν συμβαίνει αυτό, τότε αυτομάτως μιλάμε για το ανήθικο μειονέκτημα της «αριστεράς». Το οποίο μειονέκτημα δεν σταματά εκεί. Με την ίδια ευκολία θα μπορεί αύριο ο κάθε κ. Αλεξιάδης να βγει και να μας πει ότι το 88% του ιδιωτικών γιατρών δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ, άρα βολευόμαστε να τους βαφτίζουμε όλους φοροφυγάδες.

Όμως στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν πρωτόκολλα χειρουργείων. Γιατί άραγε δεν ελέγχει το ΣΔΟΕ τα πρωτόκολλα αυτά, να μετρήσει πόσο χειρουργεία έκανε σ’ ένα έτος ο τάδε καθηγητής μεγαλογιατρός και στη συνέχεια να τα διασταυρώσει με τα δηλωθέντα εισοδήματά του; Διότι αν ένας γιατρός εμφανίζεται να έχει χειρουργήσει σε ιδιωτικό νοσοκομείο 100 ασθενείς και έχει δηλώσει μόνο το εισόδημά του από το πανεπιστήμιο τότε δε μιλάμε για γιατρούς, αλλά για τους αγίους Αναργύρους και το ιδιωτικό νοσοκομείο θα πρέπει να είναι ίδρυμα αγγέλων.

Για τους γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Οι αποδοχές των γιατρών είναι δηλωμένες, οπότε κάθε ευρώ παραπάνω που δε θα μπορεί να δικαιολογηθεί προέρχεται από φακελάκι ή από οποιαδήποτε άλλη παράνομη συναλλαγή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοεπιχειρηματίες κτλ.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ένας …. μεγαλοεφοριακός δε μπορεί να δώσει λύσεις κι εξηγήσεις, τότε για ποιον λόγο να παριστάνει τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και να αμολά ποσοστά φοροδιαφυγής, έτσι γενικά και αόριστα;

Τώρα βέβαια κι εγώ γράφω για να περνάει η ώρα, δεν απέμεινε αξία στις λέξεις. Να, και χτες είδα όσο άντεξα τη «σύγκρουση» του Κούλη με τον Αλέξη. Μα αυτό δεν ήταν συζήτηση στη Βουλή, καλλιστεία μνημονίων ήταν. Πιο μνημόνιο είναι πιο όμορφο, πιο έξυπνο, πιο ταπεινωτικό, πιο εξολοθρευτικό και ποιος εκπρόσωπός τους λέει τις καλύτερες ατάκες.

Άνθρωποι που ξεχνάνε να δηλώσουν ένα εκατομμύριο ευρώ και εμπλεκόμενοι σε τεράστια σκάνδαλα πολυεθνικών, υποκρίνονταν ότι διαφωνούσαν για το μέλλον της οικονομίας μιας χώρας ξεπουλημένης και τελειωμένης από καιρό. Ήθελαν να γεννήσουν ελπίδες και το μόνο που κατάφεραν ήταν να γεννήσουν κάτι εκτρώματα υποτέλειας που βρωμούσαν τα χνώτα τους από δω μέχρι το Βερολίνο.

Βγήκε μέχρι κι ο Κατρούγκαλος να μας συγκινήσει με την αναδιανομή βαρών. Ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι στον άφραγκο, στον άνεργο, στο φτωχό, όσα βάρη και να ρίξεις πλέον, δεν πρόκειται πάρεις τίποτα. Δεν έχει να δώσει. Και στην τελική, το θέμα δεν είναι η αναδιανομή βαρών, αλλά των ωφελειών. Πάρε από τον πλούσιο όσα θες –σε σχέση πάντα με αυτά που δηλώνει ότι βγάζει, τα υπόλοιπα έχουν την ασυλία της ανικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. Πάρε 10.000 ευρώ τον μήνα για εισφορές. Και πάρε από το φτωχό 10 ευρώ τον χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι και για τους δύο το ίδιο. Θα πάρουν τ’ αρχίδια τους για σύνταξη.

Η διαφορά είναι ότι ο πλούσιος θα μπορεί να ζήσει χωρίς σύνταξη. Ο φτωχός, όχι. Κι επειδή δεν προσφέρεις τίποτα στον πλούσιο ανταποδοτικά, τον αθωώνεις για τη φοροδιαφυγή του και την εισφοροδιαφυγή του. Ακόμη κι ένας έντιμος με λεφτά, για πόσο καιρό να κάνει τον μαλάκα όταν έχει απέναντί του ένα κράτος που απλώς τον κλέβει, αφήνοντας ατιμώρητους όσους φοροδιαφεύγουν;

Ο Κούλης αποθεώνει το μνημόνιο. Από αυτό ζει και αυτό τον τρέφει. Ο Αλέξης προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτό το μνημόνιο θα μας βγει σε καλό. Εμείς συνεχίζουμε να πεταλώνουμε τζιτζίκια. Για να είναι έτοιμα το καλοκαίρι να καλπάσουν στην έρημη χώρα.

Πηγή ΚαρτέσιοςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Συγκλονιστική μαρτυρία ενός Σύριου που αποκαλύπτει τις ευθύνες της Δύσης και της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης

Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
«Merkel, schicke Deine Söhne wieder nach Hause»!
- Μέρκελ στείλε τα αγαπημένα παιδιά σου (ισλαμιστές εγκληματίες) πίσω, αλλιώς…
«Δεν φταίνε οι Ευρωπαίοι για το κατάντημα στις χώρες τους αλλά οι διαφθαρμένες κυβερνήσεις τους»
Το 2009 η Ε.Ε. αποφάσισε την λεγόμενη «ανανέωση της Ευρώπης μετά μετεγκατάστασης». Η μαζική μετανάστευση γίνεται υπό την καθοδήγηση των Βρυξελλών.Αυτό το βίντεο είναι η τρανή απόδειξη ότι στην πραγματικότητα κανένας Σύριος δεν χρειάζεται πλέον να μεταναστεύσει και θα δείτε γιατί. Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών πήγε στην βομβαρδισμένη Συρία μέσα στις πόλεις και τράβηξαν αυτές τις σκηνές που βλέπετε και μίλησαν με τον κόσμο που ζει και αγωνίζεστε εκεί να ξανακτίσει την περιοχή και πάλι.

Η πόλη που βλέπουμε την ελέγχει ο Άσαντ και την ξανακτίζουν εκ θεμελίων. «Οι αληθινοί πατριώτες και οι έξυπνοι μείνανε στην πατρίδα τους και τώρα αγωνίζονται για την γη τους. Αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη και στην Γερμανία δεν είμαστε εμείς, αλλά οι εγκληματίες τρομοκράτες του ΙΣΙΣ και της Αλ Νούσρα».

Το ιταλικό team γνώρισε εκεί έναν άντρα ο όποιος πήρε τους Ιταλούς στο σπίτι του και τους είπε κάποιες αλήθειες που σίγουρα θα σας συγκλονίσουν. Η πρώτη του χαρακτηριστική και ειρωνική φράση ήταν, «Κύρια Μέρκελ μπορείτε να στείλτε τους αγαπημένους γιους σας πάλι πίσω!». Οι «αγαπημένοι γιοι» της Μέρκελ είναι όλοι οι εγκληματίες του συριακού εμφυλίου.

Ο κύριος λέει στο βίντεο ότι “εσείς οι Ευρωπαίοι θα πληρώσετε για αυτό, και αν όχι εσείς τα παιδιά σας σίγουρα». Ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει και λέει ότι δεν θέλω να σας προσβάλω, αλλά εσείς οι Ευρωπαίοι ήσαστε πραγματικά βλάκες. Δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το καλό από το κακό, όπως δεν μπορεί και αυτό το… «γουρούνι» ο Γάλλος Holland! Εκτέλεσαν στο Παρίσι 160 άτομα εν ψυχρώ, και τώρα ανυπομονούν να πάνε στην Ιταλία να πράξουν ακριβώς τα ιδία.

«Οι τρομοκράτες ήρθαν μέσα στα σπίτια μας και πήραν με το έτσι θέλω τις γυναίκες μας για να τις βιάσουν και εσείς τα κορόιδα τους αφήσατε να έρθουν στην Ευρώπη. Είναι από την ISIS και την Al Nusra. Εδώ αγωνίζονται εναντίον τους οι Χριστιανοί, οι Δρούζοι και οι Αλαουΐτες.

Γι αυτά τα λάθη σας θα πληρώσετε εσείς και τα παιδιά σας, γιατί αυτά που φορτωθήκατε εσείς ήταν τα δικά μας σκουπίδια! Θα δείτε πολύ γρήγορα και θα μετανιώσετε πικρά. Στις χώρες σας όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Σερβία θα υπάρξουν βομβιστικές επιθέσεις. Γι’ αυτό ήρθαν στην Ευρώπη, για να σας… κόψουν όλους τα κεφάλια!».

Σκεφτείτε με όλα αυτά τι μπορεί να κάνουν αύριο και στην ανυπεράσπιστη Ελλάδα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ceteris Paribus

Για να κάμψει τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις στο Ασφαλιστικό και τα μέτρα για τους αγρότες, η κυβέρνηση επιστρατεύει μια απειλή και μια υπόσχεση: Η απειλή είναι το Grexit, η δε υπόσχεση, ότι με την ψήφιση του Ασφαλιστικού και την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους. Όσον αφορά την απειλή, θα παρατηρήσουμε ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, αφού την επιστράτευσαν σε κάθε δύσκολη καμπή των εξελίξεων μετά το 2010 όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις – με τη διαφορά ότι η επαναφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα στοιχείο παραδοξότητας, αφού στη μακρά αντιπολιτευτική του διαδρομή είχε πολλάκις καταγγείλει τον «εκβιασμό του Grexit» που τώρα ο ίδιος χρησιμοποιεί. Στην υπόσχεση ωστόσο ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, πρέπει να σταθούμε περισσότερο.

Επ’ αυτού του ζητήματος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει μεν εντυπωσιασμένος από την αλλαγή «κλίματος» (προς το πολύ θετικότερο) στις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά αποκλείει ελάφρυνση του χρέους τώρα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, έκανε επ’ αυτού κάποιες δηλώσεις απολύτως εντυπωσιακές. Σε δηλώσεις του αλλά και σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal στο πλαίσιο του φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε με την ασύγγνωστη έλλειψη «διπλωματικότητας» που τον διακρίνει τα εξής:

Πρώτο, ότι το Ασφαλιστικό είναι προαπαιτούμενο όχι μόνο για την αξιολόγηση και την αντίστοιχη δανειακή δόση αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.

Δεύτερο, ότι η ελάφρυνση του χρέους προϋποθέτει νέο «πακέτο» μέτρων – το μνημόνιο… 4 για το οποίο έχουμε ήδη γράψει.

Τρίτο, ότι αυτή η ελάφρυνση και το αντίστοιχό της μνημόνιο μπορούν να γίνουν είτε τώρα είτε στο μέλλον, δείχνοντας σαφή προτίμηση στο δεύτερο ενδεχόμενο… Είπε συγκεκριμένα: «Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον». (…) Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του».

Στην πραγματικότητα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έστειλε ένα έμμεσα πλην σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση: αν θέλετε να αποφύγετε στο βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα ένα νέο «πακέτο» μέτρων πολύ βαρύτερο από το Ασφαλιστικό, ξεχάστε την ελάφρυνση του χρέους! Η δήλωση αυτή δεν περιέχει μόνο την προφανή υπόσχεση ότι αν η κυβέρνηση ξεχάσει την ελάφρυνση του χρέους, θα επωφεληθεί από μια ελάφρυνση του πακέτου των μέτρων που θα απαιτήσουν οι δανειστές, αλλά και μια έμμεση: ότι οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν μόνο εν μέρει.

Τι θα πράξει όμως σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση το Ταμείο; Είναι γνωστό ότι η κ. Λαγκάρντ έχει βάλει πλώρη για την ανανέωση της θητείας της ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Για να υποστηρίξει αυτό της το διάβημα, πρόσφατα έκλεισε κάποιες εκκρεμότητες στο Δ.Σ. του Ταμείου, με μια «συμφωνία κυρίων» για το ποσοστό εκπροσώπησης διάφορων κρίσιμων χωρών (όπως Κίνα, Βραζιλία κ.λπ.), για τη συμμετοχή του γουάν στο νομισματικό «καλάθι» αναφοράς του Ταμείου κ.λπ. Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί βέβαιο ότι μέρος αυτής της «συμφωνίας κυρίων» είναι ότι το Ταμείο δεν θα δεχτεί να κάνει ξανά τα «στραβά μάτια» όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν όλα αυτά τα δεδομένα συνδυαστούν, τότε λύνεται το «μυστήριο» με την επιμονή Τσίπρα για «αποχώρηση» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Βάζουμε τη λέξη αποχώρηση σε εισαγωγικά, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Το ζήτημα που υπάρχει, είναι ένα: αν το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με το σημερινό του στάτους, δηλαδή χωρίς να βάζει χρήματα και άρα με τη διακριτική ευχέρεια να έχει μια θέση «συμβούλου», να λέει «ευθαρσώς» την άποψή του και ταυτόχρονα να αναγνωρίζει τον πρώτο λόγο στους ευρωπαϊκούς πυλώνες του «κουαρτέτου» των δανειστών, ή θα συμμετάσχει «κανονικά», σαν χρηματοδότης και επομένως με πλήρεις απαιτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα…

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας λέει να φύγει το ΔΝΤ, εννοεί να μη ληφθούν τώρα τα μέτρα (με τη μορφή Μεσοπρόθεσμου-γίγας που θα ισοδυναμεί με 4ο μνημόνιο), γιατί είναι προφανές ότι δεν τα αντέχει η κυβέρνησή του – που είναι αμφίβολο αν αντέχει μόνο το Ασφαλιστικό… Αυτό σημαίνει όμως ότι για να αντέξει η κυβέρνησή του, αποποιείται το στόχο της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους, διότι αποδείχτηκε ότι γι’ αυτό δεν αρκεί το τρίτο μνημόνιο αλλά χρειάζεται κι ένα τέταρτο! Και έτσι, ανάμεσα στην απειλή του Grexit και την υπόσχεση της ελάφρυνσης του χρέους, η ισορροπία ανατράπηκε πλήρως: η μεγάλη υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους παραμερίστηκε αθόρυβα, και απέμεινε η απειλή του Grexit… Και από το στόχο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω ελάφρυνσης του χρέους, περάσαμε στο στόχο της κυβερνητικής επιβίωσης, με ελάφρυνση του επαπειλούμενου… 4ου μνημονίου!

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε ασφυκτική πίεση βρίσκεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως εξιλαστήριο θύμα των δικών της αδιέξοδων επιλογών στο προσφυγικό. Δυστυχώς, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αβραμόπουλος δεν μας φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος σε αυτή την δύσκολη φάση. Η «επίθεση», πάντως, είναι ολομέτωπη και δεν αφορά μόνο το προσφυγικό. Στο τραπέζι ασφαλιστικό και χρέος…

Μέχρι προχτές όλοι διαβεβαίωναν ότι οι διαρροές για την αποβολή μας από την συνθήκη Σέγκεν ήταν ανυπόστατες. Τελικά αποδείχτηκε ότι εκείνοι που έσπευσαν να μας διαβεβαιώσουν ήταν ή καλοί ψεύτες ή κακά πληροφορημένοι. Η Κομισιόν μας έδωσε χτες τρίμηνη προθεσμία για να φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα. Δηλαδή, για να αρχίσουμε να… πυροβολούμε τις βάρκες των άτυχων προσφύγων. Η Ευρώπη στα χειρότερα της…

Η Ευρώπη δείχνει με αφορμή το προσφυγικό ένα πρόσωπο που δεν έχει σχέση με τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει τις  τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη της ειρήνης και των λουλουδιών. Θυμίζει περισσότερο Ευρώπη του μίσους!  Είναι μία αντίδραση πανικού που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί ευθέως με διάλυση το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Αθήνα δεν δέχεται μόνο πιέσεις για το προσφυγικό. Δεν απειλείται μόνο για κάτι που αντικειμενικά δεν μπορεί και να κάνει πολλά πράγματα. Αν η Ευρώπη ήθελε πραγματικά να λύσει το θέμα της ροής των προσφύγων θα μπορούσε να ασκήσει όλη της την επιρροή προς την Τουρκία. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν εύκολα να λύσουν το πρόβλημα,  ελέγχοντας, απλά,  τα πλωτά μέσα που υπάρχουν στην δική της πλευρά. Εδώ όμως είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο από το προσφυγικό. Έχουμε να κάνουμε με την αναζήτηση ενός εξιλαστήριου θύματος προκειμένου να δικαιολογηθούν από την πλευρά των Ευρωπαίων τα αδικαιολόγητα στο δικό τους κοινό, στην δική τους εκλογική πελατεία. Με το να πέσουν όλες οι ευθύνες στην Ελλάδα θα μπορέσουν, προφανώς, να κοιμηθούν πιο ήσυχα τα παιδιά στην Ουγγαρία και στην Δανία για τις αποφάσεις που δήθεν «αναγκάστηκαν» να λάβουν οι γονείς τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα ασκούνται αφόρητες πιέσεις στην Αθήνα και για άλλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό. Το πολιτικό σύστημα σύρεται σε μία άνευ προηγουμένου συνθηκολόγηση σε όλα τα μέτωπα, δίχως, όμως, σαφές περιεχόμενο και πολύ περισσότερο δίχως στόχο. Η Ευρώπη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διαγράψει το φιλοευρωπαϊκό πνεύμα από την Ελλάδα. Δεν την ενδιαφέρει. Είναι σαφές! Το ερώτημα είναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει. Κρίνοντας από το γεγονός ότι μέχρι προχτές ήσαν όλοι πεπεισμένοι ότι το προσφυγικό … αυξάνει την γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, μπορούμε να μαντέψουμε εύκολα την απάντηση… 

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δυστοπία...

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Όχι. Η φωτογραφία δίπλα δεν είναι από το μάζεμα εβραίων και λοιπών μειονοτήτων έξω απ' το Νταχάου.
Είναι όμως κάτι παρόμοιο.
Είναι πρόσφυγες που περιμένουν στην σειρά στα σύνορα της Δανίας, υπομονετικά για να τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στον παράδεισο του ευρώ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η διαφορά της ναζιστικής Γερμανίας του '40 από την ναζιστική Ευρώπη του σήμερα δεν είναι παρά μιά έγχρωμη από μιά ασπρόμαυρη φωτογραφία. Αφαίρεσε το χρώμα από μιά σύγχρονη εικόνα και γυρνάς αυτομάτως 70 χρόνια πίσω!

Ακολουθώντας τα βήματα της Ελβετίας και της νοτίου Γερμανίας, το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, καθώς και  μετρητά και τιμαλφή αξίας άνω των 10.000 δανέζικων κορωνών (περίπου 1350 ευρώ).
Με δυό λόγια οι νέοι σκλάβοι θα εισέρχονται στον παράδεισο μόνο με ό,τι φοράνε, τα κλινοσκεπάσματά τους αν έχουν, και με χρήματα έως 1.350 ευρώ!

Όπως καταλαβαίνουμε η δυστοπία είναι ήδη εδώ και υπαρκτή.
Όλα τα αριστουργήματα ενός μελλοντολογικού κινηματογράφου που προφήτευαν έναν φανταστικό κόσμο, μιά δυστοπία, απόλυτης δυστυχίας, από το ''Brasil'' και το ''1984'' ως το ''Blade Runner'', τον ''Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο'', το ''Κουρδιστό Πορτοκάλι'' και το ''Dark City'', είναι ήδη εδώ υπαρκτά. 

Και είναι τούτη η ήδη έτοιμη και στημένη δυστοπική Ευρώπη που επανέρχεται με νέες απαιτήσεις και μας ζητάει κι άλλα δημοσιονομικά μέτρα, και πωλήσεις ''κόκκινων'' δανείων χωρίς διακρίσεις και μας προτείνει μέσω των  ''παπαγάλων'' των διεθνών ΜΜΕ  ως ''λύση''(!)  να ανταλλάξουμε μέρος απ' το δημόσιο χρέος(;) μας, μετατρέποντας την χώρα σε γκέτο μεταναστών, αποθήκη και κολαστήριο ψυχών και σωμάτων.  

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ: ''ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ''! 
Γι αυτό το πράγμα διαδήλωναν οι υπερασπιστές του ''ΝΑΙ'' στο δημοψήφισμα. 

Και είναι αυτοί οι ''εταίροι'' που προτίμησε να κάνει σύμμαχους κι αφεντικά η ''πρώτη φορά αριστερά'' κυβέρνηση, αντί για τον λαό που την έφερε στην εξουσία, ελπίζοντας επιτέλους σε μιά κυβέρνηση ελλήνων και όχι ξεπουλημένων νεοταξιτών. 

Ό,τι και να πούμε, ό,τι και να περιγράψουμε, τα πράγματα και η αληθινή κατάσταση είναι δέκα φορές χειρότερα. 
Τα μπλόκα των αγροτών δεν φτάνουν. 
Χρειάζονται τα μπλόκα των κορμιών όλων μας για να ανακόψουμε την βαρβαρότητα της ''πολιτισμένης'' Ευρώπης. 
Με κάθε κόστος. 

Εξέγερση τώρα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων

Του Βόλφγκανγκ Μινχάου 
Financial Times 

Η χρονιά αυτή θα είναι δύσκολη για τη Γερμανία, μια χρονιά όπου μπορεί να αποδειχθεί ότι η πολιτική που ασκούνταν μέχρι τώρα είναι ανεφάρμοστη. Και η πιο ανεφάρμοστη πολιτική είναι τα ανοιχτά σύνορα που εξήγγειλε πέρυσι η καγκελάριος Μέρκελ για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η καγκελάριος είτε υποτίμησε τις συνέπειες αυτής της εξαγγελίας είτε ενήργησε απερίσκεπτα – ή και τα δύο. Λίγους μήνες και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αργότερα, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει στο κόμμα της και τη χώρα ολόκληρη. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο σοσιαλδημοκράτης προκάτοχός της, χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που χρησιμοποιεί η δεξιά τάση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος: Η Γερμανία δεν μπορεί να απορροφήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό. Πέρυσι έφτασαν στη χώρα ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, φέτος μπορεί να φτάσουν οι διπλάσιοι, κι ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη οι οικογένειες που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν.

Μπορεί κανείς να δει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μια νέα πηγή εργατικής δύναμης. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν στη Γερμανία στερούνται των ικανοτήτων που χρειάζονται στην εγχώρια αγορά εργασίας. Θα ενταχθούν έτσι μοιραία στον χαμηλόμισθο τομέα της οικονομίας, θα οδηγήσουν τους μισθούς προς τα κάτω και θα προκαλέσουν άλλο ένα αποπληθωριστικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόταν τώρα τόσο η Γερμανία όσο και η ευρωζώνη εν γένει. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική θα αλλάξει. Δεν πιστεύω όμως ότι η Μέρκελ θα πέσει θύμα πραξικοπήματος από το κόμμα της. Αυτό που την προστατεύει είναι ο μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοσοσιαλιστές και το SPD. Δεν υπάρχει πλειοψηφία ούτε στα δεξιά της ούτε στα αριστερά της.

Η δεύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει φέτος η Γερμανία είναι η οικονομική κάμψη στις αναδυόμενες αγορές. Λίγες είναι οι μεγάλες χώρες που εξαρτώνται τόσο πολύ από την παγκόσμια οικονομία όσο η Γερμανία κι ακόμη λιγότερες εκείνες όπου το θέμα αυτό δεν συζητείται καθόλου δημοσίως.

Η τρίτη πρόκληση για το 2016 είναι οι επιπτώσεις του σκανδάλου της Volkswagen. Η Γερμανία στηριζόταν υπερβολικά και για πολλά χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία. Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκαν υποψίες και για τη Renault. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με την κρίση μιας εταιρείας, αλλά μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Ούτε πρόκειται μόνο για γερμανικό πρόβλημα.
Φαίνεται πως η VW συμπεριφέρθηκε πιο απερίσκεπτα από τις άλλες εταιρείες και ότι για τη συμπεριφορά της αυτή θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα. Το κατά πόσον τα νομικά μέτρα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα αποδυναμώσουν τη VW ή θα την οδηγήσουν σε χρεοκοπία δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία μπροστά στη μεγαλύτερη εικόνα. Η πραγματική απειλή για τη VW και τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της δεν προέρχεται από το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, αλλά από τους καταναλωτές, που καταλαβαίνουν καλύτερα από ποτέ τη σχέση ανάμεσα στην επίδοση ενός αυτοκινήτου, την τιμή του και τις εκπομπές του. Η ιστορία αυτή αφορά μια παλιά βιομηχανία που προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς που δεν της αξίζει και μια χώρα που είναι απρόθυμη να μειώσει την εξάρτησή της από τη βιομηχανία αυτή.

Το 2016 θα είναι, τέλος, η χρονιά της αντίδρασης στην κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια της κρίσης. Κάτω από την πίεση της Γερμανίας, οι ηγέτες των χωρών της περιφέρειας υπέγραψαν συμφωνίες που δεν υπηρετούσαν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντά τους. Τώρα αρχίζουν να αντιδρούν, όπως δείχνουν τόσο οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι όσο και η γενικότερη στάση των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Ακόμη κι αν το 2016 δεν υπάρξει άλλη κρίση στην ευρωζώνη, μπορεί να σημειωθεί μια απομάκρυνση ορισμένων χωρών από τη Γερμανία, πράγμα που μακροπρόθεσμα θα είναι πιο επικίνδυνο.

Ενώ οι περισσότερες από τις απειλές μοιάζουν εξωτερικές, στην πραγματικότητα οφείλονται σε επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανία δεν είναι αναγκασμένη να εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από μια βιομηχανία. Καμιά χώρα δεν έχει από σύμπτωση ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που φτάνει το 8% του ΑΕΠ. Και η Μέρκελ δεν ήταν αναγκασμένη να αναγγείλει ένα ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα συνόρων που ήταν ήδη ανοιχτά. Η καγκελάριος ασκεί την εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, οπότε δικαιολογημένα γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της. Όμως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας. Πρέπει να ανησυχεί για πολύ σοβαρότερα πράγματα.

Πηγή MIgnatiou
* Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι αρθρογράφος των Financial Times.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σάλο έχουν προκαλέσει ακόμα και στην Τουρκία οι δηλώσεις του αρχιμουφτή, δηλαδή του θρησκευτικού ηγέτη της Τουρκίας, Mehmet Görmez, ότι οι εγκληματίες δολοφόνοι Τζιχαντιστές δεν είναι παρά… αθώοι ιδεολόγοι, κάτι σαν τους αριστερούς ιδεολόγους και προσπαθούν να προβάλλουν τις απόψεις τους!

Οι πρωτοφανείς αυτές δηλώσεις του θρησκευτικού αρχηγού της Τουρκίας, δημοσιεύονται στο μηνιαίο περιοδικό της τουρκικής αρχιμουφτείας, Diyanet Aylık Dergisi, όπου αναφέρει ότι οι Τζιχαντιστές και το ISIS είναι κάτι παρόμοιο με τους αριστερούς ιδεολόγους επαναστάτες όπως έχουν δράσει σε πολλές χώρες τα τελευταία 60-70 χρόνια.

Ο θρησκευτικός αρχηγός της Τουρκίας παρομοίασε τους Τζιχαντιστές με τις διάφορες αριστερές πολιτικές κινήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις από την παρανομία, για να υπηρετήσουν την ιδεολογία τους!

Τι ωραία που ωραιοποιούνται όλοι αυτοί οι δολοφόνοι και εγκληματίες από τον θρησκευτικό αρχηγό της Τουρκίας, Mehmet Görmez.
Σημειωτέον το όνομά του σημαίνει… αόρατος!!!

Μάλιστα!!!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καταντά ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει με την ανηθικότητα ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι ξεχνώντας με συνοπτικές διαδικασίες τον υποτιθέμενο ανθρωπισμό τους (διότι πρόκειται για ανηθικότητα στον υπερθετικό) και ενθυμούμενοι τους «κανόνες» της στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα της «αποτροπής» (deterrence), ψηφίζουν μέτρο κατάσχεσης των τιμαλφών και μετρητών που έχουν μαζί τους οι μετανάστες-πρόσφυγες, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της παραμονής τους…

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι ποια ακριβώς θα ήταν η αντίδρασή τους εάν έβγαινε αύριο η Ελλάδα και ανακοίνωνε ότι σκοπεύει να κάνει ακριβώς το ίδιο, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό… Τι θα έβρισκαν να κατάσχουν; Διότι αν ο στόχος είναι όντως η αποτροπή, τότε να δοκιμάσουμε κι εμείς, μπας και λύσουμε το πρόβλημα, το οποίο είναι απείρως σοβαρότερο…

Κι εάν η απάντησή τους είναι «τότε να παραμείνουν σε ελληνικό έδαφος», βρίσκοντας δηλαδή πρόσχημα να διακηρύξουν αυτό που επιδιώκουν, οι συνέπειες είναι εξίσου αυτονόητες, πέραν του ενδεχομένου να σταματήσει κάπου εδώ η ροή… Αν και δεν θα μας εξέπληττε το να κινητοποιηθούν ξαφνικά όσοι διεθνείς θεσμοί σήμερα σιωπούν, ενθυμούμενοι τον ανθρωπιστικό τους ρόλο…

Θα είχε ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πως ακριβώς θα επεδίωκαν να σταματήσουν τη αναχώρηση των προσφύγων-μεταναστών από την Ελλάδα. Διότι είναι εκπληκτικό πόσο εθισμένοι στον ρόλο του «γεωπολιτικού τίποτα» είναι εθισμένοι οι Ευρωπαίοι, που εμφανίζονται έτοιμοι να απεμπολήσουν το πλεονέκτημα που δίνει το να υπάρχουν σύνορα της ΕΕ σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε αυτό το ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας σταυροδρόμι…

Επιλέγουν δε να περιχαρακωθούν, θεωρώντας βλακωδώς ότι έτσι το πρόβλημα δεν θα απειλήσει τη δική τους ευημερία και ας τα τραβήξει όλα η στοχοποιημένη συνολικότερα Ελλάδα…

Μωραίνει Κύριος…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Σιδέρη

«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε από το Ισραήλ, για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μα φυσικά είναι καταγεγραμμένη. Η έκθεση του μηχανισμού Σένγκεν, που συζητήθηκε στο κολέγιο των επιτρόπων, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους, ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, και καθόλου τυχαία καθώς δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί. Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες».

Καλώς τους κι ας άργησαν. Στο Μαξίμου άρχισαν να συνειδητοποιούν αρκετά καθυστερημένα, όπως πάντα, το εκρηκτικό μέγεθος του προβλήματος. Ήταν εύκολο να το παίζουν ανθρωπιστές, όσο νόμιζαν πως το διεθνιστικό ιδεώδες τους θα φορτωθεί στις πλάτες άλλων λαών. Όσο διακήρυσσαν ότι όποιος έρχεται στη χώρα μας θα λαμβάνει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβαίνει στην ευρωπαϊκή χώρα της αρεσκείας του, και εκείνη αναγνωρίζοντας το διεθνιστικό δίκιο της Ελλάδας, θα τον υποδεχόταν αδιαμαρτύρητα. Και δεν αναφερόμαστε στο πρόσφατο θέμα του προσφυγικού, που κι αυτό υποβοηθήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης (75 χιλ επί Σαμαρά, 850 χιλ επί Τσίπρα). Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάγια από την εποχή της αντιπολίτευσης.

Κατακεραύνωνε τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την πολιτική τους στο μεταναστευτικό, των μη ανοιχτών θυρών, αλλά και για τον φράχτη του Έβρου, που τον παρομοίαζε με ναζιστικό στρατόπεδο. Ώσπου έγινε κυβέρνηση και κατανόησε ότι οι πομφόλυγες έχουν πλέον υλικό κόστος για τη χώρα, γι’ αυτό και ο φράκτης του Έβρου στέκει ανέγγιχτος στη θέση του ως αναγκαίο μέτρο!

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη, να ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις και να σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Άλλωστε κατά την κυβερνητική μυθολογία το μεταναστευτικό είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Θα ήταν, όπως και το χρέος που και αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα (αλλά εμάς καίει), αν η Ευρώπη το αποδεχόταν ως ευρωπαϊκό. Από τη στιγμή που αρχίζει να υψώνει απροσπέλαστα τείχη, το πρόβλημα καθίσταται μονομερώς ελληνικό. Όσο για τους περίφημους γραφειοκράτες που καταγγέλλει απαξιώνοντάς τους ο πρωθυπουργός, κάποιος να του πει ότι είναι επιστήμονες που βαδίζουν πάνω σε κανονισμούς που όλες οι χώρες Σένγκεν έχουν αποδεχτεί. Άρα δεν είναι αυτοί που καταπατούν τις συμφωνίες κατά το δοκούν.

Ανεξαρτήτως ευρωπαϊκών αποφάσεων, ακόμη και αν οι πρόσφυγες συνεχίσουν να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη, είναι δεδομένο ότι η χώρα θα γεμίσει παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Ο Τσίπρας θα έχει φύγει, αυτοί θα μείνουν...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανουσης με ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει για το 1 εκατ. μετανάστες στη χώρα, για το θέμα της Σένγκεν, για τον κίνδυνο εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών αλλά και για την ανάγκη αποτροπής.

Αντί όμως απαντήσεων από τα «στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια», όπως γράφει χαρακτηριστικά, εισέπραττε χαρακτηρισμούς και ύβρεις.
Η ανάρτηση του κ. Πανούση με τον αιχμηρό τίτλο «Επιμηθείς και ολίγιστοι» έχει ως εξής:

Επιμηθείς και ολίγιστοι

Οι τοίχοι υπάρχουν
αλλά μέσα στο κεφάλι μας
Μαργκερίτ Ντυράς, Ένας καταραμένος κόσμος

Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.

• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.

• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.
Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.

• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα».
Με έλεγαν: Απαισιόδοξο.
Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.

• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή».
Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους.
Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.

• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου».
Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη).
Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα. Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αποτυχία της Άγκυρας...
Η υπόσχεση της Τουρκίας για μια μετριοπαθή ισλαμική διακυβέρνηση στην Μέση Ανατολή φαίνεται τώρα σαν ένα παρατραβηγμένο όνειρο. Και οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας έχουν αποτύχει μαζί με αυτό.

Των Jonathan Schanzer και Merve Tahiroglu

Όταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν [1] από την Τυνησία [2] στην Αίγυπτο [3], την Λιβύη [4], και την Συρία [5] πριν από πέντε χρόνια, οι αισιόδοξοι δήλωναν ότι η Μέση Ανατολή ήταν στο χείλος ενός δραματικού δημοκρατικού μετασχηματισμού. Μεταξύ των πιο αισιόδοξων ήταν οι ηγέτες της Τουρκίας [6], οι οποίοι είδαν την αναστάτωση ως μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν το νεο-οθωμανικό όνειρο της τοποθέτησης της Τουρκίας, μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας με στενούς δεσμούς τόσο με την Δύση όσο και με Αραβικά έθνη, ως περιφερειακό ηγέτη. Πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία για την Αραβική Άνοιξη έχει καταρρεύσει, και μαζί με αυτήν οι τουρκικές επιδιώξεις. Η Λιβύη και η Συρία έχουν εμπλακεί σε εμφύλιους πολέμους, η Αίγυπτος γίνεται όλο και περισσότερο αυταρχική, και η Τυνησία -αναμφισβήτητα η μοναδική ιστορία επιτυχίας μεταξύ τους- αποτελεί μαγνήτη [7] για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) [8]. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έχει βιώσει την δική της ταχεία αναστροφή της τύχης. Αντί να προβάλλει επιρροή, η Άγκυρα είναι πιο απομονωμένη από ποτέ.

Χρόνια πριν ξεσπάσει η Αραβική Άνοιξη, το 2002, το ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) επιχείρησε να καθιερώσει καλύτερους δεσμούς με την Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα υιοθέτησε αυτό που αποκάλεσε πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» [9], η οποία περιλάμβανε νέες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπου η Τουρκία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν, όπως το Ιράν [10] και η Συρία, και ακόμη συνέστησε στενότερους δεσμούς με χώρες της Αφρικής, όπως η Σομαλία [11]. Αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ιδρυτής του ΑΚΡ, και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών (και νυν πρωθυπουργός), είχαν περισσότερα στο μυαλό τους από την διευθέτηση παλιών λογαριασμών και την προώθηση του εμπορίου. Αντίθετα, φιλοδοξούσαν να αναβιώσουν την περιφερειακή υπεροχή της άλλοτε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσπαθώντας να γίνουν οι ηγέτες ενός παν-ισλαμικού κινήματος στην Μέση Ανατολή -όπως ακριβώς και οι Οθωμανοί χαλίφηδες έκαναν μέχρι τον 20ο αιώνα.

Υποστηρικτές του καθαιρεθέντος ισλαμιστή Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανεμίζουν τουρκικές και αιγυπτιακές σημαίες κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της βίας στην Αίγυπτο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Αυγούστου 2013.

Η Αραβική Άνοιξη, όπως την είδαν, παρείχε μια χρυσή ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Ερντογάν περιόδευσε στην Λιβύη και την Αίγυπτο, θέτοντας προκλητικά [12] την κυβέρνηση του ΑΚΡ ως μοντέλο για όλες τις σε μετάβαση χώρες του αραβικού κόσμου, και τον εαυτό του ως ηγέτης αυτού του κινήματος. Ο Ερντογάν έκανε έκκληση [13] για δημοκρατία και τόνισε την συμβατότητα του Ισλάμ με την κοσμική διακυβέρνηση. Με την αισιοδοξία να μεγαλώνει καθώς οι δικτάτορες ανατρέποντο ο ένας μετά τον άλλον, ο Ερντογάν έγινε ένα είδος ροκ σταρ [14] για όσους αναζητούσαν μια ομαλή προσγείωση για την Αραβική Άνοιξη.

Από την πλευρά της, η Δύση όχι μόνο αποδέχτηκε την επιδίωξη του Ερντογάν για περιφερειακή ηγεσία, αλλά και φάνηκε να την ενθαρρύνει. Μια αυξανόμενη ομάδα Δυτικών μέσων ενημέρωσης [15] και μελετητών [16] επεσήμαναν την Τουρκία ως το πρότυπο της προσανατολισμένης προς την Δύση μουσουλμανικής δημοκρατίας για την περιοχή, και το ΑΚΡ ως ένα Ισλαμικών καταβολών αλλά και μεταρρυθμιστικό και κοσμικό κόμμα. Με την πολιτική του στην Μέση Ανατολή να αντισταθμίζεται με την στροφή προς την Ασία και την απόσυρση από συγκρούσεις με βίαιες ισλαμιστικές ομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν περισσότερο από ευτυχής να έχει έναν εταίρο όπως ο Ερντογάν, στον οποίο ανέθεσε ουσιαστικά να διαχειριστεί τον μετασχηματισμό της περιοχής. Οι δύο ηγέτες μιλούσαν τακτικά από το τηλέφωνο, και όλα φαίνονταν να πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στρατηγική του Ερντογάν δεν ήταν όπως διαφημιζόταν. Μακράν της προάσπισης του πλουραλισμού και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών στην περιοχή, ο Ερντογάν επέλεξε να προασπίσει το σοβινιστικό ύφος του πολιτικού Ισλάμ που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την Μουσουλμανική Αδελφότητα [17]. Με τις ρίζες του να έχουν σχέση με το κίνημα, ήταν μια φυσική εξέλιξη για το ΑΚΡ. Πράγματι, ο Ερντογάν είχε ήδη χτίσει στενότερους δεσμούς με πολλά από τα περιφερειακά κινήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά την διάρκεια των ετών, με το καλύτερο παράδειγμα να είναι ίσως η στενή και προσωπική σχέση του [18] με την ηγεσία της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που είναι η ίδια κομμάτι της Αδελφότητας. Η Άγκυρα συνεργάστηκε επίσης με το Κατάρ, έναν από μακρού χρόνου χορηγό των κινημάτων της Αδελφότητας σε όλη την περιφέρεια που θεωρείται [19] από πολλούς γείτονές του στον Αραβικό Κόλπο ως επικίνδυνα προκλητικό από αυτή την άποψη.

Κούρδοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, στις 22 Ιανουαρίου 2016, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακούν τους εθνικούς ύμνους

Η στήριξη του ΑΚΡ στην Αδελφότητα ήταν ξεκάθαρη στην Τυνησία και την Λιβύη, αλλά ήταν αναμφισβήτητα πιο εμφανής στην Αίγυπτο. Ο Ερντογάν απολάμβανε [20] μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των Αιγυπτίων Ikwan («Αδελφών») αμέσως μετά την επανάσταση, αν μη τι άλλο για την σταθερή υποστήριξή του [13] προς τους Παλαιστινίους και την εξωστρεφή εχθρότητά του απέναντι στο Ισραήλ. Με την Αδελφότητα έτοιμη να κληρονομήσει τον μανδύα της εξουσίας [21] στην Αίγυπτο, η Άγκυρα δεσμεύτηκε γρήγορα [22] να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας της Αιγύπτου μέσω επενδύσεων, ενισχύσεων και εμπορίου. Όταν ο συνδεδεμένος με την Αδελφότητα Μοχάμεντ Μόρσι έγινε πρόεδρος, ο Νταβούτογλου σταθεροποίησε την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας, υποσχόμενος [23] περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις προς τη νέα κυβέρνηση στο Κάιρο, τον Σεπτέμβριο του 2012. Ένα μήνα αργότερα, ο Morsi είχε ήδη γίνει επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του ΑΚΡ στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Morsi αρκετές φορές καθ’ όλη την ενός έτους θητεία του στο αξίωμα, συμβουλεύοντας τον αρχηγό της Αδελφότητας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την διακυβέρνηση μέχρι την οικονομία.

Η βοήθεια της Άγκυρας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Συρία ήταν πιο συγκεκαλυμμένη από ό, τι στην Αίγυπτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντική. Το συριακό καθεστώς Μπάαθ είχε απαγορεύσει [24] τις δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την δεκαετία του 1960 και εξόρισε [25] την ομάδα το 1982. Ακόμη και πριν ξεσπάσει η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, το ΑΚΡ πίεσε για την συμφιλίωση της Δαμασκού με την Αδελφότητα. Αλλά η πραγματική υποστήριξή του προς την οργάνωση ήρθε αφότου ξεκίνησε η επανάσταση. Αν και η Αδελφότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό άσχετη με την συριακή επανάσταση στα πρώτα της στάδια, η Άγκυρα προώθησε την οργάνωση στα κορυφαία κλιμάκια σχεδόν όλων των ομάδων της αντιπολίτευσης [24] που οργανώθηκαν στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου [26] του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

ΦΤΩΧΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Όπως είναι τώρα σαφές, όμως, τα στοιχήματα της Τουρκίας απέτυχαν να αποδώσουν. Ο Morsi αντιμετώπισε μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και, εντός ενός έτους από την εκλογή του, ανατράπηκε από τις κοσμικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 2013. Η Άγκυρα και το Κάιρο δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις έκτοτε. Οι Τυνήσιοι αντικατέστησαν δημοκρατικά την υπό ισλαμιστική ηγεσία κυβέρνησή τους το επόμενο έτος. Η Συρία και η Λιβύη εξακολουθούν να είναι μπλεγμένες σε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, και η συμβολή της Τουρκίας στις ισλαμικές ομάδες σε αυτές τις συγκρούσεις έχει προκαλέσει την οργή των Δυτικών χωρών και μερικών από τα σουνιτικά κράτη του Αραβικού Κόλπου που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την Αδελφότητα και να ενισχύσουν την δύναμη των μοναρχιών.

Η Άγκυρα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης. Πράγματι, οι αυταρχικές δυνάμεις που φοβούνται την άνοδο της Αδελφότητας έπαιξαν τεράστιο ρόλο σε αυτό. Αλλά η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας προς την Αδελφότητα, σε αντίθεση με μια δέσμευση υπέρ του πλουραλισμού, του κράτους δικαίου και άλλων δημοκρατικών αξιών, βοήθησε να τροφοδοτηθεί η αγωνία που οδήγησε στις αντεπαναστάσεις. Η υπόσχεση για μια μετριοπαθή ισλαμική διακυβέρνηση στην Μέση Ανατολή φαίνεται τώρα σαν ένα παρατραβηγμένο όνειρο. Και οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας έχουν αποτύχει μαζί με αυτό. Η Τουρκία έχει πλέον απομονωθεί σε μια γειτονιά γεμάτη με αυταρχικά καθεστώτα που την βλέπουν σαν εχθρό, και εμφυλίους πολέμους για τους οποίους η Τουρκία θεωρείται ότι άναψε τις φλόγες.

Εκτοπισμένα παιδιά, που ξέφυγαν με τις οικογένειές τους από την βία του Ισλαμικού Κράτους στην ελεγχόμενη από αυτό περιοχή al-Bab, περιμένουν καθώς έχουν κολλήσει στο συριακό χωριό Akda για να περάσουν στην Τουρκία, στις 23 Ιανουαρίου 2016

Με τις νεο-οθωμανικές προσδοκίες της να έχουν διαψευσθεί και με ελάχιστες ευκαιρίες για περιφερειακά κέρδη, η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει διάφορες κινήσεις της Αδελφότητας σε όλη την Μέση Ανατολή, ακόμη και μετά την πτώση της [Αδελφότητας] σε δυσμένεια. Η Τουρκία πιστεύεται ευρέως ότι εξακολουθεί να παρέχει συγκεκαλυμμένη υποστήριξη προς ισλαμιστές μαχητές στην Συρία [27] και την Λιβύη [28] και πολλοί Αιγύπτιοι φυγάδες της Αδελφότητας δραπέτευσαν [29] στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα [στην χώρα τους]. Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει πολλές διασκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί ένα αρχηγείο [30] στην Τουρκία, επίσης. Πράγματι, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για την Αδελφότητα και τις συνδεδεμένες με αυτήν ομάδες, και η συμμαχία της με τον συνάδελφο προστάτη της Αδελφότητας, το Κατάρ, εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οι δύο χώρες πρόσφατα [31] συμφώνησαν για κατάργηση της βίζας για τα ανάμεσα στις δύο χώρες ταξίδια των πολιτών τους και διεξήγαγαν την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκησή τους. Η Τουρκία πηγαίνει τώρα αυτήν την φιλία ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας [32] μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ –την πρώτη της στην Μέση Ανατολή.

Το όνειρό μιας ανοδικής Αδελφότητας μπορεί να τελείωσε (αν δεν έχει ξεχαστεί) αλλά η Άγκυρα έχει υιοθετήσει άλλες πολιτικές που αποδεικνύουν ότι το ΑΚΡ διατηρεί την όρεξή του για ρίσκο. Τον Νοέμβριο του 2015, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό τζετ προκαλώντας έτσι μια διπλωματική κρίση με την Μόσχα. Τον επόμενο μήνα, η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, δήθεν για να βοηθήσει τους Κούρδους και τους Σουνίτες Ιρακινούς στον αγώνα τους κατά του ISIS, προς μεγάλη οργή της κυβέρνησης της Βαγδάτης. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν είναι επίσης τεταμένες, αφού οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στην Συρία και κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι τροφοδοτεί το σεχταρισμό στην περιοχή. Προς απογοήτευση της Τεχεράνης, η Τουρκία εντάχθηκε στην υπό Σαουδική ηγεσία αντι-Χούτι συμμαχία στην Υεμένη, έστω και αν η συμμετοχή της είναι κατ’ όνομα. Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί επίσημα μέρος της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας για την καταπολέμηση του ISIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν [33] να επικρίνουν την Άγκυρα ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει την ροή εξτρεμιστών μαχητών δια μέσω των συνόρων της με την Συρία.

Ό,τι και αν φέρουν οι νέες πολιτικές της Τουρκίας, η κληρονομιά του Ερντογάν στην Αραβική Άνοιξη είναι γραμμένη. Ισχυρίστηκε ότι προάσπιζε μια σύνθεση του ισλαμισμού και του πλουραλισμού, αλλά προώθησε μια εντελώς άλλη εκδοχή του ισλαμισμού. Αυτό ήταν εμφανές ανάμεσα στους κλάδους της Αδελφότητας που επιδίωξε να ενδυναμώσει, αλλά και εγχωρίως, όπου οι πολιτικές ελευθερίες και η δημοκρατία έχουν υποφέρει. Για όλα αυτά, έχει κάνει ίσως ανυπέρβλητη ζημιά στις ιδέες που κάποτε ευαγγελιζόταν.

Ο JONATHAN SCHANZER είναι αντιπρόεδρος για την Έρευνα στο Foundation for Defense of Democracies.
Ο MERVE TAHIROGLU είναι ερευνητικός αναλυτής στο Foundation for Defense of Democracies.

Copyright © 2016 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.
Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/turkey/2016-01-25/ankaras-failure


Σύνδεσμοι:
[1] https://www.foreignaffairs.com/tags/arab-spring-five
[2] https://www.foreignaffairs.com/regions/tunisia
[3] https://www.foreignaffairs.com/regions/egypt
[4] https://www.foreignaffairs.com/regions/libya
[5] https://www.foreignaffairs.com/regions/syria
[6] https://www.foreignaffairs.com/regions/turkey
[7] https://www.washingtonpost.com/world/national-security/tunisia-after-ign...
[8] https://www.foreignaffairs.com/tags/isis
[9] https://www.foreignaffairs.com/articles/turkey/2014-09-01/new-davutoglu
[10] https://www.foreignaffairs.com/regions/iran
[11] https://www.foreignaffairs.com/regions/somalia
[12] http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2011/0916/Erdogan-pitches-Tur...
[13] http://www.reuters.com/article/us-egypt-turkey-idUSTRE78C6DW20110914
[14] http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2093090,00.html
[15] http://www.usnews.com/opinion/blogs/world-report/2013/04/17/secular-turk...
[16] http://belfercenter.ksg.harvard.edu/publication/20953/fellows_view.html
[17] https://www.foreignaffairs.com/articles/north-africa/2011-09-01/unbreaka...
[18] http://www.haaretz.com/israel-news/hamas-gaza-leader-names-grandson-afte...
[19] http://www.ibtimes.com/qatar-buckles-under-pressure-saudi-arabia-uae-exp...
[20] http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=speech-praise...
[21] https://www.foreignaffairs.com/articles/egypt/2015-05-20/egypts-muslim-b...
[22] http://www.nytimes.com/2011/09/19/world/middleeast/turkey-predicts-partn...
[23] http://www.haaretz.com/middle-east-news/turkey-and-egypt-denounce-syria-...
[24] http://carnegieendowment.org/syriaincrisis/?fa=48370
[25] http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/08/05/massacre_city
[26] http://bipartisanpolicy.org/wp-content/uploads/sites/default/files/BPC%2...
[27] http://warontherocks.com/2015/08/the-trouble-with-turkeys-favorite-syria...
[28] http://nationalinterest.org/feature/turkeys-secret-proxy-war-libya-12430
[29] http://english.alarabiya.net/en/perspective/alarabiya-studies/2013/10/14...
[30] http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Hamas-activity-i...
[31] http://www.dailysabah.com/diplomacy/2015/12/02/turkey-qatar-agree-to-vis...
[32] http://gulfnews.com/news/mena/turkey/turkey-to-establish-military-base-i...
[33] http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=94149&NewsC...

Πηγή Foreignaffairs


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 «Μαζί με την Angela Merkel βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια, σαν και εκείνα του πολιτισμού των Μάγια» δήλωσε ο Matteo Renzi, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός την Παρασκευή, πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί με την Καγκελάριο.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να σώσουμε και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «όταν μιλάμε για Ευρώπη δεν μπορούμε να δίνουμε κεντρική θέση την ιδεολογία του 0,1% ή 0,2% του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην κληρονομιά και στο κοινό μας μέλλον».

Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά η λήψη της απόφασης σχετικά με το ποιός θα πρέπει να μείνει και ποιός πρέπει να επαναπατρισθεί «δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης».

Όπως τονίζει η εφημερίδα Corriere della Sera στην προδημοσίευσή της, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι στο παρελθόν η Ρώμη δεν προχώρησε στην καταγραφή όλων των μεταναστών, δηλώνοντας, όμως, αμέσως μετά, ότι «στο μεταξύ η Ιταλία άνοιξε τα hotspot στην Σικελία και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο σε βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας».

«Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι βιαστικές αποφάσεις», συμπληρώνει ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού κόμματος.

Ο Matteo Renzi αναφέρεται με σαφήνεια σε ένα σημείο διαφωνίας με το Βερολίνο και εξηγεί: «Ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία ξεκινά κάθε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια διμερή συνάντηση με τους Γάλλους. Θα ήμουν ευγνώμων αν η Angela και ο Francois (Hollande) ήταν σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει».

«Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν είναι αρκετό η Angela να τηλεφωνεί στον Francois και στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά, από τον Τύπο», αναφέρει ο Renzi.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι Δανοί θα πιάνουν στα σύνορα τους κάθε αιτούντα πολιτικό άσυλο και θα του αρπάζουν τιμαλφή και χρήματα. Φανταζόμαστε ότι δεν θα φτάσουν μέχρι του σημείου να αναζητούν ψήγματα χρυσού στα δόντια των δυστυχών. Κι ο Βέλγος ζητάει να φτιάξουμε στην Αθήνα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για 400.000 ψυχές. Συγγνώμη, αλλά δεν θέλω να είμαι σε αυτή την Ευρώπη...

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι η μεγάλη απειλή της Ευρώπης. Οι προβλέψεις των ειδικών υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Η Ενωμένη Ευρώπη δοκιμάζεται σκληρά. Η απάντηση της δήθεν φιλελεύθερης και ανθρωπιστικής Ευρώπης στις προκλήσεις δεν είναι αντάξιες ενός μεγάλου Οργανισμού. Ο δρόμος που έχουν επιλέξει χώρες μέλη όπως η Ουγγαρία, η Δανία, η Αυστρία και το Βέλγιο οδηγούν την Ενωμένη Ευρώπη σε διάλυση. Ο παραλογισμός δεν είναι πλέον η εξαίρεση, είναι ο κανόνας.

Οι Έλληνες έχουμε δεχτεί έντονες επικρίσεις για πολλά πράγματα. Το επιτρέψαμε κι εμείς με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις της κυρίας Τασίας περί ηλιοθεραπείας ή τις απειλές του Πάνου του Καμμένου περί Τζιχαντιστών. Αλλά ακόμη και στα σημεία εισόδου και ελέγχου αλλοδαπών η σημερινή κυβέρνηση δεν δέχτηκε (επί της ουσίας) να βάλει μηχανήματα για την άμεση ηλεκτρονική ταυτοποίηση των αλλοδαπών που αιτούνται άσυλο. Υπάρχει η τεχνολογία, αλλά για λόγους που δεν γνωρίζουμε την αγνοήσαμε. Δώσαμε αφορμές. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, ούτε να γαζώσουμε με σφαίρες τις βάρκες των δυστυχών, ούτε να ψάχνουμε στην παραλία τους ναυαγούς για χρήματα και χρυσό.

Αυτή η Ευρώπη δεν έχει να υποσχεθεί κάτι καλό για το μέλλον μας. Ήδη ετοιμάζονται να κλείσουν τα σύνορά μας! Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων για να μπορούν να μας κουνάν το δάκτυλο στην Δανία και στην Ουγγαρία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι Ούγγροι δωρίζουν στα Σκόπια το κοτετσόσυρμα που χρειάζεται για να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους με την Ελλάδα!

Και τι να κάνουν; Το ερώτημα είναι τι ζητούν από εμάς να κάνουμε! Να φυλάξουμε, λέει, πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας! Δηλαδή; Τι θα έκαναν στην θέση μας; Θα πυροβολούσαν;

Ο άλλος πρότεινε να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αθήνα για… 400.000 ανθρώπους! Μόνο να βάλουμε φούρνους δεν μας ζήτησε. Δεν είναι οι άνθρωποι με τα καλά τους!

Μένουμε Ευρώπη; Ναι, αλλά σε ποια Ευρώπη; Στη Ευρώπη της Μέρκελ που δέχεται 1.000.000 πρόσφυγες τον χρόνο; Ναι!
Στην Ευρώπη των Ούγγρων που κλείνουν τα σύνορά μας με τα Σκόπια; Όχι!
Στην Ευρώπη των Δανών; Ούτε να το συζητάμε!
Θέλει, λέει ο κ. Σόιμπλε, να μας διαγράψει χρέος έναντι προσφύγων; Ίσως τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν κάποιοι δικοί μας πόσο ανεγκέφαλοι υπήρξαν όταν πόνταραν στο χρέος και στην διαγραφή του και όχι στις επενδύσεις. Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Η συζήτηση που μας ενδιαφέρει τώρα είναι ότι χρειάζεται να έχουμε πλάνο για την επόμενη ημέρα. Για την ημέρα εκείνη που η Ευρώπη η ίδια θα ντρέπεται να δει τον εαυτό της στον καθρέπτη...

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου