Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Ιαν 2016


Στο δρόμο που χάραξαν Δανία και Ελβετία...

Η Γερμανία ακολουθεί την Δανία και την Ελβετία στην αμφιλεγόμενη πρακτική της κατάσχεσης τιμαλφών και μετρητών από πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα για την... αυτοχρηματοδότηση της παραμονής τους.

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο που καταγγέλλεται και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Κατά τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν ο,τιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο Άινταν Όζογκουζ, επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

Ανάλογες πολιτικές έχουν ξεσηκώσει οργή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως έγιναν δεκτές χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στη Γερμανία, όπου τα πρόσφατα γεγονότα στην Κολωνία μετέβαλαν τη στάση έναντι του 1,1 εκατ. προσφύγων που δέχθηκε η χώρα πέρυσι και έσφιξαν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, η Ούλα Γέλπκε, βουλευτής του αριστερού Die Linke, επέκρινε ως «υπερβολικό» το μέτρο της κατάσχεσης τιμαλφών και χρημάτων από τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «όσοι αιτούνται άσυλο ασκούν θεμελιώδες δικαίωμα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Στέλιου Παπαθεμελή

«Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία/ δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία» (Καβάφης). Στην δική μας αποικία χρέους, το νιώθουμε αυτό στο μεδούλι μας.

Το διευθυντήριο Βερολίνου –Βρυξελλών, τυφλωμένο από το πάθος της λιτότητας, ή δεν συνειδητοποιεί πού οδηγούν τα «προγράμματα σωτηρίας» που επιβάλλει, ή συνειδητά μας λογαριάζει χώρα τού άλλοτε «υπαρκτού σοσιαλισμού» και μας εξομοιώνει μ’ αυτές. Στην Ελλάδα σήμερα οι τελείως άνεργοι υπερβαίνουν το 1.500.000, ενώ από τους εργαζομένους το 1.004.488 δουλεύουν με μερική, ή εκ περιτροπής εργασία και μόνον 805.064 είναι πλήρους απασχολήσεως (αλλ’ όχι πλήρους αμοιβής). Εξάλλου το 2015 μετανάστευσαν στη Βουλγαρία 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Προβληματίζεται κανείς;

«Ανήκομεν εις την Δύσιν». Επιλογή που πληρώνουμε. Δεν μας πληρώνουν. Η οικονομία μας είναι του ελευθέρου ανταγωνισμού. Ασφαλώς και είχε παθογένειες. Όμως, «υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;». Η παρούσα αποσύνθεσή της ωστόσο είναι αποτέλεσμα της θανατηφόρας «θεραπευτικής» στην οποία μας υπέβαλε το διευθυντήριο. Κατέλυσε την εθνική μας κυριαρχία, υπεξήρεσε τις τράπεζές μας, διήρπαξε τον εθνικό μας πλούτο με συμβολικό αντίτιμο, κατέσχε τα αεροδρόμιά μας. Και τώρα με το τρισβάρβαρο ασφαλιστικό εξαθλιώνει σύμπασα την ελληνική κοινωνία, ενώ με το δυσώνυμο Υπερταμείο μάς απογυμνώνει τελείως.

Έτος θυσιών 6ον. Ακραία λιτότητα σε περίοδο ύφεσης ό, τι πιο ασύμβατο. Δικός τους αναλυτής ο Μάρτιν Γουλφ ομολογεί ότι «το πρώτο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό τη διάσωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος». Τάχα το β’και το γ’ με καλό σκοπό; Άπαγε της βλασφημίας! «Το σύνολο των μέτρων παρέβλεψε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει θέμα ανάπτυξης» παραδέχεται ο ειδήμων. Οι εγκυρότεροι διεθνείς αναλυτές ομνύουν πως «η μόνη θεραπεία για τα προβλήματα της οικονομίας είναι να αυξηθεί η ζήτηση» (Joseph Stiglitz έφα, «Νέα» 2-3/1-16).

Ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελευθερισμός με ιδεολογικό του όπλο την (μετα)νεωτερικότητα επιδίδεται σε μαζική αποδόμηση των απανταχού της γης εθνικών ταυτοτήτων με στόχο τον ψυχικό αφοπλισμό των λαών και τη διάβρωση της εθνικής τους συνοχής. Περίεργη η σύμπτωση στόχων αποδόμησης των παραδοσιακών ελληνικών αξιών, Ορθοδοξίας και Πατρίδας, των δυνάμεων συντήρησης με αυτές της αριστεράς.

Η Ελλάδα έχει υποστεί λοβοτομή της κυριαρχίας της με τα μνημόνια και υφίσταται ανήκε στη βλάβη στο ατίμητο πνευματικό της κεφάλαιο, αυτό που εγγυήθηκε στους αιώνες της ιστορίας τη συνοχή και την διάρκειά της.

Υποτιμούμε σε αυτοκτονικό βαθμό την προωθούμενη από Τουρκία διαρκώς ογκούμενη ροή (λαθρο)μεταναστών. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο μπήκαν εδώ 110.000! Η διαλογή πρόσφυγες – μετανάστες που έπρεπε να γίνεται στην Τουρκία επαφίεται τελικά στα …Σκόπια. Αυτά επιτρέπουν διέλευση μόνο στους πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι μένουν «παρακαταθήκη» στην Ελλάδα. Κατηφορίζουν προς Αθήνα και «χάνονται» (επίσημη ανακοίνωση).

Οι κυβερνώντες εναποθέτουν τις ελπίδες ανακοπής των «εισβολών» στη Μέρκελ. Αυτή στριμώχνεται αγρίως από την κοινή της γνώμη μετά τα γνωστά κατά Γερμανίδων. Ίσως αυτά αφυπνίσουν, Βερολίνο και Αθήνα. Εδώ όμως το πρόβλημα είναι απείρως συνθετότερο: Οξύτατο δημογραφικό (ραγδαία γήρανση, συρρίκνωση παραγωγικών ηλικιών, χαμηλότατη γονιμότητα), μαζική μετανάστευση νέων υψηλής ειδίκευσης.

Επείγουν:
- Η επαναπροώθηση στις χώρες τους των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών.
- Καθορισμός ανωτάτου ορίου δυναμένων εφεξής να γίνονται δεκτοί.

Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες ως μοχλό υψηλής στρατηγικής για να πιέζει την Ευρώπη και να εκβιάζει την Ελλάδα. Ο νεοοθωμανός, επειδή ΗΠΑ και Ευρώπη τον θωπεύουν, μας προκαλεί απροκάλυπτα με όλο και καινούργιες επινοήσεις. Εσχάτως προχώρησε σε αυθαίρετες δεσμεύσεις για ασκήσεις σχεδόν όλου του Αιγαίου για απεριόριστο χρόνο. Είναι αφελές να ευελπιστούμε σε συμμόρφωσή του με τα διεθνή νόμιμα. Φροντίζει να ανατρέπονται δεόντως, ημών αδρανούντων όπως στη συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας όπου επήλθε περιορισμός του εύρους των χωρικών μας υδάτων στα 6 ν.μ., ενώ ταυτόχρονα εκχωρήθηκε αρμοδιότητα στην Τουρκία να εκτελεί αυτόνομες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών (Κύρα Αδάμ, ραγδαία αλλαγή σκηνικού στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, Διαδίκτυο 16-1-16).

Ο Τσόμσκυ δεν χάρισε κάστανα του σουλτάνου: «Ο Ερντογάν βοηθάει με πολλούς τρόπους το ISIS. Ενώ παράλληλα υποστηρίζει το μέτωπο Αλ Νούσρα (…). Μετά εξαπολύει μύδρους εναντίον των Κούρδων οι οποίοι τυχαίνει να είναι η κύρια δύναμη στο έδαφος που αντιστέκεται στο ISIS τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ» (Guardian/Καθημερινή 17-1-16).

Αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητάει να ανακηρυχθεί η τουρκική επίσημη γλώσσα της Ευρωένωσης, πώς να καταγγείλεις την Μέρκελ που δικαιολογεί τον Ερντογάν για την ως τώρα αθέτηση των συμπεφωνημένων του Νοεμβρίου και προωθεί απόφαση επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο με την κάλυψη Κομισιόν -Ευρωβουλής;

Κατεπείγουσα η αναζήτηση ενδοευρωπαϊκών συμμαχιών (Ολλάντ, Ρέντσι κ.ά.) για την ματαίωση τεκταινομένων.

Σε μας εναπόκειται να υπερασπισθούμε σύνορα και ταυτότητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα. Η εν λόγω ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος, περιλαμβανομένων δύο αποστολών σε δύο διαφορετικές ηπείρους για συνομιλίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση νομισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ταξιδιών σχηματίστηκε το συμπέρασμα στην Αθήνα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για την μετάβαση σε νέο νόμισμα έως και την κυκλοφορία του.

Επίσης, είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο επικράτησε η άποψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα σε ευρώ που τηρούνται στο Νομισματοκοπείο, αφού κρίθηκε ότι η πρόταση Βαρουφάκη για χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των δανειστών.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ξέσκισε σαν κότα στο Νταβός τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είναι η εφαρμογή (του Μνημονίου), ηλίθιε!», είπε κατάμουτρα στον Τσίπρα ο Γερμαναράς! Το φρικτό στην υπόθεση είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έφαγε τη ροχάλα από τον Σόιμπλε και μόνο …ευχαριστώ που δεν του είπε! Πανηγύριζε η Μπιλντ: «Ο Τσίπρας πρέπει να καταπιαστεί τελικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις – και όχι να παίζει πόκερ πάλι με νέα δισεκατομμύρια», γράφει εξηγώντας τη στάση του Σόιμπλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντέδρασε καθόλου στη γερμανική πρόκληση. Έμεινε άφωνος και αμήχανος. Ούτε καν έφυγε, παρά την εξαιρετικά μεγάλη προσβολή. Εκεί που φρίξαμε εντελώς, πάντως, ήταν όταν διαβάσαμε την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, την Αυγή, την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί να προκλήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις από την ατυχή αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών …στην πραγματικότητα όμως το Βερολίνο φέρεται ικανοποιημένο από την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης», γράφει η Αυγή στο σχετικό ρεπορτάζ της. «Για πρώτη φορά Τσίπρας και Σόιμπλε είπαν την ίδια ατάκα: «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης» πρόσθεσε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο άρθρο της. «Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απέκρουαν τα περί «αήθους επίθεσης» έγραφε και η προσκείμενη στην κυβέρνηση Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνοντας ότι το γεγονός πως ο Σόιμπλε αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Αλέξη Τσίπρα υποβαθμίζεται όχι από αμέλεια των δημοσιογράφων, αλλά κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου. «Γελοίος είχε εμφανιστεί το προηγούμενο βράδυ ενώπιον της οικονομικής ελίτ στο Νταβός ο Τσίπρας», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ της σκληρής Δεξιάς.

«Σε μια συνέντευξή του με το οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο Τσίπρας ανακήρυξε το 2016 “έτος των Ελλήνων”. “Θα καταπλήξουμε τον κόσμο της οικονομίας” είπε. Κατάπληκτοι όντως έμειναν οι συμμετέχοντες, μάλλον όμως προς αρνητική κατεύθυνση» υπογραμμίζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα.

Η Μπιλντ, η απίστευτα κίτρινη εφημερίδα για ηλίθιους δεξιούς που έχει την ασύγκριτη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία με εκατομμύρια αναγνώστες, ήταν πιο ωμή: «Οι απαιτήσεις του Τσίπρα τα πλούσια κράτη του ευρώ να πρέπει να υποστηρίξουν εκ νέου τις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα με εκπτώσεις επιτοκίων και περισσότερη βοήθεια για την αγορά εργασίας, απορρίφθηκαν καθαρά από τον Σόιμπλε: «Η συμβουλή μου είναι, αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, τότε πρέπει να υλοποιούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει» έγραψε, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή των Μνημονίων είναι αυτή που η Γερμανία απαιτεί κατά την «ειρηνική» οικοδόμηση του Τέταρτου Ράιχ μέσω ευρωζώνης.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι και η χθεσινή Αυγή του Σαββάτου προσπάθησε να πείσει τους αναγνώστες της ότι …δεν ήταν καθόλου προσβολή το ότι ο Σόιμπλε είπε τον Τσίπρα ηλίθιο! «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών “άδειασε” όλους εκείνους που έσπευσαν να δουν στοχευμένη λεκτική επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα», έγραψε χθες η Αυγή, που παρουσίασε το πρωτοφανές επιχείρημα ότι αφού δεν τη θεωρούν προσβολή οι Γερμανοί, δεν είναι προσβολή!!! «Κατά δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του υπουργού Φριντερίκε φον Τισεχάουζεν «Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για προσβολή»… προσθέτοντας ότι και η ίδια βρισκόταν στο Νταβός και δεν σχημάτισε τέτοια άποψη» γράφει με εθνική υπερηφάνεια η Αυγή, προφανώς αισθανόμενη η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατατροπώνει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Τσίπρα. «Συγγνώμη για το “ανόητε” του Σόιμπλε ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών» αναγγέλλει πρωτοσέλιδος τίτλος της χθεσινής Αυγής, παραχαράζοντας ωμά και ασύστολα την πραγματικότητα για να περισώσει ό,τι μπορεί από το κύρος της κυβέρνησης Τσίπρα, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Ποια «συγγνώμη» ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; Ο ισχυρισμός της αναπληρώτριας του εκπροσώπου του Σόιμπλε ότι «δεν επρόκειτο επ’ ουδενί για προσβολή» ισοδυναμεί κατά τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ με… «συγγνώμη»; Αλήθεια;

Αν και, τότε έχουμε να κάνουμε μια πρόταση στον Τσίπρα: Να αποκαλέσει ο ίδιος τον Σόιμπλε ηλίθιο και έπειτα να βάλει τον (ανύπαρκτο) αναπληρωτή εκπρόσωπό του Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώσει ότι αυτό δεν αποτελεί προσβολή! Ε, ρε, γέλια που θα κάναμε καθώς ο Σόιμπλε θα… σούβλιζε τον Τσίπρα σαν αρνάκι της Λαμπρής!

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΙΝ την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου