Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί να γίνουν εκλογές;


Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες καλλιεργούσαν το κλίμα ότι οι εκλογές είναι επί θύραις. Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια;

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και οι «διαβεβαιώσεις» του δεν έχουν καμιά αξία, άλλωστε έχει προηγηθεί το 2015. Εντούτοις φαίνεται ότι αυτή τη φορά η πρόθεσή του είναι ειλικρινής. Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν παρά σε έσχατη ανάγκη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση επ’ αυτού. Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ γνωρίζουν καλά ότι εκλογές τώρα θα είναι καταστροφικές. Ολοι οι σχεδιασμοί τους θα πάνε στράφι. Αυτό που συστηματικά ξορκίζουν, την «αριστερή παρένθεση», θα γίνει πράξη. Θα χάσουν άλλα δυο-τρία χρόνια εξουσίας. Γιατί, λοιπόν, να κάνουν το απονενοημένο διάβημα;

Δεν θα το κάνουν. Πλην μιας-και μοναδικής- περίπτωσης. Να τους εξωθήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί. Δεν φαίνεται καθόλου πιθανό. Πρώτον, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα το ίδιο ή και καλύτερα από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεύτερον, διότι η εφαρμογή τους γίνεται χωρίς να κουνιέται φύλλο. Ποια άλλη κυβέρνηση θα είχε ψηφίσει την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και δεν θα είχαν ξηλωθεί οι πλάκες των πέριξ της Βουλής πεζοδρομίων;

Τι απομένει; Να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Και θα κλείσει. Προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, η παρούσα κυβέρνηση θα ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρο τής ζητήσουν. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ήταν ήδη μπετόν (ξέρουν ότι οι μισοί δεν πρόκειται να ξαναδούν τα έδρανα της Βουλής, το βουλευτικό μισθό και τα άλλα καλά τους, αν γίνουν τώρα εκλογές) και έγιναν περισσότερο με την ανακοίνωση του «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ούτε τα υψηλά πλεονάσματα, που ζητάει ο Σόιμπλε, αποτελούν εμπόδιο. Αν χρειαστεί, θα ψηφιστούν κι αυτά. Σιγά που θα νοιαστούν ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί βουλευτές για το τι θα γίνει μετά το 2018.

Μοναδική περίπτωση να πάει κάτι στραβά είναι να μείνει ανένδοτο το ΔΝΤ και να απαιτήσει να ψηφιστούν ΤΩΡΑ συγκεκριμένα σκληρά μέτρα (νέες μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου κ.α). Αν αυτό συμβεί, τότε οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να βρουν αυτοί τη λύση μειώνοντας τα υψηλά πλεονάσματα, δηλαδή θα χρειαστεί να υποχωρήσει ο κ. Σόιμπλε. Κι αν αυτό δεν συμβεί, τότε και μόνο τότε ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα εξετάσουν την λύση της (δια)φυγής μέσω πρόωρων εκλογών.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Πολύ λίγο. Γι’ αυτό και η υιοθέτηση από τον κ. Μητσοτάκη του αιτήματος «εκλογές εδώ και τώρα» από τον περασμένο Μάρτιο ήταν βιαστική επιλογή. Ηδη κινδυνεύει να «καεί» από τη συνεχή χρήση.

Αν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τον κ. Τσίπρα σε πολιτικό αδιέξοδο- και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται- ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να κάνει ό,τι έκανε το 2015. Τώρα το πρώτιστο μέλημά του είναι να μείνει στην εξουσία και να μη γίνει «παρένθεση». Δεν έχει σοβαρό λόγο να κάνει εκλογές, τουλάχιστον πριν γίνουν στην ίδια την Γερμανία.

Πηγή Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]