Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Ιαν 2016


Η γερμανική αστυνομία αναθεώρησε προς τα επάνω την έκταση των επιθέσεων που έγιναν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς σε βάρος γυναικών σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Κολονία, καθώς σε μια έκθεσή της αναφέρει ότι αναφέρθηκαν τέτοια φαινόμενα σε 12 από τα 16 κρατίδια.

Συνολικά σε δώδεκα από τα συνομόσπονδα γερμανικά κρατίδια καταγγέλθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις και ληστείες τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου, ανέφεραν η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά κανάλια NDR και WDR επικαλούμενα την έκθεση της δικαστικής αστυνομίας (ΒΚΑ).

Μέχρι σήμερα οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην Κολονία --το επίκεντρο των επιθέσεων-- και στο Αμβούργο όπου είχαν γίνει περισσότερες από 200 καταγγελίες.

"Το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας, που εν μέρει συνδυάζεται με ληστείες, είναι μεγαλύτερο απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι τώρα", γράφει η γερμανική εφημερίδα στον ιστότοπό της.

Οι περισσότερες καταγγελίες, περίπου 1.000, έχουν γίνει στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία (στην Κολονία, το Ντίσελντορφ και το Μπίλεφελντ). Σε μικρότερο βαθμό, παρόμοια επεισόδια καταγράφηκαν στην Έσση (31), τη Βαυαρία (27), τη Βάδη-Βιρτεμβέργη (25), τη Βρέμη (11) και το Βερολίνο (6). Από μία καταγγελία για επίθεση δέχτηκαν οι αρχές στην Κάτω Σαξονία, το Βρανδεβούργο, τη Σαξονία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα θύματα ήταν γυναίκες. Οι μάρτυρες καταθέτουν ότι οι δράστες ήταν συχνά αλλοδαποί έφηβοι ή νεαροί άνδρες, ηλικίας17-30 ετών.

Οι επιθέσεις της Κολονίας, που οι αρχές τις αποδίδουν σε νεαρούς βορειοαφρικανικής και αραβικής καταγωγής, στάθηκαν αφορμή για μια ευρεία συζήτηση στη Γερμανία για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και τις συνέπειες από την άφιξη πάνω από 1 εκατομμυρίου προσφύγων εντός του 2015.

Σήμερα, η Αϊντάν Εζογκούζ, που είναι αρμόδια για το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων, εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η υπόθεση έχει "δηλητηρίασει" το κλίμα στη χώρα. "Μερικές εκατοντάδες εγκληματίες δεν αντιπροσωπεύουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γεύμα εργασίας είχε, στο Βερολίνο, ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ, στην διάρκεια του οποίου ο έλληνας υπουργός παρουσίασε την ελληνική πρόταση για το προσφυγικό.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η ελληνική πρόταση για τη λειτουργία της Frontex. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τον γερμανό υπουργό εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ 100 σκάφη της Frontex, τα οποία θα παραλαμβάνουν από τα ελληνικά hot spot εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγκριθεί η αίτησή τους για την χορήγηση ασύλου και όσους δεν είναι Σύροι ή Αφγανοί από εμπόλεμες ζώνες. Τα σκάφη της Frontex αυτούς που θα παραλαμβάνουν θα τους οδηγούν στην Τουρκία.

Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή περαιτέρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας ή κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο τόνισε, επίσης, ότι η Αθήνα δεν δέχεται αλλαγές συνθηκών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξωτερικών ενημέρωσε τον Βάλτερ Στάϊνμάγερ ότι οι μισοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα μας δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από την Αφρική και κυρίως από την Αλγερία και το Μαρόκο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ξένα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων αναφορικά με την έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν διεπίστωσε τέτοια πρόθεση στο Βερολίνο. Μάλιστα τόνισε "κάθε περιορισμός της Σένγκεν ανησυχεί του Γερμανούς, όπως τους προκαλεί ανησυχία και το κλείσιμο των συνόρων από σκανδιναβικές χώρες".

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός εξωτερικών σχετικά με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τον φράκτη στον Έβρο: "οι ακτιβιστές έχουν αιτήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν τα υιοθετεί. Ο φράχτης δεν είναι αρνητικό γεγονός. Αν ανοίξει, θα χάσουμε κάθε έλεγχο στην Ελλάδα".Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με στόχο να περιοριστεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη Βόρεια Ευρώπη επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν οι «Financial Times».

Η Κομισιόν και η Γερμανία εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν το σχέδιο έμμεσου αποκλεισμού της Ελλάδας, που στην πράξη θα παγιδεύσει επί ελληνικού εδάφους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά, αφού δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά απομονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα.

Το φερόμενο σχέδιο «περίφραξης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, με την οποία καλούσε τους ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν «απευθείας βοήθεια» στα Σκόπια.

Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν φέρεται να έστειλε ομάδα πραγματογνωμόνων στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της βοήθειας που θα έπρεπε να λάβει η ΠΓΔΜ εάν χρειαζόταν να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που η προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών ροών σε συνεργασία με την Τουρκία, με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη προς την Άγκυρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η προσφυγική κρίση λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις για τη ΕΕ καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται κατά χιλιάδες, αλλά κανένα σχέδιο για την αναχαίτιση των ροών δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει δύο μήνες για να βρει λύση στην προσφυγική κρίση και να σώσει το κεκτημένο της ελεύθερης μετακίνησης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έδωσε περιθώριο έξι έως οκτώ εβδομάδων προτού καταρρεύσει το Σένγκεν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας  Εδώ και ένα χρόνο ακούμε πότε για περήφανη διαπραγμάτευση και πότε για σκληρή διαπραγμάτευση.Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό αυτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναρωτιέται κανείς: Αυτή η συγκυβέρνηση έκανε ποτέ διαπραγμάτευση;Ναι. Ουσιαστικά έκανε μια φορά και τελευταία.Αυτή που επέφερε την συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου 2015, που προέβλεπε το κλείσιμο της αξιολόγησης και καμία άλλη.
 «Ο σκοπός της παράτασης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (review) με βάση τις δεσμεύσεις της τρέχουσας συμφωνίας (on the basis of the conditions in the current arrangement). Δηλαδή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές που εκκρεμούσε από πριν τις εκλογές».
 Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει η Συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από τον Αύγουστο του 2014, το έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 25 Φλεβάρη.Από εκείνη την στιγμή και μέχρι σήμερα, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν, δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση την 25η Φεβρουαρίου είτε δεν ήξερε τι υπέγραφε, είτε διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι αυτά που υπέγραψε δεν μπορούσε να τα περάσει ούτε στο κόμμα, ούτε στο λαό και αποφασίζει να τα πάρει πίσω.

Οι δανειστές από την άλλη, αντιλαμβανόμενοι ότι η κυβέρνηση αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα αποφασίζουν να σκληρύνουν την θέση τους.Από εκείνη την στιγμή και μετά τελείωσε κάθε μορφή διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη που είχε για  χρηματοδότηση η χώρα, και έχοντας τον χρόνο με το μέρος τους, άρχισαν να χρησιμοποιούν την δύναμη τους για να τιμωρούν και εμείς να επικαλούμαστε την επιθυμία μας να πεθάνουμε για να εκβιάζουμε.Μια λυσσαλέα αντιπαράθεση και σύγκρουση έγινε. Ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Σόιμπλε και του Βαρουφάκη (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Έτσι αφήσαμε να περάσει ο χρόνος και ζήσαμε το πιο ανόητο εξάμηνο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας...Εκβιασμοί, προχειρότητες, ερασιτεχνισμοί και «Μπαρουφάκειες» δημιουργικές ασάφειες οδήγησαν στην φτωχοποίηση της χώρας και όταν τελείωσαν και τα δεσμευμένα αποθεματικά της, συρθήκαμε στα τέσσερα.

Τότε διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν πέρασε ο δικός μας εκβιασμός του Grexit, αλλά γύρισε μπούμερανκ, γιατί βλέπετε το Grexit δεν το θέταμε πια εμείς αλλά οι δανειστές.

Μετά από όλα αυτά αποφάσισε ο Αλέξης για να μην δείξει ότι συμβιβάζεται, να κάνει το δημοψήφισμα- παρωδία. Ο προσωπικός εγωισμός ενός αυτάρεσκου ανθρωπάκου, πάνω από το συμφέρον της χώρας.Κλήθηκε ο Ελληνικός λαός να ψηφίσει στις 5/7/2015 για κάτι που είχε λήξει στις 30/6/2015 όταν μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη: «Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα με όποιο αποτέλεσμα», ο ίδιος είχε αποφασίσει να πάμε στο τρίτο μνημόνιο από τις 22/6/2015. Τότε αποδεχτήκαμε όλους τους όρους που μας επέβαλαν. Έτσι πήγαμε στο τρίτο μνημόνιο. Αυτό του Αλέξη.Το είπε και ο Αλέξης σε συνέντευξή του: «Κόντρα» 4/9/2015
«Στις Βρυξέλλες είχα δίλημμα αν θα σηκωθώ να φύγω και θα γυρίσω σαν ήρωας ή αν θα αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή.
Η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή.
Να σηκωθώ να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο.
Και η επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή».
Μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις  πιστεύει κανείς ότι είμαστε σε θέση σήμερα να κάνουμε διαπραγμάτευση;Στην ίδια συνέντευξη 

«Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε συνειδητοποίησα ότι το εναλλακτικό σχέδιο, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου».
Όποτε θέλουν επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα της εξόδου. Μπορεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε το καλοκαίρι;Και συνεχίζει:  

«Πανικός δεν μ' έπιασε, πικρία μεγάλη, αλλά εσωτερική απογοήτευση και πάλη, ναι... Αν ήταν να παίζω στα ζάρια τη δική μου ύπαρξη, θα ήταν εύκολο, αλλά ήταν οι τύχες ενός ολόκληρου λαού». 
Την όποια δυνατότητα είχε η χώρα  να κάνει μια υποτυπώδη έστω διαπραγμάτευση την έχουν ακυρώσει οι δηλώσεις του Αλέξη.

Από εδώ και πέρα με την απειλή της αποπομπής που ο Αλέξης την θεωρεί, «μια ιστορική οικονομική καταστροφή», «κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο», ότι θέλουν θα μας επιβάλουν.

Τι θα τους πει τώρα; Φεύγω; 
Αυτό δεν θα είναι σήμερα «μια ανείπωτη καταστροφή»
Δεν θα επέφερε ένα χάος όπως λέει στην συνέντευξη του;Και γιατί δεν το έλεγε τότε να γινόταν και ήρωας όπως είπε;

Το παραμυθάκι λοιπόν της σκληρής διαπραγμάτευσης που μας λέει ο Κατρούγκαλος με το Καλαματιανό μαντηλάκι είναι ένα τεράστιο ψέμα.Εκκλήσεις κάνουμε να δεχτούν κάποια από τα μέτρα που προτείνουμε και μάλιστα άκομψα.

Τους παρακαλάμε να δεχτούν μέτρα που εκ των προτέρων ξέρουμε ότι κάποια από αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά, μόνο για εσωτερική κατανάλωση.Παράκληση κάνουμε και όχι διαπραγμάτευση.
Εμείς προτείνουμε και αυτοί αποφασίζουν.Αυτή είναι η αλήθεια.

 Όλα τα άλλα είναι τα συνήθη πολιτικά ψέματα με τα οποία εδώ και ένα χρόνο μας έχουν «φλομώσει» για να τονωθεί το ηθικό των οπαδών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Κώστα Χρυσόγονου

Η οικονομική κρίση απορροφά σχεδόν όλη την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης καθώς και των κυβερνήσεων την τελευταία εξαετία, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για τα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο απειλητικά σύννεφα μαζεύονται πάνω μας σε κάτι διαφορετικό, που ενδέχεται να εξελιχθεί στον εφιάλτη του 2016.

Μετά τις μαζικές παρενοχλήσεις στην Κολωνία, και όχι μόνο, στη διάρκεια των εορτών, φαίνεται πως οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για κλείσιμο των συνόρων προσλαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, ώστε η ικανοποίησή τους να είναι μάλλον θέμα εβδομάδων. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν ταχύτατα και όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης, δεδομένου άλλωστε ότι τα χερσαία σύνορα μπορούν από πρακτική άποψη να «στεγανοποιηθούν» με φράκτες και άλλα παρόμοια μέσα. Αντίθετα στα θαλάσσια σύνορα και μάλιστα εκεί όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, όπως μεταξύ ελληνικών νησιών και μικρασιατικών παραλίων, είναι πρακτικά ανέφικτο να γίνει το ίδιο (εκτός βέβαια εάν η ελληνική ακτοφυλακή ή η Frontex βύθιζαν τα δουλεμπορικά σκάφη αδιαφορώντας για τους μαζικούς πνιγμούς, πράγμα παράνομο, εγκληματικό και αντίθετο σε κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπισμού).

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να εγκλωβισθούν ίσως εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αδιακρίτως στο ελληνικό έδαφος. Φημολογείται μάλιστα (βλ. το σχετικό δημοσίευμα της International Herald Tribune στις 21.1.2016) ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, αντιλαμβανόμενοι ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί μόνο του να ανταποκριθεί στα έξοδα συντήρησης τόσων ανθρώπων, σκοπεύουν να διαθέσουν ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία και λειτουργία καταυλισμών μεγάλης κλίμακας. Είναι πολύ πιθανό όμως ότι οι ενωσιακές ενισχύσεις θα αποδειχθούν ανεπαρκείς, ειδικά αν η Τουρκία εξακολουθήσει την προσφιλή τακτική της να αρνείται την επαναπροώθηση των ανθρώπων στο έδαφός της.

Συνεπώς το όλο θέμα μπορεί πολύ σύντομα να καταστεί εκρηκτικό για την Ελλάδα, όχι μόνο από οικονομική αλλά και από κοινωνική και πολιτική άποψη, τροφοδοτώντας τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τελικά ίσως τον φασισμό. Η αντιμετώπισή του πρόδηλα θα υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας μας, εάν αυτή εγκαταλειφθεί μόνη απέναντι στην κακοήθεια του καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το δράμα των προσφύγων για να αποσπάσει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους. Εξάλλου και όταν εκείνοι επιδιώκουν τον κατευνασμό του, όπως π.χ. με την υπόσχεση για παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 3 δις ευρώ στην Τουρκία πριν από δύο μήνες, το ολοένα αυταρχικότερο τουρκικό καθεστώς ούτε εκπληρώνει τις δικές του υποσχέσεις (για μετριασμό των ροών) αλλά ούτε και σταματά να ζητά περισσότερα.

Χρειάζεται συνεπώς από την ελληνική πλευρά πίεση και διεκδίκηση προς τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, ώστε να αλλάξει το «μείγμα» της πολιτικής της έναντι της Τουρκίας. Σ’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθούν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, ή έστω η απειλή κυρώσεων (π.χ. σε τομείς όπως ο τουρισμός, που έχει καίρια σημασία για την τουρκική οικονομία), προκειμένου να λογικευθεί το καθεστώς της γείτονος χώρας και να αναγκασθεί να διαπραγματευθεί πιο σοβαρά. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να υποστούμε κυρίως εμείς τις δραματικές επιπτώσεις των τουρκικών εκβιασμών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας ακόμη και επ’ αόριστον τους δρόμους, δηλώνουν οι αγρότες ζητώντας να αρχίσει «ο διάλογος από μηδενική βάση», αναφέρει η «Καθημερινή».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι αγρότες τη συνέντευξη των αρμόδιων υπουργών για το ασφαλιστικό και δηλώνουν ότι δεν πείστηκαν και πως είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Στις Σέρρες αγρότες εισέβαλαν χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πετώντας αυγά και προπηλακίζοντας τους παρισταμένους, ενώ στη συνέχεια κατέβασαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφίσες υπέρ του «Όχι» από την εποχή του περίφημου δημοψηφίσματος και τις έκαψαν.

Το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό που προετοιμάζει για τους αγρότες η κυβέρνηση επανέφεραν στην επικαιρότητα, ύστερα από μία σχεδόν εικοσαετία, την απειλή να κοπεί η Ελλάδα στα δύο.

Περισσότερα από 10.000 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενώ για πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, που έκλεισαν το λιμάνι του Βόλου.

Τα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας έχουν στηθεί από τρεις διαφορετικές ομάδες, εκ των οποίων μόνο η ΠΑΣΥ του Βαγγέλη Μπούτα στα Τέμπη έχει σαφές κομματικό πρόσημο. Όμως, ακόμη κι εκεί συμμετέχουν πολλοί νεοδημοκράτες. Ο Βασίλης Γιαννάκος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στον κόμβο της Νίκαιας, αναγνωρίζει στον Μπούτα την πρωτοκαθεδρία, αν και όπως επισημαίνει: «Δεν συμφωνούμε σε όλα. Όμως τώρα είμαστε μαζί».

«Αν μη τι άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ενώσει τον αγροτικό κόσμο εναντίον του», λέει αγροτοσυνδικαλιστής. Σήμερα το μεσημέρι στα Τέμπη θα οργανωθεί συνάντηση εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα έτσι ώστε οι νέοι να γνωριστούν με τους παλιούς και να δημιουργηθεί ένας κοινός πυρήνας αιτημάτων.

Ο «παλαιός» αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος, εξηγεί ότι στους δρόμους βρίσκονται πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πίστεψαν ότι στην αγροτική παραγωγή μπορούσαν να βρουν μια διέξοδο.

Ο κ. Σιδηρόπουλος τονίζει ότι η κυβέρνηση σκοπίμως παρουσιάζει με συγκεκριμένο τρόπο στοιχεία, που τελικά δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Οι αγρότες εξηγούν ότι δεν θέλουν κρατική οικονομική στήριξη, ούτε διεκδικούν «όλα τα λεφτά» όπως παλαιότερα. Θέλουν όμως να μπορούν να μείνουν στην ύπαιθρο και να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν τα διαπιστευτήρια πέντε επίτιμων προξένων της Ρωσίας, σε απάντηση, όπως υποστηρίζουν, των παρενοχλήσεων που δέχονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και άλλα κατάλληλα μέτρα αν οι διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία παρεμποδιστούν περαιτέρω", προειδοποίησε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του για τα μέτρα αυτά που έλαβε η Ουάσινγκτον σε βάρος των προξένων, πέντε Αμερικανών πολιτών που εκπροσωπούν τα ρωσικά συμφέροντα στην Καλιφόρνια, τη Γιούτα, τη Μινεσότα, τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις "υπηρεσίες ασφαλείας" των ΗΠΑ για "προκλήσεις εναντίον των εργαζομένων στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές και όχι μόνο στις ΗΠΑ".

"Η απόφαση που ελήφθη για τους επίτιμους προξένους είναι η συνέχιση, από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μιας πολιτικής που έχει ως στόχο τον περιορισμό των δεσμών της με τη χώρα μας", πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο υποστηρίζει ότι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

"Λάβαμε αυτό το μέτρο απαντώντας στις συνεχείς παρεμβάσεις της Ρωσίας στις διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι η γενικευμένη παρενόχληση του προσωπικού μας αλλά και το κλείσιμο του Αμερικανικού Κέντρου στη Μόσχα και 28 αμερικανικών χώρων στη Ρωσία", είπε ο Τόνερ.

"Αυτό δεν επηρεάζει τις επίσημες διπλωματικές υπηρεσίες της Ρωσίας, δηλαδή την πρεσβεία της, τα γενικά προξενεία της και το Πολιτιστικό Κέντρο της στην Ουάσινγκτον", πρόσθεσε.

Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι διπλωμάτες και συνήθως δεν έχουν διπλωματική ασυλία, όμως εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τους πολίτες μιας χώρας στο εξωτερικό.

Η Ζαχάροβα εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους Αμερικανούς πολίτες που είχαν αναλάβει τον ρόλο του επίτιμου προξένου για τη Ρωσία. "Ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα η λογική θα επιρατήσει στην Ουάσινγκτον και οι επίτιμοι πρόξενοι θα μπορούν να επιστρέψουν στη χρήσιμη δουλειά τους, την οποία εκτιμούμε πολύ", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Έτοιμη να βοηθήσει τα Σκόπια να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το δραστικό (και απαράδεκτο) αυτό σχέδιο για να μειώσει τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν την πρόταση να χρηματοδοτήσουν την ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., σε μια κίνηση που ουσιαστικά θα απομονώσει την Ελλάδα -ένα μέλος της Ένωσης που είναι ήδη οικονομικά εύθραυστο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές» γράφει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, και συνεχίζει: «Η κίνηση περίφραξης της Ελλάδας έρχεται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ έχει αποτύχει».

Η νέα αυτή πολιτική, εάν φυσικά υιοθετηθεί, θα μεταφέρει την «πρώτη γραμμή» του μεταναστευτικού από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται μια τέτοια κίνηση, και έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του μπορεί να μετατραπεί σε “μαύρο κουτί” προσφύγων» εξηγεί η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη από Ευρωπαίους πρεσβευτές, μετά από επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίροσλαβ Τσεράρ, μέσω της οποίας προτρέπει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να προσφέρουν άμεση βοήθεια στην ΠΓΔΜ ώστε να μην μπορούν να περάσουν από τα σύνορα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες».

Στην επιστολή του, ο κ. Τσεράρ τονίζει ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να παράσχουν εξοπλισμό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ. «Η Κομισιόν έστειλε μια ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει πόσο προσωπικό και τί εξοπλισμό θα χρειαστεί η ΠΔΓΜ για να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα» εξηγούν οι Financial Times, και συνεχίζουν: «Παρότι η ΕΕ έχει ενισχύσει οικονομικά στο παρελθόν τα Σκόπια, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτό το σχέδιο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα».

Το σχέδιο της Σλοβενίας έχει, όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, την υποστήριξη του Βερολίνου ενώ το επεξεργάζεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό εγκριθεί, τότε το προσφυγικό βάρος που επωμίζεται η χώρα μας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η Βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι μπορεί να δημιουργήσει και νομικά προβλήματα, καθώς από το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι το ελληνικό σύστημα υποδοχής προσφύγων είναι υπό κατάρρευση και με απόφασή της οι μετανάστες που ζητούν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να απελαθούν στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου.

Για την κατασκευή φράχτη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας πιέζει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Εκτός από την ΠΓΔΜ, ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι αντίστοιχος φράχτης πρέπει να ανεγερθεί και στα ελληνικά σύνορα με την Βουλγαρία.

«Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα [σ.σ της Ευρωπαϊκής Ένωσης], ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό ή απαιτητικό είναι αυτό, θα καταστρέψουμε από μόνοι μας τη Συνθήκη της Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από τη Σλοβενία.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του αντισυνταγματάρχη το 1974 και από το 2011 αντιστράτηγου του Ελληνικού στρατού, Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο μερικά λείψανα του.

Το 1974 ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού( Μ.Π.Π). Μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί.

Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στην Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.

Το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεση της, αλλά και με προσωπική συνάντηση την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του, Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ, η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή, και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων. Διπλωματική πηγή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της Επιτροπής.

Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στην σύζυγο του Καλμπουρτζή, Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, την βέρα του. Αυτή την είχε φέρει στην ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.

Στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε, μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη, Γιώργο Μαυρογέννη.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Τον Μάρτιο του 1949 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1950 και κατατάγηκε στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Το 1963 προήχθη κατ’ εκλογή στο βαθμό του ταγματάρχη και τρία χρόνια αργότερα προάχθηκε κατ’ εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μ.Π.Π. η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Απίστευτοι ήταν οι χαρακτηρισμοί που εκστομίστηκαν από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν εντός τουρκικού εδάφους, όπου για πρώτη φορά ίσως για τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή και καθόλου διπλωματική γλώσσα, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ερντογάν…

Μίλησε για τον εκφοβισμό των μέσων ενημέρωσης, τον περιορισμό της ελευθερίας στο διαδίκτυο, αλλά και την ευκολία με την οποία κατηγορεί ως προδότες και σέρνει στη Δικαιοσύνη ακαδημαϊκούς, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, σε μια έμμεση υπόμνηση του ρόλου που κάποτε οι ΗΠΑ είχαν αναθέσει στην Τουρκία, αυτό του «δημοκρατικού παραδείγματος» για τις μεσανατολικές «δεσποτείες»…

«Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται (…) και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα», ήταν η ακριβής δήλωση, λίγο πριν συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων της «κοινωνίας των πολιτών» (civil society) και συνέχισε:

«Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να εκφράσεις την άποψή σου και να επικρίνεις μια πολιτική, να προσφέρεις μια εναλλακτική επιλογή χωρίς να φοβάσαι τον εκφοβισμό και την τιμωρία, τότε η χώρα σου στερείται ευκαιριών», είπε αδειάζοντας εντελώς τον Τούρκο σατράπη και μάλιστα μπροστά σε έξι αντιπολιτευόμενους Τούρκους πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους και κατηγόρησε έμμεσα τον Ερντογάν για παραβίαση του τουρκικού Συντάγματος…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Επιχείρηση αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου της χώρας όσον αφορά τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα τους «χτυπήσουν», ελέω του τρίτου Μνημονίου, ξεκίνησε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θορυβημένη από την ένταση και τον παλμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιχειρεί να κάνει το μαύρο… άσπρο και εκδίδει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων σε μια προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια κάτω από το χαλί.

Έτσι, μετά το υπουργείο Εργασίας, σειρά πήρε το υπουργείο Οικονομικών που με δυο ανακοινώσεις του προσπαθεί ουσιαστικά να πείσει τους αγρότες ότι η φορολογία τους δεν αλλάζει για φέτος.

Αυτή όμως είναι η μόνη-μικρή αλήθεια αλλά όχι και η ουσία, αφού όλοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι τα περυσινά εισοδήματά τους θα φορολογηθούν λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα) με ό,τι προκύπτει από τα βιβλία τους και φυσικά εφόσον έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, όπως είχε θεσπιστεί με το νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ουσία και η αγωνία των αγροτών είναι για το τί ακριβώς θα συμβεί από φέτος και στο εξής και με βάση τις διατάξεις του τρίτου Μνημονίου που έχουν γίνει νόμος του κράτους.

Οι ανακοινώσεις λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών, πιστοποιώντας την ταραχή που επικρατεί πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά τη φοροκαταιγίδα που έρχεται.

Έτσι από φέτος τα εισοδήματα των αγροτών, με βάση το Μνημόνιο, φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 27%.

Δυστυχώς όμως τα δυσάρεστα για τους αγρότες δεν σταματούν μόνο με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, αφού για τα εισοδήματα του έτους 2015 η προκαταβολή φόρου που καλούνται να πληρώσουν αυξάνεται στο 75%, από 55%, ενώ θα ανέλθει στο 100% για τα εισοδήματα που θα αποκτούν οι αγρότες από το 2017 και μετά.

Σε όλα αυτά δε θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ σε δύο ίσα στάδια, από τον Οκτώβριο 2015 και τον Οκτώβριο 2016.

Υπενθυμίζεται ότι από 1/10/2015 μέχρι 30/9/2016 επιστρέφεται ποσό 130 ευρώ και από 1/10/2016 καταργείται η επιστροφή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιάννη Σιδέρη  

Κλείνει εντός ολίγου, ένας χρόνος με κυβέρνηση της Αριστεράς. Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στο Ταε Κβον Ντο, θα κάνει τον απολογισμό, θα υποστηρίξει ότι δικαιώνονται οι «αγώνες του λαού», και θα σαλπίζει νέους!

Πέρυσι, για πολλούς, αυτές οι μέρες ήταν ολοφώτεινες. Οι καταφρονεμένοι, οι αποκλεισμένοι, το περιθώριο, αυτοί που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, θα έρχονταν στο προσκήνιο της ιστορίας. Παλιοί μύθοι και διαχρονικές ψευδαισθήσεις πήραν νέα ζωή, τα όνειρα γενιών που μάτωσαν θα σαρκώνονταν και θα έπαιρναν εκδίκηση! (σ.σ. στο κλίμα της εποχής αναφέρομαι).

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήχησαν χαρμόσυνα. Πρώτη φορά Αριστερά, μια τομή στην ιστορία, ένα πρωτοφανές πείραμα που έμελλε να δείξει ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος για το λαό της Ελλάδας, για τους λαούς της Ευρώπης, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Σαν να αναβίωνε εν τοις πράγμασι, εκείνο το παλιό σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! 

Αλλά και η… κακή μέρα από την αρχή της δείχνει! Προσερχόμενοι στη Βουλή οι νέοι υπουργοί, λουσμένοι για πρώτη φορά από την λάμψη των τηλεοπτικών προβολέων, με το τουπέ των ανθρώπων που έτσι κι αλλιώς έχουν το δίκιο με το μέρος τους -γιατί τους δικαιώνει η ιδεολογία και η ιστορία - δήλωναν υπερηφάνως ότι θα καταργήσουν τα μνημονιακά μέτρα των επάρατων προδοτικών κυβερνήσεων.

Το ίδιο έκαναν και λίγες μέρες μετά, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης φοράς Αριστεράς. Το πανελλήνιο - όντως καθηλωμένο στις τηλεοράσεις από προσμονή και περιέργεια - ανέμενε να ακούσει τα ελπιδοφόρα μηνύματα που προσκόμιζαν οι νέοι άγνωστοι ταγοί, και τα οποία θα αφορούσαν την επανεκκίνηση της φθίνουσας οικονομίας, (της απισχνούμενης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις), και τις ρηξικέλευθες ιδέες για τη νέα συγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους.

Τελικώς έμεναν απογοητευμένοι - αν όχι ενεοί: Το μόνο που άκουγαν (οι ευελπιστώντες οπαδοί και οι κακεντρεχείς αντίπαλοι), ήταν περί του τι θα καταργήσουν οι καινούργιοι! Με ορμή ζηλωτών, κρατώντας την ρομφαία της κάθαρσης ενός συστήματος που είχε φτάσει στα όριά του, που ήταν πλέον αντιπαραγωγικό για την οικονομία και την κοινωνία, σάλπιζαν το τέλος του παλιού. Τσιμουδιά όμως με το τι θα το αντικαθιστούσαν. Τα πάντα ήταν υπό αμφισβήτηση, υπό κατάργηση, υπό αναίρεση. Η δημιουργία ήταν ξένη λέξη για τους καινούργιους!

Ηταν φυσικό! Επαναπαυμένοι στους μύθους που δημιούργησαν οι προπάτορες στα ξερονήσια και μετά τον εμφύλιο ( θύματα μιας κοντόφθαλμης Δεξιάς που δεν είχε την ηθική ανωτερότητα να κηρύξει το τέλος του εμφυλίου - ακόμη και ο Φράνκο το έκανε αμέσως μετά τον δικό του εμφύλιο-), οι καινούργιοι ήρθαν φορώντας το δανεικό φωτοστέφανο των παλιών.

Μυρουδιά δεν είχαν πάρει - και ειδικά η ηγεσία τους- ότι βρισκόμασταν στον μεταδιπολικό κόσμο, πως ήμασταν μέλη μιας διεθνικής ένωσης με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, πως το κράτος μας είχε χρεοκοπήσει, και πως για τη χρεοκοπία αυτή δεν έφταιγε μόνο ο επάρατος καπιταλισμός, το ευρώ και ο νεοφιλελευθερισμός (ό,τι δεν μας αρέσει στην Ελλάδα το βαφτίζουμε νεοφιλελευθερισμό), αλλά και η πρακτική των έως τότε κρατούντων «δώσε στον λαό δανεικό χρήμα», με την συνηγορία των αριστερών αγωνιστών (συνδικαλιστών κυρίως).

Έτσι, ένθερμοι και αθώοι προσήλθαν οι νέοι στην εξουσία, πίστεψαν πως θα είναι οι πρωτοπόροι που θα αλλάξουν την Ευρώπη - χωρίς να έχουν επίγνωση του ειδικού βάρους τους, και κυρίως του ειδικού βάρους της χώρας. Και πως να έχουν; Επαναπαυμένοι με το κλέος της Αριστεράς που έχει πάντα δίκιο, ουδέποτε ασχολήθηκαν με το ποιες είναι οι λύσεις στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, με το ποιες είναι οι δυνατότητες και οι οδοί διαφυγής (σ.σ. Δεν είναι θεωρητικά αυτά. Ο γράφων βρέθηκε σε ανύποπτο χρόνο στην κομμουνιστική Κίνα, στην κομμουνιστική Κούβα, αλλά και στο θρυλικό κομμουνιστικό Βιετνάμ. Και είδε πως οι ηγεσίες είχαν κατανοήσει τα μηνύματα των καιρών και δρούσαν υπέρ των λαών τους).

Αυτό -κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα- ήταν το πολιτικό υπόβαθρο που καθόρισε τον πρώτο χρόνο της πρώτης φοράς Αριστερά: Η αυταρέσκεια του να είσαι αριστερός και η αυτάρκεια που προσδίδει η άγνοια της εποχής σου!

Και τότε ενεφανίσθη ο Γιάνης! 

Και ενεφανίσθη ο Γιάνης επειδή η ηγεσία δεν είχε το αναγκαίο υπόβαθρο και την επιστημονική-τεχνοκρατική κατάρτιση, να διαβλέψει που οδηγούσε η θεατρινίστικη παράσταση της δήθεν αντίστασης. Έτσι μας πήρε και μας σήκωσε…

Σαφώς έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει πως υπάρχει πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του ευρώ και την δομή της Ε.Ε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, είναι οι χώρες του ευρώ. Όντως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Όμως αυτό είναι υπό εξέταση και πάλη, αλλά αφορά σε όλη την Ε.Ε.

Στα καθ΄ ημάς, απλώς βρίσκαμε έξωθεν αιτίες της κακοδαιμονίας μας Δεν έφταιγε π.χ. το ευρώ επειδή η παραχώρηση των αεροδρομίων επί πρώτης φοράς Αριστεράς -που στην γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπουλιούνται», και τελικά «ξεπουλήθηκαν»- δεν έγινε τον Ιούνιο και περίμεναν να γίνει με τους ίδιους όρους τον Δεκέμβρη, χάνοντας ένα εξάμηνο εκπομπής σημάτων για προσέλκυση επενδύσεων. Αν δεν έπρεπε να πουληθούν ας συνέχιζαν την άρνηση. Αν όχι, σε τι βοήθησε τη χώρα ο εξάμηνος θεατρινισμός; Επίσης: Δεν ήταν θέμα ευρώ το αδιανόητο δημοψήφισμα, για το οποίο μεγάλο τμήμα του λαού ακόμη πιστεύει ότι ο Τσίπρας αντιστάθηκε! (έβαλε το λαό να αποφανθεί σε μια πρόταση των δανειστών που ΔΕΝ υπήρχε, αφού είχε αποσυρθεί!), με συνέπεια τα capital controls και τον πνιγμό των μικρών επιχειρήσεων - οι μεγάλες μια χαρά είχαν λογαριασμούς στο εξωτερικό και εξυπηρετούνταν. 

Πλέον επί του τύπου των ήλων 

Ο κ. Τσίπρας επί τέσσερα συναπτά έτη οραματιζόταν κάθε Σεπτέμβρη λαϊκές «εξεγέρσεις». Τη μια θα ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την άλλη οι συνταξιούχοι, την επομένη οι μαθητές, την μεθεπομένη οι καθηγητές κ.ο.κ.

Δυστυχεί πλέον να αντιμετωπίζει ο ίδιος και η κυβέρνησή του τις μέγιστες λαϊκές αντιδράσεις από αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες - και αυτό μάλλον ως αρχή.

Εκείνο το παλιό «έσπειρες ανέμους, θερίζεις θύελλες», επιβεβαιώνεται στις μέρες μας.

Ωστόσο, επειδή μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις, δημοσιεύεουμε αυτούσιο τον κωδικοποιημένο απολογισμό της κυβερνητικής δράσης για τον ένα χρόνο κυβερνητικής θητείας. Η κρίση ανήκει στον αναγνώστη…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου