Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν απαγόρευσε τα Χριστούγεννα σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης!


Ακόμα και τα... Χριστούγεννα λογόκρινε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την διδασκαλία του μαθήματος των Χριστουγέννων σε γερμανικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Bild».  

Mέχρι τώρα, οι μαθητές του γερμανικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης διδάσκονταν τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

Τώρα, όμως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την διδασκαλία του μαθήματος, όπως αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.

«Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση του σχολείου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διδάσκεται η παράδοση των Χριστουγέννων ως μία χριστιανική γιορτή», αναφέρει σχετικό e-mail το οποίο έχει στην κατοχή του το γερμανικό πρακτορείο dpa.
Όμως,  η τουρκική διεύθυνση του σχολείου δεν σταμάτησε εκεί. Φρέναρε ακόμη και τη συμμετοχή της σχολικής χορωδίας στη παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Γενικό Προξενείο της Γερμανίας.

Η εντολή δόθηκε μέσω ενός... e-mail στους καθηγητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι δεν πρέπει να αναφέρουν καν τη λέξη "Χριστούγεννα" μέσα στις τάξεις τους!

Το γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα (το 1884 συγκεκριμένα) και συγχρηματοδοτείται από τη Γερμανία. Έχει περίπου 35 Γερμανούς καθηγητές και κάθε Δεκέμβριο φιλοξενεί μια μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή και μαθαίνει τους μαθητές του για τα Χριστούγεννα. Μια εβδομάδα αφού απαγορεύτηκε στη χορωδία του σχολείου να τραγουδήσει στο γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Στην κατοχή του Γερμανικού πρακτορείου έφτασε ένα e-mail από τη διοίκηση του σχολείου, όπου δίνεται εντολή στους καθηγητές ακόμη και η αναφορά για το θέμα των Χριστουγέννων μέσα στις τάξεις τους και μάλιστα η εντολή ήταν η απαγόρευση να... ξεκινήσει άμεσα! «Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση του σχολείου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διδάσκεται η παράδοση των Χριστουγέννων ως μία χριστιανική γιορτή», αναφέρει το e-mail.

Φυσικά η απόφαση των τουρκικών αρχών προκάλεσε οργή στο Βερολίνο. «Δεν καταλαβαίνουμε την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Λυκείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε την Κυριακή (18.12.2016).

«Είναι πολύ κρίμα που η παράδοση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκε σε ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία γερμανο-τουρκικής φιλίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κάποιοι βέβαια ήταν πιο σκληροί από την ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. Όπως ένας από τους συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι απόλυτα απαράδεκτο» είπε ο Φρανκ Γιόζεφ Γιούνγκ, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, υπεύθυνος για θέματα θρησκείας. «Αν η Γερμανία χρηματοδοτεί τους δασκάλους σε αυτό το σχολείο, έχει δικαίωμα να λέει τι θα διδάσκουν» είπε ο Γερμανός βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση της Μέρκελ «να το κάνει αυτό σαφές στην Άγκυρα».

Γερμανοί πολιτικοί "βλέπουν" την απόφαση των τουρκικών αρχών ως ένα μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποσπάσει την Τουρκία από τον "κοσμικό" χαρακτήρα της. Ο δε Σεβίμ Νταγκντελεν, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, προχώρησε ακόμη περισσότερο: χαρακτήρισε την απόφαση δείγμα ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία.

Πηγή  Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]