Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Ιαν 2016


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μπορεί η κακοκαιρία να έχει χτυπήσει ολόκληρη την Ελλάδα και η θαλασσοταραχή στο Αιγαίο να καθιστά επικίνδυνη την ναυσιπλοΐα, όμως, η διακίνηση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζεται όχι μόνο απρόσκοπτα, αλλά και με καθαρά ανοδικές τάσεις..., τόσο στους αριθμούς τους εισερχομένων, όσο και στους αριθμούς των νεκρών!

Κυριολεκτικά παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. Όπως για παράδειγμα χθες Τετάρτη που δυο άνθρωποι, ένα αγοράκι τριών ετών και μια γυναίκα 45 ετών πέθαναν από υποθερμία!

Χθες την ώρα της χιονόπτωσης με όλο το νησί χιονισμένο και τους κεντρικούς δρόμους να κλείνουν από τα χιόνια, στις ακτές αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που περιθάλπηκαν από εθελοντές, εργαζόμενους μη κυβερνητικών οργανώσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια.

Όσα περιστατικά κρίθηκαν πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στις δομές υγείας του νησιού. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. «Τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ ευτυχώς δεν ήταν πολλά και ήταν απλά κρυολογήματα. Δώσαμε στεγνά ρούχα και τις πρώτες βοήθειες και οι άνθρωποι συνήλθαν αμέσως», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, προϊστάμενος στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες, οι μεταφορείς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν «πελάτες» μέσα στην κακοκαιρία έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο. Κάπως έτσι και μαζεύουν κόσμο για τις γνωστές πια σε όλο τον κόσμο βάρκες προς το θάνατο που, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, το τουρκικό κράτος αρνείται να ελέγξει.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αστυνομίας, «εκτός από τους Τούρκους μεταφορείς, είναι και ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης ακόμα και για τους πρόσφυγες αυτό που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους για να περάσουν τη θάλασσας σε συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου».

Να σημειωθεί πως ο χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την αρχή της χρονιάς σε μια μέρα. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι από χθες, φτάνουν σήμερα στις ακτές. Ο ακριβής αριθμός τους αναμένεται να γίνει γνωστός αύριο. Εκατοντάδες από αυτούς διασώθηκαν μέσα στη θάλασσα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex στα οποία, να σημειώσουμε, επιβαίνει πάντα ως σύνδεσμός Έλληνας αξιωματικός.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμοδίων αρχών για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, τόσο πριν όσο και μετά την καταγραφή τους. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Πάνω από 800 πρόσφυγες βρήκαν χθες καταφύγιο εκεί χθες, ενώ σε οικίσκους που έχουν στηθεί έμειναν άλλα 1.200 άτομα.

Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενήθηκαν πάνω από 150 πρόσφυγες.

«Πλέον όσοι έρχονται στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια μπαίνουν αμέσως σε χώρους, όπου μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και τη βροχή. Τους δίνονται τα αναγκαία και μετά καταγράφονται ανά ομάδες και τηρώντας προτεραιότητα, ώστε να μην περιμένει κανείς στην ουρά εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Στόχος μας είναι να γίνεται η καταγραφή χωρίς κανένας να περιμένει μέσα στο κρύο και στη βροχή και να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο αριθμός των μεταναστών αυτή τη στιγμή πάνω στο νησί είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και έχουμε ακόμα δυνατότητες να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά καλύτερη», δήλωσε η Συντονίστρια του Κέντρου Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια, Ανθή Καραγγελή.

Η παράνοια των ευρωπαίων ηγετών είναι πιό επικίνδυνη από την λαθρομετανάστευση

Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση (η οποία δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση για την αντιμετώπιση της ροής λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όσο και η ανεδαφική ευρωπαϊκή πολιτική που προτείνει στον Ερντογάν δισεκατομμύρια για να μειωθούν οι αριθμοί των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη, φαίνεται πως κινούνται μεταξύ ανεπάρκειας και... σκοπιμότητας, παρά τις αυξανόμενες εκθέσεις ειδικών αναλυτών αλλά και υπηρεσιών ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, που όχι μόνο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, αλλά επιπλέον, απαιτούν μία λύση απέναντι στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης που αποτελεί μία ορατή και εν δυνάμει απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δυστυχώς, πολιτικές ιδεοληψίες και σκοπιμότητες, δεν τολμούν να προχωρήσουν σε αυτονόητα μέτρα, καθαρά οικονομικής φύσεως, κατά της Τουρκίας του Ερντογάν, η οποία έχει μεταβληθεί σε χώρα - διακινητή και εξόφθαλμο εκβιαστή της Ευρώπης. Εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν την άμεση εφαρμογή σκληρών οικονομικών μέτρων, μειώνοντας στο 20% της ευρωπαϊκές εισαγωγές από την Τουρκία, τότε ο "σουλτάνος" Ερντογάν θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά να διατάξει τις τουρκικέςε κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν την διακίνηση προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μία τέτοια κίνηση προς την Τουρκία είναι βεβαιο πως θα επέφερε άμεσα αποτελέσματα και θα μείωνε (ή και θα εξαφάνιζε πλήρως) το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία προ0ς ευρωπαϊκό έδαφος. Δυστυχώς, οι μικρού μεγέθους ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν επιλέξει την δημογραφική αλλοίωση και την ισλαμοποίηση της Ευρώπης προς χάριν της παγκοσμιοποίησης και αδιαφορούν στις κραυγές των ευρωπαίων πολιτών που έχουν αρχίσει να αισθάνονται το Ισλάμ στην καθημερινότητά τους. Ίσως, εάν η Ελλάδα έθετε στο τραπέζι του διαλόγου για την λαθρομετανάστευση την συγκεκριμένη λύση (δηλαδή την οικονομική τιμωρία της Τουρκίας), δημοσιοποιώντας την ταυτόχρονα σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, να εκκινούσε τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του φαινομένου που έχει μεταβληθεί σε καρκίνωμα. Όμως, με την σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, μία τέτοια πολιτική κίνηση είναι αδιανόητη, αφού οι ιδεοληψίες της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν προτιμότερη την εξαφάνιση των Ελλήνων από την αποτροπή των λαθρομεταναστών...

Η Τουρκία ζητάει "συγκεκριμένα μέτρα" από την Ευρώπη και επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και γεωπολιτικά την λαθρομετανάστευση

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu ζήτησε για άλλη μία φορά σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει τη χώρα του να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών, εκτιμώντας ότι "δεν είναι θέμα χρημάτων".

"Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε για χρήματα (...) για εμάς, είναι ανθρωπιστικό καθήκον και όχι πρόβλημα που αφορά οικονομική βοήθεια", είπε ο Davutoglu μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και η συζήτησή τους αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης.

"Ελπίζω ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. "Μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για αυτά τα δύστυχα ορφανά, για τα θύματα της συριακής τραγωδίας. Όμως, δεν πρόκειται για ένα γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα ή ακόμη και για συριακό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα", τόνισε.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ο Davutoglu τόνισε ότι οι "τρομοκρατικές οργανώσεις" δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν σε αυτές. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβάνοντας στους συνομιλητές οργανώσεις όπως την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG ("Μονάδες Προστασίας του Λαού"). Η Μόσχα, είπε, περιπλέκει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους καθώς βομβαρδίζει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.

Ο Davutoglu επανέλαβε επίσης ότι η Άγκυρα, στη μάχη που δίνει εναντίον της τρομοκρατίας, δεν κάνει διάκριση μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπάρξει -τουλάχιστον από την Ελληνική πλευρά- μία άμεση απάντηση (έστω και χωρίς διπλωματική "λείανση") στις τουρκικές μεθοδεύσεις, αυτές όχι μόνο θα παγιωθούν, αλλά και θα πολλαπλασιαστούν εις βάρος των ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί του Αιγαίου. Αν το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, τις οποίες ευλεπιστεί πως έχει την ικανότητα να τις χειριστεί, τότε ας προχωρήσει στις ανάλογες ξεκάθαρες προς την Άγκυρα απαντήσεις. Εάν, όμως, οι κυβερνώντες την Ελλάδα δεν έχουν σκοπό να προλάβουν εθνικά δυσάρεστες εξελίξεις, τότε ας παραιτηθούν προσφέροντας την μέγιστη δυνατή υπηρεσία (που μπορούν να προσφέρουν) στην χώρα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μετωπική επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς της, αλλά και στις επιμέρους ηγεσίες ηγετικών κρατών της, όπως η Γερμανία, εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος, αυτοαποκαλούμενος ως «φιλάνθρωπος» διεθνής επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, αναφέροντας ότι η Ένωση τελεί υπό κατάρρευση…

«Όπως σωστά προέβλεψε η Άγκελα Μέρκελ, η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η ελληνική κρίση ανάγκασε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ανταποκρίνονται όπως-όπως στις απανωτές κρίσεις. Αυτή η πρακτική έχει ως σκοπό να αναβάλουν οποιαδήποτε αποφασιστική δράση, προκρίνοντας μια βραχυπρόθεσμη λύση.

»H Μέρκελ σωστά προέβλεψε το ενδεχόμενο η προσφυγική κρίση να καταστρέψει την ΕΕ. Η πρόβλεψή της έγινε πραγματικότητα. Η ΕΕ χρειάζεται απεγνωσμένα διορθώσεις. Αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση και αυτοί που είναι ικανοί να την αλλάξουν είναι ο ίδιος ο γερμανικός λαός», ήταν τα προκλητικά λόγια του Τζορτζ Σόρος.

«Τώρα είναι η στιγμή αποφάσεων για τους Γερμανούς: Θέλουν αν αποδεχτούν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι οι ισχυρότεροι στην Ευρώπη;», ανέφερε χαρακτηριστικά, δείχνοντας να έχει «καβαλήσει το κύμα» της επικρατούσας άποψης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εγείρονται εύλογες απορίες αναφορικά με τα κίνητρα ενός ανθρώπους που έχει γράψει Ιστορία με «στοιχήματα» που του απέφεραν δισεκατομμύρια, όπως αυτό εναντίον της βρετανικής στερλίνας…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Της Κύρας Αδάμ

Λίγες μόνον ώρες προτού ξεκινήσει στο Νταβός η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης Τσίπρα-Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας WSJ, επανέφερε ευθέως το προσφιλές του θέμα για το grexit, αυτή τη φορά για το προσφυγικό, λόγω ελλιπούς φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος -χωρίς να φτάσει στο grexit- κινήθηκε και ο πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γκάουκ, (σ.σ. μία ημέρα μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο), ο οποίος έκανε έκκληση να υπάρξει πιο αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων:

«Η ελευθερία κινήσεων μέσα στη ζώνη Σένγκεν μπορεί να διατηρηθεί μόνον αν είναι εγγυημένη η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα..Αν κάτι τέτοιο αποτύχει, τότε τα εθνικά σύνορα θα αποκτήσουν και πάλι σημασία.».

Εξάλλου δεν έχουν σιγήσει οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ξενοφοβικών κρατών-μελών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που κατηγορούν την Ελλάδα για το κύμα προσφύγων που χτυπούν την πόρτα τους.

Με δύο λόγια, το επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το εκρηκτικό και επικίνδυνο, πλέον, προσφυγικό ζήτημα στρέφεται εκ νέου (αν και δεν έφυγε ποτέ) στην Ελλάδα, που τώρα έχει επιφορτιστεί και με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, που «χαράχτηκαν» αυθαίρετα και εν μια νυκτί για να εξυπηρετήσουν εν πολλοίς τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Με την κα Μέρκελ να μην μπορεί να «καθυποτάξει» κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην αρχική πολιτική της «ανοιχτών θυρών» προς τους πρόσφυγες από τη Συρία και να αντιμετωπίζει τώρα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα της γι’ αυτήν ακριβώς την πολιτική της, είναι εμφανές ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν θα συζητηθεί το προσφυγικό εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί μία ακόμα εμβαλλωματική και περιοριστική ευρωπαϊκή πολιτική, με «κερδισμένους» και σίγουρα «χαμένους», όπως η Ελλάδα.

Το πολύ ενδιαφέρον των χθεσινών «διαρροών» αλλά και της σημερινής τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Νταβός είναι ότι σπεύδει να συνδέσει τη δανειακή στήριξη του Βερολίνου προς την Αθήνα με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα εγκρίνει το Ασφαλιστικό, με το αιτιολογικό ότι η κα Μερκελ πιεζόμενη από τους βουλευτές της στο προσφυγικό, δεν μπορεί να τους πιέσει περαιτέρω για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Έτσι το Βερολίνο σπεύδει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μέσο πίεσης για την πλήρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, προλαβαίνοντας «στην στροφή» την Αθήνα και τις οποιεσδήποτε σκέψεις της να χρησιμοποιήσει αυτή το προσφυγικό ως μέσο πίεσης, για μια πιο «χαλαρή» στάση των δανειστών στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έδειξε σαφέστατα τη διάθεσή της να υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις και πολιτικές των εταίρων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, προσηλωμένη, όπως ήταν, στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε.

Το αποτέλεσμα όμως είναι τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα να είναι το ίδιο ευάλωτη τόσο στις μνημονιακες απαιτήσεις των δανειστών όσο και στις απαιτήσεις τους στο προσφυγικό.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι μία απολύτως ανυπεράσπιστη χώρα στο προσφυγικό, όχι μόνον γιατί ο κύριος όγκος του προβλήματος εξακολουθεί να πέφτει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και γιατί η ίδια έχει ολιγωρήσει απελπιστικά στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της στο πρόβλημα (π.χ. hot spots). Κυρίως όμως γιατί έχει δεχθεί αδιαμαρτύρητα μέχρι στιγμής τις ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις για την Τουρκία, οι οποίες τώρα στρέφονται μπούμερανγκ και απειλούν περαιτέρω τις ήδη ταραγμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Αθήνα δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και χωρίς καμία προετοιμασία αποδέχθηκε μετά χαράς τη δημιουργία «εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε.» που συμπίπτουν με τα υφιστάμενα χωρικά ύδατα των 6νμ και τη μέση γραμμή, όπου αυτή υπάρχει, τα προβλήματα με την Τουρκία όχι μόνον δεν μειώθηκαν, τουναντίον παίρνουν επικίνδυνη τροπή, δημιουργώντας και πρόσθετα πέραν των υπαρχόντων.

Η ελληνοτουρκική διαφορά -ελέω προσφυγικού- έχει πλέον μεταφερθεί στην πλήρη και έμπρακτη αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας όχι μόνον του δικαιώματος αλλά και της περιοχής στο Αιγαίο όπου η Ελλάδα κάνει επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης ναυαγών προσφύγων.

Η Αθήνα προσπαθεί τώρα και εκ των υστέρων να βάλει κάποιο «φραγμό» στην ανεξέλεγκτη στάση της Τουρκίας στη θαλάσσια έρευνα και διάσωση μέχρι τη μέση του Αιγαίου -κάτι που όφειλε να είχε κάνει ευθύς εξ αρχής- προτού αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα όλα τα σχέδια του Βερολίνου και της Κομισιόν προκειμένου να καλοπιάσουν την Τουρκία στο προσφυγικό.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική έκρηξη σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνοντας ότι οιπολιτικές διαδηλώσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Ξαφνικά», σχολιάζει ο Guardian, «ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας βρέθηκε σε θέση άμυνας. Αντιμέτωπος με μία σειρά διαδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν αλιείς, κτηνοτρόφοι αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για τον Αλέξη Τσίπρα ο μήνας τους μέλιτος έχει πλέον τελειώσει».
«Οδοφράγματα στους δρόμους, τα πλοία είναι αγκυροβολημένα στα λιμάνια, οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα και πολλοί φοβούνται ότι ενδέχεται να είναι η αρχή ενός συγκρουσιακού χειμώνα, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να μαστίζεται από την κρίση», επισημαίνει ο Guardian και σχολιάζει χαρακτηριστικά πως οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρακτέρ που χώρισαν σήμερα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, σε βορά και νότο. Τα δακρυγόνα στα οδοφράγματα, αλλά και τις βίαιες, όπως τις χαρακτηρίζει, συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και τον Υπουργό Γεωργίας στην Κομοτηνή.

Στο ρεπορτάζ του ο Guardian χρησιμοποιεί τις δηλώσεις του Δημήτρη Βέργου καλλιεργητή καλαμποκιού από τη Νάουσα «Πρόκειται για πόλεμο. Αν οι πολιτικοί μας φτάσουν στα άκρα και μας κάνουν να γίνουμε απάνθρωποι, τότε θα έρθουμε στην Αθήνα και θα τα κάψουμε όλα»

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα της κοινωνίας. Χρειάζεται προσπάθεια να εξευμενίσει τα πλήθη αποφεύγοντας όμως το πολιτικό κόστος». Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν το πακέτο διάσωσης, ενώ το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις κλειστές τράπεζες, τους ελέγχους των κεφαλαίων που επιβλήθηκαν, αλλά και το κόστος για την κυβέρνηση που μπορεί να έχει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο κόσμος ξαναζεί την εποχή των κολλίγων
Ο σκοπός των ισχυρών φαίνεται ότι είναι η πλήρης κυριότητα στη χώρα μας - και όχι μόνον σ’ αυτήν, θα έρθει η σειρά και των υπολοίπων

Καθημερινώς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σχεδιασμού των ισχυρών για καθυπόταξη των κρατών. Με την αποκάλυψη της κρίσης το 2010 είχα διαφοροποιηθεί από τις αναλύσεις που γίνονταν, και υποστήριξα ότι δεν θέλουν την εξόφληση των δανείων μας. Την εξουσία θέλουν. Και τότε θα πάρουν τα χρήματά τους πολλαπλάσια, τα οποία ήδη έχουν πάρει με τα τοκογλυφικά -για σήμερα- επιτόκια (με άνω του 17% δανειζόταν η Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1980, για να εξαγοράζονται οι ψήφοι των πολιτών).

Δεν είναι δύσκολο να συνάγει κάποιος αυτό το συμπέρασμα. Γνωρίζαμε εμείς ότι το χρέος μας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και δεν το γνώριζαν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, και εξακολουθούσαν να μας δανείζουν έως τελευταίας στιγμής; Ο σκοπός τους φαινόταν ότι είναι η πλήρης κυριότητα στη χώρα μας - και όχι μόνον σ’ αυτήν, θα έρθει η σειρά και των υπολοίπων, είτε με το ΔΝΤ είτε με την αυτονόμηση περιοχών και την ανεξαρτησία τους.

Επιδιώκουν, εκτός από την αποδυνάμωση των κρατών, τα οποία χωρίς ισχύ δεν θα σηκώνουν το ανάστημά τους στις επιταγές των ισχυρών, και την προλεταριοποίηση των πολιτών. Οι οποίοι, ως μόνη περιουσία, θα έχουν την προσωπική τους εργασία, όσο αυτή είναι χρήσιμη. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η κατάργηση της ιδιοκτησίας από τους μεμονωμένους πολίτες.

Έριξαν τους λαούς -και τον αμερικανικό- στην παγίδα των πάσης μορφής δανείων, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση και την αδυναμία αποπληρωμής τους. Και υποχρεούται ο πολίτης να εξαργυρώσει αρχικώς «τα ασημικά της γιαγιάς», εν συνεχεία να στερηθεί των καταθέσεών του -και με κούρεμα για να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα-, να υποχρεωθεί και σε απώλεια της ιδιοκτησίας του. Αυτή, δεν είναι ανάγκη να συμβεί μόνο μέσω των πλειστηριασμών, αλλά καθίσταται πλέον βάρος λόγω της υπερβολικής φορολόγησής της. Μένει ο πολίτης ξεκρέμαστος.

Παραλλήλως, αδιαφορούν οι διαχειριστές της εξουσίας και εκτελεστές των εντολών, για την ανάπτυξη. Οι πτωχεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους να προστεθούν στους υπόλοιπους. Οι επιβαρύνσεις είναι τόσο πολλές, που είναι δύσκολο μ’ αυτές τις συνθήκες να σταθεί μια παραγωγική επιχείρηση, πόσο μάλλον να ιδρυθεί νέα. Με σουβλατζίδικα, κομμωτήρια και τατού, δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για ευοίωνο μέλλον της οικονομίας.

Πώς θα ζουν τα κράτη; Πώς θα ζουν οι πολίτες; Δεν θα ζουν. Απλώς θα επιβιώνουν, εξαρτημένοι υπήκοοι πλέον και όχι πολίτες και κράτη. Πόσο επιτυχημένος είναι ο όρος «υπήκοος» και πόσο ταιριαστός στην περίπτωσή μας, δεν λέγεται. Υπήκοος, δηλαδή υπάκουος, στα όποια κελεύσματα. Και για να επιβιώσει κάποιος δεν θα τολμήσει να φέρει αντίρρηση στις συνθήκες εργασίας που θα του προταθεί, αν είναι τυχερός.

Ο κόσμος, ξαναζεί την εποχή των κολλίγων, όπου ο αφέντης παραχωρούσε στέγη και τροφή και του φιλούσαν και το χέρι από ευγνωμοσύνη.

Όλα αυτά, δεν απασχολούν τους Έλληνες πολιτικούς και αναλυτές. Το ενδιαφέρον των πρώτων εστιάζεται στον αριθμό των συγγενών και φίλων που μπορούν να διορίσουν στο Δημόσιο, και των δεύτερων πώς θα υπηρετήσουν τον (α) ή (β) ολιγάρχη. Οι δε φωνές όσων ανησυχούν, είναι αδύναμες να φτάσουν στα αυτιά αυτών που μπορούν, αν όχι να ανατρέψουν, τουλάχιστον να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Τρεις μόνον μέρες έχουν περάσει από την στιγμή που έγραψα σημείωμα με θέμα τις ευμετάβλητες συμμαχίες στην Μ. Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Και μάλιστα συμμαχίες, και με στροφή 180 μοιρών, όπως η άτυπη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Αλλά και το αντίθετο. Χώρες στενά συνδεδεμένες, στρατιωτικά και οικονομικά, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, βρέθηκαν αντιμέτωπες.
Ήδη εχθές είχαμε δύο άλλες εντυπωσιακές περιπτώσεις. Αναγγέλθηκε συμφωνία Ρωσίας και Ιορδανίας, που ανατρέπει πολλά δεδομένα στην περιοχή, λόγω του ότι η Ιορδανία βρισκόταν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών της Συρίας, ενισχύοντας τους τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης. Στο έδαφός της οι Αμερικανοί, εκτός των άλλων, εκπαίδευαν τους αντιπάλους του Άσαντ μισθοφόρους.
Η απρόοπτη εξέλιξη της ρωσοϊορδανικής συμφωνίας, έχει την εξήγηση πως οι χώρες -όπως και η Σαουδική Αραβία- που ήσαν πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ, έχουν αντιληφθεί το ύπουλο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους, και αναζητούν άλλους τρόπους άμυνας.
Συγχρόνως, ο κ. Ερντογάν που μέχρι εχθές δεν ήθελε να ακούσει το όνομα του Αιγύπτιου προέδρου, απαιτώντας την απελευθέρωση των ηγετών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και την παράδοση σ’ αυτούς την εξουσία, αιφνιδίως πρόσεξε πως ο κ. αλ Σίσι είναι Πρόεδρος, και μ’ αυτόν τον τίτλο τον αναγνώρισε για πρώτη φορά.
Αυτά σημαίνουν, πως η παραμικρή βραδυπορία από πλευράς Ελλάδας στην υλοποίηση όποιων συμφωνιών υπογράψαμε, είναι καταστροφική. Όσοι επαναπαύτηκαν ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλώς, προφανώς και θα πρέπει να επιλέξουν άλλη σταδιοδρομία, αν αγαπούν κατ’ ελάχιστο αυτόν τον τόπο.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Ιωάννης Ιωαννίδης
Καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας,
Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής
Πανεπιστημίου Stanford

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, ως παλιός συμμαθητής και ασήμαντος απλός πολίτης θέλω δημόσια να σας δώσω συγχαρητήρια και για την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ και γιατί πληροφορήθηκα ότι έχετε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Ίσως είμαι στενόμυαλος, αλλά φοβάμαι ότι όλα τα κόμματα βλάπτουν τη Συρία το ίδιο, όπως έγραφε και ο Καβάφης πολύ πριν η Ελλάδα γίνει Συρία.

Το ότι διαθέτετε ένα από τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας έγινε αρχικά αντιληπτό στο πανελλήνιο σε προεκλογική συνέντευξή σας σε δημοφιλή τηλεπερσόνα. Ως κακομοίρης επιστήμονας πρέπει να αναγνωρίσω πως πλέον οι πιο πιστευτές πηγές επιστημονικών πληροφοριών είναι πρωτίστως οι τηλεπερσόνες και έπονται σε απόσταση αναπνοής τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ.
Μετά από αυτή την βιογραφική αποκάλυψη, επικρατήσατε απέναντι σε τρεις τιτάνες του δεξιού πνεύματος. Τώρα ηγείστε ενός κόμματος που, επειδή τιμά την αριστεία και εστιάζει στην παιδεία, έχει εξαποστείλει ως ευρωβουλευτή για να εκπολιτίσει την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού και παιδείας τον γίγαντα ποδοσφαιριστή Ζαγοράκη. Τρέμω να αναφέρω τα ονόματα δεκάδων άλλων φωστήρων του κόμματος που έχουν εξαθλιώσει σεμνά και ταπεινά την Ελλάδα επί έτη πολλά. Για να είστε αρχηγός πλέον όλων αυτών, πρέπει να διαθέτετε όχι απλώς ένα από τα καλύτερα, αλλά το καλύτερο βιογραφικό της χώρας - και πάλι λίγο είναι ίσως για να τα βγάλετε πέρα.

Δεν αστειεύομαι- ή, ορθότερα, δεν αστειεύομαι μόνο. Γνωρίζω ότι έχετε σπουδάσει σε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Τα ίδια προσόντα (άριστα σε πτυχίο και μεταπτυχιακά σε εξαιρετικά πανεπιστήμια) έχει και μια κοπέλα που προσλάβαμε πέρυσι σαν βοηθό γραμματέα της γραμματέως σε ένα τμήμα που διευθύνω στο Στάνφορντ. Δεν κάνω αυτή τη σύγκριση για να τη μειώσω, η κοπέλα είναι ικανότατη και πανέξυπνη. Απλώς δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά την καριέρα τους από διευθυντής τραπεζικού ομίλου και πάνω.

Γνωρίζετε βέβαια ότι από ακαδημαϊκή άποψη υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες Έλληνες με μεγαλύτερη απήχηση από εσάς στην επιστημονική βιβλιογραφία, κυρίως νεότεροι, και πολλοί από αυτούς άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σε πράγματα άσχετα με την επιστήμη τους. Γνωρίζετε επίσης ότι από επαγγελματική άποψη υπάρχουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες με άριστες περγαμηνές και μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία από εσάς που όμως είναι άνεργοι ή απελπιστικά χαμηλόμισθοι. Απλώς εσείς τα καταφέρατε και πήγατε μπροστά, και εύγε. Αυτοί ακόμα δυστυχώς ψάχνονται - ελπίζοντας να μη χρειαστεί να ψάχνουν και σκουπιδοντενεκέδες. Σας παρακαλώ, όσο ψηλά κι αν φτάσει το άστρο σας, μην ξεχάσετε όλους αυτούς τους αποτυχημένους που ίσως τελικά θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη, αν υπήρχε στοιχειώδης ισοπολιτεία και αξιοκρατία.

Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ' τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι - με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους. Πολλές κατεβασμένες φάτσες και πολλή βλεφαρόπτωση με κροκοδειλίσιο βλέμμα διαπίστωσα. Πολλοί βήχανε, και δεν έφταιγε μόνο η χειμερινή έξαρση ιώσεων για τα συγκοπτικά βηχαλάκια.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι, όταν είπατε ότι η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα: ότι διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει τέλειους πολιτικούς. Απλώς δε διαθέτει τίποτε άλλο. Οι πολιτικοί της είναι τόσο τέλειοι και καταλαμβάνουν τόσο χώρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι που δεν αφήνουν τίποτε άλλο να ανθίσει. Αν ο τέλειος πολιτικός ορίζεται ως αυτός που μπορεί να πείθει, ο λαός μας παράγει αστείρευτα ταλέντα. Τετριμμένα γνωστό παράδειγμα: χαρισματικός ασύλληπτος ιδεοληπτικός καταστρέφει με εντατικούς ρυθμούς την Ελλάδα επί επτά μήνες, καταπατά ασύστολα όλα όσα είχε υποσχεθεί, δίνει ρεσιτάλ διαχειριστικής ανικανότητας. Έστω κι έναν Έλληνα (πέρα από τα ξαδελφάκια του) να έπειθε να τον ξαναψηφίσει, θα του έβγαζα το καπέλο για μεγαλοφυία στην τέχνη της πειθούς. Κι όμως έπεισε κάπου 2 εκατομμύρια και ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός. Η απατεωνιά μαγικά μεταμορφώνεται σε χάρισμα.

Άλλο λαμπρό παράδειγμα: αρρενωπό μοντέλο που λανσάρει κομμώσεις γουλί, παρδαλά πουκάμισα και σακάκια με κόκκινη ρίγα πείθει εκατομμύρια Έλληνες και ακόμα περισσότερους ξένους ότι είναι διαπρεπής οικονομολόγος, χωρίς να έχει δημοσιεύσει ποτέ έστω και μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα από τα 30 καλύτερα περιοδικά οικονομικών επιστημών. Τον αναφέρω γιατί αυτός ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του τίτλου του καλύτερου βιογραφικού της χώρας στα τοπικά καλλιστεία μετριότητας.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Δημοσιογράφος που χρειάζεται διερμηνέα για να συνεννοηθεί με αγγλόφωνους επενδυτές ηγείται απτόητος κόμματος που πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Άλλη αρχηγός κόμματος, συνταξιούχος από τα σαράντα κάτι, πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι στοχεύει στην παραγωγική ανάπτυξη. Άλλος καλός κύριος πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι ο Στάλιν ζει. Άλλοι πείθουν τόσους ή και περισσότερους για ακόμα πιο απίθανα πράγματα.

Σίγουρα έχουμε τέλειους πολιτικούς, να το χωνέψουμε αυτό. Μπορούμε όμως να έχουμε και τίποτε άλλο; Υπάρχει κάποια πιθανότητα να αφήσουμε ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενό τους και που δεν έχουν καμία διάθεση, κανένα ταλέντο, καμία κλίση για την πολιτική, το συνδικαλισμό, την κομματική συμμετοχή, τις επιτροπές και τα γραφεία των κομματαρχών, να κάνουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν το έργο τους; Υπάρχει περιθώριο για κάποιο έργο, δημιουργία, ποιότητα, καινοτομία εκτός από την πολιτική στη χώρα; Κάτι αντίστοιχο είχα ρωτήσει παλιότερα και τον κ. Τσίπρα σε ένα κείμενό μου και απάντησε σαφέστατα με τις πράξεις του: Όχι. Κάτι τέτοια δυσοίωνα ερωτήματα εξακολουθώ να θέτω, ο απαισιόδοξος. Και εκεί πάνω έρχεστε κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, με το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Κάποιες φορές που σας ακούω, λέω, «Κοίτα, λες αυτός να είναι αληθινός αξιοκράτης επιτέλους, απίστευτο!» Αλλά έπειτα ακούγεται το κοφτό βηχαλάκι, κοιτάω ποιοι σας συντροφεύουν ολόγυρα, και θυμάμαι πάλι περί τίνος πρόκειται.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, εύχομαι καλή επιτυχία, και σε εσάς και σε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες πολιτικούς όλων των κομματικών χώρων. Είστε τόσο τέλειοι που, με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού που πρεσβεύετε και όπως προβλέπει η θεωρία επιβίωσης του καταλληλότερου, έχετε επιτυχημένα εκδιώξει σχεδόν όλους τους υπόλοιπους πολίτες από τη χώρα κυριολεκτικά ή ψυχικά. Να μην ανησυχείτε καθόλου, δεν πρόκειται για γενοκτονία, μια μικρή εθνοκάθαρση είναι μόνο, όπως θα έλεγε και ο αιώνιος φοιτητής υπουργός παιδείας. Κοιτάξτε να μας διαιωνίσετε εσείς οι πολιτικοί τουλάχιστον, μιας κι εμείς οι Έλληνες σβήνουμε. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, να την χαίρεστε και να τη νέμεστε, την κερδίσατε με το σπαθί σας, με τα καλύτερα βιογραφικά σας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με εσάς, θα βρούνε δουλειές και οι τηλεπερσόνες, τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ, και οι υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων Siemens για πολιτική διαφήμιση. Ίσως αρκούν αυτά τα μοντέρνα επαγγέλματα για τη χώρα.

Ελπίζω τελικά να σταθείτε συνεπής στις αξίες σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Δεν ξέρω όμως αν μπορείτε. Τι να πω, προσπαθήστε. Για παράδειγμα, με βάση το αξιακό σας σύστημα, στις ΗΠΑ μια επιχείρηση που χρωστάει τεράστια ποσά και βλάπτει κραυγαλέα το δημόσιο συμφέρον, δεν αλλάζει απλώς κτίριο headquarters για να πληρώνει λιγότερο ενοίκιο. Κανονικά, θα πρέπει να κηρυχθεί χρεοκοπημένη και οι ηγέτες της να οδηγηθούν σε δίκη και πιθανότατα στη φυλακή. Με βάση αυτές τις αξίες, ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ θα έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία και οι ηγέτες του να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε καλά ακόμα, αλλά είστε πλέον ο ηγέτης αυτού ακριβώς του κόμματος.

Πηγή HuffingtonPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, 
Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ 

Η πρόσφατη σύλληψη  δώδεκα Τούρκων πανεπιστημιακών, οι οποίοι είχαν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών, καθώς και η έρευνα της εισαγγελίας της Άγκυρας εις βάρος του ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επειδή την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την απόφαση των Τουρκικών Αρχών να συλλάβουν τους Τούρκους πανεπιστημιακούς θέτουν ερωτηματικά για την πραγματική φύση του Τουρκικού κράτους υπό την διακυβέρνηση του «Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μία μικρή προσθήκη στον μακρύ κατάλογο των αυταρχικών και εγκληματικών ενεργειών της Τουρκικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Πέρα από τη διαχρονική «παράδοση» της Τουρκίας στην τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων όπως η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων στον 20ο αιώνα, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη σύγχρονη εγκληματική δραστηριότητα του Τουρκικού κράτους.

Η εγκληματική δράση του  Τουρκικού κράτους υπό το καθεστώτος Ερντογάν μπορεί να αναλυθεί στις παρακάτω κατηγορίες: α) επιθετικότητα εναντίον της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών, β) υλική  υποστήριξη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και γ) συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά στις κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν να προστεθούν αρκετές άλλες,  ωστόσο η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι ίσως η σοβαρότερη κατηγορία που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του Τουρκικού κράτους ως κράτους «Μαφία». Είναι γνωστός πλέον ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στην ενίσχυση των αντικαθεστωτικών τρομοκρατών του ISIS και της Αλ Νούσρα στη Συρία  με την άμεση εμπλοκή της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της διαβόητης ΜΙΤ όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος Τούρκος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της Cumhuriyet Καν Ντουντάρ[1], ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το «έγκλημα» του να δημοσιοποιήσει την αλήθεια. Ο Καν Ντουντάρ μάλιστα κατηγόρησε ευθέως και την ΕΕ για τη συνεργασία της με το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν, με το ορθό επιχείρημα ότι η ΕΕ θυσιάζει τις δημοκρατικές της αξίες, με την ελπίδα ότι ο «Σουλτάνος» Ερντογάν θα μπορέσει να ανακόψει τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη ενισχύοντας τον οικονομικά με το ποσό των 3 δις. ευρώ.[2]

Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι το 2012 η Τουρκία σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κατασκεύασε μία μυστική βάση στα Άδανα προκειμένου να παράσχει ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες-τρομοκράτες της Συρίας.[3] Η εγκληματική δράση της Τουρκίας υπό την οικογενειακή κλίκα του Ερντογάν δεν σταματάει όμως εδώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Βρετανικού Independent[4] ο υιός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν είναι συνιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας ΒΜΖ Group με έδρα τη Μάλτα , η οποία είναι ευθέως αναμεμειγμένη με τη λαθραία διακίνηση πετρελαίου από τη Συρία προς τις διεθνείς αγορές, με προμηθευτή το ISIS. Η κατάρριψη μάλιστα στις 24 Νοεμβρίου 2015 του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να προστατεύσει  την παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα του υιού Ερντογάν, από τους «ενοχλητικούς» Ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί επίσης και ο ρόλος της κόρης του Ερντογάν, Σουμεγιέ Ερντογάν στην διοίκηση ενός μυστικού στρατιωτικού νοσοκομείου που περιθάλπει Τζιχαντιστές του ISIS.[5]

Η εμπλοκή της Τουρκίας στην ενίσχυση της διεθνούς τρομοκρατίας δεν περιορίζεται μόνο στην στήριξη των αντικαθεστωτικών τρομοκρατών του ISIS και της Αλ Νούσρα στη Συρία. Τα πλοκάμια του Τουρκικού κράτους «Μαφία» επεκτείνονται και στο μακρινό Ξινγιάνγκ  της Βορειοδυτικής Κίνας. Στις αρχές του 2015 οι Κινεζικές Αρχές Ασφαλείας συνέλαβαν 10 Τούρκους και 9 Ουιγούρους (Τουρκικό Μουσουλμανικό φύλο της επαρχίας Ξινγιάνγκ) υπόπτους με την κατηγορία ότι διακινούσαν λαθραία άτομα, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και ένας τουλάχιστον καταζητούμενος Ουιγούρος τρομοκράτης, με τελικό προορισμό την ένταξή τους στις τάξεις του ISIS στη Συρία μέσω Τουρκίας.[6]  Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύριο πρέσβη στην Κίνα Ιμάντ Μουσταφά η παράνομη επιχείρηση διακίνησης Ουιγούρων εκτός Κίνας υποστηρίχθηκε από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκάλυψε στον διάσημο Αμερικανό δημοσιογράφο Σέιμουρ Χέρς.[7]  Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας υπό τον «σουλτάνο» Ερντογάν δεν σταματούν δυστυχώς μόνο στην παροχή συμβατικής βοήθειας προς τους τρομοκράτες. Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης Ερέν Ερντέμ[8] ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προμήθευσαν το ISIS με το χημικό αέριο Σαρίν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποίησαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γκούτα της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Ο προαναφερθείς μάλιστα δημοσιογράφος Σέιμουρ Χέρς[9] σε ανάλυσή του εκτιμά ότι η ενέργεια αυτή ήταν μια προβοκάτσια των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να κατηγορηθεί ο Άσαντ για χρήση χημικών όπλων και να δικαιολογηθεί στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2013, επέμβαση που τελικά δεν έγινε χάρη στη συμφωνία των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ομπάμα και Πούτιν αντίστοιχα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Πέρα από την ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στην υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και η συστηματική καταδίωξη της ελευθερίας του Τύπου από το καθεστώς Ερντογάν. Αναφερθήκαμε παραπάνω στη σύλληψη του Κάν Ντουντάρ αρχισυντάκτη της Cumhuriyet επειδή έπραξε το καθήκον του να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Δυστυχώς η συγκεκριμένη σύλληψη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε μία σωρεία συλλήψεων Τούρκων δημοσιογράφων για το «έγκλημα» της κριτικής εις βάρος του Ερντογάν και της κλίκας του. Τουρκικές και διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων έχουν κατ’ επανάληψη  καταδικάσει  τις πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν και την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης.

Συμπερασματικά, κατά τη γνώμη του γράφοντος, η Δύση ( ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν είναι ένα κράτος «Μαφία» που δεν σέβεται καμία από τις αξίες τις οποίες η Δύση υποτίθεται ότι θέλει να προασπίσει. Αν λοιπόν η Δύση πραγματικά και όχι προσχηματικά και ανάλογα με τα συμφέροντά της υποστηρίζει τις αξίες του Διαφωτισμού θα πρέπει να πράξει τα δέοντα και να απομονώσει το εγκληματικό καθεστώς του Ερντογάν που κυβερνάει την Τουρκία.

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ

[1] http://www.theguardian.com/world/2015/nov/27/turkish-journalists-charged-over-claim-that-secret-services-armed-syrian-rebels
[2] http://www.thetoc.gr/diethni/article/kan-ntountar-tis-cumhuriyet–i-ee-sunergazetai-me-ton-fasista-erntogan
[3] http://www.reuters.com/article/us-syria-crisis-centre-idUSBRE86Q0JM20120727
[4] http://www.independent.com.mt/articles/2015-12-13/local-news/Maltese-ships-owned-by-Turkish-president-s-son-being-implicated-in-ISIS-oil-trade-6736150377
[5] http://journal-neo.org/2015/12/28/erdogans-family-got-caught-in-a-new-scandal/
[6] http://www.globaltimes.cn/content/901866.shtml
[7] http://www.lrb.co.uk/v38/n01/seymour-m-hersh/military-to-military?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=3801&utm_content=usca_subsact&hq_e=el&hq_m=4083502&hq_l=9&hq_v=0c6d710a05
[8] https://www.rt.com/news/325825-sarin-gas-syria-turkey/
[9] http://www.lrb.co.uk/v36/n08/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ένας μουσουλμάνος ιμάμης φέρεται να υποστήριξε ότι οι γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ληστείας, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, ευθύνονται οι ίδιες «επειδή ήταν ημίγυμνες».

Οι απαράδεκτες δηλώσεις έγιναν από τον ιμάμη Σάμι Αμπού Γιουσούφ (Sami Abu Yusuf), σε σαλαφιστικό τζαμί της Κολωνίας.
Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει τα θύματα των επιθέσεων επειδή «φορούσαν αρώματα».

Σύμφωνα με το Breitbart, δήλωσε ότι:
«Για τα περιστατικά της Παραμονής του νέου έτους ευθύνονται τα κορίτσια, επειδή ήταν ημίγυμνες και φορούσαν αρώματα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνδρες ήθελαν να τους επιτεθούν».
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπουλούκια προσφύγων επιτέθηκαν σε περισσότερες από 500 γυναίκες μέσα και γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, παρενοχλώντας τις κοπέλες σεξουαλικά και ληστεύοντας πολλές από αυτές.
Το πρωτοφανές γεγονός των ομαδικών σεξουαλικών επιθέσεων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενός όχλου μουσουλμάνων ανδρών με θύματα ασυνόδευτες Γερμανίδες, έχει σοκάρει τη Γερμανία και όλο τον δυτικό κόσμο.

Μάλιστα όσο περνάνε οι ημέρες αποκαλύπτονται και άλλα παρόμοια περιστατικά, τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις αστυνομικές αναφορές περιγράφεται πώς τα μπουλούκια ανδρών περικύκλωναν τις γυναίκες, τις χούφτωναν στα οπίσθια και στα στήθη, εκείνες τρομοκρατημένες πετούσαν στο έδαφος τις τσάντες τους, τις οποίες στη συνέχεια έκλεβαν.

Εκπρόσωπος της Ασφάλειας της Βαυαρίας έκανε και μια ακόμα πιο ανησυχητική δήλωση:
«Οι σαλαφιστές [ακραίοι μουσουλμάνοι] προσπαθούν να φέρουν κοντά τους τούς νεαρούς μοναχικούς άνδρες που ήρθαν στη Γερμανία και χρειάζονται διασυνδέσεις και προστασία. Οι σαλαφιστές προσπαθούν να χρησιμοποιούσαν τους απελπισμένους πρόσφυγες για τους σκοπούς τους».
Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάχθηκε κορυφαία υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών, άλλα αναμένεται να μεγαλώσει την δυσπιστία που παραμένει μεταξύ Άγκυρας –Ιερουσαλήμ.

Η γνωστή για τις ακραίες θέσεις της υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σακέντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ασφαλείας INSS στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι είναι πλέον η στιγμή «να βοηθήσουμε τους Κούρδους, ένα αρχαίο δημοκρατικό και ειρηνικό έθνος, που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει την δική του χώρα..»

Η κ. Σακεντ που έχει υπηρετήσει και ως λοχαγός στο ισραηλινό Στρατό και έχει ταχθεί εναντίον των Παλαιστίνιων, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει «δημόσια να ζητήσει την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους που θα χωρίζει το Ιράν από την Τουρκία και θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ. Συγχρόνως εξήρε την συνεργασία του Ισραήλ με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ κυρίως στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η ισραηλινή υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους θα αποδυναμώσει μια σειρά «αντιπάλων» του Ισραήλ στην περιοχή.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ στέλνει τέτοιου είδους φιλοτουρκικά μηνύματα και αφήνει ανοικτή την στήριξη του στην προοπτική ανακήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Το 2014 ο ίδιος ο Μ. Νετανιαχου μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε και πάλι το INSS (Institute for National Security Studies) είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «οφείλει να υποστηρίξει τις Κουρδικές φιλοδοξίες για ανεξαρτησία. Είναι κάτι που το αξίζουν..»

​Για το Ισραήλ η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, ενός μετριοπαθούς σουνιτικού κράτους στην καρδία της Μέσης Ανατολής ίσως θα προσφέρει τον μοναδικό μουσουλμανικό σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για στήριξη ακόμη και του ΠΚΚ από το Ισραήλ, ενώ δεν έχουν διαψευσθεί τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για μεταφορά ποσοτήτων κουρδικού πετρελαίου από το Β. Ιράκ στο Ισραήλ. Επίσης στο Αρμπίλ σύμφωνα με τα κουρδικά ΜΜΕ ,την τελευταία δεκαετία ήταν συχνή η παρουσία ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ που παρείχαν εκπαίδευση στους Πεσμεργκα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα αποστολή όπλων και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Β. Ιράκ. Ενδεικτικό των κάλων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί είναι ότι στο Ιρακινό Κουρδιστάν προστατεύεται πλήρως και η μικρή σχετικά κοινότητα Κουρδών- Εβραίων.​

Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία η οποία βλέπει πλέον τον κουρδικό παράγοντα να κινείται ανεξέλεγκτα σε όλη την περιοχή. Και μάλιστα να είναι και η Ρωσία η οποία πιέζει ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για ανακωχή και την πολιτική μετάβαση.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Είπεν ο Κούλης του Μητσοτάκη κάτι σοβαρό σχετικά με το μέλλον της χώρας, αλλά χάθηκε μέσα στα τόσα μικρομεγαλίστικα χαζά που λέει: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με μια ενωμένη ΝΔ του 28%. Εγώ θέλω τη δημιουργικά ανανεωμένη ΝΔ του 40%. Τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει στη χώρα μια αξιόπιστη και υπεύθυνη κυβερνητική πρόταση». Στις 19 Δεκεμβρίου το είπε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία».

Ο Κούλης του Μητσοτάκη, ο νέος, ο άφθαρτος, ο μεταρρυθμιστής, ο οικουμενικός, ο φρέσκος, ο των συνθέσεων και των συνεννοήσεων, θέλει μία Νέα Δημοκρατία του 40%. Τουτέστιν μία κυβέρνηση της ΝΔ αυτοδύναμη. Καλώς τον νέο δικομματισμό. Να’τος πετιέται, να’τος, να’τος!

Οι ακροδεξιονεοφιλελεύθεροδιαπλεκόμενοι θα μαζευτούν στη μία πλευρά και θα επιδιώξουν ένα 40% στις επόμενες εκλογές. Ποταμίσιοι, λεβεντομαλάκες, κρατικοδίαιτα λαμόγια παροχής υπηρεσιών θα δώσουν τη μάχη της συσπείρωσης απέναντι στην «πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της χώρας».

Ο καθένας από αυτούς μόνος του είναι τρομακτικός. Φανταστείτε τους τώρα όλους μαζί. Ναι, γεννάνε φόβο. Και σε αυτό το φόβο ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιοπασόκοι, αντιδεξιοί γενικώς και αορίστως, εκσυγχρονιστές που αφού έσκασαν επί Σημίτη τώρα τρώνε από τον Τσίπρα, μαζί με τους όψιμους θιασώτες των αριστερών μνημονίων, αριστεροί «ευρωπαϊστές» και νεοβολεμένοι με τα σόγια τους και κάτι ρομαντικοί μονίμως ελπίζοντες στη «νέα αλλαγή» θα συσπειρωθούν στο πλευρό του Αλέξη για να φωνάξουν «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» κτλ. Καλώς τον νέο δικομματισμό. Να’τος πετιέται, να’τος, να’τος!

Αυτή η επανάληψη της μεταπολίτευσης θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά μόνο για όσους ζουν εκτός Ελλάδας. Οι εντός, την έχουμε βάψει. Πάλι οπαδιλίκι, πάλι πασοκίλα, πάλι δεξιίλα. Αυτοί που κινούν τα νήματα και χειραγωγούν τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο προς το ποια μετακλητή κυβέρνηση συμφερόντων να κινηθεί, δεν έχουν άλλη λύση πλέον από την επαναφορά του δικομματισμού στην πιο αισχρή του μορφή.

Την αναγκαιότητα αυτή τη δημιούργησε η μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές. Κυβέρνηση με κόμματα που μαζεύουν 30τόσο% του 50% του εκλογικού σώματος μπορεί συνταγματικά να στέκονται, όμως δε στέκονται στη συνείδηση των πολιτών. Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με πτώση. Μπροστά στο φόβο, λοιπόν, σε επόμενες εκλογές να παρουσιαστεί στις κάλπες μόνο ένα 40% εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και να έχουμε κυβερνήσεις κλασμάτων και υποκλασμάτων με τη βοήθεια μπόνους και σούπερ ατού που ούτε παρέλαση δε θα βγάζουν, η στροφή στον δικομματισμό και στα υψηλά ποσοστά που έστω θα παίζουν ψυχολογικό ρόλο, είναι μονόδρομος.

Προσωπικά, στ’ αρχίδια μου αν αυτός που ακολουθεί πιστά πολιτικές ύφεσης, λιτότητας, ξεδοντιάσματος και ξεπουλήματος το κάνει χαμογελαστά όπως ο Κούλης του Μητσοτάκη ή με μεγάλη του στεναχώρια όπως ο Αλέξης. Στ’ αρχίδια μου, επίσης, αν μια μνημονιακή κυβέρνηση κόβει κεφάλια εργαζομένων και συνταξιούχων με μεγάλη της χαρά ή με ψελίσματα περί αναγκαιότητας και «ναι μεν αλλά».

Μας ξεπουλάνε, μας κλέβουν, μας εξοντώνουν. Από τον Κούλη στον Αλέξη θα πηγαίνουμε. Μπαλάκι, όπως πάντα. Γι’ αυτό και θα βλέπουμε να συγκρούονται, αλλά δε θα καταλαβαίνουμε πού σκατά συγκρούονται εφόσον η πολιτική τους είναι ίδια και τα αποτελέσματά της φτυστά σαν δίδυμα αδέλφια.

Μετακλητές κυβερνήσεις των δανειστών, των Βρυξελών, του ΔΝΤ, των τραπεζών και γενικώς των μεγαλοσυμφερόντων. Όταν ολόκληρες κυβερνήσεις είναι μετακλητές, δε μπορώ να σπαταλήσω λέξεις για τις μετακλητές μανάδες, αδελφούς, γκόμενους, συμπεθέρια.

Οι τόσες πολλές λέξεις που έγραψε ο Γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει επί του θέματός του, τον εξέθεσαν τόσο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια περεταίρω έκθεσής του από σχολιασμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι η λογική των απαντήσεών του κινείται μεταξύ φαιδρότητας και επικινδυνότητας. Και είναι μεγάλη παγίδα να γελάς με επικίνδυνους της Εξουσίας.

Στο ερώτημα, πάντως, γιατί τα κόμματα χρειάζονται μετακλητούς όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, δεν έχει απαντηθεί. Δεν είναι αθώωση ή μικρότερο κακό το γεγονός ότι οι μετακλητοί δεν μονιμοποιούνται, αλλά πληρώνονται για όσο καιρό είναι το αφεντικό τους στα πράγματα. Το θέμα είναι ότι πληρώνονται έστω και για μία ημέρα.

Κατανοητό, μέσα στην όλη καφρίλα, το επιχείρημα «Είναι σαφές πως τον στενό κυβερνητικό σχεδιασμό καλούνται να υλοποιήσουν και να στηρίξουν άνθρωποι που χαίρουν της πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης του εκάστοτε υπουργού και του πρωθυπουργού. Εκτός εάν όσοι σήμερα καταγγέλλουν έχουν την απαίτηση να παραμείνουν οι δικοί τους ΕΚΛΕΚΤΟΙ στα κυβερνητικά επιτελεία την στιγμή που βάζουν τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης».

Αυτό που δεν είναι καθόλου κατανοητό συμβαίνει να είναι το εξής: Τόσοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με πτυχία, μεταπτυχιακά και τσιριντζάτζουλες υπάρχουν στο Δημόσιο και μάλιστα σε υπηρεσίες που δεν θα λείψουν από κανέναν. Άνθρωποι με τρία μεταπτυχιακά κάθονται ολημερίς σε κάτι καμένες υπηρεσίες και βάζουν σφραγίδες σε έγγραφα που ποτέ δε διαβάζουν επειδή τα έχει ελέγξει και εγκρίνει ήδη ο υφιστάμενός τους που έχει δύο μεταπτυχιακά.

Αυτοί πληρώνονται σε μόνιμη βάση. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μέλη και στελέχη τους ανάμεσα σε αυτούς τους σφραγιδοβάλτες που βαλτώνουν σε γραφεία, ώστε να τους εμπιστευθούν; Όλοι τόσο άχρηστοι είναι; Ας ρωτήσουν τους μεγαλοσυνδικαλιστές τους, όλο και κάποιον «δικό μας» θα ξέρουν. Αν θέλουν να τους κάνουν να νιώσουν και ξεχωριστοί, ας τους δώσουν και 50 ευρώ επίδομα υπουργικής σφραγίδας. Για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουν έστω και έναν μετακλητό, έστω και για μία ημέρα, έστω και 1 ευρώ;

Το θέμα είναι το βόλεμα προσωπικών γνωριμιών που έχει τη μορφή ικανοποίησης για τη νίκη και της εκδικητικότητας. Εκείνο το τεχνητό μίσος μεταξύ ΠΑΣΟΚων και Νεοδημοκρατών που ξήλωναν τους πάντες και τα πάντα όποτε κέρδιζαν εκλογές. Η απόλαυση ότι διορίζω δικούς μου γιατί μπορώ και το κάνω.

Οι μετακλητοί γνωστοί των μετακλητών κυβερνήσεων. Η χωριατιά του «είμαστε στα πράγματα». Ας ετοιμαζόμαστε για τον νέο δικομματισμό των τεχνητών εντάσεων και των μαζικών χειραγωγήσεων. Αυτό μας αξίζει. Λαός που δεν απαιτεί, αλλά εκλιπαρεί, τον γαμάνε. Νόμος!

Πηγή "Καρτέσιος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η περιπέτεια του ανώτατου στελέχους της ΕΥΠ, Κώστα Αγγελάκη, εξελίσσεται σε υπόθεση Ντρέυφους…
Τα μεγάλα κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη και πολύ περίεργη υπόθεση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ Κώστα Αγγελάκη και την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου της υπηρεσίας να προχωρήσει στην απόλυσή του με ψήφους 3 – 2, παρόλο που έχει αθωωθεί σε όλες τις δίκες που τον υπέβαλε το καθεστώς Χρυσοχοίδη – Μπίκα – Παπαγεωργίου και οι παρατρεχάμενοί τους για τις ίδιες κατηγορίες που ελεγχόταν και πειθαρχικά, μιλώντας με πρώην πλέον στελέχη της υπηρεσίας που βρίσκονται πολύ κοντά του και στο πολύ στενό του περιβάλλον, καταλάβαμε γιατί η πλειοψηφία του πειθαρχικού συμβουλίου έλαβε αυτή την πολύ βεβιασμένη, εξοντωτική και περίεργη απόφαση…

Το θέμα είναι όλα αυτά είναι σε γνώση του διοικητή της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη και γενικότερα της πολιτικής ηγεσίας; Μας είπαν λοιπόν τα στελέχη αυτά ότι οι λόγοι που οδήγησαν τα προερχόμενα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου που πλειοψήφησαν το έκαναν καθαρά για λόγους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του παλαιού συστήματος ΠΑΣΟΚ, που δυστυχώς έχει ακόμη απλωμένα βαθειά τα πλοκάμια του σε όλη τη δημόσια διοίκηση και ιδίως στην ΕΥΠ, εναντίον του πρώην διευθυντή κατασκοπίας Κώστα Αγγελάκη που παρότι και αυτός ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε σ΄ αυτό το σύστημα και στις επιλογές του τόσο όσο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2004-2009 όσο και όταν ανέλαβε κυβέρνηση το 2009.

Σημαντικός δε παράγοντας εκείνης της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή μας είπε χαρακτηριστικά «ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κ. Αγγελάκης είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση «Πυθία» - σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, που κατηγορούνται μεταξύ άλλων και υψηλόβαθμα στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιχ. Καρχιμάκης αλλά και συνδικαλιστές και υπάλληλοι της ΕΥΠ όπως ο Θ. Σπατιώτης και η Αγγ. Πατελάκη που τότε ανήκαν στο στενό πυρήνα του πασοκικού παρακράτους.

Ο Αγγελάκης έπρεπε λοιπόν πάση θυσία προτού προλάβουν την κυβέρνηση αυτή δυσάρεστες εξελίξεις και κάποιοι από τους σημερινούς διοικούντες την υπηρεσία χάσουν τις θεσούλες τους, να εξοντωθεί, να διαπομπευθεί για ακόμη μία φορά, να χάσει την αξιοπιστία του ως μάρτυρας όταν θα έρθει ή ώρα να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο, να αποδυναμωθεί πάση θυσία η μαρτυρία του σε μια υπόθεση που σημειωτέον ο Κ. Καραμανλής έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Και μου προξενεί εντύπωση πως το σύστημα Καραμανλή που κατά κάποιον τρόπο συμμετέχει στην σημερινή κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους μάρτυρες αυτής της υπόθεσης.».

Άλλοι πρώην παράγοντες της υπηρεσίας μας είπαν και άλλα πολλά που έφεραν σε ρήξη τον Κ. Αγγελάκη με το τότε πασοκικό σύστημα, όπως:
 • Αυτά που έστειλε στον εισαγγελέα για τα συστήματα της SAIC – C4I.
 • Τη σύνταξη εκ μέρους του ΔΕ.ΠΛΗ. Για τον ύποπτο ρόλο των Ρόντου – Καρατζά στον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας…
 • ΔΕ.ΠΛΗ. Από πήγες του για διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στις όμορες χώρες με εμπλοκή μεγαλοπαραγόντων της οικονομικής – κοινωνικής και πολίτικης ζωής της χώρας…
 • Εισήγησή του για εκπαίδευση των στελεχών της υπηρεσίας και από άλλες χώρες εκτός των γνωστών παραδοσιακών «συμμάχων», γεγονός που δεν επιθυμούσε το πασοκικό σύστημα διοίκησης της υπηρεσίας…
 • Εισήγησή του για την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας μέσω του ΕΑΙΤΥ του υπουργείου Παιδείας για να μην διεξάγει διαγωνισμούς η υπηρεσία και να τα «κονομάνε» κάποιοι «λαδιάρηδες» του πασοκικού παρακράτους από τις μίζες αλλά και για λόγους μυστικότητας…
 • Τη στάση του στο θέμα της προμήθειας από την υπηρεσία του δορυφορικού γεωγραφικού συστήματος διασυνοριακού ελέγχου κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, με το ρωσικό λογισμικό, σύστημα, που όπως αποκαλύφθηκε το τότε πασοκικό σύστημα με προτροπή του περιβόητου Άλεξ Ρόντου πολέμησε και πολεμά άγρια…
Τα ίδια στελέχη ανέφεραν στο GreekAmericanNewsAgency τους λόγους που οδήγησαν στην κόντρα μεταξύ του τότε πασοκικού συστήματος εξουσίας και των συνδικαλιστών γύρω από τον Αγγελάκη… Τα περισσότερα βέβαια από αυτά αναφέρονται και στην Αναφορά που έχει υποβάλλει η αείμνηστος υπάλληλος της ΕΥΠ Ευγενία Λεβογιάννη και την οποία έχει δημοσιεύσει ολόκληρη το GreekAmericanNewsAgency σε παλαιότερο ρεπορτάζ… Ισχυρίζονται λοιπόν τα στελέχη αυτά ότι τα πράγματα οδηγήθηκαν σ΄ αυτό το σημείο γιατί κύκλοι του συστήματος ΓΑΠ αλλά και της τότε Διοίκησης Μπίκα – Παπαγεωργίου – Τσαντρίζου τους κατηγορούσαν:
 • • Γιατί δεν έκαναν ως συνδικαλιστές αντιπολίτευση
 • • Γιατί δεν έκαναν ως συνδικαλιστές αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Καραμανλή…
 • • Γιατί δεν «βοήθησαν» τον Γ.Α.Π. και το ΠΑΣΟΚ στις υποθέσεις των Πακιστανών και των υποκλοπών της Vodafone ώστε να περάσουν τη δική τους γραμμή
 • • Γιατί ο Κ.Α. σταμάτησε τη διαρροή εγγράφων προς Καρχιμάκη – ΓΑΠ (μέρος πλέον της υπόθεσης «Πυθία» όπως προαναφέραμε
 • • Γιατί ο Κ.Α. δεν κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής ή νομάρχης στα Χανιά
 • • Γιατί ο Κ.Α. και η ομάδα του προτίμησαν να υποστηρίξουν ανοιχτά τον Βενιζέλο το 2007
 • • Για το μήνυμα του Κ.Α. κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες για Χρυσοχοΐδη και Διαμαντοπούλου
 • • Για την άποψή τους για την τοποθέτηση Παπαγεωργίου ως α΄ υποδιοικητή (ανώτερος και όχι ανώτατος πρώην αξιωματικός κλπ) και για τον Τσαντρίζο ως β΄ υποδιοικητή χωρίς πτυχίο ΑΕΙ
 • • Για την θέση τους στο Υ.Σ. για τις κρίσεις τμηματαρχών (περίπτωση που αφορά και σημερινό μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου που έλαβε αυτή την απόφαση απόλυσής του).
 • • Γιατί διαφώνησαν με την επιχειρησιακή κατεύθυνση της υπηρεσίας χωρίς διαβούλευση για παράνομες μετακινήσεις προσωπικού…
 • • Γιατί αντέδρασαν στις μεταθέσεις συνδικαλιστών.
 • • Γιατί ο Κ.Α. αντέδρασε στην αλλαγή κατεύθυνσης και προσανατολισμού της α΄ διεύθυνσης κατασκοπείας από την νέα τότε ηγεσία… (συλλογή πληροφοριών από Ίντερνετ και όχι από πηγές ή επιχειρήσεις).
 • • Για την αντίδρασή του στο κλείσιμο του οικήματος ασφαλείας της διεύθυνσης κατασκοπείας…
 • • Για την αντίδρασή του στο θέμα της τοποθέτησης τoυ αδελφού του Γ. Πετρουλάκη ως διαχειριστή απορρήτων δαπανών.
 • • Για την αντίδρασή του στη κατάργηση του προγράμματος αυτοδυτών της υπηρεσίας.
 • • Για την επιστολή της ΠΟΣΕΥΠ στον εισαγγελέα για το σύστημα C4I της SAIC.
 • • Για το θέμα με την «ανακαίνιση» του γραφείου Παπαγεωργίου που κόστισε όπως λένε οι «κακές» γλώσσες 30.000,00 ευρώ.
 • • Για την αντίδραση του Κ.Α. για τα αναφερόμενα από Θ. Σπατιώτη στη Γ.Σ. του συλλόγου της 15/3/2010 για την προμήθεια του γεωγραφικού συστήματος και τους διαγωνισμούς προσλήψεων επί κυβέρνησης κ. Καραμανλή.
 • • Για την αντίδραση του για την πρωτοφανή και παράνομη παρέμβαση της τότε διοίκησης στις συνδικαλιστικές εκλογές και διαδικασίες.
 • • Για την αντίδρασή του στις επιλογές προϊστάμενων μονάδων πρόσωπων με μειωμένα προσόντα και με βεβαρυμμένο παρελθόν (όπως αυτού που το σημερινό πειθαρχικό συμβούλιο τον αθώωσε παρότι καταδικάστηκε δις από τη δικαιοσύνη για ξυλοδαρμό υφιστάμενης του).
 • • Για την αντίδραση του Κ.Α. για τις παράνομες αντικαταστάσεις διευθυντών, υποδιευθυντών και διοικητών μονάδων.
Από το ρεπορτάζ που κάναμε για την απόφαση αυτή του πειθαρχικού συμβουλίου προκύπτει πλήθος ερωτημάτων…
 • Γιατί τώρα εν μέσω εορτών; Προς τι η βιασύνη; Μήπως επειδή το ζήτησαν - απαίτησαν συγκεκριμένοι πολιτικοί – συνδικαλιστικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι για να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντά τους στις όποιες διενέξεις τους με τον ελεγχόμενο Κώστα Αγγελάκη;
 • Άλλαξε και αν ναι γιατί η σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου εν μέσω συζήτησης της υπόθεσης; Μήπως δεν έβγαιναν τα κουκιά σε κάποιους όπως συνέβη το καλοκαίρι στην υπόθεση του άλλου στελέχους που κατηγορείται άδικα για κατασκοπία;
 • Είχε ζητήσει ο ελεγχόμενος αναβολή για να του χορηγηθεί η δικογραφία της υπόθεσης, το πόρισμα της ΕΔΕ (που όσοι παρακολουθήσαμε τη δίκη στο Εφετείο είχε αναφερθεί ότι τουλάχιστον μέχρι και την έκδοση της αθωωτικής γι αυτόν απόφασης δεν είχε βγει…) αλλά και άλλα έγγραφα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως προβλέπεται από το νομικό μας πολιτισμό; Και επίσης είχε ζητήσει αναβολή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους αλλά και διότι θα απουσίαζε λόγω των εορτών ο δικηγόρος του;
 • Έχει αιτηθεί πολλαπλώς ακόμη και εξωδίκως την χορήγηση εγγράφων για την υπεράσπισή του και του έχει δοθεί απάντηση ότι αν τα ξανααιτηθεί το αίτημά του θα χαρακτηρισθεί ως καταχρηστικό και ότι η υπηρεσία θα απαξιώσει να του απαντήσει επί τούτου;
 • Είχε ζητήσει ο ελεγχόμενος την εξαίρεση του προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου για λόγους που έγκαιρα είχε αναπτύξει;
 • Συμμετείχε στο συμβούλιο άτομο που είχε ελέγξει διοικητικά ο ελεγχόμενος και αργότερα το άτομο αυτό είχε κατηγορήσει τον ελεγχόμενο σε πειθαρχικό έλεγχο; Επιτρεπόταν η συμμετοχή του για λόγους μεροληψίας αν ισχύουν αυτά; Το ίδιο άτομο είναι αλήθεια ότι είναι υπόδικο αυτή τη στιγμή για το αδίκημα της δουλεμπορίας;
 • Αληθεύει ότι στο τρίτο μέλος που ψήφισε θετικά για την εξόντωση και απόλυση ενός ανθρώπου με οικογένεια τάξανε διευθυντική θέση για τη θετική εναντίον του ψήφο της;
 • Αληθεύει ότι ένας από τους διεξάγοντες την ΕΔΕ στο δεύτερο στάδιο ήταν και αυτός κατήγορος του ελεγχόμενου σε συνδικαλιστική πειθαρχική ενέργεια;
 • Ερευνήθηκαν στο στάδιο του ελέγχου της υπόθεσης οι καταγγελίες της αειμνήστου Ευγενίας Λεβογιάννη, του ελεγχόμενου αλλά και άλλων υπαλλήλων για το καθεστώς τρομοκρατίας που επέβαλε το τότε σύστημα διοίκησης για να στήσει αυτήν την σκευωρία στον Κώστα Αγγελάκη;
 • Λήφθηκαν υπόψη από το πειθαρχικό συμβούλιο οι αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις για όλα τα σκέλη αυτής της υπόθεσης, όπως αυτή η πρόσφατη της 18ης/12/2015, για την υπόθεση των ψυχομετρικών εξετάσεων υπαλλήλων της ΕΥΠ ή οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δεν μετράνε για τα πλειοψηφούντα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΥΠ; Είναι υπεράνω της ελληνικής δικαιοσύνης η ΕΥΠ ή υπάλληλοί της την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;
 • Εξετάστηκαν από το πειθαρχικό συμβούλιο όλα όσα καταγγέλθηκαν από την πλευρά του ελεγχόμενου και γι αυτήν την υπόθεση;
 • Και ένα – δυο ακόμα καίρια ερωτήματα... Βρέθηκε ποτέ εκτός ΕΥΠ κάποιο από τα έγγραφα που βρεθήκαν στο γραφείο του κ. Αγγελάκη και που δήθεν παρανόμως κατείχε; Έχει γίνει ποτέ κάποια αναφορά - καταγγελία από κάποιον υπάλληλο ότι έχει χάσει κάποιο έγγραφό του και αυτό βρέθηκε στο γραφείο του; Αν όχι, προς τι τέτοιο μένος εναντίον του όταν όλοι γνωρίζουμε και εμείς εδώ έχουμε αποκαλύψει ότι έχουν «πιαστεί» συνάδελφοί του να κατέχουν στοιχεία εκτός υπηρεσίας ή να επικοινωνούν με ξένες υπηρεσίες εν αγνοία της διοίκησης της υπηρεσίας; Αλήθεια τι έγινε με αυτές τις υποθέσεις; και τι γίνεται με τους υπάλληλους της ΕΥΠ, πρώην και νυν, που καταθέτουν ανοικτά και ανερυθρίαστα στα ακροατήρια υπέρ δημοσιογράφων που έχουν αποκαλύψει στοιχεία υπάλληλων και της υπηρεσίας; Δεν αποκαλύπτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο ποιος ήταν η πηγή του δημοσιογράφου γι αυτά τα δημοσιεύματα; Και δεν αποκαλύπτεται και η «σχέση» του δημοσιογράφου με την τότε διοίκησή της…

Πηγή GreekAmericanNewsAgency


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η κυβέρνηση δυσκολεύεται. Είναι άλλο πράγμα να είσαι στην αντιπολίτευση και να πετάς πέτρες εκ του ασφαλούς και άλλο να προσπαθείς να δώσεις λύσεις. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν προτάσεις. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι φεύγουν αυτοί για να έρθουν οι “άλλοι”, στο τέλος θα ζητάμε να φύγουν και οι άλλοι για να έρθουν άγνωστο ποιοι...

Η κυβέρνηση της αριστεράς είναι αντιμέτωπη με τα δικά της αδιέξοδα και συλλέγει τους καρπούς του λαϊκισμού που η ίδια καλλιέργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κέρδισε την εξουσία με συνθήματα και ψέματα. Μόνο που το ασφαλιστικό – για παράδειγμα- δεν λύνεται με συνθήματα. Θέλει σοβαρή μελέτη από ανθρώπους που γνωρίζουν και θέλει και γενναίες αποφάσεις. Οι “εύκολες λύσεις” είναι άγνωστη έννοια στον σύγχρονο κόσμο μας.

Πως αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση το ασφαλιστικό; Με πρόχειρο τρόπο, όπως αντιμετωπίζει και όλα τα άλλα θέματα. Ό,τι πάει και ό,τι έρθει! Αναζητούν τις λύσεις εκείνες που θα μας πάνε λίγο παρακάτω, αγνοώντας το τι θα συμβεί στην συνέχεια. Ναι, θα πει κάποιος! Αλλά η κυβέρνηση ζήτησε την βοήθεια της αντιπολίτευσης και δεν την πήρε! Την ζήτησε, πράγματι. Ζήτησε συναίνεση μόνο για το ασφαλιστικό, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα γινόταν αυτή η συζήτηση και χωρίς να προσφέρει κάτι περισσότερο από τις επίλογές "ή μαζί μας ή απέναντί μας".

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί το 2016 η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη και να παρουσιάσει εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία. Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι ορθό και είναι το επιθυμητό απ' όλους μας. Μόνο που δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε μία σοβαρή ανάκαμψη της Οικονομίας αν απουσιάζει η Πίστη, η Εμπιστοσύνη. Δεν ξέρουμε τι λένε στον κ. Τσίπρα διάφοροι τραπεζίτες, αλλά χωρίς την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Είναι αυτονόητο.

Κι η οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης δεν γίνεται χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα. Δεν γίνεται χωρίς να παρουσιαστούν προτάσεις. Δεν γίνεται με τον τρόπο που κυβερνά σήμερα ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην λογική του “αντί”. Τους ψήφισε επειδή δεν ήθελε να ψηφίσει τους άλλους. Άκουσα το πρωί την Άννα Διαμαντοπούλου στο ραδιόφωνο να σημειώνει ότι θα είναι λάθος να φέρει ο ελληνικός λαός στην εξουσία κάποιον άλλον με την ίδια λογική. Επειδή δεν θα θέλει τον κ. Τσίπρα! Δεν οδηγεί κάπου αυτός ο δρόμος. Είναι αδιέξοδος!

Θα το επαναλάβουμε άλλη μία φορά! Η μόνη λύση είναι ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Κι αυτό το σχέδιο μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο. Αλλά μιλάμε για ειλικρινή διάλογο. Όχι να ζητάς από την μία συναίνεση και να επιδιώκεις από την άλλη, για παράδειγμα, να ελέγχεις την πληροφόρηση!

Η συναίνεση είναι διάλογος κι ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι διαφανής. Συναίνεση δεν είναι σίγουρα οι συμφωνίες του παρασκηνίου και οι Οικουμενικές τριγωνικές λύσεις. Αυτό είναι κάτι σαν τον νόμο της σιωπής που υπάρχει σε κάποια σκοτεινή γωνιά αυτού του κόσμου. Εκτός κι αν βρισκόμαστε εκεί και απλά δεν το έχουμε ακόμη αντιληφθεί...

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία επιστρέφει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός.

«Πιστεύω πως το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Ακόμα και αν πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω πως έχουμε μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον».

«Πιστεύω πως είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, ένα κρίσιμο σημείο για την ανάκαμψη», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της αξιολόγησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη, τόσο καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εταίροι μας επιθυμούν την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάληξη της αξιολόγησης καθώς καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας».

Εάν συμβεί αυτό, τότε η Ελλάδα, «θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο και θα επανέλθει σύντομα στην ανάπτυξη».

Σημειώνεται πως στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τα μεσάνυχτα στις 3 Ιανουαρίου, η Σουηδία επανέφερε τους ελέγχους ταυτότητας για όσους διασχίζουν τα σύνορα από τη γειτονική Δανία. Δώδεκα ώρες αργότερα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα νότια σύνορά της με τη Γερμανία. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η συμβολική αξία και η πολιτική σημασία των μέτρων αυτών. Η μήκους πέντε μιλίων γέφυρα Oresund μεταξύ Δανίας και Σουηδίας ήταν μια φυσική εκδήλωση μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, όπου οι άνθρωποι από 26 διαφορετικές χώρες θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα. Τώρα οι ταξιδιώτες, πολλοί από αυτούς καθημερινά μετακινούμενοι για να εργαστούν, πρέπει να σταματήσουν, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, πριν συνεχίσουν στον δρόμο τους.

Η προσφυγική κρίση, όπως φαίνεται, έχει αλλάξει τα πρότυπα της αποδεκτής ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, κατά την έναρξη των αραβικών εξεγέρσεων, η Δανία «φλέρταρε» για λίγο με την ιδέα των συνοριακών ελέγχων, και αυτό που αντιμετώπισε ήταν η κατακραυγή από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κίνηση σηματοδοτούσε μια «πολύ ανησυχητική απειλή για την ουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο εδώ και τώρα αυτό που έχουμε αναπτύξει επί δεκαετίες προς όφελος όλων των πολιτών της Ε.Ε.», είπε ο Γερμανός Γκίντο Βεστερβέλε, τότε υπουργός Εξωτερικών. Το μέτρο αυτό αποσύρθηκε την ίδια ημέρα που μια νέα κυβέρνηση στη Δανία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του 2011.

Σήμερα, όμως, το κλείσιμο των συνόρων έχει γίνει ρουτίνα. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία επιδοκιμάστηκε για το καλωσόρισμα Σύριων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έχει αρχίσει να επανεξετάζει την αρχική ανεκτικότητά της. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία είχε αποκαταστήσει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία και σύναψε μια συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από το σύνολο της Ε.Ε., με στόχο την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Το επίκεντρο ήταν μια συμφωνία επανεισδοχής, μέσω της οποίας οι μετανάστες που είναι απίθανο να τους δοθεί άσυλο στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Όσοι ταξιδεύουν σε όλη τη Γερμανία αυτές τις μέρες, δεν μπορούν να παραβλέψουν τον βαθμό στον οποίο αυτές οι πολιτικές επιλογές έχουν μεταμορφώσει το έθνος και την αυτογνωσία του. Το Βερολίνο συνήθιζε να είναι μάλλον απορριπτικό για το δράμα της νότιας Ευρώπης με τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο. Όμως, η τρέχουσα κρίση έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κινητοποίησης στην κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, και έχει ξυπνήσει το πνεύμα του εθελοντισμού στον πληθυσμό.

Όπως αδυσώπητα είπε η Μέρκελ στους Γερμανούς, «Wir Schaffen das» - «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Αλλά οι επικριτές έχουν υψώσει τη φωνή τους, ακόμα και στο ίδιο το στρατόπεδο της καγκελαρίου. Και τα ανησυχητικά περιστατικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα οποία εμπλέκονται αιτούντες άσυλο σε παρενόχληση γυναικών στην Κολονία και άλλες πόλεις μπορεί κάλλιστα να σημάνουν το τέλος της νέας γερμανικής Willkommenskultur.

Ίσως ακόμα πιο ανησυχητική από τις ξαφνικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή συζήτηση είναι η βούληση των ευρωπαϊκών κρατών να αλλάξουν μονομερώς τα δεδομένα επί του εδάφους τους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, και, όπως συνέβη με τα τελευταία μέτρα της Σουηδίας και της Δανίας, στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. απλά παρουσιάζεται ένα τετελεσμένο γεγονός. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το σχέδιό της για τη κατανομή των προσφύγων (περίπου 160.000 άτομα όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Σεπτέμβριο) μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σε εκείνο το σημείο, η Γερμανία μόνη της είχε ήδη υποδεχθεί περίπου 800.000. Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι χώρες της Ε.Ε. είχαν διαθέσει λίγο περισσότερες από 4.000 θέσεις, και μόλις 272 άνθρωποι είχαν στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί. «Με αυτόν τον ρυθμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, το πρόγραμμα «θα διαρκέσει έως το 2101».

Η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα διχασμένη σχετικά με τα δικά της εξωτερικά σύνορα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι, προκειμένου να σωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην Ευρώπη, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατεύονται. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό: Πρόσφατες προτάσεις περιλαμβάνουν τη μετατροπή της FRONTEX, της δύσμοιρης συνοριακής Υπηρεσίας της Ε.Ε., σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Αλλά κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξαν απρόθυμες να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους επί τέτοιων βασικών εθνικών προνομίων.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σαν σήμερα το 1898: Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Ήταν ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897 ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της.
Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελής επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή της Ελλάδος (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1898 μέχρι το 1978, για 80 χρόνια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου