Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Ιαν 2016


Του Α. Λεώνη

Το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα εργάζεται σταθερά και οργανωμένα στην τελική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και εξαφάνιση του ρευστού χρήματος με πρόσχημα την φοροδιαφυγή και την παράνομη δραστηριότητα. Η κυβέρνηση προωθεί την χρήση των ηλεκτρονικών καρτών και ήδη έχει εξαγγείλει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Για το σκοπό αυτό μας παρέχονται διάφορες ‘εξυπηρετήσεις’.

Ο στόχος, τσέπη άδεια αλλά όλοι με ‘ηλεκτρονικά πορτοφόλια’. Και είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι όταν έχουν άϋλη πίστωση –και όχι τον περιορισμό του φυσικού χρήματος- ξεφεύγουν ευκολότερα και ξοδεύουν περισσότερα διότι απλά δεν νιώθουν το φυσικό όριο που θέτει η έλλειψη του φυσικού χρήματος. Ας δούμε πόσο εκτινάχθηκαν οι προϋπολογισμοί των οικογενειών από τότε που άρχισε η χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Κι αυτό γιατί επιτρέπει στον καθένα να αγοράζει και πέραν των πραγματικών δυνατοτήτων του, με πίστωση.

Μια κοινωνία χωρίς ρευστό χρήμα κατ’ αρχήν βρίσκεται ολοκληρωτικά στην ‘αγκαλιά’ των Τραπεζών. Κατά συνέπεια όλες οι χρηματικές κινήσεις του, καταγράφονται και αρχειοθετούνται από τις Τράπεζες απεικονίζοντας έμμεσα τον τρόπο ζωής μας.

Ας παραλείψουμε το γεγονός ότι οι Τράπεζες κερδίζουν εκμεταλλευόμενες την κίνηση των ‘χρημάτων’ αποκλειστικά μέσω αυτών και το γεγονός ότι έτσι καταφέρνουν να ελαττώσουν τα έξοδά τους και ας δούμε αναλυτικά μερικές άλλες πολύ βασικές συνέπειες:

Απόλυτος Οικονομικός και πολιτικός έλεγχος

Με βάση αυτά τα αρχεία οι Τράπεζες θα γνωρίζουν όλες τις «επιλογές» μας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε στιγμή ΟΛΟΙ θα είναι εν δυνάμει αντικείμενα για εκβιασμό. Οι Τράπεζες και συνακόλουθα η ολιγαρχία η οποία θα τις ελέγχει θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα για εμάς, εμείς όμως τίποτα δεν θα γνωρίζουμε για αυτούς. Αφού αυτοί θα είναι ‘αόρατοι’ για μας.

Θα είναι εύκολο να γνωρίζουν και να συμπεραίνουν το πώς σκεφτόμαστε δηλαδή τι ιδέες έχουμε και αν αυτές δεν αρέσουν στο σύστημα τότε αυτές θα διώκονται εύκολα και σχεδόν αυτόματα, και μάλιστα χωρίς αστοχίες.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα καταργεί ακόμη και τους παραδοσιακούς ρουφιάνους. Δηλαδή θα έχουμε επαναφορά του ΄κουμμουνισμού’ από την άλλη πόρτα, με την έννοια ότι μελλοντικά κάποιοι άλλοι θα είναι σε θέση να μετρήσουν το έχειν και τις καταναλωτικές δαπάνες του κάθε πολίτη και στη συνέχεια θα μπορούν να καθορίζουν τις ανάγκες του. Δηλαδή αυτοί θα ορίζουν αυτό που λέχθηκε από τους θεωρητικούς του κομμουνισμού δηλαδή ‘στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του’. Μόνο που αυτό δεν θα προσδιορίζεται από το ίδιο το άτομο αλλά από τρίτους.

Τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών επίσης μπορεί να είναι όχι μόνο ανιχνεύσιμα αλλά και εκμεταλλεύσιμα. Αν για παράδειγμα πήγε στον Ψυχίατρο και στη συνέχεια πήγε στο φαρμακείο και πήρε το συγκεκριμένο φάρμακο, κλπ. Και γίνεται αντιληπτό πόσο άσχημο είναι αυτές οι πληροφορίες να είναι εκμεταλλεύσιμες από τρίτους (πχ ασφαλιστικές εταιρείες, κλπ.);

Ακόμα και οι απ’ ευθείας συναλλαγές μεταξύ πολιτών θα πρέπει να γίνονται μέσω των Τραπεζών, κάτω δηλαδή από το άγρυπνο μάτι του μεγάλου αδερφού. Συνεπώς η ιδιωτική ζωή και η ατομικότητα υπό πλήρη εξαφάνιση.

Από την άλλη πλευρά η χρήση του ρευστού χρήματος όπως το ξέρουμε σήμερα, βοηθά στον έλεγχο των δαπανών μας. Έτσι πχ αν έχεις χρήματα αγοράζεις, αν δεν έχεις δεν αγοράζεις ή περιορίζεσαι στα απολύτως αναγκαία.

Η κατάργηση των μετρητών είναι η κατάργηση του δικαιώματος του κάθε πολίτη να μπορεί να αγοράζει ανώνυμα χωρίς να καταγράφεται. Συνεπώς η χρήση των μετρητών σημαίνει ελευθερία επιλογών χωρίς να νιώθει κάποιος ότι παρακολουθείται λόγω αυτών. Από την άλλη οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (καταγραφόμενο χρήμα), οι πολίτες θα είναι αιχμάλωτοι της εκάστοτε εξουσίας.

Ενοποίηση των Βάσεων Δεδομένων

Η ενοποίηση των Βάσεων δεδομένων σε συνδυασμό με την κατάργηση του ρευστού χρήματος είναι η απαρχή του απόλυτου ολοκληρωτισμού. Η ελευθερία των ανθρώπων όχι απλώς συρρικνώνεται – αλλά καταργείται πλήρως. Γνωρίζουμε σήμερα τις όψεις του φασισμού και την βαρβαρότητα του. Όμως η ενοποίηση των Βάσεων Δεδομένων οδηγεί σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, είναι ο απόλυτος εφιάλτης.

Δεν υπάρχει δικτάτορας, διεστραμμένος ή άλλος παθολογικός τύπος, ο οποίος θα έρθει στην εξουσία και δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες που παρέχονται από μια ολοκληρωμένη Βάση Δεδομένων. Και τότε θα αρχίσει ένα νέο-εποχικό δράμα – που ακόμη δεν μπορούμε να το φανταστούμε.

Οι επιδιώξεις ενός αρχομανούς θα μπορούν να επιβληθούν με αφόρητές μαζικές, στερήσεις (πείνα, φτώχια, ανέχεια, έλλειψη υγείας, παιδείας, περιουσία δηλ. αποστέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων) ώστε οι πολίτες να υποκύψουν στις διεστραμμένες βουλές του. Τα πυρηνικά όπλα μπορεί να επιφέρουν την φυσική καταστροφή μέρους της ανθρωπότητας. Οι χρήση των ενοποιημένων Βάσεων Δεδομένων μπορεί να ‘αλυσοδέσουν’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτόματα. Γι’ αυτό ας προσέχουμε στο τι μας ετοιμάζουν.

Το μαύρο χρήμα

Άνθρωποι οι οποίοι θα βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά ή επειδή προσέφεραν κατάλληλες ‘υπηρεσίες’ (ή ακόμα και χάκερς) θα μπορούν να εμφανίζουν αθρόα πλαστικό χρήμα στο λογαριασμό τους. Κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει απόλυτα το σύστημα.
Δηλαδή, θα υπάρχει και πάλι «μαύρο» χρήμα αλλά ηλεκτρονικό αυτή τη φορά και το κυριότερο προσβάσιμο μόνο στους αρεστούς και σε αυτούς που εργάζονται πιστά για το «βαθύ κράτος». Μάλιστα το μαύρο χρήμα θα πολλαπλασιάζεται ταχύτητα.
Όταν καταργηθεί το χαρτί, η απόδειξη για το τί είμαστε και τι διαθέτουμε, τότε ο μόνος εγγυητής θα μείνει το ηλεκτρονικό σύστημα.
Τι θα μας πούνε τότε τα ΜΜΕ ότι υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων;

Οι διαφορετικού τύπου κλοπές καθώς και οι αμφισβητήσεις διαφόρων συναλλαγών θα είναι τόσες πολλές που τα δικαστήρια δεν πρόκειται να τις προλάβουν.

Μονοπώλιο συναλλαγών

Όταν απομείνουν μόνο οι ‘πλαστικές’ συναλλαγές, τότε ποιος θα προστατεύσει τους πολίτες από τους άπληστους Τραπεζίτες; Αν προφασιστούν για παράδειγμα λόγους «οικονομικής κρίσης» ή άλλους λόγους και θέλουν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια τότε, πως θα μπορέσουν οι πολίτες να προστατεύσουν τα χρήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη, από την ‘αφαίμαξη’ των Τραπεζών;

Ακόμη, σήμερα για παράδειγμα οι πολίτες όταν βρίσκονται σε ανέχεια και ταυτόχρονα με μεγάλες φορολογικές οφειλές επιλέγουν να πληρώσουν την συντήρηση της οικογένειάς τους και να αφήσουν απλήρωτο το φόρο τους. Όμως με τη καθιέρωση του πλαστικού χρήματος το κράτος θα μπορεί να παίρνει απευθείας το φόρο, αψηφώντας για την κατάσταση των πολιτών και αφήνοντας τους σε απόλυτη ένδεια.

Ο κίνδυνος της εξαφάνισης

Όταν καταργηθεί το χαρτί, και τα μεταλλικά νομίσματα, τότε η ύπαρξη όχι μόνο του χρήματος αλλά και του πολίτη θα είναι μερικές ηλεκτρονικές εγγραφές στις οποίες μάλιστα δεν έχει πρόσβαση. Αν όμως παύσουν να υπάρχουν και οι ηλεκτρονικές εγγραφές, τότε απλά ακόμη και αυτή η ύπαρξη του πολίτη ‘εξαφανίζεται’!. Παύει να υπάρχει!

Δεν θα υπάρχει χαρτί που να αποδεικνύει ότι είχατε μισθοδοσία, ή ότι είχατε…τόσο «ηλεκτρονικό χρήμα» στον λογαριασμό σας. Τα ίχνη εξαφανίζονται εύκολα διότι είναι άϋλα. Σε μια πιο προχωρημένη εκδοχή, τότε ο κρατικός μηχανισμός απλά θα μπορεί ακόμη και να «εξαφανίσει» ηλεκτρονικά έναν άνθρωπο. Δηλαδή έμμεσα ακόμη και η ύπαρξή μας θα επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από το κράτος.

Δρόμος χωρίς επιστροφή

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές περιπτώσεις των συνεπειών απόσυρσης του ρευστού χρήματος. Σήμερα που οι συναλλαγές γίνονται και με ρευστό χρήμα ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πολιτών είναι σχετικά δύσκολη και ανακριβής. Παρ’ όλα αυτά, ήδη αρκετοί πολίτες φαίνεται να αποδέχονται από τα όσα λέγονται για διευκολύνσεις που παρέχει το πλαστικό χρήμα και σκέφτονται θετικά στο ζήτημα της κατάργησης του ρευστού χρήματος. Στις Σκανδιναβικές χώρες αυτό θεωρείται αυτονόητο. Όμως δεν φαίνεται να έχουν σταθμίσει καλά τις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος. Όταν συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες θα είναι πολύ αργά. Η πόρτα της φυλακής θα έχει κλείσει και το κλειδί – η ελευθερία – θα έχει χαθεί.
Και οι γραφές προ είπαν…

Η αποκάλυψη του Ιωάννη στο Κεφ. Ιγ’ 16, αναφέρει: “ἵνα δώσουσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπί τῆς χειρός αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπί τῶν μετώπων αὐτῶν, καί ἵνα μή τις δύναται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μή ὁ ἔχων τό χάραγμα, τό ὂνομα τοῦ θηρίου ἢ τόν ἀριθμόν τοῦ θηρίου˙ ἀριθμός γάρ ἀνθρώπου ἐστί καί ὁ ἀριθμός αὐτοῦ χξς“ = 666.»

Ακόμη η παράδοση σχετικά με τον Πατροκοσμά αναφέρει ότι μεταξύ των άλλων: «Θα “ρθεί καιρός, που θα σάς πουν να βουλωθείτε με τη βούλα τού Σατανά. Να μη βουλωθείτε. Αν βουλωθείτε, και στου βοδιού το κέρατο να κρυφθείτε, θα σάς βρουν» Δηλαδή έχουμε ένα κείμενο γραμμένο σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια και μια προφητεία 250 ετών παλιά, αλλά και πολλές άλλες πρόσφατες προρρήσεις συγχρόνων αγίων που εξειδικεύουν τα όσα πρόκειται να συμβούν. Και όμως κανενός δεν ιδρώνει το αυτί! Τι σύμπτωση. Δεν φαίνονται να γίνονται κατανοητά ούτε τα σημεία των καιρών;

Με τις νέες ταυτότητες με τα ηλεκτρονικά microchips, οι πολίτες θα παρακολουθούνται από τον big brother νύχτα και μέρα. Και όμως ούτε καν σαν σκέψη δεν φαίνεται να περνάει από μέρος των πολιτών και τα σύγχρονα ΜΜΕ. Δεν βρίσκουν πολύ ανησυχητικό ότι ένα ιερό κείμενο που περιγράφει φρικτά πράγματα που θα συμβούν σε όσους αποδεχτούν το «χάραγμα», μετά από δύο χιλιετίες πιθανόν να οδηγείται προς επαλήθευση.

Πηγή EfenPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

H​​ Eυρώπη φοβάται τον Eθνικισμό, την πανικοβάλλει το δικό της αποκύημα. Tυπικό γέννημα του Διαφωτισμού ο Eθνικισμός, άρρηκτα δεμένος με την καύχηση για την κατακράτος νίκη καταπάνω στο σκοτάδι του Mεσαίωνα, και με το έθνος-κράτος θεμελιωμένο στη θεσμοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, στην απολυτοποίηση των οραμάτων της ατομοκεντρικής κατασφάλισης.

Ξανάζησε η Eυρώπη τον Eθνικισμό σαν εφιάλτη και φοβάται τώρα τα καινούργια συμπτώματα: τους Nεοναζιστές, τη Λεπέν, τα κλειστά σύνορα, τον πολιτικό (και όχι μόνο) τραμπουκισμό. Oλη η προσοχή στα συμπτώματα, καμιά έγνοια - ενδιαφέρον - ψάξιμο για τις αιτίες, για την αναγωγή στην καταγωγή του φαινομένου.

Nαι, είναι αρρώστια ο Eθνικισμός, γι’ αυτό και πρώτο ζητούμενο η σωστή διάγνωση, ο διαυγής ορισμός. Eίναι αρρώστια, διαστροφή, είναι η αλλοτρίωση του πατριωτισμού σε ιδεολογία. Kαι ποτέ δεν βγήκε κάτι θετικό (καλό για όλους) από τη διαστροφή, την αλλοτρίωση. Kάθε σύγχυση του πατριωτισμού με τον Eθνικισμό, αφελής ή σκόπιμη, παράγει μόνο αρνητικό αποτέλεσμα.

O πατριωτισμός είναι φυσιολογικό σύμπτωμα, συνοδεύει το ανθρώπινο φαινόμενο όπου γης, διαχρονικά. Eίναι στη «φύση» του ανθρώπου (στα γνωρίσματα του είδους) να συνδέεται με τη γη που την κατοικεί, την καλλιεργεί, της καταθέτει μόχθο και ιδρώτα. Eίναι και «ζώον κοινωνικόν φύσει» (από τη φύση του) ο άνθρωπος, δένεται τόσο με την πάτρια γη όσο και με τους συν-πατριώτες: κοινωνεί μαζί τους τις ανάγκες του, μοιράζεται την ικανοποίηση των αναγκών του, κοινωνεί τη ζωή και την ύπαρξη – συζεί, συνυπάρχει.

Tο δέσιμό του με τη γη-πατρίδα και τους συμπατριώτες το υπεράσπιζε ο άνθρωπος ακόμα και με θυσία της ζωής του. Που σημαίνει: ότι η γη και οι συν-κοινωνοί ήταν γι’ αυτόν τόσο πολύτιμα, ζωτικά δεδομένα, που χωρίς αυτά δεν άξιζε να ζει – προτιμούσε να πεθάνει, παρά να τα χάσει. Tο σπίτι - στέγη - εστία, οι τάφοι των προγόνων, οι «βωμοί» και τα «ιερά» (: τόποι όπου γινόταν πράξη η σχέση με το υπερβατικό), όπως και οι συν-κοινωνοί των αναγκών, όσοι μετείχαν στην πραγμάτωση της «κοινότητας» του βίου, συνθέτανε για τον άνθρωπο την οικειότητα της πατρίδας, την πιστότητα στο ίδιο το δώρο της ζωής – και αυτό το βιούμενο γεγονός το λέγανε «πατριωτισμό».

Xρειάζεται η άνεση διατριβής για να εντοπιστούν οι ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν βαθμιαία στην υποβάθμιση ή και εξαφάνιση του κοινοτικού βίου, στην προτίμηση των ανθρώπων για τη μαζική, απρόσωπη συνοίκηση. Aλλαξαν οι ανάγκες, καινούργιες ανάγκες γέννησαν τη μεγαλούπολη, εξαφάνισαν την κοινότητα.

Στη μεγαλούπολη χάνεται κάθε επαφή με τη γη, η σχέση με τον συνάνθρωπο είναι ατομική επιλογή, όχι αυτονόητη αυθορμησία. H κατοικία είναι ιδιόκτητος ή ενοικιαζόμενος «αέρας»: διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίσμα, η γη κρύβεται με άσφαλτο, οι συνένοικοι τυχαία συναντώνται στους κοινόχρηστους χώρους. Tο διαμέρισμα προϋποθέτει εναλλασσόμενους ενοίκους, τους οποιουσδήποτε, δεν έχει προδιαγραφές εξυπηρέτησης συγκεκριμένης οικογένειας. «Bωμοί» και «ιερά», άξονες συνοχής των σχέσεων κοινωνίας, περιττεύουν, αφού κάθε σχεδόν σχέση είναι συναλλαγή. Kαι η έννοια του «ιερού» παραπέμπει πια μόνο σε ατομικές επιλογές ατομικών «πεποιθήσεων» γι’ αυτό και υπάρχει στις σύγχρονες πόλεις ποικιλία από ναούς και τεμένη για την «εξυπηρέτηση των ατομικών θρησκευτικών αναγκών». Aκόμα και οι τάφοι ενοικιάζονται, δηλαδή στα τρία χρόνια τα οστά πρέπει να εκταφούν, να πακεταριστούν σε οστεοφυλάκιο – με εναλλακτική λύση την αποτέφρωση: πρωτογονισμό επιδεικτικού μηδενισμού, έμπρακτη χλεύη της «επ’ ελπίδι σποράς».

H περίπου εξάλειψη του πατριωτισμού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αλλαγής των ιστορικών συνθηκών, ήταν και μεθοδική επιδίωξη του Διαφωτισμού: τουλάχιστον του αμφιπρόσωπου γεννήματος, μαρξισμού - καπιταλισμού, που έδωσε ιστορική σάρκα στον Διαφωτισμό. Kαι οι δύο εκφάνσεις του ίδιου γεννήματος είδαν στον πατριωτισμό την αντιστροφή της δικής τους οπτικής, την αναίρεση του δόγματος ότι το κοινωνικό γεγονός το συνιστούν «τάξεις», δηλαδή συμφέροντα και όχι σχέσεις κοινωνίας. Γι’ αυτό επιδίωξαν (και πέτυχαν) τη συκοφαντική εξουδετέρωση του αντιπάλου: να ταυτιστεί στις συνειδήσεις ο πατριωτισμός με την αλλοτρίωση και εξαμβλωματική του παραποίηση σε ατομιστική ιδεοληψία: σε εθνικισμό.

Σπασμοί ιστορικού τέλους του «παραδείγματος», οι εμπειρικές ψηλαφήσεις αποδείχνονται πειστικότερες από τα συκοφαντικά επινοήματα. Tο υποτιθέμενο όραμα της «αταξικής κοινωνίας», τη «νίκη του προλεταριάτου», την ταξινόμησε ο 20ός αιώνας στις κορυφαίες εκφάνσεις της απανθρωπίας και εφιαλτικής φρίκης που γνώρισε η ανθρώπινη Iστορία. Kαι σήμερα ζούμε σε εξέλιξη την ταξιθέτηση, στα ίδια κορυφώματα πρωτογονισμού και θηριωδίας, της άλλης όψης του «διαφωτιστικού» Iανού: τον παγκοσμιοποιημένο ολοκληρωτισμό της απανθρωπίας των «Aγορών»: Nα λεηλατείται από τοκογλύφους ο κοινωνικός πλούτος της συλλογικότητας, να λογαριάζεται «πρόοδος» και «εκσυγχρονισμός» η βάναυση εξαφάνιση του «κοινωνικού κράτους», ιδιωτικοί οίκοι κερδοσκόπων να «αξιολογούν» τη φερεγγυότητα κρατών και να υποθηκεύουν εκβιαστικά τον πλούτο τους. Tο χρήμα δεν έχει πια τίποτε να κάνει με σχέσεις ανταλλακτικές και αμοιβή εργασίας, δεν υπηρετεί την κοινωνία των αναγκών. Eίναι αφηρημένο λογιστικό μέγεθος που μετράει την πλεονεξία και τη μέθη ισχύος ως αυταξίες σε ένα σαδο-μαζοχιστικό, φρικώδες παιχνίδι τζόγου στα διεθνή Xρηματιστήρια.

Aχτίδα προμηνύματος ότι καταρρέει και η δεύτερη όψη του αμφιπρόσωπου Διαφωτισμού είναι ο «Eυρωσκεπτικισμός». Σημαίνει: λέμε ναι στην ενωμένη Eυρώπη, λέμε όχι στην Eυρωμαρμελάδα. Kάθε ευρωπαϊκή κοινωνία να σώζει οπωσδήποτε το θησαύρισμα της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας της, ένσαρκο σε θεσμούς και κοινωνικές λειτουργίες. Eίναι σκέτη παράνοια, αλλά και αυτοκτονία της Eυρώπης να λειτουργεί ο Πορτογάλος σαν Bρετανός, ο Oύγγρος σαν Γερμανός, ο Φινλανδός σαν Iσπανός, τα σχολειά και τα πανεπιστήμια της Γαλλίας ίδια με της Δανίας, τα συνδικάτα ή τα δικαστήρια της Iταλίας να συστοιχούν με αυτά της Oλλανδίας.

H ταυτότητα (γι’ αυτό και δύναμη) της Eυρώπης είναι η δυναμική πολυμορφία και διαφορότητα των λαών της, η έμπρακτη αντίστασή τους στην ισοπεδωτική ομοιομορφοποίηση που απαιτούν οι «Aγορές», στην εκδοχή φορέων συναρπαστικής πολιτισμικής ετερότητας σαν απρόσωπων, αδιαφοροποίητων μονάδων καταναλωτικής αδηφαγίας.

O Eθνικισμός είναι διαστροφή, αρρώστια, ο Eυρωσκεπτικισμός αχτίδα ελπίδας. Δεν συμβιβάζονται.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «εξαφανίστηκαν» από το Αιγαίο μετά από σαράντα χρόνια! Οχι, δεν είναι αστείο αλλά πραγματικό γεγονός!

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «εξαφανίστηκαν» από το Αιγαίο μετά από σαράντα χρόνια! Οχι, δεν είναι αστείο αλλά πραγματικό γεγονός! Το τελευταίο εικοσαήμερο τα τουρκικά μαχητικά έχουν αναστείλει την προκλητική δραστηριότητά τους στο αρχιπέλαγος φοβούμενα την ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη κρούσης που πλέει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του ISIS στη Συρία.

Ελάτε να σας αποκαλύψω τι έπαθαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16 όταν το απομεσήμερο της 9ης Δεκεμβρίου του 2015 μπήκαν απροειδοποίητα στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο και λόγω της προκλητικής τους στάσης ενεπλάκησαν σε τρεις αερομαχίες με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών μαχητικών! Ξαφνικά οι Τούρκοι πιλότοι, ενώ πετούσαν ανοιχτά της Λήμνου, αντιλήφθηκαν ότι είχαν εγκλωβιστεί από αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 ενός ρωσικού καταδρομικού πλοίου που έπλεε στην περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά και το σύστημα ενεργοποίησης των όπλων του τουρκικού F-16!

Έχασαν τη «μαγκιά» και τον «τσαμπουκά» τους

Σύμφωνα με περιγραφή Ελληνα αεροπόρου που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε real time την αεροπορική εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο, «τα τουρκικά μαχητικά αιφνιδίως έχασαν τη «μαγκιά» και τον «τσαμπουκά» τους και σαν ζαλισμένα κοτόπουλα άρχισαν να κάνουν ακατανόητους κύκλους σαν να είχαν πάθει βέρτιγκο (ίλιγγο) και να έχαναν τον προσανατολισμό τους! Ηταν εγκλωβισμένα από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ρώσικου καταδρομικού που έπλεε στο Αιγαίο»!

Πλέον από την 9η Δεκεμβρίου του 2015 οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν εντάξει και το Αιγαίο στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων (no fly zone) που δημιούργησαν για τα τουρκικά μαχητικά μετά την κατάρρευση του SU-24 στη Συρία το πρωί της 24ης Νοεμβρίου! Επί της ουσίας η Μόσχα εξαναγκάζει την Αγκυρα να μην πετάνε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εντός του βεληνεκούς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να «ξεμυτίσει» καθώς η ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα σχεδόν την έχει περικυκλώσει.

Σφίγγες οι Ρώσοι, αφήνουν μόνο υπονοούμενα

Τον εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο από τα αντιαεροπορικά συστήματα του ρωσικού στόλου κατέγραψαν τα ελληνικά ραντάρ, άρα και το ΝΑΤΟ, ωστόσο άπαντες τηρούν «σιγήν ιχθύος» και στάση αναμονής. Ρώτησα επ' αυτού τον Πάνο Καμμένο και έκανε τον «ψόφιο κοριό» χωρίς να έχει καμία διάθεση να συζητήσει το θέμα, τουλάχιστον δημοσίως. Το δε ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, που θεωρούν το Αιγαίο «μακρινό σύνορό» τους, δηλαδή δική τους «Ζώνη Ευθύνης», λογικά δεν θα ήθελαν εντός αυτής ούτε να επιχειρεί η Ρωσία αλλά και ούτε να προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο με τυχόν κατάρρευση τουρκικού μαχητικού από ρωσικό πύραυλο ως αντίποινα και αναζωπύρωση της ρωσοτουρκικής έντασης.

Μάταια επιχείρησα να μάθω περισσότερα από τους Ρώσους για το συμβάν της 9ης Δεκεμβρίου στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά σαν παλιές «σφίγγες» της KGB κρατάνε ερμητικά κλεισμένο το στόμα τους και μόνο υπονοούμενα αφήνουν που κάνουν τον συνομιλητή τους είτε να μπλοκάρει είτε να καλπάζει η φαντασία του! «Βεβαίως -μου είπαν- και τα πλοία μας που βγαίνουν στη Μεσόγειο για επιχειρήσεις κουβαλάνε αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για τους ναυτικούς S-300! Βεβαίως και η παρουσία των Τούρκων όπου κινούμαστε είναι ανεπιθύμητη μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου μας! Βεβαίως και αντιδρούμε με κάθε τρόπο όταν ένα τουρκικό ίχνος εμφανίζεται απροειδοποίητα στην περιοχή που βρίσκονται δικές μας δυνάμεις! Βεβαίως και σπεύδουμε να πάρουμε το μέρος και να βοηθήσουμε έναν φίλο μας όταν έχει εμπλακεί σε καβγά με έναν εχθρό του, πολύ δε περισσότερο όταν είναι κοινός εχθρός μας! Πλέον η Τουρκία δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των φίλων μας, επομένως η όποια παρουσία της δεν χαρακτηρίζεται "φίλια"».

Πέταξε ένα ελαφρύ αεριωθούμενο CN-235

Είναι γεγονός ότι μετά το συμβάν της 9ης Δεκεμβρίου του 2015 κόπηκαν «μαχαίρι» οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καθ' όσον στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν πλωτές ρωσικές βάσεις με αντιαεροπορικούς πυραύλους! Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο έχει περιοριστεί μόνο σε πτήσεις ελαφρών αεριωθούμενων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που ούτε όπλα φέρουν ούτε έχουν καμία σχέση με τα μαχητικά αεροσκάφη, γι' αυτό και δεν εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Βεβαίως βεβαίως, η τουρκική πολεμική αεροπορία που μέχρι το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου πετούσε ανενόχλητη πάνω από τα ελληνικά νησιά (Φούρνοι - Μακρονήσι - Αγαθονήσι) τώρα το φέρει βαρέως καθώς νιώθει σαν «λιοντάρι στο κλουβί» και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποστείλει μήνυμα... αποφασιστικότητας στην Αθήνα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο! Δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι ανήμερα των Χριστουγέννων κατά παράβαση του Μνημονίου Γιλμάζ - Παπούλια πέταξε απροειδοποίητα ένα ελαφρύ αεριωθούμενο CN-235 στο Αιγαίο. Τζάμπα μάγκες...

Οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να υπάρξει αναζωπύρωση της ρωσοτουρκικής έντασης με πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, διότι θα αναγκαστούν να πάρουν θέση καθώς θεωρούν «μακρινό σύνορό» τους την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  • Η Ρωσία αξιώνει από την Τουρκία να μην πετάνε τα μαχητικά τους αεροσκάφη όπου υπάρχει δική της αεροναυτική και στρατιωτική παρουσία, διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τούρκων
  • Η Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Τουρκία στα νοτιοανατολικά της άκρα το τελευταίο εικοσαήμερο έχει επεκταθεί και στο Αιγαίο!
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συστήσει επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρων του κουρδικού kόμματος HDP.

Σε βάρος των δύο Κούρδων πολιτικών ξεκίνησε ποινική έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλήματος κατά του Συντάγματος», αφού τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης μεγαλύτερης αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης θα συζητήσει το ζήτημα σε μια υποεπιτροπή, προτού προτείνει τη λήψη αυτού του μέτρου στην Εθνοσυνέλευση.

Επαρκεί η απλή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει αυτοδυναμία, για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Μόλις χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφραζε την υποστήριξή του στην απόφαση να διεξαχθεί ποινική έρευνα σε βάρος των δύο Κούρδων ηγετών.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι Κούρδοι πολιτικοί πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις τους υπέρ της αυτονομίας του λαού τους και τάχθηκε υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας για να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηλώσεις που προτρέπουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας» σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Ντεμιρτάς είχε πει κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του την περασμένη Κυριακή ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν αυτόνομα ή «κάτω από την τυραννία ενός άνδρα». Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή των Τούρκων εθνικιστών, που θεωρούν ότι η παραμικρή αναγνώριση αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές συνιστά μια απειλή για την ενότητα του τουρκικού κράτους.

Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έσπευσε να χλευάσει τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και είπε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος «μοιράζει ετυμηγορίες όπως το Ανώτατο Δικαστήριο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πολλοί δήμαρχοι κουρδικών πόλεων επίσης διώκονται με τις ίδιες κατηγορίες και περίπου 20 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Μιχάλη Ιγνατίου  

Παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «άδειασε» με ανορθόδοξο και απαράδεκτο τρόπο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αφήνοντας τον εντελώς εκτεθειμένο ενώπιον των Ελληνοκυπρίων, ο τελευταίος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του συνέχισε με επιμονή να «τρέφει» μία αδικαιολόγητη αισιοδοξία για το κλείσιμο του Κυπριακού. Η αισιοδοξία αυτή βασικά εκπορεύεται από τους ξένους και δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα.

Κάνει λάθος ο κ. Αναστασιάδης που συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κατοχικό ηγέτη και στο τέλος αυτός θα πληρώσει το αποτέλεσμα, και όχι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εκφράζει με ακρίβεια τις θέσεις της κατοχικής δύναμης και του Ταγίπ Ερντογάν, και δεν πρόκειται ούτε να τις αλλάξει, ως νόμιζε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ούτε και να υποχωρήσει. Αντίθετα, θα επιδιώξει να κερδίσει σε όλα τα επίπεδα και να πάρει το μάξιμουμ των απαράδεκτων απαιτήσεων του στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, είτε η παρουσίαση ενώπιον των πολιτών μίας κακής λύσης, όλοι τον Πρόεδρο της Κύπρου θα βρίζουν…

Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα επιτρέψει λύση του Κυπριακού μόνο εάν εξασφαλιστούν στο 100% οι στρατηγικοί της στόχοι, που συμπυκνώνονται στο βασικό αίτημα για έλεγχο όλης της Κύπρου μετά τη διευθέτηση, όπως την όρισαν οι Βρετανοί και οι αφελείς Αμερικανοί, μέσω της διχοτομικής και ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για να δικαιολογείται η λύση και για να προστατευθεί το ελληνικό στοιχείο στο νησί, πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας -η Ελλάδα ήδη αυτοκαταργήθηκε- να μην διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να δικαιούνται όλοι οι πολίτες τις ελευθερίες ιδιοκτησίας, διακίνησης και εγκατάστασης όπου αποφασίσει η καρδιά τους, και να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες. Με λίγα λόγια, να μην μετατραπεί η Κύπρος σε Βοσνία, όπως θα συμβεί εάν προκριθεί η διευθέτηση της διζωνικής, η οποία είναι άκρως φιλοτουρκική λύση και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της.

Στην Κύπρο δοκιμάζονται οι αντοχές των πολιτικών του νησιού, αλλά και της Ελλάδας. Οι Έλληνες πολιτικοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν νοιάζονται για τα εθνικά θέματα. Περισσότερο ως αγκάθια που τους ενοχλούν τα αντιμετωπίζουν, ενώ στην πραγματικότητα απειλείται η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του ελληνικού χώρου. Στην Κύπρο, η διαφθορά των πολιτικών απειλεί τις αντοχές τους. Βρίσκονται υπό μόνιμο εκβιασμό.

Υπό τα δεδομένα αυτά πρέπει να ανησυχούμε και να επαγρυπνούμε. Διότι εάν χαθεί η Κύπρος, όπως προσπαθούν ξένοι αλλά και ντόπιοι, η Τουρκία θα έχει το χρόνο και την ησυχία για να ασχοληθεί με το Αιγαίο και τη Θράκη. Δεν κινδυνολογώ, αλλά περιγράφω μία πραγματικότητα. Στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, πρέπει να παγώσει κάθε δραστηριότητα που αφορά τα εθνικά θέματα. Μπορούν και πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο…

Πηγή "Έθνος" 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο πρωθυπουργός του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων- FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι ο τρίτος πολιτικός στη σειρά, παγκοσμίως, στην προώθηση του εγκλήματος και στη διαφθορά, σύμφωνα με κατάλογο που εκπονήθηκε από το διεθνές δίκτυο Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP -Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Το σερβικό πρακτορείο Beta, σημειώνει ότι ο Γκρούεφσκι, είναι ο πρώτος Σλάβος- Σκοπιανός, που μπήκε στη λίστα του διεθνούς οργανισμού.

«Ο πρωθυπουργός της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι προέβη σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης καθώς και σε διώξεις πολιτικών αντιπάλων του και συμμετείχε στην συγκάλυψη φόνων», όπως σημειώνει το OCCRP.

Δεύτερο πρόσωπο της χρονιάς στον αρνητικό αυτόν κατάλογο τοποθετείται ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς που συνέβαλε στην εγκληματικότητα στη χώρα του, ενώ τα πρωτεία παγκοσμίως έχει η οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στη διαφθορά, στο έγκλημα και στην καταλήστευση του κράτους.

The Hellenic Information Team

Σχόλιο ιστολογίου: Για όσους γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στα Σκόπια κατά την "περίοδο Γκρουέφσκι", ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι ένα ανδρείκελο - μαριονέτα, τοποθετημένος από την πανίσχυρη μαφία. Αυτή η "ιδιότητά" του έχει γίνει και αντικείμενο εκμετάλλευσης από ισχυρούς της Δύσης, που γνωρίζουν ότι ένας απόλυτα διεφθαρμένος πρωθυπουργός αποτελεί την εγγύηση υλοποίησης των σχεδιασμών τους. Η αλαζονεία και η μειωμένη διανοητική ικανότητα του Γκρουέφσκι τον εμποδίζουν να "δει" πως όταν δεν θα είναι απαραίτητος (για ένα πλήθος λόγων, κυρίως όμως λόγω της εναλλαγής προσώπων στην εξουσία που απαιτείται για να ικανοποιείται η... "δημοκρατία") θα πεταχτεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα "χρεωθεί" και με όλα τα αρνητικά (που άλλοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν) κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πώς ο παρανοϊκός δικτάτορας Ερντογάν επιχειρεί, με παιχνίδια κατά της Ελλάδας, να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί εις βάρος της Τουρκίας.

Έχει καταστεί συνήθεια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα να εξωτερικεύει την κρίση στο Αιγαίο, προφανώς επειδή γνωρίζει ότι πάντα -χωρίς εξαίρεση- υποχωρούμε, καίτοι έχουμε την δυνατότητα απάντησης, όπως στην περίπτωση των Ιμίων.

Δεν είναι βέβαιο αν θα το επιχειρήσει και τώρα, οι ενδείξεις όμως δεν είναι καθησυχαστικές. Και τούτο διότι αυτή την φορά αμφισβητεί εγγράφως τα πάντα στο Αιγαίο. Με αφορμή τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε προ ημερών, με την οποία δέσμευε για έναν ολόκληρο χρόνο τμήματα του Αιγαίου ανήκοντα στην ελληνική επικράτεια, και με την άρνηση, βεβαίως, της Ελλάδας να την κάνει αποδεκτή, η Άγκυρα επανήλθε ανεβάζοντας το θερμόμετρο.

Συμφώνως προς πληροφορίες της ιστοσελίδας onalert, ειδικευμένης σε στρατιωτικά θέματα, η Τουρκία εξέδωσε συνολικά οκτώ ΝΟΤΑΜ, σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών, οι οποίες ισχύουν από 4 Ιανουρίου έως 29 Φεβρουαρίου 2016, με τις οποίες:
  • Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών.
  • Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.
  • Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.
Με τα ανωτέρω, είναι σαφές πως ο παρανοϊκός Τούρκος δικτάτορας και η ορντινάτσα του σε ρόλο πρωθυπουργού, επιχειρούν να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα που επικρατεί εις βάρος της. Δεν είναι μόνον ότι απέτυχαν σε όλους τους σχεδιασμούς τους, και βρέθηκαν μάλιστα σε δυσχερή θέση με την ρωσοτουρκική κρίση, αλλά έγινε πλέον γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας στη ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους, και οι βρόμικες δοσοληψίες της οικογένειας Ερντογάν με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που ασκεί ο υιός.

Ταυτοχρόνως, στο εσωτερικό η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφενός λόγω του κουρδικού, που οδηγεί την χώρα σε εσωτερική ένοπλη σύγκρουση, αλλά και στην κακή κατάσταση της οικονομίας (δύο τουρκικές λίρες ανταλλασσόταν με ένα δολάριο πριν από λίγο καιρό, ενώ χθες η ισοτιμία ήταν 2,95 τ.λ. ένα δολ.), η οποία οικονομία επιδεινώνεται και από τις ρωσικές κυρώσεις.

Κάτι πρέπει να κάνει το τραγικό ηγετικό δίδυμο της Τουρκίας, για να εμφανίσει κάποια επιτυχία. Απαιτείται από πλευράς μας προσοχή, εγρήγορση και σίγουρα ψυχραιμία για ν’ αντιμετωπιστεί η Τουρκία, η οποία πνιγμένη στα προβλήματα που μόνη της προκάλεσε, έχοντας ανοίξει μέτωπα παντού, πιθανότατα θα αναζητήσει ένα σωσίβιο στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα είναι ότι η Δύση την χρειάζεται. Μάλιστα το Stratfor στις προβλέψεις του για την επόμενη δεκαετία κάνει λόγο και για ενδυνάμωσή της. Επειδή, μπορεί μεν σε λίγο να μη είναι απαραίτητη για τα τεκταινόμενα της Μ. Ανατολής, αφού δημιουργούνται προτεκτοράτα της Δύσης, που θα υποκαταστήσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της, αλλά είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προβάλει σοβαρά εμπόδια στην Ρωσία, αφενός λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αφετέρου λόγω της αιώνιας έχθρας Οθωμανών μουσουλμάνων με τους χριστιανούς της Ρωσίας και τις πάμπολλες ένοπλες συρράξεις (πάντοτε με ηττημένη την Οθωμανική Αυτοκρατορία).
Πάντως, σε αντίθεση με το Stratfor, ένα άλλο παρόμοιο κέντρο στις ΗΠΑ με την ίδια επιρροή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ (CFR), βλέπει εσωτερική έκρηξη με έντονες τις διαλυτικές τάσεις για το επόμενο έτος. Η ετήσια αναφορά του Συμβουλίου προβλέπει ότι ο πόλεμος στην Συρία θα ενταθεί με απρόβλεπτες συνέπειες και σίγουρα θα οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη όλη την περιοχή στην οποία εμπλέκεται και η Τουρκία.

Μακεδών
Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η οργή των σιϊτών μουσουλμάνων ξέσπασε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η Μέση Ανατολή θυμίζει καζάνι που βράζει και πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι εξελίξεις απο δω και πέρα θα είναι ραγδαίες.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν -της μεγαλύτερης σιϊτικής δύναμης στην περιοχή- επιτέθηκε για δεύτερη φορά και σήμερα εναντίον του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με την εκτέλεση ενός σιϊτη ιερωμένου, τονίζοντας οι σαουδάραβες πολιτικοί θα αντιμετωπίσουν την θεϊκή τιμωρία. "Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς", δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εξίσου εξαργιωμένοι είναι και οι ιρανοί πολίτες, οι οποίοι το βράδυ του Σαββάτου επιτέθηκαν εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας με βόμβες μολότοφ. Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μερικές από αυτές αναρτήθηκαν από δημοσιογράφους ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων και εφημερίδων, δείχνουν ιρανούς διαδηλωτές να εισβάλουν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και να βάζουν φωτιές.

Φωτογραφία στο Twitter δείχνει διαδηλωτές έξω από το κτίριο της πρεσβείας, με μικρές εστίες φωτιάς να καίνε μέσα στο κτίριο, ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει μια αίθουσα με σπασμένα έπιπλα, που φέρεται να είναι μέσα από το κτίριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο η ιρανική αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές μέσα από την πρεσβεία, αλλά πολλοί παραμένουν από έξω, ενώ όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν την επίθεση.

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, σπάζοντας έπιπλα και ανάβοντας φωτιές, έπειτα από την εκτέλεση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία και τόνισε πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άλλες διαδηλώσεις γύρω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Λίγες ώρες νωρίτερα το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι το Ριάντ θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για "τις επιθετικές δηλώσεις" της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν "κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου".

Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε "αναίσχυντη" χώρα, ότι "διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις "χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο" και είναι "η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

Διεθνείς αντιδράσεις-εκκλήσεις για ψυχραιμία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι ειναι "βαθιά απογοητευμένος" από την εκτέλεση ενός εξέχοντος σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

"Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ' όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο Μπαν "εκφράζει τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της εξέφρασε την ανησυχία της τονίζοντας ότι οι "κοινοτικές εντάσεις" στη Σαουδική Αραβία μπορεί να ενταθούν "σε μια περίοδο που επείγει να κατευνασθούν".
Για τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της Ανηστίας για τη Μέση Ανατολή, η εκτέλεσή του "δείχνει" πως οι σαουδαραβικές αρχές "χρησιμοποιούν τις εκτελέσεις για να ξεκαθαρίζουν πολιτικούς λογαριασμούς (...) καλυπτόμενες κάτω από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας".

Για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, "η υπόθεση αυτή έχει το δυναμικό να πυροδοτήσει ακόμη λίγο περισσότερο τις θρησκευτικές εντάσεις που ήδη προκαλούν πολλές ζημιές στην περιοχή".

Οργή και στο Ιράκ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι χθες την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα– μετά από 25 χρόνια– την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο νέος σαουδάραβας πρεσβευτής στο Ιράκ ο Τάμερ αλ-Σαμπάν, να επιτρέψει στις δύο χώρες να συνεργασθούν στην ασφάλεια και τη μάχη κατά του εξτρεμισμού.

Όμως η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ το Σάββατο οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή η πρεσβεία, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η εκτέλεση θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής. "Καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας" δήλωσε ο εξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ του Ιράκ με ανακοίνωση του, καλώντας σε διαδηλώσεις στη χώρα και σε όλες τις χώρες του Κόλπου για να καταδικασθεί η εκτέλεση.

Στο Ιράκ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την οργή τους στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα (κέντρο). Ένας ηγέτης του σιιτικού κόμματος Ντάουα, που βρίσκεται στην εξουσία, ζήτησε να κλείσει η σαουδαραβική πρεσβεία που άνοιξε και πάλι πρόσφατα στη Βαγδάτη ή να εκτελεσθούν σαουδάραβες "τρομοκράτες" που κρατούνται στη χώρα.

Στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών, η ένωση θεολόγων που συνδέεται με τους αντάρτες καταδίκασε την εκτέλεση και προειδοποίησε για "μια συντριπτική επανάσταση".

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε "ένα έγκλημα μίσους που διαπράχθηκε στη βάση ψευδών ισχυρισμών".

Η ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιζητεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη σουνιτών–σιιτών. "Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει η σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράκ"; ανέφερε η οργάνωση με ανακοίνωση της.

Ο Κασίμ αλ Αράτζι, ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, μιας άλλης παραστρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης με πολιτική πτέρυγα, που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν, κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις. Όπως ανέφερε σε σχόλια του που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης αλ Γκαντίρ, η εκτέλεση του Νιμρ "άνοιξε τις πύλες της κολάσεως".

Ο Αμάντι, μετριοπαθής σιίτης, το κόμμα του οποίου διατηρεί σχέσεις με το Ιράν, απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχα εμπρηστικά σχόλια, αλλά τόνισε πως η εκτέλεση θα έχει συνέπειες.

Ο Χουμάμ Χαμούντι, εξέχων πολιτικό στέλεχος των σιιτών και μέλος του πανίσχυρου κόμματος Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, προειδοποίησε πως η εκτέλεση του Νιμρ θα ενδυναμώσει το Ισλαμικό Κράτος, επιτείνοντας την σεχταριστική διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 "τρομοκράτες", μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, φυσιογνωμία της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, προκαλώντας αγανάκτηση στον σιιτικό κοσμο και μια διπλωματική κρίση με την Τεχεράνη.

Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών

Ο σεΐχης Νιμρ αλ-Νιμρ, 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ, ήταν στην πρωτοπορία του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σιιτικής μειονότητας, το 2011, μετά τις κινητοποιήσεις της λεγόμενης "αραβικής άνοιξης".

Η κοινότητα αυτή, η οποία είναι συγκεντρωμένη στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία, διαμαρτύρεται ότι είναι περιθωριοποιημένη σ' αυτή τη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες.

Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ "θα προκαλέσει την οργή των νέων" σιιτών στη Σαουδική Αραβία, προειδοποίησε ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. "Θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του βασιλείου και στο εξωτερικό, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ειρηνικές", πρόσθεσε.

Ο σεΐχης Νιμρ είχε καταδικασθεί σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2014 από δικαστήριο του Ριάντ για "τρομοκρατία", "προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος", "ανυπακοή στον μονάρχη" και "κατοχή όπλων". Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει μια "άδικη δίκη".

Μεταξύ των προσώπων που εκτελέσθηκαν χθες περιλαμβάνονται επίσης σουνίτες τζιχαντιστές καταδικασμένοι για επιθέσεις το 2003 και το 2004, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η Αλ-Κάιντα. Μεταξύ αυτών είναι ο Φάρες αλ-Σουβάιλ, που τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει ως έναν θρησκευτικό ηγέτη της Αλ-Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2004.

Το 2011 οι αρχές δημιούργησαν ειδικά δικαστήρια για να δικάσουν δεκάδες Σαουδάραβες και ξένους που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σ' ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων της Αλ-Κάιντα (περισσότεροι από 150 νεκροί) στο βασίλειο την περίοδο ανάμεσα στο 2003 και το 2006.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, ο οποίος είχε γλιτώσει από επίθεση, είχε επιβλέψει την καταστολή. Την 1η Δεκεμβρίου, η Αλ-Κάιντα είχε απειλήσει ότι "θα χυθεί αίμα" αν το Ριάντ αποφάσιζε να εκτελέσει τους κρατούμενους τζιχαντιστές.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θυμόσαστε τι έλεγε ο Τσίπρας στις 25 Γενάρη το βράδυ, όταν πανηγύριζε τη νίκη του στα Προπύλαια, έχοντας θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές επί της ΝΔ με οκτώμισι εκατοστιαίες μονάδες διαφορά – 36,34% ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 27,81% η ΝΔ: ''H ψήφος του ελληνικού λαού ακυρώνει σήμερα με τρ'όπο αδιαμφησβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής! Καθιστά την τρόικα παρελθόν!'' διακήρυσσε μεγαλόστομα. ''Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι' αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους'', πρόσθετε.

''Παρελθόν'' η τρόικα. ''Ακύρωση των Μνημονίων. Κούφια λόγια του αέρα! Μπούρδες! Πολιτικά φληναφήματα. Πριν περάσουν έξι μήνες, ο δήθεν αριστερός πρωθυπουργός είχε υπογράψει το Μνημόνιο Τσίπρα! Για να ''υπηρετήσει μέχρι τέλους τον ελληνικό λαό'', προφανώς! Εξομοιώθηκε έτσι με τον κατάπτυστο Γιωργάκη Παπανδρέου και τον επονείδιστο ''κωλοτούμπα'' Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός αφού εγκατέλειψε την αρχική αντιμνημονιακή του στάση. Ο σοσιαλδημοκράτης Παπανδρέου, ο δεξιός Σαμαράς, ο αριστερός Τσίπρας – όλοι τους ακολούθησαν τελικά την ίδια πολιτική. Μόνο που ο Τσίπρας προσπάθησε να προσδώσει μελοδραματικές διαστάσεις στην απόφαση του να μεταπηδήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο των Γερμανών. Τι να κάνει ο άνθρωπος, πρέπει να σώσει την εκλογική πελατεία του! ''Αν έφευγα από τη διαπραγμάτευση εκείνο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 2015, θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ, ίσως και για δυο ή τρία, αλλά αυτό θα ήταη καταστροφή όχι μόνο για εμένα, αλλά για τον ελληνικό λαό'', δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον, ο οποίος έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση με τίτλο ''Αυτό είναι πραξικόπημα!''. '' Το δίλημμα ήταν σκληρό'' συνεχίζει το μελόδραμα ο Τσίπρας:

''Η καρδιά μου, μου έλεγε να φύγω, αλλά το μυαλό μου, μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια λύση'' προσθέτει. Γι' αυτό και βρήκε την ...''πρωτότυπη'' και πρωτοφανή λύση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δανειστών – για να αποφύγει την ''καταστροφή του ελληνικού λαού'', βεβαίως! Μας θεωρεί και ηλίθιους δηλαδή όλους του Έλληνες ώστε να χάψουμε τα παραμύθια του! ''Δεν ήταν τόσο εύκολο να διώξουμε την τρόικα...'' ομολογεί. ''Στο τέλος ξεμείναμε από δυνάμεις και από χρήματα'' προσθέτει. Έτσι, ο... "πτωχός πλην τίμιος" Τσίπρας σκηνοθετεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

''Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή της 25ης Γενάρη'', λέει ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό λαό στο διάγγελμα του με το οποίο προκηρύσσει το δημοψήφισμα και τον καλεί να ψηφίσει ''Όχι''. Ενδόμυχα ελπίζει να νικήσει το ''Ναι'' για να του λύσει τα προβλήματα υποχώρησης του στη ''λαϊκή βούληση''!

Δεν του βγαίνει όμως το αποτέλεσμα που ήθελε. Ο ελληνικός λαός αίρεται στο ύψος των δραματικών περιστάσεων και παρά την τρομοκρατία των συστημικών μέσων ενημέρωσης ψηφίζει ένα υπερήφανο ''Όχι'' σε ποσοστό 61,31%, παρά το πρωτοφανές γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται με κλειστές τράπεζες και με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων! Οι Έλληνες στέκονται στο ύψος τους. Όχι όμως και ο Τσίπρας. Με κατάπτυστο τρόπο ποδοπατά την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση του λαού μας – από την ...ίδια την ημέρα του δημοψηφίσματος! Του δημοψηφίσματος που αποφάσισε ο ίδιος και δεν του επιβλήθηκε από κάποιον άλλο παράγοντα! Το βράδυ της νίκης καλεί σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με τους ηττημένους του δημοψηφίσματος για να ..αποδεχθεί τους όρους τους! Δεν περνάει παρά μια εβδομάδα (!) και ο Τσίπρας υπογράφει το Μνημόνιο Τσίπρα, ένα κατάπτυστο κείμενο αποδοχής όλων των όρων των Γερμανών! Έχει ήδη μετατρέψει το ''όχι'' του ελληνικού λαού μέσα στην εβδομάδα αυτή, σε ένα άνευ όρων ''Ναι'' στην παράδοση στους οικονομικούς κατακτητές της πατρίδας μας! Έχει όμως την πολιτική εξυπνάδα να μεταθέσει στο λαό την πολιτική ευθύνη για τη φιλομνημονιακή του κωλοτούμπα, προκηρύσσοντας τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αφού έχει ήδη υπογράψει το Μνημόνιο Τσίπρα. Εύκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Τσίπρα για εξαπάτηση των ψηφοφόρων του κόμματος του στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνηση του.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου και έπειτα όμως, όταν παρουσίασε στις εκλογές των αμιγώς μνημονιακό ΣΥΙΡΖΑ και μάλιστα εκκαθαρισμένο από όλους του αριστερούληδες ή αριστερούς βουλευτές του, κάθε τέτοια κατηγορία είναι άδικη. Ο λαός σίγουρα δεν είχε εναλλακτική κυβερνητική εκλογή αντιμνημονιακού χαρακτήρα, αλλά δεν είναι φυσικά άμοιρος ευθυνών, όταν αποφασίζει κυρίαρχα να στείλει στη Βουλή τον Βασίλη Λεβέντη και όχι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη ΛΑ.Ε. Θα υποστεί επομένως τις συνέπειες των επιλογών που έκανε, όσο και αν αυτό καθόλου δεν αρέσει στους πραγματικούς αριστερούς.

* Δημοσιεύθυκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου