Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απειλεί ο Γκρουέφσκι πρέσβεις και ΜΚΟ


Η ΠΓΔΜ διολισθαίνει στον αυταρχισμό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην DW, μετά τις απειλές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι σε βάρος ξένων πρέσβεων αλλά και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η επίθεση που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το μικρό προβάδισμα του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα των οποίων εκκρεμεί. Το VMRO εξέδωσε μάλιστα κατάλογο σε μορφή μανιφέστου, στο οποίο διακηρύσσει ότι θα τερματίσει τις παρεμβάσεις του εξωτερικού στα εσωτερικά της χώρας, θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ και θα καταπολεμήσει τις ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οργισμένος για τις ενστάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με αφορμή παρατυπίες σε κάποια εκλογικά τμήματα, ο Νίκολα Γκρουέφσκι δήλωσε σε οπαδούς του πριν από τρεις μέρες ότι δεν θα ανεχθεί άλλη παρέμβαση από το εξωτερικό. "Υπάρχουν πρεσβευτές που ανακατεύονται υπερβολικά στην εσωτερική πολιτική. Αυτό πρέπει να σταματήσει". Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό δυτικοί διπλωμάτες προσπαθούν να επηρεάσουν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρουέφκσι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στην πρωθυπουργία, στη δίνη των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και για μια υπόθεση υποκλοπής. Ανησυχητικό κρίνεται επίσης ότι ο Ν. Γκρουέφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει πλέον σε πολιτικές συναντήσεις όταν παρίστανται πρέσβεις ή ξένοι αντιπρόσωποι.

Το VMRO σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου

Σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα το VMRO-DPMNE κερδίζει 51 έδρες από τις συνολικά 120, δύο περισσότερες από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι χρειάζεται επομένως εταίρο για να κυβερνήσει. Μέχρι στιγμής όμως κανένα από τα μικρότερα κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα δεν επιθυμεί συνεργασία. Στο ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία και υπό την διεθνή πίεση να μην σταθεί εμπόδιο στην δημοκρατική αλλαγή, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αδιάλλακτος και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στον επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, δηλώνει στην DW ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι αναζητεί απελπισμένα τρόπους για να αλλάξει τα δεδομένα: "Προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάθε κόστος. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα προσπαθήσει να επιβάλλει στην χώρα έναν αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη χώρα και την δημοκρατία".

Πληροφορίες της DW επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν κυβερνητικά σχέδια για να καταστεί παράνομη η χρηματοδότηση των εγχώριων ΜΚΟ από το εξωτερικό. Οι απειλές Γκρουέφσκι δεν φαίνεται ωστόσο να ανησυχούν τις ΜΚΟ. Ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Αντρέα Στοϊκόφσκι δηλώνει στην DW ότι "ήταν η τελευταία ομιλία του Νίκολα Γκρουέφσκι. Έχει κηρύξει τον πόλεμο σε όλους. Με τα λόγια αυτά σηματοδοτεί την αποχώρησή του από την πολιτική".

Μπόρις Γκεοργκιέφσκι / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]