Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Η παράνοια σπρώχνει Ερντογάν στον εμφύλιο…


Ο Ερντογάν έχει καλούς λόγους για να ανησυχεί. Μόλις λίγους μήνες πριν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πραξικόπημα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται να αντιταχθεί σε τυχόν νέες απόπειρες ανατροπής του εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο ενός εμφυλίου.

Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
The Gatestone Institute


Η αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών είναι μια έννομη κίνηση. Ακόμα και η παράνοια του Ερντογάν είναι κατανοητή, αλλά η προσπάθεια του να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό στρατό πραιτοριανών δεν είναι. Το επίπεδο της παράνοιας που εκπορεύεται από το 1.100+ δωματίων ανάκτορό του έφτασε σε νέα ύψη. Ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, κατηγόρησε πρόσφατα ξένους μαγείρους που συμμετέχουν σε τουρκικές τηλεοπτικές εκπομπές ως κατασκόπους.

Ο Μπουλούτ υποστήριξε ότι οι ξένοι σεφ περιδιαβαίνουν στην Ανατολία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές βάσεις και της βιομηχανικές υποδομές της Τουρκίας. Ο Μπουλούτ ίσως ακούγεται αστείος, αλλά είναι εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ερντογάν. Η ίδια παράνοια σπρώχνει τον Ερντογάν προς τον εμφύλιο. Υπάρχουν επίσης σημάδια πως ο τυχοδιωκτισμός του δεν θα παραμείνει μόνο εντός των συνόρων. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν δημιούργησε στη ΜΙΤ υποδιεύθυνση «ειδικών επιχειρήσεων».

«Η δημιουργία αυτής της υποδιεύθυνσης καταδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας δεν θα κατευναστεί σύντομα. Αντιθέτως θα αυξηθεί καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερους πόρους και άνδρες για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Η θεσμοθέτηση δε της υποδιεύθυνσης σε συνδυασμό με την τουρκική παρουσία στο Ιράκ και την Συρία ίσως αποτελεί σημάδι ότι οι εκεί επιχειρήσεις θα κατευθύνονται από αυτήν», αναφέρει η ειδική σε θέματα Τουρκίας Πινάρ Τρέμπλεϊ.

Υπάρχουν επίσης σημάδια πως ο Ερντογάν θέλει να εξαπολύσει γενικευμένο πόλεμο εντός της Τουρκίας εναντίον όλων των εχθρών του. Τον Αύγουστο διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Αντάν Τανριβερντί σύμβουλό του. Ο στρατηγός είναι επικεφαλής της εταιρείας Σαντάτ η οποία παρέχει στρατιωτικές συμβουλές ανά την υφήλιο. Η εταιρεία αναφέρει πως «παρέχει συμβουλές και στρατιωτική εκπαίδευση».

Όλοι υποπτεύονται πως η εταιρεία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε επίσημες ή ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες ακόμα και τζιχαντιστών οι οποίες θα πολεμήσουν στους πολέμους του Ερντογάν εντός αλλά και εκτός Τουρκίας. Εντός θα πολεμήσουν τους τωρινούς ή μελλοντικούς αντιπάλους του καθεστώτος ενώ εκτός θα δράσουν σε χώρες όπως η Συρία, αλλά και στα «θρησκευτικά» πεδία μαχών καθώς ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο τους σιίτες από ότι τους Κούρδους.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ο Ερντογάν λαμβάνει και άλλα μέτρα κατά των υπαρκτών ή φανταστικών εχθρών του. Τον Οκτώβριο η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως θα συστήσει κίνημα νεολαίας που θα «σχετίζεται με τα τζαμιά της χώρας». Τμήματα νεολαίων θα συγκροτηθούν αρχικά σε 1.500 τζαμιά με τελικό στόχο να συγκροτηθούν και άλλα σε 45.000 τζαμιά της χώρας. Αναλυτές θεωρούν οι νέοι αυτοί θα αποτελέσουν την ισλαμική πολιτοφυλακή του Ερντογάν, περίπου όπως η Χιτλερική Νεολαία στη Γερμανία.

Η συγκρότηση τμημάτων νεολαίας είναι επικίνδυνη για μια χώρα όπως η Τουρκία, μια χώρα όπου επικρατεί το συντηρητικό Ισλάμ και που είναι βαθιά διαιρεμένη. Οι πολιτοφύλακες των τζαμιών ίσως προκαλέσουν προβοκάτσιες. Ο Ερντογάν διοικεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και τις ανάλογες υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Δεν χρειάζεται ένα στρατό «αγνών μουσουλμάνων νέων» για να εξασφαλισθεί. Μια τέτοια κίνηση μόνο βία θα φέρει και ίσως και εμφύλια σύγκρουση.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]