Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Ιαν 2016


Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: 
"Δεν ξέρω εάν είναι χειρότερο να σε σκοτώνουν 
ή να σου σκοτώνουν την ελπίδα;"

Ο γνωστός πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ήταν προσκεκλημένος της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην εκπομπή Take the money and run.

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντακόπουλο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας. Η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ είχε επιδείξει μαχητικότερη συμπεριφορά όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ ο κος Κ. Μητοστάκης είχε απόλυτη ταύτιση με τις ευρωατλαντικές θέσεις. Η διαφορά μπορεί να είναι τεράστια γιατί τους επόμενους μήνες θα τεθούν πολύ δραματικά ζητήματα στον Ελληνισμό μεταξύ των οποίων η πιθανή επάνοδος του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο.

Το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι μία μείζων εθνική καταστροφή. Η κατάσταση εξελίσσεται οργουελικά και η Κύπρος δεν θα είναι ούτε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία αλλά προτεκτοράτο του διεθνούς παράγοντα.

Η Κύπρος είναι μία περιοχή τεράστιας στρατηγικής αξίας και το κυπριακό πρόβλημα είναι και παραμένει ένα αποικιακό πρόβλημα. Η Μ.Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιθυμούν τον έλεγχο της Κύπρου λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής της σημασίας. Η ελληνοτουρκική διαμάχη για την Κύπρο είναι δευτερογενής. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ότι χρησιμοποιήθηκε μία μειονότητα για να στερήσει από την πλειονότητα το δικαίωμα της κυριαρχίας. Εάν ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν έχει ένα κανονικό κράτος τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις.
Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, λόγω των μνημονίων, δεν είναι καθόλου καλή παρά την προπαγάνδα για το αντίθετο. Το 85% των δανείων της είναι κόκκινα κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι η Κύπρος έχει καταρρεύσει. Οι ξένες δυνάμεις θα επιδιώξουν να πάρουν την κρατική κυπριακή κυριαρχία.

Η δομή των σχεδίων αυτών είναι απλή.Αρχίζουν με το επιχείρημα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους άρα δεν μπορούν να υπαχθούν στην εξουσία των τελευταίων, κατά συνέπεια καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του κανόνα της πλειοψηφίας.
Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε ένα σύστημα διαιτησίας, δεν θα μπορεί δηλαδή να υπάρξει μία κανονική απόφαση σε αυτό το κράτος. Οι αποφάσεις θα παίρνονται από τρεις ξένου δικαστές και μία σειρά ξένων αξιωματούχων του οποίους θα διόριζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – ούτε καν το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην περίπτωση του Κυπριακού είναι πολύ πιθανόν ότι θα ακολουθούσε τις προτιμήσεις των ΗΠΑ, της Μ.Βρετανίας και του Ισραήλ.
Το κυπριακό κράτος εάν υιοθετούσε το σχέδιο Ανάν δεν θα είχε το δικαίωμα ούτε της αυτοάμυνας, θα γινόταν, με άλλα λόγια, μία μεταμοντέρνα αποικία.

Στο παρελθόν ακόμα και σε μία αποικία ήταν δύσκολο να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση. Σήμερα είμαστε σε μία περίοδο εκτεταμένων πληθυσμιακών ροών, επόμενως, δεν είναι σίγουρο ότι η δημογραφική ισορροπία στην Κύπρο θα διατηρούνταν. Εάν δεν υπήρχε ομαλή εξέλιξη του σχεδίου θα είχαμε ενδεχομένως μία μαζική μετανάστευση του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ο καλύτερος έλεγχος ενός εδάφους είναι να απομακρύνει κάποιος τους γηγενείς. Ένα σχέδιο που δεν αποτελεί προϊόν μίας διαδικασίας συμφιλίωσης δεν εξασφαλίζει καν τη σταθερότητα.
Ο Ελληνικός πληθυσμός που θα παραμείνει θα είναι έρμαιο των δυνάμεων που ελέγχουν την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξωτερική της πολιτική δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο και θα έπρεπε στην ουσία να ονομάζεται αμερικανική ένωση.

Όσον αφορά το Ελλαδικό πρόβλημα, ο κος Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι ενώ στην αρχή των μνημονίων μας έλεγαν ότι θα βγούμε στις αγορές το 2011 στην πραγματικότητα έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η πτώση του ΑΕΠ είναι 30%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τις υλικές απώλειες της Γαλλίας και της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου έχουμε φθάσει σε μία κατάσταση ιμπεριαλισμού της καταστροφής όπως φαίνεται καθαρά στη Μέση Ανατολή που αυτό που συμβαίνει εκεί είναι αποτέλεσμα της δυτικής πολιτικής. Στην Ελλάδα συνέβη το ίδιο αλλά με οικονομικούς τρόπους.
Στην Ελλάδα, τα προγράμματα όχι μόνο δεν έχουν καμία επιτυχία αλλά συντελείται αύξηση του χρέους και η ύφεση θα συνεχισθεί. Η λέξη «ύφεση» είναι ευφημισμός γιατί η πτώση του 30% στο ΑΕΠ δεν είναι ύφεση αλλά καταστροφή της χώρας. Αυτό πρέπει, φυσικά, να διακοπεί αλλά οι πολιτικοί μας είναι ιδιοτελείς, ανεπαρκείς και εξαρτημένοι από τις ξένες δυνάμεις.

Οι ξένοι προκαλούν συνειδητά την καταστροφή της Ελλάδας για τους εξής λόγους:

Πρώτον, θέλουν να αλλάξουν το πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς στην Ευρώπη. Θέλουν να καταργήσουν το κοινωνικό κράτος και την «πολλή» δημοκρατία. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο μίας ευρύτερης κοινωνικής μεταβολής.

Δεύτερον, υπάρχουν γεωπολιτικά σχέδια. Η Ελληνική ανεξαρτησία ήταν εξαρχής απαράδεκτη για τους δυτικούς. Αυτό που θέλουν από τον Τσίπρα, ιδίως οι Αμερικάνοι, είναι η εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Η καταστροφή της Ελλάδας είναι σχεδιασμένη και προβλέψιμη. Χρειάζονταν ένα πειραματόζωο το οποίο να χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος και ως φόβητρο.
Ενας άλλος λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα μπορούσε να αποδοθεί ευθύνη της προηγούμενης κατάστασης και των προβλημάτων υπερχρέωσης στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και στην κακή οργάνωση του κράτους. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, όμως, μαζικά δωροδοκήθηκε από τη Siemens. Τις απάτες, δε του Σημίτη και της Goldman Sachs με τα swaps τα ήξερε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έχει γίνει παράρτημα της Goldman Sachs;

Οι Έλληνες, για τους δυτικούς, ήταν πάντα ύποπτοι για φιλορωσισμό. Άλλος ένας λόγος της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ότι με τον έλεγχό τους, οι δυτικοί ελέγχουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες αλλά και διευκολύνεται η πρόσβαση της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή.
Οι δυτικοί πάντα είχαν τον έλεγχο στην Ελλάδα αλλά φαινόμενα όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν φαινόμενα που δεν τους άρεσαν.

Όλα αυτά εντάσσονται όμως και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που είναι αυτό της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση είναι μια δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε συνεργασία με το αμερικανοστρατιωτικό σύμπλεγμα. Η παγκοσμιοποίηση, από τη φύση της, θέλει να καταργήσει τα έθνη κράτη, θέλει να φτιάξει μία άμορφη ανθρωπότητα όπου οι άνθρωποι θα γίνουν ζώα.
Η Ελλάδα, ως χώρα όπου γεννήθηκαν οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η χώρα που και συμβολικά η τάξη του χρήματος θέλει να συντρίψει.

Τα δύο μεγάλα χαρτιά της Ελλάδας είναι η γεωπολιτική της θέση και η πολιτιστική της ταυτότητα. Εάν η Ελλάδα στρεφόταν προς τη Ρωσία, θα γινόταν μία τέτοια παγκόσμια κινητοποίηση που θα της επέτρεπε να διαπραγματευθεί. Χάθηκε μία τεράστια ιστορική ευκαιρία. Η Ρωσία ζητούσε μία διέξοδο, ο Πούτιν, ενδεχομένως, να ήθελε μία ενεργό παρέμβαση στην Ελλάδα. Η Ρωσία είναι ένας ανερχόμενος παράγοντας στη διεθνή πολιτική που η Ελλάδα είχε κάθε λόγο να διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ολοκλήρωσε ποτέ την Επανάσταση του 1821. Τα τζάκια που κυριαρχούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή ήταν όλοι τους συνεργάτες των Ναζί.
Οι Αμερικανοί, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέβαλλαν στην Ελλάδα μία μικροϊδιοκτησιακού τύπου οικονομία στη οποία θα έπαιζε βασικό ρόλο η συναλλαγή με το κράτος. Αυτός ήταν ένας τρόπος πολιτικού ελέγχου, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ αντί να καταπολεμήσει αυτό το σύστημα, το διεύρυνε.

Οι ισχυρές δυνάμεις προσανατολίζονται προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επομένως το φινάλε δεν έχει γραφτεί. Μπορεί να υπάρχουν δυνάμεις που να επιθυμούν η ιστορία αυτή να καταλήξει σε μία Ελληνοτουρκική διένεξη αντί να χρεωθούν την αποτυχία η Μέρκελ, οι μεγάλες τράπεζες, η Κομισιόν κτλ. Ποιος είναι αυτός που θα χρεωθεί την καταστροφή που θα έχει τεράστιες συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ολόκληρη η εκπομπήΠηγή Φωτεινή Μαστρογιάννη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Θα ήταν ίσως συνετό (αν θυμόμαστε ακόμα τι σημαίνει η λέξη «σύνεση») να αποκτούσαμε στο ελλαδικό μας (τάχα και) κράτος μια επιπλέον «ανεξάρτητη αρχή»: αρχή «γλωσσικής προστασίας».

Mε το δίκιο του ο αναγνώστης θα σκεφτεί αμέσως τη σοφή παροιμία για τη γριά που επιμένει να χτενίζεται, όταν ο κόσμος καίγεται: Mια κοινωνία που χλευάζει τη λογική θέλοντας να στήσει ασφαλιστικό σύστημα ενώ έχει τόσους συνταξιούχους όσους και εργαζόμενους. Xώρα που μπήκε στην έκτη χρονιά με ποσοστά ανεργίας που αποκλείουν κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Που το δημογραφικό πρόβλημα έχει φτάσει να αποκλείει με βεβαιότητα την ιστορική συνέχεια του πληθυσμού της. Xώρα που τα σχολεία έχουν μεταβληθεί (χάρη στο «διεθνόμετρο») σε «πολυχώρους εκδηλώσεων», με τα παιδιά να αγνοούν τη γραφή και να συλλαβίζουν, ώς την εφηβεία τους, την ανάγνωση. Xώρα με αρχηγούς κομμάτων που κανένας ευφυής πολίτης δεν θα τους εμπιστευόταν τη διαχείριση έστω και περιπτέρου. Mέσα σε έναν τέτοιο εφιάλτη η σωστή χρήση της γλώσσας μάς μάρανε; Δεν έχουμε άλλες προτεραιότητες να κυνηγήσουμε;

Θα φρίξουν οι κάθε απόχρωσης «εκσυγχρονιστές», αλλά ναι: η γλώσσα έχει απόλυτη προτεραιότητα. O εξανδραποδισμός της υποταγής στον φρικώδη ζυγό των Aγορών, των Tραπεζών και του ευρώ κάποτε θα τελειώσει, το «παράδειγμα» του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού θα καταρρεύσει απρόσμενα και ραγδαία, όπως κατέρρευσε, σε λιγότερο από τρία χρόνια, και ο μαρξιστικός Γολιάθ. Oση Eλλάδα θα έχει τότε απομείνει, θα της αναγνωρίζεται ακόμα ρόλος στα διεθνή, μόνο αν έχει διασώσει τη γλώσσα της.

O τρόπος που διδάσκεται η γλώσσα στα σχολειά τα τελευταία σαράντα χρόνια (μέθοδοι, βιβλία, προγράμματα), έχει διαστρέψει το γλωσσικό αισθητήριο της πλειονότητας των Eλλήνων – η πιστοποίηση βεβαιώνεται καθημερινά από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Eκεί εμφανίζονται, πολλά και γελοιώδη, τα συντακτικά και γραμματικά λάθη, όπως και πενιχρό, συνεχώς συρρικνούμενο το λεξιλόγιο. Oμως η δραματικότερη απώλεια είναι η άγνοια και αχρησία του εκφραστικού πλούτου. Aπλοϊκό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα: πόσοι Eλληνες είναι σε θέση σήμερα να αξιοποιούν τις νοηματικές παραλλαγές, αποχρώσεις, διαφορές που εξασφαλίζει η προσθήκη προθέσεων σε ρήματα (: νοώ, κατανοώ, επινοώ, παρανοώ, υπονοώ – δίδω, παραδίδω, καταδίδω, επιδίδω, διαδίδω, μεταδίδω, αποδίδω – λέγω, προλέγω, επιλέγω, συλλέγω, καταλέγω) και μύρια ανάλογα.

Mια «ανεξάρτητη αρχή γλωσσικής προστασίας» θα έδινε συντεταγμένη μάχη με θεσμικά μέτρα για την ποιοτική καλλιέργεια της γλωσσικής εκφραστικής. Θα μπορούσε να παρεμβαίνει και προληπτικά για τη μείωση βαρβαρισμών (παραβίασης γραμματικών κανόνων και γλωσσικής αισθητικής) ή σολοικισμών (παραβίασης συντακτικών κανόνων και γλωσσικής λογικής) στον δημόσιο λόγο: Nα εξετάζει σε προφορική δοκιμασία τους υποψήφιους να εργαστούν ως εκφωνητές ή παρουσιαστές ειδήσεων, συντονιστές συζητήσεων, πολιτικοί αγορητές, συνεντευξιαζόμενοι καλλιτέχνες, σχολιαστές παρελάσεων, δημόσιων τελετών, εόρτιων επετείων κ.τ.ό.

Nα τους ζητάει να διακρίνουν, π.χ., το σωστό από το λάθος: Oκτώ-βριος ή Oκτώμ-βριος, Σεπ-τέμβριος ή Σεμ-πτέβριος; «Oσον αφορά» ή «ως αναφορά»; «Aφήνω μια πληροφορία-φήμη-είδηση να διαρρεύσει» ή «διαρρέω» μια πληροφορία-φήμη-είδηση; Ποια είναι η σωστή προστακτική: «Eπανάλαβε» ή «επανέλαβε», «απόδειξέ το» ή «απέδειξέ το», «ανάπνεε κανονικά» ή «ανέπνεε κανονικά»;

Mια «αρχή» εντεταλμένη να προστατεύει τη γλώσσα από την αυθαιρεσία της αμάθειας αλλά και της οιηματικής ολιγόνοιας, θα είχε καταγγείλει, εδώ και χρόνια, τον πασοκικό λαϊκισμό, που κατασκεύαζε λεκτικά εκτρώματα και τα σερβίριζε σαν δήθεν «δημοτική» (δημώδη, λαϊκή) γλώσσα, μόνο για να καθιστά τους οπαδούς του άμεσα και δεσμευτικά αναγνωρίσιμους. Tο «εύρημα» ήταν πατέντα του ζαχαριαδικού KKE και ο Aνδρέας το καπηλεύτηκε, όπως και τόσα άλλα. Φυσικά, πολιτική αντίδραση («νεοδημοκρατική») δεν αποτολμήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο, όπως και σε τόσα άλλα κοινωνικά εγκλήματα ειδεχθή του ΠAΣOK.

Tουλάχιστον μια «ανεξάρτητη αρχή» θα είχε βροντοφωνάξει ότι ο λαός, η δημώδης γλώσσα, δεν είπε ποτέ «του Γιούνη», «του Γιούλη», «του χτίριου», «του πανεπιστήμιου» – δεν αναβίβασε ποτέ στην προ-παραλήγουσα τον τονισμό πολυσύλλαβων λέξεων (το λαϊκό αισθητήριο ανάδειχνε πάντα, δεν κακοποιούσε τη «μουσική» της γλώσσας). Zήσαμε χρόνια εφιαλτικού παλιμβαρβαρισμού: O κ. Σημίτης είχε καταργήσει τον χρονικό αναδιπλασιασμό στα ρήματα (του έμοιαζε «καθαρευουσιάνικος») και έτσι στερούσε την ελληνική γλώσσα από τη δυνατότητα να εκφράσει τη διαφορά του στιγμιαίου από το διαρκές. Eλεγε: «η Eλλάδα πέρυσι παρήγε τόσους τόνους πατάτες» – καταργούσε τη δυνατότητα που του έδινε η γλώσσα να πει: «άλλοτε η χώρα παρήγε τόσους τόνους, ενώ πέρυσι παρήγαγε διπλάσιους».

Yπάρχουν πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις βιασμού, κακουργηματικών παραμορφώσεων της γλώσσας, που λανσάρονται σαν «απλοποιήσεις» και μάλιστα με «προοδευτικό» πρόσημο. Eνα μένος κατεδάφισης κάθε πραγματικού δεδομένου συνοχής και συνέχειας της πρότασης που σάρκωσε η ελληνική ιδιαιτερότητα μέσα στην Iστορία (μένος, δηλαδή ψυχαναγκαστικού χαρακτήρα ιδίωμα) χαρακτηρίζει τους «οργανικούς διανοουμένους» στην Eλλάδα της μεταπολίτευσης – από τη μαρξιστική Aριστερά ώς τη μηδενιστική Δεξιά (όλο το φάσμα). Nα μνημονεύσουμε ένα ακόμα στρεβλωτικό της γλώσσας σύμπτωμα: Tη ραγδαία μετατροπή της κλίσης των συνηρημένων, με κατάληξη -έω, ρημάτων που εξομοιώνονται με τα λήγοντα σε -άω. Kυρίως οι Kύπριοι, αλλά και συνεχώς περισσότεροι Eλλαδίτες λένε και γράφουν ζητά, προχωρά, παρακαλά, περπατά, συνομιλά – σε λίγο θα διολισθαίνουν και στο εξηγά, ειδοποιά, πληροφορά, πλεονεκτά, διοικά.

Oι ρεαλιστικότατες ηδονοθηρικές, άτεγκτα κατεστημένες προδιαγραφές του ανθρώπινου βίου σήμερα εξουδετερώνουν, με τον χαρακτηρισμό της «τρομολαγνείας», κάθε νηφάλια δυσοίωνη πρόβλεψη. Aλλά αυτή η καμουφλαρισμένη βία δεν μας δικαιώνει σε σιωπή αμνών. Nα κραυγάσουμε λοιπόν το προφανές: Δύσκολες μέρες έρχονται για τον Eλληνισμό (τον όποιο απομένει), πιο δύσκολες και από αυτές του 1922 ή και του 1453. Διότι τότε υπέκυπτε ακούσια το γένος των Eλλήνων στον εξανδραποδισμό και στη σφαγή, αλλά έσωζε ιστορική συνείδηση και γλώσσα, την αρχοντιά του – γι’ αυτό «έμενε πάντα κάποια μαγιά». Σήμερα παραδινόμαστε εκούσια στον εξανδραποδισμό για να περισώσουμε το εισόδημα, τους αυτουργούς του ευτελισμού μας τους ψηφίζουμε εμείς.

«Mαγιά», για να περισωθεί Eλλάδα, μόνο η γλώσσα.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο κ. Βάλτερ-Φραντς Στάινμαγερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, επανέφερε στον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Νικ. Κοτζιά τη γερμανική ιδέα για σύγκληση Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. φαινόταν να ευνοεί την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, δεν ήθελε να αφήσει να εννοηθεί πως η Αθήνα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, τα μηνύματα που φθάνουν τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βερολίνο για το μέλλον της τριμερούς δεν είναι ενθαρρυντικά. Το Μέγαρο Μαξίμου, στη γραμμή που ευθύς εξαρχής είχε χαράξει ο κ. Κοτζιάς, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με κανένα σημείο της συμφωνίας που συνήφθη με την Ε.Ε. στις 29 Νοεμβρίου 2015. Καθ’ όλη την περίοδο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι αφίξεις προσφύγων δεν έχουν μειωθεί ούτε καν κατά τις ημέρες με πολύ κακό καιρό. Ως ένδειξη της έλλειψης βούλησης αναφέρουν ότι στις ημερομηνίες επίσκεψης Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν περνάει τα θαλάσσια σύνορα σχεδόν ούτε μια βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες. Ως εκ τούτου, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν βρίσκουν για ποιο λόγο θα πρέπει να επιβραβευθεί η Τουρκία γι’ αυτή την απροθυμία της. Στην Αθήνα εκτιμάται, επίσης, ότι η γειτονική χώρα δεν έχει δείξει καλή θέληση ούτε στο ζήτημα των παγίων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Πέρα από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο μέσω NOTAM και NAVTEX, η τουρκική πλευρά επιμένει και στις τακτικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου αλλά και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (κυρίως ακατοίκητες νησίδες) πάνω σε θαλάσσιες ζώνες τις οποίες αμφισβητεί. Την Τετάρτη που πέρασε, ένα τουρκικό αεροσκάφος ξεκίνησε από το Βόρειο Αιγαίο και βγήκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αφού πέταξε σχεδόν καθ’ όλη τη νοητή γραμμή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παραβιάζοντας κάθε λίγο, το FIR Αθηνών.

Ο δεύτερος και πιθανότατα ισχυρότερος ανασταλτικός παράγοντας για την επ’ αόριστον αναβολή της τριμερούς (ή τετραμερούς με τη συμμετοχή της Ε.Ε, όπως ζητούσε η Ελλάδα) συνόδου είναι το εξαιρετικά βαρύ πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. Η κ. Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή κριτική από το εσωτερικό του κόμματός της για την προσέγγιση που ακολούθησε στο ζήτημα του προσφυγικού ήδη από το καλοκαίρι.

Η ένταση των επικρίσεων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω και των κοινωνικών αντιδράσεων για τους βιασμούς και τις απόπειρες βιασμού που έγιναν στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, κατά την εορταστική περίοδο, καθώς και αμέσως μετά από αυτήν. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το πολιτικό κόστος που αυτή τη στιγμή επωμίζεται η κ. Μέρκελ, αρχίζει να επηρεάζει και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), κάτι το οποίο ενισχύει τους επικριτές της.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Να μην αποκλείουμε ενδεχόμενο επεισοδίου τύπου Ίμια με την Τουρκία, αλλά και να μην αμφισβητούμε καν την δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσουν σε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους που παραβιάζει το Αιγαίο, επισημαίνει σε συνέντευξή του σε ρωσικό ΜΜΕ ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος.

Μιλώντας στο ρωσικό RGRU,ο κ.Φράγκος κάνοντας ιστορικές αναφορές που ξεκινούν από το 1920 επισημαίνει τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας που σήμερα εκφράζονται με τον στόχο να μοιραστεί ξανά το Αιγαίο. “Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, υποστηρίζει ο στρατηγός.

Αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων ο κ. Φράγκος λέει ότι “παρόμοια συμβάντα δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον”. Όμως ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ επισημαίνει ότι δεν πρέπει αυτό να προκαλεί ανησυχία και φόβο στην Ελλάδα. Ο κ.Φράγκος για να τεκμηριώσει την άποψή του επικαλείται μελέτη των ισραηλινών που λέει ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να καταστρέψει την τουρκική εντός 48 ωρών!

Ο στρατηγός Φράγκος αναφέρεται στις τουρκικές αγωνίες για το ενδεχόμενο εκτεταμένης κουρδικής αυτονομίας.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η πολιτική του Ερντογάν οδηγεί τη Τουρκία κατευθείαν στην καταστροφή, προσθέτοντας ότι “κανείς δεν είναι ανάγκη να αναμειχθεί σ΄ αυτό…”

Ο κ.Φράγκος ολοκληρώνει την τοποθέτησή του εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη στάση της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων. Επισημαίνει την ακατανότητη πίεση της ΕΕ για την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, όταν την ίδια στιγμή απλόχερα προσφέρει 3 δισ. στην Τουρκία που δεν κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα.
Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν τα λάθη που έκαναν στην περιοχή, με τους Σαντάμ, Καντάφι, Μουμπάρακ και Άσαντ. Το μόνο που κατάφεραν ήταν η “σταθερή αστάθεια” στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, λέει.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Εκατοντάδες οι νεκροί πολίτες
Ο συριακός στρατός απώθησε πολυμέτωπη επίθεση του ΙΚ

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού απώθησαν από τη συνοικία αλ Μπεγκαϊλίγια τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) οι οποίοι σκότωσαν 280 ανθρώπους, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο Μοχάμαντ Καντίρ, κυβερνήτης της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ.

“Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν στη συνοικία αλ Μπεγκαϊλίγια… χθες το βράδυ και σφάγιασαν ολόκληρες οικογένειες. Ο στρατός κατευθύνθηκε προς την περιοχή και έσωσε τον πληθυσμό. Πραγματοποιήθηκαν μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες της οργάνωσης και οι εναπομείναντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν σε γειτονικές περιοχές που ελέγχει το ΙΚ”, δήλωσε. Νωρίτερα σήμερα, πηγές δήλωσαν στο Sputnik ότι οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να εισέλθουν στη συνοικία στέλνοντας πρώτα εκεί περίπου 30 βομβιστές-καμικάζι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκτέλεσαν τουλάχιστον 85 αμάχους και 50 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς μαχητές σε επιθέσεις που διενήργησαν χθες σε περιοχές της συριακής πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο κατοίκους της πόλης, ανέφερε πως “περίπου 300 άμαχοι πολίτες” σκοτώθηκαν στην επίθεση. Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε μια μέρα, στα σχεδόν πέντε χρόνια του συριακού πολέμου.

“Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ντέιρ αλ-Ζορ, εκ των οποίων 85 άμαχοι και 50 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη “της ευρείας κλίμακας επίθεσης” που εξαπέλυσε σε αρκετά μέτωπα στην πόλη και στα περίχωρα της, υποστηρίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι απέκτησε τον έλεγχο της συνοικία Μπεγκαϊλίγια. Σε ανακοίνωσή της, που μετέδωσε το SANA, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε “τις ωμές και άνανδρες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον κατοίκων της αλ Μπεγκαϊλίγια στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ”.

Παράλληλα, χθες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 16 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε μια αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ, 30χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Χαλέπι. Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πως τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Ράκα και τα περίχωρά της. Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε αν τα αεροσκάφη ήταν ρωσικά ή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Sputnik, Δαμασκός, Syrian Arab Republic


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Παρακρατούν το ΦΠΑ για... μελλοντικές οφειλές!

Μετά τη λαίλαπα του Ασφαλιστικού και τον επικείμενο «οδοστρωτήρα» του φορολογικού, που φέρνει επιπλέον βάρη 52% στο εισόδημά τους, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και καλεί τις Εφορίες να μην επιστρέφουν στους αγρότες τα ποσά του ΦΠΑ που δικαιούνται!

Μάλιστα δίνουν εντολή στους εφοριακούς να παρακρατούν το ΦΠΑ που δικαιούνται οι αγρότες, για να τον συμψηφίζουν όχι μόνο με τυχόν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις Εφορίες, αλλά με τυχόν χρέη που θα έχουν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα απίστευτα που συμβαίνουν και κάνουν τον βίο… αβίωτο σε περισσότερους από 600.000 αγρότες της χώρας παραδέχεται μάλιστα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Καρασμάνη.

Με βάση τις εντολές μάλιστα που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προς τις ΔΟΥ, «ο συμψηφισμός διενεργείται αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο όργανο της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία είναι βεβαιωμένες οι οφειλές (ληξιπρόθεσμες, μη ληξιπρόθεσμες, ευρισκόμενες σε αναστολή ή ρυθμισμένες), ενώ ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρων προστιθέμενης αξίας και εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί ατομικό φύλλο έκπτωσης, συμψηφίζονται υποχρεωτικά και με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών».

Πολύ απλά, αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι αγρότες στο εξής δεν πρόκειται να λάβουν επιστροφές από ΦΠΑ ή από φόρο εισοδήματος, αφού όλα θα παρακρατούνται με τη δικαιολογία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουν κάποιο χρέος στην Εφορία ή κάποια οφειλή στο Ταμείο τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει οι επιστροφές να παρακρατηθούν για να συμψηφιστούν κάποια στιγμή στο… μέλλον.

Το απίστευτο, δε, είναι ότι ακόμη κι αν κάποιος αγρότης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, πάλι δεν θα μπορεί να πάρει επιστροφή ΦΠΑ ή εισοδήματος, αφού τα χρήματα θα τα κρατά η Εφορία, για να καλύψει μελλοντικές δόσεις του οφειλέτη…Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου