Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Ιαν 2016


Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Για τον ζηλωτή της γνώσης, τον εραστή της σοφίας, τον λάτρη των απόκρημνων ερωτημάτων και του επίμοχθου στοχασμού, η σύμπτωση να ζει συγκαιρινός με κοσμογονική ιστορική ανακατάταξη (κατάρρευση πολιτισμικού «παραδείγματος» και κυοφορία καινούργιου) είναι προνόμιο, δώρο συναρπαστικό. Για τους πολλούς δεν είναι έτσι, η κατάρρευση, οποιαδήποτε, και το άγνωστο καινούργιο που θα ακολουθήσει, γεννάνε ανασφάλεια με ευρύ φάσμα διαβαθμίσεων: από την ανησυχία ώς τον πανικό. Δυσεξέλεγκτη αντίδραση στην ανασφάλεια είναι η εθελούσια τυφλότητα: Tίποτα δεν καταρρέει ούτε κυοφορία συντελείται. Mια «κρίση» περνάμε, θα την παλέψουμε, όπως τόσες ανάλογες στο παρελθόν...

Ποιος έδινε σημασία στον Nίτσε, όταν προειδοποιούσε απεγνωσμένα την Eυρώπη, το 1887, για τον «απειλητικότερο από τους επισκέπτες» που έστεκε στο κατώφλι της: τον μηδενισμό; «Aφηγούμαι την ιστορία των επόμενων δύο αιώνων»: τον μηδενισμό κάθε αξίας, κάθε ποιότητας, κάθε «νοήματος» της ανθρώπινης ύπαρξης και της ανθρώπινης πράξης. Ποιος έδινε προσοχή στον T.Σ. Eλιοτ, όταν το 1939 βροντοφωνούσε, στο θεατρικό του The Family Reunion, ότι «αρχίζει να φαίνεται μόνο ένα μέρος κάποιας πελώριας καταστροφής, κάποιο τερατώδες λάθος και παραλογισμός όλων των ανθρώπων»;

Eζησε η Eυρώπη τη φρίκη δύο παγκόσμιων πολέμων, την εφιαλτική κόλαση των καθεστώτων που παρήγαγαν οι ιδεολογίες του «εθνικοσοσιαλισμού» και του μαρξισμού, ζει σήμερα τη στυγνή απανθρωπία του διεθνοποιημένου ολοκληρωτισμού των «Aγορών» παράλληλα με την αγχώδη απειλή της οικολογικής καταστροφής. Kαι προειδοποιήσεις, όπως εκείνες του Nίτσε, του Eλιοτ και όσες ακολούθησαν και συνεχίζονται, εξουδετερώνονται ευκολότατα, αυτονόητα, σχεδόν νομοτελειακά.

Για δύο λόγους: Eπειδή για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η μετάδοση της πληροφορίας και η διακίνηση των ιδεών ελέγχονται τόσο ασφυκτικά από την εξουσία. Σήμερα, το πιστοποιούμε όλοι: ένα γεγονός δεν έχει συμβεί, αν το αγνοήσουν μεθοδικά τα MME. Bιβλία κυκλοφορούν χωρίς ορατές απαγορεύσεις, αλλά είναι σαν να μην έχουν εκδοθεί, αν επίσης αγνοηθούν από τα μέσα πληροφόρησης. Δύο είναι τα κριτήρια της ανομολόγητης αλλά αυτονόητης λογοκρισίας: Nα έρχεται σε αντίθεση το περιεχόμενο του βιβλίου με την «κυρίαρχη ιδεολογία» του Διεθνισμού: του χωρίς σύνορα ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού και αμοραλισμού, ή με το άλλο κριτήριο απαιτήσεων της «αγοράς»: την προτεραιότητα του εντυπωσιασμού (των «εφφέ»).

«Xωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» (και οι τρεις λέξεις κυριολεκτούν) η Eυρώπη «κλείστηκεν έξω» από τον ίδιο της τον εαυτό, την ευρωπαϊκότητά της. Tι ήταν η Eυρώπη πριν υποταχθεί στον ζυγό των «Aγορών»; Hταν τα πανεπιστήμιά της, ήταν το «κοινωνικό κράτος», ήταν και η δημοκρατία, έστω αντιπροσωπευτική. Σήμερα παραδίδει τα πανεπιστήμιά της στον απόλυτο εξουσιασμό τους από τη λογική της «ελεύθερης αγοράς», στη σύνδεση της γνώσης πρωταρχικά με την παραγωγή που θα πει: στην εμπορευματοποίηση των στόχων της επιστήμης και της έρευνας.

Tο «κοινωνικό κράτος», πειστήριο και μέτρο της εξόδου μιας συλλογικότητας από τον πρωτογονισμό της ατομοκρατίας, σήμερα μεθοδικά αφανίζεται στην Eυρώπη: Θυσιάζονται ουσιωδέστατες κατακτήσεις ανθρωπισμού (ωράριο εργασίας, κατώτατος μισθός, άδεια διακοπών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, Kυριακή αργία, επίδομα ανεργίας, συνομολόγηση μισθών και συντάξεων, ασφάλιση υγείας και γήρατος) για να συναγωνιστεί η Eυρώπη τη «φτηνή εργασία» χωρών βάναυσης εκμετάλλευσης, αδικίας και εξανδραποδισμού των ανθρώπων.

Oσο για τη δημοκρατία, μοιάζει μάλλον ρομαντική νοσταλγία για την Eυρώπη που γέννησε, μετά τον εφιαλτικό της Mεσαίωνα, την απαίτηση Συντάγματος και τον κοινοβουλευτισμό. Oμολογημένα και αδιάντροπα η εκλογή των αντιπροσώπων του λαού και η λειτουργία των κομμάτων έχουν υποταχθεί, παντού στην Eυρώπη, στους νόμους του μάρκετινγκ, νόμους διαφήμισης της οδοντόπαστας και του απορρυπαντικού, δηλαδή στη «διαπλοκή» πολιτικών και μεγαλοκεφαλαιούχων, στην αυτονόητη (νομοτελειακή) διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Mε αποτέλεσμα την απομάκρυνση από την πολιτική, προτροπάδην, ανθρώπων με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, την εγκατάλειψή της σε μαφίες ή σε μικρονοϊκούς καιροσκόπους ή σε «ψώνια» (γραφικούς).

Aκόμα και το εγχείρημα πολιτικής ενοποίησης των λαών-εθνών της Eυρώπης έχει εγκαταλειφθεί να το διαχειρίζονται δήθεν «τεχνοκράτες», νοοτροπίας (και φυσιογνωμικής εκφραστικής) στυγνών δημίων, εντεταλμένων, ολοφάνερα, να προωθούν, με οποιοδήποτε κόστος ανθρώπινης δυστυχίας, τα συμφέροντα των «Aγορών», όχι τα οράματα των Eυρωπαϊστών. Tο εκλεγμένο από τους λαούς Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο περιορίζεται προκλητικά σε ρόλο περίπου διακοσμητικό, σε πρόσχημα δημοκρατίας.

Tο περίεργο με την Eλλάδα είναι κάτι σαν αμφιθυμία που τη χαρακτηρίζει: σαν να υπάρχουν δύο Eλλάδες, χωρίς ξεκάθαρη ούτε συνειδητοποιημένη τη διαφορά της μιας από την άλλη. Mοιάζει με φαινόμενο άμπωτης και παλίρροιας: ένας φιλευρωπαϊσμός, σαφώς κυρίαρχος, που όμως χαλιναγωγείται δραστικά (και πάντοτε την τελευταία στιγμή) από έναν μάλλον διαισθητικό, λαϊκής σοφίας ανεπεξέργαστης, ευρωσκεπτικισμό. Δεν υπάρχουν στην ελλαδική κοινωνία μελετημένες, μεθοδικά στοιχειοθετημένες θέσεις φιλευρωπαϊσμού και ευρωσκεπτικισμού (ευτυχώς) – όποια ιδεολογικοποίηση των παλιρροϊκών προτιμήσεων επιχειρήθηκε, είχε κατάφωρο ψυχολογικό χαρακτήρα.

Eτσι, η στάση μας απέναντι στη Δύση τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να διαμορφώνεται από το λαϊκό αισθητήριο, ερήμην συστηματικών αναλύσεων και επιχειρημάτων. Mπήκαμε στην E.E. και μετά στην Eυρωζώνη εγκαίρως, επειδή «μας γυάλισε». Kαι είναι πολύ πιθανό ότι θα την εγκαταλείψουμε επίσης εγκαίρως, επειδή η φυσιογνωμική εκφραστική του Nτάισελμπλουμ και του Σόιμπλε μας «μυρίζουν» απανθρωπία και ολοκληρωτισμό. Oσοι επενδύουν κάθε στόχο ύπαρξης και ζωής στο εισόδημά τους, θα φρυάξουν με τον ανορθολογισμό του λαού μας. Θα είναι η άμπτωτη. Aς περιμένουν και την παλίρροια.

Mπήκαμε στην E.E. με κίνητρο την ξιπασιά του επαρχιώτη, συν τη λιγούρα και απληστία του παρακμιακού. Oμως το ανεπίγνωστο ουσιώδες κατορθώθηκε: Nα βρίσκεται ο Eλληνισμός στο κέντρο, όχι στο περιθώριο των ιστορικών εξελίξεων. Oταν θα φύγουμε, ορμεμφύτως, από την E.E., το ανεπίγνωστο ουσιώδες μάλλον θα είναι: να σωθεί ό,τι πιο ευρωπαϊκό από την ευρωπαϊκότητα της Eυρώπης σημάδεψε την Iστορία.

H επιφυλλίδα προκαλεί σε προβληματισμό, δεν ρεκλαμάρει «πεποιθήσεις».

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Σταύρος Τζήμας

Δευτέρα πρωί στην οδό Αγγελάκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σταματάει μελαψός νεαρός άντρας, γύρω στα είκοσι. «Εχω τέσσερις μέρες να φάω, μήπως μπορείτε να μου δώσετε πέντε ευρώ;», με ρωτά σε άψογα αγγλικά. Ηταν καλοντυμένος, έφερε σακίδιο στον ώμο και δεν έδειχνε να ανήκει στους Ρομά επαίτες που «κατεβάζουν» με πουλμανάκια τα οργανωμένα κυκλώματα από τη Βουλγαρία για να ζητιανεύουν στο κέντρο της πόλης.

Δίνοντάς του αυτό που ζήτησε, ανοίγω συζήτηση και μαθαίνω ότι έφθασε μέσω Τουρκίας από τη Συρία, θέλει να πάει στη Γερμανία, αλλά του τελείωσαν τα χρήματα. «Είμαι έτοιμος να δουλέψω, οτιδήποτε, για να βγάλω χρήματα να συνεχίσω», απαντά.

Δεν ξέρω αν πήγε στο κοντινό δημαρχείο όπως του πρότεινα, μήπως και μπορέσουν να τον βοηθήσουν από εκεί, όμως παρόμοιες ιστορίες έρχονται στο φως καθημερινά για τα όσα διαδραματίζονται στην «κοίτη» και στις «όχθες» των προσφυγικών ροών που κινούνται από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Συμπλοκές ανάμεσα σε θρησκευτικές φατρίες, αιματηρά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, ξυλοδαρμοί απο τις τουρκικές αστυνομικές αρχές. Αλλά και εξαφανίσεις παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση γυναικών σε σκηνές και καταυλισμούς, συνευρέσεις γυναικών με άντρες επί πληρωμή για να εξοικονομήσουν χρήματα για τους διακινητές, εκβιασμοί, «μαύρη αγορά» σε κινητά, ακόμα και πυροβολισμοί εναντίον ομάδων που κινούνται σε δασικές περιοχές από κυνηγούς που εκλαμβάνουν ως θηράματα τους πρόσφυγες (!) είναι μερικά από όσα συμβαίνουν στη σκοτεινή πλευρά των μετακινήσεων και φτάνουν με τη μορφή καταγγελιών στις διεθνείς οργανώσεις.

Γυναίκες και παιδιά

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο περιφερειακός υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ron Redmond μίλησε για αναφορές στο προσωπικό της Υ.Α., σύμφωνα με τις οποίες, γυναίκες, οι οποίες περνούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις τοποθετούνται στις ίδιες σκηνές με άντρες, με αποτέλεσμα να «νιώθουν ιδιαίτερη ανησυχία». Κατά τον ίδιο, στη διαδρομή από τη Συρία προς την Ευρώπη «πολλές γυναίκες των οποίων τα χρήματα έχουν κλαπεί, ή τελειώσει, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι στην ελπίδα, αναγκάζονται να συνευρεθούν με άντρες επί πληρωμή».

Παράλληλα, η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα azinlikca.online ανέφερε ότι η οργάνωση Save the Children «έχει καταγράψει πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ πολύ σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών». Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Missing Children Europe», την οποία επικαλείται ο ίδιος ιστότοπος, το 50% των παιδιών που φθάνουν ασυνόδευτα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων εξαφανίζονται τις πρώτες 48 ώρες από την άφιξή τους και δεν εντοπίζονται ποτέ.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Τουρκία για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε. για μέτρα ανάσχεσης των ροών.

Κι ακόμα, στις τουρκικές αρχές αποδίδονται πράξεις βίας εναντίον προσφύγων που ζουν εκτός καταυλισμών στις νοτιοανατολικές περιοχές, οι οποίοι για να επιβιώσουν αναγκάζονται να εργαστούν παράνομα ή να ζητιανεύουν. «Οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα σαν να ήθελαν να τη σπάσουν», κατέθεσε στη Διεθνή Αμνηστία η 36χρονη Γκάντα, που ζούσε σε φτωχικό διαμέρισμα της Κωνσταντινούπολης μαζί με τα πέντε παιδιά της. «Ενώ τα παιδιά ούρλιαζαν από τον φόβο, η αστυνομία πήρε την οικογένειά μου και, χωρίς καμία εξήγηση, μας έστειλε σε κέντρο κράτησης στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ηταν σαν να είμαστε εγκληματίες», πρόσθεσε.

Μόνον 260.000 πρόσφυγες, σε σύνολο 2.200.000 που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, φιλοξενούνται σε οργανωμένους καταυλισμούς. Οι υπόλοιποι ζουν διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, άνεργοι, χωρίς χρήματα, πεινασμένοι, διωκόμενοι από την αστυνομία, και δίχως ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους ή θα μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα κρούσματα βίας εις βάρος τους από αστυνομικούς αλλά και ντόπιους, που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες τους παίρνουν τις δουλειές, τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας σε πολλές περιοχές της Τουρκίας.

Και «φροντιστήρια»

Κι όσο οι Ευρωπαίοι αυστηροποιούν τους ελέγχους στα σύνορα, τόσο η βιομηχανία παραγωγής πλαστών εγγράφων και τα κυκλώματα των διακινητών αυξάνουν τα κέρδη τους. Εκτός από το να τους εφοδιάζουν με διαβατήρια ή άλλα έγγραφα που τους εμφανίζουν προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές, λειτουργούν στη Συρία και την Τουρκία και... «φροντιστήρια» στα οποία οι διακινητές «εκπαιδεύουν» τους πρόσφυγες πώς να παραπλανούν τις αρχές κατά τους συνοριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «24 ΩΡΕΣ» της Σόφιας, η οποία δημοσιεύει δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού της Βουλγαρίας Τσάβδαρ Τσερβενκόφ, στη Συρία λειτουργούν και ακμάζουν ειδικά σχολεία για την κατάρτιση των προσφύγων. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν θα έφθαναν στα ελληνικά νησιά χωρίς τη σιωπηρή έγκριση του κράτους», ανέφερε.

«Οι άνθρωποι πληρώνουν για να ενημερωθούν τι έγγραφα χρειάζονται για να πάνε στη Γερμανία και για πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες οδούς μετανάστευσης. Επίσης λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με ποια προφορά να χρησιμοποιούν και πώς να συμπεριφέρονται στις συνεντεύξεις, με σκοπό να παραπλανήσουν τους διερμηνείς», πρόσθεσε.

Με ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Αστυνομία της Βουλγαρίας καλεί τους κυνηγούς στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πυροβολούν στα δάση ό,τι κινείται (...) καθώς ο στόχος μπορεί να μην είναι αγριογούρουνο, αλλά πρόσφυγας που επιχειρεί να περάσει κρυφά στη χώρα...

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Όταν μία κυβέρνηση άθεων στηρίζει το Ισλάμ και γίνεται "ασπίδα" σε Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο, τότε κάτι πολύ περίεργο και επικίνδυνο συμβαίνει...

Το Ισλάμ θα διδάσκεται από τον φετινό Οκτώβριο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το «πράσινο φως» του υπουργείου Παιδείας έλαβε η πρόταση για λειτουργία, για πρώτη φορά, τετραετούς προγράμματος Μουσουλμανικών Σπουδών εντός του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών», όπως θα είναι ο τίτλος, θα λειτουργήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και, άρα, θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Η λειτουργία της έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, δύο χρόνια μετά την απόφαση ίδρυσής της που έλαβε στις 7 Μαρτίου 2014 το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.
Τι μεσολάβησε από τότε; Οι οξύτατες αντιδράσεις διαφόρων πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έχει προγραμματίσει σύναξη στις 14 Φεβρουαρίου αντιδρώντας στα σχέδια για το νέο Τμήμα.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου υπέγραψε τη λειτουργία Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ. «Σεβόμαστε την ακαδημαϊκή αυτονομία των πανεπιστημίων και συναινούμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομικό κώλυμα», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου, αποτυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. «Είμαστε μια χώρα που, ενώ έχει μια γηγενή μουσουλμανική μειονότητα και είναι το σύνορο της Ευρώπης με τον μουσουλμανικό κόσμο, δεν έχει ένα πρόγραμμα σπουδών για το Ισλάμ, δηλαδή δεν μελετάμε το Ισλάμ σε ακαδημαϊκό επίπεδο», προσθέτει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, τονίζοντας ότι «ο φονταμενταλισμός ελέγχεται διά της γνώσεως».

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Σταμούλη, πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015 και εισηγητή της πρότασης για τις Μουσουλμανικές Σπουδές, θα οργανωθεί στο ΑΠΘ ανεξάρτητο 4ετές πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

– Εκτός από τους καθηγητές με θεολογικό αντικείμενο (ανήκουν στο Τμήμα Θεολογίας), στο πρόγραμμα θα διδάξουν πανεπιστημιακοί από τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας, Φιλολογίας, Νομικής, Αρχιτεκτονικής.

– Θα προκηρυχθούν πέντε θέσεις διδασκόντων με οκτάμηνη σύμβαση (γι’ αυτό απαιτείται η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), οι οποίοι θα διδάξουν Μουσουλμανική Θεολογία, δηλαδή το Κοράνι, και Αραβική Γλώσσα.

– Η πρόταση του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ προς το υπουργείο είναι στο πρόγραμμα να εισαχθούν το 2016 από 30 έως 50 φοιτητές.

– Το πρόγραμμα δεν θα έχει κατηχητικό χαρακτήρα, ούτε θα στοχεύει αποκλειστικά στη μόρφωση μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να εισαχθούν υποψήφιοι ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου.

– Θα επιλέγεται από τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους των πανελλαδικών και οι απόφοιτοί του θα είναι ειδικευμένοι στη Μουσουλμανική Θεολογία, ενώ όσοι εξ αυτών είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης θα μπορούν να εργαστούν ως ιεροδιδάσκαλοι Ισλαμικής Θρησκείας, και δη στη Θράκη όπου ζουν περίπου 120.000 μουσουλμάνοι.

Οι θέσεις ιεροδιδασκάλων

Εως τώρα, τις θέσεις ιεροδιδασκάλων καταλαμβάνουν (ως αναπληρωτές με ετήσια σύμβαση) απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων ή της τριετούς φοίτησης Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, που απευθυνόταν αποκλειστικά σε μουσουλμάνους που επιθυμούσαν να διδάξουν σε μειονοτικά σχολεία, και καταργήθηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Η έλλειψη σε προσωπικό με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων, το 2014 καλύφθηκαν οι 65 και το 2015 οι 90. Ετσι οι Μουσουλμανικές Σπουδές θα προσφέρουν μια δεξαμενή νέων ιεροδιδασκάλων με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το Τμήμα Θεολογίας έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα πρόκειται για πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών που έχει καθαρά ακαδημαϊκή και επιστημονική στόχευση και όχι κάποιου είδους ιερατική σχολή για μουσουλμάνους.

«Η συνύπαρξη χριστιανικής θεολογίας και μουσουλμανικής θεολογίας αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ», έλεγε στη Βουλή στις 8 Οκτωβρίου του 2014 ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος. Και αποτυπώνοντας την κατάσταση σε χώρες της Δύσης, ανέφερε ότι «ακόμη και όταν οι μουσουλμανικές σπουδές υπηρετούνται από Τμήματα Ισλαμικών Σπουδών, αυτά εντάσσονται στις Θεολογικές Σχολές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα Πανεπιστήμια του Tuebingen στη Γερμανία, στο Cambrigde στη Βρετανία, το Berkeley και το Yale στις ΗΠΑ. Επίσης, εντός του Βατικανού λειτουργεί το Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών-PISAI».

Τι συνέβη από τότε που ο αρμόδιος υπουργός υποστήριζε ένθερμα την απόφαση του ΑΠΘ και αυτή δεν υλοποιήθηκε; Στην προσπάθεια για να μην ιδρυθεί το πρόγραμμα Μουσουλμανικών Σπουδών πρωταγωνίστησαν οι μητροπολίτες Καλαβρύτων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιές οργανώσεις στη χώρα. Οι σημερινές αντιδράσεις πάντως και αυτές που προγραμματίζονται εκτιμώνται, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, «ως τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις ενός συστήματος που με ακραίες φωνές επιχειρεί να εκφράσει την εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό μέρους της σύγχρονης Ορθοδοξίας γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις επιθέσεις εναντίον του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου κατηγορώντας τους ότι προδίδουν την Ορθοδοξία».

Απόστολος Λακασάς
Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Σχόλιο ιστολογίου: Είναι προφανές πως η ιδεοληπτικά κινούμενη κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου δεν έχει ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας του Ισλάμ. Δεν έχει καταλάβει τίποτε από όσα γίνονται στην Μέση Ανατολή και, σίγουρα, δεν έχει κατανοήσει πως το ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία. Οι κυβερνώντες εμμένοντας στην ιδεοληψία τους, αρνούνται να μάθουν από τα τραγικά τους λάθη (τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη) στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και στους κινδύνους που εμπεριέχονται σε αυτό. Έτσι, μεστοί των ιδεοληψιών περί παγκοσμιοποίησης (φυσικά και του εθνομηδενισμού) επαναλαμβάνουν τον κάκιστο εαυτό τους, ανοίγοντας ένα νέο τραγικό κεφάλαιο, μεστό εθνικών κινδύνων, για την Ελλάδα. Ανίκανοι να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα, όπως "γιατί σε καμία ισλαμική χώρα δεν υπάρχει θεολογική σχολή για τον Χριστιανισμό", επιχειρούν να εισάγουν το Ισλάμ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μη αντιλαμβανόμενοι πως ουσιαστικά αποδέχονται επίσημα το Ισλάμ στην Ελλάδα, αν και ο αριθμός των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι πάρα πολύ μικρός. Εκτός και εάν, η κυβέρνηση έχει σχέδια να αυξήσει το μέγεθος του Ισλάμ στην Ελλάδα, οπότε και προετοιμάζεται καταλλήλως ώστε να ικανοποιήσει τους αυριανούς ψηφοφόρους... Έτσι, δικαίως κάποιοι διερωτώνται: "Ποιός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα; Το Ισλάμ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Με εκνευρίζει αφάνταστα να επαναλαμβάνομαι ή να ομιλώ για τα ίδια πράγματα. Και αναφέρομαι βασικά στην εικόνα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η οποία δεν φαίνεται να έχει καμία διαφορά από την προ της κρίσεως κατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και δρουν, με τον ίδιο τρόπο βρίζονται και προπηλακίζονται... Με τον ίδιο τρόπο καλύπτουν τους διεφθαρμένους συναδέλφους τους, διότι η διαφθορά τούς αγγίζει και φοβούνται.

Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι για την κρίση που βιώνει μόνον ο λαός -όχι οι πολιτικοί- ευθύνονται αποκλειστικά οι κύριοι και οι κυρίες που κυβέρνησαν τη χώρα. Φέρουν την ευθύνη, διότι το ενδιαφέρον τους περιοριζόταν μόνο στην εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και βεβαίως διότι οι πλείστοι ήταν (και φοβάμαι πως συνεχίζουν να είναι) διεφθαρμένοι. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποτελείται από μικρούς και ασήμαντους ανθρώπους και με λύπη μου διαπιστώνω πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι μόνο μικρο-ιδεολογικές, διότι, κατά τα άλλα, κυβερνούν δημόσια και στο παρασκήνιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Πώς, θα αναρωτηθείτε. Πρώτα και πάνω από όλα βασικό μέλημα είναι το κόμμα και ο κομματικός στρατός. Η πατρίδα έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη. Στην τοποθέτησή μου δεν υπάρχει η παραμικρή υπερβολή, αντίθετα συμβαίνουν και χειρότερα, τα οποία πληροφορούμαστε στην πορεία.

Και οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενοι, στήνουν το δικό τους κομματικό κράτος. Ομολογώ πως τούτοι οι «καινούργιοι», που στην πραγματικότητα είναι οι παλαιοί του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους οι αντίπαλοί τους τους έλεγαν «κομματόσκυλα», είναι πιο εκπαιδευμένοι. Ανδρώθη­καν μέσα στο ΠΑΣΟΚ τις παλιές... καλές εποχές, κέρδισαν προνόμια που δεν δικαιούνταν και για τα οποία δεν εργάστηκαν σκληρά όπως οι άλλοι άνθρωποι. Οταν τους έκανε τη «λαδιά» ο εξοχότατος Γεώργιος Παπανδρέ­ου, κουβαλώντας στη χώρα τους δανειστές της Ευρώπης και του ΔΝΤ, τον εγκατέλειψαν μέσα σε μια νύχτα και έτρεξαν στο «άλογο» που θα κέρδιζε την κούρσα, τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο για να σώσουν τα τομάρια τους.

Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν τους έχει ανάγκη, ειδικά τώρα που καλώς ή κακώς (και θα το αποφασίσει η Ιστορία) «βαδίζει και αυτός στον δρόμο» των προηγούμενων. Εάν δεν τους κάνει γρήγορα πέρα, σε λίγο καιρό θα συζητούμε για «τα σκάνδαλα του Αλέξη» και θα ξεχάσουμε τα ανομήματα αυτών που καταλήστεψαν την Ελλάδα και τη γονάτισαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι πολίτες που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα περίμεναν μια διαφορετική, μια καλύτερη ζωή, ανέμεναν τιμωρία αυτών που τους έκλεψαν τις ζωές τους. Αντίθετα βλέπουν τα ίδια και αυτά από τον ίδιο κομματικό στρατό και τους ίδιους διεφθαρμένους του παλιού συστήματος...

Πηγή εφημ. "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Έντιμη ομολογία Μουζάλα: «Ο ένας στους δύο είναι παράνομος»

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στο προσφυγικό έκρουσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «η Ελλάδα θα γεμίσει ξένους και ότι ο ένας στους δύο είναι παράνομος μετανάστης».

Της Ελευθερίας Σακκέτου

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, αποκάλυψε ότι πλέον όσοι περνούν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια είναι κατά 50% παράνομοι μετανάστες και κατά 50% πρόσφυγες, όταν πριν από δύο μήνες η αναλογία ήταν 80% πρόσφυγες και 20% παράνομοι μετανάστες*.

«Η φυσική ροή των πραγμάτων είναι να εγκλωβιστεί ένας διαχειρίσιμος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα, της τάξης των μερικών δεκάδων χιλιάδων. Όταν κλείσουν τα σύνορα και φτάσει στο Μαρόκο το μήνυμα ότι δεν περνούν στην Ευρώπη αλλά κρατούνται και επαναπατρίζονται, τότε η ροή θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα για όλους είναι υπαρκτή και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που συνεχίζεται η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος, κατά τον κ. Μουζάλα, είναι η συνέχιση της ύπαρξης κυκλωμάτων στην Τουρκία, τα οποία τροφοδοτούν μετανάστες χωρίς χαρτιά στην προσφυγική ροή. Κατά τον υπουργό «ακόμα και η Ελλάδα δεν έχει πρακτική απόδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει τους δουλεμπόρους».

Στο μεταξύ, ο κ. Μουζάλας, αφού είπε ότι «κάποιους πρόσφυγες τους φιλοξενούμε και ακολουθούμε την οδό της μετεγκατάστασης», τόνισε ότι για τους μετανάστες υπάρχουν τρεις δυνατότητες: Να ζητήσουν άσυλο, να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μέλλον εδώ και να ζητήσουν επαναπατρισμό ή να υπάρξει αναγκαστικός επαναπατρισμός, αλλά αυτό έχει δυσκολίες, λόγω δυσαρμονίας ανταπόκρισης κάποιων χωρών, όπως το Πακιστάν.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια γνωστής ιστοσελίδας να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που βοήθησαν στο τεράστιο προσφυγικό κύμα το οποίο δέχτηκε η χώρα τους προηγούμενους μήνες. «Έχω βάλει κάποιους ανθρώπους να μελετήσουν πως μπορούμε να σπρώξουμε αυτήν την κίνηση. Δεν έχω να σας πω ακόμα κάτι. Ελπίζω να βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να μπορώ να μιλήσω κάποτε και γι αυτό»…

Ο κ. Μουζάλας μίλησε ακόμη για την επίσκεψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ. «Η επαφή μαζί της ήταν ένα πολιτιστικό σοκ. Είναι μία μεγάλη γυναίκα, πανέμορφη, σαν αγιογραφία. Εκπέμπει γαλήνη και αποφασιστικότητα οι οποίες είναι εκπληκτικές. Ας μην ξεχνάμε όμως πως, πέρα από το ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του αιώνα μας, υπήρξε και σε όλη της τη ζωή αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στους τριγμούς στη Ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας: «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο προσφυγικό να δώσει ώθηση σε τέτοιες απόψεις που προϋπήρχαν. Με αυτή την έννοια, δουλειά της κυβέρνησης και της χώρας μας είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, την ιδέα της μεγάλης και αδιατάραχτης Σένγκεν. Είμαι αναγκασμένος να δουλεύω σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχω την πολυτέλεια να είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος».

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»

Σχόλιο ιστολογίου: Δικές μας πληροφορίες μέσα από τις ελληνικές ειδικές αρχές (Αστυνομία και Λιμενικό) μας αναφέρουν πως το ποσοστό των παράνομων μεταναστών το καλοκαίρι κυμαίνονταν στο 80%, ενώ στις ημέρες μας βρίσκεται στο 95% και έχει ισχυρές τάσεις ανόδου…
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί πολύ σοβαρά για την πιθανότητα επιστροφής στην Ελλάδα «προσφύγων», που είναι ανεπιθύμητοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία).
Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για την Ελλάδα, αφού είναι πολύ σοβαρή η πιθανότητα επιστροφής (στην χώρα εισόδου) των παραβατικών ή ανεπιθύμητων «προσφύγων» να φτάσει και να ξεπεράσει τις 300.000, οι οποίοι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης…
Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας που θα αλλοιωθούν σε σημαντικό βαθμό, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα εκτεθούν σε ένα πλήθος κινδύνων που θα προέρχονται είτε από την φτώχεια είτε από την ισχυρή τάση παραβατικότητας των «επιστραφέντων προσφύγων»…
Είναι πλέον προφανές πως η ιδεοληπτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης καθίσταται ιδιαίτερα βλαπτική για την χώρα και ιδιαίτερα στον τομέα της εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Λεϊλά Μπιρλίκ: Στην Σιλόπη οι Κούρδισες γυναίκες εκτελέστηκαν ενώ ήταν ήδη τραυματισμένες

Η βουλευτής νομού Σιρνάκ του HDP Λεϊλά Μπιρλίκ που αναγνώρισε τις τρεις δολοφονημένες Κούρδισες πολιτικούς, δήλωσε: ¨Το πρόσωπο της Σεβέ είχε κομματιαστεί. Την γνώρισα από τα χέρια της. Όντας τραυματισμένη την εκτέλεσαν. Είμαι σίγουρη για αυτό¨.

Σύμφωνα με την είδηση από το ANF, η βουλευτής νομού Σιρνάκ του HDP Λεϊλά Μπιρλίκ, ανέφερε πως στην πόλη Σιλόπη όπου συνεχίζονται τα μέτρα εκτάκτου καταστάσεως, η Σεβέ Ντεμίρ-μέλος του DBP, η Πακιζέ Ναγίρ-αντιπρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου Σιλόπης και η ακτιβίστρια του KJA Φατμά Ουγιάρ, ήταν τραυματισμένες και εκτελέστηκαν.

Η Λεϊλά Μπιρλίκ έκανε την αναγνώριση στο νοσοκομείο του Σιρνάκ και περιέγραψε αυτά που είδε ως εξής: ¨Η Σεβέ και οι άλλες φίλες μας εκτελέστηκαν ενώ ήταν τραυματισμένες. Αυτό το πιστεύω απόλυτα. Και θα υποστηρίξω μέχρι τέλους αυτήν μου την άποψη¨.

Η Μπιρλίκ που μιλούσε μετά δυσκολίας είπε ¨Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Στην δεκαετία του 90 ήμουν μικρή, μου τα έλεγαν. Σαν όνειρο θυμάμαι κάποια πράματα. Τώρα όμως τα ζούμε, τα βλέπουμε. Σε βάρος του λαού μας εφαρμόζονται φρικώδη πράματα. Είμαι 7 μήνες βουλευτής και όλος μου ο χρόνος περνά στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία¨.

Η Μπιρλίκ ανέφερε πως εδώ και μέρες κάτοικοι της συνοικίας δολοφονούνται, ενώ οι υγιείς συγκεντρώνονται σε χώρους που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να ενημερωθεί και σχετικά με τις τρεις δολοφονημένες γυναίκες πρόσθεσε πως ¨Την Σεβέ εγώ την αναγνώρισα στο νεκροτομείο. Τέτοια φρίκη δεν έχω δει ξανά. Είναι σίγουρο πως ήταν τραυματισμένες και εκτελέστηκαν. Δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες και εργαζόμενες στο κόμμα μας.

Γνώρισα την Σεβέ από τα χέρια της

Την Δευτέρα βράδυ γύρω στις 19:30 η αναπληρωτής πρόεδρος του DBP Γκιουλσέν Οζντέν δέχεται ένα τηλεφώνημα. Της λένε πως ¨Υπάρχουν 4-5 τραυματίες και μεταξύ τους είναι και η Σεβέ¨.
Ακολούθως στις 21:00 δέχτηκα εγώ ένα τηλεφώνημα. Ήταν η Γκιουλσέν που μου είπε πως η Σεβέ ήταν τραυματισμένη. Συνομίλησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας Τσαγλάρ Ντεμιρέλ και με τους φίλους βουλευτές Φερχάτ Εντζού και Αϊτζάν Ιρμέζ. Είχαμε επαφές, ζητήσαμε ασθενοφόρο και δώσαμε και την διεύθυνση. Το ασθενοφόρο πάει στο σημείο γύρω στις 01:00.
Είναι σίγουρο πως οι φίλες μας ήταν τραυματισμένες. Το άτομο που μας τηλεφώνησε έκανε λόγο για τραυματίες. Διότι εάν η Σεβέ είχε δεχτεί από την αρχή αυτό το χτύπημα στο κεφάλι, αυτός που τηλεφώνησε θα μιλούσε για νεκρή και όχι για τραυματία.
Η περίπτωση αυτή μοιάζει με εκείνη του Χατζή Μπιρλίκ. Τον Χατζή τον συνέλαβαν ενώ είχε τραυματιστεί και τον εκτέλεσαν. Εκ των υστέρων αυτό φάνηκε.
Δεν μπορώ με λέξεις να περιγράψω αυτή τη φρίκη. Όταν πήγα στο νεκροτομείο αυτό που είδα ήταν μια φρίκη. Η Σεβέ δεν είχε κεφάλι. Τα 2/3 του προσώπου της έλειπαν. Πίσω μέρος κρανίου δεν υπήρχε. Τα ωραία της μαλλιά δεν υπήρχαν, ήταν μέσα στα αίματα. Εγώ αναγνώρισα την Σεβέ από τα χέρια της. Το επαναλαμβάνω, οι φίλες μας ήταν τραυματίες και τις εκτέλεσαν εκ των υστέρων¨

¨Δυσκολεύομαι να περιγράψω την φρίκη¨

Η Μπιρλίκ ανέφερε πως 2 μέρες τώρα δεν δίνεται άδεια για να παραλάβουν τις σορούς 2 νέων που δολοφονήθηκαν και είπε: ¨ Πλέον δυσκολεύομαι να περιγράψω την φρίκη. Μα ποιά θρησκεία, ποια κουλτούρα και ποια πίστη επιτρέπει κάτι τέτοιο ; Ο κόσμος δύο μέρες τώρα προσπαθεί να πάρει τις σορούς των νέων. Αυτοί ήταν παιδιά της συνοικίας. Τι πιο φυσικό και ανθρώπινο από το να ζητά κάποιος να κηδέψει τους νεκρούς του ; Κι όμως δύο μέρες τώρα έχουν βάλει τα οχήματα Κόμπρα κοντά και πυροβολούνε όποιον πάει να πλησιάσει τις σορούς¨.

Πηγή "Τουρκικά Νέα"

Σχόλιο ιστολογίου: Με αυτό το κράτος δολοφόνο - τρομοκράτη συζητά η ηγεσία της Ευρώπης κλείνοντας τα μάτια στις σφαγές και στην απόλυτη καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου...  Με την Τουρκία, τη χώρα που είναι ο απόλυτος υποστηρικτής των τζιχαντιστών και της παράνοιας του "Ισλαμικού Κράτους"... Η Ευρώπη δημιουργεί ένα άλλοθι στον αιμοσταγή Ερντογάν συζητώντας μαζί του, τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός εισβάλει σε τουρκικές πόλεις και δολοφονεί αδιακρίτως γυναίκες, παιδιά έως και... βρέφη! Η Ευρώπη "αθωώνει" τον Ερντογάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συδιαλλέγεται με έναν στυγνό εκβιαστή και δολοφόνο, με έναν ημιπαράφρονα τρομοκράτη που απειλεί έως και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Σε αυτή την Ευρώπη συμμετέχει, δυστυχώς, και η Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας παραγνωρίζει όχι μόνο τα όσα κάνει ο "σουλτάνος" στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ, στη Βόρειο Αφρική και στα Βαλκάνια, αλλά και όσες ευθείες προκλήσεις προχωρά το καθεστώς Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, διαγράφοντας τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υποδαυλίζοντας ακραίες καταστάσεις στην Ελληνική Θράκη.
Κάποια στιγμή, κάποια Ελληνική κυβέρνηση (όχι φυσικά η παρούσα των Τσίπρα - Καμμένου) θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα έτσι όπως απαιτείται... Πριν ο μεγαλομανής Ερντογάν αποφασίσει να αιματοκυλίσει την Ελλάδα... Άλλωστε, τα προληπτικά μέτρα είναι πάντοτε καλύτερα από την καταστολή, ιδιαίτερα απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν σέβεται κανέναν, ούτε τους πολίτες της χώρας τους οποίους στοχοποιεί και δολοφονεί για να καλύψει με αίμα τα εγκληματικά λάθη του "σουλτάνου"...


 Με τον Σενέρ Λεβέντ

Κρατάς μια χώρα υπό κατοχή για 41 χρόνια. Μετά από 41 χρόνια καλείς δημοσιογράφους και κάνεις δηλώσεις λέγοντας: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαίρεση στην Κύπρο. Εγώ επιθυμώ πιο πολύ τη λύση»!
Και ο δημοσιογράφος που έχει συνηθίσει να σε κολακεύει πάρα πολύ να δημοσιεύει με τεράστια γράμματα πρωτοσέλιδα ότι: «Η Τουρκία υποστηρίζει λύση στην Κύπρο».

Τι έκανες για τη λύση μέσα σε 41 χρόνια και τώρα ξεχείλισε η αγάπη σου για λύση;
Μας φυλάκισες στο μαντρί για 29 χρόνια.
Έκλεισες εμάς στη μια πλευρά και τους Ελληνοκύπριους στην άλλην.
Απαγόρευσες και στους δύο να περνούμε από το ένα μισό της πατρίδας μας στο άλλο.
Μετέφερες πληθυσμό στο νησί, πληθυσμό πολύ περισσότερο από τον δικό μας.
Περιέφραξες με σύρμα τις τέσσερις μεριές του νησιού ονομάζοντάς τες στρατιωτικές περιοχές.
Παρέδωσες στα φίδια το Βαρώσι το οποίο κατέκτησες.
Έφτιαξες περισσότερα τζαμιά παρά νοσοκομεία, σχολεία και δρόμους.

Πες, τι άλλο έκανες μέσα σε 41 χρόνια;
Πυροβόλησες τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας, έλιωσες το κεφάλι του Ισαάκ, γρονθοκόπησες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες πάνω στον λόφο στη Λουρουτζίνα;
Πρόσθεσες και εσύ τις κόκκινές σου γραμμές στην πράσινη γραμμή στο νησί.
Είπες ότι, τα πήρα με αίμα και δεν τα δίνω στο τραπέζι.
Εφηύρες τη «συνολική λύση». Και έθαψες σε αυτόν τον τάφο το Βαρώσι.
Καυχήθηκες ότι «δεν έδωσα έστω και μια σπιθαμή εδάφους, δεν απέσυρα έστω και έναν στρατιώτη».
Καταδίωξες όσους αντιτάχθηκαν σε όλα αυτά.
Επιχείρησες να τους φιμώσεις.
Παρακολούθησες τα τηλέφωνά τους.
Τους έβαλες βόμβες.
Τους πυροβόλησες.
Τους έριξες στη φυλακή.
Και τώρα έρχεσαι μπροστά μας και μας λες «εγώ θέλω τη λύση πιο πολύ απ’ όλους».

Ποιος είσαι εσύ;
Ένα κράτος που έκανε όνομα στον κόσμο η βαρβαρότητά του.
Αφού ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους τάισες σκατά, στους δικούς μας θα ταΐσεις φαγητό;
Η ιστορία είναι μόνο ιστορία εγκλημάτων.
Δεν έμεινε συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος που δεν τον φυλάκισες.
Οι επιδόσεις σου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι χειρότερες ακόμα και από τις φυλές της Αφρικής.
Ακόμα σαστίζω για το πώς σου έδωσαν τον τίτλο της εγγυήτριας δύναμης στην πατρίδα μας.

Μην ανησυχείς όμως. Ο Εγγλέζος δεν είναι κατώτερος από εσένα. Αλλά εκείνος κάνει τη δουλειά με λεπτότητα! Επιπλέον, δεν θεωρεί ότι οι διαμένοντες στο εξωτερικό είναι τόσο άνθρωποι όσο οι δικοί του πολίτες στη χώρα του. Εσύ ούτε αυτό δεν το έχεις. Ούτε τους δικούς σου πολίτες θεωρείς ανθρώπους.

Λες ότι «δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα».
Οι Κούρδοι είναι αποσχιστές επειδή ζήτησαν αυτονομία. Και πρέπει να δολοφονούνται.
Ούτε έγκυες γυναίκες άφησες ούτε παιδιά. Όλους τους δολοφόνησες.
Μυρίζεις αίμα και θάνατο. Από τις οθόνες στάζει αίμα, αναδύονται πτώματα.
Κοίτα πόσο υπάκουος είναι και ο ειρηνόφιλος Ελληνοκύπριος αδελφός μου!
Κάνει ό,τι μπορεί να σε σέβεται.
Μάλιστα κάνει τούμπες μπροστά σου για να συναντηθείς, να συνομιλήσεις μαζί του.
Δεν βγαίνει κανείς από αυτούς να σε ρωτήσει το εξής:
«Αφού η δική σου πατρίδα δεν μοιράζεται, η δική μου γιατί μοιράζεται;
Εσύ δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους, αλλά απαιτείς εγώ να μοιραστώ τα πάντα με εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριους.
Βομβαρδίζεις τους Κούρδους που σκάβουν χαντάκια, ενώ στην Κύπρο χαράσσεις σύνορα και βάζεις τον στρατό σου από πάνω.
Ιδρύεις κράτος.
Περιμένεις από εμένα να δώσω στη μειονότητα στην Κύπρο περισσότερα δικαιώματα από αυτά που εσύ θεωρείς πως είναι πολλά για τους Κούρδους στην Τουρκία!»


Να είσαι ευχαριστημένος που δεν σου τα λένε αυτά. Και εκτίμησε αυτήν την ευγένεια!

Εσύ είσαι ουσιαστικά το χειρότερο παράδειγμα για τη λύση του προβλήματος στην Κύπρο.
Διότι υποστηρίζεις την καταπίεση των μειονοτήτων.
Είσαι ρατσιστής.
Κοίτα, είμαστε και εμείς μειονότητα στην Κύπρο.
Το ένα τέταρτο του πληθυσμού.
Εσύ είσαι αυτός που άναψε το πράσινο φως για να μην μας αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα με την πλειονότητα.
Εσύ είσαι που διατάζεις να συνθλιβούν οι μειονότητες.
Εσύ είσαι που κάνεις Τούρκους με τη βία όσους δεν είναι Τούρκοι.
Να είμαστε ευχαριστημένοι με το χάλι μας;
Να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς επειδή οι Ελληνοκύπριοι φανατικοί δεν μας έκαναν αυτά που εσύ έκανες εκεί και δεν μας ανάγκασαν να γίνουμε Έλληνες;

Αν θες να μας κάνεις ένα καλό μετά από 41 χρόνια, σήκω και φύγε από πάνω από το κεφάλι μας!
Και μην ανησυχείς. Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας…

Πηγή Κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Στέλιου Παπαθεμελή

Οι ξένοι απεργάζονται, φανερά και στα παρασκήνια, μια νεοταξίτικη «λύση» του Κυπριακού. Αυτουργοί του σχεδιαζομένου εγκλήματος Τούρκοι, Άγγλοι, Αμερικανοί, συνεπικουρούμενοι από Βρυξέλλες-Βερολίνο με μαέστρο τον νεοταξίτη Νορβηγό πρώην Υπ.Εξ. Άιντε που εξ ονόματός τού κατά τα λοιπά αναξιόχρεου Ο.Η.Ε. διαδραματίζει τον πιο ύπουλο και σκοτεινό ρόλο. Τώρα δολοπλοκεί για 5μερή στο Νταβός.

Επειδή «ου γαρ εστί κρυπτόν ο εάν μη φανερωθή, ουδέ εγένετο απόκρυφον αλλ’ ίνα έλθη εις φανερόν» (Μάρκ.4,22) αποκαλύφθηκε η μυστική συνάντηση στο Λονδίνο με βρετανική πρωτοβουλία εκπροσώπων κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών που ορέγονται τουρκική λύση στην Κύπρο (Εφ. «Φιλελεύθερος» Λευκωσίας και ιδίως Π. Νεάρχου, «Επίκαιρα» 31/12/15).

Αγωνία της εγκληματικής παρέας η καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και επειδή η κατασκευή περί «πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου» ενδέχεται να μην αντέξει, μηχανεύονται εναλλακτική δικλείδα ασφαλείας υπέρ του Αττίλα, τις «προσωρινές παρεκκλίσεις».

Το αποφώλιον τέρας που προωθεί ο κοπτόμενος υπέρ της ταχείας «λύσης» ξένος παράγων είναι η δυσώνυμη «διζωνική με πολιτική ισότητα», ψευδώνυμο της διχοτόμησης σίγουρα, αλλά και πέραν αυτής ολοκληρωτικής τουρκοποίησης της Μεγαλονήσου.

Εννοείται ότι όλο αυτό το αλισβερίσι τού Άιντε με την Ε.Ε. στρέφεται κατά 2 χωρών μελών Ε.Ε.-Ευρωζώνης, Ελλάδος, Κύπρου. Και κατευθύνεται από μία χώρα, την Βρετανία, που είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης και ετοιμάζεται με προεξαγγελθέν δημοψήφισμα να βγει και με το άλλο. Φυσικά εξυπηρετεί τα επεκτατικά συμφέροντα της Τουρκίας, χώρας που εκβιάζει συστηματικά Ευρωαμερικανούς οι οποίοι, όπως στη περίπτωση του προσφυγικού –λαθρομεταναστευτικού, υποκύπτουν ευκόλως. Νηφάλιες φωνές σαν του Γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ στην Bild (30-12-15), που ξεκαθάρισε ότι στα επόμενα 20 χρόνια η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην Ε.Ε., πνίγονται. Ίδωμεν!

Είναι αδιανόητο Ελλάδα-Κύπρος να ανήκουν σε Ε.Ε. –Ευρωζώνη και να έχει το πάνω χέρι σ΄ αυτές η Τουρκία!

Δυστυχώς πρώτοι εμείς ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα Εισβολής, Κατοχής, Εποικισμού. Αφού εμείς δεν επικαλούμεθα τα ψηφίσματα 365/74, 367/75, 541/83, 544/83 και 550/84, που καταδικάζουν την Κατοχή και το Ψευδοκράτος με το οποίο απαγορεύουν οποιαδήποτε σχέση. Γιατί τότε οι ξένοι να είναι «πιο Έλληνες» και να μην συναντούν τον Ακιντζί στο ενδιαίτημά του;

Οι Ανανιστές όπως το έπραξαν και το 2004 κατακλύζουν τα κυπριακά media δημιουργώντας ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας για τάχα επικείμενη «λύση». Προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν μια «κουλτούρα συμβίωσης» όχι με το σύνοικο στοιχείο, αλλά με τον κατακτητή και τα παρακολουθήματά του.

Το πρόβλημα είναι ο ανίατος ελλαδοκυπριακός ενδοτισμός. Αυτήν την ώρα η επίσημη Ελλάς λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος. Αυτοπεριορίζεται στο ζήτημα εγγυήσεων, που οι ξένοι ετοιμάζονται να τις σερβίρουν ως «προσωρινές λύσεις» για να τις κάνουν εύπεπτες.

Ολόκληρο το υπόλοιπο πακέτο η Ελλάς το εμπιστεύεται στην κυπριακή ηγεσία όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ) είναι Ανανιστές.

Αυτοί κοντεύουν να… αγιοποιήσουν τον Μουσταφά Ακιντζί. Εκείνος όμως δεν ορρωδεί προ ουδενός. Τους δουλεύει αγρίως. Πρόσφατα στο CNN Turk, παρουσία του Προέδρου Aναστασιάδη, κράδαινε απειλές επιστροφής τού Barbaros αν επιχειρηθεί αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία επικαλούμενος την στάση του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα ως γνωστόν ούτε υπέγραψε ούτε εκύρωσε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Προ ημερών μάλιστα αρνήθηκε να υπογράψει το Ψήφισμα 70/235 για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Άρα εμμένει στο casus belli και τον στρατιωτικό εκβιασμό για να αποκτήσει παράνομα πλεονεκτήματα σε Κύπρο - Αιγαίο.

Οι ξένοι με τους ελληνόφωνους «Νενέκους» και την ανοχή μας, στήνουν χρονοδιαγράμματα για τεχνητές «λύσεις».

Για Κυπρίους και Ελλαδίτες πολιτικούς υπάρχει πρότυπο ηγέτη, ο Τάσσος. Κάντε το όπως ο Τάσσος! Ακούμε στο ΡΙΚ διαφόρους ρήτορες να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία (πάλι καλά!), αλλά εμπιστεύονται τον …Ακιντζί (sic!). Παρανοϊκό αφού αυτός είναι η εγκυρότερη φωνή του Ερντογάν.

Το τραγελαφικό κατασκεύασμα των ξένων που ψευδεπιγράφεται λύση είναι για τα σκουπίδια. Λύση δεν υπάρχει αν δεν φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης ή έποικος του Αττίλα, δεν εξαλειφθούν οι τουρκοαγγλικές εγγυήσεις (οι ελληνικές ακυρώθηκαν με το «η Κύπρος είναι μακρυά» και τη ματαίωση των S-300).

Η αγρίως χειμαζομένη σήμερα Ελλάς στα θέματα της οικονομίας πρέπει να αναστείλει κάθε διαδικασία που αφορά τα μείζονα εθνικά θέματα, εξαγοράζοντας χρόνο για ανάκτηση ισχύος.

Επ’ ευκαιρία ο αμερικανός νομπελίστας Stiglitz σε πρωτοχρονιάτικο άρθρο του (Νέα 02-01-16) αποκαθηλώνει την βερολίνεια λιτότητα επισημαίνοντας ότι καμία οικονομική ανάπτυξη δεν θα υπάρξει χωρίς τόνωση της ενεργού ζήτησης που βρίσκεται στον αντίποδα της λιτότητας.

Δεν τον ακούει κανείς. Αλλά «έσεται ήμαρ».

Μη σκύβετε! «Κανείς δε θα μπορέσει ν’ ανεβεί στην πλάτη σου, αν εσύ δεν σκύψεις» (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η αντιπολίτευση βράζει στο ζουμί της…

Του Γιώργου Πετράκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τα δίκια του γκρινιάζοντας με την αντιπολίτευση. Και θα είχε απόλυτα δίκιο εάν δεν είχε κάνει και ο ίδιος, τα ίδια προηγουμένως.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διερωτάται και το κάνει και δημοσίως με τα επανωτά non paper, οπως τον παλιό καλό καιρό της εποχής των «θριάμβων» της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στην συντριβή του Γ΄Μνημονιου, ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάει η αντιπολίτευση, η οποία πριν έξι μήνες τον κατηγορούσε ότι δεν κάνει τίποτα και τώρα τον πολεμά επειδή τα κάνει όλα γρήγορα.

Με τα μάτια του πρωθυπουργού είναι εντελώς παράλογο να του κάνουν κριτική για το Μνημόνιο του, εκείνοι που μας έφεραν δυο Μνημόνια πριν από αυτό.

Έχει τα δίκια του ο κ. Τσίπρας καθώς ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ, ούτε ο Λεβέντης προήλθαν από παρθενογένεση. Όλοι γνωριζόμαστε και όλοι ξέρουμε τι έχει επιτύχει και τι έχει διαπράξει ο καθένας στην πορεια του.

Αυτό που παρακάμπτει ο κ. Τσίπρας είναι ότι, οπως γνωρίζουμε τους άλλους, έτσι γνωρίζουμε πια καλά και τον ίδιο και το μείγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, για το …καλό μας έφεραν το ΔΝΤ και το Μνημόνιο… Για να μπορέσουμε να ανασάνουμε και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος έφερε ο κ. Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζελος το άλλο Μνημόνιο… Ετσι και ο Αλέξης Τσιπρας με την στήριξη του Πάνου Καμμένου δεν κάνει φυσικά την Αριστερή στροφή στην Ευρώπη, αλλά μας περνάει από τον στίφτη του Τρίτου Μνημονίου, με την ελπίδα ότι πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το σοκ, θα βρεθούμε στις λεωφόρους της ανάπτυξης και της ευημερίας, και έτσι θα εξασφαλίσουν και την δική τους ευημερία και μακροημέρευση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και οι άλλοι με τα ίδια μυαλά, φωνάζουν νομίζοντας ότι δυσκολεύοντας την ζωή του Τσιπρα, κερδίζουν πόντους. ΛΑΘΟΣ…

Και το λάθος είναι για όλους. Για μια ακόμη φορά όλοι κάνουμε το λάθος.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες επιλογών που έκαναν, αλλά κυρίως εκείνων που δεν έκαναν στις δύσκολες στιγμές. Οι μικρότεροι, οπως το ΠΟΤΑΜΙ και ο Λεβέντης, απλώς θα πληρώνουν το ότι μια πάνε στην πρύμνη, μια στην πλώρη της βάρκας νομίζοντας ότι είναι αυτοί που την βοηθούν να επιπλέει.

Και ο κ. Τσίπρας και ο εταίρος του Πάνος Καμμενος θα πληρώνουν όχι μόνο τις συνέπειες του δικού τους Μνημονίου, αλλά την εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Και το τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί όταν σε εξαπατούν μια, δυο, τρεις φορές τότε η οργή είναι μεγαλύτερη.

Ο λάκκος των Λεόντων στον οποίο συνειδητά μπήκε ο κ. Τσίπρας καθώς πάνω απ’ όλα μετρά η εξουσία, αναδεικνύεται σε παγίδα και για την αντιπολίτευση. Που κινδυνεύει να ξεχάσει ποια είναι, από πού έρχεται και που πρέπει να πάει.

Στην Ελλάδα ουδείς πλέον αναμάρτητος. Και ο πρώτος που θα βγει από αυτή την παγίδα, χωρίς να δηλώνει …αντιμνημονιακος ενώ εφαρμόζει ή έχει εφαρμόσει τα πιο σκληρά Μνημόνια είναι αυτός που θα κερδίσει. Και μαζί με αυτόν θα κερδίσει και η Ελλάδα.

Γιατί τώρα πια δεν μετρά η ταμπέλα του Αντιμνημονιακου, του Αριστερού ή του Δεξιού. Έχουν όλοι ισοπεδωθεί από τον οδοστρωτήρα της χρεωκοπίας της χώρας. Ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας… Απλώς είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε όλοι μπροστά. Γνωρίζοντας το αμαρτωλό παρελθόν μας, γνωρίζοντας τα βαρίδια που μας τραβούν στον βυθό….

Χαράσσοντας την πορεια μπροστά. Χωρίς να υποκρινόμαστε ότι ήρθαμε από το διάστημα. Και αυτό ισχύει τόσο για τους ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ, οσο και για τους απέναντι…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND αποκατέστησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μέσω του Διαδικτύου με την αμερικανική NSA, την οποία είχε διακόψει πέρυσι έπειτα από τη διένεξη για τις πρακτικές των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η BND είχε σταματήσει να στέλνει στην NSA δεδομένα που συλλέγει στον σταθμό επιτήρησης του Μπαντ Άιμπλινγκ, στη Βαυαρία.

Η κίνηση αυτή, που ακολούθησε τις σφοδρές επικρίσεις σε βάρος της BND διότι φέρεται να βοηθούσε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, προκάλεσε τριβές στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον και δίχασε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικές εφημερίδες, η συνεργασία όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται στον σταθμό του Μπαντ Άιμπλινγκ αποκαταστάθηκε και η NSA λαμβάνει ξανά πληροφορίες από την BND.

Ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση χωρών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις, στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη) όπως και στην Ασία (Αφγανιστάν), σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα επισήμως κανένα σχόλιο από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά. Η εξέλιξη πάντως ακολουθεί την αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, έπειτα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, αλλά και την ειδοποίηση περί του ενδεχομένου να διαπραχθούν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η πληροφορία για την απειλή επιθέσεων στο Μόναχο, που πιστεύεται ότι διαβιβάστηκε στο Βερολίνο από κάποια συμμαχική χώρα, οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ να ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Germany
Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Παρέμβαση για την εξομάλυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην πΓΔΜ, αλλά και για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι θα συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου στην ατζέντα θα βρεθεί και το κυπριακό και το σκοπιανό…

Σύμφωνα με το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας, στις μεταρρυθμίσεις και την δημοκρατική διαδικασία, την αύξηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας καθώς και σε θέματα ασφάλειας, όπως και στην διαδικασία ενσωμάτωσης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Η πΓΔΜ έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η πραγματοποίηση των πρόωρων εκλογών τις οποίες επέβαλε ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα, με την προσδοκία ότι η αδιάβλητη διεξαγωγή τους (πιθανότατα τον Απρίλιο) θα ανοίξει τον δρόμο για την ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM, δεν συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής, έχοντας καταγγείλει ευρύτατη νοθεία στις τελευταίες εκλογές.

Τα Σκόπια αντιμετωπίζουν εντονότατη πίεση και από το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη και πυρήνων αλβανόφωνων κυρίως, που συνδέονται με ακραίους ισλαμιστές, ενώ τα αδιέξοδα της χώρας και σε οικονομικό επίπεδο εντείνονται λόγω του παγώματος της ευρωατλαντικής πορείας της.

Στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την απόφαση του Βουκουρεστίου, διαμορφώνεται κλίμα για άσκηση πίεσης ώστε μέχρι τον Ιούλιο, όταν συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας, είτε να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, είτε να επιδιωχθεί η παράκαμψη της απόφασης αυτής, με την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM, κάτι που θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφόρα την Ε.Ε., η Κομισιόν αναμένει την διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο προκειμένου να εκδώσει την έκθεσή της για την πΓΔΜ, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει ισχυρή σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-πΓΔΜ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιούνιου.

Η Αθήνα κινείται πλέον με άλλους ρυθμούς, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς μετά την πρωτοβουλία για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φέρεται να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα που υπερβαίνει το γνωστό πλαίσιο της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes» κυρίως σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας και το χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Αν και ο υπουργός εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην επίσκεψή του στην Αθήνα χαρακτήρισε «βουνό» το θέμα της ονομασίας, ο ηγέτης του αλβανόφωνου κυβερνητικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, που συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά, διαπίστωσε όπως είπε «καλή θέληση και ετοιμότητα της Αθήνας για επίλυση του θέματος της ονομασίας» ενώ και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εργασθεί για να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ν. Γκρουέφσκι στην Ουάσιγκτον από το 2011, όταν είχε συναντηθεί επίσης με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και την τότε υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου