Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση αεί πρωταγωνιστής, στο θέατρο του παραλόγου


Του Γιάννη Σιδέρη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος -και ενίοτε αρθρογράφος του liberal.gr- έχει παίξει τον ρόλο της Κασσάνδρας, με τις αγωνιώδης προειδοποιήσεις του, για την πορεία της χώρας (διευκρινίζεται ότι η Κασσάνδρα δεν προέβλεπε τα κακά, αλλά τα αληθινά που ήταν κακά).

Είχε σοκάρει τους νουνεχείς -φευ αυτούς μόνο- όταν τον Ιούνιο του 15 έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον Αλ. Τσίπρα στις 19 Μαρτίου του ίδιου έτους (μόνο δυο μήνες από τη νίκη της κυβέρνησης) όπου βλέποντας που το πήγαινε ο Γιάνης, περιέγραφε για τη χώρα ένα καταστροφικό σενάριο, «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από Ζιμπάουε» (δική του η φράση).

Φυσικά ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο ζούσαν την επαναστατική μέθη του να τρίψουν την αριστερή γροθιά τους στη μούρη της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, και δη του αρχιταγού τους, της Γερμανίας. Οι αντιδράσεις στην επιστολή ήταν δύσθυμες, αφού αποχρωμάτιζε σε μολυβί, το ροζ συννεφάκι στο οποίο αιωρούνταν, πλήρεις αγωνιστικής ευτυχίας οι κυβερνητικοί, και φωτογράφιζε την έξοδο από αυτό, ως αβυσσαλέο βάραθρο.

Σαφώς τα είπαν κι άλλοι, αλλά η προσωπική αναφορά γίνεται γιατί η ιδιαιτερότητα Χρυσόγονου ήταν διττή: Αφενός ήταν δικός τους βουλευτής, αφετέρου ήταν ο μόνος στο κυβερνητικό στρατόπεδο που διέβλεψε το στραπατσάρισμα της χώρας (σ.σ. αυτή η μαζική παραίσθηση μιας κυβέρνησης και της πλειοψηφίας ενός λαού, θα αποτελέσει αντικείμενο αναφοράς των ιστορικών του μέλλοντος).

Χθες ο ευρωβουλευτής επανήλθε βλέποντας την σκιαμαχία προς άγραν εντυπώσεων, στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές. Επισήμανε πως το  2018 θα πρέπει να μπορέσουμε να δανειστούμε από τις αγορές,  διότι αν όχι «το επόμενο βήμα θα είναι αναγκαστικά η στάση πληρωμών, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε ή θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα του Grexit και αυτό θα φέρει παρά πολλά άλλα δεινά». Κατέληξε λέγοντας ότι «τα χειρότερα δεν τα έχουμε αποφύγει».

Ο αισιόδοξος πρωθυπουργός

Αντιθέτως, επαγγελματίας  αισιόδοξος ο πρωθυπουργός, μετά την χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε  στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η β' αξιολόγηση στο τέλος του Ιανουαρίου 2017, και στην συνέχεια προανήγγειλε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο (το αποφάσισε ο ίδιος!).

Εντύπωση προκάλεσε ότι είχε κάποια άγνοια σχετικά με τις διαδικασίες της επιστολής Τσακαλώτου στους θεσμούς για τη 13η σύνταξη: Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στους Θεσμούς, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη».

Μάλλον γύρισε αργά από την Κρήτη και δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ότι τώρα εμείς ζητάμε  να μας γράψουν οι δανειστές την επιστολή Τσακαλώτου, για να αποστομώσουμε τον Σόιμπλε («δεν υπάρχει αυτό», που λέει η φράση του συρμού). Και όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει στοιχειώδης συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως ήταν υποχρεωμένος, αφού αυτό είχε υπογράψει στο συμπληρωματικό μνημόνιο τον Ιούνιο του 2016!

Επεξήγηση:  Δηλαδή ζητάμε να μας γράψουν… τι πρέπει να υποσχεθούμε ότι δεν θα παραβιάσουμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι παραβιάσαμε αυτό που είχαμε υπογράψει ότι δεν θα παραβιάσουμε (εδώ κολλάει δις η φράση «δεν υπάρχει αυτό»!).

Από την Κρήτη αναφέρθηκε σε δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν - λεφτά βέβαια δεν υπάρχουν αλλά ουδείς ψόγος. Ήταν πολιτική εξαγγελία, έστω και ανεφάρμοστη στην ολότητά της. Οι δημόσιες επενδύσεις φέρνουν  ανάπτυξη. Οι χάντρες σε συνταξιούχους που τους κόβουμε το ΕΚΑΣ και σε αντιστάθμισμα τους δίνουμε δωράκι Χριστουγέννων, αποτελούν ψόγο γιατί είναι παρωχημένος πολιτικαντισμός.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι  το 2017 θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. «Συνταγματική αναθεώρηση  και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» οι επιλογές του, ενώ εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα γιατί δεν είναι χομπίστας των εκλογών (Το 2015 του συνέβη προφανώς ένας  περιστασιακός παροξυσμός).

Γνωστά τα αποτελέσματα εκ των προτέρων: Η συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων, αλλά συναντά την αδιαφορία της κοινωνίας των τόσων προβλημάτων. Κάποιες στημένες εκδηλώσεις θα γίνουν για να υποστηριχθεί ότι μίλησε ο λαός.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση απάδει στο dna της κυβέρνησης, οπότε δεν αναμένουμε κάτι αξιόλογο, ενώ θα στραγγίσουμε το χρόνο ως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όλο και πιο στυφά, εκτός αν συμβεί κάποιο απροσδιόριστο -προς το παρόν- ατύχημα, και οδεύσουμε ασμένως στις κάλπες.

Ως τότε θα έχει πολλά επεισόδια το θέατρο του παραλόγου.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]