Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα να δέχεται πίσω πρόσφυγες από χώρες της ΕΕ


Η Κομισιόν σχεδιάζει να τερματίσει την εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένου να την αποθαρρύνει από το να προωθεί αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ταυτοποιεί τα στοιχεία τους και να εξετάζει τα αιτήματά τους, όπως μεταδίδει το Politico.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο 17 σελίδων που επικαλείται συντάκτης του Politico, ο κανονισμός του Δουβλίνου θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει προθεσμία στην Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να βελτιώσει τις διαδικασίες της για πρόσφυγες και μετανάστες και να αρχίσει να αποδέχεται ξανά αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, κάτι που θα θέσει τέλος σε έξι χρόνια απαλλαγής της χώρας από τους «κανόνες του Δουβλίνου» της ΕΕ για το άσυλο.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, οι χώρες μέλη που είναι το πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ των ατόμων που ζητούν άσυλο, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν την αίτησή τους και να τους δεχθούν πίσω αν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς άδεια. Ωστόσο, οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα είχαν ανασταλεί το 2011, όταν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες των ελληνικών εγκαταστάσεων για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες.

Nέα 17-σελίδη πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα εγκριθεί την Πέμπτη και την οποία διαθέτει το Politico, αναφέρει: «Συνιστάται ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (...) θα πρέπει να αρχίσει ξανά.»

Η κίνηση της Κομισιόν να πιέσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις υποχρεώσεις της εκλαμβάνεται ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να μειώσει τους συνοριακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν μεταξύ χωρών της ζώνης του Σένγκεν, καθώς αναμένεται να το κάνουν όταν θα μπορούν να στείλουν αιτούντες άσυλο πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου. Επιπλέον, η σημερινή κατάσταση του συστήματος του Δουβλίνου θα βρεθεί στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι «σε ποιοτικό επίπεδο, πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου, όπου τα κέντρα υποδοχής «δεν είναι μόνο υπερπλήρη, αλλά έχουν και υποβαθμισμένες υλικές συνθήκες από άποψη υγιεινής». «Επιπλέον, ο γενικός συντονισμός της οργάνωσης της υποδοχής στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ελλιπής», αναφέρεται επίσης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά με δεδομένες τις ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της χώρας θα εξακολουθήσει να υπάρχει μια εξαίρεση για την περίπτωση «ευάλωτων αιτούντων» όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θα παρουσίασουν στις Βρυξέλλες σχέδια προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να «αποσυμφορίσει» τα νησιά της, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος μετεγκατάστασης 2.000 προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Νοέμβρη).

Οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά επιταχύνοντας τον «πολύ μικρό ακόμα ρυθμό των επιστροφών» αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, υπό τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα που είχε επιτευχθεί νωρίτερα φέτος.

Προς το παρόν, μόλις 758 μετανάστες έχουν επιστραφεί υπό τη συμφωνία από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 1.187, αν συνυπολογιστούν οι ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει στα ταμεία της 2,2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο έχει εκταμιεύσει μόνο 677 εκατ. ευρώ, προκαλώνοντας τη δυσφορία της Άγκυρας. Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων».

Λογικά, λοιπόν, ανασκαλεύοντας τη μνήμη μας, θυμόμαστε δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, το 2015, που περιχαρής δήλωνε πως "η Ελλάδα δεν ανησυχεί με τους πρόσφυγες, αφού αυτοί θέλουν να φύγουν και να μετακινηθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη". Το τι θα δηλώσει τώρα, είναι καθαρά θέμα... "φαντασίας", αλλά κυρίως, εξάρτησης με το κόμμα που λέγεται "καρέκλα" και καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]