Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνούν εύκολα, ψευδόμενοι


Του Παναγιώτη Γκλαβίνη

Ο Mark Twain έλεγε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο κατάλληλο για να μπερδέψει το ανθρώπινο μυαλό από έναν πειστικό λόγο.

Το ψέμα, έλεγε, είναι η τέταρτη Χάρις, η δεκάτη Μούσα, ο καλύτερος και ασφαλέστερος φίλος του ανθρώπου.

Όμως, δεν μπορείς να προσευχηθείς ένα ψέμα. Και αν είναι να πεις την αλήθεια, δεν χρειάζεται να θυμάσαι τίποτε.

Οι κυβερνώντες, αντιθέτως, χρειάζεται να θυμούνται πολλά κάθε φορά που απευθύνονται στον ελληνικό λαό.

Είναι τόσα τα ψέματα που του έχουν πει, ώστε αδυνατούν να βάλουν τη μια λέξη δίπλα στην άλλη, χωρίς να σκεφτούν τι λέγανε χθες ότι θα κάνουν που δεν έκαναν, και τι τάξανε προχθές ότι θα δώσουν που δεν έδωσαν.

Ο Πρωθυπουργός ειδικά, βιώνει το μαρτύριο του ηγέτη που αδυνατεί πλέον να γίνει πιστευτός σε ό,τι κι αν πει. Αυτό είναι που θα συντομεύσει τελικά και την παραμονή του στην εξουσία.

«Για το 2016», είπε στο πρόσφατο διάγγελμά του, «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ. Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός. Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο».

Πήρε μια χώρα στην ανάπτυξη και τη γύρισε βίαια στην ύφεση, με αποτέλεσμα οι δανειστές μας –την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι– να μας περιορίσουν στο 0,5% για το 2016 το πλεόνασμα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε με ύφεση, αντί για το πολλαπλάσιο αυτού, που με ευκολία θα πετυχαίναμε φέτος σε περιβάλλον ανάπτυξης, αν δεν κυβερνούσε ο Σύριζα.

Ο Σύριζα, όμως, κυβερνά και ψεύδεται. Βαφτίζει πετυχημένη τη συμφωνία που υποχρεώθηκε να κάνει τον Ιούλιο του 2015, όταν χρειάστηκε να επιβάλει νέους φόρους για να βγάλει ένα μικρότερο πλεόνασμα σε περιβάλλον ύφεσης, τη στιγμή που με λιγότερους φόρους θα είχαμε πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα αν είχαμε 7% ανάπτυξη τα δυο αυτά χρόνια, όπως αναμενόταν ότι θα είχαμε πριν βγει ο Σύριζα.

Δεν πρέπει να λες την αλήθεια, έλεγε ο Twain, σ’ αυτούς που δεν την αξίζουν. Βαριά κουβέντα. Κι ακόμη βαρύτερη, αυτή που είπε ο Γεώργιος Κονδύλης: Αν ήξερα πόσο εύκολο είναι να κυβερνάς την Ελλάδα, θα το έκανα από τότε που ήμουν λοχίας.

Τόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να κυβερνάς την Ελλάδα μ’ ένα ψέμα;

* Ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης είναι αν. καθηγητής διεθνούς οικονομικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Το θέμα δεν είναι ρο ψέμα, αλλά ο αποδέκτης.
    Όταν ο αποδέκτης είναι ένας ραγιάς γεννημένος με τη νοοτροπία του δούλου, ένα αμόρφωτο, κουτοπόνηρο, εγωιστικό, φιλοτόμαρο, μνησίκακο & μοχθηρό για τον πλησίον του κατακάθι του ανθρώπινου είδους...το θέλει το ψέμα..Τρέφεται από το ψέμα, ώστε και άγιος αν είσαι, σε προκαλεί να του πεις ψέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως να κοιτάξουμε και προς την κατεύθυνση ορισμένων που έχουν βγει από τα συρτάρια του συστήματος, στήνουν κόμματα και αποκόμματα, κυκλοφορούν διαδίδοντας ψέματα με σκοπό να συντείνουν στην διάσπαση των πολιτών, ενώ δεν διστάζουν να ισχυριστούν πως έχουν "πλάτες" του Αγίου Όρους ή αγιοριτών; Μήπως να κοιτάζαμε λίγο και για τους σύγχρονους εφιάλτες που εμπορεύονται Πατρίδα και Χριστό για να ικανοποιήσουν την προσωπική τους ματαιοδοξία ή προσωπικές τους υποχρεώσεις προς το πολιτικό σύστημα;

      Διαγραφή
    2. Όποιος νομίζει πως με ψέμα θα αναδείξει την αλήθεια, τότε πρέπει να αναρωτηθεί πολύ σοβαρά για την αλήθεια στην οποία ο ίδιος πιστεύει

      Διαγραφή
    3. Τα'πες ολα σε λιγες γραμμες...οπως ειναι!

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ σοβαρά αυτά που γράφεις για εμπόρους Χριστού και πατρίδας. Αλλά αναρωτιέμαι, αφού γράφεις ανώνυμα, γιατί δεν τους κατονομάζεις ώστε να υποψιαστούν οι ανυποψίαστοι; Ποιον προφυλάσσεις κρατώντας για σένα τα ονόματα των εφιαλτών, όπως τους ονομάζεις; Μόνον αυτούς τους ίδιους. Μήπως κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει; Μήπως φερόμαστε υπερπροστατευτικά σε όλους τους εφιάλτες που μας καταστρέφουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σκουλήκια δεν τα ποδοπατάς μέσα στην τρύπα τους, αλλά μόλις ξεμυτίσουν. Ήδη, οι λέξεις "Ελευθερία" και "Πατρίδα" αναμασώνται από σιωπώντες βολεμένους του χθες που ποντάρουν να γίνουν συμμέτοχοι και συνεργάτες του συστήματος στο αύριο

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]